Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

19. jul 2024

Slovenija planira da nabavi francuske sisteme PVO Mistral

16. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024
Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen
Mađarska je nabavila 11 radara EL/M-2084 MMR od kojih najverovatnije 5 mobilnih M-MMR / Foto: Ministarstvo odbrane Mađarske

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

Prvi novi mađarski mobilni, trodimenzionalni, AESA Multi-Mission Radar (MMR) radar EL/M-2084, koga je u saradnji sa kompanijom „Rheinmetall“ Kanada proizveo izraelski „Israel Aerospace Industries“ (IAI) Elta, zvanično je predat odbrambenim snagama Mađarske (Magyar Honvedseg, MH) na ceremoniji koja je održana 7. juna u kasarni Komandnog i kontrolnog centra MH-a u Vespremu, u centralnom delu zapadne Mađarske.

Događaju je prisustvovao mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički koji je kazao da novi radar odgovara izazovima 21. veka i da će u velikoj meri doprineti mogućnosti stvaranja potpune slike o vazdušnoj situaciji iznad Mađarske, kao i savezničkog NATO vazdušnog prostora.

– Ovi višenamenski 3D radarski sistemi, zajedno sa raketnim sistemima NASAMS i četiri nova lovca Gripen čine štit koji garantuje bezbednost mađarskog naroda – rekao je mađarski ministar odbrane.

Radari EL/M-2084 zameniće sovjetske radarske sisteme P-37, PRV-17 i ST-68U / Foto: Ministarstvo odbrane Mađarske

Javna prezentacija pokazala je da se mađarski sistem EL/M-2084 sastoji od tri glavna modula – antenskog sistema, kabine operatora i sistema za napajanje – ugrađenih na kamione MAN konfiguracije 8×8. Može da podrži izvođenje zadataka kontrole vazdušnog prostora, artiljerije i raketnih sistema zemlja-vazduh, i sposoban je da preusmeri vertikalne i horizontalne radio talase koristeći najsavremeniju tehnologiju poluprovodnika i faznu antensku mrežu.

Brzina rotacije antene EL/M-2084 je tri puta veća od do sada korišćenih radara sovjetskog porekla, što rezultira tri puta bržim ažuriranjem podataka. Tehnologija može istovremeno da otkrije različite tipove aviona – od velikih teretnih aviona velike brzine do srednjih dronova male brzine, kao i balističke artiljerijske granate.

Isporuka prvog EL/M-2084 Mađarskoj rezultat je narudžbine koju je vlada u Budimpešti potpisala 11. decembra 2020. u ugovoru o nabavci 11 radara EL/M-2084 MMR u dve konfiguracije: mobilni (M-MMR ) i stacionarni/fiksni (F-MMR). Tačan broj M-MMR i F-MMR radara u narudžbini nije zvanično preciziran iako se zna da je ukupan broj 5+6 radara.

Novi radari u službi MH postepeno će zameniti postojeće modernizovane sovjetske radare P-37, PRV-17 i ST-68U i dopuniće tri 3D AESA radara Leonardo (Selex) RAT-31DL L-band (koji rade sa položaja u Bekeščabi, Medina i Bankut) efikasnog dometa od preko 500 km. Pored toga što će biti okosnica nadzora vazdušnog prostora NATO i mađarske nacionalne mreže protivvazduhoplovne odbrane, EL/M-2084 će obezbediti najsavremenije kontra-baterijske sposobnosti za artiljerijske pukove mađarskih odbrambenih snaga.

Raketni sistem Mistral u naoružanju mađarskih odbrambenih snaga. U pozadini je komandna stanica MCP / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Modernizacija kapaciteta PVO MH je već uveliko u toku. Nakon što su već koristile ranije verzije raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane veoma kratkog dometa MBDA Mistral (45 dvostrukih lansera Mistral Atlas i 9 komandnih stanica MCP), koje su već nadograđene kao deo programa nacionalne odbrane i razvoja snaga Zrinjski 2026., u junu 2023. Mađarska se zajedno sa Estonijom, Mađarskom, Belgijom i Kiprom pridružila inicijativi koju predvode Francuzi za zajedničku kupovinu dodatnih količina sistema Mistral 3 čiji razvoj je pokrenut 2019. godine. Ovoj verziji sistema su značajno poboljšane performanse, sposoban je da pogađa ciljeve na udaljenosti od 7 km po daljini, a sistem je posebno efikasan protiv dronova i helikoptera.

Na drugom događaju, 7. novembra 2023. Mađarska je iz Norveške preuzela isporuku svoje prve dve od sedam naručenih vatrenih jedinica sistema protivvazduhoplovne odbrane NASAMS, u okviru ugovora od 410 miliona evra potpisanog novembra 2020. Sisteme čija nabavka ima za cilj da značajno pojača kapacitete protivvazduhoplovne odbrane zemlje, isporučila je norveška kompanija „Kongsberg Defense and Aerospace“ u saradnji sa američkim  „RTX Corporation“ (ranije Raytheon Technologies Corporation).

Na ceremoniji primopredaje koja je održana u Đeru, mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički rekao je da je njegova zemlja nabavila potpuno novi, najsavremeniji raketni sistem protivvazduhoplovne odbrane, koji će biti kamen temeljac transformisane mađarske vojske sa borbenim sposobnostima 21. veka. U tom cilju, NASAMS će koristiti raketni puk protivvazdušne odbrane Győr, koji će zameniti svoje sovjetske mobilne sisteme protivvazduhoplovne odbrane kratkog do srednjeg dometa 2K12 Kub (zapadna oznaka SA-6 Gainful).

NASAMS je veoma prilagodljivo rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu sastavljeno od rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) i radara „Sentinel“ koje proizvodi američki RTX. Može da identifikuje, prati, nišani i uništi avione, helikoptere, krstareće rakete i besposadne letelice, kao i da od pretnji iz vazduha obezbedi bolju zaštitu objekata visoke vrednosti.

Kako bi naoružala svoje NASAMS-e, Mađarska će dobiti 180 raketa AMRAAM i 60 AMRAAM-Extended Range (AMRAAM-ER), kupljenih od Sjedinjenih Država preko linije FMS (Foreign Military Sales). Prema američkoj agenciji za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), troškovi nabavke ovih raketa iznose oko 730 miliona dolara.

Očekuje se da će prva mađarska jedinica sistema PVO NASAMS dostići operativnu sposobnost do kraja ove godine.

U još jednoj investiciji u kapacitete protivvazduhoplovne odbrane MH, mađarsko ministarstvo odbrane dodelilo je u decembru 2023. nemačkoj kompaniji Rheinmetall konceptualni razvojni ugovor od 30 miliona evra sa ciljem da prilagodi svoj sistem protivvazduhoplovne odbrane SkyRanger 30 (naoružan topom Oerlikon KCA 30 mm kalibra 30×173 mm) za upotrebu na budućem mađarskom mobilnom PVO sistemu baziranom na borbenom vozilu pešadije Lynx KF41. Razvojni projekat će činiti deo inicijative European Sky Shield Initiative (ESSI) kojоm se nastoji da se u narednim godinama značajno unaprede evropske sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane.

Mađarska je nabavila 218 borbenih vozila pešadije KF41 Lynx / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Vlada u Budimpešti je do sada naručila 218 borbenih vozila pešadije „Rheinmetall“ KF41 „Lynx“ sa Rheinmetall-ovom kupolom 30 mm „Lance“ sa ljudskom posadom, a prvo od njih je predato u oktobru 2022. U okviru prve faze proizvodnje 46 vozila je već stiglo iz Nemačke. Ostatak od 172 vozila, biće deo druge faze proizvodnje koja se organizuje u fabrici u Mađarskoj u gradu Zalaegerseg, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 50 KF-41.

Kao deo svoje protivvazduhoplovne odbrane, ratno vazduhoplovstvo trenutno koristi 14 lovaca Saab JAS-39 Gripen (12 jednoseda JAS-39C i dva dvoseda JAS-39D) koje od 2006. godine koristi taktička lovačka eskadrila „Puma“, u okviru 59. vazduhoplovne baze „Dezső Szentgyörgyi“, u vazduhoplovnoj bazi Kečkemet, koja se nalazi u blizini istoimenog grada u okrugu Bač-Kiškun. Ovi avioni, koje Mađarska koristi na osnovu ugovora o iznajmljivanju, postaće vlasništvo Mađarske početkom 2026. Pored njih, flota će porasti na 18 Gripena nakon što je 23. februara 2024. Mađarska najavila potpisivanje ugovora o kupovini dodatna četiri JAS-39C. Prema sporazumu, Švedska će takođe pružiti podršku i logistiku za avione u periodu od 2026. do 2036. godine.

Mađarska takođe razmatra proširenje svoje flote borbenih aviona Gripen putem kupovine varijante Gripen E, kazao je 20. maja 2024. Åsa Thegström, potpredsednik i zamenik šefa aeronautike kompanije Saab. Thegström je potvrdio da vlada u Budimpešti razmatra moguću nabavku Gripena E kako bi ispunila sopstveni zahtev da ponovo ima dve operativne eskadrile mlaznih borbenih aviona „prve linije“. Eventualno uspostavljanje druge eskadrile bi verovatno značilo da će Mađarska nabaviti dodatnih 18 mlaznih lovaca Gripen E pre kraja decenije. Ove snage će verovatno delovati i braniti vazdušni prostor Mađarske i NATO-a iz vazduhoplovne baze Papa, koja se nalazi u blizini istoimenog grada na severozapadu Mađarske.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Sr

Ostajem pri stavu da planirajuće bombe, naročito SDB, čine sisteme poput NASAMS pa čak i Buk gotovo beskorisnim protiv modernih borbenih aviona, nogotovo zemljama bez strateške dubine kao što je Srbija ili Mađarska. Ako avijacija dejstvuje sa 60-70km daljine(JSOW preko 100), šta tu NASAMS može da uradi? Realistčno posmatrano, jedino mogu služiti kao odbrana strateški važnih objekata od krstarećih raketa. Da, sužavaju opcije ofanzivnih dejstava na stand-off naoružanje i komplikuju operativno planiranje, ali sa današnjim kompletima koje će čak i jedna Srbija uskoro da poseduje, ogromna je investicija kupovati takve sisteme za jako sužen spektar zadataka.

Odgovori
Ev

Србофил,

ако цртамо вероватан профил напада на Србију, више мање напад услеђује истовремено са неколико страна копна, из или преко вапо суседних земаља и са мора.
Прво иде по радарима, аеродромима , Комуникациским и командним центри, ПВО итд. Иде истовремено са масовним дроновима, Авијацијом са планирајућим Бомбама, ВБР и Далекометном артљеријом, Све то уз најајаче могуће Ел.Ометање.
Такав напад иде у рецимо првих 10 дана.
Од резултата тог напада зависи даљи ток.
Слажеш ли се?
Ако Да, онда је само онај начин одбране државе од таквог сценарија једини исправан, па стога долазе у обзир само они системи кој бар тих првих 10 дана могу успешно да дејствују. АКо не могу , шта год, од кога год да су, они су само скупа олупина!
Дакле, Тактичко технички завтев је пројектовање таквог система одбране за Србију, Интерграција и преживљаваље уз успешно дејство узвраћање и одврађање, када то тек имамо можемо у другом делу да предвидимо да нападач мора да мења тактику, и која би то онда била, узимајући у обзир потецијане његове и наше губитке па тако даље.
Финално та слика и конфигурација ће бити потпно другачија од Мађарске сигурно, тако да поглед преко плота није погрешан али није решење.

Sr

@Evoprc
Doktrinarno i prema strateškim planovima, takav napad se ne očekuje. To što ste opisali je napad NATO ili barem veće grupe saveznika iz te ogranizacije. On ne bi išao tako nego bi prvo uveli sankcije koje bi rezultirale totalnim krahom privrede, bankrotom i prezaduživanjem, zatim potpunim nestanakom svih kritičnih energenata(jer bukvalno sve ide preko NATO), egzodusom velikog dela stanovništva(prvi bi pobegli ovi što pišu grafite „da se vojska na Ko… i što ovde pišu komentare „izadaja je kupovati od agresora bolje J-10“ i to bi pobegli na taj isti zapad) i na kraju totalna kapitulacija bez potrebe da se metak jedan ispali. Zapravo do toga ne bi došlo jer bi svaka vlast popustila što je i očekivano. Srbija danas nema izlaz na more, zalihe Jugoslavije, ni državna preduzeća ni Rumuniju, Mađarsku i Bugarsku van NATO i EU koje bi švercovale energente i robu široke potrošnje i ima par miliona stanovnika manje.

Odbrambeni sistem služi da spreči individualni akt agresije i oportunizam, ne da „brani Srbiju od celog zapada“ jer je to em glupo, em nemoguće.

Sa tehničke strane, Srbija već poseduje sisteme PVO dometa preko 100km koji drastično ograničava upotrebljivost taktičke avijacije. U prevodu Mađarima treba Patriot, SAMP/T itd. kao što je recimo Rumunija nabavila.

Pe

Bukvalno. Samo nam zaprete uvođenjem viza u Zapadnu Evropu, kapitulirali smo.

Naravno, Tango Six šalje identitete svih komentatora u NATO štab, po komentatore dolaze prvo. Mi molimo da budu nemilosrdni.

Ig

Srbofil,
avijacija može neometano djelovati planirajućim bombama samo dok protivnik nema odgovarajuću lovačku avijaciju kojom bi rušio te bombardere, kao što je dosadašnja situacija u Ukrajini.
Vidjet ćemo da li će se stvari promijeniti dolaskom F-16. I dalje to neće biti izjednačene avijacije, ali ne vjerujem da će SU-34 i kompanija to bombardiranje obavljati baš tako neometano kao dosad.

Dj

Jedrece bombe lansiraju sa velike visine za maksimalan domet, sistem navodjenja je verovatno jednostavan, dakle lete pravolinijski, to su spori ciljevi a RCS-a je oko 1kvm, tako da ne vidim zasto ih PVO sistemi ne bi jedan deo mogli identifikovati i obarati. Takodje ometanjem GPS one ili ne rade ili moraju da se prebace na INS tako da… U Ukrajini ne postoji PVO u blizini fronta, niti sistematska dejstva u EM spektru, niti lovacka avijacija, niti smeju obarati „nosace“ krilatih bombi iznad teritorije RF itd…

Sr

@Djuka
Retko koji sistem PVO uopšte može da dejstvuje na takve ciljeve i kako ćete raketama od 3 miliona po komadu koje se proizvode u malim serijama uništavati jeftine bombe kojih npr. u slučaju SDB može biti par desetina u jednom salvu sa jedne platforme? 4 ship formacija F-15E izbaci 80 GBU-39.

Ako NASAMS stacionirate dovoljno blizu linije fronta da se uopšte upotrebi, bukvalno je u dometu minobacača, a kamoli nečega potentnijeg.

Mi

Djuka
Jedrece bombe su se pokazale kao najtezi ciljevi za obaranje sa PVO. Takodje i za ometanje. Tako navode zapadni vojni izvori, u poredjenju sa ostalim gps vodjenim raketama i dronovima.

Ma

Mađari će za moguće planirajuće bombe i slične prijetnje iz zraka koje ne lete jako velikim brzinama upotrebljavati Skyranger, ne NASAMS. Zato ga i kupuju, kao što izgleda planiraju još neki Mađarski susjedi.

Dj

>> Jedrece bombe su se pokazale kao najtezi ciljevi za obaranje sa PVO. Takodje i za ometanje.

Proizvoljna konstatacija, svako sredstvo koje se bazira na GPS/INS je na isti nacin tesko ili jednostavno ometati. Svakako je teze oboriti krstarecu raketu koja leti nisko, brza je i manevrise! Sta mislis zasto krstarece rakete uopste postoje? Bilo je i pre 60 godina poznato da bomba sa krilima moze da se otkaci sa aviona i koristeci kineticku i potencijalnu energiju lansirne platforme, bez motora, nekako navede na cilj, pa su ipak radjene balisticke i krstarece rakete?

Dj

>> To što ste opisali je napad NATO ili barem veće grupe saveznika iz te ogranizacije.

Iz cista mira? Potpuno nemoguce. Ako bi Srbija cisto hipoteticki napala nekoga, recimo Kosovo ili BiH, NATO bi verovatno postupio kao u Ukrajini, dakle sankcije i podrska napadnutoj strani bez direktnog vojnog mesanja. Medjutim ne postoji motiv za tako nesto, vladajuca oligarhija u Srbiji je prezadovoljna trenutnom situacijom, to sto oni preko medija loze rulju na nacionalizam i rat je druga stvar. Rulja ne pocinje rat nego recimo samo malo lincuje nekoga u kafani ko se usudi usprotiviti se mejnstrimu, mozda pretuce nekog novinara ili politickog aktivistu koji je pre toga bio targetiran itd.

Mi

Srbofil, sam NASAMS i Mistral uz dovoljno najmodernijih radara su vise nego dovoljni za Madjarsku jer nemaju neprijatelja u komsiluku. Lansiraju Aim-9 ic vodjene i Aim-120 aktivne radarske. Apsolugno ih moze samo treci svetski rat aktivirati d koriste te PVO sisteme protiv nekih planirajucih bombi, ali prvo treb eprinatelj da prodre dosta dublje. U mirnodobsko vreme su idealne za zastitu neba pored gomile novih radara i Gripen. A nećemo se iznenaditi kad Orban naruči i PVO sistem velikog dometa. Korak po korak.

Ev

Србоафил,
Поставља се питаље кој напад доктринарно иначе да очекујемо ако није 1999 2.0 уз евентуални конфликт неког локалног карактер као предигру или улазни пресценарио? Не, ја мислим да им је овај сценарио у глави као једини заиста опасан.
Већ смо констатовали како ће се завршити ако је тај у питању.
Исто тако смо констатовали да може опет да се догоди и да ће опет бити нужна нека одбрана на неко време. У супротном, се постаља питање што уопште да набавимо више него што се има, уз нужну модернизацију. И тај сценарио је за мене у реду. Оно што мени није у реду је издатак од 3-5 Мрд на разноразне играчке које би нам били полупане одмах , чисто ради надгорњавања са комшијама који су део Нато-а то је потпуна бесмилица!

Sr

@Evroprc
Pročitajte strategiju nacionalne bezbednosti, ima i nova „bela knjiga“. Što bi zemlje NATO bombardovale svoje pare ovde? To što određeni mediji plasiraju priču kako ćemo mi da teramo neki inat zapadu i vi u to verujete je vaš problem. U realnosti bez njihovih fabrika, kredita i pre svega tržišta, mi možemo samo da ugasimo svetlo, a vojno smo neutralni onoliko koliko njima odgovara i možda još 10% preko.

Ga

@Evroprc tvoja zamisao ima smisla za zemlje vece površine i složenije konfiguracije kao sto je bila ex. SFRJ. Za zemlje površine 50.000-100.000 km2 takav koncept ne prolazi i imaginaran je u potpunosti. Ovo sto si ti naveo predstavlja rat sa vise zemlja, te je kao takav odmah u startu izgubljen. Prevashodno profil napada ne mora biti usmeren ka kritičnoj infrastrukturi, nastupa ekonomska kriza i time socijalna ugroženost, imali smo iskustvo u trajanju od 78 dana, sta nas je primoralo na potpisivanje Sporazuma? Sankcije, egzistencija, nestašica, broj žrtava, a agresor nije kopneno usao na nasu teritoriju. Nasa sreca je sto nismo trenutno interesantni bilo kome, svaka zemlja u okruženju ima i previše teritorije, ali nema stanovnika. Demografija je losa slika svakog. Od koga bismo se mi mogli braniti? Svaka zemlja je clanica NATO saveza. Vojska treba da postoji, prevashodno zbog pomoci civilnom sektoru i sprečavanju terorističkih akata, sve ostalo nema smisla u ovom vremenu. Niko nam ne spori da sanjamo snove, ali realnost je druga prica.

Odgovori
Ev

Galeb G4,

Па сам си реако, све што сам написао је Агресија 1999 2.0. са истим ВАПО као и данас ,уз нека нова искуства из УКР итд. , исход опет би био исти. Нажалост је био реалан. Исход јасан из почетка.
Отпор си могао да пружаш , што ти негде диже вредност, само је у томе сврха мале војске, да ако не може да одврати може да убоде ту и тамо, али сценарио и исход би били исти.
Оно што је интерсантно јесете да је исти сценарио напад са више страна на Србију 1914, 1941, 1991-1999. Тако да мислим да је то и једни стварно опасни, али и максималистићки сценарио.
Не слажем се са улогом војске, јер за сва друга не максималистична ратна сценарија је добро осмишљена Војска у регионалном Конфликту битна и потребна, а и тај сценарио постој.!!
Тако да у ствари за тај сценарио немаксималистчки се исто тако наоружаваш, Макималистичи је за 80 так дана завршен, како год да си се наоружао!

А

@Galeb G4

Балкан је и даље нестабилна регија (и на све то је окружен подједнако нестабилним регијама), те је то први разлог зашто би Војска морала да буде у стању да одреагује на неке локалне кризне моменте и да по потреби опет води локални рат, јер је то најреалнији могућ сценарио рата на Балкану.

@Evroprc

Напад са више страна јесте класичан сценарио када европска/светска сила напада Србију (и ту је одговор једноставан, или практикујемо тоталну одбрану ко ЈНА, или ћемо да планирамо превентивни напад ко Израелци). Ван тог контекста, такав ниво организације у региону искључиво је тешко замислив.

Ev

aleksa
У одговору Г4 сам написао и да постој потреба за другим сценаријима сем овог 1999 2.0 како га зовем то су дејства у будућим регионалним конфликтима, е ту не видим офанзивну одбрану за нас, из неколико разлога ( ту одбрану имају само веике силе или мале са девелим леђима велики- На моју велику жалост!) . Тако да , на жалост, остајемо на тоталној одбрани 2.0.

Re

Svaka čast Madjarima na opremanju vojske.Smislene nabavke vrhunskog naoružanja.Premrežiće celu državu a i pola Evrope odličnim radarima,odabrali su za njihovu teritoriju vrhunski avion i to punom eskadrilom a ne kao mi večito jajarenje sa pola eskadrile.Još kad im stigne i E varijanta druge pune eskadrile mirni su bar dve tri decenije.Ne znamo kakvi su sa dronovima,još tu da se isprse i to je to.Svakako i nama trebaju bar dve jače eskadrile prevashodno lovaca da bi zaokružili RV i PVO sistem.Orliće zameniti ozbiljnijim dronovima veće nosivosti što i jeste neki cilj,i najbitnije čuvaju se životi pilota.Vidi se u Ukrajini da je artiljerija u sadejstvu sa dronovima ostala kraljica rata.

Odgovori
Ne

Gripeni . . . pih. Mi cemo uber mocne Rafale. Ima se, moze se!

Odgovori
Mo

Eto nama „novih“ Kubova u naoružanju.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor