Slovenija prvi put koristi avione Er Traktor u protivpožarnim operacijama

20. jul 2024

Požari u Makedoniji: Zbog čega vazduhoplovni kapaciteti za gašenje požara iz vazduha nisu bili spremni?

18. jul 2024

[SEAS 2024] Prezentacija Migela Rosa o fenomenu „letećih taksija“: Boing, Erbas, Embraer i od 2027. godine Beograd

17. jul 2024

Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

16. jul 2024

Vučićeva indirektna poruka DCV-u i SMATSA-i: „Pregovara se sa 6 eVTOL kompanija za EXPO, iznad Beograda do 2035. godine 20.000 letećih taksija po satu“

25. jun 2024

Direktorat civilnog vazduhoplovstva pomaže „BEOAVIA“ udruženju

21. jun 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Šesti Memorijal „pilot Mihailo Petrović“ na kragujevačkom aerodromu

17. jun 2024

[NAJAVA] Aero-reli i svečanost povodom 140 godina od rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića

11. jun 2024

Potpisan Radni aranžman između DCV-a i EASA-e o procedurama pregleda stranih vazduhoplova koji sleću na srpske aerodrome

10. jun 2024

[EBACE 2024] „Diamond“ zainteresovan za srpsko tržište, Pilotskoj akademiji u Vršcu prošle godine prikazan DA-42

5. jun 2024

U Sloveniji primećena retka starija verzija helikoptera Delfin sa srpskom civilnom registracijom

4. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Utva preletela Sovu do Ankare u potrazi za novim kupcima

30. maj 2024

[EBACE 2024] Menzis akvizicijom „Flystara“ iz Crne Gore predstavio novi brend „Pearl Executive Aviation“, Ana Marojević biće zadužena i za poslovnu avijaciju u grupi

30. maj 2024

[INTERVJU] Osnivač kompanije „Prince Aviation“ Slobodan Stričević o 3 decenije poslovanja i planovima za dalje širenje

29. maj 2024

Veselin Jevrosimović za Tango Six: Od prvog putnika „Prince Aviationa“ do njegovog suvlasnika

28. maj 2024

[EBACE 2024] Srbija izlaže, „Gulfstream“ i „Bombardier“ odlučili da preskoče

28. maj 2024

„Prince Aviation“ iz Srbije zajedno sa kompanijom „Collins“ prvi na svetu u svoju Cessnu 525 ugradio najnoviji sistem Certus 700 za WiFi internet u putničkoj kabini

28. maj 2024

DCV priprema sistem nadzora i regulacije civilnih dronova: Potpisan sporazum sa Geodetskim zavodom

16. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Razgovaramo sa neimenovanom kineskom kompanijom o „letećim taksijima“

8. maj 2024

Srbija želi da potpiše Memorandum o razumevanju sa Erbasom za projekat razvoja „letećih taksija“

26. apr 2024
[VIDEO] Obilazak novog Utvinog aduta: „Sova“ je spremna za prvi let
Spremni za prvi let. Vazduhoplovni inženjer Aleksandar Petrović pored svog projekta na nedavno održanom "Partneru" / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six

[VIDEO] Obilazak novog Utvinog aduta: „Sova“ je spremna za prvi let

Kada je novi adut fabrike aviona „Utva“ predstavljen javnosti 2015. godine na sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner“ matična fabrika i tada partner u projektu „Jugoimport SDPR“ odbijali su da daju izjave nakon premijernog skidanja čaršava.

Dve godine kasnije, isti avion, ponovo na „Partneru“, uz odobrenje da se na sajmu može pričati sa medijima o izloženom eksponatu. „Utva“ je sada u vlasništvu „Jugoimport sistema“, prototip „Sove“ je dobio svoju civilnu registraciju (YU-UTA) i prvi let je planiran za koju nedelju.

Zvanična oznaka poslednje modifikacije četvoroseda nazvanog „Sova“ je Utva 75A-41M / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six

Kako je vazduhoplovni inženjer kompanije „Utva“ koji radi na projektu „Sove“ Aleksandar Petrović ispričao za Tango Six, na ovogodišnjem „Partneru“ izložena je konačna modifikacije slavne „sedamdesetpetice“ koja je, za razliku od „mock-upa“ pre dve godine, spremna za prvi let.

Posle zapaženog službovanja koje je prošle godine proslavilo 40. rođendan, osnovni „mali avion“ za obuku pilota i vuču jedrilica u aero-klubovima bivše Jugoslavije i letelica za selekciju u ratnom vazduhoplovstvu polako odlazi u penziju uz razne ocene njenog kvaliteta (ovo je naša).

Garminov G500 i drugi digitalni prikazivači. Čak i stand by instrumenti više nisu analogni / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six

Preduzetničkom inicijativom koja je očigledno ciljala nezahtevnije korisnike kao što je Sudan, Utva 75 nastavila je život kao „Safat 03“ da bi zatim fabrika aviona „Utva“ poželela da dadatno unapredi nekadašnji neuspeli pokušaj četvorosedog „kruzera“ koji je poleteo 1986. godine sa oznakom Utva 75A-41.

Ta dodatna unapređenja su se konačno ove godine predstavila javnosti i zvanična dezignacija „Sove“ dobila je „M“ (Modifikovana) na kraju – Utva 75A-41M.

Kako nam je gospodin Petrović ispričao, letelica je dobila novi Lajkomingov IO-390 motor, novu elisu, redizajniranu prednju masku i strukturalno je ojačana. Enterijer je dramatično redizajniran u odnosu na „-75“: novi centralni i novi bočni pult, kožna sedišta i najnovija „off the shelf“ avionika za ovu klasu aviona.

„Koža i klima“ / Foto: Neda Mojsilović, Tango Six

Tu su i novi gorivni sistem, sistem hidrauličnih kočnica dok je kabina klimatizovana.

Na sajmu se moglo čuti, od zvaničnika „SDPR-a“ koji predstavljaju prodajnu stranu kompanije, da će fokus promocije potencijalnim mušterijama biti na korišćenju letelice za obuku pilota.

Više o (re)projektovanju letelice i modifikacijama koje je dobila pogledajte u našoj video reportaži:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

Zar stand by AI ne bi trebalo da bude non glass, vec klasicni?

Odgovori
BB

Vjerovatan odhovor na tvoje pitanje je: zato što je za pokazivanje glass više „fensi“…

Ph

A verovatniji odgovor je zato sto je ovo danas sasvim normalan, sertifikovan i prihvacen instrument napravljen upravo za ovu namenu, te sto ovaj jedan instrument zamenjuje mehanicki visinomer, brzinomer i ziro-horizont, sa masom manjom od bilo kog od njih pojedinacno, duzim autonomnim radom u slucaju nestanka napajanja itd.

Ne

Zato jedan cirrus u svoje top modele ugradjuje analogne instrumente. Ja bih voleo da u svom avionu uvek vidim ta tri analogna umesto jednog najnaprednijeg digitalnog efis.

Ph

Na ovaj Cirrus mislite?
https://www.flyer.co.uk/wp-content/uploads/2017/01/CIrrus-SR22-2017-panel.jpg
Najmodernija varijanta (ovogodisnji G6), ja ne vidim nijedan klasicni instrument, a takodje i motor je zamenjen istim ovim IO-390 koji je na Sovi. :-)
Po onome sto se moglo videti i cuti Sova kao standardnu opremu ima stosta sto je kod Cirrusa i slicnih opciono (pocevsi od klime, koznih sedista…), no i tako prosto mora da bude znatno jeftinija ili ce biti promasaj (e sad 4 puta je nezamislivo, to je cena UL aviona, npr. 40% je natezanje, ali je, nadam se, izvodljivo). Kojoj cifri se proizvodjac i finansijer (Utva/SDPR) nadaju, nemam pojma (400 000$ koliko kosta pomenuti Cirrus SR-20 ne mogu dobiti ni u ludilu). Kako to postici ako nas uvozni motor, avionika i ostalo kostaju isto ili vise nego zapadne proizvodjace? Nazalost jedini odgovor je jeftina radna snaga i time jeftinija proizvodnja (poznato je da je proizvodnja aviona u jako velikoj meri manuelan proces i tu cena rada dolazi do izrazaja). Slozicemo se da je ovo najgori nacin postizanja neke prednosti na trzistu, ali je i nacin koji zahteva najmanja ulaganja i ja na taj nacin i posmatram Sovu, kao nacin da se za male pare od necega sto imamo dobije proizvod koji se moze prodati, verovatno vise drzavama nego civilnom trzistu (SDPR) i da se kroz to dobiju tri stvari: obnovljen fabricki konstrukcioni biro, kakvo-takvo uposljavanje fabrike dok ne dodje nesto krupnije, iskustvo u sertifikaciji po CS-23 koja fakticki kod nas nikad i nije istinski radjena.
Ideja o malom dvomotornom avionu je dobra i logicna, isto tako i ona za turboprop Lastu, ali sve to zahteva ozbiljna ulaganja i ozbiljan razvoj, jer u suprotnom necemo dobiti nista.

BB

Sa posebnim zanimanjem pratim ovu vrst aviona. Ako ne možemo da se tehnološki vratimo na nivo da se proizvodi orao, g4 ili NA, stvarno ne vidim razlog zašto ne bilo nemoguće sve ove godine napraviti kruzer sa 4 sjedišta (koji može biti osnova za sve i svašta: obuka, jedrilice, poslovna avijacija, turizam, patrole…). Nadam se da je konačno došao taj dan. Još me zanimaju specifikacije i cijena (SDPR prodaje skupe igračke… ?)

Odgovori
zo

Juce je bilo uspesno startovanje motora.

Bo

Lepo sto su opravili. Malo pitanje, jos jedan prototip?

Odgovori
de

Samo postavlja se pitanje cijene ovako opremljenog aviona? Da li moze da parira konkurenciji,cijenovno?

Odgovori
Bo

Sta bi sa onim kobac samo.nestao.

Odgovori
ni

Avion mora biti barem 4x jeftiniji od Cessne ili Pipera u ovoj klasi da bi uopste nesto trazio na trzistu, a ja ne vidim kako kad koristi sve iste komponente (avionika, motor…) koje ovi sigurno jeftiije dobijaju nego Utva. Ako uspeju da ovo bude super jeftin avion, bice zanimljivo ovako jedino ostaje da SDPR trazi adekvatnu vladu koja bi bila spremna da za % ojadjuje budzet svoje zemlje i gradjana.

Odgovori
Ne

Prva stvar koja se ne uklapa u to je motor koji je malo van standarda u GA. Uglavnom se u slicnim avionima (4 sedista) nalaze 320cu in ili 360cu in motori koji su ekonomicniji a postizu slicnu snagu (do cca 210ks ). Taj motor ima prosek potrosnje od 12-13GPH sto ima smisla ako Utva leti brzo kao Mooney, sto mislim da nije slucaj. Mislim da ne mora da bude 4 x jevtiniji od Cessne ili Pipera, dovoljna je polovina cene i pristojne performanse. Mislim da bi bilo pametno da ima neka dizel varijanta bilo SMA motor ili Continental jer avgas postaje sve manje dostupan na mnogo lokacija u svetu, o ceni da ne pricam. Vidim da sada postoje i gotova turboprop resenja od cca 350 ks i to bi bilo zanimljivo da se napravi neka takva varijanta. Zbog konfiguracije kabine nije upotrebljiv za padobrance ali zbog jaceg motora moze se koristiti za mnostvo drugih stvari (vucu jedrilica, banera). Avionika je ovde najskuplji deo i za klasicnu vfr obuku se moze dosta uprostiti pa na taj nacin pojevtiniti avion. Problem je sto ova klasa training aviona u svetu polako nestaje pod naletom Tecnama i slicnih aviona koji trose 20ak litara mogasa i koji su neuporedivo jevtiniji za odrzavanje. Sa cenom novog do 150k eur mogao bi da prodje, sve preko toga je utopija. Po meni Utva treba da napravi dvomotorni avion, visokokrilac poput Tecnama P2006 ali sa malo boljim motorima (tipa 2 x CD-155). To bi bio pun pogodak jer bi se u Srbiji proizvodio jevtinije, dizel motori bi mu dali ekvivalentan ucinak u potrosnji ali mnogo bolje performanse i bio bi upotrebljiviji u mnogo vise uloga. Jevtinih dvomotoraca poput Tecnama jos nema na trzistu a Tecnam bar po performansama kaska za klasicnim dvomotornim avionima (Seminola, Seneka…).

BB

Što se tiče dvomotornog, meni se ovaj jako sviđa, trenutno je u razvoju al mi se čini dobar https://www.sereginaircraft.com

Dvomotorac, 6 mjesta, amfibija…

ni

Slazem se, samo i dalje mislim da ovde jedini adut moze da bude jako, jako niska cena jer aviona u ovom segmentu ima puno, a medju njima i jako puno dobrih aviona. Da ne pominjemo glavne igrace u ovom segmentu (Cessna, Piper, Mooney, Beechcraft…) vec samo pogledati sta sa cime treba da se nosi na trzistu ovaj projekat, a to su npr. Zlin z40 ili odlicni Ilyushin Il-103, od njih mora biti dosta jeftiniji. E sada tu dolazi zastareli koncept aluminijumskih konstrukcija, odrzavanje (svi znaju da dosta karoseriskih delova sa jedne Utve 75 ne mora da pasuje na drugoj itd.) Avio industriji Srbije treba sveza krv, ne u smislu da Utva prima mlade ljude, pa da ih ubija u pojam, vec je potrebna nova ideja i vizija generalno.

BB

@nix

Ovdje bih dodao i Robin DR401 sa dizel motorom 155 ks koji košta 211k€, krstareća brzina 230 km/h (75%). Ujedno mislim da bi to trebalo biti reper za Sovu

ni

@BB

Da tacno, Robin DR401 je odlican reper za Sovu, posebno sa dizel motorom.

Bo

Without „classical“, artf. Horizont, altimeter, spedd inicator…. for an emergency? Is that acceptable?

Odgovori
d

kad bi mogla srbija da napravi super sonican avion kao sto su ranije planirali u jugoslaviji iz osamdesetih brzi od miga 21

Odgovori
BB

A čemu maštanje i nečemu tako dalekom? Zar nije bolje energiju uložiti u nešti što je moguće napraviti. Pa samo u Srbiji se može prodati solidan broj aviona a i kao izvozni proizvod ima šansu. Vidiš da ga sudanci sami prave… ako analogna verzija bude ispod 160k€ i trošio mogas onda će da bude uspješan projekt

Odgovori
Da

U75 je bio dosta dobar avijon u svoje vreme. Imam dobre uspomene na njega. Ali – ko če da kupi ovo? I zašto? 30 godina prekasno!

Odgovori
BB

Pa ni C172 nije moderni koncept pa se prodaje „na kile“…. ma samo da poleti konačno

So

Jos jedan prototip koji ce tesko dostici slovenacku uzdanicu na svetskom tristu!

Odgovori
BB

Evo vele da će sutra da poleti…
Nadam se da će T6 imati priču u detalje…

Valjda će iz 230 ks iscijediti nešto više od najavljenih 230 km/h

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs