Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
[PARTNER 2023] Detaljnije o premijerama vojne vazduhoplovne tehnike na najvećem srpskom sajmu naoružanja i vojne opreme do sada
Orao 2.0 sa novim ubojnim sredstvima vazduh-zemlja / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[PARTNER 2023] Detaljnije o premijerama vojne vazduhoplovne tehnike na najvećem srpskom sajmu naoružanja i vojne opreme do sada

Juče je na beogradskom Sajmu otovren 11. po redu sajam naoružanja i vojne opreme Partner. Sajam će, tradicionalno, trajati četiri dana sa poslednjim danom (četvrtak, 28. septembar) rezervisanim za ulazak građanstva

Tango Six će, kao i pet puta do sada, cele nedelje izveštavati sa događaja.

Zbog prekjučerašnjeg oružanog sukoba u južnoj srpskoj pokrajini sajam nije otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog čega je izostao tradicionalan detaljniji obilazak izloženog uz više komentara i najava zvaničnika države i Ministarstva odbrane.

Kako je Tango Six juče preneo, pred kraj prvog dana sajama posetioci su mogli da vide prelet isporuke prvog novog vojnog transportera za srpsko RV i PVO nakon nekoliko decenija. Letelica je sletela na batajnički aerodrom gde je upriličena ceremonija primopredaje letelice.

Kinezi, Rusi, Iranci

Ovogodišnji Partner zaista je najveći do sada. Organizatori su se ove godine potrudili da izlože nikad veći broj sredstava, pozovu do sada najinteresantniji miks inostranih izlagača i potpuno preurede centralni deo hale 1. Avijacija je u potpunosti istisnuta u dvorište.

Invazija kineskih izlgača i broj dronova koji su doneli sa sobom (u formi maketa naravno) biće najupečatljivije iskustvo svakome ko bude posetio halu 4. Kinezi su nastupili sa stilom i izradili identične štandove koji se mogu videti na Ajdeksima, Buržeima i drugim većim manifestacijama.

Avijacija je ove godine potpuno istisnuta iz Hale 1 zbog priličnog broja novih izloženih sredstava za kopneni vid oružanih snaga / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ruski Rosoboroneksport i veliki štand iranskog Ministarstva odbrane smešteni su u hali 2A koja se prvi put koristi za Partner. Rosoboron je prisutan skromnije nego što je to bio slučaj prošli put kada su prvi put nastupili dok su iranci doneli, između ostalog, priličan broj dronova koji, na prvi pogled, ne predstavljaju nešto revolucionarno u odnosu na domaće operativne ili R&D primerke.

Premijere

Kako su najavili organizatori, Ministarstvo odbrane i Jugoimport SDPR, ove godine će na Partneru biti premijerno prikazano 26 novih oružanih sistema iz domaćeg, državnog, razvoja. Najavljane su premijere novog dalekometnog artiljerijskog sistema Perun za potrebe Vojske Srbije, kao i jednog „novog teškog protivavionskog sistema“ i nekoliko „novih lakih protivavionskih sistema“.

Na ovogodišnjem Partneru prema najavi organizatora predstaviće se 154 izlagača iz 74 zemlje. Očekuje se prisustvo 30 inostranih delegacija, što je, kako kažu, 25% više nego na prošlom sajmu.

Prvog dana sajma prošetali smo halama i detaljnije razgledali nova i interesantna sredstava vojne vazduhoplone tehnike. Ove godine biće teško ne preskočiti nešto i detaljnije obraditi.

….osim ako ste Tango Six.

Domaća naoružana besposadna letelica „Senka“ kratkog dometa može nositi 12 granata kalibra 40 mm ili dva planirajuća ubojna sredstva kalibra 60 mm / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Javnosti je prvi put prikazana domaća naoružana besposadna letelica kratkog dometa za sada nezvanično nazvana „Senka“. Namenjena je za osmatranje i izviđanje iz vazdušnog prostora, kao i za uništavanje nezaštićenih ciljeva. Poleće uz pomoć katapulta, a sleće padobranom. Sistem čini besposadna letelica, stanica za upravljanje, udaljeni video terminal, naoružanje, katapult, transportna oprema i set alata.

Pogonska grupa je elektromotor, maksimalna brzina je preko 90 km/h, operativna visina leta je 500 do 1.500 m, može ostati u vazduhu više od 3 časa, radijus dejstva je preko 50 km. Maksimalna poletna masa je 35 kg, masa korisnog tereta je 11,5 kg, razmah krila oko 4 m. Letelica poseduje potpuno autonomno upravljanje i može biti naoružana sa 12 granata kalibra 40 mm ili dva planirajuća ubojna sredstva kalibra 60 mm.

Modularni sistem zemlja-zemlja vILA 1 u konceptu ubojnog sredstva kao krstareća raketa ili loitering municija / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Institut VLATACOM prikazao je kocepte dva interesantna sistema zemlja-zemlja. Jedan od njih koji je trenutno u razvoju jeste vILA 1 (Vlatacom Integrated Loitering Amunition), modularno sredstvo koja ima osobine loitering municije ali i krstareće rakete. Kako proizvođač opisuje, modularni koncept omogućuje primenu različitih tipova vođenja i bojevih glava. Poseduje kombinovano vođenje uz primenu GNSS/INS tehnologije, radarskog visinomera, optoelektronskog sistema, dvosmernog radio data-linka i optoelektronskog sistema podržanog veštačkom inteligencijom i autonomnim prepoznavanjem cilja.

VILA 1 se može lansirati iz lansirne cevi postavljene na vozilu konfiguracije 8×8 ili na plovilu sa odgovarajućim karakteristikama. U tehničkim specifikacijama se navodi da je sredstvo dugačko 5,5 m (bez bustera), razmah krila je 2,7 m, operativna visina leta je od 50 do 7.000 m, krstareća brzina 0,75 Maha, masa bojeve glave je 300 kg, domet je do 300 km. Pogonsku grupu čini turboventilatorski ili turbomlazni motor, startovanje iz lansirne cevi je uz pomoć buster motora.

Erbas je tradicionalno prisutan sa štandom na kojem su ove godine istaknuti projekti koji imaju veze sa Srbijom / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Na Erbasovom štandu izloženi su aktuelni i potencijalni projekti koje bi evropski konglomerat mogao da razvija u partnerstvu sa Srbijom. Kako je Tango Six već preneo, Srbija sa Erbasom razmatra učešće u razvoju besposadne letelice SiRTAP. Erbas takođe Srbiji nudi i partnerstvo u potencijalnom poduhvatu naoružavanja lakog višenamenskog helikoptera H125M.

Do sada najveći štand kompanije PR-DC na nekom sajmu, ovoga puta iz dva veća dela / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Kineska gama sistema PVO, od lakih prenosnih do sistema velikog dometa i lansera / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Tri savremena kineska vojna aviona koja su do sada prodavana raznim klijentima širom sveta. CATIC i NORINCO dominiraju „kineskim paviljonom“ na Partneru / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kinezi su došli sa velikim brojem maketa vazduhoplova i raznovrsnih raketnih i sistema PVO. Najinteresantniji su laserski sistem LW-30, artiljerijsko-raketni sistem PVO FK-2000 kratkog dometa, raketni sistemi PVO HQ-17, FM-3000 i FK-3 srednjeg dometa, FD-2000 dugog dometa.

Prikazana su i tri tipa lakih prenosnih raketnih sistema PVO: QW-2, QW-12 i QW-19. Od letelica mogu se videti makete školsko-borbenog aviona L-15A, lakog višenamenskog borbenog FTC-2000G, višenamenskog borbenog J-10CE, borbenog helikoptera Z-10, besposadnih letelica CH-4, CH-5, CH-10, CH-92A i FH-95.

Možda i najinteresantnija premijera vojnog razvoja na ovogodišnjem Partneru – koncept domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO sa oznakom HARPAS / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Domaći artiljerijsko-raketni sistem HARPAS (Hibridni artiljerijsko-raketni protivavionski sistem) svakako je najinteresantniji i po svemu sudeći najkompleksniji R&D hardver na ovogodišnjem sajmu.

Reč je o borbenom modulu koji je postavljen na šasiju tenka M-84. Na njega je integrisan novi francuski osmatrački radar Tales „Ground Smarter GS-40″ za koga smo se prvi put pitali zbog čega je nabavljen na ‘‘Granitu 2023‘‘. Juče smo i na to pitanje dobili odgovor.

Naoružanje sistema čine dva jednocevna protivavionska topa Bofors L/70 kaliba 40 mm kao i 4 rakete zemlja-vazduh, po dve domaće RLN-RF i RLN-TK čiji razvoj je u toku.

Pored Orla nalazio se i model rakete vazduh-zemlja Košava 3TM / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Žirokopter Hawk 5 prikazan i na ovogodišnjem Partneru sa dve izmene u odnosu na 2021. godinu. Dobio je novu šemu bojenja i ideju Jugoimporta da može biti naoružan nevođenim raketama vazduh – zemlja / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
H145M sa modelom domaće protivoklopne rakete ALAS-H / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Još jedna premijera. Planirajuća avio-bomba sa busterom / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Na ovogodišnjem Partneru prikazane su i tri letelice koje smo do sada viđali na sličnim izložbama. Međutim, Ministarstvo odbrane se potrudilo da ponovo iznenadi i mogli smo da uočimo nove detalje i premijere.

Pored jurišnika Orao (demonstratora modernizacije jednoseda J-22) bio je interesantan model rakete vazduh-zemlja Košava 3 u varijanti Košava 3 TM.  Takođe je zanimljivo da je ovoga puta ispred Utvinog žirokoptera Hawk 5 prikazano i naoružanje, što ukazuje na to da bi ova letelica mogla biti upotrebljena i za borbena dejstva. Prvi put na Partneru smo, nakon manifestacije ‘‘Granit 2023‘‘, ponovo videli Erbasov helikopter H145M na kome je podvešena domaća protivoklopna raketa vazduh-zemlja ALAS-H.

Iranska izviđačko-borbena besposadna letelica Mohajer-6 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Iranska vazduhoplovna industrija izložila je veći broj tipova besposadnih letelica / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Skromniji štand Rosoboroneksporta ove godine na Partneru u premijernoj hali 2A / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je prilikom otvaranja sajma da se do kraja godine očekuju nove isporuke naručenih sredstava iz inostranstva:

– Osim nabavki iz domaće industrije, a na osnovu ugovora koje smo potpisali i definisali između dva sajma, do kraja godine očekuje se isporuka i kapitalnih sistema naoružanja iz uvoza. Transportnih aviona, od kojih jedan već danas sleće, helikoptera H145, Talesovih radara GM400 velikog dometa, kao i više drugih telekomunikacionih, optoelektronskih i elektronskih uređaja, što će dodatno doprineti unapređenju sposobnosti Vojske Srbije. –

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gl

Meni ovaj HARPAS lici na koncept slican Gelardu,samo sto pored topa ima i rakete

Odgovori
Hr

Premijere sistema iz 1971, 1976… I izložba maketa

Kr

Iiči na Yugoslovenski projekt sa parade JNA iz 1985 takozvani BOV30 sa dva topa od 30mm samo bez raketa i radara

Kr

Liči na Yugoslovenski BOV 30 sa parade JNA 1935 samo je tad bio taj BOV sa topovima 30mm ,bez radara,bez raketa ali je koncept isti

BH

@Hrundi
Koji od sistema su iz 1971?

iv

Ovi maketarenje nije vise ni smesno, tuzno je.

Odgovori
Ki

tako je. svake godine novi projekti, ovakve, onakve rakete,m bombe, a zavrseno od svega 0, u u stavu vojske 0

Jo

Od eksperimentalnog oružja u svetu tek oko 8-15 postu udje u upotrebu ko ne istražuje ne može da zna šta valja .Ne znate vi to srpska oružana industrija ove godine imaće izvoz od 1.6 miliardi evra.Nije još uvek na najvišem standardu ali za 5-10 godina biće u samom vrhu zemalja naših dimenzija.

Ma

Velika ekspanzija domaće industrije i ulaganje u inzenjering i nove materijale je doprinelo da neosporno znanje nase pameti uzleti do neba.Konacno naši inzenjeri mogu da rade i to ce konacno doneti potreban mir i zadovoljstvo našem vojniku da ima sa čim da se bori…
Novi ARS je svetski trend kombinacije odlicnog topa i municije…koju mi pravimo…vrhunski radar..u top tri u svetu i naravno odlicna kombinacija
Raketa navodjenih i radarski i u ic rezimu.
Oklop daje mogucnost prezivljavanja posade…odlican sistem…kapa dole

А

@ivan

Мени је још тужније што лета 2023. људи и даље не знају која је функција и поента сајма и начина излагања на њему.

Ma

Intersantno je da su negativni komentari uglavnom od ljudi za koje je vrlo upitno da su ikada bili na jednom jedinom Partneru! Jer da ste bili gospodo verujem da biste drugačije komentarisali i sve drugačije doživeli. Ja sam redovan na Partneru od 2004.godine, pa mogu poprilično da propratim novine i razvoj istih sistema. Partner je jako bitna za našu državu, pogotovo imajući u vidu našu velićinu i ekonomsku moć. Bravo za Ministarstvo odbrane i Yugoimport, izuzetna manifestacija zaista!

St

Da li za sledeci Partner mozemo da pozovemo i predstavnike severnokorejske vojne industrije? Rame uz rame sa Iranom, Kinom i Rusijom.

Odgovori
Vl

Pitanje je da li će sledeće godine imati šta zapadna vojna industrija da pošalje. Sve su spalili u Ukrajini.
Ah da, makete im ipak uvek ostaju a nadam se da će naši mrzitelji maketa biti na svom nivou u pljuvačini…

St

@Vlad
Ne znam da li si u toku, ali mi kupujemo upravo tu zapadnu tehniku koj enema, avoni, helikopteri, planiramo da pravimo BPL, hocemo Rafale….

Me
PS

Kako je nema? Jel ste pročitali tekst?
A i predstavljeno je u tekstu verovatno samo najzanimljivije, izlagači su došli i iz Francuske, Mađarske, Švedske, Švajcarske, Italije, Britanije, Nemačke, Austrije itd. Imate kompletan spisak na sajtu MO.

iv

Stojko gkako si zaboravio Belorusiju! Ne znam ima li jos neka belosvetska diktatura da nije pozvana, a Afganistan , protestujem sto talibani nisu pozvani!

Gl

@Stojko

Ne bi bilo lose da nabavimo raketni artiljerijski sistem oz S.Koreje KN25,dometa do 500km,inace sta god pricali uzasno su dobri u raketnoj tehnologiji

@Medo s mora

Jel si mislio na ovo?
https://zastita.info/files/g/1-34305/asda-11.JPG

PS

@Ivan
A jel nekom palo na pamet da se na sajam u principu i ne poziva već da firme imaju interesa i same da se prijave. Nije ovo druženje već privredna manifestacija. Naše mušterije su uglavnom i dalje nekadašnje zemlje nesvrstanih a tamo se za uticaj i izvoz bore ove države. Na stranu što ima izlagača iz pola Evrope ali izgleda da i Francuze, Nemce i ostale pojedini smatraju Talibanima…

Pe

@Vlad Za Vasu informaciju, Amerika nije potrosila ni 5 procenta jednog godisnjeg budzeta za odbranu na sve, sto je poslato Ukrajini.A to je unistilo citavu rusku vojsku..

Me

@Gastritis
Je li ti uopće znaš što je na slici?

Pa

Pa oni nisu napadali druge cesto bez razloga kao SAD to su sami priznali i Vietnam poceli lazima pa drugi rat u Iraku lagali i saveznike i napali zemlju bez legalnog razloga ali eto zli rusi sta rade. Rusi bombarduju infrastrukturu ali NATO patka to nije kad su bolnice gadjali,petrohemiju i mnoge druge stvari ali to su bile one demokratiske bombe i jos napravili politicara od terorista koje su sami proglasili kao teroriste 1998.

Ni

Sajam je veći nego pre dve godine i lepo je što naša industrija ima nove proizvode u razvoju. Sajam po malo počinje da izgleda kao IDEX ili Eurosatory. Loše je što za poslednje dve godine (kao i prethodnih decenija) faktički ni jedan navodjeni raketni sistem nije ušao u serijsku proizvodnju. Tačnije u Srbiji se od vodjenih sistema samo Maljutka (tehnologija 60-tih godina) proizvodi serijski. Svi ostali modeli su neki razvojni, prototipovi, predserijski itd. Neki od prikazanih modela se prikazuju po raznim sajmovima već 10 godina i još nisu ušli u serijsku proizvodnju. Npr. ALAS se prikazuje od 2013-2014 godine i još nema serijske proizvodnje.

Odgovori
PS

Alas je naručen od strane VS.

sa

VTI ima na desetine nezavrsenih projekata raketa. Trosenje ogromne kolicine novca na samo skicirane rakete. Potrebno je znanje elektronike, hemije i metalurgije da bi se nesto zavrsilo, a toga u Srbiji jednostavno nema. Samo se dve licence proizvode Maljutka i Strela ostalo je izrada komad dva.

Ni

Da, ALAS jeste naručen. Jel zna neko da li postoje tehnički i ljudski kapaciteti za takvu serijsku proizvodnju? Bolje da ne odgovaram na ovo pitanje….. I Bumbar je naručen pre više od 15 godina i ni jedna serija nikada nije uradjena, a narudžba i dalje stoji :)
ALAS u serijskoj proizvdnji ne možemo da vidimo pre 2025 godine, i to ako smo optimisti….

ev

По ко зна кој пут , Желим као Магистар техничких наука Читаоцима да објасним, што неки неће, или немогу да схвате а то је циклус развоја истраживања и производње ( јако упроштено):
Дакле, развој иде од такичко техничих захтева, који могу да буду и технолошки демонстратор само -без серије. Када се концепт покаже као валидан онда иде нулта серија , па када се то покаже као валидно онда иде потпуно нов циклус које подразумева производњу, између тих првих фаза иду гомила испитивања и модификација.
Све што видите је у разним фазама тих циклуса, али не може никако да буде прескочена ни једна! Све то траје свуда на свету и кошта, зависи од много фактора. Осим тога и успешни системи се константно побољшавају , примерице Нора, или Алас па до даје додатно на послу и комплекситету.Ко мисли да ти институти и центри у свом саставу имају незналице, је просто малициозан!
Шта је проблем показати цртеж, макету, или прототип?? Уместо да се сви радујемо, на чему нам други у комшилуку завиде,неки мисле да ништа не треба приказивати што није у серији! То није смисао сајма, то је парада војске….. Молим за већу озбиљност овде.

PS

@Nikola P.
Mislim da Bumbar nije bio naručen. Valjda zapelo bilo oko nulte serije. A oko Alasa… To malo naručenih (valjda 60) mogu i ručno da naprave za godinu dana.

Ni

@evroprc
Poštovani, svi smo mi srećni zbog gomile prototipova, nultih serija, maketa, demonstatora i slično. Kao što sam napisao sve je to lepo. Ali treba neko da objasni zašto posle 10 godine, nema serijske proizvodnje…ja razumem proces osvajanja tehnologije, nedostatak novačnih sredstava, javašluk, partijsko zapošljavanje i drugo, ali ispada malo smešno (tj. samo da je marketing) da smo izbacili izmedju 5 i 10 raznih vrsta vodjenih sredstava za poslednjih 10 godina i baš ni kod jednog nismo došli do serijske proizvodnje. Poštovani, da li je moguće da baš ni jednu raketu od na primer Bumbara, ALAS-a, Nove, Pauka, Jerina 1 i 2, RALAS-am i drugih, nismo mogli da dovedemo do serije?
Ja govorim samo činjenice, a vi kažete da je neko maliciozan. Možda je 5- 10 godina malo za razvoj, ali onda se postavlja pitanje da li će navedeno oružje postati zastarelo u trenutku kada udje u serijsku proizvodnju. Evo npr. ulogu kod ALAS-a je u poslednji samo 2-3 godine preuzela razna „loitering munition“ tj. dronovi kamikaze ili kako ih već zovu.

@PSA
Bumbar je itekako naručen, postoji aktivan ugovor. Oko čega je zapelo ne bih baš o tome, pošto ću ispasti maliciozan. ALAS jeste naručen u maloj količini, ali i ta mala količina ne može da se proizvede u skorije vreme.

Pe

@evroprc Ko to „zavidi Srbiji“ u komsiluku?
Od Srbije su u Evropi siromasniji samo BiH, Albanija i S.Makedonija, ne racunam Kosovo kao punu drzavu.
Srbija po promanjima i dohodu spada u 4 najsiromasnije drzave Evrope. Pre mi njima imamo na cemu zavideti.

Ev

Никола П и Петровић Д.

Завиде, не по богатсву -пер се, него што са тим „богатством“ имамо све солиднију Војну индустрију, то сам хтео и у том контексту да кажем, Нико у комшилуку нема Норе, своја возила, практично 80 средстава за Ков и нешто из РВ из сопствог развоја ни у макети, а камоли у прототипу и по нешто од тога у серији, извозу или опреми.
ПСА и други су вам прилично јасно илустровали шта је у серији, немамо шта да додамо, а и не знамо шта ће још доћи у серију.
Е сад, што није више тога? Па да увек може више, али мислим да они који су и у ово време довели то нешто до серије, заслућују наше поверење да ако нешто није доведено још у серији то има други разлог од недоказаног, малиоциозног “ Јавашлука“,“партиског запошљавања- на ове две речи конкретно мислим, има и тога да нешто не даје жељене резулате, није исплативо или већ превазилажено -Заиста.!То је потпуно нормално и за сваког познаваоца и очекивано. Не можемо да оправдамо став кој каже да је инкомпетентност, Јавашлук и Коруптивност било кога само узрок, него имајмо поверења, јел је заслужено у оне који су и ово успели!

Vl

Da li Bofors PA topovi imaju upotrebu u modernom načinu ratovanja zbog brzine paljbe, jačine zrna, itd?

Odgovori
PS

Modernizacijom da. Kalibar, domet i raspoloživost municije su odlični. Posebno za moderno vreme i borbu protiv dronova, krstarećih raketa, helikoptera (barem onih koji nemaju standof oružja) i slično. Bitno je da na vreme otkriju i identifikuju cilj. Sve je u brzini i preciznosti. Nije problem u samom topu već uklopiti ono ostalo.
Mora da se Gepard odlično pokazao u Ukrajini čim naši prave ove varijante (inače je i on- Gepard trebao da dobije rakete i programe modernizacije ali Nemci odustali zbog budžeta, pa stavili po par Stingera na one njihove tankete).

Vl

Imenjače, pogledaj švedski CV9040…

Dz

Topovi imaju programiranu municiju i ogroman domet/disperziju parcadnog dejstva. Navodjeni su radarom. Ovako su odlicno resenje. Ta municija je bila najkriticniji deo i to je reseno. Ovo je sad sjajno resenje koje je bolje od velike vecine trupnih pvo sistema koji moraju da se nose sa dronovima.

Samo je pitanje da li ce ovo preci u neku proizvodnju ili ostati maketa.

Iv

Pa gde je taj tesku pvo sistem koji ne najavljen?

Odgovori
Le

M84 šasija je poprilično teška

re

Domaći artiljerijsko-raketni sistem HARPAS biće kompletiran tek kad mu postave Maljutku na vrh radara :)
Modifikaciju idejnog rešenja protutipa videćemo u formi makete demostratora na sledećem Partneru za dve godine.

Odgovori
Iv

Sta bi sa onim teskim domacim PVO? Ovaj sistem spada u „lakse“ koliko ja ovde vidim.

Odgovori
А

@Ivkos

Па ово ти је тежи, јер је на тежој платформи. Слажем се, мало упитна терминологија, али на то се мисли када се каже тешки.

Vl

Maketu Orla 2.0 vec nekih deceniju i kusur prikazuju od Partnera do Partnera. Da se krenulo u projektovanje sasvim novog aviona dosad bi ugledao svetlost dana. Zali boze potrosenog vremena i bacenih para poreskih obveznika.

Odgovori
Vl

Vlado,
Zakasnio si sa malicioznim komentarom. Orao 2.0 postoji i leti. Još da si i gledao vežbe video bi koliko si ispao smešan…

Vl

Da li je Orao 2.0 u inventaru RV i PVO Vojske Srbije?

Gl

@Vlado
Mislim da su 2 komada,i ti ona sa full glass cockpitom

Pe

@Vlad
Rumunsko-Jugoslovenski projekat iz 1970-ih sa britanskim motorom „Orao“ je modernizovan 1983, i taj modernizovan Orao je usao u seriju tek 1986 pod nazivom J-22M Orao.
U odnosu na osnovnu varijantu, modernizovan je trap aviona, i motor na model „Vajper“.
Poslednji primerak je napravljen 1992.
Ovo sto se u Srbiji reklamiraju kao „Orao 2.0“ je kozmeticka dorada starih aviona „Orao“ napravljenih u SFRJ, dakle, nema izmena niti motora,niti trapa i samim tim, ni mogucnosti aviona nisu ni bolje, ni losije.
Mozete ga zvati i „Orao 3.0“ ali je postojala samo jedna modernizacija, ova iz 1980-ih.

Mi

@Petrovic Dusan
Opet gomila gluposti na sav glas.

Vama je modernizacija promena stajnog trapa i motora, a nije vam modernizacija duga lista promena koji cine Orao 2? :

– Potpuno novi nisanski optoelektronski i napadno-navigacijski sistemi, tojest – Novi laserski daljinomer, Nova termovizijska kamera, novi racunar misije..
– Samim tim nova sposobnost – gadjanje ciljeva u svim vremenskim uslovima na daljinama do 30km.
-Novi kokpit
– Novi inercijalni-navigacijski sistem
– Novi sistem za komunikaciju i identifikaciju
– Novi sistemi za rano upozorenje
– Novi elektronski sistemi za poboljsanje stabilnosti i upravljivosti aviona.

Tako ste govorili i za ruske Su-35 u odnosu na Su-27. SAMO kozmetika.

Onda vam je sigurno i F-16Blok 50 samo kozmeticka dorada na F-16 Blok 10.

Pe

@Miloš1977 Tvrdio sam i tvrdim da je Su-30/35 modernizacija Su-27, a ne potpuno nova letelica, kao dokaz da Ruska Federacija od 1991 nije izbacila niti jedan jedini novi avion.
Ali Su-30 i Su-35 imaju izmene u odnosu na Su-27, pa i u elementima trapa (krilca) i motora (vektorni potisak) kao i bolji radar od Su-27.
Takodje, Su-30 i Su-35 se proizvodi i dan danas, dakle to su sveze napravljeni avioni, iako 90% na bazi sovjetskog Su-27.
Kako sa tim porediti „Orao 2.0“?
Ne proizvodi se, niti ce, jer je delove pravila Rumunija, a motor Engleska.
To sto navodite kao „modernizacija“ su poboljsanja koja su logicna u rasponu od 1983-2023 (40 godina) kao posledica napretka tehnike, pa SFRJ nije ni mogla da stavi digitalni kokpit, to nije radio niko u svetu 1983!
Slicno je Poljska unapredila MiG-29 i td pa ga ne zovu „MiG-29 2.0“.

BH

@Petrovic Dusan Smešan si.
„Ako su poboljšanja koja se uvode logična i ne pravi se potpuno novi avion već doteruje postojeći to onda nije modernizacija.“

Definicija modernizacije je proces prilagođavanja nečega savremenim potrebama. Orao 2.0 apsolutno i objektivno ulazi u ovu definiciju gledajući na gore navedenu listu poboljšanja.
Nemoj operisati na bazi izmišljenih definicija samo da bi se rugao bez osnova.

Poljska je svog MiGa mogla da nazove kako hoće, kakve veze naziv paketa modernizacije ima sa tim da li je odrađen posao modernizacija ili ne? Jednako nema veze da li je zamenjen motor ili promenjena aerodinamika aviona. Nije svaka modernizacija toliko duboka.

Mi

@Petrovic Dusan
Zaista nije bilo potrebno ponovo da pisete sta je Su-35, a sta Su-27, jer svi to dobro znamo. To je modernizacija i nova proizvodnja pobpljsanih zmajeva. Orao je modernozacija ali ne i proizvodnja novih zmajeva. Pomirite se sa tim.

Nego niste mi odgovorili kako to da F‐16 Blok50 jeste modernizacija u odnosu na Blok10 ili 30 a Orao2 nije modernizacija? Ili modernizovani blok 50 na blok 70? Mozda ja nisam upucen pa ni ti blokovi nisu stvarno modernizacije nego samo kozmetika.

Fascinantan nivo duplih standarda i strasti za ruženjem nasih i svih ne-Zapadnih proizvoda gajite u sebi.

Ed

@Petrović Dušan

„…poboljšanja TRAPA…“ pa još stavi u zagradi „krilca“! Buahahahahahaha!!!

Raznoraznih gluposti sam pročitao od gospodina „dupli standardi“ Petrovića ali ovo je Pobeda iz BelošEvcA što bi rekli Kragujevčani!!! 🤣🤣🤣🤣

Pe

@BHammer @milos77 @Edmond Dantes
Daleko nemam nista protiv modernizacije nasih aviona, licno bih voleo da je uradjena mnogo opsirnija modernizacija kojom bi sustinski unapredili avion, ali je to tehnicki neizvodljivo zbot navedenih razloga (Jugoslavija i nije nikad sama proizvodila“Orao“).
A ko ne razume u cemu je razlika u modernizaciji F-16 i Orla ne znam sta trazi na forumu o avijaciji.
Da li je „modernizacija“ i ako se ugradi Bluetooth u Yugo?Povecava mogucnosti vozaca da preko telefona upravlja muzikom i pozivima, na taj nacin se oslobadja koncentracija i postize bolje upravljanje vozilom.
Vozilo ostaje na 1.1 i auto ne ide ni brze ni sporije, to je svakako „modernizacija“, ali je svakako Yugo 2.0

Vl

Zanimljivo je kako dežurnim mrziteljima smetaju makete samo na srpskim štandovima?

Odgovori
Mi

Ko bi nama Srbima ugodio nije se jos rodio.

Ge

Jel’ ima neko fotku kvadkoptera sa Maljutkama? 😁

Odgovori
Mi

Ova Vila1 i nena stelt verzija ako se zavrse bice mnogo zeznuta stvarcica
za svaki PVO.Vjerujem da ce Arapi tu da ulete sa lovom da se projekat izvede do kraja.

Odgovori
K

Impresivno društvance, Iran, Rusija i Kina. To šalje, pa sasvim ispravnu poruku zapadu i EU gdje Srbija je i gdje želi biti.

Odgovori
PS

Prisutni su i EU i Amerikanci. Da to ne znači da ćemo da se učlanimo u SAD?

Si

Француска,Британија ,Немачка,Швајцарска,Турска итд ….Тако да те инсинуације баш и нису на месту….

St

PSA
Ako moze na ovim sledecim izborima glasanje da se uclanimo u SAD pa da i ja glasam.
Ustvari moze glasanje da li da se uclanimo u SAD, EU, Iran, Rusiju, Kinu ili severnu Koreju, ili da ostanemo pod komandom glavnokomandujuceg, pa da vidimo kako narod glasa.

Pe

Sve je ovo lepo,ali je nažalost i malo tužno.
Sve one zemlje, koje su neprijatelji Rusije, i koji su poslali Ukrajini teško oružje ,od koga stradaju ruski vojni i narod,istog trena će sutra nastaviti saradnju sa Rusijom ,kao da se ništa nije desilo.Rusi će im sve oprostiti,čim naruče nove tranše gasa i nafte.
Gde smo tu mi,izgubismo više od 20 godina samostalnog lutanja, i izmišljanja raznih Mad Max orudja,umesto da smo se uvukli u neki kalup.

Odgovori
Pe

@Pera pisar iz administrativnog
A koje su to zemlje saveznici Rusije?Iran, i Severna Koreja.
Pa i Iran ne bas otvoreno.
Ruski narod nije niko dirao, sami su upali naoruzani u tudju zemlju, pa se jos cude da ti ljudi koji zive u toj zemlji brane svoje domove..

Pe

HARPAS pvo lepo zamisljeno al siromasno izvedeno, svega 4 rakete i to malog dometa…. I sama osnova tenka suvise teska…

Odgovori
PS

Osnova tenka je taman. Zbog ogromnog trzaja i mogućnosti delovanja na maršu bez spuštanja nogu za stabilizaciju kao na PASARS-u. Rakete nemaju mali domet ali ih treba završiti.
Osim Pancira i tako tog nema baš nekih rešenja koja imaju rakete većeg dometa na ovakvim vozilima. Osnov SHORAD borbe kod većine država Evrope su Stingeri i u poslednje vreme Mistrali koji su fenomenalni ali jednostavno preskupi…
Bukvalno se sad udružuje više država EU da bi ih u budućnosti kupili u iole većem broju. I barem na papiru su te opcije manje potentne od ovih raketa na HAPARS-u (ako govorimo o dometu a ne ostalim karakteristikama, Mistral je brži, mislim da trpi veće opterećenje i slično).
Jedino što ovo nije lako završiti. Amerikanci su uložili ogromne pare da naprave nešto tako (M247 Sergeant York), razvijali skoro deset godina i digli ruke. Posle probali nešto sa Kanađanima (ADATS), Oerlikon kao partner uložio milijardu švajcaraca u projekat i Ameri odustali od kupovine. Na kraju samo okačili Stingere na Bredlije (M6 Linebacker).
Ogroman zalogaj i nimalo za potcenjivanje. Ni sa projektne ni upotrebne strane.

St

Pitanje je da li postoji dovoljno cvrst i veliki kamion koji moze da poveze dva Boforsa, municiju i da bude dovoljno stabilan kad to krene da skace.
Naravno tu je i radar, i posada, i neke rakete.
Realno i sa PASARSom su omanuli sa samo 2 rakete, pa ne vidim sto bi ovde isli sa vise od 4, iako praksa ocigledno pokazuje da treba vise.

PS

@Stojko
Stavili su više od dve rakete na PASARS. Objaviće verovatno i TS slike ove nove verzije na kojoj rade. Načičkana raketama, radarima, ometačem, čime već. Jedino što stavili i 2T5 na njega ali od toga u stvarnosti ništa ali će biti raketa.

Kr

Stojko voli da troluje

Mi

Po meni ja bi stavio samo jedan Bofors od 40 mm i 6 do 8 ovih raketa,sa ovim radarom po meni bi to bila bombona.

19

Мислим да би било штета преправљати тенкове М-84 на ПВО варијанте,радије бих у ту сврху користио старе Т-55,наравно ремонтоване.

Sr

@1980
Pitanje je da li se T-55 može prepraviti da ispuniti energetske zahteve ovolike opreme.

PS

T-55? Skuplja dara nego mera. Ne bi mogao da izdrži trzaj bez prepravki na hodnom delu (nebismo bili prvi koji se setili da kaleme nešto na T-55 i to baš kad pričamo o PVO). Ne bi se raspao već bi bio izuzetno neprecizan, da ne pominjemo teglenje ove težine. Fabrički je sporiji od tenkova koje bi morao da prati, sa ovim stvarima na šasiji verovatno još gore. „Ne mož’ brže jurimo 30“ A to nije rešenje. Tu se zeznuli Ameri kad radili Jorka, oni probali sa Patonom, isto im bilo žao da se baci. Ali „neće slonče u lonče“.

Dj

Zasto ne postoje nikakve informacije o radaru Ground Smarter GS-40 osim iskljucivo od pre par meseci iz nekakvih poluozbiljnih srpskih izvora? Ako je Thales proizvodjac kako onda nema nikakvih informacija na web stranici firme?

Odgovori
PS

Postoje informacije. To je vojna verzija Xenta radara koje proizvodi danska firma (Weibel) https://weibelradars.com/ i koji se sad plasiraju kroz saradnju sa Talesom (Thales), kroz ugovor o partnerstvu jer Tales verovatno nije imao odgovor na ovu poplavu BPL na ratištima. Respektabilna firma i dobri radari.

Dj

Ok, onda je Weibel, nije Thales. Gde se na sajtu koji si postavio nalaze informacije o radaru GS-40? Dubiozna prica. Imamo jos jedan prototip/maketu na delu…

Mi

Djuka, na osnovu rata dronova u Ukrajni i Rusiji zaključci se prave i svi se adaptiraju. Ne postoji proveren radar za PVO koji je napravljen ranije i koji zadovoljava potrebe modernog ratista protiv mini BPL. Sve je do sada bilo na papiru. POnarucito preskupi PVO rakete cak i one najmanje i najjeftinije su 10x skuplje od malih dronova koji moze da unisti PVO sistem. Hocu da kazem da se i Proizvodjaci snalaze da ibace najboje kandidate za nove potrebe PVO radara.

Dj

Ok, ok, veoma dinamicna delatnost, nego ko je onda izmislio ovu oznaku GS-40 kada ni Thales ni Weibel ne znaju nista o tome?

Ja za razliku od mnogih ovde preferiram da pogledam sta i kako kada krene pricao o nekom uredjaju, i zaista sam zbunjen ovim. Kao tu sad neki anonimni likovi na YT su upuceni u polutajne dealove Srbije, Thalesa i neke danske firme, ali inaca je sve vajna tajna, ili kako?

PS

Ukratko. Tales prodaje pod imenom CS-40 Weibelove Xenta M radare. Imaju ugovor o partnerstvu. Koji su toliko loši da su deo novog NASAMS-a. Što će reći da u trenutno u toj klasi u Evropi teško da postoji bolji i moderniji. Odlično parče tehnike.

А

Срби шта Вам вреди, и да имате сву нај модернију технику све вам је џаба када нема ко да управља и рукује са њоме. Нема довољно Срба, мало нас је са тенденцијом да нестанемо. Тако да је ово само један леп перфоманс.

Odgovori
go

Pa zato se i razvija, da ne treba puno ljudi. Ono zašta je pre deset godina trebalo 30.000-50.000 ljudi danas može da završi vod i to za kraće vreme. Tako da je sa razvojem vojska u stvari i veća.

Fe

@Александар

Tako su garant i neke morske životinje kukale kad su prvi vodozemci izašli na kopno. Pa se onda ti nekadašnji vodozemci adaptirali na novu sredinu pa i povremeno idu da rekreatovno pecaju one što im je izlazak na suvo bio previše… o dežurnim pljuvačima već i da ne govorim.

Pa

@a
Najblize vojsci u tvom slucaju bio je beli triko za ritmicku gimnastiku. U drugom pa onda u prvom licu mnozine, krug 2, neka nvo, samo a….?

Pe

@Pavle Nasa vojska je pokazala svoj nivo 1991-1995 pa onda 1999-ritmicka gimnastika je postigla dosta vise, a i dobro je za odrzavanje forme.

Ja

Svidja mi se VILA 1 ovo je mocno oruzje u ovakve stvari trebamo investirati.

Odgovori
NS

Neki sistem koji je usvojen u Srbiji je da razvija vise idejnih projekata i da se kroz njih razvijaju razne tehnologije i resenja koja onda mogu kada se pokazu da su sazrela da se primene na tom ili nekom drugom resenju koje bi islo u serisku proizvodnju.
U svakom slucaju dobro je da inzinjeri imaju na cemu da rade, da se razvijaju, uce.
Ono sto je isto tacno u zadnjih 10 godina prikazano je mnog resenja vozila, letelica i vodjenog naoruzanja a skor nista jos nije uslo u serisku proizvodnju.
Dobro je sto se uslo sa kinezima u kooperaciju i sto je zavrsen razvoja BL Pegaz. Jer se mnogo toga nauceno iz tog projekta pogotovi za sistem linkova moze upotrebiti za druge projekte.
A razvijena je dosta novih renja npr resenje PO glave 145mm za razne rakete (koja moze da se koristi na novoj Maljutki, POS raketi, BL Gavran i sl.). Sistemi vodjenja zicni i radio, optickih glava sa zamonavodjenje itd.

Odgovori
Il

@Evroprc

Ja cu sada namerno da budem maliciozan pa cu da pitam koliko je Kosava 1,2 i 3 do sada proizvedeno i ispaljeno pa se doslo do neke pod brojem 4. Ja bi bio presrecan da je i ona pod rednim brojem 1 zavrsena ali nije. Bitno da je neki uhleb uzeo pare za projekat pod rednim brojem 4.

Odgovori
Mi

A koliko je WD 1-39 uslo u serijsku proizvodnju dok nisu napravili WD40 :-)
Ok, poredjenje je šala, ali poenta stoji. Razvoj industrije nije prosta i laka avantura. U suštini nam i nisu trebali do sada, niti su bili dovoljno dobri za neku masovnu proizvodnju.

go

Razvoj proizvoda nema kraja. Šta će da se kupi ili proda uvek ide posle razvoja i stvar je potreba i projekcija. Mi se ne spremamo sigurno da napadamo bilo koga pa da nam treba nekakvo masovno opremanje. Mi jurimo balans danas i spremamo onaj koji će nam trebati sutra. Kranje miroljubivo.

ev

Илија, искрено немам тај податак, али промашује се тема ако се издваја шта све није ушло у серију просто, ако нешто није ушло , има сигурно неки разлог, кој се не описује аутоматски са „ухлебима“, или слицно. За тако тешку тврдњу не дајеш никакав доказ?!
Терминологија разоткрива сваког писца, питам све :да ли има икаквог чврстог доказа да постој један систем кој није ушао у серију зато што је неко био похлепан, ухљеб, политички запослен итд.????
Па нема, зато ја пишем о необјашљивом мотиву да се унапред , без икаквог доказа, нешто што представља труд, напор, трошак оцени неким ружним подметањем. Да ли неко мисли да постој неки систем кој се развија код нас без жеље да се успешно заврши? Ако има такав доказ, дајете га надлежнима ако нема, онда је то онако како сам га већ назвао.

Г

А колико је произведено и у употреби Лазара 1 и 2?

Op

Ovaj HARPAS djeluje ok ali malo (pre)glomazan. Kad je već toliko veliki sa 4 rakete, mogli bi staviti 8, po 4 u kocku na svaku stranu.

Dalje ovih tenkovskih sasija i nema bas nešto mnogo, al bi sasije T-55 mogli da koriste. Tih ima barem dovoljno, a kad sasija T-55 može da nosi podstolje i 4 rakete S-125 raketnog sistema (Poljska modernizacija), moglo bi i ovo što sigurno manje teži.

Mogli bi i da razmisle o stacionarnoj varijanti koja primarno stoji na fiksni borbeni položaj ili tokom rata u naprimjer unaprijed spremljene i kamuflirane borbene položaje. Pa dovuci, iskrcaj, pali, popni i odvedi na drugi BP, i tako u krugu.

Odgovori
Dj

HERPES deluje kao kopija Gepard-a, sto samo po sebi nije loshe, ali ja tvrdim da topovi i rakete (jos uvek) nisu „spregnuti“ sa radarom, nego da je sve onako samo zasrafljeno jedno na drugo da izgleda kul.

BH

Verovatno je tako i od toga se kreće.
I prva nora je samo bila top na fapu montiran u rikverc pa je danas prerasla u svetskog konkurenta.

Op

Ovaj HARPAS zbilja podsjeća mnogo na Holandski „Cheetah PTRL“.

Dobro bi bilo da i ovaj radar može da se sklopi kad nije u funkciji, radi nižeg profila i dobro bi bilo da farbaju sve ove prototipe/proizvode jednobojno, SMB ili tamnije, naprimjer u sadasnju Rusku tamno- zelenu boju.
Ova mjesavina „Srpskoga woodland- a“, djeluje previse sjajno i daje ovim predmetima „plastični“ ili neozbiljni izgled.

@Djuka, zasto radar ne bi bio spregnut sa SUV- om? Kad su mogli da spregnu raznorazne stare i novije radare zarad VOJIN- a, mogu i ovo sigurno.

ev

И мени делује тако, интелигентан демонстратор шта би могло, са великом количином Т55 односно М84, шасија и 40мм Бофорсима да се направи. а да буде јаче знатно од Пасарса. Мислим да је то сада један тренд, да су немачки Гепарди можда показали неку оправданост у УКР а та при томе неке од најважних компоненти већ постоје, већ су добро познате, па спредгнути са неким новим системима се сада испитује у којој мери то може да буде користан и успешан систем. То ће показати даљи рад и испитања. Потребе очигледно има, и нема потребе измишљати све из почетка.

De

Kada planiraju izlozbu ( citaj: smotru) zive sile negdje na davanju zakletve? To je mnogo znacajnije od ovog, novog naoruzanja u nastajanju, neko bi morao nauciti koristiti pusku, pistolj, rucnu bombu…odraditi 15-20 dana straze kod skladista MES-a, pa onda da se malo posvetimo i ovim tricama…lako je za oruzje kad imas drzavu i upravljas cijelom njenom teritorijom, naravno kupis istocno oruzje koje nema opciju sankcija, odnosno ucjenjivanja za dijelove, sklopove, kredite, uslovljavanja oko koristenja itd, narocito ako su u pitanju kapitalne investicije kao avioni, PVO sistemi, helikopteri…sto je logicno, kupujes od prodavca ne od neprijatelja koji moze na dugme da ti blokira pola sistema zastite i jednostavno umarsira u drzavu, ako pozeli. Sustina je sto drzava sa okupiranim dijelom svoje teritorije prica bajke o nekim integracijama, predsjednik govori gluposti da EU nema alternativu, a tamo niti zele Srbiju, niti je iko demantovao onog sto rece da je cilj da se srbi svedu na statisticku gresku, da ne zasluzuju ni da postoje…e takva drzava ukine obaveznu vojni rok…i najbolje nema pobune zbog toga…a da imate NATO u komandi MO, sjede u Vladi, to sam smetnuo…branice Srbiju drugopozivci iz Garde Ohaja…Boze, daj srbima bar malo pameti, da se ne ponose repom kao paun…

Odgovori
Br

Skoro 30 sistema krupnije vojne tehnike je poslednjih godina uslo u proizvodnju i do sada ij je proizvedeno po 10 do 100 komada, a trecina je vec izvezena i uglavnom su 2-3 puta jeftiniji od slicnih oruzja. Ne znam sta je potrebno da se desi pa da prestane prica da se rade samo i iskljucivo makete…

Odgovori
Ni

Postovani Branko, u serijsku proizvodnju od `krupnije` tehnike su usli Nora, Lazar, Milos, Pasars i MRAP 20 (ne bas serijski, ali da kazemo). Neka sam zaboravio i neke modifikacije, ali sve u svemu ispod 10, pa ne znam otkud broj od 30. Ako uvrstimo tu i 5 modernizovanih tenkova M84, nekoliko BVP M80 i 2 baterije Gvozdike…ponovo je daleko od 30. E sada ako znamo da je u vecini tih novih proizvoda nase samo sklapanje (tkz. srafciger proizvodnja), a motor, menjac, vecina optike, celik, gume, vesanje, sasija se sve uvozi i to uglavnom sa zapada, onda je pitanje sta je tu nase. Ok, nije ni to lose, ali daj da budemo realni…Sve je jeftinije jel nasi ljudi nisu placeni i po nekada se koriste jeftinije verzije stranih proizvoda koji su ugradjeni, a cesto najsavremenije podsisteme i ne zele da nam prodaju. Mi smo jedna od najsiromasnijih drzava Evrope i to nam je sto nam je. Uvek je bolje da smo nesto sami razvili nego kupili, ali cinimi se kao da smo se rasplinuli na desetine projekata, a malo toga dogura do kraja.

Zi

Nikola P
Lazar i Milos su primljeni u daleko becem broju od broja 30. A da i ne spominjem da je svaka nova serija bolja od prethodne. Mali Mios takodje u vece broju od 10. Pasars isto. Sto se tice M84, uskoro ces videti mnogo vise od tih 5.

Ni

@ Zicer
ja sam govorio o modelima tj. tipovima krupnih sistema. Da, jeste proizvedeno preko 100 komada, kada zbrojimo sve zajedno, može se reći i preko 200 komada zbirno. Medjutim ne zaboravite da je to period od 5-10 godina, pa kada podelimo na godišnjem nivou ipak nije neki broj. Da sada ne budemo negativni, bolje je to od 0, ali imajte u vidu da tih 200 ili više komada se u današnjem ratu unište (najčešće dronovima) za mesec dana.

JA

БРАВО!

Odgovori
Ro

TGM-65B ispred Orla u prvom planu
To su valjda iz starih zaliha nabavljenih početkom 80-tih…

Odgovori
Da

Sve je lepo, a gde je firma Dassault .Nisu ni maketu izlozili. Izgleda da nema potrebe jel sigurno kupujemo,sta da trose vreme kad trba samo oko sitnica da se dogovorimo. Bas *profesionalno nema sta.

Odgovori
Ni

Kada bi bilo više pameti, pa da umesto 3 milijarde EUR ili USD na eskadrilu Rafala, dve milijarde uložimo u dronove i sisteme PVO, a od kineza kupimo eskadrilu za jednu milijardu, koja ionako služi samo za air-policing, mitinge i tako to….
E sada drugo bi bilo kada bi francuzi rekli kupite to, pa neka košta i 6 milijardi, ali onda ćemo vam pomoći u vezi Kosova i Metohije, ali bojim se da od toga nema ništa….
Ili na primer zamislite da neko uloži 3 milijarde u lobiranje na zapadu/istoku za naše interese…koliki bi bio efekat toga…. rekao bih veći od jedne eskadrile Rafala…ali da ne ulazimo u teške teme, ja volim kada se kupuje vazduhoplovna tehnika, a verujem i najveći deo ljudi koji posećuju ovaj portal…

Pe

@Nikola P. Kako stvari stoje trenutno, tesko ce Srbiji dati Raffale, sto je mozda i bolje za poreske obveznike

ev

Слажем се потпуно са вама, толики новац може да буде, а и мора да буде много боље распоређен и утрошен. Још једанпут 12 Комада нових Ф4 Рафала, са напреднијом опремом , нити ће нам на крају бити понуђено нити ми то можемо и требамо да купимо!
Мислим да је изглед штанда њиховог, то и доказује….. они то већ знају, па нуде оно што има више изгледа!

Bo

Jesu Iranci Danas po sankcijama za oruzje Ili su skinute? Jel se moze od njih kupovati oruzje ili ne?

Odgovori
PS

UN sankcije mislim da su skinute pre par godina ali postoje ograničenja od strane EU i SAD. Što će reći mi ne smemo ništa da kupimo od njih. Drugi posetioci možda i smeju.

BH

Smemo da kupimo transfer tehnologije.
Šahede iz ruke u ruku teže.

Bo

Jel postoji kakva ideja da se otkupe nazad Kuvajtski tenkovi iz bivse yu? Negdje sam Citao da ovi hoce da kupe nove.

Odgovori
BH

Mislim da nema potrebe za time. Nisu ti Kuvajtski toliko slični našim, niti verujem da nam trebaju kad ni svoje ne možemo da popunimo ljudstvom. Draže bi mi bilo da se isti novac investira u domaće oklopne transportere da se pešadija jadna više ne vozi pod ceradama.

ev

БХаммер, апсолутно ! Трансфер технологија је ја мислим оно што треба да буде наша идгра! Зашто не инвестирати у то да се увозне компоненте за наше системе, на пример, мотори, мењачи седишта, гуме, погонски делови, баш за транспортере али и све друго ( електроника , радари,итд. итд) производи чак по лицени код нас па даље унапређује, дају се приличне субвенције за фабрике Чарапа и слично, на крају може и по америчком систему, ако хоћеш да ми продајеш, направимо производњу и дајемо субвенцију страним или домаћим фирмама да се то производи код нас, па чак и условимо субвенције тиме? Сетимо се , да је на пример тако и цела Комунистичка а и предратна ЈУгославија тако почела и уздигла војну индустрију. Узгред, мислим да ће набавка комплетних система и подсистема бити пре компликована и зависна од испоручиоца, па и зато трансфер технологија пре куповина,наравно тамо где се то исплати.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs