[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022

Hrvatski mediji: „Zrakoplovno-tehnički centar na rubu propasti“

1. nov 2022

Slovenija najverovatnije nabavlja protivpožarne avione AT-802

31. okt 2022
[FOTO REPORTAŽA] MAKS 2019: Mnoštvo premijera, solidna statika ali slabiji letački program
Do 2027. godine u jedinice VKS bi trebalo da stigne 76 aviona Su-57. Na ovogodišnjem MAKS-u ih je istovremeno prvi put letelo 4 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

[FOTO REPORTAŽA] MAKS 2019: Mnoštvo premijera, solidna statika ali slabiji letački program

Međunarodni avio-kosmički salon – MAKS, koji se svake druge neparne godine održava na aerodromu Žukovski kod Moskve, je sasvim sigurno jedan od najznačajnijih i najvećih vazduhoplovnih događaja u svetu i gotovo da ne postoji poklonik avijacije koji nema želju da ga poseti. Tango Six je, nakon 2009. i 2017. godine, ponovo bio na licu mesta, naše utiske i impresije prenosimo vam u ovoj reportaži.

MAKS je najbolja prilika da se stručna ali i šira javnost uveri u dostignuća i stepen napretka ruske avio-kosmičke industrije, to je istovremeno i sajam na kome se može promovisati i prodati vazduhoplovna tehnika ali i uspostaviti i razvijati poslovne veze koje bi u budućnosti mogle biti korisne za moguća zaključivanja ugovora samim tim i priliv preko potrebnih finansijskih sredstava.

Hoće li Turska umesto F-35 nabaviti Su-35? / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Smatra se a i svi pokazatelji govore u prilog tome da je ruska vazduhoplovna industrija trenutno u krizi i da je potreban novi talas domaćih i stranih narudžbina kako bi se obezbedila dalja proizvodnja kao i razvoj. Iako već postoje i očekuju se novi ugovori za rusku vojnu avijaciju, potrebni su veliki izvozni poslovi koje ruska država nastoji da obezbedi na različite načine.

Jedna od velikih šansi za prodaju ruskih vojnih letelica ukazala se nakon što su SAD isključile Tursku iz programa razvoja i nabavke borbenog aviona F-35. To se dogodilo zbog toga što je Turska kupila ruski sistem protivvazduhoplovne odbrane S-400, Turska je trebala da nabavi 100 F-35A, bila zainteresovana i za 20 F-35B a već duže vreme se špekuliše da će umestro njih biti kupljeni ruski borbeni avioni.

Poseban štand za Su-57 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Na ovogodišnjem MAKS-u glavni gost salona bio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan što bi mogao biti nagoveštaj da će Turska u narednim godinama nabaviti rusku vojnu vazduhoplovnu tehniku. Erdoganu su prikazani borbeni avioni Su-35S i Su-57 a zvanične izjave govore o tome da bi Turska mogla kupiti i borbene helikoptere Ka-52, višenamenske srednje transportne helikoptere Mi-38 kao i lake višenamenske helikoptere Ka-62.

Sadašnje narudžbine Su-35 iznose ukupno 133 aviona od kojih 35 za izvoz / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Kao najrealnija opcija što se tiče borbenih aviona uglavnom se spominje Su-35 pošto se taj avion već uveliko proizvodi, do danas je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije isporučen 81 od 98 naručenih aviona, NR Kina je već dobila 24 primerka dok je Indonezija naručila 11 aviona. Sa druge strane tek ove godine se očekuje isporuka prvog serijskog Su-57 i to u privremenom obliku sa slabijim motorima (Izdelije 117, AL-41F1) prve faze dok bi prvi avion sa motorima druge faze (Izdelije 30) mogao biti isporučen tek 2023. ili nakon te godine.

Za ovogodišnji MAKS se slobodno može reći da je, i pored dosta premijera i atrakcija bio siromašniji nego 2017. godine, kako što se tiče statike a posebno što se tiče letačkog programa. Ekipa Tango Six portala to je naročito primetila tokom dana koji nisu bili otvoreni za širu javnost. Mnogi vazduhoplovi ili nisu leteli ili je njihovo letenje bilo znatno slabije nego na prethodnom MAKS-u. Takođe većina vazduhoplova je letela daleko od publike i na većoj visini pa ih je ponekad bilo teško pratiti.

Raketni PVO sistem malog dometa Tor-M2KM / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Sistem za protivelektronska dejstva 1L269E “Krasuha-2E“ / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Ni na statici nije bilo nekih očekivanih aviona niti helikoptera. Tako je na primer najavljeno da će biti izložen prototip novog lakog vojnog transportnog aviona Il-112V ali do toga nije došlo. Od sistema za protivvazduhoplovnu odbranu van hala je bio izložen samo raketni sistem Tor malog dometa i to u tri verzije, Tor-M2KM na prikolici, Tor-E2 na samohodnom guseničnom vozilu i Tor-M2DT na zglobnom guseničaru DT-30PM. Napolju nije prikazan niti jedan radarski sistem ali su tu bili sistemi za protivelektronska dejstva poput sistema Repellent za borbu protiv bespilotnih letelica, sistema 1L269E “Krasuha-2E“, modula za radiotehničko izviđanje 1L265E i centra za upravljanje vazdušnim ometačkim stanicama 1L266E koji zajedno sa komandnom stanicom 1L267E ulaze u sastav sistema Moskva-1.

Avion DA42T za obuku pilota višemotornih aviona / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Verzija Su-25SM3 prvi put na MAKS-u. Do sada su VKS primile u naoružanje preko 25 aviona ove varijante / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Statičku izložbu vazduhoplova Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije činili su školski avion DA42T (prvi put na MAKS-u), školsko-borbeni avion Jak-130, višenamenski borbeni avion MiG-29SMT(R), lovac-presretač MiG-31BM, jurišnik Su-25SM3 (takođe prvi put na MAKS-u ova verzija Su-25), višenamenski borbeni avioni Su-30SM i Su-35S, taktički bombarder Su-34, srednji bombarder Tu-22M3, strategijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160, prvi put je prikazan serijski teški transporter Il-76MD-90A kao i leteća cisterna Il-78M-90A.

Mornarički borbeni Ka-52K koji je 2016. godine ispitan i iznad Sirije / Foto: Marko Radović, Tango Six

Od helikoptera VKS su bili prisutni višenamenski Mi-8AMTŠ-VA namenjen za upotrebu na Arktiku, borbeni Mi-28UB i Ka-52 kao i teški transporter Mi-26. Prvi put je bio izložen i mornarički borbeni helikopter Ka-52K ‘’Katran’’ Mornaričke avijacije ali je on bio postavljen u delu izložbe kompanije ‘’Ruski helikopteri’’.

Prototip za statička ispitivanja na zemlji T-50-7 predstavljen kao Su-57E / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Proizvođači vazduhoplovne tehnike su, kao što je već odavno tradicija, imali svoje statičke izložbe. Prvi put u istoriji, Suhoj je na zemlji pokazao višenamenski borbeni avion 5. generacije Su-57, bio je to avion sa evidencijskim brojem 057 odnosno prototip T-50-7 (nosi i oznaku T-50-6-1) za statička ispitivanja na zemlji koji je za ovu priliku predstavljen kao izvozni Su-57E iako u suštini ta verzija još uvek ne postoji. Prema drugim informacijama prikazan je T-50-KNS odnosno neleteći primerak za ispitivanje na zemlji koji ima sve sisteme kao i letni prototipovi. I pored toga što je Su-57 na statici bio jedna od najvećih atrakcija, avion je u odnosu na druge Suhojeve avione dosta manjih gabarita i u poređenju sa Su-30, Su-34 i Su-35 ne predstavlja impresivnu pojavu.

Veteran iz Sirije, Su-35S ev. broja 51 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Pored Su-57 koji ne samo da je pokazan turskom predsedniku Erdoganu, nego i npr. delegaciji Alžira, Suhoj je sa mogućim naoružanjem (odnosno gabaritno-težinski modelima istih) izložio i taktički bombarder Su-34 kao i višenamenski borbeni avion Su-35S, oba su pripadala Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Na štandu kompanije Irkutsk bili su parkirani školski avion Jak-152 kao i jedan od prototipova školsko-borbenog Jak-130.

MiG-35UB Izdelije 9.47SR namenjen ruskim VKS / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Demonstrator izvozne verzije MiG-a 35 sa AESA radarom / Foto: Živojin Banković, Tango Six
MiG-29K u mobilnom kompleksu namenjenom za remont i održavanje vazduhoplova u poljskim uslovima / Foto: Živojin Banković, Tango Six

RSK MiG se ovoga puta potrudio da bude atraktivniji nego inače, pored mnogo puta viđenog MiG-a 29SMT (Izdelije 9.19) evidencijskog broja 777 stajao je serijski (moguće predserijski) MiG-35UB a na posebnom mestu prikazan je i demonstrator izvozne verzije MiG-a 35 sa AESA radarom za koga su nam zvaničnici MiG-a rekli da nije tzv. mock-up već avion koji leti (na pojedinim ruskim forumima navodi se da je to dorađeni MiG-29M Izdelije 9.41S ev. broja 741). Iza aviona bio je postavljen veliki trostrani ekran na kome se mogla videti video prezentacija taktičko-tehničkih karakteristika ovog aviona. Među mnogim delegacijama kojima je predstavljen MiG-35 bile su i one iz Alžira, Egipta i Irana. Još jedan MiG je bio izložen na statici, mornarički MiG-29K nalazio se u mobilnom kompleksu namenjenom za remont i održavanje vazduhoplova u poljskim uslovima.

Borbeni helikopter Mi-28NE naoružan sa protivoklopnim raketama Vihr / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Eksperimentalni bespilotni helikopter VRT-300 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Kompanija “Ruski helikopteri“ imala je veoma bogatu statiku sa gotovo svim tipovima helikoptera koje danas može da ponudi na tržištu a skoro svi izloženi helikopteri su učestvovali i u letnom programu. Tako su se u letu mogli videti laki višenamenski Ansat, Ka-62 i Ka-226, vatrogasni Ka-32A11BC, srednji višenamenski Mi-17V-5, Mi-171A2, Mi-38T, teški transporter Mi-26T2V, borbeni Mi-35M kao i modernizovani Mi-24P. Od ostalih helikoptera na zemlji su bili izloženi Mi-38 u VIP verziji, borbeni Mi-28NE a takođe se mogao videti i eksperimentalni bespilotni helikopter VRT-300.

Duboko modernizovani borbeni helikopter Mi-24P-1M / Foto: Živojin Banković, Tango Six
M-8MTPR-1, verzija za protiveelktronska dejstva / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Na posebnom štandu mogao se videti laki helikopter Ansat u VIP verziji čiji je enterijer uređen u stilu ruskog automobilskog brenda ’’Aurus’’. Takođe na izdvojenom štandu, koncern radioelektronskih tehnologija KRET pokazao je helikopter za radioelektronsku borbu Mi-8MTPR-1 sa sistemom Ričag-AV-E, duboko modernizovani borbeni helikopter Mi-24P-1M kao i laki helikopter Ansat u sanitetskoj verziji.

Brazilski E195-E2 / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Premijera švajcarskog PC-24 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Od civilnih vazduhoplova prvi put je bio izložen novi ruski putnički avion MS-21 u koga Rusi ulažu velike nade na tržištu u klasi aviona B737 Max, A320neo, A220. Na statici su bila dva aviona od kojih su u jedan mogle ući delegacije i VIP gosti dok je treći avion leteo. Airbus je poslao A350 koji je osim na zemlji prikazan i u vazduhu što je bio slučaj i sa ruskim avionom Suhoj Super Jet. Od drugih civilnih aviona treba istaći brazilski Embraer E195-E2 nazvan „PROFIT HUNTER“, značajna je bila i premijera švajcarskog poslovnog aviona Pilatus PC-24 a isti proizvođač izložio je i PC-12NG. Veoma zanimljiv, kako na zemlji a posebno u vazduhu bio je vatrogasni Be-200 koji je na statici imao okačene spasilačke kontejnere KAS-150M.

Po mnogima zvezda statike, tehnološki demonstrator Su-47 Berkut / Foto: Živojin Banković, Tango Six
MiG-ov projekat lovca 5. generacije, MiG 1.44 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

I ove godine posebna poslastica bila je izložba vojnih tehnoloških demonstratora, prototipova i aviona koji se odavno više ne koriste u ruskim VKS. Među njima su bili trenažni dvosedi MiG-21UM i Su-15UT, jurišnik MiG-27 sa motorom AL-31F za koji je bila zainteresovana Indija, tehnološki demonstrator MiG 1.44 a može se slobodno reći da je zvezda statike bio prototip borbenog aviona takođe tehnološkog demonstratora Su-47 (nosio i oznaku S-37) “Berkut“.

Pored njih smo kao i na MAKS-2017. videli i eksperimentalni avion Tu-155 koji predstavlja specijalno dorađeni putnički avion Tu-154 koji je bio namenjen za ispitivanje alternativnog goriva odnosno tečnog hidrogena i kasnije tečnog prirodnog gasa. Pored Tu-155 ponovo je bio izložen specijalni transporter VM-T ’’Atlant’’ (dorađeni strategijski bombarder Mjasišćev 3M) koji je služio za prevoz tereta velikih gabarita u raketno-kosmičkom programu ’’Energija-Buran’’. Zadatak dva ovakva aviona bio je prevoz različitih elemenata od njihovog proizvođača u Moskvi i Kujbiševu (sada Samara) do kosmodroma Bajkonur.

Lovac I-15bis / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Lovac-presretač MiG-3 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Posetioci su već tradicionalno mogli ući u sovjetski supersonični putnički avion Tu-144 nazvan “Konkordski“, interesovanje je bilo veliko pa su pored aviona od ranog jutra bili formirani dugački redovi. Ni ovoga puta nisu izostavljeni ni avioni koji su korišćeni u Drugom svetskom ratu, na zemlji su bili parkirani lovci I-15bis i MiG-3 kao i čuveni jurišnik Il-2 “Šturmovik“ koji je imao i svoj letni program.

Statika sa velikim brojem letećih laboratorija / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Razvoj nove tehnike, pre svega avionskih motora, prikazan je kroz izložbu velikog broja letećih laboratorija i to dva Il-76LL od kojih se na jednom ispituje novi turboventilatorski motor PD-14 za putničke avione a na drugom turboelisni motor TV7-117ST namenjen avionima Il-112 i Il-114, potom je tu bio L410UVP-E20 kompanije UZGA na kome se nalazio novi motor VK-800S sa elisom AV410. Firma AO ’’NPP’’ ’’Radar MMS’’ još jednom je izložila leteću laboratoriju Il-114 na kojoj se ispituju različiti senzori i elektronska oprema dok je korporacija Roskosmos bio prisutan sa trenažnim avionom L-39 “Albatros“ kao i avionom Il-76MDK u kome se kosmonauti obučavaju za život i rad u bestežinskom stanju. Letno istraživački institut koji nosi ime N.I. Gromova bio je prisutan i sa jednom letećom laboratorijom Tu-154LL na kome se ispituje dinamika leta, upravljanje aviona, navigacija a tu su i testiranja iz oblasti ekologije.

Model nove ruske teške BPL Sirijus / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Započeta je serijska proizvodnja BPL Orion / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Od izloženih bespilotnih letelica treba istaći novu tešku bespilotnu letelicu ‘’Sirius’’ čiji je model u razmeri 1:1 pokazala firma ‘’Kronstadt Group’’ iz Sankt Peterburga a zvanično je saopšteno i da će prototip Sirijusa biti gotov 2023. godine. Na štandu Kronštada bila je izložena i najnovija verzija bespilotne letelice ‘’Orion’’ sa oznakom ‘’Orion-E’’ a u petak 30. avgusta direktor kompanije Sergej Bogatikov je izjavio da je započela serijska proizvodnja ove BPL za rusku vojsku.

Glavni partner MAKS-2019. bila je NR Kina koja sa Rusijom ima nekoliko zajedničkih programa pre svega iz civilnog vazduhoplovstva. U toku je razvoj širokotrupnog aviona CR929 u saradnji kineske kompanije Comac i ruske Ujedinjene vazduhoplovne korporacije (UAC) a ove dve firme su 2017. formirale korporaciju CRAIC (China-Russia Commercial Aircraft International Corporation Limited) sa učešćem 50:50. Prvi let aviona očekuje se 2025. godine a uvođenje u upotrebu 2027. U posebnoj hali je na ovogodišnjem MAKS-u prikazan model pilotske i putničke kabine CR929 u razmeri 1:1, to je takođe izazvalo veliko interesovanje posetilaca pa je red za obilazak gotovo stalno bio veoma dug.

Hoće li Srbija dobiti uskoro nešto slično? Kineska izviđačko-borbena BPL Wing Loong II / Foto: Živojin Banković, Tango Six

I Kinezi su izložili svoje bespilotne letelice a najveću pažnju privukle su izviđačko-borbene BPL Wing Loong I i Wing Loong II kompanije CAIG. Letelice su pokazane sa kompletnim arsenalom naoružanja a zanimljivo da je poslednjeg dana MAKS-a pristup ovim BPL bio gotovo neograničen što je izazvalo incident jer se dogodilo da je pod teretom dece koja su se penjala na BPL Wing Loong II došlo do loma nogu glavnog stajnog trapa. Smatra se međutim da nije bila u pitanju prava letelica već njen model odnosno tzv. mock-up.

Letački program bio je u odnosu na MAKS-2017. primetno siromašniji, naročito u prva četiri dana što je donekle i razumljivo jer nisu bili otvoreni za širu javnost. Tim danima su u periodu od 9 do 13:30 časova trajali letovi za uvežbavanje, trenažu, kvalifikaciju i upoznavanje okruženja. Pokazni letovi započinjali su u 14:00 i završavali oko 16:20 nakon čega su do oko 17:30 ponovo izvođeni letovi za uvežbavanje.

Impresivna formacija svih tipova helikoptera koje Rusija može ponuditi tržištu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Pokazni letovi obično su počinjali naletom formacije gotovo svih tipova helikoptera ruske proizvodnje. Formaciju od obično 12 helikoptera (bilo je ponekad i izmena) je predvodio najveći helikopter na svetu, Mi-26 u najnovijopj verziji Mi-26T2V a pratili su ga srednji vojni transporter Mi-17V-5, civilni Mi-171A2, vojni transporter Mi-38T (ponekad umesto njega VIP verzija Mi-38), borbeni helikopteri Mi-24P, Mi-35M, Ka-52 i Mi-28NM, vatrogasni Ka-32A11BC, višenamenski civilni Ka-62 i laki višenamenski Ansat i Ka-226.80.

Zamena za Mi-8, srednji višenamenski Mi-38T / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Uvek atraktivan Ka-52 Aligator / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Disbalans, helikopter Mi-35M protivoklopne rakete Ataka nosi samo na desnom krilu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Nakon preleta usledio bi solo program posada helikoptera a obično bi nastupila oko polovina helikoptera iz formacije. Prvi put su na MAKS-u svoj letački program imali civilni Ka-62 (treći letni prototip), potom vojni transportni Mi-38T (prvi opitni za ispitivanje u VKS) kao i najnovija verzija borbenog helikoptera Mi-28 sa oznakom Mi-28NM. Od ostalih helikoptera nastupili su laki višenamenski Ansat, borbeni Mi-35M i Ka-52 a posada helikoptera Ka-32A11BC demonstrirala je tehniku gašenja požara.

Novi Mi-28NM na nebu iznad Žukovskog / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Kada je u pitanju Mi-28NM podsetićemo da je juna ove godine zvanično saopšteno da je Ministarstvo odbrane Rusije naručilo 98 Mi-28NM sa rokom isporuke do 2027. godine. Prva dva helikoptera isporučena su već u julu, prethodno je u aprilu prototip ispitan i u borbenim dejstvima u Siriji. Do sada je ruskoj Armijskoj avijaciji isporučeno preko 100 helikoptera Mi-28N kao i deo od 24 naručena školsko-borbena Mi-28UB. Ovaj helikopter je za sada imao i solidan izvozni uspeh, Alžir je nabavio 42 Mi-28NE a Irak 15 primeraka.

Jak-130 bort 130 sa ugrađenim laserskim daljinomerom u nosu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Očekuju se dalje nabavke borbenog aviona Su-35S / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
MiG-29M2 predstavljen kao MiG-35 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Nakon helikoptera usledio bi solo letački program aviona koji je bio mešovit tj. na nebu iznad Žukovskog smenjivali su se vojni i civilni avioni. U borbenim avionima nalazili su se isključivo fabrički ili piloti Opitno-konstrukcionih biroa (OKB) i vojnih Centara za obuku. Piloti iz OKB Suhoj nastupili su u višenamenskim borbenim avionima Su-35S i Su-57, iz korporacije ‘’Irkutsk’’ na školskom avionu Jak-152, školsko-borbenom Jak-130 (jedan od razvojnih aviona sa laserskim daljinomerom u nosu) i višenamenskim Su-30SM a iz kompanije RSK MiG na višenamenskom borbenom avionu MiG-29M2 (prototip dvoseda Izdelije 9.47S) koji je za ovu priliku predstavljen kao MiG-35 pošto su ove dve verzije iz iste familije aviona 9.41 i 9.47.

Za razliku od Su-30Sm i Su-35S, piloti Su-57 nisu prikazali tzv. dog fajt / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Za oko je sasvim sigurno najatraktivniji bio najnoviji Su-57, na internetu je i objavljeno najviše fotografija  njegovih nastupa na MAKS 2019. ali je opšti utisak da letački program ovog aviona nije bio najbolji i najzanimljiviji i da su ga zasenili avioni Su-30SM i Su-35S koji takođe imaju motore sa vektorisanim potiskom. Ove godine prvi put je letelo četiri Su-57 kako u zajedničkoj formaciji tako i u formaciji sa po jednim Su-34 i Su-35S. Ipak ove godine izostao je prikaz bliske manevarske borbe dva Su-57 koji je bio odličan 2017. godine.

Prema mišljenju mnogih ostavili najbolji utisak, mornarički Su-30SM / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
U nastupu Su-30SM naročito je bila uzbudljiva bliska manevarska vazdušna borba / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Blisku manevarsku borbu su zato izvela dva Su-30SM sa oznakama i u bojama Mornaričke avijacije i čini se da je to bio jedan od najboljih nastupa borbenih aviona na ovogodišnjem salonu. Zanimljivo Suhoji 30SM pripadali su 4. samostalnom gardijskom mornaričkom jurišnom Novgorodskom-Klajpedskom Crvenozastavnom puku koji nosi ime maršala avijacije I. I. Borzova Mornaričke avijacije Baltičke flote, baza Černjahovsk, Kalinjingradska oblast.

Ruske akro-grupe ‘’Striži’’ na MiG-ovima 29 kao i ‘’Ruski vitezovi’’ na Su-30SM nastupili su samo za vikend a svoje uvežbavanje iznad Žukovskog su 28. avgusta imali ‘’Sokolovi Rusije’’ iz 4. centra za borbenu primenu i preobuku letačkog sastava, vazduhoplovna baza Lipeck-2 koji su leteli na 4 Su-35S i prikazali odličan program. Osim preleta u različitim formacijama izveli su i blisku manevarsku vazdušnu borbu ‘’dva na dva’’.

Tradicionalni učesnik MAKS-a, letonska akro-grupa “Baltic Bees“/ Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Osim vojnih akro-grupa, na mlaznim avionima nastupile su i dve civilne, na školsko-borbenim avionima L-39 ‘’Albatros’’ leteli su ‘’Baltic Bees’’ iz Letonije, a na istim avionima nastupila je i ruska akro-grupa ‘’Rus’’. Vrlo zanimljiv i dinamičan program imala je prva ruska profesionalna akro grupa na klipnim avionima ‘’Первый Полëт’’ koja leti na avionima Jak-18T, Jak-52, Jak-54, Sportstar i PA-23-250 Aztec.

Nova nada ruske vazduhoplovne industrije, putnički avion MS-21-300 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Airbus i ovoga puta, kao i 2017. sa avionom A350 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Civilni avioni su takođe bili zastupljeni u letačkom programu, nastupila je posada Erbasovog putničkog aviona A350, ruskih putničkih MS-21 (posada korporacije ‘’Irkutsk’’) i Suhoj Super Jet (posada kompanije Civilni avioni ‘’Suhoja’’). Sve posade letele su veoma energično, u pojedinim momentima, pre svega u zaokretima, putnički avioni podsećali su na borbene.

Bar jednom prilikom je, usled jakog vetra, deo retardanata poprskao prisutnu publiku / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Il-2 koji u sebi ima 65 procenata originalnih delova / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Legenda Korejskog rata, sovjetski lovac MiG-15 u dvosedoj verziji MiG-15UTI Midget / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Interesantan je bio italijanski laki poslovni avion Piaggo P-180 kao i uvek zanimljivi vatrogasni višenamenski Berijev Be-200 koji je u svom nastupu izbacivao retardante za gašenje požara u bojama ruske zastave. Od ostalih aviona koji su leteli, treba izdvojiti let oldtajmera, čuvenog jurišnog aviona iz Drugog svetskog rata Il-2 ‘’Šturmovik’’ fonda ‘’Krilataja pamjat pobedi’’ i trenažnog mlaznog lovca MiG-15UTI Dobrotvornog fonda ‘’Legende avijacije’’.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Odlicna reportaza. Svaka cast!

Odgovori

Odličan prikaz, prelepe fotografije! Svaka čast celoj ekipi koja je pratila MAKS

Odgovori
Pe

Jako dobra reportaza. Cestitke ekipi!

Odgovori
Al

Cini mi se da je 29M/35 iz letackog programa onaj primerak preradjenog 29K sto su demonstrirali kod nas u ne bas sjajnom svetlu i kvalitetu, cak mu je otpao deo krila ove godine prilikom nastupa. Statika je svakako impresivna i novoproizvedeni Migovi izgledaju zaista odlicno. Posebno mi je interesantan mobilni kompleks tj. „sator“ za odrzavanje. Videcemo da li ce ocajnicki potrebne narudzbine doci, koliko se meni cini, imaju sta da ponude.
PC-24 je skroz cool avion. Mislim da su prebukirani sa narudzbinama i dalje.
Napredak na polju BPL, motori za Il-76 su gotovi, Mig-35 konacno izgleda kao ozbiljan projekat, helikopteri super….ali nekako mi reportaza ostavlja utisak kao da niste odusevljeni, a ni ja s vama iskreno.

Odgovori
12

U tekstu su i naveli da je letački program siromašniji nego na prošlom MAKS-u. A MAKS je bio najpoznatiji upravo po njemu.

Za sve ostalo ćemo videti…

Ž

Al-41F1

Није то прерађени МиГ-29К (КУБ) већ прототип МиГ-29М2 борт 747 за Сирију (9.47С).

Тај авион јесте био на Батајници 2012. године.

Al

@Zivojin
Ispod oplate sto je otpala, cini mi se da su krila sa sistemom za preklapanje sto bi impliciralo da je nekad bio mornaricki avion, ali mozda sam samo pogresno video. Sve u svemu, kvalitet istog je opste poznat i pisali ste o tome jos onomad. Malo je bezveze sa njihove strane.
Primerci na statici izgledaju bas ozbiljno, ozbiljno su i nastupili na tenderu u Indiji, nekako mi u „zamahu“ deluju.
Projekat deluje kompletan, jedino sto su motori zaista zastareli, ali skladno je sve sa cenom

In

Rekoh ti ja jos pre skoro 6 godina da je 29M2 i 35 jedno te isto spinovano resenje sa razlicitim marketingom i eventualno malo razlicitom opremom…..i dalje doduse nekompletno posle svih ovih godina……

Al

@Izenjer
Nije bas. Napadna ivica krila je malo promenjena, radom(zbog aesa radara), dosta avionike, dobio je i nisanski kontejner, novi OLS….
Samo mu i dalje fali jos podvesnih, motori su ocajni za danasnje standarde, supercruise…dodaju mu te pluseve, bez da ista, osim AESA radara nije dobio sto se moze okarakterisati kao generacijski „+“. Mada cena je i vise nego korektna stvarno. F-16V je 2.5x skuplji npr, a ipak je jednomotorac.

Fa

Šteta što nije bio F-15E kao 2011 godine, i njemu je otpao deo oplate desnog vertikalca za vreme letačkog programa. Epic…

In

@Al-41F1

Cista sminka i karmin na matoru babu…..u glagvnom gomila kompromisa, i iznedrenih resenja kako bi probalo bilo sta da se proda….

Al

@Falcon
To bi bilo bas mocno. Ili jos bolje SuperHornet.

Ž

Al-41F1

Верзије МиГ-29М, М2, као и МиГ-35 су базиране на истој основи, тј. МиГ-29К и КУБ.

То је једна фамилија авиона, Изделије 9.41 и 9.47.

МиГ-29М и М2 са евиденицјксим бројевима 741 и 747 су 9.41С и 9.47С где ово С значи Сухопутний тј. то су копнене верзија палубних МиГ-29К и КУБ.

Верзије М и М2 за Египат су 9.41СМ и 9.47СМ а МиГ-35С и УБ за ВКС Русије су 9.41СР и 9.47СР.

Al

@Zivojin
Za RSK Mig nije toliko bitan tehnicki detalj tj razlika narudzbine Egipta, jer osnovna razlika izmedju 29M i 35 je u AESA radaru i nekim podsistemima, tako da razliku u ceni prakticno „pojedu“ firme podizvodjaci(Phazotron i sl), a ne sama kompanija Mig. U principu to je malo manje od 50ak aviona druge generacije zmaja, uz narudzbinu za mornaricu Indije, do sada najveci posao za tu evoluitivnu generaciju 29ke(K, M, 35).
Avion je svakako modularan, tako da radarski sistemi i sl. resenja mogu naci svoj put do 29M i K verzija ako kupac pozeli.
Da im trebaju narudzbine, trebaju. Sad ako neko kupi nov proizvod iz Miga, to ce zvanicno i biti iskuljucivo 35ica.

Ž

Први МиГ-35С и УБ за ВКС неће имати АЕСА радар већ обичан Жук-М или М2.

Руси су и даље конфузни са ознакама, у МиГ-у су још 2013. саопштили да ће сви бити МиГ-35 али су онда поново употребљавали ознаке МиГ-29М и М2.

Br

A da li ovi „novi“ migovi imaju novoizradjene zmajeve ili su to sve jos uvek prepravljeni stari, nekorisceni zmajevi?

Ž

Branko

Наравно да је то све ново, змај фамилије МиГ-29К/КУБ/М/М2/-35 готово да нема везе са старим верзијама 9.12/13.

То је сасвим нова генерација авиона, са потпуно новом авиоником, унапређеним моторима, наоружањем.

Од старих МиГ-ова 29 најбоља верзија која може да се добије значајним осавремењавањем јесте МиГ-29СМТ (9.19) као и индијски МиГ-29УПГ (9.20).

Go

E vala, otkad pratim vazduplohovstvo, preko 30 gofina, kod MiG-a vazda neki prototipovi. Nista od aviona se ne uvodi ili se uvodi na kasicicu. Ne kazem da ne uvode nove avione. Ali nekako kao da i oni vide da vise nije to to. Mada je, u principu, moje misljenje da je MiG, od pojave F-16 definitivno drasticno poceo da gubi korak. I da nije bilo raspada SSSR-a isto bi bilo. Koliko MiG ne bi kasnio sa razvojem toliko ne bi ni F-16.

Odgovori
Al

Narudzbina od 50 aviona za Egipat nije nesto velika, ali nije ni mala. Najveci spas bi bi im bio kad bi prosli na ovom tenderu u Indiji. Zato jedini i nude 1/1 transfer tehnologije, kako za nove, tako i za vec postojece zmajeve u njihovom RV

Yo

Mig 29 je čudesan projekat – samo zapostavljen.
Tek sada se uviđa pun potencijal sa povećanjem nosivosti u 4++ varijanti.
Egipćani valjda naručili 50 komada, a Emirati finansiraju dalji razvoj do 5. generacije…
Rusi su prvenstveno zainteresovani da ga izvoze, pa ako bude volje i pameti – u novoj verziji kao Mig 35 lako može postati najprodavaniji avion ikada – imajući u vidu odnos cena/kvalitet sa konkurencijom…

Al

@Gostu-domaci
Pa ne bih se složio kompletno. Al ajmo redom.
Kada su se oba aviona pojavili, MiG je bi bolji avion u vazdušnoj borbi, dok je F-16 zbog boljeg naoružanja bio bolji za napade na zemaljske i pomorske mete. Ovakvo stanje je bilo sve do devedesetih, kada MiG gubi novac za dalji razvoj, dok F-16 dobija AIM-120 i daleko bolju municiju za zemaljske mete, čime postaje pravi lovac-bombarder. Da 1991 nije došlo do raspada SSSR, MiG bi do sredine devedesetih izbacio MiG-29M, koji je u to vreme bio više nego konkurentan modernizovanim modelima F-16A/B i blok 30 i 40 F-16C/D. Šta bi bilo posle, ne vredi raspravljati.
Danas, bar u poslednjih nekoliko dana, deluje da MiG-u polako ide na bolje. Dobili su novu porudžbinu od Egipta, imaju nekoliko zainteresovanih država, nekoliko predugovora sa pregovorima o konfiguraciji MiG-35, izgleda 2 zahteva za licencu, RV Rusije polako namerava da nabavi nekoliko pukova 35. U prevodu, potražnja i potreba za ovim avionom postoji. Ono što je po meni problem je, što izgleda da ne postoji neki novi projekat koji bi u nekih 10-15 zamenio MiG-35.

Ma

@Aleksa Radojičić

Prema razlicitim komentarima po netu i pisanjima komentatora ovdje (tema se ponavlja svako malo) potreba za Mig-29/35 u Rusiji ne postoji realno nego se radi o nekoj vrsti ekonomsko/industrijskog rezona. Ne kapiram potrebu dela komentatora da uporno argumentuju u prilog Mig-29. Cenim da je jedini razlog taj sto ga je imala RV Jugoslavije i sada ga ima Srbija pa se mora prikazivati u boljem svetlu nego sto jeste…

Ž

Al-41F1

Конфузна је та информација о 50 МиГ-35 за Египат.

Пошто знамо да је Египат априла 2015. наручио 46 МиГ-29М и М2 и да им је већ испоручено око 30 авиона.

А у вести о 50 МиГ-35 управо се спомиње април 2015. и две милијарде долара (за 46 М и М2 спомињало се 2,2 милијарде).

Al

@Mayer
Ja shvatam, da vam ja izgledam kao čovek koji konstatno argumentuje u prilog MiG-29/35, ali treba da shvatite da to nije moja namera. Ja, kada raspravljam o nekom borbenom sistemu, vodim raspravu na po meni jedini pravilni način. Mene ne interesuje razne tabele gde se upoređuju ko ima jači potisak, veći domet, veći resurs ili liste gde stoji odnos obaranja i drugi slični podaci koji se ovde iznose, a koji nemaju nikakav kontekst i koji se uvek po pravilu pretvore u takmičenje čiji je veći.

A zašto je bitan kontekst meni lično i šta je on ustvari? Pa to vam, način i pristup jedne države i vojske ratu i ratovanju, njena doktrina, njene potrebe, njeni planovi. Po meni, bez ovih ključnih informacija, ne mogu se pravilno tumačiti ove gornje informacije. Jednostavno, rat i sve vezano za ratovanje je već odavno postala je posebna nauka, i kao takva se jedino i može raspravljati o njoj. U ovoj temi nema mesta za shvatanja po šemi da je sve crno-belo, ovo je komleksna nauka i kao takva ima različite pristupe i planove. Iz ove kompleksnosti vam proizilazi ona teza da je svaki borbeni sistem proizvod kompromisa.

Kao što i sami znate, dosad smo u priči o MiG-35 za RV Rusije imali nekoliko različitih verzija.
1. Po prvim izjavama, planirano je nabavka oko 150 MiG-35 za rusko RV. Problem u ovoj priči je što po izjavama ruskih zvaničnika ne postoji nikakva jasna potreba i plan za upotrebu ovih aviona. S tim na umu, sasvim logičan zaključak je da je nabavka MiG-35 primarno namenjena za spašavanje fabrike MiG od propasti. Problem u ovoj priči je što RV Rusije dobija 150 aviona za koje trenutno nema ni potrebu, a ni približan način upotrebe. U prevodu, spašavanje fabrike MiG nikako nije primarni razlog za nabavku MiG-35.
2. Prema drugoj priči, avion MiG-35 je primarno zamišljen za izvoz, a male količine će biti uvedene u RV Rusije. Problem u ovoj priči, je što razvoj MiG-35 nije bio baš jeftin. Da su rusi od JaK-130 napravili laki nadzvučni jednosed, pa i da poverujem, ali novac uložen u sam projekat ukazuju da u deo RV vidi potrebu za ovim avionom

U prevodu, po meni RV Rusije ima potrebu za MiG-35, kao zamenu za MiG-29 i Su-22, a postoji i solidna potražnja u inostranstvu za ovaj avion.

Zl

Samo da dodam da je 80-ih MIG razvijao avion na bazi 29-ke, ali sa jednim motoriom ! Mislim da se stiglo do modela za ispitivanje u tunelu, a projekat je otkazan zbog nedostatka finansija !

Al

@Aleksa Radojcic
Postoji jasno definisano mesto druge generacije zmaja Miga 29, a to je mornarica, prvenstveno nosac aviona. Na Kuznjecovu su upravo Migovi 29 vrsili „lovacku zastitu“ udarne grupe tokom operacija u Siriji, nosili rakete R-77 i generalno su tehnicki mnogo moderniji od SU-33 koji i dalje nije odmakao od 27R. Kompaktniji su znacajno, samim tim i „udarna moc“ nosaca je veca posto stane vise aviona. Su-33 ima tu inherentnu prednost platforme SU-27, a to je zaista ogroman dolet, pa i nosivost. Mig to nekako nadoknadjuje upotrebom do 5 podvesnih rezervoara i ima mogucnost dopune goriva u vazduhu, ali u toj konf. je stvarno nikako naoruzan, mozda sa po 2 R-73. Fali mu CFT, definitivno moderniji motori analogni poslednjim generacijama AL-31 motora(supercruise, spec. potrosnja, bolji bypass itd.) i ako cemo biti potpuno iskreni bar jos 2 podvesne tacke na kraju krila recimo ili dupli nosaci pri korenu krila da se broj raketa popne iznad 10, a nosivost priblizi 8 tona jer potiska i uzgonske povrsine ima i za vise. Ako izrael moze iz F-16 da izvuce ono sta izvlaci, iz 29ke moze jos vise. Pominjali su zvanicnici iz ministarstva odbrane potencijalnu narudzbinu od 100 29K za mornaricu jos pre godinu ipo dana. Osim one dve eskadrile novih 29ki za mornaricu, za sad nista. Isplivavale su razne primedbe iz Indije, na kraju se ispotavilo da je samo medijski napumpana prica, avion ih sluzi odlicno, nedavno se bas dobro pokazao na vezbi sa Rafalima prema saopstenjima zvanicnika mornarice. Paket naoruzanja je svakako impresivan, kokpit odlican, ima digitalni FBW. Ima dobar snimak na YT gde pilot indijske mornarice objasnjava TT karakteristike aviona i bas je pohvalio FBW sistem da je odlican.
Da im trebaju ocajnicki narudzbine, trebaju. Da nije bilo novca iz tog projekta za Indiju, mogli su komotno ugasiti fabriku, ostaje nam da vidimo sta buducnost nosi.
Mig-35 sa AESA radarom i izmenama, opet mi je naspram Rafala ili F/A-18 na „90%“ gotov, ali se to zaista pravda cenom koja je vise nego korektna.
Tehnicki to jeste zaista platforma sa velikim potencijalom. Ne bi imao nista protiv da Srbija naruci bas ovaj tip aviona.

Al

@Al-41F1
Ne bih se složio, iz jednostavnog razloga što su izrada i razvoj nosača aviona u Rusiji na dnu liste želja.

Prvo, Rusija osim u severnoj floti nema potrebe za nosačima. Jednostavno nosači se ne uklapaju u rusku doktrinu, a za izrgadnju njih i prateće flote Rusija nije imala novca ni u svojim najboljim danima. U prevodu, kada pričamo o Mornarici RF, trenutno postoje 3 prioriteta: podmornice (pogotovo nuklearne), manji površinski brodovi (korvete, fregate) i kopneno bazirana pomorska avijacija, gde se MiG-29K ne uklapa. Jednostavno, ne očekujem neke veće nabavke MiG-29K od strane Rusa.

Sve je to do MiGa, Klimova i ostalih kompanija koje rade na projektu. Mada, ja ne vidim mogućnost da MiG-35 ime supercruise sa bilo kakvom savremenijom verzijom trenutnih motora. Jednistavno, za tako nešto treba totalno nov motor.

Trenutno, MiG-35 ima veoma dobre šanse da se nađe u ruskoj službi. Jeftinije je od familije Suhoj, idealan je za ratove tipa u Gruziji 2008 i Siriji, u kojima se po meni vidi da Rusima fali platforma tipa Su-22. Jednostavno, Su-25 je previše spor za te misije a familija Su-27 je previše skupa. Upravo između ova dva tipa se nalazi mesto za MiG-35.

Yo

Razbiće se Ruje od kinte za Mig-35, a to što su iz čitavog asortimana najzainteresovaniji za modernizaciju i modifikacije Mig-31 – razloge verovatno treba tražiti u veličini Rusije…
Naručeno je zvanično, po ruskim medijima, oko 80 kom do 2027. pri čemu se do kraja ove godine prvi opremaju – Striži…
Egipat menja sve zastarelo – F-16, F-4, Mig-23 i Miraže novim Migovima, Indija i Iran – bar postojeće 29-e, Turska možda i najzainteresovanija zbog otkaza iz programa F-35 – kao potencijalnu podršku Suhojima itd…
Mig 35 je u exploataciji i održavanju jeftiniji od 29-e, a ima i vektorski potisak itd…

Al

@Aleksa
Ne znam iskreno. Onu starudiju Kuznjecova ne planiraju da rashoduju koliko ja znam, iako je bas u losem stanju. Da postoji problem doktrine koja jeste striktno odbrambena, ali koliko vidimo u praksi, Rusija se ne libi da vrsi intervencije kroz projekciju sile „na daleko“, tako da se tu nosac itekako uklapa. Kocenpt kao takav je zesci „force multiplier“ samo kosta kao pola vojske.
Malo da se vratim u realnost, obzirom na stanje, finansije, da u pravu ste skroz, nema mu bas perspektive.
Mozda prodje kao SU-30 koji se prvo u izvozu dokazao, pa tek onda ga je Rusija narucila. Ako mene pitate, mimo nosaca, ne treba im taj avion. Cena u eksploataciiji uopste nije toliko manja u odnosu na SU-30/35, a opet nema te tehnicke karakteristike.
Ako ubode „niche“ trziste, Srbija, Egipat i sl, prezivece, ako ne, ode avion u zaborav. Ne verujem da ce Rusija neke kolicine narucivati

Ma

>> . Onu starudiju Kuznjecova ne planiraju da rashoduju koliko ja znam

Nosac aviona na „parni“ pogon sa vatrogasnim kamionom na palubi! Da ne govorimo o gubitku dva aviona u sirijskoj kampanji sto je zaista kriminalno i ukazuje na veoma lose procedure i trening osoblja. Treba im da ne izgube potpuno know how se nosaca aviona tice…

Ž

Званично Малезија преговара за МиГ-35 као замену за МиГ-29. Незванично Алжир их је наручио, такође за замену својих 29-ки.

Pe

@Yoda To nije tacno sto navodite.Neisproban avion niko nece da kupi.MiG-35 za sada postoji samo kao prototip.Da li je dobar?Ne moze da se zna unapred.
Svaka ozbiljna armija ima timove koji su sastavljeni iz strucnjaka koji procenjuju avione.Kako da procene avion koji nije u sluzbi?
Nezvanicno interes postoji, ali do neke kupovine je jako daleko.A taj neisprobani MiG-35 kosta maltene kao dokazani SU-30.
Licno verujem da je MiG-35 promasen i zakasneo projekat i da nikada nece napraviti vise od 20 komada za rusko vazduhoplovstvo.

Pe

@Al-41F1 Problem sa nosacem aviona potice iz podele fabrika u SSSR-samo Ukrajina je pravila te brodove.Rusija je imala samo dva suva doka koji mogu da prihvate brod ove velicine-oba kupljena od Svedske jos 1980-ih.Jedan je na Tihom okeanu-nedostupan,a drugi na kom je bio Kuznjecov je potonuo 2018 (i ostetio Kuznjecova).
Sve ovo cini remont jos skupljim (treba im sad i novi suvi dok) i za sada nije jasno kako ce – i da li – resiti ovaj problem.Finansijski je besmisleno.

Pe

@Gosti-domaci da preciziramo:MIG nije uveo nijedan novi avion od MIG-29 sredinom 1980-ih.
Suhoj isto nije uveo nijedan potpuno novi avion od sredine 1980-ih,osim modernizacija SU-27 (pod nazivom SU-30/35/34).
Jedini novi avion razradjen u Rusiji je SU-57.U tekstu je objasnjeno kada ce poceti da se proizvodi i u koliko primeraka (po jedan godisnje)

Pe

@Aleksa Radojičić Vi zaboravljate da je Rusija zemlja u kojoj je kapitalisticki sistem.Dakle,vojska kupuje najbolji ponudjeni avion.Tehnicki, kada bi Amerika htela da im proda, mogli bi da izaberu i kupe F-16, ako po svojim karakteristikama zadovoljava potreba VKS.
Tako da nema“spasavanja“fabrike MiG.Ako MoG ponudi nesto kvalitetno i dokaze da moze da proizvede to serijski, vojska moze da napravi ugovor.
Kao sto vidimo iz projekta SU-57, ruska vojska je veoma oprezna i ne da im pare.Nisu ludi da kupe SU-57 u velikom broju dok fabrika Suhoj nije razvila motor I-30.
Iz istog razloga su oprezni sa MiG-35.Naravno postoji GR i korupcija,i vojsci guraju i traze da kupi,ali se za sada opiru i kupuju ono sto je dokazano i pouzdano kvalitetno-avione porodice SU-27, i modernizaciju MiG-31.
Cak i bombarder PDA su otkazali i kupili stari ali isprobani TU-160 koji treba da se ponovo proizvodi (prvi je zavrsen, mada, poceli su od poluzavrsenog primerka).
Ovo pokazuje koliko sami Ruski strucnjaci veruju njihovim konstruktorima…

Al

@Petrovic Dusan
Ne samo brodogradilista, fabrike za te brodske motore su takodje ostale u Ukrajini, ma katastrofa citava je izbila. Znam za tu nezgodu, probusila se citava stranica broda, velicine automobila ako se dobro secam, zato mi je cela prica jos cudnija. Nisu naveli da ce ga rashodovati, nego da ce i pored toga, nastaviti sa remontom kad se rese tehnicki problemi. Kako ce ga popraviti, ne znam. I opet kad ga poprave, cemu ce SU-33 na tom nosacu sluziti, kad je 29K neuporedivo napredniji avion. Videcemo
@Mayer
Ja se slazem s vama, ali oni zvanicno ne odustaju od tog broda. Logicno bi bilo da se u potpunosti predje na 29K zar ne? Ne znam samo koliko puta se na putu do Sirije pokvario pomenuti brod, ali verujem da je vise od jednom. Ako mogu da prave nuklearne ledolomce i podmornice, nije mi jasno sto ne mogu i njega „prebaciti“ na nuklearni pogon. Tehnicki sigurno postoji razlog, ali ja licno pojma nemam.
Bila je ta vest za potencijalnih 100 29K, ali evo godinu ipo dana nista.

Pe

@Al-41F1 Odgovor je jednostavan-u pitanju ke nivac.
U Rusiji ima puno interesnih grupa kojima odgovara Kuznjecov , to su privatne firme koje hoce posao renoviranja Kuznjecova, i pravljenja novog suvog doka (iz dva manja,koje ce nekako zalemiti), pa prodaje MiG-29k ..U Rusiji su vlasnici tih firmi uvek jako dobro povezani sa vlastima.
Ako se setimo-Kuznjecov je oplovio pola sveta da dodje do Sirije, onda su im upali MiG-29k i SU-33 u more, pa su svi avioni preleteli u bazu Hmejmim,i odatle bombardovali Sirijske pobunjenike.
Pitanje:zasto je uopste isao Kuzenjecov, avioni su mogli i bez njega da dolete?
Zato, sto na Kuznjecovu non stop zaradjuju.

Yo

@ Petrovic Dušan

Upravo je krajem avgusta – pre 10-ak dana – pokrenuta serijska proizvodnja Mig 35, a o perspektivama prodaje – više u priloženom linku

https://rs.rbth.com/science/87099-mig-35-export-perspektive

Al

@Mayer
Zaboravljate da je palubna mornarička avijacija veoma mladi vid ruske mornaricsle i da je njeno učešće u Sirijskom ratu prvi borbeni zadatak. To neiskustvo je glavni razlog za gubitak aviona. Jednostavno, to je prva faza u razvoju palubne avijacije,kroz kuju su prošli svi pa i Ameri, da bi ti isti Ameri danas funkcionisali besprekorno na nosačima.
@Al-31F1
Rusi ne idu više u velike vojne intervencije, kao što su Avganistan. Njihove intervencije su isključio kao ova u Siriji, mala ruska vojna formacija koja predvodi saveznike na terenu. Tu nosač aviona nema nikakvog mesta.

Al

@Petrovic Dusan
Ima logike to sto kazete, samo obicno na projektima vezanim za vojsku, u Rusiji rade iskljucivo drzavne firme. Vojska tj. mornarica ga je teglila svaki put kad se pokvario usput i popravljala u hodu. Koliko sam shvatio citava poenta te eksurzije je bila da posade sto letacke, sto mornari steknu borbeno iskustvo sto je i uradjeno.
E sad o zaradi, firmama, tu su mala maca za SAD ali sta je tu je.

Pe

@Yoda „serijska proizvodnja“nije 20 aviona.Mala serija je na primer 187 F-22,a normalna serija mora biti znacajno veca.
Dakle, to sto Rusi nazivaju mikro proizvodnju“serijskom“ i dalje ne znaci da je to zaista serijska proizvodnja.
Da je rec o nosacima aviona ili nuklearnim podmornicam,24 komada bi bilo odlicna serij.
Za avione-ovo je smejurija.Niko ih nece kupiti dok ne pokazu da li valjaju u sastavu bar Ruskog RV.
Do sada nisu imali nikakve AESA radare,i elektronika i motor su bili losi.Mozda su odjednom napravili tehnicki skok nekoliko kategorija?Malo verovatno.

Al

@Petrovic Dušan
Ne bih se složio sa vama po pitanju MiG-35. Po trenutnim izjavama, MiG-35 će biti uveden u službu ruskog RV u većim količinama. Njegova cena jeste skoro ista kao cena Su-30, ali ispada da je MiG-35 jeftiniji za upotrebu i ne traži velika ulaganja u infastrukturu kao što traže avioni porodice Suhoj.
A ko je uveo neki potpuno novi avion od kraja rata? F-22 ok, F-35 još nije dostigao potpunu operativnost te ga ne možemo računati i gomila podverzija F-15, F-16 i F-18. Rusi gomilu podverzija MiG i Su familije. Su-57 još nije uveden, ali kreće serijska proizvodnja.
Upravu ste za nosač. Mogu još dodati ako me sećanje dobro služi, da Rusi imaju jedno brodogradilište koje može remontovati i proizvoditi nosače, a koje trenutno remontuje Petra Velikog.
Pa to sam i rekao. Priče o spašavanju MiG-a nemaju veze sa stvarnošću. Da u odnosu između vojne industrije i vojske nikom niko ne veruje taj odnos nikad ne bi funkcionisao. Jednostavno, svaki projekat mora da zadovolji određene zahteve. Kada ih MiG-35 zadovolji, biće uveden. Isto važi za sve vojske na svetu. Ništa tu Rusi nisu specifični. Drugo, Suhoj ne razvija I-30 motor, to je posao druge firme koja kasni.

Pe

@Aleksa Radojičić F-35 je proizveden u 420 serijskih primeraka i proizvodi se svaki dan.Ucestvuje u pravom borbenim dejstvima u vise razlicitih RV sveta.
To da“nije dosegao punu spremnost“ se racuna za neke futuristicke elemente koji nikada ranije nisu postojali ni na jednom avionu, jer F-35 treba da se razvija jos dugi niz godina.
Ali je itekako spreman i leti.
SU-57 nije u serijskoj proizvodnji, jer 2 komada za dve godine NISU mass production, iako to Rusi tako spinuju.
MiG-35 – kupljen je 24 komad a za sada nijedan nije uradjen.Ni 24 nisu serijska produkcije, to je „mikroserija“.
To“bice ih mnogo“ i „bice 76 SU-57“ je dosta nepouzdana tvrdnja.
Svi programi modifikacije SU-27 (SU-30/33/34/35) smisljeni su jos tokom SSSR a nisu mogli da ih ostvare.Neke velike modernizacije tu nema.
Ipak napravili su 100 SU-35 (opet, veoma mala serija) i nesto vise SU-30 jer su imali izvoz.
Sve zajedno su od 1991 napravili manje aviona nego sto im F-35 na danasnji dan!

Al

@Petrovic Dusan
Pausalna procena. Za pocetak F-35 trenutno moze da nosi 2 rakete i 2 bombe ukupno i nikakvo precizno naoruzanje. To je to, tako da nisu „futuristicki elementi“ nego osnovne borbene sposobnosti, kao sto je nosenje naoruzanja i izvrsavanje borbenih zadataka. Dalje mornaricka verzija nije spremna za upotrebu sa nosaca jer prevelike fibracije uzrokuju ostecenje zmaja i nemogucnost citanja podataka sa instrumenata. To nije nikakav „futurizam“ nego konstrukcijski problem u avionu. To sto su ih proizveli 400, ne znaci da je avion spreman, nego znaci da imaju para, a da imaju para, to svi znaju. Primera radi, Boeing 737Max proizvode svaki dan u velikim kolicinama, parkiraju ih ispred fabrike, a avion, videli smo uopste nije spreman za serijsku proizvodnju sto je i regulatorno telo reklo, a problemi su mnogo siri od mcas sistema i morace svasta da menjaju retroaktivno.
O verziji F-35 za marince tek necu govoriti, to nece biti spremno jos 10 godina, mozda i vise.
Dobro vam je Milos rekao, bice to dobar avion, ali za 10 godina.

Ed

Po LM-ovim podacima za USAF F-35A:
F-35, do sad, moze u unutrasnjosti nositi 4xAIM120 ili 4xJDAM (GBU-31 od 2000lbs MK84) ili 2xAIM120 + 2xJDAM.
U koliko koristi vanjske nosace onda moze u AA konfiguraciji nositi 14x AIM120 + 2xAIM9, odnosno u AAG konfiguraciji 2xAIM9 + 2xAIM120+6xJDAM.
JDAM je „all-weather precision-guided munition“…
Block 4 update je krenuo, za sve nove i vecinu vec proizvedenih, to je softwerski (80%) i hardver(20%) update i trebao bi biti kompletiran do 2024. Povecava unutrasnje nosace na 3+3 (F-35A i C), dodatni kapacitet goriva, AGCS, integracija novih oruzja…
Trebat ce jos par godina za FOC… Recimo UK ocekuje integraciju ASRAAM, Meteor, SPEAR i Brimstone tek 2025.g.

Pe

@Ed nisam znao sve ove podatke, to je fenomenalno.
Ne razumem srpsko neprihvatanje postojanja aviona F-35, i velicanje potpuno nejasnih i neodredjenih projekata Rusije, koja ima losu reputaciju kao proizvodjac tehnologija…Ruski telefon…ruski auto…ruski kompjuter..ruski avion (padaju)..

Mr

Uffff steta sto nisu isli dalje sa MIG 1.44!
Ili bolje za NATO savez😉
Pitanje!?
Zna li netko sto su one narančaste bombe na potkrilnim nosačima na berievu 200??

Odgovori
Go

MiG-a 1.44 se secam jos iz Galaksije iz 94-e mislim godine… M2 bio kod nas 2012-e. A sad 19-a. Ne znam. Zao mi je MiG-a ali daj Boze da bude sta.

Ž

Mr.D

На Бе-200 нису биле окаћчене бомбе већ спасилачки контејнери КАС-150М.

http://biolobo.ru/metodicheskie-ukazaniya-po-izucheniyu-disciplini-i-vipolneniyu.html?page=84

Mr

Šjor Živojin hvala lipa na odgovoru!!

Ma

Ne samo da je ovaj Mig-25 zbog svoje prirode daleko najruzniji avion prikazan nego je jadan jos imao peh da ga uslikaju mobilnim telefonom za razliku od svih ostalih letelica koje su fotografisane profesionalnom opremom. Lici kao da je upravo sklonjen sa otpada. Inace, ocigledno gomila prototipova svega i svacega. Po navodima iz clanka i pisanja komentatora postoje makete/demonstratori koji vec decenijama sluze za „demonstriranje“. Ka-52 in Mi-28 izgledaju zaista opako. Mi-35 pre kao neki teretni helikopter. U tekstu je spomenuta „neupadljivost“ Su-57 u odnosu na Su-27 derivate. Zaista, avion je znatno „kompaktniji“ u odnosu na S-27 familiju sa ekstremno zakrivljenim trupom i giganstkim vertikalnim stabilizatorima. Na zalost nista narocito novo nije pokazano. Ja bi recimo voleo konacno da vidim kokpit Su-57 ili bar kvalitetnu demonstraciju kokpita Su-35 (postokapiram da ce u 57 biti identican ili bar slican kao u 35S danas)…

Odgovori
Ma

Naravno mislio sam na Su-25M3, ne Mig-25…

Al

Mislim da je taj jurisnik doleteo iz Sirije, pa zato izgleda otuzno estetski. Koliki im je „sortie rate“, mogu da im pozavide i piloti F-15ki iz perioda pustinjske oluje. Zaista impresivno radi tehnika u pravim rukama.
Kokpit 35ice je slikan dosta puta, ima ga i na nekim snimcima, a „detaljno“ je Sergej Bogdan demonstrirao na simulatoru letenja u konstruktorskom bioru, ima snimak na telekanal Zvezda.
Vrhunski stvarno odradjen kokpit, ja tu ne bi nista menjao iskreno, cak mi se vise svidja od konf. sa sirokim ekranom iz „advanced eagle“ projekta. Pretpostavljam takodje da je malte ne identican u 57ici. Mozda jos jedan dodatni displej „izmedju nogu“ ako ima „side stick“, a mozda ne. Sam avion ima bas dosta radarskih antena, gomilu senzorike, treba to sve prikazati.
Sto ga kriju toliko, ne znam iskreno.

Al

da pitamo Erdogana da nam posalje sliku na viber ? :D

Fa

@ Mayer

Čudi me da nisu okačili saćaste lansere na SU-57…

Ma

Znam tu prezentaciju sa Bogdanom, tu se vide displeji ali ne i kako tacno izgleda/funkcioise fuzija sve te senzorike, racimo kao onaj video iz F-35 simulatora.

Ž

Mayer

Су-25СМ3 није фотографисан телефоном већ апаратом али је светло било ужасно. :)

Ma

@Falcon

>> Čudi me da nisu okačili saćaste lansere na SU-57…

Haha, da da, nema pravog fajta bez sacastih lansera. Top je doduse u toj kategoriji. Sta ce top stelt avionu 5. generacije ???

Ma

@Živojin Banković

Moze da se desi, ja obicno gledam da manuelno fotografisem i ako mora podeksponiram pa onda u Lightroom-u sredim stvar. Inace steta, prosle godine sam bio na ILA Berlin, mogao sam da vam posaljem fotografije za reportazu (dosta zapadne tehnike + Mirya uzivo) ali ne znam da li bi vam to konceptualno odgovaralo…

Ba

@Mayer

Baš, šta će? I to ih svi greškom uporno stavljaju! U f-35 25mm, a u F-22 20mm top. I Kinezi su, zamisli zapeli da razviju taj top za J-20, silne pare troše na tu glupost. Najbolje odmah sve da ih nazoveš i objasniš im kako je to redundantno, jer je stealth nevidljiv, sve rješava sa 150km i top mu nikada neće ni trebati, jelte? Kad čuju na kako jednostavan način si im uštedio stotinjak miliona, moliće te da dođeš u ovalnu sobu umjesto Narandžastog. Tvoja genijalnost ovdje nije dovoljno iskorištena.

12

@Mayer

„Sta ce top stelt avionu 5. generacije ???“

Pa valjda za ne daj bože situaciju… :D

Pe

@Al-41F1 Jeste lepo uradjeno,ali najverovatnije nikada nece uci u pravu proizvodnju i eksploataciju…vuci ce se izmedju 1-20 primeraka narednih 20 godina i biti za pokazivanje na raznim festama.Dok nebo cuva SU-27/30/35

Al

@Petrovic Dusan
Ne znamo kako je uradjen kokpit od 57ice, 35icu sam hvalio. To mi je mozda najbolji od svih borbenih aviona.
Sto se tice proizvodnje, opet ne znamo nista. Mozemo samo nagadjati, a ja ne bih jer posle neko uvek ispadne „magarac“. 20 godina ne ulaganja u vojsku je tesko nadoknaditi. Mogu samo da im cestitam na do sada uradjenom poslu. Kad bi ova nasa drzava uradila i nesto sl. mozda bi i mogli komentarisati druge.

Pe

@Al-41F1 Rusiji to i ne treba.Imaju dovoljno nuklearnih raketa da im ne moze niko nista.MIRV se razdele u kosmosu,pa spustaju brzinom od 25 maha (brze od hipersonicnog oruzja) na mete, a svaka glava ima 100 Hirosima.
Zato rabe stare SU-27 i pomalo modernizuju,a ovo sve ostalo je cista sminka.Pravog ulaganja u modernu lovacku avijaciju Rusiji u stvari i nema.Smejurija sa 1+1 Su -57 i td i 20 MIG-35 ….
SSSR proizveo 21000 MiG-21..

Al

@Petrovic Dusan
Jako je neozbiljno da nas dvojica komentarisemo sta jednoj Rusiji treba ili ne treba.
SSSR i Mig-21 nisu Rusija i SU-57. Oni su odustali od te SSSR doktrine nagomilavanja sto veceg broja tehnike i snaga po svaku cenu, jer je doktrina glupa.
Sto se tice „smejurija“, koliki je BDP recimo Francuske, pa uporedite to koliko su novih Rafala uveli u naoruzanje sa recimo brojem novih SU-30, 34 i 35 koje je Rusija uvela, pa prosirite na helikoptere, podmornice, tenkove itd. i videcete da je vazduhoplovna industrija u jako dobrom stanju, pa i cela vojska RF.
Smesno je porediti sa SAD koje imaju 10x veci vojni budzet, uostalom imaju veci vojni budzet nego pola sveta zajedno.

Al

@Petrovic Dušan
Svet te negira iz dana u dan, ali izgleda da je lakše ignorisati i pričati svoje priče i legende.

Pe

@Al-41F1 Kako ste dosli do zakljucka da je Ruska avio industrija u „odlicnom“ stanju, ako nisu proizveli i jedan jedini novi avion od 1991?
Nista Vam ne govori tekst autora o razvoju SU-57,nemogucnosti razvoja motora I-30?Uvodjenja dva „serijskih“ primeraka do 2020?
Ili MC-21 koji ima preko 60% zapadnih delova?
Rekao bih da je stanje jako lose, i bice gore.
Ali upravo to sto Rusija ima nuklearno oruzje cini besmislenim ulaganje u razvoj aviona; odgovorna vlast ce taj novac utrositi na poboljsanje uslova zivota gradjana Rusije,i razvoj ekonomije.
Bezbednost Rusije je osigurana i bez ijednog jedinog aviona,a imaju ove SU-27 u raznim varijantama (su-30/33/34/35) i dosta preostale tehnike iz SSSR, pa im i ne treba nikakav Su-57.
Meni je potpuno logicno zasto ne daju pare niti priorit za te avione-jer im ne trebaju.

Al

@Petrovic Dusan
Posmatrate celu stvar sa nekim nerealnim ocekivanjima. Hocemo reci za Boeing da je losa firma, jer od 60ih nisu napravili novi avion klase 737? Naravno da necemo.
SU-57 je u razvoju. Kasni, ok, i ? F-35 je probio koliko rokova sto vremenskih sto novacnih, a ucestvuje koliko ono bese zemalja i to tehnoloske super sile kao sto su Japan, Britanija, Izrael itd.? EF jos uvek nema AESA radar, a isporuka za Katar treba da pocne za par meseci i sta ce biti kad probije rok? Jel to znaci da je cela vojna avio industrija EU „losa“? Jedan projekat za 30 godina.
Boeing 787 ima takodje 60% stranih delova i ja to vidim kao ogroman uspeh!
Ta teznja ka „samo-odrzivosti“ iz 18. veka je jako glupa i raduje me sto zivimo u vremenu kada komercijalno trziste kako-tako odradi svoje. Rusi su odradili ono sto Rusi rade najbolje, a to je aerodinamika. Ja bi najvise voleo avion sa ruskom aerodinamikom, francuzi da rade kokpit i fbw, a Amerikanci ili Kanadjani motore.
Sto se vojne industrije tice, SU-30 je ogroman uspeh, SU-35 da ne govorim. 29M je u potpunosti nov avion u odnosu na 29 9.12 i derivate. Krila, kabina, kontrolne povrsine, materijali, konstrukcija zmaja, kokpit, radar. Jedino sta je ostalo staro su motori koji su takodje modernizovani. Rafal je 10 godina bio upotrebi sa starom generacijom motora i bez aesa radara. Jel to los avion? Ja bi rekao da je fenomenalan bio, samo se dodatno poboljsao s vremenom.
Obzirom na BDP Rusije, oni da naprave bilo kakav avion je uspeh, a kamoli onako kompleksne i zaokruzene proizvode u tim kolicinama. To je citava gama, od opreme, naoruzanja, logistike…..
Svaka cast ljudima.

Mi

@Petovic Dusan
Vi stvarno niusta ne razumete ili se pravite?
Lepo vam je covek a i mnogi drugi ovde uz primere dokazali da se rusko vazduhoplovstvo preporadja u zadnjih 10 godina. To sto nisu uveli nevidljivi avion do sada ne znaci da su zaglavili u proslom veku. samo neuk covek moze tako nesto da odvali.

Po vasem misljenju onda su u jos katastrofalnijem stanju Francuska, Nemacka, Engleska, pa dalje redom. Sta su oni proizveli u ovom veku i gde je njihov stelt?

Vi ili ne citate dobrio ili zaboravljate sve sto vam ljudi kazu.
Ne mrzi me, ponovicu vam ako treba i 100 puta.

Takodje, svi americki avioni su isto projektovani u proslom veku
osim F-35 koji je multinacionalni program i kasni uzasno i nece
biti ono sto je trebao da bude bar do bar blok4 (2025) po
oficijalnim izjavama.
F-35 je vec preko 20 god star program i jedva u praksi
funcionise, eto kako su brzi Ameri i to uz 10x veci budzet
i preko 4+ milijarde dolara investicije i tehnoloske podrske
drugih zemalja.
Su-57 je tek oko 15 godina i to Rusija radi sama sa 10 puta manjim budzetom. Alo decko! Polako ali sigurno. I nije im hitno kao Amerima jer ne seju ratove po celom svetu.

Jel su Rusi proizveli preko 400 komada novih novcatih zmajeva Suhoja 35/34/30SM . 4+ generacije u samo 10 godina ili Ameri?
Uz to preko 250 Ka-52 i Mi-28 samo, a da ne govorim o drugim system.

Vi ili zaboravljate ili se pravite ludi.

Al

@Milos77
I nove brodove sa krstarecim raketama dometa 2500+km, nove podmornice, nove ICBM, nove takticke balisticke rakete, nove PVO sisteme kratkog, srednjeg i dugog dometa, nove tenkove, nove transportere, nove helikoptere, nove osmatracke radare, vazduh-vazduh i vazduh-zemlja naoruzanje itd. itd.
Od uniformi, preko lakog naoruzanja, satelitsku mrezu su obnovili, cak i nuklearke obnavljaju.
Neko mora da ih podseti ipak da su propali i da ne znaju nista, inace odose u nebesa.
Kad bi mi vojsku tim tempom obnavljali, davno bi prestigli kapacitete SFRJ, ali eto tu smo da pljujemo druge

Pe

@Miloš77 Nema nikakvih 400+ aviona
Jasno pise koliko je proizvedeno SU-30 i SU-35
Broj je znacajno manji nego sto ima samo F-35 na danasnji dan – u avgustu je izasao 420 primerak, sad ih vec ima vise.
Situacija sa mornaricom je dosta losija-kasne sa uvodjenjem podmornica,i to strahovito.Rusija nikada nije imala manje podmornica nego danas.Manje od Amerike i cak manje od Kine!
Sto se civilne nuklearne energije tice, imaju dosta elektrana ali manje od Francuske.
Povrsinske brodove obnavljaju jako sporo i nije bas ni sigurno da ih nece na kraju poslati na otpad.
Jedino novo su oni mali brodovi sa „kalibr“raketama.
Na kraju,Srbija povrsine jednog dela predgradja Moskve nije ni za kakvo poredjenje sa Rusijom,to nema nikakvog smisla.

Mi

@ Petrovic Dusan
Ja vam iznosimo tacne brojke novoproizvedenih zmajeva suhoja
(ne samo 30 i 35, mada samo ta dva broje vec oko 250 komada
novih. (citaj paznjivije navedeno) Te brojke se lako mogu sabrati i proveriti.

Mozda u vasoj glavi da, ali vase ponavljane netacnih stvari ne cini
te stvari tacnim nego vas pravi nedokaznim. Kraj price.

@ Al-41F1
Ma duga lista.. nisam nabrojao ni mnogo toga modernizovanog kao na primer preko 100 modernizovanih Mig-31BM, 10 Mig-31K sa najnovojim raketama Kindzal uvedenih u upotrebu, preko 100 novih novcatih Yak-130 trenera, i jos preko 100 transportnih helikoptera dodaj na onih 250+ borbenih. Mnogo novih i modernizovanih raketa i raketnih sistema koje mnoge drzave cekaju u redu da kupe.

Mi

@ Petrović Dušan
„Na kraju,Srbija povrsine jednog dela predgradja Moskve “
E ovo se zove prava „smejurija“ ili je vrhunsko znanje!? Odaću vam jednu tajnu, Srbija je veća od cijele Moskve sve sa Podmoskovljem.

Pe

@Milers U pravu ste za povrsinu (Srbija bez Kosova 77400 km2, Moskovska oblast 44300 km2)
Srbija je za 1,8 puta veca od Moskve sa predgradjem.
Ali po stanovnistvu u Srbiji zivi oko 7 miliona ljudi,a u gradu Moskva (2019 zvanicno ) preko 12 miliona, i u oblasti jos 7 miliona – ukupno 19 miliona.
19 > 7 mislio sam na to.

Pe

@Miloš77 Rusija ima oko 150 SU 30 i oko 100 SU -35 sto je sve zajedno 250 aviona, – jako malo za zemlju koja je povrsine 17 miliona kvadratnih kilometara,i neuporedivo manje samo od broja F-35 proizvedenih do avgusta 2019.

Pe

@Al-41F1 Ne moze se porediti razvoj aviona u USA i u Rusiji.
Pre svega, Rusija zaradjuje manje od Kalifornije.Rusija ima vise nego 10 puta manje para za razvoj.
Rusija je tehnoloski zaostala zemlja,koja ne proizvodi nista visoko-tehnolosko (mikrocip,kompjuter,mobilni..), te ne vlada tehnologijama koje su za Ameriku sasvim obican standard.
Osim toga, Rusija je pod teskim medjunarodnim sankcijama sa ekonomijom koja je sve losija iz dana u dan.Polako,ali sigurno Rusi se okrecu protiv Putina i njegove „gang“ – pre neki dan su izgubili veliki broj mesta u parlamentu Moskve, prvi put od 2000 godine. Ovog leta su bili strahoviti protesti u Moskvi, prvi put od 2012.
Dakle, ovo se mora uzeti u obzir kad poredite razvoj aviona u USA i u Rusiji.Tesko da ce Rusi u sledecih 10 godina imati para za razvoj i izradu SU-57 u predlozenoj verziji (sa svim radarima, motorom 5 generacije, i 76 komada).
Slicno se dogodilo sa tenkom „Armata“;napravili su projekat,ali nemaju para da ga uvedu u seriju i kupe.Vozaju prototipove po paradama.
Ovo se u Americi nikada ne dogadja.I ako imaju kasnjenje (kao sa F-35) projekat urade i avion udje u seriju,kao sto je na kraju i bilo sa F-35.
Radi poredjenjam evo kako izgleda spisak aviona F-35A za 2019 godinu
Royal Australian Air Force – 14 isporuceno, 58 jos naruceno,do 28 dodatnih planirano
Israeli Air Force – 16 isporuceno i operativno od 50 narucenih, i jos 75 planirano.
Italian Air Force – 9 F-35A isporuceno i operativno, jos 19 se ocekuju do kraja 2019, ukupno 60 planirano
Japan Air Force – 12 isporuceno i operativno; naruceno 147
Royal Netherlands Air Force – 1 isporucen i operativan, 2 se koriste za testiranje, 8 naruceno, 34 dodatnih planirano

…..ovaj spisak je veoma dugacak, a imate ga na Vikipediji.https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II#Operators

Da li je jasna razlika izmedju nacina kako se radi u Rusiji, i kako se radi na zapadu, i zbog cega ne moze da se poredi Ruski avion sa zapadnima?

kp

Znachi fotke i reportazha su… Ja eo ne znam…. Hvala puno !

Odgovori
Pr

Hvala ekipi koja izveštava sa MAKS-a.
Jutros mi je u busu falila još samo kafa za savršen početak dana ; )
Baš umete da mi ulepšate dan i skratite vreme koje bus ionako poruča!
Mogu Rusi da zakažu nekad u statici, nekad u letačkom delu ali je bitno da je T6 uvek na visini zadatka!
Zanimljiva mi je promena na novom Mi-28NM koji je učestvovao u letačkom delu a koji više nema prepoznatljivi „šilja“ nos koji postoji kod onog izloženog na statičkom delu (odnosno drugih starijih). Pretpostavljam da je zbog kompaktnijeg radara koji sada zauzima mnogo manje prostora.
Pozdrav!

Odgovori
Ma

Radar je na Mi-28 instaliran iznad rotora…

Pr

@Mayer

Slažem se, zapazio sam i taj detalj ali radar iznad rotora postoji i na ranijim varijantama (ne svim), odnosno nije novina.
Ako se ne varam stvari sada stoje:
Mil Mi-28N ima samo u nosu
Mil Mi-28NM ima samo iznad rotora (uz izmenjen nos)
Mil Mi-28NE ima i u nosu i iznad rotora

Pozdrav!

@Propeler Zviz
Kao sto Vam je Mayer napisao radar je na Mi-28 ISKLJUCIVO iznad rotora.

BB

A ja se već zabrinuo zašto kasni izvještaj sa MAKS-a 😄…
Imam tri pitanja:
– Da li je bio prisutan GA dvomotorac MAI 411?
– Da li je bio prisutan VRT500 (maketa, prototip, štand…)?
– Da li su na Let410 oba motora VK800S ili je jedan taj a drugi GE (nekadašnji Walter 601)?
Unaprijed zahvalan

Odgovori
Ž

Јесте, авион МАИ 411 је и летео.

Напољу нисмо видели ВРТ500 a нисмо залазили у све хале.

Колико сам видео, на Л410 је био један ВК-800С.

BB

Ima li kakvih slikica, izvještaja…? Vidim u Rusiji dosta projekata na Rotax twin bazi (amfibije pogotovo) dok njegov pandan u Evropi (u svijetu) je Tecnam p2006. Šta ću kad sam „nakrivo nasađen“ pa me ne interesuju previše mašine za ubijanje i „ko ima jačeg tatu“… 😊

Pe

Zahvaljujem za objektivnu analizu.Kod Rusa kako jedino i moze biti-prava vojska je sve napravljeno u SSSR, a moderno samo PR.
MC-21 -,tesko ce Rusi prodati dovoljan broj ovog aviona da bar vrate ulozen novac.
Napokon, zelim redakciji da otputuje i na neki interesantniji aeroshow, gde bi videli prave F-22,F-35 i B-2 kako lete,kao i savremena dostignuca u avijaciji i najnovije verzije F-15,F-16 !

Odgovori
Pe

Po poslednjim informacijama (06.09)Alzir je upravo kupio 14-16 MiG-29 M2 i 14-16 SU-30
https://bmpd.livejournal.com/3764308.html
Zapazite: ne MiG-35!

BB

Budale, trebali su uzeti F-16 a tamo neki nedokazani krš… 😉

П

Ко ће да ремонтује моторе F-35?

То је било предвиђено да се ради у Турској.

П

Савремена достигнућа америчке авионске индустрије:
1) F-35 – касни 10-15 година? Гориво мора да се чува у белим цистернама јер не може да лети ако је превише топло. Тек треба да постане борбено оспособљен. Кошта као… Рат у Авганистану.
2) 737MAX – лети, лети, не лети…
3) 777X – лети, лети, не лети… (https://www.theguardian.com/business/2019/sep/08/boeing-777x-test-halted-after-reports-of-cargo-door-failure)

Америка је била велика земља. Тада су направили F15/16/22.

Више није. Морални пад је довео до технолошког и економског. Зато сада покушавају да направе F-35, 30 година после, авион који не може да се мери са F-22!

Pe

@Перица
Amerika nikada nije bila jaca nego danas,a tehnoloski nema suparnika.Svi najbolji univerziteti u svetu su u Americi (Kao Harvard,MIT itd i td) i umazu vise nego sve ostale zemlje zajedno u razvoje tehnologija.
Zato je dosta zanimljivije videti jednu manifestaciju rezultata rada ove zemlje, nego siromasne i tehnicki zaostale Rusije koja prodaje jedno te isto vev dugo.
U avgustu 2019 napravljeno je serijski 420 F-35,od kojih mnogi vec lete u pravim borbama.Uskoro pocinje da leti B-21 Raider najnoviji bombarder US Airforce, koji jos nije javno prikazan.
Amerika je uvela Gerald Ford novu revolutionarnu klasu nosaca avion,kao i Perdex drone swarm sistem.

Pe

@BB ocigledno da nemaju para za kvalitetan avion,pa su prinudjeni da kupuju nedokazan krs.

Lj

@Petrović:kad već predlažeš redakciji gde da putuje,bilo bi lepo sa tvoje strane da im obezbediš one extra jeftine avio-karte iz Budimpešte i Temišvara,uz mogućnost brzog prelaska granice.

BB

Da, vjerovatno su za te pare mogli kupiti čitavih 8 kom F-16… 😄, pa da budu savremeni k’o Bugari…

Pe

@Ljubo Zasto kad ima direktan let Air Serbia za New York,a znamo da su najbolje manifestacije u postojbini aviona – USA.Samo im treba turisticka viza.

Ma

Ono sto proroci americke propasti takodje rado zaboravljaju je onaj mini shuttle od airforce (X-37) sto ga lansiraju s vremena na vrema pa provede par stotina dana u orbiti i sleti a niko ne zna sta je bila misija. Mogu misliti koje bi se price ovde pricale da Rusija radi takve eksperimente. Za rusofile medju nama, lansiranja se obavljaju Atlas V raketom sa, pogadjajte, jednim RD-180 u prvom stepenu!

Pe

F-15 je najbolji avion 4 generacije sa najvise vazdusnih pobeda i ni jednim porazom.Ogroman broj je napravljen,i odlicno su se pokazali u realnim sukobima.Sto ne bi kupili najbolji avion ikada?

Odgovori
12

DUsane, razlog je isti kao kad smo trebali da uzmemo F-5E i RF-5E – medjunarodni odnosi…

Odgovori
Mi

@Petrocić Dušan.

F-15 nikad nije dokazan protiv ekvivalentnog protivnika u fer borbi niti jednako sposobnog aviona, nego je uvek bio bar celu generaciju iznad protivnika i imao totalnu nadmoć u vazduhu, najtreniranijeg pilota protiv nekog tamo sto leti minimum godisnje, i uz pomoć dva avaksa.
Dakle sva ta obaranja ga ne čine boljim avionom od recimo nekog drugog iz iste kategorije. Ne kazem da F-15 nije dobar. Daleko od toga. Samo kazem da tvoj primer nije dobar.

Dakle to tvoje mišljenje kao i uvek nije zasnovano na realnom ili fer poredjenju. Šta više i dalje brkaš poredjenje aviona sa avionom i poredjenje nečije cele avijacije sa nečijom celom avijacijom.

Kad već mora oped da se crta.. to ti je ko sad kad bi u Siriji utrenirani Rusi sa Su-30 ili Su-35 poobarali prve generacije polu slepih Mig-29, ili jos realnije poredjenje starih F-5, F-4 Miraž F1, mig-21, Mig-23, Su-25, F-16A, Harijera, prve generacije dok suhojima daje punu podrsku par A50 letećih radara.
Opet, malo realnosti ne bi škodilo.

Odgovori
Mi

Verovatno Mig-29M pa posle fleksibilna modernizacija na bazi Mig-35 kao i Egipat. Sigurno je da bi se čekalo duže do isporuke 35ca nego 29M. Možda 2-3 godine duže do isporuke, a ovima treba što pre i po nižoj ceni. Posle po izboru i potrebi modernizuju. Jedno stoji da je mig despretan da pocne prodaju sto vise desetina primeraka zmajeva Mig-29M\35. Ova opcija im je dobra ideja. Verovatno će je i nama ponuditi za 5-6 godina
Videćemo.

Odgovori
Al

Nije do isporuke. Direktor RSK Mig je za novinsku agenciju pred poslednji AeroIndia rekao da je projekat Mig-35 u potpunosti gotov, AESA radar je zavrsen, samo se niko nije jos uvek odlucio za tu opciju zbog cene. U tome je izgleda problem. Pretpostavljam da je avion 10-15% skuplji x50 komada….

Mi

Prvo pardo, moj komentar je vezan za Alžirsku nabavku Mig-29M
Da, cena sigurno igra veliku ulogu, ali ne samo zbog radara nego zvog celog kokpita. Mig-35 kokpit je daleko napredniji od Mig-29M koji ulazi u egipatcko RV. Mig-35 se sada približava i unificira sa Suhojevim kokpitom koji treba da udje kao modernizacija u upotrebu paralelno. To je zvaničan plan. Naravno eksportni Mig-35 kokpit nece biti isti kao ruski, ali ipak ce da košta više.
Moje mišljenje je da se na sve te nove komponente, pa i na najnovije naoruźanje pored više cene i čeka duže. Recimo dostava bi počinjala tek za 3-4 godine kasnije. A ako kupac želi da primi prvih 6-12 Mig-29M sto pre, može po nižoj ceni i dostava recimo do 2022. Tako nekako ja to vidim, i ta fleksibilnost ima smisla po meni.
Imam osećaj da ćemo saznati dosta uskoro, tj. narednih meseci.

Takodje me interesuje novo VV i VZ naoružanje sa displeja kao na primer Mig-35 konfiguracija sa novom R-37M raketom, ali i drugim modelima. Rusi su u ozbiljnom zamahu na tom polju. Ozbiljna modernizacija R-27 i R-73\74 je u toku, a i novi modeli R-77 familije se uveliko testiraju za Su-57. Bilo je na displeju dosta toga.

Super bi bioo neke detalje pročitati ako Živojin ima nešto ekstra za nas 😁

Pe

@Al-41F1 Pa direktor MIG-a i ne moze druga da kaze.Ja verujem da potencijalne musterije za MiG-35 cekaju da Rusija uvede ovaj avion u sluzbu, i da prodje neke realne bojeve uslove (bar Siriju, iako pobunjenici nemaju nikakav PVO).
Ako sam dobro shvatio, cena MiG-35 je jedva malo niza od SU-30,koji vec 20 godina leti u razlicitim RV,i ima dosta vece mogucnosti od MiG-35.
Drugo je pitanje, zasto su uopste ulazili u ovaj projekat!?Ako ne moze da se proda- pukli su.

Al

@Milos77
Sigurno su isporuke jedan od faktora, samo meni se cini da se kupcima nesto ne zuri. Kokpit koliko ja znam je isti kao na 29K, sto bi ga menjali? 3 MDF displeja, HUD je jedino novi koliko znam, ali to nije velika investicija. Generalno kokpit ne pravi veliku razliku u ceni lovackih aviona. Ako cemo praviti neke paralele cisto radi poredjenja, novi elektronski AMPS sistemi za helikoptere iz Rusije, kostaju vise nego zapadni ekvivalenti, tako da verujem da je i za ovu klasu najnovije gen. elektronske opreme isti slucaj. Svakako je platforma modularna i sve se naknadno moze ugraditi po zelji. Zuk-me je ipak dosta mocan radar sam po sebi, nego moje razmisljanje je islo u pravcu, ako se vec uzima, da se uzme dugorocno resenje. Bar bi to voleo kod nas da vidim.

Ma

>> Svakako je platforma modularna i sve se naknadno moze ugraditi po zelji.

Koliko sam ja puta cuo ovu tvrdnju u zadnjih 20 godina. I ja kad prodajem software uvek tvrdim da „sve moze naknadno i po zelji“. U stvari ne moze sve a veoma je skupo ako je po zelji i pogotovo ako je naknadno a ne odmah :-)…

Ma

>> Drugo je pitanje, zasto su uopste ulazili u ovaj projekat!?Ako ne moze da se proda- pukli su.

Zato sto je Rusija zemlja oligarhije i drzavnog kapitalizma. Velike i jedine pare od nafte, gasa i drugih sirovina (uporedite prihode od nafte sa onim a od izvoza naoruzanja) preraspodjeljuju se tako sto neko sedi u Kremlju i kroz projekte „deli pare“ firmama. I kapiram da svaki region mora da dobije neku firmu i drzavnog solventnog kupca i da se daju pare za razvoj itd.

Al

@Petrovic Dušan
Opet, cena MiG-35 i Su-30 jeste slična,ali je MiG jeftiniji u upotrebi od Suhoja.
Potencijalne mušterije nečekaju dalće il neće Rusi, već polako pregovaraju o konfiguraciji MiG-35 kojeg žele da kupe.
Ušlo se u ovaj projekat zato što za njega ima potrebe u ruskom RV…

Mi

@
Mislim da je kokpit Mig-35 ponudjen na MAKS 2019 drugaciji i blizi Su-35/57 nego oni vidjenji do sada. Nisam 100% siguran ali cini mi se da nema vertikalnih redova dugmica izmedju 3 displeja sto bi moglo da znaci da su dva sira ili je jedan siroki kao kod J-20 recimo.

Slika sa MAKS2019
https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=477270_120580905_Screenshot_2019-09-04-01-01-11-069_com.google.android.youtube.png

Prethodne slike Mig-35 ponude
https://fighterjetsworld.com/wp-content/uploads/2018/03/37bb897ceb2965581e77cc524ebb27bc.jpg

E sad ne znam sta su dobili Egipcani do sada ali se slazem da je sve to sve lakse i jeftinije promeniti. Slazem se naravno da je radar i najskuplji deo modernizacije.

@ Meyer
U pravu si, …ali sada je stvaarno lako i jeftino :-)
Salim se, ali tako je projektovan od pocetka a cena tih displeja i intergracije jeste prosta i jeftinija.

Al

@Milos77
Opa Djurdjo :D
Vidi stvarno nov kokpit i to siroki MFD(bar u prednjoj kabini).
Inace, u delegaciji MO Indije, dosla su i dva opitna pilota koji su imali let na Migu-35(i iskljucivo tom avionu).
Izgleda da su ozbiljno zagrizli, a sto i ne bi. Dobice pristup tehnologiji, mogli bi lako modernizovati postojece 29ke, ujedno ih kvalitetnije odrzavati, isto je naoruzanje, pojednostavice logistiku….

Ba

@Miloš

Bravo za fotku, svaka čast. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da se kod ovakvih proizvoda radi o potpunoj banalizaciji. Zaboga, zar je funkcionalno bitno da li je displej širokougaoni ili su dva odvojena? Kao i u auto industriji- svi će sljediti ovaj trend, pa tako sada imate širokougaone viruelne kontrolne table i u jeftinijim vozilima. Logično- jer ovo nije skupa tehnologija. Priča oko sinergije radara, ubojnih sredstava i samih mogućnosti letjelice je već nešto drugo. Ali dobro- drago mi je da idu u korak sa zahtjevima tržišta.

Mi

Fotku je izvukao jedan forumas (Pavlov A.A) iz vido snimka. Sigurno neko ima mnogo bolji ugao. Treba samo naci, ili sacekati :-)

U svakom slucaju, imate pravo, nije to toliko vazno da li su jedan ili tri displeja koliko je unifikacija sa drugim avionima, efikasnost panela i malte ne besplatne (softverska modrenizacija) po potrebama i modernizaciji hardvera. To se svima svidja jer stedi novac i vreme. Novi kokpiti su sigurno i laksi i „plici“ tako da vise ima mesta za sisteme hladjenja buducih AESA..itd.

Ma

>> AESA radar je zavrsen, samo se niko nije jos uvek odlucio za tu opciju zbog cene.

Eto ti, taman ga zavrsili i radi ko podmazan kad odjednom cena problem? Tako ce i VKS da naruci Su-57 sa starim radarom ali samo jednim, one bocne ce izbaciti. Mislim realno, kapiram da je Egiptu sa njegovih 90 miliona stanovnika i vojnom diktaturom nije problem da kupi avion sa AESA radarom.

Al

@Mayer
Da nije problem, kupili bi jos 50 Rafala, samo to kosta…

Ma

>> Zaboga, zar je funkcionalno bitno da li je displej širokougaoni ili su dva odvojena?

Pa sad, sirokougaoni displey nemaju svi na raspolaganju, recimo Rusija ga nema ili ne moze da priusti. Da li je to neki nedostatak ili nije, ne znam. Ako uzmes u razmatranje npr. displej ugradjen u F-35 (a cini se da ce takav postati standard u svim modernizacijama americkih aviona) onda se vide prednosti: Dva displeya (kao u SU-35S) imaju zajedno manju radnu povrsinu od jednog. Touch screen omogucava da se izbace mehanicki tasteri na ivicama displeya – veca radna povrsina. Na kraju, sirokougaoni displej pruza vecu fleksibilnost prikaza.

Pe

@Miloš77 Sta je za Vas „realno i fer poredjenje“?
Projekat aviona F-15 je najuspesniji avion druge polovine 20 veka.
Smesno je nalaziti neke zamerke ovoj letelici, jer se pokazala odlicna vazduhoplovnim silama razlicitih zemalja.Nikada nijedan F-15 nije srusen u vazdusnom duelu,i svaki put je F-15 srusio drugi avion.
Pored toga,ima izuzetan resurs motora,sada i AESA radar, fantasticne tehnicke karakteristike i veliek moguicnosti dalje modernizacije (Silent Eagle, i X).
F-15 je sigurno znacajno bolji avion od SU-27 (koji je pravljen kao odgovor na F-15).
Nije Amerika kriva sto su napravili bolji avion od drugih. Po Vama, treba da svesno prave losije avione, da bi bilo jednaki sa slabijima od sebe?

Odgovori
Mi

Samo da dodam, da ne podržavam mikicine provokacije drugih komentatora i da se slažem sa sa američkom narudźbinom najnoviiih F-15 jer to jeste odličan avion. Dokaz da veliki procenat sposobnosti ne leži u steltu. Platforma kao F-15 i Su-30\35\34\57 neće još dosta biti idealne za većinu vojih operacija, naravno uz modernizacije, nove radare i nova naoružanja.

Odgovori
Mi

Ispravka. Naravno hteo sam da kažem da će navedene platforme biti idealne još dugo. Pardon.

Odgovori
Pe

@Miloš77 U ratnoj strategiji stealth ima svoju ulogu“probija vrata“unistavanjem radarskih stanica, a kada vec nema radara-nema ni potrebe za stealth-tehnologijom.
Sto se tice ruskih“avaksa“ bio bih jako oprezan.Alo zemlja ne moze da proizvede ni kompjuter i pola vojnih satelita su jos iz SSSR,a sve zajedno ih ima veoma malo- onda taj „avaks“ bas i nije pravi avaks.
Drugo, mogucnosti BVR zapadnih avion daleko prevazilaze ruske, te kvaliteti koje vidimo na aeromitingu (kobra Pugacova i td) ne daju nikakvu prednost u ratu: raketa je brza od aviona, manevrise brze jer je manja i nema unutar zivot coveka koji moze da izdrzi samo odredjen pritisal G sile.
Dakle sve ovo sa Suhojem i divnim priredbama je samo jedan cirkus, koji je fascinantan, samo u ratu ne znaci nista.

Odgovori
12

@Petrovic Dusan

Jeste da si pitanje i ceo komentar uputio Milošu, ali donekle mogu i ja da odgovorim.

Prvo, treba jasno utvrditi kriterijume za poređenje. Tu spadaju ono što zovemo „tvrdim“ podacima (ono što ne može da se izmeni, kao što su npr. tehničke specifikacije) i „meki“ podaci (sve što ne može da se izrazi brojem, kao što je npr. mišljenje pilota). Pritom bih naglasio da se kod poređenja moraju uzeti svi kriterijumi u obzir, inače poređenje je besmisleno zbog selektivnih dokaza.

Drugo, za svako poređenje se mora biti objektivan, bez ikakvih predrasuda i „induktivnog“ načina razmišljanja. Ako nismo objektivni, onda ćemo imati zaključke i komentare koje spadaju u „nijedan pravi Škot“ tip logičke greške.

Eto, to su Vam moja dva dinara…

Odgovori
П

Врх :)))))

На свим тим универзитетима 5% су Американци. Кинези се враћају кући, све више и Индуси.

Даљи успеси:
„When Indian SU-30 achieved a surprising 9:1 kill ratio against U.S. F-15s“
https://fighterjetsworld.com/air/su-30mk-91-kill-ratio-against-u-s-f-15s/6964/

Изненада су Амери Калимеро…

О борбеним способностима F35:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-f-35-isnt-ready-war-48312

Извешај Пентагона каже но, но…

Америка је морално пала. То је повукло и технолошки, економски па и образовни пад.

Очекивано од нације која је напала једног од својих најстаријих савезника!

Odgovori
Pe

@Перица samo nastavite da mastate.Nikada .
Za Americke univerzitete – po svim rangiranjima jesu najbolji na svetu
To, sto u Americi kao zemlji u principu zive ljudi razlicitog porekla, ne znaci nista. Ne mozete da predajete da univerzitetu,a da nemate Americko drzavljanstvo.Dakle,oni jesu Amerikanci,pa i da su poreklom sa juznog pola.
Amerika se sjajno razvija,izbacuju jedan za drugim najnovija dostignuca tehnike u svim oblastima,pogledajte samo B-21!
Ekonomski su daleko najjaci na svetu,a vojni budzet je veci nego budzet svih ostalih zemalja zajedno!
To,da nekakav Suhoj moze srusiti americki avion je smejurija.Kad se to dogodilo poslednji put?Negde pre Vijetnamskog rata.Od tada-iskljucivo su americki avioni rusili Suhoje i Migove.Navedite primer?

Mi

@Petrović Dušan

Rekli ste „pogledajte samo B-21“
Ajd da ga pogledamo zajedno. Ja nemam ništa da doprinesem, a vi? :-)

Onda kazete da je ovi rusko smejurija, i da je ono rusko smejurija. Vaše paljenje na sve američko je smejurija.

П

Ja немам шта да маштам, ја знам :)))

Разочаран сам. Мислио сам да у питању неко озбиљнији. Ово се свело на ударање у бубњеве. И то погрешне у овом тренутку.

п.с.
А колико ће да касни Б-21, то ћемо тек да видимо.

Pe

@Miloš77 Zamislite da je USA uvela jedan avion pete generacije F-22 2004 godine, a drugi F-22 2005 i to bez motora 5 generacije,zar im se ne biste smejali?Vidim kako bi ih ovde urnisali kako su nesposobni.
Ali – oni od 2004-2008 napravise 187 komada o sve savrsene sa svim elementima 5 generacije.
Zamislite da su uveli jedan F-35 2015 i drugi F-35 2016 bez stealth-a i bez motora 5 generacijeSmejali biste im se?
Ali oni do avgusta 2019 napravili 420 komada i vec lete u pravom ratu.
To je ono sto nude Rusi-jedan SU-57 2019 i drugi Su-56 2020 i oba bez elemenata lovca 5 generacije.
Zasto se Rusima ne smejete?
Zasto sumnjate u sposobnosti Amerike koja je vec pokazala da ispostuje rokove i uvek naprave veliju seriju, a podrzavate Ruse koji godinama ne mogu jedan SU-57 da proizvedu?

Mi

@ Petrovic Dusan

I opet iznosite ne tacne informacije. Tesko onom ko vam veruje.

Nije 187 komada F-22 of 2004 do 2008 nego od 1999/2001
do 2011
:-)
Vecina vasih argumenata su stvari iz vasih snova i ne fer i
ne realne analize i poredjenja.

I dalje je smejurija upravo to sto ponavljate i porediti
internacionalni F-35 program sa ruskim programima ili bilo
kojim drugim kad ga zajedno placaju tolike zemlje a i ucestvuju u razvoju, proizvodnji i finansiranju. Da li vi to mozete da svarite? Rusija nema taj luksuz a i pod sankcijama je. Zamislite da Su-57 program dobije toliku lovu danas, ili da je imao od pocetka.
Preko 4 milijarde dolara su razne zemlje uplatile samo u razvoj F-35 programa u pocetku. I pored svega program je previse komplikovan pa su snizili tehnicke zahteve i stavili mnostvo ogranicenja na avion da bi mogao da „prodje“ jer kolicina ulozenog novca i vremena ne moze da se vrati. Da li ste vi uopste informisano o F-35, F-22 programu i tehnickim ogranicenjima tog F-35 aviona ili samo slepo kucate?

Primeri su vam krajnje detinjasti a podatci skroz ne tacni

П

Да појасним – немам намеру да величам Русе. Али је смешно колико неки величају Американце.

Америка је морално пала када се окренула против Срба. Морални пад је повукао технолошки, економски и образовни пад. F-35 је најбољи пример тог пада – корупција је постала циљ тог програма, сва остала прича је шминка.

То је САД данас.

П.с.
Ја бих најпре да ми направимо свој авион за 20 година који би финансирала на пример Либија. Упс, опљачкана… Сирија? Опљачкана. Ирак? Опљачкан. Све земље које су економски сарађивале са СФРЈ су опљачкане. А и СФРЈ је итекако била против Срба.

Pe

@Miloš77 Vama nije smesno to sto Rusi uvode lovac 5 generacije vise od 30 godina i nikako ne mogu da uvedu nijedan jedini u serijsku produkciju?
I kad dodje do serijske produkcije, kazu da ce napraviti – dva?
I to bez motora koji ima odlike 5 generacije?
Ja mislim da je to bas zabavno i prava slika i prilika Rusije.
Sto se Amerike tice, oni su profesionalci i kad nesto kazu i urade (bar su bili do sada uvek).

Pe

@Перица Amerika se nije okrenula protiv Srba, niti je to kratko bombardovanje SRJ 1999 imalo bilo kakav uticaj na Ameriku.
Vecina Amerikanaca nisu ni culi za taj dogadjaj.Za 350 miliona Amerikanaca napad NATO na Srbiju 1999 je nesto totalno sporedno i nebitno.Nisu upotrebili ni 0.1 % svoje vojne moci, i cilj je bio uspostavljanje mira na Kosovu bez ijedne zrtve u njihovim redovima.
Sto se tice korupcije u Americi, ona sigurno postoji – pre svega u gradnji puteva, itd Ali Amerika je zakonska drzava, kaznjava vrlo striktno dugackim zatvorskim te velikim novcanim kaznama sve koje uhvate.
Na primer,senator srpskog porekla je zavrsio u zatvoru za tako nesto.
U vojnoj industriji u Americi korupcija ne moze da postoji, jer se svi racuni proveravaju na vise nivoa vlasti.
U zemljama kao Rusija,gde vladaju autokratski likovi poput Putina, neko ko je blizak toj vlasti moze da digne vise milijardi iz tajnog vojnog projekta – i nikom nista.Na zapadu toga nema.Ima zatvor.

Mi

@ Dusan Petrovic
Slazem se da su Amerikanci profesionalni, ali su i puni para, imaju 10 puta veci vojni budzet, pametniju i bolju ekonomiju. To sve ne znaci da je Su-57 los avion. Da se razumemo, jer vi opet brkate tehnicko poredjenje sposonosti aviona i sposonbnosti cele industrije.

Ali ajde da budemo malo realni i poredimo fer i sa brojkama.

Su-57 je kao zmaj poleteo tek pre 9 i po godina godina. U razvoju kao zmaj je oko 15 godina. Su-47 i Mig-1.44 ne racunamo naravno. X-35 je poleteo pre 19 godina a u razvoju je oko 25.
Amerika nema sankcije i ima 10 puta vise para. Rusija ima sankcije i nema pomoc u razvijanju Su-57 projekta i para za proizvodnju.
Rusja se ne takmici sa Amerikom u broju proizvodnje stelt aviona jer nema potrebe za tolikim brojevima. Nema toliko baza po svetu i ne vodi ratove po celoj planeti kao Amerika. To ne znaci da Su-57 ne moze da se poredi sa americkim.
Preterivanje i pluvanje nema smisla. Budimo realni i precizni kad poredimo nesto, i sta poredimo sa cim..

Mi

@ Petrović Dušan

Ne moraš mene da ubedjuješ da je F-15 dobar avion i da je stelt koristan za sada još još bar. Poenta je da ti je primer loš, a sličan ponavljaš na svim živim temama. Golijat spreman za olimpijadu oborio Davida sa rukom u gipsu. Bravo.

Fer i realno poredjenje bi bilo porediti sposobnosti aviona iste generacije, iste klase i sa sličnim tj ekvivalentnim paketom opreme i nauružanja. Na papiru, ili bar dva tri susreta u praksi u uslovima podjednake kontrole prostora.
Reći da je recimo F-15 boljj od Su-30\35 zato što je F-15 oborio Su-17 ili Su-24 je glupo. Reći da je Mig-29 loš avion jer ga je F-15 oborio 99te nad Srbijom je isto toliko glupo. Nismo deca da se ne razumemo i nije igra svima pa možemo biti samo drski i ne realni. A to nije red.

Jedan fer primer poredjenja u ratnim uslovima danas sto mi pade na pamet bi bio obračun recimo grupe pakistanskih F-16 sa grupom indijskih Su-30.
Ponaručito danas jer bi to bio obračun bez iznenadjenja jer su obe partije napete od zadnjeg sudara. Naravno, i tu bi bilo fer samo kad bi se to bar par puta dogodilo i mnogi analitičari bi branili tehniku i krivili pilote i lošu strategiju, ali bar bi bilo blizu nekog fer okršaja a što se nije desilo možda nijednom od Vijetnama.

Ono za BVR sposobnosti jednostavno nije tačno. Jedinu prednost ameri imaju u AESA radarima koji su i pored svega još uvek daleko od optimalnog proizvoda. Prostudiraj malo ako mi ne veruješ. Što se raketa VV tiče rekao bih da su trenutno najverovatnije treći ili četvrti u svetu kad su rakete srednjeg i dugog dometa u pitanju bar dok ne razviju Aim-260. Pazi samo, ne razbacuj se brojkama olako 😉. Opet, obaranje Su-17 ili slepog Mig-29B sa Aim-120 se ne računa kao impresivan nastup a i to se uvek dešavalo u 20-40km. Imaš forume i ceo internet, biraj i načitaj se o VV raketama i njihovim realnim dometima i sposobnostima u praksi.

Odgovori
Pe

@126LAE-Delta Apsolutno se slazem, ali me iskreno mrzi da trazim i prikazujem podatke sa F-15!Ko se iole razume u vojnu avijaciju, zna o cemu se radi, i da je to najuspesnija platforma 4 generacije, kao i koji efkat je imao u realnoj borbenoj upotrebi u RV Amerike, Israela i drugih zemalja koje lete na F-15 razlicitih modifikacija.
U sustini i nema aviona koji moze da se poredi sa njim!

Odgovori

@ Petrovic Dusan
Veoma je bitan nacin na koji se avion koristi i u kojim okolnostima. Ako ga stavis u iole nepovoljniju situaciju i protiv obucenijeg suparnika dodje do masakra. I to 1:9 masakra pri cemu F-15 i nisu bili u toliko nepovoljnijem polozaju u odnosu na srpske MiG-ove-29, iracku avijaciju itd. Nije sve do aviona. F-15 je odlican avion ali definitivno ne toliko superioran koliko ti mislis.
Procitaj malo vise na sledecem linku:
https://theaviationist.com/2014/05/02/cope-india-2004-results/

Odgovori
ig

Opet je krenulo prepucavanje čiji je veći i tvrđi i bolji. Aj’d da pokušam da razbijem iluzije. Svaka „epoha“ donosi neke ključne parametre koji određuju koji je avion najopasniji u borbi u vazduhu. Koji su to parametri u današnje vreme ?
STELT- nije panacea ali je svakako koristan
SUPERKRUZ- ko ga poseduje diktira dinamiku
KOEFICIJENT GORIVA (FUEL FRACTION-FF) da bi superkruz bio taktički upotrebljiv potrebna je izvesna količina goriva koja se prikazuje kao FF te da bi neki avion bio prihvaćen kao čistokrvni superkruzer njegov FF mora biti 0.35 pa naviše
PAKET SENZORA- imati vrh radar danas više nije dovoljno, moderni RWR pozicioniraju zračenje protivničkih radara sa preciznošću od pola stepena što je više nego dovoljno za slanje rakete. Znači, MORA se imati i pasivan senzor tj. IRST
VISINA LETA- ko leti više taj je u prednosti…
VRHUNSKE LETNE KARAKTERISTIKE/ AGILNOST- nasuprot opšte raširenom mišljenju u laika da je agilnost prevaziđena jer tobože više nema dog fajta ona je i danas itekako bitna, dog fajt je i dalje više nego realan a i kako drugačije izbegavati rakete srednjeg dometa…

Bodovanjem se utvrđuje ko je ko, 0 bodova za odsustvo parametra, 1 za delimično ispunjavanje, 2 za potupno ispunjavanje i 3 za izvanrednost. Poredimo F-15, F-22, F-35, Rafal/jurofajter (jer jako su slični po konceptu) SU-35 i SU-57. Dakle:

STELT: F-15-0; F-22-3; F-35-2; Rafal/juro- 1; SU-35-0; SU-57-2
SUPERKRUZ: F-15-0; F-22-2; F-35-0; Rafal/juro- 2; SU-35-1; SU-57-2
FUEL FRACTION FF: F-15-0 (jer nema superkruz); F-22-1 (0.29); F-35-0; Rafal-1 (0.32); SU-35-2 (0.36); SU-57-2 (0.35)
PAKET SENZORA: F-15-1 (sa AESA); F-22-1; F-35-2; Rafal-2; SU-35-1 (slab IRST); SU-57-3 (ima 5/6 radara i 1/2 IRST)
VISINA LETA: F-15-1; F-22-2; F-35-1; Rafal-1; SU-35-1, SU-57-2
AGILNOST: F-15-1; F-22-2; F-35-0; Rafal-2; SU-35-2; SU-57-3

UKUPNO BODOVA:
F-15: 3
F-22: 11
F-35: 5
Rafal/jurofajter: 9
SU-35: 7
SU-57: 14
Ako nekoga ovakav rezultat iznenađuje, imajte na umu da je SU-57 projektovan kada se već puno znalo i o F-22 i o eurokanardima te da je koncipiran da mlati baš njih. Zašto SU-57 3 boda na agilnost ? Još u fazi prototipa je već izvodio kobru, zvono i slične manevre i ima opterećenje na krilo kao rafal…..Zašto paket senzora 3 boda, pa možda i nema naj naj radar ali ih samo u nosu ima 3 plus dva u krilima i eventualno još 1 pozadi, ima moderan IRST napred a vrlo verovatno i jedan iza kabine, do sada neviđen paket senzora na bilo kom drugom avionu.

Naoružanje je poseban parametar koji je vrlo promenjliv te nije uzeto u obzir baš kao i borbena spremnost letelice jer su to strogo čuvane tajne. Teoretski, ako bi Rafal imao spremnost od 90% a F-22 60% i za podjednak broj aviona na obe strane, strana koja ima Rafal bi izašla kao pobednik.

Odgovori
Pe

@Paqe Svi znamo da u toku ucenja postoje pravila,koji sistemi se koriste,a koji ne.Moze da se dokaze da je Messershmit b109 bolji od F-15 u nekim okolnostima.
Uopste ne uzimam u obzir 1999 i srpske MiGove koji su predstavljali opasnost vise za nase pilote, nego NATO avione,vecina u kvaru i ukupno manje od 10,to je smesno.
Ali je nemoguce da je bas u svim drugom situacijama bilo tako.Naprotiv,F-15 je apsolutno superioran tehnicki,i za sada nema boljeg aviona 4 generacije.Sa AESA radarima i najnovijim raketama VV jaci je nego ikad.
Koji avion mu je uopste suparnik?Nema takve letelice.

Odgovori
Sr

Moram da vam spomenem jos jedan najvazniji faktor kada komentarisete o letnim sposobnostima Ruskih i Americkih borbenih aviona. TO JE COVEK Ruski vojnik pilot polazi na obavljanje zadatka sa URA a Americki sa medikamentima To vam je ljudi prava istina bez obzira dali se slazete ili ne

Odgovori
Al

uozbiljite se

Pe

@Srbislav Milovanov Ne razumem iz kog razloga verujete da Americki piloti nisu isto selektivno izabrani (idealno zdravlje,motivacija, najbolje moguce obrazovanje) i odlicno trenirani.jel`ste gledali film Top-Gun?
Drugo, Amerikanci su zaista velike patriote i vole svoju zemlju,nista manje od Rusa- a mozda i vise.

12

@Petrovic Dusan

E, upravo u tom grmu leži zec! Što se mene tiče, ne moraš da prikazuješ podatke, ali traženje i analiza je obavezno. Pritom, mora da se ide u neku dubinu (koliko god je potrebno), jer iz sumarnih podataka kao što je odnos win-to-loss 104-0 ne možemo dobiti pravu sliku. Znači, treba da se pošteno odradi analitički proces.

Evo, da ne bude duboko kao što je Paqe prikazao. Imamo sumarni podatak 104-0 win-to-loss odnos u AA borbi za F-15 (104 oborena protivnika, nijedan F-15 izgubljen). Možemo da napravimo prostiju analizu gde bi uzeli sledeće podatke: tip protivničkog aviona kojeg je oborio, korisnik protivničkog aviona, korisnik F-15. Zasad možemo da zanemarimo ostale kriterijume i podatke (kad je oborio protivnika, itd.), oni mogu da dođu posle. Dobili bi realnije mišljenje o F-15, zar ne?

Dakle, iz sumarnih podataka bilo koji avion može da ispadne najbolji od najboljih ili najgori od najgorih. A kad bi dalje analizirali i rezultate analize prikazali kroz bodovanje kao neku rang-listu, F-15 bi u sigurno i dalje bio na prvom mestu, ali što je dublja analiza, bodovna razlika između njega i drugih aviona bi bila mnogo, mnogo manja nego da smo analizu zasnovali na sumarnom podatku.

Eto, nadam se da sam ti pružio dobro objašnjenje. Do sledeće vesti o vojnoj avijaciji…

Odgovori
Pe

@igor® Ne mozete porediti avion koji jos nije ni napravljen,kao SU-57,niti ikada leteo, osim prototipa) sa pravim avionima koji su odavno u vojnoj sluzbi,sto se odnosi na sve zapadne letelice,pa i F-35 (preko 420 avgust 2019).
SU-57 za sada jednostavno ne postoji i ne leti.Postoje demonstrativni primerci,koji nisu merilo serijski proizvedenog aviona.A serija NIJE 2 niti 20 aviona.Mala serija je F-22 u 187 komada.Prava serija-mnogo vise.
Zatim ako ikada naprave SU-57, treba da se uvede u pravu upotrebu i pokaze u pravim borbenim uslovima,i tek onda moze da se poredi sa zapadnim letelicama.
Ovako-kao da napisete da Mercedes C klase ima 3 poena, ali novi autobil koji jos nije proizveden ce imati 20.Macku o rep.
Zatim-avioni porodice SU-27 (pod nazivima Su/30/35/33/34) nemaju nijednu vazdusnu pobedu niti vazdusnu borbu,i napravljeno ih je neuporedivo manje od zapadnih aviona.

Odgovori
Al

Mislim da su ljudi lepo objasnili.

Odgovori
Pr

@Igor®
Svaka čast za interesantnu analizu/poređenje!

Odgovori
Ai

Igore,
Pobogu covece…:)) Vi stvarno pokusavate da objasnite nesto coveku kome je jedino merilo kvaliteta nekog aviona to koliko ima „vazdusnih pobeda“?? Nekome kome Su-57 ne leti i ne postoji? (Sve dok ne bude napravljen u kolicini od minimalno 187 primeraka. Tek onda ce mu priznati postojanje)

Odgovori
Mi

hehe, mozda i najveci problem F-35 je sto ga prave na silu i sto pre u sto vecem broju da spuste cenu.
– Maksimalna brzina 1.6 maha jer je debeo i pretezak za svoju velicinu.
– Ogranicenje brzine na 1.4 zbog vibracija zmaja zbog koje piloti ne mogu da citaju brojke u kokpitu a i na kacigi. To su izjave F-35 pilota i koji nikad tako nesto nisu osetili u F-16 pravljenom u proslom veku. Nove kacige bi to trebale da rese :-) ali ce zmaj da nastavi da se trese!
– Ogranicenje brzine na jos nize u slucaju potrebe da lansira rakete :-)
– Avion je vec preko 20 gdina u razvoju. Ala su brzi, nema sta. A para imaju za bacanje :-)

Bice took avion jednog dana kroz 10 godina.

Odgovori
Ba

Bravo za fotografije i pregled dešavanja na ovom sajmu. Lijepo je vidjeti sa čim raspolaže ruska vojna industrija. Želim da skrenem pažnju na činjenicu da visoke vojne delegacije zemalja partnera mogu da imaju potpuni uvid u stanje gotovih proizvoda i podsistema na ovakvim događajima- što je zaista pohvalna praksa. Nema mnogo izloženih maketa, nema proizvoda namjenjenih isključivo ruskoj vojsci koje se „gledaju“ samo sa 400 m- stvar izgleda prilično „tržišno“ svaki put. Smatram da je ovo dobro. Imam osjećaj da svaki pojedinačni kupac može da se potpuno upozna sa sredstvom koje ga interesuje u budućnosti, fazom razvoja u kojoj se nalazi i njegovim mogućnostima.

Indija je prošle godine naručila od Ruske Federacije rekordnih 14,5 milijardi dolara naoružanja i opreme. Od sistema S-400, preko fregata, raketa za borbene avione i mornaricu, pješadijskog naoružanja te raznih telekomunikacionih sistema…Za sledeću godinu se dogovaraju ugovori za isporuku podmornica. Obzirom da se radi o državi koja ima sve mogućnosti da oružije nabavlja gdje god to želi- ovo govori mnogo. Stepen povjerenja je ipak visok.

Od 1996. godine proizvedeno je 655 Su-30 u raznim verzijama. Od tog broja preko 450 u Ruskoj Federaciji. To je preko 20 godina u eksplataciji za najstarije primjerke. Ne vidim da se korisnici suočavaju sa problemima kvaliteta i/ili loše podrške za ovaj proizvod, a o političkim uslovljavanjima za rezervne djelove tek ne treba govoriti- jer su Rusi od brisanja tih podlih metoda napravili jedan od svojih najboljih prodajnih argumenata. Rekao bih da se bave čistijim kapitalizmom od svojih evropskih/američkih kolega koji se u taj kapitalizam kunu.

Obzirom da je danas situacija u Rusiji svakako bolja nego 1996.- nemam razloga da sumnjam da će stvari ići svojim tokom i sa letjelicama koje će nasljediti SU-30 na stranicama njihovih „kataloga“ poput Su-35, Su-57 ili nečeg trećeg kako vrijeme bude odmicalo. Proizvodi se razvijaju i usavršavaju, a njihovu sudbinu određuje tržište. Ako tržište kaže da želi da kupi Su-30/35/57, a pri tome nije uslovljeno vojnim savezom/sankcijama/pretnjom pučom, te taj proizvod uredno služi kupca par decenija u svojim specifikacijama- za mene je to kompletan i dobar proizvod.

Odgovori
Mi

Komentar pod pseudominom Banja Luka je dao najrealnije fakticko stanje sto se tice Ruskog pristupa trgovine naoruzanja i vojne opreme Mogu tako da se ponasaju jer se nikog ne boje kao nasi zapadnjaci Prosloje vreme njihovih ucena i uslovljavanja Bukvalno Rusima i Kini mogu da pljunu pod prozor kad je namenska industrija u pitanju

Odgovori
ig

@ Airboss

Ah ne, dušanu više ništa ne objašnjavam, nije ovo bio komentar namenjen njemu, on em pojma nema, em piskara po zadatku em ima problem sa F-22 . Da isti ima imalo pojma, zabrinuo bi se, jer ako „prototip aviona koji zapravo i ne postoji “ (klasično nojevsko zabijanje glave u pesak) ima ovoliko bodova prednosti nad konkurencijom kakav li će tek upasovan i dotegnut finalni proizvod biti. Ali, F-22 mu ne da da realno sagleda stvari do te mere da otvoreno lupeta kako SU-27 nema ama baš nijednu vazdušnu pobedu. Sa dotičnim više ne komuniciram jer kad god sam pokušao da ga navedem na tehničku argumentovanu raspravu ( i time pokažem koliko pojma nema) taj je begao kao đavo od krsta. Vrti jednu istu glupu pričicu pa ko se upeca…..

Vama pozdrav !!

Odgovori
Pe

@Milos77, igor Nastavite da hodate po plafonu i vidite svet naglavacke.
F-35 je u ozbiljnoj serijskoj proizvodnji i vec aktivan u vise razlicitih RV sveta, i leti u pravim borbenim okolnostima.
Argement“da je debeo“ je smesan i pokazuje da ne razumete princip lovca 5 generacije.
Za sada se na vezbama pokazao kao ubojitiji od F-16 (koji je opet uvek rusio svaki Ruski avion).
Sto se tice SU-57 – mislim da nije fer porediti avion koji za sada ne postoji osim u probnim prototipovima, koji su svi razliciti.
Mozda je bolji ili losiji-znacemo kada (i ako) udje u serijski proizvodnju pa bude uveden u RV bar Rusije.
U realnom zivotu ne postoji ni jedan jedini SU-57 niti MiG-35 izuzev modela za ispitivanje razlicitih elemenata aviona (na primer,neki i ne lete,kao ovaj na slici gore).

Odgovori
ma

Americki analiticari imaju dosta visoko misljenje za MiG35 i da ga uporedjuju kao opasnog protivnika za F35. Bolja reklama mu ne treba. To znaci da je Mig35 uspeo projekat i da je konacno dobijena platforma kako bi trebalo da bude 4++ generacije za najslozenije zadatke. Veoma je bitno sto ce imati drasticno povecanje dometa upotreba raketa V-V u odnosu na Mig29. Tako da nece sluziti ubuduce samo za dogfight vec i za napade na vecim daljinama. Ima vrhunske manevarske sposobnosti i u kombinaciji sa sistemima za radio elektronsku borbu cini da ima vece sanse za prezivljavanje od vecine protivnika ako su oba sa Avaksom ili bez njega. Drasticna novina je sto Mig35 ne mora vise da se oslanja na zemaljsku kontrolu da bi izvrsavao postavljene zadatke.
Dogfight ce uvek postojati i u buduce bez obzira na vrstu naoruzanja ako su protivnici podjednako mocni u vazdusnom prostoru, to je neminovnost ko tvrdi suprotno ne moze se reci da je dovoljno upucen u doktrinu samog vazdusnog boja. Ako je sa jedne strane protivnik apsolutno nadmocan u odnosu na drugog naravno da do dogfighta ne moze doci ili vrlo retko.
U svakom slucaju Rusija polako napreduje, tesko ali ipak se pokrece a baljezgar neka i dalje baljezga to mu je izgleda zanimanje.
Pozdrav za @Igora.

Odgovori
Pe

@mateus Kako mozete uopste da poredite MiG-35 (ako ga naprave) sa F-35? Jedino sto je ovde isto je cifra“35″.Ako ikada i naprave MiG-35, Rusi ce bezati glavom bez obzira od F-35…

ma

Americki analiticari imaju dosta visoko misljenje za MiG35 i da ga uporedjuju kao opasnog protivnika. Bolja reklama mu ne treba. To znaci da je Mig35 uspeo projekat i da je konacno dobijena platforma kako bi trebalo da bude 4++ generacije za najslozenije zadatke. Veoma je bitno sto ce imati drasticno povecanje dometa upotreba raketa V-V u odnosu na Mig29. Tako da nece sluziti ubuduce samo za dogfight vec i za napade na vecim daljinama. Ima vrhunske manevarske sposobnosti i u kombinaciji sa sistemima za radio elektronsku borbu cini da ima vece sanse za prezivljavanje od vecine protivnika ako su oba sa Avaksom ili bez njega. Drasticna novina je sto Mig35 ne mora vise da se oslanja na zemaljsku kontrolu da bi izvrsavao postavljene zadatke.
Dogfight ce uvek postojati i u buduce bez obzira na vrstu naoruzanja ako su protivnici podjednako mocni u vazdusnom prostoru, to je neminovnost ko tvrdi suprotno ne moze se reci da je dovoljno upucen u doktrinu samog vazdusnog boja. Ako je sa jedne strane protivnik apsolutno nadmocan u odnosu na drugog naravno da do dogfighta ne moze doci ili vrlo retko.
U svakom slucaju Rusija polako napreduje, tesko ali ipak se pokrece a baljezgar neka i dalje baljezga to mu je izgleda zanimanje.
Pozdrav za @Igora.

Odgovori
Mi

F-35 jeste pretežak za svoju veličinu i pored jednog od najjačih motora u klasi na svetu ne može da leti ni dobro ni brzo kao njegovi prethodnici ili najnoviji avioni u istoj kategoriji.
Zašto Dušane? To nije bio plan uopšte. Zato što su morali da odustanu od postizanja tih zahteva jer je ispalo nemoguće sa već odobrenim X-32 dizajnom.

F-35A

Dužina 15m
Težina 13,154kg
Maks brzina 1.6M
Maks količina goriva u unutrašnjim rezetvoatima čak 8+tona!!!
Maksimalna težina 31.7 Tona!!

Samo da je napunjen sa 80% goriva i NE naoružan i to je već 20 tona u 15 metara zmaja ne spremnog za borbu. To je više nego F-16 blok 52 pun goriva i sa svim mogućim spoljnim teretom.

F-16 Blok50

Dužina 15m
Težina praznog 8,600kg
Maks količina goriva u unutrašnjim rezervoarima 3,200kg
Maks brzina 2.0M
Maks težina 19.2 Tone.

Fizika je fizika i zato jeste debeo i težak za jedan laki visenamenski stelt avion pravljen od najmodernijih materijala i u najboljim američkim dizajn timovima. Vadi ga izuzetno jak motor ali težak zmaj i 8 tona goriva koje ždere ko niko u toj klasi do sad ne pomaže fizici.
Opet kažem, biće to OK avion za jedno 10 godina. Preskup ali ok.

Da, nije fer porediti F-35 ni sa jednim drugim programom po proizvodnji Dušane jer ga proizvode i plaćaju koliko zemalja?

Odgovori
Mi

Pardon, htedoh reći X-35, ne X-32.

Odgovori
Ma

@igor®

Su-57 koji je jos uvek na nivou prototipa pa je poredjenje operativnih aviona s njim neadekvatno. Isto tako bi mogli poredit buduci evropski avion 6. generacije sa F-22 ako verujemo Nemcima i Francuzima sta ce sve da ima. SU-57 bi trebao da ima navodno 3 radara, odnosno AESA radar sa tri seta modula. Uredjaj unutar prednjih ivica krila po pouzdanim navodima nije radar. Da ce 57 imati dva IRST-a ne pise nigde. S druge strane, interesantno je da zanemarujes postojanje DAS-a na F-35 koji, ako bi zbrajao radare kao na Su-57, dodaje 6 za F-35 jer se DAS sastoji od 6 senzora (optoelektronika, IC). Takodje problematicno je porediti univerzalni F-35 sa dvomotornim lovackim avionima. F-35 je zamisljen kao stealth bombarder koji moze sam da se odbrani. Poredjenje F-35 sa ovom klasom aviona ljudi rade samo zbog toga sto je svima jasno da Su-57 ne moze da se poredi sa F-22.

lako je dokazati zeljeno kada svome favoritu damo IRST pa jos dodamo komada dva da bi potom ceo DAS zaboravili kod manje favorizovanog oponenta (6 senzora, optoelektronika, IC, laser, 360 stepeni pokrivanje, potpuno integrisan sa kacigom pilota).

Odgovori
ig

@126LAE-Delta

Potpuno ste u pravu. Za analizu borbenog učinka nekog aviona neophodno je sagledati sve aspekte i okolnosti. Konkretno što se skora F-15 tiče, 80% su postigli izraelci i tu se F-15 kao lovac 4 generacije sukobljavao isključivo sa avionima 2ge i 3će generacije tj. MIG-21 i MIG-23 te ponekim MIG-25. Uzevši u obzir da su izraelci redovno drali arape čak i sa avionima iste generacije (Mirage III VS MIG-21) jasno je da je uvek postojala i ozbiljna razlika u kvalitetu obuke letačkog kadra. F-15 je u rukama izraelaca briljirao posebno 1982 kada su masakrirali arape, no uzevši u obzir da je F-15 spram Mig-23 i Mig-21 imao bolje letne karakteristike, nemerljivo bolji radar i uopšte uzev bio celu generaciju ispred, te da je imao sverakursne IC rakete spram arapskih koje su mogle samo u rep i da je tada Izrael pokazao svetu kao se stvarno koristi AVAKS ovakav rezultat je bio neminovan. I pored toga, iako izraelci to nisu nikada priznali, jedan Mig-25 je raketom R-40 oborio 1 F-15.
Slična situacija ponovila se i tokom Pustinjske oluje, Irak je na papiru imao jaku avijaciju ali je prava slika bila malo drugačija. Nakon Iračko-Iranskog rata, vojska a posebno RV je dobilo na popularnosti što se Sadamu nikako nije dopalo te je nakon rata sproveo opsežne čistke. Rat 1991 je dočekalo samo 50 pilota sa borbenim iskustvom, ostali su bili nova garnitura. Takođe, i ovde su okosnicu činili avioni Mig-23 i Mig-21 te Mig-25, sve avioni 2ge i 3će generacije, naravno, bilo je i migova 29 ali isporuka je trajala od ’86-89 te većina pilota na tim avionima nije bila skroz spremna uz retkih nekoliko koji su prekomandovani sa mig-23. I opet, s jedne strane imali smo AVAKS a sa druge suludu taktiku masovnog paljenja radara i uopšte uzev masovnog izlaganja efektiva udarima protivnika bez ikakve taktike. I pored toga, većina vazdušnih pobeda koje je F-15 tada ostvario bila je na avione koji su pokušavali prebeg u Iran a ne u direktnim sukobima, bilo je i takvih slučajeva ali su u manjini nasuprot onome što „naučno popularne“ TV poput diskaverija i NG pokušavaju da prikažu. Sve u svemu, F-15 je svoj sjajan skor postigao isključivo u sukobima sa tehnički i taktički slabijim protivnikom.

Mnogo bolji pokazatelj odosa snaga aviona 4te generacije spram aviona 2ge i 3će generacije je Iračko-Iranski rat gde se F-14 sukobljavao sa Migovima 21, 23 i 25. Ovde se već može govoriti o nekoj kakvoj takvoj ravnopravnosti što se taktike i obuke pilota tiče te da je odnos pobeda pre svega ostvaren zahvaljujući tehničkoj superiornosti letelice. I pored toga što su obe strane prenaduvavale podatke, jasno se vidi da je F-14 bio značajno bolji od migova mada je i sam pretrpeo obaranja (od MIG-23mld i Mig-25). Nova generacija letelica donosi nove aspekte vazdušne borbe, protivnik koji raspolaže letelicama starijih generacija uvek će imati ozbiljne probleme da isprati te aspekte i veći gubici su neminovni.

Jedini pravi pokazatelj odnosa snaga između aviona 4te generacije, gledano sa aspekta koncepcije samih letelica, bio je rat Etiopija-Eritreja gde su se sukobljavali SU-27 i MIG-29. Obe strane su potekle iz iste škole letenja i skoro istovremeno su nabavile letelice. Ovde se jasno vidi da avion sa boljim radarom, raketama većeg dometa i pre svega sa većom količinom goriva dobija sukob, na mišiće al dobija. U ovom, u skorijoj istoriji, jedinom ravnopravnom sukobu videla se i efikasnost PARS raketa srednjeg dometa koja nije prelazila 10%. ARS rakete bi ovo podigle na 20%……

Odgovori
ig

@ Mayer

Su-57 je naručen za serijsku proizvodnju a nudi se već i za izvoz. Za razliku od evropskog 6gen lovca, koji nema niti jedan kompletan prototip, o njemu se već dosta zna. Cela priča o tome kako avion koji nije već uveden u upotrebu pa se zato ne može porediti je smešna, provrti malo po guglu stare članke o F-22 pa ćeš videti da je isto to rađeno i za ovaj avion kao i da se i dalje radi sa nekim novim projektima. O naštelovanim kompjuterskim simulacijama da i ne govorimo kao i o naštelovanim šatro vežbama. Da ponovim, SU-57 ima već sijaset konkretnih parametara na osnovu kojih se poređenje da odraditi, parametara kao što su: masa, količina goriva, opterećenje na krilo itd itd…….-ako misliš da u štabovima/konstruktorskim centrima sede likovi koji prave analize tek kada neki avion uđe u operativnu upotrebu onda si u gadnoj zabludi. Uz dovoljno znanja, jedna dobra fotka je dovoljna da se izvuče sijaset podataka i da se odradi nekoliko opcionih analiza…..

Voleo bih da vidim te pouzdane izvore o izostanku radara na napadnim ivicama krila. Može link ?

Što se 2 IRST na SU-57 tiče, malko bolje pogledaj sliku na početku članka. Kakva je ono kugla iza kabine ? Sem ako nije DIRCM a i to ga čini revolucionarnim. U svakom slučaju, SU-57, i sa samo jednim IRST, IMA kompletan paket elektronike, F-22 NEMA, bilo je planirano ali se zbog štednje odustalo. Džaba teraš mak na konac.

F-35 je dobio 2 boda na paket senzora upravo zbog DASS. Sve u svemu zakeranje ti je bespredmetno, i da mu damo taj 1 bod ili da oduzmemo SU-57 1 bod slika se ne menja značajnije. Forma i suština, treba naučiti praviti razliku. Takođe treba čitati sa razumevanjem, F-22 je na elektroniku dobio 1 bod, zašto je onda F-35 dobio 2 ??? Isto pitanje je i za Rafal /Jurofajter. Evo da se ne mučiš, sva 3 imaju IRST…..elem, da sam hteo da favorizujem, sa onako postavljenim parametrima ni F-15 ni F-22 ne bi dobili ni taj jedan bod na elektronici pa ipak, ne sumnjajući u kvalitet njihovih radara reših da im dam po bod. Povrh svega, F-22 je na parametru STELT dobio 3 boda iako ne postoji niti jedan (1) rad/analiza kojom se taj vrhunski nivo stelta zapravo i dokazuje-kako to da se ne buniš po tom pitanju ???( i ko sad favorizuje ?) Nasuprot tome, za SU-57 postoje 2(za koja ja znam-da li znaš i ti ?). Razmisli o tome. Svet nije uvek onakav kako si ti rešio da ga vidiš, to je u najmanju ruku nezrelo ponašanje.

To što je F-35 jednomotorac a ostali dvomotorci ne znači ništa. U nekom (ne daj bože) sukobu će se svakako sresti. Nije to boks pa ajmo viteški, mi imamo jedan motor, pustite nas da bembamo na miru. Opet problem sa formom i suštinom. Niko ih nije terao da prave jednomotorac.

Što se poređenja SU-57 i F-22 tiče, ja sam odradio koliko mogu bez da zauzimam preveliki prostor ovde, ajd čik da vidimo tvoju analizu ?

Odgovori
ix

Odličan i više nego informativan post Igore. Hvala na uloženom trudu.

Odgovori
Ma

>> Voleo bih da vidim te pouzdane izvore o izostanku radara na napadnim ivicama krila. Može link ?

„The N036 radar system consists of a main nose-mounted X-band AESA radar with 1,552 T/R modules and two smaller X-band AESA radars with 358 T/R modules mounted on the sides of the forward fuselage. The suite also has two L-band arrays on the wing’s leading edge extensions that are not only used for friend-or-foe identification but also for electronic warfare purposes…“

Odgovori
ig

@ Mayer

Kada citat iskopiram u google search prvo što mi izlazi je wikipedija . Druga opcija je neki fightejetsworld. To su ti pouzadni izvori ? Ja tražih link, ne Copy-paste. Ako je vikipedija, evo odoh ja tamo da ukucam kako se od SU-57 odustaje jer su kopanjem na Uralu pronašli skrovište podnebesnih duhova koji su čvrsto obećali da će braniti nebo Rusije…..

Na stranu zezancija, evo malo ozbiljnijeg štiva, malo više ozbiljnijeg. Tekst je pisan davne 2009.

https://www.ausairpower.net/APA-2009-06.html

Kada iščitaš tekst ostaje da si odgovoriš (ne meni, sebi) na sledeća pitanja:

Ako su to imali 2009 i pokazalo je da ima vrlo široku primenu da li su nastavili sa razvojem ?

Tj. da li bi ti nastavio sa razvojem i unapređivanjem ?

Ako jesu nastavili sa razvojem, imaju li ti novi i unapređeni radari i akvizicijsku ulogu sem što su veoma moćna sredstva ometanja kako link-16 komunikacija tako i dobrog dela AVAKS-a ?

Ako imaju akvizicijske mogućnosti, bi li ih ti ugradio ?

Da li bi to na sva zvona otkrio ?

Baj de vej, znaš i sam da svaki radar ima neki svoj uglovni opseg, ono, ±60° po azimutu. Znaš i da se mehaničkim pomeranjem taj azimut može proširiti na ±120° kao na primer kod IRBIS sa SU-35. Zamisli sad kombinovano dejstvo radara u nosu i ovog u obrazu. Imamo kombinovanu antenu od 1552+358=1910 T/R modula (APG-77 sa F-22 ima 1920 T/R modula) i napadamo cilj iz tzv bimovanja tj. napadamo protivnika a sami smo jako složen cilj, njegov domet raketa se u tom slučaju prepolovljuje. Ktome, ovakvo kombinovano dejstvo izuzetno utiče na rezoluciju koja će uvek biti bolja nego sa samo jednom antenom. Gadna kombinacija zar ne ? Ameri su ovo od starta planirali za F-22 pa odustali zbog budžeta. Sada, ako žele da sa F-22 pariraju SU-57 moraće da odreše kesu.

Pozdrav !!!

Odgovori
Ma

@igor®

Ma pazi, imas sta si trazio, taj se tekst pojavljuje na brojnim sajtovima. Ne zelim da ti odgovaram jer nalazim tvoj stil pisanja i nacin kojim mi se obracas uvredljivim! L band se koristi i kod mislim SU-30 familije za identifikaciju svoj/tudji. Gde je tebi link da se na SU-57 radi o array-u L band radara?

Odgovori
Mi
Mi

N036 (X-Band) Glavni radar
https://i.imgur.com/Sr958r8.jpg

N036B (X-Band) Prednji bocni x2 plus zadnji repni x1. Dakle 3 komada ovih
https://i.imgur.com/AT0L4QL.jpg

N036L (L-Band) Ugradjeni na 4 mesta u prednjim ivicama krila
https://i.imgur.com/BM4YhTJ.jpg

Odgovori
ig

@ Mayer

Ah, kako li sam samo znao da ćete moj stil pisanja duboko pogoditi i da više nećeš hteti da se družimo. A upiranje prstom i optuživanje za pristrasnost su bečka škola jel ? Kao i svesno/nesvesno izvrtanje onog što sam napisao. Ja ti tražim link a ti se napraviš blesav i daš mi isečak iz vikipedije a pominjao si proveren izvor. Ja mislio objava ruskog ministarstva ili tako nešto, kad ono vikimiki. Naravno da se taj tekst pominje na brojnim sajtovima, jedan napisao a ostali paceri prenose. Kakva ti je to logika ?
I onda moj stil pisanja nije lep, a ti čista bečka škola, al zamalo. Biće ipak da je nešto drugo, baš kao i onaj drugi. Čim naiđete na tvrdo odmah rep među noge i tutanj.

„Gde je tebi link da se na SU-57 radi o array-u L band radara?“

Dobio si link, čisto zlato, treba samo da sabereš 2i2, zato sam ti i dao ona pitanja za domaći. Sedi i uči, da se ne brukaš više.

Šta bi sa analizom F-22 vs SU-57? Garant imaš neki pouzdan izvor ? I šta ono beše „no escape zone“ ????

Odgovori
ig

@ Miloš77

Sjajne fotke. 4 L band radara u krilima. Ima li logike postavljati 4 antene samo za raspozanavanje svoj-tuđ? Mislim da ne. Link analize koju sam postavio u jednom od prethodnih postova detaljno opisuje potencijale ovakve postavke. Čak i ako je primarna uloga ometanje a ne akvizicija cilja pričamo o potpunom izbacivanju AVAKS-a iz priče i potpunom brisanju komunikacije protivničkih formacija.

Odgovori
Mi

@Igor
Iskreno ne mislim da ce staviti cetiri N036L. Mislim da je to vise
kao opcija. Ipak je to snop koji ne moze tek tako da se mrda
po potrebi aviona, i stavljanje u prednja kontrolna krilca mise cini
malo ne kontrolisano.
Mozda gresim.
Cinjenica je da je ta tehnologija unapredjena vec koliko godina.
Taj fantastican clanak Doktora Karla Kopa, tj poznata analiza sa
vaseg linka je sama vec 10 godina stara, ali to govorim u pozitivnom smislu za ovu tehnologiju. Do danas je sigurno vec u verziji 2.0 :-)
Sam taj mali L-Bander za sada nece rusiti otkrivati i rusiti avoine,
ali sigurno jako korisno radi u fuziji sa ona 3 prednja i sigurno ce „rascistiti“ sliku.
Zamislite samo koliko je potrebno kompjuterskih konjskih snaga da se to sve procesuje u lepu i korisnu sliku :-)
U svakom slucaju potencijal postoji i u tome je buducnost.

Pozdrav svima, i bez jeda :-)

Odgovori
Pe

@Miloš77 Notorna glupost je da je F-35 „pretezak“.Po svim tehnickim karakteristikama prevazilazi i F-16 u okretnosti,a nema nikakvih problema oko leta.
Dakle,da bude jasno: F-35 jeste sjajan i bolji od ostalih aviona,a u jurisnoj varijanti bolji cak i od F-22.
Ali, Amerikanci zele da naprave nesto, sto jos nikada nije postojalo u istoriji.Za sada te dodatne mogucnosti nisu realizovane.
Cifre govore za sebe, koliko ih je napravljeno, koliko se pravi,gde sve leti, pre neki dan Poljska kupila 32 komada…

Odgovori
Pe

@igor® Kako mozete da poredite F-35 , postojeci avion, koji je proizveden u velikom broju i leti u vise RV sveta, ucestvuje u ratnim letovima, sa MODELOM SU-57?
Sta, po tome sto Rusi „obecavaju“ da ce SU-57 da ima kada ga naprave?
Ako niste primetili, Rusi odlazu uvodjenje SU-57 vec vise od decenije i stalno menjaju njegove zamisljene mogucnosti.
Hajde da sacekamo da izadje bar jedan (1) serijski primerak – sto ja iskreno zelim – pa onda da komentarisemo njegove OSTVARENE mogucnosti?
Ovako nema nikakvog smisla.Kao, ja imam Mercedes AMG E klase, ali kad DACIA izbaci svoj novi auto imace bolje osobine.OK,nek izbace pa da vidimo.

Odgovori
Pe

@igor®
1/ nikada nijedan MIG-25 nije oborio F-15.
Sirija je tvrdila sve i svasta – bez ijednog dokaza.

2/sto se tice toga da je F-15 superiorniji od Ruskih aviona MiG-21/23 – isto tako je danas F-22 superiorniji od SU-30/35 jer je Amerika tehnoloski jaca i uvek je bila.A i F-15 je superiorniji u danasnjem izdanju,kao i F-16 novog bloka.

3/nije tacno da su Arapi „losi piloti“Mubarak je bio pilot, i to odlican.Osim toga – u tom ratu su protiv Izraela leteli najbolji Ruski piloti umesto Arapa,kao i u Vijetnamu, a Rusi su obsluzivali i radare.
Svi Arapski piloti su prolazili ozbiljnu obuku u SSSR,pa 1974 su oni napravili napad na Izrael, koji su dugo planirali i vezbali.
Mislite li da su Rusi NAMERNO lose ucili pilote?Arapi ne umeju da lete zbog nacionalnog porekla?Koja je Vasa logika?
Istina je drugo – slabiji avion + slabija obuka = los rezultat..

Odgovori
Pe

@Airboss Dok avion nije zavrsio testove i nije uveden u serijsku produkciju,zvanicno „ne postoji“.
Mozemo samo da nagadjamo o tome,sta ce SU-57 zaista biti kada se jednog dana napravi.SAD septembra 2019 nema nijednog Su-57.
Mozda su skriveni u nekim pecinama pa tamo lete?Inace bi ih snimili sateliti.Gde su ti SU-57?

Odgovori
Pe

@Miloš77 Vasi zluradi komentari o avionu F-35 pokazuju da uopste niste ljubitelj avijacije vec politicki ostrascen i anti-zapadnog raspolozenja.
Cinjenice opovrgavaju sve Vase izjave, jer sve vise i vise zemalja kupuju F-35 (Poljska 32 juce) a rezultati proizvodnje i koriscenja u pravom boju su fascinantni.
Iz meni nepoznatih razloga favorizujete Rusijau,koja je zajedno sa NATO ucestvovala u predaji Kosova 1999 (Cernomirdin je ubedio Milosevica da potpise), glasala za sve sankcije protiv SFRJ i SRJ i za osnivanje Haaga).Osim toga su kupili NIS za budzasto i imamo najskuplji gas i benzin u regionu.
U Rusiji sada pocinje borba za vlast posle Putina,borba za skidanje sankcija, za smenu rezima koji jee doveo zemlju u tesku ekonomsku poziciju.
Verujem da ni SU-57 ni MiG-35 nikada nece biti napravljeni u vise od simbolicnih 10-20 primeraka te nikada nece dostici ove karakteristike o koje obecavaju.

Odgovori
Mi

@ Petrovic Dusan

rekli ste “ Notorna glupost je da je F-35 „pretezak“.Po svim tehnickim karakteristikama prevazilazi i F-16 u okretnosti,a nema nikakvih problema oko leta“

Ja vam lepo dam primer i poredjenje sa tacnim brojkama a vi terate svoje kao da ne znate da citate. Usput, ako vam je to bas toliko super avion, zasto ne proucite njegova fizicka ogranicenja koja vecina aviona 4 generacije nemaju. Ja sam moje informacije dobio iz dostupnih brojeva tezine, velicine, brzine…koji ne lazu, i pilota koji su leteli F-35 i F-16 kao i druge avione.
Moze da vam se nesvidja ali to ne menja stvar.

Odgovori
Mi

Sto se cinjenica da ga sve vise zemalja narucuje, to je zato sto su pod pritiskom su da kupe stelt avion zapadne proizvodnje a drugog izbora nema?
Ako ima, kazite mi koji je to avion molim vas. Mozda sam nesto propustio.

Poljaci nisu u stanju da odrzavaju relativno nove F-16 u vise of 20-30% raspolozivosti ali narucuju F-35 jer hoce stelt, a nemaju drugog izbora. Takodje je jasno da se sadasnja vlast po svaku cenu trci Trampu i ljube mu papke kad god stignu. Razumem Poljsku poziciju i njihovu mrznju nad Rusijom ali im je kupovina F-35 danas toliko besmislena i providna da je to smejurija.

Govorite kako Su-57 ne treba niko da naruci jer nije dokazan ili nije spreman, a F-35 je gomila zemalja uplatilo pre nego sto je projekat razvijen. kanada se povukla jer da prostite imaju muda i videli su da im taj preskup avion ne odgovara. Takodje gomila zemalja je ulozila milijarde dolara u razvoj sto je pomoglo programu jako. Zamislite koliko bi tek problema i odlaganja bilo da ga je Amerika sama pravilka kao sto Rusija sama razvija Su-57 i to uz sankcije.
Ja licno mislim da je F-16 Blok70 bolji avion od F-35 kad bi u njega stavili istu elektroniko. Eto.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor