BEG airport status
Gašić: Vojsci je do Muzeja vazduhoplovstva najviše stalo, kada bi bila glavnokomandujuća sve bi bilo u redu

Gašić: Vojsci je do Muzeja vazduhoplovstva najviše stalo, kada bi bila glavnokomandujuća sve bi bilo u redu

BEOGRAD – Civili tvrde da vojska nelegalno i nestručno iznosi predmete koji su pod muzeološkom zaštitom,  vojska prvi put direktno optužuje civile da žele da otuđe te iste predmete i sprema svoj muzej (koji će uključivati i vazduhoplovni deo) u Nišu.

 
 
muzej1
 
 
Posle pokušaja prodaje unikatnog aviona P-38 iz depoa muzeja 2011. godine, naknadne krivične prijave protiv poslednjeg vojnog kadra na čelu muzeja, javnih debata o tome ko je kriv i ko ne radi po pravilima struke ili zakona i intervencije Vojne Policije ove nedelje ponovo imamo podelu na „civile“ i „Vojsku“.

Na žalost Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (Komanda ViPVO) ne iznose detaljnije svoju stranu, ne pojašnjavaju svoje motive i ne komuniciraju s javnošću o temi koja ponovo postaje aktuelna. Ako je pre tri godine bio minut do dvanaest, sada je ostalo nekoliko sekundi do kraja.
 

Novosti

 
Kao i 2011. prilikom pokušaja prodaje Lajtninga, Novosti su uzbunile domaću javnost i ponovo stavile pod reflektore nov sukob koji preti da parališe rad ove institucije koja se godinama bori za opstanak i normalan rad.

U seriji tekstova ove nedelje: „Vojnim kamionima odnete zbirke uniformi, naoružanja, maketa“, „Oficir kustosu nije starešina“ i „Krađe eksponata bez odgovornih, Vojska hoće svoj muzej?“ Novosti su prenele nekoliko ključnih i novih momenata sage oko muzeja:

„Muzej vazduhoplovstva na surčinskom aerodromu ostao je bez dragocene zbirke pilotskih uniformi, među kojima su i izuzetno vredna službena odela avijatičara predratne Jugoslavije. Iz depoa surčinskog muzeja odneta je i veća količina drugih eksponata, među kojima su zbirke naoružanja i avionskih maketa.“

„Vojnim kamionima redovno se odvoze vredni predmeti iz muzeja i smeštaju u kasarne. To je krupan prekršaj, jer raspolaganje eksponatima podleže Zakonu o kulturi i Zakonu o kulturnim dobrima. Najveći problem je što odnete muzealije vojska proglašava „običnim“ sredstvima, koje čuva u magacinima i hangarima. Poslednjih godina Muzejom je prodefilovalo više komisija za popis, sastavljenih samo od oficira, i bez kustosa ili bilo kakvih stručnjaka.“

„Ministarstvo kulture nas ignoriše, a na naša pisma čak i ne odgovara. Tiho je minirana i inicijativa Bratislava Petkovića da se svih 17 osnivača Muzeja odreknu svojih prava u korist države. Agonija zbog dvostruke uprave tako je nastavljena. Komanda ViPVO godinama postavlja direktore i predsednike upravnih odbora. Reč je uglavnom o penzionisanim vazduhoplovnim oficirima, koji ne ispunjavaju nijedan uslov da se bave muzejskim poslom.“

„U Muzeju nauke i tehnike koji je po zakonu ovlašćen za zaštitu naučno-tehničke baštine, „Novostima“ je potvrđeno da njihovim stručnjacima nije omogućen pristup predmetima i dokumentaciji koja je u posedu Vojske Srbije.

– Stručni nadzor poslednji put smo pokušali da uradimo marta prošle godine – kaže Sonja Zimonić, direktorka Muzeja nauke i tehnike. – U komisiji je tada bio i predstavnik Ministarstva kulture. Bez obzira na to, naišli smo na zatvorena vrata. Obrazloženje je bilo da nadzor u „vojnom delu“ Muzeja može da sprovede samo Ministarstvo odbrane i Komanda vazduhoplovstva.“
 

Odgovor vojske

 
Umesto detaljnijeg odgovora na konkretne optužbe Novostima, Ministarstvo odbrane izabralo je u sredu da uz pomoć TV Prva ispriča svoju verziju. U nekoliko sekundi dobili smo prvi put javno objašnjenje vojnog ugla uz neke zanimljive izjave:

– Kada su naši kustosi videli da su neki eksponati skloni propadanju, a u skladu zaštite našeg nacionalnog vazduhoplovnog blaga, preduzeli smo mere da ih zaštitimo. Oni su sada zaštićeni i sprečeno je njihovo otuđivanje, rekao je general Miodrag Gordić, zamenik komandanta ViPVO. Ovde je vojska prvi put direktno optužila „civile“ da pokušavaju da otuđe eksponate.

Ukoliko je zaista stanje toliko alarmantno (a jeste) nejasno je da li je Gordić mislio na kompletni inventar, tj. da li i civilni predmeti spadaju pod potrebu da ih neko zaštiti od aktuelne civilne vlasti ili su samo vojni predmeti bitni?

Ministar odbrane Bratislav Gašić bio je još direktniji u svojoj izjavi za TV Prva:

– Ustanovili smo da su određeni eksponati prodavani, podneli smo krivične prijave i u muzej će „ući“ poreska inspekcija, privredna kontrola MUP-a…

Kada bi vojska bila glavnokomandujuća, budući da joj je do muzeja najviše stalo, sve bi bilo u redu, rekao je Gašić.
 

Muzej u Nišu

 
Bez obzira kakav epilog bude na kraju, bez obzira ko bude kriv, civilna ili vojna strana, jedna informacija koja je promakla vazduhoplovnoj javnosti baca senku na ceo problem i preti da rascep dodatno dramatizuje.

U pitanju je formiranje novog vojnog muzeja u Nišu koji će imati i svoj vazduhoplovni deo:

– Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je danas da je sa predstavnicima Vojnog muzeja i Vazduhoplovnog muzeja iz Beograda, kao i sa predstavnicima Ministarstva odbrane postignuta saglasnost da se kasarna „Filip Kljajić“ u Nišu pretvori u Vojni muzej.

Niš nema Vojni muzej, a predlog je da se možda pojedine delatnosti budućeg Vojnog muzeja i Narodnog muzeja u Nišu objedine u prostoru te kasarne, rekao je Parišić novinarima.

Vojni muzej bi trebao da bude otvoren 2018. godine povodom 100 godina oslobođenja u Prvom svetskom ratu, izjavio je gradonačelnik Niša 24. oktobra.

Čak i da se nakon svih istraga vojne strane utvrdi da su civili krivi, ima li nekoga u vazduhoplovnoj javnosti ko bi pod bilo kojim opravdanjem, formulacijom ili idejom bio za to da se bilo šta, i najmanje dugme, iznese iz Muzeja vazduhoplovstva Beograd i da se pod bilo čijom upravom formira još jedan muzej vazduhoplovstva?

Koje je vaše mišljenje, ima li opravdanja da bilo ko, bilo gde, formira još jedan vazduhoplovni muzej? Kažite nam u komentarima.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ni

Naravno da je nebulozno otvarati novi muzej narocito da se vazduhoplovna kolekcija iznosi iz jedne od najlepsih muzejskih zgrada mozemo reci na svetu, iako veoma zapustene. Imamo muzej posvecen vazduhoplovstvu namenski izgradjen. Imamo postavku oko muzeja. Imamo dosta vrednih eksponata koji trunu u depou. Nista se ne cini da taj muzej ponovo izgleda svetski i da svaki stranac koji sleti u Beograd pohrli da ga vidi. A sad pored svega toga nekome je palo na pamet da se vredna kolekcija rasparcava i raznosi kao da ce tamo imati bolji tretman. Svrha postojanja muzeja je da se sacuvaju istorijski predmeti i dokumenti i da svako ko to zeli moze da ih vidi. Pod hitno treba prekinuti te carke izmedju vojske i civila i oformiti jedinstveno rukovodstvo muzeja. Na koji nacin i kome to dati da radi to je vec druga prica koja je rekao bih nemoguca misija u Srbiji. Muzej ce i dalje da propada i da trune i od nase istorije nece ostati nista zbog onih koji se bave svojim interesima

Odgovori
Ju

Evo Petre prvi cu izneti svoje negodovanje.
Sa kakvom ekonomskom analizom izlaze sa idejom Vojnog muzeja u Nisu?
Ko ce posecivati taj objekat na nekoliko km od centra grada? Da nece mozda stranci? no way man! Po cemu ce biti unikat?
Ko moze da mi garantuje da izlozeni eksponati nece propadati kao ovi na Surcinu ili na Kalemegdanu?
Nas grad nema para za normalno funkcionisanje aerodroma, a za ovo ce izdvajati neka sredstva u naredne 4 godine.
Taj objekat je idealan za smestaj skolskih i visoko skolskih ustanova koji kubure sa neadekvatnim prostorom. Nisu potrebna tolika ulaganja. A korist je ogromna .
Ta zgrada podseca na neku visokoskolsku ustanovu u Engleskoj.

Odgovori
Ju

Ako im je ipak do stacioniranja nekog vazduhoplova u Nisu, ja sam za to da se JAT-ov B727 stacionira na lokaciji civilnog dela niskog aerodroma, postoji prostora za tako nesto. To bi bilo super.
JAT je za razliku od Er Serbije kroz istoriju razvoja aerodroma Nis, ostavio svoj pecat. :)

Odgovori
Sr

moze,ali samo maketa pomenutog 727 posto ono sto je ostalo od tog tzv muzejskog ne moze da se pomeri ni 20 metara

Ha

Izvinite al' vecu gomilu gluposti od izjave g+dina Gasica nisam cuo. Vojska vodi rauna ? Dali onda g*din Grandic pripada mozda USAF -u ili RV ? A secamo se njegovog pokusaja prodaje Lajtninga . Jeste, brinu kako da rasprodaju to sto moze npr. Fiat g-50 ; JU-87B i druge eksponate a ove avione da gledamo u nekim tudjim Muzejima
A sto se tice novog Muzeja, ovaj ovakav kakav je ipak i zavestanje jednog čoveka Cedomira Janica (r.i.p.) .Mozda Vojska odluci da je mesto Kolarcevoj zaduzbini u Maloj Krsni….
Uz svo duzno postovanje ovo mi lici na pokusaj da se operu brljotine koje su nacinili uravo ti isti pripadnici VS…nov Muzej Vazduhoplovstva novi papiri novi ljudi … dokumenti cisti oprali se u farmerkama
O stanju u muzeju se da diskutovati ali svi koji su iole upoznati sa tim znaju da kada imate dve gazde od toga nema srece. Mozda je najbolje resenje da Muzej Vazduhoplovstva pripadne pod Ministarstvo kulture ….
A o osnivacima ,tacnije upravnom odboru nebi trosio reci vec samo postavio pitanje kad i koliko je bilo ko od njih upaltio neski dina na racun Muzeja sto su bili obavezni da urade?

Odgovori
Bo

Šta da vam kažem gospodine Hartman. Sećam se NATO bombardovanja gde sam zapamtio jednu od parola. Bombardovati jednu zemlju radi mira je isto kao Je..ti se za nevinost. Kad se operu papiri u farmerkama kako rekoste, napravićemo veći,bolji, lepši i noviji Muzej u Nišu Pod ministarsvo kulture Muzej vazduhoplovstva ne može da ode jer niko u Muzeju ne ume ni da svira ni da peva što bi bila realna prednost u sadašnjem vremenu . A to što se kuća od nacionalnog značaja uništava razgrađuje, razbija to i treba da se uništi da više ne postoji.

С

Држава треба да преузме музеј и искључи све ''осниваче'' из управе и одузме им било какво право одлучивања. Сви ти ''оснивачи'' припадају Држави. Све то је изграћено парама из државне касе, није приватно власништво тамо неких ''оснивача''. Држава то мора да пресече.

Odgovori
ro

umjesto da se svađaju ko djeca i da svako radi svoj muzej bilo bi bolje da obnove postojeći da obnove fw190, pe-2, ikarusa, fiat g-50 i druge eksponate, tako bi imali posjetitelje i mogli bi normalno funkcionirati, a upravu nad vojnim i vazduhoplovnim muzejima treba imati ministarstvo kulture

Odgovori
vo

Ma kakav muzej? U tom i takvom prostoru treba otvoriti jednu mega kafanu sa pjevaljkama! Striptiz tačke da budu dio programa. Animir dame da imaju zdravstvene certifikate. Obvezno ubaciti roštilje i ražnjeve da se ima što za pregristi. Tuča gostiju da bude dozvoljena i poželjna. Radno vrijeme trebalo bi da bude od 00.00 do 24.00 ili po narodski non-stop. Da bi se lova bolje vrtila trebalo bi ubaciti i igre na sreću.
Naravno da ironiziram, ali sa ovakvom otimačinom i marifetlucima to je level umješanih strana u sukob.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@PD Patriot je dobar ali je pateticno ismejavato ruske PVO sisteme posle svega! Neverovatno ti nije kako su naši raketasi pod izuzetno teskim uslovima zviznuli dva STEALTH F-117 pre tacn 25 godina, oborivsi prvi i jedini nevidljivi avion i dan danas u istoriji ratovanja sa za bar jednu generaciju starim sistemima. Da se ne zaboravi…

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

Topcider, Izgleda da Ukrajini ide toliko dobro, da ce danski F16, koji su trebali da budu donirani Ukrajini, biti prodati Argentini. I to 24 komada za samo 338 miliiona dolara. Odlican posao. https://twitter.com/SA_Defensa/status/1771187723220467873

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Beduin Sto je cudno. Jer, pozar, noc i IC vizija se nekako sami logicno povezuju i namecu. Mozda se do sada i to nocno gasenje resilo.

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

@Omnia Zapad, bas Erbas, Srbiji prodaje tu tehnologiju godinama. Nema tu ubedjivanja i dokazivanja. U realnom svetu govori novac, ne ubedjenja. Pa hrvatski Rafali su primer. Kupljeni su za zdrav, gotov novac. Nisu poklonjeni za ubedjivanje od strane Hrvatske da je lojalna "Zapadu.

27. Mar 2024.Pogledaj