BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zrakoplovne prijevare – „Uhvati me ako možeš“ i druge bizarnosti Što se zbilo s D.B. Cooperom?

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zrakoplovne prijevare – „Uhvati me ako možeš“ i druge bizarnosti

Kao što smo vidjeli na primjeru bankrotiralih avion kompanija, o kojima sam pisao prije 10 mjeseci, naša regija nije imuna na prijevare jel je dobar dio tih kompanija bio upravo to: prijevara naivnih investitora, vjerovnika i putnika.

Slijedeće priče će nam pokazati koliko „kreativnosti“ ima u zrakoplovnim prevarama, a nadam se da našim čitateljima to neće biti poticaj da pokažu svoju kreativnost.

Iz Beograda u šverc droge

Bjelosvjetski hoštapler i muljator Christopher Barrett-Jolley bio involviran u nekoliko sumnjivih avio-kompanija koje su prevozile sumnjivu robu i oružje na najriskantnije dijelove planeta. Dva njegova aviona su se srušila: 1994. Boeing 737 ubivši pet članova posade i Boeing 707 u Bratislavi 1999.

Nakon što je opasnim ljudima ostao dužan popriličnu svotu novaca Barrett-Jolley je odučio prenijeti u Veliku Britaniju kokain vrijedan 22 milijuna GBP.

Sve je započelo letom Boeinga 707 cargo iz Lagosa u Beograd na servis. Avion su letjeli osobno Barrett-Jolley i njegov šogor Peter Carine u ljeto 2001. Avion je bio unajmljen od bugarske kompanije Red Rock Aviation. Par je prije planiranog leta, letio nekoliko cargo letova kako ne bi bili sumnjivi. Netom prije leta za Jamaicu od Red Rock Aviationa su tražili maksimalnu tajnost, radi prijevoza tajnih dokumenata. Kodni naziv stranke za koju lete je bio Air America, a kompaniji su rekli da čak ni oni ne znaju destinaciju, nego će je doznati kod preuzimanja dokumenata. Avion je 11.10.2001. iz Beograda poletio za Montego Bay na Jamaici. Gorivom su se nadopunili u Las Palmasu na Kanarima.  Na Jamaici su utovarili 271 kg kokaina.

Plan je bio da nakon što slete u engleski Southend, tada policijski relativno slabo nadziran aerodrom, vrlo sporo rulaju, te u blizini ograde izbace torbe sa kokainom koje će potom preuzeti ekipa na zemlji i preko ograde prebaciti u vozila. Sigurnošću je upravljao stanoviti Nikolai Luzaic, dvostruki agent tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih.

No, Lazaic je izdao ekipu, te je preko svog odvjetnika prijavio plan i postao policijski doušnik. Tako je carina i policija dočekala Barrett-Jolleya i Carinea, snimila izbacivanje torbi iz aviona, te ih privela. Oba su dobila po 20 godina zatvora.

Švercanje droge padobranom

Andrew C. Thornton je bio vlasnik amaterske pilotske licence, u vojsci SAD-a je bio padobranac, te je po izlasku iz vojske radio kao policajac u antinarkotičkom odjelu. U jednom momentu odlučio je kućni budžet poboljšati švercanjem droge iz Columbije.

Tako je 11.9.1985. utovario 40 kilograma kokaina, vrijednog 15 milijuna USD, u Cessnu 404, te tijekom noćnog leta stavio je na autopilota i skočio padobranom. No, padobran je otvoren puno prekasno, Thornton se zapleo u isti i poginuo. Cessna se srušila 60 milja dalje. No, Thorton nije bio jedina žrtva ovog skoka. Tri mjeseca kasnije medvjed je nađen mrtav nakon što je se predozirao drogom iz Thortonova ruksaka.

Posade šverceri

No, nije sve u švercanju droge. Diljem svijeta love se posade koje švercaju vrijednosti preko granice.

Tako je u lipnju (junu) 2006. pilot Van Dang Tran je pokušao prošvercati iz Sydneya 6,5 milijuna dolara. Osuđen je na četiri i pol godine zatvora. U ožujku (martu) 2008. uhapšen pilot Quoc Viet Lai zbog šverca novca vrijednog 3,7 milijuna dolara iz Australije. 2008. dvije stjuardese su ulovljene kako švercaju 300.000 USD u Južnu Koreju iz Hanoia.

Ipak daleko bizarniji šverc je pokušalo devet stjuardesa u svibnju (maju) 2002. nakon što su u vrećama sa otpadcima hrane pokušale prošvercati 400 mobitela i 7 kg zlatnog nakita. U listopadu (otobru) 2006. pilot Pham Minh Tuan je u pilotskim slušalicama pokušao prošvercati 1,5 kg zlatnog nakita u Rusiju.

Vijetnamski pilot Dang Xuan Hop je pak uhapšen u Nariti (Japan) jer je švercao ukradenu robu vijetnamskih bandi. Pilot je tvrdio da nije znao da je roba ukradena, te da je dobivao 100 USD svaki puta kada bi prebacio robu. A što je radio dva puta tjedno u godinu dana, te inkasirao dodatnih 10.000 dolara godišnje zarade.

Lažna kompanija sa vrunskim managementom

Kada je 2009. zbog bmi-a Durham Tees Valley Aerodrom izgubio liniju sa London Heathrowom, lokalna zajednica je jedva dočekala inicijativu da se linija obnovi. Stoga je pozdravila novoosnovanu kompaniju Excelsis Airways, „poslovnjaka“ Victora Basseya, koja je trebala obnoviti liniju. Bassey je tvrdi da za tu svrhu nabavlja Dash Q400. Također je tvrdio da je radio za British Airways, te sudjelovao u osnivanju američkog LCC JetBlue.

Prvo čuđenje krenulo je kada je dva dnevna leta za Heathrow zamijenio za City. No, mjesec dana prije prvog leta City nije imao baš nikakve informacije o letovima.

Vrhunski management se zaposlio preko agencije Wynnwith Group, niz strukovno poznatih ljudi i bivših top managera raznih poznatih kompanija. No, ovi vrhunski manageri nisu dobili ni centa, a Wynnwith grupa još danas ima dug od 70.000 GBP.

Managemantu se prezentirao kredit Bank of America na 16 milijuna USD, koji dokumenti su bili falsificirani.

Naivnim investitorima nije bilo čudno da je prvi sastanak napravljen u McDonald’su, a za idući je Andrew Bray (prije manager u više avion kompanija) dao svoju privatnu karticu kako bi platio hotelske troškove za sastanak u visini preko 1.000 USD. Nikome nije bilo čak ni čudno da je internetska stranica kompanije bila potpuno kopirana stranica Porter Airlinesa. Nije im bilo čudno ni da je ured kompanije smješten u stan koji je bio iz programa „socijalnog zbrinjavanja“.

Na koncu je kompanija propala 6.10.2009. a Bassey je prevario kompanije i investitore za 125.000 GBP. Bassey je osuđen na dvije godine zatvora, te 8 godina ne smije voditi avio kompaniju. Ova priča na našim prostorima ima svoje klonove, i to njih nekoliko.

17-togodišnjak prevario avio-face

Sličnu prevaru pokušao je Adam Tait (lažno ime) 2009. Tait je u 17. godini života uvjerio investitore i Jersey aerodrom da će pokrenuti LCC baziran na tom aerodromu. No, se Taitom su ozbiljno pregovarale i avio-kompanije Aurigny, Air Arann, te Titan Airways. Uz njih i niz poznatih osoba, pa čak i selebritija je nasjeo prevari. Nasjelo je i nekoliko lizing kompanija koje su pregovarale oko iznajmljivanja aviona, a po Adama slali i privatne avione.

Klinac je tvrdio da Američka holding kompanija ima flotu od 12 aviona koju kani ustupiti za ovaj LCC. Čak je otvorio virtualan ured no sa pravim telefonom i recepcionerkom koja se javljala, te internet stranicu na kojoj je objavio da iz toga stoji American Global Group koja radi u 35 zemlje, te ima tim stručnjake iz cijelog svijeta koji govore 22 jezika.

Na koncu prevaru nije otkrila ni policija, ni financijske inspekcije, ni vrlo velike face u zrakoplovnom businessu koje su nasjele, nego utjecajni zrakoplovni časopis Airliner World. Klinac je vraćen u školu, a veliki avio-bossovi su se još godinama crvenjeli radi svoje naivnosti.

Aerodromu u parkovima Londona i New Yorka

60-tih godina prošlog stoljeća oba londonska aerodroma Heathrow i Gatwick su bili pretrpani (kao i danas) pa su londonske vlasti 1968. odlučili pokrenuti inicijativu za treći aerodrom.

Naravno, odlična prilika za prevarante. Stanoviti John Adams je objavio ideju da aerodrom napravi u Hyde Parku, u centru Londona. Pritom se pozivao na analizu u kojoj će ušteda u 20 godina na troškovima i vremenu putovanja do Hyde Parka umjesto do više desetaka kilometara udaljenih aerodroma, donijeti ogromne benefite svima, od putnika, do lokalne zajednice. Čak je i Sunday Times progutao udicu i napisao članak na temelju gomile brojki koje je Adams prezentirao.

Adams je rekao da će avioni polijetati i slijetati iznad Buckinghamske palače i Westminiterske opatije. Glupost nad gluposti za sve koji su išta znali o zrakoplovstvu i jetovima tog vremena čije performanse su bile daleko gore nego danas, a što bi rezultiralo činjenicom da ni jedan prozor na ove dvije zgrade ne bi ostao cijeli, da ne govorimo o ozbiljnijim posljedicama po sve građevine u okolici.

No, sličnu ideju je ponovila i Manhattan Airport Foundation 2009. godine. Iako su mediji, kao i naivni investitori zagrizli u mamac, trebalo je samo provjeriti adresu Manhattan Airport Foundationa, pa vidjeti da je sjedište kompanije u Woolworth Buildingu na 58 katu, iako je zgrada imala samo 57 katova.

Očito su akteri ovih prijevara došli i kod nas prodavši nam iste priče za aerodrome poput Prpuša Intenatonal, Stankovci, Trebinje i ostale brojene primjere o kojima sam pisao prije 10 mjeseci.

Žao nam je za vas nema mjesta u avionu

Srpski turisti koji su uplatili u kolovozu (augustu) 2012. aranžman u Hurghadi, u Egiptu, nemalo su se iznenadili kada su ustanovili da za njih ne postoji povratni let kompanijom Air Cairo. Naime turisti su aranžman platili preko kompanije Trinity travel koja ih je uvjerila da posjeduju važeće putničke dokumente, te ih poslala na put. Turistička inspekcija je ustanovila da je Trinity novac zadržao neplativši avionske karte za povratak, vlasnik agencije Nenad Ristić je uhapšen, a agenciji je oduzeta licenca.

U pitanju je bilo 174 putnika. Među njima i putnici tri agencije koji su charter platili preko Trinitya, no za njih su te turističke agencije platile avio karte još jednom pa su se vratili sa Air Cairom. Po preostalih 75 putnika Trinitya je Vlada Srbije poslala avion Jat-a koji ih je, na račun poreznih obveznika, vratio u Beograd sa 12 sati zakašnjenja.

No, najgore u ovoj prići je što je Ristić ponovo izmanipulirao turiste preko „Uniko travela“ koji su u srpnju (julu) 2015. na aerodromu shvatili da avionske karte koje su platili preko Uniko travela ne postoje. Inspekcija je ispitala Ristića koji je aranžmane prodavao i bio u agenciji, iako joj je formalno vlasnik i osnivač bio Nenad Filipović (zdravstveno odsutan), i ustanovila da putnici nisu otputovali za Hurghadu, te Grčku, a da su oštećeni za više tisuća EUR.

I jednom bi bilo previše, ali dva puta? Ovo više nije prevara, već aljkavost državnih službi.

Uz to Ristić je preuzeo i dio djelatnika i partnere agencije „Junajted travel internešnal“ koja je godinu prije Trinitya prvarila 250 turista u Hurghadi, a po koje je isto tako avione poslala srpska vlada. Uz to sve tri prevare u tri godine ona Kontea (2010.), Junajteda (2011.) i Trinitija (2012.) u Egiptu su imali istog partnera „Red si turs“.

Preletio planetu bez pilotske licence

Frank Abagnale, Jr.

Svaka osoba koja se iole bavi zrakoplovstvom zna tko je Frank Abagnale. Još kao tinejđer je vršio prevare sa kreditnim karticama i čekovima vrijedne više milijuna USD.

Doticaj sa aviokompanijama imao je kao vrlo mlad prevarant jel mu je jedna od prvih prevara bila krađa dnevnih zarada poslovnica avion kompanija na aerodromima. Naime, tada su avio-kompanije odlagale dnevnu zaradu u sefove. Abagnale je na sefove stavio natpis „pokvareno – sve zarade predajte dežurnom zaštitaru“. Naravno, prethodno je nabavio zaštitarsku uniformu i lažnu iskaznicu. Naivne avio-kompanije predale su mu novac sa kojim je on doslovce nestao.

No, iskustvo sa avio-kompanijama je mladom Abagnaleu dalo novu ideju. Star samo 16 godina predstavljao se kao pilot Pan Ama, te je do 18. godine na 250 letova preletio preko milijun i šesto tisuća kilometara u 26 različitih država. Uniformu je nabavio krivotvorivši iskaznicu Pan Amova pilota i rekavši u kompaniji da je uniformu zaboravio u hotelu. Kompanija mu je stoga izdala novu!?

Naime, Abagnale je tvrdio da leti kao ispomoć na neku drugu destinaciju izvan svoje matične baze (deadheading). Abagnale je koristio sve benefite skupih hotela, jela i pića „kao pilot“ Pan Ama, a sve na račun kompanije. Kako deadheaderi lete na jump seatu nemalo puta je imao neugodnosti da su piloti od njega tražili da preuzme kontrole. No, Abagnale se i tu snašao pa je imao pripremljen odgovor kako je baš netom prije leta konzumirao alkohol i da zato ne može pilotirati. No, jednom prilikom nije se uspio „obraniti“ i sjeo je na kopilotsko mjesto. Nasreću uključio je autopilot. U avionu je bilo 140 putnika. Na suđenju je rekao da mu nije bilo nimalo svejedno što živote 140 putnika, ali i svoj drži u rukama koje nemaju pojma o pilotiranju grdosije.

Prilikom ovih putovanja Abagnale je uspio iznaći i način zarade, jer je od Pam Ama dizao gotovinu za troškove, a u jednom momentu čak je dobivao i dnevnice od Pam Ama.

Još dok je „bio pilot“ Pan Ama, uspio je krivotvoriti svjedodžbu Sveučilišta Columbia pa je predavao sociologiju na fakultetu. Kada su ga skoro ulovili prilikom izlaska iz Pan Amova aviona „sakrio se“ u Georiji gdje se „zaposlio kao doktor“. Nakon godine dana doktorskog posla bez diplome, više-manje izvlačivši se iz stvarnih liječničkih odluka, prekinuo je sa ovim poslom jer je umalo ubio malu bebu. Odlučivši se da neće stavljati ljudske živote u opasnost, ponovo se vratio u Pan Am.

Potom je Abagnale falsificirao diplomu prava sa Harvarda i radio kao pravnik. No, kako je umalo bio raskrinkan od „kolege“ sa Harvarda koji ga je stalno pitao o fakultetu o kojem ništa nije znao, ponovo se vratio „pilotskom“ poslu. No, stjuardesa Air Francea ga je prepoznala i prijavila policiji. 21 zemlja tražila je njegovo izručenje. Nakon što je boravio po francuskim i švedskim zatvorima bio je izručen SAD-a, ali je tijekom deportacijskog leta na taxiwayu uspio iskočiti iz BOAC-ovog Vickersa VC 10 i preskočiti ogradu aerodroma.

Prilikom bijega u Kanadu, sa nadom da se dokopa Brazila (koji tada nije imao izručenja u SAD) uhapsila ga je kanadska policija i izručila SAD-u gdje je dobio kaznu zatvora od 12 godina. Sve ovo Abagnale je napravio između 15. i 21. godine života. No i u zatovru se snašao uvjerivši zatvorske stražare da je tajni zatvorski inspektor koji provodi istrage u zatvoru pa je imao ogromne privilegije.

Odslužio je samo 4 godina zatvora jel se odazvao pozivu državnih vlasti da im pomogne u otkrivanju prevara. Dugo godina radio je za FBI, te je predavao na njihovoj akademiji, a otvorio je i vrlo uspješnu konzultantsku kompaniju za prevenciju i otkrivanje prevara koja ima 14.000 klijenata među kojima i najveća banke i osiguravajuća društva.

O ludostima Franka Abagnele 2002. je Stephen Spielberg napravio i vrlo gledani film „Catch Me if You Can“ u kojem ga je glumio Leonardo DiCaprio, a koji je bio nominiran i za Oskara.

Letio 13 godina bez licence

Thomas Salme, tehničar na SAS-ovom simulatoru, dobio je ponudu kolege da leti na simulatoru u gluho doba noći kada se simulator ne koristi. Salme je tako trenirao 20 puta po 2 do 3 sata i natukao preko 50 sati na simulatoru u razdoblju od godine i pola.

I jedno je povuklo drugo. Salme je falsificirao švedsku pilotsku licencu, te se 1997. zaposlio u talijanskoj Air One. 1999. je „postao“ kapetan na Boeingu 737, te je u Air One ostao do 2006. Tijekom 12 godina letio je u kompanijama u Italiji, Velikoj Britaniji (Jet2), Nizozemskoj i Belgiji, te uspio natući čak 10.000 sati leta. Sve to vrijeme prolazio je line-traninge i ispite na simulatoru bez ikakvih problema, a kolege su svjedočile da je bio izvrstan pilot.

Salmea su uhapsili u Amsterdamu u ožujku (martu) 2010. u kokpitu Boeinga 737 turske kompanije Corendon, gdje je trebao letjeti na liniji Amsterdam-Ankara. Salme je danas profesionalni sportski i modni fotograf. Napisao je i dvije knjige o svojoj lažnoj pilotskoj karijeri.

Nikad razriješena otmica aviona

24.11.1971. osoba pod lažnim imenom Dan B. Cooper oteo je Northwest Orient Airlinesov Boeing 727 uvjerivši posadu da u aktovci ima bombu. Let je bio broj 305 između Portlanda i Seattlea.

Cooper je tražio 200.000 dolara i dva kompleta civilnih padobrana. Po slijetanju u Seattle Cooper je dobio što je tražio, te je pustio svih 36 putnika i jednu stjuardesu, a zadržao drugu stjuardesu i tri pilota. Cooper je naložio da se utovari dovoljna količina goriva do Rena u Nevadi.

Što se zbilo s D.B. Cooperom?

Prilikom polijetanja Cooper je naredio pilotima da kabina ne smije biti pod tlakom. Sa stjuardesom se raspravljao mogu li se stepenica na repu 727-ice spustiti tijekom leta, i kada je ona rekla da ne mogu pokazao je zavidno znanje o avionima i aerodinamici objasnivši kojom brzinom, na kojoj visini i na koji način treba letjeti da se stepenice spuste.

Upravo to je naložio pilotu, zaprijetivši mu da ukoliko se popne preko 5.000 ft (sam je odabrao rutu kojom je mogao letjeti na toj visini) i pređe brzinu od 278 km (150 čvorova) da će dići avion u zrak, obzirom da ima tehniku kojom kontrolira brzinu. Potom je smjestio svu posadu u kokpit i zaprijetio im da ne otvaraju vrata.

14 minuta po polijetanju, a nakon što su dostigli traženu visinu i brzinu, upalio se indikator spuštanja stepenica u repu. Pilot je preko intercoma pitao Coopera treba li mu nešto, a on je kratko rekao „ne“. Posada je po aktivnosti na repu posumnjala da je Cooper iskočio 13 minute kasnije, no nije se osudila provjeriti, nego je skoro dva sata kasnije spustila prazan avion u Reno.

FBI je provela ogromnu istragu, ali nije uspela pronaći ni traga od Coopera. Kao rezultat ove otmice, jedine u SAD-u koja nikada nije riješena, u sve avione sa stepenicama u repu uvedena je blokada spuštanja istih tijekom leta, prozvana „Dan Cooper prekidač“.

Kako izgubiti avion u Africi

Boeing 727-223 N844AA American Airlinesa, proizveden 1975. (serijski broj 20985) prodan je lizing kući Aerospace Sales & Leasing iz Maiamia 2000. Kompanija je pak avion iznajmila TAAG Angola Airlinesu, pa je avion prebačen u Luandu, gdje je bio parkiran 14 mjeseci bez letova. Pritom je nabio 4 miljuna USD dugovanja.

Avion i oba člana posade nikada nisu pronađeni

I taman kada je trebao biti prebačen u IRS Airlines (Nigeria), oko 17 sati, u sumrak 25.5.2003. američki pilot i mehaničar Ben C. Padilla i mehaničar John M. Mutanta ušli su u avion. Ni jedan od njih dva nije imao licence za let na Boeingu 727, konačno ovaj tip zrakoplova trebao je tri člana posade. Oba su radila za Angolan mechanics. Kada je avion počeo taksiranje bez komunikacije sa kontrolnim tornjem isti se uzbunio. Avion je manevrirao do piste bez dozvole, te usprkos zabrane kontrolnog tornja poletio bez svjetala, okrenuo prema Atlantskom oceanu i nesao.

Avion i oba člana posade nikada nisu pronađeni. SAD je pokrenuo široku akciju traženja aviona diljem Afrike, snimavši špijunskim satelitima aerodrome, no nije imao rezultata. U jednom momentu mislili su da su ga pronašli (srpanj 2003.) u Conakry, Gvineji, no uspostavilo se da je to potpuno drugi Boeing 727, također bivši Americanov, no registracije N862AA, koji je bio preregistriran u 3X-GDM.

Pretpostavlja se da je avion ili završio za kanibalizaciju i rezervne dijelove, pošto je Afrika prepuna prastarih aviona, ili je bio dobro sakriven, prebojan i dobio registraciju nekog bivšeg 727, pa je letio unutarafričke letove, ili se srušio u Atlantski ocean. Postoje i teorije zavjere po kojima je CIA imala prste u „nestanku“ aviona da za njih radi prljave poslove, kao i da avion koriste mafijaški karteli. U svakom slučaju avion je, usprkos velikih napora SAD-a da ga pronađu, fantomski nestao sa lica zemlje.

Ukradenim avionom preveo ilegalce

15.12.2008. Britten-Norman Trislander sa 13 putnika i jednim pilotom trebao je letjeti iz Santiaga, Dominikanska Republika, do Mayaguane na Bahamima. No, dominikanske vlasti kažu da je avion nestao sa radara netom nakon što je pilot poslao „distress call“. Obalna straža SAD-a je pokrenula veliku akciju spašavanja.

Potom se ustanovilo niz ludih informacija. Prvo nije bilo jasno tko je vlasnik aviona. Registriran je bio na Linea Aereas Pertorriquena (koja je bankrotirala par mjeseci kasnije). No, Obalna straža SAD-a je ustanovila da zapravo pripada kompaniji nazvanoj Atlantis Aviation. Druge institucije su pak pronašle da pripada kompaniji Atlantic Airlines.

Potom je ustavljeno da je prijavljeni pilot bio suspendiran 2006. jel je letio višemotorne avione, a imao licencu samo za helikoptere. No, prema vlasniku avio-kompanije Luis Perezu, avion je ukraden od strane Adrian Jimeneza, kadeta dominikanske mornarice. Navodno je Jimenez trebao sa testnim pilotom kompanije napraviti testni let prije kupovine Trislandera, no u „testni let“ je ukrcao još 13 osoba koje će „sudjelovati u testiranju“. Iako je testni pilot kompanije pomogao Jimezu oko pripreme leta, odbio je kopilotirali testni let sa dodatnim putnicima.

Prez je uspio otkriti da je Jimenez naplatio od svakog putnika 26.000 USD, tj. ukupno 338.000 USD za ilegalni ulazak u SAD. Zadnje što se zna je da je avion letio u Bermudskom trokutu na vrlo niskom visinama, te da je sletio negdje na području SAD-a gdje je istovario putnike. Pretpostavlja se da je ukradeni Trislander potopljen negdje uz obalu SAD-a, a da je Jimenez bogat čovjek.

Nestali sa novcem za servis

Tijekom 1990-tih nigerijski operator je poslao svoj Boeing 747 na maintenance u Europu. Azijska posada je odletjela na održavanje. Posada je dobila aktovku sa gotovinom kako bi platila servis. Naime, kompanija je imala vrlo lošu reputaciju i nitko joj nije htio servisirati avion bez da se isto plati gotovinom.

Avion je dopremljen na odredište, no potom su posada, aktovka i mnogo tisuća USD naprosto nestali. Novine su zajedljivo pisale da je kompanija samo dobila ono što je i sama konstantno radila: „bila je prevarena“.

Svim čitateljima i njihovim obiteljima želim istinski blagoslovljenu Novu godinu, mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u 2018. I puno zrakoplovnog zadovoljstva.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Da

Odlican tekst Alene !

Srecna Nova Godina svima !

Odgovori
Al

Hvala Davide. I vama sretna Nova godina!

Da

Hvala Alen.

Al

:-)

Dr

Odličan tekst ali imalo je još mnogo primera sa našeg prostora koje ne treba zaboraviti. Niko ne pominje na primer više onaj IL 76 koji je po magli pre više godina u niskom letu nadletao Beograd, pa…

Odgovori
Al

Dragane, hvala na pohvalama.

IL 76 iznad Beograda? Stvarno ne znam za taj primjer? Kakvu prijevaru je taj napravio?

Slobodno napišite neki od tih mnogo primjera. To i je svrha ovog teksta, da ljudi napišu ako znaju nešto slično…

Dr

Jel mislite na onaj sto se srušio? Koliko znam, on je imao problema sa strujom, pa je usled toga pao. Sećam se te noći, jer me je probudila grmljavina njegovih motora, kad je u blizini moje zgrade preletao.

Vl

Primer IL 76 nad Begradom nema ama baš nikakve veze sa prevarama u vazduhoplovstvu. Da bi se izbegla senzacija i širenje netačnih informacija samo ukratko u udesu.
IL 76, registracije RA-76513, doživeo je udes 19/08/1996 godine. Let se vodi pod imenom kompanije Spair. Po nalazu naših Vazduhoplovnih vlasti uzrok udesa se navodi „…potpuni gubitak elektro napajanja na avionu zbog čega je avionom moglo samo da se delimično upravlja, te je zbog toga došlo do udara o zemlju i eksplozije aviona.“
Posredni uzroci udesa su: „…istrošene baterije aviona koje nisu mogle obezbediti napajanje za slučaj nužde, kao i noć i složeni meteorološki uslovi.“
Jedino što je zagolicalo javnost je sadržaj tereta koji avion legalno i uredno prevozio. Libiji su bili namenjeni rezervni delovi za avione Galeb i Jastreb. Sastojali su se od: “ guma za točkove, radio stanica, avionskih akumulatora, signalnih raketa, pirotehničkih sredstava za samoizbaciva sedišta i tako dalje.“

Al

Jako je bitno razlikovati prevaru od incidenta ili udesa. To su bitno različite stvari. Ne kažem da unutar udesa ne može biti sadržana i prevara (te on može biti posljedica prevare ili pak dio prevare). Ali ovdje ne vidim nikakvih elemenata prevare.

Dr

Nisam hteo do kraja da navedem sve. Vidim da neki komentatori govore da je javnost zagolicao samo teret. Mislim da se tada dosta govorilo i o tome zašto nije poleteo avion sa Batajnice. Ti vremenski uslovi ne bi smeli da budu nikakav problem za MiG 29, da ga je naveo na sletanje. A borba IL 76 da sleti je trajala gotovo 4 sata. Ili možda to nije dužnost dežurnog lovačkog para. Eto to je pitanje bez odgovora bar po mom mišljenju. Avion je leteo dugo iznad Beograda i nije bilo to samo delimično upravljanje, on je sleteo pre početka piste, to je bio udar u zemlju.

Al

Dobro, Dragane, ali što je tu prijevara u svemu tome?

Vl

Dragan Dragan,

Iznosite gluposti i netačne stvari.
Pod jedan, avion nije mogao da poleti sa Batajnice jer to nije bilo moguće uraditi. Cargo na tom letu je bio klasičan teret, a na Batajnici nema niti carine, niti mogućnosti da se takav let legalno odradi. Roba je bila sasvim normalan izvoz iz jedne Države u drugu Državu. Pravite priču bez ikakve osnove.
Pod dva, notorna je glupost da MiG29 može pod takvim uslovima leteti, a još manje navoditi drugi avion. Baza oblaka na Aerodromu Beograd je bila ispod CAT I minimuma. MiG29 nema ni CAT I kategoriju, a kamoli CATI II koja je bila neophodna. Uz to nije bilo skoro nikakve mogućnosti da navodi IL76 jer nije bilo dovoljne vidljivosti da ga posada IL76 vidi u vazduhu. Nemojte samo pomenuti radar na MiG29 jer tek je to nonsens. Taj radar je presretački i služi za navođenje MiG29 na cilj da lansira rakete. Ne da navodi drugi avion u vazduhu.
Pod tri ste totalni amater u poznavanju letnih sposobnosti IL76 bez elektronapajanja. Da iole imate neko znanje znali bi da bez servo pokretača sile na komandama IL76 su bile od 30 do 35 kg u svakom manevru. Ruska posada je bez ikakve spoljne vidljivosti i bez ikakvog elektronapajanja letela preko tri sata iznad Beograda pokušavajući da nađe pistu. Nisu imali ni radio vezu, ni instrumente. Kako zamišljate da slete na 7/8 oblačnosti sa bazom oblaka na 150 fita?
Pod četiri, avion nije sleteo pre piste. Avion je u zaokretu bez jasne vizuelne percepcije pilota udario u njivu koja se nalazi sa desne strane prilaznog puta Aerodromu. Kad se krene od autoputa ka aerodromskoj zgradi mesto udara je u desno ka jugozapadu.
Pod pet, zadatak dežurne pare lovaca nije da navodi avion na sletanje, već da ga primora na sletanje. Ogromna razlika.

Što je najsmešnije, postoji izveštaj Komisije za udese. Postoji opis ovog događaja u knjizi Kad motori utihnu, pisca Zlatka Vereša, Načelnika Službe za ispitivanje uzroka udesa vazduhoplova u Saveznom Ministarstvu za saobraćaj i veze. Inače Zlatko je bio Predsednik Komisije za udese u više od 200 istraga.

Al

Kao što rekoh, Dragane što je prevara u tome? Ja je ne vidim. Konačno, zamolio sam Vas da napišete i te druge „brojne“ primjere prevara koje navodite.

Ve

Zasto ovaj Salme ne leti i dalje, trebali su mu dati Licencu i zlatni letacki znak!!!! On je samouk i siguran sam da ima letenje i sve sto je za to potrebno u malom prstu!!! Steta!!!

Odgovori
Al

Postoje dva razloga zašto to nije tako:

1. „Samouk pilot“, to svakako nije dobitna kombinacija. Sve super dok su okolnosti koliko-toliko normalne, ali što ako se desi neka izvanredna okolnost. A on nije školovan za to.

2. Ako se to jednom dozvoli i ne sankcionira, onda neće biti kraj takvim neprihvatljivim „pokušajima“. Svaka sankcija je u prvom redu prevencija za sve one koji bi to isto napravili da im ne prijeti sankcija i da ne nauče na svima koji su sankcionirani. To i jest osnova kažnjavanja u pravom sustavu. Koju poruku bi dali svakom klincu na planetu koji misli da je pilot samo zato što leti na Microsoft flight simulatoru doma na kompjuteru, ako bi takvom „samoukom“ pilotu koji je falsificirao dozvolu (i time počinio krivično djelo) priznali „priučeni status“?

Dr

Alene, pre par godina u Americi je jedan klinac ukrao Cessnu 172. Nakon sletanja na aerodrom, i hapsenja od strane policije, izjavio je da je naucio da leti bas na Microsoftovom FSX-u. Firma Saitek izradjuje opremu-dodatke za racunare bas za FSX (letacke palice, instrument panel itd). Ne bi me cudilo da neko ukrade i veci avion, a da je naucio letenje na FSX-u.

Al

Iiiiii? to što je letio na flight Simulatoru mu daje za pravo da ukrate Cessnu, ili da falsificira letačku dozvolu, ili da se smatra pilotom? Jel letenje na flight simulatoru, pa čak i sa dodacima opreme, dostatno za nazivati se pilotom i biti sposoban odletiti avion? Naravno da nije, pobogu…

U današnje vrijeme „instant zvijezda“, raznih „telent-showova“, big bradera koji stvaraju planetarnu popularnost u samo par sati… ne bi me čudilo da klinci stvarno smatraju da su piloti (vozači, mašinovođe vlakova, brodski kapetani…) jel su se igrali na kompjuteru… I da to, prije ili kasnije rezultira velkim brojem mrtvih ljudi.

Dr

Naravno da mu ne daje pravo za to da ukrade avion, da sebe naziva pilotom, i da ugrozi ljudske zivote. Ali on je to ucinio. Pogledajte na internetu. Ljudi prave, pogotovo u Americi, u homemade varijanti simulatore letenja. Konkretno Boeing 737.

Al

A ljudi rade svakakve gluposti, pa tako i kradu avione, glume pilote…

Homemade simulatori i nisu tako rijetka pojava. Ima toga… Čak i u našim krajevima…

Ve

Ma dobro gospodine Scuricu naravno da ste apsolutno upravu iako ovo sto se tice izvanrednih situacija pretpostavljam da je on to tokom svoje karijere 😂 iskusio, odnosno imao treninge ili tako nesto.

Al

Naravno da je. Ali neusporedivo je to sa redovnim školovanje za pilota.

BB

I ja sam čuo da su neki letjeli na simulatorima letjeli i onda preuzeli nekoliko boinga ali zaboravilu su kako sletjeti…

Ali dobar dio stručne javnosti misli da je 11/9 bio sami predstava za javnost i da se takvi efekti na zgrade ne bi mogli izvesti sa avionima pa ih stoga to „stručno nevjerovanje“ kandiduje za ovu kolumnu…

Al

Da, postoje razne teorije…

St

Hvala Vam na jos jednom praznicnom clanku i sto ste nasli vremena da pisete i preko praznika cak :) I vama srecna Nova godina i sve najbolje u njoj!

Odgovori
Al

Ništa Stefane, hvala Vama što pratite moju kolumnu.

Vjerujte mi preko praznika je daleko lakše, ima se vremena. Idućih mjesec dana će biti pakao. Danas:
6:45 ured
7:45 Dinamo, Trenerska škola
13:00 ured
15:00 sastanak sa sponzorom
16:00 sastanak sa tehnikom
17:30 sastanak Europsko prvenstvo u rukometu
18:30 Snježna kraljica, izvlačenje brojeva
19:30 Dinamo, Trenerska škola
oko 22:00 ću doći kući i tada mailovi, projekti, dopisi…
oko 2:00 spavanje
sutra dizanje u 7:30, 8:30 Trenerska škola…

I tako mi je do kraja siječnja (januara). Paralelno Trenerska škola, Europsko prvenstvo u rukometu (ja vodim, a moj tim provodi ceremonijale u sve četiri dvorane: Zagreb, Split, Poreč i Varaždin), tona drugih projekata…

Tako da iskreno ne znam kako ću stizati pisat članke… Al piso sam ih i sa Sjevernog pola, iz Kariba, pa ću valjda uloviti par sati po noći. Spavat ćemo kada umremo, kaj ne?

St

Ajoj, bas zauzet januar :( Ajde, samo napred, pa ako ustreba neka pomoc, tu smo. Ume zivot posle tako velikih radnih perioda da nas iznenadi nekim neocekivanim putovanjem i slobodnim trenutkom :)

Al

Stefane moj život je takava već 25 godina. Prvi slobodan vikend mi je 7.7.2018. Godišnji sam zadnji puta iskoristio prije 3 godine.

12

Ne znam sta je bolje, pratiti aktuelne analize ili se podsecati na lepsa i ludja vremena. Jedno je sigurno, Alen je uvek na visini zadatka.

Odgovori
Al

Hvala Vam, Delta! :-)

Se

Strasne su price, nema se sta dodati ili oduzeti. Ipak, navest cu pricu o ne bas prevari, ali velikoj snalazivosti sluzbenika Ambasade BIH u Danskoj. Ovo je dogodilo se 2009.-te godine na Kastrupu. Gospodinu iz BIH koji je obavljao funkciju u Vijecu ministara BIH, (Vlada BIH). Naime, doputovao je iz Sarajeva preko Budimpeste za Kopenhagen, dok je jos Malev postojao. Ambasada je dobila dopis da se hitno organizira priority disembarkation za tog gospodina. Sluzbenik ambasade je zeznuo stvari, i propustio to organizirati, ali kako je znao par ljudi iz tehnickog osoblja Arlande uradio je sljedece. Nakon slijetanja aviona kontaktirao je osoblje gate-a i obavjestio ih da je u avionu osoba koja ima srcanih problema i da je prioritetno iskrcaju. Cak je i kontrola putovnice bila formalna, a prtljagu su naknadno dobili na adresu, jer kao sto rekoh sluzbenik ambasade je imao „svog covjeka“ na terminalu. Diplomata je pohvalio tretman, uvjeren da je VIP

Odgovori
Al

Hahahaha… snalažljivo. I da, zapravo jest prijevara. Prevarena je procedura i osoblje.

Sa

Kastrup pa Arlanda?!… Jedno je Kopenhagen-Danska, a drugo Stokholm -Svedska… Ali sve naravno ne smeta da se dobro nasmijemo snalazljivosti…

Al

A da…

Dr

Iako sam cuo za gosp Frenk A. kao i za i iskakanje iz repa ponovo naucih jos nesto od vas , Salme sa 10 000 h sati prakticne prevare je zasluzio kaznu ali i priliku da zavrsi pilotsku skolu , kompanija koja bi mu to omogucila ne bi samo dobila na marketingu vec i nesto nevidjeno do sada- kapetana- pilota pocetnika-
Sve najbolje u novoj i samo nastavite ovim kursom .

Odgovori
Al

Hvala puno Drago, i Vama sve najbolje u Novoj.

Jo

Srećna Nova godina Alene, sa nestrpljenjem očekujem nove analize!

Odgovori
Al

Hvala Jordane, i Vama.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj