BEG airport status
Trenutno stanje i perspektive: Vojne helikopterske flote Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore Makedonski Mi-8MT i Mi-17 na proslavi 25 godina Ratnog Vazduhoplovstva / Foto: Igor Božinovski

Trenutno stanje i perspektive: Vojne helikopterske flote Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore

Na predstojećem drugom po redu Vazduhoplovnom Samitu Jugoistočne Evrope #SEAS18 koji će se održati u Beogradu 8. i 9. marta, prvi put ćemo imati i konferencije o vojnim temama, konkretno o planovima domaće vojne industrije kao i o vojnim helikopterima.  Na panelu koji će se odnositi na vojne helikoptere a čiji je sponzor kompanija Erbas Helikopters, biće prisutni predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, kompanije Erbas kao i predstavnici Ratnih vazduhoplovstava Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Države jugoistočne Evrope započele su obnovu svojih vojnih helikopterskih kapaciteta a glavne teme panela o vojnim helikopterima biće upravo detalji o novim nabavkama ovih letelica koje su realizovane u poslednjih par godina kao i o daljim planovima za opremanje vazduhoplovnih snaga zemalja regije. Biće reči i o industrijskoj saradnji koju proizvođači helikoptera nude uz njihovu prodaju, zatim o tome kakva su razmišljanja njihovih vojnih korisnika i kakve su njihove buduće potrebe.

U ponedeljak očekujte detaljnu reportažu našeg urednika koji je u prethodna tri dana imao ekskluzivnu priliku da obiđe fabriku Erbas Helikoptersa gde se, između ostalih, proizvodi i H145 u M verziji koji je naručila Srbija. Tango Six je takođe, ekskluzivno, dobio priliku da obiđe Lauphajm, bazu Luftvafea gde je bazirana jedinica koja koristi H145M u misijama podrške specijalnim snagama.

U regionu vrlo popularan američki laki višenamenski helikopter Bell 206. Nabavile su ga Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska / Foto: Igor Božinovski

Iako je Tango Six već mnogo puta do sada pisao o vazduhoplovnim snagama država iz okruženja Srbije samim tim i o njihovoj komponenti vertikalnog transporta, ovoga puta koncentrisaćemo se na helikopterske flote bivših jugoslovenskih republika odnosno njihov trenutni inventar kada su u pitanju ovakvi vazduhoplovi. Istovremeno kratko ćemo se  osvrnuti i na perspektive daljeg razvoja njihove upotrebe, modernizacija, remonta i mogućih kupovina novih helikoptera radi zamene starih ili kao potreba razvijanja novih mogućnosti svojih oružanih snaga.

Hrvatska s najvećom flotom aktivnih helikoptera

Najveću helikoptersku flotu u regionu, s oko 48 letelica, trenutno poseduje Hrvatska a najbrojniji među njima je sovjetski/ruski srednji transportni višenamenski helikopter Mi-8 koji čini čak polovinu broja ovih vazduhoplova. U inventaru eskadrile transportnih helikoptera koja se nalazi pod komadnom 93. vazduhoplovne baze Zemunik nalazi se 14 preživelih od, tokom 90-tih godina, 26 nabavljenih Mi-8. Danas se koriste dva Mi-8T, jedan Mi-8PS-11, 10 Mi-8MTV-1 (jedan u salonskoj verziji) i jedan Mi-17-1VA. Šest helikoptera remontovano je u periodu 2013-2014. godine a preostalih 8 je odrađeno tokom narednih godina.

Na helidromu Lučko nalazi se eskadrila transportnih helikoptera 91. vatduhoplovne  baze Pleso koja je popunjena s 10 transportno-borbenih helikoptera Mi-171Š (izvozni Mi-8AMTŠ). Ti helikopteri dobijeni su od Rusije kao deo naplate duga bivšeg SSSR-a u iznosu od 65 miliona dolara, prvi helikopter stigao je 5. decembra 2007. a poslednji krajem 2008. godine. Usled turbulentne političke situacije i kašnjenja u donošenju odluka o njihovom remontu, hrvatski Mi-171Š su danas prizemljeni.

HRZ i PZO MI-171Š naoružan lanserima B-8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm.

Prvi je prestao da leti novembra 2016. a poslednji juna prošle godine. Konačno je decembra 2017. s Zrakoplovno-tehničkim Centrom iz Velike Gorice potpisan ugovor o njihovom remontu u kome će glavni partner biti ruska kompanije ’’Ruski helikopteri’’. Radovi na njima već su počeli, započeto je rasklapanje prva četiri primerka a ceo posao bi trebao biti završen do kraja 2019. godine.

I dok bi Mi-171Š nakon remonta najverovatnije mogli biti korišćeni još 9-10 godina, helikopterima Mi-8 starijih verzija će u narednom periodu biti potrebna zamena. Još od maja 2014. hrvatski zvaničnici među kojima je i sama predsednica spominju američke višenamenske helikoptere Sikorsky UH-60 ’’Black Hawk’’ kao moguće rešenje.

Poslednji put krajem oktobra prošle godine ministar odbrane Hrvatske najavio je njihovu nabavku i potvrdio da se trenutno pregovara o nabavci dva UH-60 za potrebe specijalnih jedinica. U medijima se spekulisalo da su hrvatski zvaničnici s predstavnicima SAD razgovarali o kupovini 9 do 15 polovnih ili novih primeraka ali je sadašnji ministar odbrane Damir Krstičević izjavio da će se ići korak po korak u skladu s mogućnostima i sposobnostima i raspoloživih budžetskih sredstava.

Hrvatski Bell-206B-3 tokom obuke iznad planine Velebit.

Školovanje pilota helikoptera u HRZ odvija se u helikopterskoj eskadrili 93. vazduhoplovne baze Zemunik koja raspolaže s 8 lakih višenamenskih helikoptera Bell-206B-3 ’’Jet Ranger’’ koji su nabavljeni kao novi 1997. godine. Tada je kupljeno 10 primeraka ali su u udesima u međuvremenu izgubljena dva. Osim za obuku, u skladu s njihovi mogućnostima, ove letelice  koriste se i za zadatke traganja i spasavanja, za vezu i osmatranje. Na njima su se obučavali i piloti iz stranih armija, između ostalih i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Borbene mogućnosti helikopterske flote HRZ-a koje su od povlačenja desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, bile vrlo skromne jer su jedino bili naoružani Mi-171Š i to s nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm, značajno su povećane uvođenjem u naoružanje polovnih američkih lakih izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D(R) ’’Kiowa Warrior’’. Hrvatska je 2015. prihvatila ponudu SAD za doniranje ovih helikoptera a 16 izabranih primeraka su, kako je prenelo hrvatsko Ministarstvo odbrane, proizvedeni u periodu od 2010-2012. dok su u naoružanje uvedeni između 2012. i 2015. godine i imali su 100 do 600 sati naleta.

Detalj sa prvog bojevog gađanja posada helikoptera OH-58D(R) / Foto: MORH

Prvih pet OH-58D(R) dopremljeni su 30. jula 2016., s helikoperima su stigla tri simulatora, naoružanje i sva prateća oprema. Njihovo predstavljanje organizovano je vrlo brzo 10. avgusta a preostalih 11 helikoptera stiglo je 3 decembra 2016. Prvi letovi započeli su 11. aprila 2017., obuka je počela početkom maja a prva bojeva gađanja su izvršena 1. avgusta. Početna operativna sposobnost je uz pomoć instruktora iz SAD i kroz 1000 sati naleta, postignuta početkom decembra kada je i održana promocija završetka obuke pilota i pripadnika vazduhoplovnotehničke službe eskadrile helikoptera 93. vazduhopolovne baze Zemunik.

U toku borbene obuke hrvatske posade imale su gađanja iz mitraljeza 12,7 mm, raketiranja nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 kalibra 70 mm, školskim protivoklopnim raketama AGM-114 ’’Hellfire’’ i dejstva iz ličnog naoružanja vojnika tj. automatskim puškama Heckler-Koch G-36CV. Po nekim podacima planirana je nabavka 32 bojeve protivoklopne rakete ’’Hellfire’’ kao i laserski vodjenih raketnih zrna APKWS kalibra 70 mm. Sredinom januara ove godine organizovana je prva zajednička vežba posada helikoptera OH-58D(R) s jedinicama Kopnene vojske a početkom februara HRZ je započelo samostalnu obuku na ovom tipu helikoptera. Osim za izviđanje i dejstva po ciljevima na zemlji, ovi helikopteri će se koristiti i za navođenje artiljerijske vatre kao i komandovanje i osmatranje iz vazduha.

Makedonija remontima obnavlja sposobnosti svojih helikopterskih jedinica

Najnoviji veći oružani sukob još od 2001. godine, koji je tokom maja 2015. godine vođen s terorističkom grupom ubačenom s Kosova i Metohije, Makedonija je bila dočekala nespremno kada je pitanju stanje vojnih helikoptera koji predstavljaju osnovu njenih vazduhoplovnih snaga. U tom trenutku su od ukupno 14 helikoptera Mi-8, 17 i Mi-24 bila operativna samo dva srednja transportna Mi-8MT. Od tada do danas Makedonija je preduzela određene mere koje će značajno poboljšati operativnost ovih letelica a prvi remontovani helikopteri stigli su u Makedonju početkom marta prošle godine.

Bila su to dva srednja transportna Mi-17-1V koji su remontovani u litvanskoj kompaniji Aviabaltica Aviation Ltd. , ovi helikopteri su poslati u Litvaniju februara 2016. a prethodno su bili prizemljeni čak 5 godina.  Jedan je proizveden 1990. a drugi 1991. da bi u Makedoniju stigli iz Ukrajine 1994. godine kao deo kontigenta od 4 takva helikoptera od kojih su u međuvremenu dva izgubljena u udesima.

Makeonski Mi-8MT naoružan s 6 saćastih lansera UB-32-57 nevođenih raketnih zrna S-5 57 mm / Foto: Igor Božinovski

Makedonija ima plan da u operativno stanje vrati ukupno 12 vojnih helikoptera Mi-8MT, Mi-17 i Mi-24. Najverovatnije će se, pored već dva odrađena Mi-17, na remont poslati 4 Mi-8MT i 6 Mi-24V a vrlo moguće je da će nabrojani vazduhoplovi, pored helikoptera Bell 206B-3, činiti makedonsku helikoptersku flotu u bliskoj budućnosti.

Dva višenamenska helikoptera Bell UH-1H ’’Huey/Iroquois’’ teško da će naći mesto u sastav RV Makedonije. Njih je 2001. Makedoniji donirala Grčka, međutim  jedan helikopter ne leti još od 2009. godine a drugi je u međuvremenu poslat na remont u Grčku ali nije vraćen zbog neplaćanja izvršenih radova.

Po nezvaničnim informacijama deo helikoptera Mi-8MT i Mi-24V već je poslat na remont u Ukrajinu koja je te helikoptere i prodala Makedoniji 2001. godine. Tada je pored 4 Mi-8MT koji su predati Makedoniji iz ukrajinskog kontigenta KFOR-a na Kosovu i Metohiji, nabavljeno i 12 desantno-jurišnih Mi-24, od kojih 10 Mi-24V i dva Mi-24K. Vremenom broj tih helikoptera je spao na 8 primeraka od kojih su 4 bila aktivna a 4 su se našla u rezervi.

Desantno-jurišni helikopteri Mi-24 na aerodromu Skopski Petrovac / Foto: Dragan Cvetić

Od aktivnih helikoptera dva su bila modernizovana na standard ’’Jasmin’’ a dva u varijanti ’’Aleksandar’’ dok su dva ’’Jasmina’’ bila remontna rezerva. Čine inventar Borbene Helikopterske eskadrile ’’Noćni Gromovi’’ koja je kao i Transportna helikopterska Eskadrila s Mi-8MT, Mi-17 i UH-1H stacionirana na aerodromu Skopski Petrovac.

Za obuku pilota helikoptera koristie se 4 laka višenamenska Bell-206B-3 ’’Jet Ranger’’ koji su kao polovni kupljeni 2012. i 2013, godine. Oni danas lete u sastavu Centra za obuku pilota koji je formiran 2010. godine i koji predstavlja firmu u kojoj 50 procenata učešća ima izraelska kompanija Elbit a 50 procenata ima makedonski Elmak. Pored toga Makedonija jedina u Evropi pod istim krovom poseduje veoma moderne tzv. ’’full mision’’ simulatore za helikoptere Mi-17 i Mi-24.

Bosna i Hercegovina još uvek bez novih letelica

Nakon formiranja zajedničkih oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2006. godine u sastav Ratnog vazduhoplovstva ušla je sva ona tehnika za koju se smatralo da je perspektivna, da odgovara potrebama vojske kao i da postoji smisao njenog daljeg korišćenja. Što se tiče vazduhoplova odlučeno je da to budu samo helikopteri, iz Vojske Federacije BiH preuzeti su Mi-8 i 17 kao i UH-1 dok su iz Vojske Republike Srpske nastavile da lete Gazele i takođe Mi-8.

HN-45M GAMA Vazdušnih snaga Bosne i Hercegovine

Helikopteri su danas stacionirani u dve baze, na aerodromu Mahovljani kod Banja Luke bazira 1. helikopterski skvadron koji u svom sastavu ima 9 lakih višenamenskih helikoptera Gazela od čega jedna Hi-42 HERA, tri HO-45 i 5 HN-45M GAMA. Po nekim informacijama aktivno je samo 6 primeraka. Na Mahovljanima se takođe nalaze i dva srednja transportna Mi-8T. U Rajlovcu, u 2. helikopterskom skvadronu nalaze se dva helikoptera Mi-8MTV-1, jedan Mi-17, 12 UH-1H, dva UH-1V. Helikopteri Mi-8 i 17 su remontovani u Ukrajini u periodu od 2007. do 2011.

1996. i 1997. SAD su u programu vojne pomoći Federaciji BiH nazvanog ’’Opremi i obuči’’ donirali 15 višenamenskih helikoptera Bell UH-1H i V ’’Iroquois’’. Jedan helikopter je izgubljen već tokom obuke pilota ali je zamenjen drugim, jedan se srušio 28. juna 2012., mnogi su vremenom kanibalizovani za rezervne delove, deo flote je prizemljen zbog isteka resursa pa je danas aktivno svega tri do četiri UH-1.

Jedan od čuvenih američkih Hjuia koji se u BiH koristi za zadatke traganja i spasavanja.

Stanje u vazduhoplovnim snagama BiH je veoma loše, zvanično je objavljeno da je u 2016. godini ispravnost svih tipova helikoptera bila samo 10 procenata. Obnovu kapaciteta i nabavku novih letelica onemogućuje nestabilna i komplikovana politička situacija koja je na primer prošle godine onemogućilo da se u budžetu za 2018. godinu obezbedi 39,45 miliona dolara za nabavku dva nova srednja višenamenska helikoptera.

Crna Gora naručila nove helikoptere Bell 412

Sve do 2012. godine Vazduhoplovstvo Crne Gore je u svom inventaru osim helikoptera imala i avione, i to školsko-borbene. Te godine prestala su da lete poslednja dva Super Galeba G-4 i od tada Crnogorci lete samo na lakim višenamenskim helikopterima Gazela kojih je, nakon osamostaljenja 2006. godine na aerodromu Golubovci ostalo 14. U toj bazi tada se našlo i 5 srednjih transportnih helikoptera Mi-8T koji u tom trenutku nisu bili u letnom stanju.

Crnogorski HO-42 / Foto: Vojska Crne Gore

Tokom 2007. u Crnoj Gori su boravile delegacije ruskog ’’Rosoboronoeksporta’’ i ukrajinskog ’’Aviakona’’ koje su pregovarale o njihovom remontu ali je ponuđena cena za Crnogorce bila previsoka (milion dolara po helikopteru bez remonta motora). Na kraju je odlučeno da se 4 od 5 Mi-8T proda a da se jedan sačuva za neki mogući budući remont koji međutim nikada nije urađen. Crnogorske ’’osmice’’ prodate su Kirgiziji za samo 61 hiljadu dolara po helikopteru.

Ukupno je 8 Gazela različitih verzija prošlo kroz C2 preglede u avio-servisu ’’Ikar’’ iz Banja Luke u kome se ove letelice i održavaju. Dva helikoptera izgubljena su u udesima, jedan 2011. a drugi 2016. godine. Smatra se da VCG danas u Helikopterskoj eskadrili s tri odeljenja može da računa na do 6 helikoptera i to po dva SA-341G, HO-42 i HN-45M. VCG će po svemu sudeći nastaviti da održava svoje Gazele u “Ikaru“ а u narednom periodu se iz Banja Luke može očekivati još helikoptera koji su prošli neophodne preglede.

Veliko pojačanje svoje helikopterske flote stići će već tokom ove godine. 30. januara potpisan je ugovor o nabavci tri višenamenska helikoptera Bell 412 od toga dva Bell 412EPI i jedan Bell 412EP čija je vrednost 30 miliona evra. Prvi helikopter stići će u prvom kvartalu a preostala dva u četvrtom kvartalu tekuće godine. Ministarstvo odbrane Crne Gore međutim nije saopštilo da li je u pomenutu cenu uključena obuka pilota i tehničara, dodatna oprema, logistika i naoružanje zbog čega su ovaj posao kritikovali pojedini crnogorski mediji.

Ne propustite jedinstvenu priliku da prisustvujete panelima posvećenim vojnom vazduhoplovstvu na predstojećem SEAS-u. Registrujte se ovde – www.seas.rs

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ki

Hrvati 48 vojnih helikoptera, svaka Cast komsije. Koliko im policija ima je helikoptera?

Odgovori
ik

policija ima 9 komada

fr

Agusta-Bell AB 212 – jedan , Bell 206 B Jetranger III – tri komada , AgustaWestland AW139 – tir pristigla očekuje se još 3 , Airbus H135 tri isporuka još 2 , Robinson R22 Beta- jedan , sveukupno za sad znači 9!

Mr

Aw 139 2 kom
H135 tebali u Španjolsku završili i Hrv… Dodali J pisalo policia sad pise policija… Mislim da nemaju namjeru uzimati vise 135ica a aw139 samo se govorka da bi ih trebalo biti 6 do 8! Nema nista sluzbeno koliko ja znam!

Ig

Zar nije, u jednom momentu, bila vest da makedonci remontuju dva svoja helikoptera kod nas?

Odgovori
Ž

То су полицијски Ми-17.

fr
Br

Po Wiki Vojska Srbije ima 41 Gazelu, 6 Mi-8T i 3 Mi-17, tacno 50 helikoptera, koliko od toga moze da leti, ako se zna??

Odgovori
Ž

То је само на папиру. У стварности око 15 Газела, 2-3 Ми-8 и 2 Ми-17В-5.

De

Ispade Makedonci imaju najjacu avijaciju :)) Svi imaju po 50 helikoptera od kojih samo 10 leti, a ostalih 40 su muzejski eksponati.
Boze svastaa :))

Odgovori
Mr

Dobro je da mekedonci se trude zadrzati mil mi24 u operativnom stanju! Ko zna sto je sa njihovim su25? Ne kao mi tako olako pustiti da propadnu nase 24ke

Fl

Mr.D
Ako snimci na Google maps-u nisu stari,eno ih severoistocno od piste skopskog aerodroma.

Ed

Ne baš, u HR lete svi osim ovih 10 MI171Š koji su (napokon) na remontu

Ž

Mr. D

Makedonski Su-25 ne lete od 2004. godine.

De

Postovani,

Nazalost Su-25 leze na pisti odavno. Ali fizicki jos postoje na skopskom aerodromu. A sto se tice moje konstatacije, to je bila mala sala. Nadam se nije mi neko zamjerio. Ali sve u svemu, slabasne su nase armije. Nase armije su ti poput jedne izreke koju sam cuo od mog pokojnog kolege Gorana, citiram:
Tresla se gora, rodio se mis :))
Pozdrav Svima

An

JNA je sve to. Samo je pitanje koliko je ko odrzao letilic u operativnom stanju. Nakon Jugoslavije bIJeda.

Be

Nista to nije JNA osim u srpskom slucaju.

Т

Зар Србиjа ниje будуhи ремонтни центар за газеле, а исправно само 1/3
добра реклама,
него мора да се мало пробере само 342е за борбене

Odgovori
RI

Posto vidim da se ignoriše Republika Srpska i njen Helikopterski Servis RS moram da dodam na tekst da mi imamo 5 helikoptera, novih i remontovanih, aktivnih helikoptera koji se koriste svakodnevno. HSRS u svom sastavu ima 3 Gazele, jedan Bell 206 koji se jos koristi za hitne medicinske evakuacije i nov Augusta Westland 119 „Koala“. Pozdrav iz Banja Luke.

Odgovori

Pa naslov teksta je vojna helikopterska flota.

А

Само овдје нисте навели и хеликотперски сервис Републике Српске , који дјелује као засебна јединица, у свом инвентару има три хеликоптера типа СА-341/342 Газела и један хеликоптер типа Bell 206, а крајем године долази још један нови „augusta 119“.

http://helikopterskiservisrs.com/%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0/flota/

http://www.rtvbn.com/3897657/helikopter-stize-pocetkom-juna

Odgovori
Be

Koji dio u „vojnoj komponenti“ ti nije jasan?

Ž

RISOVIVRBASA и Аљоша

Бавили смо се само војним хеликоптерима.

Посебно ћемо обрадити цивилне и полицијске летелице.

И то већ за који дан.

Ni

Govori se o helikopterima drzava tj u ovom slicaju Bosna i Hercegovina i sta nije jasno?

А

Зато што се спомињу и хеликоптери полицијских снага, а ове хеликоптере користи и специјална полиција РС.

Odgovori
Н

@ Živojin Banković

Одличан текст , још једном све похвале.

Ако смем да предложим идеју за неки наредни текст > ПВО : јединице и опрема оружаних снага бивше СФРЈ.

Мислим да баш такав текст недостаје нама читаоцима , да употпунимо слику о опремљености у окружењу.

Поздрав

Odgovori
Ž

Хвала на предлогу, потрудићемо се.

Jo

Dobra ideja.

Ku

Ima jako puno praznina i neke stvari su samo spomenite „modernizacija makedonskih Mi 24“ i CG gazela! Ako je previse opsirno napisite iz dva tri dela.
PS inace clanci ZB se prate najvise na ovom portalu!!!

Ž

U tekstu imate link ka tekstu u kome je opisana modernizacija makedonskih Mi-24.

https://tangosix.rs/2015/14/05/analiza-sa-cime-raspolaze-makedonsko-ratno-vazduhoplovstvo-danas/

Nismo hteli ići toliko opširno već samo da predstavimo inventare RV-a navedenih zemalja kao i njihove planove za nabavku novih helikoptera.

А

@Živojin Banković хвала на одговору, контам да нисте случајно превидили.

Odgovori
De

Dobra reportaza.

Znaci nemanista od Bosanskog plana za 12 Super Puma/Cougar.

Odgovori
Ž
Du

Oruzane snage BiH u stanju u kojem se nalaze jos od osnivanja nisu u stanju da se nose sa naslijedjenom zastarjelom tehnikom, a kamoli da usvoje novu tehniku…i tako je primarni koncept OS BiH pruzanje pomoci stanovnistvu kod elementarnih nepogoda. To su na papiru oruzane snage u stvarnosti Civilna zastita sa prvog generacijom pusaka M16. Gubljenje vremena i novca sa njihovim postojanjem…

Gu

U ovom trenutku i mi smo tanki sa helikopterima.

Odgovori
Ni

Oruzane snage BH se mogu nositi sa novom tehnikom al se ne mogu nositi sa glupim politicarima svih vrsta kao i nedostatkom para za nabavku jer kako bi prdonje u BH kupivali auta za svoje potrebe ako kupe helikoptere.

Br

Nigde u tekstu se ne pominje remont makednnskih Mi-17 kod nas, da li je doslo do neke promene u poslu?
@Živojin Bankovic
Dali mislite da je kupovina H145m dobar potez? Ne sa politicke strane vec sa tehnicke i ekonomske (posto i moma ima udela u tom poslu). To jeste savremen helikopter (cak stavise i ameri sami proizvode svoju verziju) ali nam ne menja ni Mi-8 ni gazelu. Mozda su namenjeni za specijalnu brigadu (6 helisa nije neka kolicina, svakako da jd bolje prevoziti specijalce na H145m nego na Milu) posto 3 ide za policiju.Naravno ako ste ovlasceni da dajete takva misljenja. Drugi drugi posetioci portala takodje mogu dati svoje misljenje, ne trazim iskljucivo Zivojinovo ali bih voleo njegov odgovor.

Odgovori
Be

Odlican je to stroj.

vo

Odakle podatci o HR Mi-8!?

Odgovori
pr

Mi naručili još 10 komada Kiowa……. :)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Rusija razoruzala NATO Ta prica je zesca deluzija koja mora da se adekvatno tretira, ako se zapusti svata moze da se desi u drustvu koje napravi takav propust.

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Razoruzaju NATO? Dakle, dve nove clanice primljene u savez. Samo Nemacka kupuje 2 eskadrile F-35A, dve eskadrile novih EF-2000, 8 baterija Patriot-a, Arrow-3 sistem od Izraela, 6 baterija Iris-T. Poljska se naoruzava do zuba korejanskom tehnikom. Zaista nemam vise komentara sta se ovde pise...

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Te iste f-16 su ovde pre 30godina lagano obarali sa KUB-om i Nevom Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Nemam pojma sta je poenta ove diskusije ali fakat je da su u Rusiji jos pre nemam pojma 20 godina procenili da im se ne isplati proizvoditi razlicite elektronske komponente itd. (klasicna ekstrakciona ekonomija) pa nisu ni pokusavali. Realno bi to bilo moguce samo ako bi ruske firme pokusale zauzeti odredjen deo civilnog trzista sto…

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> „Patriot“ima namenu za najteze mete Dok je u teoriji tako, prakticno smo svedoci da se Patriot rakete ispucavaju na sve zivo, da li se neko seca plotuna Patriot raketa ispalkjenog i snimljenog pre godinu dana na... bog zna na sta je dejstvovano, ali svakako ne na eskadrilu AWACS ili Tu-160 bombardera. Iris-T rakete zu…

16. Jul 2024.Pogledaj