Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022
[FOTO REPORTAŽA] Makedonija proslavila 25 godina svog Ratnog Vazduhoplovstva
Mi-8MT (306) / Foto: Igor Božinovski

[FOTO REPORTAŽA] Makedonija proslavila 25 godina svog Ratnog Vazduhoplovstva

Makedonsko ratno vazduhoplovstvo (zvanično „Vozduhoplovna Brigada na Armijata na Republika Makedonija“) obeležilo je svoju 25. godišnjicu skromnom svečanošću na aerodromu Petrovec blizu glavnog grada Makedonije. Svečanosti su prisustvovali nedavno imenovani ministar odbrane Radmila Šekerinska i komandant Ratnog vazduhoplovstva Makedonije pukovnik Robert Malezanski.

Kao prva žena u istoriji države koja vodi sektor odbrane, Šekerinska je postavljena na dužnost 31. maja. Na svom prvom javnom pojavljivanju pred Vojskom Makedonije, Šekerinska je odala priznanje ešalonima Ratnog Vazduhoplovstva na Petrovcu za njihovu predanost, žrtvu naciji i profesionalizam koji su prikazali tokom prethodnih 25 godina prilikom izvršenja vojnih operacija u zemlji i inostranstvu kao i za pružanje pomoći civilnom stanoviništvu kroz zahtevne misije humanitarnih operacija.

Mi-17 (303) i Mi-8MT (305) / Foto: Igor Božinovski

Uz obećanje da će se trenutni izazovi oko budžeta prevazići i da će se standardi rada unaprediti, Šekerinska je najavila ubrzane vojne reforme i integraciju Republike Makedonije u NATO. Takođe je prisustvovala promociji oficira u više činove među kojima i prve žene vojnog pilota u Makedoniji Ive Matić koja je pilot na helikopteru Mi-8/17 od 6. marta 2014.

Na proslavi, njenom statičnom i dinamičnom delu, mogli su se videti svi tipovi letelica makedonskog Ratnog Vazduhoplovstva. Letački program sastojao se od preleta sedam različitih tipova i počeo je sa helikopterom Mi-17 (303) Transportne Helikopterske Eskadrile (Skvadron na Transportni Helikopteri) koji je vukao veliku zastavu Makedonije. Najatraktivniji deo preleta bio je trio Mi-8/17 helikoptera predvođen sa Mi-8MT (306) koji je bio naoružan sa šest UB-57-32 lansera i praćen sa po jednim nenaoružanim Mi-8MT (305) i Mi-17 (303).

Helikopter COP-a, Bell 206B-3 (402) / Foto: Igor Božinovski
Mi-8MT (306) / Foto: Igor Božinovski
UH-1H (321) / Foto: Igor Božinovski

U letačkom delu programa učestvovalo je dodatnih četiri letelica Ratnog Vazduhoplovstva koje su trenutno u Centru za obuku pilota (Centar za obuka na piloti – COP) na Petrovcu. Prva grupa sastojala se od para Zlinova 242L (102 i 104) dok je drugi par bio par helikoptera Bell 206B-3 (403 i 404) koji služe za obuku pilota

Kada je letački program okončan grupa od sedam letelica je u dva navrata preletela glavni grad Skoplje.

Statika se sastojala od pet tipova letelica u upotrebi od kojih je najatraktivniji bio UH-1H (321), jedan od dva višenamenska helikoptera koja je Grčka donirala Makedoniji 2001. godine. Prikazan je i Mi-24V (207) uz još četiri letelice ovog tipa (201, 202 i 205) svi deo elitne Borbene Helikopterske Eskadrile „Noćni Gromovi“ (Skvadron na Borbeni Helikopteri „Nokjni Molnji“).

Strela 10 / Foto: Igor Božinovski
Zlin 242L (105) / Foto: Igor Božinovski
Zlin 242L (102) / Foto: Dragan Cvetić
Mi-17 (303) / Foto: Igor Božinovski

Prikazan je i nedavno remontovani Mi-17 (302) i dve COP letelice – Zlin 242L (105) i Bell 206B-3 (402). Moglo se videti i naoružanje Bataljona za PVO „Kobre“ (Bataljon za protivvozdusna odbrana „Kobri“) – rakete 9K38 Igla i 9K35 Strela-10M

Iako je na papiru ustanovljeno 10. aprila 1992. godine, Ratno Vazduhoplovstvo Makedonije slavi 10. jun kao Dan vazduhoplovstva zbog prvog leta vojnog aviona koji se desio 10. juna 1992. kada su major Dane Ilijevski i kapetan Aleksandar Manev poleteli sa Petrovca sa Utvom 75A-21 što se smatra istorijskim prvim letom.

Danas, RV Makedonije organizovano je oko dve eskadrile na Petrovcu: Transportne Helikopterske Eskadrile koja poseduje dva UH-1H i dva Mi-17 helikoptera uz četiri borbeno konfigurisana Mi-8MT; i Borbene Helikopterske Eskadrile koja ima šest modernizovanih topovnjača Mi-24V. Tu je i „Flajt za obuka i trening“ opremljen jednim Zlinom 143L i jednim An-2R. Centar za obuku pilota trenutno raspolaže za flotom od četiri Zlina 242L i četiri Bella 206B-3.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

П

У моје име и у име моје породице честитке поводом јубилеја 25 година Ратног ваздухопловства Македоније . Драго ми је што као активиста Ваздухопловног Савеза Југославије и Македоније радио сам на формирање кадрова и љубитеља ваздухопловства од моделара , једриличара. Посечивали смо са децом све аеродроме ЈНА широм екс ЈУ у све Републике, организирали сусрете са пилотима ваздухопловне технике . Тај начин приближавање пионира и омладине ка ваздухопловству треба и даље да се продужи јер се показала као основа за развој квалитетних кадрова.

Odgovori
Jo

Bjrm je u vreme problema sa Albancima 2001 cinimi se na sjajan nacin upotrebila vazduhoplovstvo,pre svega su 25,ali nikad mi nece biti jasno kako su posle dozvolili da ti avioni propadnu i da budu otpisani,uz to neverovatno je da od deset mi24 koliko bjrm ima operativno samo 4,mislim da su pre petnestak god.makedonci imali osnovu za solidno vazduhoplovstvo ali su priliku pustili niz vodu,mozda je veliki brat zabranio da se vazduhoplovstvo gradi na ruskoj tehnici.Bilo kako bilo cestitam im jubilej,uz opasku skojom ne zelim da budem maliciozan,ali ako je onaj uh1 sa slike operativan,moram da kazem da nikad nisam video helik.koji je u letnom stanju a da gore izgleda

Odgovori
Zi

Makedonci su imali 12 Mi-24. UH-1 nije operativan.

BB

pa baš zato što se su se SU 25 dobro pokazali, naredili su im da ih se riješe…

Mr

људи никако да схвате да од бабе више никако не може да буде девојка. Тако и са авионима и хеликоптерима, истекне ресурс и ћао, више није безбедно за употребу…није бре то трактор!

…изгледа да су им и Ми-24 топовњаче на издисају ресурса…

Odgovori
Ž

Шта мислите зашто нису летели на свечаности? Али у плану је ремонт.

Mr

Могу вам рећи да су македонски пилоти итекако били добро овладали Ми-24. Пилоти су им имали леп налет, чак су доста били активни и у ноћном летењу (aко ме сећање не вара мислим да су били уградили модерније опто-електронске сензоре за ноћна дејства што им је омогућавало извођење лепих тактичких увежбавања са ВОН-ом на земљи и где су увежбавали митраљирање и ракетирање циљева…)

Нажалост, како је и тамо ровита ситуација, бојим се да 24-ке не извисе за ремонт, јер су се одлично показала током побуне…

De

Postovani,

U moje ime i u ime svih gradzana R. Makedonije, vam zahvaljujem na srdacnim cestitkama. Iskreno se nadam da ce u skorije vrijeme makedonsko vazduhoplovstvo dobaviti i neke novije letelice. Zao mi je sto Sukhoi koje smo imali…. vise nemamo ali… pomoci ce nam braca Rusi ako zatreba :) A daj Boze da nam nikad NE zatreba osven za paradiranje :)
A posebno se zahvaljujem Gospodinu Joci uz napomjenu da smo svi mi bili BIVSE Jugoslovenske Republike, a prije sto smo bili bivse YU republike bili smo BIVSE Otomanske Republike ;) Tako da… ne moramo vredzati ne potrebno.
Jos jednom hvala vam na iskrenim cestitkama.
Zelim Vam svako dobro…

Odgovori
mi

Makedonija i Srbija bi trebale da naprave zajednicki plan o odbrani neba za obe drzave!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor