[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
Ministar odbrane potvrdio nove probleme sa isporukama naoružanja iz Rusije i Kine; analiziramo šta još nedostaje
Srbija poseduje jednu bateriju kineskog sistema PVO FK-3, najavljena je nabavka ukupno 4 baterije / Foto: Dimitrije Ostojić

Ministar odbrane potvrdio nove probleme sa isporukama naoružanja iz Rusije i Kine; analiziramo šta još nedostaje

Gost emisije ‘‘Jutro‘‘ televizije Prva u nedelju 25. decembra bio je ministar odbrane Miloš Vučević. Iako je bilo predviđeno da se sa ministrom razgovara o mnogim aktuelnim temama, najveći deo emisije je bio posvećen trenutnoj krizi i događajima na Kosovu i Metohiji.

O daljem opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i vojnom opremom (NVO) bilo je reči tek na kraju gostovanja i to veoma kratko. Pored toga što srpski ministar odbrane nije rekao mnogo, od njega smo saznali neke činjenice koje daju povoda za analizu i sumiranje svega što je Srbija od NVO naručila iz inostranstva, šta je od toga isporučeno, a šta još uvek nije.

Na pitanje o tome šta Srbija nabavlja od novog oružija, Vučević je kazao da se nabavlja sve ono što je potrebno, ono što su Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane definisali kao prioritete, a otkrio je i da je ‘‘stiglo neko novo naoružanje sa zapada‘‘, i dodao – ‘‘to će predsednik kada dođe vreme objaviti‘‘.

RV i PVO čeka na isporuku tri dodatna transportna višenamenska helikoptera Mi-17V-5 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U daljem izlaganju, Vučević je naveo da ‘‘imamo problema sa isporukom onoga što smo platili iz Ruske Federacije, zbog sukoba, zbog sankcija‘‘, i konstatovao da te sankcije ne pogađaju Rusku Federaciju i da ‘‘to bude jasno i zemljama sa zapada, to i kažemo u razgovorima, pogođena je Srbija koja je platila, a nije dobila ono što je platila‘‘.

Srbija međutim nema problem samo sa isporukama NVO iz Rusije. Ministar je sada prvi put javno kazao da ‘‘imamo problem sa isporukama naoružanja iz NR Kine, isto oko transporta‘‘, kao i da sa druge strane ‘‘ovi neki drugi neće da nam prodaju‘‘, ne precizirajući o kakvim sredstvima je reč.

Vučević je na kraju pomenuo i nabavke za vojsku iz domaćih izvora, rekao je da se spremaju velika ulaganja u namensku industriju kako bi se ‘‘videli noviji, moderniji proizvodi‘‘. Naveo je i da je u petak 23. decembra u ministarstvu odbrane prisustvovao sastanku čija je tema bila, kako je rekao ‘‘najveće opremanje vojske u poslednjih 40-50 godina‘‘ što je plan do 2026. godine.

Nema više preleta ni preko Bugarske?

Da će Srbija sigurno imati problema sa isporukom naoružanja iz Rusije, bilo je jasno nakon početka rata u Ukrajini. Ove godine iz Rusije vojsci skoro ništa da nije stiglo od onoga što znamo da je naručeno, a naručeno je NVO u vrednosti od sigurno nekoliko stotina miliona dolara, od kojih je dobar deo već plaćen. Jedina značajna je isporuka protivpožarniog helikoptera Ka-32A11BC za Helikoptersku jedinicu MUP-a. Međutim, radi se o civilnoj, dakle neborbenoj letelici.

Kako nemamo uvid u ugovore koji su potpisani, ne znamo ni rokove isporuke NVO, ne samo iz Rusije, već iz gotovo svih drugih zemalja. Ne možemo sa sigurnošću reći šta je ove godine sve trebalo da stigne od ruske tehnike, niti šta će možda stiči sledeće ili narednih godina.

Prošle godine je zvanično u više navrata saopštavano da su iz Ruske Federacije naručena četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M (Srbija već ima četiri), tri transportna višenamenska helikoptera Mi-17V-5 (VS raspolaže sa pet ovakvih letelica), dve baterije artiljerijsko-raketnih sistema PVO Pancir-S1M (u naoružanju je već baterija Pancira-S1E), i nepoznat broj sistema za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha.

Prototip unapređenog Pegaza naoružan vođenim raketama FT-8D / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Osim novih Mi-35M iz Rusije, Srbija očekuje i 11 polovnih Mi-35P sa Kipra, o toj nabavci su prvi put kiparski mediji pisali još avgusta prošle godine, kupovina je u narednom periodu analizirana, a definitivna potvrda da se ovi helikopteri uzimaju stigla je od predsednika Srbije sredinom septembra ove godine.

Najveće pojačanje Vojsci Srbije, konkretno RV i PVO, stiglo je aprila ove godine iz Kine u vidu raketnog sistema PVO srednjeg dometa tipa FK-3. Isporuka teškim transportnim avionima Y-20 kineskog ratnog vazduhoplovstva trajala je nekoliko dana, tri puta je na batajnički aerodrom sletalo po šest aviona što je ukazivalo da je u pitanju velika isporuka. Vrlo brzo javnost je mogla da vidi da je reč o jednoj bateriji koju čine najmanje 15 vozila, najavljeno je da će biti nabavljeno ukupno četiri baterije, kao i da će isporuke biti nastavljene do kraja ove godine.

Vučevićeva izjava sada prvi put potvrđuje da kinesko naoružanje ovoga puta neće moći da preleti ni Bugarsku, kao što je to do sada bio slučaj. Pored kompletiranja isporuke FK-3 isto bi moglo da zadesi i besposadne letelice CH-95 čija kupovina se spominjala prošle godine. Iz Kine su na samom početku godine stigla i dva prototipa domaće besposadne letelice Pegaz na kojima je primenjena tehnologija sa besposadne letelice CH-92A koja se već nalazi u naoružanju Vojske Srbije.

Jedna od varijanti sistema PASARS imaće rakete sistema PVO Mistral / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Kada su u pitanju narudžbine i isporuke sa zapada, početkom novembra meseca saznali smo da iz Francuske već dve godine kasne raketni sistemi PVO Mistral malog dometa. Zaista, osim gabaritno-težinskih modela lansera raketa koji su prošle godine prvi put primećeni na artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS, Srbija ni nakon tri i po godine od objavljivanja da je kupljeno 18 sistema sa 50 raketa, nema u naoružanju Mistrale.

Ono što se mora napomenuti vezano za francuske isporuke je izjava prethodnog ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića da će vojska tokom ove godine dobiti osmatračke radare (najverovatnije da je reč o radarima Ground Master), kao i da su ugovorena ukupno 22 radara koji će stizati narednih godina.

Iz Francuske je, sa druge strane, u civilnom segmentu, ipak bilo isporuka. Helikopterska jedinica MUP-a dobila je sva tri ugovorena srednja višenamenska helikoptera H215 Super Puma.

Drugi primećeni BK.117D3m za RV i PVO VS je VIP verzija u bojama srpske zastave / Foto: Alexander Lutz

Možda je još uvek rano konstatovati da kasni isporuka nemačkih lakih višenamenskih helikoptera H145M. Znamo da ih je naručeno još 10 u varijanti sa petokrakim rotorom BK.117D3m (Srbija već ima 5 BK.117D2m), prvi helikopter iz nove tranše primećen je u fabričkom krugu još početkom jula ove godine, drugi sredinom decembra, i da je, ukoliko ne bude problema kao u slučaju ostalih nabavki, za očekivati da isporuke krenu u 2023. godini.

Jedinu bar imalo transparentnu nabavku imali smo u slučaju narudžbine dva srednja transportna aviona Erbas C295. Ugovor vredan ukupno 81 milion evra potpisan je krajem februara, saopšteno je da će avioni imati najsavremeniji paket avionike i da će isporuka krenuti krajem 2023. godine.

Da li je Srbija, pored kineskih i domaćih besposadnih letelica, nabavila i turske izviđačko-borbene TB2 Bajraktar još uvek nije sasvim jasno. Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju je dao početkom septembra ukazuje da su ove letelice naručene, i da Srbija želi da tu narudžbinu značajnije poveća, sa, kako je Vučić rekao, ‘‘prvobitno dogovorenih nekoliko desetina na nekoliko stotina miliona evra‘‘. Ako bismo analizirali strane nabavke Bajraktara, za nekoliko desetina miliona evra može se kupiti bar 6 letelica, dok za nekoliko stotina miliona evra dobijate, 18, 24 pa i više TB2.

Još kamiona, još specijalaca

Komandna stanica kineske BPL CH-92A na domaćem kamionu FAP 2228 / Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević juče je obišao preduzeće „FAP korporacija“ a.d u Priboju, gde je, kako stoji u saopštenju Ministarstva odbrane, prisustvovao potpisivanju ugovora za „izradu teretnih automobila za transport daljinski pilotiranih vazduhoplova i izradu borbenih oklopnih vozila za potrebe Vojske Srbije“.

Pomenuta nabavka FAP-ovih teretnih vozila za transport besposadnih letelica (vojska i ministrastvo odbrane ponovo se predomišljaju pa sada koriste termin „daljinski pilotirani vazduhoplov- DPV“) mogla bi se odnositi i na opremanje sistema domaće besposadne letelice Pegaz za koju je sredinom avgusta ove godine bila najavljena proizvodnja 12 serijskih letelica u narednih godinu i po dana. Takođe, moglo bi se odnositi i na vozila potrebna za sisteme tzv. „dronova-kamikaza“ čija bi proizvodnja u aprilu sledeće godine trebala da počne u Utvi. Osim toga, od ranije je poznato da se FAP kamioni koriste kao nosači kontejnera komandnih stanica kineske besposadne izviđačko-borbene besposadne letelice CH-92A.

Osim velikog ulaganja u vojnu tehniku (u vojnom budžetu za 2023. koji iznosi oko 1,3 milijarde evra, skoro polovina, ili oko 600 miliona evra određeno je za nabavke NVO), Srbija planira povećanje brojnog stanja vojske, i to specijalnih snaga. Ministar Vučević juče je saopštio da je predsednik Srbije njemu i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću izdao naređenje da se broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije do kraja 2023. godine poveća sa 1500 na 5000.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gl

Za probleme sa isporukama Ruskog oruzja mi je donekle jasna situacija jer su im uveli sankcije pa nema preleta aviona. Ali ne razumem probeme sa Kinom? Kini nisu uvedene sankcije koliko ja znam, zašto je problem prelet transportnih aviona onda?

Odgovori
Sr

@Gliga
Videli ste sigurno jako malu decu kada uzmu igračku sa oblicima onda guraju kocku u trougao. Guraju, guraju, neće kocka da uđe, ona opet guraju i na kraju počnu da plaču.

E naša politika imitiranja titoizma je guranje kocke u trougao i onda ,,ne razumem u čemu je problem?“

Vl

@Srbofil
Baš tako. Titova Jugoslavija je imala NATO na zapadu, Sovjetski blok na istoku i luke na Jadranu pa je mogla da vodi nekakvu nesvrstanu spoljnu politiku. Ova današnja Srbija nema ama baš ništa od toga već je jedno ostrvce u moru NATO pakta.Samo što veliki broj ljudi u Srbiji to nikako da shvati…

Al

Mozemo mi da shvatimo da smo u moru NATO’a ali sta sa tim. Mi u NATO ne mozemo, ne zato sto ne zelimo vec zato sto oni nas nece u clanstvu. I ako ti ne zele da prodaju npr Patriot Pac 3 ili Rafale ili bilo sta novije sa zapada logicno je i jedino moguce to oruzije traziti na drugoj strani.

Mi

@Srbofil
Ove stvari su kupljene dosta pre SVO kad smo i mi svi ovde govorili da treba uzeti jos Pancira i FK3 (ili S350/BUK-M3) i helikoptera, jel tako bilo. Jeste. Sad smo odjednom postali pametni i to je bio idiotizam jer su oveg godine Zapad i Istok odlucili da zapocne rat. (mozda treci svetski) a mi smo izmedju jer pazarimo sa obe strane.

Kazes da ne moramo da budemo NATO da kupujemo zapadno oruzije. Ne moramo ako kupujemo pametno i evropsko/izraelsko, ali ali kakve vajde ima placati milijarde dolara na americke avione ako nismo u NATO? Od koga da se branimo kad smo okruzeni NATOm. To je bacanje para gore nego na rusko ili kinesko na koje sada nemamo dostup odrzavanje, itd. Investicije, da.. moze to i bez basloslovno skupih efova koje nam nikad nece dati da koristio bez dozvole.

Sr

@Milos77
Kad je procurela informacija o FK-3 napisao sam da je kupovina vojne opreme iz Kine politicki glupa odluka i nakon toga sam ponavljao.

Nisam ja neki „genije“ samo ne guram kocku u trougao kao vecina…

Vrlo prosto: Amerika i Kina odjednom krenu sa agresivnom retorikom nakon par godina sve ostrijih odnosa Srbija odluci da okruzena NATO kupuje vojnu opremu iz Kine?

Generalstab je ovo trebao da spreci.

Mi

@Srbofil
Da, ali si itekako bio proponent da se umesto toga nabavi S-350 i jos Pancira sto je danas ispalo jos gore po nas. I ja sam. Da li bi to bilo bolje po nas danas od pazara FK3 znajuci odnose Rusije i Zapada jos od 2014 . Nikako.

Nama ne stizu FK3 is Kine zbog generalne scene i odnosa izazvanim ratom u Ukrajni, tojest zbog Rusije, a verovatno i zbog tenzija na Severu Kosova i Metohije.

Sr

@Milos77
Jeste, zatekao me februar, ali me ovo nije zateklo. NATO nece dozvoliti sirenje kineskog vojnog prisustva u Evropi bez obzira na SVO, to je bilo jasno i to sam vam od tad ponavljao.

Sad ce ovi sto guraju kocku u trougao da placu kao malo dete i kukumacu na „licemerni zapad“. Ili cemo provuci prizmu kroz trougao(vojna neutralnost sa pro-zapadnom politkom i opremanjem ala Svajcarska) ili cemo gurati kocku kroz kvadrat(pro istocna politika, odustajanje od EU, odlazak investicija, sankcije, dalji raspad…).

Pa vi izaberite, ali nema plakanja posle….

Fa

Što se mene tiče nema dileme da li treba šurovati sa komunjarama sa istoka ili se okrenuti Zapadu.

Da je pameti bilo ne bi od Kine i Rusije kupili ni jedan šraf posle 1990.

Go West!

Mi

@Srbofil
FK3 je kupljen kao deo biznisa tojest saradnje oko razvoja Pegaza i ko zna cega jos. Mozda i najvise zbog velike mogucnosti sabotiranja pazara S-350 ili Buk-M3 od strane Zapada. Onih „sankcija“ il nazovi kako hoces koje sada svejedno imamo u nekom obliku.
Ipak je mnogo sto sta proslo do proleca ove godine, ukljucujuci i FK3.

Jasno da sad nema vise nista od oruzija iz Rusije ili Kine, i da se treba drzati Evrope i popravljati odnose vise nego ikad. Ja sam za evropsko i jaku Evropu, ali ne americko naoruzanje. Tako smo i radili sto se radara i helikoptera pa i drugih svari tice u zadnje vreme.

Mislim da kineski PVO u Srbiji ne smeta natu ni najmanje. Sta vise imali bi nesto interesantno u komsiluku da izvidjaju. Niti cemo ici da ratujemo sa njim, niti smo kupili nesto super misteriozno opasno ili u velikim kolicinama. Sirenje kineskog vojnog prisustva u Evropi nije bas moguce. Oni ovu blokadu isporuke koriste cisto za pritisak na Srbiju vezanu ze druge stvari. Po danasnjoj situaciji jedino bi bilo dobro da nismo nista pazarili sa Istoka zadnjih 8 godina.

Bu

@Srbofil

Samo da dodam, ne moze se koristiti taj jezivi termin „SVO“ i ocekivati da ce te na zapadu tretirati kao Svajcarsku.

Sr

„Mislim da kineski PVO u Srbiji ne smeta natu ni najmanje.“
Procitajte sta sam napisao kad se suskalo o ovome, da cemo biti laka meta za politicko potkusurivanje, da ce nas medijski predstavljati kao „kineske saveznike“, „protiv evrpskih interes“ itd. I gle cuda, naslovi svih autleta puni cudjenja, brige i naravno pomenutih etiketa.

Mi Srbi nismo svesni koliko su ti narativni bitni! I nije ovo nikakva „blokada“. Bugarskoj nije naredjeno, samo niko nece da bude deo tog narativa da je „kineski trojanski konj“ sve i da to nije istina.

Pe

@srbofil Ovde se prvi put sa Vama slazem.
Pogresna procena da je Ruska Federacija novi SSSR,uprkos matematici i zdravom smislu, je sablazan srpske politike.
Znamo da je SSSR imao otprilike isti procent svetske ekonomije kao Amerika, i bio naucno tehnoloska supersila.Najvaznije-SSSR je imao ideologiju koja je nudila drugaciji princip drustvenog uredjenja.
RF je preko 15 puta slabija od Amerike,a od ujedinjene ekonomije zapada i preko 40 puta.Rusija je preuzela zapadni kapitalizam i nudi sve isto.
Kako je neko u Srbiji resio da je moguce voditi politiku Tita izmedju EU i USA i Rusije i Kine- ne razumem

Sl

Realno od polovine ove godine nama nista i ne stize. Da li je moguce da smo mi pod tihim sankcijama ? Uzgred sa Francuskom treba raskinuti ugovor o Mistralima, posebno ako ga isporuce Hrvatskoj, a mi ga narucili jos 2019, a oni 2022. Francuska se pokazala kao nepouzdan dobavljac.

Ja ne znam kako mi ugovore potpisujemo, ali trebali bismo traziti povracaj novca i od Rusije. Rusija ce biti pod sankcijama minimum 10-20 godina. Posebno vojnim.

A sto se tice Kine, ne znam gde je zapelo to sa Bugarskom ? Da li i Kinezi kasne ili Bugari po obicaju prave probleme. Ako Bugari prave probleme ne znam zasto avioni ne zaobidju Bugarsku ? Uzgred svima bi trebalo da uvedemo reciprocitet. Ko nama zabranjuje prelet, zabranimo i mi njemu i molim lepo.

Sve mi se cini da smo mi pod nekim nezvanicnim sankcijama, jer narucili smo oruzje iz bar 5 drzava, a sve kasni. Ne secam se kad je nesto stiglo zadnji put.

Odgovori
Vl

Naravno da Bugarska sama ne odlučuje o tome, jednostavno zabranio NATO/USA i kraj priče. Srbija nikako da shvati gde se nalazi i u čijem potpunom okruženju.

St

A kako bi ti avionom zaobisao Bugarsku?

No

Izgleda da ćemo biti spoonfed, barem dok se situacija u Ukrajini ne smiri, kao i ako ne bude daljih sukoba na evropskom tlu. To može biti i do dve naredne godine.

Odgovori

Sve u svemu mi danas imamo privatnu vojsku. Kako drugačije objasniti ovaj način (ne)funkcionisanja VS.

Odgovori
de

Dajte jos jace to. Jedini nacin za opstanak je da imamo sve ovo x10 ili x20.

Mora mnogo jace.

Odgovori
Mi

Sve u svemu mnogo nabavki od kojih je malo šta stiglo i malo šta će i stići. Pare potrošene, sukob pred vratima, vojska nespremna i neopremljena. Paradiralo se godinama i na sva vrata zvonilo kako smo regionalna vojna sila, a sad ispade da nemamo gotovo ništa i da smo bušni ko švajcarski sir. Bojim se da bi u nekom potencijalnom sukobu prošli mnogo lošije nego 1999. godine jer nemamo ni ljudske potencijale ni tehniku. Umesto što smo pokušavali da sedimo na 5 stolica, pametnije nam je bilo da smo se vezali za EU i USA koliko god da im je skuplja tehnika i da su nam mrski. Imali bi sve isporučeno na vreme i bili bi mirni, ovako ima da nas nalupaju svi redom, a podršku ćemo dobiti verbalnu od čeličnih prijatelja i braće Rusa koji nisu u stanju ni da odbrane svoje aerodrome u sred zemlje gde su im stacionirani strateški bombarderi. Generalno smatrao sam sebe rusofilom, ali kad sam video koja im je beda u vojsci i koliko su zaostali po pitanju tehnike, mislim da je bolje da nam se ovako otvore oči i da kupimo modernije naoružanje sa zapada. Pre nego me neko napadne, nek isprati sve ruske kanale na Telegramu i Twitteru kao ja i nek vidi sramotno stanje u ruskoj armiji gde se donacijama skupljaju sredstva komunikacije, uniforme i slično. Verujem da bi mi prošli isto ako ne i gore.

Odgovori
Ir

Mi ne da bi prošli gore, nego u eri modernog ratovanja kakvo je sada, ni dve nedelje ne bi izdržali. A sa kime da ratujemo? Sa Albancima? Kada bi jedan metak sa naše strane bio ispaljen, cela međunarodna zajednica bi nam bila na grbači. A o konfliktu sa Kforom, samo ludak može da razmišlja. Mi imamo 4 Mi-35. 4. Toliko dnevno padne u Ukrajini. Karikiram. Nemamo dovoljno „čizme“ na terenu, nemamo ekonomiju, komandni kadar ni volju u narodu za rat i ratni napor. I u rat se ne ulazi e ajmo. To se dugo planira. Zna to vlast, zna to naša vojska. Nismo mi sposobni za to sada. Malim zemljama je od od naoružanja bitniji jak saveznik.

Di

Bravo, sasvim normalni komentari, ali verovatno ce sada da krene pljuvacina od dezurnih „patriota“ i rusofila..Sa obzirom koliko smo trenutno jadni najpametnije nam je da se okrenemo zapadu i da ne talasamo mnogo. Uvedemo te proklete sankcije rusima, u fazonu izvinite ali naterali su nas i pravimo se mrtvi..Ne znam kako iz ovog sukoba Rusije i Ukrajine ljudima nije jasno da mi Kosmet ne da ne bi osvojili za 48h kako mnoge patriote koji pusku videli nisu predvidjaju, nego bi se mucili gore nego rusi sa Ukrajincima. A tu zrtvu moderan i prosecan srbin nije spreman da podnese. Pricam hipoteticki o sukobu gde se ne bi mesao zapad..Takodje, koliko ljudi sa kosova znate da 98. i 99. nisu videli puske nego su pokupili prnje i razbezali se po Srbiji, a dole se slali mladici iz Srbije. Pogledajte primer DNR, 8 godina padaju bombe po Donjecku, a narod tamo i dalje zivi, sigurno da ima ljudi koji su otisli za Rusiju, ali vecina je ostala i gine maltene svakodnevno.Tako se brani zemlja, kuca, narod..

om

Jasno je da bi rat sa Albancima bio sulud potez, jer istina je Srbija je trenutno bolje naoružana ali ne smije metka dolje ispaliti jer tamo su mirovnjaci i NATO. Ekonomske sankcije odmah bi uslijedile.
A Turska bi morskim putem preko Albanije dopremala sve što Kosovarima treba. Zato ova Vučićeva parada i ispada toliko smiješna i na kraju će morati smisliti nešto i otići podvijena repa. Albanci imaju zaleđe i to višestruko i neće pristati na otcjepljenje sjevera, a SZO ćete dobiti u to nema sumnje ali bez otcjepljenja jer oko toga sve se bitke vode i narod talasa.
Ovo sve što se izdogađalo samo je izrodilo predvidljive događaje i šta sad. Zaharova već baca floskule a Turci vaši prijatelji će krenuti u naoružavanje Kosova i Albanije. A Rusi vaši pravi prijatelji imaju prevelikih problema trenutno i treba im vaša podrška koja je njima vrednija nego ono što vi od njih možete dobiti a to je ništa.

Re

Pa za sve si u pravu sem neke tehnike,ipak su rusi za pvo tate,a i hipersonično oružje.Da su se obrukali jesu ali to je više do komande(izdaje) nego do oružja,kao i mi 90ih.

Vl

Ako ne prestanemo sa ovim blesavim zveckanjem oružja oko Kosova ( za koga i sami vrlo dobro znamo da nema ništa ) i inaćenjem sa Nemačkom ono što od njih možemo da dobijemo je embargo na naoružanje i onda definitivno možemo da ugasimo svetlo u VS.

Odgovori
Ci

Ima da čekamo iduće izbore dok nešto ne stigne… Nema predsednik pored čega da se slika u kampanji…

Odgovori
Si

Сасвим очекиван развој ситуације у случају Србије .Нашли смо и ми да купујемо од Русије и Кине уместо да се барем за почетак извинимо што су нас бомбардововали 1999. Па онда мирне душе можемо да се одрекнемо дела своје територије и да уведемо санкције земљама са малигним и корозивним утицајем.

Sr

Valjda je sad svima jasno da je „okretanje Kini“ za vojne potrebe nemoguce.

Odgovori
Mi

Kad se ne moze, ne moze se. Van nase kontrole. A to sto je bilo sve dostupno pre godinu dve kad se i pazarilo je druga stvar.
Sve zavisi od politike. NATO-u ne treba Srbija danas. Davno nekad je bila druga stvar i taj voz smo propustili Devedesetih i ranije.

Zo

Zbog čega Bugari ne dozvoljavajući prelet kineskih aviona?

Odgovori
Tr

Zato sto teramo inat i guramo prste u oci onima od kojih i prezivljamo ( citaj najvise donacija i zarade od trgovine sa EU ), a to nisu ni rusija ni kina, nazalost ali tako je…

Mi

Zato što su članica NATO i EU i samim tim imaju ograničen suverenitet. Neko iz Vašingtona je naredio da nema preleta i oni samo ispunjavaju naređenja.

St

Da ne tempiramo isporuke naoruyanja za bitne politicke dogadjaje, sigurno bi stiglo bar 30% vise opreme. Ali savetnici ili ne rade svoj posao ili se ne slusaju.
Sto se „one strane“tice, naravno da nece da nam isporuce nista, i tu jos jednom mozemo da vidimo sta se desi kad sklapas „domaci“proizvod od 99% stranih komponenti, kao sto su Lazari, Milosi ili Nore. Sramotu od Pegaza ne treba komentarisati, drugi prave 20+ BPL mesecno, mi cemo mozda da sklopimo 12 za 18 meseci, pa ko da ih pravimo u lokalnoj garazi gde se okupla maketarsko drustvo.

Odgovori
sl

Da je bilo dobre namjere da se ovo kupi,kupilo bi se i bilo odavno u jedinicama.Ovako,jeftina demagogija na sva zvona,a vojska ko skup ljudi koji ne znaju jesu li pošli ili došli,žalosno.

Odgovori
Mi

I kad polovinom 2025. sklopimo tih 12 Pegaza jel znamo na koju cemo stranu ici? Da li vec razmisljamo o razvoju vece BPL ili prodaju Burundiju i Dzibutiju? Na koju stranu cemo razvijati PASARS, posto Mistrala nema, a pokazalo se da PVO sistem ipak mora da ima vise od 2 rakete.

Odgovori
St

Ove je prosto povezano vise neverovatnih cinjenica. recimo to da je Srbija mislila d aje pametnija od ostatka sveta pa ce malo kod Rusa malo kod Kineza malo kod EU. Druga, svi ovi koji nam sad ne isporucuju nesto , ili ne zele ili ne mogu, su sasvim raspolozeni da dodju ovde i od nas uzmu pare za fabriku gaca, asfaltiranje autoputa ili pravljenje mostova. A nasa vlast ima samo jedan licni ekonomski intenres u svemu tome i sve im dovoljava. Recimo ako turci mogu da dodju ovde i dobiju drzavnu subvenciju za otvaranje farike gaca u Novom Pazaru, zasto turci ne zele da nam isporuce oruzje. Bugari ce vrlo rado da uzmu pare od tranzita ruskog gasa, ali oni ga nece koristiti a nece dozboliti ni prelet aviona. Isto je sa francuzima i ostalom EU ekipom. Znaci, sami smo krivi za sve ovo, problemi su se samo gomilali i nije se o njima razmisljalo i treba da nas snadje sve sto nas je snaslo.

Odgovori
Th

De ce naci dodatnih 3,5k specialaca ? Zasto se trosi toliko novca za oruzje ? Sprema li se neki rat ? Ko preti Srbiji ?

Odgovori
Dr

Vidim da niko ne kometariše zašto se naručivao manji broj (letelica, pancira) da bi se u budućnosti „kao“ naručio veći broj..Zašto niko zbog tog „glupog“ poteza nije odgovarao.Taj je najveći izdajnik, taj je za zatvor i za vojni sud..Sad ama baš ništa nećemo dobiti, više se nerviram tj nerviram se već 2, 3 godine što je se sve naručivalo na „kašičicu“, uzmi 3 ovog, 2 onog, 4 opet ono, zamagli oči malo sada, nećemo na kredit da uzimamo da se priča da nemamo love, uzimaj plati sve na malo..

Odgovori
Mi

Pa bilo je donekle razloga. Prvo trebalo nam je svega a budzet je bio oko milijardu evra. Drugo kupilo se i dosta sa zapada ukljucujuci odlicne helikoptere i radare koji isto polako stizu. Trece trebalo je formirati nov kadar i mesta za odrzavanje iste opreme. Pancir smo recimo kupili prvo jednu bateriju starog ali i mnogo sto sta drugog sto je trebalo. Onda su narucili jos dve baterije ali novog S1M sa poboljsanim dometom i radarom. Na zalost nije bio spreman dovoljno brzo, te se malo cekalo sa ciljem da se dobije vise novijih pancira a ne starijih. To ima smisla. Medjuim nismo docekali jer se carevi igraju rata. Sa raketama veceg dometa se odugovlacilo previse. To smo trebali osigurati ranije bilo od koga.
Drugo bi pricu sad svi pricali da je SVO pocela 2/24 2023 umesto ove godine jer bi svi Panciri i FK3 i helikopteri stigli. Onda bi bar mogli sa nekom normalnijom kolicinom novog PVO i helikoptera da cekamo stabilizaciju svetskih odnosa sto se odrzavanja tice. Nastavili bi isto kao i sada sa iskljucivo zapadnim.

Mi

Govorilo se o toj kupovini „uzoraka“, kako nije.
Samo sa onim koji je to govorio se agresivno ulazilo u raspravu tipa „sta vi govirite kod vas je tako i tako“ i smatralo se da taj provocira govoreci to.

Kr

Ovo stanje ne priliči jednoj regionalnoj sili

Odgovori
Br

95% komentarora su generali posle bitke koji pre 24.2.2022 nisu verovali u napad Rusije na Ukrainu, a sad pene sto ne stizu Panciri. iskreno nisam verovao ni ja, al zato ne penim. Ovi od pocetka sto se zalazu za okretanje zapadu. Vazi, ali sta bi od teskog naoruzanja dobili u od njih. Bar u slucaju da ne priznajemo Kosovo i dalje. Jedino sto me iznednadjuje je navodna zabrana preleta Kinezima

Odgovori
mr

A šta bi nam i trebalo teško naoružanje u tom slučaju. Samo da glumimo neku silu za domaće izborne potrebe. Da čekamo da se Naro i Rusija istrebe medjusobno, a mi da ušićarimo. Izgleda da se na to svela politika.

Brad – Koliko puta su Ameri upozoravali da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu? I šta smo mi uradili? Jedino ispravno i moguće, momentalno smo amere proglasili lažovima i glupacima :-) I sad smo kao iznenađeni, ne možemo da verujemo da Bugarska ne dozvoljava prelet kineskig aviona.

Pe

Ne može se zameriti našim vojnim stručnjacima sto su birali rusko oružje – i zapadni stručnjaci su precenili kvalitet ruske opreme.
Tek posle izuzetno slabog efekta ruskog oružja Ukrajini vidi se prava slika.
Ako nam vrate pare, mogli bi pazariti nešto kvalitetnije.Samo, sa politikom podrzavanja Rusije dok je Srbija geografski u sred NATO pakta, naravno da nece pustiti prelete ničeg.

Odgovori
Br

Od Rusije se uglavnom kupuje pvo, a on je bez ikakve sumnje dobar. Ako je verovati zapadnim medijima, do sada je Ukrajina oborila vise hiljada raznih vazdusnih ciljeva, koristeci mahom ruske sisteme prethodnih generacija… Bolje mozda ima samo Izrael, ali oni to ne prodaju.

Yr

Mislim da se jako jako podcenjuje naša situacija. Olako se donosi sud kako smo iracionalni i sl. Okretanje zapadu je najlakši i najjednostavniji put i mi smo to itekako probali od 2000.-e na ovamo, ali mi jednostavno nailazimo na zid. Ja ne mogu da razumem uopšte zašto je zapad 2008. napravio nezavisno Kosovo. Milošević je bio davna prošlost. Mogli su da naprave nekakvo kompromisno rešenje tipa Severne Irske, da nas zajedno uvuku u EU i NATO, da nama „sačuvaju obraz“ pro forme suverenitetom, njima daju de facto upravljanje Kosovom, da živimo bez granica i nemamo tenzije. Da se to desilo mi bi sigurno bez ikakvih problema i zadrški prišli zapadu. U BIH ista priča, iracionalno pokušavaju da sruše RS i Dejton a BIH može da bude sasvim funkcionalna država u dejtonskom okviru. Uz ubrzane EU integracije stvari bi tamo davno bile rešene. Uspeli su svog pulena Dodika da okrenu protiv sebe, da jednog Đinđića pretvore u skeptika zbog svoje tvrdoglavosti. Stvar je prosta, ne možeš u savez koji treba da ti garantuje suverenitet i bezbednost a on je najveća pretnja istom. Kupovina zapadnog oružja, bez NATO integracija završila bi se isto kao i ova saga sa Rusima i Kinezima tako da sa te strane isto nam dođe. Mi smo od strane zapada bukvalno gurnuti u ovu šizofrenu situaciju da glumimo Tita jer nam suverenitet poštuju samo oni koji su daleko a ovi nas drndaju maksimalno bez makar i neke mršave šargarepe koju bi mogli da progutamo i pridružimo se zapadu.

Mi

I pored donacija od skoro 100 milijardi dolara zapadnog „kvalitetnog“ naoružanja Ukrajini, nije bilo značajnijeg pomaka u odbaciavnju ruskih snaga. Drugo, da su ruski i kineski PVO sistemi loši, onda NATO ne bi imao razloga da sprečava njihovo dostavljanje Srbiji, zar ne? Jer, da se ne lažemo, bitan razlog zabrane je da bi se PVO VS održao na niskom nivou kako ne bi bio prevelika pretnja eventualnoj novoj NATO intervenciji. I konačno, Srbija ne drži stranu Rusiji, već sopstvenom teritorijalnom integritetu. Objava neprijateljstva Rusiji i Kini znači odustajanje od Kosova, za šta od EU i SAD ne bismo ništa dobili osim tapšanja po ramenu.

du

Vidim da je situacija da u sustini, Rusi i Kinezi ne mogu da nam isporuce a da ovi sa zapada nece…tako da smo u jako dobroj situaciji.
Bez obzira na sve, mislim da ce se naci resenje da nam se isporuci Kinesko oruzje, kao i ostalo sto smo pazarili.Zapad je licemeran i dvolican, a isporuka francuskih mistrala, tj kasnjenje od 3 godine, pokazuje da bi Rafale cekali 10 godina..
Nato ne dozvoljava prelet i isporuku kineskog i ruskog oruzja jer nas smatra potencijalnim neprijateljima i ne veruje nam.Pametnom dosta.

Odgovori
Li

Povjerenje se zaslužuje, a Srbija stalno radi kontra Zapada i okruženja.
U stvarnom životu takve strpaju u psihijatriju na liječenje.

Ti

A zasto je zapad licimeran i dvolican?Gledaj to sa druge strane.
Da li bi Rusija i Kina dozvolili prelet aviona preko svoje teritorije koji nose naoruzanje koje planiraju upotrebiti protiv njih?NIKAD

A zasto se onda cudite sto ne dozvoljavaju prelet??
To sto su nasi mozgovi porucili oruzje iz pogresnih zemalja,njih treba kriviti a ne NATO.
Kada budemo videli ugovor za mistrale onda mozemo komentarisati.Mozda je rok isporuke 5 godina???

Jo

Srbija se vec 40 i kusur godina vodi politikom nepotizma, sovinizma i izolacije na licnu korist onih koji je vode i na stetu svih nas ostalih.

Sve ovo je krajnjo rezultat toga.. izdaje na svim nivoima i rada protiv ovog naroda.

Oni koji je i dan danas drze izolovanu su oni koji svim recima i na sad glas vicu kako su najveci Srbi, a rade po svoj njihovoj moci na tome da naskode tom istom narodu koji je u zadnjih 120 godina toliko ispatio koliko nisu mnogi veci mnogo duze..

Odgovori
A

Siptari rade kako Amerikanci kazu i dobise i drzavu.A mi Srbi jos uvek gajimo neko bratstvo sa komunistickim drzavama i tu smo gde smo.Tesko nama.Umesto da se okrenemo samo Izraelu i od njih da kupujemo oruzje i orudje i budemo mocna drzava i imamo mocnu vojsku,mi i dalje kupujemo KRS SA ISTOKA.TESKO NAMA.

Odgovori
Gr

Izrael ne moze nista bez dozvole USA
Donacije oruzja, komponente za sve moguce sisteme,….itd skoro sve iz USA.
Seti se prodaje Baraka Hrvatima, kako je to proslo? I zasto, i zbog koga….nema trt mrt. Cica Sam je sveprisutan.
Nemas odnos sa USA i EU, nemas nista.
Gle Madzare, ne vodis politiku EU, nema money money. I Orban je morao da klekne. Nemozes da se ides neku poltiku izpred 30tak godina, a ne imati na umu, da se Svet promenio. Nema neutralnosti. To si mogu priustiti samo veoma bogate zemlje, kojima je srce tako ili tako na Zapadu.
Ako sedis na 5 stolica, oni se kad tad razmaknu. Taj proces je upravo u teku. Nazalost previse promasenih sansi za neki normalan i realan stav. Sad je kasno.
Nece bit Mistrala, nit Rafala…..meni sve vise lici na Argentinski scenario. Znaci nema modernizacije vojske, a kamoli sa vrlo ubojitim sredstvima, vojska sa zastarelim naoruzanjem i bez perspektive. Dali se sve to isplatilo za 6 Migova, 30 tenka in 20 oklopnjaka? Neka svaki sam kod sebe presudi. Ja mislim da ne.
Sve najbolje i pozz iz Slovenije

Ob

>> Izrael ne moze nista bez dozvole USA

Pa sad… recimo napravili su atomsku bombu uz izricito protivljenje USA tako sto su za*ebali Francuze za tehnologiju, potom su bombu tajno testirali negde dole u juznom Indijskom okeanu zajedno sa Juznoafrickom republikom, kojoj su transferirali tehnologiju, afrikanci su se kasnije odrekli bombe…

Pe

@Grisha Zaboravljate da je SFRJ imala mogućnost da sedi na više stolica ne samo zbog odnosa NATO/Varsavski pakt/Nesvrstani, već i kao rezultat ogromnog poštovanja koji su svi imali ka Josipu Brozu, kao lideru otpora nacizmu, legendarnom partizanskom komandantu koji je odbio i Staljina i imao 100% podršku Jugoslovena.
Danasnji političari u Srbiji blago rečeno nemaju takav autoritet.

Yo

Kao da bi Panciri i FK-3 odvraćali nekog…
Ne bi baš apsolutno nikog.
Zašto se tako pazarilo možda deli odgovor i na pitanje zašto je Krušik u blokadi, zašto imamo duplo manje vojnika od pandura, zašto su slabije plaćeni, zašto je samo u gerijatrijama veća prosečna starost nego u vojsci…
Intuitivno ili kako već – nekako me sve u RV i PVO svetu odbija kao papreni krševi – što ne znači da sam u pravu – bar trenutno…
Mene – najiskrenije – raduje pušiona stranih nabavki sa Istoka i Zapada – jer ćemo morati da uposlimo i – vijuge.
Napokon.
Ako date pare uspemo da preusmerimo na saradnje i licence – više smo na dobitku nego sa ovim sokoćalima.
Ne puštaju Bugari Kineze da prelete – kako je to moguće?
Pa možda isto kao što nisu propustili Lavrova – bili su zamoljeni od junaka iz Beograda…
Svako se pokrije onoliko koliko može, a mi ćemo možda morati da stvorimo i čitav rod vojske za asimetrična dejstva – i više bi odvraćao od pomenute skalamerije – kao što su Orlovi bili kudikamo učinkovitiji od Migova ’99…
Imamo sada i svoje bpl koje sarađuju sa artiljerijom i sl. – napredak postoji – samo treba nastaviti „u se i u svoje kljuse“ shodno našim potrebama i specifikacijama.
Sve drugo je, po mom mišljenju/utisku, prvenstveno tuđi biznis sa upitnom borbenom sposobnošču odvraćanja. Ono što stvarno jako odvraća i pravi razliku – baš i nije na prodaju…

Odgovori
Ob

>> imamo sada i svoje bpl koje sarađuju sa artiljerijom i sl.

Super samo u Ukrajini to ocigledno koristi svaka jedinica na taktickom nivou. Navode artiljeriju sa komercijalno dostupnim dronovima od par hiljada dolara a ne sa specijalnim kineskim BPL koji kostaju milione.

А

@Oblomov

Ако идемо по последњим истражењима Британаца, испада да је супротно. Иако је тачно да Украјинци настоје да на такав начин комбинују БПЛ и артиљерију, Руси (за промену) успешно контрирају са системима за електронско ратовање (по наводима истог истраживања, до 90% украјинских БПЛ је уништено електронским дејствима до лета). Ако су информације које истраживање пружа тачне, конвенционални дронови неће имати шта да траже на линији, те самим тим представљању слепи правац развоја беспилотних летелица бар у том контексту, јер ће само наменски прављене, што је могуће боље отпорније на електронско ратовање, беспилотне летенице имати било какву улогу.

Ob

Koje istrazivanje britanaca? Pretpostavljam da si citao na internetu, da ti ga nisu poslali postom, dakle daj nam link. Hvala.

Dronovi koje oni koriste su prosto komercijalne letelice cene do par hiljada dolara u zavisnosti od opreme koju poseduju, da li imaju termalnu kameru, laserski daljnomer, INS itd. Te ce se sprave razvijati na civilnom trzistu i utilizovati za razne potrebe bez obzira na to sta se desava na ovom ili onom ratiustu. To nisu projekti kontrolisani i finansirani od vojski i drzava nego prosto COTS. Poznata je stvar da one traju nedelju-dve i bivaju „izgubljene“ iz razlicitih razloga.

А

@Oblomov

Истраживање њиховог Института за одбрамбена и безбедносна истраживања.

Линк:
tatic.rusi.org/359-SR-Ukraine-Preliminary-Lessons-Feb-July-2022-web-final.pdf

Сама тврдња се може пронаћи на 37. стр.

Што се тиче ковенционалних дронова, мој коментар је искључиво био везан за њихову ратну употребу. Упитно је колико би било изводљиво за једну војску да одржава флоту квадкоптера, када иста у просеку преживи три лета, у условима свих могућих ограничења у погледу њихове производње код већине држава. Једноставније речено, њихова одрживост, а и сама употребљивост је упитна у борбеној ситуацији на фронту (што не искључује њихову употребу у неким позадинским задацима).

F-

Kada sam pisao da je kupovina kineske kopije S-300 strateski i tehnoloski katastrofalan potez mnogi su mi se smejali.Sada nece stici ni ostatak kineskog krsa i to me raduje iskreno jer je vreme da se ovaj narod koji misle da su im Rusi i Kinezi braca sabere.Pa ko ce danas da dozvoli Kini da vrslja po evropskom dvoristu?!Niko normalan!Decenijama pogresna politika i strategija drzave sada stize na naplatu.Kupovali oruzje od Rusa kao da nisu znali sta mogu da ocekuju od tih istih Rusa.Sada i da Rusi mogu dopremiti kupljeno oruzje Srbiji oni ne bi jer su u deficitu.Iskreno,njihovo oruzje nam i ne treba jer je neefikasno.Ukrajinska vojska je krenula udare po dubini Rusije gadjajuci vojne aerodrome i vojna postrojenja odakle polecu ruski bombarderi i odakle ispaljuju projektile na Ukrajinu cineci rusku PVO nemocnom.Eto koliko vredi rusko zaostalo oruzje.Mogu i Moskvu da gadjaju ali nece.Situacija na frontu se promenila drasticno, Rusija gubi rat tj.vec ga je izgubila.Preko stotinu hiljade vojnika ruske armije je poginulo.Tezak vojni poraz.Vreme je da se Srbija okrene totalno gde inace pripada a to je Evropa,EU i NATO.Kupovati zapadno oruzje i biti clan NATO Srbiji jedino garantuje stabilnost i ekonomski razvitak…

Odgovori
Sr

@Nikola
Kakav tretman na zapadu 1000 godina, kakva incestoidna degenaracija? To su sve gluposti i izmisljotine, sta su vas ucili u skoli da mi je znati?

Srbi masovno od turske okupacije bezali na taj isti zapad. Nije nas zapad unazadio nego Turska i nasa drzava je od oslobodjenja sve cinila samo da se to popravi, a odnosi su bili razni.

Pre 100 godina Makedonci su nas smatrali okupatorima, danas nas smatraju najvecim prijateljem. Nama su Madjari pre 100 godina bili najgori neprijatelji, sad su nam „najbolji prijatelji“…

Mi imamo dva prava neprijatelja: Tursku i komunizam. Trece nema.

Odgovori
4p

Volio bih znati , da mi neko ponudi realno objasnjenje od ovih dezirnih hejtera , ako su nam potrebni avioni za RV , Rusi sad ne dolaze u obzir , Ameri nece da prodaju f16, Britanci nece da nam prodaju jurofajter , Svedjani odbili prodaju gripena ….Francizi jos uvjek vagaju za rafale , a kineski su „losiji“ i + problem.je transporta …
Sta da radimo , da sjedimo i cekamo kao glineni golubovi .. ili imate neko rjesenje tipa , sve su nam prijatelji u svijetu….
Isto je i za mnoge druge vrste naoruzanja …

Odgovori
Ti

Mozda jedino Indijci :) salim se

Mudro zboris 4pera,
Veoma teska situacija za nas.Moramo da se opredelimo za jednu stranu pa ce mozda da nam dozvole da kupimo nesto.Dzaba kuknjava kako smo mi neutralni kad dobijamo packe sa svih strana.

Moje misljenje.Kupicemo nesto polovno sa zapada tipa mirage,f 16/18,eurofighter itd.Limitiranu verziju sa nekompletnim naoruzanjem.
Bice prestavljeni kao jeftini a dobri,cisto da se zadovolji javnost.

Sr

@4pera @TigerLand
Vrlo jednostavno, vlast prestane da glumi Iliju Cvorovica, raspisemo tender i jasno vidimo ko se javi i sa cime.

Xe

>> Sta da radimo , da sjedimo i cekamo kao glineni golubovi .. ili imate neko rjesenje

Nista, sta ce ti oruzije? Sve treba uloziti u skolstvo i da se mladi motivisu da ostanu u zemlji, prave decu, bave se preduzetnistvom itd.

imas jednu eskadrilu orlova i jednu migova, dovoljo za regionalno kurcenje, sta ce ti vise? Ratovati neces 100%. PVO je vrhunska glupost, kineski PVO je vrhunska kineska plasticna fals fejk glupost. Avioni bar lete, deca im se raduju, familija ode na aeromiting, neko ce pozeleti da bude pilot… ali PVO? Predosadno.

Ja sam mislio da je ovo portal koji se bavi avionima a ne raketama i topovima koje ih obaraju?!?

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor