Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022
[ANALIZA] Nedelja zanimljivih najava: Vojna vežba bez kamera, ne zaboravimo Čačak i Zemun kada pričamo o „dronovima samoubicama“ i premijera novog helikoptera za jednog čoveka
Fotografija nedelje / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

[ANALIZA] Nedelja zanimljivih najava: Vojna vežba bez kamera, ne zaboravimo Čačak i Zemun kada pričamo o „dronovima samoubicama“ i premijera novog helikoptera za jednog čoveka

Nedelja za nama bila je interesantna u pogledu raznolikih indirektnih posledica ruske agresije na Ukrajinu širom zemalja bivše Jugoslavije. Tradicionalno, najzanimljivije je bilo u Srbiji.

Kako u Hrvatskoj, tako i kod njenog istočnog suseda, svaki događaj vezan za odbrambene politike i deo koji nas posebno interesuje, vazduhoplovne tehničko-tehnološke priče, dešava se zbog osmomesečnog oružanog konflikta.

Iako je nova Vlada Srbije ovoga puta filtrirana od ekstrema koji su kroz svoje aktivnosti donosili više verbalne štete nego realnog svrstavanja, Srbija i dalje ignoriše (po ko zna koji put u svojoj istoriji) činjenicu da jedina ima mišljenje koje se razlikuje, što predstavljeno i grafički deluje prilično neprijatno. Da li zbog nedovoljno dobre procene ili ključne zavisnosti od Rusije u bitnoj temi nepriznavanja nasilno otcepljene i samoproglašene države Kosovo, posledice izbora Srbije prelivaju se, kao i u ostatku Evrope, na odluke o nastavku naoružavanja. U sred izazova jasnijeg svrstavanja za ili protiv Rusije, Srbija se suočava sa neposrednijim problemom – mogućnošću nasilja na severu Kosova nakon potencijalnog prisiljavanja stanovništva srpske nacionalnosti da uradi nešto što predstavlja nepregovarano cementiranje državnosti nekadašnje srpske teritorije.

Vežba bez kamera?

Tako je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon novinarskog pitanja, potvrdio da se na teritoriji cele države odvijaju vojni manevri koju je karakterisao kao vojnu vežbu uz konstataciju da „nismo hteli da mnogo pričamo o tome, da je to jedna od najvećih, sa mnogo hiljada vojnika svih rodova vojske“.

Nekoliko sati kasnije, tek nakon ove predsednikove izjave na završetku nevezanog događaja u Vlasotincu, Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje da se vežba zove „Manevri 2022“, da se očigledno radi nesceniranom prikazu za medije budući da se sastoji od intenzivnih aktivnosti svih vidova, rodova i službi, da u sebi sadrži i deo rezervnog sastava, što će sve trajati do 5. novembra. Veza sa potencijalnim bezbednosnim izazovima u južnoj srpskoj pokrajni sadrži se u delu saopštenja koji govori o uvežbavanju „preventivnog rasporeda snaga“.

Verovatno dovoljna i adekvatna kategorija snaga za većinu situacija na Kosovu i Metohiji. Kadar sa „Manevara 2022“ / Foto: Ministarstvo odbrane

Rafali, „dronovi samoubice“ i prezentacija helikoptera za jednog čoveka

Nedelju smo počeli sa izveštajem koji potvrđuje da Srbija i dalje pregovara o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal, dok smo u sredu konstatovali da je Hrvatska, najverovatnije odmah nakon nezabeleženog incidenta koji joj je doleteo iz Ukrajine, presekla da nadoknadi ozbiljno zaostajanje u kapacitetima protivvazduhoplovne odbrane.

Tako će nakon Talesa, još jedna pretežno francuska kompanija imati klijente u više zemalja bivše Jugoslavije. MBDA će pregovarati sa Hrvatskom o opcijama za PVO sisteme i budući paket naoružanja za polovne HRZ Rafale (već potpisano ali bez objave detalja). Sa Srbijom će nastaviti da sarađuje na postojećim projektima, takođe će pregovarati o paketu naoružanja za buduće RV i PVO Rafale ali i da, kako je Tango Six prvi javio, otvara novo tržište u Severnoj Makedoniji.

Premijera Mistrala integrisanih na PASARS u terenskim uslovima / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Što se konkretno Srbije tiče, ciklus decenijskog neulaganja u oružane snage prekinut je 2016. godine. Ulaganje se nastavlja i u sadašnoj, za Srbiju, šizofrenoj geopolitičkoj situaciji. Tako je pored priče o Rafalima, koja je pokrenuta pre rata u Ukrajini, predsednik Vučić, takođe u utorak, izjavio da se investicije u oružane sisteme nastavljaju kroz standardno zanimljive pravce koje ćemo možda videti (a možda i nećemo) kroz predstojeći predlog budžeta Ministarstva odbrane. Svakako će većina finansijski intenzivnijih nabavki tradicionalno biti potpomognuta nacionalnim budžetom.

– Mnogo ćemo da ulažemo u našu vojnu industriju ali to neće biti bacanje para da oni uživaju u potrošenim parama a da ne urade ništa. Ozbiljne tehnološke investicije nam predstoje ali i ozbiljna kupovina i dronova i dronova kamikaza i bespilotnih letelica, nalazimo način kako da to uzmemo, da to bude dozvoljen prodavac, pokušavamo da nabavimo određene transfere tehnologija da bi mogli sami da proizvodimo takve stvari. – kazao je Vučić.

Osim do sada javno nezabeležene konstatacije da „neko troši pare a da posle nije urađeno ništa“, namera dodanih kupovina bezposadnih platformi se može donekle detaljnije rekonstruisati.

Kako je Tango Six prvi preneo, srpsko Ministarstvo odbrane je samo nekoliko dana pre ruske agresije na Ukrajinu, objavilo da planira da se priključi globalnim trendovima kada je raznovrsnost upotrebe besposadnih letelica u pitanju. Nakon toga smo dobili još jednu potvrdu da će se nastaviti sa kupovinom gotovih sistema, državna kompanija za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom razvija svoj projekat trenutno najhajpovajnijeg globalnog vojno-vazduhoplovnog fenomena medijski krštenog kao „dronovi samoubice“ a planirano je da njena podružnica Utva konačno proizvodi i neglamuroznije, ali za srpsko RV i PVO podjednako daleke već godinama, bespilotne letelice Pegaz.

Komponente iz Čačka i Zemuna su već u stanju da se samoubijaju putem inostrane platforme / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Vojnotehnički institut je najavio naoružavanje Vrapca a zaboravlja se da je Srbija već dobavljač jednom, doduše inostranom, konceptu „drona samoubice“. Kako je Tango Six prvi javio 2019. godine, komponente Slobode Čačak i Teleoptika Zemun nalaze se u letelici RW-24 kompanije Adasi, dela koncerna Edge iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po svemu sudeći besposadni segment srpskog RV i PVO biće blagosloven brojnošću različitih tipova letelica, poput pilotiranih vazduhoplova. Sa jedne strane se to može ponovo brendirati kao „logistička noćna mora“ ali se može postaviti i drugačije – konflikt u Ukrajini dokazuje da se besposadne platforme gube u zavidnim brojevima i da ih u realnom ratnom sukobu očigledno nikada ne može biti dovoljno, pa sve i da ih nabavljate iz Turske, Kine, Emirata ili neke četvrte geografske lokacije. Budući da trenutno u Srbiji postoji minimum sedam (o najnovijoj ćemo tek ekskluzivno pisati) privatnih kompanija koje mogu razvijati raznovrsne koncepte borbenih i neborbenih bespilotnih letelica ostaje samo ono što je osnova trošenja nacionalnog i budžeta Ministarstva odbrane – dobro planiranje, zdrava konkurencija i trud da što više toga bude proizvedeno u Srbiji.

Nedelja se završila podjednako zanimljivo kao što je i počela. Kako je Tango Six prvi javio, odlazeći ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin održao je prezentaciju ruskog specijalizovanog protivpožarnog helikoptera ruskom ambasadoru samo nekoliko sati pre nego što mu je zvanično istekao mandat.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Jo

Sta je izigravao, ne znam kako bih drugačije napisao, to što je Vulin nosio crne uniforme. dok je bio ministar.

Odgovori
Mi

Ti dronovi samoubice su odlicna stvar ali vecina je toliko bucna – bas kao sto im nadimak kaze – moped i jos jace.

Aj sa elektropogonom ali su onda kratkog dometa. Postoje li nesto kao pseudosateliti – kao nosac veceg broja manjih, planirajucih dronova koji bi tek u zavrsnoj fazi leta koristili elektromotor? Ili planirajuci dron koji bi bio ispaljen na vecu visinu a odatle bez motora do dalekog cilja?

Neka srpska kompanija je razvila pseudosatelit? Znam da jeste ali sta bi sa tim projektom?

Odgovori
sm

Ovaj tekst je šaren, a nama (u Srbiji) nije do „zajebancije“ odavno.

Odgovori
Mi

Kakvo crno nasilje na Kosovu, pa ovde vecina eksperate u to ne veruje. Ovde ljudi i dalje misle da je to nemoguce jer smo okruzeni NATO drzavama i tu vise nema sta da se dize frka. Jos samo Srbija da se pridrzi NATO paktu i onda da se svi konacno uhvatimo za ruke i zaigramo u miru i ljubavi. Bio bi kraj svih nasilja i ratova na Balkanu.

Odgovori
Т
Zo

Od naslova pomislih, nekakav helikopter jednosed. :-)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs