[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Uništenje brane Kahovske hidrocentrale, Ukrajina u borbu uvela nemačke tenkove Leopard 2, da li je napokon počela ukrajinska kontraofanziva?
Nemački tenkovi Leopard 2 u naoružanju ukrajinske vojske prvi put primećeni u borbama u Zaporoškoj oblasti.

[RAT U UKRAJINI] Uništenje brane Kahovske hidrocentrale, Ukrajina u borbu uvela nemačke tenkove Leopard 2, da li je napokon počela ukrajinska kontraofanziva?

Nedelju za nama, 16. meseca rata u Ukrajini, obeležile su velike borbe u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, kao i uništenje dela brane Kahovske hidroelektrane na reci Djepar u Hersonskoj oblasti. Još uvek se vode polemike i analiziraju ukrajinska borbena dejstva u Donbasu i Zaporožju koja su započela 4. juna. Rusi smatraju da je to početak velike ofanzive, dok se pojedini zapadni analitičari i Ukrajinci ne slažu sa takvim viđenjem situacije, i navode da ofanziva podrazumeva mnogo obimnije borbene aktivnosti.

Sudeći prema objavljenim fotografijama i video snimcima, ukrajinska vojska je ipak koristila nešto veći broj tehnike, ruski zvaničnici naveli su da je napad 4. juna u južnom delu Donjecke oblasti, izvršen sa 6 mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) je navelo da se u tom trenutku, u tom rejonu, na jednom od komandnih mesta našao i glavnokomandujući zajedničke grupacije ruskih oružanih snaga general Valerij Gerasimov.

Pravci napada Ukrajinaca u periodu od 4. do 7 juna, prema zapadnim analitičarima.

Vrlo brzo Ukrajinci su napali i u Zaporoškoj oblasti, ruska strana navodi da je neprijatelj imao velike gubitke, kao i da su napadi odbijeni na sva 4 pravca napada. Međutim, drugi izvori govore da je na pojedinim pravcima došlo do proboja ruske odbrane i napretka Ukrajinca koji su se kretali od nekoliko stotina metara do 6 km. Ministar odbrane Sergej Šojgu izneo je neke vrlo verovatno preterane brojke kada su u pitanju gubici protivnika.

On je izjavio da su za tri dana, od 4. do 6. juna, oružane snage Ukrajine izgubile čak 52 tenka, 207 oklopnih borbenih vozila, 134 raznih vozila, 48 artiljerijskih oruđa, 53 besposadne letelice, dva helikoptera i 5 aviona, uz gubitak od 3.715 vojnika. Interesantno je da je Šojgu naveo i ruske gubitke, navodno je pogođeno 15 tenkova, 9 borbenih vozila pešadije, dva automobila i 9 drugih oruđa, a da je poginuo 71 vojnik, dok je 210 njih ranjeno. Interesantno je da ukrajinski politički i vojni zvaničnici za sada veoma malo ili gotovo nikako ne govore o borbama u Zaporoškoj oblasti.

 
Nezvanične ruske procene da u Zaporožju na zadatom pravcu Orehovo-Tokmak-Melitopolj, Ukrajinci nastupaju sa do 20 hiljada vojnika, 90 tenkova, 180 oklopnih borbenih vozila, 120 višecevnih lansera raketa, 80 artiljerijskih oruđa. Ono što se može uočiti je da su Ukrajinci prvi put u borbi koristili nemačke tenkove Leopard 2, francuske lake tenkove AMX-10RC i američka borbena vozila pešadije Bredli. Takođe, primećeno je da se u zoni borbenih dejstava nalaze i zapadni raketni sistemi PVO, Rusi su objavili snimak uništenja osmatračkog radara TRML-4D koji se koristi sa raketnim sistemom Iris-T SLM.

Rano ujutru 6. juna u medijima su osvanuli video snimci na kojima se vidi da je došlo do proboja dela brane hidroelektrane u Novoj Kahovki koja se nalazi pod ruskom kontrolom. U narednom periodu došlo je do sve većeg urušavanja brane koja je u jednom trenutku potpuno bila potopljena. Još uvek nije jasno ko je izazvao uništenje ionako već oštećene brane, obe strane se za ovaj čin međusobno optužuju, a Rusiju su na odgovornost pozvale EU i SAD.

Izgled delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, dan pre i dan posle probijanja brane Kahovske hidrocentrale.

Juče je objavljen podatak da je potopljeno 600 km2 Hersonske oblasti od kojih je 68 procenata pod ruskom kontrolom. Poplava je uništila ruske odbrambene položaje, uključujuči i minska polja, ali će transformacija geografije područija ići na ruku ruskoj vojsci jer će Ukrajincima biti još teže da preko, sada mnogo većih vodenih površina izvrše kontraofanzivu. Pojedini analitičari spominju da se ispostavilo da je povlačenje ruskih snaga iz dela Hersonske oblasti zapadno od Dnjepra početkom novembra 2022. bila dobra odluka upravo zbog ovoga što se dogodilo sa Kahovskom branom.

Kada je u pitanju isporuka zapadnih borbenih aviona Ukrajini, novost je to da je premijer Ukrajine Denis Šmigalj, nakon sastanka sa britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, izjavio da je prva grupa ukrajinskih pilota poslata na obuku u Britaniju. U svetskim medijima se konstatuje kako borbeni avioni F-16 koji su obećani Ukrajini, sasvim sigurno neće stići na vreme kako bi bili korišćeni u predstojećoj (ili već tekućoj) kontraofanzivi ukrajinskih snaga.

Australijski list Financial Reviev, pozivajući se na izvore u australijskom ministarstvu odbrane, objavio je pre par dana informaciju da Australija sa Sjedinjenim Državama i Ukrajinom razmatra o prebacivanju 41 borbenog aviona F/A-18A i B Hornet Kijevu. Ove letelice, koje su australijske vazduhoplovne snage povukle iz upotrebe, sada su uskladištene, a navodno bi mogle biti aktivirane za oko 4 meseca. Kako se još navodi, Vašington je u suštini saglasan, a australijski vojni ekspert Robert Poter potvrdio je da su razgovori u toku, ali je naglasio da strane još nisu postigle konkretan dogovor.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Sve slabosti drustva kojom vlada diktat izlaze na povrsinu.

Ako Rusija kani opstati, putler mora otici.

Odgovori
Gl

A sta cemo sa Saudijskomm Arabijim,ili Singapurom(malo ko zna da tamo vlada diktatura)Takodje Cile je najveci procvat zbog Pinochea doziveo procvat i zato je najbezbednija(ne racunajuci zemljotres) i najrazvijenija drava J.Amerike.Rusi kao narod uzasno su skloni korupciji i generalno zatucani su.Primera radi Persijanci su mnogo bolji od njih u modernom ratovanju,40 godina pod sankcijama a onoliko postigli(ne treba zaboraviti da je persijska civilizacija najusoesnija,a matematika koje rusi i zapad koriste je iz Persije dosla,takodje kroz istoriju bili vrhunski ratnici,za ruse za razliku od ukrajinaca se ne moze reci,a to isto ima znacajnu ulogu,evo jos primera francuzi su dobei ratnici samo pod napoelonom bili,a nemci su uvek tehnoloski napredniji od peotivnika bili,inace nista spec,anglosaksonci su istinski naslednici Rima),tako da tu pricu o demokratiji okaci macku o rep,demokratija je nastala u robovlasnickim drustvima,egipta grcke i rima,a Persijanci nisu imali demokratiju,ali je robovlasnistvo bilo zabranjeno.Na zapadu je prosto sistem ustaljen,ajde da kazemo delom meritokratija,jwste da ima neki derpe ili trandza u US Army ili Royal Army,ali sigurno nece nikada imati glavne pozicije.
LP

Fe

@Beduin

Kakve ima veze jedno lično viđenje političke aituacije u Rusiji sa ratom u Ukrajini, avijacijom i ratnom tehnikom? Posebno kakve veze ima sa ofanzivom za koji će morati ili da se angažuje mnogo više ratne tehnike i ljudstva, ili će se pretvoriti u uzaludno žrtvovanje celih jedinica za mršav dobitak, o mrcvarenju koje će da nastane malo kasnije i da ne govorim.

Yo

@Gladius
Daleko su ta opažanja od istine, radi se o korišćenju ljudskih resursa – demokratije koriste svoje pa i tuđe ljudske resurse, dok su „procvati“ autokratija simbolični i periodični – i napuštaju ih ljudi.
Čileanski procvat pod Pinočeom je rezultovalo masovnim streljanjima po stadionima i to sopstvenog naroda.
Radilo se o fašističkom režimu.
Carska i autoritarna Rusija je doživljavala procvate zavisno od prosvećenosti vladara, ali šta ako je vladar mediokritet ili posvađan sa samim sobom…
Persijanci su drevna civilizacija sa kojom aktuelna islamska republika nema dodirne tačke – osim porekla – a matematika je preko njih došla i do nas iz Indije (postoji nešto drevno što se zove vedska matematika).
Inače su, valjda, tvorci feudalnog porekla koji se kasnije proširio svuda.
Svojevremeno su terali sprdnju i sa Rimljanima koji su u više navrata pokušali da ih porobe ili bar opljačkaju.
Franci – imaju milenijumsku ratničku tradiciju – zaustavili su nezaustavljivi islamsku vojsku još u 8. veku kod Poatjea, uštopovali i Vikinge kad su bili najjači, dok su Germani najpre zaustavili širenje Rima, a na kraju ga i srušili.
Britanci se nisu obračunavali sa rimskim nasleđem nakon što su ih Rimljani prosto napustili kao nebitne, a silu tj. mornaricu su izgradili u strahu od španske armade i konceptu državnih obveznica tj. zaduživanja.
Na Rim kao republiku najozbiljnije gledaju Ameri, a u antičko doba je robovlasništvo bilo redovna pojava – čak i zbog dugova – a građanska i politička prava su mogli imati samo slobodni građani.
Rim je od sela postao imperija upravo zahvaljujući republici, a krenuo da propada kada je preuzeo despotske modele pokorenih naroda – postavio careve koji su čak bili i u rangu božanstva orijentalnog tipa itd…
Ako hoćemo da učimo o državi i sistemu – valja gledati na USA jer su najozbiljnije pristupili time.
Oni su jedna od najmlađih nacija/država, ali im Ustav najduže traje.
To ne znači slepo slušati njihove naloge, već posmatrati njihove unutrašnje primere za koje su uvek imali najozbiljnije moguće razloge – bar do atentata na Kenedija.

Gl

E moj Yodo Dodo
Na pocetku cu te ispraviti pa ond apohvaliti.Prvo Mojsije je je pocistio olos u svom narodu kada su krenuli zlatnom teletu da se klanjaju(uklanjanje kukolja),drugo kako to Francuzi dobri ratnici natamburali ih Alzirci i Marokanci,a pre toga 1.Sv rat da nije bilo solunskog fronta,FR bi se potpuno raspala jer su dojceri sve trupe sa istoka krenuli da prebacuju ali je iskrslo na jigu,inace bi ih dojceri odvalili.Onda za Dojcere kada si pricao kako to da su mucili sa Ceskom,Bohemijskom Kraljevinom nekoliko vekova i austrija i DE,takodje Hica nije sam smeo poljsku da napadne,eno silna austrijska vojska nije jednu Srbiju mogla da dobije(mi smo imali iskustvo iz balkanskih ratva,ali nase zalihe i njihove s ene mogu porediti) pa je morala da zove DE i Bugare u pomoc,Englezi su Francuze odvalili u Kanadi.Svaki rat u 20om veku Franci su de facto pukli,kada je bio Grcko-Turski rati 20ih godina zbrisali su brze bolje iz Anadolije.Sto se Persijanacatice,oni jesu promenili veru ali mentalitet naroda je isti kao u vreme Kira Velikog i Darija.I za kraj slazem se za Americki sistem.Oni su najuspesniji jer su najprakticniji,ne bave se glupostima i nebitnim stvarima ko mi u Srbiji pa cak i zapadna evropa dobrim delom.Najpoateniji sistem radi ili crkni,svako moze da radi ko hoce za sve ima posla,ne smes porez da ne platis i ne radis na to su najvise kivni.Sada ce neko reci pa oni se zaduzuju i stalno su u dugovima jer nista nije besplatno(skola,bolnica),tacno ali barem znas da si u dugovima,a nama serviraju pricu u vreme copavog o besplatnim stanovima,za koje se drzava zaduzivala,kao besplatno skolstvo i zdravsto.Sutra da ti dodje MMF ako drzava nema dug da otplati,uzima ti stan jer nije tvoj iako se vidi na tvoje ime,drzava se zaduzila….Licno mislim da bi Americki sistem surovog kapitalizma idealno dosao po nas jer bi neradnici krepali i pandrknuli
LP

Iv

Kad sam ja onako logicno svojevremeno komentarisao opasku da se Rafal dokazao u Libiji , rekao da to nije nikakav dokaz kvaliteta, mnogi su me napali. Kao sto Ukrajina nije Libija, nije ni Rusija SRJ. Lako je nas bilo prasiti 78 dana sa smesnom PVO pa cak i tada je trajalo umesto 3 dana ,cak 78 dana. Ukrajina je imala tehniku koju mi i danas mozemo da sanajamo i to svi na Balkanu i videli smo kako je prosla. Dobili su donacije koje isto svi mi sanajti mozemo i po kvantitetu i kvalitetu. I opet nista. Ruska blamaza je prosla. Oni su se u svakom ratu u pocetku izblamirali, jer nekako traljavi udju u rat, medjutim vremenom se presaberu. Ne moze Ukrajina da pobedi nukleranu silu, kao ni mi sto nismo mogli nista pre 20 godina. Sa takvim silama se razgovara, a ne tuce, a to smo mi iskusili vec dobro. Jednostavno RF ima strasnu artiljeriju i PVO i to sada u ofanzivi Ukrajinaca dolazi do izrazaja. Jer su se Rusi sprenali za defanzivu poslednjih 20 godina, samo tako mogu Nato da pariraju. Zato i nemaju brojno, moderbo i veliko vazduhoplovstvo., ali zato imaju vise artiljerijskih cevi i pvo sistema nega pola sveta zajedno. Kad sam rekao da su Rusi menjali taktiku i navlace Ulrajince na otvoreno, mene su prozivali, kao nemam ja pojma. Zato je i Bahmut trajao mesecima, jer su ovi napadali, a ovi drugi poslali robijase i tukli artiljerijom iz pozadine. Tacno je da nemam pojam, nisam vojnik, ali vidim sta se desava i ne tumacim rat pristrasno. Nisam fan ni jednog Vlajka. I kao sto sam onda rekao, kazem i sad, rat ce se zavrsiti onog trenutka kad jedan Vlajko sleti da vlasti. Videcemo koji ce pre.
Sto se tice kvaliteta zapadnog oruzja. Isto je kao i istocno. Fora je ko ga koristi i ko je protivnik. Nije isto imati protivbika koji je u papucama ili raspolaze sa Nevama i protivnika koji ima T90 , Smerc i S400.

Gl

Ivkose
Kada si spomenuo zapadno oruxje,arapima dao rusko ili zapadno upropastice ga jer nisu za moderno ratovanje.Ali veliko Ali SA UAE i Katara imaju najskuplji zapadni hardver,a vecinom tog hardvera upravljaju unajmljene americke i zapadne posade.Da mi neko kaze kako pricam nebuloze dosta sam istrazivao po netu,i napisao je jedan bivsi USAF pilot da su 70ih SA piloti na obuci na F5 umalo polupali i da su Ameri odlucili da njihove losije pilote i ostale sa zapada,obicno UK i FR salju u SA da lete njihovim kupljenim f15 i tajfunima i tornadima,nije vojni avion auto pa da svako moze da leti,skupa je to igracka a Ameri imaju rigorozne uslove pri kupovini istih,kao i zqpad.Takodje dosta Patriot posada u SA je iz amerike ili zapada unajmljeno,medjutim desilo se da su huti i iranski agenti uspeli prosle godine da pogode polozaj patriota i uniste jedan lanser sa unajmljenom americkom posadom.Reko bih da se ne zaboravi da su Persijanci od vajkada bili odlicni ratnici.Huti i Persijanci u Jemenu ratuju protiv zalivskih arpaksih despotija sa sve najskupljim zapadnim vojnim hardverom i unajmljenim posadama.Inace piloti katarskog vazduhoplovstva za rafale su Pakistanci i Francuzi

Th

F/A-18 Hornet. Moj najdrazi avion.
Kako vec ime kaze od pocetka visenamenski. Ima i E-versiju.
Steta. Mogla je se Srbija resit Yugo/Ruske technike u zameni.
Sada po meni ostaje samo JF-17. FA-50 je ipak samo laki visenamenski
i pro zapadni avion. Dovoljno sa tzv. Air-Policing ali ne za Rat.

Odgovori
Gl

Bravo slazem se iako mk ke F15E strike eagle omilkeni americki.Poenta je da je za nase uslove FA/E18 superhornet idealan.Takodje pored F15e jedini,koji moze da nosi GBU 28 bunker buster od 2 tone

Pa

Bravo, slazem se da je mogucnost nosenja od 2 i kusur tona bombe kljucni argument za imati takav avion, u nasim uslovima.
Ako je to poenta, daj da se svi slozimo.
A mozemo i nosac aviona za njega da iznedrimo.
Uz ipak idealnijeg super X-Wing fightera da imamo sa cime da polecemo sa njega i da se sa visine divimo beogradskom metrou.

Г

JF-17 је авион та Србију. Moжда није тако добар као Рафал, али је зато упола цене, значи 2 ескадриле можемо да намакнемо за исте паре.
Кинези једини,поред Амера и Руса, имају 5. генерацију авиона и буџет да развијају даље.

Br

JF-17 nije uppola cene Rafala, vec visestruko jeftiniji, mozda i cetiri puta.

Г

@Branko
истина, мало сам се прешалтао мислећи на Ј-10, који би такође био добар за нас..

Br

Nista bolje od jf-17 nam ne treba. Najjeftiniji upotrebljivi avion, najmanji sat naleta, najjeftinije odrzavanje, brza obuka, slicam migu 21, znaci nasi mehanicari bi imali neke osnove, koristi motore od miga ili od skoro i kineske, dok blok 3 ima mnogo elektronike sa j-20 i u tom segmentu je trenutno bolji i od j-10. Ogroman spektar naoruzanja racunajuci i sve najmodernije kineske rakete. Dok je raspon krila samo 9 metara a leti sa novim motorima malo preko 2000km/h i nosivost je povecana na 4.5 tone.

Vl

Cini se da su ovo pocetna ispitivanja lokalog karaktera i da prava ofanziva jos nije krenula i da cemo kada krene videti mnogo iznenadjenja, posebno u pogledu aviona. Sto se tice brane mogle su je unistiti obe strane ili je mogla popustiti sama usled ostecenja i neodrzavanja sto je manje verovatno ,kako god necemo to verovatno nikada saznati. Rusima je cinjenicno vise koristilo da bude unistena i donela im je vise koristi.

Odgovori
Kr

Nije popustila jer je snimljen trenutak eksplozije. Znači minirano 100%

Sv

Krunoslav @Daj link ali da nije eksplozija iz septembra 2022

Ra

@ Vlado:
ako su ovo samo ispitivanja lokalnog karatera mislim da im nece nista ni ostati za tu ofanzivu ili sta god Ukrajna smatrala po „ofanzivom“

Vl

@ Rale

Inace Rusi ne gube tehniku, pogubili su od T-90, T-80, T-72 do T-62 kao i BMP-1, BMP-2 i BMP-3. Cenim da Amerika i Zapad mogu dobiti trku u oruzju protiv Rusa jos jednom.

Mi

Rusi su unistili i nekoliko „tenkova“ John Deere.

Odgovori
Mi

Gomila unistenih Bradlija i bar nekoliko Leoparda2 zadnjih par dana. Skupo „opipavanje“

Nije mi jasno kako ih tako salju u kolonama, a smejali su se ruskim istim greskama koliko puta.

„nesposobni“ ruski Aligator pogadja superiorne NATO oklopnjake.
https://www.youtube.com/watch?v=FU_w6VF3Oqw

Fe

Da li pratiš Tviter i Telegram? Razmere uništenja donacija prevazilaze sve do sada viđeno, a Leopard 2 i Bredli su samo još veće i skuplje kante nego T-72 i BMP-1/2 ujedno. Za Aligatore i Kornet Ukrajinci nemaju rešenje, kao ni za ruske dronove i artiljeriju, i to se već veoma lepo vidi. Ko bude hteo da postigne nešto moraće da žrtvuje mnogo ljudstva.

Ko

Aligatori padaju ko muve. Skidaju ih pvo-om, stugnama, jos malo pa ce i cipelama

K

Lako je prevazici dosad vidjeno kada do sada nista i nije vidjeno.

Mi

Nista se ne vidi osim snimka unistenja kombajna kojima su se Rusi pohvalili.

Sr

Како до сад није виђено ништа? Па ко напредује овде а ко се повлачи? Неки баш лупетају

Am

Ne znam kako da ti kazem, ali internet ti je je prepun snimaka i za 2A4 i za šiljati 2A6, okružen Bredlijima.

Stvarno ne znam čemu čudjenje, pošto su turski Leopardi već goreli u Siriji.

Ga

Milisave grdno gresis. Mediji ne prenose snimke. Ukrajinci strase gubitke imaju. Satrli su ih na nicijoj zemlji bez da su ostvarili kontakt sa odbranom.

Idi na telegram i potrazi kanal Donbas Devushka. Sve ce ti biti jasno.

Pa

Ako si mslave ti nama reklo, zvonko i odzvanjajuce. Zao mi one senice bjelice sto ti kombajni nece pokupiti, gladne po jevropama nahraniti. Jes’ li i tebi Bilja, Darko 1 i 2 i Aca objasnili natenane. Ka’ce 16tice?

Mi

Gastritis

Jel to isti kanal koji je maskirao kombajne u Leoprad tenkove i objavio snimke njihovog unistenja? Za razliku od tebe ja ne dopustam Rusima da me veslaju svojim lazima.

Xe

>> Idi na telegram i potrazi kanal Donbas Devushka. Sve ce ti biti jasno.

:-))))))))))))) znaci idite na Dombas-devusku ako ocete da vam se stvari pojasne? Dakle matori nasmejao si me do suza, realno…

Sv

@Mislav Jedini ko laze si ti.Dvije kolone ukra su naisli na mine a zatim su poklopljeni artiljerijom.Medju njima su bredliji m2a2 vozila za cisscenje mina i leopardi 2a4 i 2a6 verzije.Snimci su posvuda na internetu od reddita telegrama twitera blogova pa cak i njemackih medija.

Ni

@Mislav

Ne dopustas Rusima da te veslaju lazima, ali zato dopustas da te zapadna i ukrajinska propaganda vesla. Kakvi te kombajni spopali, pun internet razlupanih Leoparda, Bredlija itd. Imas masu snimaka unistavanja zapadnog/ukrajinskog oklopa od strane helikoptera (Ka-52 i Mi-28 ih lupaju i danju i nocu), dronova, PO sistema, artiljerije.

Mi

Beli PVO radar! No koment.

Odgovori
Re

Egipatski u pustinjskoj šari,znači da im je bilo hitno da prati trupe.Ali da nisu mogli na brzinu da ga ofarbaju stvarno no koment.

Mi

Da, sad vidim. Neverovatno da ga nisu pljusnuli bar zelenom farbom. Odskace u tom zelenišu ko ogledalo na suncu. Ipak je to skup „poklon“ Pomislih jos i da je maketa, ali ko jos vuce makete na front. Na naduvavanje nije sigurno, tako da… bad form!

Pe

Ako je PVO dobar, mogu komponente i drečavo roze da mu budu.

С

Ово је буквално шурење, пеглају их Руси као дете звечку.

Dr

Zašto se uopšte ne pominje kao mogućnost donacije Ukrajini i avion F 15 ? Ima ga u dovoljnom broju i u nekoliko zemalja. Inače odličan avion .

Odgovori
Mi

Iz istog razloga zasto se ne spominje donacija F-22 ili B-1B zaprimer. Gabariti, cena, kompleksnost upotrebe i odrzavanja, piste.
.. duga lista razloga.

Ni sa malim F-16 nece biti uopste lako sleteti nazad i ponoviti let u potrebnom roku, ali je najblize necem teoretski mogucem. Bice obarani kako god da okrenes.

Ko

A gdje ih ima u dovoljnom broju. Ameri i uvode ex zato sto je c varijanta gotova, iskoristena do max a strike eagla nemaju dovoljno

St

A sigurno ima viska i koji B-52 a bogami i dosta F-117.

Dz

Sistem Iris ceo prefarban u belo i vojnici kako navodno beze od sistema u tom trenutku.Jeftino i providno vise da nema gde sa ruske strane.Mi smo na Kosovu i Metohiji postavljali mikrotalasne peci i odmah bezali odatle,punili burice sa naftom i palili a unutra dugacka cev koja viri i tada takodje odmah bezali,kod Gnjilana na brdu smo postavljali metalne plehove koji su davali odsjaj i odmah tog trenutka bezali sto dalje i gledali vatromet u svakoj navedenoj situaciji.Dakle,jeftina predstava by Kremlj.Posebno ono sa traktorima kada su ih izradili Ukrajinci.Bruka i sramota.Jer neko ko se mnogo hvali na sva usta uglavnom to radi iz ocaja to je dokazano.Trodnevna operacija ode od propalog zauzimanja Ukrajine i Kijeva do odbrane Belgoroda i ruskih teritorija,pokolja ruske vojske kod Kijeva i paljba sto pre iz Ukrajine.Sto se tice onog snimka,nigde ne videh Leopard 2 da je unisten.Videh dejstvo artiljerije po nekim tenkovima koje ne mozes da razaznas cijoj strani pripadaju,pogodak dva tenka ali posle toga nemas fotografije iz bliza unistenih tenkova kako navode jer mogu biti bilo ciji.Ukrajinska vojska u vecini slucajeva prikazuje unistenu rusku opremu kao dokaz i uhvacene ruske vojnike.Inace,branu su digli u vazduh Rusi jer time osiguravaju taj deo fronta da niko nece napadati.Oni su kontrolisali branu i oni su je minirali.HIMARS ne moze branu da srusi,nije mogao ni Antonovski most bar ne sa raketama koje Ukrajinci poseduju.U pravcu Bahmuta ukrajinske snage zauzele su uzvisenja oko lokacije nekadasnjeg grada jer ono realno vise nije grad vec gomila na zalost suta.Nije Prigozin lud sto je napustio okolinu Bahmuta.Takodje,ukrajinska vojska nastupa u pravcu Soledara isto sa uspehom.Sto se tice donacije F-18 Hornet Ukrajini sa AIM-120D,Meteor raketama,to bi bila nocna mora za vec limitiranu rusku vojsku koja vise i ne spada u sile sto se dokazuje svakim danom u Ukrajini… Pozdrav.

Ž

Dzingis Han

Iris није офарбан у бело него има пустињску шему, те системе је требао да добије Египат па је преусмерено у Украјину.

На снимку се чини да је бео због сланог квалитета оптике дрона.

https://tangosix.rs/2022/15/10/rat-u-ukrajini-zaustavljanje-ukrajinske-ofanzive-dodatna-eskalacija-rata-ukrajini-stigli-prvi-zapadni-sistemi-pvo/

Sv

@Dzingis Han Radar irisa je pogodjen lancetom i poklopljen atriljerijom svidjalo se to tebi ili ne.

Xe

Interesantno je da je operator Lancet-a po mom skromnom misljenji prilicno promasio radar, zbog toga nisu objavljene poslednje 0.5-1 sec. udrara, jer bi se videlo da je dron samo zakacio antenu i nije potpuno unistio celi sistem – sto bi bilo za ocekivati. To me podseca na snimak napda Lancet-a na jedan Gepard-a, gde operator ne uspeva da dron usmeri u centar orudja, dakle antenu nisanskog radara, nego pogadja manje vise desni bok/gusenicu.

Fl

Osnovni razlog je velika verovatnoća ibaranja od Ruske PVO ili SU-XX letelica . Radi se pre svega i čuvanju reputacije i nekih tehnoloških tajni na letelicama . F-16 nije toliko vazan jer su Rusi došli do njih izmedju ostalog i 1999 A F-117 koristi Cocpit F-16 C uz dodatak Računara Leta tzv. „ Gospodarice Noći „ koja se dobrano obrukala od S125 „Neva“ pa Ameri ne brinu previše o tim letelicama , dok F-18 ili F-35/22 su de facto vrh US tehnologije današnjice !

Sv

@Xerxes Sam si priznao unistenje radara.Recenice a sta je sa promasajem radara od strane operatora su cisti whataboutiza.

Mi

Mislim da su Ukrajinci osta dobro postavilintajnradar u sumarak i otezali pogodak Lancetom koji ga je ipak dovoljno zakacio. Videli smo do sada lose sakrivanje radara i lansera i od.strane Rusa i od strane Ukrajinaca. Ovo bar ima.smisla. Jedino sto suntrebali dati nekom u-u-umetniku da da mu zvizne neku neupadljivu kamuflažu. Ovako je bio na tacni.

Da

@svarog
Radar je samo oštećen , ali je i dalje u funkciji. Objavio proizvođač.

Sv

@DarkYoda Jeste jeste a oni crni tragovi oko njega iz kojih suklja bijeli dim nisu od pogodaka granata artiljerije nego su ukrajinci rostiljali kraj radara pa zaboravili da ugase vatru.

Yo

Satiru ih Rusi u gomilama…
Čitave kolone oklopa uništene po drumovima – nakon što su ukrajinski vojnici shvatili da se ne isplati jurišati kroz minska polja – pa onda krenuli u napad po putevima u marševskom poretku…
Ne znam ko komanduje ukrajinskim napadom, ali ima veće šanse da dobije orden od Putina nego od Zelenskog…
Doduše, u ovim uvodnim napadima je angažovana tek oko 1/4 snaga pripremanih za ofanzivu, ali, ako se po jutru dan poznaje…

Odgovori
Ko

Nisu ukri rusi pa da voze u 60km kolonama

Mi

Kolone oklopnjaka Bradlija, zapadnih tenkova i transportera izgadjano dva dana za redom. Nije mi jasno da se tako krecu po putevima ili poljima posle onoliko podsmevanja Rusima sto su isto radili prosle godine dok su ovi mislili da ih niko nece gadjati.
Samo sto su ovi trenirani na modernom Zapadu i voze se skupljim u americkim i nemackim oklopnjacima.

Fe

@ Yoda

Protivtenkovska minska polja se baš i postavljaju zbog toga da bi se tenkovi i ostala oklopna vozila naterali da se kreću u kolonama “ulicama” koje naprave čistači mina i inženjerija. Inače, za razliku od devedesetih u exYU, obe strane, doduše Rusi mnogo više, koriste i (artiljerijske) sisteme za daljinsko miniranje – tako se začas raseju i protivpešadijske, ali (na očekivanim pravcima nastupanja) i protivtenkovske mine, čiji su efekti mogli lepo da se vide ovih dana.

Kad se oklopne i mehanizovane jedinice nateraju da nastupaju u kolonama (protivtenkovska minska polja) onda je posao jurišnim helikopterima, artiljeriji i timovima napružanim Kornetima znatno olakšan, pa se začas udarima artiljerije, napadima helikoptera i ATGM naprave onakve gomile preskupog izuvijanog krša koji dogoreva.

Inače, tek sada se vide sve prednosti ATGM velikog dometa kao što je Kornet – pešadiju naoružanu Zoljama, Osama, Stršljenima i Bumbarima (domet samo 300, 400 – 600m) bi onakva sila uništila iz pokreta, i bez sopstvenih gubitaka, ali Kornet tuče na daljinama na kojima je i tenk samo mrlja na horizontu, a operater ATGM daleko izvan dometa.

Sve u svemu epska bruka Leoparda, a i Bredli je razočarao, onolika cena i opet je mnogo ranjiviji na dejstvo artiljerije od tenkova.

Г

Пршти на све стране. .
На почетку СВО Укри су имали ~250 хиљада тренирану по НАТО стандарду од 2015. Коју су Руси полупали.

Сад наводно имају 12 нових бригада трнираних по НАТО стандарду по месец дана.

Уз то Руси су се припремили, не одступају без борбе као прошлог лета.

Шта могу друго да очекују?

Re

Ošurili su ih Rusi ovog puta žešće,odoše i “ Leopardi“.Kao da Ukre neko namerno gura u klanicu bez ikakve pripreme terena.Al treba biti iskren pa reći da bi preko onakve čistine nadrljala bilo koja armija.Prosto je čudno da nije korišćen recimo UR 77 „Meteorit“ ili neki njegov analog ni sa jedne strane do sad,ili možda grešim.Zaista užasan rat i iskreno mi je žao nasilno mobilisanih Ukra koji ginu,ali Zapad će im slati sve više i novijeg oružja do zadnjeg Ukra.Posle nastupaju Poljaci i Baltičke kikiriki države.Idu zla vremena i moramo se i mi što bolje naoružati da bi opstali.

Am

Što bruka za Bredli? Sveznajući internet kaže da mu je oklop do 30 mm, a T-34 je imao više.

Kakav god da mu je oklop, pošto je IFV, a ne tenk, u najboljm slučaju može da izdrži koliko tenk iz WWII.

Ima dobru optiku, ali šta vredi na onakvom terenu gde je sve zaklonjeno.

Top 25 mm. Kakav god da je – opet je 25 mm. Nema tu nekog čuda.
TOW kao TOW…

Ne znam zašto je iko očekivao čuda i od Leoparda i od Bredlija.

Sve i da su najbolji u klasi, i dalje su to što jesu, sa svojim ograničenjima.

Xe

>> skreno mi je žao nasilno mobilisanih Ukra koji ginu

U Ukrajini nema opste mobilizacije a pogotovo ne nasilne. Tebi takodje sigurno nije zao, jezivo si cinican. Ukrajnci brane svoju zemlju od ruske agresije, dakle ostavi ti njih na miru (idi na ruski telegram i uzivaj u svim tim kolonama unistenih leoparda itd.).

Yo

@Feline
Da, puno faktora utiče na to da stvari izgledaju kako izgledaju, a uz to su Rusi izgleda uspeli da skoro potpuno eliminišu efekat upotrebe ukrajinskih dronova – izgleda da ima dosta istine u onim britanskim pričama da uspevaju da ih eliminišu preko 90% i da se tu možda stvarno radi o brojci od oko 10 000 mesečno.
Sa druge strane, Rusi dronovima nanose ogromne štete u pauzama i tokom borbi.
Pojavio se i snimak u kome (valjda) Lancet spaljuje i Leoparda…
Postoji još jedna gotovo naučno-fantastična mogućnost.
Zapravo – manje naučna a više fantastična – propagande su odradile svoje i izgleda da su mnogi u Ukrajini i šire zaista očekivali da će se Rusi uplašiti i raspasti čim vide gomile zapadne tehnike kako im se približava.
To ide toliko daleko da je čak neka naša, u javnosti jako prisutna i za bezbednost stručna ribetina, javno izjavila slično – samo u kontekstu dostave F-16 Ukrajini.
Meni nezamislivo da su se i totalni laici primili na takve priče…

Li

Ne satiru Rusi nista „u gomilama“ vec par desetaka raznih oklopnih vozila Ukrajinaca ( pa i Bradly te pokoji Leopard ) su vise no ocito uleteli u minsko polje ili nedavno miniran drum. Zatim ,posto su isto tako ocito, vecinom posade i pesadija napustila vozila, poklopljeni su ruskom artiljerijom ili dronovima. Imamo za sada tek jedan video uradak nekakvog ruskog helikoptera ( optika mu na razini stojadina ) koji doduse pogadja jedno vozilo sigurno. Kakvo i koje , nejasno. Generalno tehnika moze biti i najnovija ako je ne prati taktika i obuka.
No da su ukrajinci u prednosti u Bradly i Leopardima nego u BMP ili T- serijama , to je neosporno.

ev

Није ми јасно, ово личи на самоубилачки покушај УКР војске, са недовољно снага на најјачи положај…..Потпуно без икакве шансе…
Да ли је ово симболичан покушај да се каже немамо више шансе морамо сада на преговоре? И ако је тако, зашто би Руси сада са све слабијом УКР војском на такве преговоре пристали? Не разумем укупну слику?

Pa

U Ukrajini nema prisilne mobilizacije.
Jesi ti to videlo?
Autisticna patetika prsti iz svakog slova.
Izgleda da su, za razliku od nekih, u Ukrajini svesni da pojava i trajanje f16 merena u minutama ipak nece naterati Ruse u beg do Moskve. Realno je da je proklamovani cilj SVO, osim u slucaju predaje i mirovnog sporazuma pod ruskim uslovima, totalno unistenje ukrajinske vojske. Drugaciji ishod, sem sumanutog nuklearnog rata zapocetog sa zapada tesko zamisliv.

Ni

Ljudi, da bi se uopste izveo ozbiljan napad mora se krenuti sa ozbiljnim snagama. Zato se nemojte cuditi sto vidite kolone oklopa.
Jednostavno je tako u ratu visokog inteziteta, kada je protvnicka odbrana utvrdjena i dobro organizovana, tu samo ‘gvozde, oganj i brojevi’ probijaju linije. Drugacije ne moze. Ipak je ovo ‘malo’ ozbiljniji sukob od sukoba ’90-ih na nasim prostorima kada su linije padale kad krenu 2 tenka i 3 Prage.

Sh

@Evroprc
Nije u pitanju bilo kakav samoubilački pokušaj napada, već, po svemu sudeći, zaletanje sa nedovoljnim prethodnim izviđanjem. Znali su da postoji minsko polje, otud i BMR-2. Da li je to najjači položaj? Ne znamo! Da li to bilo nasilno izviđanje koje je pošlo po zlu? Možda! Šanse ima, što su pokazali i dokazali. Pogledajte malo bolje shemu bojanja ukrajinskih vozila, citiram narodnjački refren iz 90-ih, „najlepše se stvari dešavaju noću!“
Što se šansi tiče, imaju itekakve šanse!

xm

@SheikhZayeb
Izvestaji sa terena govore da rusi koriste tehniku za daljinsko miniranje terena na nacin da miniraju sveze prokrcen teren iza jedinica koje napreduju (uslovno receno siguran razminiran koridor), tu dolazi do problema za ukrajince koji nakon unistene opreme za deminiranje i odbijenog napada koriste te rute za povlacenje a opet nailaze na minsko polje takodje, bilo kakva pozadinska podrska jedinicama koje su napredovale ili evakuacija nailaze na isti problem.

ev

SheikhZayeb

Погледајте карту видећете да је нагушђа линије одбране, баш ту где су напали, а и недовољно извиђане је самобуличко у овим условима!?Какве везе бојање има са наведеним? Зашто мислите да има икакве шансе баш ноћу? Као да је то УКР икаква предност, минско поље се не видимо боље ноћу.ИЦ одраз може са се умањи бојењем али се види на термовизији јасно.Зато, а из због чистог питања , с чиме и како су УКР икада имали шансу за коначном победом, се слажем потпуно и са Павлом о финалном исходу.

Sh

@Evroprc:
Gledam karte, i da je možda najgušća linija odbrane. Mada to je samo liinija na mapi, i to ne znači ništa. Što izviđanja tiče, definitivno su zakazali Ukrajinci, i u to nema sumnje. Minska polja se vide i danju i noću, postoje radari za to i Ukrajinci ih imaju. Ne pišem samo o bojanju protiv IC odraza, nego o znacima raspoznavanja. A kako Rusi stoje sa termovizijom? Pa ne baš sjajno! I ono najvažnije, ovo će rešiti pešadija, a ne LEopardi i Abramsi. I ne tamo gde gledate Leoparde.

Xe

>> Razmere uništenja donacija prevazilaze sve do sada viđeno

>> Čitave kolone oklopa uništene po drumovima

Jel imate neke linkove za ovo ili se radi kao po obicaju o citiranju ruske propagande? Ja sam do sada video samo 2. video rada, napad na Iris-T i napad na jednu oklopnu cetu gde su pogodjana 2 tenka i mozda 3-4 oklopna vozila…

Gde su dakle te silne kolone unistenog oklopa?

>> Beli PVO radar! No koment.

To je radar inicijalno namenjen Egiptu, odatle svetla farba koja vuce na boju peska. Dakle nije bele farbe nego je los kvalitet senzora na dronu pa je taj deo slike takoreci izgoreo. Kakogod, veoma, veoma los izbor, kako lokacije za rada tako i maskiranja. Radar kosta 50 miliona dolara.

Odgovori
Mi

Xerxes:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/russia-has-destroyed-its-first-ukrainian-bradley-fighting-vehicles

u Youtube mozete gledati kroz nisan/kameru kako Ka-52 pogadja Bradlije i Tenkove jedna po jedan. Ukucajte Ka-52 Bradley u pretragu jer link nece da prodje ovde.

Mi

Aha, sad vidim da mije bas beoi nego jako svetla kamuflaza. Kako to da nije prefarban do sada. Svasta.

Ti

Klasika komentari.Satiru ih na hiljade,kolone vozila unisteno,poobarali stotine aviona,Ukrajinci nemaju vise ljudstva.
A sta kazu veliki umovi za pogodak u traktor?
Ukrajinska vojska vozila traktor po polju?

П

Имаш на телеграму и твитеру.
Много, много уништене украјинске технике. Масакр. Раде хеликоптери, атгм, фпв дронови, артиљерија. Масакр.

YP

@TigerLand

Veliki umovi kažu da se u ratu uništava sva moguća samohodna mehanizacija, uključujući i poljoprivrednu i građevinsku.

Xe

Kao sto vec negde rekoh, gde se delje padaju opiljci. Ovo sa Ka-52 je toliko loseg kvaliteta da moze biti fake. Videli smo kombajne, videli smo turske leoparde, zasto bi ovo trebalo da se smatra autenticnim snimkom iz kokpita? Dakle, i dalje vas pitam gde su kolone unistenog ukrajinskog oklopa o kojima sladostrasno izvestava ovih par komentatora gore? Mislim, razumem ja vasu potrebu da (konacno) trijumfujete ali ne razumem zasto se ne moze pokusati biti objektivan.

Unistenje Iris-T radara je mnogo, mnogo veci gubitak od svih tih oklopa.

Г

@Xerxes

Ovo je malo boljeg kvaliteta valjda. 11 komada

https://youtu.be/SmMXOZuFO14

Xe

@Гастос

Pa to sto ti sad ovde postiras je ta jedna zaseda od cetvrtka ili petka, video sam to do sada u 10 verzija iz svih uglova. Jel to sve? Mislim jesu to „kolone unistenog oklopa“?

Pateticni ste

Mi

Xerxes
Nije sve. Ima video nimaka drugih lokacija. Ne desetak, nego vise desetina oklopnjaka do sada ukljucujuci 15 Bredlija i 3 Leoparda do sada. I po videima i po Orix-u. Jedan Leopard2 je sada sa ruskom „posadom“ tojest ide na izlozbu. Nije mi jasno zasto se cudite tojest ne verujete. Isto kao i za Patriot kada su Rusi pogodili izvesne komponente.
Par vas ovde zaista ne moze da veruje da se americki i zapadni vojni sistemi mogu unistiti od strane ruskih. Kao da je to nesto novo. Uvek imate izgovor, a stvar je proste fizike i taktike.

Cak je i Hrvatski vojni analiticat na Obris portalu sabrao 2+2 i dosao do zakljucka da jeste pogodjen.

Nista jos nije gotovo i ja verujem da je ovo samo prva runda od najmanje dve tri Ukrajinska veca pokusaja u okviru „velike ofanzive“

Xe

Da, da, to tvoje izgleda otprilike ovako:

https://youtu.be/QZankfz8mO0?t=237

Lancetom se pokusava unistiti napusteni Leopord i naravno, opereter ponovo ne zna kuda bi sa dronom, pogadja tenk u bok, sto ovome ne moze nista, te aktivira dimne granate…

Xe

@Miloš1977

>> I po videima i po Orix-u

3x Leopard 2A6 (1 destroyed, 2x abandoned)
4x M2 Bradley (abandoned)
1x VAB APC (abandoned)
1x Oshkosh M-ATV MRAP (abandoned)

More losses will be added tonight (including ~six more M2 Bradleys).

To je to sto kaze Oryx i po cemu se vidi da je mora tvrdnja korektna, dakle da se jedan dogadjaj medijski kolje po ruskom telegramu vec danima, cak i zap. mediji preuzimaju uvek istu stvar i to jos uvek, 3 dana posle! Sigurtno da svakodnevno ima gubitaka. Srecom taj Lancet ocigledno nema dovoljno eksploziva da ucini veliku stetu i operatori cesto ne navedu u sredinu.

I dalje cekam da mi neko pokaze konkretne dokaze za „kolone unistenog oklopa“ – ja bi tu ocekivao da vidim recimo 10 slupanih tenkova 20 transportera na gomili kao sto smo imali priliku videti proslog zime/proleca.

Mi

Xerxes
Nije jedan dogadjaj pobogu, pa jel vidite koliko razlicitih lokacija. neki su sami, neki su na gomili, a neki su u koloni. To samo zadnjih 3 dana 8/6-11/6
U svakom slucaju razbucane su bar 3-4 razlicite kolone za koje postoje video zapisi. Mozda vama kolona nije 5-10 vozila ali po meni jeste. Ima tu i americkih MAXPro bar 5-10, kamiona, itd. Evo video jos jedne koja nije prosla.
Sve smo vec videli ranije samo ne nemacke i americke opreme do sada jer nisu ni ucestvovali.

Sv

@Xerxes Definicija kolone okopljenih vozila nema veze sa tim sta ti zamisljas mozes da zamislis sta god hoces.Imamo 3 kolone.2 sa video dokazima a za trecu imamo slike na kojoj se nalazi mehanizacija za ciscenje mina na sasiji leoparada i neki sovjetski i oklopni transporteri cini mi se maxxpro.Ceka se video 3 kolone.

Ni

@Xerxes

Nije ga pogodio u bok vec u kupolu. I na ovom snimku ne vidi se da li je doslo do proboja ili ne, jer je dim zamaskirao posledice ekplozije pa ne moze da se shvati da li je doslo do proboja ili ne.
Ni to da li je tenk napusten ili ne, ne moze sa sigurnoscu da se tvrdi. Ja bih pre rekao da je posada bila unutra, zbog zatvorenih poklopaca na tenku sto nije slucaj kad je tenk napusten.

Am

Aman… Evo ti najpoznatiji kanal za tenkove

https://www.youtube.com/watch?v=8qSXAaQc7EI

Odgovori
La

Leopardi gore ko šibice.
U zapadnoj javnosti šok!
Oni trezveniji su već znali da tenk ipak više zavisi od posade i taktike njegove upotrebe nego od tehnologije.
Ovako će prolaziti i F-16,17,15,14, jednostavno Rusi nisu neki ljudi sa turbanima i papučama.
Da podsetim F je padao i za vreme ratova u SFRJ, Srbi su ga skidali ko jabuku.

Odgovori
Jo

Dve jabuke plus Jo’s 2 u bih. Malory jabuka

Vl

Gore ruski tenkovi, gore i zapadni, nista nije neunistivo. Radost na proruskoj strani koja je maltene kao da su Rusi usli u Kijev govori da smatraju zapadno oruzje boljim od ruskog cim je euforija do neba.

Li

Vecina ako ne i svi su naletjeli na mine! To je jasno iz snimaka. Vide se otpale gusjenice npr. Isto i Bredli. Ali vidi se i da je vecina posada ocito prezivela. Da su bili u BMP ili M80 ili T 72 bili bi mrtvi.
Nakon upada u minska polja i zaglavljivanja, naravno da ih je poklopila ruska artiljerija. Imamo tek jedan za sada nejasan snimak pogadjanja necega iz ruskog helikoptera.

Ni

@Ling LI

Najveci broj unistene ukrajinske tehnike (nato i sovjetske) unistena je od strane helikoptera, PO sistema i artiljerije. Uostalom i taj tenk ili oklopno vozilo koje nastrada u minskom polju, i njega artiljerija mora dokusuriti da ga ne bi odvukli na popravku, tako da je gubitak gubitak nebitno da li je oklopno vozilo ili tenk spicila PO raketa ili je uletelo u minsko polje. I ima daleko vise od jednog snimka pogadjanja tenkova i oklopnih vozila, tuku ih svim i svacim- od malih kamikaza dronova, Lancetima, helikopterima, PO sistemima, artiljerijom itd. To sto nemamo fotografije/snimke za svako pogodjeno vozilo ne znaci da se tamo ne gubi tehnika.

PV

Nikola,
Mi smo ’99-te, oborili jedan F16.
Pozdrav

Mi

Kako onda objasnjavas snimke gdje su tenkovi izvučeni i vide se ostecenja na gusjenicama. Vrlo brzo ce se popraviti ako već i nisu.

Ma

Teško se popravljaju gusenice na Leopardu, a na terenu skoro nikako, plus kad te na nišanu ima neprijateljska artiljerija koja čeka da priđeš pokvarenim tenkovima i OT. Nema od izvlčšenja tog oklopa i popravki ništa u datim uslovima, živi bili pa videli.

Ni

@PVO Zadar-Ponikve

Oboreno je malo vise od jednog aviona. Uostalom nije bas za porediti nasu PVO i ukrajinsku. Nasa PVO uspela je da drzi agresorske avione dovoljno visoko odakle su mogli da gadjaju mahom stacionarne objekte, dok je KoV nesmetano odradjivala posao, vise od toga jednotsavno nisu mogli s obzirom da smo ratovali svi znamo protiv koga. Da su nam razlupali PVO, imali bi Nato avione i helikoptere na srednjim i malim visinama odakle bi daleko preciznije tukli po nasim trupama i gubici bi bili daleko daleko veci.

@Mislav

Ako je tenk/oklopno vozilo nastradalo u minskom polju i to je gubitak, jer te mine su tu posavljene s razlogom. A to da su ih izvukli iz minskog polja i opravili cisto sumnjam. Pre ces zapadnu tehniku videti u ruskim vojnim muzejima nego sto ces videti ukrajinsko izvlacenje tenkova i popravku. Takodje, ti pises kao da je svaki tenk/oklopno vozilo nastradalo od mina iako imas masu snimaka gde se vidi dejstvo ruskih helikoptera, artiljerije, dronova itd. po ukrajinskom oklopu.

Fe

@ Ling LI

Neverovatno je koliko nisi u stanju niti želiš da prihvatiš činjenicu da su na Leopardi i Bredliji na buljuke upadali u minska polja, i da su ih Ka-52 serijski uništavali jedan za drugim (a to i sad rade), a da je ruska artiljerija puno puta do sada dotukla sve što je bilo zaglavljeno u minskim poljima. Još Korneti, Lanceti i FPV dronovi. Npr na naslovnim stranama par zapadnih časopisa imaš uništenu polovinu (tri) od ukupno proizvedenih 6 Leoparda 2R – Finska inženjerijska verzija Leoparda 2 za razminiranje. Bar 2 Leoparda 2A6 su zarobljena, uz veći broj Bredlija. Koliko ih je samo napušteno to je već strašno.

Ukrajinci imaju nerešive probleme sa ruskim helikopterima, Lancetima i dronovima, a već sa EW hroničan problem. To da Rusija ima apsolutnu nadmoć u EW je na Zapadu više puta konstatovano konstatovano – zapadni izvori tvrde da Ukrajina mesečno gubi po 10,000 dronova (komercijalnih i ostalih) zbog ruskog ometanja, svidelo se to tebi i istomišljenicima ili ne. Nikakve konstrukcije i “narativi” ne pomažu, želeo da priznaš ili ne, Rusija ima apsolutnu tehničku nadmoć nad Ukrajinom.

Br

Za nedelju dana nsu stigli ni do prve prave linije odbrane, a takvih linija ima od 3 do 7 u zavisnosti od reona, pa tek onda glavno utvrdjenje… Od sedam glavnih linija napada, na cak pet pravaca su se vratili na pocetne pozicije, a tek na dva imaju manje uspehe, ali i dalje daleko od prve ozbiljne odbranbene linije. Pisi propalo. Shhhhh

Odgovori
Mi

Jos je rano za otpisivanje ukrajinske ofanzive. Do sada su imali gubitke koji su svakom realnom poznavaocu materije ocekivani sa obzirom na sve. Iznenadjenje je samo onima koji prate a pod utiskom (propagandom) su da se zapadni tenkovi i Bradliji ne mogu pogoditi a kamoli zaustaviti ruskim oruijem jer Rusi nisu u stanju nista da naprave.
Pvrh toga Ukrajinci sada imaju 10 brigada vojnika treniranih mesecima u Engleskoj i Americi sa najboljim taktikama.

Iako je mnogo oklopa unisteno zadnjih nekoliko dana, to nije ni 15% onog sto su dobili. Ofanziva je jos u toku a u ratu svasta moze da se desi.

Ako ukrajinska ofanziva propadne skroz, ocekujem rusku kontru da odmah sledi jer cekati jesen/zimu nikome ne ide na ruku.

Br

Nije bas bilo ocekivano. Sa 1500 novih oklopnih vozila, sa pedesetak aviona, trideset helikoptera i gomilom druge isporucene tehnike, ocekivao se bar neki opipljiviji prodor negde za sedam dana… Takodje, mozda su ih ucili dobrim taktikama, ali ova taktika je katastrofalna, usitnili su snage u sedam glavnih pravaca i dvadeset manjih… I jos uvek nisu skoncentrisali napad, dok se gubici polako gomilaju. Mozda su za sada izgubili samo 15% tehnike, sto nije malo, ali su izgubili i 50% morala.

Г

Слажем се да је још рано, али
12 бригада тренираних неколико месеци у Енглеској oд којих 9 има западно оружје, насупрот 250 хиљада на почетку СВО тренираних од стране НАТО инструктора од 2015 који су имали СССР оружје (којих више нема)

Xe

>> 12 бригада тренираних неколико месеци у Енглеској oд којих 9 има западно оружје,

Analiticari spominju desetak brigada a ne 12, zap. oprema je zastupljena max. 50%.

Ako ukrajinska ofanziva „ne uspe“ (sta je uspeh?), doci ce do zamrzavanja konflikta na ovim granicama. Rusija nema kapacitete za ofanzivno delovanje.

Br

Sve ovo je opipavanje, to stoji, mada reklo bi se i malo ozbiljnije opipavanje, ali za sada bitke se odvijaju samo u „predgradju“ tacnije na otvorenim minskim poljima koji prethode prvoj pravoj liniji odbrane, pa onda sledi jos takvih linija i jos minskih polja, pa glavna utvrdjenja, a oni su u tim „predgradjima“ izgubili, ne bih rekao 15%, ali verovatno blizu 10% tehnike, sta ce biti kada dodju do ozbiljnije odbrane i vise takvih linija… Takodje, nije samo bitno osvojiti npr. Melitopolj ili neki drugi bitniji grad, vec i zadrzati ga i osvojiti Krim, a vec sada se vidi da Ukrajina nece imati snage za to, ni blizu. Niti bi pedeset ili sto aviona to promenilo. Ili ce se postici neki status kvo, ili ce se u borbu ukljuciti neke NATO zemlje, Ukrajina na ovaj nacin nece povratiti teritorije.

Mi

@Branko
Mislim da su cifre koje ste naveli preuvelicane. No, ne znamo ni vi ni ja tacno stanje. AKo su do sada izgubili oko 10% to je ocekivano, ali se slazem da nacin na koji su ih izgubili nije ocekivan. Kako kaze Feline, prisiljeni na kolone zbog minskih polja.
Sto se avijacije tice, imaju desetak aviona koji mogu da ispale moderne zapadne zemlja vazduh rakete koje kostaju milione po komadu i ispaljuju se na potvrdjene nepokretne mete kao sto su skladista i privremeni komandni centri. To mogu i HIMARS-ima umesto da izlazu avione ruskom PVO.
Imaju i HARM rakete koje eto ne koriste u ovoj ofanzivi bas da sve prsti..ili uopste.
Rusi ih cekaju lovcima i radarima izdaleka. Mogu da probaju da lete nisko i krisom da prodru i ispale nesto, ali to su i do sada mogli. Rusi su se prosle godine opametili sta i kako da rade sa svojim PVO.
Dronovi su najgori ubedljivo. Ka52 i Mi-28 samo vrebaju izdaleka kao i arrtiljerija samo iz visa i preciznim nisanom.
Ukrajinska pesadija i oklopne sile moraju bukvalno da prodru i prime velike udarce da bi napravili taj pomak. Gubitaka ce biti ko kise. Tu leka nema.

@Xerxes
Uspeh je da se zaustavi krvoprolice i ratno profiterstvo po meni. Po nekom drugom je uspeh da se rusi izbace iz Ukrajne po svaku cenu sto je po meni bajka. Dakle kontinuitet krvoprlica tamosnjeg naroda zarad Americke i Putinove politike.

Kazete „zamrznut konflikt“ Kaou Koreji? Pa mislim da bi to Amerima bilo idealno. Mislim da Putin na to nikad ne bi pristao, mada sve je moguce.

Г

@xerxes
Мајсторе, нидсм их ја бројао, разних аналитичара има, нико не зна праву цифру. Па рецимо 10 бригада, значи 40-50 хиљада, имали убрзани курс у Енглеској. Наспрам 250 хиљада којинсу тренирани од стране НАТО инструктора од 2015, а до сада су полупани од Руса, који по Вама који немају капацитет за офанзиву. Занимљиво.

Yo

Navodno neke procene su da su Ukrajinci za ofanzivu obučili i opremili između 15 i 20 brigada – sigurno ne manje od 15, a ne mnogo više od 18.
Neke u samoj Ukrajini, a veći deo u Britaniji, Poljskoj i drugde u inostranstvu.
Moguće je i da su krenuli u borbena izviđanja, ali su napadi možda ipak bili malo preozbiljni za tako nešto.
Zasad dobijaju više nego ozbiljne gubitke bilo da napadaju danju ili noću, a tamo i gde uspeju da zauzmu isturene položaje – navodno do 1. linije odbrane ne dostižu – ruska artiljerija ih ubrzo primora i prati na povlačenje nazad. Usput ih zatrpavaju lutajućim bombama i dronovima i po dubini…
Sa druge strane, najavljuje se i višestruko jači ofanzivni ruski hamer do kraja jula – i Ukrajinci to znaju…
Ukrajinci nemaju za ofanzivu neophodnu avijaciju, dronovi im ni približno ne rade posao kako su očekivali, poklapa im se ovo i artiljerija, pa je upitno da li će i kako uspeti i da se održe tamo gde se eventualno i probiju.
Sigurno imaju i neke svoje skrivene adute koje još nisu otkrili, ali će izvesno biti mnogo teže nego što su očekivali.
Pribegli su i nekim marketinškim akcijama – slikaju „oslobođeno selo“ u nizini koje ruske predstraže uvek napuste kada krene napad – pa onda budu prinuđeni na povlačenje sa tog i njima neodrživog položaja.
O ruskoj – antiruskoj gerili – oko Belgoroda, a koja priča poljski – da ni ne razglabamo…

Ni

Tesko ce im sada slati F16 kad je definitivno, dokumentovano i u praksi srusen mit o superiornoj Nato opremi. Doduse ni Rusi nisu fer ovde bili, trebali su uljudno i adekvatno situaciji da postave Talibanske cobane sa zardjalim puskama kad vec znaju da su ovi krenuli na njih kamionetima u fancy stilu. Leopard ispade bolji krematorijum od T72, dosta to burnije gori mora mu se odati priznanje.

Odgovori
Re

Još kako će im poslati F-16 a spominju i Kanadske F-18 u to pozamašna količina,a naravno da će biti i Evropskih lovaca.Za Amere je ovaj rat posao veka i naivno je misliti da neće doći do eskalacije.Uz avione će naravno ići lepeza naoružanja verovatno mnogo ubojitijeg nego do sad, što će Rusima svakako praviti veliki problem.Svakako će im smanjiti prevlast u vazduhu.A netreba zaboraviti ni protivelektronska sredstva.Nego mnogo će mi biti žao Poljaka,Baltičke i Balkanske buranije kad krenu pod Kremaljske zidine kada dodje vreme,netreba imati sumnje ič.

Li

Opticki nisan sa ruskih helikoptera kada se poredi sa zapadnima je ko Stojadin sa Golfom sedmicom.
Vecina tog ukro zapadnog oklopa je u biti uletela u minsko polje pa onda posto su posade ocito napustile ista , poklopljena artiljerijom.
Tehnika ne igra puno ako taktika i obuka ne prate istu.
Ali da su Bradly i Leopardi 2A6 bolji od BMP- 1 i 2 i svega na bazi T -72 to je neosporno i dalje.

Ni

@Ling LI

Ma zapadna tehnika je bolja od ruske cak i kada gori. Mnogi potcenjuju rusku tehniku, a paraleno sa tim precenjuju zapadnu tehniku. Mnogi su kroz istoriju isto razmisljali pa su im na kraju Rusi umarsisrase u glavni grad…

Г

Кад ISW хвали Русе i CNN пише о ‘значајним’ губицима могу мислити како је нс терену.

Odgovori
Fe

Da li bi T6 mogao da objavi neki prilog o Ka-52 i njegovim krajnje ubitačnom ATGM Vihr, definitivno glavnim junacima početka ukrajinske ofanzive?

Možda i uporedni pregled Vihr vs Ataka vs Kornet?

Odgovori
Br

Ili da li su u upotrebi Hrizantema i Hermes

Iv

Razbiše im Rusi oklop totales.Gore leopardi i bredliji.Youtube i telegram su puni snimaka ko neveruje.Svemoćna nato tehnika gori kao bilo koja druga.Iskreno voleo bih da Ukri dobiju i F16 da vidimo kako će se pokazati protiv Pancira,Trijumfa,Buka…

Odgovori
Sh

@Ivan. Pokazaće se kao što se i Bajraktar pokazao na početku rata: vrlo ubitačno! Brazil nije hteo Pancir, jer su ga testirali, pa su leteli školske krugove Cessnom 208 sa lokalno razvijenom sistemom za ometanje radara, da bi ih u simuliranom napadu spičili po par AMX i F-5EM. Finska je povukla Bukove iz naoružanja, jer su beznadežno neotporni na elektronsko ometanje. Jedan Triumf je već uništen.

Br

@sheikhZayeb

Zasto onda nema Bayraktara vise nigde objasni to?

Mi

Tko kaže da nema. Ne snima se i ne objavljuje bas sve.

Sv

@Mislav Ujace Bayraktar se uopste ne koristi.Da se koristi uspjesno do sad bi bio izbacen neki snimak.
@SheikhZayeb Tu mitomaniju o panciru vec dva puta pises bez ikakvih dokaza.Bukovi su povuceni zbog paranoje da bi bili ranjivi na rusko elektronsko ometanje sto je mit oboren u gruziji i ukrajini.
Niti jedan s400 sistem nije unisten.

Sh

@Brad: Ima, ima! Samo se sada koriste za izviđanje, gde su itekako korisni. Nema potrebe da dejstvuju, jer je njihovu ulogu preuzeo HIMARS, a tu su i StormShadow sa Su-24. Možda će ponovo da puštaju video snimke kada budu uništavali ruske bunkere.

Xe

>> Youtube i telegram su puni snimaka ko neveruje.

Puni jednog te istog snimka rezanog i montiranog na 20 nacina. Prosto je nevarovatno u sta vi ovde verujete, ozbiljno se brinem za sopstvenu sigurnost u svetu u kojem zive likovi kao vi, koji nisu sposobni za najelementarniju analizu vesti i smisleno rasudjivanje…

Mi

HIMARS i Strom Shadow preuzeli ulogu Bajraktara? Zju ekspertiizeee.
Ti se bas trudis da nas impresioniras.

Ni

@Xerxes

Ako mislis na Ukrajince, onda si u pravu. Prepuni su im kanali (pratim i jedne i druge) starih i recikliranih snimaka. Samo tokom jucerasnjeg dana na ukrajinskim kanalima naleteo sam na 10-ak snimaka koji nemaju veze sa ukrajinskom kontraofanzivom. Bukvalno ubacuju snimke borbi iz Kijevske oblasti iz prosle godine i miskuju ih sa starim snimcima nastalim sirom Ukrajine i to predstavljaju kao friske snimke. A kad se malo bolje pogleda onda cas vidis zelenilo, cas sneg i drvece bez lisca, cas rudnike soli i kamare soli iz Soledara itd…
Ima toga i kod Rusa pogotovo na kanalima koji zele da skupe sto vise pratilaca pa izbacuju sve i svasta, ali kod Ukrajinaca je to daleko izrazenije.

JA

Да ли је неко размишљао да је комбајн служио да испта минска поља?

Odgovori
Ni

U pitanju je nesto drugo. Pojedinci misle da je zapadna tehnika svemoguca i neunistiva. A kad krene lupanje zapadne tehnike, onda ide prica: to su kombajni, uleteli u minsko polje, ruska artiljerija pogadja iskljucivo Ukrajinec kad su u mestu, snimci iz helikoptera to je laz-ruska propaganda jer ruski helikopteri ne mogu tako aktivno da lete u VaP-u i da pogadjaju mete na udaljenosti i preko 10km itd. itd.

Sto bi psihologija rekla, klasicni mehanizam suocavanja i negiranja :)

Sh

JackOfAlltrades:
Ne! Kombajn je gabaritan i bučan, i predstavljao bi ništa više nego ubistvo vozača. Ima dosta jeftinijih i efikasnijih metoda za otkrivanje minskih polja.

JA

За SheikhZayeb
Наравно да је велики и бучан али није смисао да си неприметан већ да те сви виде а да нико не дејствује јер мисле да си цивил. Нема возача, модерне пољо-машине се управљају преко џи-пи-еса. Шта ради скупоцени амерички комбајн на десетак километара од зоне борбених дејстава? Да сам власник не бих ризиковао машину вредну неколико стотина хиљада евра за не знам ни ја колико тона жита…но како год….само једно размишљање…поздрав

Mi

Kombajne su postavili sami Rusi i postavljanjem oplata i cijevi simulirali su pogotke tenkova.

Sh

@JackOfAllTrades:
Da, da, a uplašeni ruski mobik ili pilot Aligatora koji se znoji i brine da li iza nekog grma viri neka Igla ili Stinger baš ima vremena da gleda šta je kombajn a šta tenk. Smisao čišćenja mina jeste da bude neprimetno koliko god je to moguće.

Ko

Nisam verovao da cu ovo reci ali kako rat odmice Rusi postaju sve organizovaniji i bolji. Artiljerija je od pocetka sukoba bila ubitacna kao i pvo ali za mene licno najvece iznenadjenje je avijacija,a pre svega helihopterske jedinice koje seju strah po bojnom polju. Ukrajincima ocito fali pvo koji vise ne moze da potisne protivnicku avijaciju. S’druge strane nove brigade obucene od strane NATO-a su prosle u prvim danima kontraofanzive kao bose po trnju. Najveci operativni prodor su ostvarile „stare“ brigade opremljene sovjetskom tehnikom poput 110-te koja je napredovala oko 5km. Ako Ukrajinci zele da naprave nesto ozbiljnije morace da krenu u mnogo masivniji napad,jer nemojte da zaboravite da su svi ovi gubitci nastali u zoni kontakta i da Ukrajinci jos uvek nisu dosli do prve linije odbrane. U svakom slucaju uspeh ili neuspeh ove ofanzive ce oblikovati dalji tok rata.

Odgovori
Sh

@Kokanović Srđan
Ne zalećite se sa zaključcima! Te brigade „obučene“ od strane NATO su popunjene ljudstvom koje je već imalo borbeno iskustvo, a dosta njih je prošlo i kroz obavezni vojni rok u Ukrajini. Da su prošli kao bosi po trnju, nešto ne vidim, već su zauzeli u Donjeckoj oblasti oko 150 km2, i to sela Urožajne, Blagodatne, Nerskučne, Ravnopilj, Oktjabrske, Storoževoje, Makarovka i Urožajne. Dok ovo pišem, borbe se vode oko sela Zavitne Bažanja i Staromlinivka. Na pravcu prema Tokmaku se takođe vode borbe, zauzeta su sela Lugove i Lobkove i, po svemu sudeći napreduju ka gradu Vasiljivka. Ukrajinski diverzanti su minirali most kod Jakimivke. Napadi se, po svemu sudeći, odvijaju uglavnom noću.
Što se ruske avijacije tiče, donekle se popravila, stvarajući „džepove“ za dejstva po ukrajinskim snagama, što se pokazalo kod Bahmuta/Artemjovska i Marinike. Ali to je premalo i prekasno i sama činjenica da RV Ukrajine još postoji je poraz za VKS Rusije.

Co

Nalegli svi na predstavu. A drugi čin nije još niti počeo. Pa zar stvarno mislite da su Ukrajinci, koji su se pokazali ipak kao pametniji na terenu, krenuli ko ovan na brvno? A nije da nemaju informacije i simulacije iza sebe. Ajde da malo pričekamo pa vidimo što se iza brda valja. Baš me zanima hoće li baćuške nasjesti kao i prvi puta? A o ruskoj avijaciji – blamirajuće je i spomen u kontekstu ozbiljnijh operacija. U svakom slučaju, krajem ljeta će Rusima ostati lopate. To hebeno Zaporožje nema ni kamenja za pračke. Samo blato do koljena.

Sh

@Cocos: više rukovodstvo im se pokazalo kao odlično, ali komandanti nekih brigada umeju da se malo zanesu, pa su možda i naleteli kao ovnovi na brvno. Ne znamo još okolnosti pod kojima je došlo do ovog fijaska, ali to je samo taktički uspeh za Ruse i taktički neuspeh za Ukrajince.

Co

@Sheikh: Slažem se 100% da znamo vrlo malo o stvarnoj situaciji, ali ne vidim baš neki uspjeh Rusa. Zapadni transporteri su pokazali ono što se i traži od njih, preživljavanje ljudstva. A dosta toga „uništenoga“ je i popravljeno. Nisam primjetio efekte kao kod ruskih tenkova gdje kupola leti u orbitu, a od posade ostaje prah ili niti to. Ali, ok, ruski pogled na ljudski gubitak je tema za neku drugu priču. Nego, bitno je nešto drugo. 90% ruskih rezervi je upućeno na tu beskrajnu livadu. Negdje će uskoro pofaliti ljudstva…A nekome će početi rasti magareće uši…

Ni

@SheikhZayeb

Upravo se ti zaleces sa zakljuccima. Ukrajinci uzeli par sela za par dana, neka su u medjuvremenu vracena, i na osnovu toga aludiras da sve ide po planu. A situacija na terenu takva da UKR ofanziva ne ide po planu. Evo vec krece medijska priprema da se opravda fijasko UKR kontraofanzive ‘Rusi se utvrdili bolje nego sto se ocekivalo itd’.

@Cocos

Bojim se da drugi cin neces gledati.
Vidimo da Ukrajinci u vatru bacaju Leoparde, Bredlije itd., a to je trebalo da bace kad dignu Ruse sa prve linije. To navodi na zakljucak da UKR jednostavno nemaju dovoljno snaga za nesto ozbiljnije. Da imaju, vec bi digli Ruse sa prve linije, ali kao sto vidimo zapeli su na prvoj liniji koju su morali da probiju na vise mesta vec prva dva dana (jer je prva linija najrazudjenija) i tek tad da ubace Leoparde, Bredlije itd. da eksploatisu proboj.

Sh

@Nikola:
Na osnovu čega aludirate da tvrdim da sve ide po planu? Ja ne znam koji je i kakav im je plan. Ukrajinci su zauzeli 150 km2 za par dana. Sela su odavno pusta i u njima nema ničega. Što se utvrđenja tiče, o njima se sve zna.
Što se dizaanja Rusa sa prve linije, bogami i digli su ih. 22. brigada Spetsnaz GRU je prebačena sa druge linije i prebačena na prvu linijiu kod Orihiva, baš tamo gde su uništeni Bredliji i Leopardi.
U reonu Vremjovke se dešavaju interesantne stvari i jedino su tu Ukrajinci ostvarili značajniji prodor, i pritom su praktično uništili 60. motostreljačku brigadu i 366. brigadu mornaričke pešadije, koje su se raspale. Slično se dešava i operativnoj rezervi, ostacima 127. motostreljačke divizije.

Ni

@SheikhZayeb

Razbili sve moguce ruske brigade i divizije, sve se raspalo, a uzeli par sela pola od toga u sivoj zoni. To mozda na pro-ukrajinskim kanalima/medijima. U realnosti da je tako kao sto pises davno bi komplet ruska prva linija bila pregazena.

Sh

@Miloš: pa jesu preuzeli! Bayraktar se koristio intenzivno samo u početku rata, i to u napadima na mobilne ciljeve, poput Bukova, Torova, Zu-23 (kako bi prokrčili put avijaciji), kao i protiv logističkih ciljeva, poput vozova sa gorivom i kamionima sa municijom. Sada, kada je rat ušao u relativno statičnu fazu, jeftiniji su HIMARS i Storm Shadow da uništavaju strateške objekte poput skladišta municije, goriva, štabova, čvorišta veze, ili objekata u kojima boravi veći broj vojnika. Pitajte Delimhanova i Kadirovce ako mi ne verujete. Oni imaju baš sveža iskustva.

Sh

Nikola: Pa oko tih sela, na Vremjovskom potezu, kako ga Rusi zovu, dotične jedinice su razbijene. 127. MSD se dok ovo pišem raspada. Inače, još 2021. nije imala sasvim formirani tenkovski puk, već je imala samo jedan bataljon. Ako je i o od njega nešto ostalo.
Тe „brigade“ i „divizije“ se samo tako zovu. Ako im je ostalo i 50% potencijala koji su imali na početku 2022, imaju sreće. Na rpimer, 37. MSB je konstantno u ratu još od početka rata i nikada nije bila rotirana, a učestvovala je u Bici za Kijev, gde je pretrpela ogromne gubitke. Većinu ljustva čine Burjati. 336. brigada mornaričke pešadije je pretrpela ogromne gubitke u bici za Mariupolj, pri čemu se nije još sasvim oporavila.

Te

I think this war will be studied for decades to come, giving the complexity of the Ukraine maneuver warfare.
I guess it is better to send more valuable armor in the attempt to puncture a heavy defensive line, armour that can protect the crew, than sending old bmp’s or T tanks that will likely kill the crew. Casualities are to be expected in a joint break mission. Once the main defensive line is to be punctured, a more superior and well trained force will follow thru that gap engaging the strategic defence, or what is left of it. We’ll see, but the ukrainians are doing well so far. Their morale is good. I do not think this operation would allow a strategic retreat. Just my untrained eye…

Odgovori
ev

Dear Teddy,
From our side of the table it exactly appears vice-versa, the grinding and puncturing as in the case of Bahmut and others is the big change in Russian doctrine that was unexpected. This is the new Russian doctrine, which in time seems to be successfull for the Russians.At the beginning we where all expecting a deep russian penetration operation as their doctrine WAS full of, but they actually seem to have employed the grinding and piercing Doctrine , with smaller forces, less costs and mostly conducted from their weapons stocks, which they are using in order to slice by slice weaken the UKR offensive. Today , after 500 days of war the Russian forces still control up to 18% of the pre war UKR territory, not the other way around.

Te

evroprc
Dear evroprc, that’s way there are two sides of the table. We“ll see how it evolves.
Best regards,

Ni

Vidim da pojedini komentatori pisu da su Ukrajinci udarili tamo gde je najtvredje, aludirajuci na prvu liniju. Ne, nisu udarili gde je najtvrdje jer po pravilu prva linija treba da bude razudjena, sa dosta rastrkanih otpornih tacaka i utvredjena. Druga i treca linija su posve druga prica. Ukrajinci su zapeli vec na prvoj liniji, izgubili su dosta tehnike i pre nego sto su prisli prvoj liniji (od strane helikoptera, avijacije, dronova i artiljerije).

Sama UKR ofanziva nije lose isplanirana, ali mi se cini da su malo pozurili, ali u ratu se i druga strana pita nesto. Rusi su imali dovoljno vremena da se utvrde i spremno docekaju napad za koji su ocigledno znali da ce uslediti.

U medjuvremenu dok su se UKR pripremali za kontraofanzivu, ni Rusi nisu sedeli skrstenih ruku. Uspeli su da ucutkaju i odbace UKR artiljeriju (sad vidimo zbog cega su Lanceti najvise lovili artiljeriju), a kretati u ovakvu avanturu bez jake artiljerijske podrske ravno je samoubistvu. Tu bih spomenuo i ruski REB koji koliko vidim odradjuje dobar posao, Rusi ubise dronovima dok sa UKR strane nema mnogo toga da se vidi sto znaci da su Rusi pored artiljerije uspeli da ucutkaju i ukrajinske dronove/bpl.

Jos dva razloga zbog cega su Ukrajinci zapeli je nedostatak PVO, pogotovo trupne, i zato vidimo dosta snimaka rada ruskih helikoptera (verovatno i avijacija radi punom parom) koji love ukrajinski oklop.
Pored PVO, Ukrajincima nedostaje avijacije pre svega za V-V dejstva.

Odgovori
ev

Никола, и остали молим вас погледајте Карту, лево крило напада јесте ударило у најјаче линије одбране, вероватно да на десном крилу где се види сам једна линија растерте тај напад.
Слажем се да нису још увек постигли веће успехе, то ће даље покушати ако већ ту не пртрпе превелик несупех, то је изгледа тренутно у току.
Мислим али да је Николина анализа тачна, а то је да на већем плану НЕ ПОСТОЈИ тренутно шанса за великим УКР успехом, јер недостају много фактора , КОЈИ су али одувек недостајали. Многи улазе у, више западни наратив успоређења оружаних система као да се ратује 1:1 – НИЈЕ ТАКО, целокупна слика је та да Руси и после 500 дана држе око 18 % бивше УКР територије, и да располажу са недовољно средстава да ту чињницу промене!

PV

Nikola,
U pravu ste da smo oborili više od jednog aviona ’99-te.
Ukupno tri. Jedan F117, jedan F16 i jedan MiG 29.
Inače , NATO avijacija je bila veoma precizna i sa velikih visina.

Pozdrav

Mi

Preciznije je reci da smo pogodili dva F-117, jedan od kojih je oboren na nasem terenu, dok je drugi uspeo da pobegne ali ne i da se vrati u borbu. Mislim da se isto desilo i sa onim pogodjenim A-10. E sad da smo imali nesto novije kao recimo Bukove umesto Kubova bilo bi toga još. Onda bi se pricala drug prica. Sa obzirom na to koliko smo Kubova sacuvali, mizlim da bi nam Bukovi tada isto tako proi samo sto bi oborili us nekoliko nato avion.
Sta bi bilo da je bilo.. znam znam.

Pa

Moze li detaljnije o preciznosti s velikih visina? Npr samo po Beogradu.

Ni

@PVO Zadar-Ponikve

Bili su precizni u gadjanju civilne infrastrukture sa tih visina…
A protiv vojske su bili toliko precizni da im je najefikasnija letelica bio A-10 koji je morao da se spusti nize da bi dejstvovao po ciljevima na zemlji. A i sam broj izgubljenih tenkova/oklopnih vozila govori koliko su bili precizni, manje od 50 unistenih i ostecenih tenkova i oklopnih vozila (dosta toga unisteno/osteceno od strane mina i teroristickih zaseda). U dobroj meri mozemo da zahvalimo nasoj PVO sto gubici nisu daleko veci i sto nismo prosli kao Iracani kad su im razlupali PVO a onda i sve ostalo.

I imas li neki dokaz za taj MiG-29 koji pominjes?

Cr

Pretpostavljam da je PVO Zadar-Ponikve mislio na naš oboren mig 29 tokom agresije Nato na našu zemlju. Naši su zaista greškom oborili Kub-om ako se ne varam 29tku iznad Niša. To znam iz prve ruke, pričali mi ljudi koji su pogrešili… kako su uspeli u tome uopšte mi ni dana dans nije jasno.

PV

Nikola,
Pilot, p.puk Milutinović je , na aparatu MiG 29, poleteo sa aerodroma Ponikve u nameri da se suprotstavi NATO borbenim avionima, ali je prijateljskom vatrom pogođen i oboren iznad Jastrebca. Spasao se katapultiranjem.
Jedan F 117 je oboren kod Budjanovaca.
Jedan F 16 kog Šapca.
Jedan F 117 je oštećen, dejstvom naše PVO, ali se vratio i spustio u bazu.
Jedan A 10 je takođe oštećen, i tako se vratio u bazu.
Preciznost NATO vazdušnih snaga je bila i jeste izuzetna. Njihova komanda i piloti su birali objekte i materijalna sredstva, kao ciljeve. Našu živu silu nisu gađali. ( u „mom“ reonu).
Pozgrav

Ni

@PVO Zadar-Ponikve

Sa tolikih visina mogli su precizno da gadjaju iskljucivo stacionarne objekte. A to da nisu gadjali zivu silu i tehniku, nema veze sa vezom. Najveci broj borbenih letova agresor je imao iznad teritorije KiM gde je bila najveca koncetracija ljudstva i tehnike nekadasnje VJ.
Koliko su samo maketa i rashodovane tehnike pogodili misleci da se radi o stvarnim metama, zato su na svojim brifinzima iznosili podatke o stotinama unistenih tenkova/oklopnjaka, artiljerije itd.
To sto nisu uspeli da nam unistili vise tehnike i pobiju vise vojnika, to mozemo da zahvalimo nasoj PVO koja je agresorske avione uspela da drzali povisoko odakle su mogli da gadjaju mahom nepokretne mete.

Sto se obaranja MiG-29 tice, na T6 kolumnista je Zoran- Kubovac. Kubovac je u vise navrata, sto ovde sto na jednom nasem vojnom forumu, negirao da je nasa PVO oborila MiG-29.

Mi

Nikola
‘Vidimo da Ukrajinci u vatru bacaju Leoparde, Bredlije itd., a to je trebalo da bace kad dignu Ruse sa prve linije.“

Iz ovog komentara se jasno vidi nepoznavanje tematike i pogrešna interpretacija onoga što se trenutno događa u Ukrajini

Odgovori
Ni

Pre bih rekao da ti ne poznajes tematiku.
Ukrajinci su i trazili od zapada Leoparde, i druge tenkove, da bi mogli da pariraju ruskim tenkovima. Uostalom to je primarna namena tenkova, da se bore protiv protivnickog oklopa.
Dakle, Leopardi pa i Bredliji izgorese i pre nego sto su videli ruske oklopne snage.

Da bi razumeo o cemu pisem, zamisli situaciju da Ukrajinci dignu prvu rusku liniju odbrane i nastave dalje. Sa cime ce da se bore protiv ruskih oklopnih snaga kada Rusi bace u vatru svoje oklopne snage? Borice se pesadijom?

Ma

@ Nikola je 100% u pravu, linije se nikada ne probijaju sa najboljim tenkovima, BVP i OT, već sa onim lošijim, a tek kad probiješ liniju protivnika onda tek šalješ najbolje i najeltinije jedinice opremljene najboljom tehnikom, tako je od 2.sv rata pa naovamo. To je Azbuka Korišćenja Oklopa, ko je bio tenkista on zna da je tako. Takođe uvek gledaš da tenkove razviješ u liniju, klin bilo šta, samo da nisu u koloni. Jer u koloni je samo prvi tenk opasan, ostali su bezopasni. Sa druge strane kad ideš na minsko polje, nije lako razviti kolonu za borbu …

Te

Markus,
For sure the defence lines are not broken by the worst tanks and IFVs. If you want to keep the morale and the momentum, you have to use the best available means. Any life lost is a far greater loss than a hardware.

Ni

@Markus1463

Moze linija da se probija i Leopardima, ako ih imaju na stotine i hiljade kao sto nemaju.
Jos ako vidimo Celendzere to ce znaciti da se grebe sa dna kace…

@Tedy

Ako je svrha da se zastiti ljudstvo, bolje da nisu pokretali kontraofanzivu jer i Leopard i Bredli gori isto kao i svaki drugi tenk/oklopno vozilo. Ovako su izgubili dobar deo najboljeg sto imaju a nisu uspeli da zastite ni ljudstvo (imaju velike gubitke, mada je glupo licitirati ipak se radi o ljudskim zivotima), nisu uspeli da dignu Ruse sa prve linije odbrane niti bilo sta drugo.

Da

Nekoliko oštećenih i uništenih tenkova u zamjenu za nekoliko oslobođenih mjesta i probijanje ruskih linija je više nego zadovoljavajuća trampa. Onaj „uništeni“ a6 je ionako popravljen i stavljen ponovo u pogon. Ukrajinci su i promijenili taktiku te napadaju po noći kada superiorna zapadna termalna optika dolazi do izražaja.

Odgovori
Mi

Nikola
„Ukrajinci su i trazili od zapada Leoparde, i druge tenkove, da bi mogli da pariraju ruskim tenkovima. Uostalom to je primarna namena tenkova, da se bore protiv protivnickog oklopa.“

To je tvoja pretpostavka koja nije točna.

„Dakle, Leopardi pa i Bredliji izgorese i pre nego sto su videli ruske oklopne snage.“

Gubici Ukrajinaca u oklopu su za sada zanemarivu. Imaju oni dosta zapadnog oklopa za borbu protiv ruskih tenkova.

Odgovori
Bo

Miki
Imas izvestaj Americkog generala, koji besno odgovara ukrjincima: Za sat vremena ste unistili 30 Bredlija i Leoparda.

Mi

Besno u izvjestaju.. Jel to neki glasovni izvjestaj.

Ni

@Milki

Nije to moja pretpostavka, nego ti znas jako malo ili ni malo o upotrebi OMJ. Nisu sigurno trazili Leoparde i Abramse da gruvaju po ruskim rovovima, to su mogli i sovjetskim tenkovima, vec da bi imali cime da pariraju ruskom oklopu u slucaju da probiju prvu rusku liniju odbrane, nakon cega bi Rusi bili primorani da bace u vatru svoje oklopne snage da zaustave dalji prodor Ukrajinaca. A oni sve suprotno od toga, poslali najvalitetniju tehniku na prvu liniju odbrane gde je mahom pesadija i gde je sve nacickano PO sistemima, gde artiljerija tuce iz pozadine, gde ih love helikopteri, tuku iz aviona i dronovima itd. I zato i prolaze kako prolaze.

I ne bih rekao da su ukrajinski gubici u tehnici zanemarljivi i da imaju jos dosta zapadnog oklopa. Pogledaj koliko su Leoparda i Bredlija dobili sa zapada, a vec su po nekim procenama izgubili preko 20% doniranih Bredlija za par dana. To su ogromni gubici ako se pogleda sa koliko su Leo/Bredlija raspolagali pre pocetka kontraofanzive.
Bas sinoc citam da Ukrajinci od Nemaca traze jos Leoparda, pitam se sta ce im jos ako ih imaju dovoljno i posle svih gubitaka.

Pa

Mislav
Apsolutno u pravu.
Zasto bi se ameri ljutili, ionako sve papreno naplate na kraju.
Osim u slucaju kad nemaju od koga vise da naplate, cemu se po svoj prilici tezi u ovom sukobu.

Fe

@Miki

Sada forsiraš “narativ” samo da bi bio u pravu. Uz svo proukrajinsko zapadno umanjivanje na naslovnim stranama možeš da pročitaš da je Ukrajina ostala bez 15% Bredlija za par dana. S obzirom da to tvrde izvori izuzetno naklonjeni Ukrajincima prava cifta ni skučajno nije ispod 30%, a verovatno je negde oko 50% – ljudi su poverovali u sopstvenu propagandu da su skoro neuništivi, pa njima krenuli u masovne napade pa pravo u minska polja, pod udare artiljerije i pred Ka-52 i Vihr.

Nikakvi “narativi” i odbijanje da se prihvate činjenice ne mogu da imaju uticaj na stvarnost.

Ig

feline,

jel „ni slučajno nije ispod 30% a verovatno je negde oko 50%“ isto spada pod činjenice, ili činjenice koristiš samo kad ti paše a ostalo fabriciraš ?

Mislim, znamo svi odgovor, pitanje je više retoričko. Jedino ne razumijem zašto te uredništvo i dalje trpi.

Т

Расцветали леопарды и брэдли

Odgovori
Mi

Nikola

Namena tenkova nije samo borba protiv oklopa. Koriste se i kao oklopljena podrška pješaštvu.
Ukrainci znaju zašto su koristili Leo a ne sovetske tenkove i što im je bio cilj.

Ovo nije sprint već maraton. Ovo nije niti bitka već jedan ukrajinski napad koji ne odlučuje ništa ali je deo slagalice koja vodi do cilja.

Uzmi za primjer desant na Dieppe WW2. Saveznici su izgubili cca 6.000 vojnika.
Desant na Dieppe nije kratkoročno ništa promenio ali je dugoročno bio vrlo bitan jer je ostavio u uverenju Njemce da su im fortifikacije nepremostiva prepreka dok je saveznicima dao vrlo značajne informacije o amfibijskom iskrcavanju koje su im na kraju osigurale i uspjeh u Normandiji.
Desant na Dieppe je bio samo deo slagalice.

Rusi su očekivali napad s leopardima. On se dogodio i neslavno završio ali posledica toga je između ostalog i da su Rusi krenuli u borbu uvoditi i rezerve na tom pravcu jer tamo gde se pojave leopardi verovatno je i jedan od glavnih pravaca napada.
E sad nebi me iznenadilo da Ukrainci udare na drugom mestu.

Ukrainci jesu izgubili nešto tehnike ali taj gubitak nije presudan.
I naravno da traže još leoparda od Nemaca a i dobi će ih još (Rainmetal pojačao proizvodnju) jer rat u Ukrajini neće završiti ovom ofenzivom niti će ove godine.

Odgovori
Ni

Tacno je da tenkovi mogu da sluze i u druge svrhe, ali primarna uloga tenka je borba protiv pritvnickog oklopa. Sve ostalo je sekundarna namena.
Mozda su Ukrajinci znali zbog cega koriste Leoparde, ali se na kraju ta odluka ispostavila kao pogresna.

Aha sada je ukrajinska kontraofanziva, koju su najavljivali kao bitku svih bitaka, obican napad koji ne odlucuje nista.

Poredjenje sa drugim svetskim ratom nije na mestu, jer sve ono cime su saveznici (ne vasi) raspolagali premasivalo je Nemce i njihove saveznike i ono cime su oni raspolagali. U ratu u UKR Rusi su ti koji imaju daleko veci potencijal za rat od UKR i racunica je jasna.

Pa Ukrajinci su i udarili na vise mesta, ne samo na jednom, i nigde nisu ostvarili znacajne uspehe sto navodi na zakljucak da jednostavno nemaju dovoljno snaga za ozbiljnije napade. Jedino jos da probaju da udare preko Dnjepra iz pravca Hersona, da se iskrcaju u mulj koji je ostao posle potapanja brane. To bi bio bas genijalan potez, a ostalo su sve probali i kao sto vidis ne ide im nesto.

Sto se Rainmetala i ostalog tice, proguglaj koliko tenkova godisnje prozvedu (ne samo oni vec i Britanci i Francuzi) i bice ti jasno zbog cega Ukrajici ne mogu da racunaju na vece donacije zapadnih tenkova. Da zapad moze da obezbedi Ukrajini dovoljno tenkova, i ne samo tenkova, oni bi to odavno uradili kao sto i jesu sa sovjetskom tehnikom iz zemalja bivseg Varsavskog pakta.
Jedino se slazem da se rat u Ukrajini nece zavrsiti ukrajinskom kontraofanzivom, vec kapitulacijom UKR pre ili kasnije…

Fe

Interesantno:
Snimak udara po ukrajinskim polpžajima nevođenim raketama S-8 (iz saćastih lansera). lansiranim sa helikoptera “iz propinjanja” (kabriranje) – liči na precizni udar kasetnom municijom. Ne deluje uopšte bezopasno:

https://twitter.com/tretter50001/status/1668754829941051392?s=20

Odgovori
Pa

Ne znam zašto se čuditi o gubitku Leoparda, Bradlya ili druge tehnike u probijanju linija? Ovo nije pustinja, pa da gledamo kako kolone tenkova jure kroz neprijateljske linije, ako se netko ovdje sljeća Pustinjske oluje…Rusi su pripremali obranu i dobri su u tome. Pitanje je samo što će biti kad se prve linije probiju? A probijene su. Hoće li zavladati panika ili otpor. Ja da sam rus koji je mobiliziran i poslan u Ukrajinu sigurno ne bi gledao da tamo ostavim svoje kosti. Po meni se sve svodi na to.

Odgovori
Ni

Nije pustinja ali je slicno, tamo je stepa teren ravan kao tepsija sa nesto malo namenski sadjenih lesoposadki. Idealan teren za branioca, a izuzetno nepovoljan za napadaca pogotovo za oklopne jedinice.

Sto se probijanja linije tice, nisu Ukrajinci probili prvu liniju, uzeli su par sela od cega su neka u sivoj zonii tj. na nicijoj zemlji. Da bi se linija smatrala probijenom mora da se probije bar xy km po dubinu i najmanje toliko u sirinu, i tako na vise sektora, da bi napadac mogao da ubaci sveze trupe koje ce eksploatisati proboj, da pokusaju da okruze ili stave u poluokruzenje protivnicke trupe i uniste ih. I tek tad nastaje panika, kad vojnici na prvoj liniji postanu svesni da je protivnik svuda oko njih, da napada sa bokova, da im je zasao s ledja itd. Ovde toga jos uvek nema jer nema proboja.

Mada ne bih potcenjivao Ukrajince, niti bilo koga, ne bi me iznenadilo ako uspeju da dignu Ruse sa prve linije, nije to nesto nevidjeno u ratovima. Iz tog razloga i postiji druga i treca linija odbrane.
I jos nesto, na prvoj liniji sumnjam da ima mobilisanih vojnika, Tamo su verovatno iskusniji borci. Mobilisani su pozadini i sluze kao mobilna rezerva da krpe linije ako protivnik digne prvu liniju i ugrozi drugu liniju odbrane, tek tad se rezerva angazuje da krpi linije, da vraca izgubljeno ili da eventualno izvrsi kontraudar ako komanda proceni da je neophodno.

Odgovori
Xe

Prv linija je linija dodira, po tvojoj logici na frontu nema nikoga nego neka kao ogromna tampon zona pa onda ide prva linija. To nije tako.

>> na prvoj liniji sumnjam da ima mobilisanih vojnika, Tamo su verovatno iskusniji borci

Rusi na prvoj liniji drze najneiskusnije da bi zamorili napadaca i sacuvali iskusne, koji idu posle. Od neiskusnih na prvoj liniji koji prezive par meseci polako se kvalifikuju za kategoriju „iskusnih“.

Mi

Nikola

Slažem se da što god je bio cilj Ukrainaca, u tom napadu s leopardima, da ga nisu postigli.

„Aha sada je ukrajinska kontraofanziva, koju su najavljivali kao bitku svih bitaka, obican napad koji ne odlucuje nista.“

Ukrajinci imaju još 80% snaga koje su pripremili za ofenzivu a još ih nisu uveli u borbu a neki već govore o tome da je ofenziva propala.
Ovo je tek početak ofenzive i polako postaje vidljiva taktika koju Ukrajinci primjenjuju i glupo je očekivati da neće imati gubitaka.

„U ratu u UKR Rusi su ti koji imaju daleko veci potencijal za rat od UKR i racunica je jasna.“

Istina je da Ukrajina nema potencijal kao Rusija (opet se oko nečega slažemo) ali iza Ukrajine stoji logistika Nato-a i ekonomija EU i Amerike (a uključuju se i druge zemlje kao npr. Japan, Južna koreja, Australija,…) te realno gledano Ukrajinski potencijal je daleko veći od Ruskog.

Mislim da je u ovom trenutku nepotrebno iznositi mišljenja (pa to ni ja neću raditi) kako kome ide. Ovo je tek početak, ništa važno i odlučujuće se još nije dogodilo, svi lažu (neki više, neki manje) a po mojoj procjeni neke
značajnije rezultate (kakvi got oni bili) možemo očekivati tek za koja 2 tjedna.

„Da zapad moze da obezbedi Ukrajini dovoljno tenkova, i ne samo tenkova, oni bi to odavno uradili …“

Koliko je Amerka imala tenkova, aviona, topova i ostale tehnike na početku WW2 a koliko na kraju (ne računajući svu pomoć koju je slala Englezima i SSSR-u) ?

Ovo je maraton koji je tek počeo a Amerika i EU povećavaju proizvodne kapacitete.
Nije pitanje koliko je Ukrajina dobila tehnike do sada već je pitanje koliko će tehnike imati sljedeće godine u ovo vrijeme.

Ni

@Xerxes

Niko od nas nije tamo da zna sa sigurnoscu, mozemo samo nagadjati. Ali videli smo da su Ukrajinci u prvom naletu poslali kvalitetne jedinice, ljudstvo obucavano na zapadu pa sve do zapadnog oklopa. Tako da sumnjam da su Rusi na prvu liniji gurnuli mobilisane (mozda i jesu neki %) jer ti vojnici njih nigde nismo vidjali na frontu od kad su mobilisani, sto znaci da nemaju ili imaju jako malo borbenog iskustva i kao takvi su korisniji u pozadini kao rezerva a ne na prvoj liniji.

@PVO Zadar-Ponivke

I ja takodje pisem iz iskustva. Uostalom nije tesko proveriti gde je Nato agresor izveo najveci broj borbenih naleta, bas tamo gde je bila najveca koncetracija naseg ljudstva i tehnike. Nisu sigurno leteli iznad Kosmeta i gadjali divlje svinje i zeceve, vec pripadnike nase vojske…

PV

Nikola,
Ja govorim ono što sam doživeo,
video, osetio od 1983 godine, do danas . Kao vojni obveznik SFRJ,
SRJ, RS. I sve što govorim ima veze sa stvarnošću.

Odgovori
А

Јасно је чак и западним војним аналитичарима да је тзв. украјинска контраофанзива доживела тотални фијаско. На десетине и стотине уништених комада украјинске војне технике и на хиљаде побијених украјинских војника то јасно сведоче. Заузето пар заселака и пар стотина метара земље. Већина тога је већ изгубљено. А сањали су Украјинци о Азовском мору. Остаће то за њих недосањани сан. Али, на Западу још увек нису спремни да признају украјински потпуни дебакл у Бахмуту. „Бахмут је само у нашим срцима“, рече Зеленски ономад. Исто тако, „Леопарди и Бредлији нису уништени, они су и даље у украјинским срцима“…

Odgovori
Pa

Kad već ideš s tim narodnim….onda znaš da jedna lasta ne čini proljeće. Par ili deset ili dvadeset ili više uništenih tenkova nije kraj. Kad tad će ova ofanziva ili kontraofenziva kako je zovu (iako ne vidim da je kontra jer rusi ne djeluju ofenzivno) će uspjeti. Jer mora. Nisu bitni gubici.
Nijemci koji nisu željeli isporučiti niti jedan Leopard danas najavljuju slanje dodatnih 100 komada. Španjolska šalje dodatne tenkove i oklopna sredstva. Ovo mora uspjeti, a kad „zapad“ odluči da nešto mora uspjeti to i uspije. Nisu bitne žrtve ili resursi ili novac.
Govorim ti iz iskustva. Godinama radim za strane „zapadne“ kompanije. Kad nešto naume nije bitno koliko to košta. Bitno je da direktor pokaže da „smo uspjeli“. Ovo nije ništa drugačije samo su u pitanju ljudski životi. Isprika na sarkazmu.

Zo

Kada zapad odluči da nešto mora uspeti to i uspe.ovde je samo zanemarena činjenica da je sa druge strane i rusija odlučila da nešto mora uspeti i ići će do kraja.mislim da greše svi koji se nadaju drugačijem.resursi su svakako na strani zapada što bi moglo odlučiti ishod sukoba ali samo u slučaju da se rusija pomiri sa poniženjem poraza i ne upotrebi nuklearno oružje.da li neko može da poveruje da će putin istrpeti poniženje .moj zaključak je da bi najbolji ishod za sve nas bio da se taj sukob završi ubedljivom pobedom rusije.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor