Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen i drugi vojni transportni avion C295MW

14. nov 2023

[DUBAI AIR SHOW 2023] Tango Six u Dubaiju: Srbija i Republika Srpska prisutne, statika i dinamika nikad egzotičnije

14. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci uskoro u Rumuniji na obuci za F-16, Severna Koreja šalje Rusiji značajne količine municije i naoružanja

10. nov 2023

Slovenačkoj vojsci predstavljeni Erbasovi helikopteri uz pomoć H145M srpskog RV i PVO

10. nov 2023

Ujedinjenim Arapskim Emiratima isporučeni prvi kineski trenažni avioni L-15 Falcon

7. nov 2023

Otvorena izložba „Sto godina nacionalne vazduhoplone industrije“ u zgradi Komande RV i PVO

6. nov 2023
Analiziramo godišnji izveštaj kompanije Daso; Značajno povećanje broja naručenih borbenih aviona Rafal
Ove godine isporučeno je samo 14 novih Rafala od toga jedan za Francusku i 4 za Grčku / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Analiziramo godišnji izveštaj kompanije Daso; Značajno povećanje broja naručenih borbenih aviona Rafal

Kompanija Daso predstavila je 4. januara javnosti deo svog godišnjeg izveštaja o poslovanju za 2022. godinu koji se pre svega odnosi na broj naručenih, isporučenih letelica u prethodnoj godini, kao i na ukupan broj narudžbina aviona koje proizvodi. Iz Daso grupe (Dassault Aviation Group) navedeno je i da će kompletan godišnji izveštaj, koji će uključivati i finansijske rezultate, objaviti 9. marta 2023.

Kako se navodi u preliminarnom izveštaju, zaključno sa 31. decembrom 2022. naručena su 92 višenamenska borbena aviona Rafal, od kojih su 80 naručili Ujedinjeni Arapski Emirati, Grčka 6 i Indonezija takođe 6. Poređenja radi, u 2021. godini naručeno je 49 Rafala, 37 za izvoz i 12 za Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Francuske. Od civilnih aviona je prošle godine naručene su 64 poslovne letelice Falcon 7X, 8X, 900LX i 2000XLX, i to bez poništenih porudžbina iz Rusije (u 2021. je bilo naručen 51 avion). Treba napomenuti da se sve navedene brojke odnose samo na ugovore koji su stupili na snagu.

Što se tiče isporuka, prošle godine je bilo planirano da kupci dobiju samo 13 Rafala, a isporučeno je 14 od kojih 13 inostranim naručiocima i jedan za VKS Francuske. To, u poređenju sa 2021. godinom, predstavlja veliko smanjenje, jer je prethodne godine isporučeno 25 izvoznih aviona. Takođe je bilo planirana isporuka 35 aviona familije Falcon, ali je taj broj bio nešto manji, 32 (u 2021. je to bilo 30).

Srbija je redovni korisnik Daso letelica u poslednjih par godina zahvaljujući kompaniji Prince Aviation. Najnoviji Falkon YU-FVJ stigao je prošle godine / Foto: Dušan Atlagić

Na kraju 2022. godine Daso ima ukupno 164 ugovorenа Rafala (31. decembra 2021. bilo ih je 86) i 87 naručenih Falkona svih tipova (31. decembra 2021. je bilo 55 ugovorenih aviona).

Ako bismo analizirali brojku od 164 Rafala (što nije urađeno u Dasoovom izveštaju), pored već pomenutih 80 za UAE, 6 za Grčku i 6 za Indoneziju, imamo još 39 za Francusku i 33 izvozna aviona od kojih 31 za Egipat i dva Grčku. Navedimo i to da su prošle godine završene isporuke za Katar i Indiju, a 4 nova aviona dobila je Grčka.

Svemu ovom dodajmo i narudžbine koje su najavljene i one koje se mogu očekivati narednih godina. Francuska bi ove godine trebalo da naruči 42 aviona u najnovijoj varijanti Rafal F4R, dok Indonezija ima nameru da nabavi još 36 Rafala. U poslednjih par godina kao potencijalni korisnici se spomonju Irak (navodno 14 aviona), Kolumbija (16 aviona), Saudijska Arabija (postoje informacije da je ova država zainteresovana za čak 100 do 200 aviona) dok bi Indija pored dodatnih Rafala za svoje ratno vazduhoplovstvo (36 aviona sigurno nije dovoljno) mogla uskoro naručiti i 26 mornaričkih palubnih Rafala M.

Ostaje mogućnost da Rafal nabavi i Srbija, ovu temu je tokom 2021. i 2022. godine Tango Six pomno pratio, a u narednih nekoliko meseci ostaje da se vidi da li će ugovor biti potpisan. Prilika za to mogla bi biti poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji ili ovogodišnji međunarodni avio-salon u Le Buržeu. 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

iv

Ja zaista ne vidim zasto bi neko sa zapada ista napredno i moderno prodao Srbiji koja je em vodi anti zapadnu politiku , em Putinov saveznik em moguci izvor nestabilnosti na Balkanu. No ako Daso zaista proda i isporuci Rafale Srbiji onda oni nesto znaju sto mi ne.

Odgovori
zo

Slazem se sa vama u potpunosti,ja mislim da mi treba da kupujemo avione od prijatelja a nikako od deklarisanih neprijatelja koji će nas kad tad ucenjivati,setite se Francuza iz vremena prvog rata sa famoznim granatama i pertlama ,istorija nas uči da se sve ponavlja…

Ik

Politike Francuske i USA su se malo zblizile, tako da cisto sumnjam da ce bez dogovora sa saveznicima i vladom Daso imati mogucnost(zelju) da Rafale prodaju Srbiji….JF-17 Thunder B3 i J-10 CE su ipak izglednije opcije ali i tom nabavkom ce se jos dalje odaljiti od Zapadne Alijanse(NATO i EU)…

St

@Ikar
Kinezi ne mogu da nam isporuce ni PVO sisteme ni hipoteticki narucene BPL. Sta mislis kako bi nam isporucili borbene avione i naoruzanje?

Fe

@ivan

Tvoje mišljenje nije obavezujuće, ni pod razno. Mnogo je veći problem kako prinuditi AV da naruči bar dve eskadrile nego “procene” zlonamernih.

@Stojko

Sa nekima ne vredi ni polemisati.

Lo

Ne vidim ništa zlonamjerno, a posebice netočno u Ivanovom komentaru. Sve zapadne zemlje Srbiju vide kao saveznika Rusije, što po definiciji Srbiju diskvalificira iz nabavke visoke tehnologije. Ponudite protu argumente molim?

А

@Lovac

Nijedna zapadna zemlja ne vidi Srbiju kao saveznika Rusije, to je bar očigledno. Takođe je očigleno da ne vide Srbiji kao sopstvenog saveznika.

A to što pojedinci mešaju neutralnost sa savezništvima je već lični problem u shvatanjima pojedinaca ovde.

Fe

@ Lovac

Tako Srbiju vidiš ti, i to iz nacionalističkih razloga, a da nisi ni svestan toga da tako nešto može da utiče na to da se između nekoliko mogućnosti opredeliš za onu maksimalno lošu po Srbiju. Treba biti svestan toga da i naše želje (kao i drugo) mogu da utiču na percepciju sveta oko nas.

Zapadu je jako stalo do toga da Srbija kupuje oružje od njih. To što se nekom ne sviđa to da nabavkom polovne eskadrile za jednu milijardu € neće moći da bude “dominantna sila” u exYU je njegov problem i uopšte se ne dotiče ni Francuske, ni Dasoa. Ni J-10C ili možda i neka verzija J-20 nisu isključeni.

Fr

Саудијска Арабија то не наручује на комад већ на тоне :D као и све остало.
Само не знам да се потенцијално уговоре све набавке какве капацитете Дасо има да све то произведе чак и да отвори нове погоне.

Odgovori
Mi

Da, zaista je vrlo sumnjivo da li će Daso uspeti da iznese toliku proizvodnju.
Opet sa druge strane, svi koji imaju ozbiljnu sopstvenu vojnu industriju, u miru rade po planu mirnodobske proizvodnje. Avione proizvode onim tempom kojim se „troše“ u patrolama/vežbama/obukama. Ali sigurno je da imaju i dobro razrađene planove za mass production u slučaju hitnih ličnih potreba, računaj, rata.
Džaba ti sopstvena proizvodnja najmodernijih aviona i bilo koje napredne vojne tehnologije, ako si sposoban da napraviš jednocifren broj komada godišnje i ako nisi sposoban da u slučaju ne daj bože proizvodnju umnogostručiš.
Jedan deo tog plana se može upotrebiti i za pojačanu prodaju.

Ne

Najavljeno je da će se povećati prizvodnja sa 2 na 3 komada mesečno, znaci 36 aviona bi se proizvodilo godišnje. A Francuzi mogu veoma lako povećati proizvodnju i više od toga, ako zatreba naravno.

Mi

Ne vidim problem povecanja proizvodnje Rafala do potrebnih kapaciteta. Francuska je bogata i sposobna drzava. Svaki prodani Rafal je bio oficijalno ponudjen i naravno postoji plan znatnog povecanja proizvodnje i otvaranja dodatnih proiozvodnih postrojenja. Ne brinem da Francuzi nece uspeti da ostvare plan.

Mi

@lovac

Protuargument je sto u Srbiji zaista misle da su nekog na zapadu prevarili svojom toboznjom neutralnoscu. Ne vide nista sporno u svojoj politici prema zapadu. Do te mjere imaju mantru da su i sami sebe uvjerili kako su sve na zapadu prevarili u vezi neutralnosti.

Ne placati nista unapred, Francuzi su nepouzdan partner!

Odgovori
Br

Slažem se. Princip reciprociteta. Nema ljutnje. Pomno pratiti narudžbine
Avans pa šta je urađeno,drufa tranša novca oa kontrola. Svako odstupanje… Da vidimo ugovor. Nisam za to da se u startu zaizima submisivan položaj

Ci

Pa na kraju se ispostavilo da smo Mistrale dobili kad smo platili… Tako da smo kasnili mi, a ne oni…

To

Evo jedna logična analiza tko će dobiti nove avione Rafale F-3R u 2023. Ako Dassault Aviation tvrdi da će se u 2023 godini proizvesti samo 13 aviona onda je jedina ispravna pretpostavka da će 11 tih aviona biti isporučeno Francuskoj jer je jedan 14 avion koji je proizveden u sklopu proizvodnje aviona za 2022 predan 10 siječnja 2023 Francuskoj, a verzija je Rafale B dvosjed u F-3R verziji. Ova dva viška aviona koja im ostaje za 2023 mora onda ići Grčkoj da se završi naruđba Grčkoj koja je u prvom ugovoru potpisala 12 rabljenih i 6 novih aviona Rafale F-3R.

Odgovori
ga

remontovati migove 21 ili kupiti f7 nove kineske avione jeftinija varijianta

Odgovori
De

Moma može remontovati jedan mig za 4 godine pod uslovom da niko od majstora ne ode u penziju.

Ze

Dali se mogu nasi migovi 29 modernizirat sa namodernijom opremom i naoruzanjem da se stavi novi motori radari ?,ja mislim da trup nije bitan treba elektroniku stavit i to po mogucnosti da nam odrade Izraelci koji su najbolji u tome,

Odgovori
Mi

Teoretski da ali se ne isplati. U praksi nikako :-) Mozda ne ni u teoriji :-)
Zmaj se ipak mora ojacati i to bi trajalo mozda 5-10 godina sto nije bas dobar plan. Na kraju bi jeftinije i daleko mocnije bilo kupiti nove Rafale.

Mi

Eh, a mi nismo na listi :-(
Prelep avion. Nadam se da ce nasi piloti takodje imati tu srecu da ga koriste nad nasim nebom. Predobra je to ptica za nase potrebe, ali nesto se mora kupiti uskoro jer vreme leti.

Odgovori
Dr

Uuups, ocito moje razumevanje srpskog jezika je toliko opalo da nisam uvidio da je u pitanju narudzba, a ne isporuka

–> prvo shvatiti, zatim se izraziti :-)

Odgovori
Pe

Rafal je dobar avion, to stoji, možda i naj bolji izbor od svih aparata koji se sada prodaju, ali ako se sećate Foklandske krize i sukoba Britanije i Argentine, na početku sukoba, Argentinci su potopili Britanski brod, američkom protiv brodskom raketom, u naoružanju su imali francuske Miraže, posle toga, Britanci su dobili frekvencije za ometanje Argentinske tehnike i potukli Argentince bez obzira što su imali jako uspešan početak. A mi smo okruženi NATO zemljama i hoćemo da kupimo njihov avion, koji oni mogu da ometaju kako hoce!

Odgovori
д

Argentinci su potopili Britanski brod, američkom protiv brodskom raketom, брод је потопљен француском ракетом коју су имали на лагеру само 5 комада, у том рату аргентинцима су недостајале и класичне свио бомбе па су на енглезе бацали маневарске авио бомбе.

Ne

Koliko su dostupne informacije, Argentinci su potopili Britanske brodove sa francuskim raketama AM39 exocet.

al

@Perica

Francuskom raketom Exocet. U sukobu oko Foklanda Argentinci su koristili americke A4 Skyhawk i francuske Super Etendard sa kojeg je i lansiran Exocet koji je potopio HMS Scheffield razarac. Inace Argentina je raspolagala sa svega 5 cini mi se Exocet-a pa zbog toga nije bilo vecih dodatnih uspeha…

A u nekom novom sukobu sa NATO, najmanji problem bi nam bio ometanje aviona…

Zo

@Perica

Krstarica je bila Sheffield , avion je bio Super Etandard , raketa Exocet a bilo je oko 400 mrtvih .
Toliko. Po sjećanju

Ra

Svakako treba ostaviti po strani Francusku , za neka druga vremena.
Obzirom da su nam i isporuke PVO sistema Mistral, iako smo isplatili narudzbinu u celosti, drsko uslovljavali isporuku prethodnom priznajom Kosova kao države i uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.
Tek posle intervencije našeg Ministarstva Inostranih poslova i teških razgovora, na kraju smo dobili ono što smo naručili i uredno platili. Škola i nauk za budućnost. Opcija sa Ruskom Federacijom i Kinom svakako je mnogo zdravija i razumnija.

Odgovori
Sr

@Rassha
Kasnila je isporuka jer sve kasni. Jel mora u ovoj drzavi sve da bude teorija zavere?

Š

I na kraju je ispalo da kada smo platili, oni su nam isporučili Mistrale. Znaci ništa nije za verovati onom ludom čovi kada priča o tome.

Ti

Ocigledno je da sve kasni sa isporukom zbog krize sa cipovima i to nasi dobro znaju.Pogledajte rokove isporuka za nove automobile,i po 6 meseci od datuma placanja.
Mnogi svetski proizvodjaci telefona otkazuju cele serije svojih modela zbog nedostatka istih.
Sta mislite zbog cega su ameri naglo povecali interesovanje za Taivan? :)

Re

Nema nista od Rafala ali ne zbog Francuske vec zbog neozbiljnosti nasih predstavnika i vlasti.Da se i potpise ugovor za Rafal F4R dobili bi smo ih minimum tek za 5 godina.Eto, problem za Mistral su predstavljali nasi posrednici jer nisu uplatili novac,cim je novac uplacen Mistral rakete su isporucene.Resenje je u F-18 Super Hornet Block 3.Iskoristiti dobre veze sa Vilijem Montgomerijem, prikloniti se malo Amerikancima jer od Rusije i onako nemamo nista i Srbija ce kupiti po povoljnoj ceni dve eskadrile novih F-18 Super Horneta Block 3 sa AIM-120D.Avion je jeftiniji i bolji od Rafala plus borbeno dokazan.U Svajcarskoj polecu sa auto puta ima snimak, neverovatno kvalitetan avion a to je ono sto Srbiji treba…

Odgovori
Mi

Svicarska nema F18 Super Hornet

А

@Realan

Ф-18 тек уопште није решење. Куповина било чега америчког би била политичка сага пуна мина која би се завршила или неуспешно или са незванично ограниченим системом (јер нам АИМ-120Д тек никада неће продати).

al

@Realan
Svajcarska je korisnih Horneta a ne Super Horneta. Kao i Finska, Kanada i Spanija… Osim USA, koristi ih samo Australija, mislim da Kuvajt svoje nije jos dobio…

Po nadimku iza kojeg pises, trebao bi ipak biti malo realniji: 2 eskadrile novih Super Horneta sa sve 120D Amraam-ima? Samo u vlaznim snovima nas ljubitelja avijacije…

Sr

@Алекса
Bilo kakva asertivnost sa nase strane prema SAD bi bila politicka saga puna mina koja bi se zavrsila ili neuspesno ili sa ogromnim posledicama.

Ne govorim da trebamo da kupimo F/A-18, samo govorim da bez Americke (makar)indiferentnosti, RV necemo ozbiljno modernizovati. Vojska to naravno odlicno zna i ciljano se raspitivanje za Rafala i polovne EF jer to je ono preklapanje „nije americko“, a istovremeno ne mogu nista da prigovore.

Do

Stvarno neko misli da ce nam Ameri dozvoliti da opremamo vojsku kako mi mislimo?? Pa danas sutra da surujemo sa Kinezima i Rusima i radimo sharing informacija i opreme

Shvatate li vi da smo mi jedini bledoliki koji su im vratili samar i pretekli zivi kako tako!??

I posle ludaci spominju f16/18 itd LoL!! Dobijemo mozda one akrobatske bez opreme radara itd

Yo

Ne bih ja izbacivao Amere iz ozbiljne računice – tim pre što nema ozbiljnijih igrača – a pominje se i strateško partnerstvo sa USA, najavljuje intenzivnije investiranje i sl…
Ne bih izbacio iz računice npr. ni F-35 – nama je dovoljno da ne ulazimo u vojni savez kako bi izbegli eventualne karambole koji su aktuelni u Evropi, ali nema pouzdanijih partnera od Amera svidelo se to nekom ili ne…
Što kažu – to i rade, pa ako kažu da može – što da ne uhvatimo prihvat sa visokim tehnologijama u vojnom i civilnom sektoru…
Naravno da će „vrhovni“, po običaju i zarad marketinga, hteti da ispazari nešto neisporučivo iz Rusije ili Kine, ali ako ovde slete američke milijarde – zamrznuće ga duboko u paketu sa Vulinom i „službom“…

el

@Realan, ne znam kako misliš da sad Srbija naruči rafale da bi ih dobila za minimum 5 godina. Živojin je jasno napisao da Daso ima na kraju 2022. godine 164 ugovorena aviona.
Prošle godine proizveli su samo 14. Ne vidim kako bi Daso mogao povećati proizvodnju na cca. 40 godišnje pa da Srbija dobije za 5 godina avione. Vjerujem da su u stanju povećati ali na max. cca. 30 aviona u neko dogledno vrijeme…

Odgovori
Re

Od Rusa pvo od zapada avione i to pre sa Amerima dil za neki od f-ova.Naravno uz paket aranžman (da podelimo kosovo,a republiku Srpsku ako ne da pripojimo onda bar izvorni dejton gde RS ima svoju vojsku).Evropljani su neozbiljni.

Odgovori
Ma

Nije trenutak da se kupuje novi avion IV generacije, na zalasku karijere.
Srbija treba da kupi 6-12 polovnih MiG-29, da pojaca postojecu eskadrilu i saceka 2030, kad krece proizvodnja novih modela V generacije: KF-21, TF-X, Su-75, J-31/35.
Rafale je bacanje para u IV generaciju.
2030. ce Rafale biti pregazen vremenom, svaka susa na planeti ce moci da kupi stelt avion V generacije.

Odgovori
Zo

@Mara

Dabogda nas pregazilo još 24 Rafala
Uz ovih 12 :)

du

Covece, mi ako ne uzmemo rafale, propascemo skroz na skroz, kakva se medijska kampanja vodi…Pa po ovome sto ste napisali mi necemo doci na red za 50 godina, koliko imaju narudzbina…
Ne uzimati nista sa zapada ako cemo u nekom sukobu ostati bez rezervnih delova, municije, kada nam budu najvise trebali.Za air-policing nam je dovoljno i par aviona ali ako cemo te avione upotrebiti za sukob, potreban nam je pouzdan partner koji nam nece uvesti embargo cim neki od tih aviona hipoteticki nadleti Kosovo..Okruzeni smo nato zemljama i tesko ce biti bilo sta nabaviti od Kineza, Rusa, barem trenutno, sto ne znaci da se to sve nece promeniti za par godina…Ja sam za jeftino resenje i pre bi uzeo 20 kineskih osrednjih aviona nego 10 francuskuh, americkih za iste pare..Sacekati malo, koju godinu, dotle ce se neke stvari iskristalisati , ne trcati pred rudu

Odgovori
Mi

Srbiji ce da prodaju Aim-120D? Da mozemo da nisanimo koga? NATO komsije? Boze sacuvaj.

Odgovori
St

Tu količinu aviona, če isporučiti na sveti nikad.

Nema se surovine, a ni proizvodnju iste na zapadu. Kad kojim slučajem stigne gledaju dal da je daju u avion ili u nešto drugo i o tome čute ko zaliveni.

Odgovori
Yr

Rafalnam je u ovoj političkoj situaciji jedina realna opcija. Pre Korone su štancali 25 aviona godišnje, ako bi ove godine naručili FR4 počeli bi da pristižu taman negde kad krenu da ispadaju Migovi. Francuskoj je u Srbiji dato dosta ekonomskih ustupaka i to nije slučajno, od njih se očekuje saradnja na polju nabavke sofisticiranog naoružanja, a nisu ni gadljivi na pare. Da ne pominjemo da zapadu jeste bitno da Srbija nabavlja oružje od njih u situaciji kad pre svega Kina svojom ogromnom ekonomskom snagom počinje da ima ozbiljan uticaj. Ne zaboravite da je kineska ekonomija i nominalno i realno veća od cele EU. Nebuloze o nama kao „ruskim saveznicima“ su vlažni snovi paćenika. To što ne trčimo da dokazujemo poltronstvo EU i SAD i sagledavamo situaciju onakvom kakva jeste „surovi obračun svetskih sila u koji su uvukli mučenu Ukrajinu i uništavaju je“ ne znači da u potpunosti podržavamo akcije druge strane. Da ne počinjemo po 500-ti put priču od 2014. pa na ovamo šta se izdešavalo, ko je šta uradio, ko je imao koliko glasova u kojim delovima države, ko je gazio mirovne sporazume i pod čijim pritiskom, gde su razmeštane rakete i sl.

Odgovori
NS

Francuzi vole pare. Od njih smo kupili Mistral rakete, narucili smo radare za VOJ, uzeli smo inercijalne sisteme za Orao i svasta nesto za namensku.
Nevidim da su oni nesto gadljivi na pare. Pogotovu za tako malu kolicinu aviona koja za velike igrace neprestavlja opasnost a ni izazov. Osim toga Srbija je okruzena NATO zemljama tako da im nismo ni izazov sve sa Rafalima, kineskim FK-3 i ruskim Pancirima. Samo ce da zavrnu slavinu i to lakse nego 90-tih jer smo sad okruznei NATO i EU zemljama i nemamo izlaz na more. Netreba im saglasnost UN i slicno.
Svakako nece propustiti priliku da dobro zaradae na prodaji Rafala Srbiji.
Mi sad i da hocemo nemamo izbor moramo uzeti avion sa zapada jer ce rusi poduze biti pod sakncijam barem 10-tak godina a za vojnu opremu mozda i duze.
A francuzi i Rafal su pa skoro i jedina ozbiljna opcija.
Kina nam je predaleko a postoji mogucnost na duze staze da i oni udju u neku vrstu ekonomskih sukoba ako ne i ratnih sa zapadom tako da nisu bas pouzdano resenje (vec ih amerikanci obuzdavaju).
Inace bez podrske proizvodjaca ni jedan moderan avion nemoze dugo leteti 1-3 godine. Veoma je skupo nabaviti recimo sve sto ti je neophodno da imas u stoku za odrzavanje aviona u periodu od 10 godina a i pitanje je da li bi to prodavac mogao i zeleo da ti proda, tj mozda bi ti i prodao ali ne ono sto ti zelis vec ceo set koji bi sadrzao sve i svasta i to verovatno po paprenoj ceni.

Odgovori
om

„Francuzi vole pare“…. Vi kao malo dijete brbljate.
Pa zar ne vidite što se u svijetu događa. Neće više Francuska biti na strani Rusije kao u prošlosti. Gotovo je svijet se polarizira između istoka i zapada.
USA ,Francuska , V.Britanija, Poljska Njemačka… ,postaju čvršći saveznici. Rusija i njezini sateliti ispadaju iz te priče.
O kakvim to parama vi pričate. Zbog srpsko ruskog sveta Vučić balansira ali zapravo gubi priključak za zapadom. Pritisci su veliki i konačno će biti prisiljen da zauzme poziciju… cijena…ne znam.

Xe

>> cijena…ne znam.

CIjena sitnica, naftna industrija poklonjena Rusima, Bor kinezima, milijardu dolara godisnje prihoduju, Srbija od toga ima par hiljada zaposlenih u tom kraju i nerealne ekoloske stete…

Zo

@ NS posmatrac

Zemlja koja ima BDP 10 000 milijardi $ ( govorim napamet ) će mijenjati svoju politiku zbog vojne narudžbe od 2-3 milijarde $ . I to kroz par godina , ne odjednom ?
Smiješno je o tome razgovarati uopće

Br

Istorija se ponavlja, a Turska, Emirati, Arabija i Katar imaju vise od 1000 modernih bomrbenih aviona, a vladaju polu-serijatski zakoni. I ne staju sa naoruzavanjem. Da nema Amerike, Evropu bi vec mogli da pregaze.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor