[IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

23. mar 2023

Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

22. mar 2023

Makedonija potvrdila prebacivanje 4 borbena aviona Su-25 Ukrajini, verovatno će uslediti i donacija jurišnih helikoptera Mi-24

21. mar 2023

[REPORTAŽA] Obilazak Vojne akademije: Kako se postaje vojni pilot?

21. mar 2023

Mozambik je prvi kupac južnoafričkog lakog višenamenskog aviona Mwari

20. mar 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

17. mar 2023

IDEX 2023: Između Željka Mitrovića i novog načina isporuke minobacačke mine 60 milimetara – premijara drona „IKA-Bombarder“

17. mar 2023

Hrvatska testira dronove kamikaze domaćeg proizvođača, detalji za sada nepoznati

16. mar 2023

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Francuskoj: Danas obišao i vazduhoplovnu bazu gde se obučavaju budući hrvatski piloti Rafala

15. mar 2023

IDEX 2023: Nove rakete kompanije EDePro, planovi za budućnost i zapošljavanje novih inženjera

15. mar 2023

IDEX 2023: Novi detalji o razvoju „dronova samoubica“ sa Emiratima, video priča o ostatku sajma i izopštenje ruskih kompanija

14. mar 2023

Capital: Zbog rata u Ukrajini MUP Republike Srpske nije dobio treći helikopter Ansat koji nije ni plaćen

13. mar 2023

[RAT U UKRAJINI] Zapadne procene o broju oborenih borbenih aviona obe strane, ruski A-50 ipak oštećen?

10. mar 2023

[EKSKLUZIVNO] Dva AT-802 iz Saudijske Arabije na servisu u hrvatskom ZTC-u

9. mar 2023

Srpske vazduhoplovne igre na IDEX-u 2023: Pregovori za nabavku Rafala se nastavljaju, anonimni dron samoubica i MICA NG za bivšu Jugoslaviju

9. mar 2023

Reorganizacija španske mornaričke avijacije i veza sa balkanskim tarot prorokom

8. mar 2023

Francuskim vazduhoplovnim i svemirskim snagama na ispitivanje isporučen prvi Rafal F4

7. mar 2023

Kašnjenje radova na obnovi i modernizaciji bugarske vojne vazduhoplovne baze Graf Ignjatijevo

6. mar 2023

[RAT U UKRAJINI] U Belorusiji umalo uništen ruski AWACS, Ukrajinci besposadnim letelicama sve konkretnije napadaju dubinu ruske teritorije

3. mar 2023

Vojna gimnazija formirala vazduhoplovno odeljenje

3. mar 2023
„Piloti su pobedili“
Fudbalska ekipa 204. vazduhoplovne brigade. / Foto: Neda Mojsilović

„Piloti su pobedili“

Fudbalska utakmica pilota 204. vazduhoplovne brigade sa aerodroma Batajnica i lokalnog fudbalskog kluba iz Gornjeg Crniljeva koji nosi ime poginulog pilota Milenka Pavlovića završena je rezultatom 8:2. „Pobedili su piloti“, čuli su se komentari dece koja te 1999. godine još uvek nisu bila rođena.

Možda je upravo utakmica, kao i spontano izgovorena rečenica dece, na najbolji način oslikala iskrenu motivisanost kolega nastradalog heroja, njihov duh, emociju, entuzijazam i sve ono što stoji iza pedantno pripremljenog programa, pažljivo i precizno izgovorenih reči, recitacija, celokupne organizacije, polaganja venaca. Svega što se u toku jednog dana priredi porodici, prijateljima i meštanima rodnog mesta pilota Pavlovića u znak sećanja na dan kada je u svom MiG-u 29 oboren na nebu iznad ovog kraja.

Iako su i skup i utakmica postali tradicija, sve je ukazivalo da ovog 3. maja programa neće biti. Padala je kiša, duvao vetar, blata je bilo svuda, fudbalski teren u podnožju brda bio je natopljen vodom. Gumene čizme bile su jedina adekvatna obuća za posetioce Gornjeg Crniljeva toga dana.

Ipak, utakmica je po 17. put odigrana, a većina okupljenih dan je doživela kao više od pukog sećanja, pomena, položenih venaca. Za meštane ovog kraja to je bio jedan od važnih datuma kada dobijaju potvrdu da dela jednog od njih nisu zaboravljena, kao ni oni sami. Besplatni lekarski pregled vojnih lekara, saveti, razgovor sa njima i poneka šala to su najbolje oslikavali. Najmlađim stanovnicima Crniljeva ovo je bila prilika da javno nastupe i budu deo svečanosti priređene u crkvi. Za pilote, kako i sami kažu, ovaj dan i celokupna priprema za njega jesu edukacija, sazrevanje, podsećanje da iako su za to školovani jednog dana treba da budu i spremni da učine isto što i pilot Pavlović.

reportaža_062
„Milenko Pavlović je veoma dobro igrao i mali i veliki fudbal. Želeli smo da održimo i tu uspomenu na njega.“ / Foto: Neda Mojsilović

Fudbal nije nasumično izabrana aktivnost. Milenko Pavlović ga je voleo, a kažu, i umeo da ga igra.

– Veoma dobro je igrao i mali i veliki fudbal. Želeli smo da održimo i tu uspomenu na njega. Njegov brat od strica mi je pričao da su kao deca toliko voleli fudbal da su peške išli prvo do jednog sela da odigraju utakmicu, zatim do drugog da odigraju još jednu i onda se još peške vraćali kući. Tako da na kraju dana pređu i do 20 km. Tolika ljubav prema fudbalu, kaže, da nisu mogli da žive bez toga – objašnjava major Milan Žunić, vođa fudbalske ekipe 204. vazduhoplovne brigade. Jedno od najljubaznijih lica sa vojnog aerodroma Batajnica.

reportaža_065
„Svake godine pokušavamo da događaj oplemenimo na novi način.“/ Neda Mojsilović

Gornje Crniljevo nalazi se na otprilike sat vremena vožnje od Valjeva. Put vodi kroz šumu i bezbroj krivina. Ono što se prvo primeti jesu izuzetna priroda, zelenilo, razuđenost kuća na brdima, a toga dana i hladan vlažni vazduh. U ovom kraju više je tmurnih nego sunčanih dana, a kiša pada gotovo trećinu godine.

Ipak, oko prvomajskih praznika obično je, kažu meštani Crniljeva, sunčano. Tako je ranijih godina sećanje na Milenka Pavlovića obeležavano učešćem i padobranaca Vojske Srbije a preletali su i avioni.

– Pokušali smo da zajedno sa Opštinom Osečina i Turističkom organizacijom Osečine i Valjeva organizujemo i kulturne i sprotske manifestacije i da ovo postane šire poznat datum u ovoj okolini. Svake godine pokušavamo da događaj oplemenimo na novi način.

Bilo je ranije i izložbe maketara i izložbe ratnih zastava 204. brigade. Pokušavamo stalno da ove dane učinimo autentičnim i interesantnim za mlade naraštaje iz ovog kraja – pričaju nam oficiri i dodaju da je ove godine širi program, opravdano, izostao.

reportaža_021
Jastreb kao uvek budni čuvar spomen-kompleksa u Gornjem Crniljevu / Foto: Neda Mojsilović

Na mestu gde je podignuta spomen-česma Milenku Pavloviću u Gornjem Crniljevu nalazi se spomen-kompleks sa domom lovačkog udruženja „Milenko Pavlović“, igralištem istoimenog fudbalskog kluba, crkvom, parohijskim domom. U okviru kompleksa otvorena je i soba sa stalnom postavkom izložbe posvećene Milenku Pavloviću.

reportaža_008
Prilika da se poznata lica ponovo sretnu / Foto: Neda Mojsilović

U dvorištu je za tu priliku bio razapet i vojnički šator koji je u trenutku dolaska porodice pilota polako počeo da se prazni. Njima dobro poznata lica jedno po jedno i svako na svoj način poželela su im dobrodošlicu.

reportaža_009
Briga o drugu, briga o porodici / Foto: Neda Mojsilović

Počasna četa valjevskog garnizona ubrzo se uputila ka spomen-česmi čime je i počelo polaganje venaca, što je i formalno označilo početak ceremonije.

reportaža_019
„Mi smo sada tu da mlađim kolegama prenesemo tu veličinu Milenka Pavlovića obilazeći muzej i pričajući šta se dogodilo“/ Foto: Neda Mojsilović

Vence su osim porodice položili i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade. Za 17 godina to je učinilo više generacija njenih pilota. Mnogo je ljudi, kažu, otišlo, a istovremeno došlo je niz mladih pilota. Ideja i glavna nit okupljanja u Crniljevu prenosila se „sa kolena na koleno“.

– Kad sam počeo da dolazim ovde 2000. godine, bio sam mlad. Dovele su me kolege koje su sa Milenkom bile u eskadrili. Oni su uglavnom već nekoliko godina u penziji. U međuvremenu došli su mladi piloti, a mi smo postali te starija generacija. To je ono najlepše. Jer smo mi sada tu da mlađim kolegama prenesemo tu veličinu Milenka Pavlovića obilazeći muzej i pričajući šta se dogodilo – kaže major Nenad Stević.

On je objasnio i da je stalnim dolaskom uspeo da isprati odrastanje mnoge dece iz ovog kraja koja su dolazila svakog 3. maja.

reportaža_027
„Dogovorili smo se da samu organizaciju ne vezujemo za ličnost i funkciju.“ / Foto: Neda Mojsilović

– Posle toliko godina dolaženja zanimljivo je da su i oni upoznali nas i da i posle 17 godina ne prestaju da nam traže da im poklonimo kapu ili neki deo uniforme. Izuzetni su rodoljubi i patriote – kao što je bio i sam Milenko – dodao je Stević.

– Ideja je da samu organizaciju nikad ne vezujemo za ličnost i za funkciju koja je trenutno na čelu institucija koje događaj organizuju. Postoji organizacioni odbor koju čine predstavnici 204. vazduhoplovne brigade zajedno sa Opštinom Osečina i mesnom zajednicom Gornje Crniljevo. Svakog 4. maja se i Valjevo uključuje u organizaciju. Uvek smo i u kontaktu sa porodicom.

Naša ideja je da svake pete godine bude priređena akademija sa bogatijim prgramom u Osečini, a svake desete u Valjevu. To je jedna od stvari koja je dogovorena na sastanku predsednika opštine Valjevo, opštene Osečina i komandanta 204. vazduhoplovne brigade – priča Stević.

 

reportaža_042
„Umeo da nadleti Valjevo, Osečinu, njegovo rodno Crniljevo.“ / Foto: Neda Mojsiljević

Formalni deo nastavljen je službom u crkvi, a zatim i pojedinačnim osvrtom i sećanjem na pilota Pavlovića koji je dao svaki od predstavnika organizacije događaja.

– Uprkos strogoj vojničkoj disciplini, po kojoj ga svi znamo, Milenko Pavlović je umeo da nadleti Valjevo, Osečinu, njegovo rodno Crniljevo i da nas sve tako pozdravi – naveo je Nenad Stevanović, predsednik opštine Osečina.

reportaža_047
„3. maj prilika da se setimo i drugih ratnika iz ovog kraja koji su tragično nastradali i dali živote za svoju otadžbinu“ / Foto: Neda Mojsilović

– Ovo je dan kada treba da se setimo i pokojnog Slobodana Perića, Milenkovog kolege, hrabre posade helikoptera koja je prošle godine tragično nastradala, majora Aleksandra Stepanovića i svih drugih ratnika iz ovih kraja koji su tragično nastradali i dali živote za svoju otadžbinu – izjavio je Stevanović.

reportaža_054
Svečanost u crkvi završena je recitovanjem „Svetlih grobova“ Jovana Jovanovića Zmaja (glumac Aleksandar Dulić) / Foto: Neda Mojsilović

Formalni deo završen je dodelom zahvalnica učesnicima – 204. brigadi, fudbalskom klubu i lovačkom udruženju „Milenko Pavlović“, turističkoj organizaciji Osečine.

Nakon toga usledili su tradicionalna fudbalska utakmica, lekarski pregledi u improvizovanoj ordinaciju u jednoj od soba lovačkog društva, kao i ručak koji su pripremili njegovi članovi.

reportaža_076
Jedna od najlepših vojnih tradicija – „Lekar na selu“ u improvizovanoj ambulanti / Foto: Neda Mojsilović

Tokom celog dana za posetu je bila otvorena i jedna od prostorija u okviru kompleksa koja je pretvorena u muzej. Čitava priča o Milenku Pavloviću postajala je realnost u svega desetak kvadratnih metara koliko ima izložbeni prostor.

reportaža_070
Letačka oprema i drugi lični predmeti pronađeni na mestu pada / Foto: Neda Mojsilović

Razmišljanja i pokušaj rekonstrukcije čitavog događaja iz 1999. godine svoj najbolji smisao dobijaju u prostoriji gde se čuvaju lične stvari zatečene kod pilota nakon pada. Za većinu posetilaca upravo će tu emocije biti najjače.

Po izlasku iz ove prostorije jedan od pilota seća se poslednjeg leta Milenka Pavlovića i parafrazira reči pilota Zorana Radosavljevića.

– Mi piloti smo ti koji prvi treba da poletimo i prvi treba da se suprotstavimo neprijatelju i najbrže da reagujemo. Možda ta reakcija od nas zahteva uvek žrtvu. Mi smo toga svesni i spremni. Na to spremamo svoje porodice i za to smo dali zavet svojoj otadžbini. To smatramo sasvim normalnim. Ovo je u našim očima, kako godine odmiču, sve više jedno herojsko delo koje treba da pamtimo, ali i da želimo da nam se više nikada ne desi –

reportaža_071
I druge lične stvari Milenka Pavlovića deo su stalne muzejske postavke u Gornjem Crniljevu / Foto: Neda Mojsilović

Na celokupni čin osvrnuo se i major Milan Žunić. Prema njegovim rečima, u današnje vreme, kada ne postoji redovni vojni rok, teško je dočarati veličinu postupka pilota Milenka Pavlovića.

– Verujem da je učinio veliko delo, u pravom smislu te reči, i doneo veliki prosperitet morala  ne samo u Vojsci Srbije nego i u srpskom narodu. Nema tog koji ne poštuje delo, ličnost i hrabrost Milenka Pavlovića. Posebno što je on žrtvovao najviše što se moglo žrtvovati. Život – kazao je Žunić.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

С

Уз сво дужно поштовање целој манифетцији и без икаквих промисли да се да било каква зла помисао о поводима, разлозима за одржавање исте напоменуо бих да су наводи новинарке нетачни. Људи са слике и из наслова јесу припадници 204.вбр али нису сви пилоти. Најмање један је ватрогасац, најмање један је официр техничке службе, најмање један је ваздухопловни оружар и сл. Свакако има и пилота. Зато би било лепо рећи ваздухопловци из 204.вбр јер и они други а не само пилоти знају и воле да играју фудбал и то раде заједно са пилотима на обострано задовољство јер их красе добри другарски одоси. Кад пишет текст зинтересујте се за људе о којима пишете и које сликате. Ваздухопловство је велико братство пилота и свих оних малих невидљивих људи из сенке који им омогућавју да лете и чувају наше слободно небо, да сада.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs