Kako Air France koristi veštačku inteligenciju

13. jun 2024

[REPORTAŽA] Obilazak nove infrastrukture za opsluživanje putnika aerodroma „Nikola Tesla“

11. jun 2024

[POSLEDNJA VEST] „VINCI Airports“ i mađarski državni fond preuzeli budimpeštanski aerodrom „Ferenc List“ od prethodnih koncesionara za preko 4 milijarde evra

6. jun 2024

[IATA AGM 2024] Er Srbija pristupila IATA „CO2 Connect“ programu za preciznije merenje emisija Ugljen-dioksida po putniku

4. jun 2024

[IATA AGM 2024] Er Srbija uvrštena u „Hall of Fame“ časopisa „Air Transport World“, zajedno sa avio-kompanijama „American Airlines“, „Delta Airlines“, „Air Canada“ i „Emirates“

3. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Jirži Marek: Ove letnje sezone obezbedili smo dovoljno rezervnih kapaciteta da bismo bili spremni za svaki izazov, do kraja godine dve linije za Kinu i dva dodatna A330, ponovo pokrećemo kadet program za pilote

3. jun 2024

Godišnji IATA sastanak počeo u Dubaiju: Potražnja za putovanjima avionom globalno nikad veća, borba protiv klasičnog kerozina sve ozbiljnija

3. jun 2024

Novine u Air France-u: Usluga konsijerža na Šarl de Golu i novi somelijer

29. maj 2024

Air France najavio proširenje mreže letova za zimsku sezonu 2024-2025

22. maj 2024

Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme

26. apr 2024

Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

24. apr 2024

SEAS 2024: Potpisan ugovor za nabavku A320 „Full Flight“ Level D simulatora za Vazduhoplovnu akademiju, najavljena nabavka i FTD-a za tip helikoptera Erbas H145

22. apr 2024

Direktorat civilnog vazduhoplovstva domaćin ICAO kursa za nacionalne instruktore u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu

20. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

18. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[ANALIZA] Da li je besmislena Vučićeva želja za „letećim taksijem“ tokom EXPO-a?

7. apr 2024

Najbolji martovski rezultat Er Srbije i prvo opsluživanje putničkog aviona sa vozilom na elektro-pogon u regionu

4. apr 2024

Unapređenje dualnog obrazovanja u avijaciji: Potpisan Memorandum o razumevanju između DCV-a i Kancelarije za dualno obrazovanje

3. apr 2024

SMATSA pustila u operativni rad dva nova Talesova radara: „Istorijski trenutak za Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore“

22. mar 2024

Poslovni rezultati kompanije Embraer za 2023. godinu

18. mar 2024
[POSLEDNJA VEST] Embraer 195 Maraton erlajnza bezbedno sleteo nakon vanrednog događaja po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla
Grčka avio-kompanija iznajmljuje letelicu, letačku i kabinsku posadu Er Srbiji / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[POSLEDNJA VEST] Embraer 195 Maraton erlajnza bezbedno sleteo nakon vanrednog događaja po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla

Detaljniju analizu događaja sa više informacija pročitajte u novom tekstu.

Kako Tango Six saznaje, zbog vanrednog događaja prilikom poletanja aviona Maraton erlajnza (Marathon Airlines), avio-kompanije koja obavlja letove za Er Srbiju, poletanja i sletanja na beogradskom aerodromu bila su suspendovana nešto manje od sat vremena. Letelica se bezbedno vratila na aerodrom Nikola Tesla, bez povređenih.

Avion koji je učestvovao u vanrednom događaju bio je Embraer 195LR (OY-GDC) na liniji JU324 do Dizeldorfa. Iako avion leti na redovnim linijama Er Srbije njime, kako je Tango Six izveštavao u junu prošle godine, ne upravljaju letačke posade Er Srbije. Redovne operacije na Nikoli Tesli su sada nastavljene.

Kako Tango Six saznaje, letelica je prilikom poletanja imala dodir trupa sa prilaznim svetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za poletanje, odnosno avion je poleteo gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo oko 1300 metara do kraja piste. Umetnuta pista dugačka je 3500 metara, za poletanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3100 metara.

Kako Tango Six saznaje, avion je poleteo sa intersekcije D5 iako je od pokretanja aviona na gejtu posada dobila od kontrole poletanje sa D6. Kontrola letenja je na vreme uočila da se avion nalazi na D5, pitala je posadu da li je sigurna da može da poleti sa te pozicije, na šta je posada potvrdno odgovorila.

Kako Tango Six saznaje, avion je sleteo bez zakrilaca (verovatno neoperativnih zbog udara sa svetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne.

Fotografije oštećenja letelice.

Posredni mogući dokaz da je letelica udarila u antene ili objekte vezane za pistu 12R je „downgrade“ CAT III prilaza na CAT I.

Ovde se može videti pozicija sa koje je večeras poleteo Embraer.

 
Sličan incident, prilikom poletanja sa istog pravca (ali stare) piste dogodio se avionu Flaj Dubaija. Bizarno je da se taj incident dogodio na današnji dan 18. februara, pre dve godine. Tango Six je detaljnije analizirao ovaj incident.

Ovde se mogu videti aproksimativne pozicije večerašnjeg poletanja Embraera (crveno) i poletanja aviona Flaj Dubaija (žuto).

Incidenti su se dogodili na isti dan, 18. februara / Ilustracija: Tango Six
Letelica je nakon poletanja ostala u blizini aerodoma da bi nakon 30-ak minuta kasnije bezbedno sletela

Kako je za Tango Six izjavila srpska nacionalna avio-kompanija, avion je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom:

– Današnji (nedelja, 18. februar 2024. godine) let Er Srbije JU324 iz Beograda do Diseldorfa, koji je obavljala partnerska kompanija, vraćen je u Beograd, zbog tehničkih razloga. Avion je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom.

Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće pre.

Bezbednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku. – saopšteno je iz kompanije.

Kako Tango Six saznaje OY-GDC je juče došao iz Atine gde je desetak dana bio na radovima. Imajući u vidu lokaciju poletanja malo je verovatno da je po sredi tehnički kvar, iako se u ovoj fazi događaja ništa ne može u potpunosti otpisati.

Detaljniju analizu događaja sa više informacija pročitajte u novom tekstu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Je l se meni čini ili je on stvarno poleteo sa pozicije D5? Pored propusta posade, prosto mi je čudno da mu je Toranj dao dozvolu za poletanje i da ga nije ispratio do ispravne početne tačke?

Odgovori
Д

Сви ови трхнички подаци за већину читаоца су потпуно нејасни и безначајни! Довољно је било рећи да је авион при узлетању ударио о светла иза писте због скраћеног залета и задобио оштећења, зато је враћен на полетни аеродром!

Za

Gresku je napravila posada koja nije poletala sa adekvatne pozicije piste , ovi piloti vise ne treba da lete do kraja zivota.
Drugi propust je napravila kontrola leta sa tornja koja nije pratila i kako su dobili odobrenje?
Treca stvar , Air Sebia treba da batali tudje avione i posade , vec dokupi avione i posade koji joj fale.
Da je pao avion ostala bi bruka kako za zemlju , aerodrom i avio kompaniju.

Mi

Mogli su daizginu jbt. Toliko srece su imali

Ј

Чуј дизгину. Бајо мој, могли су у било коју зграду, или неколико зграда да се закуцају, било где у граду и да направе невиђену трагедију. Ове не само да треба казнити одузимањем дозволе, већ линчовати и оставити да труну у затвору.

H.

smer poletanja je bio suprotno od grada, mislim da sa te strane nema naselja tako blizu…

Ne

Ko je dao obeležja D5 i D6 nije mnogo pametan (slovo isto, 5 i 6 vrlo slični). Ako je neko stvarno pitao da li je kapetan siguran da może da poleti sa mesta koje mu nije određeno za poletanje, taj tek ništa ne zna!

Ma

Pored greške pilota, kontrole, pošta mora biti označena jasno i nedvosmisleno.

zo

Svaka ti na mestu ZAK

А

@Nebojša

Само раширена пракса по светским аеродроми. Тек нема логике да се различита слова користе за улазе на истој писти.

Друго, колико ја знам, увек је прича да су пилоти ти који рачунају полетну конфигурацију и колико им треба залета, а не контрола.

И

 @Драгољуб
Мислим да људи буквално долазе овде због техничких информација које не могу нигде другде да прочитају. Погледај масовне медије, или нису уопште написали да се нешто десило или су објавили само ПР саопштење Ер Србије по коме је све у реду и нико није повређен.

Mi

„Da je pao avion ostala bi bruka kako za zemlju , aerodrom i avio kompaniju“

Ovakav idiotizam može samo u Srbiji da se napiše, da, bruka za Srbijicu i kompaniju bi stvarno bila najveći problem. Koliko ste poludeli, nema granica.

Ni

Je l se meni čini ili je on poleteo sa pozicije D5? Prosto mi je neverovatno da pored propusta posade, Toranj mu da dozvolu za poletanje sa te pozicije i da ne vide gde se nalazi i da ga nisu ispratili do početka piste?
Više propusta u nizu.

Odgovori
Mi

Toranj ih je opomenuo da su na pogresnom izlazu i pitao ih da li sa te pozicije mogu da polete. Ponudio im je da taksiranju po pisti do D6. ATC ne mora da zna performanse aviona…

Br

@Miki

Toranj ne mora da zna karakteristike bas svakog aviona, ali bi trebalo barem one najcesce koji jos lete i za nas, takodje morali su da primete da je avion na pogresnoj poziciji i da ga posalju na planiranu, kao sto su trebali i da znaju da je vec doslo do slicnog incidenta, upravo zbog toga Toranj nije tebao da odluku prepusti posadi aviona.

Mi

@Branko

Ocigledno nemate kontakta sa saobracajnom avijacijom.

Ja

Pa tu je na tornju odvovornost. Jer, otkud on uopšte na D5?

Odgovori
Cr

Bezbednost je i te kako bila ugrožena, mogli su svi da nastradaju i imali su samo sreće što nisu. Diletantska posada, pa bar je sve obeleženo. Kako su ovo mogli da urade, to ne razume niko ko se ovim bavi.

Odgovori
Mi

Sto se tiče obeležja izlaza D5 i D6 oni su dosta loši i ne tako lako vidljivi.

ID

Leteo sam na tom tipu aviona u Tiranu,nedavno. Možda je i ta letelica. Leteo sam i u Španiju pre par nedelja. Moram da priznam da sam primetio da ne poleću sa kraja piste, a posebno na sletanju jako grubo koče i naglo sreću sa piste. Vrlo nauobičajeno.
Samo da se izvuku pouke iz ovoga.

Odgovori
zo

Isti zakljucka, ja sam leteo iz Frankfurta i prvo zbunjen jer je posada bila rumunska, a upravo to sleteli smo i poleteli veoma grubo, kao da im se jako zuri da zavrse posao. Rekao sam da je ovo idiotski lizing od koga su uzeli.

RL

AIP SCG
TORA 30L T/O from intersection D5 1273m
Nisam bas siguran da ne sme sa D5 da se polece.

Odgovori
Je

Ako je objavljena TORA onda sme da se poleće. Npr za D4 nema objavljene dužine za poletanje u RWY30L, tako da tu poletanja nema.
Odluku sa koje intersekcije će da se poleće donosi isključivo posada, na osnovu svih parametara leta.
Kontrola letenja tu nema uticaj, jer nema podatke o tome da li je avion u stanju da poleti i koliko mu metara treba za poletanje. A kao što napisah nije zabranjeno poletanje sa D5.
Posada ili nije bila svesna svoje pozicije ili TORA.

Mi

Kako kontrola nema uticaj? Ko daje rutu do praga piste? Ja još nisam doživeo da me kontrola pita kuda želim. Pratim instrukcije do praga i kad dođem tamo, tražim dozvolu. Ako pilot nije siguran, može da traži asistenciju, ali je i na kontroli da radi ono za šta je obučena – da KONTROLIŠE situaciju na terenu.

Ho

@Milan, ocito si jos mlad i neiskusan.
BTW, nauci da je kontrola nas SERVIS.
Znaci po 15i put u ovoj temi – kontrola nije duzna da zna performanse aviona, zato i pitaju „Mozete li…?“, a posada prihvata ili ne.

Ra

Tuziti kompaniju i uzeti pare! Mnogo se oni zajebavaju!

le

U ovom postu se vidi ključ problema… Svi profesionalci tvrde kako kontrola nema ništa sa odlukama pilota (jer slijede pravila struke), a svi amateri (amare znači voljeti a ne da je neko neznalica) tvrde da je kontrola morala reagovati, pa čak i grubo ako je potrebno, na činjenicu da pilot nije poslušao neposredno uputstvo da ide na D6 (jer amateri se pozivaju na elementarnu logiku).

Izgleda da je vrijeme da se redefinišu pravila, da se prilagode elementarnoj logici, recimo da se uvedu pravila da kpntrola mora da ima pred sobom tip aviona (ili MTOW barem) i da za taj MTOW ni u kom slučaju nije dozvoljeno poletanje sa „manje od te i te pozicije“ ili „pilot je odgovoran od kad započne polijetanje, ali do tog momenta odgovornost je na kontroli“ ili barem za lokalne prilike uvesti pravila za korišćenje „?% više piste od potrebne za max potrebne“ i regulisanje performansi kočenja pri slijetanju, možda i o to nepoštovanje finansijski teretiti.

Uglavnom ovo prepicavanje da kontrola nema odgovornost ako je dala dozvolu pilotu na njegovo lažno uvjerenje (bez računanja, odgovor „s nokta“) jer je u *“skladu sa pravilima“ nema smisla, jer treba napraviti sistem koji će biti otporan na budale a ne „šta se mene to tiče, on je kriv…“

Ili u zamjenu onda barem opremu ILS stavljati na gumene nosače 😜

4O

Uh dobro je da se ovo završilo samo sa polupanim Embraerom ovo je bukvalno moglo u najveću tragediju u istoriji BEG da se pretvori, ako je lupao prilazna svetla visoka par metara znači da je bilo baš za dlaku. Nadam se da će pamet u glavu odgovornima ući nakon ovoga pri tome mislim na aerodrom, SMATSu i ASL. Svi iz ovoga moraju nešto naučiti i promeniti Er Srbiji ne trebaju ovakvi teški incidenti.

Odgovori
Cr

Ovo nema veze sa ASL (ne branim ih niti radim za njih). Ovo je iskljucivo greska Maratonove posade koja ocigledno nije bila koncentrisana na procedure (sterilni kokpit kao imaginarna stvar verovatno).

Ma

Naravno da ima veze sa Air Serbijom. Avion je leteo njen let u njenim bojama sa svojom kabinskom posadom i prevozio njene putnike.
JU mora da batali uzimanje aviona od anonimnih malih kompanijica i preuzme stvari u svoje ruke.

Sc

Pilot zaboravio da više ne leti na Miražu sa forsažom i da mu 1500 metara više nije dovoljno za poletanje. Šalu na stranu, par metra u levo i ta lampa bi direktno FODovala levi motor. Na poletanju to bi bilo fatalno.

Br

@Crew

Nije iskljucivo greska posae aviona, jer Kontrola leta, ne samo sto daje instrukcije, vec i kontrolise da li ih avioni slede, a oni to prvo nisu primetili, a onda su aminovali poletanje sa pogresne pozicije, to nije samo na posadi aviona, a kako nije ni prvi put, stvari vec postaju ozbiljne. Pored toga, ovo nije Maratonova posada, jer je avion iznajmljen, tako da je trenutno ovo bio i avion i posada AirSerbia.

А

@Branko

Посада је та која искључиво рачуна полетне перфомансе авиона и на тај начин одређује колико им залета треба. Торањ са своје стране није дужан да то рачуна, док је фактора који утичу на перфомансе превише да би то могло да се процењује пијачарским методом. Тако да је ово одговорност посаде, јер су они себе некако довели у ситуацији да верују да могу да ураде нешто што устари нису могли.

le

Aleksa, eto sreće da su određivali pijačarskom metodom, pa svakanžena s atrzge bi rekla: Idi na kraj piste, zašto bre da rizikuješ…
Nakon ovoga, sumnjam da će pilote i nabtezgu primiti 😜

P.

Ovo je lako moglo da se završi katastrofom, a sve zbog neprijatelja br. 1, bahatosti i nediscipline (strane) posade. Saopštenje kompanije da ‘bezbednost putnika nije bila ugrožena’ je besramno.

Odgovori
Cr

„bezbednost putnika nije bila ugrožena“ je kao kada bi rekli da je crno u stvari belo.

Ma

Leteo sam Maratonom pre par nedelja u oba pravca, posada je bila fantastična od starta do shutdown-a. Ne znam kako im se dogodio ovakav propust na poletanju…

sa

ne moze posada da polece odakle hoce ? Valjda kontrola leta daje odobrenje ?

Em

Kontrola letenja, u ovom slučaju TWR BGD nema uvid u performanse vazduhoplova. Za to je samo i jedino odgovorna posada. TWR pita za intersekciji koja im odgobara a posada odgovorna za odabir….. Zavisi od težine, spoljašne temp. pritiska itd izd….
Važno da se sve dobro završilo, a za istragu i zaključak završnu reč daje DCB R. Srbije.

Mi

@sasa

Posada uvek iznosi svoj predlog odakle želi da poleti a ATC ako je u mogucnosti će da usliši taj zahtev i zavisnosti od toka saobracaja.

TORA sa D5 je dovoljna za mnoge avione da polete, nažalost samo ako su prazni….

le

Crew,

I na to belo treba testirati posadu… Ili je gledao previše reklame Red Bull…

HY

Kao neko ko poseduje PPL ,samo mogu da konstatujem da ATC,ne treba da „Pita da li hoću ili neću i kako je na kraju na meni“-Već je tu da Ili Odobri ili Ne Odobri/STOPIRA i privremeno ili na duže i da ZAHTEVA d se letelica UKLONI SA PISTE,i sačeka supervizora kad je već tolika zabuna. Na zapadu bi mu preprečili put policijom ODMAH na odbijanje saradnje sa ATC TORA. Evo link na kojem možete da čujete razgovor ATC i „Kapetana“ Emreera 195 LR (kao i animaciju koja prati radio am komunikaciju) – pa prosudite sami,ne morate biti pilot kao ja da bi ukapirali greške https://www.youtube.com/watch?v=GMqzYs9UBzg

En

Avion je pokupio svijtle na kraju piste, nastavio i pokupio ogradu.
Milisekunde su ih dijelile od katastrofe

Odgovori
Pe

Mislim da je neodgovorno pisati o necem, sto ne znate.
Avion je jos sat vremena leteo, pa se bezbedno spustio.
Ostecenje postoji, ali ocigledno nije smetalo avionu da leti preko 60 minuta, niti da se bezbedno spusti,.

Re

Itekako ima veze sa ASL, oni su kontraktovali Maratonce. Ozbiljne avio kompanije kakva nije ASL rade periodicne kontrole OPC/LPC kontraktovane kompanije tako sto posalju svoje ljude da rade monitoring simulator sesija.

Odgovori
Cr

Monitoring simulator sesija je upravo to – monitoring SIMULATOR SESIJA. Ne moze ASL da bude kriva zato sto se van toga u zivom saobracaju posada ponasala neprofesionalno i ignorisala procedure. Da ne treba mozda na svakom letu da ima observera? Svasta.

le

Da li Marathon ima sve dozvole koje mu trebaju za taj posao? Ima…
Ko ih izdaje? Sigurno ne Air Serbia

MG

avion je prilicno ostecen, sto je dovoljan pokazatelj kolilo je blizu katastrofe bilo

Odgovori
zo

Mogu da kazem samo Bog cuva ASL. Kao sto je kolega rekao, da su motorom zakacili antenu/stub svetla ovo bi bila buktinja na prilaznom putu aerodroma. Jako zanimljivo ce biti odslusati desavanja u kabini. Kako izgleda zajebali su se na izlazu pa racunali da mogu da prodju jer kao treba im oko 1400 m pa je bilo drz da ga nabijem. A oni su profulali jos 800m sto je katastrofa. Poletanje sa D6 bi bilo jos 1000m i onda bi bili na safe side ali ovo je za ZATVOR. To sto su sleteli i sto se nisu zapalili je samo Bog ih pogledao. Verovatno su odmah levi motor shutdown da ne usisa gorivo i da budu leteca buktinja. Pored toga su otkazali i gomila pokazatelja (stajni trap, zakrilca itd)

П

Пилот бивши војни пилот?

Odgovori
Dz

Vec su se pojavile slike. Dole je avion zesce ostecen i curi iz njega nesto, mozda gorivo.

Apsolutno je bila ugrozena bezbednost putnika. A koliko vidimo iznad avale je imao promenu visine i preleteo je na nekih 600m visine.

Ovo je katastrofa i hvala bogu da niko nije poginuo. Razumem da panika nikom ne pomaze ali napisati da niko nije bio ugrozen je kriminalno.

Odgovori
Dr

Često koristim avio prevoz i uočavam da strane posade pri sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“ to rade „bahatije“ (sleću sa većom brzinom i onda naglo koče,a poleću sa kraćim zaletom i odmah dižu), u odnosu na naše posade(nisu naši piloti bolji od njih već jednostavno poznaju uslove aerodroma i poštuju pravila).Ovo je samo utisak sa putničkog mesta,nisam stručnjak.

Pu

Pretesko je bilo biti na tom letu veceras. OSECAM SE UGROZENO I POD OGROMNIM STRESOM.

Odgovori
zo

Mogla bi da nam izneses detalje, koliko je posada bila svesna dogadjanja i kako je izgledalo poletanje od strane putnika.

Th

Da li bi situacija bila još opasnija da je avion svetla pokupio sa levim motorom?

Odgovori
P.

To bi bio kraj.

А

@P.P.

По чему? По свим мени знаним стандардима, авион би требало да буде способан да полети са једним мотором, управо због оваквих потенцијалних инцидената.

zo

Udarac u motor i njegovo paljenje pozar koji bi bio izazvan i verovatno otkidanje dela motora od strane krila tj nosaca doveo bi do zanosenja aviona i rotacije na levu stranu. Price o poletanju i sletanju sa jednim motorom se pre svega odnose na kvarove (ne fizicka ostecenja). Ovo bi bilo ekstremno gore neko da je ptica uletela u motor. Udarac antene je bio u deo trupa vidi se ulazni deo od oko metar i zavrsava se u korenu krila gde je krilo i najjace (spoj trupa i krila) sto je proizvelo kidanje dela hidraulike, busenje rezervoara i kidanje dela elektronike (pre svega grejaca na krilu za odledjivanje). Ovo je ekstremno ozbiljan incident a svi su imali vise srece no pameti.

А

@zoran

Инцидент јесте озбиљан, ал се није одиграо тако, нити је захвално хипотетисани дал би отпао мотор ил би остао на крилу итд. Теоријски чисто гледано, авион би могао да полети, ал дал би даље летео је једно већ друго питање без аутоматског одговора.

Is

Ogroman kiks letačke posade. Da li su računali take off performance sa T5, da li su ažurirali brzine u fms-u u odnosu na novu računicu, s obzirom da im je sve bilo spremno i programirano za T6 ?!

Odgovori

Koliko znam, za umetnutu pistu nema prilaznih svetala van piste kao za „staru“ pistu a flightradar je zabeležio 50ft visine tek blizu petlje autoputa A1 i obilaznice…

Odgovori
Mi

Poleteli su 1100m od kraja piste a 50ft postigli 2600m nakon završetka piste. Zaprepašćujuće.

Odgovori
Ba

Uz kraću pistu pitanje je i da li su imali konfiguraciju za poletanje. Kada su videli da su izašli na D5, umesto na D6, možda su se bavili računicom a zaboravili na ček listu.

Odgovori
Cr

Jedino pravilno bi bilo da Er Srbija raskine ugovor sa Maratonom jer ovo je apsolutno nedopustivo kao mogucnost da se desi. Svesno se igrati sa zivotima jer „ma mozemo i odavde“ je krivicno delo. Tipicno kaubojsko letenje upitnih posada aviona.

Odgovori
Sa

Mozda kompanija koristi sve nacine da ustedi novac na gorivu i operativnim troskovima generalno. Posada je tu da ispostuje politiku firme. Ako krene po zlu ne moze se pricati na ovaj nacin. Posada samo radi svoj posao ni jedan pilot ne radi nista na svoju ruku u velikim kompanijama.

le

Meni ovo liči na situaciju: Hold my beer…

Ma

Saopstenje ER Srbije je sramno,slike aviona govore sve….Ratosiljajte se losih „podizvodjaca“…Ovo sto je posada uradila je prava Balkanska bahatost…i sramota… Koliko dugo se stice dobar ugled, i epitet bezbedne kompanije, a koliko brzo se gubi ? ER Srbija razmislite dobro o tome, uklonite tu posadu zauvek. Uklonite taj Maraton , a i one Spance „Vamos“ koji vas nekad menjaju iz NYC.

Odgovori
P.

Ne znamo da su piloti Balkanci.

Mi

Sve ok samo kako misliš sramno i o kojoj balkanskoj bahatosti pričaš!?
Aviokompanija, avion i piloti su svi kompletno iz EU! Mi smo njih samo iznajmili na „wet lease“…tako da je adresa tvoje žalbe što se tog dela tiče negde u Briselu.

A ovo je tačno da AS treba da stavi prst na čelo i da dobro razmisli od koga će šta da najmi, nema tu ni „politika“, ni EU, ni mama, ni tata, samo čista i profesionalna avijacija!

P.

Nema veze što su iz EU, mogu lako biti Balkanci, pošto su i Grci u EU. Ali, može se čuti da je kapetan bio Italijan.

Mi

Prvo i osnovno, posada je morala znati da je „rezerva“ piste za poletanje OBAVEZA za svako poletanje jer bez „rezerve“ piste za poletanje nema vremena za odustajanje poletanja u slučaju nepredviđenih situacija pri samom voženju, zaletu,uzletu i poletanju na tako kratkoj pisti koju su sami sebi odredili. Raspolagali su sa 3500 metara piste a oni su odlučili da polete sa 1/3 te piste?! Dakle, bilo šta da se desilo u tim ključnim fazama, posada ne bi imala nikakvu šansu za reagovanje i bezbedno odustajanje od poletanja aviona i posledice bi bile katastrofalne. Sobzirom da je prepotentna posada zaključila da njima ne treba “ rezerva“ kontrola je morala reagovati i vratiti posadu ili na početnu odobrenu poziciju za poletanje ili na prag piste za poletanje. Toliko je ovo jednostavno i jasno da je zapanjujuće šta se desilo. Sam Bog je sačuvao ove ljude i pomolimo se i zahvalimo Bogu na tome. Toliko od pilota ultra lakog aviona.

Odgovori
Cr

I meni je palo na pamet odakle im ta ideja da poleću bez rezerve? Šta ako im se desi bird strike ili havarija na motoru na pola rulanja? Nema vremena da se odustanje od poletanja, dakle ili u kukuruze ili diži letelicu pa šta bude. D5 uopšte ne bi trebalo da bude opcija za poletanje u smeru 12, pitam se da li su ovi uopšte bili svesni da poleću na tu stranu.

le

Kad to kaže Mister No, majstor riskantnog letenja, onda možemo samo da zamislimo koliko je bila opasna situacija 😉😀

Ne

Na stranu bahatost i javasluk air srbije i njenih podizvodjaca, na stranu nismo mi oni su stav. Aerodrom opet nema cat III u oba pravca, sa jedne strane rnp prilaz a sa druge cat I. Ako bude magle ili smanjene vidljivosti nema poletanja i sletanja

Odgovori
Ne

Trenutno smo svedoci obmanjivanja javnosti od strane ASL da se radilo o tehnickom kvaru na avionu. T6 je vrv jedini gde se moze procitati nesto konkretno o ovoj nezgodi . Avion je neosporno bio na sekund do pada i vrv potpunog gubitka aviona i zvota putnika. Svetla za prilaz pisti su visoka par metara te ako ih je udario trupom i krilom, ne morate da budete strucnjak da procenite.
Tragedija je izbegnuta pukom srecom. a ASL mora da ima deo odgovornosti jer vrsi nadzor kompanija sa kojima potpisuje ugovore. Zato tako glasno i prikriva cinjenice…

Odgovori
Mi

Pitanje za ljude iz branše: Kako sad izgleda popravka ovog aviona, vraća li se on u funkciju u flotu Air Serbia, kako će se sad proveriti ispravnost i koliko to traje?

Odgovori
P.

Meni se čini da je s tim avionom svršeno.

Go

Na to se ne može odgovoriti pre nego što se izvrši detaljan pregled aviona. Sve zavisi od toga šta je sve tačno oštećeno i koliko bi koštala popravka. Postoji teoretska šansa i da avion bude otpisan. Tako da za sada ne postoje informacije ni koliko će koštati ni koliko će trajati popravka, ni da li će je uopšte biti. Od ljudi koji su bili sinoć u kontaktu sa službama sam čuo neku procenu „na prvu ruku“ da je šteta 6 miliona ili više, ali to se mora uzeti sa rezervom. Za one koji će pitati – ko će to platiti, avion je vlasništvo Maratona i oni, tj. njihovo osiguranje će ovo platiti. U zavisnosti od klauzula ugovora sa AS, zavisi da li će AS moći da traži neke kompenzacije ili ne.

Svaki avion koji na kome su rađene bilo kakve izmene ili servis mora da prođe kroz procese koji definiše proizvođač aviona i međunarodno zakonodavstvo pre nego što se vrati u saobraćaj, tako da ne postoji mogućnost da avion bude „sklepan“ i vraćen u saobraćaj, a da je nebezbedan. Ako se obaj avion vrati u saobraćaj, to znači da je potpuno bezbedan i da je to i provereno.

zo

ovo ne moze da leti. moze da se popravi. skupo ko djavo. vise leteti skoro nece. u zavisnosti koliki su mu operativni sati ostali odlucivace maraton jer je wet lease znaci nema veze sa ASL sem sto je moglo da bude katastrofa „majmun usao u tenak“

Zl

Blago nama sa ovolikim stručnjacima za pilotažu i kontrolu letenja! Slažem se da je najverovatniji razlog udesa nekorišćenje pune dužine piste. Drugo, gde je tu KL pogrešila? Kapetan vazduhoplova je odgovoran i, ako je zahtevao poletanje sa D intersekcije, šta drugo može KL da uradi nego da mu to odobri? To je odluka kapetana! Ne pričam napamet, 40 godina internacionalnog kontrolorskog iskustva je iza mene. Kako KL, koji sedi na tornju, zna koji su parametri za poletanje za svaki pojedini let? Temperatura vazduha, vetar i opterećenost aviona su glavni parametri za proračun potrebne dužine piste, brzine poletanja i potrebne snage motora. Sačekajmo istragu, koja će nedvosmisleno utvrditi razlog udesa i dati preporuke da bi se izbegle takve i slične situacije. Ne treba zaboraviti, pista iza aviona je beskoristan prostor!

Odgovori
Pr

Kad sam pohađao pilotski kurs (za amatera pilota) u Americi (pre 30 godina), instruktor mi je stalno tuvio u glavu, tri najbeskorisnije stvari za pilota su:

pista iza leđa
visina iznad aviona
gorivo na zemlji

(runway behind you, altitude above you, fuel on the ground)

le

Svaka baba iza tezge na pijaci bi rekla da se ne poleće sa 2/5 piste: Pa kuj ste bacili tolike pare ako nećete da je koristite? Čemu služi matematika ako ne postoji elementarna logika? Prebrojavanju mrtvih?

Do

Bog voli Srbe…eto toliko!! Sitnice su odlucivale da ovo postane najveca nesreca u istoriji naseg prevoznika!!

Sto se kaze to vece onaj gore je rekao dacu vam sansu ponovo.Kako neko napisa par metara u stranu i gondola bi pokupila glavni udar a onda zbogom svi!

Strasnoo

Odgovori
Pe

Srećom da je sve prošlo bezbedno i niko nije nastradao!

Odgovori
Br

Kontrola leta je dala dozvolu za poletanje sa D5 iako su trebali da idu na D6 i tu je kraj price o najvecoj odgovornosti. Plus je to posada koju smo mi angazovali. Prvo je odgovoran onaj ko je uopste angazovao ovakvu posadu za nasu kompaniju, zatim je odgovoran Toranj jer prvo nije primetio gresku u startu, a zatim sto su im tu gresku naknadno i dozvolili, pa je tek onda kriva sama posada aviona.

Odgovori
Go

Zamorno je koliko se besmislica može pročitati u komentarima na ovu temu, od ljudi koji ne razlikuju avion od traktora, a nalaze za shodno da paušalno zaključuju ko je kriv a ko nije. Iako je prilično očigledno šta se desilo, do zaključenja istrage ne može se govoriti ni o čijoj krivici, barem ne bez ograšivanja da se iznosi samo lično mišljenje.

Da Vam odgovorim direktno na ono što ste napisali – prema podacima koji se trenutno mogu naći (od ljudi koji tvrde da su preslušali komunikaciju izmešu posade i kontrole letenja – ja još nisam, tako da se ograđujem), KL je dala dozvolu za D6, ne za D5. KL je primetila da ja vion izašao na D5 i dva puta upozorila posadu na činjenicu i naglasila koliku dužinu piste imaju na raspolaganju. KL ne može da zna da li neki avion može da poleti sa određene tačke ili ne, to može i mora da proceni sama posada. Koliko sam mogao da pročitam na drugim portalima (dakle ne iz adekvatne dokumentacije, tako da i ovo uzmite sa rezervom), poletanje sa D5 je moguće, tj. nije zabranjeno. I, opet ponavljam, iako u ovom trenutku sve ukazuje na grešku posade, konačan sud moće jedino da donese istraga, zato bih zamolio sve da se uzdrže od toga da paušalno krive nekoga, bila to posada, kontrola letenja ili neko treći.

Ono što se, pak, može slobodno reći je da izjava za javnost koju je dala AS, kako bezbednost putnika ni u kom trenutku nije bila ugrožena je blago rečeno neadekvatna i nadam se da će vrlo brzo izaći sa nečim realnijim inače će ovo biti stvarno sramno.

Sa

Ja ne znam zasto Air Serbia angazuje strane posade – sudeci po ovim komentarima, kod nas ima vrhunskih strucnjaka koliko god im treba…
A i Direktorat civ. vazd., ne moraju ni oni da se muce da izlaze na teren i istrazuju, evo gore je sve lepo objasnjeno, i sta je uzrok i ko je krivac i sta treba preduzeti i koga treba streljati a kome dati orden.
Na engleskom se to kaze ‘armchair experts’.

А

@Branko

Опет, параметре полетања може једино да зна посада. Контрола не може то да зна, јер на параметре утичу бројни фактори, међу којима су неки специфични том авиони, да пијачарски метод процењивања који предлажеж једноставно не може да функционише.

Друго контрола јесте уочила и упозорила пилоте да су изашли раније на писту, на шта им је посада одговорила да могу да полете одатле. Након тога, контрола једино може да верује на реч пилотима, јер опет, не постоји свет у којем ће контрола моћи да одреди макар приближне перфомансе авиона за свако полетање. Када се све ово узме у обзир, бар тренутно шта знамо, кривица лежи искључиво на посади.

Ad

Branko – Kontrolni toranj jeste primetio da je JU324 skrenuo na D5 , i upozorio ih je na to nekoliko puta, uz preciznu informaciju da sa te pozicije imaju samo 1273m za poletanje. Posada je javila – „Odgovara nam D5“ i odbila da predje na D6 i dobije jos 1076m piste za poletanje.
Air Serbia je uzela E195 na Wet lease… tako da ti piloti ne rade za AIR SERBIA direktno vec za kompaniju MARATHON AIRLINES (od juce ti piloti verovatno nigde ne rade, i tesko da ce naci zaposlenje u avio industriji posto su ozbilljno zabrljali i generalno imali jako puno srece sto nisu ubili sebe i jos 108 putnika iza sebe).
Ne znam da li AIR SERBIA ima pravo da proverava kvalifikacije posada za avione uzete na WET LEASE… to treba proveriti.

Sa

Da li je parkiranje aviona u ovakvom stanju na Terminal 2 u skladu sa pravilima o bezbednosti putnika? Kako su na kraju putnici iskrcani? Prema slikama bih rekla da nije bila evakuacija, nego da su izasli kao da je sve ok.
Sta da se avion zapalio tu na T2 zbog goriva koje curi?
Bilo bi lepo da neko ko se razume napise kakva bi trebalo da bude procedura u ovakvim situacijama.

Odgovori
А

@Sanja

Ја колико знам, као мало поткованији лаик, ако се процени да безбедној није директно угрожена, посада неће приступити потенцијално паничној евакуацији и на тај начин ризиковати повређивање путника. Зато ће авион увек покушати да догура до гејта, јер се ту налази сва потребна инфаструктура за најбезбеднији излазак путника.

zo

Nije, al verovatno hteli da sakriju jer nisu znali obim stete. Gorivo koje je curelo, moglo je da digne u vazduh pola zgrade. Inace kerozin je cistiji dizel sto bi rekli kad se zapali ne ugasi ga.

П

Дизел не може да се запали тек тако.

La

Ovo je bilo „za dlaku“ da svi poginu! A Er Srbija ladno izjavi „da bezbednost putnika nije bila ugrožena ni jednog trenutka“!!! Osim: u poletanju, tokom trošenja goriva, tokom sletanja, tokom voženja i parkirnja dok im je curelo gorivo!!! Strašno koliko bezobrazluka, neznanja i nediscipline!

Odgovori
Pe

Bas me zanima brifing posade za rejected takeoff.. Ionako su Vr izvukli u njivi

Odgovori
Ma

Letim od 1971 (kao U.M.) i kao odrastao sa DC9 i dr. JAT-ovim letelicama, unutar Jugosl. i po Evropi, sa Surčina smo uvek išli do početka piste 12 ili 30, nikada od sredine. Slažem se da je bitna rezerva u slučaju odustanka od takeoff-a. Po sletanju ne mora ići do kraja. Mogao je pilot poleteti u smeru 30(0) po dozvoli, kao par dana ranije 319 ka DUS, i po uzletu zaokrenuti za 180. (Leteo Adriom za DUS preko LJU davno) sve sa početka piste.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs