BEG airport status
Sirija: Da li se Rusija zaista povukla? Stajanka taktičkih bombardera Su-24M stacionrianih u Siriji. Većina ovih aviona ostala je tamo i posle odluke o povlačenju glavnine ruskih snaga.

Sirija: Da li se Rusija zaista povukla?

Iznenadno saopštenje predsednika Rusije Vladimira Putina 14. marta o povlačenju glavnog dela ruskih snaga iz Sirije mnoge u svetu ostavilo je zatečeno. Najviše su bili iznenađeni političari i vojnici zapadnih zemalja kao i veliki broj vojno-političkih komentatora. Od tada je napisan veliki broj analiza ovog poteza o mogućim razlozima za odluku na čije donošenje je sigurno značajno uticalo i potpisivanje primirija 27. februara kome su posredovale velike sile.

Putin je prilikom objavljivanja povlačenja rekao da je vazdušna operacija u Siriji uglavnom postigla svoje ciljeve kao i da je značajno uticala na preokret situacije na terenu koja je pre toga bila izuzetno nepovoljna po sirijsku armiju. Dejstva ruske borbene avijacije donela su znatnu prednost režimskim snagama i njihovim saveznicima a novonastala situacija uticala je i na stvaranja uslova za početak ozbiljnog mirovnog procesa.

143473_52092275_01jkgfkguklghylgtlgulhuyl
Avioni Su-34 i Su-35S na aerodromu Hmejmim. Iznad njih proleće borbeni helikopter Ka-52.

Mnogi analitičari su u svojim komentarima zaboravili da je ruski predsednik početkom oktobra rekao da će vazdušna akcija u Siriji biti ograničena a ruski vojni vrh je smatrao da će angažovanje ruske avijacije trajati nekoliko meseci. Ova kampanja je stabilizovala legitimnu vladu Sirije i primorala snage tzv. umerene sirijske opozicije na pregovore koji bi uskoro mogli dovesti do političkog kompromisa.

U periodu od 30. septembra 2015., kada su započeli vazdušni udari, pa sve do 15. marta ruski avioni izveli su 8922 vazdušna naleta i uništili 26087 cilja od kojih su 2584 komandni centri i centri za vezu, 401 kamp za obuku, 181 fabrika oružja i opreme, 2043 skladišta municije i goriva, 9318 uporišta, 287 rafinerija, 2912 cisterni, itd.

Pod kontrolu sirijske armije vraćena su 392 naselja sa ukupnom teritorijom od oko 10140 km². Ukupni troškovi vojne akcije iznosili su oko 487 miliona dolara a pre nekoliko dana je saopšteno da je novac obezbeđen preusmeravanjem sredstava namenjenih za redovne aktivnosti ruske vojske u 2015. godini.

25720038531_b8a0193bde_o
Svaka zvezdica označava 10 borbenih misija. Ovaj primerak Su-34 imao ih je preko 330.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) angažovale su značajne snage, u bazi Basel al Asad/Hmejmim kod Latakije bilo je stacionirano 49 aviona i 20 helikoptera a nakon obaranja ruskog aviona Su-24 od strane turskih lovaca na ovaj aerodrom je stacionirana i snažna PVO sa mobilnim raketnim sistemom S-400 kao i artiljerijsko-raketnim sistemima 9K36 ‘’Pancir-S1’’.

Od aviona po ciljevima na zemlji koriščeno je ukupno 17 taktičkih bombardera Su-24M (modernizovani primerci sa sistemom SVP-24), 10 jurišnika Su-25SM kao i dva dvoseda Su-25UB, 8 taktičkih bombardera Su-34 kao i 4 višenamnska borbena aviona Su-30SM koji su u početku služili i kao lovačka pratnja. Avionima Su-30SM su se u lovačkoj ulozi kasnije pridružila i 4 višenamenska borbena aviona Su-35S. Rusi su u Siriju poslali i jedan osmatrački avion An-30, dva aviona za elektronsko ratovanje Il-20 i Il-22, kao i jedan najnoviji Tu-214R.

Objavljen je i interesantan podatak da su jurišni avioni Su-25 u oko 1600 misija naleteli oko 1000 sati i da su upotrebili oko 6000 ubojnih sredstava. To su uglavnom bile bombe i to nevođene OFAB-250 i u manjoj meri nevođena raketna zrna S-8 kalibra 80 mm kao i nevođene rakete S-13 kalibra 122 mm.

Flota teških transportera Il-76MD i An-124 prevezla je iz Rusije na stotine tona naoružanja, municije i vojne opreme a u njima su stizali i helikopteri. Za zaštitu baze Hmejmim ali i u borbenim akcijama upotrebljeno je 12 desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P, 4 Mi-24VM (Mi-35M-3) a za traganje i spasavanje su korišćena 4 transportno-borbena helikoptera Mi-8AMTŠ od kojih je jedan prvo oštećen a zatim uništen na zemlji priliko akcije spasavanja posade oborenog Su-24.

188348_104157658_CdvT5snUAAAseBJ.jpg-large
Pre nekoliko dana u Siriju je stigao prvi borbeni helikopter Ka-52 “Aligator“.

Nakon terorističkog napada na ruski putnički avion došlo je do intenziviranja vazdušnih udara pa je u njima učestvovalo oko 10-15 strategijskih bombardera raketonosaca Tu-95MS i Tu-160 kao i oko 14 srednjih bombardera Tu-22M3 koji su poletali iz ruskih baza. Krstareće rakete Kalibr lansirane su sa ruskih brodova i podmornica a od aviona je sa aerodroma u Rusiji na misije iznad Sirije letelo još i 8 taktičkih bombardera Su-34 kao i 4 lovca Su-27SM.

Na uručenju državnih nagrada vojnicima koji su se istakli u Siriji 17. marta Vladimir Putin je, napominjući da niko ne sme da narušava vazdušni prostor Sirije, rekao da će sistemi PVO Pancir-S1 i S-400 ostati u Siriji. Kopnene snage će ostati kako bi nadgledale poštovanje primirija. Putin je u svom tadašnjem obraćanju prisutnima naglasio i da se u slučaju potrebe ruske snage vrlo brzo ponovo mogu rasporediti u Siriji.

Pored sistema PVO za sada su na aerodromu Hmejmim i dalje prisutni borbeni avioni Su-30SM i Su-35S koji će i dalje štititi vazdušni prostor a borbena dejstva po ciljevima na zemlji, osim Su-30SM i dalje izvodi oko 12 preostalih taktičkih bombardera Su-24M kao i 5 Su-34.

Photo
Za sada jedini primećeni primerak ruskog borbenog helikoptera Mi-28N u Siriji.

Pre četiri dana primećeno je da su put Rusije otpremljeni i prvi helikopteri Mi-24VM ali su zato prethodno u Siriju stigli borbeni helikopteri Mi-28N i Ka-52. Za sada su na fotografijama i satelitski snimcima viđeni po jedan helikopter oba tipa a neke pretpostavke govore o tome da će u Siriju stići 4-8 Mi-28 i isto toliko Ka-52.

Stoga se postavlja pitanje da li se Rusija zaista povlači iz Sirije ili se ustvari samo menja taktika? Još pre početka vazdušne akcije VKS rečeno je da će avionima za par meseci ponestati ciljeva i da neće više biti potrebe za njihovim angažovanjem.

Od kako su krenula prva povlačenja ruskih aviona, u periodu 14-18. marta do danas ruske VKS izvele su preko 80 borbenih misija. U velikoj ofanzivi sirijske armije na grad Palmiru koja je skoro pokrenuta, neposrednu vatrenu podršku pružaju ruski helikopteri Mi-24.

Po poslednjim informacijama u periodu od 20-23. marta posade ruskih VKS imale su 41 borbeni let, dejstvovano je na 146 ciljeva, uništeno je 6 komandnih punktova, 5 tenkova, dva skladišta municije, 6 ariljerijskih sredstava, 15 automobila a poginulo je oko 320 pripadnika snaga tzv. Islamske države. Zvaničnici ruske vojske saopštili su juče da je jedan oficir ruskih specijalnih snaga čiji je zadatk bio da navodi jurišne helikoptere poginuo u ovim akcijama.

Povlačenje dela borbenih aviona VKS u Rusiju:

Snimak televizije Zvezda na kome se na samom početku vidi parkiran borbeni helikopter Ka-52:

Snimak borbenih dejstvava blizu grada Palmira 18. marta na kome se vidi dejstvo ruskih helikoptera Mi-24:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

BB

Došlo vrijeme da se provjere i druge igračke…

nestalo ciljeva za avione… ali ima ciljeva za helikoptere…

Odgovori
Ba
Ba

Od 9 minuta videa- Gazele u akciji u dejstvima u okolini Palmire.

22

Nestalo novca!

Odgovori
ku

Da li zaista Risija treba da se povuce iz Sirije?
Kao sto je napisano preokrenula je stanje na terenu zadavsi udarac Islamskoj drzavi, pare od sverca nafte su nestale zatvorene su granice za sprecavanje istih do Turske i sve je to uradjeno bar 70% sa borbenim sredstvima iz SSSR(SU-24,SU-25,MI-24P itd) Uradjeno je vise za sest meseci za razliku od Nato-a i njihove precizne hirurske kampanje dugogodisnje…….

Odgovori
Ba

Oslobođenje Palmire, 26. i 27. mart. Scene priprema za ulazak u grad. Dejstvo Mi-28 (mislim da je ovo vatreno krštenje ovog helikoptera) po ciljevima u okolini grada. Snimak dejstva Gazele HEAT-om. Snimak dejstva ruske i sirijske avijacije, snimak TOS-1 lansera koji ide na položaj…

https://www.youtube.com/watch?v=9phXQLbzfoY

Ne izgleda kao da se Rusi povlače. :)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj