Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen i drugi vojni transportni avion C295MW

14. nov 2023

[DUBAI AIR SHOW 2023] Tango Six u Dubaiju: Srbija i Republika Srpska prisutne, statika i dinamika nikad egzotičnije

14. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci uskoro u Rumuniji na obuci za F-16, Severna Koreja šalje Rusiji značajne količine municije i naoružanja

10. nov 2023

Slovenačkoj vojsci predstavljeni Erbasovi helikopteri uz pomoć H145M srpskog RV i PVO

10. nov 2023

Ujedinjenim Arapskim Emiratima isporučeni prvi kineski trenažni avioni L-15 Falcon

7. nov 2023

Otvorena izložba „Sto godina nacionalne vazduhoplone industrije“ u zgradi Komande RV i PVO

6. nov 2023
Češka nabavila izraelske raketne sisteme PVO Spyder
Raketni sistem Spyder-SR na šasiji kamiona Tatra 815 / Foto: Rafael

Češka nabavila izraelske raketne sisteme PVO Spyder

Ministar odbrane Češke Lubomir Metnar obavestio je 27. septembra vladu Češke da je za potrebe vojske nabavljen raketni sistem protvvazduhoplovne odbrane Spyder izraelskog proizvođača Rafael, saopšteno je iz češkog Ministarstva odbrane. Kako se navodi, kupovina se realizuje u okviru međuvladinog sporazuma koji je ocenjen kao najpovoljniji i najsigurniji kada je u pitanju isporuka, napomenuto je da se ceni spremnost izraelske vlade da Češkoj proda ovakav sistem koji će se zameniti zastarelu sovjetsku tehniku.

Ministarstvo odbrane će za nabavku raketnog sistema Spyder SR izdvojiti oko 627 miliona dolara sa PDV-om, izraelski sistem je izabran još u septembru prošle godine u konkurenciji 9 tipova sistema od 7 proizvođača, vojska je procenila da Spyder najbolje ispunjava njene zahteve i potrebe, a napomenuto je i da je sistem borbeno dokazan. Biće isporučene 4 baterije sa po 4 lansirna oruđa koja mogu da lansiraju rakete Python 5 i Derby. Sistemi će biti prilagođeni specifikacijama koje je definisala češka vojska, isporuke će početi 2023. i trajati do 2026. godine, a Spyder će u češkoj armiji zameniti sovjetske rakete sisteme PVO 2K12M2 ‘’Kub-M2’’.

Češka industrija će biti direktno uključena u proces nabavke i pružanja usluga, njen ukupan udeo u ispunjenju ugovora će dostići više od 30 procenata vrednosti čitavog projekta, što je i bio zahtev ministarstva odbrane. Kako je navedeno, to će češkim kompanijama pružiti nove razvojne mogućnosti i omogućiti vojsci da brzo postigne punu operativnu sposobnost i da je održava tokom čitavog veka upotrebe. Glavni partneri izraelskog Rafaela biće češke kompanije RETIA kao i Vojenský technický ústav.

Interesantno je da je prilikom pregovora sa Izraelcima pravnu pomoć pružala advokatska kancelarija HAVEL&PARTNERS, a ministarstvo odbrane je saopštilo da je tokom pregovora cena smanjena za oko 91,6 miliona evra. Napomenuto je i da je izračunata cena korišćenja sistema za period od 20 godina i da to iznosi oko 1,054 milijarde dolara sa PDV-om od čega će oko 343,6 miliona biti plaćeno izraelskoj strani. U troškove su uključeni ne samo servisiranje i održavanje, već i plate i obuka vojnika, upotreba vozila, gorivo, razna ulaganja koja podrzaumevanju i infrastrukturu.

Da će Češka naverovatnije nabaviti izraelske raketne sisteme PVO moglo se naslutiti još u decembru 2019. godine kada je od Izraela za 125 miliona dolara nabavljeno 8 višenamenskih radara IAI Elta EL/M-2084 MMR sa rokom isporuke 2021-2023. Iz materijala, pre svega fotografija koje je sada češko Ministarstvo odbrane dalo na uvid javnosti, može se zaključiti da će u češkoj vojsci radari EL/M-2084 MMR ići u kombinaciji sa raketnim sistemima PVO Spyder-SR (obično se uz taj tip radara nudi sistem Spyder-MR, dok sa sistemom Spyder-SR ide radar EL/M-2106 ATAR – Advanced Tactical Acquisition Radar).

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Sr

Ovako nesto bih ja voleo da vidim u nasoj drzavi. Funkcionalno(barem teoretski) i najbitnije uvezano, a obzirom na dobavljaca, ne mogu odredjene zemlje da nam zamere nista(u svakom slucaju ne javno i direktno).
Spyder-MR da cini PVO teritorije, a Eltini radari u VOJIN…jos bi mozda i mogli da priustimo to sve.

Odgovori
B

Preskupo, domet 15km i 9km po visini, samo 4 vozila u bateriji sa samo po 4 lansera, a cena ogromna…

Sr

@B
Ima vise verzija, SR, ER, MR i LR do 80km po daljini i 20km u visini. 630 miliona za 4 baterije je poprilicno jeftino za PVO. Pancir bi vas vise kostao….

Mi

@Srbofil

Zašto bi onda nama ovako nešto trebalo p lo vama?
Pretpostavio bih da je ovaj PVO sistem skuplji od BukM3E a daleko je manje sposoban.

Miloš77 „a napomenuto je i da je sistem borbeno dokazan“ Hoće reći da Česi ne veruju u emisije tipa Dozvolite da se obratimo i sl.

Mi

@Aleksa
Nisam siguran da razumam vas komentar. Hocete reći da ako sistem nije borbeno ispreban da ne treba da se kupuje?

Bo

Aleksa
Dokazan? Od kavih projektila je dokazan? Od raketa VV? Od Raketa velikog doneta koje su moderne? Nisu! Vec od prirucno napravljenih raketa. Da ih napadne iole neka modernija raketa uspeh bi bio i vise nego porazavajuci.

Br

Ko zna koliko su tek te bolje verzije. 630 miliona je svee samo ne jeftino. Kod paancira 6 vozila i 72 rakete, spyder 4 vozila i 16 raketa. Domet kod Pancira, osnovnog, 20 i 15km, ovde 15 i samo 9km. Spyder je daleko skuplji.

Bo

Aleksa
Dokazan? protiv cega je dokazan? Protiv primitivnih raketa. Da li je oborio iole neku moderniju raketu tipa ZZ ili VZ? Nije. Kad se to dogodi, onda mozemo govoriti o nekoj dokazanosti.

Al

@B

Postoji više verzija sa različitim dometima. Broj lansirnih vozila može biti od 3 do 6 (takođe sam broj raketa po vozilu zavisi od verzije).

Dr

@Srbofil

Jeftiniji je Pancir. Ne znam koliko smo platili onu jednu bateriju ali u ovom tekstu Zivojin je pisao koliko bi nas otprilike kostala nabavka dodatne dve baterije Pancira.
https://tangosix.rs/2021/13/05/sta-kupiti-vojsci-srbije-za-600-miliona-evra-a-da-joj-je-preko-potrebno/
“Navodno je planirana kupovina još dve baterije čija se vrednost može proceniti na 200-250 miliona evra (to zavisi od više faktora, između ostalog i od broja nabavljenih raketa).“

Na sve to bateriju Pancira cine 6. lansirnih orudja plus prateca vozila, a baterija Spyder sastoji se od 4. lansirna orudja i pratecih vozila.

Sr

@Milos77
Politicki nam odgovara, anestezirao bi se politicki pritisak odredjenih kljucnih zemalja, ali striktno tehnicki je jako dobro resenje. Vi pretpostavljate, a ja iskreno ne verujem da je jeftiniji BukM3, narocito u pogledu operativnih troskova i logistickih izdataka na duze staze, ali nije to kljucno, postoje fundamentalne razlike.

Nisam mislio konkretnu na ovu verziju jer nam tu sluzi Pancir nego na MR ili LR(40-80km) sa bustovanim raketama. Velike prednosti u odnosu na Buk su AESA radar, data-link sa sistemom VOJIN koji bi isto bio na AESA tehnologiji istog prozivodjaca i mogucnost lansiranja 360° sto je bitno za teritorijalnu PVO, kao i cena projektila.

Prednost Buka su kinematicke performanse samih raketa, mogucnost ogranicene anti-balisticke zastite, kao i prohodnost vozila u uslovima blata, sto ga cini idealnim za ono za sta je konstruisan, a to je trupna PVO za zastitu velikih OM brigada.

Nama trenutno trebaju novi sistemi PVO teritorije, te bi Spyder-MR ili LR bio bolje resenje po meni.

@Drina
Ovde se radi i o nabavci raketa sa aktivnim radarskim samonavodjenjem, a one su jako skupe, takodje AESA tehnologija koju ne poseduje Pancir, treba i to uracunati. Takodje, osmatracki radari sa kojima ce biti povezan ceski sistem su najnovije tehnologije, a nasi Panciri su upareni sa prastarim P-12….
Jedan detalj, EL/M-2084 prati preko 1000 meta u TWS modu I domet mu je i do 450km!

Benefitovali bi nasi Panciri od toga poprilicno!

Mi

Slažem se sto posto za EL/M-2084 ali to se kako čitamo gore posebno pazari po želji i Česi su kupili čak 8 tih radara ranije.

Poredimo cene kupljenih čeških Spyder-SR,
(rakete kraceg dometa i sa po samo 4 rakete po jednom lansirnom vozilu) sa Pancirima SM ili Buk-M3 recimo. Bez EL/M-2084 radara.

Janmislim da cak i da kupimo skuplji Buk-M3 za upotrebe preitorijalne odbrane plus EL/M-2084 radar ili neki AESA ekvivalent iz sistema Nebo-M da bi jeftinije prisli i dibili mocnije sposobnije rakete PVO.

Dva diviziona Buk-M3 bi nam pruzila 8 lansirnih vozila (72raketa) uz daleko bolju sposobnost manevrisanja, sakrivanja i umrezenig ili nezavisnog rada.
U poredjenju sa navedenim, Česi su kupili 16 lansirnih vozila sa po 4 rakete kraceg dometa (64 rakete) ali i 8 super radara za $627+$125 miliona.
Da su uzeli Spyder-MR koji je bliži dometu M3 bilo bi naravno dosta skuplji paket.

Sto se politike tiče tu se isto slazem.

Dr

@Srbofil

Kako god, Pancir nikako ne moze biti skuplji od Spydera bez obzira na sve. Sto se radara tice ne razumem se oko toga, ali pretpostavljam da i mi mozemo nabaviti moderne radare pa da ih uparimo sa nasim Pancirima. Nema smisla da pored Pancira nabavljamo jos is Spyder (ovu verziju manjeg dometa) samo zato sto uz Spyder u paketu dolazi i mocniji radar. A za sisteme veceg dometa zna se, ili Rusija ili Kina.

Br

Tango je nedavno pisao da se testira aesa radar za Pancir-SM koji je odlican i za najmanje dronove, uz veliki broj raketa po vozilu, uz posebne rakete kratkog dometa i glavne rakete dometa 40km, i daleko manju cenu i od Spydera SR (u odnosu na broj raketa po lansirnom vozilu), a da ne pricamo o ceni MR verzije, predstavlja mnogo bolji izbor od kombinacije SR-MR. Nije pametno kupovati sisteme koji zahtevaju konstantno odrzavanje, od najblizeg saradnika USA.

Br

A treba se i suociti sa realnoscu. Koliko god bio za zapad i EU, svima je vec ocigledno da su naspustili niz vodu… Cak ni oni sami to vise ne kriju. Ne treba nabavljati apsolutno nikakvo oruzje od EU, USA ili Izraela. Naravno to ne znaci da treba uci u nekakav kvazi savez sa Rusijom, ali njihovo oruzje nam je sada mnogo sigurnija opcija, narocito na duze staze.

Sr

@Milos77
Znate kako, ovaj sistem i Eltini radari su data-linkovani i sve je vec uradjeno „fabricki“. Buk nije kompatibilan sa tim radarima, niti sa trenutno najmocnijim radarima koje posedujemo, niti sa IFF opremom koju imamo u 29kama, H145m itd. sve bi mi morali da „budzimo“ i to bi verovatno na kraju ispao neki physical layer i povratak u 80te. Sta mislite koliko su nasi Panciri hendikepirani kada moraju da rade sa praistorijskim P-12….niti bi Rusi ni Izraelci ucestvovali u takvom projektu.

Imam osecaj u ovim prepiskama u komentarima da ljudi zapnu mora rusko/americko kako god i to je to, kao glavom u zid. Vojne nabavke su politika, a sve mora imati neki zbir koji zadovoljava nase i samo nase potrebe, a ne potrebe nekih super sila ili multiplayer igrica…pa gledajte tu konacnicu.

@Drina
Pancir je drugi koncept i druga tehnologija, a ne bih uopste zeleo ovu verziju nego verziju srednjeg dometa za PVO teritorije uparenu sa osmatrackim radarima EL/M-2084 MMR…. imali bi neprikosnovenu situacionu svest i uvezanost kao nikada do sada.
Ja bih bas izbegavao Rusiju, Kinu i Ameriku svugde gde je to moguce jer vojna neutralnost.

@Branko
Slazem se, treba se suociti sa realnoscu, a realnost je, niko osim EU i SAD nemaju uticaja na nasu trenutnu situaciju, bilo na dobro ili na lose…. sto nije ni malo lepo po nas, ali tako je.

Dr

@Srbofil

Ne bih imao nista protiv srednjaka Made in Israel, samo ne znam koliko je pametno nabavljati oruzje od drzava bliskih Americi. A ako je iko blizak Americi onda je to Izrael. Ako vec ne od Rusije i Kine, mada bi najbolje bilo od njih i ne vidim problem zasto ne od njih pogotovo sto nabavljamo i od zapadnih zemalja helikoptere i slicno, onda od Francuza pogotovo posle frke oko onih podmornica, povlacenja ambasadora i AKUS-a.

Sr

@Drina
„ne znam koliko je pametno nabavljati oruzje od drzava bliskih Americi.“
Upravo u tome i jeste poenta, da se malo „anesteziraju“ nasi odnosi na mala vrata, a da dobijemo tehnoloski veoma napredan sistem koji odgovara nasim potrebama.

Samo da vas podsetim, nasa drzava je medju prvima isporucila borbene avione Izraelu kada su se borili za svoju nezavisnost, a Izrael je pomagao VRS obavestajno, slali su i oruzje, ne bih ja to tek tako zaboravio ;)

Mi

Dobar sistem, ali da ima dalekometnije rakete. Ipak kod njega mi se sviđa decentralizovanost gde lanseri mogu da budu do deset kilometara od radara i upravljačke jedinice što virtualno produžava domet i daje na žilavosti bateriji.
Pantsir kao sve u jednom oruđe ima prednosti ali i velike nedostatke što se videlo svuda gde je došao u sukob sa zapadnom tehnologijom. Praktično gde se detektuje njegov radar tu je celi borbeni sistem dok kod decentalizovanih sistema se vide samo delovi baterije pa je tako nepredvidiviji, hoću reći opasniji po napadače.

Al

@MiloŠ

Manje više gde god su se Panciri pojavili oni su korišćeni na najekstremniji način.

Ki

napokon se resavaju sovetske sklamerije

Odgovori
Ž

Да, 35 година од нестанка ВУ……

Bo

Kile
Itekako bi oni kupili novu sovjetsku skalameriju, da smeju.

St

Ako ovim tempom nastavimo da razvijamo nase RLN IC rakete i mi cemo za 35 godina imati nas PVO sistem, na FAP kamiocetu.

Sr

@Bob
Nije „da smeju“ nego da zele ;)

Iv

Taj RLN IC Pvo sto mi radimo je vrlo upitan. Danas se budze sistemi sa dometom od 12km upitne vrednosti? Sta ces da gadjas sa njim u uslovima nekog jakog ometanja? S jedne strane premali domet, a sa druge strane ulitno IC navodjenje. Ok je da se razvija domaca industrija, ja to podrzavam, ali relano rasipa se energija ,novac i kadar na neke nepotrebne stvari. Cak i da zazivi sve to, kakav je to sistem sa 12km? Aj da je barem 20km.

Iv

Ceska je pametno uradila sve, usla u EU, Nato ( doduse nisu imali negativno iskustvo kao mi), a i sa Slovacima se ko ljudi rastali. Jako lepa zemlja i napredak se svuda vidi. Sto se naoruzanja tice, imaji solidno domacu industriju sa tradicijom i kupuju pametno stranu opremu. Dakle ono sto relano jednoj zemlji povrsine Ceske treba, A ne s brda s dola, nerealna megalomanija, arcenje para na ustrb standarda gradjana…a i nemaju bas neko neprijateljsko okruzenje.

St

@Ivkos
Pa ako montiranje Boforsa iz 70tih na FAP nazivamo PVO sistemom, ne vidim zasto ne bi smo za par godina uveli RLN IC u upotrebu. Namontiramo par komada na ono Zastavino kamionce iz Prve petloletke i eto nam PVO.

Dr

@Ivkos
Za RLN-IC se samo pretpostavlja da je domet 12km, posto sam 120% siguran da nigde nije testirana na krajnji domet po visini ili daljini.

Ki

@ prolaznik tako je. najlakse je se smejat da nisu smeli zapadno. tesko je prihvatiti cinjenicu da je zapadno u dosta slucajeva i bolje (ali i skuplje) pa ko ima para

Bo

Srbofil.
Zele oni itekako, nego ne smeju. Zna se od koga smeju a od koga ne, inace slede sankcije.

Bo

Prolaznik
Ne smeju. Postoje sankcije uvedene Rusiji, i mora da postuju sve zemlje EU. Kako je bilo sa Ruskim Vakcinama?

Al

@Kile

Bolje je relativna kategorija, zavisi od milion faktora koji su specifični toj zemlji.

Dr

@prolaznik, naravno ako pogledamo šta se dešava sa Turcima koji su važniji saveznik u NATOu , verovatno bi washington blagonaklono gledao kad bi češka nabavila , recimo , PVO sistem „Viking“, dajte nemoj mo da se pravimo kao da neznamo šta član NATOa sme a šta ne , član NATOa nemože sam da odluči ni dal će da digne neki avion ili ne .

Be

Dragane, apsolutno netocno.
Svaka clanica NATO pakta moze kupiti sto god pozeli.
No, kako su postali clanica NATO pakta, kupuju opremu i sustave po odredjenom standardu koji je doveden na nivou pakta.

A to za avione, to je isto netocno.
NATO zapovijednistv QRA u Soanjolskoj ima ovlasti podignuti dezurnu paru u svakoj od clanica NATO pakta, ako ocijeni kako je to potrebno.
Isto tako, svaka clanica dize svoju dezurnu paru kad ocijeni kad je to potrebno i mimo NATO procjene.
Dakle, dezurne pare su integrirane na nivou pakta….a zrakoplovstva clanica su ipak puno siri pojam od drzurne pare.

Zato, nemoj ako ne moras mitomuniti

Dr

@Beduin

Da, tek tako su digli onoliku halabuku oko nabavke S-400 za Tursku. I Kipar bezveze zeli da zameni svoje Mi-35. To su prica za malu decu, itekako ih se pritiska i preti da ne nabavljaju nista od Rusije i Kine.
Amerika preti sankcijama i drzavam koje nisu deo Nato-a zbog ruskog i kineskog oruzja. Sta bi tek bilo da neka mala drzava clanica Nato-a nabavi nesto iz Rusije ili Kine.

Iako nema veze sa vojskom, videli smo svi sta se izdesavalo oko Severnog toka 2. Mora da i za gasovod postoji odredjen standard koji je doveden na nivo pakta da bi gas mogao da potece, bez toga ne sme da tece jer nije kopatibilan sa Nato standardima…

Be

Drina, pojednostavljeno, s400 je kao i f35 intelligence gathering platform.

Tu sva prica o ‘smijes /ne smijes’ prestaje i pocinje prica o tome tko ima vise za izgubiti od prikuljenih informacija.

Dr

@Beduin

Ne slazem se. Nato je odavno postao americka ispostava za prodaju oruzja, da ne kazem za reketiranje, sto svojim saveznicima sto drugim drzavama.
A ima tu i ‘obuzdavanja’ Rusije i Kine’, u prevodu podmetanje klipova u tockove na svakom koraku.
Zato Amerikanci, pa i iz EU, ne gledaju blagonaklono na nabavke rusko/kineskog oruzja cak i kada oruzje nabavi drzava koja nije clan EU/Nato.

Bu

Колики је хронични недостатак квалитетних ПВО средстава произведених у САД показује и чинјеница да се њихови НАТО партнери окрећу алтернативним изворима.Турска купује ПВО системе од Русије, Чешка од Израела,…Мене лично интересује Француска и њена палета ПВО система па неби било наодмет да се та тема обради у неком од наредних прилога.

Odgovori
Al

@Bungi

Vidite Tursku i Cesku a ne Rumuniju, Poljsku, Svajcarsku i Svedsku?

Gl

Imaju francuzi aster 30 SAMP/T raketa ima brzinu 4.5 maha plafon leta 21km a domet je 120 km.A MICA VL NG ce izaci 2026 i bice mnogo poboljsana jer sadasnja ima brzinu 3 maha,plafon 9km i domet 12km.MBDA nije los

St

Turci su skoro uveli i svoj PVO sitem HISAR-A malog i HISAR-O srednjeg dometa, a razvijaju i sistem velikog dometa.

Mi

Gladius,taj sistem je u ofsetu sa FR Rafale za HR.

Be

nije

K

SAMP/T kao offset za Rafale? O tome do sada nikad nije bilo price. To su neke fantazije, ili postoji konkretan izvor za taj podatak?

Do sada uopce nije bilo price o ikakvom offsetu u tom poslu.

Gl

@MIG 21 BIS ne nije jer hrvatska nije poslala zahtev za pvo,i da jeste vrv bi ponudili MICA VL

Br

Amerikanci imaju odlicnu zastitu protiv balistickih nuklearnih raketa, PVO namenjen avionima ne razvijaju previse jer nisu u neposrednoj opasnosti od takvih sredstava. Tesko je zamisliti da ce neko u narednim decenijama lovackim avionima napasti Ameriku. A cak i kad bi se to desilo imaju vise hiljada borbenih aviona koji bi im se suprotstavili. Ali zato imaju gomilu ogromnih nosaca aviona, dok Rusija ima jedan, poluispravan i zastareo.

Bo

Koliko je meni poznato, domet osmatrackog radara za metu velicine lovca je 110 km, a maksimalan domet raketa Spyder SR je 40 km. Domet po visini je oko 16 km.

Odgovori
B

15km i 9km po visini za SR

Dr

@Beduin

Evo ovde imate karakteristike Spyder-SR i Spyder-MR.

https://tangosix.rs/2016/11/08/vijetnam-nabavlja-izraelski-pvo-sistem-spyder/

Be

Drina,
Nikad me PZO podsustavi nisu zanimali.

Ja sam se onomad, dok sam bio u sluzbi, bavio zaokruzenom cijelinom.

PZO je samo jedna od karika lanca jednog puno veceg sustava.

A u Ceskoj odluke ne donse napaljene karikature.

Dr

@Beduin

Nisam rekao da odluke donose napaljene karikature, daleko od toga, samo sam vam okacio link kao odgovor na vas komentar o dometu raketa za Spyder SR. Uz ovaj SR idu rakete Python 5 i Derby bez bustera. Koliko sam ispratio u kontejnere na SR ne mogu da stanu Derby sa busterom, za MR idu sa busterom pa ste verovatno pobrkali ta dva sistema i rakete sa i bez bustera.

Iv

Sta bi sa onim nasim silnim najavama nabavki iz Izraela? Prodje 2 godine, niko nista ne pominje? Neki milioni se pominjase, radari i ostala cuda…doduse rekose sad skoro da se za Spike pregovara.Izgleda da od te nase price nema nista.

Odgovori
St

Ajd malo logicno: sami razvijamo Pauk, Bumbar, Maljutku 2t5 i NOVA raketu, a nabavljamo Kornet i Spike.
Sta mislis dal ce sta od toga da bude ili je to prica za nalozenike?
A moguce je da je zastoj i kod kuma u firmi, ne stize da uveze i vakcine, i da asfalira autoputeve a sad mu uvalili i neke rakete, pa jel nije bilo dovoljno to sto je organizovao prevoz onolikih tenkova.

Bo

Stojko
A sta bi ti hteo? Da se nista ne radi? Svaki tvoj komentar je podsmevanje nase vojne industrije.

B

Od Bumbara se odustalo. Kao i od Himere. To nam je mnogo vise potrebno nego nove maljutke nakon sto nabavimo Kornet.

Dr

@B

Od Bumbara se nije odustalo, ima naznaka da ce se raditi nova raketa sa povecanim dometom Bumbar 3000, nego je prioritet bila nova Maljutka a Bumbar je stopiran.

Stojko, nabavili smo i kineske BPL pre zavrsetka Pegaza. Tvojom logikom, onog dana kada smo nabavili kineske BPL od Pegaza se odustalo.
Isto je i sa PO sisteima logicno je da se nabavi odredjena kolicina PO sistema, pogotovo sto smo tu bas tanki, a ne da se ceka finalizacija domacih PO sistema.

B

Mislim da od Bu,bara ipak nece biti nista. Skoro tri decenije nisu razvili raketu slabijih karakteristika, a sada ce razviti raketu veceg dometa.

Dr

@B

Kod Bumbara nije problem raketa vec sistem stabilizacije cilja na lanseru.
Drugi PO sistemi, tipa Kornet, TOW itd, imaju tronozac koji lezi na zemlji i dok raketa leti tronozac je stabilan i lanser preko toga zna sta je gore, dole, levo ili desno i to u desetinu mikrona na metar duzine. Lanser na bazi stabilnog polozaja ocitava koordinate rakete i koordinate tenka i daje komande raketi.
Kod Bumbara lanser je na ramenu ili na nogicama i cak i samo disanje ili otkucaj srca se prenosi na lanser. Zirostabilizator u lanseru bi trebao otkucaje srca kompenzovati i drzati vizirnu liniju stabilno, a ne drzi je. E to je problem Bumbara, a ne raketa ili nesto drugo.

Ako se to resi, povecanje dometa nece biti nikakav problem.
Dakle, Bumbar nije propao niti se od njega odustalo, projekat je stopiran.
Mada, sa pojavom NOVA koja je sublimacija svih dostignutih tehnickih resenja iz projekata sa neizvesnim krajem, mozda Bumbar nikada ne zazivi. A mozda i zazivi. Moje skromno misljenje je da Bumbar ima perspektivu i da ce zaziveti, i to sa vecim dometom. Vreme ce pokazati da li sam bio u pravu ili ne.

Al

@Drina

Problem sa Bumbarom je što nama ne treba dodatni domet. Nama treba POVR koji će zameniti davno povučene BsTove, koji će stajati između sistema tipa Zolja i Osa (normalno modernih verzija) i POVR tipa Kornet.

Dr

@Aleksa

Kad je razvijen Bumbar i jeste bio predvidjen da zameni BsT M60 i OSU.
Sa povecanim dometom imali bi i neku domacu verziju Metis-a sa solidnim dometom.
Zato mislim da se od Bumbara nece odustati jer imamo gotovu raketu koja bi pokrivala domete koje su pokrivali BsT i OSA, a Bumbar 3 bi pokrivao domete do 3000m (ono sto kod nas pokriva vec zastareli Fagot pa i Maljutka). Za vece domete doci ce Kornet a u buducnosti mozda i NOVA.
Mislim da su nasi shvatili da od Maljutke nema nista (zbog nje je Bumbar i stopiran, da nije do sada bi Bumbar vec bio u trupi) ali eto ostaje da vidimo kako ce se stvari razvijati.
https://prnt.sc/1v12m8q

Lu

Python 5 i Derby. Jako, jako dobre rakete. Ne znam što Hrvatska čeka. Godinama se već raspravlja da li uzeti norveški NASAMS2 ili izraelski SPYDER. I nikako da se pomaknu….

Odgovori
Mi

E pa neide sve baš u javnost i hvalisanje,pomalo!

Be

@MIG21…sve ide u javnost pravovremeno.
nema tu skrivenih igara niti motiva a niti dizanja spomenika sebi samima.

a nema niti nepotrebna ku***nja

Br

Kolika je cena samih sistema bez odrzavanja na 20g.?

Odgovori
Bo

Ne smeju kupiti nikakav sistem, a pogotovo PVO sistem iz Rusije. pogledajte sta sada radi Amerika Turskoj. I dalje im preti i govori da nece proci nekaznjeno ako ne vrate S400. Svako ko misli drugacije od Amerike bice kaznjen.

Odgovori
St

Za nas sve te navedene države sa zapada su nerelevantne i nikakav reper šta treba od PVO da se kupi ili uzima. Nijedna od tih država nema ama baš nikakvo iskustvo šta se tiče odbrana zemlje PVO sistemima u modernom ratovanju, čak ni Izrael prema tome manite se, šta mi i od koga treba da kupimo ili uzimamo. Imamo ljude sa iskustvom iz ratovanjai tačno znaju šta nam treba. Nažalost naučili su na teži način i u praksi ali zato veči stručnjaci za od tih sa zapada. Ko što rekoše neki Izrael se dokazo sa svojim pvo protiv primitivnim raketama ili ti raketicama i čak par puta i tu podbacijo. Nama trljaju nos šta da kupimo i nismo u nato a kamoli članicama tipa Češka itd..

Odgovori
Bo

Strela
100% si u pravu.

Be

Strela, ajmo se ne lagati.
Od ’99. dana danasnjeg je proslo 22 godine.

Da li si ti uopce svijestan koliki je to tehnoloski odmak?

Bo

Beduin
Da se nisu avioni drasticno promenili? Nisu. I tada je bilo nevidljivih, kao i sada. jesu malo bolji, ali ne drasticno. A sistemi pvo za nas su znatno, znatno bolji od onih sto smo imali. u tome je i poenta.

Be

Jesu.
Sami avioni su se drasticno promjenili.

Bo

Beduin
Nisu. Niti su radari veceg dometa, niti su rakete nesto poboljsane, samo delimicna nevidljivost koja je postojala i pre 20 godina. A zato pogledaj PVO sisteme, radare, domet, rakete, domet, a da ne govorimo o elektronskom ometanju isl.

Br

Ako sam dobro razumeo 640 miliona za 16 vozila, ne recanujaci pomocna, to je 40 miliona po vozilu sa samo 4 lansera, i to bez radara, dok je jedna jedinica Pancira oko 18 miliona sa 3 puta vise raketa, sa znacajno vecim dometom, plus svaki sa svojim radarom… Neverovatno koliko je ovaj sistem skup, sa ovoliko malim dometom.

Odgovori
Al

@Branko

Prestanite da prosto delite cifre. To vam ništa ne znači, ista ne bitna informacija kao i crtanje „PVO“ krugova sa S-400… Ugovor podrazumeva i druge stvari, od obuke, održavanja, rezervnih delova, x broja raketa, infastrukture itd. Na to sve treba uvek imati na umu učešće čeških firmi u celom programu, te samim tim i deo novca ostaje kući.

Bo

Aleksa
Slazem se oko cena. Ali kako god okrenes znatno jeftinije Rusko, a bolje.

Sr

@Bob
Niti je jeftinije, niti je bolje, samo je drugacije.

Bo

Srbofil
Kako nije jeftinije. Uporedi ovaj sistem sa Ruskim sistemima slicnih perfonansi pa ces videti koliko je bolji, a i jeftiniji. Svi ti Izraelski sistemi nisu provereni u realnim uslovima. To sto obara prastare rucno napravljene rakete koje nemaju ni neku brzinu, ni preciznost, ni promenljivu putanju, ne znaci nista.

Bo

Srbofil
Ruski sistemi i jeftiniji i znatno bolji.

Sr

@Boban @Bob
Ne postoji ruski sistem „slicnih performansi“, jer je ovo drugaciji pristup dizajnu i drugacija tehnologija. I apsolutno su provereni u realnim uslovima.

Ruski sistemi su fenomenalni, niko to ne spori, samo nisu jeftini i ne mogu se direktno porediti, druga prica skroz.

Be

Grohotom se nasmija….
Srbofil je u pravu sustav je samo drukciji.
Izrael nema luksuz dubine, zato je primoran razvijati sustave koji su kadri djelovati trenutacnu uz odredjeni postorak pouzdanosti.
Izrael je razvio taj sustav za svoje potrebe.
Cesi su prepoznali svoje potrebe u njemu i to je to.

Br

Kako Spyder SR, u konfiguraciji kakvog su kupili Cesi , moze biti toliko losiji od Pancira, da je ovaj cak 2.5 puta skuplji i to bez radara. Rakete verovatno jesu nesto bolje, ali dzabe kad baterija kakvu su uzeli ima samo 16 raketa u odnosu na 72 rakete, uz smesan domet po visini…
Pa za manje od 640 miliona se moze kupiti jedan sistem S400 sa 8 lansera i 32 rakete dometa 400km.

Bo

Srbofil
Uporedi ga sa Pancirom, sa Torom. Od oba je i skuplji i losiji.

Al

@Branko, Boban, Bob

Osim ako nemate pristup ugovorima sa svi stavkama čitave nabavke (sredstva, delovi, obuka itd.) i njihovim troškovima niko ne može tvrditi da li ili nije nešto jeftino. Drugo, ovo su dva različita sistema, produkt dve različite doktrine PVO te samim tim jednostavna poređenja ne vode nigde. Dueli brojki na kojima vi insistirate neće ništa konkretno pokazati, jer bez razumevanja načina upotrebe i same namene jednog sistema oni ništa ne znače.

@Branko

Ako ćemo da idemo samo po našim iskustvima, odvajanje radara od lansirnih vozila čini Spyder daleko žilavijim i otpornijim sistemom od Pancira.

Br

@Aleksa

Na nekin nacin je zilaviji zbog odvojenog radara a i nije. Ukoliko se onesposobi taj jedan radar, citava baterija ne moze vise da dejstvuje, dok kod gubitka jednog Pancira, ostaje jos 5 vozila u bateriji koji mogu da dejstvuju.

Takodje, Tango je pisao vec o tome, postoje cetiri nacina rada:

„Treći način je da baterija preko Komandne stanica prima podatke o ciljevima sa višeg komandnog mesta bilo sistema VOJIN, bilo neke veće jedinice PVO (S-300/400).
Četvrti način je da baterija prima podatke preko Komandne stanice o ciljevima sa OAR-a iz sastava sopstvenog diviziona.“

Sto znaci da je radar na samom vozilu moguce ukljuciti samo na kratko, pre samog lansiranja rakete i to dok je vozilo u pokretu.

Bo

Aleksa
Ostavi cenu po strani. Pancir je u svim tackama bolji od Spajdera. I domet, i kolicina raketa, i dodatni topovi koji mogu biti upotreblheni u odbrani, i lakse punjenje sa novim raketama. A kad pominjes zilavost, pa i Pancir he umrezen u veci sistem. A prednost mu je sto ima i svoj radar koji moze ukljuciti i u kretanju, sto Spyjder ne moze. A izbacivanjem radara iz upotrebe cela baterija ostaje slepa, dok izbacivanjem veceg radara Pancir moze koristiti svoj. Jednostavno Spyder je mozda dobar za Izrael i njegove potrebe, i ako je Ceska procenila da ce za njih biti dobar, za Srbiju je znatno bolji po svim parametrima. I znatno jeftiniji.

Mi

@Aleksa
Odvojen radar kao jedini nacin navodjenja za citavu bateriju lansera je daleko ugrozenij. Jedna bomba ili protiv radarska i svi lanseri su neutralizovani. Pancir i Buk iako su drugacija doktrina mogu po meni bolje i zilavije da se koriste kao Spyder-MR ako se doda jedan dobar radar iz porodice Nebo-M ili neki drugi. Zato Rusi u tom dometu (ispod 100km) i imaju zasebnicke radare od posle Kuba. Mogu i umrezeno i nezavisno da funkcionisu.

Sr

@Branko @Boban
Vi zapeli, a ja vam lepo objasnjavam da se ne mogu porediti uopste.
Tor i Pancir su specijalisticki sistemi dizajnirani da rade unutar vece integrisane mreze i rade na drugoj tehnologiji. Spyder sam po sebi je „mreza“, verovatno se zato i zove „pauk“, ne mogu da se porede.

Baterija Spyder ima centralni nisansko-osmatracki AESA radar i koji se uvezuju sa osmatrackim AESA radar velikog dometa. Nisanski radar je pravi moderan solid-state LPI/LPD relativno velikog dometa sa velikim brojem meta koje prati. Drugo baterija je tako dizajnirana da se moze nadograditi sistemima veceg dometa iste familije. Prvenstveno je PVO teritorije, i koristi kombinaciju IC i AKTIVNO radarski samonavodjenih sistema. Jedino slicno Panciru je sto oba imaju OE turelu.

Pancir je hibridni PVO sistem, vise je „terenski“ mobilniji je, sama cinjenica da moze da dejstvuje u pokretu vam govori za sta sluzi prvenstveno. Naravno da moze da radi i kao PVO teritorije, ali ne zasebno nego unutar nekog veceg sistema pre svega zbog osmatranja, Tor pogotovo, i drugi nemaju aktivne radarske rakete, nego polu-aktivne.

Tako da, nije ni bolje, ni losije, samo je drugacije i ne mogu se porediti.

Sr

@Milos77
Samo sto je radar sistema Spyder AESA i mnogo ga je teze pronaci i ometati, pritom mobilan je i mozete imati redunatnost na baterijskom nivou, niko vam ne brani jer su zahtevi drugaciji.

Razlog zasto su Buk TELAR je zato sto su to sistemi trupne PVO dizajnirani da pruzaju zastitu ogromnom broju oklopnih brigada pri rapidnim manevrima, cesto na velikim udaljenostima. Akcenat cele ruske doktrine na tom polju je na sto boljoj mobilnosti, brzini prodora, koordinaciji i logistici koja ide uz to. Drugi zahtevi, drugi pristup, tako to treba posmatrati.

Br

Sistemi i jesu neuporedivi, jer Spyder SR ima izuzteno mali domet po visini pa je i njegova upotreba znacajno ogranicena na vrlo specificne ciljeve. Uglavnom se diskutovalo o ceni ova dva sistema. Gde kod ovog drugog 4 vozila sa 16 raketa, bez radara (koji je kupljen posebno) i topova, kostaju neverovatnih 160 miliona, i to u vecem paketu, kao i da li njegove sposobnosti opravdavaju astronomsku cenu. Da je kupljena samo jedna baterija cena bi verovatno bila bar 180 miliona. Ukoliko je maksimalna visina dejstva 9km, to znaci da je efektivno on upotrebljiv na 7km, ne znam kako neko moze da misli da ovakav sistem vredi toliko para. Meni se cini da cena za cetiri vozila ne bi smela biti veca od 40ak miliona, kakvih 160-180…

Sr

@Branko
Nisu „bez radara“, svaka baterija dobija svoj nisansko-osmatracki AESA radar! Radari koji su kupljeni posebno su osmatracki radari velikog dometa sto bi kod nas bio VOJIN, kao nas AN/TPS-70 samo mnogo bolji…

Sto se cene tice, ne znamo koliko je raketa kupljeno, 100 radarskih raketa moze komotno da kosta 80-120 miliona, takodje imaju aktivno-radarsko samonavodjenje. Pritom oni se kasnije mogu prosiriti integrisanim sistemima srednjeg dometa iste familije, Tor i Pancir ne mogu.

Kao sto sam vam vec objasnio, nije isto i nije za poredjenje i rusko nikako nije jeftinije jer nije ista konfiguracija, ni sposobnosti, ni zamisao, ni nista….

Ako zelite PVO teritorije, Spyder je bolje resenje, ako zelite neki hibridni sistem za trupnu PVO koji ce stititi oklopne brigade na marsu Pancir je bolji.

Bu

Има ли ишта на тим силним носачима авиона да се може супротставити руским хиперсоничним ракетама?

Al

@Branko @Miloš77

Ako se taj jedan radar onesposobi nikom ništa, ljudstvo živo, oprema (minus radar) i dalje upotrebljiva i što je značajno vatrena moć jedinice je očuvana. Priključiš novi radar (u idealnom svetu bi vojska trebala da ima određenu rezervu istih) i ideš dalje. Sa druge strane, kada Pancir, Tor i ostalu braću unište, em što gubiš sistem, takođe rizikuješ ljudstvo, a da ne govorimo da sama baterija gubi svoju vatrenu moć. Iz perspektive sukoba iscrpljivanja, rešenje sistema Spyder je daleko žilavije i otpornije, jer je zamena radara daleko bolja opcija od zamena čitavog jednog sistema i potencijalno daleko većeg broja ljudstva.

PS Spyder ima više verzija… Samim tim 9km maksimalne visine dejstva nije upisana u kamenu…

@Boban

Po milioniti put, porediš babe i žabe. Ovo su dva totalno različita sistema, sa totalno različitom namenom i načinom upotrebe (normalno sa svojim prednostima i manama). I još jednom, imaš sve ugovore i procene cena upotrebe sa svim detaljima pa 100% znaš da je nešto jeftinije i isplativije?

Mi

U svakom slučaju kupili su zavidan radarski sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva, ali i navodjenje Zemlja-Vazduh raketa koje mogu kasnije da nadogradjuju raketama srednjeg i dalekog dometa.

Medjutim, kako reče Miro dole, kupili su minimum da ispune svoju NATO „dužnost“ modernizacije zastarelog PVO.

Ipak cena je tema vecina rasprava ovde. Mislim da kupivina raketa\lansera kratkog dometa za te pare nije nikako niska. Nisu kupili MR nego SR! Dakle MR tojest rakete i lanseri sredjlnjeg dometa (duplo ih dodje kao standardna baterija) bi ih koštali daleko više. To bi bile rakete dometa negde izmedju sistema lPancira SM i Buk-M3. Koja vrsta sistema bi bila bolja za nas za te pare? Ja bi uzao rusku.

Sr

@Milos77
„ja bi uzeo rusku“….problem je sto vecina ljudi razmislja tako povrsno.
Nije to samo sta pojedinacan sklop moze, nego kako se uklapa u sistem u celokupnosti, kao i kakav potencijal nadogradnje ima tj. vise kako uslovaljava buduce nabavke…

Kod nas se 6 decenija tako nabavljalo i zato nista ni sa cim ne radi i RViPVO su nam generalno poprilicno losi.

Mi

@Srbofil
Politiku na stranu za momenat samo, ali ne moj sad „površno“ ako govorimo o slojevitoj i fleksibilnijoj PVO iz Rusije koja pakuje sa sobom bolje potentnie rakete (ne neke tamo VV adaptacije) za bolju cenu. Ako ne bolju onda sigurno ne veću. Ni Česi ni mi ne pazarimo citav PVO u jednoj turi nego naravno sa ciljem nadogradjivanja vremenom. Bar je to opcija, a da li ce biti para i volje da se posao zavrsi je druga stvar. Po meni ruski način stvaranja slojevite PVO za rat protiv moćnijeg neorijatelja iz vazduha ima daleko vise aplikacija kod nas nego ovaj Spajder SR.

Vec sam pisao nedavno, i ponavljam da glavnu pretnju po nasu vojsku i nas PVO koji bi prvi dejstvovao u nekom ogranicenom napadu na nasu zemlju jesu JASSMS i roj dronova i dronova kamikaza. Spyder-SR je napravljen za izvoz prevashodno. Izraelu apsolutno ne treba. Pored toga idealan jenza obaranje helikoptera i aviona na nizim i srednjim visinama, ne za krstareće rakete i slično koji dolaze u rojevima od vise desetina. Spyder ne bi mogao skoro ništa u takvom napadu, ali ni dizajneri sistema nisu morali da brinu ontakvom neprijatelju. Sa druge strane Pancir i Tor-M2 koji su upravo dizajnirani zabrakve napade, i ako su podrzani tojest umrezeni sa dobrim osnatrackim radarima mogu da poobaraju daleko veci broj pomenutih projektila.

Bo

Aleksa
U pravu si nemozemo porediti babe i zabe. Rusi nemaju tako los i skup sistem kao Spyder.

Al

@Bob

Po čemu loš sistem? Sistem koji odlikuje velika žilavost i umreženost, sa veoma sposobnim raketama ne može biti loš osim u očima onog koji ne ume (ne može, neće) da gleda bez nekih svojih sklonosti.

Sr

@Milos77
„Vec sam pisao nedavno, i ponavljam da glavnu pretnju po nasu vojsku i nas PVO koji bi prvi dejstvovao u nekom ogranicenom napadu na nasu zemlju jesu JASSMS i roj dronova i dronova kamikaza“

To je ako bi se vodili nekom licnom logikom iza koje mozda stoje neke cinjenice ili predjasnja iskustva, na srecu vi za istu imate poprilicne kapacitete, samo glavni problem je sto ta logika nije utemeljena u potpunosti u stvarnom stanju i cesto je vodjena emocijama ili licnim zeljama. Postoji dokument koji se zove „Strategija nacionalne bezbednosti Republike Srbije“. Tu su definisane glavne i sporedne pretnje, izazovi, nacionalni interesi kao i strategija odbrane, te se nigde ne pominje to sto vi govorite, sta vise, taj dokument vam kontrira u potpunosti i to je jedini zvanicni validni pravac koji ova drzava ima, sta god bilo ko pojedinacno zeleo.

Sto se tice tehnike, svaki pojedinacan sistem raketne PVO ce se pokazati onoliko dobro koliko je dobar sistem unutar kojeg dejstvuje kao i nacin na koji se koristi, Pancir ako zavisi od P-12, hmm, ne bih ja tu ocekivao mnogo u nekim uslovima el. ometanja. Sto se tice same odbrane i njene efikanosti, znate, sinergija sistema ce doneti mnogo vise nego mozda pojedinacno veci kapaciteti ovog ili onog komada/skupa tehnike, a najbitniji faktor da li je ta sinergija moguca kao i koliko kosta da se ona ostvari, e tu smo slabi i tu Rusi zaista malo nude. Mogucnost nadogradnje, logisticki izdaci, pa i originalna zamisao iza neke tehnike su bitni faktori….

Znajuci sve to, Pancir kao sredstvo izabrano od strane nase republike se koristi onako kako je koncipiran(uz ogranicenja u osmatranju zbog zastarelosti tehnike). Spyder bi se takodje koristio kako je koncipiran. I jedan i drugi su, po mom misljenju, vise nego odlicni i imaju svoje prednosti i mane, ne zaboravite da Spyder sto se tice elektronike je naprendiji i od Pancira i od Tora, i od Buka(naravno ti sistemi kompenzuju drugim stvarima). Oko toga nema rasprave, to je cinjenicno stanje, tu je mogunost koju pruzaju sistem integratori iza tog proizvoda da se njihovi kapaciteti prosire i na RV u cemu imaju ogromno iskustvo, te tu dolazi ona „sinergija“. Pancir je prevashodno bio izvozno orijentisan sistem te je kao takav prilagodljiv kupcima, u ovom slucaju nama. U koliko skup kom. protokola su kompatibilni sa inostranim resenjima(kada vec ne mozemo S-400), ne bi imao nista protiv, sta vise, zeleo bi kada bi imali neki sistem srednjeg dometa teritorijalne PVO uvezan sa Pancirima koji bi bili podeljeni izmedju teritorijalne i trupne PVO, recimo Spyder-MR ili nesto drugo, o Toru ne bih ni razmisljao jer nemamo kapaciteta za tako usko specijalisticke sisteme.

Prednost naizgled lose situacije nase vojske je sto nije glomazna i opterecenja toliko nekim nasledjenim resenjima pa se moze prilagoditi relativno lako.

Najbitnije, nemojte sanjati neke slojeve ruske PVO, jer mi nemamo para i ljudi za to. Prosto i jednostavno, nemamo, Tor+Pancir+Buk+S-400 i od gore jos SU-30, a sve to da finanisraju strane investicije EU, eh mokrih snova! Ne ide to tako rodjaci.

Mi

Joj Srbofile gadjacu te pvo raketom :-)

Kakav crni dokument Strategije nacionalne bezbednosti…
PVO klase Spyder se ne kupuje da se zemlja brani od terorizma, korupcije i slicnih pretnji, ali se itekako kupuje. Ne očekuješ valda da ce specifične vazdusne pretnje biti izlistane u takvim dokumentima dostupnim javnom mjenju. Da ne govorim da sukob i rat bukne u roku od nekoliko nedelja od nule do preventivne akcije neke super sile, a mi nemamo komsiju koji nije u natu. Ajmo realno ako cemo realno.

Zasto spominjati P-12 uopste.. govorimo o pazarima novog, najboljim opcijama za nas , Čehe, ..cenama od danas pa na dalje. Moze da bude i neki Izraelski ili americki radari poput GM400, L/M2084. Spomenu sam vec nove radare iz sistema Nebo-M ali se i to ignorise i ubacuje P-12. Nisam ekspert ali brate sve prsti od AESA i fleksibilnosti u svim korisnim frekvencijama pa ti biraj. Moze i di po koji Grave Stone. Ne kazem da su svi bolji od Izraelskih… i to je druga prica.

Da skratim pricu, ako su Česi platili 657 miliona dolara SR sistem sa 16 lansirnih vozila (64 lansera kratkog dometa), onda bi MR sistem kostao oko Milijardu dolara. I to bez radara!

Sad vidi sta mozes od novih ruskih PVO i Radara da dobijes za milijardu dolara.

Pozdrav

Sr

@Milos77
Nije to „crni“ nego krovni dokument nase nacionalne strategije, shvatite ga kako hocete, prema tome se vodi odbrana. Nece naravno navesti taksativno tipove naoruzanja, ali ako nam po procenama strucnih lica preti bilo sta od NATO saveza, nece ga sigurno nazvati „pozitivnim za stabilnost regiona, samim tim i Srbije“ i nece clanstvo u EU nazvati nasim „strateskim ciljem“, tako da……

Pomenuo sam P-12 jer se tako koristi Pancir kod nas, dok ce Cesi Spyder koristiti sa najmodernijim AESA radarima pa vi vidite sta je bolje. Jedini AESA radar sl. karakteristika u ponudi kod Rusa je Gama-D i nije jos izvezen nikome.

Sto se tice cene, znamo da je Rusima otislo 600 miliona, ako je pretpostavka da je na Migove otislo 200 i na helikoptere 100, znaci da je jedna baterija Pancira kostala 300, sto se podudara sa ponudom koju je imao Brazil da 3 baterije plati oko milijarde. S-350 i S-400 ne mogu ispod milijarde(iskreno i vrede mnogo vise), dok Buk da bi u ulozi teritorijalne PVO napravio sferno pokrice trebaju vam 3 TELAR(znaci 3 posade, 3 nisanska radara, 3 seta rezervnih delova, vece logisticke izdatke), dok sa Spyder-MR i sl. vam je dosta jedan nisanski radar i jedno do dva SLO zbog vertikalnog lansiranja….

Opet se vracamo na onu pricu, rusko je odlicno, ali prosto nije jeftino jer ne mora da bude i nije uvek u okvirima i konfiguracija koja odgovara malim zemljama, ne znam sto je to TOLIKO TESKO da se prihvati? Takodje, sisteme je najbolje koristiti u onoj ulozi za koju su projektovani. Tako da, ja bih nastavio sa Pancirima, a za PVO teritorije srednjeg dometa u nekoj buducnosti ne bih uopste institirao „ja bi uzeo rusku“, nego bi bio malo opsirniji, idealno bi raspisao tender za precizno definisanim zahtevima pa da vidimo ko sta nudi i za koliko, a ne da se „pogadjaju“ politicari.

Mi

Ispravka:
GM400/200/60 su francuski Thales radari, a ne americki. Izgleda da se nesto šuška o nabavci nekih od njih.

Mi

Htedoh da kazem da se na osnovu takvog dokumenta ne kupuje PVO.

Da je tako, bilo koji PVO je ili nepotreban i bacanje para, ili jos gore danas pretnja po EU tojest NATO.
Onda su i Panciri i FK3 i Mi-35 i MiG-29 naruceni protiv nacionalne strategije ispisane tamo.
Jedino da se kupuju samo zapadni ili Izraelski PVO sa ciljem ulaska u NATO koji nije cilj Srbije po tom dokumentu.

Samo da budem 100% jasan, ja bih bio presrećan da i mi kupimo i integrisemo 8 GM400 ili L/M2084 za do 200 miliona dolara.
Ne mora sve da bude rusko, ali kad pogledam sta se nudi od raketa/lansera, ovi novi ruski hibridni sisitemi su mi mnogo interesantniji.

Bo

Aleksa
Los je.
Pod jedan. Meli domet pi visini i daljini.
Pod dva. Tesko dopunjavanje koje se obavlha dizalicom i odnosi mnogo vremena.
Pod 3. Sistem ima samo 4 rakete u odnosu na Pancir koji ima 12.
Pod 4. Unistenjem radara izbacujes celu bateriju iz upitrebe.
Pod 5. Ne moze da dejstvuje iz pokreta.
Pod 6. Prevelika cena.
Pod 7. Ni prohodnost mu nije jaca strana.
Pod 8. Ti uvek hvalis tudje, kudis nase.
Srbofil
Ako spominjes 600 miliona, te godine je uplacena i rata za FK3, tako da ne mozes govoriti da je baterija Pancira 300 milona. Cena je znatno manja.

Al

@Bob

1. Postoji više verzija sa različitim perfomansama rakete…
2. Dopunjavanje bilo kog raketnog sistema je teška rabota koja oduzima i dosta energije i vremena…
3. Opet porediš babe i žabe. Spyder i Pancir nisu sistemi iste namene samim tim imaju i različite potrebe, te je za jednog 4 rakete dovoljno (inače i to zavisi od verzije sistema) dok za drugog nije.
4. S druge strane ne gubiš na vatrenoj moći baterije za razliku od gubitka Pancira. E sad, u idealnom svetu rezerve vojnih sredstava (uključujući tu i radara) bi trebalo da postoje, tako da to nije ne premostivo rešenje…
5. Opet, sistem totalno druge namene koji bi kod nas menjao Neve, a ne Strele i Kubove. Ovo ti možda pomogne da shvatiš zašto mu sposobnost dejstva iz pokreta nije ključna…
6. Po ko zna koji put, imaš sve ugovore i znaš ovde poimence da navedeš sve troškove za ovaj i bilo koji drugi sistem? Pošto nemaš, nemoj tvrditi nešto što ne znaš, pogotovo zato što svaki proizvođač formira cene na svoj svojstven način.
7. Pošto si zapeo za Pancirom, na prvi pogled s obzirom na daleko nižu tačku težišta i generalno opterećenja vozila teretom, priča bi trebalo da bude suprotna.
8. Mešaš me sa drugim likom…

Sr

@Milos77
U dokumentu vam stoje zahtevi za cuvanje VaP, moderiznacija(osavremenjivanje) i generalno opste zadatke koji se ispunjavaju sa Migovima 29 i Pancirima, a MI-35 je platforma za podrsku protiv-teroristickih jedinica, takodje, jasno naznaceno u tom dokumentu i nisu „protiv nacionalne strategije“ nego su vrlo jasno u njoj.
https://tangosix.rs/2020/12/08/slovacka-nabavlja-17-radara-za-155-miliona-evra/

Ja bih prvi najvise voleo S-350 u PVO teritorije, ali prosto nemamo novca za to. Buk da bi radio isti zadatak, takodje mora se potrositi mnogo vise novca i mora mu se dodeliti mnogo vise ljudstva(kojeg nemamo) u odnosu na recimo Spyder i sta da radimo?

Du

E baš ko djeca ste šta god pokažu vi odma pjevajte „Tata kupi mi…….“

Odgovori
Be

Moj mali bi Beverlya….
Moze, al tek kad APNca svlada……

Vl

Nešto gledam ovu Tatru…
Jedva čekam komentar čuvenog trusta mozgova u kojima opisuju zastarelu tehnologiju na novim FAP-ovima…

Odgovori
Be

Ne brkaj zastarjelost s nepouzdanoscu.

Sti se tice platformi na koje se kelje ovakovi sustavi….sto zastarjelija to bolja.

Zamisli samo, da mu zbog prasine, zaraje el.podizaci prozora pa zbog te error ne moze ni mm dalje 🤔

Vl

Beduin,
Po mnogim stavkama računajući i godinu početka proizvodnje tj. zastarelost ali i pouzdanost, su vrlo poredivi Tatara 815 i recimo, Fap 2226. Tehnološki, tu je mrtva trka…
Što se tiče vašeg stava prema tipu platforme, delim ga sa vama. Dizajn kabine i elektronski sistemi asistencije vozaču, sigurno nisu od presudnog značaja za izbor. Čak, šta više, jednostavnost i pouzdanost su svakako velike prednosti jedne takve platforme …

Bo

Srbofil
Uporedi ga sa Pancirom, sa Torom. Izraelski je daleko losiji i skuplji od oba.

Odgovori
Mi

Česi već 400 godina nisu ratovali njima netreba nikakvo nauružanje.Oni samo ispunjavaju formalonosti Natoa i ulažu koliko je neophodno u vojsku.

Odgovori
Mi

Slažem se sa takvim pogledom u ovom slučaju. Objašnjava dobre radare za daleki domet a rakete kratkog dometa jer nemaju nikog da gadjaju 👍

Mi

Procitajte koliko kosta odrzavanje sistema. Prevazilazi cenu nabavke, preko 1milijardu samo da bi bili operativni u periodu predvidjenom za rad. Mislim da trenutno nemamo 2 milijarde za bilo koji sistem, najmanje za srednji domet PVO.

Odgovori
Al

@Milos

Ti podaci uključu sve, od plate ljudstva do rezevnih delova i svih ostalih predviđenih ulaganja tokom njihovog veka upotrebe.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor