[VIDEO REPORTAŽA] Bili smo na probi „Slobode 2017“

17. okt 2017

[ANALIZA] Da li donirani avioni iz Rusije zaista pripadaju 4+ ili 4++ generaciji?

16. okt 2017

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane planira treću fazu modernizacije MiG-ova 29, ugovor za njenu realizaciju još nije potpisan, realizovaće se tek posle prve dve faze

15. okt 2017

[NAJAVA] Predstavljanje MiG-ova iz Rusije na Batajnici 20. oktobra u 12 časova – ulaz slobodan za građanstvo

13. okt 2017

Ministar odbrane potvrdio da Striži nastupaju 20. oktobra uz još jednu interesantnu tačku u vazduhu

12. okt 2017

Argentina nabavlja dodatne polovne borbene avione Super Etandard

11. okt 2017

RTS: Poklonjeni MiG-ovi u upotrebi od juna 2018, moguće produženje životnog veka postojeća 4 aviona na 45 godina, modernizacija do nivoa 4+ generacije

10. okt 2017

[POSLEDNJA VEST] MiG-ovi iz Rusije ne lete 20. oktobra; modernizacija, novi radari i rakete nisu ni na vidiku; održavanje po stanju i novi rezerni delovi jedina vest

8. okt 2017

BARS 2017: „Увидимся в следующем году“

7. okt 2017

[VIDEO] Sputnjik sa srpskim pilotima u Lipecku

6. okt 2017

Slovačka odlaže kupovinu novih borbenih aviona

6. okt 2017

SAD Hrvatskoj nude novi F-16; Švedska novi Gripen

5. okt 2017

BARS 2017: Prve fotografije srpske ekspedicije u Lipecku

4. okt 2017

Bugarska ponavlja tender za nabavku borbenih aviona, moguća upotreba ruskih MiG-ova i Suhoja do 2030. godine

4. okt 2017

Hrvatska danas nastavlja proceduru nabavke novog borbenog aviona – najverovatnije borba između Gripena i F-16

3. okt 2017

Istražujemo: MiG-ovi 29 počeli da stižu – šta se dešava dalje?

3. okt 2017

Prve fotografije unutar Batajnice: Informer ipak prvi otkrio da je barem jedan avion jednosed

2. okt 2017

Zaboravite Flight Radar, šerujte ovo: Prvi video sletanja Antonova 124 na Batajnicu!

2. okt 2017

Sutra počinje BARS 2017: Prva dva MiG-a 29 sleću u Srbiju a njihovi piloti danas stigli u ruski Top Gan

2. okt 2017

Rumunija dobila poslednja tri F-16, namerava da kupi još 36 primeraka, u igri i nabavka borbenih helikoptera AH-1Z

2. okt 2017
Sve premijere Buržea – prvi pogled na najinteresantnije letelice i razvojne programe
Pored Micubišija i Kavasaki proizvodi avione. P-1 u upotrebi od 2013. godine prvi put na Buržeu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Sve premijere Buržea – prvi pogled na najinteresantnije letelice i razvojne programe

Dan pred početak ovogodišnjeg sajma na aerodromu Le Burže bio je prilika za šetnju bez gužve i žurbe koja u punoj snazi počinje danas. Statika je kompletirana dan ranije, šest ogromnih sajamskih hala užurbano su se spremale (uigranim kompanijama koje postavljaju štandove potrebno je dva dana) dok se na dinamici moglo videti nekoliko probnih nastupa.

Sve je spremno za današnji početak 52. izdanja najvećeg planetarnog sajma vazduhoplovstva.

Pre nego što se počevši od sutra fokusiramo na konkretne vesti, interesantno je još jednom osvrnuti se na brojne premijere prisutne ove godine u Parizu. Njihova raznolikost obećava odličnu zabavu za reportere i neke nove narative za profesionalce u marketingu i prodaji.

„Japanska teška industrija“

Pored najuzbudljivije premijere ove godine u vidu novog regionalnog putničkog mlaznjaka iz Micubišija, još jedna industrijska ikona zemlje izlazećeg sunca biće izložena na Buržeu i to na najboljoj mogućoj lokaciji u statičnom delu.

Jedna od 33 naručene letelice za japanske odbrambene snage / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Mornarički patrolni avion Kawasaki P-1 sa karakterističnom rondelom i izrazito velikim bočnim kokpit prozorima nastao je zbog potrebe japanske mornaričke avijacije za zamenom američkih P-3 “Orion“ a nakon razmatranja mogućih inostranih rešenja koja početkom 2000-tih nisu zadovoljila zahteve japanske vojske. Glavni nosilac programa P-X postala je kompanija Kawasaki Aerospace Company a prethodno je razvoj novog domaćeg patrolnog aviona uvršten u petogodišnji plan odbrane koji je sproveden od aprila 2001. do marta 2006. Tokom 2004. razvoj P-1 je bio ugrožen predlogom da Japan učestvuje u američkom programu MMA ali se japanska vlada ipak odlučila da se razvije domaći avion.

Konstrukcija P-1 je posebno razvijena za potrebe dugih patroliranja iznad akvatorije, na njemu su primenjene najsavremenije tehnologije, oprema je uglavnom japanske proizvodnje a za ovaj avion je namenski razvijen i domaći motor. Osim patroliranja letelica se može koristiti i za druge misije, poput traganja i spasavanja, osmatranja, izviđanja, prikupljanja podataka a pošto je naoružan može uništavati brodove i podmornice. Radi delimične unifikacije i smanjenja troškova razvoja, određeni broj komponenti P-1 deli sa takođe domaćim avionom, novim transporterom Kawasaki C-2. Prvi let P-1 izvršen je 28. septembra 2007. a prva dva od 33 naručena aviona predat je u jedinicu 26. marta 2013. godine.

Novi Antonov

Druga interesantna premijera na stajanci, nedaleko pored Japanca, takođe na idealnoj lokaciji, je višenamenski An-132D za čiju je bazu poslužio dobro poznati An-32.

Odluka o razvoju ove letelice doneta je nakon proučavanja potreba pre svega Saudijske Arabije ali i globalnog tržišta, za lakim transportnim avionom kako u vojnom tako i u civilnom sektoru. Početak razvoja programa započeo je aprila 2015. kada je potpisan ugovor o saradnji između ukrajinske kompanije Antonov Aircraft Manufacturing Company i saudijske organizacije King Abdulaziz City for Science and Technology.

An-132D. Prva isporuka Saudijskoj Arabiji planirana je tokom 2018. godine / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

U razvoj je uključena i saudijska kompanija Taqnia Aeronautics Company čiji je direktor bio član mešovite ukrajinsko-saudijske posade koja je obavila prvi let prototipa 31. marta ove godine. Treba reći i da su 21. februara 2016. Antonov i Taqnia potpisali i ugovor o formiranju fabričkog kompleksa u Saudijskoj Arabiji gde će se proizvoditi An-132 uz transfer tehnologije iz Ukrajine. Nakon završetka testiranja u Ukrajini avion će preleteti u Saudijsku Arabiju gde će se sprovesti dalja ispitivanja.

Proizvodnja će se odvijati u obe države a Saudijska Arabija bi trebala da nabavi oko 80 aviona. Prvi serijski avion trebao bi biti isporučen Saudijskoj Arabiji tokom 2018. godine a Ratno vazduhoplovstvo ove zemlje je za sada pokazalo interesovanje za nabavku 6 aviona od kojih bi 4 bila u varijanti za traganje i spasavanje a dva bi bila opremljena za elektronsko ratovanje. To potvrđuje planove Antonova da se iz An-132 razvije još varijanti među kojima bi, osim navedenih verzija bio i mornarički patrolni avion.

„Treći igrač“

Embraer se odavno kvalifikovao za ulogu „trećeg igrača“ u odnosu na Erbas/Boing duopol. Ignorisanje impresivne game proizvoda OEM-a iz Brazila više nije opcija. Kompanija od ove godine vojnom tržištu počinje da nudi vojni transportni avion i unapređeni putnički regionalac.

„Presretnut“ u trenutku povratka i procesa parkiranja na izložbenu poziciju (koji se odigrava kroz glavnu pešačku promenadu pa se uvek pretvori u interesantnu predstavu) KC-390 se upravo se vraćao sa demo-leta za odabrane predstavnike medija – u koji na žalost Tango Six nije „upao“.

Parkiranje u Embraerov „koral“ nakon promotivnog leta za medije / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Među inostranim mušterijama pisma o namerama za sada su potpisali Portugal, Argentina, Češka, Čile i Kolumbija / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Brazilski proizvođač aviona Embraer reklamira svoj transportni avion i tanker KC-390 pre svega kao zamenu za američki transporter C-130 “Hercules“. Uz asistenciju američke kompanije Boeing i RV Brazila razvoj ovog aviona započet je 2006. godine a u program su se kasnije uključili i čileanski ENAER, arentinski FAdeA, portugalska OGMA, češki Aero Vodochody kao i kolumbijska vlada. Kroz ugovor koji je predviđao kompletan razvoj aviona, konstruisanje dva prototipa i njihovo detaljno ispitivanje u letu, Embraer je aprila 2008. godine obezbedio 1,5 milijardi dolara od brazilske vlade.

Razvoj letelice bio je praćen problemima pre svega zbog toga što je odlučeno da se konstruišu domaće električne komande leta.  To je izazvalo kašnjenja u planovima pa je prvi prototip umesto krajem 2014. poleteo 4. februara 2015. a nije realizovana ni isporuka serijskih aviona koja je bila planirana za kraj 2016. godine. Prethodno su brazilske vazduhoplovne snage naručile 28 aviona ugovorom koji je potpisan aprila 2014. Drugi prototip KC-390 poleteo je 28. aprila prošle godine a do sada su oba prototipa naletela preko 1000 sati.

Embraer se nada prvoj inostranoj prodaji u ovoj godini. Prva pozitivna vest stigla je pre 10 dana iz Portugala čiji je savet ministara odobrio početak pregovora o mogućoj nabavci pet aviona plus jedan kao opcija. Brazilci su istog dana krenuli na reklamnu prodajnu četrdesetodnevnu turneju a dva dana kasnije drugi prototip je sleteo u švedsku vazduhoplovnu bazu Upsala. Šveđani imaju potrebu za zamenom C-130, Embraer se odlučio da njima uživo pokaže svoj avion iako su planovi švedskog RV-a da se Herkulesi uz modernizaciju upotrebvljavaju još oko 15 godina.

Nakon ovogodišnjeg Buržea gde će avion prvi put leteti na nekom međunarodnom aeromitingu, turneja se nastavlja po Evropi i Aziji. Do sada su pismo o namerama, osim već pomenutog Portugala za 6 aviona, potpisali i Argentina za 6 aviona, Češka za dva aviona, Čile za 6 aviona i Kolumbija za 12 aviona. Interes za KC-390 je pokazao i Novi Zeland kao i još neke države. Prve isporuke serijskih aviona najavljene su za sledeću godinu kada bi prvi korisnik, RV Brazila trebao da dobije dva aviona dok bi 2019. stiglo još 3 do 4 primerka.

Druga Embraerova zvezda na ovogodišnjem Buržeu je E195-E2, zapravo prototip koji je za potrebe marketinga kompanije ukrašen krilaticom „Profit Hunter“ i promotivnom šemom koja krasi nos letelice. Priča se da je Embraer bio nezadovoljan predlozima spoljnih saradnika i da su sopstvenim snagama dizajnirali izgled nosa koji će ipak biti rezervisan za izložbe.

E195-E2 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Mlađi tehničar zaposlen u Embraeru došao je na ideju. Direktoru se ideja svidela / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Hürkuş

Turski „koral“ pored do sada već viđenih letelica krasi i najinteresantniji skori razvoj u moru novosti iz flight test aktivnosti ove zemlje.

U 2005. godini Turska je nakon 50 godina krenula u razvoj svog prvog domaćeg aviona, jednomotornog turboelisnog školskog aviona dvoseda sa tandem rasporedom sedišta nazvanog Hurkuš („Slobodna ptica“). Pored mnogih turskih angažovane su i firme iz UK (izbaciva sedišta), Kanade (motor), SAD (elisa, LCD pokazivači), Italije (gorivni sistem, stajni trap, klima uređaj). Zanimljivo da je od početka zamišljeno da se avion osim na vojnom ponudi i na civilnom tržištu zbog čega je planirano a i kasnije realizovano dobijanje civilnog sertifikata EASA CS-23.

Po trenutnim najavama platforma koja će se razvijati u interesantnim pravcima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Civilna konfiguracija razvijena je na prvom prototipu i osnovnoj verziji Hürkuş-A koji je prvi let imao 29. avgusta 2013. godine. Drugi prototip Hürkuş-B koji je namenjen vojnom tržištu je napredna varijanta sa integrisanom avionikom koja uključuje gornji elektrooptički pokazivač HUD, donje pokazivače MFD i računar misije. Njegov prvi let je obavljen 10. septembra 2014., turska vojska je prethodno decembra 2013. naručila 15 primeraka, prvi let serijskog aviona se očekuje decembra ove godine a isporuke tokom 2018. i 2019. Za sada postoji plan nabavke još minimum 40 Hurkuša.

Sredinom februara ove godine prikazan je i laki borbeni (COIN) avion Hürkuş-C koji je nastao modifikacijom prvog prototipa. Po dostupnim informacijama TAI trenutno radi i na bespilotnoj varijanti, verziji patrolnog aviona za obalsku stražu i usavršenoj jurišnoj verziji Hürkuş-D. Kada je reč o mogućem izvozu, potencijalni korisnici trežiće se pre svega na Bliskom istoku, Africi kao i zemljama sa ograničenim vojnim budžetima.

…i drugi

Još jedan „stari/novi“ putnički avion koji je poleteo ove godine. MAX premijera na Buržeu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Jedan od tri test primeraka produženog 787-10. Potpuna sertifikacija očekuje se sredinom sledeće godine / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Sasvim sigurno najlepši. MRJ prototip koji je sleteo direktno sa testiranja u Americi za svoju međunarodnu premijeru / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
COIN modifikacije su hit ovogodišnjeg Buržea. Ova izvedba je posebno interesantna budući da dolazi iz Bugarske / Foto: Petar Vojinović
Kineska borbena bespilotna letelica sa izloženim kompletom opcionog naoružanja / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Svi tekstovi sa Buržea na jednom mestu.

Komentari

V

Ne znam zasto, ali ovaj E195-E2 vise lici na ‘Angry Bird’ nego na ‘Profit Hunter’-a

Odgovori
K

Može li mi netko odgovoriti zašto Antonov 132d ima takav oblik repa, odnosno ulaza u teretni prostor? Također apeliram na autore ako budu u prilici da snime an-178 i Kawasaki C-2 ako budu izloženi.

Odgovori

Ан-132Д је у основи модификација Ан-32.

Авиони Ц-2 и Ан-178 се не налазе на овогодишњем Ле Буржеу.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs