BEG airport status
Demanti Tončija Peovića na tekst Alena Šćurica: Koncesija aerodroma Pleso Peović: "Nije točna informacija da je ideja koncesije došla sa mojim mandatom".

Demanti Tončija Peovića na tekst Alena Šćurica: Koncesija aerodroma Pleso

Po objavljivanju teksta „Lekcije iz regiona: Treba li Aerodrom „Nikola Tesla“ dati pod koncesiju?“ našeg kolumniste Alena Šćurica redakciji se javio gospodin Tonči Peović sa molbom za objavljivanje demantija budući da je njegovo ime pomenuto u tekstu.

Demanti gospodina Peovića objavljujemo u celosti:

Poštovani Glavni uredniče

Sukladno pravu na točnost informiranja a sa ciljem zaštite svog digniteta od netočnih i zlonamjernih dezinformacija koje sam od autora Šćurica pročitao na Vašem portalu, molim Vas da u primjerenom roku objavite ovaj demanti na netočne navode iz članka i to kako slijedi:

Nije točna informacija da je ideja koncesije došla sa mojim mandatom, već je točna informacija da je u početku mandata direktora Matkovića 2001. godine pripremljen natječaj za koncesiju Zračne luke Zagreb, te je natječaj od strane Vlade RH i objavljen i nikad poništen, ali su se kao zainteresirani javili trećerazredni privatni operateri aerodroma.

Lažna je informacija da je  direktor Matković  pripremio projekt za početak gradnje, jer građevinsku i lokacijsku dozvolu za terminal po arhitektonskom riješenju Neithart-Kincl nije ishodio , zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske nije ugovorio ,a financijsku konstrukciju je planirao zatvoriti proračunskim novcem, ( za što su predugovor potpisali premjer Sanader i gradonačelnik Bandić) čime bi porezni obveznici plaćali megalomanske troškove ovakvog poslovnog modela. O megalomaniji je najbolje kazati da je bilo predviđeno rušenje oko 130 privatnih stambenih objekata i izmještanje dijela grada Velike Gorice za izgradnju druge piste sa prometom ispod dva miliona putnika, dok jedan aerodrome Getwick ima preko 30 milona putnika na jednoj pisti.

Točna je informacija da je direktor Matković izradio master plan, studiju uticaja na okoliš te ishodio lokacijsku dozvolu za terminalnu zgradu po arhitektonskom riješenju Scot Association 2007. godine, (ukupni troškovi oko 9 miliona kn) , koji je bio planiran na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, no očito je da je direktor Matković bez rasprave na Nadzornom odboru ili Skupštini društva stavio ovaj projekt van snage te izlicitirao novo arhitektonsko riješenje , koje je bilo locirano na 43 ha privatnog zemljišta koje su čelni ljudi Nadzornog odbora Zračne luke Zagreb odmah krenuli kupovati od privatnih vlasnika, a nekoliko odvjetničkih kancelarija iz Velike Gorice su po izboru novog arhitektonskog riješenja otkupile značajne površine od privatnih vlasnika, a sve u ime i za račun novih anonimnih vlasnika.

Lažna je infromacija da sam podržavao Matkovićev model koncesije iz 2001 godine, kao i da sam radio na koncesiji ZLZ prije dolaska na Pleso, ali sam tada i danas zdušno zagovarao stav ICAOa i ACIa da se poslovanje zračne luke mora voditi na način da zračna luka sa prometom preko 100.000 putnika (prag rentabilnosti po ocjeni Berlin School of Economics) samostalno finacira svoje poslovanje ali i razvoj, što sa ZLZ nije bio slučaj , a ne da se megalomanski projekti finaciraju novcem poreznih obveznika.

Točna je informacija da sam volonterski pomogao izraditi prometno riješenje novog putničkog terminal po riješenje Neithard-Kinzl, što je dobilo nekoliko komplimenata kod izbora najboljeg rada, ali je ovo riješenje prvo koje je francuski koncesionar potpuno izmjenio.

Istina je da je Zračna luka Dubrovnik podržavala model samostalnog razvoja, iz razloga jer je unatoč ratnom pustošenju, svojim poslovanjem mogla sama finacirati svoje troškove poslovanja i investicije u obnovu i razvoj, te joj nisu bile potrebni fondovi poreznih obveznike, što Zračna luka Zageb niti nakon 9 godina vođenja po upravi Matkovića nije uspjelo, pa je predloženi model predviđao razvoj na teret poreznih obveznika, što Vlada u kriznoj godini nije prihvatila, pa se vratilo na model kojeg je promovirao sam direktor Matković.

Lažna je tvrdnja da je natječaj proveden traljavo, obzirom da je proveden uz jednog od najiskusnijih međunarodnih konzultanata, kanadsko-američkim konzultantom Intervistas, uz podršku newyork-ške odvjetničke kancelarije sa više desetljeća iskustva u koncesijskim ugovorima.

Lažna je tvrdnja da je natječaj proveden traljavo, obzirom da i sam autor teksta daje komplimente za kandidate koji su se javili kao i kvalitetu koncesijskog ugovora tijekom natječaja. Za zadnje verzije koncesijskog ugovora se mogu složiti da je izmasakriran pristankom i odobrenjem nadležnog ministra koji me kao smetnju tim manifetlucima i razriješio funkcije predsjednika uprave.

Možda autoru nije jasno zašto su otpali TAV i VINCI, ali kako je jedan od uvjeta za kandidata bio da je operater aerodrome koji ima najmanje 10. miliona putnika, što VINCI koji je tad operirao samo Lyon ili TAV koji nije bio operator aerodroma nego samo terminala na aerodromu Istambul nisu zadovoljili ( kasnije promjenjeno  sa Skopjem i Ohridom).

Što se tiče nastavka procesa komunikacije sa ostalim kandidatima, na kojeg su se žalili i Huston i Munchen i Zurich, pa i Seoul (sa kojima sam i dalje u korektnim odnosima) nije u domeni poslovnih aktivnosti nego nezakonitih pogodovanja i namještanja natječaja za jednog ponuđaća, što je u svijetu kazneno djelo, na žalost ne u Hrvatskoj. Interesantno je da “čovjek sa šatorskim krilom” za ova zlodjela ne bude procesuiran, nego i nagrađen.

Pozivam čitatelje Vašeg cijenjenog portala da se upitaju za razlog odluka vlada europskih zemalja koji je doveo do činjenice da se u ovoj godini preko 61% europskih aerodroma u nekom modelu privatno javnog partnerstva i da će se u ovoj godini oko 79% europskih putnika biti otpremljeno sa aerodroma u mješovitom vlasništvu.

Ovi aerodromi uplaćuju sredstva poreznim obveznicima i pomažu izazovima socijalnih troškova, za razliku od predloženog modela kojeg promovira autor teksta , a to je da porezni obveznici grade aerodrome.

Na kraju ističem da za sve svoje navode imam opširnu dokumentaciju kao i audio zapise, koji su pohranjeni i u jednom notarskom uredu, te za razliku od autora mogu podastrijeti dokaze za navode iz mog demantija.

Unaprijed zahvalan,

Tonči Peović, MBA, IAP

Autor demantija je predavač po programu ACI ICAO Managementa aerodroma u svjetskim obrazovnim aerodromskim centrima kao što su aerodromi Atlanta, Adelaid, Incheon, Abu Dhabi, New Delhi, Trinidad, Bucharest, te podpredsjednik međunarodnog udruženja izvršnih aerodromskih direktora IAAE, a dva mandata bio je član Svjetske uprave udruženja aerodroma ACI Word te dva mandata u upravi Europskog vijeća aerodroma ACI Europe. Vodio je tim aerodroma Copenhagen na koncesiji bugarskih aerodroma Burgas i Varna.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

be

ala miki, jes vidio sta ti znaci prava informacija u pravo vrijeme?
kako to da ja nisam znao za lokaciju novog terminala jedno 2 godine prije pa da si kupim neku njivu u blizini….popikam jedno 1000 maslina (da bas maslina) i cekam :-)

Odgovori
Ni

Tacno je da je velika vecina aerodroma u nekom obliku koncesije i suvlastnistva, ali je cinjenica i da su te kompanije koje upravljaju tim aerodromima (u zamljama tipa Nemacka, Francuska, Britanija itd.) u vlasnistvu drzava iz kojih dolaze (g. Scuric je to i objasnio u svom tekstu). Tako Nemacka proda prava na aeorodrom Frankfurt kompaniji koja se 65% nalazi u javnom vlasnistvu i jos 9% u vlasnistvu nacionalne aviokompanije koja je opet u drzavnom vlasnistvu. Uostalom lepo je autor teksta to objasnio… Poenta je da manje drzave prodaju svoje aerodrome stranim kompanijama zarad brze zarade, a velike ih prodaju same sebi sto je po meni fingiranje.
Ostatak teksta necu komentarisati, nisam upucen uopste.

Odgovori
Vl

Moram priznati da mi je ovaj odgovor pomalo zbrda zdola i da vise otkriva, no sto demantuje. To je moj prvi utisak. Idem čitati više puta. Da vidim zašto je tako.

Odgovori
ke

Ajde bizi tamo, svi koji tamo rade na Plesu (a i drugim aerodromima u bivsoj YU) su svi uhljebi zaposljeni preko veze. Ovo znam iz prve ruke jer par mojih klasica iz bivse akademije VA RV i PVO koji su imali debele veze sada rade na aerodromima u ZG, BG, SK i imaju place minimum 2,000 Eura. Neki imaju duplo vise sa visljom pozicijom i dodtakom za prekovremeno i dnevnice za putovanje (a majko mila, stalno putuju po nekim konferencijama po svijetu, sto dalje to bolje). Tako da i ovaj autor demantija nije dobio posao jer je bio najsposobniji ili najobrazovaniji, nego dobio po partijskoj ili rodjackoj vezi. Tkome da vjerujem, nezavisnom expertu Alenu Scuricu ili nekom uhljebu?

Odgovori
Ma

Peović nije tajio da je član stranke koja je bila na vlasti i koja je donijela odluku o koncesiji.

Dakle činjenica je da je on bio aktivan član stranke i to iste koja je odlučila provesti koncesiju, a čiji ministar ga je postavio na čelnu poziciju ZL ZAG.

Ma

Poštovani @Keko, odgovor Vam je malo kontradiktoran. Jel će više biti „uhljeba“ na državnom aerodromu ili u aerodromu koji je dat u koncesiju stranoj tvrtki? Mislim da će Vam ovaj članak dati odgovor (http://www.vecernji.hr/hrvatska/pohlepa-traze-140000-kn-jer-su-francuzi-preuzeli-pleso-925317)
O moralnosti dotičnog ne bih htio jer nema smisla, kao niti o političarima koji su ga postavili i potpisivali anekse ugovora. Al bolje je dati nekom strancu da investira svoj novac i upravlja aerodromom, nego uzeti poreznim obveznicima, preplatiti sve duplo i onda još poslovati s gubitkom. Na kraju sve to prodati za ništa, kako se je do sada to radilo.

Ma

Svi koji i malo prate zračni promet znaju što se sve dešavalo.

Sjetimo se štrajkova sindikata i njihovih priopčenja oko konecesije, sjetimo se Bohutinskog i informacija koje je on prenio kao prvi novinar Večernjeg, sjetimo se što je pisao Kosor, predsjednik Skupštine.

Sjetimo se koliko puta su prebačeni rokovi natječaja i koje frustracije je to dovelo. Ščurić je tu još rezerviran.

Odgovori
Ma

Tonči Peović danas vodi minijaturni aerodromčić Brač, na izoliranom otoku koji ima ogroman broj hotela i turističkih kompleksa. Idealni uvjeti za aerodrom (izolacija + turizam).

Od kada je preuzeo aerodrom čuli smo najave letova nekoliko kompanija koje se nisu ostvarile. Isto tako smo čuli najavu i letova Air Serbije koja je isto demantirala.

Aerodrom Brač imao je 9% manje putnika od kada ga je preuzeo g. Peović, pa danas ima tek 8.809 putnika. Godišnje! Puno premalo da je toliko tjedno, ekstremno loše bi bilo da je mjesečno, a ovo je godišnji rezultat.

Nažalost u godinu i pola od kada je preuzeo aerodom, g. Peović nije uspio obaviti zadatak radi kojeg ga je vlasnik zaposlio, a taj je da aerodrom izvuče iz mrtvila, upravo suprotno, ima još lošije rezultate.

Odgovori
Na

Ne ulazeci u detalje njihove polemike, mogu samo da kazem da zavidim Hrvatima kad imaju ovakve dve gromade od strucnjaka da mogu da javno polemisu o problemima vezanim za vazduhoplovstvo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj