[POSAO] Prince aviation traži kopilote i kapetane

2. okt 2023

[POSLEDNJA VEST] Udes jedrilice iznad Željave u Bosni i Hercegovini, pilot poginuo

27. sep 2023

Srpski registar vazduhoplova uskoro bogatiji za još jednog Falkona starije serije „50“

27. sep 2023

Blanik kamp-kup Trstenik 2023: Do sada najmasovnije takmičenje, gosti od Rusije do Bihaća

21. sep 2023

DCV inicira izradu softvera za automatizaciju prijave i najave leta za dronove; Najavljena reforma propisa za snimanje iz vazduha

20. sep 2023

[INTERVJU] Kako je makedonska jedrilica Ilindenka spašena iz Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu radi restauracije u Skoplju

20. sep 2023

Aero-miting Skoplje 2023: Najinteresantnija vazduhoplovna manifestacija ove godine

19. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Galeb G-2A izleteo sa piste nekon sletanja u Italiji

18. sep 2023

Vijesti: Nastavak drame u crnogorskoj generalnoj avijaciji – „Ćemovsko polje“ zabranilo Dragišu Raičevića

9. sep 2023

Objavljen preliminarni izveštaj o udesu ultra-lakog aviona Eskval na aerodromu „13. Maj“ kod Zemun Polja

4. sep 2023

[REPORTAŽA] Iza scene do sada najmasovnijeg Državnog prvenstva pilota ultra-lakih letelica u Ćupriji

3. sep 2023

[NAJAVA] Blanik kup u Prijedoru 18. put – takmičenje zakazano za 26. avgust

18. avg 2023

[NAJAVA] Aero-klub Trstenik zove jedriličare iz bivše Jugoslavije: Peti po redu međunarodni Blanik kup u septembru

17. avg 2023

„Sloshing Rocket Workshop 2023“ održan u Beogradu i Zrenjaninu: Mladi vazduhoplovni inženjeri iz Italije prvi, Hrvati treći

15. avg 2023

[NAJAVA] Vazduhoplovna priredba u Ćupriji: 13. Državno prvenstvo ultra-lakih letelica

15. avg 2023

[NAJAVA] Aeropicnic Varaždin: Fly-in i aero-miting

15. avg 2023

[POSLEDNJA VEST] Udes aviona Esqual na aerodromu „13. maj“ kod Zemun Polja, pilot poginuo

10. avg 2023

Epilog pomoći vazduhoplovaca aero-klubu Kraljevo: Saniran jedan deo objekata, potrebno još sredstava

9. avg 2023

Kaubojsko letenje hidroavionima u Crnoj Gori i suprostavljanje vazduhoplovnim autoritetima

8. avg 2023

Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

7. avg 2023
[POSLEDNJA VEST] Slovenija kupuje četiri specijalizovana protivpožarna aviona Air Tractor AT-802F Fire Boss
Air Tractori lete u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Posle Slovenije budući operater će verovatno biti Bosna i Hercegovina / Foto: Air Tractor Europe

[POSLEDNJA VEST] Slovenija kupuje četiri specijalizovana protivpožarna aviona Air Tractor AT-802F Fire Boss

Ministarstvo odbrane Slovenije potpisalo je danas ugovor o nabavci četiri specijalizovana protivpožarna aviona Air Tractor AT-802F Fire Boss sa kompanijom Air Tractor Europe. Kako je saopšteno iz slovenačkog ministarstva odbrane, prve dve letelice (dvosedi) će Sloveniji biti isporučene već u junu ove godine. Isporuka preostala dva jednoseda očekuje se 2024. godine.

Slovenačka odluka o nabavci konkrettno Air Tractora bila je očekivana, kako je Tango Six već pisao u oktobru prošle godine.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec potvrdio je danas da je odluka motivisana požarima koji su izbili u ovoj zemlji prošlog jula. U gašenju iz vazduha tada su pomogle, među ostalim evropskim državama, Hrvatska i Srbija. Srbija je tada poslala helikoptere svoje Helikopterske jedinice MUP-a. Šarc je kazao da je vrednost ugovora oko 23 miliona evra, uključujući PDV (19,2 miliona bez PDV-a). Nabavka će biti delom finansirana iz fondova EU.

Rafael Selma Beltrán iz kompanije Air Tractor, ministar odbrane Slovenije Šarec i rukovodilac službe civilne zaštite / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Slovenačko ministarstvo odbrane saopštilo je i da će letelice biti civilno registrovane (za početak će njima leteti vojni piloti) kao deo posebne jedinice za reagovanje u hitnim situacijama. Biće bazirane po potrebi a van požarne sezone na aerodromoma Cerklje ili Brnik. Letelice, odnosno njihova raspoloživost, biće uključene u rescEU mehanizam međusobne pomoći evropskih zemalja u slučaju vanrednih situacija.

Kako smo na Tango Sixu već ranije pisali, sasvim sigurno je da će usled klimatskih promena, i region Balkana biti suočen sa sve većim brojem požara zbog čega je većina zemalja preduzela korake ka formiranju, obnaljanju i osnaživanju kapaciteta za protivpožarnu borbu. Makedonija je prošlog leta ponovo aktivirala svoju flotu aviona AT-802, Bosna i Hercegovina radi na formiranju protivpožarne eskadrile, dok je Srbiji za sada stigao samo jedan ruski protivpožarni helikopter Ka-32A11BC kao i helikopteri Super Puma.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ed

Jedina protupožarna sila u regionu je Hrvatska, sa spostojećim brojem kanadera, i Firebosova, uz ugovorenu nabavu još 2 kanadera

Odgovori
Be

Uskoro se povećava broj sa 6 na 12 CL-415 ( već su naručeni, ali je proizvodnja spora gdje imaju dosta naruđbi od ostalih zemalja ). Možda bi trebalo uzeti još 6 AT-802 da se i njih ima 12, ili ih možda prodati, gdje možda neće biti potrebni uz 12 CL-415.

Th

@Beduinko
Narucena su 2 CL-515/DHC-515.
Sasvim dovoljno za vlastize potrebe. Mozda bi bilo bolje da se iz HRZ
izdvoje i pod uprave MUPa stave. Isto vazi sa Helikoptere koji se u
civilne spasilacke svrhe koristi. Ako vec vojni onda bolje da se nabavi
UH-72/H145 nego da to radi UH-60 M.

Gr

Trenutni kapaciteti Hrvatske=54000L
Trenutni kapaciteti Srbije= Oko 46000L
Sa onim što se očekuje u Hrv=68000L
Sa onim što se očekuje u Srb= Oko 75000L
Tako da niste jedini ;)

Mi

Odakle podatak o narucenih dodatnih 6 komada? Bio je podatak da se sredstvima EU kupuje 2 kom. ali Bombardierov CL 415 se vise ne proizvodi. Viking Air koji je otkupio i ima prava na patent je pokrenuo proizvodnju unaprijedjenog zrakoplova DHC 515 u saradnji sa De Havilland Canada i znam podatak da su dva narucena za Hrvatsku. Cini mi se kroz EU projekat stvaranja interventnih protivpozarnih snaga gdje ce oba zrakoplova za Hrvatsku platiti EU.

Mi

Grga

Jesi racunao i helikoptere u Hr. koji mogu da nose podvjesena vedra. Ova vedra se i prave u Hr.

Vi

@ Grga
Koji je izvor te informacije?

ml

Grga, čak i da su ti brojke točne,
priča ti ne štima…
Zašto ? veoma jednostavno, kanader kad izbaci vodu kao da je bacio bombu i sa istom količinom vode je efikasniji nekoliko puta od npr.
helikoptera…

Gr

@Milsav
Palo mi je na pamet i tražio sam ali nisam našao da je MUP HR obavljao tu vrstu zadataka, tkd ta 3 helija nisam uračunao.
@Viribus Unitis
Prosta matematika. Podaci sa sajtova proizvođača, specijalizovanih sajtova… i normalno predznanje o inventaru..
@mladen
O kvalitetu obavljanja posla nisam rekao ni jedne. Slažem se. Ali isto očekujem i kod nas kada budemo imali 2 Case i 2 Kamova.

mi

@ Grga kalkulator u ruke i izračunaj još 10 helikoptera za HR, pa onda podvuci crtu, malo ti se brojke ne slažu.

Fi

@ Grga
Smješna mi je ta opterećenost da se po svaku cijenu bude naj u regiji. Kad je u pitanju gašenje iz zraka, puno je važnije koliko se letova u što manjoj jedinici vremena treba obaviti da se izbace ti litri koje pominješ. A i pogledaj malo koliko je litara HRZ izbacio od Izraela, preko Portugala i mnogih drugih zemalja. Imati teoretsku mogućnost i praktičnu sposobnost da se neka mogućnost učinkovito realizira dvije su ratličite stvari.

Be

@Mislav Hrvatska sama kupuje dva, četiri preko EU nove organizacije za požare u Europi ( zaboravio sam ime ), ali je lista stvarno duga, puno zemalja je naručilo CL-415 pošto su vrhunski avioni.

Vl

Dobre i pouzdane masine. Nema greske.

Odgovori
ra

Da smo mi kojim slučajem više vodili računa o privrednoj avijaciji iz Vršca i njenoj floti Dromadera i mi bi bili respektabilna protiv požarna sila na Balkanu

Odgovori
Mi

Zar to nisu avioni za zaprasivanje usjeva?
Ne vidim da su kao takvi pogodni za gasenje pozara obzirom da nisu konstruirani za stvaranje efekta vodene bombe sto je vazno za gasenje iz zraka.

Fi

Vidjelo se koliko ste respektabilni kad ste Grcima prodali one CL-215 koje ste prisvojili iz Zadra.

Yr

Mogu da rade solidno takvi avioni i za gašenje požara, gasili su naši u Grčkoj jedne godine, ali baš tada se povela priča oko toga. Grci imaju sistem manjih aerodroma sa infrastrukturom za opsluživanje takvih aviona da mogu da dejstvuju u okviru svojih tehničkih limita, mi nemamo. Nemamo more ni mnogo velikih vodenih površina za Kanadere i Airtraktore, nemamo mrežu manjih aerodroma gde bi sletali i punili se Dromaderi, tako da nam ostaju helikopteri kojih sada ima sasvim dovoljno uz dva specijalizovana PP. Možda bi dobro došao neki Il-76 sa PP modulom da dežura leti u Nišu ili Beogradu, mada i Casa valjda ima mogućnost da deluje, pa možda bude upotrebljena u toj ulozi.

Odgovori
ra

Sistem malih aerodroma kod nas je nestao onda kada su kombinati prodati privatnicima a ovi ih preorali inače svako takvo letelište je uglavnom imalo i hidrantsku mrežu za punjenje aviona vodom, 14 Dromadera sa prosečnom količinom od oko1800 litara može da poleti za desetak minuta i stigne do svakog požara u kratkom roku i da u grupnom naletu napravi lepu vodenu bombu,održavanje takvih aviona je daleko jeftinije od ostalih letelica za takvu namenu a i sat leta je mnogo jeftiniji na kraju krajeva Grčki i Turski Dromaderi se koriste u obalskoj straži za izviđanje i javljanje a i gašenje požara na primorju baš zbog njihove brze mogućnosti za reagovanje a inače su u službi armija ovih država i u izvanrednom su stanju samo kod nas to niko ne vidi ili neželi da vidi i privredna avijacija nam je pred gašenjem!!!

Mi

Vodena bomba ne ovisi o broju aviona vec kako je podeseno njeno izbacivanje na samom avionu. Avioni za zaprasivanje imaju mlaznice koje sredstvo za zaprasivanje usjeva ispusta ravnomjerno i u manjim kolicinama potrebnim za zastitu kultura koje se tretiraju. Efekat vodene bombe ne moze se stvoriti takvim kapljicastim ispustanjem tekucine i nije pogodno za gasenje pozara jer se vecina na taj nacin ispustene vode ispari nad vrelinom pozarista. Ovaj airtractor 3 tone vode ispusti u par sekundi.

ra

@Mislav.Prskalice su za useve i idu duž krila za zaprašivanje komaraca idu posebni uređaji a za gašenje požara poseduje specijalna vrata na centralnom delu trupa ispod spremnika za hemikalije i otvaranjem tih vrata ispušta svu količinu vode za tri sekunde tako da si loše informisan o mogućnostima Dromadera u protivpožarnoj upotrebi.

Mi

Radovanovic

Koliko je tko informisan ti govori da i Hrvatska ima Dromadere ali ih ne koristi u protuoozarne svrhe, jednako kao sto je i Srbija odustala od te namjene. Ocito su svi slabo informisani osim tebe.

Mi

@Grga
Na osnovu čega si to izračunao jer se obično izračunava koliko vode baciš u sat vremena

Odgovori
52

Mislav
Шта мислиш како би требало да авион буде конструисан да у случају било какве потребе мора одједном (за колико секунди не знам) да избаци сву хемикалију, воду или шта већ из резервоара. По теби је то била немогућа мисија за конструкторе а?
Чини ми се да су пилоти тај отвор за принудно избацивање звали „берта“ повуци полугу избаци све из резервоара па спасавај гузицу. Наравно млазнице се зна за шта служе и када се користе

Gr

@Miroslav
Mislio sam na situaciju kada bi digli sve što imamo i u jednom naletu sručili tu vodu na mesto požara..

Mi

522

Trebalo bi da bude konstruiran prije svega da nosi vecu kolicinu vode od Dromadera. Ali neko se tog vec sjetio pa je konstruisan AT 802, a Hrvatska i Srbija koje imaju Dromadere su odustali od njihovog koristenja u protivpozarne svrhe.

Mi

Ako je konstruiran da ima plovke da prikuplja vodu direktno sa vodene povrsine sto Airtractor moze, a uz duplo veci kapacitet vode jos bolje..

Pe

@ Grga

A za to sve što imate da dižete u vazduh imate koliko komada Bambi Bucket vjedara?

Je tvoja je računica da svaki ima svoje vjedro a nema.

Mi

@Grga
Grga ija mogu skočiti sa stjene u more ali mi onda treba 20min da se popnem tako i sa tvojom računicom kada su šumski požari znalo je gasiti 4 cl415 i 3 at 802 F pa su jedva uspili ugasiti tako i tvoji podaci nepiju vode nego reci koliko mogu baciti vode u jednom satu

Odgovori
Pi

38 punih godina radim na M-18 Dromader-u I voleo bi da ugostim ovu gospodu od komentatora I upoznam ih sa M-18. Inace Sam jedan od ucesnika ekspedicije u Grckoj 2007 god.

Mi

Pirke

O.k. vjerujem da radite. Onda cu da prihvatim vas zakljucak. Pretpostavljam da mislite da su efikasni. Bez namjere da vam proturjecim kazite nam o vasim iskustvima. Takodjer ako mozete nesto da kazete i o sadasnjem stanju tih aviona. Da li su neodrzavani usljed nedostatka sredstava iako istih ocito ima jer se kupuju specijalizirani helikopteri ili je necija procjena da se ne isplati ulagati u njih zbog starosti. Da li se ulagalo i u obuku novih pilota ?

ra

@Mislav. Ja sam sin bivšeg pilota i instruktora letenja na Dromaderima inače je moj otac među prva tri pilota završio obuku na ovom avionu a gasio je požare kod nas i na vašem primorju 80ih,Dromader se može i dan danas proizvesti po narudžbini u Poljskom Mielezu i to po ceni od oko 200k eura.

ra

@Pirke. Da li ste pilot ili avio mehaničar na Dromader ima?

Ik

Cisto da pitam, kakva je situacija u BiH i Crnoj Gori, posto su nasi zrakoplovi tamo skoro citavo proslo ljeto isli na ispomoc i gasenje…..

Odgovori
Zo

Najvažniji kriterijum protivpožarnih aviona nije koliko mogu da ponesu već koliko mogu da izruče po satu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs