[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

30. sep 2022

U Bugarskoj se srušio jurišni avion Su-25

29. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Nova S: Kod aerodroma Lađevci prinudno sletele dve vojne bespilotne letelice

28. sep 2022

Aero-klub „Vazduhoplovci Niša“ i Ministarstvo odbrane pokreću projekat “Biću pilot“: Besplatna pripremna nastava i sat vremena leta motornom jedrilicom

28. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

27. sep 2022

Rojters: UAE nabavili Bajraktare; Bugarska vlada odobrila projekat investicionih troškova za još osam F-16

23. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Athens Flying Week 2022: Festival retkih letelica iznad Tanagre

22. sep 2022

[ANALIZA] Sve o ratnim vazduhoplovstvima Evrope

16. sep 2022

[EKSKLUZIVNO] Komemorativni prelet 67. Eskadrile za Specijalne Operacije USAF-a iznad Pranjana u čast 78. godišnjice operacije „Halijard“

15. sep 2022

Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian

15. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić u Skupštini Srbije: „Kupujemo još 11 helikoptera Mi-35 sa Kipra“

14. sep 2022

[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

12. sep 2022

Vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja u poseti RV i PVO Vojske Srbije, drugi put za godinu dana

10. sep 2022

Frustracije u SAAB-u zbog neuspeha prodaje borbenog aviona Gripen

9. sep 2022

Rumunija namerava da nabavi tri bespilotna sistema Bajraktar TB2 za 300 miliona dolara

8. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija želi da nabavi Bajraktare za “stotine miliona dolara“

7. sep 2022

[REPORTAŽA] SIAF 2022: Slovački oproštaj od voljenih MiG-ova 29

7. sep 2022

Postkoronarni šok septembra 2022. godine: Iznenadni izliv aero-mitinga u mozak

6. sep 2022

Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe

5. sep 2022

Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada

2. sep 2022
Vojna delegacija na demonstraciji gađanja rakete SPIKE ER2 iz H145M u Rumuniji, novi srpski Erbasovi imaće petokraki rotor
Većina od 10 naručenih helikoptera H145M za Vojsku Srbije imaće sistem za upravljanje vatrom HForce 3, što bi moglo da omogući i integraciju rakete SPIKE ER2 / Foto: Erbas

Vojna delegacija na demonstraciji gađanja rakete SPIKE ER2 iz H145M u Rumuniji, novi srpski Erbasovi imaće petokraki rotor

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je, na poziv kompanije Erbas demonstraciji bojevog gađanja iz helikoptera H145M raketom SPIKE ER2 pod nazivom „H-145M Firing Demo Days Romania“, koja je održana na poligonu Ćinku u Rumuniji, saopštilo je u petak 27. maja Ministarstva odbrane Srbije. Delegaciju koju su činili predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Vojnotehničkog instituta i Sektora za materijalne resurse, predvodio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Tango Six je prisustvovao sličnoj demonstraciji na poligonu u Mađarskoj 2018. godine.

Kako se još navodi, cilj aktivnosti bio je sagledavanje dejstva savremenim protivoklopnim raketama tipa SPIKE ER2 tokom demonstracije bojevog gađanja iz helikoptera H145M i upoznavanje sa pravcima razvoja ove platforme koja bi trebalo da odgovori različitim zahtevima bojnog polja budućnosti. Prisustvo delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bojevom gađanju iz helikoptera H145M omogućilo je našim ekspertima neposredni stručni uvid u dejstvo najnovije verzije savremenih protivoklopnih raketa, produženog dometa 10-16 kilometara, tipa SPIKE ER2 (Extended Range), izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems.

SPIKE porodica / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ministarstvo saopštava da je poseta doprinela sagledavanju načina integracije protivoklopnog raketnog sistema na helikopterima H145M, kao i razmeni iskustava sa proizvođačima helikoptera i raketa. SPIKE ER2 je peta generacija višenamenskih preciznih protivoklopnih projektila, koji se mogu lansirati iz više tipova platformi (helikoptera, vozila, brodova i prenosnih zemaljskih lansera) i poseduju mogućnost dve vrste prenosa komunikacije. Sa predstavnicima Erbasa razmotren je status aktuelnog projekta H145M za potrebe Vojske Srbije, a posebno perspektive njihovog dodatnog naoružavanja domaćim ili stranim vođenim raketama i postizanje dodatnih sposobnosti zaštite kao i transporta robotizovanih borbenih platformi.

Na prezentaciji su predstavljeni i planovi osposobljavanja ovog helikoptera za kontrolu drugih besposadnih letelica (integracija posadnih i besposadnih timova MUM-T / Man Unmanned Teaming), integraciju dodatnih sistema zaštite, kao i umrežavanja ove letelice u komandno informacione sisteme višeg nivoa i povećane sposobnosti razmene podataka.

Iz Ministarstva odbrane su još naveli da je u toku je proizvodnja unapređene verzije helikoptera za isporuku Republici Srbiji sa novim savremenijim rotorom koji omogućava poboljšane manevarske sposobnosti i veću nosivost, a takođe je ugrađen i savršeniji napadno-navigacijski sistem HForce 3. Ova verzija u pripremi je i za demonstraciju američkoj vojsci (helikopter Lakota UH-72B).

Kompanija Erbas je u okviru procesa integracije rakete SPIKE ER2 započela njeno ispitivanje u Rumuniji još sredinom januara ove godine. Za sada znamo da će većina od 10 naručenih H145M za Vojsku Srbije imati sistem za upravljanje vatrom (SUV) HForce 3 i da će na taj nivo biti doveden SUV na postojeća tri naoružana primerka. To bi moglo značiti da će, osim najavljenih vođenih raketnih zrna FZ275, srpski helikopteri mogli biti naoružani i raketama SPIKE ER2.

 

Komentari

ш

Најискреније се надам да ће се уз набавку ових додатних H145M хеликоптера поручити и солидна количина ракета Spike ER2.

На тржишту им тренутно пандана нема.

Odgovori
a

Slazem se.

Stim da bih dodao da bi bilo pametno kupiti i odredjenu kolicinu Spike SR raketa koje moze da nosi/koristi jedan vojnik na svojim ledjima da upotpune Kornet rakete..
I da se adekvatno raspodele po brigadama.

U danasnje vreme dobar ATGM 4+ generacije sa top attack modom vredi vise nego jedan tenk Armata, Leopard ili Abrams..

t

Zašto ne razmišljamo da stavimo te rakete na Gazele plus dve Igle jer Gazele imamo i eto dobrog helikoptera za male pare…
Gledajući rat u Ukrajini poenta kod helikoptera je udari po cilju i beži bez zadržavanja, koji god se zadržavao je oboren bez obzira na oklopljenost. Sa druge strane ni H145 nije oklopljen pa ih na sličan način naoružavaju druga vazduhoplovstva, eto sad Rumuni.
Gazela je neosporno pokretljiviji i manji helikopter pa će se lakše snaći na bojištu.

Odgovori
S

Da smo znali i mogli valjda bi za 40 godina postojanja Gazele nesto sa njom uradili, ako zanemarimo Fotosop i kacenje maketa novih raketa za slikanje na sajmovima.
Ovako, neka idu u penziju nekad kad se nabavi adekvatna zamena.

А

Поштовање,
Поставити Мистрале на Газелу… уз П.О ракете треба и ПВО. Ако имамо електронску и оптичку опрему да то подржи. Мислим да је Мистеал бољи од Игле!
Поздрав

R

Topla voda je izmišljena, ako hoćeš kvalitetan, jeftin i u borbi proveren helicopter kupi brate ruski i ne razmišljaju o glupostima. Isto tako i za avione, mig 35 nov je bolji i jeftini od polovnih Kanta zapada. Osim toga imaš gotovu logistiku i obučene pilote. Sve drugo je politika i idiotizam. Nemoj da se uvaljuješ u to. Dovoljno ste uništili vojsku. Za vojnu platu vi gospodo ne biste otišli ni po pivo, a ne izginuli za državu nakon što ste uveli profesionalizam, a ubili patriotizam. I kontroliše malo namensku onaj što raspolaže parama mnogo se osilio a nema kvalitet proizvoda.

S

Tačno. Neka država zameni Gazele sa novim Ah ili Mh-6 Little bird. Odličan laki helikopter, može biti naoružan sa 2 x Gau-19, 2 x M-134, Hydra-70, Helfire i Stinger raketama. Lak, moderan i dobro naoružan bio bi odličan za specijalnu brigadu vs.

M

Naravno druze da moze sve imaginarno….koliko gama nosi tereta sta mislis kako se ponasa ultra laki helikopter sa dva clana posade teskim naoruzanjem i slabim motorom…i jos jedna stavka a to je da realno lovacka puska ubija posadu u gami….sta mislis kako je tim ljudima…

D

@Realno
Uopšte nije realno to što si napisao. Sve I da se kupi bilo šta od crvenih, kako misliš da ga prebaciš u Srbiju? 😂
Realnije je da nabavimo TIE Phantom Starfigter.

m

Ja i dalje ne mogu da verujem, posle svega što je ispisano i u tekstovima i u komentarima da se i dalje može pročitati mišljenje da je MIG35 idealno rešenje za nas.

S

@minmatar
Telekomunikacije se ne bave istinitoscu informacija, samo njihovim prenosom, a sa danasnjim algoritmima pozitivne povratne sprege na internetu, tesko je iskobeljati se do neke realnosti i istine.

Tako neko ko je pogledao jedan klip o Migu 35, pa drugi, pa treci, pa procitao neku glupost od propagandnog clanka, on vidi kako je to „idealno“ za nas i u nekom alternativnom univerzumu gde se SSSR nije raspao, a Suhoj i Mig kontinualno nastavili sa razvojem svojim 4. gen. platformi, on bi mozda cak i mogao biti „idealan“….

U realnosti oni ne vide da je taj avion ovako „full“ modernizovan na nivou legacy Horneta od pre 20 i vise godina. Opasan ne kazem, ali buducnost mu je nula.

N

Zato sto gazele u proseku imaju po 35 godina + gomila zastarele elektronike, navigacionih uredjaja itd
Od babe devojka se ne pravi

Odgovori
e

доста је буджења, газела је дошла до краја, ни динара не теба давати на платформе из 70тих.Купити хеликоптере са Спајком, па апсолутно, направити верзију са домаћим наоружаљен апсолутно!
Интересантно питање је овде, зарад домаће индустрије и све непходније домаће памети, да ли постој игде у свету, хеликоптер кој нама треба а може да се производи у земљи? Сетоимо се да је и газела а умало и ВНХ 90 (пума) некада могла да се производи под лиценцом? Мислим да би то, уз све тешкоће дугорочно било одлично.

N

@Nenad
Reci da Gazela ima elektroniku u danasnjem smislu je hrabra izjava.
Gazela ima radio stanicu i zirostabilisan nisan za maljutke i to je to.
Analogna tehnologija od pre 50 – godina tj sa pocetka 70-tih godina proslog veka.
Jedino digitalno na Gazeli je GPS ako ga ima i mobilni telefon posade.
Nemoj me pogresno shvatiti Gazela je prelep helikopter ali ipak 50-godina stara tehnologija.
Nekad smo mi mogli da proizvodimo (makar i licencno) ovakvu tada vrhunsku tehnologiju a sad ni toliko.

V

Malo preterujete sa pljuvanjem po Gazeli. Odličan je to helikopter i u upotrebi dokazan kao jako siguran sa malom cenom sata naleta. Gazela se koristi još uvek u mnogim vazduhoplovstvima. Neka njih još, barem u nekoj vrsti rezervi, za osmatranje i obuku. Takođe ni održavanje ne smemo da smetnemo sa uma…

B

Nemamo mi svest o nabavljanju necega novog, modernog, nego samo daj krpi staro, krpi krseve, pravi devojku od dinosaurusa…

Odgovori
R

Imamo mi itekako svest o novom i modernom, ali nemamo para. Je l ti stvarno mislis da ti bolje znas sta bi nasim pilotima trebalo bolje od njih samih ? Pa ti ljudi nisu budale, nego se vratimo u realnost i shvatimo da nemamo dovoljno novca i sredstava….prodji malo Srbijom pa ces videti o cemu ti pricam…

T

A small helicopter, very maneuvrable and the Spike ER is a deadly combination for sure.
The modern ATGM has proven to be a real and mortal danger even for the most modern mbts.
And yes, Spike is among the best.
Our forces have a deep and complex experience using it.

Odgovori
N

Gazele treba zadrzati to su odlicni skolski helikopteri za obuku pilota.
Drugo posto ih imamo u vecem broju a imamo osvojenu proizvodnju delova treba ih zadrzati i kao lake transportne i izvdjacke helikotere.
Izvristi neku laku modernizaciju sa modernom navigacionom opremom i naocarima za nocni let.

Mozda treba razmisliti i o tome da se konvertuju u besposadne helikoptere, za izvidjanje, zavaravanje protivnika i mozda i kao napadne besposadne helikoptere.

Odgovori
F

A da li je petokraki rotor moguće staviti na ovo što se već ima? Kupiti Spike u većem broju i još 5-6 puta više IC senzora i sistema za vođenje za Košave, i ne zamajavati se da je za košavu 50 km doneta dovoljno, treba bar 100-150.

Odgovori
P

Ima u tekstu gore link, da nudi se i ta mogućnost.

l

Prvo treba videti koliko kosta ta raketa koja se nudi, koja joj je probojnost, da li mi imamo u nasoj proizvodnji nesto priblizno ili bolje i naravno kako i s cime dejstvovati na toj udaljenosti (da li se force 3 moze uvezati sa bespilotnima koje su isturene pa da one vide i obaveste helikopter da raketu ispali sa daleko bezbednije daljine od protivnicke PVO)
Ili se zadrzati na ovome sto imamo mi u naoruzanju za helikoptere i terati dalje kao da ovo ni videli nismo, a sto se gazele tice valjda imamo ko da o njoj razmislja odnosno o njenoj daljoj upotrebi.

Odgovori
V

U pravu ste. Po iskustvima vojnika DNR i LNR, marketing formira blago rečeno „ulepšanu“ sliku oružanog sredstva koja često nije u skladu sa potrebama jedinica u borbi.

N

Saglasan sam. Ne osporavam kvalitet ove rakete ni ovog helikoptera. Ipak treba realnoje sagledati svoje želje i svoje mogućnosti. Primer Mistrala ako se ne varam 18 lansera i 50 raketa. Ako budemo nabavljali po toj logici. Mi u nekom potencijalnom sukobu možemo da ratujemo dva dana. Mora da se gleda i količina nekog oružja ili oruđa. A mi malo ovog malo onog i na kraju ništa. Sve i da je ovo dobro rešenje mora se voditi računa i o saobraznosti nečega, bez obzira da li se radi o domaćem ili stranom naoružanju. Naravno faktor je i cena. Po meni je dobro
šarenilo ali gde je tu količina…. U svetu postoji X proizvođača. Marketing cveta

S

Mi u nasoj proizvodnji nemamo nista ni priblizno slicno Spajku.

V

Sad nam je valjda jasno šta treba da predstavlja jedan moderan borbeni helikopter. Ova prezentacija je dobra samo da se nekoj zemlji mazne lova. Mislim da h145 u ratu kao što je u Ukrajini trajao nekoh 15 min možda i kraće.

Odgovori
M

Slazem se u potpunosti u realnoj borbi ne bi pokazao puno. Vise je za policiju.Vec sam imao raspravu na jednom portalu gde sam napisao da kajova je bolja u protivoklopnoj borbi sa hellfire raketama ( bar se tako pokazala irak i avganistan )…a ipak mislim da su za nas ruski kamov 52 i 50 ( koji su oko 15 miliona ) i mi 35 najbolje resenje jer hm sa spike raketama uopste nije jeftin…

F

Za ove H145M obavezno kupiti Mistral ATAM, kad moze na Gazelu i Eurokopter Tigar onda moze i na H145, i opremiti ga sistemom za ometanje minimalno ekvivalentnom President-u S sa Ka-52, vidi se kako se sve drugo „fino provodi“ sa Stingerima i ostalim.

Ko misli da su rakete V-V za helikopter nepotrebne nek proveri kako se Iranski Fantom proveo sa Irackim Mi-24 :), lov na dronove da ne pominjem.

Odgovori
S

@Feline
H145m u VS vec imaju AMPS. Govorimo o najmodernijem helikopteru u proizvodnji trenutno, nema razloga za brigu.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend