BEG airport status
[POSLEDNJA VEST] Hrvatska zvanično izabrala Rafal, 12 polovnih aviona biće plaćeno „999 miliona evra“ Nije milijardu. Novi Hrvatski borbeni avion biće Rafal

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska zvanično izabrala Rafal, 12 polovnih aviona biće plaćeno „999 miliona evra“

Kako je danas saopštila Vlada Hrvatske, ova zemlja kupiće 12 polovnih (10 jednoseda, 2 dvoseda) višenamenskih borbenih aviona Rafal. Time je i zvanično potvrđena informacija koju su pre nekoliko dana preneli hrvatski mediji.

Saopštena je cena aranžmana: ne milijardu, već 999 miliona evra.

Ugovor bi do kraja ove godine trebalo da se potpiše sa Francuskom a kako je saopšteno pored aviona obuhvataće i: simulator leta, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i testnu opremu, rezervne delove, obuku osoblja i instruktora, podršku predstavnika proizvođača u trajanju od 3 godine i garanciju od 12 meseci za svaku letelicu, motor i drugu opremu.

Još od 2005. godine, kada je svetskim proizvođačima borbenih aviona prvi put poslat  RFI (Request For Information – Zahtev za informacijom) Hrvatska je bezuspešno pokušavala da nabavi zamenu za sovjetske presretače MiG-21. Nakon prvog RFI usledili su dugogodišnji pregovori, ali nisu zatražene službene ponude, postupak nabavke nikada nije završen, a poslednja ozbiljna ponuda dobijena je 2012. godine od SAAB-a koji je tada ostao jedini proizvođač koji, zbog neozbiljnosti hrvatske strane nije odustao od namere da Hrvatskoj proda svoje Gripene.

Nakon ovog neuspešnog pokušaja, krajem 2012. doneta je odluka da se remontuju postojeći MiG-ovi 21 što bi bilo kratkoročno rešenje problema opstanka borbene avijacije. Juna 2013. je odlučeno da se 7 postojećih aviona remontuje u Ukrajini, uz dokup još 5 primeraka za ukupno 17,7 miliona evra sa PDV-om. Isporuka aviona izvršena je tokom 2014. i 2015. Početkom juna 2015., na adrese više svetskih proizvođača borbenih aviona poslat je novi RFI, pristigle ponude su otvorene početkom oktobra 2017. da bi krajem marta 2018. godine stručni tim Ministarstva odbrane Hrvatske preporučio nabavku polovnih borbenih aviona F-16 iz sastava RV Izraela.

Međutim, ispostavilo se da Izrael nije imao saglasnost SAD za ovaj posao i nakon nekoliko emseci neizvesnosti, januara 2019. zvanično je saopšteno da se neće nabaviti izraelski polovni F-16. Novi pokušaj odn. proces nabavke započeo je već na leto iste godine da bi u januaru 2020. Hrvatska u čak 7 država poslala RFP (Request For Proposal – Zahtev za predlog). Zbog Korona virusa, ponude su dobijene tek u septembru i to od samo 4 države, od SAD za nove F-16, Izraela za polovne F-16, Francuske za polovne Rafale i Švedske za nove Gripene. Dva meseca kasnije dobijene su i tzv BAFO ponude (Best and Final Offer), a Studija o izvodljivosti predata je Vladi Hrvatske krajem decembra. Početkom februara ove godine odluka o nabavci borbenih aviona odložena je zbog zemljotresa koji je pogodio region Banije.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

al

Neka je sa srecom komsijama i da ih dugo sluze u miru. I dalje smatram da Rafal nije dobar izbor za „mala“ vazduhoplovstva iako je fantastican avion ali sve smo vec prezvakali X puta. Nadam se samo da „odgovor“ Srbije nece biti nesto od SU teskasa jer bi to bio jednako los izbor kao i Rafal za HR.

Odgovori
An

Ja mislim da bi za Hrvatsku najbolje odgovarali oni juzno korejski i cao zdravo. Koliko nam je potrebno za air policing, sasvim dovoljno.

Ma

Beduin , hrvatska nema para , gasi se borbena eskadrila , mislim da je knedla u grlu ko kuca! Godinama slusamo tvoje komentare podle i ispod pojasa.

Be

Marine, ne slusas ti nista.

Ti, kao puno ljudi, jednostavno nisi kadar razumjeti procitano.

Ma
Mi

Ovako da je jasno; Beduinov je call u HRZ bio na EGL. Piggy,jel vam to dosta.Stalno je cvilio ko svinja pred klanje i ljudi su držali distancu od 5 milja s njime!
Nekada sad kaže da lažem daboga mi dijete umrlo ako to nije istina
Više mi ga je pun kufer o njegovoj stručnosti,a nije kimbine znao zatvoriti sam!

Mi

Ma pusti tzv „BEDUINA“ svi znamo tko je on u Plesu,ali nam je fora slušati jel može gluplje od glupljeg izvaliti i svaki put uspjeva,pozzz od tehničara,zante šefe i mi imamo internet!Samo ne od SABBA!

Be

😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

Kr

Mislim da je Rafal pravi avion za Hrvatsku, voleo bi i da Srbija ima isti.
Dali je ovaj rafal avion koji je nekada razvijala Jugoslavija. Jako podseca na Novi avion Jna.

Tr

@Marin

Na slici je i jedan sa oznakom RS, izgleda i mi uzimamo Rafale :) :) :)

Ma

Haha svoje misljenje – citaj Beduin ne gledaj slike vecernjeg ….
U.S. Embassy Zagreb
@USEmbZagreb
The U.S. Government supports Croatia’s selection of next-generation fighter aircraft. Aircraft interoperability will make a strong @NATO Ally even stronger. 1/3
1:42 PM · May 28, 2021

Iv

Stvar je u tome da nam treba zrakoplov koji može samostalno djelovati, bez awacsa i ostale potpore a tu je jedini pravi izbor Rafal, a bez obzira što smo malo zrakoplovstvo NATO će nas upotrebljavati u svojim operacijama!
Nije bezveze i nepromišljena odluka što smo odabrali Rafal.

Lu

Ako se ne varam, SCALP-EG rakete imaju domet od 560km…Napokon je i službeno ono što smo znali već pet mjeseci. Kada ti netko ponudi F3R, to se ne odbija.

Odgovori
NN

A oni ce imati mogucnost kupiti i SCALP-EG?
Pa ne bih bio tako siguran u to.

Be

@Luki

Pa sta ako SCALP-EG ima domet od 560km. Hoce Hrvatska mozda napasti Rusiju pa joj treba raketa tog dometa da gadja nesto u dubini teritorije? :-)
Mislim da Hrvatska nece nabavljati tu krstarecu-raketu zato sto joj to ne treba i zato sto je uzasno skupo sredstvo.
Bojeva glava je oko 450kg. To ti todje kao FAB-500 a kosta oko milion Evra.
Jeftinije ti izadje 50 raketa iz Orkana nego jedan ovaj SCALP.

Lu

Već su u paketu. Specijalna cijena za Hrvatsku, EU / NATO državu. Samo za usporedbu, Indija za 36 Rafala plaća 7.8 milijarde eura. Pa ti računaj.

Le

@NN jedino bi sporazumi vezani uz pacifikaciju regiona, nakon Dejtona, mogli biti prepreka tome. HR je u NATO i EU, dakle, ako nije eksplicitno zabranjeno, što ne bi mogli kupiti, ako im se može i hoće?

Al

NN pa ste rekli da nema šanse ni da nam prodaju Rafale f3r pa evo ti ga na

ov

Ne treba skalp HR-u, nece ga ni traziti. Vec ce ga sami dobiti, kad nato-u to zatreba.

Er

Luki,
Evo ka sam izračunao: Indija 260 milina po avionu a Hrvatska 80 miliona po avionu. Uz još jednu razliku koju si prećutao, Indija je kupula ranije i kupula je nove avione a Hrvatska kasnije i polovne.

Vu

Ekipice Hrvatska je kupila VISENAMJENSKI avion i trazila je kompletni paket sa naoruzanjem, opremom i obukom. Isto tako zahtjev HRZ je bio za puni kapacitet od krstarecih raketa do BVR raketa. Rafale se nece koristiti samo za airpolicing. Mi zelimo izgraditi zrakoplovstvo koje ce biti sposobno za sve operacije ne samo za jedan spektar opetacija.

Mi

@Vokovarac
To mozda jeste stav Hrvatske, ali ne znaci da mora sve odjednom. Ponarucito ne u prvoj turi za pocetak, pa da kazemo preporoda HRZ

Vu

@Milos77
Nije nito bitno da sve odjednom dode, vjerojatno to i ide u etapama. Ali u svakom slucaju ce biti kompletan paket. Nakon 2025 god HRZ ce biti spisoban djrlovazi u svim vremenskim uvjetima, danju/nocu i na sve ciljeve na kopnu,zraku i moru. Definitivno kvantni skok za HRZ koji radi korake ka ozbiljnom i modernom zrakoplovstvu.

Mi

@Vukovarac
Slazem se ja sa svim sto ste zadnje napisali. Ja samo govorim na ranije pomenuto pisanje da je HRZ trazio sve u ovom tenderu koji je ogranicen na tih 999€. Sve odjednom ne moze da stane, niti je potrebno. Mozda do 2030.

Bo

Vukovarac
Ma sta kazes, gradite zrakoplovstvo za sve operacije! Da necete nekog napasti sa 12 aviona. Ne budi smesam. A o tome da cete 2025 godine biti sposobni za sve zadatke u svim uslovima su price za malu decu. Kao prvo tih 6 komada ce prvi put poleteti 2025. A koliko ce piloti imati sati naleta. 100? Ili 200? I ti mislis da je to iskusan pilot? Smesno. Bez 1000 sati naleta, za pilota ne mozes reci da moze iskoristiti pun potencijal aviona, da moze obavljati sve zadatke u svim vremenskim uslovima na moru i kopnu. A sobzirom na preskup sat naleta, i na to da avioni nisu novi, pitanje je da li ce to imati pre odlaska u penziju. Ne zanosi se da cete sad biti neka sila sa 12 aviona. Bice vise za slikanje, nego za letenje.

Iv

Bob12:51, 30. maj. 2021.
Vukovarac
Ma sta kazes, gradite zrakoplovstvo za sve operacije! Da necete nekog napasti sa 12 aviona. Ne budi smesam. A o tome da cete 2025 godine biti sposobni za sve zadatke u svim uslovima su price za malu decu. Kao prvo tih 6 komada ce prvi put poleteti 2025. A koliko ce piloti imati sati naleta. 100? Ili 200? I ti mislis da je to iskusan pilot? Smesno. Bez 1000 sati naleta, za pilota ne mozes reci da moze iskoristiti pun potencijal aviona, da moze obavljati sve zadatke u svim vremenskim uslovima na moru i kopnu. A sobzirom na preskup sat naleta, i na to da avioni nisu novi, pitanje je da li ce to imati pre odlaska u penziju. Ne zanosi se da cete sad biti neka sila sa 12 aviona. Bice vise za slikanje, nego za letenje.

Bob
Ne planiramo nikog napasti nego tih prvih 12 aviona ce sluziti kao sredstvo odvracanje.
12 rafalea s nosivosti 9500 kg pametnih bombi i raketa s naletom od 1800km je ozbiljna stvar. Veca je nosivost tih 12 rafalea nego svih zajedno vaših MiGova ,orlova,galebova.
2025 ce nasi piloti biti osposobljeni za air policing i za manje komplicirane borbene zadatke ali opet ni onda mig 29 nemaju nikakve Sanse približiti se rafaleu i s neiskusnim pilotima,zbog radara,polu stelthu, meteor-a raketa. Svi noviji avioni su napravljeni da olakšaju pilotu maksimalno letenje tako da avion skoro pa sam leti a pilot se moze skoncentrirati na borbene zadatke. Veci je izazov za tehničare. Potpunu operativnost bi mogli postici 2030 ako budemo ulagali dovoljno.
Rafale ima jeftino održavanje s obzirom koje mogućnosti nudi. Sat letenja do 19 t dolara slicno kao i f 16.

Bo

Ivan
Ma sta kazes. Nema sanse da se priblizimo. Kao prvo, nemate pilote koji mogu leteti nocu, kao drugo koliki je domet radara na avionu?140km. Kao trece zasto bi se i priblizavali, kad imamo pvo. A to sto avion ima dolet 1800 km, sta znaci u borbi dve male zemlje, gde je raspon par stotina kilometara. A i sama nosivos, sta zanaci? Ponese vise raketa, i ….Jeli bezbedniji sa njima? Nije. Samo je tromiji i lakse ga je i otkriti i pogoditi.

Mi

Hrvatski piloti će svalako nakupiti svoje prve desetine sata, ako ne i 100 do dolaska prvih 6 aviona kako piše 2024te. To se radi po planu i nema tu nista da varira ako Francuzi imaju takav program. To ce ukljuciti i borbena gadjanja. Naravno da nece biti spremni i iskusni sa tom skolom za ozbiljnu akciju, ali ce imati gomilu sati naleta i gadjanja pre dana dolaska prvih aviona u Hrvatsku.

U šta ja ne verujem je da ce imati obuku za gadjanje naprimer krstarecim raketama ili bilo cime sto ne ulazi u pocetni ogranicen paket naoruzanja u prvoj 999 turi.

pp

Da,da.
To je onaj koji neće biti ponuđen.
Ili kako bi jedan kolega sudionik rasprave rekao; „pa čoveče čitaš li ti što ljudi ovde pišu.
Kakav Rafal pobogu“.
To je to. Kvantni, nezamisliv iskorak za HRZ i Hrvatsku, usprkos koroni i potresima.
Bravo Plenky.

Odgovori
Ma

pp5d6. Pratim redovito tvoje komentare na forumu i najjaci si! A sto reci takvima osim ugodan dan!

Zo

Beduin?

Odgovori
Lu

Pobježe :P hehehe

Ma

Skuplja sav papir koji mora pojesti.A napokon bravo Hr,rezultate ove nabave većina komentatora ovdje nažalost neće doživjeti.Ali život je to..i sad je ljepši..

Be

Djecaci dragi, kad ih vidim na stajanci u HR s HR oznakama, tek cu onda povjerovati u sve to.

Do tada, kokice i pivo

K

Beduin ce ti odgovoriti da nikakav ugovor jos nije potpisan. I mozda podsjetiti na to da je ista stvar objavljena i za Izraelski F-16, od kojega na kraju nije bilo nista.

Ne treba previse slaviti sve dok se ne potpise ugovor (do kraja ove godine se to mora dogoditi), a valjalo bi pričekati i da izađu detalji ponude – što je sve u tih 999 milijuna eura ukljuceno.

Ovo je tek prvi i najlaksi „korak“. Vec na prvom sljedecem koraku, koji je daleko konkretniji, smo zadnji puta pali. Polako sa odusevljenjem, ima jos tu puno prostora za skepsu.

ma

Već su jednom tu likovali razne omnie kad je Krstičević odabrao one otpadne Barake….

Be

A da bi investiciju smatrao opravdanom, te mozebitne Rafale moram vidjet ako ne na Red Flagu, onda barem na Firsian Flagu.
Moram ih vidjeti bar na 2 medjunarodne vjezbe godisnje, moram ih vidjeti kako obavljaju aerial refueling, moram ih vidjeti da pricaju s awacsima…

Inace, lizanje neba se jako dobro i s Pilama obavlja

om

Max, Izrael je cijelo vrijeme tvrdio da će stvar riješiti sa Amerima i s obzirom na njihov nivo suradnje i ja i hrvatska strana nismo niti sumnjali da se to neće dogoditi. Vi skeptici i pametnjakovići jedini ste to kao znali ali nam niste rekli ali ste posijali dozu skepticizma i pametovanja ,naravno da je to vaš odgovor na sve ,kada krene neki problem.

Be

Dobro Omnia, evo ja sad tvrdim kako od ovog posla nece biti nista.

Kao sto sam i onomad tvrdio kako od Kosher Bureka nece biti nista, unatoc obecanjima iz Buenos Airesa ovaj Tel Aviva.

Ugl., ti i puno drugih ste se iskazali neznanjem i nepoznavanjem materije tada a i sada.

Sr

@max
Sa planiranim naletom od 70h godisnje + 30h simulator, taj „otpad“ za one pare je bio vise nego odlicno resenje iskreno, mada bi Madjarska varijanta na lizing bila najbolja. Isto vazi i za nase Migove-29 kojima ce mogu da garantujem isteci vremenski resurs(onih 7-10godina), a ne casovni(700h), iako se leti daleko vise nego ranije. Vise letenja, mora da se plati i to debelo i moras imati kadar da to drzi u vazduhu.

U svakom slucaju, ako i bude Rafal, u najmanju ruku ce biti daleko bezbednije radno okruzenje za pilote, a verovatno ce i privuci mlade ljude sto zastarela tehnika tesko da moze. Ljudi koji su proveli 20+ godina u tom sistemu, zasluzu da ih neko nekad nagradi majku mu.

om

Onda Beduin znači ostajemo bez zrakoplovstva ako je tako.
Za tu pak varijantu nije niti jedna politička opcija u Hrvatskoj što sad…..

Mi

@ Beduin,
Cekaj, ti sad tvrdis da ni od ovog posla nece biti nista, ili samo zahtevas da investicija bude opravdana? :-)
Čisto da te razumemo jasno, pa i drzimo za rec posle :-) . Postao deo ove sage tojest sapunice kako je neki zovu silnim predikcijama.
Evo SAAB se buni…biće belaja 😁

Pe

Beduin će sto posto glasati za Tomaševića na Zagrebačkim izborima.

Ra

Eeee beduine čitam te duže vreme u komentarima i uvek kontra svega, jednom da i ti ubodeš sa svojim komentarima kao kod F16.
Može li to dvaput, sumnjam.

Be

Draga djeco, citati s razumjevanjem.

Ja kazem kako imam razloga sumnjati u samu realizaciju ove odluke.
Povjerovati cu u nju tek kad vidim svih 12 kom na stajanci neke HR baze u HR oznakama.

Mada, i u dalje smatram ovu akviziciju neopravdanom ukoliko HRZ ne bude koristio pun potencijal ovih aparata.
A da bi se on iskoristio, za to treba rasiriti krila do medjunarodnih vjezbi tipa Red Flag ili barem Firsian Flag, treba savladati i uvjezbati aerial refuling, treba nauciti pricati s awacsima…..sve ispod toga je cisto bacanje novaca.

A u 999 milky stane 18 Goldne Eagle i 2 Nasms PZO sustava.
I ostane jos kusura

Vi

Obzirom da je ovaj put vrhovni vođa osobno pročitao odluku uz poduži uvod te kratke tehničke podatke na kraju (što je meni osobno bilo jako smiješno), mislim da se Barak/Brakeet scenarij neće ponoviti.

Iv

Beduin
Kakvi aerial refueling kakav awacs za zemlju Velicine hrv.? Rafale je svoju borbenu spremnost dokazao u borbenim misijama bez pomoći drugih zrakoplova.
Hrv je kupila trenutno najbolji Vba na svijetu

Bolje svoju ljubomoru ispucaj negdje drugo a ne na ovom portalu. Npr. mozes glavom od zid lupat.
Hrv je kupila trenutno najbolji Vba na svijetu

K

@Beduin Zar nije 12 Rafalea ipak korisnije od 18 koreanaca i 2 Nasamsa, ukoliko HRZ dobrim dijelom ili u potpunosti ovlada eksploatacijom Rafalea?

Be

PlenKyMoon je puno toga iscitao jucer.

Tako je iscitao kako ce Rafali biti placeni do 2025., sto je po meni zesca glupost.

Takodjer, previse je rijeci potrosio na to gdje ce biti bazirani.

Onda je najavio kako ce prvi avioni doci do kraja 2024. i to u istoj recenici gdje je rekao kako ce HR piloti provesti NEKOLIKO godina u FRA na obuci 🙄

Koliko je to „nekoliko“ godina?
2? 4?

Ajmo kazat kako su to 2 godine.

Do kraja 2021. ugovor mora biti potpisan.
Ukoliko ne bude, sve Vam je jasno.

Be

Ivane, ne nasmijavaj me.

Be

K….

Nije.

To se lako uhvati na spavanju.
Posebno kad su koncentrirani u jednoj bazi.

A specificnost te baze je „mostic“.

HR je potrebniji PZO kisobran srednjeg do dalekog dometa od „ferrarija“ medj’ avionima

Be

Ivane, pobogu, HR jos nista nije kupila!

Tek su donijeli odluku o kupovini!

A ugovor o kupovini, na njemu se jos nije ni pocelo raditi.

Ako ga ne potpisu do 1.1.2022. pisi nista od ovoga.

Ja sam svoje postove isprintao i spremni su za degustaciju.

A ti svoje?

Be

Opet se moram na Ivana vratiti.

Pa milo djete, znas li ti koje mogucnosti NATO pruza???
Pitas za awacse?
Pa ja pricam o Lichtensteinskim awacsima!

Da, sad se smijes jer ne znas kako awacsi nose Lichtensteinske reg.oznake.
A onda bi morao znati kako za pristup, a i mogucnost salanja svojih casnika kao clana posade awaca, moras nesto extra iskesirati.

Aerial refueling 🤔🤔🤔🤔🤔

Pa mislim stvarno.
Valjda znas kako je Rafale f3r opremljen „buddy to buddy“ sustavom.

Zi

Beduin

Verovatno ste mislili na Luksemburg…. 🙂

Iv

Beduin
Tuzan si sto nismo kupili fa 50 doleta od Zagreba do Dubrovnika i nazad, i radara 80 km. Govoris da je to za hrv dovoljno. A rafale s borbenim doletom od 1800 km i aesa radarom 300km ne valja nego bi morali jos i air refuling i awas?
Kontradiktoran si … Ni sam ne znas sto pises.
Ne brini se kupiti crno mi i PZO srednjog doleta.Polako za sve treba vremena.

Li

A rafale s borbenim doletom od 1800 km i aesa radarom 300km ne valja

mislim da covek pokusava da objasni da Hrvatska ne moze ili nema potrebu da maksimalno iskoristi kapacitete doticnog vazduholpova koji je ipak priznacete veoma skup. Sta platnirate s tim avionima osim air policing-a?

Be

Ivane, ti nisi kupio jos nista.

Zivojine, apsolutno si u pravu, moj previd.

Ivane, donijeti odluku i realizirati kupovinu su dva sasvim razlicita pojma.
Raspolazaes s 0 znanja, a boga mi ni ne razumjes procitano,

A o tom vremenu o kojem pricas, ja ga cekam od 2005. i nikako da svane.
Moram se zapitat nije li Agotic bio u krivu kad je od PizzaMajstora trazio 21ce ‘mjesto F5.

Iv

Liegestuhl Klappbar
Beduin
Susjedi hvala na brigi , ali ne brini mi ćemo ga kupiti i mi ćemo plaćati održavanje ,necemo sigurno vama poslati račun. Vijerujem da 90 posto vas Srba nebu imalo nista da i sami kupite rafale.
Ja nemam ništa protiv da vi kupite su 35 ili su 57, slobodno kupite necemo mi kmecati.

Cijena naleta rafalea je slicna kao i f 16 jer su Francuzi izvukli puno lekcija na mirageu.
Hrvatska planira u budućnosti raditi air policing i susjedima koji nemaju borbene avione i na tome zaradjivati kao i cuvati sigurnost u ovom dijelu europe,zato i nismo razmatrali napredne trenazere.A i zato jer smo u bliskoj prošlosti bili napadnuti i zelimo imati sredstvo za odvracanje. Kao i sredstvo koje ce osigurati cijelovitost BiH.

Iv

Sama ponuda za 999 m e za cijeli paket je ponuda koja se ne odbija. Avion je skoro pa nov,taman prebolio djecije bolesti i nasim tehničarima Ce ga biti lakše održavati nego nov avion.
A i to je dobar politički potez približavanje EU od koje smo dobili dosta milijardi i dobiti cemo jos.
Sve iduće vece nabave bit Ce od amera i to direktnom pogodbom jer zelimo sazvati nase partnerstvo ( Bradley,popunjavanje eskadrile black hawk, PZO, mlrs 270). Ali polako Ce to ici ipak je kriza i najbitnije smo riješili sačuvali i modernizirati borbeno zrakoplovstvo.

Go

Znači odabrani avion ne treba awacs niti nadopunu u zraku. Previše ratnih filmova. 😁
Kad se odabire VBA cijene se sposobnosti u odnosu na potrebe definirane u strategiji obrane i razvoja vojske. Više puta je o tome govoreno tko je pratio mogao je vidjeti i čuti. Jasno je rečeno kakav nam avion treba i koje su to zadaće tako da awacs, refueling 😂😂😂
Da li je te zadaće mogao obaviti jeftiniji i manje sofisticiran avion, je li to jedan ili dva tipa… Napišete tender i javi se tko se javi, od toga biraš. Da li se je moglo odabrati pa kupiti direktno šta misliš da ti najbolje paše moglo je ali je prevladao koncept javne nabave. Tako da ništa nije idealno, kakvugod platformu kupiš ako želiš bit zlonamjeran, defetist, gudjalo i pesimist naći ćeš sto zamjerki.

Đ

@Goran
Pretpostavljam da je htio reći na primjeru Libije kad je F16 išao u akciju trebala mu je potpora AWACS-a i F15/F18, dok je Rafale mogao odraditi sve samostalno bez ikakve dodatne potpore. Ima i slučaj u kojem je Rafale napao 8 meta u letu/misiji koji je trajao 9,5 sati.

д

Смористе више са Либијом и великим војним успехом,у коме се Рафал посебно истакао јер је остварио ваздушну победу,оборио ни мање ни више него г-2.

Sl

Uzeli su najbolji avion u ponudi. Dali im je trebao baš takav avion i kako će ga koristiti to je već druga priča.

Odgovori
Lu

Upravo nam je takav avion trebao gdje će piloti napokon letjeti, a ne računati minute letova na MIG21. Imamo Jadransko more, puno mjesta za letenje gdje sada mogu slobodno letjeti koliko god žele.

ma

@Luki haha koji piloti ce to letjeti? Ovi koji su pred penziju ili oni koji neće imati na čemu odraditi školovanje?
I za koje pare će letjeti? One koje uopće nisu predviđene? HRZ nije imao para ni za letjeti na MIGovima čiji su troškovi bili kikiriki prema Rafaleu, a nije predviđen nikakav dodatni novac.
Kao što smo sto puta rekli – to će biti paradni avion za podobne pilote.
Sposobni će vidjeti da nemaju šanse i otići opet za neki Katar…

Đ

sad će moć radit trenažne letove iznad Jadrana do mile volje, a ne da mi svako malo probijaju zvučni zid iznad glave …

K

@Max

Ima puno prostora za skepsu u vezi Rafalea u HRZ, ali ovo su gluposti. MORH ne slaže budžet 3 godine unaprijed da bi tada imao osigurane neke novce za neki lovac za koji jos nije potpisan ugovor i cija se cijena eksploatacije jos ne zna. Niti bi bilo ozbiljno to ocekivati – Krstičević je tako požurio i predvidio stotine milijuna proračunskih kuna za pripremu svoje propale akvizicije (s tim da meni do danas nije jasno sto su ti milijuni trebali pripremiti), koje na kraju nisu potrošene nego su vraćene u budžet. Sve što MORH za sada mora je imati do kraja ove godine predviđena sredstva za dogradnju infrastrukture na Plesu – a koliko ce im sredstava biti potrebno ce ionako vidjeti kroz postupak pregovora ugovora sa Francuskom.

HRZ na Migovima nije puno letio jer nije bilo smisla, a ne zato jer nije bilo novaca, a i zato jer se štedi resurs na avionima da bi mogli potrajati koliko je potrebno bez da nam ubiju kojeg pilota.

le

max

Kod MiGova nije bio problem novac već dijelovi kojih više nema pa su se krpali sa raznih svjetskih otpada. Odakle ti ideja da nije predviđen novac za prihvat novog zrakoplova i uspostavljanje sustava?? Eto nikom noije to u Hrvatskoj palo na pamet pa ćemo se svi iznendaditi koliko će nam novca trebati za to. Čemu ovi izljevi ljubomore kroz omalovažavanje? Zar niste svjesni da time sami ispadate smiješni.

Go

Šta druge briga šta u mome vrtu raste ruža! 😁😁😁

Đ

Ako na kanadere svake godine možemo spalit Eur 50 milijuna, onda možemo i na Rafale …

om

Max a da ti i Beduin donirate koju sitnu paru pa da sednete u neki dvosjed i odjedrite u neki drugi planetarni sustav i tamo prosipate otrov i pamet ako vam je draže. Po vama nikad se mi ne bi pomakli nikud jer nikad nije vrijeme, niti prilika ,niti financijska situacija.
Kojeg vraga filozofirate pa ovo je prilika da krenemo,da se približimo europskoj doktrini jer ona je neminovnost.
Ja stvarno ne znam koji je cilj Srbije …sjediti na dvije stolice i gurati prst u oko Europi stvarajući neke saveze sa Rusijom i Kinom i glumiti neutralnost kad znamo da je srcem na istoku a trbuhom na zapadu.

Be

Alo MiGuso s BiSeva,
Sto mislis, da je 1 motor hendikep za letenje iznad mora 🤔🙄?

Li

to mislis, da je 1 motor hendikep za letenje iznad mora

Mene takodje zanima, to je neka urbana legenda da avioni sa jednim motorom padaju kao zrele kruske docim oni sa dva lete danima bez prestanka. Kao da F-16 nije rutinski preletao Jadran npr. 1999.

Be

Ili npr., samo pobrojat mornaricke jednomotorce kao A4, A7, F8, Super Etendard, F35, Harrier……sve jednomotorci a uredno djeluju, tj., djelovali su s nosaca aviona

Đ

Nitko nije rekao da jednomotorci ne lete iznad mora, nego da je to rizik (jednako kao i kod helikoptera), zadnji mornarički avioni su bili dvomotorci F14 i F18, Mig29, Rafale (od suvremenijih je jedino Harrier bio jednomotorac) … ali su zbog smanjenja troškova odlučili za jednomotorac F35, kako je to ispalo sami zaključite …

Kr

To je to. Konačno. A jesu me koštali živaca.

Odgovori
Be

Vise od Gorana?

Tesko

Bi

Neka je Rafale tu, a kad imaš takve mogućnosti onda uvijek ostaje izbor što ćeš sve koristiti, a što ne. Kada „mašina“ nema mogućnosti onda i nemaš izbora, koristiš samo ono što mašina daje… Taj izbor što će se sve koristiti od njegovih velikih mogućnosti su zapravo slatke dileme (brige). Ako zatreba bilo što u narednih 20-30g. znaš da možeš računati uz obuku i na te mogućnosti koje daje. Za 30g. se nauči svašta, Hrvatska je stvorila vojsku za to vrijeme od praktično nule, pa onda valjda i pilot može naučiti za to vrijeme koristiti Rafale…

Odgovori
Be

🤣😂

Jos nije tu

Da

Samo da krene turizam. Pa da 10 dana upremo za nove igračke.

Odgovori
Go

Dalmatinac. Pogledaj malo devizne rezerve i komentar kolike su i trebaju li nam takve. Ima HR dečki moji za nekoliko eskadrila a ovu će platit EU iz onih 30 mlrd. 😁
Za nas nema brige. Neka svatko pogleda u svo džep.

Go

Dalmatinac. Pogledaj malo devizne rezerve i komentar kolike su i trebaju li nam takve. Ima HR dečki moji za nekoliko eskadrila a ovu će platit EU iz onih 30 mlrd. 😁
Za nas nema brige. Neka svatko pogleda u svoj džep.

Be

🤣😀😂🤣😀🤣😂

Đ

EU novci neće biti direktno upotrebljeni za otplatu aviona jednako kao ni turizam, ali hoće neposredno – turazam/potrošnja puni proračun (porezi, PDV) a EU novci će u proračunu osloboditi neka sredstva za projekte koji će se sad financirati EU novcima. očito se oslobodilo dovoljno sredstava kad su odlučili otplatiti u 4 rate po EUR 250 milijuna godišnje umjesto na 6 rata. Zbog uvođenja Eura moramo smanjivat zaduženje a ne ju povečavat zato će ova sredstva ići iz proračunskih sredstava a ne dodatnog zaduženja, tu pada još jedan argument SAABa oko financiranja i dugoročnog kredita koji su oni nudili.

du

Svaka cast komsije…Sva sreca pa imamo S-400 od Migova slaba valjda protiv ove igracke :)

Odgovori
le

Super za s400, čestitam

Mr

Ma koji to S-400 majke ti??
:)))

П

С400 за Рафале…

Иронија на иронију :)

Nj

Prevelik zalogaj? Tko ce ih voziti, tko ce ih odrzavati? Naravno da mladi nisu bili zainteresirani niti za posao pilota niti tehnicara kad smo imali uzasno staru i neperspektivnu tehnologiju. Jednom mladom inzinjeru ce biti puno veci strucni izazov i puno vece zadovoljstvo raditi s najnovijom tehnologijom. Jednom mladom pilotu ce biti puno vece zadovoljstvo i poticaj letjeti na najmodernijem zrakoplovu. Black Hawkovi ce također privuci mlade pilote i tehnicare. Black Hawkovi ce biti za strateske desantne operacije i vatrenu potporu, a transportne helikoptere bi trebali mijenjati Super Pumama kad smo vec s Francuskom usli u stratesko partnerstvo.

Odgovori
Go

Tako je. I gume su im izlizane i žmigavac im ne radi i retrovizori su zamagljeni… kme, kme, kme…
Tako se to radi i tako se sustavno razvija. 😁😁👍
Uvijek je bolje koristiti 30 % mogućnosti na takvom avionu nego 120 na nekoj kanti.

Li

Tko ce ih voziti

Gledajte, avion je to, oni se lete, ne voze se, steta bi ih bilo, nisu kamioni.

Bo

Goran
Ma sta kazes bolje 30% na ovakvom avionu, nego 120% na nekoj kanti. Reci cu ti: bolje iskusan pilot na Migu nego neiskusan na Rafalu. Sa 30% piloti do penzije nece biti iskusni. To znaci da su samo za slikanje.

Pe

Ljudi u Srbiji trebaju smanjiti emocije. Da, Hrvatska je kupila jedan od najboljih borbenih aviona na svijetu. Pa što ? Srbija nije neprijatelj NATO-a ( barem za sada, u budućnosti tko zna ). Napokon Hrvatska ima avione koji mogu letjeli Jadranom gdje piloti više neće morati brojati minute letova na MIG21, nego mogu stvarno letjeti i uživati u vrhunskom avionu.

Odgovori
П

Напокон ЋЕ Хрватска имати…

По други пут се слажем са Бедуином…

д

то уживње прилично кошта 18000 евра по сату па ти уживај.

Mi

Lep i dobar avion. Ali ipak u bliskome vazdusnom duelu nas modernizovani mig29 ce da izade kao pobednik.

Odgovori
om

I kad prorade mitraljezi i topovi.

le

Neće biti bliskog duela jer neće biti međusobnog sukoba.
Čak da sukoba i bude opet neće biti bliskog duela..

ma

A zamisli tek kako bi ga pobjedio modernizovani Orao. Još kad ga sa zemlje napadne modernizovani T34.

Zd

Hajde Milivoje, ipak pročitaj analizu i temeljite usporedbe Rafale i Mig 29 na Tangosix. I potraži tamo pod Meteor.

Go

To bi trebalo pitat onoga tko sjedne u kabinu. 😂😂😂

SO

Baš me nasmija prijatelju

Mr

Milivoje,
neće.
Nikada. Pročitaj analizu na T6.

Vo

To je ovaj mnogo moćni Mig 29 koji kao jedinu dokazanu vadzušnu pobedu ima jedan dron od gruzina? Treba bre mnogo da smanjimo doživljaj

Li

Ako preCednik sedne u modernizovani Mig-29 odnece pobedu i u bliskoj i u dalekoj borbi protiv belosvetskih i lokalnih… jer boj ne bije svetlo francusko oruzije, vec boj bije srce u navijaca… ovaj junaka! :-)

Be

Omnia, a znas li ti uopce razliku izmedju topa i mitraljeza?

Vi

Top Gun na najjače 😂

д

мислио је на г-2

Bo

Zdravko
Uspesnost raketa na velikim daljinama je manja od 10 posto. A za dobar avion trebas imati i dobrog pilota. Sobzirom da ih nemate, a i godinama ih jos necete ni imati, svaki komentar je vise suvisan.

Pa

Cek, zar neko nije spominjao awacse raptore air tankere munje i avionekamione ciju potporu kao uvazena nato clanica ima. Dakle svi resursi na raspolaganju a samo je premijer trebao objaviti zelju i odluku. I svi ovi komentari ciji je veci, kako se ono zove-meteor? Dosadno. Prvo skoci….

Le

Ti znas sta imamo. Koje to pilote vi imate, tek nedavno akumulatore pronasli, a vec osnovali Top Gun.

BR

„Obročna otplata će trajati do 2025.Preuzeli smo odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione.“ Dakle.. Pocetkom sljedeće godine ide 1 rata zadnja 2025.. U paketu je sve.. Od osnovnog naoružanja, simulatora, rezervnih dijelova, potpore proizvodaca.. Izgleda da je to to😊😊

Odgovori
Be

Nekako cisto sumnjam kako ce to ici tako.

Ovdje se ipak radi o milijardi, sto je pak duplo od 500 milky.

Ako je onomad plan za otplatu Kosher Bureka bio nan10 godina po 50 milky godisnje, tesko da ce dvostruko veci iznos sad moci biti saniran za samo 3 godine.

BR

Beduin.. Ovo sto ti je pod navodnicima ti je kopirano.. Izjava Plenkovica.. E sad.. Ja ipak mislim da on vise zna o nekim stvarima od tebe i mene😉

VF

@Beduin
Nije milijarda nego 999 miliona Evra. LOL

Cekam da nam objasnavas da RAFAL F3R nema AESA radar.
Da su ona „40“ proizvedena za verziju F4. itd.

Be

A ti si poprilicno naivan ako vjerujes politicarima…..posebno onima PlenKyMoon kova

Mi

Bravo.
Bice interesantno saznati detalje 999 ugovora.
Ako su manje od 10 godina stari zmajevi i vec modernizovani na F3 onda za12 komada ukljucujuci i skuplje dvosede nije losa cena uopste.
Obuka?
U 999€ paket naoruzanja verovatno samo za pocetne operacije Air policing-a pretpostavljam. Dakle rakete kratkog dometa i trenazni projektili, bombe za sada.
Da li se neki sistemimili standardni skidaju zbog spustanja cene paketa kao cev za punjenje gorivom u vazduhu, premazi protiv odbijanjan radarskih talasa mozda..

Odgovori
Đ

pa zna se što je u paketu F3R i tu nema odstupanja

Lu

Ne mora značiti. Francuska je stvarno dala ponudu i pol. Možda i je sve uračunato u cijenu ( mislim na streljivo ). Marcon i Plenkovic su jako dobri europski „prijatelji“, to svi znaju.

Go

Miloše, Miloše… Sve je već sto puta rečeno šta ide u to. Ide SVE. I obuka i simulator i naoružanje i OFFSET i dio infrastrukture. I odgoda i lova iz Brisela.
Stvarno su Hrvati budale što su u EU i NATOu a ne neutralni. 30 mlrd eura bespovratno, povoljni najmoderniji avioni, euro, Šengen… 😂😂😂

Le

Oribaće avione pred isporuku, da budu jeftiniji i lakše vidljivi radarima… Mislim, stvarno!?

Mi

Najsmesnije su mi brige nekih da Francuska nije sposobna da ispuni tolkie narudzbine Rafala.

Po meni ipak ima smisla uprostiti Rafala za pocetak, naravno ne umanjivati sposobnosti elektronike, ali i ne trositi novac na odrzavanje i trening za sisteme koje jednostavno nisu prioritet danas, pa ni u narednih 5-10 godina.

Lu

@Leopold Baš sam se nasmijao :D Baš. Taman. ehehe

om

Ne diraj premaze, cev možeš da skineš.

Mi

@Goran
Nikakvi detalji nisu navedeni danas koliko vidi sto se naoruzanja tice. Obuka koliko pilota i do kog stepena? Simulatora koliko? Deo infrastrukture, koji i koje :-)
Vidim da SVE znas, pa podeli i sa nama.

@Leopold
Govorim o ceni odrzavanja specificne skupe farbe pred isporuku i posle u Hrvatskoj! Posto su korisceni godinama i treba sada da se pripreme isporuku kupcu onda moze da treba da se dodatno farbaju skupim STEALTH farbama….ili ne. Svaćaš sad?

Le

Zasto bi skidali premaz. Pa nece ih osmirglati prije prodaje i odmascivati da bi bili jeftiniji. To mi zvuci kao da kupujes auto od mene ali nemas dovoljno para pa ti ga nogom zviznem u vrata da ti spustim cijenu kako bi ti bio priustiv.

Le

Milos77
Obuka je do nivoa obucavatelja. Vec objavljeno.

Iv

Kada kupis Fiat u Kragujevcu,to je onda tebi identicno kao kada kupis Audi u Ingolstadt?O kojim premazima govoris tj.amaterski spominjes farbu?Vise Googlaj sinko.

Be

Leni, jedina prava obuka je ona koja se nikad ne zavrsava.

Dakle, bez sudjelovanja u medjunarodnim vjezbama tipa Red Flag, sve je to za K.

Da

Avioni prije isporuke prolaze remont. Dolaze ko novi.

Mi

Leni,
Na 12 rafala ide minimum 14-15 pilota, i koliko tehničkog osoblja? Javi mi ako znaš koliko je u 999 ugovoru. Govorimo o detaljima a ne
I ponovo, ne govirim o skidanju farbe nego o uplaćivanju održavanja iste, ili pak ne trošenju novca na istu. Farbanje takvom specifičnom farbom čak i samo najkritičnijih delova kao što se radi na Su-35 recimo (usisnici za primer) košta 10 puta vise nego farbanje običnim farbama. I ta farba ima smisla samo ako se redovno održava, tako da se ne zapostavlja.

Le

Milos77

Ajde javi ti nama koliko pilota Hrvatska ima i na koliko moze racunati? S obzirom da to ponavljas kao argument da nema dovoljno znaci da znas tocan broj. Pa hajde da cujemo od tebe brojno stanje.

Mi

@Leni
Mada to jeste slučaj, ja nisam rekao da nema dovoljno pilota i tehničara. Pročitaj malo bolje pa mozda shvatis poentu konacno. Govorim da detalje ne znamo a ti se prepires da se SVE zna tojest da nema sta da se diskutuje. Žao mi je ali da se vrtim oko toga unkrug sa tobom nemam nameru.
Ako neko ima sveže potvrdjene detalje neka podeli.

WE

Zna li se kada SR planira kupovinu novih aviona ?

Odgovori
Kl

Za deset godina kada ovi budu prizemljeni.

Vl

Klopp,
Pa neće baš biti 10 godina… Koliko se sećam prvim avionima ističu resursi već 2027 ili 2028. Tada nov avion treba već da bude u Srbiji (potpuno operativan). Znači, tamo oko 2023 – 2025 kreću pregovori, pa ugovori, pa dok se avioni naprave, pa dok se obuče piloti i tehničari, pa dok se prilagodi infrastruktura itd., itd. …

Kl

Vlad,
Postoji opcija opcija za produženje resursa za još pet godina u zavisnosti od stanja aviona. Pošto migovi od dolaska pre tri-četiri godina skoro da nisu leteli jer su na večitoj modernizaciji, to neće da bude problem.
Ipak javlja mi se da će ti avioni da lete mnogo duže zbog mnogo ulupanih para u njih, rezevnih delova na lageru i, ovde omiljen argument, poznavanja tehnike i raspoloživih obučenih pilota.

Vl

Klopp,
Da li si baš siguran da nisu leteli?
Izvršena je delimična modernizacija na standard naših prvobitnih aviona, i kao takvi su dobrano peglali…
Teško da će resurs biti preko 2030-te ako nastave sa ovakvim trošenjem sati tj. resursa. Ali, ako, neka, to znači da se nešto radi, da dobijamo mlade pilote koji će sutra moći leteti i te nove avione.
Osim toga, podrazumeva se da Mig-ovi 29 lete i uporedo sa novim avionima do postizanja njihove potpune operativne sposobnosti…

le

“Nešto ranije se o hrvatskoj odluci oglasio i službeni Pariz. Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly.

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, „činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog“, dodala je Parly. “

izvor Index

Odgovori
Go

Toliko o skidanju komponeti i boje. 😂😂😂

To

Oglasilo se i americko veleposlanstvo u Zagrebu koje podupire nabavu i dodaju da je“Americko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup nasih bilateralnih odnosa i izdrzat ce generacijama koje dolaze..Index

Be

Marine, jel ti to ozbiljno?

Vecernji????

Daj izbaci svoje misljenje, ako ga imas.

ov

Cestitam HR na novoj avionici. Jos vise uspeha ka obrazovanju pilota, obuci. Valjda cese sada umiriti graja oko nabavki, mada 999 i nije mala suma.

Odgovori
Đ

Evo i više info o paketku koji stiže s avionima:

Osim samih aviona, ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Isporuka robe i usluga odgovara zahtijevanoj dinamici.

Predloženi koncept obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja u skladu je sa zahtjevima te bi se obuka provodila u Francuskoj i Hrvatskoj.

Odgovori
Be

Gjuro, a ti sastavio ugovor?

Đ

Ne nego je to Vlada objavila u svojoj odluci o nabavi.

Br

999 da bi u vestima nalov magao da bude „nesto manje od milijarde“. Kao da se kupuju cokolade od 80g. Dobro je kad nije 999.99

Odgovori
Iv

Beduin na aparatima.

Er

Bolji od našeg MiG29, nema tu nikakvog ali. Još ako obuče pilote a uopšte ne sumljam da upravo to žele, za nas su u avijaciji supersila, tačka.
Na žalost ni su no što je Srbija trebala biti : članica EU i NATO, cenjena zemlja i vojni partner USA. Sreća naša pa nisu uzeli nove F16, inače….
Rafal je avion stvoren da opepeli sve na zemlji ali ovde kod nas me shvataju niti ih interesuje partijske oficire koji kao podmladak kominterne čekaju u redu za stanove jer su zato postali oficiri da se ogrebu za stan. A u Hrvatskoj se postaje oficir da se bori zajedno sa saveznicima. Uglavnom iako to još ne shvatamo jako nam se loše piše.

Odgovori
Iv

Druze o cemu pises.Za razliku od Hrvatske, mi smo trenutno bolji. 14aviona cetvrte generacije plus pilioti i sve ostalo, Hrvatska trenutno sa par pilota na avionima druge generacije. pvo im nepostoji dok nama tek treba da stigne Fk3. Uskoro stize jos helikoptera, stigli su tenkovi, tu je mi 35 panzir itd.Sta ce biti to niko ne zna ali za sada smo daleko ispred njih. Polako mi tek treba da biramo aparate. Neka ih migovi vise su nego dovoljni.

Le

Uzuvaj jos par godina dok ne stignu Rafale, eskadrila Blackhawk, Bradley. Kad Rafali postignu punu operativnost vi cete jos najmanje 10 tak godina nakon toga raubati te MiGove

Đ

ajde ti malo potraži članak upravo na T6 o starosti i nedovoljnom broju srpskih pilota, pa onda pljucaj po Hrvatskoj. Ima Hrvatska više nego dovoljno pilota, isto se govorilo i za Kiowa Warriore pa evo svi lete.

Sl

Ervine druže kakav je ovo komentar ?!? Već si prežalio Srbiju zbog toga što će hrvati „možda“ da kupe Rafala. Sada da naši izađu i kažu “ Srbija planira u bliskoj budućnosti da nabavi eskadrilu SU 57″ onda bi tvojom logikom bili najveća sila u Evropi ?!? Ne ide to baš tako…

Ra

Ivane da se ne zavaravamo, momentalno su možda dva tri miga u letnom stanju posto na ostalima provode modernizaciju ili ih sklapaju.
Za razliku od Rafala dvoseda koji su punokrvni borbeni avioni,naši dvosedi nemaju radara ni većinu elektronike,znači deset ili jedanaest lovaca možemo da brojimo i tu ćemo da budemo inferiorniji prema Hrvatskoj.

De

Ivan Uzice vi imate 11 jednosjeda Mig29 koji su za borbu dok dvosjedi nisu za borbu vec samo za obuku….u tom segmentu kao i u pzo trenutno ste opremljeniji od hv, sto se tice helikoptera niste opremljeniji, malo prosurfaj po netu i vidi koliko hv i mup rh ima helikoptera te tome dodaj jos 4 blackhoka koji dolaze iduce godine, svi tenkovi m84 hv su modernizirani, ima preko 120 patrija, 16 panzer haubica, vojnici duze nove puske vhs, o odori i osobnoj opremi vojnika da ne pricamo…iz ovoga sto sam nabrojao je vidljivo koliko je rh ulozila u hv dok tehnika vs i dalje, osim helikoptera i pzo, se temelji na opremi bivse jna i nekim poluproizvodima od kojih su izradena po par komada….svemu ovome treba dodati dvije bitne stvari-rh je clanica nato i eu i drugo rh nikad nije niti ce imati pretenzije prema srbija sto se za srbiju prema rh ne moze reci

li

ervin najmanje piše o vojnom odnosu snaga, i u pravu je

Bo

Denis i ostali
Hrvatska trenutno zaostaje za Srbijom i to puno. Nemaju mnoge komponente vojske. Tih 126 Patrija dizu u nebesa, a polovina je funkciji autobusa, bez ikakvog naoruzanja na sebi. Deset godina pokusavaju da naoruzaju 8 sa topom od 30 mm, a do sada su naoruzali tri. A ostale imaju samo 12,7. Srbija ima vise tenkova, od svih njihovih oklopnih vozila zajedno. Imaju tih 12 haubica, koje su takodje polovne, sa malim brojem granata. Koliko su do sada puta pucali iz njih od kako ih imaju? Jednom ili dvaput? Da nebi smanjivali resurs cevi. Za Bredlije i Rafale, necu pricati, jer ih nemaju. Kad ih dobiju, videcemo sta cemo mi jos dobiti i nabaviti, pa onda uporedjivati. Nemojte uporedjivati ono sto ce oni mozda imati, sa onim sto mi trenutno imamo.

Đ

@Bob
To s Patrijama je laž koju stalno ponavljate po svim forumima, jedine Patrije koje nisu naoružane s minimalno 12,7mm (većina ih ima i pripremu za Javelin koji bi se u slučaju rata montirao) su inženjerijske i med evac sve ostale su naoružane ili daljinski upravljanim stanicama 12,7 mm ili bacačem granata 40mm te je svih 8 s 30mm kupolom sa Spike raketama isporučeno te je naručena i 9 (jedino još nisu isporučene Spike rakete iako su naručene).

Đ

E da zaboravio sam se referirat na PzH2000 haubice da malo pratiš vježbe HV-a vidio bi da su haubice non stop u pogonu.

Dr

@Đuro Maximus

80% hrvatskih Patria nema nikakvo naoruzanje- gole kao pistolji.
Tu su i sanitetske/inzinjerijske verzije takodje bez naoruzanja i tek onda Patrie sa 12.7mm i nekoliko njih sa topom 30mm.
Samo na ovih par slika mozete videti vise nenaoruzanih Patria nego sto ih imate naoruzanih.
https://imgur.com/a/VF7v1h8

Kazete da je Spajk placen ali da nije stigao? Zar vasi iz vojske nisu rekli da ce iz Izraela stici Patie naoruzane topovima i Spajk raketama?
Na kraju dododjose Patrie sa topovima ali bez Spajka, sto navodi na zakljucak da se od Spajka odustalo ili mozda rakete zaista kasne.
Sumnajm da su Izraelci nesposobni da integrisu Spajk na tricavih 8 Patria, moguce da se od Spajka odustalo na zahtev Hrvatske.
Bilo kako bilo, porazavajuce je da Hr duze od decenije naoruzava 8. Patria ozbiljnije od 12.7mm. Jos porazavajuce zvuci kada se zna da je Hr nasledila Djuru Djakovic, a danas moraju da placaju Izraelu da im integrise top na Patrie.

Sto se Pzh-2000 tice, imate li bar jednu sliku/snimak na kojoj se vidi svih 12 Pzh-2000 na nekoj vezbi?
Ja jos ne videh ni jedan snimak dejstva svih 12 Pzh-2000.

Ac

Zna li neko podatak koliko aktivnih pilota ima HR.
Koliko ima na školovanju.
Koliko im treba sad sa ovim avionima.
Hvala

Odgovori
om

Aco kakve to ima veze, evo danas je letjelo 10 MiGova na dan vojske a govori se kako jedva dva lete. Imamo super mlade dečke na krilima oluje. Možemo recimo njih poslati da krenu polako , prilagodba na mlaznjake pa onda na Rafalima.
Jednom moramo početi a ovo je taj početak. Dečki znaju i ne boje se vratolomija i visina uostalom poznato je da su nam neki piloti otišli ali ubrzo su se Krila oluje opet popunila dobrim pilotima.
Ja lično ne sumnjam u hrvatske pilote i njihove vještine u budućnosti.

Đ

Za ove RAfale će trebati između 14 i 25 pilota. Neće svi piloti Mig-ova 21 ići na probuku, samo oni mlađi i perspektivni, e sad hoće li neki drugi mlađi piloti (koji ne lete na Mig21) dobiti priliku za obuku na Rafaleu to ćemo vidjeti …

Be

A bem te Omnia……

A zasto tako stolicis?

Be

Gjuro, nicim izazvan, opet k’o Maxim po diviziji

Đ

Beduin ne znam koji je tvoj problem. Možda si davno i bio smiješan ali sad si samo naporan, ajde prestani maltretirat ljude svojim glupim komentarima.

Be

🙄

Gjuro, citaj dobro kako ne bi bilo zabune.

RAFALI U HRVATSKU NECE DOCI NIKAD

Go

Acafaca, taman da nema niti jednog. Svako putovanje počinje prvim korakom. Kao i uvijek biti će i pilota i aviona i infrastrukture i obuke i sustava. E sad, koliko će taj sustav biti ozbiljan, hoće li piloti biti dobri i hoće li avioni letjeti i u kakvom stanju ovisi prije svega o novcu. Ovo do sad je najjednostavnije a sad idu problemi i troškovi. Standard koji su si političari postavili je visok i skup. Na njima je da osiguraju sredstva ostalo će biti manji problem.

mi

Ovo je sad idealna prilika za Srbiju da digne veštačku halabuku u smislu kako ova kupovina menja odnos snaga u regionu kad je vazduhoplovstvo u pitanju i iskoristi momentum da od Rusa dovučemo kapitalca S-400 kojeg svi toliko priželjkujemo kao šlag na torti kad je u pitanju oblikovanje našeg PVO sistema (uvezivanje kratkog,srednjeg i dugog dometa).
Oni ovo dobijaju tek 2025.a Srbija ako ovako nastavi s ulaganjem u vojsku mi bi par godina nakon toga po planu i programu trebali da kupimo od baćuški jednu novu eskadrilu MIG-35 (4++generacije)-

Odgovori
om

I odmah ulazite u EU.
Europa i Nato jedva čekaju da Srbi postave S400 u srce Europe još da ga približe kod Dodiga.
Dobra ideja …i da skeniranu Europu do sjevera skroz.

Iv

zaboravljas da je Hrvatska imala S 300 davnih dana…i tko je iste do u detalj ispitao…pitaj se da li je S 300 srusio jedan avion unazad 20 godina (zapadni)?

Be

Ivica, ti to ozbiljno???

HV je na toj paradi pokazala nista osim PVC kontejenra.

Mr

Beduine,

S300 rakete su bile na toj paradi, ali „upravljačka stanica“ u stvarnosti nikad nije isporučena. Epilog toga je da je Zubak tužio morh da mu nisu platili oko 200 mil. dolara, a morh da nije htio platiti nepotpuni sustav. Činjenica je da je i nepotpuni ali prikazani S-300 postigao efekt.
„Zna se“ kamo su poslije otišle rakete. Ono o čemu ti možda pričaš (plastični kontejner, mada čisto sumnjam da si se toga sjetio) je bila maketa tobožnje „dalekometne rakete“ zemlja-zemlja. Osim videa, postoji i fotografija iste.
Ne znam koliko si tada imao godina, ali ne vjerujem da ih je bilo dovoljno i da si nam bio na koristi, a nisi ni danas.
Dakle, ne trokeljaj i ne pametuj svima.
Daleko si od toga.

Đ

Evo ti spisak opreme kupljene od Rusije (1992-1997), uključuje i cijeli sustav S300. Na Jarunu su prikazane i rakete i još neki djelovi sustava S300.

https://www.vecernji.hr/media/img/9c/32/c9b5133373bb02e460ff.jpeg

д

Нема везе коштао је ко да је прави

Be

Na Jarunu su prikazani PVC kontejneri i nista drugo.

Prazni kontejneri.

Pogledaj snimku tog mimohoda i zagledaj se u gume

Li

I kakav je efekat pojava polu ili laznog S-300 na paradi izazvala? Mislim nerealno je verovati da u Srbiji nisu znali kako stoje stvari. Mislite da je S-300 sprecio Srbiju da avijacijom deluje po HR? Nonsens, Srbija od Hrvatske nikada nije realno potrazivala teritorje, niti je takva eskalacija rata bila realna. Milosevic je imao dovoljno mozga da skuzi da zapad nece dozvoliti menjanje granica HR ali je mislio da hoce u BiH i da treba da se podeli. Sve vojne operacije u HR RS je potpomagala ili izvodila samo da bi ojacala pregovaaracku poziciju u Bosni…

Iv

Dragi Beduine,daj molim Te ne pametuj.Ovdje mozes prodavati svu pamet svijeta,ali meni ne mozes.Zivi u svojoj masti i amaterizmu.Sada da ja Tebi pojasnjavam neke cinjenice je smijesno,navlakusa od Tebe i Tvoje ekipice.

re

omniameamecumport; Srbija moze da dubi na glavi ali nece uci u eu i Nato .
Tako da nam je isto

Mi

Ivice pa zar bas nista o tom S300 niste pročitali iz pouzdanih izvora. Ovo vam kazem najdobronamernije. Hrvatska je imala S300 kao funkcionalan sistem isto kao i Srbija 99te 🙂

Go

Odlično! Dignem halabuku i milijardu eura sa računa i odem po S400. 😂😂😂😂
“To bi bio šlag na torti”. 🤦

Be

Ivice, Hrvatska nikad nije imala funkcionalan s300.
Nabavljene su neke komponente, ali sustav nikad nije bio kompletiran i kao takav, potpuno bezvrijedan.
Nikad nije ni bio cilj nabavit ga.
Cilj je bio ustrasiti SR Jugu pred Oluju sto je uspijesno obavljeno.

Dakle, prica o S300 i Hrvatskoj je prica o jednoj jako uspijesnoj operaciji iz domene obavjestajne/kontraobavjesrajne domene.

Da

Hrvatska je Srbiju uvela u klopku da se ne može žaliti na hrvatske nabavke.
Kada je prije šest godina najavljeno nabavljanje američkih višecjevnih bacača raketa i možda balističkih za iste, remontirani i dokupljeni migovi, stigle PZH2000 u Srbiji se dikla buka da što će to Hrvatskoj, režimski tabloidi pisali gluposti o novim Olujama, Vučić moljakao da se Hrvatskoj nista ne prodaje itd.
Da bi uskoro Srbija kao odgovor dogovorila Migove u Rusiji, najavila proizvodnju vlastitih balističih projektila dometa 300-400km, Nore dometa 60km i puno drugoga.
Sada kada Hrvatska nabavlja bolje oružje Srbija bi ispala patetična da se žali, a sama radi isto.

Mi

@Davor
Ja vidim trenutnu situaciju malo suprotno od vas.
Prvo, obnova srpskog ratnog vazduhoplovstva, tojest ulaganje u nabavku 10 polovnih i remont/modernizacije svih 14 veze sa Hrvatskim nabavkama nemaju. To je bilo jedino povoljno resenje za sitnije pare sa ciljem izbegavanja zatvaranja lovacke avijacije. Nikakav odgovor na Hrvatske nabavke niti nicije tabloide to sa MiG-29 nije bilo.

Drugo, ovom odlukom da se kupe Rafali za milijardu Evra ide u mnogo cemu u korist vojsci Srbije jer je to da kazem jednostavno nabavka vrhunske vojne tehnologije za veoma ozbiljne pare. Sad vec moze da se govori o koriscenju tabloida za narod koji ne zna sta bolje da cita. I biće ih tona kad dodje vreme. Sto je jos vaznije, sada Srbija ima odresenije ruke da kupuje ekvivalentne vojne sisteme na politickoj sceni unutar i van zemlje.

Kada Hrvatska leti na novonabavljenim Rafalima, mnogo je lakse Srbiji da kupi eskadrilu istih ili još moćnijih aviona ili PVO sistema a da se ne tretira kao zemlja koja ima mogucu agresorski stav protiv nekog u svom okruzenju. Ponarucitoi ne protiv Hrvatske. Do sada je bilo suprotno i pazljivo se moralo raditi i politicki paziti sa svakom nabavkom. Sada su ruke dosta odresenije u smislu sto je Hrvatska je podigla standard na nabavke novog naoruzanja.

Iv

Najjaci su mi komentari Hrvatska je Eu i Nato clanica i kao zbog toga su dobili kao nesto posebno. Egipat nije Eu clanica pa je kupila rafal po super ceni. Rafal moze da kupi ko hoce. Jeste super cena ali su isto tako POLOVNI. Nista Francuska nije poklonila niti ce. Hrvatska im je nebitna kao partner ili bilo sta ali milka eura je milka. Ponavljam Francuzi su full posao napravili.Milka za polovne avione, odzavnje, delovi, naoruzanje, lepo ce ih klepmati.

Odgovori
De

Ivane,neka si ti meni sretan!Namamo svi bratski odnos sa Rusijom pa da povoljno za 200 m eura moderniziramo 50 godina stare avione!Mi smo jedva od njih dobili mi 24,tri eskadrile migova,s300 itd..🤣🤣🤣

Si

I ne treba da pokloni. Dobar stroj za dobru cijenu, posten deal. Ne moramo se krpiti donacijama sa otpada i onda ulagati milione da se masina osposobi za let. Dapace jos jedan eskadron za te pare pa da bude okruglo 24 komada rafala za niti 2mlrd. Jeftinije od Grcke i od Egipta ali jbg kad ih nema vise. Ovih 12 mislim da su lastminute, mogu sad samo novi da se traze. Al hajd, bar se s necim pocelo.

Đ

Toliko smo Francuzima nebitni da im je ministrica obrane stalno visila u Zagrebu i da su samo za nas (i poslije Grke zbog Turaka) izmislili polovne Rafale, šta misliš da se i drugi nisu odmah raspitivali za isti aranžnam ali odgovor je bio nema više polovnih, samo novi …

Ro

Ivane, Rafal može kupiti onaj kojem to Francuzi dozvole. Za ovo ostalo što pričaš…smiri strasti, pjena ti ide na usta čovječe, udarit će te inarkt od nervoze. :)

Iv

Bas su mi zanimljivi komentari. Koliko se trude da nas ubede kako je Hrvatska bitna u Eu i Nato🤣.Videcemo kako ce se odraziti na budzet, znamo da je Hrvatska na samom dnu od svih EU clanica. Sta im je onda Egipat koliko je uzeo rafala ili Indija. Grci uzese Rafale ali ispade da je sada Hrvatska broj jedan u Eu zbog kupovine 12aviona🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️

Ba

@Robert
Možda infarkt pokosi one koji su preživeli nabavku Baraka? Drugi se obično završi letalno. Savetujem preventivne kardiološke kontrole.

Ni

Не знам чему толика прича око Рафала. Пленковић је човјек ЕУ. Зашто у игри није био и дјелимично њемачки производ (Јурофајтер) тек ће се видјети.
Са друге стране Американци не праштају невјерност. Не може Хрватска бити дјевојка и Американцима и Французима тј. још нигдје нисам видио да нека дјевојка има два шефа.
Што се тиче нас, Срба генерално, нек купују шта хоће али је очигледно да имају нападачке аспирације.
Причати о томе како они имају, а ми немамо је глупост, они тренутно немају, а ми имамо, кад они добију, и ми ћемо нешто потражити, тако то иде.

Odgovori
Le

Americka ambasada u Zagrebu se vec danas nakon objavljivanja odluke o kupovini Rafalea povoljno oglasila povodom izbora hrvatske vlade.

Mislim da su oni svoju ponudu poslali kurtoazno znajuci da nece proci zbog cijene ali su zeljeli da ispostuju saveznika.
U svakom slucaju kako i Milanovic kaze danas su se objavom ponijeli djentlmenski.

om

Ameri su već čestitali Hrvatskoj na odabiru i ništa se u odnosima neće promijeniti. Hrvatska je mali kupac za Amerikance . Njima je bitnije da je Nato sada jači na tom dijelu Evrope. Nama pak ovaj potez puno više znači jer nam otvara strateško partnerstvo i otvara nam vrata Šengena što je za nas strateško pitanje. Ako ne uđemo sada tko zna kad ćemo. Nema vremena i u EU smo ušli u posljednji čas i vrata su se zatvorila.
Cilj je sada Šengen…Francuze i Nijemce imamo na svojoj strani a ostalo u Briselu je Boranija.

Ro

@Nixon. Bio je ali samo načelno. Prije skoro 8 godina je kotirala ta opcija sa EF iz Tranche 1, ali smo se brzo povukli zbog ograničenog potencijala te rane verzije aviona. Negdje u isto vrijeme je objavljena navodna namjera da nam preuzmemo njihove F4(ICE) avione što je naravno, pristojno odbijeno (tadašnja vlada Z.Milanovića).
Amerikanci su gazde, to je jedino točno. Gazdi sad odgovara da kao jedna od najmlađih NATO zemalja primjerom pokažemo nekim većim i važnijim NATO zemljama da se povećava izdvajanje BDP za obranu prema prethodnim obavezama. Nisu oni ostali bez poslova ili kako to Milanović ironično kaže:’Amerikanci će to nekako preživjeti’. 50-ak Bradley oklopnjaka je u fazi pregovora te protivoklopne rakete TOW za njih i Kiowe, nakon toga još jedino MLRS za kopnenu vojsku (za PZO nema novosti, tu se još možda flerta s Izraelom).
Napadačke aspiracije je preteška riječ. Kao što vi imate pravo opravdavati svoje nabavke statusom neutralnosti, jednako je racionalna naša želja da vlastitim snagama branimo svoj teritorij. Možda rata 90-tih ne bi bilo da je postojao grubi paritet snaga, volio bih da me netko u tome demantira.

Ma

Neznam zašto niko neće reći da američki f 16 nebi došao da 2024 g. Tu je nastao problem.Kod ovakve kupovine..novci igraju najmanju ulogu.A sa Francuzima se dobija i šengen i eurozonu.Vrlo jednostavno i dobro odigrano.

Li

ali smo se brzo povukli zbog ograničenog potencijala te rane verzije aviona.

Pesmesno, tranche 1 EF-2000 nije mogla da zadovolji hrvatske visoke zahteve??? :-)

Si

Lingestul pitaj Austrijance sto misle o EF2K. Postoji razlog zasto nije razmatran. Zasto se nista ne pise o njemu, mediji ga tretiraju ko da ne postoji. Gdje je prodan mimo zemalja koje su ga proizvele, a pikira se isto trziste ko za Rafale jer su paralelno razvijeni, cak stovise Francuzi su izasli iz grupacije i razvili Rafale bas zato sto im nije odgovarao EF. Zasto Egipat Indija i Grci nisu isli na EF nego su odabrali Rafale pa cak je i Gripen postigao bolji izvozni rezultat od EF. Siguran sam da postoji jako dobar razlog za to a njegova visoka cijena je samo dio problema.

Li

Gledajte, jedno je to sto vi pisete a drugo „navodni ograniceni potencijal“ itd. Austrija je tu veoma specificna, jer postoji decenijska afera oko nabavke, nabavljeno je premalo aviona, nedovoljno pilota, problemi sa licencama jer nisu u NATO, tranche 1 se pokazala hardverski veoma komplikovana za odrzavanje jer je elektronika zastarela (ali moze da se apdejtuje). Ja poznajuci francusku drzavnu industriju ne mogu da verujem da je malobrojni Rafal u ekspolataciji jeftiniji od EF. EF je pre lovac nego multifunkcionalni avion ali britanski EF je multifunkcionalan. Hrvatska je valjda uzela sta im se najvise dopalo, ako Austrija ne moze da odrzava eskadrilu EF, bas me zanima kako ce drzavi koja ima stanovnika kao Berlin i ekonomiju manju od becke to poci za rukom…

Ro

@Liegestuhl Klappbar. Pa zašto ironizirati stav da je Tranche1 nedovoljan za potrebe koje je definirao HRZ ? Pa sve zemlje sa Tranche1 su imale sekundarne platforme koje su do tada obavljele uloge napada za zemaljske i morske ciljeve, SEAD, interdikciju, izviđanje i blisku zračnu potporu. Mogli su si (ali su barem mislili) priuštiti vlasništvo nad specijaliziranim lovcem za presretanje i zračnu prevlast. HR nema takav luksuz, a budući da spada u uglađeni MittelEurope onda prijetnje sagledava sa nekih ranijih iskustava. Ti Austrijanci su zadnji put ratovali s Turcima, toliko o usporedbi potreba jednih i drugih. A za fijasko sa podmićivanjem oko EF u AT, to bi trebalo pitati pokojnika koji je imao svoje prste u tim rabotama.

Yo

Kupovina Rafala je uvek dobra kupovina – skup ali vredi.
Kod vojnih aviona se primećuju modeli sa manjim ili višim marketinško-komercijalnim efektom. Priča po onoj „Ciga hvali svoga konja“, pa se može videti da komercijalni efekat preovlađuje (F-16, MiG-35), da je priličan (F-35, SU-27/30/35), minoran (Super Hornet, F-15, SU-57) ili ga gotovo i nema (Rafal, MiG-31).
Rafal je pravljen da odrađuje posao i dugo je bio preskup za sve na međunarodnom tržištu (valjda najskuplji do pojave F-35) i samo su Francuzi verovali u njega, ali kada su krenule i prve strane narudžbine – svi su se vraćali po još – što dovoljno govori o tome da ga korisnici vide u sklopu pozitivnog odnosa cene i kvaliteta.
To će verovatno učiniti i Hrvatska i čisto sumnjam da je ova narudžbina učinjena zbog naših Migova (za njih je dovoljan i ponuđeni Gripen i F-16 sa kasnijom perspektivom na 5. gen. F-35), ali ukazuje na to da svet, pa i ovaj naš kutak, postaje sve problematičnije mesto…

Odgovori
po

jedno je sigurno
Hr avioni nemaju veze sa srpskim Migovima
jos 2015. kada su Migovi 21 bili na remontu je bilo receno da je to „privremeno rjesenje“ , krpanje, dok ne dodju ozbiljni aparati
ista prica kao i srpski Mig29 par godina kasnije
ali, eto, cijela prica se razvukla, …

Be

Jos od 2005. se promislja o zamjeni 21ca

Iv

Hrvatska ovom kupovinom ne kupuje samo paradni avion.Iza 999 mil.Eura stoji ovogodisnji ulaz u Schengen,pristup EU fondovima za obranu…puno vise od paradnoga aviona.Shvacam ljubomoru kod nekih ovdje.1993 smo imali 10tak pilota a kupili 42 MIG 21,12 Mil 24 pa smo u roku 12 mjeseci imali pune posade.Gluposti mnogi pisu ovdje i ostanu zivi.Hrvatska je članica NATO i EU,pametnome dovoljno.

Odgovori
zo

U pravu si..mnogi nisu imali nikakvog dodira sa avijacijom osim filozofiranja..kada država i ljudi stanu iza nekog projekta, sve je moguće uraditi kako treba..
Ovaj izbor aviona je odličan..još samo kvalitetno da urade ugovor, odrede ekipu kvalitetnih ljudi koja će pratiti realizaciju, prepoznavati i preduprediti probleme i za par godina će sve izgledati drugačije.

Li

pristup EU fondovima za obranu

Sta vam je to, dajte mi link da pogledam. Ako mislite na ovo:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/de/ip_21_2007

Procitajte dokument na hrvatskom pa cete videti da tu prvo nema previse para (7-8 milijardi) i drugo sigurno ta prica nema nikakve veze sa vasom nabavkom vazduhoplova. Vi ne razumete da se sredstva EU fondova ne dele na taj nacin. Vi ocigledno verujete da ce Hrvatska posto je od Francuske kupila avione sada imati neke benefite iz ovog fonda??? Presmesno, posle toliko godina u EU bilo bi za ocekivati da gradjani steknu osecaj za to kako EU funkcionise.

Si

Lingestul:
Pa sama madam Parly je rekla da sa ovom kupnjom Hrvatska ulazi u Euro obrambene fondove. Koji se mislim koriste za obranu. U Evropi. U kojoj je i Hrvatska. Bila je lajv na TVu, ja gledao dok sam jeo kokice sa maslacem. Ko sta ovdje ne razumije?
Zena je ministrica obrane Francuske, valjda zna sta prica malo bolje od nas svih tu…. Ili nam pokusavas reci da znas bolje od ministrice obrane Republike Francuske??????

ke

@Liegestuhl Klappbar – ajde ti nama nepismenima objasni šta je to EU DEFENCE FUND- za šta koristi

Li

EDF will co-finance collaborative research and capability development projects amplifying national investment…

EU ima 25 drzava a u fondu je 7-8 miliardi, to je dakle pre nesto za manje price, research itd. Tu morate verovatno da osmislite inovativan projekt (sa partnerima iz vise EU drzava) i aplicirate za deo sredstava, sigurno ima raznih mogucnosti ali ovde ne vidim veliku sansu da se finansira kupovina avona, tenkova i brodova. Cyber warfare, elektronslo ratovanje, AI, autonomni sistemi i slicne fensi-hype teme imaju dobre sanse da budu podrzane.

П

Француска даје авионе скоро бесплатно?

Искрено, сумњам. Али ко зна :) Лепо летите преко Адријатика…

Govoreći o pripremama RV Bugarske za prijem svojih prvih 8 F-16 (6 jednoseda i dva dvoseda) za koje je jula 2019. sa SAD postignut sporazum u okviru programa Foreign Military Sales vrednog 1,673 milijarde dolara, Cankov je informisao da su piloti koji su određeni da prođu obuku u SAD već određeni i da će prva četiri otići na obuku u junu.

Odgovori
19

Ma dobar posao,nema se tu sta reci. I mi vec sad trebamo skupljati pare za podmladjenu askadrilu.
Svaka cast komsije!

Odgovori
Po

Tako se to radi! Bravo!

Odgovori
ma

Tesko cete se naleteti na tim aparatima. Austriji je skupo leteti na tajfunima a ovaj nije nista jeftiniji. Ako se i ostvari receno bice to veliki promasaj najvise sa strane iskoriscenja mogucnosti i finansija. Btw 12 aviona je smesno a preskupo.

Odgovori
Iv

Bogami si upravh. Hrvatska je najslabija clanica od svih Eu zemalja. Samo pogledaj Poljake kako se muce sa F 16,videcemo kako ce se Rafali pokazati u Grckoj. Brazil ih je odbio zbog preskupe eksplotacije, UAE si i ako imaju miraz odbili rafal itd.

Ro

Ivan Užice
I Srbija već 5 godina moljaka te MiGove od nemila do nedraga, pa ih pokaže novinarima, pa ih prevoz na Batajnicu i pokaže novinarima, remontira i pokaže novinarima, modernizira na SD standard i pokaže novinarima, modernizirao na SM standard i jednog pokaže novinarima… Bome su se Vučić i Vulić nasjedali u tim migušama 4+++ generacija.
Sory, – 5 generacije…

zo

Eurofighter i Rafal nisu isti avioni..priprema i eksploatacija Eurofightera je složenija..broj kvarova je izražen kod Eurofightera, elektronika im zadaje velike probleme, a zahteva i poseban režim na zemlji, zatvoren i kondiciran prostor i dr. logistički problemi. Kada su talijani prvi put sleteli na Bt s njim, procureli mu rezervoari na stajanci, zaglavio kočeći padobran i još ponešto..istina, drugi dan su poslali ekipu i delove da ga doteraju i ispravno stanje – radili ljudi celi dan i noć, za pohvalu.

Đ

Ivan Uzice zavisi kako gledaš, GDP per capita (koji je najpogodniji za usporedbu jer uzima u obzir broj stanovnika) Hrvatske je na razini Poljske i malo niži od Mađarske, svakako iznad Bugarske i Rumunjske i duplo veći o Srbije.

ma

@zoran naravno da nisu isti, ali cisto sumnjam da je polovan Rafal 10+ godina jeftin za odrzavanje i letenje. Ovaj rafal je kao kada kupis mercedes E klase star 10+ godina :). Moze da predje jos 500k+ kilometara jer ima resursa ali te svaki kilometar kosta ko svetog Petra kajgana.

@Robi migovi su prelazno i iznudjeno resenje. HR je trajno resila problem za narednih 30-40 godina sa ovim.
To ti je kao da kupis i odrzavas kamion a vozis se samo po gradu :).

Rafal je odlican avion. Plasi me samo izjava pojedinih medija da je „slabo vidljiv“. To moze vrlo lako postati i „nevidljiv“ :)

Go

Tih 12 vrijedi kao 24 29-ke ma na kojem standardu bile. Ako ne i više.

Bo

Goran
A koliko vredi 2 neiskusna pilota na Rafalu? Kao jedan iskusan na Mig 29? Ti mislis kupis i to je to. Ne ide to tako. A koliko je skupo leteti na njima, izgleda da nikad necete imati iskusne pilote.

Mi

Stvarno ne znam što ovog tzv“beduin“ puštate da komentira .
On je jedan obični poslužitelj pri likom pripreme lovca MIG21 u patrolu,njegova je dužnost da vidi da li su sve gume optimalno pod pritiskom,ništa više ,ništa manje!
I molim Vas PILOTE da tog kmečavca od saab industrije ne shvačate ozbiljno kao i onog SAB manekena Selaka.Sve je to politika ali sve ima i granice. HVALA!

Odgovori
Be

😂🤣😂🤣😂🤣

K

A šta si ti zapeo za Beduina, ništa što bi vrijedilo bana lik nije postao. Slazi se s njim ili ne, potpuno svejedno, al sta mu treba zabraniti komentiranje da ti eto ne bi morao gledati komentare ljudi koji ne dijele tvoje mišljenje?

Između ostalog ima tu ljudi koji pišu puno ozbiljnije gluposti od Beduinovog „kmečanja“, pa nitko nije tako osjetljiv da traži banove za njih.

Be

MIGusa s BISeva misli kako mu je ovo FB, pa da neistomisljenike moze tek tako usutkati.

E djete drago, moras jos puno CSO kroz zeludac provuc a pri tom ne navuci probleme s hemeroidima.

Iv

M pusti ga….bio sam i na Plesu i Puli…sa Selakom skoro pajdo,.Dobro kazes,posluzitelj,VES 12202.

Be

Ivice, pitam se pitam, hoce li biti „ma pusti ga“ ako ugovor ne bude potpisan do 1.1
2022. 🤔🙄?

Znas, na ovome se radi od 2005., i nista konkretno napravljeno nije.

Nego, da li si i ti jedan od onih koji je Kosher Bureke vec rasporedjivao po bazama?
Podsjeti me molim te, kako je ta prica zavrsila?

mi

@
omniameamecumporto
A bez S-400 ćemo u EU odmah,samo što nismo.
Nećemo mi tamo ni sa ni bez S-400,tako da taj argument otpada.
Nema nikakve dileme da je velika želja današnjeg i vojnog i političkog vrha Srbije S-400 i to 2 diviziona,tako da ova akvizicija u komšiluku nam seda kao lopta na volej samo ako su naši pametni da to iskoriste.Dovoljno je samo izbaciti sve ofanzivne karakteristike ove letelice,agresivnu vojno-političku aktivnost Hrvatske prema Srbiji,istorijat srpsko-hrvatskih odnosa u daljoj i bliskoj prošlosti…i staviti do znanja zapadu da je S-400 srpska nužnost zarad balansa i mira u regionu.

Odgovori
Be

Taj famozni S450, i cijelu eskadrilu MiGova 29 ja i moj Zule pojedemo u 3 minuta s F5.

‘Ocemo o 20 KM?

So

@Beduin:
Imas nekoliko eskadrila pilota na tastaturama koje te jure. Zanimljiv dogfight, samo napred! 🤣
Ne mogu vise od smeha👍😁🤣

Vl

Beduin,
A što tebi smeta da se i mi sada ogrebemo za s400 i dodatne Pancire na račun Rafala?
A možda padne i neka nova balistika na +500 km. ako uz Rafale stigne i krstareća…

Zi

@Beduin
Što bi rekli naši Vlasi, mož pojedete jedino pulu al ne onu šta ima puno kuče nego onu što fuče :)).

K

Hahahah, pa kakve to agresivne vojne aktivnosti Hrvatska provodi prema Srbiji? Kakav je to „istorijat“ hrvatsko-srpskih odnosa u daljoj prošlosti? „Staviti do znanja zapadu da je S-400 srpska nužnost“ ma da, kako ne, to ce odmah sve omoguciti, ni SAD-u ni EU sigurno ne bi smetao jedan S-400 u dvorištu.

om

Micko, kao prvo Hrvatska ne pretendira na teritorij Srbije i nemaš brige. Hrvatsku brine nešto drugo,a to je Bosna.
Bosnu ne možete dirati.
Što se pak tiče S400 to je samo maštarija, nećete dobiti političku podršku EU i NATO-a već samo izolaciju. Srbija napreduje jer Europa ulaže i ne treba joj zato gurati prst u oko.
Rafale ima mnogo načina da se suprotstavi ugrozama sa zemlje jedan od njih je i sistem za a elektroničko ratovanje Spectra.
Rafale ne treba tutora u zraku i sam se nosi sa pretnjama. Pošto ima vrlo mali radarski odraz sa većih udaljenosti potpuno je nevidljiv a uz pomoć elektronskog ometanja još opasniji.Srbija ne može platiti i održavati tako skup sustav jer on na kraju krajeva zahtjeva podsustave.
Jednostavno se morate pomiriti da će Rafale vladati hrvatskim nebom i da Bosna mora ostati mirna. To je sva filozofija… na Srbiju neće nikad hrvatska vojnička čizma kročiti, niti srpsko nebo Rafale ugroziti.

Be

Ako Srbija odluci tako, sutra ce dobiti S400.

No, bratska ljubav ipak ne postoji.
Koliko poznam Ruse, nista se oni ne razlikuju od zapadnjaka.

Show me LOVU!

Li

Ako Srbija odluci tako, sutra ce dobiti S400.

Kako da ne, takodje HR, tu bi se Rusi uglavili sa osobitim zadovoljstvom, samo da se rovari protiv EU &NATO. Ali jedno mora da im se prizna….

Be

Ajmo iz pocetka…..pare na sunce!

Go

Bilo bi super da Srbija kupi S 400, 500 ili 600. To bi bio nastavak jedne mudre i dalekosežne politike sustavnog i planskog razvoja vojske. 👍
Može recimo posudit novac od Kineza.

Le

Da Rusi hipotetski mogu da isporuce samo jedan S400 i da treba da biraju izmedju Srbije i Hrvatske kome ga isporuciti, sto puta prije bi ga isporucili Hrvatskoj nego Srbiji. I Hrvatska i Srbija bi se naravno nasli pod sankcijama zapada zbog toga ali nije to poenta. Njihov jedini interes je da prave haos u americkom i zapadnom dvoristu i vise bi haosa napravili kad je u pitanju Hrvatska. To pokazuje i ruski odnos prema Srbiji i koja je uloga Srbije u ruskoj politici. Toliko o prijateljstvu Rusije i Srbije i to je cinjenica prihvatili to ili ne!

Be

Omnia….

Gledaj.

Da bi Rafale odrza taj smanjeni radarski potpis tijekom cijelog svojeg exploatacijskog vijeka, treba jako puno paznje (citaj novaca).

E sad, ja stvarno ne vidim, ni u najludjim snovim, scenario u kojoj bi Hrvatskoj takovo nesto bilo potrebno.

Sto mislis, da ce se HR ici probijati do Moskve ili Teherana ili Pyongyang?????

Vl

Beduin,
Posade VS su već prošle obuku za S400 u Rusiji.
Znaš šta to znači…
Uopšte, koliko je stranih posada prošlo obuku za S400?
Da li je ikada ruski S400 učestvovao na vežbama van Rusije (osim u Srbiji)?

Be

Nebih htio cjepidlaciti, ali Izrael je HR tada htio prodati F15 batak ne F-16. U ovoj ponudi je bio F-16 Barak…

Odgovori
St

Bas mi drago, da su se za Rafal odlucili. Jel ono sta je meni jos draze je to, da ama bas nijedan argumenat vise ne postoji od strane kocnicara sa zapada, da Srbija za sebe kupi ono sta stvarno zeli. Sve opciju su sada na stolu i ono najbitnije moze da bira. Srbijo spremi kintu i prebacuj si lovu iz sadasnjeg buđeta od 600 mio€ za nabavke, 200 mio € za iducu godinu, pa onda 400€ mio za onu tamo godinu i taman do isteka resursa na Mig29 može se bira šta god se poželi za 2-3 miljarde € u kešu..

Odgovori
ma

od cega da se prebacuje lova, buzdetski deficit lane 3,7 milijardi evra, ove godind 3,5 milijardi

Ed

Odlican izbor ali ova sahovska partija nas komsija- nije zavrsena :)

Odgovori
om

Znam da nije, kupite Su-30 .
Mi smo riješili pitanje za daljnjih 30-40 godina ,sada treba razmišljati o PZO i dronovima jer nemamo ništa pa i tu idemo iz početka.

Dr

@omniameamecumporto

Ne bih bas rekao da ste resili pitanje za narednih 30-40 godina.
Bice tu zavrtanja ruke od strane Amerikanaca.
Sumnjam da cete docekati Rafale, u stvari mozda ih docekate kao sto ste docekali i one Hornete, Gripen, Barak. Ali eto, sacekacemo da se potpise ugovor o nabavci Rafala pa cemo videti.

Be

Omnia, donijeti odluku i realizirati istu su dva sasvim razlicita pojma.

Sad, bas u ovom trenutku, u zraku je Srbija jaca.

To je gola cinjenica.

om

Drina, neće biti nikakvog zavrtanja ruku , Ameri su nam već čestitali na odabiru.
Rafale je rješenje za vrlo dugi rok a za deset godina dižemo ga na
F4R level.

om

Beduin, istina.

Dr

@omniameamecumporto

Pustite cestitke, zna se kako se zavrce ruka a to se ne radi javno.
Odabrali su i Bugari Gripen pa su se brzo ‘predomislili’ i kaparisali F-16.
Ili Belgijanci, imali su dobru ponudu za Rafale ali su pod pritiskom odabrali F-35. Slovaci isto kao i Bugari vec kaparisali F-16. Cesi i Madjari dobili Gripen samo na lizing, a vec su u najavi za F-35, kao i Rumuni, Poljaci i drugi.
Zna se ko je gazda i ako on zeli da imas avione, imaces ih (koliko je samo truda ulozeno da se osposobe Poljaci i Rumuni).

Pre 15-ak godina kad su vasi trazili Hornete, i tada se pricalo kako je to resenje za sve hrvatske probleme, pa su vam savetovali da nabavite oklopna vozila sto se na kraju i uradilo nabavkom Patria.
Sad su vam uvalili Bredlije i helikoptere koji vam nisu bili prioritet i pritom vas ignorisali na tenderu jer su znali da nemate pare za nove F-16V.
Ovim Hrvatska sebe dovodi u nezgodnu situaciju kod ‘strateskog partnera’, ako vec hocete da uzivate u benefitima vojnog saveza onda treba da prihvatite svoju ulogu u istom a ne da gledate sta radi Srbija pa da se takmicite. Kao i Albanija, Makedonija, Slovenija, Crna Gora u sigurnoj ste pozadinu, ne preti vam opasnost i tu ste da budete pesadija i da pokrivate mirovne misije. I to je to.
Mozda gresim ali meni sve ovo deluje da od posla na kraju nece biti nista, kao sto ga nije bilo od kad vasi pokusavaju da nabave avione tj. tamo negde od 2005. godine.

Si

Omnia ajd provjeri malo fakte.
Imamo sigurno bar jedan model drona, Orbiter.

https://www.youtube.com/watch?v=oGuWadoTgkE

premotaj na 2:30

Si

Omnia krivi link…

Ovdje se vidi Izraelski Orbiter.

https://www.youtube.com/watch?v=6NU-1OI-aRI&t=375s

Negdje oko 2:30

Le

A Hrvatska je clanica NATO-a u ovom trenutku. Jos jedna gola cinjenica.

Be

A i nepobitna cinjenica kako SRB i HR nece vise nikad uci u sukob.

Stoga, kupovati Rafala samo da bi bio „veci“ od susjedova je iznimno glupo.

Vl

Dobar avion, ali nije vredan tih para pogotovo polovan.

Odgovori
om

A da ste ga vi kupili bi li onda bio predan tih para…..ajd onako iskreno.

Be

Pa covjek je u pravu.

Air policing i lizanje neba za kirvaj jako dobro rade i s puuuuno jeftinijim letjelicama.

A iz izjava duznosnika se jako dobro i nedvosmisleno iscitava kako ce to biti osnovna zadaca Rafala.

Overkill zesci

Go

A tucet radhodovanih 29-ki za 300 miliona je top pazar.

Nj

@Beduin
Ja ne razumijem jel ti vise uopce razmislis prije nego napises? Kakav overkill? Pa naravno da ce u mirnodobskim uvjetima raditi air policing. Pa nece ispucavati meteor rakete, koristiti sustave za elektronicko ratovanje i skrivati se pomocu antiradarskog premaza od koga? Svedski gripeni E/F rade air policing umjesto da ispucavaju meteor rakete i dogfightaju se s Rusima, Njemacki Eurofighteri rade air policing iznad Njemacke umjesto da iskoriste 90% mogucnosti i izbombardiraju nesto. Koliko drzava na svijetu ima suvremena zrakoplovstva pa ih koriste za sto? Svi ti avioni trenutno sluze za air policing i mozemo samo moliti da nitko nikad nece morati upotrijebiti vise od 10% sposobnosti ovih aviona. Ali te sposobnosti su uvijek na raspolaganju i ako, nedaj Boze, dodje do rata, onda se iskoristavaju.

Be

Njofra, a razumjes li ti sebe uopce?
Razumjes li ti procitano?

Njemacka uredno sa svojim EF i Tornadoima i onomad s F4 sudjeluje na medjunarodnim vjezbama, uredno uvijezbava sve elemente leta i mogucnosti koje svaki aparat pruza u punom spektru.

HR, po trenutno dostupnim informacijama nece nista od toga.

Da li je sad jasnije?

Razumjes li ti uopce sto znaci npr imati mogucnost aerial refuelinga a ne koristiti ju, tj.ne uvjezbavati ju.

Pa kad najednom dodje situacija za to, pilot koji nije ovladao s tom vjestinom je opasnost i za sebe i za tanker.
Sad jasnije?

mi

e moj beduine…

ti sad odjednom znaš i da hrvatski piloti neće uvježbavati aerial refueling? Proći će kompletnu obuku u francuskoj i onda to isto neće obučavati doma?? Rafale je avion na kojem se inače radi polovična obuka? To hoćeš reći?

odakle izvlačiš samo te gluposti, kompleksašu jedan? Nije bolest sve što boli, rekao bi Grunf…

Be

Mika, zivi bili pa vidjeli.

Btw, a da li ti svijestan cinjenice kako u Hrvatskoj ne postoji centrifuga te da nijedan nas pilot nije testirn na G-silu?

Ah da, opet moja masta radi……

I tako kazu…..prvih 6 vec 2024. stizu……
Cak i da potpisu ugovor sutra, nasi piloti do tada nece savladati obuku po principu „train the trainers“

Tako da, good luck with wet dreams

Si

Beduin malo te *ebe matematika jelda?? 18 mjeseci za obucit pilota je 1,5 godina. Ako se potpise do kraja 21 a pilot krene na obuku 22 gotov je do 6 mjeseca 23 a avion dolazi 24. Jos mu ostaje 6 mjeseci da farba nove hangare.
Daj stvarno malkice smiri dozivljaje. I marsovcima je jasno da ne podrzavas kupovinu ali ako tako nastavis uzet ce te u New Mexico na proucavanje…

д

мало је мало 18 месеци да се овлада свим могућностима тог авиона, ја лично се слажем са куповином и апелујем да узмете још 12 комада.

Be

Sivi, ne zeza mene matematika vec tebe.

Da, 18 mjeseci je dovoljno za obuciti indijske ili grcke pilote.
Hrvatske i ne bas.

Li

Dobro evo da ja postavim jedno hipoteticko pitanje koje je relevantno kakao za HR tako i za RS, sta mislite recimo se ugasi nadzvucno ratno vazduhoplovstvo. Evo recimo Hrvatska ulozi milijardu EUR odmah u skolstvo? Naravno da ce sad jedan ili drugi Hrvatina koji je (za)stao u „domovinskom ratu“ da mi prigovori, nije tvoj problem, ima ko ce da misli o tome! Ok slazem se, radite sta hocete, vas novac. Evo, recimo Srbija, zamislite da je umesto 300 miliona za modernizaciju doniranih aviona sa ex sovjetskog otpada taj novac ulozen u visoko obrazovanje? Da li ste vi svesni sta je sve moglo da se odradi za 300 milki i koliko je inteligentnih i vrednih ljudi moglo da se zadrzi u zemlji i da budu produktivni umesto sto se platila 10x naduvana cena za funkcije na nivou 890tih za ruski vojni krsh koji niti ima neku realnu funkciju niti je potreban u ovome trenutku. Mislite o tome…

Odgovori
Be

Nema tu misljenja, samo nadmastrubiranje.

U HR ova prica traje od 2005. i kraj jos se ne nazire.

Rekoh davnih dana, sukob Hr-SRB je jasan.
Onaj koji povuce prvi agresivni potez nestaje s zemljopisnih masa kao pojam.

Simple as that.

Đ

Nama sad uskoro dolazi oko 45 milijardi kuna (cca Eur 6 milijardi) iz EU za koje smo im morali poslati plan korištenja, dio ide u privatni sektor a dio u javni sektor, tako da nije da smo potrošili novce na avione a da će zbog toga netko izvisit. S druge strane Srbija živi od kineskih kredita, članstvo u EU ima puno više benefita nego mana pogotovo u ovakvim vremenima.

Go

Dragi moj, načelo financiranja obrazovanja na prvom mjestu je ispravan civilizacijski i vrijednosni koncept ali obrazlagat na ovaj način je nepoznavanje državnog proračuna. Preraspodjela novca prikupljenog od poreza je politička i interesna odluka vlade koja je u tome manje ili više neuspješna i zanemarujuć obrazovanje pokazuje nedostatak mudrosti i vizionaratva ali to nema nikakve veze sa financiranjem obrane i sigurnosti.
Samo radi ilusatracije iz proračuna RH i lokalne samouprave za funkcioniranje udruga (nevladinog sektora/NGO) i crkve godišnje ide preko deset milijardi kuna ili 1,3 mlrd eura. Svake godine razne interesne skupine troše narodni novac a da večinom od toga narod nema koristi jer oko polovine novca ide na plaće zaposlenih u “neprofitnim organizacijama”. U tom kontekstu, a ima ih još puno sličnih, financiranje jedne iznimno važne obrambene i razvojne grane je kikiriki.

Be

*mapa

Bo

Liegestuhl
Koliko neistine si izlajao. Pominjes 300 miliona. Nije 3000 vec 250 i to za ispravnost i modernizaciju svih 14 aviona, rezervnih motora, poboljsanja infrastrukture, modernizaciju trenanzera, kao i za nabavku novog naoruzanja, VV i VZ. Da li znas da samo po jedan kompler raketa za sve avione kosta vise od 30 miliona. A mi ih sada imamo po nekoliko. Da i ne govorim da smo dobili poklon u oklopnjacima, koji vredi 75 miliona. Za razliku od Hrvatske koja ce za prastare Bredlije platiti debelo. Ovo sto je Srbija uradila je veoma jeftino, i time spasila RV i dobila 14 potpuno ispravnih aviona, koji subsada visenamenski. Ugovor vazi i za rezervne delove do isteka resursa aviona. Da i ne govorim o skolovanju mladih pilota, koje je takodje besplatno. A sve to zahvaljujuci pametnoj odluci Srbije. A ti lupetaj i dalje.

Pe

Prvo tvoj komentar jeste hipoteticki, ali je i nepoznavanje materije. Postoji medjunarodna obaveza zastite vazdusnog prostora, i to se mora rijesiti ovako ili onako. Da bi pametni ljudi ostajali u zemlji trebaju im poslovi prije svega, znaci neko ko otvara radna mjesta, da bi neko ulozio u fabriku treba mu stabilna ekonomija i politika, taj neko gleda i odbrambeni potencijal zemlje domacina… opet kupovona haj tek tehnologija zahtjeva skolovane ljude ovako ili onako…sve ide u krug..

le

Boban

Hrvatska će Bradley dobiti u konfiguraciji M2A“ ODS koja kvalitetom daleko prevazilazi M80 koje vi koristite (i mi još uvijek), Platiće se njihova modernizacija na standard M3 gdje će svaka dalja usporedba sa M80 biti suvišna. Cifra koja je objavljena uključuje i nabavku TOW projektila najmodernije verzije, a ne samo modernizaciju.Vi kod oklopnjaka niste ni pokrenuli pitanje njihove zamjene i tek vas čeka trošak po tom pitanju. Pokušaji modernizacije sa M80 koje sad izvodite su rupa bez dna, to vozilo nema nikakvu perspektivu za modernizaciju.

Dr

@leni

U cenu modernizacije Bredlija, oko 800 miliona, nije uracnunato naouzanje vec samo modernizacija.
Cena naoruzanja je posebna stavka, jer se jos uvek ne zna koliko ce Hr naruciti TOW projektila.

M-80 jeste staro vozilo, isto kao i Bredli, ali nije rupa bez dna i nije istina da M-80 nema nikakvu perspektivu za modernizaciju.
Ne zaboravite da je M-80 nastao kad i Bredli i prva verzija Bredlija nije bila nista bolja od M-80. Kasnije su Amerikanci ulupali desetine milijardi u modernizaciju Bredlija (koji uzgred budi receno nije nikakvo vozilo zato ga niko nije ni hteo, cak ni americka vojska), a nas M-80 je ostao isti tj. nije prosao nikakvu modernizaciju.
Rupa bez dna je kada planiras da potrosis gotovo 800. miliona na modernizaciju 60. vozila starih 40. godina, pa te na kraju Bredli izadje skuplje nego sto kosta glanc nov LYNX.

Doduse Amerikancima se mora priznati da su maheri po tom pitanju. Od prodaju oruzja vrednog desetine milijardi Arapima, do doniranja stare tehnike.
Umesto da voze Bredli na rashod ili u pustinju Arizone, sto bi kostalo lepih para, donirace vozila vama i jos nekima i onda ce lepo zaradjivati kroz modernizaciju, prodaju delova, naoruzanja itd.

Le

Drina, nije istina.
Cifra je oko 750 miliona dolara i ukljucuje preko 1700 TOW raketa.
M80 nema dovoljan oklop. Pa njega pribija kalibar 12.7mm. Svako poboljsanje oklopa iziskuje novu konstrukciju. To vozil je bilo zastarjelo jos dok je bilo na crtacim daskama. Bradley u varijanti na koju ce se dovesti je star trek tehnologija za M80
Samo mi nemoj o Amerikamcima kao maherima. Pa vama su Rusi doslovno sa otpada utrapili MiGove koje su vam naplatili 300 miliona Eura za toboze modernizaciju i svega 700 sati letnih resursa. Pa to za 5g. nece vise biti u letnom stanju.
Bolje da ste odmah izvalili novac i rijesili na duzi rok pitanje zrakoplovstva, ovako je samo presipanje iz supljeg u prazno. Osudili ste sebe na najslabije zrakoplovstvo u svom okruzenju.

д

Leni бредли кошта око 3 милиона долара што је 228 милиона ,а 1700 тов ракета у најскупљој варијанти 85 милиона што је у збиру 313 милиона препуштам твојој машти где се деде разлика од 437 милиона.Амери су стварно махери.

д

Рачуницу сам правио на 76 комада,међутим превидео сам да ће се модернизовати само 60 комада . Тако да ако избацимо цену коштања ракета од 85 милиона набава и модернизација по комаду дође 11 милиона , абрамс кошта 8 милиона па ти види који је то посао.250 милиона за ремонт и модернизацију авиона + наоружање дође 17 милона по авиону па ти види ко је ту луд.Можда ће бредли на крају модернизације да полети ко зна.

Dr

@Leni

Sa naoruzanjem ili bez njega nebitno. Cena od skoro 800 miliona za vozila stara par decenija nije nista drugo nego rupa bez dna.
Puknes tolike pare na vozila za koja unapred znas (zbog starosti) da ih neces moci koristiti narednih 30-40 godina, nego ces u dogledno vreme morati da ih menjas novim/polovnim vozilima.
I onda imate paradoksalnu situaciju da Bredli star par decenija kosta skuplje nego sto kosta nov LYNX.

Nije Hrvatska kupila 1700 TOW projektila, vec je Stejt Department odobrio prodaju do 1700 TOW projektila Hrvatskoj.
Da li ce Hrvatska kupiti svih 1700 ili 170 raketa, to tek treba da se vidi.
Cisto sumnjam da ce kupiti svih 1700 raketa za 60 Bredlija. Rakete imaju svoj resurs, pa je besmisleno bacati pare na tolike rakete koje ce stajati u skladistima dok ne ispadnu iz resursa.

M-80 ima slab oklop zato sto nije modernizovan od kad je nastao. Nije savrseno vozilo, ali nije ni Bredli. U Bredli je ulupano na desetine milijardi dolara pa opet nije nikakvo vozilo, sto se vidi i po tome da ga niko nije narucio sem par zemalja.
Cak ni americka vojska nikada nije zelela Bredli, ali je vojni lobi odradio svoje.
O Bredliju su se bukvalno pravile holivudske komedije – The Pentagon Wars.

MiG-29 nisu ni sa kakvog otpada i ne kostaju 300 miliona. Ti avioni su bili u sastavu 31. lovackog avijacijskog puka na aerodromu Milerovo (puk kasnije prenaoruzan sa dve eskadrile Su-30SM). O tome je T6 nasiroko pisao, tako da nema potrebe da izmisljate.
Srbija nije imala puno izbora.
Mogla je da bira izmedju gasenja lovacke komponente RV ili nabavke MiG-29 za koje vec ima pilote, tehnicare i infrastrukturu. Sve ostalo je bilo preskupo i ne izvodljivo u tako kratkom vremenu.
Ovako je spasena lovacka komponenta, piloti ce i dalje leteti i vezbati narednih 10-ak godina.
Nakon toga ce se preci na MiG-35 ili na Su-xx.
Svako ko kaze da je Srbija imala bolje resenje od nabavke MiG-29 neka pogleda primer Rumunije, drzave koje je u Nato-u i koja na svojoj teritoriji ima americki PR stit, i koliko su njih izasli F-16blk15 (stariji i losiji od MiG-29), obuka pilota, infrastruktra itd. i sve ce mu biti jasno.

I za kraj sto se tice jacine RV, pa znate kako neko leti na MiG-29, a neko leti na Rafalima ali u svojoj glavi. Isto kao sto se onomad letelo na Baracima…

le

Imaš mnogo nepoznanica pa ti je i računaca ispala takva, manjkava. Prvo ovdje se radi o vozilima proizvedenim 90ih godina i predstavnici HV-a su već bili u SAD i odabrali vozila koja će biti donirana. Cifra koja je pomenuta se odnosi na ono što je Hrvatskoj ponuđeno kao dostupno, od vozila do ostalog naoružanja. Hrvatska vjerovatno neće uzeti sve što su Amerikanci stavili na raspolaganje pa ni konačna cifra nije poznata. Dakle uzalud ti računanje. Modernizacija će se obaviti u ĐĐ pa se radi i o ekonomskom aranžmanu gdje Ameriknci postaju strateški partner kompanije.

le

Kad je riječ isključivo o oklopnjacima čitav posao sa Bradlyima košta do max 300 miliona eura sa modernizacijom. Hrvatska će platiti do max 190 miliona dolara, a ostatak ide kroz američki program vojne pomoći.

Ro

Ameri su odobrili prodaju 84 bradleya, 1700 tow raketa, strojnice i streljivom, novu opremu koja će se ugrađivati pri modernizaciji, rezervne dijelove, obuku… sve do max vrijednosti 750 milijuna dolara. Sami oklopnjaci vrijede oko 220 milijuna dolara. E sad što će se ispregovarati, vidjet ćemo…. Prilikom prodaje F16 Bugarima odobrena je prodaja aviona, opreme, oružja, obuke… max 3 milijarde. Bugari su to ispregovarati oko 1,7 milijardi.

Dr

@leni

Vas bivsi ministar odbrane izjavio je da ce modernizacija Bredlija kostati skoro 800 miliona i da ce trajati 10. godina.
Dakle vozila stara decenijama kostace vas skuplje nego sto kostaju danasnja najmodernija nova oklopna vozila.
I nije tacno da ce Hr platiti max. 190. miliona, a Amerika ostatak.
Hrvatska se obavezala da ce u roku od 10. godina modernizovati 60 Bredlija kroz BAE USA.
Dakle Amerikanci su vam dali Bredlije besplatno, uz njih i 25. miliona dolara, a na vama je da ih modernizujete sto ce vas kostati tih 750. miliona.

@Robi

Ne shvatate da se Hrvatska vec obavezala tj. pristala na sve, a vozila vec treba polako da stizu. Dakle to je gotova prica, cena je ta koja je vec recena pre i nema tu vise sta da se pregovara.
I ne znam zasto pisete koliko vrede oklopnjaci, pa oni su donacija. Cena od 750 miliona odnosi se na cenu modernizacije doniranih vozila.
Nije tacno da u cenu ulaze i rezervni delovi.
Od 84 Bredlija 60 ce biti modernizovano, a 24 ce sluziti za kanibalizaciju tj. za delove. Toliko o tome da u cenu ulaze i rezervni delovi.

T.

@Drina
Otkud tebi te podatke ?
Bradley M2A3 ima jedan veliki problem. Ima kupolu sa topom 25mm.
Razmatralo se uzet 60+24 BEZ KUPOLE zato sto nema top od 30mm.

Mala napomena.
ZRAKOMLAT / VRTOLET = HELIKOPTER

Dr

@T. H.

Jedino je diletant (ne odnosi se na vas) mogao da razmatra nabavku 84 Bredlija bez topa i kupole.
Da su ih uzeli bez kupole i topa, time bi ih modernizacija sa sadasnjih 757 miliona (koliko se procenjuje da ce kostati modernizacija Bredlija) kostala bar jos dodatnih 100-200 miliona.
Hrvatska duze od decenije ne moze da naoruza 10 Patria sa 30mm topom, kamoli jos da naoruzava 60 Bredlija sa novom kupolom i topom.

Ro

Drina
Fulali ste ceo fudbal.
Ameri su odobrili paket sa max vrijednosti 750 milijuna dolara. Da, vozila su donirana, ali im je vrijednost nešto preko 220 milijuna. U paketu su i transport vozila, oprema, dijelovi, obuka, rakete, streljivo…
Nikakav ugovor nije potpisan i ne može biti potpisan prije odobrenja. A modernizaciju će obaviti Đ. Đaković uz pomoć i nadzor amera…

Dr

@Robi

Amerikanci su vam vec donirali Bredlije koji bi uskoro trebali da pristizu u Hr. Tako da ne znam o kakvom odobrenju pisete kada je to gotova stvar.

Vrednost doniranih vozila je 20 miliona dolara, a ne 200.

“Nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vrijedna 20 milijuna dolara, Hrvatska će realizirati i svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pješačku brigadu borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama“

Modernizacija vozila,naoruzanje itd. procenjuje se da ce kostati 757. miliona dolara.
Dakle nisam ja nista fulao, o tome je govorio i vas bivsi ministar odbrane, o tome su pisali hrvatski mediji.

re

Odluka objavljena par dana pre izbora °°°°)))
Pametnom dosta.

Odgovori
Đ

Da ali to je dvosjekli mač, pogotovo u Hrvtaskoj gdje je puno ljudi protiv nabave aviona i većih izdataka za vojsku.

Le

Objavljeno je na obljetnicu i dan proslave oruzanih snaga. Sta tu ima biti pametan sto se zeljela postici simbolika.

re

Dan pre izbora doslo do objave °°)

Odgovori
To

Na dan Hv

Ma

Izbor je odličan…
Ono što čeka letacki a pre svega tehnički sastav je naporno učenje i obuka.
Ono što će se videti par godina posle početka upotrebe je ispravnost vazduhoplova odnosno spremnost hrvatske države ns dodatne izdatke.
Inače rafal .f4 i f14 su najkomikovaniji vazduhoplovi u svetu. Zahtevaju visok stepen znanja i puno vremena da bi bili operativni….videćemo..u svakom slučaju srećan pocetak

Odgovori
Ed

f4 jos nije u sluzbi, a i da je mi kupoujemo polovne F3R a ne F4. a u ostalo na cemu baziras tvrdnju o komplikovanosti?

Si

Po mom skromnom misljenju VS ako mora da parira HV najbolji izbor novih aviona bi pao na SU-30MKI….

Odgovori
Be

Onda je to to.
Sljedeca destinacija jednima i drugima je Indija.

Kad je tako, ja se smijestam blize Nepalu i Butanu…….

Svedjanke neka sacekaju malo

🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

П

Боље F/A-18…

И Су-34 за добру меру…

А Ј-20 (али не Крагуј) као шлаг…

Оно, само да покажемо у ком смеру иде свет… :))))

Bo

Sir Oliver
A zasto bi uopste i parirali njima. Sa 12 aviona nije nikakva sila. A kao drugo, po meni je bolje i kupiti slabiji avion, a vise komada. Za cenu 12 polovnih afala, mozes kupiti 18 glanc novih MIG 35, sto je po meni i bolje i jace.

om

Bob, nije ,a gdje ima za kupiti 18 kom MiG35 . Koliko je tih zrakoplova uopće proizvedeno i gdje su dokazani …….. Bolje Su-30.

Dr

@omniameamecumporto

Ima kod Rusa da se kupi. Zasto je bitno koliko je MiG-35 prizvedeno? Rusi od MiG-35 sigurno nece odustati. Sutra recimo kada bi neka drzava zelela da kupi MiG-35 ne sumnjam da bih ih Rusi brzo proizveli.
MiG-35 nije dokazan u borbi jer ga jos niko nema u narouzanju, ali to ne znaci nista. I Rafal je u sluzbi duze od decenije pa se dokazao gde? U Libiji gde je oborio G-2 ili bombardujuci one papucare u Avganistanskim pecinama?

Da

Odoše Hrvati putem Novog aviona, jugoslovenskog otkazanog.
Ako ništa, iskeno se nadam da ćemo mi kroz deceniju nabaviti bar dve eskadrile Saab JAS 39 Gripen E/F. Pozdravljam.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj