Inženjeri kompanije Erbas organizovali predavanje o vojnim besposadnim letelicama na Mašinskom fakultetu

30. maj 2023

Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

29. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

26. maj 2023

[VELIKA PROMO AKCIJA] 18% popusta za sve kupovine na sajtu PilotShop.rs

25. maj 2023

U Srbiji počela vojno-policijska vežba “Zajednički odgovor 2023“, finale za dve nedelje na Pešteru

23. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina raspolaže savremeneim zapadnim krstarećim raketama, misteriozno obaranje aviona i helikoptera iznad Rusije, nezabeležen baraž PVO iznad Kijeva, da li su Rusi pogodili bateriju Patriota?

19. maj 2023

[ANALIZA] Sve o ruskoj raketi Kinžal i da li je američki Patriot može oboriti?

19. maj 2023

Makedonski Su-25 već u borbenoj upotrebi u Ukrajini?

12. maj 2023

Poseta oružanih snaga SAD-a srpskom RV i PVO: Ekspertski razgovori u oblasti vazduhoplovne medicine

11. maj 2023

Klan Kosova: Kosovske bezbednosne snage dobile besposadne letelice Bajraktar

9. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski napadi besposadnim letelicama u dubini ruske teritorije, napadnut Kremlj, Prigožin javno besan na Šojgua i Gerasimova

5. maj 2023

Turska predstavila Kana, svoj prvi borbeni avion

4. maj 2023

Ekspanzija turske vazduhoplovne industrije: Poleteli školsko-borbeni avion i borbeni helikopter, prvi helikopter sa turskim motorima, dalji razvoj besposadnih letelica

3. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi unapredili vazduhoplovno-borbene operacije, SAD poslale snage za sajber ratovanje, Slovenci Ukrajini i dalje šalju vojnu pomoć

28. apr 2023

Rumunija potpisala ugovor za nabavku turskih besposadnih letelica Bajraktar

27. apr 2023

Kako su i koliko Kinezi napredovali u razvoju mlaznih motora

26. apr 2023

[FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu

24. apr 2023

“Granit 2023“: Najzanimljvije premijere prikaza, besposadne letelice, sistemi PVO, radari, helikopteri

24. apr 2023

[RAT U UKRAJINI] Unapređenje ukrajinskog sistema PVO, Ukrajinci skupljaju tehniku za veliku ofanzivu, hoće li to biti dovoljno?

21. apr 2023

Turska i Srbija razvijaju sistem za rano upozorenje od nuklearnog napada koji će biti integrisan na besposadnu letelicu

20. apr 2023
Srpski MiG-ovi 29 biće naoružani raketama vazduh-vazduh R-77
Srpsko RV i PVO će modernizovanim MiG-ovima 29 dobiti sposobnosti koje do sada nije imala / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Srpski MiG-ovi 29 biće naoružani raketama vazduh-vazduh R-77

U okviru priprema za subotnji prikaz ‘‘Štit 2022‘‘, avioni Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije ovih dana nadleću Beograd. Juče su se iznad severnog dela grada mogla videti 4 lovca MiG-29, 5 jurišnika Orao i dva školsko-borbena aviona G-4 Super Galeb. Istovremeno, u rejonu batajničkog aerodroma svoj nastup uvežbavaju posade gotovo svih tipova helikoptera, a sigurno je da ćemo na samom događaju u vazduhu videti više od desetak ovakvih letelica. Najavljeni su i solo (displej) nastupi letelica.

Ono što je međutim najinteresantnije je da se među MiG-ovima 29 koji su leteli iznad Beograda mogao primetiti i modernizovani MiG-29SM na kome su bili montirani nosači AKU-170 koji služe za podvešavanje inercijalno i aktivno radarski samonavođenih raketa vazduh-vazduh R-77 srednjeg dometa (osnovna verzija ima domet 80 kilometara) za koje se, još od prvih najava modernizacije srpskih MiG-ova 29 spekulisalo da će biti nabavljene odnosno integrisane.

Nosači AKU-170 za rakete vazduh-vazduh R-77 primetni su na avionu koji se na fotografiji nalazi desno (nosači bele boje) / Foto: Nemanja Zotović

Iako se možda već sada može zaključiti da Srbija poseduje rakete R-77, definitivnu potvrdu bi trebali dobiti upravo u subotu, moguće na statičkoj izložbi vojne tehnike. Tada ćemo najverovatnije videti i kojim vođenim raketama vazduh-zemlja su naoružani srpski MiG-ovi 29SM, obzirom da smo već uočili da lete sa nosačima AKU-58 na koje se može podvešavati više tipova, ne samo raketa vazduh-zemlja već i protivradarskih raketa.

Kod aviona MiG-29SM su to obično televizijski samonavođenae rakete vazduh-zemlja H-29T kao i protivradarske rakete H-31P. Na kraju da napomenemo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru najave predstojećeg prikaza, već bio najavio da će u subotu 30. aprila biti viđeno čak 10 naoružanih MiG-ova 29.

Tango Six je već prvi izvestio da su na modernizovanim srpskim MiG-29SM uočeni i signalizatori radarskog ozračenja L-150 Pastelj.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zasto nisu uzete R-77-1 rakete dometa 110km vec starije verzije…. Da slucajno ne budemo bolji od komsija ( MICA RF 80km ).

Odgovori
po

Stvar je mnogo jednostavnija od „merenja duzine“ sa komsijom.
Relativno skroman radar koji poseduje modfikacija MiG-29SM nije u mogucnosti da se koristi sa R-77-1. A verovatno nece biti ni R-77 nego izvozna varijanta R-77AE (RVV-AE) koja ima jos kraci domet.

St

Kum je imao ove starije na lageru.
Ali cena je ista,

Pi

Dobro bar je fire and forget, sto znacajno poboljsava verovatnocu prezivljavanja!

Ž

Vazduhoplovac

Ми не знамо коју верзију носе наши МиГ-ови 29.

polo

Домет од 80 килметара се односи на извозну РВВ-АЕ.

Zu

A Meteor 200km…

Zo

Cijena. Kada si već spomenuo MICA, Francuzi ih imaju oko 3.000 dok imaju samo par stotina meteora ( oko 400 ako sam dobro zapamtio, možda malo manje ). Srbija, država okružena EU / NATO državama, ne treba R77, kamoli R771. Svako streljivo ima rok trajanja. Znaš koja je razlika između toga da R77 stoji u skladištu i R771 stoji u skladištu ? Nikakva. Jedina razlika je cijena.

Lu

@Piglet Jesi li upravo napisao da je AAM „fire and forget“ ? :D ehehhee, hvala na ovome.

Pi

@Luki, pa zar nisu? aktivna glava za samonavođenje: kad ga zabravi ne zavisi više od osvetljavanja sa radara aviona….Avion može da vrši manevar po potrebi.

Lo

Kojih komsija? Komsije nemaju ni avione a kamo li rakete.

Bo

Koliko je realno da dobijemo isporuke ruske vojne tehnike u današnjim uslovima? Da li postoji opasnost da okolne zemlje spreče transport kroz njihovu teritoriju iz Rusije ka Srbiji?

Odgovori
Iv

Verovatno rezervni delovi i neke manje stvari mogu preko neke trece zemlje u avionima koji ne pripadaju Rusiji da se dopreme u Srbiju. Veca tehnika cak i da stigne bila bi politicki problem i steta bi bila veca od koristi.

Vl

Naravno da je potpuno nerealno.Narednih 10ak godina neće moći ni metak iz Rusije da dođe ovde a kamoli nešto veće.
I ovo što sad imamo od ruske tehnike, kad isteknu resursi, moći će u staro gvožđe.

Za zemlju kao što je Srbija,potpuno okruženu NATO paktom, bilo kakva vojno-tehnička saradnja sa Rusijom će biti nemoguća.

st

Realno postoji uslov da se takva isporuka i izvrsi ako vec nije kineskim avionima. Jedina nemogucnost je da to obave Ruski avioni. dva ka52, 3 mi 17, 4 mi35, 2 baterije pantsir ( 12 lansirnih + logistika), kornet, otprilike 12 preleta.

St

ja bih se tu nekako najvise kladio u nase tradicionalne prijatelje Turke, koji ce za pravi procenat sve da prevezu.

ab

>> Koliko je realno da dobijemo isporuke ruske vojne tehnike u današnjim uslovima?

Koliko je moralno poslovati sa RF u danasnjim uslovima?

Ni

stex011, nismo kupili Ka52. Inace je realno da se izvrsi isporuka kao i pre rata, kako avio kompanijama registrovanim u drugim drzavama, tako i kineskim aviokompanijama. Jedini je problem izvrsiti transport avio kompanijama registrovanim u Rusiji.

Br

stex011, nismo kupili Ka-52 već Ka-32. za gasenje pozara. Pozdrav

Du

@about:blank
Pa mi smo to platili već, šta treba sad da im poklonimo jer nije moralno, a pritom za mene je i moralno i normalno, mi opremamo svoju vojsku, ne tudju

be

Onoliko koliko je i moralno sarađivati sa SAD, about:blank.

Poštedi nas pitanja morala kad je trgovina oružjem u pitanju.

NS

Nešto o avijaciji,PVO i upotrebi iste,manama i prednostima bi se moglo naučiti iz ovog rata u Ukrajini.Žalosno kada ljudi ginu,ali bolje na tuđem primeru,nego na svom.

Ap

Apsolutno je realno, i apsolutno je moguce poslovati sa RF. A jos vise je moralno raditi i trgovati sa RF.

Sl

about:blank

Pravo pitanje za Nemce.

Du

Avion je modernizovan solidno. Letilice su u poslednjoj deceniji upotrebljivosti, pa nema logike preterivati sa vecim ulaganjem u naoruzanje.

Odgovori
Li

To je nažalost promašena „investicija“.Zbog okružja u kojem jesmo i situacije u kojoj je Rusija, bit će dobro budu li ovi migovi leteli za koju godinu uopće.
Ako smo i nabavili R 77 to će biti izvozna varijanta slabija u dometu najverovatnije.

Pa

Sjajna raketa i avion za odrzavanje letacke komponente nase vojske i eventualni sukob sa Makedonijom, Kosovom, CG ili Bosnom. Za ozbiljnije protivnike bi nam trebao zaista avion 4 generacije.
Ova kupoprodaja je bratski radjena kao i posao oko NISa. Samo sto se prava cena verovatno nece nikada ni saznati.
Nadam se i navijam da cemo uspeti dobiti Rafale.

Odgovori
Zu

Za sukob sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom će vam trebati nešto jače jer su u NATO.

Fe

@ Packman
“Sjajan avion” – lepo su navedeni i protivnici po meri tako sjajne avijacije – samo neko bez bilo kakve sposobnosti da se suprotstavi u vazduhu…
Mnogo je zastareo, a što je bitno gore, ta kategorija aviona – tzv “laki lovac” je pred ozbiljnim lovcima samo igračka koju obore po želji. Koliki je skor Migova protiv Suhoja? NprEritreja sa MiG-29 protiv Etiopije sa Su-27 – ista generacija aviona, ista zemlja proizvođač, piloti plaćenici iz ex-SSSRa i oboreni svi Migovi, bez gubitaka među Suhojima. Isto bi se proveo i npr F-16 sa F-15… Avion (cela kategorija aviona) bez dovoljno mesta u nosu za propisnu radarsku antenu…

Su

Bilo bi najbolje kad bi kupili su-35 ,kakve rafale

Zo

@Packam Crna Gora i Makedonija imaju 3,527 borbenih lovaca ( da ostale avione ne spominjemo ). Mislim da je Srbiji malo 12 MIG29 i par R77 raketa. :)

Vl

Zulum,
Da bi se stiglo do člana 5 mora se proći član 1.

St

@Suhoj
One sto ih Neva obara ili neke druge?

Mi

@Suhoj
Suhoji su bili popularni pre dve godine, od prosle godine Srbi vole samo Rafale.

ab

>> Nadam se i navijam da cemo uspeti dobiti Rafale.

I vratiti NIS!

Mi

Nema potrebe za kupovinom rafala i svog tog smeća. Za trenutne potrebe dobar je i 29. Ako zagusti tu je S400 i Fk3. Mogu da ih imaju i 5000 ali aerodromi na kojima su svi su u dometu kalibra eventualno iskandera sa teritorije Srbije.A nemaju sa čim da obore ništa od ovoga…….. A nijedan od svih tih zapadnih aviona ne može da koristi priručne piste ,rasturene aerodrome,da se održava u žbunju dok klisne,čak ni da koristi stare sovjetske 😄jbg ima po koja rupa……….Tako da se uvek zna gde su nema greške.

TT

Zoki
Bas cudno sto nisu bili u stanju da gase pozare na svojoj teritoriji bez obzira na hiljade aviona koje ocigledno „poseduju“, nego je to morala da radi VS i MUPRS…

Zo

@TT Gasimo im mi. Kao i Bosni, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Izraelu, itd, itd.. Tako je kako je. Ne mogu svi imati protupožarne eskadrile, a ponekad ti nije dosta ni ono što imaš ( Hrvatska je još nije našla u takvoj situaciju da treba zvati druge u pomoć ),

Yo

Postoji li ikakva mogućnost da Migove iskopiramo i nabudžimo šta i koliko možemo komponentama odavde/odande?
Ipak je to mašina iz prošlog veka.
Već imamo kadrove, simulatore, infrastrukturu, naoružanje itd…
Sefte Rafali i sl. što možda bude poprilično oslabljeno za izvoz ovde i usput stigne npr. krajem decenije…

Odgovori
Le

To je već rađeno, baš u Srbiji. Drvene makete MiG-29, odradile su odličan posao da zavaraju NATO avijaciju.
Na tom nekom nivou smo i danas.

St

Mislis da zalepimo folije, spojler i alu felne?
Sa iskopiranjem nam ne ide, a ni sa pravljenjem novog, mozda ovo sa folijama, ako ih dobro zalepimo.

Zi

Pa i Rafal je masina iz proslog veka. I F16 je cak stariji od Mig29.

iv

Yoda
Engelzi su nekada pravili BL-577 municiju kompatibilnu sa sovjetskim nosacima, vidim u srbiji su nastavili da prave aviobombe kopije mk 82 il makar nesto sto lici na to , sve bi se to verovatno vrlo lako moglo implementirati. Verovatno i vrlo lako neke laserski i gps vodjene bombe. Bolja preciznija municija , rakete i nisanski kontejner verovatno uz pomoc izraelske il turske avio industrije ali je pitanje koliko to ima smisla na avion koji je na relativnom kraju resursa i sa jos dosta mana. Verovatno veliki i skup posao sa kilavim rezultatima.

Zo

Stavili nosače na avione, zaboravili kupiti rakete :)

Odgovori
Le

Jedino luđe bi bilo da su stavili avione na nosače 😂

Si

Pa za razliku od nekih barem imamo na šta da stavimo nosače 🤫

De

„Deception is a state of mind and the mind of the State. “

ovo je rekao jedan pametniji od mene

Fe

@Dejan K
Ovde treba “self-deception”. U CRO medijima sa neprestano forsira mit da je moguće postati “dominantna sila” kupovinom cele jedne eskadrile aviona… pa kad se poveruje u to onda je teško da se prihvati da drugi mogu mnogo više…

Zanimljivo da iz sus(j)edstva dolaze tako dobronamerni “saveti” da Srbiji “ne treba” ni R-77… Čisto sumnjam da je kupovana samo osnovna verzija…

A što se tiče dometa Meteora, ima mnogo cifri, ali baš ni jedna demonstracija obaranja mete na tih 200 km, ali to nije baš uopšte relevantno – bez AESA radara Rafale može da koristi samo MICA…

Ha

@Feline AESA nije potreban da bi se ispalio Meteor Gripen C/D sa MS20 konfiguraciom nije AESA radar pa je među prvima ako me i prvi ispaljivao Meteor.

Zu

Ajde da danas vidimo bar 4 MiG-29SM(T) u zraku, sa ili bez R-77(-1) i neku demonstraciju obaranja.

Ma

Vecina oborenih aviona u sukobima do sada vv raketama je u rasponu od 32 do 63km sto vazi i za BVR .
Ova nova sposobnost nasih lovaca je kvalitetan iskorak u upotrebi lovacke aviacije.
Inace uvezene rakete imaju max domet od 110km.
Radar ima idealan domet u nisanskom rezimu od 120km za cilj 5m2.
U ratnim uslovima elektronske borbe to je 60 do 70km.
Sasvim solidnne tehnicke mogucnosti za borbu i prezivljavanje u vop u.
Da napomenemo ko nema slicna sredstva u okruzenju..
Pa ce biti jasno kriticarima otadzbine…

Odgovori
Mi

Svi su kao opsednuti Rafalima ,F16,F35,Tajfunom, ….Samo im niko nije rekao da sa stotinak Iskandera se bez problema mogu spaliti svi Aerodromi na kojima su ili koje mogu koristiti ti avioni u ovom delu sveta………

Odgovori
VR

Kako?3D štampačem ili delovima sa buvljaka?
Možda da dodamo kontejner sa mitraljezom na H145? Pa da mitraljira okolo. Prosto, karikiram šta napisa brate. Oni su pri kraju. Došli su kako su došli, koštali više nego što vrede. A, ni 24 F22, nam ne vrede previše.
Rusku tehniku treba zaboraviti. To možda i ne bude loše. Ko misli da je dobra,neka kupi Ladu. I ovo je leteća Lada.

Odgovori
Gr

Pa bolje bi bilo da ga naoruzaju krompirima. Jeftinije i ima dosta municije :)
A za bombe neka baca tikve i toga ima dosta i mnogo jeftinije :)
Salu na stranu, najpametnije da se ne ulaze previse u Migove, samo koliko je potrebno da obavlja air policing.
Kad stignu Rafali, tada se pocne sa ozbiljnim raketama. Sve ostalo je bacanje para.

Odgovori
op

Hmm bićemo kao Sirija; mali broj relativno sposobnih lovaca u okruženju koje je ima ekstremno jaku avijaciju, Turska, Izrael ili NATO.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor