BEG airport status
Sada i zvanično: SAD započele postupak izbacivanja Turske iz programa F-35 Turska je imala plan nabavke 100 F-35A uz zainteresovanost za 20 F-35B.

Sada i zvanično: SAD započele postupak izbacivanja Turske iz programa F-35

Nekoliko dana nakon što je 12. jula Rusija započela isporuku raketnog PVO sistema S-400 Turskoj, Sjedinjene Američke Države su zvanično saopštile da je pokrenut proces isključivanja Turske iz programa višenamenskog borbenog aviona 5. generacije Lockheed Martin F-35 Lightning II. Ovakva odluka bila je očekivana obzirom da je Turska nije odustala od nabavke S-400 a kao mogućnost da ova država ne dobije F-35 najavljivano je još od kako je potpisan ugovor za kupovinu trenutno najmoćnijeg operativnog ruskog PVO sistema.

Kao glavni razlozi zbog čega se u Turskoj istovremeno ne mogu naći i S-400 i F-35, iz Pentagona je navedeno da se u blizini mesta gde se proizvodi, remontuje i koristi F-35 ne mogu naći ruski sistemi za prikupljanje obaveštajnih podataka jer bi se na taj način mogle otkriti realne sposobnosti ovog borbenog aviona. Tu je takođe i problem interoperabilnosti unutar NATO-a iako je Turska zvanično dala do znanja da sistem ne bi funkcionisao u okviru zajedničke PVO Severnoatlantskog saveza.

Prva isporuka raketnog PVO sistema S-400 Turskoj započeta je 12. jula / Foto: Ministarstvo odbrane Turske

I pored svega, u Pentagonu je do skorašnji zamenik podsekretara za odbranu zadužen za politiku Dejvid J. Trahtenberg 17. jula izjavio da SAD u velikoj meri vrednuju njen strateški odnos sa Turskom i da on ostaje nepromenjen, da su kao dugogodišni saveznici ti odnosi višeslojni i protežu se mnogo dalje od partnerstva u programu F-35. On je dodao da će SAD nastaviti široku saradnju sa Turskom u čitavom spektru međusobnih odnosa. Takođe vojni odnosi ostaju jaki i SAD će sa Turskom nastaviti da učestvuje u multiratelarnim vežbama kako bi se unapredila spremnost i interoperabilnost.

SAD dakle nisu uspele da odvrate Tursku od nabavke S-400, predsednik Tramp je pre nekoliko dana optužio prethodnu administraciju Baraka Obame da za vreme njihove vlasti nisu želele da prodaju raketni PVO sistem Patriot i da je to jedan od razloga zašto se Turska okrenula Rusiji. U naporima da utiču na to da Turska ne kupi S-400, administracija u Vašingtonu je od 2017. nudila Patriot ali po nepovoljnim uslovima, cena je bila visoka i nije bilo transfera tehnologije što je bio jedan od glavnih uslova na tenderu. Tako je Turska 2017. naručila 4 diviziona S-400 za 2,5 milijarde dolara a predsednik Erdogan je skoro izjavio da će ovaj sistem će stupiti na dežurstvo u aprilu sledeće godine.

Učešće turskih firmi u programu F-35.

Turska je kao jedan od partnera u programu F-35 finansijski pomogla njegovom razvoju uloživši do danas 1,25 milijardi dolara a deset njenih kompanija proizvodi 937 različitih delova za ovaj avion. Turske firme bi trebale biti eliminisane iz lanca snabdevanja do marta 2020. a neke prve procene govore o tome da će to tursku ekonomiju koštati oko 9 milijardi dolara koliko bi navodno njena vazduhoplovna industrija zaradila tokom trajanja programa. Sa druge strane SAD će imati gubitak od oko 600 miliona dolara a jedna od posledica ovakvog poteza je usporavanje proizvodnje do 75 F-35 u naredne dve godine što je takođe procenjeno kao minimalni negativni uticaj ako se uzme u obzir veličina čitavog posla.

Do sada je Turska naručila samo 6 F-35, prva dva januara 2012. a 2015. godine još četiri. Primopredaja prvog od 4 proizvedena primerka izvršena je krajem juna prošle godine a prvi turski pilot imao je svoj prvi let krajem avgusta. Planirana je bila nabavka 100 aviona F-35A vrednih 11 milijardi dolara od kojih bi 30 stiglo do kraja 2022. godine a postojao je i interes za 20 F-35B koji bi mogli da baziraju na novom domaćem amfibijskom jurišnom brodu (ujedno i LHD – landing helicopter dock) TCG Anadolu (L-408) koji je porinut 7. februara 2018. i koji bi trebao biti uveden u upotrebu za oko dve godine.

Detalj sa primopredaje prvog F-35A Turskoj krajem juna 2018. Isporuka prvih aviona bila je planirana za novembar ove godine.

I pored toga što su 4 F-35A koji se nalaze u američkoj vazduhoplovnoj bazi Luke formalno vlasništvo Turske, SAD ih sigurno neće isporučiti. Obuka šest turskih pilota obustavljena je početkom juna ove godine ali je tada obuka pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe nastavljena jer oni nisu imali pristup osetljivim informacijama o avionu. Sada kompletan turski kadar mora napustiti SAD do 31. jula.  Nabavkom F-35 Turska je nameravala da zameni lovce-bombardere F-4 Phantom II a takođe bi nadopunila svoju veliku flotu višenamenskih borbenih aviona F-16 Fighting Falcon.

Turska trenutno poseduje oko 239 F-16 a neke procene govore da je borbeno spremno samo polovina od tog broja. Poslednje informacije govore o tome da Turska trenutno nastoji da obezbedi što više rezervnih delova jer postoje naznake da će u budućnosti biti poteškoća doći do njih. Na ne baš dobar procenat borbene gotovosti borbene avijacije uticao je i smanjenje broja pilota zbog toga što je deo njih ili otpušten ili uhapšen zbog učešća u neuspelom vojnom puču koji je izveden 2016. godine.

Do sada ukupne narudžbine aviona Su-35 iznose 133 aviona a najverovatnije će ruske VKS nastaviti sa kupovinom ovog aviona i posle 2020. godine / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Kako bi nadomestila neisporučene F-35 i izvršila modernizaciju borbene avijacije Turska će se morati obratiti na neku drugu adresu, Rusija je već zvanično pokazla spremnost da isporuči svoje trenutno najbolje operativne borbene avione Su-35 koji se u medijima već dve godine spominju kao moguća alternativa F-35. Su-35 je do sada prodat NR Kini koja je nabavila 24 aviona za dve milijarde dolara a ugovor za 11 aviona je zaključila i Indonezija. Za sada je ruskim vojnom vazduhoplovstvu isporučen 81 od 98 naručenih aviona koji moraju stići u jedinice do kraja 2020. godine.

Drugi ruski borbeni avion koji je takođe pomenut je Su-57 ali pošto još uvek nijedan serijski avion nije ušao u sastav ruskih Vazdušno-kosmičih snaga Rusije samim tim avion još nekoliko godina sigurno neće zvanično ući u naoružanje, nije realno da ih Turska u bliskoj budućnosti dobije. Takođe razvoj Su-57 još nije završen, u serijsku proizvodnju su ušli avioni sa motorima tzv. ‘’prve etape’’ tj. motori ‘’Izdelije 117’’ dok će motori ‘’druge etape’’ kojima će avion dostići predviđene taktičko-tehničke karakteristike (motori ‘’Izdelije-30’’) biti na ispitivanjima bar do 2021. godine. Pre pet dana pojavila se i informacija da je ponuđen i MiG-35 a skoro istovremeno su iz Pentagona saopštili da Turska usled nedostatka novca trenutno nije sposobna da nabavi neke druge borbene avione.

Za neisporučenih 6 turskih aviona nezvanično bi mogao biti zainteresovan Izrael koji bi ih sigurno dobio po povoljnoj ceni a 100-120 aviona koje je Turska planirala da nabavi, mogli bi da nadomeste narudžbine iz Grčke, Poljske, Rumunije, Singapura i Španije. Moguće je i da će se za F-35 odlučiti i Finska i Švajcarska kojima je ovaj tip borbenog aviona jedan od kandidata na trenutno aktuelnim tenderima. Takođe postoji mogućnost da bi postojeći korisnici i naručioci mogli da kupe dodatne avione kao što je to nedavno najavila Holandija koja će, nakon 37 već naručenih aviona, najverovatnije kupiti još 8 ili 9 primeraka.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zo

Zbog velikog broja zemalja koje su i koje ce biti korisnici F35 mislim da avion ipak nece biti potpuno isti za sve zemlje. Tesko je poverovati da ce americki i izraelski npr biti potpuno isti kao oni za Rumuniju npr.

Odgovori
Ma

Za Izrael se zna da avioni nisu „isti“ te da su im Ameri dozvolili neke dorade i adaptaciju softvera. Cak je negde (mozda na YT ) bio da se vidi klip gde neki tip, da li izraelski pilot ili neko iz tehnickog osoblja, tvrdi kako na njihove F-35 „softver“ moze da se „instalira“ kao na iPhone…

BB

Jedno je, izgledav sigurno… 35-tica će ući u sastav turskog ratnog vazduhoplovstva.
F neće, ali SU mislim da hoće ili možda MIG

Odgovori
Ma

Smatram da je navod iz clanka da 10 turskih firmi proizvodi 900+ delova za F-35 netacan jer to zvuci prilicno nemoguce osim ako komponente koje te firme isporucuju nisu rastavljene na delove i onda prebrojan svaki saraf.

Po jednom za mene veoma informativnom tekstu objavljenom na respektabilnom austrijskom portalu (FM4 koji pripada ORF-u) problem je nastao zbog nastojanja Turske da njihova flota F-35 bude izdvojena iz airforce cloud-a u kome su umrezeni i takoreci pod USA kontrolom svi ovi avioni, nezavisno kome pripadanju i gde lete. I druge clanice programa vrse pritisak na USA sto se toga tice a pojavili su se i tehnicki problemi. Navodno su Ameri obecali jos 2013 da ce instalirati firewall-e koji bi trebali da „odvoje“ avione zemalja clanica u „oblaku“ (svako bi fakticki dobio „private cloud“ za svoje F-35 kod Amera) ali za tu operaciju izdvojena su minorna sredstva i USA po tekstu ne ulazu bas nikakav nikakav napor da taj projekt krene sa mrtve tacke…

Odgovori
AL

Nista ni jednu zemlju(koja ima nesto novca i barem malo kadra) ne sprecava da naprave sl. sistem(cloud). Servere, kodovanje, senzorika i dijagnostika na avionima, zatim parametri leta, svaki pilot svoj neki „log book“ da ima, to sve upload-ovati i radice. Znam da nije lako, ni malo, niti ce biti ni blizu tako mocan jelte, ali sto ne barem probati?
Konkretno mi smo toliko bedni, da ovde inspektori policije u akcijama koriste viber. Nemamo neko „in-house“, a softverasi cine 2% BDP-a. Nikli ni iz cega

da

Poštovani
zar mislite da je lako izbeći reket koji svi u lancu plaćaju. Primer majstora iz Lokida:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/f-35-set-receive-deadliest-and-most-expensive-software-patch-history-44742

Vl

@ AL-41F1
Nije tako jednostavno premostiti zaštite na softverima na klijentskoj i serverskoj strani. Čak i da se uradi zasebna, tj. posebna varijanta oblaka gotovo je nemoguće eliminisati sve zidove i zadnja vrata koji su Ameri bez sumnje postavili na softveru aviona. To znači da bi trebalo „izvući“ sav softver, uraditi potrebne prepravke i vratiti ga nazad u sisteme aviona.
Faktički se žrtvuje suverenitet države sa kupovinom ovakvih aviona. Ako se Amerima ne sviđa način razmišljanja ili ako se ne igra kako oni sviraju, pritiskom na dugme izbacuju celu flotu aviona (u najboljem slučaju). Koji način disciplinovanja i kontrole navodnih saveznika…
Uz to, ako F35 i uvežeš u sisteme svoje vojske, faktički si i pozvao Amerikance u razgledanje svih svojih sistema odbrane.
Da sam na mestu Amerikanaca ja bi omogućio mojim serverima i računarskim centrima da se preko F35 uloguju u sisteme vojske predmetne države kupca i instaliraju softver za preuzimanje kontrole.

AL

@Vlad
Nisam mislio iskljucivo na F-35, nego bilo koji avion sa ugradjenom dijagnostikom i flight data recorder-om….zaseban zatvoren sistem.
Posto sam polozio bas dosta predmeta sa „programiranjem“ kako se to kod nas kaze(c, c++, java, python(njega bas mrzim), pa onda ovo bas programiranje poput PLC-ova i mikrokontrolera…) mogu reci da takvi scenariji „pritiskom na dugme“ nisu bas realni. Prvo zbog komercijalnih razloga, ako se nesto tako i desi, da ne ulazimo u tehnicke detalje, to diskredituje proizvodjaca i celu zemlju, a te dve stvari su upravo najveci aduti Amerike. Oni garantuju za svoju opremu i takav scenario bi unelo paranoju u sve saveznicke zemlje. Drugo ne moze neki uredjaj da salje visak podataka, a da ti to kao korisnik ne primetis ako neces. Ono sta mogu da urade, ako govorimo o nekim elemntima privrede i industrije, je da ugnezde neke viruse(tipa stuxnet), pa da to napravi neku eventualnu stetu, ali to je u dometu sajber napada, ne treba vam neki vojni sistem unutar zemlje.
Cloud bi omogucio, evo da uzmemo nasu zemlju u nekom zesce hipotetickom scenariju: proizvodjacima podstitema pristup podacima u realnom vremenu koje oni mogu da koriste za unapredjivanje svojih proizvoda, automatizovao bi prikupljanje podataka, broja sati, utrosenog goriva itd. Trece prilikom vezbi, dao bi mogucnosti da se rekonstruisu citavi letovi softverski, da se uoce greske i time bi se poboljsala obuka jer bi piloti imali slikovit prikaz(naravno ako se radi o avionu sa digitalnim FBW). Na to se mogu ubaciti simulacije raznih sistema naoruzanja, dalje realnije softverske verifikacije prilikom razvoja i zaista niz drugih stvari.
U najmanju ruku, interesantna tema za razmisljanje.

Ma

Iz clanka koji sam gore spomenuo sa google translate prevedeno na „hrvatski“ (ko zeli da cita na Nemackom moze da ukuca „fm4 f-35“ na google):

Sukob s Turskom oko obrambenih sustava S-400 je doveo do preokreta u ljeto 2018. godine, kada je Pentagon najavio pokretanje programa „Sovereign Data Management“. Ovaj ugovor vrijedan 26 milijuna eura za razdvajanje podataka od partnerskih država u „autonomnom logističkom informacijskom sustavu“ (ALIS) oblaka F-35 firewall-ovima trebao bi biti spreman 2020. godine u prvoj tranši. Da je ovaj raspored stvarno realan, u velikoj je mjeri u pitanju, jer američka strana ne žuri…

Problem je prvo sta USA radi sa real time podacima koje teoretski mogu da skupljaju sve vreme a drugo sto ALIS sam prema jednom drugom izvoru ne radi kako treba te pokusavaju da ga za 180 miliona eura dovedu u red:

“So, much of the early promise of ALIS — predictive maintenance and ordering to lower costs; rapid mission planning; transmission of mission data — has been hobbled by the system’s bloated software, hardware problems and the slow and uncertain pace of improvements by Lockheed Martin,” the OTE report says. Lockheed Martin knows it’s got problems and is pouring $180 million of its own money into ALIS to bring things back on track.

Ja verujem da odredjenim evropskim NATO drzavama (UK, Benelux, Skandinavija) ovo sve mozda i nije neki veliki problem ali Erdoganu bi mogao biti jer on zeli da profilira Tursku kao kontinentalnu silu koja se pita od Balkana preko Centralne Azije pa sve do zap. granica Kine.

Ma

Takodje:

„So far, only Israel has been able to secure the rights to operate its F-35I Adirs completely independently of ALIS if necessary and to add its own software on top of the system. Other Joint Strike Fighter users will remain dependent on the system even with the SDM.“

Znaci sa Izraelom nema zezanja :-)

Ai

Mayer,
Pod uslovom da je tacno to sve iz clanka, naravno da bi to bio problem Turskoj. Ali ne samo Turskoj, nego bi trebalo da bude problem svakoj normalnoj i suverenoj zemlji.
Sto se tice lakrdije zvane JSF, tek ce izlaziti mnoge stvari na videlo kako avion bude ulazio u siru upotrebu.

Ma

@Airboss

Pa zavisi o nivou saveznistva da li je problem ili nije. Ja licno ne bi nikada dozvolio da mi vazduhoplovstvo kontrolise americka privatna kompanija i ako smatram F-35 odlicnim avionom. Ocigledno Izrael to takodje nije hteo i ako je najveci americki saveznik uopste…

AL

Izrael je Izrael

Al

Čestitke na članku, zaista sjajna anliza i gomila informacija!
Mora se definitivno uzeti u obzir da Erdogan nije zaboravio ko mu je spasao glavu u puču. Dok su ameri okrenuli glavu na drugu stranu, rusi su uskočili sa informacijom, što me nimalo ne čudi. Patriot sistem zacepili sa cifrom, F-16 zacepili isto, a o F-35 i da se ne priča. Sve zlatne mašine, rade besprekorno i nepobedive!
Umesto da cinculiraju sa svojim najvećim saborcima u Nato, oni ih pustili niz vodu. Dzaba i lova, i proizvodnja i porudzbine…
Veoma čudan partnerski odnos. Za kratko vreme ćemo imati daleko jasniju sliku, idu izbori u americi, a posle toga svetska ruža vetrova duva drugačije.

Odgovori
Pe

@albukerki ne vidim sta je sporno u vezi navedenih letelica, pa to jesu najbolji ikada proizvedeni avioni do danas.U cemu je vasa poenta?
Turska je clan NATO jako dugo, i trenutna vlast Erdogana nece doveka trajati.
Od Rusa nece nista dobro biti-Turska i Rusija su geopoliticki neprijatelji,a Rusija nema ni priblizno tehnologiju koju ima zapad.

Is

Dušane, sad nam lepo reci da li je normalno da te saveznik tretira kao slugu, ili još gore kao roba.

Isto bih te podsetio na jednu lepu rečenicu iz Zone Zamfirove: „Čorbadžijska kuća, čorbadžijska kerka… More, ni čorbadžijsko neje doveka!“

Vl

Dušane, zar te „najbolje“ avione na svetu ne pobediše prastari F16 u simulaciji borbe?

Pe

@Vlad Nije tacno, ni u kakvoj simulaciji nije pobedjen F-35.Naprotiv imao je strahovit ucinak protiv svih aviona.

@Istočnik Kada kupujete nesto kao vojni avion, i ucestvujete kao drzava u programu razvoja aviona, potpisete neki ugovor.
Ako NARUSITE ugovor, a kupovinom ruskog S-400 ugovor je narusen, sami ste krivi.
Sta to znaci „tretira kao slugu“?Upozoreni su tokom 2-3 godine 100 puta da ne kupe S-400 jer ce narusiti ugovor.Oni su ipak kupili.Molim lepo.

Pa

„strahovit“, protiv ptica mislis?
sve validne informacije iz similacija, laboratorijskih ispitivanja, testiranja i upotrebe poticu od ovog raspevanog autora. vidi se da covek zna, poput nekih proverenih testera….

Is

@Petrovic Dusan

Prvo, teorija da je narusen ugovor je korektna. Problem je sto svaka teorija trazi eksplicitne dokaze (za one sa plitkim umom: tekst ugovora u kome je naveden taj clan).

Drugo, valjda nisi slep i vidis sta radi SAD trenutno. Svoje saveznike tretira kao sluge, a po mom mišljenju je blizu da bude robovlasnik 21. veka. Da ti bolje pojasnim: ako si neposlusan, dobijes probleme, a ako si i poslusan, drugi ti određuje sastav oruzanih snaga. Misli i o tome…

Pe

@Istocnik Odnosno Vi ste videli ugovor izmedju Americke vlade i Turske (koji je sigurno Top secret) i tamo pise da Turska nema obaveza prema politici NATO i Amerike?
Tesko da je to moguce.I sto to znaci“kao sluge“-postoji jasan i logican razlog zbog cega Amerike nece isporuciti F-35 – jer je odavanje industrijskih tajni opasno za najskuplji program razvoja aviona u istoriji, na kome rade, osim Amerike, i jos mnoge druge zemlje.
Zbog samog projekta nema sanse da dobiju F-35,a kao sto je navedeno u tekstu, zbog ove odlike ce Turska imati i teske ekonomske posledice.

Is

Petrovicu, pošto si prešao u „fanboy“ ofanzivu, ovo je moj poslednji komentar na tvoj komentar.

Prvo, nisam video ugovor između američke i turske vlade, pa ne znam njegov sadržaj. Kad se obelodani, znaćemo.

Drugo, od drveta ne vidiš šumu. Tako da svaku dalju diskusiju sa tobom ne vredi voditi.

Xe

Turci ce na kraju ustedeti ogromne pare, i ako to sada, ne izgleda tako.
Preskup avion, reket koji ne mora da se plati.Turci ,sada mogu na miru,da biraju sa cime da zamene tu kupovinu.

Odgovori
At

Postoji mali problem – Turska tek mora da dodje do para koje je ulozila u F-35 program, prevashodno u avione koje je zelela da kupi i za koje je palcen debeli avans! Taj avans Ujka Sem ne vraca ili ce otezati proces jako dugo ne bi li Turke usporio da od Ujka Vanje kupe avione, mada, ako je Ujka Vanja nesto naucio u poslednjih 30tak godina…

Bice zanimljivo videti kako se Ameri znoje…

Pe

@Xenon ako pazljivo procitate clanak, Turska GUBI daleko vise u novcu od Amerike.
Takodje ne postoji zamena za F-35 to je najnaprednija letelica ikada smisljena.
Moze samo da se zameni letelicama prethodne generacije i to iz 1970 koje proizvodi i prodaje Rusija.
Jasno je da su to avioni koji su losiji od F-16 koji Turska vec ima u velikim brojevima.

Vl

Dušane, pa i sami Ameri su u brojnim analizama došli do zaključka da je F35 promašena investicija i loš projekat.
Ako je F35 toliko napredna letilica, kako komentarišeš da je jedan prastari F16 dva puta skuplji kao novi avion nego famozno čudo zvano F35?

Pe

@Vlad Nije tacno da je F-35 promaseni projekat, niti je ikada to bio zvanican stav u Americi.
Ovaj avion se danas nalazi u masovnom proizvodnji a vec je i u vazduhoplovstvu raznih zemalja.Mislim da je oko 400 napravljeno,a bice znacajno vise.
Sta je tu“promaseno“?
F-35 je revolucionaran avion i naravno da nije islo lako,ali zato sto su stavili sebi cilj da razvoju avion koji ima mogucnosti koje ranije nikada nisu postojale na svetu, a ne zato jer je“los“.

Ba

A kako su grčki, bugarski i slovački S-300 interoperabilni unutar NATO-a, dok turski S-400 nije?

Odgovori
AL

Voleli mi njih ili ne, Turska je Turska. To je ogromna zemlja, rekao bih i vrlo mocna. Mislim da su iz kluba tomahak-diplomatije zaboravili da to nije neka nebitna zemlja(poput severne sprdnjadonije) i da im ne mogu tek tako naredjivati. Da imaju unutrasnjih problema imaju, ali verujem da ce se oni lepo snaci na kraju tj. ubedjen sam. U krajnjem slucaju, nadomestice rupu u RV, jednim vrlo mocnim sistemom i dobice potpuno nove sposobnosti

Odgovori
Pe

Nije bas jasno sta ce dobiti Turska.Imace ogromni finansijski gubitak, i nece imati savremeno vazduhoplovstvo.
To je direktna osveta Erdogana protiv vojske,znamo da je puč protiv njega i pokrenulo vazduhoplovstvo.
Od tada je uhapsen veliki broj oficira i na kraju su kupili ove ruske sisteme sa unutrasnje politickim ciljem (slabljenje vojske).
Kako je to dobro za Tursku da izgubi posao ove vrednosti, nije bas jasno.Svi autoritatovni rezimi su isti po tom pitanju-vazniji mu je svoj opstanak na vlasti nego dobro zemlje.

Mi

@Petrović Dušan
„Od tada je uhapsen veliki broj oficira i na kraju su kupili ove ruske sisteme sa unutrasnje politickim ciljem (slabljenje vojske)“
Kakva genijalna izjava, jesu li možda i Kinezi kupili s400 sa ciljem slabljenja vojske!? Ili su ti sistemi prosto bolji od američkih? Znam da vam je to teško prihvatiti ali probajte bar razmisliti.

AL

@Petrovic Dusan
Upravo u hapsenju je kljuc problema. RV je ostalo bez velikog broja pilota koje nece moci godinama unapred da nadoknade, zbog prirode skolovanja istih, a tu „rupu“ jedino S-400 ima kapaciteta da popuni zbog nacina rada i tehnickih kapaciteta istog(360step. pokrice, domet, brzina raketa itd.). Dodatno dobice neprocenivo znanje u vidu transfera tehnologije sto ce, ako nista, unaprediti tursku masinsku industriju. Zatim situaciona svest ce biti na vecem nivou(vise radara=bolje)
Nudjen je Patriot i Turskoj i Indiji, koje su bile spremne da potrose kes, pa je u oba slucaja vrlo brzo izgubio utrku sa S-400, to ipak nesto govori. Pre nego sto donesemo neke zakljucke, valja imati na umu da u tim komisijama sede stotine doktora, inzenjera i oficira koji pregledaju tehnicku dokumentaciju i imaju realnu sliku stanja.
I za kraj da se ogradim, nisam nista lose o F-35 rekao ovde, ni o „zapadnoj tehnologiji“, niti hocu da se ovo pretvori u „Rusi vs Zapad“. Rezultate svega ovoga cemo morati sacekati jos jedno 10ak godina minimum, ali jedno je sigurno, a to je da prisiljavanje i pretnje mogu nekada da imaju kontra efekat, pa cak i kad najmocnija zemlja na svetu preti. Moraju malo promeniti pristup, to je neko moje misljenje.

Pe

@AL-41F1 Patriot nije nudio ni prenos tehnologije i bio je znacajno skuplji od S-400,i to moramo uzeti u obzir.
Plata americkog radnika u vojnoj industriji je minimum 10 puta od plate istog radnika u Rusiji.
Iako je za dve ili tri tehnoloske generacije u kasnjenju za zapadom, Rusija moze da napravi solidan sistem na osnovu tehnologija razvojenih u SSSR 1980-ih. Ne verujem da je na nivou Americkih ili Evropskih sistema,ili Izralskih (Rusija ne proizvodi ni kompjuter ni mikrocip,ni bilo sta visokotehnolosko) ali ne treba zaboraviti da su jos 1960 mogli da obore U-2.

@Milers Kina nije clan NATO i da hoce, niko im ne bi prodao neki zapadni PVO sistem.

д

Petrovic Dusan
@Milers Kina nije clan NATO i da hoce, niko im ne bi prodao neki zapadni PVO sistem.
Кина је у периоду 70-80 година имала одличну сарадњу са западним земљама нарочито у ваздухопловству, тада су им се интереси поклапали, а све донедавно је сарађивала са Израелом.

Du

@Petrovic Dušan
Nesumnjivo je ovde samo da je Patriot neuporedivo lošiji tj manje moćan sistem čak i od s 300, a kamoli od s-400.
F-35 koji je razvijen iz SSSR tehnologije logično da je mnogo lošiji avion od su-35, jer u pojedinim analizama jedan su 35 može da se nosi sa tri ili čak četiri f-35… kao i sve američko, preskupo, lepo zapakovano, a nedovoljno dobro i efikasno, kao i t-34 u odnosu na shermana, pa tako od poređenja nuklearnih bombi koje su izumeli Amerikanci koje su daleko lošije od hidrogenskih koje su izumeli Rusi, pa mig 17 vs phantom, mig 21 vs f5 itd, uvek mnogo bolji Ruski borbeni efektivi, tako i danas, džaba vi ovde pokušavate da iznervirate nekoga suludim tvrdnjama u koje i sami ne verujete da moze Američka vojna tehnika da bude jednaka sa Ruskom, a kamoli bolja, svi znaju da je Rusija ispred Amerike u svemu… tačka

Cr

AL-41F1

Dodao bih nešto u vezi Patriota. On nije bio nuđen Turskoj, barem ne u verziji koju je Turska želela. Turska je godinama pokušavala da kupi Patriot u nekom dilu koji bi podrazumevao delimičan transfer tehnologije ali SAD nisu htele ni da čuju za to. Ovi ih cimali, cimali, cimali… ništa od svega. Onda je malo pre pokušaja puča Turska htela da pazari kineski PVO sistem i na to joj je NATO bukvalno udario veto. Nakon pokušaja puča i izglađivanja odnosa sa Rusima krenula je priča o S-400 ali SAD čak ni tada nisu promenile svoj stav u pogledu Patriota. Doslovce su im poručili da ne mogu da kupe ništa drugo osim nekog američkog sistema čije performanse će Pentagon da skroji i odredi. Turska nije htela više da se dribla sa njima, došlo vreme da se plati odšteta Rusiji za obaranje Su-24 iznad Sirije, poklopilo se lepo i korisno, molim lepo.

Pri tome ne bih uopšte isključio mogućnost da Turskoj zapravo odgovara da bude izbačena iz programa F-35 jer ne želi da gleda u pasulj kako će SAD reagovati ako TAF podigne te mašine na HAF ili na Kurde u Siriji (da li će ih, kako neko reče gore, jednim pritiskom na dugme isključiti iz borbe). Ostaje doduše pitanje zašto su uopšte ulazili u projekat – ali taj ulazak potiče iz nekih boljih vremena u kojima je Turska još koliko-toliko verovala SAD. Pošto tog poverenja više nema ni u tragovima prešlo se na drastične mere koje se možda neće zaustaviti na PVO sistemima. Ako ništa drugo, TAF će morati da održi ravnotežu sa HAF i Turska tu neće oklevati da nabavi šta god treba i gde god treba, pa ako SAD neće da se igra ima ko hoće…

Ma

Umesto 11 miliardi dolara platiće 4-5 za ruske ili kineske plus ovi ih neće ucenjivati za delove, plus dopustiće im da proizvode odredjene delove po ruskoj ili kineskoj licenci i sve to dok ne naprave svoj avion sa francuskim motorima.Svaka nezavisnost je skupa ali opravdana.

Odgovori
Mi

Turska je ovim korakom dala do znanja da je spremna da sedi na dva sedla po ličnoj potrebi islkjučivo, ali i da je nepouzdan član pakta. Da zadržavaju svoje pravo izbora čak i kad ih najjači ucenjuju ma koja strana to bila. Možda grešim .. možda ih je Putin pritisnuo malo jače dok ameri podržavaju Turske neprijatelje broj 1.
Strategijski položaj Turske je toliko važan da će USA raditi na popravljanju ovih odnosa po svaku cenu i koliko god dugo to uzelo, i protiv koga god trebalo. Ovo je po meni bila prva runda tek, i više je bilo važno trenutno da obe strane zadrže lice i ključne stavove nego da nastave da prave ptofit. Možda im je rečunica i dobra..
Mislim da će se odnos Amerike i Turske još više pogoršati jer sad trenutno Turci moraju da pazare nove avione. Samim tim i rakete, bombe..što od Amerike više ne mogu bio to F-15, F-16V, ili AIM-120D ili bilo šta novo dogod je S400 sistem aktivan.

Biće ovo veoma interesantno za pratiti. Zagazili su oficijalno sada u skroz nepoznate vode i jedni i drugi. Rusi su tu naravno da pomognu :-)

Odgovori
Pe

@Turska je jako dugo u NATO i jos 1950ih su i Turskoj bile rakete sa nuklearnim glavama okrenute protiv Rusije.
Tesko da ce tek tako izaci iz NATO, a Rusija malo moze da ponudi Turcima.
Rusi imaju veoma ogranicene tehnicke mogucnosti, slabu tehnologiju i jos slabiju ekonomiju.Nikako ne mogu zameniti zapad ni u jednom aspektu.
Pa i da kupe te SU-35 oni su losiji od F-16 koja Turska vec ima u stotinama.

Mi
Ve

A neciji blog bi kao trebalo da dokaze kako se diskredituje? Jesi li ti realan??

Mi

@Veron
Blog pisan perom nepristrasnog profesionalca vs komentar pristrasnog ljubitelja! Realniji sigurno.

Al

@Veron
A Dusan se ne diskredituje svojom tendecijom da izvrće i zanemaruje informacije, samo kako bi njegova priča bila jedina „ispravna“?

Me

@Milers
Navedeni članak je čista navlakuša za internu političku upotrebu, kako bi se vršio pritisak kamo usmjeriti novac US poreznih obveznika. Nema veze sa sposobnostima aviona.

Pe

@Milers Nationainterest.org nije strucna literatura (kao Jane`s itd) je Veoma su naklonjeni Rusiji,Severnoj Koreji, Kini i td
Navedite nesto ozbiljno.

Gu

Sta god da izaberu,Su-35 ili Mig-35 Turci se nece zeznuti,oba aviona su bolja od F-35 i mnogo jeftinija.I da…nema ucijena i pretnji kao sa Amerima.
Ovo je izgleda „odgovor“ Putina na Tursko (citaj americko) obaranje Ruskog Su-24 iznad Sirije.A igrica jos nije zavrsena,sad kad slete Suhoji ili Miguske u Tursku ima Ameri da dobiju napad bjesnila ali Turci ne treba da brinu,samim tim sto su opremljeni Ruskom tehnikom automatski su i vakcinisani protiv USA bjesnila.

Odgovori
Pe

@Gus ocigledno je da niste upoznati sa tehnickim karakteristikama F-35 kad mozete reci da su zastareli lovci 4 generacije i to Ruske proizvodnje (dakle,znatno slabiji od Eurofighter-a ili Rafal-a) „bolji od F-35“!
Takodje MiG-35 za sada ne postoji u operativnoj upotrebi nijedne zemlje.

Fa

@ Gus

MiG-35 protiv grčkih F-16 Block 52+ i Mirage 2000-5? Hahahaaahaa…

Ufff kako bi samo HAF bio srećan da Turska izabere MiG-35 kao zamenu za F-35. Turisti bi ubuduće skupljali delove 35-ica po plažama umesto kamenčića i školjki.

Lično bih voleo to da se desi (volim braću Grke i Falcona i HAF generalno) ali Turci sigurno nisu toliko glupavi da izaberu MiG-35 u bilo kom scenariju.

@ Petrovic Dusan

Ponovo se slažem sa svim tvojim komentarima – bullseye!

@Petrovic Dusan
A Vi ste upoznati sa tehnickim karakteristikama F-35? Do skoro ste pisali da se avioni nalaze u divizionima…

AL

@Falcon
Grckim pilotima da date Mig-29A kojeg toliko mrzite, protivnik bi najverovatnije bio oboren. Znaju ljudi sta rade, jaka skola, dobra obuka, izvuci ce oni maksimum.
E sad Turska, Mig-35…..polako ljudi. Upravo taj S-400 je kupljen jer fali pilota.
@Petrovic Dusan
Ne volim napredne tehnoloske proizvode da nazivam pogrdnim imenima jer znam koliko truda ide da se naprave i najprostije stvari, ali Eurofighter je jedno obicno djubre! Najgori avion trenutno na trzistu. Rafal sa druge strane je stvarno fenomenalan, nemam reci. Bas bih voleo da ga imamo.

De

Nije pitanje avion nego kako ga koristis. Sjetimo se Sjeverni Vietnam sa svojim MiG-17 naspram naprednih Americkih aviona ili uspijeha Izraelskih pilota sa Avia S-199 to jest najlosija verzija Bf109 s pogresnim motorom protiv Spitfire!

Kao sto je vec spomenuto Turska je izgubila veliki broj pilota zbog puca. A koliko razumijem Turski piloti u prosijeku nikad nisu bili odlicni. Znaci cak da imaju F-35 bih vjerovatno gubili ih neprijateljima s manje naprednom tehnikom zbog loseg kvaliteta pilota.

A ocigledno u borbi protiv ISIL da I Turska vojska nije bas sposobna.

AL-41F1 – slazem se da je Eurofighter sada najlosiji avion na trzistu – jako male sposobnosti sto se tice zemlja-zrak a jako skup da se kupi I za odzrzavanje.

A Rafale ima jedan veliki problem – ne moze da nosi standardne NATO raketno oruzje. Sjetimo se da je Mirage III/5/F1 mogli nositi AIM-9.

A Mirage 2000 a I Rafale jedino mogu nositi Francuske rakete. Jedino oruzje koje mogu nositi koje nisu Francuskog podrijekla je Paveway serija bomba.

Fa

@ AL-41F

Grčkim babama da date Eurofightera kojeg toliko mrzite i MiG-29A bi veoma brzo bio ronilačka atrakcija u okolini Thasosa :)

Al

@Falcon
Pitaj Poljake u vezi sa tom tvojom tvrdnjom.

Ma

EF + Meteor, nekima je djubre, ja bi u toj konfiguraciji bez problema krenuo na bilo koji derivat Su-27…

Pe

@Paqe jesam rekao da je F-35 u operativnoj upotrebi u vise RV razlicitih zemalja. Sta tu nije tacno?
U borbenoj upotrebi je vec bio u RV Izraela US , i UK na bliskom istoku.
I to je bio odgovor na tvrdnje o tome kako je SU-57 „bolji“ iako za sada ne postoji nijedan jedini primerak, niti je uveden u bilo koju armiju, niti ce uskoro biti.

Nemam pojma kako neko moze da pominje MiG-29 u vezi sa F-35.
To je kao da poredite Reno 4 iz 1970 sa Bugatti Veyron .

@Petrovic Dusan
Moj komentar je upucen Vama kao apsolutnom laiku za vazduhoplovstvo koji i dalje pise da se avioni nalaze u divizionima kako Vi pisete umesto da napisete da su u eskadrilama, vingovima, skvadronima… Divizion nije jedinica mere kada se pise o avijaciji. To objasnjavama Vase apsolutno nepoznavanje materije o kojoj pisete ali bitno je da pisete o Rusima kao apsolutnim neznalicama i banditima dok pisete o USA kao o bastionu demokratije sa apsolutnom tehnickom prevlascu u svim mogucim kategorijama. I svaki put kada krenete da idealizujete USA setite se koliko su ratova vodili u poslednjih 100 godina i koja je to jedina drzava koja je upotrebila atomsko oruzje sa ciljem masovnog unistenja neprijatelja.

Gu

Petrovic Dusan,Falcon

Vas dvojica ste ovde jedino jos u 70-ma,Rusija je odavno tehnoloski ispred Amera.Kad su Ameri znali da naprave nesto?Nikad.Mig-35 u rikverc obara F-35 u svim mogucim scenarijima.O Su-35 je suvisno i pricati,Ameri ni sa avionom 6 generacije nece ga tehnoloski prevazidji.
Odrasli ste uz holivudske filmove…

Pe

@Paqe Upravo Vi maliciozno i netacno komentarisete jer imate licnu ljubav prema Rusima samo zato sto tamo nikad niste bilo niti imate ideju o tome sta je Rusija.
Mene ne interesuje politika, vec kvalitet vazduhoplovstva.A sta,Rusija je dobra?Koliko je ljudi poginulo u Istocnoj Ukrajini od 2014 kad je Rusija napala?
Ko je zauzeo i drzi pola Gruzije?
A Avganistan?Ogromni zlocini SSSR u Madjarskoj,Ceskoj?Pa zlocini Staljina?
Ovo nije portal i politici vec i avionima.
Alo sam i imao lapsus i rekao „divizija“ i dalje sam visestruko tacnije komentarisqo nego Vi sa ljubavi prema nepostojecoj nebeskoj Rusiji…

Gu

Petrovic Dusan

To je ta zapadna tehnologija…kako begaju ti tvoji „super avioni“ pred starim ruskim Su-27.Begali su i Izraelski F15 i americki F22 u Siriji od Su-35.U svakom nadmudrivanju u vazduhu Su-35 je redovno ulazio u rep americkom krsu F22 a izraelski F15 nisu imali petlju ni da se suprostave super Ruskom Su-35,bezali su od njih kao djavo od krsta.
https://youtu.be/hnMVq3ylQdM

Mi

@Petrović Dušan
Da je Rusija napala Ukrainu danas bi granica bila na Čop-u, dajte molim vas saberite se, da li Rusi pomažu pobunjenicima, sigurno da ali ruske vojske tamo nema, vi ili ste neupućeni ili ste maliciozni! Vidim spominjete grijehove SSSR-A, budite korektni pa se sjetite žrtava Vijetnama, Iraka, Libije, Jugoslavije gdje su vaši idoli koristeću napalm i osiromašeni uranijum sijali demokratiju i probajte izračunati žrtve.

AL

@Mayer
Da pojasnim: AESA radar+meteor, zatim mnogo vece borbeno iskustvo, neuporedivo veca pouzdanost, manji opreativni troskovi, jednostavnije odrzavanje i sve u svemu zaokruzeniji paket, za 30% manje novca=Rafal.
EF nema jos uvek AESA radar(koji kasni), niti nudi ista revolucionarno, a kosta kao F-15 npr. Pa za taj novac radnije bi F-15 iskreno ili za manje novca F/A-18, Rafal itd. Trzisno avion ima smisla samo za zemlje koje su ga pravile(a i njima nije bas pouzdan i opet preskup).

@Petrovic Dusan
Za razliku od Vas ja radim u vazduhoplovstvu. Radim i radio i na zapadnoj i istocnoj tehnici. Svaka od njih ima svojih prednosti i mana. Nisam rusofil. Nisam ni NATOfil. Vise volim svoju zemlju od ostalih. U Vasim komentarima me nervira sto u poprilicno posecenom forum lupetate gluposti i iznosite gomilu budalastina i usput velicate USA u svakom pogledu dok unizavate Rusiju. Isto bih se obratio i bilo kome ko radi suprotno. Mislim da velica rusko a unizava ostale. Takodje i mislim da nikada u Rusiji niste bili. Licno sam bio dva puta u Rusiji na skolovanju a i poslovno kada sam posetio i radio u jednom od njihovih zavoda za proizvodnju vazduhoplova. Definitivno nisu tehnoloski zaostali i ispred su Srbije i dobrog dela clanica EU po nivou tehnoloskog razvoja.
Vase pisanje mi najvise lici na pisanje prosecnog partijskog bota koji ima zaduzenje da pljuje suprotnu stranu, koja god to bila, na internet portalima uz minimum poznavanja teme o kojoj se pise.

AL

@Dead1
Niti je ista specijalan za VV, posto jos uvek nema AESA radar, a kosta kao avioni koji ga imaju(cesto i vise).
U principu F/A-18Hornet(ne super hornet) po ceni od F-15SA i pouzdanosti Miga 29B. Gori avion davno nije napravljen, neko stvarno mora biti zesce neobrazovan da to kupi

Iv

Da mnogo su zaostali tehicki I tehnoloski, pa su zato prodali Turskoj s 400 za dva biliona dolara.Da ekonomija im je puno slaba, jadni oni, a jos jadni oni koji moraju gas od njih da kupuju.Malo da te utesim sledeca je Indija na redu za kupovinu S 400 hehe a Putin rece da se S 500 vec uveliko razvija.Jadni Rusi tako slabasni drhte od svih hehe.Turci su dobro prosli,dobili najbolji pvo na svetu,nece morati da uzimaju f35 ifon vec ce uzeti pravu zver I ratnu masinu su 35.

Odgovori
Pe

@Ivan Uzice Ruska ekonomija jeste veoma slaba.Srednja plata u Rusiji je 8500 dolara, dok je u Americi oko 50000$
Penzija u Rusiji je oko 100 evra.
Rusija ne proizvodi ni kompjutere niti telefone,nikakvu tehnolosku robu.
Sve sto prave od aviona je to, sto je preostalo od razvoja tokom SSSR.Dakle i taj SU-35 je na nivou razvoja 1980-ih.Da naprave novi avion, moraju uloziti novac u godine razvoja.Pokusavaju vec 30 godina sa SU-57 – jos ne mogu da ga naprave.
Nema govora da Suhoj 35 moze da se meri sa americkim letelicama 5 pokolenja. Ako mislite da moze, znaci da ne razumete u cemu je razlika izmedju 4 i 5 generacije aviona i zasto se svi na svetu lome da naprave avion 5 generacije.
Takodje, i F-16 i F-15 posebno, bi sa lakocom izasli na kraj sa bilo kojim Suhojem i srusili ga u pravom boju jer imaju bolji radar,elektonske komponente, i naoruzanje.

mi

@petrovic Pa onda sto Ameri ne napadnu konacno te slabasne Ruse nego dozvoljavaju da ovi imaju najvecu zemlju na svetu sa ogromnim prirodnim resursima,tako je i Hitler mislio da su Rusi glupi i tehnoloski inferiorni pa se lepo proveo

Mi

Joj Dušane dosadan si više i bogu i narodu..Stalno isto ponavljaš… Američko naj naj naj. Rusko sve staro i ne valja i ne dokazano.
Da su Rusi napravili taj problematičan i preskup F-35 takav kalav je sad ti bi ga tako dobro analizirao u negativnom smislu, i opljuvao ali previše si zaljubljen u američku tehnologiju da budeš bar malo realan i da vidiš ili priznaš njihove manjke.

Vidi ovako,

Tvoji omiljeni F-35, F-16V i najnovije F-15 varijante su basloslovno skupe, F-35 pun problema i ograničenja koje ti ignorišeš da ceo svet uključujući ameriku kritikuje, i APSOLUTNO SU NE DOKAZANE MAŠINE!

Su-35, Su-34, Su-30SM apsolutno novo napravljeni jači zmajevi, bolji motori, najnovija elektronika. Nemaju bolje motore od Američkih i neke druge stvari možda ali ti stalno ponavljaš pogrešno da su ti avioni jedva unapredjeni stari dizajnovi iz 70tih. Učini nam svima uslugu radi istine i prestani to da ponavljaš, jer neki ljudi koji ne znaju čitaju ovde i zbunjuješ.

Takodje, kad se ijedan F-16, F-35, F-15 (dakle najbolji američki „dokazani“ po tebi) ikad dokazao protiv aviona istih ili sličnih sposobnosti? Ajd daj mi primer molim te. Dakle ne računamo obaranje aviona celu generaciju ispod u totalno dominiranom vazdušnom prostoru uz pomoć awaksa. Nego ista generacija, fer fajt. ..
Po tvojim komentarima pre, stotine puta su se dokazali? Daj mi jedan fer primer.

Kada se F-22 ikada dokazao? Manje nego mnogo noviji Su-35!

Uzimaš ih zdravi za gotovo, ili oni ne moraju da se dokazuju u fer borbi?

Tako da to što ponavljaš na svakom topiku stvarno nema smisla i čuli smo već to od tebe 100 puta.
Nisi realan niti fer kad porediš avione. Samo nas podsećaš koliko si ti ustvari ovde vajviše polarizovan i USAfil a kad ti neko da primere i malo jače odgovori nazoveš ga slepim rusofilom.

Američka vojska ogromnom većinom leti na starim modernizovanim F-15 i F-16 zmajevima 20-30+ godina stari zmajevi isto kao i Rusi…

Ajd bar probaj malo realnosti i balansa što se toga tiče kad već pišeš toliko.

Odgovori
Ba

Ne vredi. Nepovratno je mentalno oštećen.

AL

Ja licno se ne bih slozio da F-15 i F-16 imaju „bolje motore“ od unapredjene SU-27 familije lovaca. Tj. ruski su neuporedivo bolji(po meni). Potisak, bypass, odnos potiska i mase, vise varijanti po zelji kupca, 3D TVC itd. Pouzdanost bi rekao da je jednaka, tj, obe klase motora su odlicni po tom pitanju. Niti bi rekao da iko ima znatno „bolji“ kokpit od SU-35 konkretno, ukljucujuci avione 5. gen. Jednostavno, pregledno, sve kako treba.
E sad ostale razlike su odlika razlicitih filozofija i strategija odbrane, nasledjenih od hladnog rata, uz vece ili manje modifikacije. Na kupcu je da se odluci sta mu vise odgovara npr. veci dolet SU-27 familije, vise podvesnih tacaka, veci domet radara u osmatranju, naspram duzeg veka eskploatacije zapadnih zmajeva, tj. „veci resurs“, ogromne palete vz naoruzanja, mozda manjeg dometa, ali naprednije radarske tehnologije. Ergonomija tih novih aviona ce biti na strani one skole na koju je kadar vise navikao, stvarna cena eksploatacije zavisi od mnogo faktora, pre svega predjasnjih ulaganja.

Sto se starosti zmajeva tice, cinjenica je da je flota avion 4. gen. VKS znatno osvezena, dok USAF nije dobio nov avion 4. generacije preko 15 godina, mornarica jeste i to dosta(jer kasni i podbacuje F-35 da se ne lazemo sad). Sa druge strane SAD uvode avione 5. gen polako, F-22 jesu proizveli, ali u vise nego ogranicenim brojkama obzirom na njihov budzet. Kad smo kod toga, tu je ta dijametralna razlika u budzetu, no to se treba sagledati iz svih uglova. Koliko kosta prisutnost na tolikim mestima na planeti, plate velike, penzije, lobi itd. Jeste novac najvazniji, ali ima i do efikasnosti. Banalan primer, prosecan zivotni vek Kine i SAD su isti, iako Kina trosi neuporedivo manje na zdravstvo, znaci efektivniji su mnogo. Sta je zakljucak? Ni jedni, ni drugi ne mogu postici rezultate od pre nekoliko decenija….ma ne mogu ni blizu! Onaj hladni rat gde se uvode hiljade novih aviona, brodova, podmornica, satelita iz decenije u deceniju je hvala bogu prosao.
Ovaj vek ce po meni, definitivno pripasti Kini, samo je pitanje vremena. Ako bog da, da se i Evropa vrati na svoje tradicionalno mesto, no mislim da sam previse optimistican i udaljio sam se od teme.
Avion kao avion, mogu slobodno reci da svi novi avioni tehnoloski su dobri. Samo sto su neki ekonomski idiotizam(Eurofighter), neki su jeftinji sa manje mogucnosti, neki skuplji sa vise, no po meni sve te najrasprostranjenije platforme SU-30/35, F-15, F-16 i francuski lovci su odlicni i dobar izbor uvek(ako to zemlja moze da finansira jelte). Vise je do korisnika, nego do njih.

om

Američka vojska ima deset puta više operativnih zrakoplova nego što ima Rusija F 15 i F16 dokazane perjanice podignute najmanje na razinu blok 40. F22 Raptor je najkompletniji stroj koji se ne prodaje nigdje , i vjerojatno to nije slučajno,mogu samo zamisliti i žao mi je što ga ne posjeduju Izraelci,što bi od njega tek oni napravili. I tu je na kraju toliko osporavan F35 koji je zapravo trenutno najtraženija roba u svijetu. i koji će doseći slavu F16. Izrael će ga softverski usavršiti ali ne samo softverski jer su dobili odrješene ruke da mu otklone sve dječje bolesti. Zapravo i blok nadogradnja F16 ideja je izraelskih inženjera koji su to prvo radili na svojim primjercima. Rusi raspolažu sa stotinjak operativnih zrakoplova upitne nadogradnje , koji nisu tolkiko dugovječni kao američki i nikada im nećete moći produžiti život kao recimo F16,a njihova peta generacija ……………imaju puno problema a ameri su već korak više . I na kraju koliko vidim Europa se vrlo ozbiljno priprema da izgradi zrakoplov najnovije generacije a znanje i tehnologija pa i financije idu joj u prilog. Ameri naveliko uvečavaju svoju flotu sa stotinjak najmodernijih zrakoplova a gdje je ruska zračna flota u toj priči nije da nisu ništa ali teško da se mogu sa amerima izjednačavati to je na kraju moje mišljenje.

Mi

Nisam govorio ko ima jacu avijaciju po brojevima ili budzetu. Tu je amerika nenadmasna. Govorim o starom, novom i o sposobnosti aviona tojest tehnologije. To o cemu sam govorio Dusanu je jasno napisano gore.
Danasnji najbolji Americki avioni nisu dokazani u borbama protiv jednakog neprijatelja u fer fajtu istih generacija isto kao ni Ruski.
Najbolji avion F-35… po cemu? Po Dusanu jeste ali po Dusanu mora biti dokazan kao i Ruski… ali nije! Dupli standard! Da ne govorimo o detaljima ogranicenja. Jednog dana mozda ali vec kasni jako…

Niko ne spori da Amerika ima izvrsnu tehnologiju i zbog neiscrpnog budzeta mogu da prave sve sto mogu i koliko hoce.

Sporno je Dusanovo pljuvanje i ne tacne informacije koje ponavlja stalno.

@ omniameamecumporto

Ruska avijacija ima mnogo vise od stotinjak modernih novih aviona!

Od 2012 do kraja 2018 uvedeno primljeno je preko 320 novoproizvedenih Su-35S, Su-34, Su-30SM i preko 100 Novoproizvedenih Jak-130 .

Tu nisam uracunao modernizovane Su-27SM/SM3, niti sta je stiglo ove godine od novih zmajeva 30/34/35. Ko ima tu informaciju nek slobodno doda.

Moze se reci da ce do kraja ove godine u Ruskom vazduhoplovstvu biti novih 350-400 veoma opasnih novih Suhoja 30/34/35 4++ generacije uvedenih u zadnjih 8 godina. Sa 100+ Jak-130 to je 500 novih novcatih zmajeva a ne stare kante minimalno modernizovane kao sto Dusan ponavlja!

@AL-41F1
Ne znam stvarno mnogo o modernizovanim motorima Su-27 familije u poredjenju sa F-15/16 ali je interesantno cuti da ima napretka na tom polju.

Kad si vec spomenuo Su-35 kabinu, evo da doprinesem i ja :-)
https://www.mycity-military.com/imgs4/153738_91799828_64207199_702783556824564_6586024858822377472_n.jpg

🍻

Al

@omniameamecumporto
F-104 je bio tražena roba, pa je završio kako je završio, pritom je još povukao gomilu evropskih zvaničnika u zatvor pod optužbama za korupciju. Tako da to trenutno ništa ne dokazuje. Možda je najbolji, a možda je u pitanju klasični reket i lobiranje, što me ne bi čudilo ako uzemo u obzir kako Trampova administracija vodi spoljnu politiku i međunarodnu trgovinu,
Mi meni sad govorite da moderni ruski avioni ne mogu da se unaprede? Pa jedan MiG-21 je mogao da se unapredi u gomilu pod verzija među kojima je Lanser i 93, ali zato jedan Su-35 to ne može? O dakle vam ta informacija? I na kraju, svakom borbenom sistemu (među kojima su ruski avioni) se može produžiti životni vek. Sve zavisi od potreba korisnika i tog odnosa cene novog aviona ili „remontovanog“ aviona.
Rusi razvijaju avion 5 generacije svojim tokom. Uvešće ga kad avion bude završen, a ne ko Ameri koji uvode F35 koji će morati da čeka još 10 godina da dobije sve svoje sposobnosti kako bi iz tog aviona mogao da se izvuče maksimum.
Evropu neću ni da komentarišem. Ako 4 zemlje ne mogu da se organizuju i zajedno naprave dobar avion 5 generacije onda to ne vredi pominjati. Kako stvari stoje, opet ćemo dobiti 2 preskupa evropska lovca, čiji će razvoj trajati 10-20 godina, uz konstatne političke skandale, spletke i preletanja članica iz programa u program.

Pe

@Milos 77 Nije tacno SU-35 je ukupno napravljen u oko 100 primeraka sve zajedno sa Kineskim avionima.
Nema govora o 300 komada.
Drugo, SU-35 je avion 4 generacije koji je razvijen 1980-ih.
To je modernizacija aviona SU-27, ostvarena sa 30 godina zakasnjenja.
Iako na papiru ima PESA (A ne AESA kao americki,znaci losiji ) radar, Rusija nikada nije vladala elektronikom.Zato su svi procesori u SU-35 korejski itd
Porediti ovo sa F-15 ili F-16 nema nikakvog smisla.
Prvo, kvalitet i resurs motora na zapadnim avionima je neuporedivo visi nego kod bilo kog ruskog motora.
Drugo, nije samo stvar „izgleda kabine“ pilot u F-15 ili F-16 ima sve informacije dok pilot u SU-35 bnema, jer Rusi ne raspolazu sa tom tehnologijom.
U danasnjem svetu to je kljucno, SU-35 je cilj vec kad je izasao na pistu.
Nema nikakvog smisla porediti SU-35 sa F-35 – F-35 je prvo nevidljiv za radar,odnosno, SU-35 i ne zna da on leti pored.
Drugo,kao komunikaciona radarska platforma F-35 (i F-22) je mini-awacs, dok je SU-35 opet na klasicnom novou 1980.
Neki kazu „ako F-35 ne bi koristi stealth i BVR, nego usao u direktni dogfight sa SU-35 izgubio bi“
F-35 je upravo projektovan sa ciljem da se ovo ne dogodi.
Drugo, prvi testovi su pokazali da je sjajan u bliskoj borbi cak i protiv takvog fenomenalnog aviona kao sto je F-15 (koji je najbolji avion 4 generacije sa najvise vazdusnih pobeda).
Razumem ja da vole ljudi da je sve Ruske dobro…pitam se da li ljudi sa foruma svi voze Ladu, i imaju umesto iphona Ruski analogni telefon sa brojcanikom kod kuce, kad toliko veruju u rusku tehnologiju ..

Mi

Vidim da se moj tekst sasekao pa su se brojke sakrile.

kopiracu opet ispod isto da nema zabune..

„Od 2012 do kraja 2018 uvedeno i primljeno je
preko 320 novoproizvedenih Su-35S, Su-34, Su-30SM
i preko 100 Novoproizvedenih Jak-130 .

Tu nisam uracunao modernizovane Su-27SM/SM3,
niti sta je stiglo ove godine od novih zmajeva 30/34/35. Ko ima tu informaciju nek slobodno doda.

Moze se reci da ce do kraja ove godine u Ruskom vazduhoplovstvu biti novih 350-400 veoma opasnih novih Suhoja 30/34/35 4++ generacije uvedenih u zadnjih 8 godina. Sa 100+ Jak-130 to je 500 novih novcatih zmajeva a ne stare kante minimalno modernizovane kao sto Dusan kaze. “

Nadam se da ce se videti.

Dakle ne 300+ Su-35 nego 350-400 novih zmajeva
Suhoja 30/34/35 od kojih je svaki multirole 4+ generacija.

Dusane, to sto ti njih ne priznajes i sto pogresno tvrdis da su na tehnoloskom nivou 80tih je smasno i jednako trolovanju. Samo sebe diskreditujes kad tako nesto pises. Ovde citaju ljudi koji se razumeju malo dublje u avione, i za njih je smesno to sto pises. Problem je sto citaju i oni koji ne znaju mnogo, pa zbog tebe citaju ne tacne informacije. Zato ti se i obracam, a i da bi se pridruzio ovim diskusijama sa malo normalizovanijim i tacnijem stavovima.

Ocigledno ne zelis da znas o sposobnostima i opremom koju nose navedeni suhoji. Tvoje je pravo da volis F-15 vise, ali ne i da siris ne tacne informacije, non stop.

д

Petrovic, omniameamecumporto са обзиром на такву супериорност, на моћне машине F-15,F-16,F-35 и F-22 што се натежу са С.Корејом и Ираном које имају бедна ваздухопловства. Треба вас двојица да их обавестите колико су заправо јаки и моћни и да после тога крену у акцију и да заврше посао.U danasnjem svetu to je kljucno, SU-35 je cilj vec kad je izasao na pistu.
Nema nikakvog smisla porediti SU-35 sa F-35 – F-35 je prvo nevidljiv za radar,odnosno, SU-35 i ne zna da on leti pored.
Drugo,kao komunikaciona radarska platforma F-35 (i F-22) je mini-awacs, dok je SU-35 opet na klasicnom novou 1980.Какав мини авакс какве глупости , авакс има домет 500км за циљеве у ваздуху и 320км за циљеве на земљи , али зато је ту с-400 са ракетом 40N6 домета 400км и где ће авакс да лети и шта ће да види, а ради се о обичном путничком авиону са радаром релативно спором и са слабим маневром тако да нема неке претеране шансе са 40N6 и са салабом руском електроником.

Pe

@Milos77 ponavljam da nema vise od 110 komada SU/35c ikada proizvedenih a od toga je 24 komada za Kinu.To je informacija sa portala bmpd od pre neki dan (ruski profesionalni vojni portal).
Drugo oni su „jedva unapredjeni modeli 1980-ih“ i pre nego ih naprave
Dakle, po svojoj konstrukciji oni su vec zastareli,u odnosu na evropske i US avione
To sto su sveze izasli iz produkcije ne menja nista.
I danas mozete da proizvedete Yugo 45 pa opet nije moderan.

Pe

@Miloš77 preko 100 vazdusnih pobeda u realnim ratnim uslovima,bez ijednog poraza, kao i ucesce u mnogim sukobima sirom sveta (F-15)
Preko 60 vazdusnih pobeda,napravljeno vise hiljada aviona, ucesce i mnogobrojnim RV sirom sveta i ratnim okolnostima (F16)
SU-27/30/35 Jedna vazdusna pobeda.
Osim Eritreja-Etiopija-srusio MiG-29.
Jedini sukob-Indija Pakistan – bez efekata.
Nema AESA radar,niti priblizno resurse i kvalitet motora kao zapadni avioni.
Ali je po Vama „bolji SU-35“
Nema pomoci…

Pe

@дане ili ne znate ili se pravite – ceo Juznokorejski grad Seul se nalazi u dometi Severnokorejske artiljerije,a osim toga imaju i nuklearnu bombu.
Sta tu moze bilo koj avion?
Drugo Iran ima balisticke rakete ukopane i planinama.Sta moze tu vazduhoplovstvo?
Jedino ogroman napad bombarderima (B-2)sa GPB ili cak takticno nuklearno oruzje.
Sve to ima i Izrael i Amerika (b2) i ako zatreba roknuce Iran.

Go

Dusane, ja imam ruski traktor. Nema mu smrti. Legenda kaze da je cela serija izlivena od pretopljenih T-34. Sta cemo sad?

Mi

Dusane da li ti umes da citas?

Gde sam ja rekao da ima vise od 110 Su-35? Nigde, …sto ponavljas to onda kao papagaj?…dokaz da si nepopravljiv?

ne mrzi me:

Su-30M2/SM = 135+
Su-35………… = 80+
Su-34………… =114+
Yak-130……….=106+

+ stoji jer nisam uracunao 2019 a redovno i po planu izlaze iz fabrike. Hoces da ih vidis? Ima i to samo kazi.

Sve novi zmajevi varijante sa novom elektronikom. Citaj bar T6 ako ne verujes nijedan drugi izvor bar i prestani da govoris NE istinu.

Nijedan F-16, F-16, F-35, F-22 NIKAD nije dokazan u fer borbi protiv aviona iste niti slicne generacije!! Prestani da siris dezinformaciju.

Obaranje oviona generaciju-dve ispod nije nikakva mera sposobnosti ni jedne ni druge strane. Glupo je sto to stalno ponavljas.

F-35 nikad nije dokazan u borbi i jedva je spreman za ogranicenu upotrebu! To je zvanicno stanje, ne moje misljenje. Sve ostalo je u tvojim snovima. Dakle ni po TVOM standardu dokazivanja on ne moze da se racuna jos kao najbolji avion. Imas duple standarde ako nisi primetio.

F-22 nikad nije dokazan u nikakvoj borbi. Ne kazem da je los naravno, samo te podsecam na tvoju pogresnu logiku!

F-16V blok 70/72 nije nikad koriscen ni u kom konfliktu a kamoli da je dokazan. Isto kao i Mig-35!! Ne kazem da su svi avioni sto sam sad naveo losi. Sta vise vrh su tehnologije i po potencijala, samo te jos jednom podsecam na tvoj licni standard NE FER ocenjivanja.

Sto se pre probudis, manje ces se javno blamirati.

Mi

Ocigledno neko pokusava da Rusku tehnologiju omalovazi Gospodo nafta i gas su jaci od atomskog oruzija Setite se da je svojevremeno Olbrajtova izjavila da je neprirodno da sedamdeset procenata sirovina ima jedna Zemlja Toliko o nemoci Rusije Za komentare o kvalitetu ovih borbenih aviona bilo bi dobro intervujisati Generala Bilbiju Posle njegovog opitnog letenja i jednog i drugog aviona tadasnja Jugoslavija se odlucila za Mig 19

Odgovori
Pe

@Milovanov Srbislav Sta ste sada upravo rekli?
Licna izjava Olbrajt nema nikakve veze,Amerika da je htela i te kako je mogla da unisti Rusiji 1990-ih/.Naprotiv, dali su im kredite da se izvuku iz bede.
U Rusiji nema nista sto nekome treba.Nafta i gas su prevazidjene tehnologije.Drugi, Amerika ima 2.najvece svetske zalihe nafte i gasa, pa ne bi valjda rizikovali napad na Rusiju da dobiju..to sto vec imaju kod kuce,a sutra ce biti prevazidjeno?
Trece, Jugoslavija i nije mogla da kupi ne znam sta.Pitanje je da li bi nam NATO prodao bilo koji avion, i koji je bio izbor osim MiG-29.
Pored toga, taj MiG-29 se pokazao katastrofalno lose u pravom vojnom sukubu kada nam je jedini put zatrebao.Ni jedan ispaljen metak!
Eto vam sta znaci Ruska tehnologija…ne radi kad ti treba.

Cr

@ Petrovic Dusan
„Licna izjava Olbrajt nema nikakve veze“ – Itekako ima veze. Tu izjavu je dala kao drzavni sekretar SAD-a 90-ih, nije mi poznato da se americka drzavna administracija ogradila od te njene izjave. Uzgred takve i jos gore izjave su bile ceste (i jos uvijek su) i kod drugih najvisih americkih zvanicnika (pokojni Zbignjev Bzezinski i Dzon MekKejn npr.).
„Dali su im kredite da se izvuku iz bede“ – kao ekonomista samo cu se kisjelo nasmijati na ovu Vasu izjavu. Taman ka sto se bivsa Jugoslavija spasila uzimanjem kredita 70-ih i 80-ih, tako se i Rusija spasila uzimanjem americkih kredita 90-ih. Komunizam je kao potpuno neefikasan ekonomski sistem Rusiju doveo na ekonomski rub propasti, a Jeljcinova (citaj americka) neoliberalna pljackaska ekonomija je taj proces skoro dovrsila. Kakve su tada sumanute odluke u sferi ekonomije donosene skoro je za nepovjerovati.
„Nafta i gas su prevazidjene tehnologije“ – Da je to tako SAD bi odavno digla ruke od Bliskog Istoka. Ali podaci govore drugacije:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_consumption
„Amerika ima 2-ge najvece svetske zalihe nafte i gasa“
Po drugi put u nekoliko zadnjih mjeseci cu morati da Vas demantujem: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_proven_reserves

De

Petrovic Dusan, usporedivati rezultate mali broj Irackih ili Srpskih MiGove protiv citave moci Sjedinjenih Americkih Drzava je glupardija.

A trebate vec razumijeti da nije u pitanje avion, nego citav sistem protiv zracne odbrane – radarski sistemi, AWACS, C3, protiv electrosko ratovanje itd itd

Koje sanse ima 14 MiG-29 (ili 14 F-22 ili 14 Su-35) sa GCI protiv citavog NATO pakta koje udaraju aerodrome, radar, service itd sa krstarecim raketama i stealth bombardere B-2 i F-117, sa ogromnom podrskom storing aviona 4 generacije, AWACS, AEGIS razaracima i sistemima elektronskog ratovanja poput EC-130 Compass Call I DEAD/SEAD sistemima na EA-6B, F-16CJ, EA-18G itd itd.

Treba se prestati pricati o avionu kao samostalni sistem. Avion je samo jedan dio sistema zracnog ratovanja.

Valjda to I Turci razumju. Za Erdogana S400 puno vise sluzi nego F-35 I politicki a I vojno (to sistemi brane Ankaru od TuAF koja se dokazala politicki kao protivnik Erdogan u propalom pucu).

F-35 bi bio pod Americkom kontrolom zbog ALIS sistema. To ide as sve drzave koje kupuju F-35 osim Izraela. Oni predaju nezavisnost Americi.

Pi

Odlicna vest za Tursku, i onako je S400 neprikosnoven kao sistem pvo, naravno iz razloga sto Rusi su jedno 20 godina ispred vezano za raketnu i radarsku tehnologiju.

Kakav bi to pogodak bio da se uzme Su35 , masina koja je tri koplja ispred abortusa elektronike i aerodinamike koja je olicena u vidu najveceg promasaja u USAF , nesto slicno se desava kao sa F104. I jedan i drugi leteci kovcezi.

I mig 35 bi bio dovoljan za njihove potrebe ali sa SU 35 je plus plus.

Odgovori
Pe

Dusane ajd oladi……..Ne mogu verovati da neko moze biti ovoliki kreten

Ba

Čitam ovaj tekst i u oči mi upada par stvari koje bi bilo dobro da prokomentarišu ljudi koji znaju više o zapadnoj vazduhoplovnoj tehnici:

1. „Turska trenutno poseduje oko 239 F-16 a neke procene govore da je borbeno spremno samo polovina od tog broja. Poslednje informacije govore o tome da Turska trenutno nastoji da obezbedi što više rezervnih delova…“

Čekaj malo, zašto borbeno nije spremno 120 F-16?? Kakvih rezervnih djelova? Zar ovo nije „Iphone“ od aviona koji pravi 10000 sati uz par inspekcija i vrlo jeftino održavanje? Zar nije dovoljno da Bugarska uzme 8?? komada i time rješi sve svoje probleme (citiram- „da budu mirni 30 godina“). Zar nije potpuno normalno kupiti iz Izraela F-16 koji je naletio 8000 sati i opet „biti miran“ jer „ima garanciju“ na još 10 godina bez vecih briga? Pri tome, radi se o državi koja pravi preko 700 milijardi dolara godišnje. U čemu je problem sa 120 F-16?

2. „Kao glavni razlozi zbog čega se u Turskoj istovremeno ne mogu naći i S-400 i F-35, iz Pentagona je navedeno da se u blizini mesta gde se proizvodi, remontuje i koristi F-35 ne mogu naći ruski sistemi za prikupljanje obaveštajnih podataka jer bi se na taj način mogle otkriti realne sposobnosti ovog borbenog aviona.“

Kakve realne sposobnosti ovog borbenog aviona? Valjda tržište letjelica treba da bude svjesno nerealnih sposobnosti? Mislim- Rusi trebaju da se boje ovog čuda, u tome je bit, zar ne? A to čudo bi trebalo da može da se bez problema privuče svakom savremenom PVO sistemu na 30 kilometara prije nego što ga isti otkrije, jer, eto- letjelica je stealth, ali ne ruski stealth, nego, ono, baš „zaprave“ stealth i ima radarski presjek kao kliker ili golf loptica u najgorem slučaju? Ovo je nešto što mi brojni komentatori na ovom portalu uredno konstantno tvrde i pri tome se u rodbinu zaklinju, zar ne?

Ako ova letjelica ima realni radarski presjek od 0,005 m2 (navodno 100 puta manji od Su-57, koji po istim izvorima ima RCS oko 0,5m2) kako se i tvrdi- ne vidim u čemu je problem? Neka neko od radista izračuna kada bi ga radar 91N6E sa S-400 mogao da uoči? Praktično, Turci samo treba da paze da ne prelete S-400 i ovaj ih i neće vidjeti. Još jednom pitam, u čemu je problem? Radarski odraz je radarski odraz- ako nije laganje da je F-35 „kliker koji leti“ nikakav PVO sistem neće ti pomoći da ga iznenada uočavaš na 600 kilometara, u odnosu na 30 kilometara za šta je ovaj avion i napravljen.

Ponavljam, F-35 se prodaje kao oružije „prvog udara“- moćna tehnološka platforma čije se superiornost zasniva na principu da se djeluje na protivnika daleko prije nego što te spazi. Ako su ljudi napravili takav stroj- u čemu je problem sa nekom PVO baterijom i njenim radarom? F-35 bi samo trebalo da downloaduje iz svog „cloud“-a najbolju muzičku pratnju dok od te baterije pravi „cloud“. To se govori. To se prodaje. Šta je onda sad?

Odgovori
Pe

@Banja Luka Odrzavanje aviona zavisi od osoblja koje odrzava te avione.I najmanja stvar moze prizemljiti bilo koji avion.
Drugo, sta oni i kako rade u Turskoj – nema nikakve veze sa reputacijom F-16 i resursima motora F-16.Napravljeno ih je pogledajte koliko, (najbrojniji avion 4 generacije) i sve je to dokazano u brojnim vazduhoplovstvima razlicitih zemalja.
Ako bi Turska tokom dugih perioda vezbala S-400 na F-35, u razlicitim uslovima, mogli bi na kraju bi i mogli da ulove neku slabu tacku ovog aviona, i predaju Rusima.
Oruzje je vrhunska tajna, i zato Amerika ovo ne dozvoljava.

BB

Otkud slaba tačka na savršenom avionu? 🤔

AL

Problem je sto vecina tih komentatora, svoje „misljenje“ bazira na marketing brosurama.
Jedino sta mi stvarno znamo je da je F-35 1. skup 2. u razvoju. I to je to bukvalno, samo oni to nece da vide. Prosto nece.
Kao projekat, on je ogroman uspeh, jer nikad toliko zemalja nije ucestvovalo odjednom, nikad toliko novca nije ulozeno i sl. a kao komad „vojne tehnike“ mi zapravo ne znamo nista, osim gore navedenih karakteristika. Ne sumnjivo da cemo videti sve, dobre i lose strane.
Za F-16, nemam sta da kazem osim da se projekcije dostupnosti flote tako prave, da se ili na ustrb flote, postize veci nalet pilota ili na ustrb naleta, postize veca dostupnost, to je tako. Nekih 50-70% dostupnosti je sasvim normalno za taj avion. Konkretno kod Turske , manjak pilota je glavni razlog, zato su i kupili S-400. To sto neki misle da Amerikanac pogleda u F-16 i on je odmah spreman je njihov problem….to bas i nije tako, ali ‘ajde ti objasni njima.

ig

@Banja Luka

Na stranu procene raznih „stručnjaka“ sa foruma i ostalih zaslepljenih navijača, evo analize radarskog odraza nekog ipak dosta ozbiljnijeg:

http://www.ausairpower.net/APA-2012-03.html

Što se tiče S-400 VS F-35 jedna moja spekulacija. Naime, prema reklamnim posterima za izvoz nišanski radar S-400 cilj od 4m² otkriva na 250km i to je naizgled ok. „Problem“ nastaje kada to uporedimo sa podacima za IRBIS radar sa SU-35 koji cilj 3m² otkriva na 400km. Direktnim upoređivanjem ispada da IRBIS ima praktično 60% veći domet. Sad, kako je moguće da PESA radar snage 20kw ima 60% veći domet od AESA radara od bar 100kw ???? Štos je u tome što IRBIS to postiže u uskom sektoru od 10×10 ° a kada zonu pretraživanja poveća na 17×17 ° daljina za isti cilj od 3m² mu pada na 250km. Prostim računanjem dobijamo da S-400 sa gorepomenutim mogućnostima F-35 (RCS 0.005m²) može otkriti na nekih 47km. No NIGDE nije navedeno a u kom to sektoru pretraživanja nišanski radar S-400 ostvaruje taj domet. Iz gore navedenog logički je da to nije uzak sektor jer ne može nikako IRBIS imati veći domet. Zona pokrivanja nišanskog radara S-400 (92N6E) po azimutu i mesnom uglu je 90×85°. Ako iz gore navedenih parametara izvučemo analogiju sa povećanjem dometa sa smanjenjem sektora pretraživanja i pretpostavimo da su podaci za 92N6E dati za max sektor, ispada da sa smanjenjem zone pretrage S-400 može zahvatiti F-35 na preko 150km. Po meni to i ima logike, konfiguracija S-400 je takva da akvizicjski radar u drugom, za stelt povoljnijem dijapazonu, otkriva ciljeve i daje dovoljno uzak sektor u koji nišanski centimetarski radar treba da gleda. …..kada se na ovako postavljenu „priču“ doda da je pomenuti RCS za F-35 (ako je uopšte i tačan) samo „u čelo“ dok je sa strane taj RCS osetno veći, očigledno je šta integrisan PVO sa nekoliko baterija S-400 može da uradi.

Yo

Potpuno je nenormalna situacija da Turska sa Amerima ulazi u konfrontaciju zarad Rusije – osim ukoliko Evroazijska Unija nije postala prioritetno opredeljenje Turske ili je neka igranka između NATO saveznika, a to je već u sferi nagađanja…
Potpuno je nerealna potreba Turske kao jedne od najbitnijih i najjačih članica NATO za tako sofisticiranim sistemom poput S-400 – pa još u okolnostima kada ga i sama Rusija od skora ne naručuje jer se krenulo sa serijskom proizvodnjom S-500…
F-35 je, izgleda, najintegrisanija vojna igračka u istoriji sveta – po potrebi povezana i koordinisana sa satelitom, brodom, špijunom ili lovcima i sl., a priča se i da Izraelci njime unazad mesec dana prolaze neprimećeni kroz sirijsku PVO sa S-300 i tuku oko Alepa i sl., a pošto je, takođe nezvanično – S-200 oštetio jedan pre godinu dana, izgleda da je F-35 dobar onoliko koliko je dobar softver koji omogućava tzv. napredne mogućnosti…
Lično – meni ne postoji cloud platforma koja bi upravljala avionom i sl.
UAV-i su druga priča, ali šta ako se omete link, sruši Avaks ili satelit, hakuje cloud!?
Za kvantne računare – koji po naprednim vojskama možda već i postoje ili će vrlo ubrzo u stroj – ni teoretski ne postoji ni enkripcija kao kakva zaštita – kakvu susrećemo danas.
Sefte što su sateliti u prirodno temperaturno idealnom ambijentu za mnoge napredne tehnologije…

Odgovori
Pe

@Yoda ne postoji nikakav ostecen F-35 od strane Sirijaca, to je Ruska laz.
Istina je da je jedan udario u pticu,sto je imalo efekat na zastitni „stealth“ gornji slkoj aviona, zbog cega su morali da gfa posalju da se to popravi.
Avioni cesto uradaju u ptice, usisvajau ih u motor,etu nema nista neobicno.
Da ga je pogodio S-200 (ogromne rakete sa celicnim kuglicama koje se rasprskavaju na velikoj povrsini) pao bi.

Drugo, S-400 i S-500 su sistemi sa razlicitom namenom.
Rusija i te kako uvodi S-400 u naoruzanje, a u isto vreme i S-500 koji je iskljucivo namenjen zastiti od balistickih raketa,a ne od aviona ili nisko letecih krstarecih raketa, kao S-400.
Pitanje je sta i kako od toga radi.Za sad je u svim sukobima svaki ruski sistem PVO bio nadjacan.

Ma

>> Lično – meni ne postoji cloud platforma koja bi upravljala avionom i sl.

Ako mislis na ALIS to nije combat cloud nego pre platforma za prikupljanje podataka o tehnickom stanju aviona, dijagnostiku, pripremu i planiranje delova za zamene i sl. Nesto slicno ima i Tesla motors za svoje automobile, ili Boing i Erbas za flote svojih proizvoda. Kod ALIS-a se spominje takodje planiranje i analiza misija, podaci se skupljaju u realnom vremenu ali nema ni reci o izvodjenju operacija preko „oblaka“ niti o nekom sadejstvu uz asistenciju istog. Takodje je pitanje da li postoji dvosmerna komunikacija osim prilikom software update-a. Pravi combat cloud bi bila platforma gde bi svaki ucesnik misije slao i primao konoslidovane podatke. Takodje, ona bi ukljucivala dodatne servise kao i upravljanje misijom a ne samo puku razmenu/slanje podataka. To je ja mislim ono sto je najavljeno u evropskom projektu 5. generacije gde se spominje avion, dronovi i celokupna integracija u combat cloud.

F-35 ima najmoderniji radar i racunar ugradjen u borbeni avion do sada spregnut sa senzorima kao sto je DAS te ja ne vidim zasto toliki potenciraju/tvrde da on moze da dejstvuje samo integrisan u neki veliki sistem kada je to za njega tacno koliko i za bilo koji drugi avion a verovatno i znatno manje…

Yo

@ Mayer
Hvala na iscrpnom objašnjenju.

@ Petrovic Dusan
Možda je kod Amera sve bolje nego kod Rusa i možda je, a možda i nije, sve samo propaganda Kremlja, ali je činjenica da je Rusija u geostrateškoj expanziji.
Ameri trenutno ne znaju gde pre da se konsoliduju – da ne ulazimo u detalje, ali i Bliski, Srednji i Daleki Istok, Venecuela, čak i EU kreće u formiranje sopstvene vojske što će svakako biti skuplje od 2% vojnog budžeta što zahteva NATO a ona ne ispunjava, a gasovodi prolaze, hipersonične rakete se serijski proizvode…
Militantni budžeti Trampove administracije daće rezultate tek za nekoliko godina…
Svet se mora prekomponovati prema vrednosnim obrascima ili će u suprotnom propasti jer neko ima bolje avione – a drugi rakete, neko bolju mornaricu – a drugi podmornice, neko je bolesno ambiciozan – a drugi fanatičan…
Čak i mi tu možemo odigrati odgovornu i zahvalnu ulogu…

Pe

@Yoda Rusija nije u ekspanziji,vec u teskoj ekonomskoj krizi od 2012 kad je Putin ponovo preuzeo vlast i krenuo u sukob sa zapadom.
Rublj je bio 38 za evro,sad je 72 a islo je i do 100 (plate ostale iste)
Zbog sankcija su izgubili pristup tehnologijama busenja nafte koje su omogucavale vecu i brzu zaradu.Takodje svi vojni programi sa zapadom su blokirani,a Rusiji treba vise decenija da sama razvije tu tehnologiju i to jako kosta .
Od 2000-2008 Rusija je imala fantastican ekonomski rast,cak do 5 procenata sto je nenormalno mnogo.Moskva je postala glavni centar biznisa u Evropi.
Posle katastrofe u Ukrajini,sve se promenilo.Ocigledno nisu ocekivali takav razvoj situacije.
Danas,sa sankcijama je sve to zavrseno, rast je oko 0,5 procenata a cesto i podbaci.
To sto su poslali manje od 50 aviona u Siriju koja nema PVO da bombarduju obicne gerila-pobunjenike tesko da je neki veliki uspeh .
Salju avione da lete oko sveta-nafte hvala Bogu imaju i to ih nista ne kosta.Opet nema ni neku svrhu.I tu-95 i Tu-160 se vrlo lako mogu oboriti u pravom sukobu

Yo

@ Petrovic Dusan

Rusija tradicionalno zadaje najteže poraze kada je takva nikakva…

St

Dobro, zakljucak price je da ce Turska snositi posledice kupovine S-400, tako sto nece dobiti priliku za akvizicijom F-35 i bice izbacena iz programa proizvodnje (ali mozda ipak je to politika).
Amerika ce pokriti planiranu prodaju time sto ce tih planiranih 100 -120 aviona prodati drugim zemljama.
Rusima se otvara mogucnost da prodaju Su-35 Turskoj, sto nije lose obzirom da im prodaja tog aviona ne ide bas kako je inicijalno planirano.
S tim sto po meni tom avionu fale dve stvari: AESA radar i adekvatan nisanski kontejner(npr. T220), da bi najsavremenijim zapadnim avionima bio konkurencija.
Ipak treba pratiti desavanja i videti sta ce se tu jos desavati.

Odgovori
ID

Bilo kako bilo, koliko god se diglo prašine, jedna stvar se prikrila.
NATO je došao u posed najnovije ruske tehnike i moći će u detalje da je ispita. Po mom mišljenju, zato postoji toliki rok za instalaciju sistema. Reći će se to je izvozna verzija, naravno, bez obzira to ostaje S400. Inače ga nebi kupili, moraju biti jasne specifikacije. Siguran sam da bi Rusi rado posedovali izvozne verzije F35 da ga malo ispitaju.Nisu to izvozne verzije za varšavski pakt, kada su „saveznici“ morali da ih kupe. Za preko 2 milijarde, koje itetako finansijski utiču na proizvođača, mora da se dobije nešto vrlo blizu. Obzirom na brzinu isporuke, nisam siguran da im nisu isporučene i komponente za rusku armiju, a da u drugoj tranši će doći ono što će biti „izvozna“ verzija. Ne pravi se to tako brzo, a Rusi su ovo na brzinu isporučili, ko zna… Prevrtljivost i nepredvidljivost politike Erdogana mi daje pravao da prognoziram da i dalje ima šanse da Turci odustanu i kupe Patriot i F35. Oni su glavni američki saveznik i druga armija NATO(bar na papiru). Najverovatnije da čitav iznos nije uplaćen Rusima i ko zna kakve su odredbe ugovora da li je ili nije moguć povrat novca. Zato su Rusi i žurili sa isporukom, da se dođe do love. Sve je to velika prljava igra, a videćemo ko će izvući deblji kraj. Do sada se zna ko je redovno izvlačio deblji kraj…
Da za kraj, poređenja da je Su 35 mnogo bolji od F35 ili obrnuto. Mislim da je to slično kao porediti Su27 i Su35.Pominjati unapređeni MiG29 (tj MiG35) kao alternativu F35, je šala i zezanje. Realno, ga ni ruska vojska ne koristi, taj avion i ne postoji osim prototipa koji nema karakteristike koje su najavljivali.
Istorija uči da ne treba potcenjivati Ruse, ali ni idustrijsku i finansijsku moć Amerike. Uz brojne probleme, koji su javno rečeni, Ameri proizvode i uvode u naoružanje F35 i prodaju ga drugim. Avion ne valja,a kupio ga Izrael, baš teško. Su57 tek ima tehničkih i posebno finansijskih , pa niko ne pominje. Indija se povlači iz programa, verovatno što su oduševljeni. Ako Su35 je superioran, što razvijaju Su57. Nekada su Rusi brojnošću nadomeštali tehničke nedostatke, sada brojnosti novih letelica nema. Na žalost, sada se sve više vidi koliku je štetu napravilo rasulo u Rusiji devedesetih.
Priče da su 20 godina u tehnologiji ispred zapada su više za tabloide. Stali su na noge, ali teško će sustići godine kada nisu razvijali ništa. Navijam da stignu Amere, jer neko mora da im da protivtežu.

Odgovori
Al

@ID
Ne verujem da će Turci dati da se S-400 ispituje. Nemaju oni to potrebno poverenje u ostale NATO članice i pre svega SAD. Erdogan ne menja svoj stav. On nije takav političar. Kad nešto zacrta za cilj, to će i ostvariti.
Ključna stvar u ovoj celoj priči je kako turski politički vrh vidi svoj odnos sa NATO paktom i SAD. I on nije preterano pozitivan, čak bi mogao da kažem da je blago negativan. U poslednjih 20 godina, interesi i mišljenja Turske su konstatno ignorisana po pitanju Bliskog istoka od strane članica NATO pakta, pogotovo SAD. Normalno, to osećanje je i delom pojačano time što sama Turska vidi Bliski istok kao svoje „dvoriše“ u kojem ona treba da ima važnu reč. Ameri, kao što sam rekao, brinu isključivo o svojim interesima i zbog toga su ušli u sukob sa Turcima. Ovaj sukob, iskoristili su Rusi, koji su „pokazali“ spremnost za kompromis u Siriji i šire, gde bi bili zaštićeni i interesi Rusije, ali i Turske. I tu je ta ključna razlika. Turci vide saradnju sa Rusijom kao odličnu priliku da prošire svoj uticaj i uvećaju svoj značaj na Bliskom istoku. A to je nešto, čemu se SAD prikriveno protive. E sad, SAD još uvek imaju priliku da situaciju poprave, ali pošto SAD vodi Trampova administracija, ne očekujem neki preveliki napredak.

Pe

@ID sa bruto zaradom nesto manjom od jedne od 50 americkih drzava, tesko ce Rusija ikada biti ono sto je bio SSSR.
Osim toga, u SSSR je postojala dosta ozbiljna vlast,i bilo je prilicno striktno.Danas je Rusija po korupciji na nivou Africkih zemalja.
Ta korupcija je najveca u „tajnim“ industrijama kao sto je vojna, jer je teze uci u trag novcu.Nedavno su napravili novi kosmodrom pa se ispostavila da je pola para nestalo.
Takodje, razvoj SU-57 i civilnog aviona Superjet Suhoj je vezan za velike korupcionaske afere.
Na taj nacin nece stici Ameriku, jer bi moral ida premoste tehnolosku „rupu“ u razvoju od 1980-do sredine 200o-ih, oko 1520 godina, kada je uveden u opstu upotebu:
-internet,mobilne telefonske tehnologije
-digitalne tehnologije
-kompjuter
Realno, nemoguca misija.
Ozbiljni protivnik moze biti samo Kina.

ID

@Aleksa Radojičić
OK, imate drugačije viđenje. Ja lično mislim da nema teorije da Ameri do detalja ne pregledaju S400. Erdogan je itekako čovek kome ne treba verovati ni reč. Videćemo.
@Petrovic Dusan
Već sam rekao u tekstu da istorija uči da su svi koji su potcenili Ruse loše prošli. Nisam ostrašćeni rusofil, ali to je činjenica. Slažem se za Kinu da su oni ekonomska sila budućnosti. Ali Rusi itekako imaju know-how u vojnoj indistriji. Tragično su loši u elektronici, ali to kupuju. Nesporno je da imaju ogroman zaostatak. Ali Stelt tehnologija je osmišljena u Rusiji(SSSR) , a ne u SAD. Mislim na teorijske principe. Zaostatak je evidentan, ali ih ne potcenjuju američki generali. I dan danas za Mig 31 kažu deadly.

Pe

ID stealth tehnologiju je predlozio jedan Rus iz SSSR svojij zemlji i-nikome to nije bilo interesantno.Onda je otisao u Ameriku i tamo su prihvatili koncept i krenuli sa razvojem.
„Stealth tehnologija razvijena u Rusiji“ je malo preterivanje.
Kao sto je u Srbiji razvijena trofazna struja…
Istina je da su prosli lose oni koji su napadali na Rusiju ali pogedajte i cinjenice: SSSR je imao ogromnu podrsku od strane Amerike i Engleske.Cak 70% oruzja u toku bitke za Moskvu je bilo zapadnig porekla.
Dalje,njih jadnika je poginulo 27 miliona, a SSSR je ruiniran i dan danas nije dostignut srednji nivo zivota u Evropi
Takodje Napoleon jeste izgubio rusku kampanju,ali se vratio u Pariz i imao i dalje vojsku i vlast,sve do Waterloo-a gde su ga pobedili Nemci i Englezi…

Cr

@ Petrovic Dusan
Pogledajte Vi cinjenice – Napoleon je na Rusiju poveo preko 450 hiljada vojnika, a vratio se sa jedva 40 hiljada. Dozivio je potpuni krah. U Borodinskoj bitci raspolagao je sa vojskom koja je brojala izmedju 130 i 190 hiljada vojnika. Ruske snage su brojale izmedju 120 i 160 hiljada vojnika. I Vi to uporedjujete sa Vaterloom u kojoj Napoleon jedva skupio 73 hiljade vojnika, a naspram njega 118 hiljada Engleza, Prusa i Nizozemaca? Napoleona na vrhuncu moci uporedjujete sa Napoleonom na kraju karijere? Pravo poredjenje nema sto. Cak su Njemci, Italijani, Svajcarci, Poljaci, Austrijanci i Danci ucestvovali u pohodu na Rusiju.
Jeste SSSR je ruiniran i 27 miliona njegovih gradjana je platilo glavom. A zasto Evropa nije ruinirana? Zato sto nijesu Hitlera pruzili nikakav otpor. Svo vrijeme rata zivot u Parizu, Amsterdamu, Oslu, Kopenhagenu, Briselu itd se normalno odvijao, ka da rata nije ni bilo. SSSR nije imao tu srecu – rat je vodjen na njegovoj teritoriji. Njegovi gradjani su tretirani od strane Rajha kao niza bica, nikakve konvencije nijesu vazile u ophodjenju prema njima. Od 27 miliona mrtvih, oko 9 miliona su bili vojnici, a ostalo su civilne zrtve. Kad su SAD i Britanija tokom II svjetskog rata vodile bitke kao sto su one za Moskvu, Lenjingrad, Staljingrad ili Kursk? Kad su zadnji put imale invaziju kopnenih snaga na svojoj teritoriji? Kad su zadnji put morali da opet podizu drzavu iz pepela i rusevina kao Rusi? Rusi nijesu bili korisnici Marsalovog plana kao vecina zemalja danasnje EU – svojim sredstvima su finansirali obnovu zemlje.
Ne volite i ne cijenite Rusiju danas i to mogu da razumijem. Ali ne mogu da shvatim da ne postujete i omalovazavate njihovu istoriju i proslost. Da Rusija nije pobijedila Hitlera, Vi i ja se danas ne bi lagodno dopisivali iz udobnosti svojih domova. Ne bismo ni postojali – Njemci bi istrijebili sve Slovene.
Svako Vam dobro

@Petrović Dušan

Kakvo neznanje. Rusi su terali Napoleona do Pariza, a drugi su im se priključili, i zauzeli su Pariz. Napoleonovi generali su se pobunili, kad je sa bednim ostacima svoje vojske hteo da oslobodi Pariz. Posle toga je proteran na ostrvo Elbu. U odnosu na Rusku kampanju, zbog koje je izgubio vlast, Vaterlo je smejurija. On se vratio iz izgnanstva i pokušao je nešto, ali su ga pobedili Britanci i Prusi. Održao se sto dana na vlasti. Ali tada je bio daleko slabiji, u svakom smislu, nego kad je krenuo na Rusiju, sa do tada, najvećom vojskom u istoriji. Knjige, Dušane Petroviću, a ne Zapadna propaganda, filmovi i serije.

Mi

@Petrović Dušan
Vi stvarno imate veliki problem sa Rusima, osim njihove vojne tehnike sada omalovažavate i to što je Evropa oslobođena upravo zahvaljujući njima dok su vaši idoli uveliko trgovali sa Hitlerom! I Napoleona spomenušte, tu vam je Boža sve rekao. Znate onu staru izreku „bolje je ćutati i biti smatran budalom nego progovoriti i odstraniti sumnju“ Toliko ste se do sada diskreditovali na razne teme da osim da vas neko plaća da lupate gluposti i pljujete po svemu vezanom za Rusiju ja stvarno ne mogu da razumijem.

Al

@Petrovic Dusan
70% oružja je bilo zapadnog porekla tokom bitke za Moskvu??? Jeste vi svesni koliko vi nenate pojma šta pričate, ali odgovorno tvrdite? Pešadija je bila kompletno opremljena ruskim naoružanjem (jedino je mornarička pešadija koristila zapadno naoružanje u ograničenim količinama od 1942 ). Artiljerija i PVO kompletno sovjetska, PT jr koristila manje količine PTT. RV jeste koristilo zapadne modele u velikim brojevima koje ne znam tačno. Tenkovi su bili mešoviti. Ako idemo po engleskoj vikipediji britanski tenkovi krajem 1941. su činili 6,5% ukupnog broja proizvedenih tenkova u SSSR i 25% svih srednjih i teških tenkova u Crvenoj armiji. Taj broj britanskih srednjih i teških tenkova se pre početka kontraofanzive kod Moskve povećao na 30-40% ukupnog broja dostupnih Crvenoj armiji. Normalno, Crvena armija je imala daleko veći broj zapadnih radara, kamiona, terenskih vozila, ali veći deo ove opreme je stigao posle 42.
U osnovi, kada se priča o Lend Leasu SSSR daleko je ispravnije reći da je on imao veoma važnu ulogu u sovjetsoj pobedi zajedno sa veštinom i hrabrošću sovjetskih oficira i vojnika. Ono što je jako pogrešno reći je da je Lend Leas jedini razlog sovjetske pobede i od toga je još gluplje reći da SSSR nije trebala nikakva pomoć da bi pobedili u DSR.

ID

@Petrovic Dusan
Auu,to ću reći.
Moram i ja van teme. Bez ostrašćenosti. Podaci.
Britanska analiza kaže da je najveća greška Drugog svetskog rata Hitlerovo potcenjivanje industrijske moći SSSR-a. Idiotska strategija Staljina i Buđonija ih je koštala stravično prvih meseci rata,ali su i tako u rasulu ubili 350 000 nemačkih vojnika,elitnih, tri puta više od svih ostalih zajedno, od početka rata. Rusi su učili i ispravljali svoje greške. T 34 je dobio rat, plus premoć u artiljeriji. IS2 je bio strašni sud kad se pojavio. Da li znaš da Nemci nisu hteli da šalju prve T34 na ispitivanje, jer su im delovali traljavo urađeni. Tada su im samo falile obučene posade. Posle su ustanovili zakošeni oklop i široke gusenice i priličnu brzinu. To služi za ekspolatacijui breše(rupa u obrani,upadnu,naprave haos i puca linija). Nemački tenkovi imaju podelu do pojave T34 i od sukova sa T34, kada su kopirali ruski dizajn. Ok imali su žiroskope, ali jednostavnost proizvodnje i održavanja je odnela pobedu(preko 64 000 proizvedenih, od aviona 36000 Il2 i oko 10000Le4).
Za kraj, od 10 poginulih Nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu, 9 su ubili Rusi,tj SSSR, a jednog(!) svi ostali zajedno.
Pristrastnost i mržnja je nikakav argument. Ovo mi liči na film Tri karte za Holivud jedni za ove ,a drugi za one.

Na

interesantno da se konstatacija da je Turska dobila sut kartu iz programa pretvorila u raspravu ciji su avioni bolji, evo mog doprinosa;

idealan avion za male zemlje Balkana je Mirage 2000-5 polovan izglancan sa radarom RDY-3, raketama Mika te porodicom inteligentnog oeuzija francuske proizvodnje a ako je neciji budzet u dobrom stanju, avion unapredjen na standard 2000-9, zasto:

1 motor mali troskovi naleta,
francuski radari i elektronika su u vrhu
posle 15-tak godina polovni rafali,

hrvatska je umalo napravila sjajan posao, ali cini se da su hteli americki avion izraelskog porekla, ko reskira taj dobija, ovako placace i air policing,

Srbija se odlucila za polovan MiG-29, sta smo u tom trenutku imali ekstra, mada………………………………

Odgovori
Pe

@Narednik Apsolutno se slazem, MIrage 2000 je sjajan avion i Francuska bi nam mozda i prodala.
Osim toga, Francuska ima sjajne tehnologije u svim domenima, i u svetskom vrhu su (avioni, sve vojne i civilne rakete,nosaci aviona,nuklearne podmornice,tenkovi)..
Nazalost neko je resio da igra na sentiment ka Rusiji i „uzima poklon“ a u stvari placa za ovu krntiju koja se lose pokazala svuda…

Ma

>>interesantno da se konstatacija da je Turska dobila sut kartu iz programa

Pa i autor teksta je isao na to objavljujuci u sred clanka o turskom F-35 ogromnu sliku Su-35 i onda detaljno opisujuci alternative koje Turska kao ima…

AL

Sve je to lepo, ali Mirazeva 2000 bas i nema na trzistu.
Idealan avion je Rafal, ali isto tako idealna ekonomija za ovakvu zemlju bi bila 300+ milijardi godisnje….

De

Francuska je modificirala svega 38 Mirage 2000B/C u Mirage 2000-5F/-5B. Od toga je svega jedan dvosjed. Od toga je 6 unisteno u udesima. Ostalih 32 jos sluze u 3/11 i 1/2 lovackim eskadrilama.

Od starijih Mirage 2000C svega se koristi oko 19 aviona u 2/5 lovackoj eskadrili.

Lj

Dajte ljudi, molim vas da se prestane sa ulaskom u diskusije sa Petrovicem. Jel vi vidite koji je to nivo razmisljanja i pisanja? Osnovna skola, nizi razredi. A upornim ponavljanjem nekih fraza i recenica, to vec zalazi u nesto drugo…
Ja priznajem da jos uvek nisam provalio da li je covek ozbiljan ili se sprda sa svima ovde na sajtu, ali barem mozemo da ga ignorisemo, iako je ponekad tesko ne odgovoriti mu.
Pozdrav svima

Odgovori
al

Podrzavam 110%

Jedno je konstruktivna rasprava a ovo je uporno ona „moj tata je jaci od tvog… ma jaci je i od supermena“… Istini za volju ima i par pandana rusofila ali Duci je izdominirao sa budalastinama. Respect!

BB

Meni se čini da mu je pravo ime Dragan Mektić

Ba

Mislio sam da je to Jelena Milic pod pseudonimom. Ista fanatičnost, ista glupost. Ipak, izgleda da se radi o teško obolelom čoveku. Proguglao sam i u dva navrata sam mu ostavljao telefon Laze Lazarevica, da pokuša tamo da nađe leka, ali džabe. Da, treba ga ignorisati.

Is

Dušan, „ne vredi gluvom priču pričati“. Svi mi, koji smo upoznali Rusiju, ruske prilike, govorimo ruski, delimo tvoj stav. Na žalost, mi u Srbiji imamo ruski lobi, koji u kombinaciji sa pogrešnom predstavom Rusije, koji postoji kod većine građana, odnosi pobedu u odnosu nas, dobronamerne građane, koji želimo modernu evropsku Srbiju.
To se prelama i na ovom portalu, koji lma temu : avijacija. Bojim se gubimo bitku. Davaj, brat…

AL

@Istomisljenik
Nemaju bas smisla ta prepucavanja tamo neki Rusi vs tamo neki Zapad, no ovaj put moram reci da ama ni u najmanjoj meri to sto ste izjavili, nema apsolutno mesta u realnosti konrektno imaginarni „ruski lobi“.
Pogledajte koliko novca Rusija ulaze u svoje prisustvo ovde, naspram recimo SAD. Kako to da procenite? Lepo, pogledajte koliki broj NVO finansira SAD, kolika im je prisutnost u medijima, kulturi, koliko stipendija dele, koliko studenata odlazi tamo, koliko se uci engleski, a koliko ruski itd.? Znate koliko studenata ide u Rusiju na zvanicnu razmenu stipendiranu od strane Rusije? Ja cu vam reci 30. Ne 30.000, ne 3.000, 30 godisnje.
Dobro, SAD su ipak najjaci igrac na svetu, ‘ajmo uzeti recimo Nemacku. U koliko skola se uci Nemacki, u koliko Ruski? Recimo u Nemacki centar u Somboru je ulozeno milion evra u komadu. Rade se kursevi besplatni nemackog, informatike, kupe se talentovani ljudi i na kraju kao gotov prioizvod odvode u njihovu privredu. Gde su ti silni ruski centri, koliki ljudi tamo rade i kolike plate primaju da se integrise Rusija ovde u drustvo sve vise?
Kako je do tolike prisutnosti u svesti ljudi onda dosla Rusija?
Lepo, narod je ovde ogorcen na ponasanje zemalja NATO pakta i njihovu ulogu prilikom raspada bivse drzave, zatim rezultata promene rezima koje i ptice na grani znaju ko je finansirao(rezultat je klasicnja pljacka i prevara btw,a trebao je biti nesto drugo) Logicno da se gravitira, hvata za slamku i u tom haosu bira Rusija jer niko drugi naizgled nije postojo tada. Na papiru(tabloidnom) sve to izgleda sjajno. Srbi+Rusi=braca, a cinjenice su sledece: Organizuje se neki kongres, dodju kozaci 2 puta godisnje, to u ambasadi Rusije uteftere „radimo vredno“ i onda 6 meseci nista i tako svake godine. Nasi politicari se hvataju Putina samo kad im treba propagande(mitinzi i 5 litara mleka, sramota me da napisem ovo), a nista na terenu ne rade niti dele njegovo vidjenje politike(osim centralizacije moci, toga se ne bi odrekli razume se)
Koliki je ruski udeo u nasoj privredi naspram EU? Da mozda ruski ambasador ne deli savete gde sme i ne sme da se postavi neki radar toboze? Da li ruski NVO spucaju desetine miliona evra godisnje na politicku trasnformaciju i nasilno ukljucivanje u obrazovanje, medije i gde vec ne? Da nam premijer mozda nije pro-ruski, konzervativni pravoslavac ili nesto drugo? Ili nam to predsednik stalno pominje pravoslavnu ili mozda ipak protestantsku etiku“? Da li ruska vojska ima garantovan prolaz kroz nasu zemlju, diplomatski imunitet i oslobadjanje poreskih obaveza ili pak NATO?
To sto vidite i nazivate „lobijem“ nije lobi, nego vapaj gradjana da ih ne tretiraju kao sljam i olos Evrope jer oni to nisu i onda tako siromasni i neobrazovani iz ocaja se hvataju se za slamku, a ta slamka je Rusija. Da ih neko, toboze bitan, barem prividno vidi kao normalne ljude, a ne nekog mostruma neprijatelja kojeg svakom prilikom gledaju da obogalje. Da SAD povuku priznanje Kosovo i vrate stotine hiljada proteranih ljudi na svoja ognjista, sta mislite da pristupanje NATO-u ne i proslo glatko?
Ne interesuje narod geopolitika, ko tu ulogu ima i gde. Oni u proseku samo vide „ovaj me bombardovao i sponzorisao teroriste, ovaj nije“, pa pogodi koga ce da izaberu!
Tek sad krece malo normalizacija odnosa sa Amerikom, pre svega zbog novog ambasadora SAD, pa one kampanje „vi ste svet“ i sl. To opet ima veze sa slabljenjem uticaja neoliberalnog tabora na celu sa porodicom Klinton, Bajdenom i ostalim umno-bolesnim karijerno-korumpiranim birokratama, a ne sa nekom toboze promenom Srbije. Pa Srbija je sve vise ono, protiv cega se borila ta Amerika pre 20 godina.
No otisli smo daleko.
Peonta price, ruski lobi ne postoji, samo su imali srece i okolnosti su takve jer su ljudi ocajni. Zasto su ocajni? Jer su ih komunisti, (tj. budimo iskreni, narciosoidni starac), zarad ocuvanja sebe na vlasi, napravili totalno nepoverenje i paranoicnu situaciju koja je imala epilog u naizgled nicim izazvane, a zapravo iz cistog nepoverenja reakcije u tom trenutku jedine super-sile na planeti(ili ti na sprskom, republike mogu da se odcepe, ali Srbi od republika ne, ali od republike Srbije opet mogu narodi da se odcepe, bas onako kako nisu smeli Srbi od ostalih republika jer komunisti nacrtali, a ujka sem sproveo).
Niko sretniji od mene ne bi bio kad bi imali sad na Bataji 70ak F/A-18(vise volim dvomotorce, zato ne F-16) i jos recimo 70ak FA-50, da smo u NATO-u od 50ih, da se nije desio rat, ali sta je tu je. Radije cu da se druzim sa procesnim covekom koji me postuje, u medjuvremenu radim na sebi da nesto steknem i proguram se sam, nego sa mocnim koji na mene gleda kao gnjidu i slugu(u principu zato nisam clan kluba kulta licnosti gospodina piramide, niti zagovornik NATO pakta u tretnim politicko-ekonomskim okolnostima da se diplomatski izrazim).
A evo vam iz teksta primer Turske, kako se ponasa SAD i prema najbitnijim clanicama pakta. Da nije tuzno bilo bi smesno

Mi

Bravo za komentar AL-41F1!

Pe
Mi

Priča koliko je F35 dobar/loš u odnosu na ostale je ravna kafanskom naklapanju. Nigde u javnosti ne postoje bilo kakve zvanične ocene F35 iz prve ruke. Što je i normalno, jel?

F35 treba da bude leteća platforma integrisana sa AWACS-ima, satelitima, udaljenim centrima za nadzor i komandovanje, sa sistemima za ometanje i protiv elektronska dejstva, eletronsko izviđanje, za detektovanje i napade kao prvo na elektroniku neprijatelja i njegove radarske centre. F35 je sam za sebe, verovatno solidna letelica. Ali apsolutno ne postoje nikakvi relevantni podaci kakav je sam za sebe, a kakav kao deo integrisanog sistema nekog RV.

Da, postoji priča da bi ga napredni ruski avioni nadmašili u dogfight-u. Ali F35 je od početka projektivan da do dogfight-a i ne dođe. Eskadrila na eskadrilu, na malom prostoru, malim raketama (ili ne daj bože topovima), ili igranje na aeromitingu npr. Suhoji bi verovatno pobedili. Ali u realnom sukobu, F35 bi vrlo retko zalazio u dogfight. Može da bude uvučen samo na prevaru. Krio bi se u steltnosti, napadao sa veoma velikih udaljenosti, a sve kao samo jedan delić glomaznog AWACS-satelit-radar-komanda-datalink-avion sistema. F35 može da leti i dejstvuje u potpunoj radio tišini (sa sebe samog), a da mu se računar u realnom vremenu puni podacima kao da se nalazi na samom AWACS-u. I sve to nad neprijateljskom teritorijom.

Ovakvu integraciju za sada nema niko osim Amerikanaca. Rusi možda imaju nešto slično, ali radi samo nad njihovom teritorijom.

E, sada je tu nešto nejasno? Kada kupite F35, šta vi dobijate od tih integracija? Da li će vam Ameri davati live podatke sa satelita i dežurnih AWACS-a kada vam budu potrebni?!? Ili imate avion koji radi „skoro k’o običan“ bez celokupne DATA logistike oko njega? Možda i hoće, dok ratujete kako njima odgovara. :P

Odgovori
Al

@Miki
Lepo rečeno. Cela ova priča je daleko kompleksnija od onoga što bilo koji čovek na ovom forumu zna. Tako da rasprave da li je F-35 vrhunac svih aviona ili kanta je besmislena od početka do kraja. Svaki borbeni sistem je zamišljen da odradi svoj zadatak u sklopu sistema i organizacijd koju ta vojska ima.
Najbolji primer za ovu tezu su Poljske vežbe na kojima F-16 protiv MiG-29 bez AWACS podrške gubi, a sa tom podrškom dobija vazdušnu borbu. Sudeći po trenutno dostupnim informacijama, slična priča je i za F-35 protiv nekog drugog aviona 4 i 5 generacije.

Ma

>>E, sada je tu nešto nejasno? Kada kupite F35, šta vi dobijate od tih integracija?

F-35 ne mora da se upotrebljava na taj nacin. Njemu treba AWACS isto toliko koliko bilo kom drugom avionu (u zavisnosti od misije). Ono sto se dobija je nevidljivost, supercruising u kriticnim fazama operacije, najbolji spregnuti senzori, mogucnost simultanog dejstvovanja po zemlji i vazduhu. Za veliku vecinu operacija nije mu potrebna lovacka pratnja jer moze sam da se brani… Sta bi bila alternativa za recimo Italiju ako se trazi multifunkcionalni avion koji ispunjava vecinu tacaka iz specifikacije aviona 5. generacije?

AL

@Mayer
F-35 u praksi nema supercruise za razliku od F-22. To je jedna od glavnih zamerki.
Nista senzoriku nece vezati za tu platformu, kroz godine sva oprema ce naci put do ostalih aviona.
Kad smo kod simultanog dejstva, dva F/A-18 u Iraku su noseci po dve m83 od pola tone, oborila iracki Mig-21, izvrsili dejstvo i vratili se nazad, to je bilo pre 20 godina. Nista novo u koncpetu nije, samo sto bi F-35 taj posao trebao zaokruziti sa do sada nevidjenom spregom sistema, koji bi podigli puzadnost. Videcemo u praksi kako to sve izgleda, samo kod ovakvih projekata ako ga se neki tamo Dani dokopa, ode sve dodjavola jer je marketing preforsiran, iako sam avion mozda jeste stvarno dobar.

Mi

„Nista senzoriku nece vezati za tu platformu, kroz godine sva oprema ce naci put do ostalih aviona.“

To jeste pitanje da li će, jer, po nekim informacijama, sam F35 je kompleksna antena za prijem kako radarskih signala emitovanih sa AWACS-a, tako i DATA linkova. Dakle, tamo neki AWACS je radarski predajnik, a F35 prijemnik (što nije neko čudo), ali da bude antena, a opet da bude stelth za druge radare jeste nešto što ga izdvaja nad dosadašnjim letelicama. Anten(ice)e su integrisane u samo krilo i trup, i rade interferenciju kao jedna velika prijemna antena.

Amerikanci kao veliku tajnu čuvaju šta i kako sve to radi. Verujem da će i maksimalno izbegavati da F35 dolazi u nepotrebne sukobe sitnog intenziteta, baš da bi se što duže krili detalji njegove rutine u borbi. Mož’ biti i da ga zato neće sada dati Turcima. Ne žele da neko, bilo ko, koristeći funcionalan S400, uči kako bi se moglo boriti protiv F35, i kako S400 upgrade-ovati protiv F35.

Sve u svemu, nije pravljen sa idejom dogfight-a, oko čega se Rusi npr. i dalje trude. Čija će se doktrina pokazati boljom, bolje da nikada ne saznamo.

AL

@Miki
Svi lovacki avioni su pravljeni za „dog-fight“, ne samo ruski, Rafal, EF, F-22, pa i F-35 u neku ruku, nista tu njemu ne fali. Ne znam kakvi ste sa telekomunikacijama, ali ukratko antena je antena. Grubo govoreci, ona ima svoj transiver(ako ide u oba smera), signalni pojacivac, modulator-demodulator i nesto zaduzeno za prikazivanje informacija sadrzanih u signalu(displej, zvucnik, sta vec ne). Krilo F-35 ne igra tu nikakvu ulogu, to je glupost.
Dalje, da li vi ozbiljno mislite da turski oficiri PVO, „upale“ S-400, F-35 poleti i onda komandno vozilo posalje mail Putinu kako to sve izgleda? S-400 nema te kapacitete, niti su ljudi koji rade taj posao u Turskoj od juce.
Odluka je politicka, jer „nije u redu“ da jedna NATO clanica nabavlja kljucnu opremu od zemalja koje nisu clanice ili bar bliske(Izrael), a kamoli neprijatelj. Prosto to bi otvorilo neka nepoznata vrata, da nije bilo posledica, sledeca bi ga Grcka u najkracem roku nabavila, a dalje ko zna sta bi bilo. Ako cemo biti potpuno objektivni, da su SAD dale fer ponudu za Patriot, ne bi bilo ni govora o S-400, ali to je produkt navike da mogu naterati bilo koga na bilo sta(sto nekad ne radi).
F-35 je ipak projekat velikog broja zemalja, to mnogi zaborave dok pisu hvalospeve o tehnickim dostignucima SAD, koji objektivno jesu najveci, ali konkretno ovaj proizvod nije samo „njihova pamet“. Samo su po meni, kompromisi preveliki, ne u pogledu „dogfajta“, nego u pogledu sta je projekat treabao da bude. Jedna platforma u tri varijante sa preko 70% „parts commonality“=nula bodova. To je uspesno postigao F/A-18 zamenivsi F-14, EA-6 i A-6 u dve varijante Hornet i Growler, smanjivsi oprativne troskove, a ujedno je dignuo flotu na novi nivo pouzdanosti. Jeftina stelt dopuna za F-22=nula bodova. Noaruzanje „za prvi udar“, pa sa onom nosivoscu, a da ostane stelt, tesko. Ne kazem da on nece biti „force multiplier“, narocito u varijanti za Marince, jer ce zemlje poput Japana i Italije svoje velike desantne brodove moci da koriste kao prave pravcate nosace aviona, ali da je finalizacija, a jos manje politika iza svega toga uradjena kako treba, to me ne moze niko ubediti dok se nesto konkretno na terenu ne desi.
Videcemo za 10ak godina sta ce biti i kako ce biti

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Ivkos “5 Atacams raketa napravi vecu stetu nego 2 miliona granata 122mm koje uzoru par hiljada hektarsa i metodom slucajnog pogotka nesto zakace.” Kako ovo nazvati nego tehno-fetiš? Možda kargo-kult?

14. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Ok, hvaala. I kako je to sve sto si naveo "tajna", odnosno "ne obajvljuje se" ako je na internetu? Patriota sto se tice jasno je da Ukrajina za sada ima 4 baterije + nesto ekstra lansera kao nemacka kompenzacija za izgubljene. Realno ti prica ne drzi vodu, nije to ni blizu dovoljno PVO-a za svrishodnu…

14. Jul 2024.Pogledaj

Nenad N. na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Krunoslav Odlicno receno. Svedjani izgleda jos uvek veruju u "ravnopravnost partnera". Gripen je inace, mozda i bolji kao visenamenski od Rafala, ali gazde su gazde. @Dusan Gripeni E i F koriste General Electric cisto americke motore, za razliku pd verzija C i D. To ih i cini verovatno an par sa Rafalima.

14. Jul 2024.Pogledaj

Thomas na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Shalabalzer Slovenija je donirala BVP M-80. Za Sloveniju i Hrvatsku bi bilo bolje da su svoje tenkove iz obitelj T-72 zamjenili sa Leopard-2. Da se jednom rijese tog smeca iz doba te uklete Yugoslavije. Bar su se rijesili vas. Ukrajina dobiva donirano. Rusija mora placat. Taj rat je sulud. Nepotreban. Ovako samo slabi Rusiju i…

13. Jul 2024.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Petrović Dušan Istina da je preko 25 zemalja tuklo moćnu SRJ koja je imala gomilom saveznika ustvari 0 i uspela je nadjačati ! Stvarno sam fasciniran ovom cifrom uspeha koja bi me bila sramota da iznosim pod kojim okolnostima ,ali se pokazalo da je F-117 jako stelt ,pogotovu protiv sistema PVO iz 1960 godine !…

13. Jul 2024.Pogledaj