Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

26. jul 2024

Poslovni izveštaj Dasoa za prvu polovinu tekuće godine: Ako Srbija uskoro potpiše ugovor o nabavci sve će biti samo komplikovanije

25. jul 2024

Holandija i Austrija u Londonu potvrdile svoje narudžbine brazilskog transportnog aviona C-390 Milenijum

24. jul 2024

Obišli smo drugi evropski koncept borbenog aviona 6. generacije: U Londonu predstavljen ažurirani projekat, sada pod nazivom GCAP

24. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

23. jul 2024

Srpska premijera na RIAT-u: „Rode“ u centru najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti

22. jul 2024

Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

19. jul 2024

Slovenija planira da nabavi francuske sisteme PVO Mistral

16. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024
Da li je ruski anti-dron sistem Repelent adekvatno rešenje za Srbiju?
Repelent u marševskoj konfiguraciji / Foto: Rosoboronexport

Da li je ruski anti-dron sistem Repelent adekvatno rešenje za Srbiju?

Tokom trodnevne posete Nišavskom okrugu, a nakon prisustva prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u kontaktima sa medijima, otkrio je neke zanimljivosti i novosti u domenu potencijalnih nabavki sredstava radio-elektronske borbe i elektronskog ometanja.

Tango Six je o tome detaljno izveštavao prethodna tri dana.

Pored već više puta do sada najavljivanog sistema radio-elektronske borbe Krasuha, ovaj put je pored toga, najavljena i potencijalna nabavka sistema radio-elektronske borbe Repelent.

Dakle, ono što je krajem avgusta ove godine zagolicalo maštu kod nas, izjava sa Vojnog foruma Army-2021, Aleksandra Mikeeva, direktora Rosoboronexporta o tome da je potpisan prvi izvozni ugovor o isporuci sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4, Repelent Patrol i Pancira S1M, možda sada za Vojsku Srbije postane realnost?

Najnovija verzija sistema Repelent fotografisana na sajmu MAKS / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Šta znamo o sistemu Repelent i da li je on bio dobro rešenje za Vojsku Srbije?

Mobilni anti-dron sistem Repelent u stanju je da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, veoma malih površina i veličina. Sistem je u mogućnosti da automatski otkrije i neutrališe neprijateljske bespilotne letelice na daljinama od čak 30 km, vršeći snažna elektronska ometanja njihovih upravljačkih senzora ili satelitskih navigacionih veza. Sistem je u stanju da otkrije dronove preko njihovih primo-predajnih signala upravljačkih komandi, po bilo kom vremenu i temperaturi vazduha od -45 do +50 stepeni Celzijusa.

Patrol verzija sistema / Foto: Rosoboronexport

Sistem obezbeđuje:

– detekciju i pronalaženje pravca prenosa podataka bespilotnih letelica i upravljačkih sistema.
– praćenje signala bespilotnih letelica.
– statističku obradu parametara signala, formiranje klasifikacionih atributa, podršku baze podataka otkrivenih signala i klasifikaciju signala.
– elektronsko suzbijanja kanala prenosa podataka i upravljanja bespilotnih letelica i zemaljskih upravljačkih stanica.
– ometanje prijemnika satelitske navigacije bespilotnih letelica.
– prikazivanje na ekranima automatizovanih radnih stanica rezultata izviđanja i elektronskog ratovanja u tabelarnom i grafičkom obliku.
– automatizovanu opremu za dijagnostiku.

Karakteristike sistema:

– radni frekventni opseg elektronskog otkrivanja i ometanja – 200 – 6000 MHz.
– daljina otkrivanja signala  – najmanje 30 km.
– daljina elektronskog suzbijanja – do 30 km.
– operativni rad po azimutu – 360 stepeni.
– maksimalna greška u pronalaženju pravca – do 3 stepena.
– prevođenje iz marševskog u borbeni položaj i obratno – do 30 minuta.
– prosečno vreme rada pre remonta – 10000 radnih časova.

Sistem može biti u stacionarnoj izvedbi, a može se nalaziti na šasiji vozila MAZ-6317 ili na šasiji vozila Kamaz 63501 i veoma je mobilan. Moguće je opremu smestiti i na drugo vozilo odgovarajućih karakteristika. Razvijena je i najnovija “super-pokretljiva” verzija po nazivom Repelent Patrol. Možda bi se, obzirom na to da je smeštena na terensko vozilo UAZ Patriot (a može i na druga manja odgovarajuća vozila), da je veoma pokretna, brzo rasporediva i da može pratiti trupe u pokretu (u tom smislu pominje se i mogućnost da se oprema može smestiti i na oklopno vozilo) mogla nazvati i patrolnom verzijom. Za razliku od prethodnih sistema, zbog manjih gabarita opreme, domet ometanja dronova je nešto kraći i iznosi do 20 km.

Prema raspoloživim podacima, system Repelent veoma dobro funkcioniše u zajedničkom sistemu sa Krasuhom-4, koji bi se mogao smatrati strateškim sistemom pa je stoga i razumljivo što su baš ova dva sistema imenovana za potencijalnu nabavku. Uz to bi, ako dozvolite, dobro pristajao i neki od sistema pasivnog otkrivanja i pelengacije ciljeva kakav je na primer sistem Moskva-1, koji može u jedinstveni sistem uvezati više stanica radio-elektronske borbe različitih tipova. Pritom, sistem Moskva-1 i sam deluje i kao sistem ometanja, ne samo izviđanja, otkrivanja i pelengacije.

Pored toga, Rosoboronexport je na IDEX-u 2021 predstavio svoje novo paketno rešenje – sistem sposoban da se efikasno suprotstavi napadima bespilotnih letelica, kombinujući sisteme elektronskog ratovanja i protivvazduhoplovne odbrane različitih klasa. Pa su pored sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4 i Repelent, predstavljeni i drugi mobilni i prenosni sistemi radio-elektronske borbe manjeg dometa kao što su Rubež-Avtomatika, Kupol i elektromagnetna puška Pischal.

Od sistema protivvazduhoplovne odbrane, predstavljeni su raketno-topovski sistem Pancir S1M, raketni sistem Tor-M2 i mobilni i prenosni raketni sistemi Gibka-S i Igla i Verba.

Integrisana upotreba predloženih sredstava za radio-elektronsku borbu i protivvazduhoplovnu odbranu, omogućiće efikasne protivmere protiv bespilotnih letelica, pod uslovom da postoje sistemi za izviđanje neprijatelja i automatizovano upravljanje.

Sistem Repelent je, prema svemu sudeći, korišten i u sukobima oko Nagorno-Karabaha i to na jermenskoj strani. Postoji snimak i nekoliko fotografija za koje Azerbejdžanska strana tvrdi da pokazuju jedan (ili dva) pogođena sistema radio-tehničke borbe. Sa druge strane, teško je ocenjivati rezultate i učinke Repelenta u toku tog rata, kao i kod svakog drugog sistema radio-tehničke borbe. Ali činjenica da je veći broj bespilotnih letelica Azerbejdžanske strane spušten ili oboren bez vidljivih znakova pogađanja nekim od sistema PVO kao i sasvim razumni zaključci da su neke od tih letelica očito zalutate, a neke pale i na teritoriju susednog Irana, može na neki način biti pokazatelj primene ovog i eventualno drugih sistema radio-elektronske borbe tokom rata za oblast Nagorno-Karabaha.

Dakle, sistemi radio-elektronske borbe kao deo sistema Elektronskog izviđanja i protivelektronskih dejstava (EI i PED), danas su možda više nego ikad, nezaobilazan faktor razvoja oružanih snaga. Ovakvi EI i PED sistemi se upotpunjuju sa sistemima PVO i VOJ i postaju treći krak integrisane odbrane.

Eventualna nabavka sistema radio-elektronske borbe Repelent (i Krasuha) u velikoj će meri ojačati borbenu sposobnost Vojske Srbije pred eventualnim savremenim izazovima, što bespilotne letelice i dronovi svakako jesu.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Al

Ovo je ozbiljna priča, tako da očekujem i ozbiljan i pozitivan ishod za nas.

Odgovori
Pa

Ozbiljno se ulaže u vojsku, Rv i Pvo, Ei i Pde pogotovu, ali kompletno u vojsku se nenormalno ulaže za naše uslove. Da podsetim:
Ratno vazduhoplovstvo-nabavljeno 10 aviona, sa tendencijom nabavke još 30 tak sto lovačke sto lovačko bombarderske avijacije, operativna sposobnost potpuno vracena , LBA vracena na nivo pune eskadrile uz unapređivanje Orlova na nivo 2.0 u perspektivi+ dva transportna aviona, nova.Bespilotne naoruzane letelice ch92+ ch95+ Pegaz, plus Vrabac+ plus pregovori oko nekih drugih.
Helikopterska komponenta- nabavljeno i plaćeno oko 50 tak helikoptera sto potpuno novih i najmodernijih sto polovnih( zajedno sa buducim nabavkama) , aktivne dve eskadrile oko 30 gazela gama
Pvo- kupljen Mistral, kupljen FK-3 sa hladnim lansiranjem, kupljen Pancir, modernizovani Kubovi i Neve , napraravljen domaći sistem Pasars i uveden u naoruzanje , pregovara se oko kupovine sistema Buk i s 400 , koliko god da neko ne veruje, pregovara se i o tome.
Ei i PED – kupljeni polovni 3 d radari od Slovenije, kupuju se novi od Francuske , kupljena Krasuha 4 i Repelent
Kopnena vojska- nabavljena 30 tenkova veoma modernih i 30 izviđačkih vozila, izvršena i stavljena u serijsku modernizaciju varijanta tenka m84 , napravljen Lazar 3, Lazanski, BOV Miloš , mali miloš, Šumadija,Tamnava, Morava, Nora, Aleksandar,Alas, Ralas, sve uvršteno u naoruzanje ili u fazi opremanja, kupljene po Kornet, pa domaća po raketa Nova, Pauk modernizovana Maljutka, čitav niz vazduhoplovnih raketa sa različitim vođenjem i vođena raketna zrna.
I mnogo toga drugog manje uočljivog, i ne kažem da je dovoljno, ali svakako bolje od onoga sto smo imali pre, dakle gotovo ničega modernog i novog nije bilo, stavise i sto je nilo se prodavali.
Mislite o ovome

St

@Pavlović Dušan
Alek, ti li si?
80% ovoga sto si nabrojao me moze da se proozvede zu nekom realnom roku zbog nedovoljnog kapaciteta enake industrije, da me govorim da ce veliki broj ostati na nivou maketa za sajmove. Pa sami smo priznali da mlzemo da mldernizujemo najvise 13 M84 godisnje, a sta mislis kolimo cs to boto ako ilad ldene mldernizacika M80a? Remomtujemo 3 Orla godisnje i pravimo desetak Nora, Milosa i Lazara. Orao 2.0 pitanje da li ce ikad biti zavrsen, Pegaza najavise do kfaja godine. alas i Ralas godinama setajuna kesnom pusfinjski obojenom kamionu, Pauk do sad nismo videli sem kao maketu, a fabrika raketa je pre neki dan ekspodirala….

Iv

Pa ne znam bas da li imamo bas 30 gazela. A i orao jos nije na 2.0 verziji. Za ostalo ste manje vise u pravu. Jeste dosta stvari kupljeno, neke jos stizu. Ne zaboravite projekat 1500.

ev

Mislim da Repelent i Krashuha idu zajedno sa sistemom Murmansk BN i drugim sitemima, svaki na svom nivou. U kombinaciji prave veliki mozda i preveliki problem za napadace. Stalno se poboljsavaju.
Za Srpsku vojsku nezamenljivo ! Ne postoj buduci Konflikt bez te Komponente i tog Roda ukupno.

Du

@Stojko
Vi ste ostrašćeni , ja se trudim realno da pričam . Ništa od ovoga nije ostalo na maketama, sve se uvodi u naoružanju, te nedovrsene projekte nisam ni pominjao,, a sve i da je jedan tenk godišnje, a biće i 25 i 30 posle najnovijih intervencija države , možda i do broja od 50 godišnje , to je više nego pre, sve sam pobrojao realne stvari i nabavke, sad sto nam predsednik izlazi iz ovlaštenja i pomalo despotski se ponaša, to je politički deo priče koji mene manje interesuje, tj nije tema ove moje priče, ali ja jednostavno neću da se pravim slep i nem pred činjenicama , a činjenice su da se gotovo na dnevnom nivou nabavlja oprema i naoruzanje, a ko neće da prizna, to je pitanje tvrdoglavosti i sujete. P.S. Obično ljudi čvrste volje i diktatorskog stava ako imaju dobre namere najviše urade za sopstvenu naciju, primera je mnogo od Miloša Obrenovića , Dušana Silnog itd, jer su prosto dobri operativci, a ja mislim da ovaj nas vođa ima želju da ostane istorijski upamćen, jer je i on i njegova porodica zaradio novca za dva života, i novac ga više ne radi već istorijsko sećanje

SO

Zato su jermeni i izgubili rat barjaktari neometano radili posao

ev

Што се тиче Орла 2.0. мени се он у овом моменту чини као технолошки демостратор кој може али не мора да буде финална верзија модернизације. Мора да се да простора и да се испроба шта се може урадити по питању Орла.
Мене боле ту 2 ствари Радар и нова погоска група, и без једног и без другог биће на крају недовољан Орао 2.0.
те две компоненте су најкомпликованије и најскупље али веома битне и на крају исплативље , дали као орао 3.0. или у неком новијем решењу али то је неопходно.

Bo

SOKOL
Dolaskom ovih sistema, za jedan dan je sto oboreno, sto prinudno spusteno 9 ovih letilica. I posle toga su stali svi letovi. Imas snimke na internetu.

ex

Radar nema gde da se smesti,noga je zauzela 2/3 nosa.Neki drugi motor ne moze da se „uglavi“ jer to prosto tako ne funkcionise.Kil,okovi i sine su pravljeni za taj motor i oni ne mogu da se menjaju bez ozbiljnih radova.A za njih nemamo ni firmu ni kadrove ni novac.

ev

слажем се да садашнји орао мора да буде потпуно сагледан из почетка са све радаром и новом погонском групом.
Што се тиче индустриске базе за тако нешто, то ми се чини да мора да се ради ужурбано уз додтне инвестиције и у ВТИ и у Утву итд, то не можемо да изоставимо, а паре се могу наћи.
Уопштено ми се чини да ако нам треба домаћи авион, он мора да буде тренер и јуришник. дакле супер галеб и орао у једном.
Такав авион би нас вратио на мапу.

Pe

Učinak takvih uređaja je dvojben jer prilikom korištenja istovremeno u zoni rada ometaju i vlastite bespilotne letjelice.

Ometa neprijateljske ali ometa i svoje.

Odgovori
En

Pa, logicno, ali tad ne saljes svoje dronove dok Repelent i Krasuha obavljaju svoj deo posla…

le

@PeroZ
napravili su oni i prekidač na toj spravi…

Dr

Hehe znači definitivno niste upućeni u rad takvih sistema , hajde ovako da vas pitam , i ameri imaju na svojim letelicama svih kategorija Supress systeme za borbu protiv rdara protivnika , šta mislite kako bi to izgledalo da zaslepe svoje , recimo AWAKS letelice ?????
Naravno da svoji sistemi nisu pogodjeni dejstvom na protivnika !!!!

Pe

@Dragan Dubonjac

Ne ja, nego očito na veliku žalost ti, nisi upoznat sa radom i problemima interferencije sustava za ometanje i vlastite elektronike na letjelicama.

Recimo sada prilikom modernizacije starijih F-16 koji koriste interne aktivne analogne sustave za ometanje sa novim APG-83 AESA radarom.

Po tebi ta oprema ima u sebi umjetnu inteligenciju pa razlikuje i zna koga će napasti ili neće.

Kao i ranije nuklearna ručna granata koja uništava sve u krugu 100 metara (koliko ju možeš baciti?) ili biološko oružje.

Recimo virus antraxa razlikuje „prijatelja i neprijatelja“?

А

@Dragan Dubonjac

На жалост, не постоји селективно ометање једне фреквенције, тј. или ометаш све на одређеној фреквенцији (било оно пријатељско или непријатељско) или не ометаш. Не постоји средње решење по том питању.

Dr

@PeroZ izgleda sa vama nije poznato da ovi sistemi rade na širokij lepezi frekvencija i da se frekvencije mogu digitalno smetati a izvestan opseg i izostaviti iz tog spektra .
Ali naravno vi mislite da je to uključi i gotovo , na sreću to nije baš tako !

Ac

Sve sto se prvi put nabavlja je škola.
Škola za sadašnje i buduće generacije,isto tako i 11 kiparskih mi35 ,na kojima dok se obavi remont mogu da se obuče i školuju sadašnji i budući tehničari i osoblje za buduće remonte i održavanje novih i sledećih generacija mi35.
Naravno sve u početku uz pomoć zemlje dobavljača a posle sami.
Neutralnost se tako postiže.
I praćku da kupimo ima prvo da učimo.

Odgovori
MV

Sve to mora u Rusiju na remont.

Š

Postoji li način otkrivanja i navođenja municije na upravljačke kabine dronova? Dokle god se oni koji upravljaju dronovim osećaju bezbedno i ušuškano kao da „igraju igricu“ biće u prednosti. Naravno ne mislim na dohvatiti amera koji te tuče iz Nevade nego više na scenario od prošle godine kada su upravljali dronovima iz relativne blizine fronta.

Odgovori
mm

Pretpostavljam, „klasicne“ rakete koje ciljaju izvore radio signala: HARM, Rudram, KH28; KH31, KH58…

An

Postoji. Naprimjer, sustav EW borbe otkrije tocnu geolokaciju upravljacke kabine na osnovu signala koje emituje. Taj se podatak preko KIS-a proslijedi artiljeriji koja ispali raketu Z-Z iz visecjevnog bacaca sa INS-GPS vodjenjem i preciznoscu +/- 10m. Ili se u dati rejon posalje dron ubica poput Gavrana koji razvija Yugoimport. Ako se ima recimo prevlast u zracnom prostoru,makar i lokalna, koristeci navedene podatke o lokaciji komandne stanice, ista moze biti otkrivena sa aviona koristeci kontejnere tipa Litening, Aselpod, Talios i sl. te gadjana nekim od vodjenih/samonavodjenih raketa ili bombi itd, itd……Naravno treba imati to sve u naoruzanju i znati ga upotrijebiti na odgovarajuci nacin.

Mi

>> EW borbe otkrije tocnu geolokaciju upravljacke kabine na osnovu signala koje emituje.

Nemoguce bez triangulacije!

Dr

Pohvale za clanak. Nadam se da cemo u nasoj vojci videti i Krasuhu i Repelent.

Odgovori
An

Članak objavljen na Defence world.net

A Russian-made “Repellent” Electronic Warfare (EW) System deployed by Armenia to defend the skies over Nagorno-Karabakh simply did not work, Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan said during a radio address on Tuesday.

While he did not mention the EW system by name not its origin, Armenia had purchased a Russian-made “Repellent” EW system in 2017. He however, praised another Russian-made system, the anti-aircraft missile systems „Osa-AK,” which, according to the Pashinyan, “hit many targets during the war in Nagorno-Karabakh, and during the July escalation in Tavush downed an Azerbaijan’s Israeli-built Hermes 900 drone.“

A drone, possibly Turkey’s Bayraktar TB2 that was extensively used by Azeri forces, however managed to destroy the anti-drone “Repellent” near the disputed border, Russia’s Avia.pro had reported. Yerevan has neither denied nor confirmed the allegations

Odgovori
Zo

Pašinjan je hvalio i sistem PVO Osa-AK, da bi opravdao nabavku većeg broja polovnih oruđa iz Jordana. Najmanje 18 borbenih oruđa Osa je uništeno ili zarobljeno tokom rata….
Imali su Ose i uspeha u pogađanju jednog Su-25 i jednog broja BPL i AN-2 mamaca, ali su gubici ipak bili preveliki.
Onda Pašinjanu ni Iskander nije valjao, pa je posle priznao da nije ni korišten.
Morao se pokušati „opravdati“ za ishod rata.

An

Repellent kao sustav nije ni bio namjenjen da ometa BL tipa Baryaktar i slicne nego mnogo manje tipa Mavic i slicno i to kao neposredna zastita nekog objekta ili sustava. Treba imati u vidu da je Azerbejdzan koristio prije svega dobro promisljenu taktiku uz prednosti sustava najnovije generacije poput Harop-a, TB-2 Baryaktar ali i Spike NLOS. Upravo je ovaj posljednji i to lansiran sa helikoptera zapravo najzasluzniji za unistenje vecine sredstava PVO, narocito tipa OSA. Najprije bi izvidjanjem iz zraka i sa kopna odredili (otkrili) tocan polozaj neprijatelja na koji bi onda bila lansirana raketa Spike NLOS. Svo to vrijeme Baryaktar bi se drzao izvan domasaja navedenog sredstva koristeci za neprekidno osmatranje i pracenje svoju izvrsnu opto-elektronsku stanicu MX-15D. Repelent je mogao biti otkriven i njegova tocna pozicija odredjena prema zracenju koje kao aktivni sustav obrane emitira i to sustavima tipa Koral i gadjan i unisten sa Spike NLOS bez da je Baryaktar uopce bio u blizini. Sve ostalo je propaganda. Kad su podavili PVO onda su mogli da neometano gadjaju sve sto stignu sa Baryaktarem.

А

@Antun

Јерменски премијер је неупоздани сведок овог рата, јер као један од најодговорнијих за неуспех, он итекако има интерес да пере своје руке од одговорности и исту пребацује на друге системе/људе/државе итд. Као такав, било какав његов коментар везан за рат у НК се мора узети са огромном дозом резерве.

Yo

Krasuha je tu glavna – pa pojačava i efikasnost Repelenta… Ima domet stotinama km, čak može da ometa i satelite, zbunjuje rakete i sl.
Rusi su tu napravili najveći pomak jer su sredstva i istraživanja znatno jeftinija nego u drugim oblastima pa nisu obustavljana ni tokom krize nakon raspada SSSR-a – naprotiv – pojačana su ulaganja i investiranja jer su takva sredstva bila viđena kao ključni deo eventualnog asimetričnog odgovora.
Skoro su „ugasili“ američku bazu u Siriji (po zapadnim glasinama) na par dana – šta su tačno koristili je upitno, ali prednjače u ovome.
Po mom skromnom mišljenju, ne bih bio iznenađen da se pokažu uspešnijim od Pancira i dr. raketnih pvo sistema, ali je važno da ono što im promakne ima šta da dočeka…
Za Repelent ne znam, ali Krasuha može ometati sve osim npr. zadatih frekvencija na kojima operiše vojska koja je koristi – pa ne sputava npr. korišćenje sopstvenih dronova, raketa i sl. dok svojim dejstvom guši tuđe…
Budućnost je u ovome…
Rusi se nadaju da do polovine veka naprave sistem koji će kombinovati osobine moćnih radara i Krasuhe ili sl. sredstava – da brzo detektuje pretnju i odmah je „ugasi“ po potrebi svojim dejstvom. Ti talasi se kreću brzinom svetlosti…
Dobra je ovo nabavka, nije ni skupa (u odnosu na raketni pvo), samo da ne bude simbolična – tj. da je ima dovoljno.

Odgovori

Стварно верујеш у то да Руси имају јачу електронику од западних земаља, Јапана, Јужне Кореје? Пала књига на два слова. Још само нама и евентуално још неким баксузима могу продати ово шта “ може“ да обара, омета сателите и сличне глупости.

MV

Tu bi bila glavni sistem Moskva 1
Krasuha ipak nije svemoguca ona jeste da ima maksimalni domet do300km ali on ne stiti sve na toj daljini,ustvari njegovo ometanje,(sad zavisi čega)..od oko 10 do 20 km
Sve u svemo dobra kupovina
sto se tice Repelent-a ovde su data dva modela a koji smo uzeli…?
Repelent ili Repelent Patrol ili oba ?

Dr

Zanimljiv komentar.
Samo da dodam, Zoran je u jednoj od svojih prethnodnih kolumna pisao da Krasuha moze ne samo da ometa statekite, vec moze naneti trajnu stetu satelitima u nizoj orbiti.
Zoran je u komentarima izneo i kako u praksi izgleda kada aktivni ometac ometa radar usmerenim signalom velike snage: ,,Ja sam radio na radaru P-15M i kada aktivni ometač sa aviona počne emitovati usmerene signale velike snage, ne vidiš ništa, a pokazivač toliko intenzivno svetli, da ti se čini da će ti eksplodirati u lice.“

E, sad ako su Nato avioni sa ometacima pre 22 godina pravili tolike probleme nasim radarima, sta li tek radi Krasuha koja verovatno emituje signal mnogo vece izlazne snage od Nato ometaca iz 99-e.

Yo

@aleksa
Ne verujem ja ni u šta kad „Ciga hvali svoga konja“, ali postoji mnoštvo textova/intervjua zapadnih (USA) visokih oficira o tome da su Rusi svima (ne samo njima) najviše odmakli u tom segmentu, pa tek onda u hipersoničnom oružju…

Dr

@aleksa

Zasto ne? Pisano o tome nasiroko, cak i u zapadnim izvorima imas dosta tekstova na tu temu. Tokom raspada SSSR-a i kasnije rad na ovakvim sistemima nikada nije obustavljen zato sto je zahtevalo najmanje sredstava, dok su skuplje projekte ‘batalili’ ili stopirali za neka bolja vremena.
Ali eto, navedi neki zapadni pandam ruskoj Krasuhi pa da uporedimo na osnovu dostupnih podataka.

Pe

@Drina
Koral?

Ni

@PeleBC
Turci do „juče“ nisu znali za pojam elektromagnetnog oružja, a danas su eto bolji od Rusa.
Malo da razjasnimo, kao i u svakom fundamentalnoj grani nauke, i ovde je u pitanju decenijski rad uz velika uložena sredstva. Ispitati talas, njegovo ponašanje, pod različitim okolnostima, pa stotinu koraka, pa ometati ga ili ga preuzeti….mnogo nauke, matematike…. nije isto ko montirati kanadske i engleske komponente TB2.
Da zaključim, nisu se sreli….

Yoda – У праву си за америчке старешине. Са времена на време баце тако неку коску. На рачун „страшног“ СССР, а данас Русије окупирали су на онај или овај начин малтене цели свет. У реалности Русија може само да им парира нуклеарним арсеналом.

Drina – Зашто такав уређај морају да ставе на камион? Из истог разлога зашто не могу да ставе AESA радар на авион. Зезају их габарити. Данас у руци држиш телефон који је далеко моћнији од рачунара од пре 5 – 6 годуна. Ко има најбоље инжењере из целог света ( Руса поприлично)? Ко има новац да плати њихове радове, експерименте? Тако је како је. Како против тога не знам.

Mi

@aleksa
Pa osim nuklearnog arsenala Rusi mogu da pariraju a i da se pohvale da su sposobniji od Amera na jos nekoliko nacina.
– Imaju daleko vise i raznovrsnije moderne PVO sisteme od Amera – to sto se tice zastite vojnih baza, brodova i trupa u pokretu. Imaju veoma solidnu flotu podmornica koje danas nose ubojitije rakete od americkih!
– Kad smo vec kod raketa, imaju novu generaciju hipersonicnih raketa i protivbrodskih raketa koje ameri jednostavno jos nemaju ali rade na tome, tako da znaju da to vredi imati itekako.
– Sto se oklopnjaka tice i borbe na kopnu, imaju sve i vise, a bolje su i zasticeni modernom trupnom PVO u odnosu na americku vojsku! Tu uracunavam i bornene helikoptere i njihovo naoruzanje. Nista tu ne manjkaju – šta više!

Naravno, ima mnogo sfera u kojima su Ameri ispred Rusa kad je rec o vojnom naoruzanju, kao sto je avijacija.

Dr

@aleksa

Na sta da stave nego na kamion? Neko je iznad pomenuo turski Koral i on je na kamionu.
Sto se AESA tice ima ga Su-57, nude MiG-35 sa AESA radarom inostranim kupcima. Imaju AESA i u helikopterima npr. Ka-27m sa AESA radarom Koplje-A.
Sto se tice bivseg SSSR-a, imas dokumente DoD-a gde je nabrojano u cemu je SSSR bio ispred zapada kada je naoruzanje u pitanju, to nisu nikakve koske.
Danasnja Rusija nije SSSR niti je u rangu Amerike ali je itekako mocna i kada je nuklerarno i kad je konvencijalno naoruzanje u pitanju, toliko mocna da ni u konvencijalnom sukobu nema ko da joj parira.

B

@MVS

Izgleda da ce se nabaviti samo Patrol verzija.

ma

Nije mi baš jasno šta bi taj sistem trebao raditi? Većina modernih dronova je AI i prema cilju idu autonomno bez vođenja ili signala sa zemlje/satelita (zato su ameri i prekinuli koristiti predatore koji zahtjevaju stalan link).
Tek nakon što obave misiju i vrate se na „sigurno“ ponovno uspostave link.

Odgovori
Zo

O kojim tačno bespilotnim letelicama pričaš? Sve udarne i većina „ozbiljnih“ izviđačkih letelica i letelica za navođenje artiljerije imaju navođenje ili sa zemlje ili putem satelita.
Jedino loitering dronovi ili dronovi kamikaze mogu raditi donekle autonomno.

ma

Ameri su rekli da povlače predatore iz upotrebe baš zato što se ne mogu pasivno kretati do cilja nego zahtijevaju navodjenje. Već reaper (koji sada dobiva nasljednika) može ići pasivno ka cilju (doduše tek nakon što vidi i potvrdi cilj pod navođenjem).
Tako da je ideja elektronskog ometanja dronova već sada stvar prošlosti.

А

@max

Далеко од истине. Аутономни дронови су појам будућности, док садашњи такве способности не поседују.То што Рипер, по свему судећи по причи има далеко напреднији аутопилот, га не чини аутономном БПЛ.

А

*и остале системе

ma

Ne može autonomno poletjeti, odraditi misiju i sletjeti. Ali može nakon što mu se odredi cilj pasivno ući u zonu ometanja, odraditi napad i vratiti se na sigurno gdje će ga opet preuzeti navođenje.
Već to je dovoljno da ga nikakvo elektronsko ometanje ne može zaustaviti da odradi napad, pogotovo ne sa ovakvim dometima.

А

@max

Буквално, ви сте прва особа на интеренту која тврди да Реапер има способност пасивног напада међу МАЛЕ дроновима.

ma

@Aleksa: bukvalno svaki opis MQ9 kaze da moze raditi autonomno, počevši od običnog Wikija: The General Atomics MQ-9 Reaper is an unmanned aerial vehicle (UAV) capable of remotely controlled or autonomous flight operations.
Ima dosta detaljnijih opisa, informirajte se malo.

А

@max

Опет, аутомно је широк појам, али се зна се шта се планира под појмом аутономне борбене БПЛ, БПЛ са вештачком интелигенцијом.
Све остало захтева неку врсте контроле земаљске станице, укључујући и MQ-9.

ma

@Aleksa da, Reaper je dron kojem upravo dolazi zamjena i nema AI o kakvima se sad priča (da će sami sistemi odlučivati o izboru cilja, jao). Ali baš je poanta da već i taj „zastarjeli“ dron ima mogućnost autonomnog leta do cilja i povratak u sigurnu zonu (po onome šta je pisano to može odraditi nakon što mu „pilot“ odredi cilj i putanju). Dakle nikakvo ometanje ga neće zaustaviti. Uostalom zašto bi to bio neki SF, pa prosječni kupovni dron-igračka od parsto eura može odraditi kompletno snimanje čak i praćenje objekta bez ikakvog navođenja i kasnije se vratiti na navođenje ili sletjeti. A šta tek dolazi kao nasljednik Reapera ćemo tek saznati.

va

bogami vbr grad nemož da zaustavi to čisti repelente ko buve

Odgovori
Pa

Ali pancir obara Grad, tako da ..

Mi

Antun – pa svakako da po NATO pusanjima ne radi … drugo lad su uocene mane Pancira napravljena je poboljsana verzija a pitanje je koju verziju Repelenta su imali Jermeni i da li je i bila rasporedjena u Nagorno Karabahu.

Drugo, ima sasvim dovoljno i podataka i proverljivih vesti iz Sirije gde je dosta dronova prizemljeno bez vidljivih pogodaka – tako da je veca verovatnoca da su verzije Krasuhe i Repelenta koje ce Srbija (eventualno) dobiti najnovije verzije sa svim poboljsanjima proverene u realnim ratnim uslovima prevashodno u Siriji – a Jermeni posle svoje „obojene“ revolucije se Rusa sete ocigledno u trenutku kad ih taj vrli zapad „zaboravi“ kad im je najgore…

PS: ti isti jermenski generali su govorili i da Iskander ne valja pa su posle lizali to sto su rekli. Ovo je na istoj talasnoj duzini.

Odgovori
Mi

Adekvatnog resenja nece biti dok se ne pocne eksperimentisati sa ozbiljnijim sistemima.

Desavanja na gornjem Karabahu su pokazala kako Turci zajedno sa dronovima koriste Koral sistem (u upotrebi od 2016) deklarisanog dometa do 150km (S-band to K-band)

1 vozilo Radar Electronic Support
2 vozilo Radar Electronic Attack

Isto tako izraelski Harpy dronovi imaju „pasivnu“ automatizaciju, pretrazuju teren dok ne uoce trazeni cilj po zadatim parametrima, zatim se samostalno navode na isti.

Krasuha moze zadavati lazne ciljeve radarima, ometati frekvencije na vise kanala, ali optoelektronici koliko sam upoznat ne moze skoro nista.

To sto Ruska federacija izlaze na IDEX-2021 je namenjeno izvozu, oni od 2018 eksperimentisu sa „Divnomorje“ sistemom koji zamenjuje 3 sistema
Moskva 1, Krasuha 2 i Krasuha 4

Sto se tice MALE dronova koji sliku sa optoelektronike prenose preko zasticenih kanala na odredjenim frekvencijama, sigurno postoji taktika upotrebe kad se isti upucuje u zonu sa sistemima protiv elektronske borbe, ili prisutni sistem na njemu kodira, desifruje, sortira i emituje signale po prioritetima na razlicitim frekvencijama, dok HALE dronovi sigurno nece imati toliko „zagusenja“, tako da njihovi sistemi rasterecenije rade na zasticenim kanalima.

Barjaktar MALE dron navodi sledece u specifikaciji
The system automatically stores all transmitted imagery into 30-minute files

Po meni i dalje Izraelski Drone Dome C UAS najbolje resenje za pasivnu klasifikaciju dronova do 3500m

Krasuha 4 dobra nabavka, dok za efikasnost Repelenta nisam bas siguran, posto nema soluciju za dron koji radi samo u pasivnom rezimu, domet od 30km prilicno nesigurna situacija, dosta malo ostaje vremena za klasifikaciju, pravovremeno reagovanje.Ako neki drugi sistem ne upozori na vreme o opasnosti vrlo opasna situaciju po posadu istog.
Sto se situacija sa rojevima, „2-4“ drona proracunato opterecuju sistem koji ih napada, dok drugima povecavaju sansu za prodor, lociranje i unistenje PVO sistema

Odgovori
Dr

Rusi koriste Krasuhe i za zastitu i pokrivanje svojih PV sistema, koriste ih i za zastitu Iskandera. Dakle, nije Krasuha namenjena samo za izvoz.

Mi

@Drina

Naravno da Krasuha 4 nije namenjena samo izvozu, upotrebljava se mislim od 2013, ona je nadogradnja Krasuhe 2 koja je bila namenjena samo vazdusnim ciljevima tipa AWACS, t.j vazdusnim sistemima izvidjanja sa „velikim radarima“.

Koliko sam takodje upoznat 2018 su radili neku vecu nadogradnju softvera, ta modifikacija navodno oznacena sa „Krasuha 20“, nema preciznih informacija u cemu su tacno poboljsanja

Interesantno je sledece, posto iste 2018, Krasuha 20 i Murmansk BN idu na testiranje na istim vezbama, takodje na slicnim vezbama 2019 pojavljuje se Palantin K koji pokriva zonu od 1000km od sistema izvidjanja i visoko precizne municije, prekida bilo kakvu radio komunikaciju, pri tome sistem je kompletno automatizovan, implementirano vise algoritama.

Isto tako pojavljivao se sistem Sipovnik koji ometa kanal za navodjenje dronova preko GPS signala, pretpostavljam sto moze Krasuha 4

Dr

Navodno su bataljoni za REB u juznom vojnom okrugu vec dobili sistema Palantin.
Pored toga sto si naveo, po onome sto sam citao na ruskim vojnim forumima, Palantin je namenjen i za suzbijanje vojnih radio komunikacija i dronova malih i velikih, ukljucujuci i ‘davljenje’ velikog broja malih dronova, da ometa radio relejne stanice i satelitske komunikacije.
Sistem moze da kombinuje drugu opremu za elektronsko ratovanje u jedinstvenu mrezu cineci je efikasnijom. A kao najvaznija karakteristika sistema je sposobnost efikasnog delovanja protiv savremenih vojnih komunikacija Nato-a koji su u stanju da fleksibilno menjaju svoje frekvencije i algoritme rada tkz. softverski definisani radio sistemi.

Mada ko zna kada ce Rusi poceti da prodaju Palantin, tako da je bolje kupiti ovo sto moze da se kupi pa cekati Palantin.

Ako nisi citao o Krasuhi i ostalim sistemima za REB, imas u ovom tekstu na pocetku clanka da kliknes da te prebaci na jedan raniji Zoranov clanak gde je detaljno pisao o tim sistemima, pa i Krasuhi. Ima bas dosta zanimljivih informacija.

Sv

Zorane da li znate da li se krasuha moze koristiti samostalno bez sistema moskva?

Odgovori
Fe

I Beladona (na ruskom Krasuha) i Repelent (rasterivač dronova, kako mu i ime kaže), bez problema rade i samostalno, kao ometači.
Doduše, Moskva-1 je i Ukrajincima, i OEBS-u i NATO-u po zlu poznati sistem za ometanje, a vredi proguglati npr frazu Norway Russia EW GPS jamming, da bi se stekao bolji uvid u to šta sve ozbiljni sistemi za Elektronsku Borbu mogu da prirede nespremnoj strani – čak i lovci imaju problem sa orjentacijom kad Borisoglebsk-BN izbaci svoje veličanstvene “antenice” i uključi signal generatore i VF pojačavače snage par Megavata ;)

Fe

@Svarog
I Beladona (na ruskom Krasuha) i Repelent (rasterivač dronova, kako mu i ime kaže), bez problema rade i samostalno, kao ometači.
Doduše, Moskva-1 je i Ukrajincima, i OEBS-u i NATO-u po zlu poznati sistem za ometanje, a vredi proguglati npr frazu Norway Russia EW GPS jamming, da bi se stekao bolji uvid u to šta sve ozbiljni sistemi za Elektronsku Borbu mogu da prirede nespremnoj strani – čak i lovci imaju problem sa orjentacijom kad Borisoglebsk-BN izbaci svoje veličanstvene “antenice” i uključi signal generatore i VF pojačavače snage par Megavata ;)

Zo

@Svarog

Probajte da zamislite Krasuhu-4 kao da je nišanski radar. Potrebno je da ga neko navede na cilj (ciljeve). Mogu to biti pasivni pelengatori tipa Moskva-1 (koji su uz to i ometači), mogu biti i klasični radari sistema VOJ!
Zatim kada Krasuha-4 počne ometanje ciljeva na datim pravcima, Krasuha-4 vrši i prijem signala iz tih pravaca, da bi analizirajući te signale, odredila tačnu frekvenciju ometanja, ali i nastavila da prati cilj (eve)…

Fe

Naravno, obavezno je da Krasuhu, kao kapitalni sistem, brani i najozbiljniji tačkasti sistem PVO – npr Pancir-SM, i još jedan sistem za Elektronsku Borbu – npr Repelent.
Takođe, moralo bi da se krene u ozbiljno opremanje vojske mobilnim sistemima za EW/EC/ECC npr Repelent Patrol, i sistemima trupne PVO, da ne bi smo uludo gubili u ljudstvo i tehniku i ratove od rojeva dronova i sl.
Moskva-1 bi bila odlična za početak – obavezno uvezati sa sistemom integrisane PVO i VOJIN – pa još kad se kupi nekoliko baterija S-400, ako se neko bude pravio pametan da pokreće kojekakve vazdušne ofanzive, bez namere da ozbiljno ratuje, da posle par dana “ofanzive”’stavi prst na čelo – takođe, neophodno je ofanzivno oružje velikog dometa, mnogo razornije od Jerine-1 sa terminalnim radarskim ili IC ekektrooptičkim navođenjem za uništavajuće udare po visokoprofilnim metama agresora ili pomagača, kao i takvim čije bi se uništenje debelo osetilo. Setite se samo udara celom jednom krstarećom raketom po Saudijskom glavnom izvoru nafte – 10% svetske proizvodnje otišlo u trenu. Ili Iranskih veoma preciznih udara po hangarima u Iraku, oko afere sa Sulejmanijem – niko nije poginuo, ali je svima bilo baš sve jasno, i čak je ratoborni Tramp odlučio da ide na smirivanje situacije, osetilo se da bi eskalacija bila igra na dva gola, što niko ne voli.
Dakle obavezno što više sistema za EW da ne budemo lak plen za dronove, ali i što više naoružanih dronova, i oružja za duboke razorne udare, da se obeshrabre intervencije sa malo razoga, ili neke kojima bi se nekom drugom nešto “sinaliziralo” – preko naših leđa…
Za početak su Repelent i Krasuha odlčni, a što se tiče Moskve-1 – iz vaših usta u Božije uši!
Amat Victoria Curam!

Odgovori
Fe

Koliko su sistemi EW efikasni i neprijatni za stranu prema kojoj se dejstvuje, može da se vidi na ovim linkovima:

1) https://eurasiantimes.com/russia-puts-whole-of-europe-parts-of-the-us-in-a-hit-zone-with-new-electronic-warfare-systems-ews/

2) https://www.defensenews.com/global/europe/2019/03/08/norway-alleges-signals-jamming-of-its-military-systems-by-russia/

3) https://nationalinterest.org/blog/buzz/gps-jammed-russia-messing-americas-f-35s-90136

Kao što se vidi, ni Američki F-35 nije imun na Ruske ometače, živo me zanima kako bi strahoviti Bayraktar-TB2 tu prošao – tj ima ih koliko hoćeš zaplenjenih sa Izraelskim Heronima i sl po Ruskim bazama u Siriji i Jermeniji – u Siriji su jedino efikasni tamo gde je sa Erdoganom dogovorena Turska zona uticaja – nema se namere da se dozvoli prelivanje međusobnih obračuna Sirijskih Turkmena i Kurda, i međusobni i sa raznim islamističkim grupama, na teritoriju Turske – Rusija je i ušla u rat u Siriji jer je postojala opasnost da ISIS pobedi, pa izveze “revoluciju” u Tursku – građanski rat u Turskoj Rusiju bi tako ugrozio – ima ruskih musliana i naklonjenih Turskoj i neprijateljski nastrojenih i to toliko da bi obračun krenuo i tamo…
Što se tiče Jermenije, Pašinjan je rešio da malo promeni spoljnopolitičku orijentaciju, pa Turski dronovi ovog puta nisu imali problema – pre Pašinjanovog dolaska na vlast revolucijom na ulici, Azerbejdžan je jedno pet do sedam puta pokušavao “operaciju Karabah”, i bežao kao opaten svaki put, a mrtve, ranjene i zarobljene su tražili roditelji na sajtu Jermenskog Crvenog Krsta. Erdogan se približio Rusiji, Alijev ga je sledio, i imalo je šta da se vidi…

Odgovori
Mi

Naravno da taj i slicni sistemi nemaju domet od vise stotina kilometara, oni samo mogu da „zatvore“ odredjen manji prostor baraznim ometanjem u L opsegu. Prosta fizika, portrebna je odredjena snaga signala koja opada kvadratno sa rastojanjem, takodje morate pokriti citav jedan frekfentni opseg ili bar deo u kome se pretpostavlja komunikacija. Dakle treba mnogo energije. Sto je „agilniji“ sistem koji se ometa to je dakle ometanje teze i manje delotvorno. Digitalna sredstva komunikacije mogu identifikovati greske u prenosu nastale ometanjem i automatski startovati retransmisiju podataka. GPS signal koji radi na dve fiksne frekfencije i komercijalni dronovi, odnosno dronovi slabijih tehnickih karakteristika zasigurno se daju dobro neutralisati. Ali komunikacija tehnoloski slicna Link-16 ili bolja? Hm, to bi bilo interesantno videti koliko je realno moguce. U svakom slucaju posedovanje ovakvih sistema predstavlja respektabilan faktor odvracanja u nasem regionu.

Odgovori
Sr

@Miladojka Youneed
Nemamo bas up to date podatke. Pilot F-15C koji je ’99 oborio jedan od nasih Migova je rekao kako je davao instrukcije, ali posle na debrif je shvatio kako mu je komplet kom. bila ometana(od strane njegovih) i niko nista nije cuo/video.

E sad to je bio tadasnji data-link, prosli su update, razne iteracije, unapredjenja hardvera i ovo vise nije ’99(i ako mnogi to zaboravljaju). Sav taj hardver je pravljen da ratuje protiv Rusije/Kine/Irana, a ne male Srbije(koliko god odlucni bili). Mozda pored TB2, ne daj boze na Tiranu slete i turski Block52+, pa moramo i sa time imati posla….

Retransmisija ne garantuje dostavu podataka, cela prednost paketskog prenosa u kontekstu ove price je upravo sto se mogu uociti greske u prenosu jer lako je implementirati RTS-CTS, potvrde itd., ali gen. nemamo pojma koliko ovako nesto moze biti efektivno, voleo bih videti iz prve ruke, nije da ne bi.

U svakom slucaju, svemoguce sigurno nije, neki faktor odvracanja sigurno jeste i do sad smo imali samo ogranicene SIGNIT kapacitete, EW je vec ozbiljnija prica.

ID

prosečno vreme rada pre remonta – 10000 radnih časova. Što će reći malo jače od godinu. Naravno da to ne radi non stop,ali u uslovima dužeg rata je upitno.
Ako je korišćeno u ratu za Karabah, onda to govori mnogo. Izvozne verzije su neuporedivo lošije od onih za rusku vojsku i treba ulagati jedno 3 milijarde na 2 godine da bi imao integrisan sistem PVO i da je up to date. Nisam uveren u rusku elektroniku, nisu u stanju lcd ekran da naprave. Ali, to je jedino što se može nabavitii neuporedivo je bolje od ništa, tj. PASARS-a, koji i jeste ništa osim za tući po pešadiji i neutvrđenim objektima.

Odgovori
ma

Ako bi zahtevalo tako intenzivnu upotebu u toku rata, pre bih postavio pitanje preživljavanja jednog ovakvog sistema, nego li isteka perioda do remonta.
Protiv NATOa, jedan ovakav sistem u slučaju intenzivne upotrebe ne bi preživeo dugo. Sa druge strane, ako ga intenzivno ne koristimo, onda je period do remonta dugačak. A pitanje je koliko bi dugo izdržali u takvom sukobu, jer tada slede sankcije, pa je nabavka one vrste naoružanja koje njima može naneti štetu nemoguća.
Ako bi došlo do sukoba sa našom južnom pokrajinom 1 na 1, onda takav rat ima smisla samo ukoliko će biti brz i kratak.

ID

@maxy
To se opet svodi na ono što sam rekao. Ako ga ne upalimo, možda će trajati 1000 godina.
I kad ti zatreba, ne smeš ga koristiti jer nisi uložio milijarde svake godine u PVO jer sve postaje zastarelo vrlo brzo. Pogotovo u sferi elektronike.

De

Licno mislim da je vaznije imati ofenzivnu strategiju kao sto Izrael ili Azerbaijan imaju nego se oslanjati na defenzivnu strategiju A2/AD gdje napadac odlucujue kako i gdje.

BPL i dalekometne rakete su napravile napad puno laksi.

Bolje Srbiji da trose novac na BPL poput Bayraktar i kamikaze poput IAI Harop a i daleko metne rakete poput Iskander i LORA.

Odgovori
De

A uz Bayraktar, Harop i LORA treba tu i mocan visenamjenski avion da zamijeni MiG-29 I J-22 Orao – to jest Su-30SM.

Sr

@Dead1
Azerbejdzan i Izrael imaju poprilicne AD kapacitete, da nemaju, protivnici bi mogli dejstvovati po njihovim aerodromima odakle krece ta „ofanzivna“ strategija.

Problem je sto Srbija ima malo komplikovaniji zadatak sigurnosti. S jedne strane kao vojno neutralna, drzava mora imati sposobnost upotrebe dovoljne sile, ali sa druge strane, gomilanjem ofanzivnih kapaciteta bi „isprovocirali“ NATO da reaguje, mozda i disproporcionalno, a tu igra ne mozemo igrati.

Odbrana zemlje ima vise nivoa i oblika, a zadatak je da se sacuva mir. Nije zadatak da se pobije sto vise ljudi, taman posla.

St

Zna li se izlazna snaga ometaca?
Koji dijapazon frekvencija pokriva?
Verovatno je dobra meta za harpi dronove…
Nemam nista protiv nekog ovakvog sistema ali ne treba ocekivati cuda.
Voleo bi da autor dovede nekog strucnog recimo profesora telekomunikacija da malo, kolko je to moguce objasni tu tematiku.
Sdr ili softverski definisan radio je pravo cudo…

Mi

L band, dakle prvenstveno za ometanje komunikacija u 1-2 Ghz opsegu. Mislim da sam video negde do 6 Ghz ali sada vise nisam siguran. Cenim da se radi o snazi reda velicine 10KW. Uredjaj ocigledno ima usmerenu antenu i salje smetnje prema izvoru elektromagnetnog zracenja. E sad, generalno postoji 5-6 vrsta ometanja, ako cilj zraci na malom broju fiksnih frekfencija, takozvanih kanala (recimo radar nasih Mig-29 ili PVO sistema), izgubio je izvesno bitku. Ako medjutim koristi metode kao npr. frequency hoping onda bi ometac morao da pokusa ili da pokrije celi opseg u kome uradjaj radi, recimo barazni jamming (ometac skace sa frekfencije na frekfenciju i salje max. energetski impuls pokusavajuci da pokrije sto veci freq. opseg u sto kracem vremenu), te da proba inteligentni raspored energije ometanja, dakle da nekako pretpostavi shemu hoping-a i pocne i sam „skakati“ na isti nacin kao i predajnik, sve u svemu to je komplikovano. U jednom ogromnom PDF-u koji sam nekoc video na net-u i gde su bili izlistani svi Sovjetski/Rusiki EW sistemi bio je prikazan i masivan ormar-kompjuter za probijanje sheme frekfentne agilnosti. Sumnjam da je tako nesto ugradjeno u ovo ali eto, ocigledno je neophodno. Svi danasnji AESA radari, Link-16 komunikacija itd. poseduju bar nekakvu frekfentnu agilnost. Za pretpostaviti je da svaka komunikacija koja nije digitalna, kriptovana i agilna nema sanse na modernom bojistu. Ostaje dakle otvoreno pitanje efikasnosti prema najmodernijim radarima i komunikacijama, da li orudje poseduje DRFM jamming, i da li takodje ima arhitekturu na principu SDR-a.

Jo

Veštačka inteligencija je ono što stiže velikim koracima i ona će iz korena
promeniti sve pa i načine i sredstva ratovanja.Doći će trenutak da ljudi
neće biti više potrebni

Odgovori
ma

Za one sa dubljim džepom da.
Za one sa jeftinijim ulaznicama ne. Oni će se i dalje hvatati za pušku i pucati na mašine kontrolisane veštačkom inteligencijom.

Mi

U svakom slučaju bolje išta nego nista, nebih se tu bas mnogo uzdao u takve sisteme. Niti ih mi pravimo niti smo nesto naročito upućeni u njihov rad ,prednosti,MANE!!!!!! Sto znaci da bi eventualni protivnik lako mogao naci rupu u našem pvo i onda ode sve u pm. Mada stvarno ne znam zasto se neradi na takvim sistemima u VS ili namenskoj ??? To je ipak najeftinije od svega i najmanje novca treba za izradu i samo ti pametne glave trebaju za izradu ….

Odgovori
Mi

Htedoh Jos dodati😏iskreno se nadam da ovo nece biti cenzurisano 😁 Neko mora napisati zar ne? Dzaba sve ove nabavke i dzaba da poklone i f35 i s400, i sve najbolje oruzije ovog sveta!!! Pogledajte nasta nam liče javne službe koje su jednako vazne ko i VS. Totalni raspad sistema kog nema Jos od 90″ . Svuda ista stvar vode i komanduju totalni amateri bez ikakvog iskustva kojima je jedina preporuka sto ce po svaku cenu cuvati naseg Faraona i svoje privilegije ,prljave poslove , a za Srbiju 😏pa ionako ce pobeći na Maldive kad se ovo jednog dana završi ,ovde im sigurno sleduju dugogodišnje robije. I tako je sada i u vertikalnoj hijerarhiji i u horizontalnoj i u svakoj pori društva. Sto znaci da je takva situacija i u vojsci ostalo ne moram pominjati. I sta tu onda vredi i novi Su 57,i Rafal i S400 ili bilo sta??? Isto koliko vredi EPS sva ona mašinerija kad vise ni ugalj ne mogu i ne znaju iskopati. Zdravstvo ne zna ,nema doktora,nema sa cim ,nema sestara ,za svaku ozbiljnu stvar ,ides privatno,lecimo decu SMS i tako mogu do sutra……… Sve ovo sto mi komentarisemo i dali je bolje ovo ili ono ce imati smisla tek kada se rasturi ovaj nakaradni sistem iz prošlog veka koji nas je napravio debilima. Tek kada se bude cenila stručnost,rad,postenje,moralnost možemo se nečemu nadati!!!!!

Odgovori
Mi

Problem modernih malih oružanih sistema (dronovi) jeste što se danas previše brzo razvijaju i menjaju, kao i sva tehnika danas. U budućnosti će bukvalno tokom samog sukoba biti rađene modifikacije i izmene pojedinih tehničkih sredstava i taktika upotrebe. Bilo je to oduvek sa oružjem, ali sa današnjom mikrotehnologijom to može da se radi neuporedivo brže i efikasnije. Brojna oružja sada su ili automomno ili daljinski vođena, bez ljudi, tehničke module mož’ nabaviti gotovo na Aliexpressu, te testiranja i probe u realnom sukobu koštaju vrlo malo.

Koliko sam razumeo tekst, ceo Repelent sistem se zasniva na otkrivanju i uništavanju dronova na osnovu signala upravljanja?!? Ali već sada imamo samonavođene dronove, vodi ih AI a navigacija je pasivna (inercijalno ili snimanjem terena uz AI prepoznavanje lokacije i cilja). Treba samo neko to zna da programira, a već jači Mavici imaju procesorske i hardverske sposobnosti da to rade. Time ceo ovaj antidrone sistem pada u vodu. Ne sumnjam da će već za koju godinu AI vođeni dronovi biti k’o dobar dan.

Danas je razvijanje protivsredstva komplikovanije, skuplje i dugotrajnije nego razvijanje sredstva.

Uspešnija će biti ona strana koja brže i efikasnije iznalazi nove načine korišćenja i rada ovakvih mini oružanih sistema, brže nego što protivnik iznalazi protivsisteme.

Već vidim krstareću koja će da prospe stotine majušnih dronova od kojih svaki može da napravi rupu na radarskoj anteni, preseče neki kabel, podmetne požar, sipa otrov u vodu, izbuši gume na vozilu ili avionu, uleti u motor aviona na stajanci, napravi rupu na staklu kabine…

Odgovori
po

nije i Zorane trebali bi da objasnite, šta treba nabaviti uz repelant

Odgovori
sv

Druze, da li je tehnicki izvodljiv uredjaj koji hvata signale i iste salje vise puta sa razmakom od sekunde pa nogore….
Time su BPL prakticno neupotrebljive jer dobijaju iste komande kako kod da su kodirane i zasticene

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor