[POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

3. dec 2021

14. po redu Novogodišnji kup u Muzeju vazduhoplovstva 11. i 12. decembra

29. nov 2021

Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

26. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. nov 2021

Vlada Hrvatske objavila cenu Rafala: Eskadrila i prateća oprema koštaće 1,155 milijardi evra

25. nov 2021

[PARTNER 2021] VOJIN od nedavno sa najmodernijom opremom: Kako je domaćim snagama razvijen Sistem automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja – SA cVOJIN

24. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Eksplozija u proizvodnom postrojenju kompanije EDePro

23. nov 2021

[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“

23. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Intervju: Nenad Miloradović o aktivnostima Ministarstva odbrane na sajmu u Dubaiju

22. nov 2021

Rusija protivsatelitskim raketnim sistemom “Nudolj“ uspešno pogodila cilj u svemiru

19. nov 2021

Slovenija potpisala ugovor vredan 72 miliona evra za nabavku aviona C-27J Spartan

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Srbija sada može kupiti i modernije: Poleteo modernizovani protivpožarni helikopter Ka-32A11M

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Kompanija Green Power Turbine Systems prvi put izlaže u Dubaiju: Premijerno predstavili prvi srpski ramjet motor

17. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Direktor Ruskih Helikoptera potvrdio da Srbija pregovara o kupovini protivpožarnih helikopotera Ka-32

16. nov 2021

Još jedna rekonstrukcija epizode iz 1999. godine: PVO jedinice Vojske Jugoslavije protiv američkog aviona EA-6B Prowler

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Povratak putničke avijacije nakon Kovida kroz trocifrenu narudžbinu, srpske plave uniforme po sajmu u značajnijem broju i Ruski Vitezovi

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Vazduhoplovni spektakl u pustinji počinje danas: Srpske premijere, Rusi i nafta ponovo iznad 80

14. nov 2021

[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?

13. nov 2021

Da li je najavljen razvoj novog ruskog sistema PVO S-550?

13. nov 2021

Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra

11. nov 2021
Nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) u Splitu: Krstarenje puno izazova
Nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) u Bračkom kanalu / Foto: Antonio Prlenda

Nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) u Splitu: Krstarenje puno izazova

Supernosač USS Harry S. Truman (CVN-75), sa svoja 333 metra duljine i istisninom od 97.000 tona, jedan od deset brodova iz najveće klase „Nimitz“, usidrio se 5. prosinca/decembra 2015. u Bračkome kanalu pred Splitom. Dopratila ga je raketna krstarica USS Anzio (CG-68), iz sastava Nosačeve udarne skupine Osam (CSG-8), koja se potom zaputila u hrvatsku Ratnu luku „Sveti Nikola“ u Lori.

Nakon što je 16. studenog/novembra isplovio iz matičke luke Norfolk u Virginiji, ovaj nuklearni nosač aviona, koji je dobio ime po 33. američkom predsjedniku, na borbenom bi krstarenju trebao ostati oko sedam mjeseci – u Sredozemlju u sastavu američke 6. flote te u Perzijskom zaljevu u sastavu 5. flote. Split je prva mediteranska luka u kojoj se USS Truman zadržao nakon isplovljavanja iz Norfolka.

Elektronsko ratovanje

Njegov zapovjednik, kapetan bojnog broda Ryan B. Scholl, mornarički je avijatičar, kao i svi zapovjednici američkih nosača aviona. Nekadašnji je pripadnik zrakoplovne akrogrupe „Blue Angels“ te je navikao na medije. Pri posjeti hrvatskih novinara, prvoga dana boravka u Splitu, kapetan je vješto izbjegavao pitanja o tome gdje će se brod uputiti nakon Splita. Borba protiv terorističke skupine ISIL naizglednija je prva borbena aktivnost na ovom krstarenju punom izazova, no pitanje eventualnih operacija s Rusima nad Sirijom neizbježno je visilo u zraku.

Gusarska zastava na repu dvosjeda F/A-18F odaje pripadnost čuvenoj eskadrili „Jolly Rogers“ / Foto: Antonio Prlenda
Gusarska zastava na repu dvosjeda F/A-18F odaje pripadnost čuvenoj eskadrili „Jolly Rogers“ / Foto: Antonio Prlenda

Zrakoplovnim znalcima posebno bi bilo interesantno vidjeti kako bi se najnoviji palubni mlažnjak za elektronsko ratovanje EA-18G Growler pokazao „protiv“ najmodernijeg ruskog protuzračnog sustava S-400 Trijumf, koji je nedavno razmješten u Siriji, u krugu ruske zrakoplovne baze Hmejmim kod Latakije. Zanimljivo, NATO-ov naziv za taj ruski sustav je isti: SA-21 „Growler“! U tom području je i brodski protuzračni sustav S-300F Fort, NATO naziva SA-N-6 „Grumble“, na ruskoj raketnoj krstarici „Moskva“. O tome smo na „Trumanovoj“ palubi pitali i ključnog čovjeka, zapovjednika Palubne zrakoplovne pukovnije Sedam (CVW-7), kapetana bojnog broda Fredericka Luchtmana, letačkog imena „Lucky“.

Pod njegovim zapovjedništvom je i 140. elektronička jurišna eskadrila (VAQ-140) „Patriots“, sa šest aviona EA-18G Growler. Radi se o najmodernijem mlažnjaku za elektronsko ratovanje, prilagođenoj varijanti dvosjednog lovca-bombardera F/A-18F Super Hornet, koji je na nosačima zamijenio poznatog četverosjeda EA-6B Prowler. Najbolja oprema s Prowlera ugrađena je i poboljšana u trupu Super Horneta s najmodernijim radarom AN/APG-79, koji ima rešetku s aktivnim elektronskim skaniranjem (AESA), umjesto da mu se antena pokreće mehanički. Na mjestu zrakoplovnog topa u nosu mu je elektronika opreme za elektronsko ratovanje, a posebni risiveri su mu i na vrhovima krila, umjesto lansera raketa zrak-zrak kratkog dometa. U posadi su samo dva čovjeka – avijatičar (pilot) i operater za elektronsko ratovanje (EWO).

Truman 2
CAG-ov avion EA-18G Growler u bojama eskadrile „Patriots“ / Foto: Antonio Prlenda

Ovime su palubne elektroničke eskadrile dobile visokosposoban mlažnjak, koji cijelo vrijeme može letjeti uz svoje lovce-bombardere, detektirati i prepoznati protivničke radare i komunikacije (uključujući i mobitele), snažno ih ometati, pa i gađati njihove izvore proturadarskim raketama AGM-88 HARM, ali i sam se obraniti s dvije odlične rakete zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120 AMRAAM:

– Nismo se susresli s Rusima, a to i ne očekujemo. No, gotovo svakodnevno komuniciramo s njima o potencijalnoj interakciji nad tim područjem i to nas ne brine. Ne bih baš ulazio u tehničke i operativne detalje, ali mogu reći da je naš Growler izvanredno sposoban zrakoplov, najnapredniji u cijelom svijetu. – rekao nam je CAG, što je tradicionalna kratica za zapovjednika američkog palubnog zrakoplovnog sastava.

Kako nam je kazao, samo u sklopu CVW-7 na nosaču USS Truman ukupno ima 1.800 ljudi, među kojima su 94 pilota. Oni opslužuju ukupno 74 letjelice, od kojih je 19 helikoptera Seahawk u dvije varijante – protupodmorničkoj SH-60R te onoj za borbeno traganje i spašavanje SH-60S. Ukupno 44 lovca-bombardera, F/A-18C Hornet i njegove poboljšane i povećane varijante F/A-18E i F/A-18F, sada dominiraju palubom u svoje četiri eskadrile, za razliku od prije deset godina kada su nosačima još „gospodarili“ legendarni dvosjedni lovci F-14 Tomcat.

F/A-18E u konfiguraciji aviona-cisterne, iz eskadrile „Pukin' Dogs“ / Foto: Antonio Prlenda
F/A-18E u konfiguraciji aviona-cisterne, iz eskadrile „Pukin’ Dogs“ / Foto: Antonio Prlenda

U ulozi lovca-bombardera, izviđača i u lovačkoj zaštiti flote jednosjedni F/A-18E i dvosjedni F/A-18F Super Horneti imaju manju brzinu i dolet od Tomcata, ali su manje zamjetni na radaru, imaju veću nosivost, mnogo bolji radar i elektroniku, a u zračnoj borbi mogu izvesti i pojedine manevre pod visokim napadnim kutom, s kojima se F-14 nije uvijek mogao pohvaliti. Mornarički letački časnik na stražnjem sjedalu („navigator“) sada se više ne zove kao u vrijeme Tomcata – operater presretačkog radara (RIO), već kao i u Ratnom zrakoplovstvu SAD – operater oružnog sustava (WSO ili Wizzo). Oba člana posade mogu nositi kacigu sa ciljnikom na viziru (JHMCS), što omogućava da se raketa usmjeri ondje kamo letač okreće glavu, kako u zračnoj borbi, tako i pri napadima ciljeva na tlu.

Na brodu je deset starijih i nešto manjih lovaca F/A-18C / Foto: Antonio Prlenda
Na brodu je deset starijih i nešto manjih lovaca F/A-18C / Foto: Antonio Prlenda

Vrijeme promjena

Kada je nosač USS Enterprise (CVN-65) u svibnju/maju 2006. godine zadnji put posjetio Split, na palubi su još bili mlažnjaci EA-6B i S-3 Viking. EA-18G Growler je, dakle, danas smijenio ove prve, a sa četiri potkrilna tanka i podtrupnim crijevom za gorivo (HDU) Super Horneti umjesto Vikinga danas služe i kao avioni-cisterne za ostale zrakoplove. Čak i leteći radari E-2C Hawkeye danas manje bruje, jer su dobili modernije zakrivljene lopatice propelera, a slično i avion za dopremu na palubu (COD) C-2A Greyhound, kojeg ovaj put na brodu nismo vidjeli. Oba primjerka, najčešće radi logističke potpore, baziraju na različitim kopnenim aerodromima u blizini. Dana 9. prosinca/decembra, C-2A je sa splitske zračne luke na Resniku na brod dovezao visoko izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, pošto se USS Truman, sa svojih ukupno oko 5.000 mornara i avijatičara, već bio otisnuo na pučinu.

Leteći radar E-2C Hawkeye 2000 s novim propelerima / Foto: Antonio Prlenda
Leteći radar E-2C Hawkeye 2000 s novim propelerima / Foto: Antonio Prlenda

Kako smo se sami mogli uvjeriti, u Splitu je njegova posada izvrsno primljena, a slično je bilo i onima koji su išli do Dubrovnika i Šibenika. Nije dakle ni čudo da je na Facebook profilu komodora Breta Batcheldera, zapovjednika Nosačeve udarne skupine Osam, po isplovljavanju osvanula lijepa fotografija Splita i službena poruka: „The Men and Women of Carrier Strike Group Eight would like to thank the people of Split Croatia for their amazing hospitality during our first Mediterranean port call. Hvala!“.

Bilo kako bilo, već 14. prosinca/decembra stigla je vijest da je USS Truman prošao Suecki kanal i ušao u zonu djelovanja američke 5. flote – Arapsko more. Tko zna, ako im se u Dalmaciji svidjelo, možda u povratku ponovno svrate.

Napadi na ISIS i iranske rakete

U svome prvobitnom obliku ova je reportaža objavljena u hrvatskoj zrakoplovnoj reviji „Aerosvijet“, uz čiju dozvolu prenosimo ovaj tekst. U međuvremenu, USS Truman je već došao i na stranice međunarodnih vijesti. Pri njegovom ulasku u Perzijski zaljev, iranska ratna mornarica je 26. prosinca/decembra, samo 23 minute nakon najave svoje bojeve vježbe, lansirala nekoliko nevođenih raketa oko 1.400 metara ispred pramca američkog nosača, dok je bio u međunarodnom plovnom putu. Oružane snage SAD-a ovo su nazvale provokacijom.

Ljubitelji filma „Top Gun“ na repovima ovih jednosjeda F/A-18E prepoznat će znak eskadrile „Fist of the Fleet“ / Foto: Antonio Prlenda
Ljubitelji filma „Top Gun“ na repovima ovih jednosjeda F/A-18E prepoznat će znak eskadrile „Fist of the Fleet“ / Foto: Antonio Prlenda

Nakon pauze od dva i pol mjeseca, od kada je ovo područje napustila Udarna skupina nosača aviona „Theodore Roosevelt“, USS Truman se u Perzijskom zaljevu pridružio francuskom nuklearnom nosaču aviona „Charles de Gaulle“ (R91) te 28. prosinca/decembra otpočeo udare na ISIL u Iraku i Siriji. Od kolovoza/augusta 2014. godine ova se operacija provodi po imenom „Prirođena odlučnost“ (Operation Inherent Resolve).

Komentari

F

Super Hornet je mnogo dobar avion.
Zapostavljen je u javnosti jer guraju F16.. F15..
Ali mislim da je bolji od njih.

Odgovori
B

f/a-18e/f u odnosu na f-15se? Zna se ipak ko je tata u usaf.

F

Ma sve je to u pet deka. Ali ako pominjemo Silent Eagle, ja bih ga prije usporedio sa Advanced Super Hornetom: http://www.boeing.com/defense/fa-18-super-hornet/#/capabilities

M

Propaganda

Odgovori
N

Pa jeste propaganda cime sve zemlje sluze pa i Srbija. Zar ne ?

2

Sa 74 vazduhoplova baš i nije samo propaganda! To je kao Srbija+Hrvatska+Slovenija+C.Gora+Makedonija+Bugarska+Rumunija… u zbiru!

s

22201 pa zaboravio si BiH….! A tek onda …!

Odgovori
D

Ajde jednom recite pravu istinu, zasto je ovaj NA, 1999.godine, morao otici sa Jadrana na remont, koji je trajao oko dve godine…
Jesu li mu nasi bili promenili licni opis???

Odgovori
a

Bajke , mitovi, zablude… dokle?

b

brodovi USN svakih nekoliko godina prolaze opsezne modernizacije.
da, ovaj nosac je nakon napada na srbiju upucen na unaprijed zakazanu modernizaciju.
modernizaciju nikako mijesati s remontom a posebice ne sa popravcima nastalim usljed ostecenja.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend