Letačka obuka pripadnika 98. vazduhoplovne brigade za letenje na helikopterima u zimskim uslovima

18. jan 2022

U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M

14. jan 2022

Mađarska modernizuje svoje borbene avione Gripen

13. jan 2022

Pakistan bi mogao biti prvi strani korisnik kineskog borbenog aviona J-10

11. jan 2022

Iran nabavlja višenamenske borbene avione Su-35, da li su Egipat i Indonezija zbog pritiska SAD odustale?

1. jan 2022

Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal

28. dec 2021

Izložba mlaznih motora Muzeja vazduhoplovstva u holu Mašinskog fakulteta

28. dec 2021

Posle velike javne sramote Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ dobija velike pare da se unormali

28. dec 2021

[ANALIZA] Nabavka višenamenskih borbenih aviona za RV i PVO Vojske Srbije (II. deo)

27. dec 2021

Vučić: Hrvatski Rafali biće snažniji od naših MiG-ova, voleo bih kada bi i mi mogli da nabavimo Rafale, možda nove

25. dec 2021

[POTREBNA POMOĆ] Čedi Rajačiću, uredniku Army Info Foruma potrebna skromna novčana pomoć u borbi protiv bolesti

24. dec 2021

Najmlađi piloti RV i PVO Vojske Srbije obučavaju se za letenje na Orlu

24. dec 2021

Srbija sledeće godine dobija nove Talesove radare za Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje

23. dec 2021

[DELIMO KALENDARE] Osvojite kalendar 101. eskadrile Vitezovi

22. dec 2021

Preminuo je Aleksandar Kolo

22. dec 2021

[ANALIZA] Kakvi su polovni helikopteri Mi-35P koje Srbija kupuje od Kipra?

21. dec 2021

[ANALIZA] Srbija počinje priču nabavke višenamenskih borbenih aviona: Iako je Rafal prvi izbor, šta je sve moguće kupiti na globalnom tržištu (I. deo)

20. dec 2021

Bugarskoj isporučeni prvi školski avioni Zlin 242L

16. dec 2021

Erbas dodelio počasnu plaketu Helikopterskoj jedinici MUP-a: Srpska jedinica najaktivnija u gašenju evropskih požara sa H145M

15. dec 2021

Da li je ruski anti-dron sistem Repelent adekvatno rešenje za Srbiju?

15. dec 2021
[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“
Ako moderna sredstva komunikacije otkažu možemo se vratiti na osnovnu: radio-spektar / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“

Srpsko Ministarstvo odbrane počelo je, za vreme ministrovanja Aleksandra Vulina, da vraća nekadašnje programe podrške organizacijama koje su direktno ili indirektno na dežurstvu kada treba braniti zemlju ili su rasadnik budućih kadrova za Vojsku Srbije. Tako smo u poslednjih nekoliko godina svedoci da Ministarstvo odbrane ulaže u padobranstvo, jedriličarstvo a kroz Vulinove inicijative bili smo svedoci ustanovljenja osnovnih priznanja veteranima i medijske produkcije koja je izrodila nekoliko kvalitetnih ratnih dokumentaraca.

Radio-amateri su nedavno takođe došli na red kroz program pomoći Ministarstva odbrane nazvan „Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama“.

Tango Six je bio na vežbi u okviru ovog projekta ali priču o događaju počinjemo na zanimljiviji način.

Ni oni nisu rekli da neće

Pre interneta, e-pošte i brojnih danas popularnih društvenih mreža, jedini način da se ostvari besplatna komunikacija sa celim svetom bio je  putem radio-talasa. To je slučaj i danas. Kada internet, fiksni i mobilni telefoni zakažu, radio-talasi ostaju jedini pouzdani način komunikacije, dokazano je u više navrata – od zemljotresa u Skoplju 1963. godine, preko NATO agresije 1999. godine do ne tako davnih poplava u Srbiji i regionu 2014. godine.

Značajnu ulogu u svim pomenutim i brojnim nepomenutim situacijama imali su radio-amateri. Bili su tu u svakoj većoj neprilici koja je poslednjih nekoliko decenija zadesila našu državu i narod, imajući veoma primetnu i značajnu ulogu u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara. Ljudi različitih zanimanja i profila, povezani ljubavlju prema radio-tehnici, dobrovoljno i samoinicijativno uzimali su učešće u radu „Radio Mreža za Opasnost (RMZO)“ Saveza radio-amatera Srbije i Jugoslavije. Poznavanje tehnike uspostave veze u različitim, često nepovoljnim uslovima, kao i sposobnost rada u momentima kada sva druga sredstva komunikacije ne funkcionišu su im omogućila da nebrojeno puta pokažu njihovu humanost u karakter.

Vežba koju je „Novi Beograd“ izneo bila je podržana od strane Ministarstva odbrane / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Svakog 24. marta, radio-amateri održavaju memorijalni “sked” pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Tada se svi prisete nemilih događaja od pre 22 godine i izvrše prozivku svih prisutnih amatera u etru. Svi oni koji su tada učestvovali u radu RMZO Saveza radio-amatera Jugoslavije (SRJ), čak i danas se sećaju te večeri, kada je započelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Odmah nakon proglašenja stanja neposredne ratne opasnosti na teritoriji SR Jugoslavije, Savez radio-amatera Jugoslavije (SRJ) je aktivirao RMZO. Svrha te mreže je prvenstveno bila prosleđivanje informacija značajnih za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara. Svi učesnici RMZO, sa teritorije tadašnje države su dobrovoljno i bez naknade učestvovali u radu radio-mreže, stavljajući svoje znanje i ličnu tehniku na raspolaganje. Radio-klub “Novi Beograd” je ubrzo postao glavni štab veze i upravna stanica na KT i UKT frekvencijama a upravljanje navedenim mrežama je povereno članovima kluba (YU1EA, YU1UO).

U 19:55, te večeri, nekoliko radio-amatera se nalazilo u prizemlju solitera na Novom Beogradu. Širom Srbije bilo ih je nekoliko hiljada, prenoseći bezbroj poruka i informacija namenjenih svima onima koji su ih koristili da odbrane Jugoslaviju. Bili su često prvi koji su prenosili informacije, iz svih krajeva tadašnje države. Bez naređenja, regrutacije, davali su sebe i svoju ličnu tehniku koju su posedovali, često i bez sna po više dana. Za podrume i skloništa nisu znali – njima je sklonište često bilo vedro nebo na nekom brdu, čuki, uzvisini, odakle su osmatrali vazdušni prostor iznad sebe. Javljali su pravce naleta neprijateljskih aviona i krstarećih raketa, tipove letelica i njihovu brojnost, visinu leta, a naša PVO je to sve pomno pratila.

Ivan Urošević, predsednik radio-sekcije „Novog Beograda“, brifuje učesnike vežbe

Korišćena je sva raspoloživa tehnika – ručne stanice i stacionarni uređaji, repetitorska mreža koja je u trenutku omogućavala da informaciju čuje bilo ko od nekoliko hiljada stanica, radio-amaterskih i vojnih, koje su tada bile na prijemu.

– Zapostavljanje porodice je trajalo 78 dana. Moja majka je svih tih 78 noći stajala na prozoru i čekala da se vratim. Čovek u jednom trenutku shvati gde je, šta radi – zna zašto to radi i šta može da mu se desi i to je ta matematika sa kojom smo živeli. – priseća se za Tango Six Karlo Novković, YU1FX.

Dragan Antonić YU1UO i danas pamti eksplozije:

– Bila je noć, negde oko tri časa ujutru, širom otvoreni prozori u prijemno-predajnoj sekciji našeg kluba. Samo osetite kako tlo podrhtava i kako se čuje strahovita eksplozija, i onda kolega sa terena preko stanice javlja – pogodili su Valjevo.

– U tim situacijama ne razmišljate o ličnoj opasnosti i ugroženosti. Iznad njihovih glava preleću avioni, bilo je bitno da nam oni jave, a mi to prenesemo. – prisetio se Srećko Morić, YU1DX.

Dragica Ivanović YU1DI je učestvovala sa oba svoja sina, koji su išli na dežurstvo na smenu. Svi stanari solitera u kome se klub nalazi su takođe na neki način davali doprinos – silazili su u prizemlje i donosili kafu i cigarete, tih dana deficitarne artikle, a često i hranu posadi upravne stanice.

Radio-amateri su naviknuti na terenski rad / Foto: Ivan Urošević, Tango Six
Podizanje antene / Foto: Ivan Urošević, Tango Six
Kad i NASA-ini sateliti otkažu, tu je radio-spektar / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Posle više od 20 godina, NATO akcija pod kodnim imenom “Allied force” i dalje izaziva burne rasprave na društvenim mrežama. Rasprava među radio-amaterima ipak nije bilo:

– Imali smo prijatelje radio-amatere iz Nemačke koji su nam javljali kada su iz Frankurta poletali vojni avioni ka Srbiji. Bilo je italijanskih radio-amatera koji su nam javljali o poletanjima iz baze u Avijanu. Bilo je i makedonskih i bugarskih stanica koje su učestvovale otuda. Naravno, bilo je i namernih ometanja, sa aviona NATO namenjenih elektronskom ometanju, pa i sa drugih pojedinačnih tačaka – iz same Srbije, pa i Hrvatske, gde su bile organizovane smetnje i tu se zapravo vodio pravi mali elektronski rat. – ističe naš sagovornik.

Za svoje učešće i pomoć u odbrani zemlje 1999. godine, radio-amateri su nagrađeni Ordenom zasluga za narod.

Iako se te 1999. godine dogodilo možda najznačajnije učešće Radio-kluba “Novi Beograd” u amaterskoj radio-mreži u vanrednim situacijama, to nije bilo i jedino. Jedna od prvih informacija o razornom zemljotresu koji se dogodio u Skoplju 1963. godine pristigla je upravo preko radio-amaterskih frekvencija. Tokom građanskih ratova 90-tih godina, veliki broj porodica je ostao razdvojen, na različitim stranama učesnika sukoba, bez mogućnosti međusobne komunikacije prekidom telefonskih linija između članica sukoba. Radio-amaterima koji su tada danima i nedeljama sedeli za radio-stanicama i preko radio-talasa pozivali kolege sa “one strane” da oni telefonom pozovu lokalni broj koji su uplakani i zabrinuti očevi i majke, sestre i braća, verenici ili supružnici donosili na papirićima, u nadi da će se neko javiti i čuti svoje drage ili makar saznati nešto o njihovoj sudbini i danas krenu suze pri sećanju na to. Još pamte redove ispred kluba i osmehe onih koji su imali sreću da saznaju nešto o svojim bližnjim.

Polaznici obuke uvezbavaju podizanje antena u terenskim uslovima / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

U poplavama koje su zadesile Srbiju i region 2014. godine, radio-amateri su opet samoinicijativno krenuli sa radom i preneli preko 25000 poruka i informacija, pomažući na taj način spasilačkim službama da spasu preko 700 ljudi. To je bilo veoma značajno, jer je velika teritorija bila istovremeno pogođena poplavama, što je izazvalo nestanak struje i potpuni prekid svih komunikacija, pa i onih kojima su državne službe raspolagale. Jedini način komunikacije na terenu je bio preko radio-amaterskih uređaja – ručnih stanica i repetitora R1 postavljenog na Avali.

Radio-klubovi su oduvek imali veliku ulogu u omasovljavanju, podmlađivanju i obuci članova Saveza radio-amatera Srbije. Uviđajući značaj amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama, jedan od najvećih i najbrojnijih radio-klubova u Srbiji, Radio-klub “Novi Beograd”, neguje tradiciju obuke svojih članova za rad u takvim prilikama. Ove godine, nakon veoma uspešnih prethodno realizovanih projekata, četvrti put je realizovana saradnja između Radio-kluba “Novi Beograd” i Ministarstva odbrane Srbije koje je prepoznalo aktivnosti kluba i u okviru programa pomoći civilnim organizacijama sufinansiralo projekat pod nazivom “Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama”.

Obuka mladih kadrova jedan je od prioriteta kluba / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Cilj projekta je, kako za Tango Six kažu iz radio-kluba „Novi Beograd“, afirmacija volonterizma i osećaja društvene odgovornosti i solidarnosti u zaštiti i odbrani ljudskih života i imovine tokom vanrednih situacija na definisan, bezbedan i organizovan način.

– Projekat je započeo 01. avgusta 2021. godine, kada se započelo sa pripremom i izvođenjem specijalističke osnovne obuke grupe od 15 radio-amatera za rad u amaterskoj radio-mreži u vanrednim situacijama (ARMVS) koji ranije nisu imali iskustva u istim.

Takođe, izvedena je i obuka 5 radio-amatera, budućih instruktora, koji su tokom ranijih projekata i obuka već prošli osnovnu obuku i imaju prethodnog iskustva u radu radio-mreže u vanrednim situacijama. Obuka je bila podeljena na teorijski i praktični deo. U okviru teorijske obuke, polaznici obuke su se upoznavali kako sa pravnim okvirom delovanja, tako i osnovama rada, tehnikama rada i procedurama u vanrednim situacijama. Tokom praktične obuke, polaznici su u terenskim uslovima mogli da nauče i uvežbaju praktična znanja i veštine kao što su izrada i postavljanje različitih tipova antena, rad u terenskim uslovima sa akcentom na alternativne izvore napajanja (baterije, agregati). – kaže za naš portal Ivan Urošević, predsednik radio-sekcije radio-kluba „Novi Beograd“.

Istureno Komandno Mesto / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Nakon dvomesečne obuke, u nedelju, 07. novembra 2021. godine, na devet lokacija u Beogradu održana je i pokazna, završna vežba, koja je bila prilika da licencirani radio-amateri pokažu svoja znanja i veštine kojima su ovladali tokom obuke za rad u „Amaterskoj Radio-Mreži u Vanrednim Situacijama (ARMVS)“. Više od 30 radio-amatera učesnika iz Radio-kluba “Novi Beograd” je učestvovalo u simuliranim uslovima fiktivnog zemljotresa, nakon koga se stvorila potreba da radio-amateri pomognu državnim organima.

– Ocenjeno je da je vežba izvedena potpuno uspešno i po planu, iako su logistički zahtevi postavljeni visoko. Nekoliko terenskih lokacija, veliki broj antena, opremanje mobilnih ekipa u vozilima, slanje podataka i spiskova digitalnim modovima preko radio-amaterskih uredjaja i drugo. Poseban detalj je bila demonstracija postavljanja vertikalne KT antene na terenu od strane polaznika obuke za svega 90 sekundi. Montiranje antene, podizanje, lengerisanje, postavljanje radijala. – kaže Urošević.

Vežbi su prisustvovali i pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije (GSS), Alpinističkog odseka Beograd (AOB) i potpredsednik Opštine Novi Beograd, gospodin Srđan Minić, koji je izrazio zadovoljstvo viđenim. Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti obave razgovori o mogućnosti dalje saradnje između organizacija, u cilju podizanja kvaliteta rada svih organizacija u budućnosti.

Radna stanica radio-amatera. Predsednik kluba Dragan Antonić koji je učestvovao u radio-mrežama 1999. i 2014. godine / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

– Pored aktivnosti vezanih za obuku, nabavljen je i deo nedostajuće tehničke opreme za rad. Moderan KT primopredajnik Yaesu FTDX-5000MP, antena za KT opsege, laptop računar, koaksijalni kablovi i konektori, lemilice, merni instrumenti. Iako ova oprema još uvek ne pokriva sve zahteve kvalitetnog rada u ARMVS, značajno podiže operativne kapacitete radio-kluba, tehničke mogućnosti i menja zastarelu opremu za rad. – ističe Urošević i za naš portal opisuje u kom se stanju nalazi ovaj hobi koji je zanačajan i za odbranu zemlje:

– Danas mnogi radio-klubovi vode bitku da opstanu. Tranzicionim promenama tokom 2000-tih godina, država je prestala da finansira “Narodnu tehniku” (Savez organizacija za tehničku kulturu), te su tako pored avio-modelara, raketnih modelara, konstruktora, foto-sekcija bez sufinansiranja ostali i radio-amateri.

Alat. Nabavljen kroz projekat uz pomoć Ministarstva odbrane. Kratkotalasni (HF opseg) primopredajnik, Yaesu FTDX-5000MP / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Sada su svi oni od države uglavnom zaboravljeni i zapostavljeni. Radio-amateri traže da postanu deo Sektora za vanredne situacije, jer gde su zemljotresi, požari, poplave, tu su i oni. Da prvi prenesu vesti, kakve god da su. –

Sagovornici iz Radio-kluba “Novi Beograd” ističu da njihove aktivnosti kao članova neprofitne organizacije dosta zavise od volonterizma, inicijativa članova i visokog kvaliteta obuka radio-amatera (posebno mlađih i školske omladine) za RATEL-ove licence, koji podmlađuju klub. Zahvaljujući tome, klub je jedan od retkih koji je preživeo tranziciju i još uvek funkcioniše, pa čak i uvećava broj svojih članova jer aktivnosti kluba privlače nove članove. Intenzivno se radi na opremanju i obnavljanju materijalnih resursa u skladu sa mogućnostima i nadaju se da će se donacije klubu nastaviti i u budućnosti. Iako veoma značajna, pomoć Ministarstva odbrane nije i u potpunosti dovoljna. Pozivaju sve koji su u mogućnosti, da pomognu rad kluba, jer je to pomoć celom društvu u celini. Ističu da su voljni da vredno rade, opremaju se i vežbaju, sve u nadi da oni nama svima ipak nikada neće zatrebati.

Posetite njihov sajt i raširite vest. Kao što su i oni to radili kada je bilo potrebno.

Radio-amateri / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Komentari

I

Svaka cast na clanku. Tango six je iz dana u dan cini mi se sve bolji. Sve vise tekstova, clanaka, reportaza sa sajmova. Jako dobro i organizovano. Nadam se da cete u jednom trenutku bukvalno svaki dan ovako kvalitetne tekstove izbacivati.Ne znam da li ste razmisljali i o nekom stampanom izdanju, npr jednom u 14 dana ?

Odgovori
P

Planiramo neke prilično spektakularne stvari u narednom periodu. Uskoro više i o tome.

П

Svaka čast Petre na članku. Pročitao sam ga u cugu. Pozdrav od YU.

S

Činjencia da je pod Vulinom krenula i modernizacija i vojske i sektora civilne zaštite a vidim da je i u policiji uradio mnogo sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Mogu da ga mrze ali je zaista uradio puno toga dobrog! Lepo od Vojnovića što je to priznao.

Odgovori
H

Vulin je domacin covek, veliki patriota, i veoma je zainteresovan za probleme koje se javljaju u sektorima za koje je zaduzen.

Negativne slike o njemu se stvaraju zbog politicke situacije u kojoj se nalazi i zbog stranackih poltrona koji ga okruzuju, samim tim mora da prica sta mu se naredi.

Da je samostalan kandidat, da se udalji od stranackih sizofrenicara i da ima mogucnosti da sam donosi odluke sto se tice njegovih resora, siguran sam da bi uradio mnogo vise i imao bi uvek moj glas.

N

Vulin je patriota, za moj ukus je malo poltron ali činjenica je da radi. Najbolji kojeg smo imali od 2000, isključio bih AV.

Odgovori
V

Momci, batalite Vulina. YU1FJK su carevi. U ovako depresivnom vremenu gde je sistem vrednosti pao na najnize moguce grane, ovi momci sa puno entuzijazma rade na sebi i stoje na raspolaganju u svakoj nevolji. Ovo je za postovanje celnika klubova , a pogotovo onih koji su se licno potrudili da ovu vezbu organizuju i sprovedu u delo. Svaka cast. Bravo YU1FJK.

M

Bravo i veliki pozdrav svim nasim Radio Amaterima!!, i bravo Tango Six za članak!!

Značaj neprevazidjene struke i potrebe za organizovanim i od drzave podrzanim (koliko toliko) Radio Amaterstvom je ogromna i u miru i u ratu. Promovisanje Radio Amaterstva je izuzetno znacajno za sve, ali ponarucito mlade ljude jer omogucuje nezavisnu komunikaciju, umrezavanje i medjusobno pomaganje svih ljudi kad je to potrebno.

Radio Amateri po nekima zive u senci modernih drustvenih mreza, smartfone i 5G talasa, ali su ustvari nuništiva mreza linija veoma lepo organizovane komunikacije.
Kad dodje do frke i kad pukne internet, struja, itd, oni samoinicijativno ostaju da spajaju i pomazu narod.

Odgovori
N

@Vladimir
Radioameterima svaka čast, kapa dole. Čisto sam prokomentarisao odnos države, kao i u svemu, ako država malo pogura, to udruženjima kao što su YU1FJK mnogo znači.

Odgovori
M

Itekako su radio amateri pomogli. Iu 90 posto naleta nato aviacije smo imali info od njih ..pozdrav za sve njih koji su nesebicno dali svoj doprinos odbrani naroda…OVO JE PRAVA STVAR obuciti nove ljude i spremiti za neke nove vanredne i opasne izazove…

Odgovori
h

Mnogo hvala ovim momcima, a posebno radio amateru Zoranu iz Nisa, 99 je pomogao da se javi mojima da nisam poginuo i da pricam sa roditeljima sto nam je svima mnogo znacilo. Znam da su i mnogo vaznijih stvari radili ali eto ja po tome ih zapamtio.

Odgovori
M

Svaka cast momcima! Dajte da im se pomogne!

Pomagali su i spajanje porodica koje su ostale na razlicitim stranama sukoba 90tih u Bosni, kada telefonske veze nisu radile. Snimljen je film o tome pod imenom „Sto te nema“, ima ga na YouTube!

Kapa dole za ljudskost i volju!

Odgovori
Z

Vratice se radio-amateri na velika vrata, cim stucne internet i ostanemo bez vibera, skajpova, kablovske, instagrama i fejsova.

Inace je jako lep hobi, moj brat je radio-amater, ima odrzane veza sa vise od 200 zemalja na svetu, razmisljam i ja da polozim za radio-amatera.

Odgovori
D

sa koliko godina klinci mogu da zapocnu obuku za radio amatere?

i gde bi bilo dobro da se javimo za pocetak?

hvala

Odgovori
M

Imate na njihovoj fejsbuk stranici informacije o obukama, postoji i broj telefona, pretpostavljam da ce vam dati informaciju. Vidim da imaju dosta klinaca u klubu po slikama.

Komsija mi je radio amater, njegov sin je polozio isto, mislim da je imao 10 godina ili tako nesto tada.

I

Pozdrav Dejane, možete se javiti nama u Radio-klub „Novi Beograd“, redovno organizujemo obuke za polaganje.

Imamo i mladje u klubu, neki optimum je da imaju barem 10rak godina zbog polaganja. Mladji od toga mogu da savladaju neke od veština, telegrafiju na primer.

Javite se, smislicemo im nesto zanimljivo vec.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Send this to a friend