Albaniji isporučene turske izviđačko-borbene besposadne letelice Bajraktar

4. mar 2024

[EKSKLUZIVNO] Premijera najvećeg FPV drona kompanije PRDC do sada: Mantis sa minom kalibra 120 milimetara

1. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

1. mar 2024

[ANALIZA] Koliko se vojnih aviona i helikoptera proizvede i isporuči ruskoj vojsci?

28. feb 2024

Vijesti: Crna Gora namerava da nabavi novi laki prenosni sistem PVO, razmišlja se i o nabavci anti-dron sistema

27. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

24. feb 2024

Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

23. feb 2024

Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024
[RAT U UKRAJINI] Zimski uslovi ne prekidaju žestoke borbe, prvi sastanak zapadne koalicije za opremanje i formiranje buduće PVO Ukrajine
Ukrajinci sada tvrde da se za odbranu pripremaju zbog loših meteo uslova / Foto: Oružane snage Ukrajine

[RAT U UKRAJINI] Zimski uslovi ne prekidaju žestoke borbe, prvi sastanak zapadne koalicije za opremanje i formiranje buduće PVO Ukrajine

Uprkos sve složenijim vremenskim uslovima, intenzitet borbenih operacija u Ukrajini još uvek nije drastično opao. Prema informacijama različitih izvora, pa i onih koji dolaze sa zapada, ruske snage imaju inicijativu na većini pravaca, a pre svega u istočnim delovima Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je 13. decembra da je odluka Ukrajine da pređe na odbrambene operacije ipak motivisana zimskim vremenskim uslovima, a ne lošom situacijom u kojoj se nalaze ukrajinske snage.

Potpuno razoreni gradić Marjinka u Donjeckoj oblasti je najverovatnije ponovo pod ruskom kontrolom. Rusi su krajem marta prošle godine ovo naselje već bili zauzeli, ali su ih posle manje od mesec dana Ukrajinci isterali. Borbe u Marjinki su dakle trajale skoro 20 meseci, za to vreme ništa od infrastrukture nije ostalo čitavo.

Novija mapa instituta ISW o stanju i događanjima na frontu u Donjeckoj oblasti / Ilustracija: ISW

SAD ovoga puta (pre odobrenja paketa pomoći u vrednosti od 60 milijardi dolara) šalju naoružanje i vojnu opremu koja vredi do 200 miliona dolara. Na spisku se nalaze rakete vazduh-vazduh AIM-9M u varijanti za sisteme PVO, razne komponente za raketne sistem PVO, potom municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, protivradarske rakete HARM, protivoklopna sredstva TOW, Javelin i AT-4, 4 miliona komada streljačke municije različitog kalibra, inžinjerska sredstva za razminiranje, opremu za zaštitu kritične infrastrukture, drugu raznu opremu za održavanje, rezervne delove.

Od raketnih sistema PVO, Ukrajina je do sada najviše dobila američko-norveški NASAMS / Foto: Kongsberg

Prvi sastanak koalicije Capability Coalition Integrated Air and Missile Defence (CCIAMD) čiji je zadatak buduće formiranje i opremanje PVO Ukrajine, održan je u Berlinu 12. i 13. decembra. Koaliciju od 20 država predvode Francuska i Nemačka, njeno formiranje je objavljeno krajem novembra, a na prvom sastanku je bilo prisutno 70 učesnika iz 22 zemlje, kao i predstavnici EU i NATO.

Kako se navodi u saopštenju, prvi sastanak se prvenstveno fokusirao na uspostavljanje zajedničkog razumevanja o tome kako podrška Ukrajini može biti organizovana i sprovedena. Pored toga, prvi koraci su zajednički razvijeni u radnim grupama, a fokus je bio na tri glavne teme, Komandna struktura koju predvodi Francuska, zatim Sistemi za koje su zadužene SAD i Obuka i vežbe koju vodi Nemačka.

Norveško ministarstvo odbrane je objavilo da Ukrajini šalje dodatne raketne sistemi PVO NASAMS u vrednosti od 30,55 miliona dolara. Kako se navodi, prva isporuka obuhvata sisteme iz sastava norveške vojske (nije naveden broj), a nakon toga će uslediti nabavka novih sistema sa 8 lansera i 4 stanice za upravljanje.

Argentinski helikopteri Mi-171E uskoro u Ukrajini? / Foto: Ministarstvo odbrane Argentine

Među donatorima helikoptera Ukrajini najverovatnije će se naći i Argentina. Portal Pucara Defensa preneo je informaciju da će Ukrajina dobiti oba argentinska srednja transportna višenamenska helikoptera Mi-171E koji su krajem novembra 2011. godine isporučeni argentinskom ratnom vazduhoplovstvu. Kako se navodi, dogovor o tome je postignut tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Buenos Ajresu radi učešća na inauguraciji novog predsednika Argentine Havijera Majlija.

Argentinski helikopteri Mi-171E su korišćeni za traganje i spasavanje, kao i za snabdevanje argentinske naučno-istraživačke stanice na Antarktiku, a trenutno nisu operativni. Njihov remont je trebao biti sproveden 2020., bio je odložen zbog pandemije Korona virusa, a nakon toga i zbog mogućih američkih sankcija. Prethodna argentinska vlast, i pored pritisaka SAD, nije želela da ove helikoptere preda Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je 11. decembra da će UK i Norveška predvoditi koaliciju koja ima za cilj da pomogne Ukrajini da obezbedi svoje pomorske izvozne rute, a kao dugoročni cilj se pominje pomoć Ukrajini da transformiše svoju mornaricu kako bi postala kompatibilnija sa zapadnim saveznicima i ojačala bezbednost u Crnom moru. Kako se navodi, prvi korak je britanska donacija dva broda minolovca.

Od interesantnog medijskog materijala vezanog za aktivnosti vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane, ove nedelje izdvajamo video snimak objavljen na društvenim mrežama koji pokazuje dejstvo ruskog taktičkog bombardera Su-34. Na videu se može videti da posada aviona na veoma maloj visini odbacuje fugasne avio-bombe FAB-500Š (ŠN) kalibra 500 kg koje imaju kočeće padobrane za usporenje pada. Izvor koji je prvi objavio snimak naveo je datum 12. decembar, ali ne i godinu, što je kod dela javnosti probudilo nedoumicu da li ruske vazduhoplovne snage i dalje dejstvuju na ovakav, veoma rizičan način. Naknadno su drugi izvori preneli da je u pitanju dejstvo u Hersonskoj oblasti koje se dogodilo oktobra 2022. godine.

Na društvenim mrežama juče je objavljen još jedan veoma interesantan video na kome se vidi neverovatna situacija u kojoj ruski jurišni avion Su-25 preleće veoma blizu samohodnog višecevnog lansera raketa BM-21 ‘‘Grad‘‘ kalibra 122 koji je u tom momentu bio u dejstvu. U ovom slučaju avion izgleda nije pogođen, ali pojedini izvori na ruskim Telegram kanalima navode da se slične situacije već dešavale, i da je jednom prilikom tako pogođen helikopter.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Voleo bih u komentarima da pročitam objektivne procene završetka ovog tragičnog sukoba, od detaljno upućenih ljudi, bez pristrasnosti. Hvala

Odgovori
Mi

Evo ukratko, Ukrajina mobilizovala skoro sav ljudski potencijal i dobila pomoć sa zapada do sada neviđenu. Rusi sa 20% mogućnosti u ljudskom potencijalu iskoristili i mobilizovali svoju ratnu indistriju na visok nivo. Rezultat, ukrajinska kontraofanziva stala na mizernih par stotina km² i ogromnom broju žrtava a Rusi počinju napade na velikom broju pravaca i već se vide rezultati. Znači Rusi sami od sebe zavise a Ukrajinci od drugih. Jednostavan je odgovor kako će to završiti.

Sr

Za to morate sačekati 10-15 godina. Za sad je sve nagađanje.

K

Pa, to neces naci jer nitko nije dovoljno upućen, najmanje mi u Tango Six komentarima. Niti Ukrajinci, niti zapadni saveznici, niti Rusija u stvari nemaju ljude dovoljno upućene u stanje obije strane da bi ti mogli dati neki objektivnu kvalitetnu promjenu.

Ako hoces ipak od nas strucnjaka sa T6, ja cu se okuražiti i iznjeti svoju sasvim objektivnu i nesumnjivo iznimno upućenu procjenu – rat ce se nastaviti u ovoj zamrznutoj fazi kroz zimu, uz snažnu šansu da Rusija opet pokuša iskoristiti percipiranu slabost Ukrajine da poduzme novu ofenzivu. Ne vidim kako bi ta ofenziva mogla biti išta uspješnija od dosadašnjih ruskih pokušaja, i pretpostavljam da ce zavrsiti sa puno zrtava i nista narocito korisnih dobitaka. Ukrajina ce s druge strane, sad je sve izglednije, teško dobiti potreban obujam pomoći sa zapada da sama pokrene kredibilnu ofenzivu, i u situaciji u kojoj je rusija spremna trpiti ogromne žrtve naizgled do beskraja, zadržati će se na defenzivi.

Dalje od toga? Tko zna, ali najvjerojatnije situacija devolvira u novi-stari zamrznuti sukob, uz potencijalne promjene ovisne o rezultatu Ukrajinskih izbora. U svakom slucaju, niti jedna strana tu nece moci ostvariti svoje ambicije – Rusija opetovano izražava svoj cilj promjene vlasti u Kijevu i integracije Ukrajine u blaženi ruski svijet, dok Ukrajina gotovo sigurno nece odustati od povrata svojih cijelokupnih teritorija ukljucno sa Krimom. I eto, nova pat pozicija plaćena stotinama tisuća mrtvih i ranjenih, fantastično.

Mi

Od detaljno upucenih ljudi? :-) Ne znam za to, ali moje vidjenje zadnjih 18 meseci, najvise zadnjih 6 meseci je nekako ovako:
Sešće i potpisace primirje kad ponestane para za Ukrajnu i shvati vec jednom da su gubitci previsoki. Rusija zadrzava zauzete teritorije, a za uzvrat Putin popusta sto se ulaska ostatka Ukrajne u NATO tice. Tu Ukrajna dobija 100% zastitu od Rusije za ubuduce. Obe zemlje gube rat na kratke i duge staze, samo sto ce se to hiljadostruko manje osetiti u Rusiji narednih 25+ godina, i to ako Ukrajna ikad uspe da dosegne neki nivi Rumunije ili Poljske, sa obzirom na korupciju, velicinu zemlje, i lekcije iz istorije iz naseg komsiluka.

Pravi pobednici ce naravno ispasti jedino ratni profiteri koji su sve i zakuvali.
Od opereme pobednici su ubedljivo FPV dronovi i PVO. HIMARS i Lancet. Gubitnici su tenkovi/oklopna vozila, pešadija, i elektronske protiv mere koje ni Zapad ni Istok nije razvio ni blozu dovoljno da odbrane ni 1 kvadratni kilometar.

Ja sve cekam kad ce se sve obrnuti preko noci, kad se cestiti EW sistem upali nad Ukrajnom. Ali to se izgleda nece desiti jos bar 5-10 godina.

Samo neka sednu za sto vise sto pre i prekinu ovo krvoprolice na frontu i sire.

Yo

Teško da je iko ovde detaljno upućen da bi mogao odgovoriti na način na koji želiš…
Tačno je to da je Rusija sa max angažovanih 15-20% angažovanih snaga napravila pakao ukrajinskoj vojsci uprkos svoj podršci koju Ukrajina dobija sa Zapada i da Ukrajina možda već poodavno ne bi ni postojala da su Rusi angažovali više trupa – ali zašto nisu…
Sa druge strane ni OSU na frontu nema više od 1/3 raspoloživih trupa – oko 300 000, dok je 2/3 – oko 600 do 700 000 raspoređeno u pozadini pri čemu ima dosta jedinica koje uopšte nisu ulazile u borbu – što nikako ne znači da im je personal bez velikog borbenog iskustva…
Znači – moguće je i do da su sve dosadašnje borbe tek uvod u najžešću fazu sukoba.
Otuda se i vode grandiozne borbe za po koju stotinu metara do kilometra – jer ako neko srlja – vrlo brzo se nalazio u nemalom problemu…
Rusi napreduju lagano i imaju prednost koja deluje da je veća iz dana u dan, ali ništa nije gotovo dok se ne završi…

Re

Teško je dati prognozu zato što je ovaj rat za Ruse biti ili nebiti u bukvalnom smislu,a Amerima se ukazala prilika kakvu su decenijama sanjali i spremni su da ratuju do zadnjeg Evropljanina.Jasno je da Rusi neće dozvoliti ni krnjoj Ukrajini koliko god od nje bude ostalo da udje u Nato jer bi to za nju značio poraz.I jedna i druga strana ubacuju namensku u petu brzinu tako da će ovo nažalost biti veoma dug rat u koji teško da se neuvuče Evropa ali i Kina.Jedino ako u Ameeici pobedi Tramp pa prekine ovo ludilo.Ali na kraju gledajući kroz istoriju Rusija će pobediti jer joj zavisi opstanak.

Tr

@Ivica

Nemas upucene ljude koji nesto znaju, oni koji nesto znaju ne pisu komentare po forumima i telegramima..Imas samo pristrasne navijace, svako za svoju stranu navija i vidi samo ono sto zeli da vidi. Niko nije objektivan. Btw nikada necemo saznati prave ruske gubitke, koji nisu onoliko stravicni koliko zapad tvrdi, ali nisu ni mali kako ruska propaganda govori. Istina je tamo negde…

Dj

>> a sve cekam kad ce se sve obrnuti preko noci, kad se cestiti EW sistem upali nad Ukrajnom

To zato sto ne razumes kako ti sistemi izvorno funktionisu i koje konsekvence imaju dejstva u elektromagnetskom spektru. Da bi postigao to sto mislis morao bi imati te sisteme da deluju na nivou cete, ili bataljona, i to na celom frontu. Morao bi da imas u svakom vodu inzinjera da se bavi tiom tematikom, to danas ne moze ni jedna drzava. Vas vecina ovde uporno odbija da prihvati misljenja ljudi kao ja koji su profesionalci u toj oblasti, ja sam inzinjer elektrotehnke, koji ti kazu da su da sredstva prostorno ogranicena, da nema efikasnog elektronskog delovanja/ometanja sredstava koja koriste recimo tehniku FHSS, moderan menadzent energije zracenja, SDR itd.

fi

Stvari su jako jednostavne. Ako dođe do nekog globalnog dogovora o prekidu rata u paketu ide i Kosovo. Ako Rusi dobivaju nešto mora i Amerika dobiti nešto….

Fa

Ukrajina zaglavljena između perfidne Amerike/nesposobne EU sa jedne strane, i povratka u 1945 i Sovjetski Savez sa druge strane – baš i nema neku perspektivu.

Americi ova situacija opet najviše odgovara – ako EU ne želi da Ukrajina izgubi moraće da preuzme na sebe sve troškove pomoći Zelenskom. Ako EU ne pomogne Ukrajini, crveni patuljak pobeđuje i EU je u teškom kanalu – moraće, između ostalog, preko noći da kupe od Amera milijarde dolara naoružanja, na sve ovo što su do sada već nabavili/poručili.

Rusija – pobednik: navikli su da ginu u suludim količinama za nekog diktatora, navikli su na jad, čemer i bedu, mogu da čekaju u redovima za jaja i po 50 godina, njima je ovo svakodnevnica.

Period od 2000 do 2022 je zapravo bio izuzetak od vekovne ruske kmetovske tradicije. Ako su njihove gazde na jahtama srećne, srećni su i oni – nema veze što su im frižider i novčanik prazni.
Urrra, živio drug Putin!

Amerika – apsolutni pobednik u svim kategorijama.

EU i Ukrajina – the biggest losers. Baš kako Amerima odgovara :(

KK

Mislim da su dosadasnji komentari vrlo realni. Da je Rusija napravila Blitzkrieg dok su se zbivale ludosti s Majdanom mozda bi zatrla sjeme cijele ove situacije koju vidimo sada. Ali nije. Tu se sada tuku veliki do zadnjeg Ukrajinca. Ovo je debela pat pozicija i tu, pogotovu sada kada su se Rusi ukopali, gledajuci one uobicajene omjere 5 vojmika u napadu za 1 u obrani, vidimo vrlo jasno da Ukrajina ne samo da je izgubila dah, nego tu puno optimizma vise nema, Bez obzira na svu tehniku i donacije. Po meni, sada kada stvari pocnu biti jasne da od nekakvog velikog uspjeha kontraofenzive nema, pocet ce unutarnje trzavice i svadje. Neke stvari vec isplivavaju. Ukrajina je korumpirana zemlja, i ima puno interesenata da stave sapu na donacije izvana.

Rusi s druge strane imaju probleme koji nisu samo u sankcijama. Natalitet je rak rana. Moderne Ruskinje vole zivot i vole lovu. Radja se malo i trazi se sponzor da bi mogle naslikavati guzice po Instagramima u Dubaiju. Pun ih je Dubai i EU, a one koje jos nisu zbrisale, traze zlatnu kartu za van. Jer samo jednom se zivi. S druge strane imas Dagestance, Cecene i ostale koji su upalili vaginu na najjace jer osjete priliku. Ista prica kao i s Kosovom kad smo vec kod toga. Za vrijeme YU, Albanke su radjale 10-12 komada, sada 2-3. Na takvim stvarima ruse se drzave, mijenjaju se stvari naopako za 30-40 godina. Necu ni ulaziti u situcaiju s Kinom koja prigodno pruza servis Rusiji a cijelo vrijeme drzi fige iza ledja i ceka svoju priliku. Mnogima je promakla informacija da je Kina sada dobila prava na eksploataciju svih rudnih bogatstava na Krimu. O tome se ne pise, isto prigodno.

Ovo je dugi 4D sah koji nece zavrsiti skoro a pobjeda Ukrajine je pisi kuci propalo. Ne iskljucujem Majdan 2 kada postane jasno da od oslobodjenja nista. Da se par brigada okrene prema Kijevu i ode tamo napraviti reda, jer neki trpaju milijarde u dzepove dok drugi ginu. A i to nekako zvuci poznato, i u Balkanskom kontekstu.

Е

Погледати тренутни статус кроз ових пар пресека.
Нит сам видовит, нити се кладим, али кад би морао да се опкладим сада, били би Руси.

УКРИ
1) Циљ: одбити Русе ван граница 1991.
Вероватноћа да се постигне: минимална, чисто да не кажем дс је нема
2) Људство, уопште мањак, а нарочито искуство. По мојој процени пола милиона Укра је заувек ван строја. Регрутација слабо иде, жене шаљу на фронт. Немотивисана и неискусна војска је рецепт за млевење.
3) Оружје и муниција су дефицитарни. Све и да има 100 милијарди сада, не мође преко ноћи да се наштанцује милион граната
4) Морал је у каналу после пропале контраофанзиве, упитне помоћи запада и зиме која стеже.
5) Паре су дефицитарне, што прети да угрози свакодневни живот цивила, а самим тим и режим Зеленог

РУСИ
1) Циљ: демилитаризација и дднацификација (читај: смена режима): пола милиона још пола и готови су што се тиче ддмилитаризације. Режим се већ дрма.

2, 3, 4 и 5 Све обрнуто од Укра

Mi

@Djuka
,,Da bi postigao to sto mislis morao bi imati te sisteme da deluju na nivou cete, ili bataljona, i to na celom frontu. Morao bi da imas u svakom vodu inzinjera da se bavi tiom tematikom, to danas ne moze ni jedna drzava. Vas vecina ovde uporno odbija da prihvati misljenja ljudi kao ja koji su profesionalci u toj oblasti, ja sam inzinjer elektrotehnke, koji ti kazu da su da sredstva prostorno ogranicena, da nema efikasnog elektronskog delovanja/ometanja sredstava koja koriste recimo tehniku FHSS, moderan menadzent energije zracenja, SDR itd.“

Upravo o tome govorim da treba da se razvije, i da nijedna strana nije razvikla sistem koji moze da se posalje u Ukrajnu i efikasno koristi na frontu. Govorim o privremenom gasenju svih FPV dronova u reonu od 1km x 1km, kako bi se izveo prodor pesadije i oklopa. Takodjepo mogucnosti i internet veze i GPS.

Pe

@Realni Ne znam kako je invazija Ukrajine „biti ili ne biti“ za Ruse.I ako Rusi izgube kontrolu nad okupiranim delovima Ukrajine, i dalje imaju najvecu zemlju na svetu, i bas niko Rusiji ne preti niti ugrozava njihovu bezbednost.
Sad se vidi da NATO ne da nije planirao okupaciju Rusije, nego nemaju dovoljno municije ni sebe da odbrane..sto ce nadoknaditi

Br

@Falcon

U Rusiji nema redova za jaja, snabdevenost je odlicna, a cene hrane, prevoza i energije, najnize u Evropi i to ubedljivo. Npr. u skupljim marketima dve milke od po 100g kostaju 90 dinara zajedno, benzin je oko 80, dok kartica za telefon sa 500 minuta, 500 poruka i 20gb interneta kosta 340 dinara, jeftin sok od 2 litra kosta oko 25 dinara, koliko kosta i bilo koji tradicionalni ruski ulicni dorucak i to sve u Moskvi, po manjim gradovima je jos jeftinije… Sve je dzabe cak i za Balkan i sve radnje pune, a od 150 miliona, regrutovano samo oko 350.000 ljudi… Nije bas beda, cemer i jad i nema apsolutno nikakvih redova nigde, a inflacija, ne racunajuci ekskluzivnu zapadnu robu je najniza u Evropi i pored pada Rublje, cak posto se sada mnogo vise robe uvozi sa istoka, mnoge cene su i znatno nize nego pre dve godine.

Sh

@Branko: Pa kada je Rusija takav raj na zemlji, što ne odete tamo, da se preseliš i Bog da Vas vidi? I otkud toliko Rusa baš ovde?
Jaja nema ni za lek, čak ni u Moskvi. JEDNA Milka od 85 grama košta 153 dinara i to na sniženju, u Perekrjostoku, koji je jeftiniji u Moskvi, kao Aman ovde. Link: https://www.perekrestok.ru/cat/c/195/sokolad
Ulični doručak u Moskvi? Možda kada je Brežnjev bio na vlasti. Plata od 1.000 evra je u Moskvi mala i sa njom se jedva preživljava. O stanu ne možete ni da maštate.
Po manjim gradovima sve je znatno SKUPLJE! Vi ste ovim dokazali i pokazali da o Rusiji nemate pojma i da je niste videli ni na razglednici.
Od 350.000 mobilisanih, već imaju 315.000 izbačenih iz stroja. Rusa nema 150 miliona, već 142 miliona, a baš bih voleo da obiđete neku porodicu čiji je član poginuo, pa da im lepo objasnite da to nije ništa. Direktni letovi za Moskvu iz Beograda postoje, viza nije potrebna za 30 dana, slobodno idite pa im to lepo objasnite!

Mi

@zayeb
300 hiljada izbačenih iz stroja? Ko kaže? CNN? Труха?

Dj

>> Voleo bih u komentarima da pročitam objektivne procene završetka ovog tragičnog sukoba

Obejktivan ishod je da RF nije deo Evropske civilizacije nego nesto tamo istocno izmedju Kine, raznih turkmenistana i Irana – whatever. Mene sto se tice ne moram ikada da cujem da to uopste postoji…

Pe

Realno se cekaju izbori u Americi, do tad de biti jedno selo zauzeli okupatori Rusi, drugo selo oslobodili Ukrajinci, sto ne menja situaciju u celini.
Zbog posebnog americkog sistema glasanja niko ne moze da proceni ko ce pobediti, a ni sta ce Tramp da odluci, ako pobedi.
Moja procena je da zapad nikad nece dopustiti mnogo slabijoj Rusiji bilo kakvu pobedu, niti ce odustati od velikih ugovora za americku industriju oruzja, i tu Rusija nema sanse.

Odgovori
Br

Kakvi izbori u Americi… To je vec jasno nebitno za nas. U Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Slovackoj, Holandiji, Madjarskoj pobedili anti EU desnicari, a slicno ce biti i u Nemackoj, Austriji, Svedskoj, Spaniji… Zamisli situaciju za samo pet godina.

Mi

Nemaju Amerikanci sta da odustaju od buducih ugovora jer ih je tona potpisana zadnjih 18 meseci pocevsi od Nemacke narudz bine F-35 samo par nedelja posle 24/2/2022.
Oruzije koje daju Ukrajni ne placa Ukrajna sve dok je u haosu rata. .
Problem su donacije u desetinama milijardi koje ne donose rezultate na frontu. To nijedna administracija nece moci da nastavi dosadasnjim tempom.
Zavrsetak rata, po meni bar, ide i u korist Amerike. Samo treba da smisle kako da ne izgleda lose, kao ono povlacenje iz Avganistana.

Dj

Cekaju se izbori ali Biden moze kada hoce svu opremu koja trenutno psotoji po americkim bazama sirom sveta usmeriti po potrebi za Ukrajinu.

Pe

@Miloš77 Niste dobro razumeli: Ukrajina je za sad dobila drawdown iz americkih zaliha.
Dakle, nepovratna pomoc.
Iako je pocetkom rata Amerika usvojim Land Lease za Ukrajinu-ugovor gde bi Ukrajina kasnije placala naoruzanje-ovo nikad nije proradilo, i Ukrajina ne duguje nista.
@Branko Ne znam odakle Vama te informacije o EU, nema od toga nista.

Br

@P. Dusan

Kako odakle informacije, pa svuda gde se odrze izbori pobedjuje desnica i to se vec dogodilo, jednostavno u navedenim zemljama su se odrzali izbori na kojima je pobedila opozicija, uglavnom krajnja desnica i levica i uglavnom kriticari podrske Ukrajine.

Gresite, vecina „pomoci“ je dug (kredit, drzavne obveznice illi landlease), koji ce Ukrajina vracati vecno.

mi

@Branko zamisli u Poljskoj vladu formiraju stranke ljevice i centra, kad si naveo Poljsku kao primjer, a o drugima kasnije , evo ti LePen če uskoro završiti karijeru zbog pronevjere novca , stani malo na loptu , te stranke nisu protiv UKR nego prrotiv migracijske politike EU i hoče da smanje priliv migranata sa BL. Istoka, provjeri neke činjenice prije nego počneš nešto iznositi, kao i za jaj u prethodnom postu pa ti je čovjek stavio link dučana u Moskvi koji ima drugačije cijene kako ti govoriš da je sve jeftino, ja više vjerujem onome što iznosi ruska banaka nego šta tvrdi predsjednik Rusije .

om

Izgledno je da zapad neće napustiti Ukrajinu jer nije sigurno kako bi se Putin postavio da dobije ovaj rat. Zato je bolje da Ukrajinski vojnik ostane u ratu koji je svakako motiviraniji nego što bi bili NATO vojnici. Stoga očekujem promjenu taktike i više sofisticiranijeg oružja sa zapada
Putin ide na kartu zamora zapada i taj će mu adut biti izbijeni iz ruke jer rekao je da u ovome ratu ide do zacrtanih ciljeva . To što je on zacrtao nitko sa sigurnošću ne zna kao niti što si još može zacrtati . Dakle po meni ovo će ići dalje. Pristupni pregovori za koje ne postoje uvjeti više su moralna podrška kako bi Ukrajinci znali zašto se bore. Mislim da će sada na taktici obrane Ukrajine raditi NATO a za početak biti će ojačavanje postojećih linija. Polako će konačno u Ukrajinu dolaziti najpreciznije oružje zapada.
Siguran sam da nema stajanja, da su kočnice otpuštene i da se zapad sve manje boji ruske nuklearne reakcije. Ukratko Ukrajina neće biti napuštena, ali NATO vojnik neće ulaziti jer je to crvena linija. Rusija je također izgubila mnogo ljudstva koje nemilosrdno žrtvuju ali u tuđoj zemlji u vrijeme će pokazati što tamo narod misli o tome. Evo i Argentina se priklanja Americi.

Odgovori
Iv

NATO i sada salje najpreciznije i najnaprednije naoruzanje. Primjeri: Brimstone rakete, AIM 9M, ATACMS rakete, Excalibur granate, Javerlin i NLAW protiv oklopne rakete, Storm Shadow krstarece rakete. To sam nabrojao onako na brzinu, pa vecina drzava clanica NATO-a moze samo da sanja o ovakvoj opremi pogotovu u znacajnijim kolicinama.

е

НАТО је све до садс вукао конце. Ако буду успешни у одбрани као у контраофанзиви, тешко Укрима.

Br

@omni

“Nada, bludnica velika,
mnogim ljudima pomaže,
a mnogim je dim nestalnih, praznih želja;
ne znadu što im gamiže,
dok žarki oganj noge im ne oprži.“

Sofokle

Istorija se ponavlja.

Dj

@Branko

Mislis putinska nada da ce rat jednom biti okoncan rezultatom takvim da se vlast ne izgubi? Covek ima 71 godinu, realno moze jos 20 godina vladati, nije to malo, ima za sta da se bori…

е

Ни западни медији не могу да сакрију млевење на Дњепру.

https://www.nytimes.com/2023/12/16/world/europe/ukraine-kherson-river-russia.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-67565508

Mi

Ovde cesto neki citaoci specificno krive ruse za slanje naleta vojniks unsmrt (mlevenje kako se sad to zove) da se osvoji malnji grad ili selo. To radi i jedna i druga strana jer su gubitci ispali jos gori kad se napadalo na klasican nacin u vecim grupama sa oklopom.
Ali ovo stonukrajinska komanda radi sa leve strane Dnjepra svojim vojnicima je cist ratni zločin. Vec vise od dva meseca salju svoje ljude camcima preko bare u nepovrat, ocigledno je da ne mogu tamo ni dzip da prebace, ni da vrate ranjenike i poginule nazad istim putem.
Samo zbog ove samoubilacke misije mislim da ce se narod u Ukrajni osvestiti i trazitibda se sedne za sto. Bez plana i savesti ihbsalju u sigurnu smrt vec vise meseci. Ako to nije „mlin“, ne znam sta je.

Pe

@Miloš77 Po Vama je srpska vojska trebalo da se osvesti i sedne za sto, a ne da idu pesice preko Prokletija i umiru od gladi.
Realno Ukrajinci su na Dnjepru u mnogo boljem polozaju nego srpska armija u jos goroj situaciji, jer Srbija nije mogla da zaustavi Nemce 1915, a Ukrajine je zaustavila Ruse 2022-23.

Mi

@Petrovic Dusan
Upravo suprotno je bilo. Srpska vojska i narod sevpovlacio od sigurne smrti jer su bili opkoljeni. Nisu srljali napred u malim kauima u nepovrat preko ogromne reke, u sigurnu smrt, pod naredjenjima nekog vdje da bi ovaj mogao da se hvali kako nanosi gubitke neprijatelju na tom polozaju.
Mislim da cemo jos dugo citati o ovome. Neko ce, siguran sam, morati da odgovara za takve naredbe koje traju vec mesecima.

Sa

Ovo kljukanje Ukrajine postaje zaista tragikomicno. Ne znam sta drugo da kazem.

Odgovori
om

Sad će netko reći nitko nije Rusiju pobjedio. Nije jer su je napadali, Napoleon i Hitler bili su na njenom teritoriju suočeni sa moralom branitelja. Ovo je nešto drugo, moral Rusa ne postoji , sad se oni igraju Napoleona i Hitlera. Ukrajinci jednostavno ne žele živjeti s Rusima pod njihovom kapom dok god postoji kritična masa za dalji rat. Ako pak izgube znaju da će to biti ponižavajuće. Ukrajinci se dijele na dvije grupe, oni koji žele pobjeći ili su pobjegli iz zemlje i na one koji se bore dobrovoljno ili se moraju boriti. Mislim da dobrovoljaca ima još dosta koji uz pomoć zapada mogu Rusima zagorčati život.

Odgovori
Br

Covece ’91, pa i ranije naravno, pa do 2014 negde, 70% Ukrajinaca je pricalo samo ruski jezik. Nisu znali ukrajinski. Ne znaju ga ni sada iako je zakonom zabranjen ruski. Demokratija. Volja vecine. Zapadne vrednosti. Postovanje medjunarodnih dogovora… Ko je prvi prekrsio dogovor?

е

У 2.св рату, су прешли из одбране у напад, све до Берлина.

Знају наше комшије како је ратовати против Руса, искусили су више пута.

е

@omni

„.
.dobrovoljaca ima dosta…“

Па и западни медији пишу да их нема. Зашто би иначе ловили људе по улицама, теретанама, супермаркетима изд.

Dj

To jeste nekakv narativ koji formira vecinu stanovnistva sveta (nepobedivost gornje volte sa atomskim bombama aka rusije) ali je kao i mnogi drugi narativi, da nekazem meta price, u stvari diskutabilam. Rusija je izgubila mnoge ratove, ispusila je na Krimu u 19. veku, izgubila je rat sa Japanom 1905. izgobila je 1. svetski rat a potom su sovjeti izgubili rati sa Poljskom i time pola Belorusije i Ukrajine. Na kraju su sovjeti morali odustati od raketa na Kubi, izgubili u Avganistanu i kolosalno skrsheni u hladnom ratu. Krah SSSR-a je bio toliko bolan za ruske elite da je ovo danas, dakle ova mrznja i agresija prema Evropi, direktni uzrok njihovog kompleksa nize vrednosti i frustracija.

Mi

Teritorije na kojima se trenutno odvija sukob u Ukrajini su vijekovima bile ruske i granice koje su postavljali razni lideri iz raznih vremena taj narod nisu uspjeli da udalje od Rusa i Rusije. Na tim teritorijama su uvijek živili ljudi koji se osjećaju kao Rusi i ima ih ogroman broj, tako da je to pitanje jel to napadački ili odnrambeni rat! A idiot koji je pomislio da će moći ratovati sa Rusima dijeleći sa njima hiljade kilometara granice i znajući da ima ogroman broj ljudi koji se osjećaju kao Rusi u svojoj državi je u najmanju ruku totalni idiot. Zelenski se inače zove i svako ko misli da je taj isti idiot došao na vlast voljom ukrajinskog naroda je u najmanju ruku sličan njemu. Ukrajina je izgubila svoju šansu biti sponom istoka i zapada i nikada više neće postojati u granicama iz 1991 godine.

Sh

Pa i ti Rusi što su pričali ruski jezik u Ukrajini, uglavnom više ne žele da ga čuju.
@Ex-Gastos: Vidi, Sovjeti su napredovali do Berlina, a ne Rusi, i to uz pomoć od 449.000 kamiona, 2.102 lokomotive, 295,6 hiljada tona eksploziva i 13 miliona pari čizama dobijenih samo od SAD. Pomoć im je slala čak i jedna Kuba (15.000 tona šečera)… U to ćeš se uveriti kada pogledaš „Kaćušu“ na Kalemegdanu, kamion je Studebaker. I da, jedan glavnih tipova lovaca u VVS SSSR je bio Bell P-39 Aircobra.

Mi

@sheik
Ništa bez naoružanja i pomoći sa zapada, vidimo kako Ukrajinci napreduju zahvaljujući tome. Te priče sa National geographic o presudnoj ulogi zapada u ratu protiv Hitlera možeš slobodno mačku o rep. Rusi u istočnoj Ukrajini i te kako još uvijek govore ruski i većina njih sa puškom u rukama oslobađa okupirane teritorije. A te priče o pomoći i kako je ona bila presudna u 2 svjetskom ratu staje u jednu rečenicu, SSSR-u je u vidu pomoći poslano 10% od ukupnog broja aviona! Toliko ujedno i o P-39 „glavnom“ jurišniku.

Sh

@ Millers: Ja govorim ruski i ne treba mi National Geographic da znam kolika je bila vojna pomoć SSSR-u. SSR ne bi mogao sam da pobedi Nemačku. To su priznali Hruščov, maršal Žukov, pa i Staljin lično! Na primer, mogao bi da pročitaš biografiju maršala Žukova, najobimniju do sada, koju je napisao Vladimir V. Karlov. Evo ti i link: http://militera.lib.ru/bio/karpov3/index.html
Ili pročitaj memoare Nikite Hruščova. Bile je pomoć itekako presudna, jer za ratovanje su potrebni i hrana, kamioni, lokomotive, vagoni, sirovine, mašinske alatljike, lekovi, gorivo, mazivo, eksploziv… Sve je to dobijeno sa Zapada.
Rusi u istočnoj Ukrajini oslobađaju okupirane teritorije, ali na strani Ukrajine. Harkov nije pao i borio se iz poluokruženja. Isto važi i za Mariupolj, gde su svi govorili ruski. Zapadna pomoć je itekako bila presudna, jer su dobili i Himars. Koji se pokazao gospodarem rata. I još mnogo štošta.

ex

@Millers
Хвала за одговор шеикзајебу !

Када сви западни медији пишу овако ових дана, можеш мислити каква је права ситуација.

Није лако спиновати.

Mi

@sheik
Pa ako znaš ruski onda slobodno nađi podatak o sveukupnoj pomoći saveznika SSSR-u za godine rata koji je iznosio 83 milijarde usdpri sovjetskom BDP-u za isti period koji je iznosio preko 2000 milijard (sume izražene u vrijednostima 1990 godine) i tu je sve jasno. Na kraju krajeva to nije bila nikakva pomoć nego čista trgovina tzv Land lease. Takođe možeš naći i koliko je ta pomoć iznosila u procentima, nigdje gledano po kategorijama nije bila iznad 10% a u većini i mnogo manje. Tako da te priče možeš mačku o rep, Rusi bi i bez toga napravili isto a fakt je da Zapad bez Rusa nikada ne bi pobjedio Njemačku jet sve dok im Rusi nisu počeli lomiti kičmu svi su bili sramno poraženi iako u velikoj ljudskoj nadmoći, sramota je velika uloga Francuske u 2 S.R., ni Englezi nisu ništa bolji bili. Himars gospodar rata? Kako to onda da pri naličju istog u 2023 godini Rusi više oslobađaju teritorija nego Ukrajinci? Šta je to konkretno napravio taj gospodar rata? Šta je to napravio storm shadow? Zar Javelin nije bio game changer? Šta bi sa strašnim Leopardom koji vrijedi za tri ruska tenka? Так что дружище давай нам байки не рассказывай

Sh

@ Товарищ Миллерс: Fakt je da su Sovjeti, a ne Rusi sami pobedili Nemačku. U Crvenoj armiji je bilo i Ukrajinaca, Kazaha, Uzbeka, Tadžika, Gruzijaca, Estonaca… Što se sume od 2.000 milijardi dolara sovjetskog BDP-a tiče, to nije istina, 1940 iznosio je 417 milijardi, po vrednosti dolara iz 1990. A i tu treba da se bude oprezan, jer svojstska statistika nije ni priznavala BDP, a rublja je bila računovodstvena jedinica, a ne valuta. U većini kategorija, udeo u korist land-lease u odnosu na sovjetsku proizvodnju je prevazilazio i 1.000%, kao u slučaju aluminijuma, mesnih konzervi i vagona, dok je 2/3 motornih vozila bilo zapadne proizvodnje.
Drugim rečima, Vi bolje znate od Žukova, Anastasa Mikojana i Nikite Hruščova! Jeste li ih poznavali? Što ne napišete memoare? To bilo bio koristan doprinos istoriografiji II S.R.

Mi

@zayeb
1940 je bio 417 miliona a koliko je bio narednih ratnih godina? Zašto to ne spiminjete? A pomoć koju sam naveo je za sve godine rata tako da nemojte neistine da iznosite. Te korektne političke izjave od raznih političara i ostalih iz SSSR -a su samo odraz zahvalnosti i nikako ne mijenjaju činjenicu da zapadna pomoć nije bila presudna u pobjedi SSSR-A u 2 s.r. pogotovo kako to vi predstavljate. A tek to što govorite da je to bila pomoć je potpuna neistina jer je to bio obični kredit i to na predatorski način kako to zapadnjaci samo i umiju gdje su stvari naplaćivane po nekoliko puta više od njihove vrijednosti. I da, nisu samo Rusi učestvovali u oslobađanju naravno, to sporno nije ali je takođe istina da je u toku rata broj Rusa se kolebao između 60-65% a činili su 58% naseljenja SSSR-A po popisu iz 1939 godine. I još jedna stvar, ima jaja u Rusiji i ništa im ne fali, imam puno ljudi koji tamo žive i ne moram da slušam slične vama indoktrinirane i zadojene od zapadnih mas medija! Jedina istina je da su poskupila ali i nama se to desilo tako da не пудрите нам мозги, у нас эта ваша пропаганда уже не проходит.

Dj

>> Fakt je da su Sovjeti, a ne Rusi sami pobedili Nemačku

Budalastina, da su sovjeti nemackoj izasli sami na crtu izgubili bi za otprilike godinu dana. Realnost je takva da je nemacki naci sistem bio mnogo efikasniji od sovjetskog azijskog gulaga kada se radi o ratnoj masini i indoktrinaciji topovskog mesa.

Srecom su UK i USA podrzali sovjete pa smo na kraju jedno mega zlo pobedili sa drugim manjim, koje je mutiralo u hladnoratovsku SSSR, a znamo sta je to bilo, jedna od najvecih sramota u istoriji ljudske organizacije, a u reziji ruskih elita. Zato su rusi danas toliko frustrirani, znaju da je njihov doprinos globalnoj civilizaciji prosto divljastvo i nasilje a hteli bi vise od toga.

Ni

Završetak će možda biti 2025 ako pobedi Tramp u Americi. Ako Tramp ne pobedi onda realno 2026-27. Ako gledamo ratove u Evropi, I pa II svetski rat, pa rat u bivšoj SFRJ, trajali su od 4 do 6 godina. Naravno ne mora ništa da znači, ali meni se tako čini. S tim da će posle toga da bude još nekoliko decenija ili rat manjeg inteziteta ili zamrznuti konfilikt. U svakom slučaju ne baš sjajna perspektiva…

Odgovori
ga

@Nikola P.

You cannot compare the wars in the past with this war in Ukraine and based on that estimate how long the war will last. The war in Ukraine is very different from the wars you mentioned. Except for the massive and primitive charge that the Russians repeatedly carried out(which eventually turned into slaughterhouse), I do not see a similarity with the wars you mentioned because we have seen a great use of drones and modern satellite technology.

Am

Meni vala liči na WWI. Marikna kao Pachendale. Sve minirano zanavek, kao Zone Rouge u Francuskoj, i danas zemlja na kojoj je zabranjeno raditi jer je sve prepuno mina. Imao sam prilike oko Arasa da vidim kako seljaci posle radova u polju iznesu kofe sa gvoždjem, a dešava se i traktor da se raznese.

Rovovi su svuda, artiljerija je najučinkovitija, a dronovi su – pa artiljerija neka.

Čak se ne bih začudio da vidim creeping barrage 2.0, napad u kome roj za rojem ide ispred, a oklop i pešadija čiste i utvrdjuju se.

Kada će ovim tempom da završe? Nikad. Naviknu se ljudi na sahrane. Pre neki dan bila najmasovnija, 1200 odjednom. Zvuči zadivljujuće slično kao 1300 kaplara.

Dok im se ne raspadne ekonomija, pa još jedno pola godine, pa neka strana sila da podbuni… Lepo napisao @Nikola da moda da bude 4 godine.

Zi

Protiv Rusije pobede nema. Oni ovako mogu da ratuju jos 100 godina.

Odgovori
om

Ratuje čovjek na kraju krajeva
Koji je motiv tog čovjeka da trune sto godina na frontu hiljadu kilometara od kuće. U ratu mogu ostati na duži rok jedino pravi domoljubi ako dobiju resurse za ratovanje. Rusi to nisu .

Ze

ZICER je bas je tako kao i u Afganistanu ili u Istocnoj Evropi???

ga

@omniameamecumporto

Yes, war is led by a man, and in the case of Russia, a conscript soldier. I know that there are mercenaries, dogs of war, prisoners and various world maniacs, but there are also children, conscripted Russian children from poor areas who will unfortunately lose their lives or take someone else’s life, because they were sent there exclusively by one man.

Sh

Zicer ne mogu! Demografska slika Rusije je i pre rata bila katastrofalna, a najobrazovaniji deo stanovništva je posle početka rata dobrim delom emigrirao.

Pa

Cuj, demografska slika Rusije….jos nisu poceli da skupljaju taoce, ovaj, regrute dobrovoljce

St

Ratovali su hladni rat od 1945 do 1990. pa su se raspali.
Znaci manje od 100 godina, plus sto su izgubili.
Ali davno je to bilo pa se zaboravilo.

Yo

VSU je sa jednim radarom, komandnim vozilom i više lansera Patriot uništila 3 Kinžala (!) u okolini Kijeva – i to bez upotrebe raketa – koje su, doduše, explodirale zajedno sa pomenutom skalamerijom…

Odgovori
Ne

@Yoda Molim prosledi dokaze u vidu oborenih raketa (slika, video)

Vl

Koliko neko mora biti ograničen da poveruje da sistem sa 3 puta sporijim raketama može da obori raketu koja leti brzinom većom od 10 maha?
Dok je Patriotov radar „spazi“ i izdaju naredbu za lansiranje Kindžal je uveliko prošao. Kako da ga stigne raketa koja je sporija od njega?
A ako pomeneš da je Patriot bio cilj i da je oborio rakete koje su išle na njega, malo proguglaj koju putanju ima Kindžal u završnoj putanji…
Uostalom, pročitaj šta profesionalac kaže o ovome o čemu ti pišeš:
https://tangosix.rs/2022/29/12/analiza-karakteristike-raketnog-sistema-pvo-patriot-koliko-moze-pomoci-ukrajini-i-kakav-je-u-poredjenju-sa-s-300/

Mi

Ne kapirate sta je Yoda napisao ;-)

Du

@Nenadm i @Vlad Pažljivo pročitajte Yodin komentar. Nigde nije pomenuo „oborio“ već „uništio“. Čini mi se da je Yodin sarkazam išao u pravcu da je Patriot uništio tri Kinžala time što je Patriot pogođen i samim tim su „uništena“ tri Kinžala, jer kaže: „i to bez upotrebe raketa – koje su, doduše, explodirale zajedno sa pomenutom skalamerijom…“

Pe

@yoda @vlad Vec je receno da su Ukrajinci dobilo najnoviji tip Patriot rakete, o kojima se malo zna.
Takodje, Kindzal i nije prava hipersonicna raketa, vec aerobalisticka, i nema ni priblizno te karakteristike kojima se Putin hvali.
Do sad, za 2 godine rata, Kindzal nije doneo bas nikakvu vojnu prednost Rusiji, i vecina eksperata se slaze da jeste obaran i to vise puta u Ukrajini.

Br

@P. Dusan

Kinzal je unistio Patriot, koji je pre toga ispalio 32 rakete vrednosti od 100 miliona, uz to su unistena 4-5 lansera, komandna stanica i radar, to je ono sto znamo, a mozda je steta bila i veca. I to smo videli uzivo… Pa kako to nije uspeh i dokaz da je Kinzal dobro oruzje, a i sasvim je normalno da se poneki i obori… Takodje, leti hipersonicnim brzinama jednim delom, tako da je negde na pola puta, ali se zato vec dugo koristi u ratnim uslovima protiv NATO radara i PVO, tako da nema pandan nigde u svetu. Kinezi po njihovim nezvanicnim karakteristikama mozda imaju i nesto bolje, ali to niko nije video, niti je korisceno u nekom sukobu, niti su pogodili Patriot u sred Kijeva. Dok Amerika lagano ostaje i bez prastarih ICBM raketa zbog nemogucnosti njihovog daljeg odrzavanja, da ne pricamo o fijasku sa hipersonicnim raketama.

Mi

Tri udarca i bar dve pečurke iz reona lansiranja. Za neverne tome: https://youtu.be/Av2nY1rYOWQ?si=H5QErMNltP8QW73l
Ne bi rekao da su to ostaci pogodjenih Kinzala, nego ono sto je Patriot i NASAMS propustio jer nije bio dovoljno brz. To je bilo davno. Pre nedelju dana je bio jos jedan takav napad ali naravno Ukrajinci nece pokazati svoje PVO kao sto to ludi Rusi snimaju i kace :-)

mi

@Branko evo baš iz Pentagona javiki da su morali uništit sve ICBM jer ih ne mogu održavati , valjda u podmornicama imaju samo makete , šta onda Rusija to ne polupa sa svojim nuklearnim arsenalom i mirna Bosna kako se kaže ili se boje da im nešto iznenada ne doleti, kažu da im je Borg isporučio dvije kocke da se nađu u blizini ako ih zatreba!!!! Svaka čast Branko ovo ni Peskov i Medvedev ne mogu izmisliti!!!!

Sh

@Branko: Rusi tvrde da su uništili Kinžal, dok Ukrajinci i Ameri tvrde da je samo oštećen obližnjom eksplozijom. Patriot jeste obarao Kinžale, što se vidi po fotografijama. I da stvar bude još luđa, Kinžal je pun zapadnih komponenti, većinu kojih proizvodi Analog Devices Inc. iz SAD! Toliko o američkom fijasku. Do sada, Kinžal nije napravio nikakvu ozbiljniju štetu, i retko se koristi, jer košta oko 10 miliona dolara da se napravi, i prepun je komponenti sa zapada. Link: https://sanctions.nazk.gov.ua/en/military-components/?ComponentsList%5Bcountry_id%5D=&ComponentsList%5Btitle_uk%5D=1831&ComponentsInfo%5Bmanufacturer_en%5D=&ComponentsInfo%5Bmarking%5D=&page=1&per-page=30

Dj

Ili si kinžal ili si minžal

U te ruske 21. century V2 veruje samo jos putin licno i oni koji u njgovom carstvu nemaju pristup nikakvim medijima…

Vl

Rusija je rat odavno izgubila jer Kijev i samim tim najveci deo Ukrajine nisu okupirani. Ovo sto gledamo je pokusaj iz vizure ruskog vrha spasavanja sta se spasiti moze sto prouzrokuje samo otvaranje jos vece rupe za Ruse. Ukrajina i Ukrajinci nazalost takodje stradaju , ali oni znaju za sta se bore i ne zele biti okupirani od strane Moskve ni po zivu glavu.

Odgovori
Sa

@Vlado
Pogresno. Cilj Rusije je zadrzati teritorije i ruski narod, sto Srbija nije uradila sa Krajinom, srpskim narodom u Sarajevu, na KiM, Crnoj Gori i u „Makedoniji“. Sve smo isto dozivjeli vec na ovim prostorima i sad tu Srba nema. Rusi pokusavaju to da sprijece, da se ruski narod zadrzi na svojim ognjistima.

Vl

Vlado,
E pa vidiš, Rusija se tek zagreva i polako kida deo po deo teritorije. Odavno je anulirala rezultate kontraofanzive i sada ide dalje. Teritorija im u ovoj fazi nije bitna već uništenje potencijala Ukrajine za borbu a to rade odlično.
I ako nisi čuo, danas je predstavnik Rusije u UN rekao da je sada jedina opcija kapitulacija Ukrajine jer je voz sa dogovorom prošao.

Mi

Veoma dobra analiza danas izasla na DW News (Deutsche Welle), ne ratnih operacija, nego ekonomske snage Rusije, i efekta zapadnih sankcija na rat do sada i u buduce.

https://www.youtube.com/watch?v=ZqF_hGo5VUI&ab_channel=DWNews

Odgovori
Ap

Ovde je bolje postaviti pitanje zasto Ukrajina nije bolje iskoristila naoruzanje koje je posedovala pre SVO. Takodje, izjava o razmisljanjima kako ce izgledati ukrajinski pvo nakon SVO je jako diskutabilna, posto je pravo pitanje da li ce Ukrajina kao drzava uopste postojati i ako bude koje ce teritoriju drzati.
Ruski koncept OODA i A2AD ne sme biti narusen ni u jednom trenutku, tako da Ukrajina u danasnjem obliki svakako nece postojati, takodje vrlo verovatno da nece ni imati vojsku, jer ce joj garancije za opstanak dati Rusi i Ameri, ali tek kad Rusija zavrsi ono sto je zapocela, i kad bude pokrenuta neka vrsta mirovne konferencije! Evropi je bolje da razmislja kako sama sebi da obezbedi bezvednost, a ne vecito da se krije iza Amerike. Sutra kad bi krenuo sukob Rusija Nato, Evropa bi bila jedna velika tepsija! Ali kao i uvek pare su ono sto pokrece sve, pa ce tako Evropa vecito biti na tankom ledu!
P.s. zamolio bih admina da malo cesce pusta objave i komentare, od ekipe sa zapada ne moze covek da procita nesto sto je realno!

Odgovori
ga

@Aps

Yes, it is true that we do not know what Ukraine will look like after the special military operation, but you tell me what Russia will look like after the special military operation, considering the huge losses in manpower and technology that they experienced.

Dj

Niko ne sumnja da ce Ukrajina postojati osim par nebitnih likova kao ti zadojenih ruskom mrznjom. To je drzava koja je oficijalno pregovara o pristupu EU, kao i Srbija. Najtesnje je integrisana sa NATO itd. Ideja da ona moze da nestane je na nivou putinskih kremaljskih vlaznih snova.

Veci je problem sta raditi sa likovima kao ti kada se ovo zavrsi.

Sh

Ukrajina je dobro iskoristila naoružanje koje je posedovala pre rata, ali dosta toga je bilo izraubovano, jer je bilo u upotrebi od 2014. Na primer, haubice Ginacit mogu da ispale svega oko 700 granata, posle cevi moraju da se menjaju.
Ukrajina će postojati kao država, jer Rusi nisu u stanju da normalno zauzu Avdejevku, koja je Donjecku dođe nešto kao Beogradu Železnik, čak je svojeremeno išao i tramvaj. Dakle, od početka rata, za skoro dve godine, nisu bili u stanju da zauzmu par kilometara dužine tramvajske pruge. I o kakvim mi tepsijama ovde pričamo? Slanjem naoružanja Ukrajini, Evropa se obezbedila, jer svaki tenk manje, svaki ispaljeni metak u Ukrajini znači jedan manje za Evropu, a Kopnena vojska Rusije je pre rata imala 3.100 tenkova u aktivnoj upotrebi, a tokom rata ih je izgubila preko 2.200. Jedina oblast gde Rusi jesu ozbiljno napredovali od početka rata su izgradnja poljskih fortifikacija i proizvodnja i upotreba dronova.

Ap

@SheikhZayeb
Ne razumevanje sustine, dovodi do ovakvih komentara. Malo se pozabavi i prouci istoriju potpisanih sporazuma USA/SSSR , nakon 2.svetakog rata. Evropa je bila razlog razoruzanja sa raketama srednjeg dometa, zato sto nije znala kako da sebi obezbedi bezbednost, pa je deponovala svoj glasi Amerima u pregovorima. Evropa najvise kuka. Ako vec hoces da pricas o dnevnopolitickim desavanjima, jasan je razlog zasto Rusi odugovlace, sa Ukrajinom, polako ali sigurno pocinju da menjaju politicku kartu Evrope, imali smo izbore u Holandiji, u Slovackoj, imamo Madjarsku, Makron ce biti na sledecim izborima bivsi, sve vise ljudi ne zeli da pumpa Ukrajinu novcem i oruzijem. Rusi ovako mogu jos 200godina. Ovo za Rusiju nije rat vec SVO, nisu ni 10% svojih kapaciteta upotebili, apsolutno je jasno i zasto! Sto se tice tenkova ne znam sta bi ti rekao, osim da si se malo zeznuo. A sto se tice tepsije, pa vidi ovako, ako bi doslo do rata, bitka za Evropu se sigurno ne bi vodila tenkovima. Par Rubeza
, ne vise od 10 sa po 4 bloka avangarda u svakome, preorao bi i spalio Evropu tako bi ona nakon par dana izgledala kao radioaktivna pustinja. Tu sigurno neces da saljes tenkove. Naravno, to se nece desiti, ali postoji kao fatalna poslednja opcija! A sto se tice Ukrajine, ona svakako nece biti drzava u granicama iz ’91.

Е

@sheikhzayeb

Исти аргумент као ПеДу својевремено за Бахмут.

Циљ је да што више Укро трупа дође да брани Авдејевку, као и Бахмут пре тога. Резултат ће бити исти. Амери су се противили одбрани Бахмута, али је зелени био паметан и одиграо онако како су Руси желели.

Да поновим, циљ Руса је демилитаризација, што се управо дешава. Руси су ‘освојили’ 20% територије (која им треба, копнени мост до Крима) , али су трајно избацили из строја 50% Укра са почетка рата.

Am

Kontradiktorni su mi komentari na temu tenkova. Najčešči je:

tenkovi su stari, i ne služe ničemu (svi na 50, 60 i 70) jer ih uništava bukvano sve što postoji danas

Ok… Onda… Koja je šteta izgubiti taj tenk? Pa i nije neka šteta, jer je potrošen za rat, za šta je i namenjen.

Isto važi za zastarelu artiljeriju. Pregazilo ih je vreme, pa to i nije neki gubitak, više je potrošnja.

I zapad i istok treba da osmisle potpuno novi koncept vozila tog tipa (i drugačiju PVO i avijaciju i sve…). Dok se to ne dogodi, stari će se koristiti bez štednje za nepreciznu anihilaciju

Sh

@ Svi: pošto vidim vrsne poznavaoce prilika na terenu, kao i veće Ruse od samih Rusa, da pokušam da odgovorim na sve ovo:
– Odbrana Bahmuta je bila itekakav uspeh, jer se ČVK Vagner tu istopio, što je na kraju dovelo do njegovog kraja kao ozbiljne organizovane vojne formacije i pobune Prigožina protiv Putina; kupljeno je vreme i sprečeno je dalje nastupanje ruske vojske ka Kramatorsku.
– Što se Ukrajinaca (molio bih administratore da brišu ove pseudo – Ruse koji se frljaju ruskim slengom tipa: Ukro-trupe, Ukropi ili Ukri) tiče, kod Avdejevke uspevaju da nanose velike gubitke snagama Ruske federacije, što u živoj sili i ili u ostatku tehnike;
– Cilj Rusa je demilitarizacija, ali Ukrajina je militarizovanija više nego ikada do sada, a Rusija postaje sve više – demilitarizovana. Jesu Rusi izbacili veliki broj Ukrajinaca sa početka rata, ali su Ukrajinci izbacili iz stroja skoro kompletnu predratnu Rusku kopnenu vojsku. Sada se oslanjaju na rezerviste i ili Štorm Z jedinice, u poređenju sa kojima su Iračani i Sirijci izgledali super – profi. Ima nekih pomaka van MO RF, privatnih inicijativa oko dronova koje su dale neke rezultate, ali to je premalo i prekasno;
– Kopneni most do Krima je već više puta uspešno napadnut, a od Mariupolja do Krima ne vodi niti jedna železnička pruga;
– Tenk nije zastareo ako se pravilno upotrebljava. On je snajper velikog kalibra (pročitajte intervju generala Ljapina Novoj Gazeti: https://novayagazeta.ru/articles/2013/09/18/56401-general-mayor-aleksandr-pavlovich-lapin-171-tank-dostoin-bolshego-uvazheniya-chem-porvannye-generalskie-bryuki-187 ). I da, tragedija je kada se izgubi ruski tenk, jer se prilikom uništenja T-72, T-80 ili T-90 gase i tri mlada života, uglavnom sa srednjom tehničkom školom.
– Artiljerija uz dobru i pravoremenu korekturu vatre je itekako relevantna. Pogledajte šta radi Himars, i to svega jedan divizion!
Toliko od mene.

Sh

@ Ex – Gastos: I za Vas jedan specijal: ne, Rusi ne mogu ovako 200 godina, jer:
– u samoj Rusiji ne žive samo Rusi, i većina njih sve manje voli Rusiju;
– u Rusiji počinje ozbiljno da se oseća nedostatak svega, pre svega ključnih rezervnih delova za vojnu industriju, kao i uvoznih komponenti za proizvodnju sofisticiranih sredstava poput Kinžala, Lanceta ili Orlana;
– u Rusiji vlada nestašica jaja;
– iz Rusije odlazi i znanje i kapital u velikom broju.
Što se Evrope tiče, Orban može da priča šta god hoće, ali i on podržava Ukrajinu, istina potajno. Donirao im je sve T-72 iz skladišta, dozvolio je prelet hrvatskih Mi-17, šalje gorivo, itd. Ista priča i sa Slovačkom. Setimo se samo Premijerke Italije Meloni, pa ona je povećala isporuke naoružanja Ukrajini. Rusi su iskoristili ne 10, nego 100% kapaciteta svoje predratne armije. Nisu u stanju da sastave više nijednu oklopnu diviziju na bilo kom strateškom pravcu, dakle ofanzivna moć im je spala na jako niske grane, kao i sposobnost nanošenja kritičnih ofanzivnih udara na ključnim pravcima, koji bi naneli odlučujući poraz Ukrajini, kao što se desilo na početku rata, kada je zauzeta Hersonska i veći deo Zaporoške oblasti. VDV je takođe desetkovana.

Ap

@Djuka
Kolko vidim ovde samo ti i Petrovic Dusan imate vlazne snove u kojima su glavni akteri Bajden, Solc i Darko Obradovic. Zadojeni coca colom ne vidite dalje od cheesburgera. Ukrajina nece postojati kao drzava sa teritorijom iz ’91, to je definitivno, cak joj i sa zapada poruciju da ce se odredjenenih teritorija morati odreci!

Sr

@Amater
Tenkovi su poprilično precizni, čak i oni stari. Za sad jednostavno ne postoji sredstvo, ni u vazduhu ni na zemlji, za direktnu vatrenu podršku koje ih može zameniti.

Često ljudi pišu „otvara ih svaka moderna POVR“, ne shvataju da sa tim raketama ne može ništa ofanzivno da se uradi, one nisu zamena za tenk. Pišu i za dronove, oni tek ne mogu da vrše posao tenka.

U prevodu ni jedna iole dobra odbrana ne može da se probije bez tenka, pogotovo na ravnom i blatnjavom terenu.

Pe

@Aps,
Da je Amerika napala na Irak 2003 pa do 2005 okupirala samo 18% Iraka, odmah bi pricali kako im je sve propalo i td.
Ali kako je Rusija napala, i za dve godine zauzela svega 18% Ukrajine (od cega su vec drzali 9%~Krim+ delove Donbasa) nekako verujete da je to vojni uspeh.
Primetio bih da je Vas komentar u futuru: „predvidjate“ velike ruske uspehe koji bi, po Vama, trebalo da se dese.
Objektivno je to nemoguce tvrditi.
Po svemu sto smo videli od sloma Rusije u Gostomelju marta 2022, Rusi nemaju sanse da iz ovog izvuku bilo sta pozitivno za Rusiju.

Ma

@ komentari da tenkovi nemaju šta da traže na modernom ratištu se pišu evo dobrih 40-50 godina, pa tenkovi i dalje nemaju zamenu. Mnogi kažu da većinu tenkova bilo koji ozbiljniji POVR uništi, što jeste donekle tačno, ALI isključivo ako se tenk pogodi pod odgovarajućim uglom, na odgovarajuće slabo oklopljeno mesto i sl; a to uopšte nije tako lako, kako deluje. Drugo, šta mislite gospodo, šta će se desiti sa pešadincem sa POVR, koji promaši ili pogodi tenk ali ga ne osposobi? Cev tenka sa modernim sUV-om se usmerava iz pravca odakle je dejstvovano po tenku, zatim laser obeležava cilj i računa razdaljinu do mete, automatski se puni top i sledi opaljenje, dakle ukupno 5-6 sekundi je potrebno za isto. Pešadinac koji promaši će umreti bežeći od tog tenka, a to se uporno prećutkuje, jer nije baš popularno reći istinu. PA sad vidite da li biste skupili muda da tek tako dejstvujete po modernom tenku. A o budućnosti bilo koje zemlje malo je nezahvalno govoriti u ovom trenutku.

Ap

@PD
U te price koje ti ovde prosipas,veruju jos Djuka i Zelenski….svima je jasno zasto ovo Rusi rade, da hoce u Lisabonu bi bili za 7dana, al to ih naravno ne interesuje! Rusi su trenutno najbolje uvezbana vojska, nijedna vojska trenutno nema takvu osposobljenost kao Rusi, vecinu svoje tehnike usavrsavaju u pravim realnim ratnim uslovima, a ne kao Ameri i njihova koalicaja kad su uleteli u Irak. Irak se branio sam, imao je sankcije….Ukrajinu skoro ceo Zapad podrzava. Upiredjujes babe i zabe. Operacija oko Kijeva bila je manevar, to ce se uciti u vojnim skolama, kako neko sa 40hiljada vojnika moze da zauzme vise milionski grad i to glavni grad?!

Sh

@Aps: pa gde je ta silna tehnika? Gde su Armate i Su-57? Zašto nisu uspostavili dominaciju nad vazdušnim prostorom Ukrajine? Najbolje uvežbana vojska ostaje bez goriva na 30 km od sopstvene granice? Operacija oko Kijeva je bila katastrofa, pri čemu je stradalo pola VDV-a, najelitnijih formacija OS RF. Ameri su zauzeli Bagdad sa manje od 40 hiljada vojnika, a da će se učiti u školama, hoće, ali kao primer kako ne treba da se vodi operacija.

Br

@P. Dusan

Irak i Ukrajina ne mogu da se porede. Irak nije imao ogroman PVO, prvo ruski uz S300V, BUK, Tor i Osu, a kasnije Patriot, Nasams, Iris i Samp, niti podrsku 30-ak zapadnih drzava, niti je u njih upumpano preko 200 milijardi za dve godine, a nisu imali ni profi nato placenike i obavestajne podatke i satelite…

mi

@Aps;Branko rescite nam koliko je kilometara od CampLeJeune do Iraka a koliko od Moskve do ukrajine, čija logistika bolje radi posao?

Dj

>> one nisu zamena za tenk.

Tenk je, da ne citiram originalni anglosaksonski izvor nego nesto nama jasnije, kao crno hugo boss odelo. Ne treba ti obicno, dok ti ne zatreba. Tako je to sa tenkovima i odelima…

Ap

@SheikhZayeb
Izvini generale nisam te prepoznao….ti znas kolko je vojnika poginulo, neverovatno sta ljudi sebi dozvole da pisu. Sedi 2000km od fronta, gledao tamo neke Duhove iz Kijeva na youtubu i sad prica kolko je cega unisteno i kolko je vojnika poginulo! Ovi sa zapada ti radili lobotomiju, pa si zajedno sa Petrovic Dusanom, Djukom coca cola bot! Za ovu fazu SVO armata nije neophodna, su 57 je testiran, takodje nije neophodan, mrcvare Ukrajince melju ih polako, prate NATO taktiku, testiraju svoje oruzije, nikad bolji poligon za test. Svaka cast Ukrajincima, zao mi ih je kao narod, al sami su sebe prodali, zaoad ih nikad nece prihvatiti, kakav NATO kakva EU, budalastine! Ti ne razumes uzroke i razloge ovog rata, kad to budes razumeo, onda ces razumeti zasto neke stvari pisem! Poredis Ukrajinu i Irak….ne znam sta bi ti rekao, neuporedivo! Ameri sada kad bi ih Meksiko napao, oni ne bi znali rov da iskopaju. Sadasnja Ukrajinska vojska je sposobnija od vecine vodecih vojski Nato-a. Vezbe su jedno rat je bato moj druga prica!!!

Br

Samo 200 miliona od 60 milijardi i istotvremeno EU stopirala 40 milijardi, dakle 200 miiona od planirani 100 milijardi ili 0.2% od planiranog, za sadda. Cak i da se situacija drastcno poboljsa, mislim da je nemoguce vise doci do kolicine pomoci i para koje su do sada dolazile.

Odgovori
Yo

Pa već je potrošeno mnogo preko 100 mlrd $/€ bez praktično ikakvog efekta – a pričalo se o prodoru do Krima.
Naravno da nije nikakav problem za USA i EU da naštancaju neophodne milijarde i daju ih vojnoj industriji da popuni skladišta odakle je oprema poslata za Ukrajinu, ali prača se da bi time sa novom turom pomoći značajno praznili resurse sopstvene odbrane – a na to se niko neće olako odlučiti…

Dj

Sve ti se pomesalo, nista nisi sthvatio. To sto putinska maroineta u madzarskoj nesto blokira, i par ultradesnicara na platnom spisku moskve, ne znaci da evropske drzave nece direktno nastaviti pomagati Ukrajinu, takodje predsednik SAD moze u svakom trenutku narediti transfer bilo koje psotojece vojne opreme za Ukrajinu. Za*ebali ste se ako mislite da ce vam ti trikovi proci, to moze samo na naslovnicama tabloida.

SIlne desetine miliajrdi dolara pomoci su takodje prica za lozenje teoreticara zavera. Ogroman pomoci se sastoji od naoruzanja i opreme starih deceniju, dve ili vise iz vojnih skladista.

Mi

@Djuka
,,takodje predsednik SAD moze u svakom trenutku narediti transfer bilo koje psotojece vojne opreme za Ukrajinu.“

Ni u snu. Varas se!

Dj

@Miloš77

Nemas ti pojma kako funkcionisu USA! Javi tvome poslodavcu vladimirovicu da se ne nada za dzabe, to sto je potplatio par senatora redneck-a ne garantujue mu ama bas nista :-)

Su

@Branko.
Tako je. dobise Ukri samo 200 milona od obecanih 110 milijadi dolara.Eto i Orban im povuce rucnu. I sta ce sad Ukri sa ovom sicom sto su im dali? 😢. Da sranu sa ratom nemogu i nesmeju istrosice i ono malo sto im je preostalo kad nestane municije kolaps na svim frotovima.Kad nastupibkolaps ostaje im samo bezanija i predajua ili da izvrse samoubistvo. NATO nece poslati svoje armije da brane Urainu i zato nece biti nikakvog zamrznutog konflikta.Na treitorijama koje su Rusi odlucili da zauzmu izvrsice se denacifikacija i demilitarizacija,a ako nesto i ostane od Uraine bice pustinja izmedju Rusije i NATO

Odgovori
Sh

@ Šumadinac: dobiće oni sve što im treba. Uostalom, ako ste toliko sigurni u to što pišete, zašto sami ne odete u Avdejevku i slavodobitno učestvujete u njenom zauzimanju? Možda dobijete i neku spomen-medalju.

Pe

@Sumadinac A sto za ove dve godine Rusi nisu „izvrsili demacifikaciju i demilitarizaciju“?
Ma nisu ni Avdejevku zauzeli koja je blize Donjecku nego Aerodrom Nikola Tesla od Trga Republike.
Uz to je danas Ukrajinska armija naoruzana mnogo bolje, nego do 2022, imaju tesko naoruzanje najbolje na svetu, HIMARS, Patriot, dobice 2024 i F-16, sto nije bilo reci do 2022.
A Ruje su naterali da beze iz Kijeva, Harkova,Hersona, da odvuku flotu iz Sevastopolja, potapali im brodove i podmornice..
Nema od toga nista.Mlatice se oko ruske granice jos godinama, to je sve.

Mi

Petrovic Dusan
Zato sto je Avdejevka izuzetno dobro branjena „tvrdjava“. Rusi imaju velike gubitke u pokusajima da „isteraju“ Ukrajince kako se ne bi ponovio Bahmut. Medjutim, ne verujem da ce odustati. Sta mislis po koga je gore ako se pretvori Avdejevka u Bahmut ? Svaka cast Ukrajincima na odbrani, ali ne verujem da mogu da priuste sebi tolike gubitke za jedno takvo mestasce. Sa druge strane, ako se povuku iz Avdejevke taj deo fronta moze da prsne kao balon, sto jos nismo videli do sada u ovom ratu.
Da li mislis da bi ijedna vojska bolje danas osvajala Avdejevku od Rusa a da je Ukrajinci uz pomoc NATO brane kao sto je sad brane? Koja i kako?
Imas prilike da gledas kako to izgleda kad IDF ulazi u Gazu i koliko dugo to uzima, a odnos snaga krajinske viojske i Hamasa je neuporediv. Rat dronova je sve promenio.

Iv

Zanimljivo da nema više komentara koji su bili do skoro.Isteraće Ruse do Moskve.Rusija nema dzebane, prsli su, beže…Putin je lepo rekao da je Odesa uvek Ruska bila, a ostalo je sve komunistička propaganda,čovek je jasno rekao da će odesa biti u sastavu Rusije.Rusi su pokazali da trenutno jedini na svetu mogu da se suprostave americi pa ako treba i vojno.Kina je još daleko od toga a drugi ni blizu….

Odgovori
Pe

@Ivan Užice Ja sam uvek tvrdio da je pobeda Ukrajine da pri agresiji najvece drzave na sveti sacuvaju nezavisnost, zaustave i odbace ruske trupe.To i jeste pobeda Ukrajine, a ne da Ukrajina zauzme Moskvu-niti je to realno, niti je Ukrajina ikad bila pretnja Rusiji.
A ko je istorijski gde bio, pa to je kao da tvrdite kako je Srbija tursko vlasnistvo, jer je Srbija 500 godina bila pod Turskom …duze, nego Ukrajina pod Rusijom.
Odesa je „ruski grad“ tacno koliko je Beograd „turski grad“.

Va

Rusiji posle smrti putina sledi haos a tada će i da završi putkov rat nije ništa naučio kad su ratovali u Afganistanu e sad imaju još gori Afganistan Ukrajinci ratuju za svoju kuću a neki rusi iz nedođije za vešmašinu ili wc šolju Al nema ni toga više da kradu samo dobiju bombicu u glavu i ćao đaci

Odgovori
Cr

@Vasa koliko si samo gluposti naveo rode, nit je današnja RF isto što i SSSR, nit si u toku sa geopolitikom, a rusofobija je gadna bolest. Izginuše jadni Ukrajinci zarad tuđih interesa i ti to ne vidiš, vidiš ono što ti se kaže na TV-u… E zemljo Svetog SAve, dokle si došla.

Sh

@Crni Đorđe: SSSR je bio ozbiljna država i posle smrti Staljina više nije bilo samodržaca, već je sve držao Politbiro, dakle kolektivno telo koje je moglo da brzo zameni novog Predsednika i Genseka. Što se Rusa tiče, neki ratuju za platu, a neki zato što moraju, a ne zbog WC šolja. Ukrajina nije Avganistan, jer su tamo podržavali lokalne komuniste koji su bili na vlasti i čija je vojska iznela gro borbenih dejstava, dok u Ukrajini se suočavaju sa mnogo sofisticiranijim neprijateljem i u kojoj nemaju saveznike.

Cr

@ SheikhZayeb Istina, sve što ste naveli je tačno, niko to ne spori. Samo se postavlja pitanje motiva koje imaju velike sile pre svega SAD da podrže Ukrajinu dok Jermeniju nisu hteli da podrže makar simbolično, al to je već viša politika. Mnoge nervira licemerje u tim stavovima, jer mislim da je mnogo poštenije reći imamo taj i taj interes i branićemo to do kraja, umesto da iznose bajke o nekakvoj demokratiji i ljudskim pravima. Ali pitanje je da li bi ljudi na Zapadu i u kojoj meri podržavali borbu neke grupe ljudi za interese, jer je mnogo lakše kada se provuče priča o nekakvim pravima, slobodi i sl. jer se mnogi ljude pecaju na takve priće, nadam se da sada razumete na šta ciljam. Šta kada bi Vam neko rekao, eto borimo se za Novi Svetski poredak i neke naše vrednosti kao i da uništimo RF kao konkurenciju, umesto borimo se da opstane Ukrajina? Bilo bi mnogo poštenije i iskrenije izneti stvari tako.

Sh

@Crni Đorđe: Ne mogu se porediti Ukrajina i Jermenija. Sama Jermenija, u sadašnjim granicama je priznata i bila je deo Ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Nagorno – Karabah iliti Arcah nije priznavao niko, pa čak ni Rusija, a kamoli SAD.
Ruska Federacija nije nikada bila konkurencija SAD-u, niti je to mogla da bude. Zapravo, kroz svoju čitavu istoriju, nikada nisu ni ratovale. Naprotiv, u oba velika konflitka u XX veku su bile saveznici. Rusija je eliminisala samu sebe, jer je pogazila sve što je potpisala do sada. Ta ista Rusija je bila garant nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajina, i priznala je Ukrajinu, sa sve Krimom. I do 2014. imala je bazu na Krimu. Rusi su se dali na tacni.

Ko

Kao sto sam vec rekao u ranijim komentarima Ukrajina nema nikakve sanse bez pomoci SAD. Bez obzira na skoro pa siguran poraz Ukrajinaca u ovom ratu SAD uspele da ostvare veliki broj zadatih ciljeva…

Odgovori
Dj

Realno niko se ne obazire na tvoje komentare, moraces naci neki drugi nacin da prizoves paznju. Mozda da se razenses na nekom javnom mestu? Recimo u centru moskve? to bi bilo cool…

Sh

@Vasa: Rusi ne kradu veš mašine da nose kući, to je mit uzrokovan efikasnom ukrajinskom propagandom. Veš mašine i ostalu belu tehniku, kao i hranu, su uglavnom koristili na frontu, jer im je logistika katastrofalna.

Odgovori
Dr

Čitam pre neki dan Mig 31 oborio Ukrajinski Mig 29 sa razdaljine od 170-200 km. Ima i snimak sa radara ( koji ja uzgred da kažem ,ne razumem).
Ukrajinci će dobiti F-16 ali zbog ovakvih mogućnosti Ruske avijacije ( a da ne spominjem PVO) gotovo sam siguran da stranih pilota u Ukrajini neće biti.

Odgovori
Sh

@ Dragan Branković: Ruski MiG-31 patroliraju iznad Krima i cilj im je da identifikuju i spreče napade raketama Storm Shadow. Što se mogućnosti Ruske avijacije tiče, pokazali su se katastrofalno, ne smeju da lete iznad Ukrajine, već samo unutar VaP koji kontorlišu, dakle nisu uspostavili dominaciju u vazduhu, niti su uništili RV i PVO Ukrajine, kao što su tvrdili na samom početku rata. PVO je skoro u potpunosti zakazala, dokazi su:
– Uspešno dejstvo raketama Storm Shadow protiv Krimskog mosta i izbacivanje iz stroja jedne podmornice i jedne korvete u Sevastopolju;
– Dejstvo dronovima po Kremlju i ostalim ciljevima u Moskvi, najbranjenijem gradu na svetu, barem na papiru;
– Uspesi Bajraktara na početku rata, kada su uništavani i Panciri i Bukovi;
– Napad Mi-24 na skladišta nafte u Belgorodu;
Dakle, nema mnogo razloga za slavlje u komandi VKS.
F-16 sam po sebi ne može mnogo, ali ako dobiju najnovije Amraam, onda bi možda i mogli da nateraju MiG-31 dublje u pozadinu, da umesto oko Krima lete iznad Crnog mora, južno od Krima.

Dj

Gde ste procitali? Mozete li podeliti link da se i mi ostali informisemo?

Pa

Ima sigurno nadobudnih falcona, strike eaglea, pd, raptora i lozaca sa strane da poguraju neki nevidjen amraam ili nedobog arheo phoenix kao protivtezu ucinkovitosti r37. Ipak je to zapad i kvalitet.

Pe

@Dragan Brankovic Iskreno ne verujem tim ruskim „obaranjima“ ukrajinskim aviona, iz prostog razloga sto su Rusi vec avgusta 2023 oborili zvanicno preko 450 aviona, a Ukrajina nikad nije imala preko 150 aviona, i dobila je ne vise od 40 komada od saveznika.
Na kraju krajeva, MiG-29 je uvek imao slavu jako slabe letelice, nikad se nije dobro pokazao ni u jednom sukobu, pa nije ni cudo i da je istina.

Dj

Kad god se upita za izvor obicno kod ove jedne odredjene ekipe, usledi gorbna tisina. Kao i u ovom slucaju…

Ma

Pre neki dan je objavljen video Pogodka sa 200 km i to kadar po kadar- Mig 31 BM kako obara Ukrajinski mig 29 raketom 5+ maha, R 37 Vimpel. Prosto neverovatno, zabeleženo obaranje sa 200 km (to je novi rekord u obaranju raketom vazduh-vazduh), u videu se vidi kako raketa Vimpel R37 M lovi svoj plen, što se vidi sa ekrana radara tipa Zaslon Am PESA aviona Mig 31BM, u režimu Track-While-Scan (TWS). Tvrdi se da raketa R 37M ima maksimalni domet od čak 400km i brzinu od 5-6 maha. Pritom displej izgleda vrlo savremeno, što je zaista iznenađujuće. Kako stvari trenutno stoje ispada da su Mig 31 i njegov prethodnik mig 25 najuspešniji sovjetski lovci, s obzirom da imaju 0 gubitaka, odnosno ni jedan jedini nije oboren, a obarali su protivničke avione. Kažem Sovjetski lovac jer je nastao u doba SSSR, sada je modernizovan i po svemu sudeći modernizacija je ozbiljna (duboka).

Odgovori
Si

@Markus mislim da to nije tocno. Sirijski Mig 25 je obaran u dva navrata od strane Izraelskih F-15. U iracko iranskom ratu su takodjer obarani (iracke 25ice su izgubile jednu borbu ali su dobile 5) a i u sovjetsko-iranskom cackanju 86-87 god. su oborena dva sovjetska Miga 25 od strane Irana. Sve u svemu Mig 25 ima skor 8-8 u v-v borbama sto je vrlo dobro kad usporedimo sa ostalim sovjetskim tipovima koji redom imaju negativnu statistiku. Mislim da je negativni rekorder Mig-23 sa 25-102 ( na 1 pobedu ima 4 poraza ). Sa druge strane zapadna tehnika ima pozitivnu statistiku izuzev Mirage F.1 koji je imao masivne gubitke u Iraku jer je letio protiv najjace vojne koalicije nakon WW2. Mozda i tu lezi dio razloga sto se zapadna tehnika smatra superiorna ruskoj. Statistika tokom vazdusnih sukoba od polovice 20.st na ovamo govori u prilog tome da zapadna tehnika postize bolje rezultate. E sad jeli to zato sto je kvalitetnija i tehnoloski naprednija ili zapadnu tehniku koriste bolje obuceni piloti sa boljom taktikom i strategijom u odnosu na sovjetsku, o tome mozemo diskutirati. Rezultati su doduse jasni.

ga

Do you mean this video:

https://www.youtube.com/watch?v=ZxAGVMTtQb0

I am not disputing the authenticity, but how do you know that this is really the downing of a Ukrainian MiG-29? I am not saying that it is not, but there are a lot of such claims where the actors are different, and the authenticity often cannot be confirmed.

And the MIG-25 plane was shot down:

-Two IQAF MiG-25s were shot down by U.S. Air Force F-15s on 19 January,1991.

-On 27 December 1992, a U.S. F-16D downed an IQAF MiG-25 that violated the no-fly zone in southern Iraq with an AIM-120 AMRAAM missile. It was the first USAF F-16 air-to-air victory and the first AMRAAM kill.

Ma

@ Sivi u pravu ste, moja greška, skroz sam zaboravio na borbe u vazduhu u Siriji i Iračko-Iranski rat. doduše ruku na srce malo je to gubitaka lovca mig 25 u poređenju sa drugim sovjetskim lovicma kako ste naveli. Tom lovcu se na žalost stavlja na teret i ono nesrećno obaranje putničkog aviona Boeing 747 SP KAL koji je greškom pilota zalutao i narušio vazdušni prostor SSSR, posle čega je oboren raketama iz miga 25 (NG je uradio odličnu emisiju Air Crash investigation na tu temu!) Mig 31 nije oboren ni jedan jedini, to je definitivno, a koristi ih se dosta (neki izvori navode oko 100 lovaca tog tipa da se koristi). Do ovog rata sam potcenjivao taj lovac, misleći da je jedina njegova snaga brzina, međutim činjenica da može da nosi rakete Kinžal i v-v rakete dometa stotina km, dokazuje da je u pitanju ozbiljna platforma. Moja teorija kada su u pitanju Arpski piloti, bez ikakve želje da bilo koga potcenjujem, je da su oni jako loši piloti, ne samo piloti nego uopšte borci, a sjajni trgovci.

Pe

@Sivi, @Markus1643
747 je oborien od pilota Su-15 (PVO), a ne MiG-25 (frontovska avijacija).
MiG-25 ima potvrdjeno obaranje F-18 1991.
Nisam znao da je bilo gubitaka MiG-25 od strane Irana, moze neki link?

LP

Ma

@ Gant – Yes that is one of 2 videos showing, from different perspective, Vimpel R37 M hunting of Ukrainian MiG 29. Yes, you are in right, my mistake, there were few confirmed shooting down of MiG 25, however no shooting down of Mig 31BM so far.

Sh

@PeleBC:
Potpukovnik Shahram Rostami leteći na F-14 Tomcat je oborio dva MiG-25RB, i to 16. septembra i 2. decembra 1982. Oba je oborio raketama AIM-54 Phoenix. 4. decembra 1982, major Toufanian je oborio jedan MiG-25PD blizu granice sa Turskom. Oborena su i dva sovjetska Mig-25, ali imena iranskih pilota nisu poznata iz očiglednih razloga. Napisana je i knjiga o tome, može da se poruči ovde: https://www.ospreypublishing.com/us/iranian-f14-tomcat-units-in-combat-9781782007098/
Evo i link: https://theaviationgeekclub.com/tomcat-vs-foxbat-story-iriaf-f-14-crews-learned-shoot-mig-25-mach-3-fighter-jet/#google_vignette

Sh

@Markus1463:
Opet pokazujete neznanje.
Arapski piloti su se u mnogo čemu pokazali bolji od sovjetskih. Na primer, Egipćani su razvili taktiku borbe MiG-21 na malim visinama, dok Sovjeti nisu. Drugo, Iračani su se tokom Rata u zalivu i Pustinjske oluje, uzimajući u obzir odnos snaga, pokazali kao odlični. Pukovnik Mohammed Rayyan je oborio 5 iranskih aviona, leteći na MiG-21MF i MiG-25. Kapetan Ali Sabah je ovborio iranski F-14 leteći na Miražu F-1, dok su dva neznana junaka uspeli da obore još po jedan F-14 tomcat, jedan leteći na MiG-23, a drugi leteći na MiG-25. Poručnik Zuhair Dawood je uspeo da obori jedan američki F/A-18C 17. januara 1991. Poslednju vazdušnu pobedu osvario je jedan irački MiG-25 obarajući američku BPL MQ-1 Predator.
Saudijski kapetan Iyad al-Shamrani leteći na F-15 je oborio dva iračka Miraža F-1. Dakle, arapski piloti su daleko od „jako loših“!
Jedini problem koji su arapski piloti imali se nalazio u SSSR-u, a imao je ime i prezime – Adolf Tolkačev.

Va

E bas ima mnogo videa gde se vidi kako kradu ima bas i lep video kada voze bojler na tenku. Jeste sve je propaganda )))

Si

@Pele

https://migflug.com/jetflights/the-combat-statistics-for-all-the-aircraft-currently-in-use/

Tu je dosta precizno navedena statistika sa onim sta se smatra potvrdjenim killovima. Doduse nema detalja o samim borbama vec je samo naveden odnos pobeda/poraz/obaranje od pvo te samo navedeno u kojem sukobu se obaranje dogodilo.

Iskreno mislim da je vec dosta stara statistika, ne znam koliko su azurirane borbe nakon 2010. godine. Ali daje dosta dobar generalan uvid. Mislim da je MiG 25 koji su Iracani izgubili bio od strane F-14 ali se ne mogu setit gde sam clanak nasao… Bio je opis borbe sa imenima pilota ali davno to bese… I znam za Horneta kojeg je oborio Mig 25. Mislim da je to prvi dan rata bio i prva americka zrtva. Ostatke pilota su pronasli Beduini nakon 15 godina.

Si

@Pele

Evo nasao sam nesto detalja za ovaj MIG 25. Pilot je bio Mohamad Rayyan, Iracki zracni as sa ukupno 10 killova. 5 je imao sa MIG-21 a 5 sa MIG 25. Poginuo je 1986 od strane Iranskog F-14. Prije pogibije je sa svojim MIG-25 i on sam oborio Iranski F-14. Na vise izvora se navode isti podaci, ove sam uzeo sa

https://dbpedia.org/page/Mohammed_Rayyan

Ma

@ SheikhZayeb Poštovani, recite mi a kad sam ja to pokazao neznanje molim Vas? Izneo sam subjektivnu tvrdnju iza koje stojim, Arapi su generalno loši borci, loši piloti i još gori tenkisti, Sukobi na Bliskom istoku decenijama unazad govore tome u prilog. Nisam tvdio da nisu oborili ni jedan jedini protivnički avion, već da im je odnos oborenih – izgubljenih aviona loš, i to pre svega u poređenju sa Izraelom. A šta se desilo u Dolini Beka 1982.godine, recite nam, kada su Sirijske pilote Izraelci poskidali kao guske? Naravno možete reći da su Izraleci leteli na superiornim avionima F15 protiv ne tako uspešnog lovca mig 23, to je činjenica, činjenica je da Izraelski piloti spadaju među najbolje na svetu, ništa sporno. Sve pobede koje ste naveli stoje, ali to su pojedinci, a šta čemo sa prosečnim Arapskim pilotima, kao recimo onaj genije od Iračkog pilota koji je bežeći u migu 29 od američkih aviona uspeo da se zakuca u zemlju? Naravno obuka pilota je samo jedan segment, dosta toga je i do logistike, održavanja, taktike upotrebe avijacije, zatim VOJIN i sl. RV mora da zajedno i aktivno sarađuje sa PVO da bi pokrili VaP svoje Zemlje. Mogu da Vam navedem primer najboljeg Iranskog pilota Džalil Zandija sa 9 potvrđenih i 3 nepotvrđene pobede! E to je pilot, bez obzira što je leteo na vrhunskom avionu u to vreme F 14. Iranski Tomketi su oborili ukupno 160 Iračkih aviona uz sopstveni gubitak od svega 14 letelica (polovina zbog raznih otkaza), od toga broja je jedan Iranski Tomket oboren od strane Iračke PVO, sistemom Dvina. Iranci nisu Arapi, i tvrdim da su mnogo bolji piloti od bilo kojih Arapskih. Neki će reći da je za to zaslužna američka obuka, sa čime ću se složiti. Detalje oko gubitaka bih morao da se prisećam i nabrajam, a to bi potrajalo zaista.

Ma

@ SheikhZayeb Arapi su generalno loši borci, loši piloti i još gori tenkisti, Sukobi na Bliskom istoku decenijama unazad govore tome u prilog. Nisam tvdio da nisu oborili ni jedan jedini protivnički avion, već da im je odnos oborenih – izgubljenih aviona loš, i to pre svega u poređenju sa Izraelom. A šta se desilo u Dolini Beka 1982.godine, recite nam, kada su Sirijske pilote Izraelci poskidali kao guske?  Naravno možete reći da su Izraleci leteli na superiornim avionima F15, to je činjenica, činjenica je da Izraelski piloti spadaju među najbolje na svetu, ništa sporno. Sve pobede koje ste naveli stoje, ali to su pojedinci, a šta čemo sa prosečnim Arapskim pilotima, kao recimo onaj genije od Iračkog pilota koji je bežeći u migu 29 od američkih aviona uspeo da se zakuca u zemlju? Naravno obuka pilota je samo jedan segment, dosta toga je i do logistike, održavanja, taktike upotrebe avijacije, zatim VOJIN i sl. RV mora da zajedno i aktivno sarađuje sa PVO da bi pokrili VaP svoje Zemlje.  Mogu da Vam navedem primer najboljeg Iranskog pilota Džalil Zandi sa 9 potvrđenih i 3 nepotvrđene pobede! E to je pilot, bez obzira što je leteo na vrhunskom avionu u to vreme F 14. Iranski Tomketi su oborili ukupno 160 Iračkih aviona uz sopstveni gubitak od svega 14 letelica (polovina zbog raznih otkaza), od toga broja je jedan Iranski Tomket oboren od strane Iračke PVO, sistemom Dvina. Iranci nisu Arapi, i tvrdim da su mnogo bolji piloti od bilo kojih Arapskih. Neki će reći da je za to zaslužna amerčka obuka, sa čime ću se složiti.  Detalje oko gubitaka bih morao da se prisećam i nabrajam, a to bi potrajalo zaista.

Sh

@Markus1463: Pokazujete neznanje, jer Arapi uopšte nisu loši borci. To što nasedate na zapadnu i istočnu propagandu, to je Vaš problem. Na primer, čak i u bici 73 Easting, gde su odlučno poraženi, sve su uradili u skladu sa pravilom službe OMJ SSSR, a pšokazali su i izuzetan heroizam, na primer kada je oštećeni BMP-1 pucao na Bradleya i oštetio ga, ili kada je jedan pripadnik Republikanske garde gađao Abramsa RPG-7. Pitajte učesnike i to Amerikance, živi su i prisutni su na društvenim mrežama. Poštuju ih! Što se pilota tiče, nabrojao sam šta su uradili, uzgred, Iračani su bili neuporedivo profesionalniji od RV i PVO SRJ 1999. O tome sveoče i vazušne pobede Iračana protiv Iranaca, što nije bila šala, jer bi taj F-14 Tomcat i dan-dans bi predstavljao jednu od najmoćnijih borbenih aviona na svetu, zahvaljujući neverovatno moćnom radaru. Plus su piloti bili na obuci u mornaričkom vazduhoplovstvu SAD (Top Gun), a redovno su vežbali i sa Izraelcima, Nemcima i Pakistancima u doba Šaha. Kao i protiv koalicije 1991, gde su ostvarili par pobeda u skoro nemogućim uslovima. Ili pitajte Izraelce kako je bilo 1973. Uostalom, zašto su Egipćani izbacili sovjetske savetnike? Šta je bilo loše? Pre i iznad svega sovjetska obuka i sovjetski avioni, pa su morali da angažuju Francuze da im pomognu. MiG-23 je bio toliko automatizovan, da su se čak i sovjetski piloti bunili, a Hosni Mubarak je izjavio da ne želi MiG-23 čak i da im daju džabe!
Što se doline Beka tiče, Izraelci su imali veliku prednost, a zvala se E-2C Hawkeye, dok sirijski radari nisu mogli da pokriju dolinu zbog masiva Antilibana. Čim su isključili onaj glupi Lazurit, počeli su kako-tako da pariraju. Odmah posle 1982. Sovjeti su poslali pijanduru od maršala Koldunova, koji je „zaključio“ da je superiorna sovjetska tehnika zakazala usled naodržavanja. Gorbačov ga je smenio čim se Matijas Prust supstio Cesnom na Crveni trg, tačno ispred Kremlja.
Za razliku od Rusa danas, koji ništa nisu primenili, čak ni sopstvenu doktrinu.

Ma

@ SheikhZayeb Moja tvrdnja da su Arapi loši borci, iza čega stojim, je moje subjektivno mišljenje i nema nikakve veze sa predmetnom materijom. Fanatični jesu, ali su nedisciplinovani, i ta boljka ih muči još od Krstaških ratova pa do danas. Doduše, u Krstaškim ratovima su Arapi, pod Saladinom pre svega, bilo izuzetni borci, tada su bili danas više nisu. KAda su u pitanju Američki učesnici borbi u Iraku, njihovo poštovanje prema Iračnima, može ali i ne mora ništa da znači, jer oni često znaju da hvale protivnika i kad isti to nije zaslužio da budemo realni (Amerima svaka čast na tome što ukazuju poštovanje gotovo svakom protivniku, kapa dole za to!) Američki oficiri su primera radi hvalili i Avganistanske oficire koje su obučavali pa šta bi od njih prilikom povlačenja? Dalje kako neko može da bude u isto vreme pod Zapadnom i Istočnom propagandom kad su obe dijametralno suprotne? Istina je da koristim i Zapadne, Istočne i treće izvore, sve kako bih ukrštao informacije i stvorio pravu sliku dešavanja, a pritom ništa ne uzimam zdravo za gotovo, pa Vam konstatacija zaista nije na mestu. Što se tiše doline Beka, slažem se u vezi te Vaše konstatacije, jer je zaista tako bilo, tu nema sumje.
Kada su u pitanju doktrine u koriščenju OMJ, recite mi molim Vas koju doktrinu možete danas da upotrebite, kad je sve palo u vodu od prošle godine? Vidite, korišćenjem Snimaka u realnom vremenu iz SAtelita i dronova za izviđanje, snimi se svaki pokret oklopa, pa više ne pomažu ni maskirovke, ni veći pokreti tenkova, jer se sve snimi, prosledi jedinicama i odmah sledi poklapanje artiljerijom; a u današnje vreme svaki top i svaka haubica su ubitačno precizni jer se navode GPS-om. Čovek nije pametan da li da zatvara poklopce na tenku ili da ih ostavi otvorene, jer ako ostanu otvoreni, dron moće ubaciti bombu, ako ih zatvori pogotkom POVR-om rizikuje da ekspolozija ne ide ka spolja (kada su poklopci otvoreni) već da sva snaga eksplozije ostane unutar tenka i pobije posadu. Znam sve ovo jer sam tenkista i rezervni oficir VS, po činu kapetan pa se saavim slučajno razumem u problematiku. Da li su rešenja da se stave kavezi iznad kupola ili ne, lično mislim da jesu, jer ih Rusi koriste uspešno, a sada vidimo da iste na Merkave stavljaju i Izraelci, dakle dobro se pokazalo, iako usporava izlaženje iz tenka. Pratim ovaj nesrećni rat pre svega iz razloga da ispratim sve novine u ratovanju i eventualo da smislim neku kontrameru da sutra ako bude rata ne bih bio zatečen i nespreman. Nadam se da ste me sada razumeli zašto nešto tvrdim, a realno ni Vi ni ja nismo ratovali prtoiv Arapa pa da znamo zapravo kakvi su borci.

Sh

@Markus1463: Što se doktrine upotrebe iračkih snaga tiče, postoji odlična monografija, gde su Ameri zabeležili razgovore sa iračkim generalima. Link: https://www.files.ethz.ch/isn/146268/Saddams%20Generals.pdf
Što se nediscipline tiče, pod Sadamom je nije bilo, jer su konsekvence bile vrlo bolne za prekršioce iste. Što se njihove doktrine upotrebe OMJ tiče, oni su primenili kombinaciju sovjetske doktrine kružne odbrane i „potkovice“ koju su uspešno primenili Indusi u bici kod Asal Utara 1965. U skladu sa sovjetskom doktrinom, pripremili su i rezervne položaje, a tenkove su maskirali mrežama. Efiksasnost takvog pristupa se pokazala, pošto su izdržali prvih nekoliko udara avijacije, a do same bitke su ostali uglavnom neprimećeni.
Niti su Egipćani bili nedisciplinovani 1973. Zapravo, izveli su briljantnu maskirovku, odlično operativno planiranje i postigli su strateško iznenađenje. To je podrazumevalo izuzetnu disciplinu. To što posle početnog uspeha komanda u Kairu nije slušala generala Šazlija, to je već politička greška.
Danas je teško upotrebiti bilo koju doktrinu upotrebe OMJ, baš iz razloga koje ste naveli.
Šta danas? Preliminarni zaključci bi bili sledeći:
– držati poklopac poluotvoren;
– kombinovati tenkove uz blisku PVO (Gepard, Pasars, pa čak i Tojote sa ZPU-2);
– efikasno elektronsko ometanje;
– Izvođenje iznenadnih operacija u uslovima visoke oblačnosti;
– nipošto ne tovariti ceo BK, već najviše polovinu.
Što se mreža tiče, pitanje je kakvih mreža? Rusi su ih koristili loše, jer su onda NSV, koji bi mogli da budu ključni u borbi protiv dronova na tekovima neupotrebljivi, a dešavalo se i da se radio antene zakače za rešetku, i onda su posade imale teškoće prilikom uspostavljanja radio-veze. Takođe, dešavalo se i da meteo-senzori ne rade.

Ma

@ SheikhZayeb Hvala na poslatoj monografiji. U pravu ste za podatke koje ste naveli, s obzirom da su Iračani zaista koristili kombinaciju doktrina u svojim OMJ koje ste naveli, a Egipćani su se zaista sjajno borili u Jom Kipurskom ratu 1973.godine, sve dok nisu izašli iz PVO kišobrana i pojurili za odstupajućim Izraelskim snagama. Meni prilično neubedljivo deluje nastupanja Sirijskih snaga u tom istom ratu 1973.godine prema Golanskoj visoravni, naime Sirijci su imali svu prednost, u tenkovima (1200:170), u artiljeriji (600:60) u pešadiji (50.000: 6000) i faktor iznenađenja, koje nisu znali da iskoriste. Stoji činjenica da su Izraelski tenkovi imali najmodernij SUV dok Sirijski nisu imali nikakav, stoji činjenica da su Izraelci bili na uzvišenju ukopani, dok su Sirijci nastupali preko čistine tj ravnice, sve to stoji, ali nikako ne mogu da shvatim da svoju borjčanu nadmoć nisu mogli da pretvore u odlučujući prodor. Iz tog primera i drugih sam došao do zaključka da za to pored lošije obuke, mora nedisciplina da bude glavni krivac. Ne verujem da je motivacija na strani Arapa bila manja nego kod Izraelaca ili da bi to bio uzrok poraza, jer su Arapi u tom i prethodnim ratovima bili krajnje motivisani, to ne mogu da im sporim.
U potpunosti se slažem sa Vašim preliminarnim zaključcima jer i sam razmišljam slično. Tenkove moraju da prati trupna PVO po mogučosti ona trupna PVO koja može da dejstvuje iz pokreta. To je recimo mana nekih sistema, a prednost nekih drugih. Mislio sam na tzv kaveze kako su na Zapadu prozvali zaštitu na kupoli od dejstva iz vazduha, dok Rusi to zovu Suncokret i koliko vidim uveli su u serijsku proizvodnju iste. Izraelci koriste na Merkvama slične rešetke na kupoli, i to može biti pokazatelj potrebe za istim. Rusi su u početku zaista imali poteškoća u upotrebi tih improvizovanih kaveza, što je i normalno, prvo su ih stavili pa skinuli sa svih tenkova, iz razloga koje ste naveli, mada su ih vremenom usavršili i smanjili gubitke tenkova od strane dronova. Jedna stvar mi uopšte nije jasna, naime koliko mogu da primetim na snimcima, Rusi vrlo retko koriste dimne kutije i pravljenje dimne zavese za izvlačenje oklopa iz borbe, dok Ukrajinci znatno češće i uspešno koriste dimne zavese. Nisam siguran da li dimna zavesa može biti od koristi uvek prilikom izvlačenja snaga, (koliko vidim ima primera uspešnog koriščenja i izvlađenja snaga, pre svega od strane Ukrajinskih OMJ), ali bih sigurno koristio dimnu zavesu da sam u istoj situaciji, ne bih sigurno odustao od upotrebe dimne zavese, jer ne verujem da lutajuća municija i baš svi dronovi imaju toliko razvijenu optiku da mogu jasno da razaznaju ciljeve prilikom korišćenja dimne zavese. U svakom slučaju povećava se šansa preživljavanja u borbi, ako ništa drugo. Takođe smatram da je obavezno elektronsko ometanje i da se ni po koju cenu ne sme tovariti ceo borbeni komplet, ali u ovom drugom slučaju obavezno je da popuna municijom bude u bilizini u suprotnom se dolazi u situaciju da se ostane bez municije u borbi, što je složićete se nedopustivo.

Sh

@Markus1463: Golanska visoravan je vrlo zanimljiva bitka, gde su Izraelci itekako znali za veliku koncentraciju sirijskih snaga, pa su pojačali svoje položaje. Imali su odličnu obaveštajnu mrežu u Siriji, sa uzvišenja su videli skoro sve, aviozivđanje je bilo redovno, a ne bi me iznenadilo da su imali doušnike i u redovima UNDOF-a. Takođe, već su imali i razvijene ratne planove, za raliku od tadašnje granice sa Egiptpm, gde su se oslanjali na Suecki kanal, liniju Bar Lev i prepreke koje su postavili, za koje su (pogrešno) smatrali da Egipćani ne mogu da forsiraju. Prema tvrdnjama samih Izraelaca, najveća sirijska greška je ta što su palili IC reflektore na svojim T-55 kako bi noću osmatrali izraelske položaje, dok su ih Izraelci oktrili – dvogledima!
Što se današnjeg rata u Ukrajini tiče, problemi na ruskoj strani su sledeći:
– jako loša obučenost posada;
– loša logistika i održavanje, prečesto ostaju bez goriva;
– loša primena EIPED – naime, Rusi uključe Krasuhe i šta sve već imaju na maksimum, pa se i njihov sopstveni sistem komandovanja i kontrole jednostavno raspadne, jer ne mogu međusobno da komuniciraju – odatle verovatno i odsustvo pravovremene primene dimnih kutija, kao i odsustvo reakcije trupne PVO;
– loše planiranje – često idu u napad bez trupne PVO;
Sa druge strane, ni Ukrajinci se nisu proslavili kao tenkisti, ali:
– Imaju mnogo bolje organizovan elektronsko ometanje, koji ciljano dejstvuje prema neprijateljskim frekvencijama;
– Tehinčki su bolje potkovani od Rusa – dosta ukrajinskih tenkista su i bivši radnici fabrike Morozov u Harkovu, i većinom su dobrovoljci sa iskustvom iz SSSR-a, ima čak i veterana iz Avganistana;
– Koriste Starlink terminale i optičke kablove za komunikacije, a i radio uređaji su im bolji od ruskih

Sh

@Markus1463: Što se tiče Egipćana, general Saad El-Din el-Shazly (koji je i planirao napad) je bio izričito protiv nasupanja bez podrške PVO. Pre toga izveo je maskirovku na kojoj su mu se i Rusi divili (ne samo da su na granicu postavili tenkove na kojima su iscrtali rđu, nego su i namerno plasirali dezinformacije u Jane’s i ostalim publikacijama da su OS Egipta u očajnom stanju, a uz pomoć Sovjeta su manevri vršeni u doba kada američki sateliti nisu bili iznad Egipta). Međutim, kada je saznao za sirijsku katastrofu, Sadat mu je izričito naredio nastupanje, kako bi se pomoglo Siriji. Kao „nagradu“ za svoje mišljenje, Shazly je smenjen sa mesta načelnika genralštaba, postavljen je za ambasadora u Londonu, pa je prebačen u Portugaliju, pa su ga vratili kada je napisao memoare i proveo je dve godine u ćorci, a posle 14 godine u egzilu u Alžiru.

Mi

gnat
I agree that no youtuber or even american or russian pilots (other than MiG-31 pilots) can tell what the hell is going on in this video. Distances are only speculations.

However, Russians did release this video with purpose, and for those few involved on the enemy side who need to know. Those who will have it as a proof as only they know what actually got shot down that day. Here they can see what hit them, and it was MiG-31BM. There are also ukranian ground radars that have record of this event, Im sure.

I doubt Russians released this video to show of shooting down a plane at under 100km with MiG-31 :-)
Just my thinking outloud.

Odgovori
ga

@Miloš77

I agree with you. I also believe that what we see on the video is the radar screen of the MIG-31 fighter jet.

Even today, I believe that the MIG-31 is by far the most dangerous plane that the Russian Federation has. The Russian Federation is a huge country, so the MIG-31 is an ideal solution.The MIG-31 can target the enemy from a long distance and quickly get out of the engagement zone.

This video clip reminded me of how much avionics has progressed. On this old documentary film about the MIG-25 plane, there is also a part where you can see the MIG-31:

https://www.youtube.com/watch?v=dlMjNMQ8NIY

On the time index: 37:32 and 37:41 you can see the HUD of the MIG-31 aircraft, and on the time index 38:40 you can see the radar screen.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor