[EKSKLUZIVNO] Jedan dan sa timom Jat Tehnike, unutar i oko Boinga 767: Kako izgleda konverzija putničkog u kargo avion

23. okt 2024

Valjevac opitni inženjer letač u Flajt Radar obilasku proizvodnog pogona kompanije Erbas u Mirabelu

18. okt 2024

60 tona robe nedeljno preko Atlantika: Er Srbija i „Globe Air Cargo“ sklopili strateško partnerstvo

17. okt 2024

SMATSA objavila konkurs za stipendiranje i obuku 24 kandidata za kontrolore letenja

16. okt 2024

Odgovor SMATSA-e jednom od sindikata agencije: „Netačno je da smo odbili da pregovaramo o novom kolektivnom ugovoru“

15. okt 2024

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore preti štrajkom

15. okt 2024

KLM zimski red letenja: Dva dnevna leta na liniji Beograd-Amsterdam

2. okt 2024

„Air France-KLM“ nastavljaju sa ulaganjem u zeleniji prevoz vazduhom: Ugovor o isporuci 1,5 miliona tona održivog avio-goriva

1. okt 2024

Direktor saobraćaja Er Srbije: „U narednih pet godina, svako ko bude imao ATPL u Srbiji ima velike šanse za posao kod nas“

30. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Objavljen konkurs za upis na Er Srbijin kadet program za pilote: 10 kandidata besplatno od nule do potencijalnog zaposlenja kao piloti

27. sep 2024

[EKSKLUZIVNO] Intervju sa rukovodstvom Er Srbije: Razvoj i nastavak transformacije kompanije, kada dolaze Embraeri i rezultati ovogodišnje letnje sezone

27. sep 2024

Prva zvanična poseta visoko rangiranog funkcionera ICAO-a Srbiji, nastavak regionalne saradnje vazduhoplovnih regulatora

25. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Er Srbija počinje sa kadet programom za pilote u Vršcu: Stipendirano školovanje za 10 najboljih i potencijalno zaposlenje

22. sep 2024

Embraer (ponovo) dolazi u Beograd: E195 „E2“ i „leteći taksi“ kao opcije za prodaju, za vojni transporter je kasno?

17. sep 2024

KLM snižava cene avio-karata za letove do preko 60 destinacija

13. sep 2024

Prvi Erbas A321neo isporučen KLM-u

29. avg 2024

„Brend ambasadori“ na letovima za Kinu: Er Srbija uvela novu poziciju u okviru svoje kabinske posade

28. avg 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta na sajmu Farnboro

2. avg 2024

[FARNBORO 20204] KLM i ZeroAvia najavljuju demonstracione letove putničkog aviona na tečni vodonik

30. jul 2024

Croatia Airlines preuzela svoj prvi Airbus A220 u Kanadi

29. jul 2024
Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore preti štrajkom
Sindikat SMATSA-e pripretio je štrajkom na samom kraju letnje, najaktivnije, sezone u komercijalnom avio-saobraćaju / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore preti štrajkom

Kako je saopštila agencija Beta, sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) danas je najavio štrajk upozorenja za subotu, 26. oktobar od 17 do 18 časova, zbog, kako se navodi: „nezadovoljstva nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora“.

Beta prenosi da se u odluci o stupanju u štrajk upozorenja navodi da zaposleni traže započinjanje pregovora radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora, kao i poštovanje i primene finansijskog plana agencije za 2024. godinu, sa naglaskom na internu preraspodelu planiranih sredstava.

– Zahteva se i uvećanje troškovne baze, odnosno prihoda SMATSA od rutnih naknada u 2025. godini za najmanje 12 odsto u odnosu na ovu godinu. – stoji u saopštenju sindikata.

Beta je označila (verovatno samo prenevši) sindikat SMATSA-e kao „najbrojniju sindikalnu organizaciju u vazduhoplovnom sektoru Srbije“. Sindikat je naglasio da će tokom trajanja štrajka upozorenja obezbediti minimum procesa rada koji je utvrđen Odlukom o minimum procesa rada u SMATSA.

Betino prenošenje saopštnja sindikata pominje i zaposlene SMATSA-e i članove štrajkačkog odbora. Da obe grupacije „ne žele da štrajkuju, ali da su primorani na takav potez, jer ih je rukovodstvo SMATSA sateralo u ćošak, najpre pravnim nasiljem kojim ih je protivzakonito izbacilo iz Kolektivnog ugovora, a potom i zbog niza neodgovornih odluka suprotnih interesima SMATSA i njenih zaposlenih, kao i interesima Republike Srbije“.

– Pozivamo sve strane na dijalog u kojem bismo došli do rešenja u interesu svih strana, povratili neophodnu stabilnost u SMATSA i time sprečili da do štrajka upozorenja uopšte i dođe. –

Sindikat kontrole letenja zatražio je početkom meseca da Vlada Srbije hitno reaguje, jer je rukovodstvo SMATSA odbilo da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a potom je, kako Beta prenosi, protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je istekao rok, bez pristanka i potpisa sindikata.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

I kamen bi pokvarili ….

Odgovori
Ci

Znajući predsednikovu skorašnju retoriku o SMATSA nešto mi se čini da država neće trčati da pomogne sindikatu…

Odgovori
Yr

U prevodu mi bismo dodatne benefite jer nam se ovi iz postojećeg kolektivnog ugovora ne sviđaju i onda ćemo da insinuiramo kako je sudbina galakisje ugrožena lošim odlukama uprave i da ne navedemo ni jednu jedinu, jer što bismo, pa ćemo kad na galamu izboksujemo dodatne benefite na ionako najveću platu u državi, sve to lepo da poližemo i zaboravimo jer smo ispunili cilj. Ako se krši zakon ili donose štetne odluke od strane uprave onda se traži ostavka iste ili podnosi krivična prijava, ne traži se veća plata. A ako se traži veća plata onda se to tako i zove.

Odgovori
Sl

Druze, jos bolji je zahtev za povecanje rutnih naknada za 12%, kao da o tome odlucuje samo SMATSA, to je ipak koncenzus SMATSA, EUROCONTROL, operatera, komisije za saobracaj… Mogu da dobiju max % zvanicne inflacije, ali je problem u tome sto je na teritoriji Evrope pritisak na smanjenje rutnih naknada (deflacija u vecini drzava, povecani troskovi goriva, duzi letovi oko Rusije i ratnih zona Ukrajine i Bliskog Istoka i dr. koji povecavaju troskove operacija), tako da je i zadrzavanje postojecih uspeh

Iv

Vrlo je jasno i sta je prekrseno i sta se trazi

Dj

>> to je ipak koncenzus SMATSA, EUROCONTROL, operatera

Cenu navigacionih usluga ipak odredjuju drzave ponaosob:

https://ansperformance.eu/acronym/crco/#:~:text=Airspace%20users%20which%20fly%20in,behalf%20of%20the%20Member%20States.

Eurocontrol CRCO je vise centralno mesto za obracun, uplate i isplate.

Mi

Da li oni uopšte mogu da štrajkuju, zar oni ne spadaju u onu grupu kao vojska i policija? Pitam jer zaista nisam upoznat sa materijom, ne deluje mi logično da ova institucija sme stupiti u štrajk i time dovesti tolike živote putnika u opasnost.

Odgovori
Zo

Smeju da štrajkuju, nisu državni organi. A ne ugrožava se ničija bezbednost, jer se štrajk unapred najavi, tako da aviokompanije mogu na vreme da računaju na kašnjenja i zaobilaženje. Štrajk se sastoji samo od ograničenja broja letova tokom štrajka, npr ako inače ima 30 letova na sat, tokom štrajka može da prođe samo 10, ostali čekaju ili zaobilaze.

Mi

Aj razmisli o tome sto si rekao, ako bi kontrolor jednostavno ustao sa radnog mesta u kljucnom momentu I recimo dodje do nesrece u kojoj poginu ljudi, to se ne zove strajk vec ubistvo iz nehata.

Mi

Dosta sam leteo poslom kojekude, i nailazio sam na štrajkove kontrole leta, kojekude. Svede se na to se letovi otkazuju, ili sleću na alternative aerodrome. Svi započeti i tranzitni letovi se isprate, dok neko uvek sedi i servisira neophodne i neizbežne rutine.

Naravno da kontrolori ne ustanu odjednom iz stolice i prestanu da se javljaju pilotima.

Li

Sramno ponašanje kontorlora, koji celu firmu i ostale zaposlene maltretiraju svojim bahatim ponašanjem.

Odgovori
mt

Шта је тачно бахато?

Zo

I kako maltretiraju?

Bo

Vreme da se cuje glas Radovanovica,Delevica,Mrksica…trose se sindikalni dani kao carape,hahaah.Ono kad mislis da sedis na dve stolice pa ti obe izmaknu.

Odgovori
Л

Jel to predsednik Sindikata i izvrsni odbor odabranih koji je nedavno rusio sindikat za upravu?Kako bese „greju kauc zimi“ i vise se radi u kancelariji.Juce radio protiv svojih a danas?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs