BEG airport status
Završni izveštaj udesa srpskog Pajpera YU-DCX iznad Bosne i Hercegovine: „Nemojte više da letite iznad Bosne, ne znate kako to da radite bezbedno, povećali ste rizik letenja zbog vaših biznis planova“ Vidljivost dan nakon nesreće / Foto: Komisija za istraživanje nesreće

Završni izveštaj udesa srpskog Pajpera YU-DCX iznad Bosne i Hercegovine: „Nemojte više da letite iznad Bosne, ne znate kako to da radite bezbedno, povećali ste rizik letenja zbog vaših biznis planova“

Bosanci više ne žele da se piloti i operateri STS Avijacije ubijaju u njihovoj državi, sprska kompanija nije u stanju da organizuje bezbedne operacije za koje je registrovana uprkos enormnom ostvarenom naletu, između ograničenja rizika i biznisa STS Avijacija bira biznis dok je poginuli pilot bila žrtva primitvnog i seksističkog odnosa svojih kolega pa je u kombinaciji sa svojim neiskustvom uvela svoj avion u nepovoljne meteo uslove u kojima je ubila još jednu osobu. Izveštaj konstatuje, na osnovu izjava svedoka, da je pilot bila izložena „velikim pritiscima“ da leti u složenijim meteo uslovima od onih za koje je bila obučena i koje ne odgovaraju njenom skromnom letačkom iskustvu.

Ovo su, ukratko, najpotresniji zaključci završnog izveštaja Komisije za istraživanje udesa koji se dogodio 10. decembra prošle godine u reonu planine Kozara. Komisiju je formiralo Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, vest o objavljivanju završnog izveštaja objavljena je prošlog četvrtka na sajtu ovog ministarstva dok Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju Srbije nigde nije objavio ovaj izveštaj niti informaciju o istom, jedino što i dalje stoji na sajtu je neadekvatno nešto.

Tango Six je imao uvid u završni izveštaj koji je, za razliku od završnih izveštaja srpskih istražitelja vazduhoplovnih nesreća, objavljen u roku, temeljan je i informativan. Osim početnih delova u kojima autor nije siguran kako da na pismen način terminološki konstatuje pol poginule.

Neposredni razlog za udes Pajpera je prelazak iz VFR pravila i VMC uslova letenja u IMC uslove. Izveštaj konstatuje pokušaj pilota Irine Perciuleac da pri povratku sa misije izbacivanja veterinarskih vakcina nekako izađe iz oblaka u kojima se našla (iako su meteo uslovi prilikom poletanja bili VMC), konstatuje se da je uspela da niskim letenjem u nekim trenucima ostvari vizuelni kontakt sa zemljom ali je zbog orografije ponovo ušla u oblak i zbog prostorne dezorijentacije sebe uvela u nepravilan položaj koji nije prepoznala zbog efekta iluzije zasnovanog na nedostatku spoljnih referenci i pod strmim uglom udarila o tlo pri čemu je poginula zajedno sa operaterom mašine za izbacivanje mamaca Igorom Ivanovićem.

Detaljno obrazloženje posrednih uzroka ove tragedije ilustruje da je bilo pitanje vremena kada će se dogoditi, da kompanija STS Avijacija nije uradila ništa da se događaj spreči i da su kultura bezbednosti i međuljudski odnosi u kompaniji nedostojni bilo koje organizacije, kamoli vazduhoplovne.

Prelet na Banja Luku i „preobuka“ od 10 školskih krugova

Pilot Perciuleac je pre fatalnog leta imala samo 5 sati u tipu koji je letela i to na „preobuci za tip“. Kako stoji u izveštaju, Irina nikada do ove akcije nije letela Pajpera već samo Cesnu 172:

– Obzirom da je pilot aviona DCX ranije letove izvodio uglavnom sa avionom CESNA 172, na aerodromu Banja Luka 08.12.2020.godine, sa pilotom je organizovana i provedena teorijska i praktična obuka za razliku i upoznavanje sa avionom PA 28. Obuka koja se sastojala od 5 sati teorijske nastave i 10 školskih krugova praktična obuke i provedena je prema planu i programu o čemu postoji dokumentacija. – piše u izveštaju.

Planirana ruta za YU-DCX / Foto: Komisija za istraživanje nesreće

„Preobuka za tip“ (zapravo diferencijalna, odnosno familirizacijska obuka) na jednomotornim avionima zaista i nije neka filosofija, zaista se može obaviti u jednom danu ali je, kao u svakoj vazduhoplovnoj nesreći, lanac problema koji će je ubiti Irinu počeo nekoliko akcija ranije kada je na površinu isplivalo njeno nesnalaženje, neiskustvo u letenju i uništenje samopouzdanja, uzrokovano od nje same ali i podjednako od strane njenih kolega muškaraca.

Mizogino muško ponašanje prema Irini glavni istražitelj terminološki klasifikuje kao „specifično okruženje“ dok njeno iskustvo konstatuje kao osnovno, budući da je počela da leti tek 2017. godine. Pre odluke da postane pilot bila je perserka u kompaniji Fly Dubai skoro sedam godina a u STS-u je letela od juna 2020. godine. Kod njih je došla sa ukupnim naletom od 204 sata (PIC 121 sat). U životu je u IFR letela 16 sati. U kontinuitetu je pre nesreće naletela 99 sati bez prekida uz to da nije napravila minimalno 3 poletanja i sletanja po IFR pravilima u poslednjih 90 dana. Dva dana pre kobnog leta uradila je obuku za Pajper. Nikada nije imala obuku za letenje u nepravilnim položijma kao što ni STS Avijacija nikada nije organizovala ovu vrstu obuku za svoje pilote, konstatuje istražitelj.

„Ma razići će se oblaci“, granice VMC uslova i ostale pretpostavke

Komisija je prema dokumentaciji konstatovala da je YU-DCX propisno održavan. Nije rađena ekspertiza ostataka letelice jer od nje gotovo ništa nije ostalo zbog požara koji je goreo nakon udara o tlo.

U akciji izbacivanja vakcina za taj dan učestvovalo je devet aviona: YU-DXX, YU-DZZ, YU-DPS, YU- DEM, YU-DNZ, YU-DPT, YU-FLY, YU-BZV i YU-DCX. Istražitelj je konstatovao da ni STS Avijacija kao organizacija ni piloti koji su leteli taj dan nisu bili sposobni niti stručni da ispravno vode radio vezu kao ni da nisu znali ili nisu hteli da po potrebnim procedurama deklarišu Special VFR ili IFR. Formalnu pripremu o novom reonu letenja i pravilima rada su imali, što konstatuje izveštaj, ali je ona očigledno bila ignorisana u praksi.

Meteo situacija, jedan od čestih posrednih razloga pogibija pilota STS Avijacije, bila je kako to obično biva u većini fatalnih nesreća generalne avijacije – pre poletanja sve super, da bi onda „iznenada“ uleteli u oblake. Istražitelj konstatuje da kompanija nije bila svesna koliko se u Bosni lako može poginuti zbog metea:

– Preporučuje se operatoru „STS Avijacija“, da kod planiranja operacija veterinarske vakcinacije iz vazduha, ako je to moguće iste ne provodi u kasnu jesen i zimi iznad teritorije BiH, zbog naglih promjena vremena iznad planinskog zemljišta u navedenim terminima. Isto tako preporučuje se operatoru da posebnu pažnju posveti adekvatnoj obuci posada za letenje iznad planinskog zemljišta u uslovima naglih promjena meteorološke situacije, kao i adekvatnoj tehnici za izvođenje letova. Dosada se u potpunosti pokazalo da izvođenje ovih letova u navedenim uslovima je veoma nesigurno. Potrebno je više uvažiti karekteristike terena BiH i provoditi obuku i osposobljavanje posada prema stvarnim karakteristikama i uslovima letenja. – navodi se u preporukama izveštaja.

Ostaci letelice / Foto: Komisija za istraživanje nesreće

Brifing i procedura u vezi meteo uslova urađeni su bez greške. Sva meteorološka instrumentacija bila je ispravna, svi su poleteli u uslovima bez značajnijih oblaka i  niko nije očekivao da će se vreme pokvariti iako su trendovi pogoršanja, kao i uvek u ovakvim situacijama a posebno u Bosni, bili kompleksni:

– S obzirom na složene aktualne i prognozirane MET uvjete, na brifingu se razmatrala mogućnost da se nakon izviđanja izvrši procjena MET uvjeta za STS dnevni plan letenja i prognostičaru dostavi izvještaj iz zraka o stvarnom stanju vremena kako bi se napravile korekcije prognoze o razvoju vremena, posebno u CTR kada su planirana slijetanja sa zadataka. Postavljeno je i pitanje da li prognostičar očekuje (iskustveno) da će stanje na samom aerodromu biti gore od onog što je bilo trenutno, jer je postojala briga da ako izviđači polete i utvrde da je stanje lošije od onog što im je rečeno da će imati problema pri sletanju. Prognostičar je potvrdio je da ne očekuje da stanje bude lošije od trenutnog. –

Međutim

– Posade aviona koje se nalazile u vazduhu, odnosno CTR-u prije i za vrijeme nesreće, dali su izjave o stvarnoj meteorološkoj situaciji u rejonu i CTR-u. Prema datim izjavama, stvarna meteorološka situacija na dan nesreće u CTR-u i širem rejonu prema zapadu od LQBK bila je promjenjiva. Pri polijetanju, letu do rejona rada i djelom u povratku na aerodrom, meteorolška situacija je bila dosta povoljna i u granicama za letove u VMC uslovima. Postojala je manja količina oblaka 3-4/8 do pozicije Prijedora koje je bilo moguće zaobići. U zadnjem dijelu prilaza do CTR-a i iznad CTR-a aerodroma meteorolaška sitacije se znatno pogoršala, posebno kroz porast količine oblačnosti, koja je bila kompaktana u prilazu CTR, u CTR i na planini Kozari. Kako izjavljuju posade ispred CTR i u CTR nisu imale vizuelan kontakt sa zemljom. Donja baza oblaka bila je 1200 Ft a gornja baza do 2500 Ft i preko 3000 Ft. Prilaženje na slijetanje posade su izvodile potpuno u IMC uslovima. Prema izjavama posada iz oblaka su izlazili na 1200 Ft.

U toku povratka aviona na aerodrom, došlo je do pogoršanja meteoroloških uslova u CTR i prilaženju za slijetanje na LQBK. Aviona YU-DCX koji se nalazio u povratku na aerodrom, nakon javljanja pozicije za ulazak u CTR LQBK, izgubio je kontakt sa ATCO Banja Luka. Veći broj pokušaja kontrolora zračnog prometa da uspostavi radio vezu sa posadom bio je bezuspješan. Nakon 12 minuta leta bez radio kontakta, preko SARSAT-a je registrovan signal Lokatora mjesta nesreće (ELT) – nesreća aviona YU-DCX, oko 20Km NW od aerodroma LQBK na lokalitetu planine Kozare.

Avioni koji su bili u vazduhu i vršili prilaženje na slijetanje, javljali su da je u CTR-u kompaktan sloj oblačnost i da nemaju vizuelni kontakt sa zemljom. Gornja baza oblaka je bila 3000-3500 Ft a donja baza 1200 Ft i tek na toj visini su ostvarivali vizuelan kontakt sa zemljom. Zbog pogoršanih meteroloških uslova, prilaženje na slijetanje piloti su izvodili u IMC uslovima, a da pritom nisu postavljali zahtjeve za promjenu pravila leta u SVFR ili IFR.

Uvidom u snimak i transkript, u vremenu od 12:24:06 do 12:31:54 radio veza sa TWR bila je nepotrebno preopterećena, odnosno potpuno prekrivena neprekidnim predajama u kritično vrijeme. Neke posade su se prečesto javljale sa predugačkim porukama, upadali u poruke drugima i prekidali iste. Posade su potvrdile da su za komunikacije između STS aviona koristili i „kompanijsku frekvenciju“ 123.50, koja nije zabilježena. Iz razgovora sa korisnicima ove frekvencije, korištenje ove frekvencije u kritično vrijeme je bilo neuobičajeno preopterečeno.- stoji u izveštaju.

Izveštaj konstatuje da je Irina na dan nesreće imala svoj prvi samostalan let u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine i u rejonu aerodroma Banja Luke. Konstatuju da je to bilo apsolutno nedovoljno u kontekstu njenog ukupnog letačkog (ne)iskustva, posebno za letenje u složenijim meteo uslovima kao što su pojava niske i kompaktne oblačnosti i slabe vidljivosti.

Međutim, onda dolazi deo izveštaja koji ilustruje razmere haosa i improvizacije u vazduhu prilokom povratka na Banja Luku i koliko su piloti STS Avijacije bili nestručni i nesposobni za disciplinovano letenje:

– Odluka za izvršenje letenja donesena je na osnovu vremenske prognoze prognostičara da se MET situacija neće pogoršavati i na osnovu trenutne situacije na LQBK, koja je po ocjeni operatora, za polijetanje bila u granicama za letenje po pravilima VFR.

Prije donošenja odluke o izvršenju letenja (koji su najavljeni kao VFR letovi) nisu sagledani svi elementi složenosti izvođenja ovakve vrste letenja (različiti MET uslovi u zonama izbacivanja vakcina, na ruti povratka na slijetanju i s tim uslovljen profil leta po visini). Nije poznato da li je u konkretnom slučaju razrađena opcija izbjegavanja leta u IMC uslovima i leta na alternativni aerodrom kao i organizacijski i bezbjednosni aspekti u vezi s tim.

Preslušavanjem poruka DCX uočeno je da one na TWR dolaze sa manjom snagom i modulacijom u odnosu na ostale avione, te da zadnja poruka DCX prekrivena snažnijom predajom od YU-DPT. Vrlo je vjerojatno da su naredni pokušaji javljanja pilota DCX bili onemogućeni snažnijom predajom TWR i ostalih aviona.

Iako 10.12.2020, kompletan let u CTR nije bio moguć u VMC uslovima, posade prilikom zahtjeva za ulaz u CTR i kasnije tokom leta u CTR nisu najavile Special VFR ili prelazak na let u IMC uslovima. To za kontrolora znači da posade nastavljaju let po planu i VFR pravilima. Prema transkriptu jasno je da su posade aviona bile svjesne da se prilaz na slijetanje ne može izvesti u VMC uslovima, te su donijele odluku da nastave let u IMC uslovima (u oblacima) bez vidljivosti tla i mogućnosti sigurnog međusobnog razdvajanja. Tako je nastala situacija u kojoj su kontrolor i piloti razdvajanje u vazdušnom prostoru CTR rješavali međusobnim porukama koje su kritičnih 5-6 minuta bez pauze zauzimale TWR frekvenciju, ne znajući poziciju i visinu aviona (YU-DCX) u kome je posada evidentno imala problema sa vođenjem leta u IMC uslovima.

YU-FLY, u CTR-u u 12.23.38, na intervenciju kontrolora da zadrži visinu 3000 ft i trenutnu poziciju, javlja kontroli leta da će uraditi zaokret od 360° na dostignutoj visini u IMC uslovima, zbog Cessne 172 DPT koja u njegovoj blizini krosira 2200Ft takođe u IMC uslovima. U komunikaciju se uključio i DNZ. Nastala je potencijalno konfliktna i stresna situacija za pilota DCX jer je FLY na pravcu njegovog leta radio zaokrete čekajući odobrenje za spuštanje kroz oblačni sloj. U ovih nekoliko minuta pilot je slušajući radio-saobraćaj na zagušenoj frekvenciji, na kojoj se već javljao, mogao procijeniti složenost situacije u vazduhu i tražiti rješenja kojim bi umanjio rizik od sudara u oblacima. Obzirom na pogoršanu meteo situaciju i posljednju visinu koja je javljena 2300Ft, avion DCX se najvjerovatnije nalazio u međusloju ili iznad oblaka bez vizuelnog kontakta sa zemljom. Svijestan svoje osposobljenosti i situacije u kojoj se našao, pilot se nije odlučio na prilaženje na slijetanje u IMC, nego je tražio naćina kako da nastavi let i izvrši slijetanje u VMC.

Ovakva situacija najvjerojatnije je uslovila odlukom pilota (DCX), da u IMC uslovima ne nastavi snižavati prema centru CTR, u prostor gdje avioni nisu sigurno razdvojeni, već na njegovoj periferiji ili izvan njega, kako bi došao do vizuanog kontakta sa tlom.

Kako je visina terena u tom kursu rasla a oblačnost pokrivala vrhove terena, pilot je najvjerojatnije u blagom penjanju uveo avion u oblak u kome je nastao gubitak kontrole nad avionom, ulazak aviona u nepravilni položaj i strmi pad na krošnju drveta. Isto tako, postoji mogućnost, da je pilot pokušao izbjeći oblak zaokretom, nako čega je usljedila iluzija-lažni položaj, ulazak aviona u nepravilni položaj, prelazak u strmo obrušavanje i udar u drvo hrasta.

Za izostanak radio komunikacije malo je vjerojatan otkaz radio veze ili električni otkaz. Činjenice da je radio veza 5 minuta nakon javljanja, u kritičnom periodu bila potpuno prekrivena predajama sa TWR i aviona, a da su tri aviona u CTR letjela u IMC uslovima bez pouzdanog razdvajanja po položaju i vremenu (po izjavi kontrolora avioni su se sami razdvajali) dovele su do stresne situacije u kojoj je pilot u snižavanju u IMC uslovima propustio promijeniti postavke visinomjera (postavljanje pritiska), uključiti ADF i vjerojatno postaviti frekvenciju na ADF. Pod pretpostavkom da su frekvencije na COM uređaju bile pravilno nastrojene, a u nastavku leta, avion je u rejonu Turjaka, letio veoma nisko iznad terena i nastavio let prema selu Kozara do mjesta pada gdje nema “optičke vidljivosti” sa antenama na TWR i Kozari onda komunikacija nije ni mogla biti ostvarena. Indikacija za ovu pretpostavku je zapažanje istražitelja da na putu od Turjaka do mjesta pada aviona i na samom mjestu nema GSM signala .

Istražiteljima nije poznato da li je u i oko CTR bilo komunikacija na kompanijskoj frekvenciji u svrhu pomoći pilotu koji se nije javljao ili prijavio probleme, odnosno nije bilo poznato da li je tražio pomoć na tri frekvencije (TWR, FIS i 121.50) koje su mu bile na raspolaganju.

Dva su moguća objašnjenja za izostanak 12 minutne komunikacije sa pilotom:

1) u prvih šest minuta nakon potvrde QNH 1006 zagušenost TWR frekvencije.

2) u ostatku vremena let se odvijao na malim visinama kroz planinsko područje gdje se antene aviona i TWR “ne vide”. Poslije 12.31 kada su svi avioni bili na zemlji na sve pozive TWR, FIS i 121.50 nije bilo odgovora, a nije bilo ni mogućnosti da se iz zraka pokuša komunicirati sa pilotom. – piše u izveštaju.

Drugim rečima, moglo je biti još mrtvih taj dan. Ostali su preživeli pukom slučajnošću ne zato što su znali da lete.

Potraga od dva dana

Za potrebe potrage za olupinom aktiviran je helikopter oružanih snaga BiH UH-1H, za koji je javljeno nakon prvog poziva da može poleteti tek nakon jednog sata. Druga letelica koja se uključila u potragu bio je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske. Potraga je bila otežana zbog izrazito guste magle, niskih oblaka u reonu traganja i nepristupačnog i teško prohodnog terena. Lokaciju su prvi našli članovi Gorske Službe Spasavanja. Kompanija Mital iz Prijedora je angažovala dva drona sa termovizijskim kamerama.

– Tokom provođenja akcije traganja i spašavanja uočeno je izvjesno preklapanje određenih aktivnosti, nepoznavanje u potpunosti dodjeljenih nadležnosti, odgovornosti i procedura, bespotrebno i suvišno mješanje pojedinih učesnika u rad RCC i u tok izvođenja akcije. Razlog za ovo treba tražiti u nepostojanju “novih“ sporazuma o suradnji sa nadležnim državnim institucijama, organizacijama i službama. – zaključuje se u izveštaju.

Olupinu je zahvatio požar neposredno nakon pada zbog curenja goriva i verovatnog varničenja akumulatora / Foto: Komisija za istraživanje nesreće

STS Avijacija, neiskustvo i šikaniranje žene

Istražitelj konstatuje da je STS Avijacija imala odobrenje BHDCA za operacije izbacivanja veterinarskih vakcina samo u vizuelnim uslovima letenja. Navode se i činjenice operativnoj istoriji kompanije:

– STS Avijacija je u posljednjih 10 godina, u operacijama oralne vakcinacije lisica izvršila oko 65.000 sati letenja, sa prosječno 10 vazduhoplova i u pet država godišnje. U navedenom period, kroz izvođenje operacija, operator je imao više incidenata i nesreće sa avionima, odnosno imao je nešto slabije rezultate bezbjednosti letenja, što se vidi iz kratkog prikaza nesreće.

Prva je bila 2011. godine, udes Cesne 206, registarskih oznaka YU-DNZ, zatim 2013. godine nesreće aviona C-172 registarskih oznaka YU-DPR u Hrvatskoj, i vanaerodromsko slijetanje aviona 2014. godine, na sreću bez žrtava.

U septembru 2015. godine, u Bosni i Hercegovini, dogodila se nesreće sa avionom Golden Eagle C421-B, kada je jedan pilot poginuo.
Ozbiljan incident bez žrtava dogodio se u septembru 2018. godine sa avionom AN-2, registarskih oznaka YU-BRK na području grada Jagodine. U mjesecu junu 2019.godine dogodila se nesreća aviona PIPER PA-28, registarskih oznaka YU-DDB u Rumuniji. –

Izveštaj zaključuje da nije konstatovano da je došlo do zamora pilota kompanije odnosno da su poštovana pravila o obaveznim intervalima odmora.

Međutim, ono što sledi je potresno svedočenje o poremećenoj kulturi međuljudskih odnosa u kompaniji (što ste mogli da pročitate i u komentarima na prvu Tango Six vest o udesu) šikaniranju preminule od strane iskusnijih kolega i nepostojanje SMS-a iako je formalno postojao u pravilnicima:

– Postoje indicije da je pilot bio pod uticajem stresa zbog neželjenih situacija koje su se dogodile u letu u mjesecu novembru 2020.godine i da je osjećao nelagodu zbog specifičnog okruženja. Psihičko stanje pilota izazvano stresom iz predhodnih letova znatno je utjecalo na umanjenje sposobnosti za izvršenje leta posebno u složenijim meteorološkim uslovima.

Prema izjavama očevidaca i osoba sa kojima je kontaktirala zbog neugodnih sitacija u ranijim letovima nalazila se pod stalnim stresom i psihičkim pritiskom od mogučeg ponavljanja neugodnih sitacija u letenju. Svoje phičko stanje pa i strah od letenja u složenijim meteorološkim uslovima nije povjerila rukovodicu obuke STS Avijacija, niti je napisala bilo koju vrstu sigurnosnog izvještaja (Safety Report).

Komisija raspolaže izjavama osobe koja je bila svjedok pri paničnim događanjima u letu, kao i izjave kvalifikovane osobe kojoj se povjeravala i tražila pomoć u prevazilaženju sitacija. U tekstu ispod, navodimo ponašanja pilota u nekim letovima, u određenim sitacijama i stanje nakon doživljenog nepravilnog položaja u letu.

“Sve do dana kad je vreme počelo polako da se kvari i taj dan je vreme bilo dobro za letenje samo što je bilo vetrevito i bilo je turbulencije. Tog dana pri završavanju rute na kojoj smo bili….i ja naišli smo ba malo turbulencije koja nije bila tako strašna, ali posle prvog udara…..je počela da
vrišti. Kada sam se okrenuo da vidim kako ćemo sve to proći, video sam u sledećem udaru pored uplašene vriske kako i zatvara oči i stavlja ruku preko lica da je nešto ne udari. Pokušao sam da joj kažem da se smiri da nije strašno i da nema potrebe meni da se izvinjava, jer mi se non stop izvinjavala dok sam ja pokušavao to da joj kažem. Prošli smo to, delovala je uznemireno sve do sletanja”.

“Rekla mi je da je posljednjih nekoliko sedmica letjela pod izazovnim uvjetima i, premda su trebali letjeti pod VFR uvjetima, drugi piloti u kompaniji su na nju vršili veliki pritisak da leti pod uvjetima koji ne odgovaraju VFR letovima i pilotu sa ograničenim iskustvom kao što je ona”.

“Rekla mi je da je oko prve sedmice novembra imala let pri kojem vremenski uvjeti ponovo nisu bili idealni. Letjela je u oblake i izlazila iz njih i u jednom trenutku osoba koja je sjedila nazad je pozvala i odvratila joj pažnju sa upravljanja letjelicom. Rekla mi je da je odvratila pogled na, kako joj se činilo, par sekundi ali kada je vratila pogled vidjela je da instrumenti nisu u normali i tada je shvatila da je u neobičnom položaju i da je zapravo letjelica počela sa obrušavanjem. Meni je ovo zvučalo kao situacija strme spirale (graveyard spiral). Rekla mi je da se borila sa letjelicom i morala je koristiti svu svoju snagu kako bi letjelicu izvukla iz obrušavanja, a do tada je letjelica ušla u oblak ispod. Rekla je da se izvukla iz poniranja ispod oblaka oko 200Ft iznad zemlje”.

“Bila je potresena i nakon toga joj je bilo uništeno samopouzdanje. Ne znam da li su ona ili osoba koja je letjela s njom obavijestili kompaniju o ovom incidentu”.

“Rekla mi je da se nakon toga borila da održi visinu tokom osnovnih zaokreta na letovima. Pokušao sam joj malo podići samopouzdanje”.

“Tokom razgovora rekla mi je da se ne osjeća ugodno letjeti po takvom vremenu ali su je njene muške kolege zadirkivale kada god bi spomenula vrijeme. Osjećala je veliki pritisak da leti bez obzira na vremenske uvjete. Rekao sam joj da mora ignorisati šta joj govore i da, ako se ne osjeća ugodno da leti, radije ostane na zemlji”

Ovakva stanja nisu prijavljena odgovornima u Kompaniji STS Avijacija niti su preduzimane bilo kakve mjere. – stoji u izveštaju.

Dakle Irina nije bila iskusan i sposoban pilot, tek je izašla iz škole letenja. Uprkos tome operater ju je svejedno zaposlio i indirektno nesankcionisanjem mizogenog pritiska i odnosa od strane kolega terao da leti u uslovima i iznad lokacija koje nikako nisu odgovarale njenim sposobnostima i iskustvu. Jednostavnije rečeno, bila je spremna sve da istrpi zarad sati letenja i početka karijere a niko stariji i iskusniji nije brinuo o njoj.

Istražitelj kaže da je STS Avijacija imala svu potrebnu formalnu papirologiju ali i da su to u isto vreme bili samo papiri koji se nisu poštovali. Frekvencija vanrednih inspekcija kompanije od strane srpskog DCV-a je takođe zabrinjavajuća. Konstatuje se i da niko od zaposlenih nikada nije prijavio ništa vazduhoplovnim vlastima:

– Bez obzira na gore navedeno, operator nije sa duznom pažnjom, provodio u praksi sve navedeno, Management System (SMS and Compliance) je bio formalan, neučinkovit, bez implementacije u toku provođenja operacija, što je naročito vidljivo prilikom planiranja, pripreme i provođenja operacija tokom kojih je došlo do predmetne nesreće.

Kultura sigurnosti je na vrlo niskom nivou jer operator nije mogao dokazati da postoji uspostavljen sistem izvještavanja o događajima odnosno da postoji kultura izvještavanja o bilo kojim događajima (nema ni jednog prijavljenog događaja – internog, niti prema CAA, koji je vezan za sigurnost letenja ili događaja koji ukazuje da je moglo doći do ugrožavanja sigurnosti letenja) a iz intervjua prikupljenih tokom istrage, istih je očito bilo.

U Operativnom priručniku, Part A, Chapter 4 (sastav posade) operator je propisao da se sve operacije provode po danu u VMC uslovima i da se sve operacije provode kao operacije sa jednim pilotom (single pilot operations), osim letova koji služe za izbacivanje padobranaca (potreban dodatno safety pilot). Operator nije uzimao u obzir ili procjenjivao sposobnosti svakog pilota ili performanse vazduhoplova za provođenje operacija u određenim vremenskim uslovima i određenim rejonima letenja, odnosno na određenoj konfiguraciji terena i nije procjenio da li se baš svaki let ili planirana operacija iz operativnih specifikacija, moze na siguran način provesti sa jednim pilotom.

Prema izjavi ovlaštenog predstavnika CINS-a Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva Republike Srbije izvršio je i dodatne nadzore koji obuhvataju: 1 inspekcijski nadzor tokom 2017. godine, 4 inspekcijska nadzora tokom 2018. godine, 2 inspekcijska nalaza tokom 2019. godine i 3 inspekcijska nadzora tokom 2020. godine, pri čemu je periodična provera organizacije i sistema upravljanja operatera STS Avijacija započeta dana 02. 12. 2020.godine i bila je u toku na dan kada je došlo do predmetne nesreće. Napominjemo i da je STS Avijacija nadzirana između navedenog i povodom nesreća koje su prethodno navedene. – piše u izveštaju.

Zaključak

Komisija za istraživanje zaključuje uzroke udesa standardnim temeljnim narativom što se može podeliti na duže i ono efektnije obrazloženje:

– Pilot je izvodio najavljen i odobren let sa Aerodroma Banja Luka u rejonu Velike Кladuše u operaciji izbacivanja veterinarskih vakcina iz vazduha radi oralne vakcinacije lisica. Let se izvodio po pravilima vizuelnog letenja (VFR) i u vizuelnim meteorološkim uslovima (VMC). Polijetanje, let do rejona operacije, operacija iznad rejona i povratak na Aerodrom do momenta ulaska u Кontrolisanu zonu (CTR) odvijali su se po planu i bez problema. Problemi su nastupili nakon ulaska aviona u CTR Aerodroma Banja Luka (LQBК).

Pogoršana meteorološka situacija, složena vazdušna situacija u CTR-u i preopterećenost radio-saobraćaja na frekvencijama uslovili su odluku pilota da u instrumentalnim meteorološkim uslovima (IMC) ne snižava prema centru CTR-a, u prostor gdje avioni nisu sigurno razdvojeni, već na njegovoj periferiji ili izvan da dođe do vizuelnog kontakta sa tlom, što je učinjeno zaokretom i letom prema Кozari.

Zbog veoma slabe vidljivosti, pilot je vjerovatno u IMC uslovima leta imao iluziju – lažni osjećaj položaja u prostoru – kada je došlo do postepenog povećanja nagiba i prelaska u spuštajući zaokret, a potom u strmo obrušavanje pod uglom oko 80 stepeni, uz nagli gubitak visine. Moguće je da je pilot pokušao izbjeći oblak zaokretom, nakon čega je uslijedila iluzija – lažni položaj – i prelazak u strmo obrušavanje i udar u drvo hrasta. Uslijed udara u drvo, a potom i u zemlju, smrtno su stradali pilot i operater za mašinom za izbacivanje vakcina, a avion je od udara i požara nakon udara potpuno uništen.

Na osnovu provedene istrage i analize prikupljenih dokaza i raspoloživih informacija, Кomisija je zaključila da je osnovni uzrok nesreće gubitak kontrole nad avionom i njegov pad u nepravilan položaj izazvan nekontrolisanim ulaskom aviona u oblačnu masu i gubitkom vizuelnog kontakata sa zemljom. –

Međutim, efektnije obrazloženje i istina se očigledno kriju u sledećem navodu koji piše u tačci 11 izveštaja:

– 11) politika kompanije STS Avijacija da se po cijenu povećanog rizika i smanjenog nivoa bezbjednosti ostvaruju poslovni planovi. –

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Fo

Sve je od reci do reci tacno.

Odgovori
Il

Koliko je ovo nepismen I necitljiv tekst, strasno

Ja

Vakcine,lisice,sikaniranje,biznis.Sta sam se procitao,majko moja.

Odgovori
Iv

Moj rodjeni brat je poginuo.Sta sam procitao prosto nemogu da vwerujem

Ol

Nju niko nece vratiti…ali, malo mi se interpretacija izvestaja i emotivnost u istoj cini takodje kao deo ostvarenja poslovnih planova…nekog drugog.

Odgovori
Pe

Ne postoji emotivnost, ne postoji ostvarenje poslovnih planova za nekog drugog, postoje samo bezdušni i nestručni idioti, kao sada ovde Old, bald and bold, koji trivijalizuju kovanicom koja bi tobož trebala da napravi da je sve nekako sudbinski tako – „Nju niko neće vratiti“. Postoji još ovakvih komentara koji se cenzurišu ali eto da vidite dokle može ići neljudska glupost.

Sl

Evidentno postoji „neki problem“ u redakciji T6 obzirom da na pocetku odmah „upada u oci“ skoro pa agresivni stav T6 prema Centru za istrazivanje u Srbiji jer nije „jos objavio izvestaj“. Izvestaj sam pokusao naci na stranama organa BiH i nisam uspeo. Mozete li postaviti neki link?
Koliko vidim na strani Centra, oni sve postavljaju kako dobiju,tako da je verovatno to „nesto“ poslala Komisija BiH a oni to samo prosledili. Koliko mi je poznato,barem po ovim „zapadnim meridijanima“ Srbija je mogla da imenuje predstavnika i to je to. Tu bi trebalo videti ICAO dokumenta, na primer Aneks 13, pa komentarisati…
Zanimljivo je da se vidi konfiguracija aviona jer i sama EU pokrece „overview“ zbog nesertifikovanih modifikacija na avionima koji su imali udese i nezgode (vidim na sajtu Centra da je to bio slucaj i sa YUDSD). Ako Komisija to nije takodje uzela u razmatranje onda je napravila veci propust…

Pe

Nema nikakvih emocija u našem izveštavanju, pogotovo ne agresivnih. Iznete su tri činjenične konstatacije. Da je BiH komisija objavila završni izveštaj u razumnom roku od 4 meseca što CINS jako retko radi, CINS nije preuzeo na sebe strukovno-moralnu ulogu da objavi ovaj izveštaj radi informisanja vazduhoplovne javnosti već to radi jedan portal (mi) i dao je prilično šturo (blaga karakterizacija) informaciju o pokretanju istrage. Dakle nisu zainteresovani za komunikaciju sa zaintersovanom javnošću. Srpski predstavnik u istrazi nije nikakva tema.

St

Da se u toj komapniji leti sa povećanim rizikom moglo se zaključiti i pre na osnovu komentara posada na ovome portalu kada je objavljena vest o ovaj nesreći. Pitam se samo da li osobe koje su znale za tegobe koje je pilotkinja imala sada mirno spavaju? Ako su se namerno prsili i pravili hrabri da lete u takvim nepovoljnim meteo situacijama (a sigurno nisu imali ovlastenje za to), a podsmevali reakciji pilotkinje, za mene su oni velikim delom odgovrni za ovakvu nesreću! Međutim prateći dalju situaciju baš oni su dalje nastavili da obavljaju letače operaciji neposredno nakon ove nesreće kao da se ništa nije desilo sa zaključkom da POSAO NE SME DA STANE!! To znam iz pouzdanih izvora te još jednom potvrđuju da su novci najbitnij, letilice osigurane a piloti se nekako STVORE!

Takođe, ono što je meni od početka nesreće bilo neverovatno to je profesinalnost kontrolora letenja TWR Banja Luka. Poznavajući trenutnu meteo situaciji i tip letelica koje su obavljave operaciji sa definisanim ograničenjima, zbog čega je dozvolio prilaženje za sletanje ikao su posade jasno dale do znanja da nemaju vizuelni kontakt sa zemljom (kao sto piše u izveštaju: “Avioni koji su bili u vazduhu i vršili prilaženje na slijetanje, javljali su da je u CTR-u kompaktan sloj oblačnost i da nemaju vizuelni kontakt sa zemljom”)? Zaista neverovatno, umesto da je iste uputio na alternativni aerodrom LQTZ!? Na sve to dopustio je da grupa letilica, u takvoj složenoj meteo situaciji, nastavi prilaz za sletanje i dopustio da nastane “nepotrebno preopterećena” radio veza, što je posadu DCX ogičledno dovelo do sumnje u samu poziciju drugih letelica i pokušava da izvede neki manever da izbjegne sav taj kolaps ali nažalost ipak dolazi do udara u tlo. I sam kontrolor letenja je bio učesnik u STS operacijama te je sigurno više imao “pijateljski” nego profesionalni pristup prema toj kompaniji!

Nastradalim još jednom plavo nebo!

Odgovori
De

Ne može kontrolor da PICu odredjuje da li je u VMC ili IMC i da ga upućuje na alternativni aerodrom. Vodja vazduhoplova donosi odluku tome. Iz izvještaja je vidljivo da je Atco radio posao u skladu sa procedurama i propisima. A pravo pitanje je žašto su ulazili u oblak ako su u VMC uslovima letjeli?

Д

Па како не може? Ваљда познаје услове у свом ЦТР-у, ако ништа погледом кроз позор је могао да уочи ситуцаију (верујем да се прст пред оком није видео). Али он је дозволио да се неколико авиона натрпа у узан простор, без икавог раздвајања и тачног вертикалног поретка. Није владао ситуацијом ни 1%! То се уочава и самом затпаности радио везе, где је довео до нејасноћа (већ дезорјентисаним посадама) унутар ЦТР-а, запоставиши ДЦХ са таоликом групом авиона. Десио се пад Пајпера али се у тим условима могао десити још несрећа са авионима у тим условима. По тој логици авиони су могли да се руше један за другим али он ништа не би предузимао јер слепо верује пилотима да имају визуелни контакт са земљом, уместо да да јасно упозорење и успостави јасан прилаз сваком авиону појединачно!

Re

Pričaš gluposti. Niko nije prešao IFR i tražio vođenje. PIC donosi odluku o tome. Njegova je zadnja. Takođe imali su dva Vor-a i Ils na raspolaganju

bl
Ra

„Drugim rečima, moglo je biti još mrtvih taj dan. Ostali su preživeli pukom slučajnošću ne zato što su znali da lete..“

Ovo su isto činjenice? Nekada ste nekom od tih ljudi bili na ispitu?

Odgovori
Pe

Da. Izveštaj je jasan u opisu njihovog nestručnog ponašanja prilikom promene vizuelnih uslova i neznanja korišćenja radio-stanice. Mogli su da budu savršeni „na ispitu“, ovde je precizno opisano kako su taj dan leteli. Vi se divite njihovim listama praćenja i pokazanom na ispitima, to je podjednako validno kao i moj komentar. Ovde pričamo o konkretnim operacijama i odlukama koje su i oni doneli da lete u ovakvim uslovima.

Ra

Nehotično ste učinili upravo ono što kroz tekst prebacujete kolegama čije ste se vještine i znanje usudili procjenjivati bez ikakvih kompetencija za to i na osnovu transkripta komunikacije s ATC-em. Paušalne osude i optužbe nisu dio „safety“ kulture na koju se pozivate u vašem tekstu već upravo suprotno
Smatram da takav pristup -isto kao ni onaj o kom ste pisali u tekstu – ne može doprinjeti sigurnosti letenja, a ni okruženju u kojem bi se nešto moglo naučiti i spriječiti ovakve dogadjaje u budućnosti.

Pe

To nisu moje kolege, ja nisam deo te zajednice. Ja izveštavam o njoj i kritikujem je. Pravo na to možete osporavati ali su Vaše impresije o kvalitetu moje kritike samo Vaše mišljenje, ništa više od toga. I to je skroz OK.

Sk

…Nije rađena ekspertiza ostataka letilice…
Na mutljikavoj fotografiji sa mesta udesa, vidi se skoro neoštećen krak elise koji pogotovu nema karakteristična oštećenja prilikom udara u prepreku pri radu motora ! Otkaz motora, za razliku od greške pilota, otvara mnoga druga pitanja, zar ne ?

Odgovori
Ne

To ne bi moglo da se desi renomiranoj ustanovi koja odrzava te vazduhoplove.

Pe

Izveštaj konstatuje ugao od preko 80 stepeni udara o tlo i jedan karakterističan lom drveća. Tako da je gubitak kontrole (uz radeći motor) svakako verovatnija opcija, kako je i zaključeno. Ne otkaz motora nakon kojeg bi došlo do planiranja i drugačijeg oštećenja drveća. Ne analizirajte jednu fotografiju nego pročitajte izveštaj.

Pi

Teatralno, „politički korektno“ mlaćenje o mozogoniji i njenoj obespravljenosti kao žene. Letele su devojke i ranije u STS, bile odlične i pažene kao malo vode na dlanu.
Još jedno mlaćenje o tome kako su vlasnici (menadžment) nekako krvi, osporavam činjenicom da se oni bave SAMO I ISKLJUČIVO poslovnim delom čitavog poduhvata. Za sve nesreće je isključivo kriv višegodišnji vođa letenja kao čovek koji samostalno i bez ikakve fleksibilnosti za sugestije kolega, procenjuje meteo situaciju i odlučuje da li će se leteti, pod pretnjom neletenja, od strane njega a ne menadžmenta. I sam je zaorao u brdo ubivši kolegu pritom. Kada su u par navrata,kratkotrajno grupu vodile druge kolege, nismo nikad dovedeni u situaciju da idemo u loše procenjene meteo uslove. Iste te kolege su mi potvrdili da su od menadžmenta imali apsolutnu podršku da ne letimo i mesec dana ako to zahteva njihova procena meteo uslova. Jedino što se menadžmenu može zameriti je što nemaju mozga da shvate da imaju više nego nestručnog vođu letenja koji bere dnevnice držeći ljude na zemlji zbog izmaglice (najupadljivijeg pokazatelja stabilne atmosfere) i koji npr misli da TICAS dobija informaciju sa primarnog radara mesto transpondera.

Odgovori
St

Imam jedno pitanje .Mozda nije trenutak da ovde pitam, ali mislim se, zasto da ne, pa nije se nesreca dogodila danas, nego pre 4 meseca?!
Zanima me eto da saznam od Vas iz prve ruke kao pilota STS-a, da li ima posla za pilote trenutno, tj. da li ce ga biti tamo negde od oktobra-novembra, s obzirom na koronu?
Prema ovome sto ja mogu da zakljucim, STS ima konstantan deficit pilota. Posto, ukoliko jedna srpska kompanija zaposli Rumunku, , Bog da joj dusu prosti, pored svih nasih drzavljana, koja, kako tvrde mnogi,a i sam izvestaj, ipak nije bila dovoljno strucna za taj posao, da li to znaci da ipak nije bilo dovoljno srpskih(sposobnijih) pilota koji bi radili ili nesto drugo?
I zanima me kome i kako bih trebao da se obratim za posao?
Hvala Vam unapred!

Inace jako mi je zao zbog dvoje poginulih kolega, nek im je laka zemlja!

Pe

U pravu si, nije trenutak da se pita. Nije ni trenutak da budeš toliki idiot da mrtvu osobu karijerno diskvalifikuješ kao stranca koji uzima srpske poslove.

Neke komentare nećemo brisati. Taman da čitaoci vide da su današnja deca i očajna za posao i očajna za posao bez ukusa.

St

Petre, uz duzno postovanje, niti sam se tebi obratio, niti sam te ista pitao! Uctivo sam pitao svog kolegu iz STS-a , bez ikakve namere da ispoljavam nacionalizam na bilo kakvoj osnovi. Kao sto i sam znas, u celom svetu, pa i kod nas, svako daje prednost kandidatima iz svoje zemlje tj. zemlje koja je registrovala kompaniju, kako zbog administrativnih, tako i iz operativnih razloga.
Sve avio-kompanije raspisuju konkurse tek kada se javi manjak pilota iz svoje zemlje(primer ti je Ethiopian, Aeroflot, Turkish,….).
Tako bi trebale da rade i srpske kompanije, posto ako drugi budu tako radili, a mi ne, onda definitivno za nase ljude nece biti mesta nigde!
Naravno da smo ocajni svi pri zavrsetku obuke i da sa kreditima koji iznose 400 evra mesecno, a roditeljskim primanjima od 1000e , sa vrednoscu joj sedne pozajmice od 20000e, a sa prognozama zaposlenja kroz par godina tek, jasno je da cemo ponekad biri i neukusni i da necemo pogoditi pravo vreme za postavljanje pitanja. To nije za zameriti, slozices se sa mnom.

Jos nesto, ni na koji nacin ne kritikujem to sto je koleginica imala rumunsko drzavljanstvo. Ali posto je i ti ovde, a i mnogi komentarisu da nije bila sigurna u sebe i da nije bila za taj, ipak pomalo sirov posao u lisicama, plus uz gore pomenuto strano drzavljanstvo, ne vidim razlog zasto bi je neko zaposlio osim ukoliko ili nije bilo jednako dobrih ,boljih drugih pilota ili ih nije bilo uopste.

Inace, mnogo gresis to sto bas ti vredjas svoje citaoce i nazivas ih idiotioma. Dobro znas, posto si probao da budes pilot, kolike su gore pomenute muke!
Ja ti zelim sve najbolje i malo vise pristojnosti, pogotovo posto znas da se radi o mladim ljudima koji vape za informacijom i nekom nadom za bolje sutra.

Pe

Nisi me pitao ali svi mogu da komentarišu, kako mene, pa mogu i ja.

Ima dosta čitaoca koji su idioti, ja šta ću, sve kritikujem pa i njih.

Neka STS pilot ostavi mejl pa stupite u kontakt. Tango Six i služi da pruži infornacije onima koji vape za njima.

Pe

…i nije poenta da si kritikovao nacionalno nego da si pitao za posao na postu koji analizira kako je neko poginuo. Neukusno u najmanju ruku. A možda i ilustracija očaja mladih koji ulaze u industriju. Svakako bih inače brisao tako degutantan komentar ali mislim da je ilustrativan pa neka ostane.

Pi

Nikola je poginuo zbog jeftinijeg hotela I aerodroma u odnosu na B Luku.Tacka I amin po pitanju da li se mesaju ili ne

Ne

@ Student pilot. Vidis kad u tvojoj zemlji vise niko nece da radi za te pare i u tim uslovima onda se okreces stranom trzistu. Razmisli malo zasto. Vrlo je lako povezati. Ako nista dobro si pitanje postavio za direktorat i kako oni izdaju validacije u ovo doba. Sto se tice posla u sts-u sigurno ce biti posla, takvih kao ti uvek treba, samo treba slepo da slusas i da prihvatis sta god ti od novca daju, pa ako dospes u novine dospeo si. Jedno je sigurno od tog posla kredit neces placati…

Ko

Ukusno ili ne, ovo je zapravo pravo stanje stvari danas kod nas. Ljudi su spremni na ozbiljne rizike samo da bi radili, nebitno gde i u kojim uslovima. I verujem da je i koleginica iz Rumunije imala slično razmišljanje. I upravo iz tog razloga molim i malo mladjeg kolegu koji je ostavio komentar, kao i sve ostale koji ce da procitaju ovo da dobro razmisle. Ovo nije izolovan slucaj, STS je opste poznat po broju udesa u poslednjih par godina.

Pare ulozene u skolovanje su velike i moraju se vratiti, verujte mi da jako dobro to znam. Samo se zapitajte da li je vredno rizikovati zivot zbog toga.

TD

DCV R.Srbije je u roku od 10-15 dana potvrdio prijem nove Declaration, što govori da postupak nadzora nije sproveden. A na drugoj strani, DCV BIH je suspendovao sva odobrenja STS Avijaciji odmah nakon nesreće?! Dalje, prema nekim informacijama, tog dana se desio i otkaza meteo opreme na aerodromu neposredno pred nesreću, a nigde nije navedeno u izveštaju?! Ako se analizira nesreća STS Avijacije u BIH 2015. i 2020., nesreća se dogodila u sličim vremenskim uslovima i pod sličnim okolnostima, još jedan razlog da DCV preduzmu mere, a ne da kroz prste i bez posebnih analiza i istrage omogući rad STS Avijaciji… Zaključak – krivi su oni koji više nisu živi. Žalosno.

Odgovori
Mi

Prijatno sam iznenađen ovim izveštajem. Mislim da je nako dosta godina precutnih izveštaja ova komisija odlucila da pomene mrtva slova na papirima. Svi znamo da se priručnici prepisuju i da doslovce skoro ništa od napisanog ne postoji u praksi. Ovo je prvi put da se to navodi kao mogući uzrok udesa. Da li je to svetlo na kraju tunela? Da li je moguće navesti CAA da proverava sprovodjenje napisanih procedura? Nadam se da će ova dva života biti poslednja cena koju smo mi morali platiti i da ćemo ubuduce učiti na udesima noji su se desili u prošlosti sirom planete a ne na nekom buducem danku u krvi koji nadam se više nećemo morati da plaćamo. Hvala ovim istraziteljima sto su se okurazili da napisu neke činjenice u ovom izveštaju.

Odgovori
sr

Veoma mi je zao radi gubitka ljudskih zivota. Takodje mi je zao da vidim kakva toksicna atmosfera vlada u komentarima o nesreci.

Volio bih da podjelim sa vama video koji komentarise dezorjentaciju pilota u oblacima. Bez obzira sto se radi o jedrilici, osjecaj je identican i certifikacija za „let u oblacima“ je nesto sto bi trebalo biti sasvim normalno za letove iznad planina u Krajini (i Bosni upste). Kozara i potkozarje ne prastaju greske. Visoke planine, guste sume, velike rijeke – perfektni uslovi za brzo stvaranje orografskog efekta.

Poslusajte pilota u videu. Kako rezonuje. Kako koristi cinjenice. Kako se drzi najosnovnijih vrijednosti – tj. da je ljudski zivot najvrjedniji.

(Nadam se da je uredu da postavim ovaj link?)

https://youtu.be/3qIVDeL_qwg?t=566

Odgovori
zm

A udes Pajpera YU DDB “COCA COLA“, u Bugarskoj u junu 2014 godine sa teškim telesnim povredama operatera niko ne spominje

Am

Jedno moje amatersko zapažanje, bazirano sa iskustvima u alpinizmu i penjanju. Ima ljudi koji bi to voleli da rade, ali, psihološki profil im ne odgovora. Možda se plaše visine, možda nestabilnosti, možda sumnjaju u svoju snagu ili izdržljivost, možda ne veruju opremi…

U takvim situacijama, ulgavnom lepo odustanu ili prilagode svoje želje sa svojom plihologijom.

U tekstu koji ste napisali stoji da je pilotu bilo neugodno u vazduhu, da se plašila, da je grešila i da su je strah i panika sprečavali u tome da uradi ono što može i ume.

Pre bilo koje čudne aktivnosti, treba proveriti sopstvenu psihologiju i ako test pokaže da čovek nije za to – jednostavno nije za to.

Mene je privlačila speleologija, ali ne vredi, nemam poverenja u jedno uže i 1 ili 2 klina. Nije mi udobno i lepo sam se ostavio toga.

Slobodno penjanje – nikad probao. Ferate, može, ali ako nisu ove moderne cirkuzantske u kojima je sigurnost više lažna nego stvarna.

Ako niste za letenje, ok, probali ste, stekli neko čudno iskustvo, odustanite na vreme.

Za žene je tipično da su više agreable, više se slažu i manje ulaze u konflikt. U njenom slučaju, nije imala mentalnu snagu da kaže NE! Ne letim, makar mi uperio pištolj u glavu. Daj mi otkaz – briga me. Ne le-ti-m. Velik agreableness = svaki šef će da te svesno ili nesvesno maltretirabi

Druga komponenta Big Five, je neuroticizam, ponovo, za žene više izražen. Vrištanje zbog turbulencije to pokazuje, a za obavljanje radnji u kojima rizikujete život, potrebno je da nemate neuroticizam, da ste u top nekoliko procenata najstaloženijih.

U prevodu, platite 5 dolara i uradite dobar Big Five test, vidite u kom ste percentilu i šta možete da očekujete na osnovu toga.

Odgovori
Pi

Dobro si rekao ALI. Ali ovde se ne radi o tome je li ona bila za ovaj posao ili ne. Ona je zavrsila skolovanje, uspjesno je savladala obuku, bila je i stjuardesa. Nije imala strah od letenja i aviona. Imala je strah od kaubojstine. Pretpostavljam da ti imas vozacku dozvolu. Ako se sa mnom vozis svako jutro na posao, a ja vozim 120 km/h gdje je ogranicenje 60, imam lose gume, auto stalno klize i divljam, hoce li ti biti ugodno ici sa mnom na posao? Sta ces uraditi ako nemas drugog izbora? Daces otkaz? Od cega ces vracati kredit, hraniti dijete? Hoces li vratiti svoju vozacku dozvolu i reci da za tebe nije voznja u autu? Nije poenta u tome da ako ti se ne svidja da odes. Poenta je da je atmosfera nenormalna i da se mora promjeniti. Svako ko pita sto nije dala otkaz ili odbila da leti ustvari ne podrzava promjenu uslova rada pilota u STSu.
Ova osoba je zavrsila skolovanje i bila je profesionalni pilot aviona. Bila je pilot i imala je sposobnost, koje su joj razvijene tokom skolovanja, za letenje u uslovima koji su propisani zakonima i pravilnicima. Letenje u STSu je kaubojstina, a ne letenje prema propisanim pravilima. Ona nije imala mentalnu snagu da se odupre tudjem misljenju. Vjeruj mi, rijetko ko ima u takvom divljackom i primitivnom okruzenju. Nju je ubio balkanski primitivizam.

Sa

Ma sta mi rece, sve ovo je puj-pike-ne vazi, idemo mi ponovo „na lisice“, samo ove godine upravo krecemo iz HR !?!
Jer…..“Mi smo ta (ista) ekipa!“

Cccccccccccccccccc……..nema nama spasa, mi ni iz sopstvenih gresaka vise nismo u stanju da ucimo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj