KLM zimski red letenja: Dva dnevna leta na liniji Beograd-Amsterdam

2. okt 2024

„Air France-KLM“ nastavljaju sa ulaganjem u zeleniji prevoz vazduhom: Ugovor o isporuci 1,5 miliona tona održivog avio-goriva

1. okt 2024

Direktor saobraćaja Er Srbije: „U narednih pet godina, svako ko bude imao ATPL u Srbiji ima velike šanse za posao kod nas“

30. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Objavljen konkurs za upis na Er Srbijin kadet program za pilote: 10 kandidata besplatno od nule do potencijalnog zaposlenja kao piloti

27. sep 2024

[EKSKLUZIVNO] Intervju sa rukovodstvom Er Srbije: Razvoj i nastavak transformacije kompanije, kada dolaze Embraeri i rezultati ovogodišnje letnje sezone

27. sep 2024

Prva zvanična poseta visoko rangiranog funkcionera ICAO-a Srbiji, nastavak regionalne saradnje vazduhoplovnih regulatora

25. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Er Srbija počinje sa kadet programom za pilote u Vršcu: Stipendirano školovanje za 10 najboljih i potencijalno zaposlenje

22. sep 2024

Embraer (ponovo) dolazi u Beograd: E195 „E2“ i „leteći taksi“ kao opcije za prodaju, za vojni transporter je kasno?

17. sep 2024

KLM snižava cene avio-karata za letove do preko 60 destinacija

13. sep 2024

Prvi Erbas A321neo isporučen KLM-u

29. avg 2024

„Brend ambasadori“ na letovima za Kinu: Er Srbija uvela novu poziciju u okviru svoje kabinske posade

28. avg 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta na sajmu Farnboro

2. avg 2024

[FARNBORO 20204] KLM i ZeroAvia najavljuju demonstracione letove putničkog aviona na tečni vodonik

30. jul 2024

Croatia Airlines preuzela svoj prvi Airbus A220 u Kanadi

29. jul 2024

Vučić i Vesić u Nišu prozvali SMATSA-u: Zbog čega ponovo konflikt političara i Kontrole letenja?

24. jul 2024

Biznis.rs: Evropske pare za SMATSA-u i Talesov „TopSky“ sistem

23. jul 2024

SMATSA: Istorijski rekordi u broju letova u jednom danu za Srbiju i Crnu Goru

16. jul 2024

Novi YouTube kanal Vojnofilmskog centra „Zastava Film“: Stari beogradski aerodrom, stari avioni i „Verni drugovi pilota“

11. jul 2024

Najavljena izmena Osnivačkog akta SMATSA-e, Vesić za Tango Six pojašnjava razloge

9. jul 2024

[SEAS 2024] CAPA prezentacija o stanju avio-saobraćaja u regiji: 15 ključnih stavki za dijagnozu „airline“ biznisa

8. jul 2024
Jat Tehnici i GAS Aviationu suspendovani Part 145 sertifikati
Prvo EASA suspendovanje u novijoj istoriji najvećeg srpskog MRO-a / Foto: Jat Tehnika

Jat Tehnici i GAS Aviationu suspendovani Part 145 sertifikati

Regulatorno telo Evropske Unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja EASA suspendovalo je prošlog petka 23. jula Part 145 sertifikate kompanijama Jat Tehnika iz Beograda i GAS Aviation iz Smederevske Palanke. Kako Tango Six saznaje, EASA-ina provera (audit) vršena je nad svim srpskim kompanijama koje se bave održavanjem aviona a koje su Part 145 sertifikovane od strane ovog evropskog tela.

Proveru su prošle sve srpske EASA sertifikovane organizacije (MOA) osim Jat Tehnike i GAS Aviationa. Tako se u javnom EASA dokumentu koji navodi „validno sertifikovane MOA organizacije“ van Evropske Unije od 23. jula i dalje nalaze Prince Aviation, SMATSA (Vršac) i  Er Srbija. Dok se u javnom EASA dokumentu od 23. jula koji navodi „nevalidne MOA organizacije van EU“, u odeljku „suspendovana odobrenja“, nalaze Jat Tehnika i GAS Aviation.

Najveći domaći klijent Jat Tehnike, avio-kompanija Er Srbija, je na pitanja Tango Sixa o novonastaloj situaciji navela da prvo bazno održavanje po ranije ustanovljenom rasporedu dolazi u septembru.

– U slučaju potreba koje prevazilaze postojeći nivo sertifikovanosti Er Srbija tehnike, nacionalna avio-kompanija će za potrebe svojih aviona angažovati drugu tehnički sertifikovanu kompaniju.

Kada je reč o privremenoj suspenziji EASA sertifikata za našu partnersku kompaniju Jat tehnika, koja posluje na beogradskom aerodromu, važno je da se napomene da ta činjenica ni na koji način neće uticati na Er Srbiju, po pitanju bezbednosti naših letelica i reda letenja. Naime, Er Srbija ima uspostavljeno sopstveno linijsko održavanje, sertifikovano od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti Republike Srbije, kao i od evropskih vazduhoplovnih vlasti EASA, dok je usluge Jat tehnike koristila samo za potrebe većih strukturnih radova na avionima, u skladu sa međunarodnom regulativom. Takva vrsta radova regulatorno nije zahtevana pre kraja septembra, do kada se nadamo da će postojeća situacija sa Jat tehnikom biti pozitivno razrešena. – stoji u odgovoru nacionalnog avio-prevoznika.

Direktor kompanije Avia Prime koja je vlasnik Jat Tehnike od kraja 2019. godine, Pjotr Kacor, pričao je za Tango Six na 3. Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope u maju.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

Pa sta je cudno,vec godinu se prodaje oprema I alati.

Odgovori

И шта каже Кацор, како су изгубили одобрење? Да ли је влада Републике Србије ичим обавезала купца? Или ће они јефтино плаћену земљу и хале да праспродају? Да ли је то заправо био план?

Odgovori
Me

Naravno da nije ničim obavezala kupca. Pa dovoljan znak da je nešto mutno je to što je odabrala Avia Prime na tenderu pored SR Technics-a.

Odgovori
Ma

@Mehaničar
SR Technics na kraju nije poslao nikakvu ponudu za kupovinu. Oni su samo otkupili tendersku dokumentaciju, ako i toliko. Jedini ponudjac je bio Avia Prime. Niko nista nije odabrao niti birao a SR Technics nije realna opcija jos od 2015/16.

le

Sad nek Air Serbia unaprijedi svoj sertifikat do potrebnog niova a ostatak ljudi nek pređu tamo i priča završena (A? Jes’ lako kada neko samo bifla ideje? :-) ).

Sad me zanima šta su (ili šta nisu) našli u GAS aviation… Ima li kakve veze oni silni udesi sa avionima koji su oni održavali?

Odgovori
Am

Ne verujem, ti avioni su na YU registru. A nesreće su čini mi se uglavnom bile uzrokovane greškom pilota i ponajviše lošim vremenskim uslovima. Mnogo se sati letelo. Ne sećam se da sam procitala da je greska u održavanju bila razlog. Lično poznajem nekoga ko radi tamo, znam da se sa takvim stvarima ne zezaju.

Б

А зна ли се разлог зашто је ЈАТ Техници повучен сертификат? Јел опет у питању убијање конкуренције од стране монополиста у том послу?

Odgovori
zo

Ne..najkraće..ako pročitate Part 145 biće vam jasno..svako odstupanje vas isključuje.

Me

@B737 kome je može Jat Tehnika da bude konkurencija? To je smehotresno.

Lo

Do ovoga je moralo doci.Bezbednost je davno urusena nestrucnim rukovodjenjem partijskih kadrova.Za takvo stanje je odgovoran DCV koji je to dozvolio.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs