BEG airport status
[ANALIZA] Koje sve avione Srbija može nabaviti za svoju lovačko-bombardersku avijaciju? Ruski Jak-130 bi sasvim sigurno mogao biti jedan od mogućih kandidata za zamenu G-4 i Orla / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

[ANALIZA] Koje sve avione Srbija može nabaviti za svoju lovačko-bombardersku avijaciju?

Kao što je Tango Six već preneo, pomoćnik ministra odbrane za materijalne reurse dr. Nenad Miloradović izjavio je da će Srbija u narednom desetogodišnjem programu razvoja svoje vojske, verovatno od 2021. do 2030. godine, nabaviti letelice koje će zameniti školsko-borbene avione G-4 ‘’Super Galeb’ i jurišnike Orao a konačna odluka o tome biće doneta već do kraja ove godine. Miloradović je takođe istakao da je sada vreme da se planiraju nove sposobnosti odnosno naslednici oba pomenuta aviona.

Pomoćnik ministra je napomenuo da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije, da će nove letelice u budućnosti zameniti našu jurišnu avijaciju kao i da se sada razmišlja o opcijama čije su cene dva puta manje nego višenamenski borbeni avioni 4. generacije i da se u tu opciju uklapa i američki trenažni avion Boeing T-7A ‘’Red Hawk’’ kojeg je (pored, iz nekog razloga i aviona F-16) u svom senzacionalističkom tekstu o nabavci „20 bombardera“ plasirao dnevni list „Informer“.

Hoće li se nastaviti modernizacija Orla? / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Samo dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je jedna od tema njegovih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su održani nekoliko dana ranije, bila i planiranje nabavke novih letelica sa posadom. On međutim nije precizirao o kakvim letelicama se radi ali da će se osim lovačke razvijati „bombarderska avijacija“ kao i „oružja i oruđa PVO“. Iz njegovog izlaganja, u kojem je pomenuo skoro sve termine vezane za opremu RV i PVO, nije se moglo zaključiti kakve letelice se ustvari kupuju. Da bi u jednom segmentu, ipak, spomenuo da imamo „10 modernizovanih Orlova“ kao i da ćemo kupiti neke od, kako se izrazio, „multifunkcionalnih odnosno lovačko-bombarderskih aviona“.

Na osnovu svega iznesenog, Srbija bi dakle trebalo da nabavi borbene avione za svoju lovačko-bombradersku avijaciju (LBA) odnosno letelice koje su primarno namenjene za dejstvo po ciljevima na zemlji. Trenutno se za takve zadatke mogu koristiti jurišni avioni Orao čija je modernizacija na verziju „Orao 2.0“ u toku ali i školsko-borbeni avioni Super Galeb čija je modernizacija, uz primenu iskustava iz osavremenjivanja Orla, takođe planirana.

Privremeno dorađena zadnja kabina dvosedog NJ-22 namenjenog za ispitivanje / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane

Plan nabavke novog aviona za LBA i izlaganje pomoćnika ministra Miloradovića kao i predsednika Srbije, ostavilo je mnogo nedoumica i nedorečenosti.

Da li je realno da civilno-vojno rukovodstvo Srbije već do kraja godine zaista odluče kakav će se avion nabaviti?

Takođe nije jasno kojoj klasi će pripadati ta letelica kako bi to ujedno bio i školsko-borbeni i jurišni avion. Nevedeni američki T-7A koji je u osnovi trenažni avion još uvek nije uveden u naoružanje i još ne postoji naoružana verzija dok ruski jurišni avion Su-25 (takođe spomenut u medijima) teško da bi mogao da zameni Super Galeb.

Potreban je dakle kompromis koji će pomiriti potrebe obuke pilota na mlaznom avionu ali i borbena dejstva po ciljevima na zemlji. Takođe nije jasno šta će se dogoditi sa modernizacijom Orla kao i Super Galeba, da li će to biti realizovano pa će modernizovani avioni biti u upotrebi do dolaska novih vazduhoplova, ili će se jednostavno od toga odustati.

Modernizacija Orla kao i njegovo produženje veka na čak 48 godina više puta je najavljivano u medijima. Ostaje i pitanje da li će Srbija za nekoliko godina naručiti i nove višenamenske borbene avione koji će početkom 2030-tih zameniti MiG-ove 29. Perpektivu ovog tipa letelice, nevezano za situaciju u Srbiji, analizirali smo iz dva dela (I. deo, II. deo).

Da li će Srbija imati novca za tu nabavku i da li bi kupovina aviona za LBA ustvari bila konačno rešenje za borbenu avijacijsku komponentu RV i PVO?

Potrebno je naći kompromisno rešenje istovremene zamene G-4 i Orla jednim tipom aviona / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na tržištu danas ima veći broj tipova aviona koji bi mogli da zadovolje potrebe LBA RV i PVO Vojske Srbije ali ne toliko njih da zadovolji kompromisno rešenje istovremene zamene G-4 i Orla.

Još uvek ne znamo a možda sve do samog potpisivanja ugovora nećemo javno znati o kakvim konkretno taktičko-tehničkim zahtevima pričamo. Da li će to biti jednomotorni ili dvomotorni avion, dozvučan, krozzvučan ili nadzvučan, kakva će mu biti avionika i nosivost ubojnih sredstava? Podjednako bitno je i koliki će biti jaz između prelaska sa školskih aviona (tada će se u upotrebi verovatno nalaziti samo Lasta V-54) i nove platforme za obuku.

Od školsko-borbenih aviona koji bi mogli da zamene G-4 danas se na tržištu nude letelice čije se taktičko-tehničke karakteristike međusobno veoma razlikuju. Obično su to jednomotorni avioni, kao na primer kinesko-pakistanski JL-8 (izvozna oznaka K-8) sa vrlo skromnim mogućnostima i opremom, potom nova generacija češkog L-39 sa oznakom L-39NG kao i napredni britanski Hawk Mk 100. Ali ovi avioni teško da bi mogli da zamene Orla.

Neko realno rešenje možda bi moglo biti u vidu češkog lakog višenamenskog borbenog aviona L-159 ALCA čija je dostupnost na tržištu veoma upitna a najverovatnije je nakon prodaja aviona Iraku i privatnim kompanijama, u skladištu ostalo samo oko 10 primeraka.

Najbolje opremljen i naoružan dvomotorni krozzvučni školsko-borbeni avion na tržištu svakako je italijanski M-346FA / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kada je reč o dvomotornim krozzvučnim školsko-borbenim avionima, koji u slučaju rata mogu biti i laki jurišnici, tu su avioni koji su nastali na istoj ili sličnoj osnovi: italijanski M-346 Master, ruski Jak-130 „Mitten“ i kineski JL-10 (izvozna oznaka L-15 „Hawk“). Do sada se u medijima i literaturi najbolje mogao pratiti razvoj M-346 a čini se da je taj projekat najviše napredovao kada su u pitanju potencijali aviona.

Najnovija verzija M-346LFFA (Light Fighter Family of Aircraft) poletela je 13. jula ove godine. U pitanju je dalji razvoj lakih višenamenskih školsko-borbenih i lakih borbenih aviona M-346FT i M-346FA. Najvažniji senzor aviona jeste savremeni radar Grifo-346 a osim toga tu je i nišansko-navigacijski kontejner, sistem za samozaštitu dok od naoružanja treba istaći rakete vazduh-vazduh malog dometa kao i vođena ubojna sredstva vazduh-zemlja. M-346 nalazi se u naoružanju Italije (18 aviona), Izraela (30), Poljske (16) i Singapura (12). Najverovatnije da su ugovore potpisali Azerbejdžan i Turkmenisan.

Zambija je nabavila 6 L-15AFT za 100 miliona dolara

Kineski JL-10 odnosno L-15 takođe može biti interesantan. Osim osnovnog školsko-borbenog aviona sa određenim borbenim mogućnostima, tu je i laka borbena verzija L-15A (AW) a posebno treba obratiti pažnju na varijantu L-15B koja ima motore sa dodatnim sagorevanjem koji mu omogućuju nadzvučnu brzinu od maksimalnih 1,4 maha. Poseduje radar i, prema nekim izvorima, rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa. Osim NR Kine L-15 u osnovnoj školsko-borbenoj verziji koristi još samo Zambija koja je 6 aviona platila oko 100 miliona dolara.

Za sada bez radara i laserskog daljinomera, ruski Jak-130 / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Rusi su kao i Kinezi, do sada slabo bili transparentni kada je u pitanju razvoj svog školsko-borbenog aviona. Osnovni Jak-130 je za sada skromno opremljen. Ima potencijal za poboljšanje borbenih sposobnosti i nadu da će biti konkurentniji na tržištu. Na avio-salonima jeste prikazan radar BARS-130 namenjen ovom avionu kao i jedan od predserijskih aviona sa laserskim daljinomerom ali se veoma malo zna u kom stepenu razvoja se nalaze pomenuti senzori.

Jak-130 je do sada prodat Alžiru (16 aviona), Bangladešu (16), Belorusiji (12), Laosu (10), Mjanmaru (12) a ugovor je najverovatnije potpisao i Uzbekistan. Rusija je za svoje VKS nabavila ukupno 113 primeraka.

Borbenu verziju aviona T-50 “Golden Eagle“ zovu još i “mini F-16“ / Foto: KAI

Trenutno na tržištu, po taktičko-tehničkim karakteristikama, sigurno najmoćniji školsko-borbeni avion jeste južnokorejski T-50 ‘’Golden Eagle’’. To je nadzvučni avion maksimalne brzine oko 1,5 maha koji predstavlja klasu za sebe i koga popularno zovu „mini F-16“.

Ipak, sa performansama ide i cena koja u njegovom slučaju može dostići cene većih borbenih aviona. U ponudi na tržištu se osim školsko-borbenog T-50 nudi i LIFT (Lead-in-Fighter Trainer) verzija TA-50 koji je i laki jurišnik a tu je i laki višenamenski borbeni avion FA-50 „Fighting Eagle“ sa radarom uz koji se stranim kupcima nudi širok spektar vođenog naoružanja vazduh-zemlja kao i rakete vazduh-vazduh malog i srednjeg dometa. Korisnici T-50 su Filipini (12 aviona), Indonezija (16), Irak (24), Tajland (12) dok su oružane snage Južne Koreje nabavile ukupno 142 aviona.

Tradicionalni kupac kineskog naoružanja Sudan nabavio je 6 FTC-2000 / Foto: Ministarstvo odbrane Sudana

Još jedan nadzvučni školsko-borbeni avion koji se danas može nabaviti jeste kineski JL-9 maksimalne bzine oko 1,5 maha čija je izvozna oznaka FTC-2000 „Mountain Eagle“. Treba napomenuti da je ovaj avion izveden iz dvoseda JJ-7 koji predstavlja kinesku varijantu aviona MiG-21U. Osim školsko-borbene verzije tu je i laki borbeni FTC-2000G sa radarom i raketama vazduh-vazduh malog dometa koji se nudi kao laki višenamenski borbeni avion za države sa skromnim vojnim budžetima. Jedini inostrani korisnik FTC-2000 jeste Sudan koji je nabavio samo 6 aviona a novije informacije govore da je FTC-2000G nabavila jedna od država jugoistočne Azije, verovatno Mjanmar ili Kambodža.

T-7 je jedini “kandidat“ čiji razvoj još nije završen i koji se ne nalazi u operativnoj upotrebi / Foto: Boing

Američki T-7A ‘’Red Hawk’’ je takođe jednomotorni i nadzvučni, maksimalne brzine oko 1,3 maha. Međutim, razvoj aviona je još uvek u toku. Trenutno se u proizvodnji nalaze predserijski avioni čija će isporuka početi 2023. godine. Prema sadašnjim planovima početna operativna sposobnost treba da bude dostignuta 2024. (prema nekim informacijama 2028.) a puna operativna sposobnost tek 2034. godine. SAD su naručile 351 avion sa opcijom za još 124 i još uvek se ne zna kada bi T-7 bio dostupan stranim naručiocima. Ovaj avion je u suštini namenjen samo za obuku i trenažu i kao takav zadovoljava potrebe SAD. Navodno je u planu verzija sa određenim borbenim mogućnostima ali za sada nije poznata njena dinamika razvoja.

Interesantno je da su se na tenderu za novi laki borbeni avion RV Malezije koji bi zamenili flotu školsko-borbenih i lakih višenamenskih borbenih aviona Hawk, osim italijanskog M-346FA, ruskog Jak-130, južnokorejskog T-50 našli i indijski laki višenamenski borbeni avion Tedžas kao i kinesko-pakistanski JF-17 „Thunder“. Poslednja dva su sasvim odgovarajuća za zamenu lovaca ili lovaca-bombardera/jurišnika ali ne i za zamenu školsko-borbenih aviona.

Srbija želi da zameni dva tipa aviona svoje LBA jednim tipom koji bi mogao da služi i za obuku, trenažu, i kao laki borbeni avion koji bi osim napada na ciljeve na zemlji možda mogao da se koristi i za kontrolu vazdušnog prostora. Tedžas i JF-17 su ipak avioni koji su razvijani kao višenamenski borbeni i stoga nisu adekvatni da ujedno budu i školsko-borbeni kao što je to slučaj i sa sovjetskim/ruskim Su-25 koji je čistokrvni jurišni avion. Posebno treba napomenuti i da se ovaj jurišnik već dugo vremena ne proizvodi. Mogli bi se nabaviti samo polovni avioni što bi opet imalo za posledicu da je to samo privremeno rešenje.

Koji avion bi vi izabrali?

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ac

Aranzmane samo sa Kinezima.U dogovoru moze da doleti i koji fk3.Zasto ne saradjivati sa silom broj 1.

Odgovori
DW

Mi ne znamo ni šta hoćemo, ni gde smo pošli. S jedne strane smo kao neutralni, s druge se ponašamo kao članica NATO. Čas modernizujemo Orla i Galeba, čas kupujemo druge avione kao zamenu za njih. Vojska treba da služi ostvarivanju interesa Srbije (pre toga jasno definisati interese), a ne da se njome igraju političari.

An

Zato što nije sila br. 1 tj. svakako ne u našem delu sveta.

С

Јак 130 наравно са радаром и ласерским даљинометром.

Mr

Nekon pomoći koju ste dobili od Rusije… čemu rasprava yak130… dvosijed za trening jednosijed za juriš i napad na zemaljske ciljeve

Fa

F-15E Strike Eagle umesto Orlova i mirni smo…

Dr

Ljudi, ovo je potpuna konfuzija u planiranju i odlucivanju. Prvo se prica o modernizaciji Orla i Galeba onda se vise ne modernizuju nego se kupuju drugi. Do jednog trenutka se kupuje naoruzanje i razvija vojska, onda odjednom se ne kupuje vise oruzje nego se radi na unapredjenju postojeceg. Da budem precizniji , posle proslogodisnje posete u Novembru, americkog predstavnika zaduzenog za sankcije (Tomas Zarzecki,direktor biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja u Stejt departmentu) i zavrtanja usiju , nas predsednik je iznenada rekao da Srbija staje sa kupovinom naoruzanja iako je do tada tvrdio da smo tek poceli. A onda sada bez ikakvog plana i tendera salje poziv za ponudu Amerikancima za borbene avione umesto da se napravi tender i posalje poziv svima. Pa ako amerikanci nece onda mogu i ostali. O cemu se ovde radi?

NN

Izgleda da modernizacija Orla predstavlja bacanje para kao sto je vecina ljudi i smatrala. Ostaje pitanje okretanja Amerikancima ili Rusima (Kinezima). Ako izaberemo Amerikance najvise nudi T50, miri skolsku i borbenu avijaciju u najvecoj meri. Rusi nude Jak-130 tu su Kinezi, a moguce je kupiti i nesto od Evropljana. Treba izabrati eskadrilu do 2030 16 aviona i dobiti neki transfer tehnologije ali kljucno je politicko pitanje kome se okretati. Mislim da cena nece igrati veliku ulogu u ovom tenderu.

Г

Надам се да ћемо узети Јак-130. То је веома леп школско-јуришни авион. Руси и Италијани су заједно радили не њему а Италијанска везрија носи назив „Aermacchi M-346 Master“.

St

Cista sizofrenija od nabavke opreme. Nista ovde nije jasno.

Da

Cena kvalitet najbolji je kineski L15.
Americki T7 je najbolji ako bi gledali sa politicke strane.
Da imamo dobre finansije Kai T50 bio pravo resenje za nas.

Odgovori
Bo

Jak 130,skolski.A lovacki J 10 kineski.Nista bolje od njwga nam ne treba.

Ju

I nama i vama bi najbolji bi bio T50, sve ostalo „blejanje“!

Odgovori
Dr

Mislim da se ne treba zuriti sa nabavkom jer treba planirati i lovac u toj nabavci i uskladiti mogucnosti jednog u odnosu na drugi. Moj izgled RV bi bio recimo ovakav:
Sova
Lasta TP
Yak 130
Su-30/35

AL

@Dr
1. unapredjen domaci avion za pocetnu obuku
2. uvozni turboprop
3. FA-50/T-7
Opciono: 4. polovni F/A-18C-D, novi Gripen-E.

EV

To će kostatit u bilo kojoj varijanti sa svim dodacima 500 mio Evra ili više! Za nekih najmanje 20 – 30 takvih aviona i u različitim varijantama.
pitanje za istraživanje: koliko bi koštalo još da se od projekta novog aviona u tehnološku pomoć rusije , kine ili francuske napravi LIFT verzija?
500 Mio bi nam otišlo na ovo ….. Pa da li je možda novi avion LIFT 2.0 uz pomoć od nekog bolje rešenje ili sa vojno ekonomsko industrijskog možda i najbolje rešenje?

Go

Od svih ovih T50 juznokorejski…ali u stranu sve ovo po meni najbolje rješenje SU34.

Ja

Rusi su nam predlagali pre dve tri godone jak-130 jednosed u jurisnoj verziji,sto znaci da bi mogli da mu nadograde sve te nedostatke koje trenutno ima.

Odgovori
An

Jak-130 jednosed u jurišnoj verziji ne postoji. Postojao je prototip Jak-131 od kog je Rusija odustala. Ne znam zašto bi mi kupovali ono što su oni odlučili da ne valja.

Ja

@Andrija jac-130 moze da se doradi na jurisnu verziju pa cak i na VIP verziju sa ceriri sedista.

Al

@Jale

Može, samo što bi onda morao da platiš Rusima da razviju jednosed Jaka, a onda treba da postaviš pitanje zašto taj uložen novac nisi uložio u domaće kapacitete i struku da bio dobio aviona za te zadatke.

Ne

Neka ga razviju prvo sebi

Go

Po meni mi cemo uzeti su 25 pare bi stavio da ide prema tome ‘ tezu pretpostavljam naglasku kupovine na tehniku podrske trupama na zemlji’ najvise Mi 35′ pogotovo uzimanje nova 4 ‘i kiparske’ Su 25 ide uz njih kao ruka i rukavica te dvije masine su prava krcaljka na frontu u Siriji su najvise stete nacinili i dirigovali su svaki napadni manevar vladinih snaga

mr

Suština je promena kursa u nabavci aviona. Nikad od pedesetih godina prošlog veka, ništa nije došlo u avijaciju od USA. Možda je vreme da se krene u novom smeru, a za početak, školsko-borbeni avion, jer onaj višenamenski ne bi ni dobili, u ovom trenutku.

Odgovori
An

Kamo sreće da smo i posle ’56. (kada su isporučeni F-86 od strane SAD) nastavili da dobijamo ili kupujemo avione od SAD. Nažalost Staljin je umro…

Ja

@Andrija koliko vidi ti mislis da je americka tehnika toliko superiornija od ruske da tome nema premca,ali ciste cinjinice ne govore tako,pogledaj sta se desavalo u korejskom ratu izmedju MIG-15 i F-86 sabre koje smo i mi imali, pa zatim vietnam izmedju MIG-21 i F-4 koji je vazio za super tehniku tog vremena.hvala.

Al

@Andrija

Priča je daleko komplikovanija od Staljin je umro. Sami Ameri su značajno smanjili obim vojne pomoći, tako da sitniji evropski saveznici nisu mogli da priušte dobar jeftiniji avion do nastanka F-5.

An

@Jale

Ja uopšte ne tvrdim da je američka tehnika superiornija od ruske. Nemam nikakav problem s ruskom tehnikom. Govorim o političkom i geostrateškom momentu.

@Aleksa Radojičić

Mislio sam na to da je spoljna politika SFRJ zaokrenula više ka SSSR nakon Staljinove smrti, poseta Hruščova i beogradske deklaracije. Bolje da smo ostali na oštro prozapadnom kursu.

Al

@Andrija

Šta je bilo bolje nema veze ni sa istorijom kao naukom ni ovom nabavkom. MiG-21 je bio tada najbolje rešenje iz svih mogućih perspektiva (ekonomske mogućnosti zemlje, potrebe RV itd). Jedini konkurent MiG-21 kod nas je bio francuski Miraž, ali naši odnosi sa Francuskom su kao i uvek standardno osrednji sa tendencijom pogoršavanja. SAD em što nije nudila jeftinije avione, em što nije nudila najkvalitetnije avione za jugoslovenske potrebe.

Iv

Andrija- mislis da bi mi ikada bili vazniji od nemacke? Da su Oni Nas hteli u njhivov Krug, nebi tako lako pustili partizani I staljin da vlada preko jugoslavije I da pokrije jugoslaviju pod iron curtain. Odavno su Oni Nas ostavili, I politika je takva da nikada necemo bit I taj Krug evrope.

Da

Za Ameriku nije tacno nudila nam je f 5 a mi izabrali mig 21. Uz f5 bi dobili i tehnologiju za galeba i sigurno odabir galeba za skolski avion Americke vojske.

Al

@Darko

Da, Ameri su nam nudili F-5 sedamdesetih. Mi pričamo pedesetim.

ve

@Darko nisam bas siguran da su nama Amerikanci nudili F5.Ono jeste nasa delegacija u kojoj je bio pokojni Hamzic isla u USA da proba taj avion ali je to bilo 80-tih ,dakle skoro 20 godina nakon uvodjenja prvih verzija Mig 21 u nase vazduhoplovstvo.Sa druge strane u to vrijeme je bolja zamjena za Mig 21 bio Mig 29 koji je kasnije i stigao u SFRJ .Galeb nikada nije ozbiljno razmatran kao avion za obuku u USA,to su samo lijepi snovi.Galeb je na prvom predstavljanju svjetskoj javnosti pao na nos jer mu je tokom rulanja pukao prednji stajni trap.Na konkursu za novi avion za obuku za USAF izabran je PC 9 dakle avion koji nije mlaznjak.Amerikanci su nam dali sto su mislili,gdje god su mogli bili su na strani nasih protivnika cak su nam oteli dio teritorije za Albance.Prethodno su nam na celo drzave doveli bankara koji je radio kod njih godinama.

pe

@vesko Zapanjujuce je koliko rukovodstvo SFRJ nije imalo pojma sta se dogadja u svetu u politici.
Odluka da se kupi MiG-29 je bila opravdana 1980-ih, jer se ocekivalo da ce taj avion proci razne nivoe unapredjivanja u SSSR pa cemo kupovati jos aviona koji ce biti sve bolji..
Da nije bilo kraha SSSR, Sovjeti bi odavno modernizovali avion, i danas bi MiG-29 bio ravan savremenom F-16.
A u stvarnosti…prvu modernizaciju MiG-29 dobija tek kasnih 2000-ih, a duboka modernizacija se radi tokom 2020! I jos nije u proizvodnji… („MiG-35“)!

An

@petrovic Dusan

Nije se računalo na neko višedecenijsko korišćenje MiGa-29 u velikom broju, pala je odluka da se uzme kao prelazno rešenje u manjoj količini da dopuni mogućnosti RV i PVO, jer je MiG-21 ubrzo zastarevao a razvoj domaće zamene – Novog aviona ili YU supersonika je kasnio.

Da rukovodstvo SFRJ a naročito Srbije nije imalo pojma od ’85. šta se se dešava u svetskoj politici, to je apsolutno tačno i oni su potpuno pali na ispitu.

@Ivan

Ja ne znam o čemu vi pričate. Drugi svetski rat je jedno i tu su dinamiku gurali pre svega Britanci. Možete da pogledate ko je ostao do kraja u ravnogorskim štabovima (Amerikanci) gde su se ravnogorci sklonili u najvećem broju posle rata (u Ameriku) i ko je odlikavao Dražu Mihailovića (američki predsednik). Mi smo se samo svrstali u određeni krug Evrope time što smo se odlučili za komunizam 1945., posle 1948. i raskida sa Staljinom smo imali priliku da odemo drugim putem ali smo ipak odlučili da ostanemo pri socijalizmu i da se posle opet približavamo SSSRu. Onda smo opet 1989.-1992. izabrali pogrešno. Šta god nama neko drugi jeste skrivio, a jeste dosta, mi danas živimo posledice svih tih loših odluka. Za neke se možda nije moglo odabrati ,,tačno“ jer se nije znalo unapred (tipa 1945. da li je komunizam budućnost ili ne), ali je npr. 1989.-1992. bilo kristalno jasno kuda ide svet i šta treba činiti.

@ Aleksa Radojičić

Bolje da smo se umesto savremenog i tehnički odličnog MiG-21 odlučili na zastarelu američku i zapadnu tehniku ali njihov spoljnopolitički kišobran. Podsećam da je od 1953. (1954. u vojnom smislu) pa do 1974. postojao balkanski pakt Turske, Grčke i Jugoslavije koji je Jugoslaviju indirektno vezivao za NATO. To je bilo mnogo bitnije od toga da li RV i PVO leti na starim F-86 i F-100 ili na novim MiG-21. Naročito jer SFRJ nije mogla u konačnici sama da se odbrani niti od sojvetske niti od NATO agresije. Kanađani su koristili Sejbrove sve do 1977., mogli smo i mi još koju godinu.

Al

@Andrija

Opet, mani se ŠBB KBB priča, jer je to samo još jedno prodavanje magle. To nema veze ni sa istorijom, ni sa sadašnjoću ni sa RViPVO JNA ni sa realnošću bilo kog istorijskog trenutka. Ako misliš da bi prozapadna vlada spasila Jugu, samo lažeš sebe. Jugoslavija je jedino nastala kao protivteža SSSR kao i Čehoslovačka, bez SSSR zapad nije imao više razlog da podržava bilo kakvu Jugu isto kao i bilo kakvu Čehoslovačku. To smo nažalost videli i u praksi. 1989-1992. ne znam šta smo mogli da odlučimo drugačije? Zapad nije imao interes da spašava Jugu, a miran raspad Jugoslavije je bio nemoguća misija. Jednostavno, prestani da tumačiš istoriju iz današnje perspektive, jer to nema veze sa istorijom.

1955. Jugoslavija je morala da uzme novi lovac, jer su susedne zemlje već počele sa kupovinom nove generacije lovaca. SSSR je nudio na početku MiG-19, a potom MiG-21. Zapad je nudio francuski Mirage i britanski Gnat. Na kraju smo uzeli najbolje moguće, jer je to bilo uskladu sa našim potrebama i mogućnostima.

Balkanski savez je bio, što bi rekao Makron klinički mrtav od trenutka nastanka i realno gledano nikad nije došlo do integracije JNA i Jugoslavije u zapadnu odbrambenu organizaciju u bilo kakvom realnom obliku.

An

@Aleksa Radojičić

Znači vi verujete fatalistički da je istorija mogla da ispadne jedino tako kako je ispala, nikakvi drugačiji izbori ili ishodi nisu bili mogući? I da je svako naše rukovodstvo postupilo najmudrije moguće u svakoj situaciji? Čemu onda bilo kakva diskusija na ovom topiku oko toga šta je sada i šta će biti ako je sve tako određeno?

Govorite da ono što ja pišem nema veze s istorijom, a sami napišete da je ,, Jugoslavija je jedino nastala kao protivteža SSSR kao i Čehoslovačka“ što nema nikakve veze s mozgom. Prvo, te 2 zemlje su nastale kao rezultat autentičnih lokalnih procesa: kao što se ideja jugoslovenstva ,,kuvala“ tokom skoro celog 19. veka, tako i ideja čehoslovačkog jedinstva. Drugo, velike sile nisu 1918. podržale stvaranje ovih država kao protivtežu SSSRu već kao protivtežu poraženim stranama u ratu (Nemačkoj, Austriji, i Mađarskoj) mada npr. Britanci nisu bili oduševljeni raspadom Austro-Ugarske (smatrali su da samo treba da izgubi delove teritorije, a ne i da se ukine) jer bi to po njima narušilo balans moći na kontinentu. Treće, Čehoslovačka nakon 1945. ne može nikako biti protivteža SSSRu jer ona tada postaje sovjetski satelit. SFRJ posle 1948. da, jer je Zapad hteo da podržava Jugoslaviju kao primer komunističke države koja nije pod sovjetskom dominacijom.

Čehoslovačka se raspala jer su Slovaci tako hteli a Česi bili dovoljno mudri da oko toga ne prave problem. Da su hteli da ostanu zajedno, postojala bi i danas i Zapad ne bi imao ništa protiv toga. Za nas, ne radi se o tome da li bi prozapadna vlada spasila Jugoslaviju kao državu. Radi se o tome da su sva republička rukovodstva osim Srbije i CG videla da padom berlinskog zida prestaje svrha postojanja socijalističke Jugoslavije u očima Zapada i da se treba brzo i bezuslovno okrenuti ka Zapadu i prelasku na njihov društveno-političko-ekonomski model i ulazak u njihove strukture. Srbija je trebala prva da bude pro-demokratska, pro-zapadna, i pro-kapitalistička pre svih, i jače i brže i žustrije od svih ostalih. I da viče na sva grla da hoće u NATO i EU. Eto to je trebalo da uradimo drugačije, a ne da šaljemo telegram podrške sovjetskim pučistima 1991.

Što se tiče MiGa-21, koliko god on bio tehnički superioran, trebalo je izabrati Miraž ili Gnat iz spoljnopolitičkih razloga. Do integracije JNA u zapadnu odbrambenu organizaciju nije došlo jer je Jugoslavija tako htela, naime sama je krenula sa otopljavanjem odnosa sa SSSR u drugom delu 50ih i na sopstveni zahtev isključena je iz programa američke vojne pomoći. To je ta želja za balansiranjem koja je SFRJ učinila prevaziđenom i irelevantnom u međunarodnim odnosima 1990. i koja nam se i dan danas obija o glavu (u situaciji kada smo mnogo manji i slabiji nego što je SFRJ bila i kada ne postoji potreba za nekom nesvrstanošću u globalnom sistemu).

Na

Zar ne bi bilo bolje nabaviti 6 do 8 jednomotornih jeftinih skolskih aviona sto je za velicinu naseg vazduhoplovstva sasvim dovoljno i time zameniriti G4. Jedna Belorusija je kupila samo 6 skolskih aviona, doduse dvomotornih. A novce koji bi se dali za ostatak tih skolsko- borbenih (koji su preskupi u odnosu na samo skolski i nikad nisu ni blizu potentni kao borbeni), za pravu visenamensku platformu, recimo Jf-17, koji bi zamenio Mig-29 i J-22. Jf-17 je ono sto je nekada bio Mig 21, jeftini lovac sa jeftinim odrzavanjem i satom leta sto je za siromašne zemlje poput nase najbolje resenje, da piloti imaju kakav takav nalet, dakle menja mig 29. Menja i Orla koji uzgred nikada nije bio ni blizu jurisnika vec pripada LBA, Jf -17 nosi vođena i nevođena ubojna sredstva V-Z, gde bi mogla da se implementiraju i nasa koja su trenutno u razvoju, s obzirom da je otvoren za nadogradnju novog naoruzanja.

Odgovori
St

Volim ovako da procitam i saznam nesto iz domena vojske. Pa se onako ponekad pitam, cemu zapravo sluzi vojska, u ovom slucaju vojna aviacija?

Ako mislimo tek tako samo eto, da odrzavamo vojne pilote, da imaju neke sate naleta, a ne za ozbiljne borbe sa ozbiljnim protivnikom onda je bolje momentalno bataliti taj vid vojske.

Vojni piloti treba da imaju da lete na konkretnim stvarima sa konkretnim naurozanjem istih, a ne samo eto, da budu.

Novi avioni mora, da budu dorasli 21. veku u suprotnom bataliti vojnu aviaciju.

Drugo uciti i bazirati vojne pilote samo na branjenje nase granice brez opcije napada izvan i pomeriti borbu na vanjske granice, ne pada pod doktrinom koju smo na novo usvojili, da cemo braniti Srbe, kde god ziveli i da necemo vise dozvoliti oluje, 1999 itd..

Ja sam za to, da izaberemo avione, koji su operativni i koje koriste mocne vojske, sve ostalo je kompromis, da se hvalisemo i nudimo uhljebljenje entuzijastima koji vole vojne avionei i andrenalin koji isti pruza.

Vojni pilot mora da bude osposobljen, da da zivot za zemlju, za koju se obavezo, da ce je braniti.

Drzava koja hoce, da ima vojne pilota MORA da obezbedi najbolje letilice sa najnovijim naurozanjem 21. veka.

Sve drugo je zamajavanje naroda koji bere jagode, maline, sljive, sta god i koji se nikako ne razume u to.

Prema tome na kojim avionima Rusi uvezbavaju i uce vazdusnu borbu i ispaljivanje v – v raketa i ciljeve na zemlji pomocu pametnih bombi?

Na kojim uce Izralci isto? Nemci, Ameri itd.

Hoces neutralnost, onda ko sto rekose politicari treba sami da pobrinemo za to. Nema druge ili najbolje ili bataliti neutralnost i prikloniti se nekome.

Nadam se da ima oficira, koji su jaki strategi i projektuju borbu i izvan nasih granica, a ne samo borbu unutar linije Dunav, Sava, Drina ko u 19. veku. Ako nema takvih onda lepo penzija, sablja i nek idu da se bave golubarstvom.

Malo sam izvan teme ali mislim, da izbor aviona treba da obuhvata gore navedeno.

Vojska ne sme da bude samo mesto, kde ce neko da resi svoje zivotno pitanje, a kad zagusti cao.

Iv

Ako ce pvo da bude rusko onda mora visenamenski avioni da budu ruski. Naj bolja konfiguracija. Ako ima odlicna odbrana od pvo, ovih nasi mig 29sm I 6-10 su30 sa kombinacijom vrlo dobre pvo odbrane bi bilo ozbijlna odbrana za bilo koga sto napada nasu zemlju.

Na

Strela
Zar JF-17 bloc 3, nije ozbiljna visenamenska platforma, mozda nema sposobnosti Su 35 ili F-16block 70, ali za pare koje Srbija moze uz maksimalna naprezanja da odvoji za borbenu avijaciju mi ne mozemo uzeti ni 12 komada sto znaci ni jednu eskadrilu, dok Jf-17 za iste pare mozete uzeti 24komada.
Slazem se da piloti i aviacija ne sme da bude skup entuzijasta koji ce eto tako samo da ostvaruju dečačke snove o letenju i zato nam i ne trebaju toliki trenazno skolski avioni vec ozbiljne platforme i zato G4 treba zameniti sa manjim brojem trenaznih aviona npr FTC2000g, a orlove i migove sa visenamenskom platformom koja svakako mora imati kvalitet ali i koju moramo imati u dovoljnom broju. Mozemo imati i F22 ali ako imamo samo 5 komada kao i da ih nemamo.
Drzava koja sukob nije u stanju da izmesti van svojih granica, njena vojska nije nikakav faktor odvraćanja pa bolje i da je nema i tu se slazemo.
Vojska ne sme da bude socijalna kategorija, kao decenijama unazad, da neki ljudi kao nesto rade u vojsci i primaju kao neku platu(socijalu) jedan manje na birou rada i jedan glas manje za opoziciju. Vojnik mora da bude pre svega patriota koji tu nije dosao zbog socijale, dakle motivisan, opremljen najboljim mogucim sredstvima u skladu sa realnim mogućnostima zemlje i obucen sto podrazumeva svakodnevnu obuku i uigravanje svih mogucih situacija, a ne čistac lišća koji svoje oruzje i orudje vidja jednom mesecno.

П

Ту нема дилеме. ЈАК-130,једносед и двосед за које смо већ имали понуду је најбоље решење.. Добиће радар и ласерски даљиномер. Су-30 МК као ловац-бомбардер….

Odgovori
Go

Idealno rešenje bi bio T-50, realno mislim da nam se smeši FTC-2000… O ovim avionima je ovde dosta pisano, ali ukratko radi se o gotovim i proverenim proizvodima, sa T-50 se dugoročno najviše dobija, a FTC-2000 bi bio najjednostavniji za implementaciju u čitav sistem i mogao bi biti dobar zamajac za pokrenuti domaću namensku industriju…

St

Ova opcija „6 za 100 miliona“ se uklapa u nase budzete.
A ovde procitah i to da je cena aviona JL-9 svega 8,5 miliona dolara.
Sa tom cenom, isplati se da odma kupimo 20 komada i da ovo nase staro poklonimo muzeju u Surcinu.

Odgovori
AL

Ne isplati se, jer sa tim djubretom ne mozes napraviti veci nalet od 50h godisnje. Mig-21 tehnologiju trebamo zaboraviti. Postoji vrlo dobar razlog zasto je nesto jeftino

B

Treba uzeti u obzir i kompatibilnost naoruzanja, npr.raketa R77 kojom raspolazemo po nekim informacijama kosta preko milion dolara. Ako smo opremili Mig 29 (14 aviona sa npr. po dve rakete to je nekih 30 miliona dolara)…

St

@AL-41F1
A da, nalet sa Orlovima i Galebovima je stotine i stotine sati godisnje.
Kinezi te avione koriste vec godinama, i u mornarici i u avijaciji, ne verujem da imaju ogranicenje od 50h gpdosnje nakon cega moraju na remont.
Sigurno su za klasu bolji od ovoga sto sad imamo.
Za razliku od nase „modernizacije“ ovi vec imaju i radar i PL-9 rakete, koje si sigrurno bolje od R-60 koje su kacili na Orla..
A i pitanje je koliko bi ozbiljna modernizacija Orlova i Galbova kostala, a ne ova reklamna 2.0 modernizacija koju nam godinama prikazju na vestima.

AL

@Stojko
Oni mogu kompenzovati rotacijom zmajeva. Pogledajte koliki je bio nalet sa Migovima 21 u SFRJ, koliki je u Rumuniji(koja ih sama odrzava)….Motori su ultra zastareli, remonti su cesti, u Srbiji bi bili i dugi, a da ih saljemo sve do Kine svako malo, ne isplati se.
Da postigli bi isti nalet kao sada, ali jel to resenje? Sa magarca na…magarca?
Zivotni vek tog zmaja je svega 2000h. To pripada u proslom veku.

Dr

Mislim da se ne treba zuriti sa nabavkom jer treba planirati i lovac u toj nabavci i uskladiti mogucnosti jednog u odnosu na drugi. Moj izgled RV bi bio recimo ovakav:
Sova
Lasta TP
Yak 130
Su-30/35

Vl

A zašto ne i Italijanski M-346FA ili Kineski L15? JAK 130 može isto da dođe u obzir ali samo ako se uklone nedostaci . T 50 je suviše skup za predviđene zadatke, a i uslovljen je sa dozvolom Amerikanaca za motor. Jedino ako je postoji i potrebna da novi avion preuzme i neki od zadataka LA.
Takođe ne treba zanemariti i koje avione ćemo odabrati za zamenu Mig-ova 29. Ako se dogovori i kupovina Su 30 ili Mig-ova 35 kao zamene za Mig 29, najbolje rešenje bi stvarno bilo JAK 130. Ako se pak odlučimo za neki Kineski avion onda je najbolje rešenje L15.

Al

@Stojko

Pa evo, na primer ovih godina piloti Orlova imaju velik nalet, navodno pojedini piloti su prebacili preko 100 sati naleta. Treba voditi računa o tome.

S druge strane, ne verujem da JL-9 ima tako mali resurs, a sa druge strane nije toliki problem isti produžiti.

Da

Opcija od 100 miliona je Hongdu L15 i on kosta oko 16-17 miliona komad.
Dok taj od 8-9 miliona je JL9 sa tehnologiju od Miga 21 ipak moramo da idemo na novije

Mi

Slažem se sa tobom. Taj avion JL-9 je jeftin a ima karakteristike skoro kao Mig-21. Uz to ima i Grifo radar dometa oko 70 km. Može da bude sasvim solidan kao trenažni avion i laki jurišni avion. Ima takođe dobar arsenal naoružanja. Takvih 20 komada JL-9 tj FTC-2000 ipak predstavlja zavidnu i ubojitu silu. Moje mišljenje je da treba da takođe imamo jaku protivvazdušnu odbranu. Tu vidim najnoviji BUK-M3 kao prikladno za Srbiju. Za 5 godina kupiti desetak Mig-35 i eto sile.

Pe

@Milos1 MiG-35 se jos uvek nece proizvoditi za 5 godina.Ak oste pratili razvoj ovog aviona,znacete da do 2020 postoji samo 2 aviona,sa jos 6 koji treba da se naprave do 2023 za dodatna ispitivanja.
Posle ekonomske krize i COVID-a 2020 realno je da se ni to nece dogoditi.

@Vlad Objasnite zbog cega Srbiji treba SU-30 koji je velicine leteceg stana od 60 m2, sa takvom radarskom slikom, i pre svega air-superiority avion, a u manjoj meri visenamenski.Osim toga, kosta preko 2 milijarde dolara.
OK,platimo, daju nam Rusi za punu cenu.
I sta onda sa njima?Nije bas jasno.Lete oko kopnene zone bezbednosti?

AL

FA-50. Skuplji je, ali gotov, proveren i spreman za sve izazove. T-7 bi trebao imati vecu “perspektivu” zbog odabira USAF, a i Boeing je nagovestavao “laku borbenu” varijantu kao zamenu za F-5 i Mig-21. Problem je rok isporuke i da li ce te borbene varijante uopste biti i koliko bi ona kostala(pogotovo znajuci Boeing u poslednje vreme)?

Jak-130 nikakao, L-15 jos manje, FTC2000 ni slucajno. M346 mozda ako bas ne bi uspeli FA-50/T-7 ali to bi bilo losije resenje

Odgovori
Vl

AL-41F1
Zar stvarno mislite da Amerikanci mogu da nas uzmu na zub i pored toga što dele na poklon a i prodaju svoju vojnu opremu komšijama i našim neprijateljima? Uz sve to nama ne dozvoljavaju kupovinu svojeg proizvoda. A ako i dozvole kupovinu, cenama će da nam deru kožu sa leđa? A tek kada stave na papir uslove i ograničenja…
Pre će se desiti da će nakon kupovine pojedine nevladine kere iz komšiluka malo lajati (koji mesec) i da će se sve potom smiriti.
T 50 je odličan avion koji bi mogao delom da zameni i Mig-ove 29. Apsolutno je najbolji od svih pomenutih letilica s time da mu je zaista blizu prišao L15. Ipak i tu postoji ona „kvaka“ sa Amerikancima (zbog motora).

An

Upravo! Pritom FA-50 može da menja i MiG-29 ako ne budemo imali para za nešto ozbiljnije. I onda možemo da kombinujemo varijante (T-50 menja G4, TA-50 J-22, a FA-50 MiG-29) pa unificiramo flotu i uštedimo.

T-7 će možda imati veću perspektivu i biti proizveden u hiljadama primeraka, ali Golden Eagle već ima solidnu perspektivu tu gde je. Koreja 142 aviona (60 T-50, 22 TA-50, 60 FA-50), i 64 izvezena. Znači preko 200 već proizvedenih…vrlo solidno. A imaće još mušterija sigurno.

mr

Nama treba noviji i proveren avion.po meni najbolje resenje je ovaj juznokorejski avion FA-50.ukoliko hoce da ga prodaju.kad vec kupujemo ne treba da se ciganimo nego da kupimo nesto dobro i provereno.i tako resimo problem na dugi niz godina.mnogo skuplje nas je kostala obnova zemlje.zato samo prave stvari i mirno spavas.

Lo

Koliko vidim samo L-159 ili M-346!

Odgovori
ni

M346 po meni je najbolje resenje

Odgovori
Mi

I ja se slažem sa predlogom. Ne znam zbog čega ga ostali komantatori izbacuju. Kako je opisano u tekstu taj avion ima sve potrebno. Jak130 nema radar… pa šta će nam avion bez radara u 2020. godini?? Malo jači mobilni telefon može da ima radar.

Al

Isto mislimo.

Al

Ako se ne varam, M346 takođe ima američke motore, zbog čega je veoma upitan.

Dj

Tako je isti kao jak 130 skuplji 5 miliona ali ne dobijami sankcije 14 komada. Inace ne daj Boxe za neli rat mi bi Italiju trebali za saveznika da gledamo. Italijani su jedini zapadni narodi koji nisu varvari spanci nemci francuzi ostali pa rusi i poljaci su varvarski narod. To ne bi bilo lose a u slucaju rata sa hrvatskom Italija oce da vrati izgubljenu teritoriju i tu bi bila sansa

Ja

JAK-130 ,tu nema greske.

Odgovori
Bo

Korejski avion je odlican pogotovo FA 50, Ali je previse skup. Od Amera ne bi nista nabavljao jer su oni poznati po tome da ne isporuce nesto iako je druga strana to platila, samo ako im se nesto ne svidi (nabavka oruzja od drugoga, u slucaju Turske itd). Od Italijana isto ne bih, i zbog cene i kasnijih potreba za odrzavanjem i nabavkom delova i naoruzanja, jer Amerika moze da uvede neke sankcije i stane na zabranu. Ostaju nam Rusi, ili Kinezi. Jak je dobar, radar obavezno, ali je mana mala brzina jer ne moze obavljati kontrolu neba. Kineski L-15 B bi bio odlican. Ima brzinu 1.4 maha, rakete VV srednjeg dometa, znaci moze kao laki lovac presretac, ima solidne rakete VZ, znaci moze i kao jurisnik bombarder, a u sustini je avion za obuku. A i cena za nas ne bi bila visoka. Mozda bi najbolje bilo nabaviti par komada samo za obuku, a ostale letilice istog tipa kao laki visenamenski lovci-jurisnici. Recimo 6 za obuku, a 14 ostalo(posto su najavili 20 komada)

Odgovori
br

Tako je Bobe,jer dolazi vreme jeftinih bespilotnih letelica.Sa dobrim raketama L15b bi izbacio iz priče i 35.icu kao zamenu 29.ki kad im resursi isteknu.

Ve

Poštujem mišljenje da bi kineski L-15 B bio dobar izbor, međutim taj avion ima ukrainske motore. Politički nismo blizu Ukraini i nećemo sigurno biti uskoro. Iako me srce, a i pamet vuče prema avionu L-15 B koji bi bio vrlo dobar kao laki jurišnik, mislim da kineski FTC-2000 G ne bi bio loš izbor ako se uzme veći broj aviona, npr 15 do 20 komada. Jeftin je za održavanje a tehnologija je nama razumljiva i lako bi održavali te avione, što je jako važno. Bio bi na taj način rešen problem zamene aviona G4 I Orao i moglo bi se računati da za sledećih 20 do 30 godina imamo relativno jeftino i efikasno rešeno to pitanje do pojave novih aviona i novih superiornih tehnologija. Kao zamenu za MIG-29 glasam za MIG-35 ili JF-17 Blok III u većem broju i sa najboljim mogućim radarima i raketama. Od Amerikanaca ne uzimati za sada ništa jer apsolutno ne pokazuju dovoljnu naklonost našim državnim interesima.

Da

The Aero L-159 ALCA[nb 1] is a light subsonic attack jet and advanced trainer developed in the single-seat L-159A and two-seat L-159B versions respectively, produced in the Czech Republic by Aero Vodochody.
Unit cost
US$9.5 million (2015)[3]

Ako ćemo da menjamo trenažni i jurišni avion za jedan tip, to je to. A što se dostupnosti tiče, pa valjda su česi i dalje sposobni da prave nove primerke, zadnje su napravili 2017. god.

Odgovori
Al

@Danilo

Pitanje je da li se nama i Česima isplati da obnavljaju proizvodnju zbog 20 primeraka. Drugo, opet je u pitanju američki motor, tako da je veoma upitna ta kupovina.

St

Mislim da bi bilo najbolje resenje nadzvucni avion sa radarom- tu imamo samo dva predstavnika. Nazalost sumnjam da ce se Mig-29 uskoro menjati pa eto treba radar i nadzvucna brzina.
Korejski TA-50 ne bi nabavljao zbog ugradjenih americkih delova i nepouzdanoscu dobave rezervnih delova za iste (na amere se nije za zanositi ako niste izrael ili saudijska). Ostaje samo kineski L-15… za koji imam.sumnje o kvaliteti..tj interesuje me kakav je avion u praksi jer se kinezi bas nisu nesto.proslavili aviacijom

Bo

Od Amerike, ne bih nista nabavljao, jer oni imaju obicaj da ne isporuce ono sto je placeno, ako im se nesto nesvidi. Od Italije isto, jer opet Amerikanci mogu lupiti neke sankcije i onda nista od rezervnih delova, opreme i naoruzanja. Korejski avion odlican, pogotovu FA 50, ali preskup. Ostaju Rusija i Kina. Jak je dobar, ali mala brzina, i zbog toga ne moze za air polising. Kineski L-15B odlican, nadzvucna brzina, rakete VV srednjeg dometa, rakete VZ, i uz to mala cena. Odlican laki skolsko borbeni lovac bombarder. Bilo bi odlicno nabaviti jedno 6 komada, samo za obuku i 14 komada istog tipa (sto olaksava prelaz sa letilice na letilicu) kao lovca bombardera.

Odgovori
DO

JAK-130 je avion koji je odlican za zamenu Super Galeba i Orla.
Avion za obuku i laki jurisnik,bas ono sto nama treba.
Odnos cena-kvalitet je dobar a i naoruzanje je kompatibilno(rusko) sa MiG-29.
Da podsetim,Srbija je imala ponudu za ovaj avion 2012-2013 godine od Rusa.

Odgovori
Al

@DOK

Daleko od najboljeg rešenja. Od čitave porodice, JaK-130 nudi najmanje za ne tako malu cenu.

de

Da li postoje mogućnosti da Srbija samostalno napravi desetak novih aviona G4 ili Orao. Naravno modernizovanih na nivo Orao 2.0 i G4 MD.

Odgovori
no

Ne postoji. Tvornica je unistena 1990ih.

Al

@dembelan

Ne isplati se. Utva bi se u teoriji mogla obnoviti, ali to traži daleko veću narudžbinu.

de

Ulaganje u domaću proizvodnju, a prije svega u domaću pamet nema alternativu. Ako ništa drugo treba da se uđe u blisku saradnju sa jednom ili dvije države oko proizvodnje aviona.

Ni

Prema svemu navedenom ili M346 ili L-15. Kinez je jeftinije rešenje i tom kupovinom bi mogli i trebali otvoriti i pitanje nabave i integracije njihove rakete veeeelikog dometa(ukoliko ne bude zaokreta ka zapadu).

Odgovori
St

Italijani su zapravo zajedno krenuli u razvoj tog aviona sa ruskim birojem Jakovljevim. Pa se razisli, Italijani su uradili navedeni avion, Rusi jak-130.

Yo

Koreanac T-50.
Ostalo bih razmatrao ako ga ne daju – npr. Italijan (ako valja Izraelu)…

Odgovori
Pe

Ono stop se zaboravlja je da svaki Avion znaci I prenos tehnologije (ne samo obuka pilota vec I mehanicara I inzinjera, oruzara…). Osim odnosa Cena/kvalitet/potrebe, izbor aviona je jasna politicka poruka kako za kupca tako I za prodavca. Zapadni znaci priblizavanje NATO, ali I problem I oko moguceg servisa. Tesko je zamisliti da SAD dozvoli predaju tehnologije neutralnim zemljama koje naginju istoku

Yo

Naginjemo kao u priči „Na pope ruku“…
Narodu se smučio i Istok i Zapad, ali su mu bliže demokratske procedure i zagarantovana prava od orijentalnih despotija – izuzev sloju ratnih profitera nastalih još u Slobino vreme.
Ako Zapad uskrati tehnologiju, a upitno je da li su Rusi uopšte i pravili Jak 130 za nešto više od obuke, onda ćemo možda morati da smislimo nešto – eventualno u nekoj kooperaciji…
Najskuplje je ono što ne radi posao…

FA-50 je mislim oko 50 miliona USD sto je upola manje od visenamenskog aviona 4,5 generacije a za taj novac se dobije LIFT+BWR+CAS i postoji mogucnost za SEAD. Po mom misljenju FA-50 je jack of all trades za nas.
Eventualno M346FA mada mislim da im je cena priblizno ista.

Odgovori
Jo

Т-50 је једини функционално доказан и има га у довољном броју да може добро да се оцени. али, ту је проблем цене. мада, ја бих лично M-346, јер је комплетнији авион у поређењу са „братом“ Јак-130

Odgovori
vl

A sto ne slediti primer Ceske i koncipirati ratno vazduhoplovstvo kao sto su oni uradili. L159 po meni bi bio idealan. Sa Cesima smo u dobrim politickim odnosima, ugovoriti offset i polako krenuti u realizaciju posla.

Odgovori
Al

@vlada

Američki motor.

Ne

@aleksa ja se ne bih uopste toliko gadio na americke motore. Po meni oni su daleko najbolji po svim parametrima u ovoj kategoriji. A mislim da se sve cini da vise nikada ne dodjemo pod sankcije bilo koje super sile, jer u tom slucaju je svakako besmisleno.

Al

@Nebo

Nema to veze sa sankcijama, već sa mogućnošću blokade prodaje. Možemo mi da budemo BFF sa Amerima, oni će i tad da nas blokiraju, jer će nas uvek videti kao prorusko nastrojene. Isto važi za ceo zapad.
Jednostavno, ja sam za dobre odnose sa SAD, ali na polju vojne opreme saradnja ne dolazi u obzir, pogotovo ne na ključnim stvarima. Mnogi su se opekli na tom polju u većoj ili manjoj meri, vala to nama ne treba.

AL

@Aleksa Radojicic
Odobrili su prodaju AN/TPS-70 radara. Imamo Bell helikoptere, dali su nam i one Hamere.

Trebamo uputiti zahtev za avione, pa da vidimo sta ce biti. Ne treba u napred pricati nista.

М

@AL-41F1
То “послати папире па видјети шта ће бити” је прилично наивно и мало изнанађујуће од тебе, цијенећи твоје знање и квалитет постова овдје :)
Може ли се десити да одобре куповину, чак нам дају и повољније услове (важи за све врсте наоружања и опреме) и самим тим нас држе у шаци? Смијемо ли да дођемо у ситуацију да нас један потпис на декрет Конгреса разоружа?
Наравно, и даље ћемо имати МиГ-ове, Орлове и остало али мислим да је ризик превелик, посебно у ситуацији када је очигледно да долазе бурна времена…

И још ме занима зашто си конкретно тако против ЈАК-а? Ако занемаримо радар и ласер. Занима ме твоје мишљење.
Хвала.

al

@Mare

Kako zanemariti radar i laser na borbenom avionu? Da nam treba iskljucivo skolski u redu ali….

AL

@Mape
Prvo Jak, tehnicki deo: Apsolutno sam protiv iz razloga sto je „prevelik“ da bude striktno skolski, a opet „premali“ sa nedovoljnim sposobnostima da bude i borbeni. To su dokazali i Rusi i Italijani. Dodatno platforma je dvomotorna sto komplikuje odrzavanje, logistiku, samim tm i cenu, a nama je to kljucno jer nam pored novca, fali i ljudi. Ruski motori su manjeg resursa, moraju da se remontuju cesce i menjaju u toku ekslpoatacije platforme, a nisu jeftini ni remonti, ni motori. FA-50 ili T-7 nemaju taj problem.

Politicki deo: Ovde su svi nesto „necemo Americko“, a zaboravljaju da nam je Rusija uvela embagro na naoruzanje, sankcije i otkazala tehnicku podrsku za naoruzanje. Ok, UN(iako su mogli da stave veto, ali dobro), ali mogli su bar da posalju tehnicare i delove na crno da se remontuju avioni i tehnika, nisu, ali zato su poslali Hrvatima S-300 i skinuli IFF kodove za isti. Sistem jeste bio iz Ukrajine, ali samo su Rusi mogli da skinu IFF kodove i daju dozvolu za prodaju i to nije bio „prazan lanser“ kao sto sam ja mislio zbog lazi onog ruskog placenika sada ambasadora, nego je bio funkcionalan sistem.

Rusija prosto nije pouzdana kao sto ljudi ovde misle. Prevarili su nas u naftnoj industriji, prevarili sa gasom, prevarili sa vojnom i politickom podrskom, podrzavali Mila da nas odvoje od mora i hendikepiraju geopoliticki. Oni imaju interes, kao i svi.

Nama je glavni sigurnosni izazov za naredne 4 decenija Nemacka i njen uticaj kroz EU koji iz meke polako prelazi u „tvrdu“ moc, a ne Amerika kao sto svi misle! Nama treba Amerika da nas zastiti od Nemacke, kao sto su to Poljaci ucinili, a ne EU i Rusija da nas stite od Amera. Rusija ce sve vise ekonomski zavisiti od Nemaca i nece zbog Srbije ulaziti u neko „zatezanje odnosa“, prosto nece, nikada.

Hteli to da priznamo ili ne, mi moramo popraviti odnose sa Amerikom kako znamo i umemo, takve su okolnosti. Ne moramo nuzno formalno u NATO, niti bi bilo ljudski, ali makar da smo kao Finci vojno-politicki. Oni nam jedini mogu i resiti problem KiM, kao i biti garant republike Srpske. Oni su i spasili policiju Srpske.

Rukovodstvo Srbije je prvi put u poslednjih 40 godina to konacno shvatilo i prosto sam prijatno iznanadjen znajuci kakvi balvani tamo sede.

М

@aleksanto
Мислио сам занемарити у смислу да ме занимају остали аргументи против, сви знамо да је недостатак радара и ласера основна мана :)

@AL-41F1
ОК, хвала за одговори за ЈАК.
Ово што се тиче Америке и Русије, и наше геополитичке ситуације… Мораћу и ја да провртим ону мантру да су ондашња Русија и данашња Русија небо и земља. Свакако да Русија гледа првенствено сопствени интерес, као и свака озбиљна земља, али је чињеница да је несразмјерно већа могућност оружаног сукоба са западним односно америчким колонијама на Балкану него са рецимо Белорусијом.
Е ту сад долази она ставка придобити Америку…али ја се бојим да Америка већ има довољно пијуна на овом терену и да јој не треба још један. Шта више, можда јој и треба неко да игра “црвеног” како би увијек имала активно жариште и “фактор нестабилности”.
Свакако хвала на одговору :)

AL

@Mape
Nemojte me razumeti pogresno, cenim ja Rusiju jako i divim se njihovim tehnoloskim dostignucima(al-41 recimo), kao i kulturoloskom doprinosu(jedan Cajkovski vise vredi neko celokupna istorija mnogih drzava), samo budimo realni, politicki realni.

Kao sto se Jermenima pored drugog najjaceg lobija u SAD isplati da imaju Ruske trupe u zemlji zbog geografskog polozaja. kao i sto NATO nije mogao da zastiti Ukrajince od Ruskog interesa i samo su ispali budale, tako se i nama isplati da dovedemo odnose sa SAD u red i ne isplati nam se da ispadamo vise budale.

Jel mogu Rusi da zastite Sirijce od Izraela? Pa tehnicki bi verovatno i mogli, ali politicki ne mogu. Potpredsednik SAD je stopirao odluku formiranja vojske Kosova, da li je na tu odluku mogao Putin da utice? Pa ne.

Nemacka je saveznik sa svim nasim regionalnim neprijateljima, imacemo i nadolazeci problem Turske, a Rusija ne zeli da podrzi Grke, treba gledati u buducnost.

Krajnje je vreme da promenimo orijenataciju. Naravno ako SAD bas nikako ne budu zeleli da nam izadju u susret, onda nam ne preostaje nista drugo nego da nastavimo ovo i nadamo se boljim danima(koji nikad nece doci).

ko

@AL-41F121 Ма о каквом ти С300 у хрватској пишеш, да ли оне цијеви на МАН приколици, одакле да их лансирају , да поставе камион на неку падину? Радар ,па да , скинеш ИФФ и не треба ти радар, мора да ти је Јелена Милић послала те детаље након што је опрала зубе са ОУ.

Al

@AL-41F1

Hrvatski S-300 je bio sve, ali je bio najdalje od funkcionalnog.

М

@AL-41F1
Потпуно сам те разумио. Прагматизам је у питању и потпуно се слажем са овим твојим постом. Само што не видим шта то Србија може конкретно да уради да би придобила Америку?
Геостратешки положај? Можда, али већ “посједују” све околне државе. Шамар Русији (и Кини)? Опет могуће али не знам колико је исплативо… Природна богатства? Већ имају Космет и приватизована налазишта по Србији.
Бојим се да немамо шта да понудимо Америма да би их умилостивили, тако да нам остаје овај ход по танкој жици…и ако кренемо да падамо, да нагињемо да паднемо на источну страну :)

AL

@Mape
Zaokruzenu jugoistocnu Evropu, izbacen ruski uticaj iz kontinentalne Evrope(mimo Belorusije), funkcionalnu vojsku koja sama moze da cuva svoju teritoriju kao i nebo(dakle ne moraju trositi pare tu), obavestajno iskustvo sa Rusima, borbu protiv subverzivnih uticaja, novi gasovod, nepostojanje potrebe da se ovim regionom neko u administraciji SAD uopste bavi, dugorocnu stabilnost koju jedino Srbija moze garantovati itd. itd.

Imamo mi mnogo da ponudimo, mnogo vise od kojekakvih narko kartela.

Mi

@AL-41F1
Tako iskrivljeno poimanje geopolitike može da dođe samo od nekog ko ima koristi da bude neobjektivan.
Ne postoji varijanta u kojoj mi možemo da privolimo SAD da stanu na našu stranu po bilo kom nama bitnom političkom pitanju. Američki „nacionalni interesi“ (tačnije hegemonističke želje) su potpuno suprotne našim nacionalnim uticajima, i mi možemo postati njima dobri jedino kad se odreknemo svojih interesa. Nema tu kompromisa sa Amerikancima da oni nama nešto daju, a mi njima. već oni nama prodaju jeftine žvake putem svojih medija, a mi pristanemo na sve što oni hoće. A to znači da priznamo Kosovo u njegovim cjelokupnim granicama, pristanemo na razgradnji Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske, uvedemo Rusiji sankcije, odreknemo se ruske vojne tehnike, nafte i gasa, a kupujemo skuplje sa drugih strana (a bez gasa ostanemo u potpunosti), te politički odbijamo velike investicije koje bi dolazile iz Kine i Rusije, jer je to praćeno političkim uticajem, dok zapadne investicije to, jelte, nisu. To sve znači dodatno ekonomsko slabljenje i siromašenje države u cilju podrške slabljenju državama koji žele da budu nezavisne od SAD. Konačno još da se priključimo NATO paktu, i šaljemo svoje vojnike da budu topovsko meso u novim osvajačkim ratovima Amerike, pomažući im da porobe druge narode kao što su prethodno porobili nas. Dodatno usvajanje liberalniih vrijednosti i duhovna i moralna razgradnja tkiva naroda se takođe podrazumijeva.

AL

@MiG
Ako pokusavate veoma nekulturno da me obojite kao „placenika“ jer „imam koristi biti neobjektivan“ onda veoma gresite i uzalud se trudite. Jedini ljudi koji su neobjektivni su oni koji ne zele sagledati celokupnu situaciju u sirem smislu i videti koje su bile nase greske i kako smo dosli tu gde jesmo.

Pricate neke gluposti o „nacionalnim interesima“. Jel znate koji je bio nas visevekovni najveci nacionalni interes? Da svi Srbi na Balkanu zive u jednoj drzavi. Znate ko je to omogucio? Amerika, a to su srusili boljsevici doneseni iz Moskve…..

Nemojte isto tako ni sekund pomisliti da ja „ne volim“ Ruse. Ne to nije istina. Mnogo znam o Rusiji, o njihovoj kuluturi, na medjunarodnom nivou su mi drazi od mnogih drugih, ali morate svhatiti da to njihovo mlacenje prazne slame nama nista ne donosi u praksi. MI nismo zemlja koja se naslanja na njih niti nam mogu ista uciniti. Pominjete gas, a zaboravljate da smo im poklonili nasa nalazista na Kaspijskom jezeru(koje je trenutno jedno od najvecih nalazista nafte i gasa na svetu), sa sve platformama i tehnologijom(pride zapadnom), a za uzvrat nam je obecano „reseno Kosovo i gasovod“….Pa evo oni nama sada prodaju nas gas, Kosova nema, a gasovoda nema?

Mi smo budale sto smo poverovali u to, oni su bre genijalni sta postizu…..svaka im cast. Dokle god je takvih budala sto veruju u bajke, bicemo to sto jesmo, a ne ono sto trebamo da budemo i ono sto smo bili ;)

Mi

AL-41F1

Vidim skrenuo Vam je paznju “MiG“ na neke politicke stvari.

Sta smo bili !? Istorijski gledano uvek smo imali “gazdu“ kroz vekove (sto zapadno, sto istocno), a ta prica svi Srbi na Balaknu u jednoj drzavi na ozbiljnoj politickoj sceni samo velika utopija.Amerika demonstrirala preko Hrvatske kakav je model namenjen nama u skorija vremena.

Ako hocete navoditi cist primer tog Titovog boljsevizma (pod velikim uticajem Zapadne demokratije ) je premestanje Srpske industrije u Sloveniju, Bosnu i Hrvatsku zbog navodne pretnje od “istocnog komunizma“ za koju niko nikad dinar nije platio Srbiji, cak su nam ispostavili racun par dekada kasnije i rekli kako smo jos duzni.

Hocemo mozda pricati mozda o I svetskom ratu i dogadjajima pre toga, gde nam bez mozga i sposobnosti MIlosa Savcica u “carinskom“ ratu bio predvidjen ekonomski poraz od “zapadnih mocnika“ tog doba.Cisto morate znate kako “tajna konvencija“ 1881 za oslobadjanje teritorije od Turaka, “pomoc zapada“ uslovljen povlascenim ekonomskim statusom i polozajem Austrougarske na Srpskom trzistu.Cisto spomenucemo kako Aleksandar Obrenovic (ubijen 1903) za razliku od MIlana koketira sa Rusijom, pa verovatno nekome smeta i posle Berlinskog kongresa jula 1878 koji ponistava uticaj Rusije iz San-stefanskog sporazuma marta 1878.Posle znamo kako smo platili stanovnistvom oslobadjanje od Turaka i ucesce u I svetskom ratu.

Vrlo retko se spominje kako “Beli Rusi“ izgradise svojim umecem Srbiju kad behu proterani od “boljsevika“.Neverovatno kako sami sebe obmanjujemo .

Vrlo slabo Srbi poznaju svoju istoriju, cak smo Milosa Savcica obrisali koji u to vreme u svom zenitu zaposljava preko 50000 radnika.Koketirati i slusati “ zapadne gazde“ u politici se smatra vrlo ozbiljnom osobinom, samo obicno kad dignes nos – padnes posto ne vidis gde si zapeo.

al

Ajd’ kad vec mastamo…
FA50 je avion koji menja sve sto sada imamo. Dobar za prelaz sa Laste, moze sve sto moze Orao ali mnogo bolje i obimnije, sigurnije… Upotrebljiv radar, sposoban za lovacke zadatke. Otvoren za rakete razlicitih proizvodjaca (izraelske pre svega), moze se raditi Air policing sa njim (1,5 maha). Skuplji od ostalih sa razlogom. U nekim mokrim snovima 2 eskadrile – 24 komada bi nam leglo k’o budali samar… Dobili bi jeftin sat naleta, moderan VBA i jednu platformu za sve borbeno od aviona sto sada imamo. Baciti akcenat na ravoj BPL-ova i napraviti doktrinu odbrane sa akcentom na njih, jurisne helije i ove „komarce“ koji uz pametnu primenu mogu da budu vrlo ubojiti.
Bataliti utopiju zvanu SU 30 i YAK 130. To su odlicni avioni ali nisu za nas. Nikako ne bi mogli da ih koristimo u punom obimu…
Tako da kad se probudimo iz mokrih snova, vidimo 4+++zamalo Miguse, Orlove sa 48 godina vekom, G4 koji vazda cekaju MD. A u stvari dobro je dok i to leti, bojim se sta posle njih…

Odgovori
AL

Nije FA-50 bas toliko skup. Filipinci su platili eskadrilu(12) 420 mil.
Obzirom da smo u proteklih par godina potrosili 2x tih para na vojnu opremu, mogli bi nabaviti te „mokre snove“ od 24 komada pa kroz godine, ako se ne nabave visenamenski lovacki avioni(tipa Gripen ili sta vec ne) ici na 36-40. Dobili bi i veliki offset.

E onda bi imali zapravo „ratno“ vazduhoplovstvo.

al

@AL-41F1

Sve se razumemo. Avijacija nikad nije ni bila jeftina ali se racionalnim izborom aviona spram svojih potreba moze imati RV sposobno da zadaje velike glavobolje protivniku. Pre sam za FA50 sa svom paletom ubojnih sredstava, kompletnim zastitnim merama i sistemom za PED koje moze da koristi nego za SU 30 /MIG35 sa sacastim lanserima, R60 i R73 raketama, jer Boze moj, imamo ih vec a nemamo para za pravu „dzebanu“ koja je za njih predvidjena i da nam lete simbolicno jer je sat naleta i sat remonta jezivo skup…
Ovo sto smo okrpili neka leti dok je bezbedno a na vreme spremiti zamenu. To je nacin da privuces mlade ljude u RV a ne svekolikim modernizacijama, remontima i izvlacenjem aviona sa livade kraj muzeja…

Mi

Nijedan od ovde ponudjenih!!!!! Vecina ih neispunjava ni osnovne zahteve!!! Sve ove zahteve samo ispunjavaju F16,miraz2000,gripen,j10,mig29smt. uglavnom treba nam avion koji radi sve!!! A to mogu sve postici samo ovi avioni. Ili to je jos jugoslavija radila na projktu visenamenskog borbenog aviona koji sve ovo ispunjava. Neznam koliko i dali je moguce zavrsiti taj program ali to bi bio pun pogodak!!! G4 ma koliko god ga nipodastavali je i dalje u vrhu skolskih aviona za osnovnu obuku na mlaznim avionima. Moje misljenje je da treba ove projekte pokrenuti a kupiti samo ono sto nemozemo napraviti sami su30,mig35,………

Al

@Milos S

Miloše, nama treba zamena i za Galeba i za Orla. Ne postoji svet u kojem je normalno da pilot iz Laste uleće u VBA 2 maha.

An

@ Aleksa Radojičić

Ali jeste uobičajeno da se iz turbopropa uleće u VBA od 2 maha, kao što će se raditi u Francuskoj i Španiji kada Alfa džetove zamene sa PC-21. Kao što je već slučaj u Švajcarskoj, gde je PC-21 zamenio Hoka.

Naši su izabrali koncepciju da Orla i G4 zamene za školsko-borbenom platformom koja će raditi posao G4 ali će biti i jednako (ili više) sposobna za borbu od Orla. I takve platforme zaista postoje, no to nije jedina koncepcija koja je moguća. Druga koncepcija je da se Orao i MiG-29 zamene sa jednim VBA a da se G4 zameni sa turbopropom poput PC-21.

Ni

M-346 definitivno

Odgovori
Sl

T/FA 50 je najbolji izbor !!! Jeste mu cena jaka,ali uvek je bilo koliko para toliko muzike. Glavno pitanje je da li ćemo uopšte biti u prilici da kupimo korejski avion,tj. da li će nam biti dozvoljen prenos tehnologije koje koriste NATO članice.

Odgovori
AL

Pa nije jaka kada uzmemo u obzir offset, kao i drasticno smanjenje cene air-police misija. Sat naleta na 29kama sada kosta oko 20kUSD! Znamo i da su remonti jako skupi.

Mi

F16 u nekoj slabijoj konfiguraciji, nemora biti blok70. Cene takvog aviona su mnogo nize!!!!! Isto vazi i za miraz 2000. Uglavnom Samo takvi avioni ispunjavaju uslove. Sto se mene licno tice najvise bih voleo da se obnovi proizvodnja G4. Verujem da bi se nasli i kupci a nama bi dobro dosao,naravno sa radarom i elektronikom. A takodje je tu lovac bombarder kojeg je razvijala SFRJ ako se taj projekat moze nastaviti i zavrsiti nemamo sta da razmisljamo!!!! Milijarde dolara koje bismo dali drugim zemljama mislim da su dovoljne da se obnovi proizvodnja G4 i zavrsi lovac bombarder.Nesamo da bi pokrenuli avio industriju zaradili koji dinar nego bi resili i rvo muka i problema.Vremena imamo oko 10godina sto je sasvim dovoljno!!!!

Al

@Milos S

Nama bi za obnovu proizvodnje G4 trebala ogromna pomoć stranog partnera, a da ne govorim o NA. To su pusti snovi, bar što se tiče NA. Maksimum je licenca.

Opet, F-16 ne menja Galeba. RV želi da ima jedan pravi VBA i jedan školsko-borbeni avion.

JJ

Po meni ovakvi avioni nisu dobri za nas, nemaju radare plus ih svaka pvo moze lako oboriti. Treba nabaviti su30 ili su34 koji su visenamenski avioni, koji bi zamenili orla, a kasnije u drugoj transi ih dokupiti kad istekne resurs migu29.

Odgovori
vl

SU34 ?? Patak ??? Ma jok, najbolje da uzmemo i neki TU 95. Na cemu da vrsimo obuku pilota? Iz Laste direktno u nadzvucni mlaznjak …

Al

@JJ

Ajde malo razmisli pa reci hop. Akcenat je na ŠKOLSKOM avionu. Su-30 i ostatak familije to nisu ni u najluđim snovima.

B

@ Vlada
Npr. Bugari idu na obuku u SAD za F-16. F-16 u okrsaju sa bilo kojim navedenim skolsko borbenim… Pretpostavljam da u perspektivi razmisljaju da nabave opremu za domace skolstvo.

Jj

Mislio sam za zameni za orla, koji je bombarder. A sto se tice obuke, kupiti mlazni avion koji sluzi za treninge koji nije naoruzan i samim tim je jeftin

Al

@JJ

Aj prvo, opet razmisli pa reci hop.
J-22 nije bombarder, on je lovac-bombarder koji je završio kao laki jurišnik zbog nedostatka modernizacije. Su-34 ili Su-30 ni u najluđim snovima nisu zamene za njega. Zamene za Orla su indijski Tejas, kinesko-pakistanski JF-17 i švedski JAS-39 Gripen, kao i veći deo gore pomenute palete školsko-borbenih aviona.

Vl

JJ,
JAK 130, M346, L15, T50 nemaju radare????
Čak postoje naznake da Kineski L15 ima i novi aesa radar a nosi i rakete VV srednjeg dometa (oko 100 km.).

Ed

@Aleksa Radojičić
Gripen zamjena za Orla? Jedan od najnovijih VBA? Avion koji nosi AIM-120 ili MBDA Meteor, a cijene 2-3,..7 puta vece od aviona spomenutih u ovom clanku.
Po tome su zamjena za Orla i ostali iz iste klase: F-16, F-18, Mig-35…

We

Da pitamo pilote?
Australia i Srbija su već stale u red za T7.
Kao i sve,ovo je politička odluka.

Odgovori
Sl

Sam Boeing je naveo Australiju i Srbiju kao prve potencijalne kupce van USA, što je preneto kroz plejadu novina, pri čemu DoD i Kongres nijednom rečju nisu rekle niti najavile – odbijanje.
Takodje, za sve koji kao papagaji ponavljaju „neće USA da da“ mogu reći da USA nikada nije odbila da nam proda oružje (uz ograničenje da ne može da se koristi ofanzivno). Na primer, Sloveniji su dali da nam proda radare, nudili su svoje A4 puske (izabrali smo SCAR), davali MRAP vozila koje su izbacili iz upotrebe (koje je i Hrvatska uzela, a koje bi i danas možda i mi mogli,ali put nam je ka Milošu i Lazaru), nudili Bell helikoptere (uzeli smo H145M)…

Zi

Slavke

Mozete li nam dati link na kome mozemo da proci tamo da je Boing zvanicno pomenuo Srbiju. Video sam za Australija ali ne i za nas. Flightglobal i TheDrive su nas spomenuli ali su samo citirali Miloradovića.

Am

Samo USA stvari, ako smo pametni, a verovatno da nismo.

Zapadna Evropa im izmiče, a istok im treba zbog rpesretanja raketa.
Setite se da je predsednik Poljske nedavno bio u USA, a su trupe iz Nemačke prebačene u Poljksu. Rumunija svakako ostaje baza. Tu je Kosovo.

I bismo mi mogli tu da budemo:
– pro ruski, usred ničega, totalno opkoljeni i bez logičke geografske važnosti
– pro kineski, da uz kupljenu tehniku isprodajemo još koncesija? Vlastima verovatno najbolja opcija
– pro američki i da se nekako ugradimo u taj novi zid, jer zapadu Evrope savršeno ne trebamo

Odgovori
Yo

Ima tu još varijanti – npr. da budemo svoji a ne pro ovoga/onoga…
T7 i Jak 130 su još u razvoju, pri čemu ako Ameri i pristanu da nam prodaju – možda/verovatno stiže prekasno, a Rusi će svakako upeglati svoj aparat do diktiranja standarda, ali će to takođe uzeti vremena, a koncepcije stvorene prema njihovim potrebama ogromne zemlje spremne da se bori na ogromnim frontovima – vremenom će nam sve manje odgovarati…
Uzećemo mi nešto od ovoga ili onoga, ali je loše ako se poredimo sa okolnim članicama NATO kojima i jedna eskadrila završava posao – jer bi im očas stiglo sve što im treba od saveznika.
Totalno drugačija liga su npr. Danska, Belgija i Holandija – zemlje približne i manje od nas, ali sa impresivnim vazduhoplovstvom.
Nama ne završava posao kupovina bilo čijih aparata u smešnim količinama bilo kog proizvođača – to je vazduhoplovstvo na respiratoru – nama treba npr. kooperacija ili sl. koja bi na duži rok omogućila da se npr. poredimo sa Grčkom i sl.

Bo

Proamericki, pa da nas ta ista Amerika gura u Poljsku na granicu i na bracu Ruse. Neka hvala. A jos i time da pljunem na grob zrtvama bombardovanja. I opet neka hvala. Od Amerike nista.

Tu

Bob
Slazem se. Zapadna elektroniku u Srpskim avionima?
Dovoljno je samo da pritisnu dugme i sve ce stati. Cak su i englezi to otkrili, na svoje ogromno iznenadjenje. Ako su to uradili njima, sta bi tek nama? Nazalost, ovo ih eliminise kao ozbiljnog dobavljaca za nas.

AL

@Bob
Joj to lupetanje ruskih placenika po Srbiji.
1. Da li Grci idu da ratuju u Ukrajini ili ne znam ni ja gde?
2. Rusi nam nisu braca. Ne mozete biti „brat“ sa nuklearnom silom od 150 miliona stanovnika, mozete biti samo s nekim ko je na vasem nivou.

Manite se tih gluposti i lazi.

AL

@Tucano
Da li vi znate da je gotovo ceo sistem VOJIN ’99 bio sastavljen od zapadnih radara od kojih su najvazniji bili iz Amerike?
Sve je radilo savrseno i tako je KV sacuvala glave.

Am

> npr. da budemo svoji a ne pro ovoga/onoga

A… Što bismo bili svoji? Nije baš da imamo neku veliku tajnu da krijemo i da se zatvaramo. U ekonomiju se ne razumemeo da bismo glumili Švajcarsku, Veliki nismo…

Lepo zvuči, ali ne vidim smisao. Nisam sarkatičan, stvarno bih voleo da mi neko objasni svrhu neutralnosti. Da to valja, onda bi cenim još neka zemlja bila takva.

> Nama ne završava posao kupovina bilo čijih aparata u smešnim količinama bilo kog proizvođača

Eto odgovora…

> A jos i time da pljunem na grob zrtvama bombardovanja. I opet neka hvala. Od Amerike nista.

Evo Slobo pijo i pričao viceve sa Alijom, Ljuka Prazina mu neki telohranitelj bio, šta li… Ali smo principijelni kada je u pitanju Merka. Dobro. Ako. Ta braća onomad posle rata nam godinama opsedala granicu, u vojsku se išlo po 2 godine da braća ne krenu. Poljsku su hteli svaki put da preoru.

Nisu naročito fin narod. Simpatični su mi, žene naročito, ali da su fini – nisu brate.

Sve 3 baltičke, POL, BLR, UKR, GEO… Pa svi oni danas od boga zaboravljeni kavkaski narodi što ih proteraše. Pa Čerkezi, što ih istrebiše, pa pola Kazakstanaca 1930. Šta da kažem, volim ja njih, čitam, pričam ruski, ali nisu cveće

> Dovoljno je samo da pritisnu dugme i sve ce stati

Zanimljivi su mi ti mitovi, kako beše M-84, zvani tenk, automacki puca na maljutku? Voz ide bez šina, Tesla…

Možda postavljamo stvari pogrešno, možda treba da razmišljamo u pravcu kako da pritisnu dugme drugoj strani, a ne našoj.

Tu

AL-41F1
Amater

Vi uporno pricate o politici. Ovde se radi o vojnim stvarima. To nema veze sa tim ko koga voli ili ne. Nama treba pouzdan dobavljac opreme koja nece otkazati kada bude najpotrebnije. Nazalost, zapadna elektrinika nije pouzdana za nas. To je fakat. Narocito posle fijaska sa francuskim sredstvima veze. Taj njihov pristup se nece promeniti jer smo neutralna zemlja.
Drugo, elektronika od pre 50 godima i sada su dve razlicite stvari. Tada ste mogli da upratite sta se unutra dogadja , sto sada nije slucaj. Niko nije toliko naivan da veruje u dobre namere. Ako traze nama da verujemo, zasto amerikanci nece da instaliraju kineski 5G? Obgovor: zato sto znaju sta se valja iza brega..

AL

@Tucano
Ne, to uopste nisu radari od pre 50 godina, nego savremeno PESA radari.
Mi protiv njih ne mozemo ratovati i trebamo sve uciniti samo da to izbegnemo. Odluka da drzava barem pokusa da nabavi americke avione je ispravna.

Yo

@Amater

„A… Što bismo bili svoji? Nije baš da imamo neku veliku tajnu da krijemo i da se zatvaramo. U ekonomiju se ne razumemeo da bismo glumili Švajcarsku, Veliki nismo…“

Zato što nemaju šta da ponude…
Ne radi se o parama, kamionima i avionima, već o psihologiji – svaka zloupotreba se nagrađuje uz stranu pomoć – pa imamo Vuline, Vučiće, Darije, žute, crvene i sl., a ljudi koji su krvarili – štrajkovali i glađu pred Skupštinom i sl.
Nema nama bolje perspektive u „integracijama“…
Skloni smo da idealizujemo gluposti – usled propagande – kao SFRJ je imala neku avioindustriju, a Kraljevina je imala više renomiranih fabrika aviona za svoje vreme (što ne znači da je i ona valjalo, ali je bio neophodan Hitler da je sruši, a ne sama od sebe).
Moramo da izađemo iz nametnute marketinške matrice, tim pre što nema više ni Tita ni njegovih holivudskih zvezda da mu rade marketing…
Prosto – izbor ne postoji do „u se i u svoje kljuse“ – osim npr. da li ćemo to uraditi uz pesmu…

AL

@Yoda
Laz i budalastina.
Nas jedino nasi rodjeni koce. Nikakvu pomoc sa strane oni nemaju.

Yo

@AL-41F1

Ma kako nemaju – šetaju se međusobno pred izbore ko mačke na vašarima, tapšu po ramenima i sl.
Naši bi kao smeli da šalju municiju po kriznim žarištima, pa i do terorista – da nema podrške sa strane. Ne bi ni stigla tamo.
Sav kriminal u Srbiji je pod šeširom stranaca…

Al

@AL-41F1

Lepo što si spomenuo radare. U toj divnoj priči je jedini problem što su ti američki radari već tad bili na izdisaju zbog nedostatka delova te nisu upotrebljavani veći deo bombardovanja. Tako da je naša VOJIN spala na britanske radare iz 60-tih za koje smo osvojili celokupan proces remonta i mogli smo da ih održavamo bez problema i na ruske radare. A treba napomenuti da su ti američki radari i dan danas naši najsavremenij radari.

Te

@Amateur,
Right. US embassy in Ro stated about substantially more US troops after the retreat from Germany.

https://m.hotnews.ro/stire/24206386

AL

@Yoda
Sve je obrnuto ;)

@Aleksa Radojičić

Verovatno mislite na AN/TPS-63 koji su imali manjak delova i generalno su skupi za odrzavanje, no svejedno, nismo imali delove ni za N019 i to uopste. Poenta price je da nisu „ugaseni na dugme“.

Sa

@Yoda
Jesu u razvoju, ali ovdje se govori o nabavci aviona ZA 10 GODINA, a ne sutra.

Bo

AL41. Svi koji su u Natou od pocetka su zasticeni i dobro naoruzani od strane Amerike, dok svi koji su usli u zadnjih 10 godina (da bi ih Nato stitio) fakticki nisu dobili nista bitno, vec sve zastarelo i ono sto oni izbacuju iz upotrebe, a pri tom donacija 2, a platis jos dva a cena zna se kao da si sva 4 pozlatio. Pogledaj gde salju vojnike novopecenih natovaca, Hrvati u Ukrajini i Avganistanu, isto i Crnogorci, kao topovsko meso, a stari natovci iz daljine brodovima i avionima. A Rusi i jesu nasa braca. Kad je trebalo stavili su veto, kad smo ih zamolili za pomoc, pomogli su nam, donirali, poklanjali, skolovali besplatno. A sta su nam Ameri dali osim Hamera i Bombi. prvo napravili stetu od vise milijardi dolara, a onda kao daju nekoliko miliona. I opet neka hvala, od Amera nista.

AL

@Bob
Mi uopste ne moramo u NATO. Pogledajte Finsku, Austriju, Svedsku…Jedino kada bi trebali uci u NATO je ako bi u okviru pregovora KiM bilo makar „formalno-pravno“ u vidu zajednicke spoljne politike i nezavisnog svega ostalog bilo vraceno u sastav RS(sanse su male, znam). Tada i samo tada bi trebali uci odmah .

Malo istorije: Za pocetak RV nam je preslo na mlazne avione donacijom SAD. Pocrkali bi od gladi da nije bilo „Trumanovih jaja“. Nema moderne industrijske proizvodnje koja je nesto vredela da nije dosla iz SAD cesto i besplatno, zatim krediti, trgovina, a kad nam je pretila invazija SSSR, znali smo da trcimo NATOu u pomoc. Sve je to rukovodstvo, prvenstveno komunisticki diktator pogazio zarad ostanka na apsolutnoj vlasti.

Nesto novije?
Nama je trebao veto kada su nam pretile najgore moguce sankcije, nismo ga dobili. Ljudi su gladovali i smrzavali se zbog toga. Nismo dobili ni delove ni naoruzanje kada nam je trebalo, a nas neprijatelj je dobio….

Podrzavali su mafiju u CG i oprali ko zna koliko milijardi, a nas odvojili od mora. Poklonili smo im naftu industriju, a tehnologiju za istu smo tehnologiju dobili od SAD. Za uzvrat? Nista, ni taj mrtvi gasovod.

Ok donirali su nam 10 Migova 29 sa kojima ne znaju sta da rade i hvala im, mogli su i da ih ne doniraju. Ali evo paket ekonomske asistencije EU je 3 milijarde za Srbiju, pored onih 100 miliona koje dobijamo svake godine kroz sredstva o stabilizaciji i pridruzivanju. Koliko cemo dobiti od Rusije?

Ne kazem ja da je Rusija „zla“, nije, ona samo radi u okvirima svojih interesa, samo nama je „manevarski“ prostor tu mnogo uzi nego sto mislimo jer smo odvojeni od njih.

Da stajemo „rame uz rame“ sa njima, bili bi podjednako glupi kao Ukrajinci koji su utripovali da ce in NATO zastiti od Rusije….da kako da ne. Da su samo nastavili normalne odnose, ne bi nista bilo.

Ne razumete koji su izozovi pred nama i da nam SAD trebaju.

Nije ni meni pravo sto je tako, nije ni meni drago sto smo ponizeni 90ih, ali ako ista smo naucili, to je da nam trebaju saveznici koji mogu najvise da ucine u datom trenutku.

Am

@Tedy

thank you very much for this link. This is proving Romania is the smartest country from the Eastern Block when it comes to geopolitics.

Yo

@AL-41F1

Vašem najnovijem komentaru se nema šta prigovoriti, eventualno se može dodati to da je „neformalna“ rezultanta interesa Istoka i Zapada (da, postoji tzv. duboka država i Kominterna je njen parner/filijala) vodi u smeru stvaranja Srbije kao neke vrste evropskog Mexica/Kolumbije – a to nam nimalo neće prijati ma koliko se pojedini trudili i „vozili“ da u tome vide simbiozu nacionalnog i ličnog interesa.
Naša najmoćnija geostrategija nije bila oličena u vidu para, kupovina i sl., već u ljudima poput Pupina – koji su danas gotovo u rangu državnih neprijatelja – potpuno nepoželjni…

Am

@Bob

puno reči, a malo činjenica:

> Hrvati u Ukrajini i Avganistanu, isto i Crnogorci, kao topovsko meso

KIA, Avganistan: 2355 USA
CRO: 1
MNE: 1
Ukupno: 3502

Ne znam, ili nisu meso ili ovi nemaju topove…

@Tucano

> Vi uporno pricate o politici. Ovde se radi o vojnim stvarima.

Amateri o taktici, generali o logistici :)

Ze

@AL41-F1

Veliki pozdrav za Vas. Uživam čitajući Vaše i komentare još par ljudi na sajtu. Apsolutno se slažem da je krajnje vreme da se okrenemo Americi maltene po svaku cenu! To nam je jedini spas. USA, EU, to je naše društvo, istorijski (pre komunističkog zla) i civilizacijski. Niko nas neće terati da se odreknemo svoga identiteta, pravoslavlja i slično. Kosovo neka niko ne spominje, izgubljeno je onog sekunda kada su naša vojska i policija napustile tu teritoriju.

P. S. Voleo bih da razmenim više mišljenja sa Vama, možete mi se javiti na mejl bmwmunze@gmail.com. Mislim da dosta mogu naučiti od Vas, naročito ako ste zaista inženjer kako ste napisali u jednom postu.

Još jednom, veliki pozdrav Vama.

Ivan Tomić

Bo

Al

Ponavljam od Amerikanaca nista. Ponavljam, bombardvanjem nacinili stetu od nekoliko milijardi, a doniraju 100 miliona. Neka hvala.

mi

Živojin Banković
Vrh analiza, hvala

Odgovori
Ju

Zaista, vrh vrhova! Jedino rješenje za vas je T/FA 50, vidim pišu kako je skup, ja mislim da i nije s obzirom sta sve nudi i da se jednim udarcem puno toga pokrije i objedini!!!

01

Ako bi se pravio redosled kriterijuma onda bi ovako recimo moglo biti:
1. M346 ( trenutno najbolja opcija jer avion bukvalno ima sve plus na perfidan nacin dajemo do znanja da smo okrenuti i zainteresovani za zapadnu tehniku )
2. Kineski L-15 ( savsresni odnosi sa Kinom, plus neka vrsta mogucnosti vida saradnje i pregovora za J-10C ako bi se on dovodio kao kandidat )
3. JAK-130 (pa standardno, okrenuti smo ruskoj tehnici a i Rusi su nam vec nudili Jak-ove)
Sto se tice broja, mislim da ne treba nabavljati manje od 20-25 komada

Odgovori
DO

Lepo si ovo rekao,samo sam misljenja da je JAK-130 na prvom mestu uz italijanski avion,obzirom da su poceli kao zajednicki projekat Rusa i Italijana.
Potpuno se slazem za broj aviona JAK-130,dve eskadrile jedna za obuku i druga za jurisne zadatke.

Vl

DOK
I L15 je brat navedinim avionima. A možda i najviše nudi za najmanje novca.

V

Svi znamo da je kupovina naoružanja prvenstveno strateška politička odluka, pogotovo kad se radi o letjelicama i zato ovu potencijalnu nabavku treba gledati iz nekoliko aspekata.
Srbija se nalazi u veoma složenoj geopolitičkoj situaciji, pa odabir ne možemo svesti samo na ono što bi tehnički bio najbolji izbor. Miloradović je bio poprilično jasan o tome što bi za Srbiju bilo idealno, a to je sve ono što se očekuje da T-7A Red Hawk jednog dana postane; jeftin u nabavi, pristupačan i jeftin za održavanje (SAAB filozofija), jednomotoran i supersoničan višenamjenski školsko borbeni avion koji će po potrebi moći i uskočiti u air policing ulogu. Sama vizija proizvođača gdje vidi T-7X kao zamjenu za F-5 i Alpha Jet flotu govori da će razvoj ići u tom smjeru. Sad je samo pitanje za kada Srbija planira nabavku ovog tipa letjelice, jer T-7A, odnosno taj njegov školsko borbeni derivat neće biti spreman još dugo godina, moguće i cijelo desetljeće. Povrh svega onda dolazi i moment glasanja u kongresu da li Srbiji prodati taj avion? Naravno, ako u međuvremenu ne postoji već dogovoren politički deal, gdje je kongres samo formalnost.

Ako se kupovina želi obaviti u bliskoj budućnosti i traži se „bang for the buck“, onda kandidata treba tražiti u Rusiji ili Kini.
T-50/FA-50 je trenutno najbolja opcija, ali je daleko preskup, a slična je situacija i sa M-346.

Ako G4 i Orlovi još mogu da lete nekih 10-15 godina, onda je moje skromno mišljenje da se definitivno isprati razvoj T-7 i da se ne žuri s kupovinom na istoku, osim ako baš nije nasušna potreba.

Odgovori
Ni

Prosto, jednostavno i logicno L-15 i to sto vise. 10ak nekih kao SU-35 ili F-18 i zavrsen posao. Ostalo nek rade bespilotne letelice.

Odgovori
9.

Koji god lovačko-bombardersko-trenažni avion da uzimamo treba da zadovolji sledeće kriterijume.

1.da se može privremeno dorađivati i nadograđivati bez da se proizvođač istog nešto puno pita i smeta
2.da može poletati sa travnatih i nepripremljenih površina
3.da po svaku cenu sadrži što više opreme i naoružanja proisteklog iz proizvoda domaće pameti čak i po cenu inferiornosti istih u pogledu tt karakteristika, a sa ciljem unapređenja domaće industrijske baze
4.avion ni po koju cenu ne sme biti oklopljen iskustva iz ratova 90ih nam govore da oklopljen avioni nisu dobri jer ih nikada nemamo kad nam trebaju
5.avion mora biti isključivo dvosed radi povećanja naleta pilota pri manjim troškovima leta
6.avion se mora sklapati u Srbiji
7.ukoliko bi želele da taj avion koji izaberemo, kupe i prijateljske i nesvrstane zemlje (Libija, Nigerija, Kamerun, Urugvaj… ) , za sklapanje i obuku kadra bila bi zadužena Srbija.

Odgovori
Mi

To sve su G4 i lovacbombarder koga SFRJ nije zavrsila…..

no

Evo liste proizvodjaca koji ce pristati na takvo sta:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_radio-controlled_model_aircraft_kit_manufacturers

Alternativno, predlazem smanjenje konzuma opojnih tvari….

Mi

Svaka čast za detaljnu analizu Živojine!! Već godinama, a ponaručito u zadnje vreme ima dosta rasprave i netačnih umišljanja o avionima ove klase i našim potrebama.

Sada se vidi koliko Yak-130 nije u mnogo čemu dorastao dobrom broju svojih vršnjaka sličnog izgleda. Takodje sporiji je od ostalih, i sa najmanjom brzinom penjanja!! Jedino bi ga voleo videti u našem vazduhoplovstvu ako bi se MiG-35 dobro plasirao i mi ga kupili.

Supeersonični Kinez, Italijan, i Korejanac su super. Svaki bi nam odlično legao. Jedino je cena i politika pitanje.

Moram priznati da mi se T-7 najviše svidja, a i najbolji će biti ubedljivo. Ako ga budu doveli do punog potencijala zmaja, biće ne samo najbolji letač, već i daleko najsposobniji od svih navedenih. Jedino ga ne bi izabrao (kao ni bilo koji drugi od amera) jer verujem da nam Amerika nikad ne bi prodala rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa. Boingov F-7 će ostaviti i Korejanca i Kineza i Italijana daleko iza sebe.

Živojine hvala vam!

Odgovori
Mi

Pažnju javnosti smo izgleda postigli :-)

https://www.thedrive.com/the-war-zone/35224/australia-serbia-emerge-as-first-potential-t-7a-red-hawk-jet-trainer-export-customers

Kakvi su planovi na politickom nivou, i po koju cenu
ostaje da se vidi.

Vl

Miloše, L15 je nadzvučni zahvaljujući ruskim motorima koji idu i u nove Jak-ove.
Jak 130, L15 i M346 su klonovi…
Na osnovu ćega izvodite zaključak da je T7 toliko dobar aparat kada još nije uveden u upotrebu tj o njemu nema bitnih informacija?
Još ako ga budu stavili u Cloud (kao i druge avione iz svoje produkcije) ugasili smo ga potpuno…

AL

@Vlad
Nije to 1.9tdi konverzija za Golf 2.
L-15 koristi Ukrajinske forsazne, ne ruske motore.
Pogonska grupa se mora sertifikovati za svaki avion. To je jako skup i dugotrajan proces. Rusija nije zainteresovana da od Jak-130 pravi „borbeni nadzuvcni avion“ jer joj ne treba i ne odgovara, tako da bi mi to morali da platimo. Morali bi i da platimo integraciju, settifikaciju i ispitivanje radara koji bi po prilici stvari, ako zelimo iole moderan sistem, morao biti zapadno evropske ili izraelske proizvodnje ciji SUV nije kompatibilan sa ruskim raketama.

Jel vidite vi koliko je apsurdno? Jak-130 nama nikako ne odgovara, osim ako necemo da pravimo najgori moguci kompromis, kako tehnoloski, tako i politicki. To je glupo resenje.

Mi

@Vlad

Zbog svojih razloga Rusija se odlučila da napravi to što se danas zove Jak-130. Italija i kina su te „klonove“ zamislili drugačije i od početka razvili u nešto što je ispalo 50% moćnije, pa i više u zavisnosti kako se gleda. U slučaju Korejskog FA-50 još jedan stepen više. Ako Rusi odluče da naprave neki Jak-230 koji će biti konkurent to je druga stvar. Medjutim nisu to uradili na vreme jer im nije trebao takav avion. Sada je verovatno kasno jer ih ima gomila kao što vidimo iz priloženog.

Razlog zašto mislim da je Boingov F-7 najbolji je jer je najmodernija platforma za sve što nama treba spakovana u malom paketu.

F-7 je evolucija jednog od najuspesnijih americkih lakih aviona F-5\T-38 a gene vuče i iz novog Gripena. Švedjani imaju ogromno iskustvu na polju praktičnih lakih višenamenskih aviona sposobnih za sve i u svim uslovima. Pa bolje kombinacije lakog višenamenskog ne možeš zamisliti.

F-7 je po meni pravi mali Gipen-F. Verovatno samo za 10% manji. Upravo za zemlje sa kao Srbija, Hrvatska i mnogi drugi sa manjim vojnim budzetima.
Ako ga budu napucali do svog punog potencijala, biće upravo uno sto nama treba a to je super laki visenamenski avion 4++ generacije koji moze da zameni za G-4, J-22 pa i MiG-29 ako bi dobili rakete sredljeg dometa.

Postoji šansa da neće hteti da prave sami sebi konkurenciju potencijalnim kupcima F-16V .
Poznato je da ameri vole da forsiraju prodaju svojih skupljih aviona i onima kojima ne trebaju.

Ali postoji dobra šansa, i ja u to više verujem, da će upravo dati sve od sebe da napucanim F-7 privuku nove musterije i politicki i kao kupce naoruzanja. Videćemo.

Slažem se sa vama 100% da postoji taj mali problem gde amerika jednostavno danas kontroliše savremeno naoružanje koje izvozi, ili bar uslovljava kupce i ograničava korišćenje istog. Primer: Egipat F-16, Pakistan F-16..ima toga još. Može im se pa gledaju da je svaka prodaja automatski i garancija da nisi opasnost po buduće interese.
Takodje kao što rekoh više puta za Srbiju kupovina američkog isključuje svaku šansu pazara raketa većeg dometa od Aim-9x !
Pozdrav 🍻

B

@AL-41F1

Znaci Rusija nema moderan radar. Izvini ali nesto apsurdnije nisam procitao. Izgleda mi da dosta toga uspete da razlozite ali kad je potrebno sabrati dva i dva nikako ne uspevate. A to izuzetno kosta.

AL

@B
Nemaju nista sto moze da stane u Jak, a da je moderno, to je problem. Zuk-m je solidan, impulsno-doplerski ali polako zastareva i prevelik je. Jedino sta je kompaktno da je bilo do skoro u ponudi su Osa radari za Mig-21 zaista skromnih mogucnosti, da ne kazem jadnih i jako zastarele tehnologije.

Rusija je naravno u stanju da razvije dobar radar za Jak, ali sto bi to radili kada im ne treba!?

Imaju ogromnu flotu odlicnih airsuperiority lovaca, mi nemamo.

B

@Al-41F1
Interesuje me vase misljenje o nekom od airsuperiority lovca (zapadne, istocne proizvodnje) i FA-50 (block20 ako postoji), ishod hipotetickog okrsaja, u scenariju brojcane nadmoci na strani FA-50?

AL

@B
Zavisi od sistema i tipa naoruzanja. Pretpostavljamo da se FA-50 brani.
Ako je odbrambeni sistem lepo uvezan, svi imaju IFF, svi su datalinkovani i naoruzani BVR raketama(Koreja je otpocela zvanicno i taj proces), sanse FA-50 su iste kao i kod nekog drugog lovca, recimo F-16 u toj ulozi tj. zavise od vestine pilota i taktike. Najveca opasnost je zapravo unistenje na zemlji krstarecim raketama(zato postoji disperzija)

U ofanzivnoj ulozi(kao airsuperiority) se on naravno ne moze koristiti jer nema noviost i dolet, kao ni Gripen-C/D, pa ni Mig-29(osim mozda 29M) ali nije ni namenjen za to, a nama i ne treba. Uz dobro standoff naoruzanje, moze drzati bilo koju vojsku na debelom odstojanju.

Mi

AL-41F1

Zanimljivo samo svaka prica ima drugi kraj ako pricamo o taktici

– FA-50 ima otporan radar i komunakciju na koje ometanje !?
– Vi garantujete kako FA-50 poseduje softver koji moze prepoznati frekvencije za IFF u slucaju ometanja ili podmetanja identicnog signala !?
– Vi garantujete kako cemo dobiti BVR rakete srednjeg dometa !?
– Sta tacno brani FA-50 bez podrske AWACSA !? Mislite kako VOJIN moze osmatrackim radarom dovesti mini “lovca“ u zeljeni polozaj, a pri tome ne bude gadjan od “teskih“ lovaca !?
– Koja tacno vestina pilota odlucuje u BVR borbi, a spominjete “dobro standoff“ naouruzanje, molim vas navedite, sto ostajete nedoreceni kad je FA-50 toliko idealan !?

AL

@Mig-29
1. FA-50 ima moderan full solid state radar(pride sa velikim MTBF).
2. Softver nema „avion“ nego IFF koji se uvezuje sa SUV. SUV je full digitalan, kompatibilan sa raznim sistemima raznih proizvodjaca(Da li cete BAE Systems, SALEX, Rafael, nesto svoje itd).
3.Narucimo rakete srednjeg dometa, dobijemo ih.
4. Brani ga PVO, drugi lovci, VOJIN i sopstvene rakete, gadja istom mogucnoscu kao i „teski lovac“ jer ima rakete istih mogucnosti(do duse manje bi ih nosio, verovatno 4-6).
5. Vestina da poznaje karakteristike svojih raketa, taktike upotrebe, adekvatne defanzivne manevre i da ima dovoljan broj sati da mu je sve to rutina, da je prosao BFC/ACM i da zna sta da radi ako dodje do „spajanja“.

Mi

AL-41F1

1. Ima AN/APG-67 koji je koristio F5 80′, ali “V4“ mu omogucava kao prednost jedino da ispali AMRAAM 120 i isprati malo vise ciljeva, taj vas Mean time between failures (MTBF) ama nista ne znaci ako store managment computer SMC ne moze razaznati kakve podatke prima o meti i salje podatke neophodne za lansiranje naouruzanja

2.Ja sam vas pitao koji model dobijate – to morate znati (posto bez toga nema smisla nabavljati, dakle vi se uzdate u zeleno svetlo od Amerike), vidite ima sve sto ste naveli samo neki nemaju softver koji usled ometanja :

– selektuje
– prepoznaje
– dekriptuje

3. Jel da, vi garantujete !? Ne dovodite u pitanje mozda priznanje Kosova pa onda mozda i dobijemo AIM-120C-5, mozda Korejanci nam prodaju direktno AIM-120C-7 ili jos bolje narucimo, a “oni“ nam zamrznu pare po ko zna koji put !?

4.Prvo morate shvatiti moja pitanja su vam postavljena na osnovu bojista u narednim dekadama. Ako se koriste moderna sredstva elektronskog ometanja suvise je opasno koristiti avion ako gadjate sa PVO sistemima. 80% sanse da pogodite svog – “pucate“ mu sa ledja, dok na njega ispaljuju neprijateljski “teski lovci“ rakete velikog dometa.Totalni apsurd sto vi napominjete, vi izgleda radite neki “policing“ i borite se protiv jedne pare iz “komsiluka“ zar ne ? Mesate malo vas mini F-16 sa ozbiljnim igracima !?

5.Nadam se shvatate kako funkcionise jedna raketa poput n.p.r. AMRAAM AIM-120C-7 nema dvostranog data linka, dakle takvu raketu vrlo lako ometaju svi sistemi, cak vrlo lako obmanjuju vucni mamci.A posle ispaljenje 2-4 rakete na protivnika vas mini-lovac postaje sta !? Jel znaju piloti kako VOJIN ima “ometanje odredjenog mesta“ – posto je stacioniran, mada najveci je problem gasenje svih vrsta komunikacija !? Mislite sistem poput n.p.r. Krasuha 4 je igracka !?

Ma

@Mig-29

PA hocete li vi konacno reci vase misljenje ili cete nastaviti sa tim katalogom pitanja? Ajde objasnite nam sta treba da se nabavi tacno da bi sve vase sumnje bile otklonjene. Hvala.

IFF ne moze tek tako da se ometa slanjem laznog response-a. Ja nisam upucen u detalje rezlicitih implementacija ali dovoljo bi bilo aplicirati kriptografski tehnologiju koja se koristi na intetrentu vec decenijama. Recimo najprostije simetricno sifriranje, avioni se na zemlji opreme opremljenji odgovarajucim kriptografskim „kljucevima“. Dovoljno je da se kao response na IFF request vrati sifriran time stamp (ili id letelice koja je poslala identification request) i tada je nemoguce sprovesti to sto vi opisujete.

Mi

Pitanje raketa VV srednjeg/veceg dometa je krucijalno kod biranja sledeceg aviona koji ce da nam brani nebo. Tu jednostavno nema zezanja. Bio to manji trenazni jednomotorac tipa FA-50, ili neki jaci srednji kao Gripen, ili J-10C. Namerno ne spominjem F-7.
Ako se odlucimo za avion zapadne proizvodnje da preuzme ulogu MiG-29 od 2032 ond mora da bude osigurano i bezuslovno.

Opcije za avione osim kineskih i ruskih onda su:

Mi

Mayer

2.
Vidite morate proveriti informacije pre nego iskomentariste, ovako malo je reci neozbiljan komentar.Ako niste upuceni, nemojte molim vas davati zakljucke tipa “nemoguce“.

Osnovno poznavanje u fizici i hemiji kaze kako postoji etar, a posto se vezujete za IT tehnologiju u ovom slucaju koristite “signale“ koji koriste iskljucivo WI-FI tehnologiju.Tu imate termin “interoperabilnost“ koji jedino funkcionise kad imate “kompatibilnost“ i “standard“ posto hemijski etar nije svuda isti.

Kad to prvo savladate shvaticete kako signal dolazi iz jednog pravca u etru prema “aparatu koji prima signal“.Dakle zavisi sa koje daljine ga saljete i koji intezitet ima kad prolazi odredjeni prostor.Pa onda dodjemo na teoriju relativnosti pomocu koje konkretno radi vas aparat koji prima signal i kalkulise validnost istog.

Vas opis funkcionisanja IFF je krajnje smesan, posto vi imate kontsantan signal preko zicnog kabla i automatski prelazite na proces desifrovanja kodiranog signala.

1.
Ja kao i ostali koji ozbiljnije pokusavaju resiti ovaj problem nemam idealno resenje.Niko do sad nije uspeo “skoloskim“ avionom zameniti visenamenski borbeni avion.Jedini napravljen veliki pomak jeste “softver“ skolskog aviona koji vec u nekim modelima doprinosi realnim taktickim simulacijama.

Pilot obavlja sve radnje kao u visenamenskom avionu samo oseca pritisak G sila i pritisak kad brzo mora odabrati jednu od vise ponudjenih solucija.Taj isti softver onda tehnicarima na zemlji nakon leta prenosi podatak o opterecenjima, kad se i koliko avion nalazio u limitiranim situacijama.Nakon toga podaci zavrsavaju u simlatoru koji prenosi novim generacijama vec “stara“ iskustva.Tako se dobija jeftin cas naleta u realnim TT uslovima prilikom upotrebe “skolskog“ aviona.

“Laki lovac“ u ovom slucaju moze nadoknaditi svoju malu nosivost i nedostatak “ozbiljnijeg“ radara jedino uz pomoc UAV letelica koji mu mogu biti u pratnji.Jedino tako nadoknadjuje svoj mali kvantitet u siromasnijim RV.

Nadam se shvatate poentu

Milos77

Tako je dzaba sva prica ako VV rakete nemaju efikasan isti ili duzi domet, tacnije nemamo tehnickih saznanja o nefikasnsti algoritma za samonavodjenje ili nemamo opciju koji isti moze nadograditi sa postojecim sistemima u sopstvenoj upotrebi.

Mi

Ljudi sad sam sve ukapirao ..(4ta piva..omatorilo se). Amerika je ukrala iranski dizajn evoluiranog dvorepog F-5 Saeqeh „Thunderbolt“ i napravila naslednika za trenazera – dvorepog Nortropa T38!
https://en.wikipedia.org/wiki/HESA_Saeqeh
Pljunuti !!:))

Ć

Puk T/FA 50 us bogat offset ,krajem decenije puk tada aktuelnih Suhoja,pa nek košta šta košta.

Odgovori
Д

Juznokorejski avion T-50 nudi puno mogucnosti i prevazilazi konkurenciju, ali je i znatno skuplji. Opet tu bi bio i odlican offset, i vratilo bi se ulozeno. Ali mi smo mali pa ce politika a ne potreba odluciti i struka odluciti.

Odgovori
Tu

T 50 nije ozbiljno resenje za Srbiju. Njega niko u MO i ne razmatra kao opciju. Tako da ga mozete precrtati kao mogucnost.

Vl

Tucano
Za avion koji je najozbiljniji od svih pomenutih aparata, smatrate da nije dovoljno ozbiljan za nas?
Obrazložite vašu tvrdnju…

Bl

A kako bi bilo da Srbija i Hrvatska jednom za svagda „progutaju zabu“ nadju se na Dunavu u nekoj kafani, dobro se narakijaju i traze od Juzne Koreje 50 aparata. Cena bi bila sigurno mnogo bolja. Dobrodosla i BiH pa i S.Makedonija. Zamislite zatrazimo zajedno 50-100 kom… Masala. Ja

Odgovori
Ni

Onda bi to bilo bacanje para, u takvom nerealnom scenariju bolje da onda kupe svi Pipistrele za aeroklubove…

Mi

T-7A (borbena verzija) ili FA-50 samo sto bi u oba slucaja bilo potrebno zamjeniti Lastu sa necim kao sto je PC-9, PZL-130 Orlik ili EMB 312 Tucano. Mozda bi se trebalo nastaviti sa daljnjim razvojem Kobca?

Odgovori
Mi

Kada malo bolje razmislim L-15B bi zadovoljio, ipak moze da dogura i do M1.4 sa V-V naoruzanjem. Ako bi mogli da ubacimo , recimo Izraelsku elektroniku ……puna saka brade

Du

Napraviti tender, pa neka nam zainteresovani posalju ponude..Odluciti se za one koji daju dobar odnos cena/kvalite i jako vazno neka prijateljska zemlja koja nam nece odmah uvesti sankcije na prvi mig amera ako dodje do nekih problema..Ja licno sam za Ruski Jak /130..Ne samo zato sto je Ruski, nego mi deluje mocno i potentno.Naravno ako se ubaci radar i sve ostalo sto je potrebno…

Odgovori
Dj

Srbija je socijalisticka zemlja 6p posti je drzavno vlasnistvi u kapitalizmu postoji tender toga kod nas nema od 45e pozz

М

НИЈЕДАН авион, док се не одреши кеса за ракетну пво: 4 дивизиона с-350 и бук-м2 да „попуни рупе“ !!! Прво пво, то је ваљда свима јасно, па после тога нека купују и авионе и хеликоптере колико год хоће.. па и те јуришне којима овако опкољени немамо на кога јуришати. Немојте само мислити да се чак и сада у ова времена не може поновити 1999.! И тада нико није веровао да ће бити бомбардована једна суверена земља у сред Европе и то зато што се брани од тероризма. 1999. је опомена за сва времена, земља нам је била разлупана. Пво, авиони су задња рупа на свирали.

Odgovori
TT

PvO bez Lovacke komponentne RV prosto ne moze da funkcionise, a da bi imao tu komponentu moras imati i trenazne avione za pilote. Ukratko: ne postoji nista vaznije i sposobnije od RV jedne drzave, a ako mislite da ratujete sa SAD onda zaista ne znam koliko vam raketa treba za taj PVO posto jedan razarac iz 6. flote nosi 90 krstarecih raketa, a SAD ih imaju oko 70 .. Pa sad, saberi dva i dva ..

Sr

Slažem se sa vama. Jaka PVO je presudna za odvraćanje od napada.
Ako budemo dobili FK-3 to je dobar potez da mnogo ojačamo PVO na jeftin i siguran način. FK-3 je moćan i žilav sistem napravljen na bazi iskustva i elemenata S-300 i sistema Patriot. Kinezi umiju da dobro iskopiraju, baš kao i Japanci sredinom prošlog vijeka koji su kopirali i nadmašili originalna rešenja koja su kopirali. Ali mislim da nećemo dobiti ništa kinesko, na žalost, prije izbora u Americi. Kineski trenažni avioni su takođe dobri i nude puno za malo novca. Čemu koreanski FA50 za puno para kad bi bili uslovljeni političkim ustupcima i približavanju NATO-u. Šta će nama NATO i čemu bi tada služili. Vjerovatno bi ulaskom u NATO dobili par novih NATO baza u Nišu i Valjevu uperenih protiv Rusije. Čemu sve to vodi? Sa Kinezima je čista računica, ne traže baze, nude solidnu tehnologiju za malo novca, pouzdani su partneri i tačno znamo šta su im interesi. Što se tiče Amera i Rusa sa njima se nikad ne zna na čemu ste i njihova dnevna politika se mijenja kao i interesi zavisno od situacije. Mislim da je glupo kupovati bilo šta od Amerike i vezati se tehnološki za nepouzdane partnere koji škrtare sa transferom tehnologije i rade lukavo. Mogu nas izraditi kad god hoće i oslabiti našu odbranu, jednostavno nam ne šaljući potrebne rezerne djelove koje sami ne možemo proizvesti. Kina voli trgovinu i tu su računi čisti. Plati i dam ti sve što ti treba, a imamo slične teritorijalne probleme i podržavaćemo jedni druge na politčkom planu. Sa Amerima malo trgujemo, a sa velikom Kinom vrata nam se mogu otvoriti još više za izvoz prehrambenih proizvoda i mnogo toga drugog. Sa Kinom imamo šanse da preživimo, sa Amerikom smo na tankom ledu. Sa Rusima takođe možemo dobro sarađivati i trgovati ali bez nekih pompeznih očekivanja da će nas braniti ako bude bilo potrebno. Branićemo se sami ako budemo imali sa čime, a Zapad treba da stisne petlju da bi nas napao opet zbog Kosova ako dođe do sukoba jer Albanci stalno provociraju pod dirigentskom palicom Njemačke. Njemačka želi da zavlada Balkanom da bi došla do juga Balkana i da bude što bliže arapskoj nafti i gasu. Otud tolika briga Njemačke za sirijske i ostale izbjeglice, čista računica na duge staze, a na štetu Srbije i drugih balkanskih država. Zato, osloniti se na Kinu vojno i umjereno ekonomski, takođe na Rusiju ekonomski, a ako Trump pobijedi u Americi, razmisliti o većoj ekonomskoj saradnji ako budu željeli da budu fer u vezi Kosova.

Р

1.Ловац ПВО:МиГ-35
МиГ-31
2.Ловац бомбардер:МиГ-35
3.Тактички јуришни авион:Су-39
4.Бомбардер:Су-34
5.Извиђач:МиГ-35
Су-39
6.ВОЈиН:Бе-А100
7.Транспорт:Ил-76
Ил-112
8.Танкер:Ил-78
Уз сву пратећу музику пуна капа.

Odgovori
TT

MIG-31, A-100, hahaha sta? :S

Sa

Bice kao sa tenderom za LA. Svi (sem Svedjana) poslali odgovore i ponude, a mi se nakasljali i okrenuli glavu zvizdeci kao da nismo nista ni pitali. I onda posle par godina navlacimo polovne MiG-29.

Odgovori
ma

Tesko ke u ovom trenutku izabrati avion koji se trazi. Svi predstavljeni imaju svoje vrline i mane. Neki imaju tehnicke nedostatke, drugi preskupi za takvu namenu, treci politicka realnost, cetvrti nemaju odgovarajuce skolsko-borbeno-jurisne sposobnosti, peti jos nisu zavrseni itd…

Smatram da je ova namera za bilo kakvo proglasenje pobednika buduceg skolsko-borbenog pa jos i jurisnika apsolutno preuranjeno. Sem ako se odustaje u krajnjem slucaju od modernizacije Orlova sto je malo verovatno. Za 10 do 15 godina mnogo sta ce se promeniti u tehnickoj sposobnosti samih aviona koji nisu dovrseni ili imaju tehnicke nedostatke zatim cene, politicka tumbanja i pretumbavanja i ne treba se zaletati prerano u odabiru skolsko borbenih ili jurisnih aviona. To isto vazi i za lovacku avijaciju s tim sto je ona kompleksnija i jos teza za odabiranje pravog visenamenskog aviona.
Ovde se dodaje cak pored skolsko borbenih i jurisnih zadataka vrsenje i airpolicing sto je apsurdno za nase podneblje od „strucnjaka“ kako se neki predstavljaju ovde. Da li jos da dodamo da takvi aparati mogu vrsiti operacije i u svemiru pa da bude sve komplet?
Smatram da je nabavka novog visenamenskog lovackog aviona apsolutni prioritet u narednih 10tak godina i vrlo ozbiljna modernizacija PVO sistema veceg potencijala od onoga sto mislim da su nase vodje zamislili sa ustedama kako isticu.
Pored vrlina i mana i nedostataka mislim da su ovi skolsko borb. jurisnici ozbiljniji kandidati i naravno ako dodje do nekih drasticnih politickih promena prema nama.
To bi mogli da budu T7 uz naravno dalje osposobljavanje za zadatke koje strani kupci zahtevaju, veliku ulogu ce igrati i njegova cena.
Zatim Jak-130 uz takodje dalju doradu, cena povoljna.
Zanimljiv mi je i ovaj kineski L15.
Italijanski M346 tu je politika i eventualno cena problem.
Za ono sto bi nama potpuno odgovaralo u ovoj kategoriji aviona koji su predstavljeni sa sve tri funkcije koje se traze mislim da nam ni jedan avion u ovom trenutku ne odgovara u potpunosti.
Zato ne treba vrsiti ishitrene poteze u ovom trenutku. Da li je to politicki potez radi skretanja paznje javnosti od drugih velikih problema koje imamo vreme ce pokazati.

Odgovori
pe

Ima gresaka u tekstu oko najboljeg aviona sa odnosom cena/performanse, najeftinijeg za kupovinu, let i odrzavanje sa mogucnoscu ostvarenja cak i remontnih sposobnosti u Srbiji za isti avion ako bi se izvrsila odgovarajuca nabavka – FTC-2000G.

FTC-2000G je jedina borbeno i skolska platforma sa sada odmah dostupnom paletom naoruzanja koja moze da obavi sve moguce postavljene zadatke – napad na zemlji i moru, napad na ciljeve u vazduhu ukljucujuci i one borbe poznate kao BVR, napad na ciljeve neprijateljske PVO i VOJIN u cilju suzbijanja iste, kao i zadatke obuke…

FTC-2000G npr moze da koristi i lansira protivaradarske rakete cm-102 dometa 100km, SD-10 radarski samonavodjene rakete dometa 100km, CM-705K protivbrodske rakete dometa 70+km, laserski navodjene planirajuce bombe LS-6 od 250 i 500kg kao i druge laserski navodjene bombe dometa i preko 70km, druge razne laserski i tv navodjene rakete itd…

Od avionike spomenucu pored radara i MFD koji se podrazumevaju da FTC-2000G im super brzi sirokopojasni link za vezu sa zemljom i sa drugim avionima koji omogucava masivan prenos podataka a od ne manjeg znacaja su mogucnosti podvesavanja raznih vrsta kontejnera sto za elektronsku borbu sto za izvidjanje. Naravno tu je i HOTAS.

Koja druga od pobrojanih platformi borbeno/skolskih u ovom tekstu moze da podvesi danas bilo sta slicno od naoruzanja za borbu u vazduhu, na moru i kopnu i da je velikog dometa kao opsiana sredstva a koje ide standardno je u ponudi proizvodjaca i da pritom kosta oko 15 miliona USD a jeftina je za let i odrzavanje?

FTC-2000G je kompletno projektovan kao novi avion i unapredjen je u odnosu na FTC-2000 koristeci savremenu CAD/CAM tehnologiju.

Pravo shvatanje FTC-2000G ako ga vec zelimo porediti sa nekim uzorom/avionom je da je to jeftina verzija JL-17 sa kojim pak i deli neke elektronske komponente kao i deo naoruzanja.

I da dodam za sve „upucene“ kojima bi T-7A mogao da bude „bombarder“ savrsen za nas on to i zaista moze da bude tako sto pilot u kabinu pre poletanje unese par bombi a onda u toku leta otvori kabinu pa pocne da baca bombe – borbena verzija T-7A nije u proizvodnim planovima proizvodjaca ali kako naravno ispade jeste u nasim informerskim i proizvodjacevim marketinskim kada opipava moguce trziste za prodaju verzije aviona koja u razvoju i proizvodnji ne postoji ni na papiru.

O tome da kod T-7A neko moze klikom na dugme da onesposobi celu flotu tog aviona pred let da ne pricamo zar ne….Taj „kvalitet“ nije ni bitan…Network-centric warfare u pravom smislu te reci za one koji vole te pojmove…

Za one koji misle da ce Kongres SAD da se preokrene u nasu korist kupovinom naoruzanja pa sve i da kupoimo desetine MILIJARDI naoruznja od SAD-a – sta reci sem da se tako ne preokrecu politicke prilike u SAD-u…To se radi drugacije i moze i za mnogo manje para ali treba znanje i ideje – kako sta i gde…

Saradnja sa Kinom kupovinom FTC-2000G nam otvara sutradan vrata prvo mozda i za JF-17 kao direktnu zamenu za postojece MiG-29 a kasnije ili pre i za FC-31 kao jedini prolaz Srbije u buducnosti za nabavku tzv 5 generacije aviona, sve ostale opcije nabavke kod drugih drzava nam za male pare to ne dopustaju….

O tome da neko moze da obustavi kriticnu isporuku delova od pojedinih drzava sa zapada ako im se nesto – bilo sta – ne svidi oko Srbije a cije bi avione sa raznih strana sveta pa i Koreje(koja na zalost ne moze samostalno da garantuje sigurnu isporuku svih delova za FA-50 pa ni izvoz istih bez saglasnosti trecih strana) a koje bi mnogi rado ovde videli a da o odrzavanju tih aviona, ceni i remontu i ne razmisljaju i time prizemlje tu i takvu flotu aviona ne treba trositi reci vise od ovog pasusa…

I za kraj FTC-2000G je bolje naoruzan od naseg postojeceg MiG-29 caki i buduceg nekog MiG-29SM kroz modernizaciju pa razmislite i malo o tome koji je kvalitet za RV i PVO bitan da li onaj za parade ili onaj za borbu posto mi se cini da FTC-2000G nekima ne izgleda lepo te onda im nije ni bitno sta sve taj avion za male pare moze da uradi i pruzi te samo daj nesto „fensi“ i ostalo kao da je avion gadzet a ne borbeno sredstvo koje mora sire da se sagleda u smislu broj jedan cene nabavke, cene leta, cene odrzavanja, zatim mogucnosti odrzavanaja i mogucnosti integracije domace industrije u tu skupu nabavku, opste borbene mogucnosti i palete naoruzanja, potrebnog broja aviona da se sto bolje i uspesnije ostvare svi zadaci a ne samo minimalan broj aviona za neku svrhu a koji ce vremenom kako ispadaju sa duznosti poceti da sluze za ukras, sve pobrojano bi trebalo da budu glavni razlozi za odluku i kupovinu a ne svidja mi se ovaj ili onaj…Svidja se i meni mnogo sta ali kada se neke stvari porede u uslovima kada se ima ograniceno finansiranje a ne beskonacno mnogo para, tada se neke stvari moraju drugacije sagledavati i za sto manje para dobiti sto vise muzike….

Odgovori
ve

FTC 2000G je zaista avion koji na papiru ima odlicne karakteristike.Da li imate pouzdane informacije o tome kako se ovaj avion pokazao tokom eksploatacije,koji su najcesci kvarovi,koliki je zivotni vijek zmaja,koliki su resursi motora?

Na

Veoma argumentovano obrazlozenje, odnos cena kvalitet je na strani kineza, a tu je jos jedan argument, kvantitet u odnosu na raspoloziva novcana sredstva. U ratu prilikpm izvrsenja dobrog dela zadataka bitan je kvantitet, a sa cenama kineskih aviona mi bi mogli da, ostvarimo za iste pare koje je recimo Bugarska dala za f16, napravimo kvantitativno ozbiljnu prevlast u odnosu na Bugare, a da pritom Jf-17 block 3 ne zaostaje mnogo po pitanju mogucnosti u odnosu na f-16 block 70. Uzgred da dodam da mi je američka demokratija bliza od kineskog komunizma, ali za nase potrebe i nas dzep kineske letilice imaju prednost.

Mi

Po čemu smatrate da FTC-2000G mozda ima bolje sposobnosti od MiG-29? Avion je duplo sporiji a radar i naoruzanje nisu bas jasni javnosti. Ipak je to derivat trenažnog JL-9(FTC-2000), tojest teža i malo sporija varijanta zbog toga.
JF-17 Blok 2 a ponarucito Blok 3 su vec mnogo ozbiljniji avioni. Blok-3 bi vec mogao da zameni MiG-29SM. Ovi iza tesko ili nikako.

pe

@vesko

Takve pouzdane informacije necete nigde u celosti javno naci a zavise od vise faktora od kojih cesto jedan moze da preokrene sve pa ne mora da znaci da je avion ovakav ili onakav vec moze i da znaci da je odrzavanje ovakvo ili onakvo, uostalom koje su to pouzdane informacije na istu temu za ostale avione, npr. za FA-50 ne postoje takvi podaci van onih dekalrativnih fabrickih, za TA-7 takodje a koji pored toga sto nema takvih informacija za njega ne postoji ni kao „bombarder“, JAK-130 ne postoji sa radarom pa ne mogu postojati ni informacije o tome kakav je u eksploataciji sa radarom, M-346 u varijanti sa radarom nije u eksploataciji vec na fabrickom ispitivanju itd…

FTC-2000G dolazi kao nov avion sa garancijom proizvodjaca, pored toga Srbija ima bogato iskustvo u remontu i odrzavanju klasa aviona skolskog G4 jurisnog-bombardera Orao i lovackog MIG-21 koji se na neki nacin preklapaju u FTC-2000G, nasi remontni zavodi i firme sposobne su I da proizvedu pojedine komponente za taj avion sa cime bi se Kineski dobavljac AVIC u slucaju odgovarajuceg ugovora sa Srbijom ukljucio u prenos odgovarajucih tehnologija i licence za neke od delova da se proizvode kod nas – npr. stajni trap, gumeni delovi, mehanicki delovi, neke el. komponente itd.

Motor za FTC-2000G mogli bismo dobiti mogucnost da ga remontujemo kod nas i time resimo najbitniju kariku u sistemu odrzavanja tog aviona i istovremeno time dugorocno spustimo troskove odrzavanja. Podseticu da WP-13F i ostale derivacije tog motora koje se mogu ugraditi u FTC-2000G vuku poreklo od Tumaskog R-13 i verzije R13-300 koji smo mi uspesno remontovali I ugradjivali pri remontu u Momi i Zavodu Orao Bjeljina i za cija ispitivanja i remont u verziji R13 posedujemo odgovarajuce instrumente i opremu a eventualno neki nedostatak u opremi vezano pre svega za kompresor i lopatice kod EP-13F za potrebe remonta se moze dokupiti.

To sve omogucava da se uz minimalna ulaganja osvoji i remont motora za FTC-2000G. Za koji drugi od ponudjenih aviona bi to bilo lako izvodljivo I koliko bi kostalo da se osvoji remont motora za recimo M-346 ili FA-50?

Resursi motora za FTC-2000G nisu veliki iz iznose 900 sati ukupno(sa mogucnoscu produzenja za 300 sati nakon inspekcije) sa vremenom izmedju remonta od 300 sati.

Medjutim iako WP-13F nema neke ogromne resurse u pogledu trajanja on je jako jeftin za proizvodnju i remont te recimo da za finansijska sredstva potrebna za remont 1 motora za mig-29 moze se odraditi remont za oko 4-6 motora za FTC-2000G(zavisno od stepena ucesca domacih delova) cime se prakticno negira bilo kakav manji resurs motora u pogledu finasijskih izdataka u odnosu na i neke daleko savremenije motore a znatno skuplje motore.

Klimov RD-33 koji je u osnovnoj verziji MiG-29 radi boljeg poredjenja u prici oko remonta ima vreme izmedju remonta od 350 sati sa ukupnim trajanjem motora od oko 1200 sati. Nove generacije RD-33 traju duze ali i kostaju znatno vise – oko 5 miliona USD po komadu za nov motor. Za cenu prakticno par motora za najnovije modele MiG-29 moguce je kupit jedan FTC-2000 ili za malo vise para FTC-2000G te o cenama slicnih motora na zapadu necu ni diskutovati jer ne vidim svrhu odnosno nevidim jeftino odrzavanje u bilo kojoj kombinaciji sa istim inicijalnim sredstvima u nabavci.

Pored toga u Kini se planira ugradnja novih generacija motora u FTC-2000G bez prepravke zmaja sa znacajno vecim resursima u eksploataciji daljim usavrsavanjem motora cime ce se u buducnosti dalje unaprediti taj tip aviona a sto je svaakko od znacaja I za buducu eksploataciju.

Da ponovim, za razliku od svih ostalih pobrojanih aviona FTC-2000G je jedini tip aviona koji se sada odmah moze kupiti a da odmah pruza sve navedene nacine borbe na daljinu.

Domaca flota G4/Orao ne bi bila operativna na ovom nivou sada da nemamo dobrim delom sopstveno domace odrzavanje i bila bi davno prizemljena sto pokazuje koliko je lose oslanajti se samo na uvoz. Zbog nemogucnosti odrzavanja i remonta MiG-29 u celosti kod nas i taj avion je cesto bio prizemljen.

Cak i neke okolne zemlje – Rumunija i Hrvatska jos uvek lete sa MiG-21 sa motorima R-13 koji su jako jeftini za odrzavanje te iako zele da promene taj tip aviona sa tim motorom uvidjaju da sa cenama na zapadu jeftino ne postoji te da je potrebno daleko vise para samo za kupovinu a sve to bez dugorocnih troskova odrzavanja koji se prakticno ne saopstavaju van nekih startnih troskova nabavke.

U isto vreme recimo i to da Italija veliku operativnost flote postize samo na modelima aviona koje moze u velikom procentu sama da odrzava sve ostalo u pogledu operativnosti je upitno.

Slicno i Grcka je na primer u nemogucnosti da odrzava sama F-16 mnoge avione F-16 koristila je za prost kanibalizam i rasturanje da bi dosla do delova za avione koji trebaju da lete. Cak se i pri kupovinama aviona F-16 ali i drugih cesto unapred kupuju avioni za rasturanje u delove jer se nema mogucnost za adekvatno odrzavanje pa se zna sta sledi.

Turska ima problema sa odrzavanjem svojih F-16 iako je u koprodukciji tih aviona i istovremeno u NATO sto pokazuje da NATO sam po sebi nije garant operativnosti aviona a sto mnogi uzimaju zdravo za gotovo da je tamo sve mled i mleko i sve reseno.

Koprodukcija F-16 ako se malo dublje analizira ta situacija je postao prakticno drugi nacin da drzavama korisnicima tog tipa saopsti prava cena odrzavanja kroz ukljucvanje u proizvodnju da bi se dobila niza cena odrzavanja – cena nije ona sto ste mislili kada smo vas na prezentaciji informisali o ceni aviona vec morate uci u proizvodnju samim tim i ogromne investicije ako zelite da odrzavanje tih aviona odrzite koliko toliko prihvatljivim i stabilnim.

Zato sve zemlje koje nemaju neku produkciju vezano za F-16 i slicne tipove aviona pate od loseg ili ultraskupog odrzavanja tj. ako nemaju neki ugovor o koprodukciji ili licencnoj proizvodnji delova.

Juzna Koreja je isto lep primer zamlje koja je na vreme ukapirala tu problematiku odrzavanja i znacaja sopstvene industrije da su morali da udju u proizvodnju raznih delova pa delova motora iz vise investicionih ciklusa u svoju industriju da bi mogli sada imati visok i koliko toliko zadovoljavajuci nivo odrzavanja svojih aviona a niko ne postavlja pitanje cene tih investicija u proizvodnju delova vec samo gleda cenu aviona bez razumevanja slozenosti i problematike odrzavanja tudjeg aviona ako se ne prave delovi i ne poseduje tehnologija za remont.

Takav postupak Juzne Koreje sa investicijama u domacu industriju ju je i doveo da danas moze da nudi svoj avion T-50/FA-50.

Tako da svaka veca i skuplja nabavka aviona ali i helikoptera(o tome da sa H145 nismo dobili prakticno nista od prakticnog znacaja za domacu industriju van integracije naoruzanja cija ce prodaja drugima biti upitna necu sada trubiti nadaleko a trebalo bi mozda opet) prakticno i prilika za reindustrijalizaciju drzave a kako se ne moze sve odmah treba ici nekim manjim koriacima te je digitalni u pogledu elektronike FTC-2000G tim jedna logicna stepenica da se popnemo pre nego sto idemo dalje.

Cak je i SFRJ razumela zasto je neophodno imati domace modele te da se sve iako se moze uvesti nije uvek dobro.

Za kraj sto se tice kvaliteta FTC-2000G to je jedini prakticno avion od svih pobrojanih koji se aktivno uspesno razvija i za koriscenje sa nosaca aviona, mislim da je to dodatni pokazatelj i kvaliteta ako se zna koja sve naprezanja i uslove rada na nosacu aviona i na moru jedan zmaj aviona i elektronika na njemu mora da pretrpi.

Do sada potrosenim parama moglo se kupiti 36-48 FTC-2000G i kupiti nekoliko – 6 baterija BuK-M3 uz pride kojecega pa sami vidite onda sta bi bilo od veceg vojnog znacaja i sigurnost drzave – dosadasnje nabavke onako kako su tekle sa cvrckanjem svega i svacega a nicega dovoljno ili jedna ovako opisana.

@Milos77

Brzina avioan nije jedini presudan faktor u borbi da jeste gledali bismo naoruzani SR-71 do sada a nema ga, ponesto jeu taktici i sveukupnim mogucnostima aviona. A ponesto je i u tome da recimo za 600 miliona USD mozete na primer kupiti 40FTC-2000G ili oko 18 MiG-29M ili svega 8 F-16, dakel nesto je i u kolicinama pa probajte da dobijete vazdusnu borbu sa tim koliicinskim razlikama na nebu da vidite da nije sve u tome kakv je avion vec i koliko ga imas a ako ima iole priblizno slicnu avioniku i tehnologiju znacaj kolicine na bojistu raste drasticno.

Da je sve u tome kakva je avion pojedinacno a ne grupno i kolicinski nas ne bi napalo preko 500 aviona 1999 a posle i vise aviona vec bi poslali par komada da rese njihov „problem“.

Da smo recimo umesto 21-ca imali iste kolicine barem MiG-23 1999 situacija bi bila drugacija i u postupku i u odluci da nas napadnu. Slicno je i za PVO, koji je recimo znacaj malog broja PVO sistema sve i da su najsavremeniji…Radije bih recimo imao kao drzava 24 baterije Pansir S1 nego 6 baterije Pantsir SM-2 ili 24 BuK M3 umesto 6 baterija S-300PS i sl. primeri…Cak i kada postoji tehnicki losije sredstvo to se lako moze nadoknaditi kolicinama a takticki je moguce uvek prirediti iznenadjenje protivniku cak i sa jako zastarelim sredstvima. Medjutim ako ga nemas nemozes nista ni da uradis.

Sta mislite koliko ce operativno sposobnih F-16 imati npr Bugarska kada potrosne prvobitne resurse nakon prijema i pocnu da im ispadaju jedan po jedan zarad odrzavanja i remonta…Sve i da imas delove i uvek maksimalnu podrsku proiozvodjaca ne mozes uvek sve avione da servisiras odjednom i tu opet broj aviona na raspolaganju ima ulogu – sto veci to bolje.

Da li je bolje imati na raspolaganju 70% operativnih aviona u floti od 48 aviona ili cak i 100% operativnih u floti od 12 aviona a jos gore je da imas 70% u floti od 12 aviona zar ne a recimo tih 70% je po mnogim pokazateljima jos i dobar broj te neretko broj operativnih aviona u mnogim zemljama ide ispod 50% i to u daleko bogatijim od nas koji se cesto hvalisaju i sa necim kao – sada cu ja da kupim F-35 i resio sam sve probleme u vazduhoplovstvu jer sam kupio najskuplje na trzistu i to mora da je i najbolje…Kad ono problemi im tek pocinju i kao uvek vreme ce pokazati svoje a iz istorije smo mogli vec stosta nauciti za buducnost. Sada ce Poljska koja se mucila da odrzava MiG-29 i imala ogromne probleme sa tim znacajno jednostavnijim avionom odjednom moci da odrzava kompleksniji F-35 i da svi im lete stalno, smehoteka…

Sad bi ovde neko hteo da odrzava T-7A na klik a to sto na klik sve avione tog tipa mozes da izbacis iz upotrebe kroz izmene softvera nije ni bitno…

Ako ne zelis da se ucis na sopstvenim glupostima uci se na tudjim. O tome da ni na sopstvenim greskama se ne ucimo sta reci.

Mi

@Peruni

Slažem se sa mnogim vašim stavovima, ali mislim da ste me bar delom pogrešno shvatili, il se jednostavno ne slazemo.

Prvo , jedno je Crna Ptica gde sva praktičnost i dan danas otpada zbog EKSTREMNIH brzina, a drugo je imati avion koji leti 1.5 Maha (pola brzine SR-71) i koji je u stanju da doleti do granice na vreme i presretne uljeza ili bar putnicke avione u punom gasu. Još je bolje imati snažan manji avion klase MiG-29\35 koji lako može da leti preko Mah 2 i podere nebo dok nosi VV rakete.

FTC2000G je u klasi golog Super Galeba G-4 kad je to u pitanju. Ko zna kako se uopšte ponaša sa teretom raketa pod krilima. Poznato je da je sporiji i teži od trenažne varijante koja je podzvučan avion. Dakle govorimo o avionu 900-1000km\h maksimalne brzine verovatno bez punog tereta. Putnicki avioni kad se zalete mogu 10 minuta da lete brzinama od 1100-1200km/h ako im je vetar na strani.
Brzina se ne moze ignorisati ako zelimo da branim nebo.

Onda, stavljati neke nepoznate male radare uz rakete klase R-77, Aim-120 je po meni marketinška zezancija za neke države da ih privuku super niskom cenom i sposobnostima na papiru. Toliko od mene za FTC2000G za odbranu neba, i kao zamena za MiG-29S.
Kao trenažer za MiG-29 i MiG-35 da.

Drugo, gomile istih nisu rešenje. Slažem se da bi radije da imamo 16 ili 18 komada JF-17 ili FA-50 nego da puknemo isto ili više para za 8 F-16V kao Bugari.
Ali kupiti 24-36 ili više slabih jeftinih aviona je isto tako bacanje para ponaručito ako se gleda korišćenje istih za odbranu neba u periodu 2030-2060.
Teško se izvlače pouke iz rata nad nasim nebom 99te, a to ne bi bila baš nikakva pouka po meni.

Treće, ja sam rekao da mi se Boingov F-7 najvise svidja kao zmaj sa najvećim potencijalom. Ne kao opcija za Srbiju. To sam naveo bas zbog tog „klik“ OFF dugmeta i ograničenja u naoružanju i korišćenju koje ne bi nikad izbegli kad bi pazarili od amera. U paralelnoj dimenziji gde to nije slučaj F-7 u punoj borbenoj varijanti sa američkim ili japanskim AESA radarom, i Aim-120 raketama i preciznim VZ naoružanjem jeste najbolja letelica da zameni sve naše danas do 2060te. Usput , cena bi bila dosta manja od Gripena, MiG-35 a kamoli F-16V.

pe

@Miloš77

FTC-2000G/FTC-2000 ni u jednoj varijanti nije podzvucan, nemam ja nista protiv MiG-35 ili F-18 Horneta ali kao storekoh u primeru za 600 mil dolara koliko komada cega moze a ako su tehnoloski avioni tu negde nebitno sada koji tipovi, dakle priblizno su u nekim stavkama isti ili slicni, tada kolicina ima ogroman znacaj posebno u korelaciji sa odrzavanjem koje sam spomenuo.

Isto tako RV postoji zato sto je RATNO a ne za tamo neki opasni putnicki avion jer mu to nije primarna uloga vec je primarno borba za prevlast u vaduhu i podrska kopnenim snagama.

A skolski avion nam treba a ne mozemo Galeba zameniti sa jednosedim F-16 ili nesto slicno jer gubimo kariku u obuci pilota i jeftin let, tako da pravimo kompromise i kupimo FTC-2000G koji je za galeba G4 iskorak 110 milja.

Ultimativno recimo na primer flota RV Srbije u 2035. godini u saradnji sa Kinom bi mogla biti uz postepeno ulaganje od oko 1.5-1.8 milijarde USD u desetogodisnjem periodu sto bi bilo oko 150-180 miliona godisnje ili petnaestogodisnjem oko 120 mil godisnje:

12-14 FC-31 jednosedi, 12-16 JF-17 dvosedi, 36/48 FTC-2000G dvosedi – ocigledno glavninu snaga baziramo na avionu koji je i skolski ali i borbeni a koji i sami odrzavamo u potpunosti jer ne smemo da priustimo da ostanemo bez dovoljnog broja aparata ako zelimo iole ozbiljnu odbranu.

Prilicno unificirana flota od svega tri tipa a gde visoko tehnoloske avione koristimo za najslozenije lovacke zadatke a sve ostale radimo na jeftin i ekonomican ali ubitacan nacin i postizemo brojku aparata koju retko ko bi lako odlucio da napadne…

Dakle ja sam za miks ali razuman miks u buducnosti koji pocinjemo za male pare danas i onda skacemo koracima od vise milja, gde kolo u pocetku vodimo sa avionom koji sami odrzavamo i remontujemo i koji moze da bude dobar u svojoj ulozi za male pare.

btw. masa zemalja na ovoj nasoj planeti ima avio putnicki saobracaj i aerodrome a da nema nijedan nadzvucni vojni avion cak neke nemaju ni vojno vazduhoplovstvo.

I da dodam jedan zacin za kraj – SAD vec ima jedna „jeftin“ borbeni avion koji se jako malo u zadnje vreme spominje i koji niko do sada nije kupio – Textron Scorpion – te ako mislite da bi naoruzan a supersonicni T-7 iz Boingove kuhinje bio nesto kao jeftin strasno gresite…Taj avion -Scorpion – je recimo meni licno kao konstruktorski koncept veoma interesantan i uz neke izmene i dalji razvoj bi mogao da bude tehnoloski jos napredniji od svega sto postoji sada u ponudi…

Mi

Ne znam Peruni, informacije o FTC-2000G su toliko meni mutne da se ne zna ni da li je podzvucan ili nadzvucan avion, ili nesto na granici kao nas Orao. . Velika je razlika to po meni. Nemamo dokaza, ja bar nemam. Da ne govorim o ostalim sposobnostima. Informacije na netu variraju do toga da sam poceo da se smejem nekim podatcima koje sam sinoc procitao. Sa tim motorom bi trebao da bude supersonican, ali to ne znaci da jeste. Zavisi i od toga da li su to hteli da naprave kad je ostatak zmaja u pitanju, cena, svrha…

„12-14 FC-31 jednosedi, 12-16 JF-17 dvosedi, 36/48 FTC-2000G dvosedi “

Mislim da je to previse. JF-17 jednosedi i dvosedi su nam dovoljni za pocetak, a posle kad vec govorimo o kini treba razmisljati i o sledecoj generaciji. Manje od JF-17 dvoseda nam ne treba. Ako moze da se koristi za skolovanje pilota, a moze onda sta ce nam tona FTC-2000G. Bolej investirati u ozbiljnije kineske Dronove ov jacem broju.

Textron Scorpion je sladak mali avion, ali on je klasa za anti teroristicku borbu. Zamisljen da bude mlazna malo zešća varijanta EMB 314 Super Tucano, ali jeftiniji i slabiji od L-139 i G-4 recimo.

Pozdrav 🍻

Mi

Peruni

Kvalitetno razmisljanje sa kvantitetom, ali niste uzeli u obzir prisutne sisteme koji vec pokazuju kvalitet.

Glavni hipoteticki napad (prvi talas i drugi talas) u buducnosti nece NATO izvesti sa eskadrilama zemalja u okruzenju, vec neutralizovati ili pobarati 60% sa par C-130 i tovarom :

– Kratos XQ-22 Vallkyrie
– UTAP 22 Mako

Cena ovih sistema je 2-3 mil $ po komadu, cisto kazem radi racionalnije matematike.Posto pricamo o kvantitetu na duze staze (sta ima smisla upotrebiti, a sta nije bas preporucljivo)

Eventualno pratnja ce sve vec gadjati sa AMRAMM AIM-120D (*C8) ili ce cak isprobati ramjet rakete na svojim avionima iz pratnje.Scenario u svakom smislu za probijanje kisobrana sa prilicno savremenim sistemima PVO.Toliko ce prezasiti sve sisteme, dovoljno u odnosu 4/1 prvi talas, dok drugi ide 2/1 tezi “clear sky“ i uspostavljanju “air supremacy“.Nakon toga “tomahavk“ dovrsava sve bitnije mete svrstane u prvu kategoriju.A posle toga UAV sistemi vrse 24 casovni nadzor i hirurski precizno gadjaju svaki vid otpora.

Vidite kvalitet je vec osmisljen, izuzetno je napredan sa optickim senzorima na “steroidima“.Jedino iskustvo na osnovu 99′ i kakve takve kontrole VaP ostaje na pokusaju prezasicenja istog UAV laznim metama koji se nalaze u vazduhu i na zemlji.Ne mora svaki imati naoruzanje, ali svaki 3 mora imati po 2 VV rakete koje mogu identifikovati metu na principu OLS i naprednog AI samonavodjenja.

Rusi ce to lako resiti, vec napominju kako sa potencijalnim prvim talasom tog nivoa ide nuklearni napad kao kontramera.Mi smo nazalost na nivou partizana (talibana) u tom slucaju.

Buducnost kontrole VaP i LA je iskljucivo integracija sa UAV sistemima.Avioni su nosece platforme za kontrolu sistema koji mogu prezasititi ili ometati dok su na bezbednoj razdaljini.Izmedju ostalog F-35 je osmisljen kao “vuk“ sa skromnim letnim karakteristikama u ovoj bajci.

Znam da zvuci kao losa “SF“ prica, ali matematika u ovom slucaju ne laze

PS

Isto mogu ispricati jos jednu bajku za “air policy“ a to je UAV koji odredjenu zonu kontrolise 14h (sa jeftinijim satom naleta, ne mora cak prilaziti ili presretati.Dovoljan jedan OLS, kvalitetno sredstvo veze, VV raketa srednjeg ili kratkog dometa.A PVO sistem vec odradjuje posao kao “backup“ varijanta.

Ma

>> Rusi ce to lako resiti, vec napominju kako sa potencijalnim prvim talasom tog nivoa ide nuklearni napad

Dakle, vas konkluzio je da nam treba nuklearno naoruzanje? Rusi zaista imaju veoma „sofisticirano“ resenje za jedan takticki saturacioni napad, jednostavno startovati globalni nuklearni rat pa ko prezivi. Srecom oni su mnogo razumniji od vecine svojih internacionalnih fanova…

Mi

Mayer

Ako niste sposobni “razaznati“ cemu je spomenuta recenica namenjena nemojte nametati pogresne zakljucke.To samo “novinari“ vade recenice iz konteksta.

Vidite odgovor nuklearnim napadom je cisto ekonomske prirode, zasto iznurivati svoje ekonomske resurse nametnute od “monopoliste“, kad postoji dugorocno resenje za neprijateljske najnaprednije “ratne“ planove.Inace kao sto znate ratovi se obicno pokrecu zbog resursa.

A inace upitajte Izrael sto stavlja nuklearne projektile na svoje avione !?

Mi da krenemo takvo nesto nabavljati zbrisace nas pre nego kontejner bilo kog oblika krene prema nama.To nije obican izlazak u prodavnicu.

Lepo pise sta mi moramo razvijati i nabvljati, a posto opet zlonamerno komentariste ponovicu – UAV sistemi sa optickim senzorima i AI kontrolisano samonavodjenje.

A vi slobodno nastavite sa svojim prozapadnim trecerazrednim stavovima.

Sr

@Peruni

Vrlo dobar komentar u vezi aviona FTC-2000G. Logika i politička situacija, kao i naše ekonomsko stanje pokazuju da nam je FTC-2000G najbliži. Za relativno malo novca dobijamo mnogo. Uposlili bi naše remontne zavode i održavali avione bez problema u top stanju. Šta će nama lijepo lakirane Američke ptičice za koje treba bogatstvo da bi ih održavali. Jel samo da bi imali nešto Američko i liječili komplekse? Treba se prizemljiti i razmišljati ozbiljno jer je vojska nešto ozbiljno što treba da nam služi dan noć u punom kapacitetu. Osim FTC-2000G veoma mi se dopada JF-17 blok 3, takođe dobar avion sa dobrom opremom i naoružanjem. MIG-35 je super, ali dok se on ne pojavi JF-17 nas može dobro braniti.

Jo

Hoćemo da modernizujemo G4 , ne pravićemo Lastu , jok! kupujemo nove 29, ne,ne,ne prvo Orao….
Ljudi , znali iko šta M.O. planira u zadnjih 20 godina?

Odgovori
St

Mislim da postoji borbena verzija Yak 130 cini mi se da je Yak 131 sa radarom. Rusi su prodali italijanima avion i knowhow.

Odgovori
Al

@Stefan

Ne postoji u ponudi jer su Rusi odmah odustali od JaK-131. Ako bi mi hteli JaK-131 morali bi da damo svoje pare Rusima da završe razvoj, ali čemu sve to? Pa ako moramo da ulažemo svoj novac u razvoj, više bi se isplatilo da smo uložili u domaće kapacitete i krenuli ponovo od nule.

St

Kupimo Jak 130 i Rusi ce nam dati bombardere su 25 na poklon

Odgovori
TT

Cela poenta price je da se zamene jednim tipom aviona dva tipa i da avion bude nov.. Ovo sto vi predlazete nema smisla u tom kontekstu.

Na

Nema smisla ni da se Orao menja sa skolskim avionom, jer je to u smislu borbenih mogucnosti koje su u ratu a i za odvracanje najitnije, korak u nazad.
Mig 29 i Orao treba zameniti jednom visenamenskom platformom, licno navijam za JF-17 block 3.
Ni jedno ozbiljno vazduhoplovstvo ne koristi skolski avion kao lovac bombarder. F-16 recimo u mnogim zemljama vrsi funkciju lovca i lovca-bombardera, sto bi u nasem slucaju mogao da radi Jf-17 koji bi s obzirom na cenu mogli uzeti oko 24 komada, a G4 zameni sa FTC2000g do 10 komada i to bi nas sve koštalo kao 12 F-16 (koje mi nikad ne bi valjano odrzavali.

Sa

Nije bitno koji ce avion da bude, ono sto je bitno je da sta god da se odluci, koji god tip aviona, da to bude sa najboljom mogucom opremom! Sve sto moze da se kupi novcem. Mislim da je stvarno vise dosta mlakih razmisljanja, te nema radar, te ima rakete kratkog dometa itd. Sve neke falinke, te nema ovo, te fali ono. Sta god da bude samo neka ima vrhunsku i najbolju opremu koja je moguca za taj avion.

Odgovori
St

Kazemo imamo 600 mio. Trazimo 24 aviona za to i to, u tu cenu zelimo, radar, bombe, rakete, off set, hangare, obuku pilota i instruktora, rezervne delove, kompatibilnost i sa istocnom opremom itd.. Pa da vidimo ko sta nam nudi za tu lovu.

Odgovori
Pa

Sadamov Mig23? Imamo 10 komada!

Odgovori
Pe

Boeing T-7A bi bio najbolje resenje za Srbiju, jer je od svih pomenutih kompanija Boeing daleko najuspesniji proizvodjac kako su:
1/proizveli najveci broj aviona,kako vojnih tako i civilnih
2/avioni Boeinga su se pokazali sjajno u realnim ratnim uslovima,kao i u gradjanskoj avijaciji

Zatim, prelazak sa zastarelih Migova, i skromnih domacih aviona,na proizvod jednog od najboljih konstruktora aviona u istoriji, za Srbiju bi predstavljao nepovratni kvalitativni skok.
Ovo bi imalo posledicu odustajanje od slabe istocne (Ruske) opreme, i prelazak na savremena tehnicka resenja koje danas nude iskljucivo zapadne kompanije.

Odgovori
Al

@Petrovic Dusan

Med i mleko, ali je cilo pitanje daleko složenije od toga ko ima veći resurs.

П

Ако је Бехтел добио уговор, можемо да платимо и F-18…

Odgovori
De

Po meni je Srpski „plan“ totalno lud i bacanje novaca.

Tko vise gleda na specificne lovce i specificne jurisnike? Danas je u pitanju visenamjenski borbeni avion ala F-16 ili Su-30 ili F/A-18 ili J-10 ili JAS-39 itd itd!

Srbiji treba dva tip aviona:

– visenamjenski borbeni avion da zamijeni MiG-29 i J-22.

– trenazni avion da zamijeni G-4.

A izbor trenaznog aviona ovisi o izboru vise namjenskog aviona – ako se kup Ruski VBA ala Su-30, onda najbolje Yak-130, ako se kupi zapadni VBA onda nesto poput Hawk ili M346 ili cak turbo elisni PC-21.

Tu bi trebalo da se i pita o PVO – ako Kineski PVO nemoze da „prica“ sa Ruskim/zapadnim VBA.

Ako Srbija kupuje Kineski PVO mozda bih najbolje bilo Kineski sistem:

JF-17 ili FC-20 (J-10) kao VBA.

L-15 kao trenazni avion

Ali ako Srbija nema novce za nove LBA, onda mozda najbolje kombinacija L-15A i B.

Da se ima love i da sankcije na onima koje kupuju oruzje onda:

Su-30
Yak-130
S300/400.

Ili ako zaista ima love

64-96 x Rafale (s krstarskim raketama SCALP!) – dovoljno aviona za pravu odbranu zemlje.
18-30 x M346

Odgovori
An

Francuska koja je skoro 10 puta veća od nas po broju stanovnika, a o BDPu da i ne govorimo, ima 150 Rafala ali zato ćemo mi da uzmemo 64-96???

I da se šalite, ne treba takve stvari da pišete, stvarno…

Jo

Nabavka borbenih aviona je uvek politička odluka. Ako sam dobro razumeo, ovo bi trebala da bude nabavka aviona koji će za desetak godina (2030.) zameniti Orlove i G-4. Klasični avioni za napad na ciljeve na zemlji (A-10, SU-25)se više ne proizvode. Njihovu ulogu, ne bez otpora, preuzimaju univerzalni nadzvučni avioni (F-35, SU-3x, Rafale…) i borbeni helikopteri. U manjim vazduhoplovstvima, tu ulogu preuzimaju i hibridi, kombinacija školskih i lakih borbenih aviona. U toj klasi su T-50, Jak-130, M-346 i L-15. Boeingov T-7 će se tek priključiti toj listi. Svaki od ovih „školsko-borbenih“ aviona ima bolje borbene karakteristike od Orla, naravno i od Galeba. Ni jedan od ovih aviona ne može da zameni „klasične“ nadzvučne borbene avione.

Logično bi bilo izabrati avione koji će biti priprema za nove nadzvučne avione. Ako se ostaje na ruskoj nadzvučnoj avijaciji, onda bi Jak-130 bio logičan izbor. T-7 bi bio interesantan, jer jer Boeing motivisan da što pre nađe kupca i naterao bi Kongres da odobri prodaju. Prodaja T-50 bi isto tako morala da prođe Kongres. Kineski avioni bi mogli da budu interesantni zato što bi se možda moglo ugovoriti sklapanje u Srbiji.

Moj favorit je M-346, ali bojim se da nema šanse.

Odgovori
ma

TA-50 / FA-50 po mome je najbolje resenje , i ako je samo na jedan motor .

Odgovori
Na

Koncept je u startu pogresan i napravice problem. G4 i Orao menjati jednim avionom je korak u nazad. Taj novi avion bi trebao da bude laki lovac-bombarder i skolski. Ako bude dobar bombarder bice rupa u prelazu sa Laste na njega, a ako bude blize skolskoj varijanti nece biti nikakav bombarder, dakle, korak u nazad u odnosu na Orla.
Najbolje resenje je kupovina malog broja skolskih aviona sa kakvim takvim borbenim mogucnostima za zenu Galeba i sto je moguce veceg broja visenamenskih borbenih aviona u nizem cenovnom rangu za zamenu Orla i Mig-29, recimo Jf-17 block 3.

Odgovori
AL

Na osnovu kojih parametara?
Precenjujete Orla zaista. Jeste on nama svima drag, ali sa njim je muka. Jedini razlog zasto se koristi je zato sto nema para za bukvalno bilo sta drugo. Ocigledno da se novac nasao….ili se barem razmislja u tom pravcu za pocetak.
Galeb? necu ni da komentarisem.

Jo

Orao je lovac-bombarder iz sedamdesetih, sa slabim motorom. Moderni školsko/borbeni avioni imaju veću nosivost i bolje performanse. Ti avioni bi mogli zameniti i Orao i G-4.

Kada je zamena nadzvučnih borbenih aviona u pitanju (Mig-29), onda treba ići na kvalitet. Kina ima bolje avione od JF-17 (taj avion nije nikada bio u sastavu PLAAF!)

Na

Upravo je to i problem sto ce taj novi skolskoborbeni biti u prednosti u odnosu na ovaj modernizovani Orao po pitanju brzine i radara koji Orao nema, a nama treba korak vise a mozda i dva koraka. Treba da ga prevazidje ne samo u gore navedenom, nego i u nosivosti, doletu, vremenu koje moze da provede u vazduhu, narocito u paleti naoruzanja, i u mnogo cemu još. Problem je u tome sto ce taj skolsko-borbeni biti samo malo bolji od modernizovanog orla, a nama je potreban mnogo bolji. U tom smislu je to korak u nazad, baš zato sto nije korak od milju napred, a nama trebaju koraci od milju jer ozbiljno zaostsjemo u odnosu na Madjare, Rumune i Bugare koji svi imaju skrivenih ambicija prema Srbiji. U odnosu na jednu Grcku koja nije mnogo brojnija od nas, smo smesni. Mi se poredimo sa ex Yu drzavicama od kojih ni jedna nema pretenzije prema Srbiji, Hrvatska je isterala srbe iz Krajine i resila svoj tisucljetnji san, strvorili su ozbiljan vojni potencijal za kratko vreme ni iz cega. Konkretno njihovo vazduhoplovsto je 95-te imalo recimo vise borbenih helikoptera mi-24 nego mi danas.
Ru, Hu i Bg su zemlje koje su 91 god. imale po 24 Miga 29, a SFRJ 16.
No da se vratimo na temu, zasto Jf-17 block 3 umesto Orla i Mig-29, zato sto je potentna borbena platforma koja malo kosta u kupovini, satu leta i u odrzavanju, ono sto je Mig-21bio pocetkom sedamdesetih.
Zato sto smo ograniceni skromnim novcanim sredstvima i zato sto bi nas 20 boingovih T7 i u vrh glave 6 kvalitetnih visenamenskih(za vise u tom slucaju ne bi bilo para) kostalo vise nego 10 skolskih sa skromnim borbenim mogucnostima i 24 Jf-17. U ratu bih vise voleo da imamo ovu drugu varijantu, a za rat i slizi ratno vazduhoplovstvo, kao i za odvracanje. Naravno voleo bih da mozemo da imamo 24 Su-30 ili f-18 ali to nije realno.
Kada bi skolsko-borbenim avionom menjali galebove i orlove kladim se da vise od pola njih bi bili kupljeni bez mogucnosti borbene upotrebe, pa mi smo od 5 Ha145 uzeli 2 bez mogucnosti naoruzavanja (znaci za upotebu u samo jednoj vrsti misija) jer je to jeftinije isto je i sa Mi17. To ne rade ni vazduhoplovstva sa daleko vecim brojem letilica, vec uzmes borbenu verziju pa je upotrebljavas i za traganje i spasavanje.
Da ne bude da samo kritikujem ovi sadasnju vlast, mora im se odati priznanje da su vazduhoplovstvo vratili iz kome.
Da ne zaboravim, kupovina aviona je ipak političko pitanje ali ako politika bude pitala struku daj da struka trazi najbolje i najvise, a ne ko onaj dan pita pedsednik plavca komandanta:Koliko vam jos treba ovakvih bezpilotnih letilica? A plavac kaze 6 umesto da kaze bar 18, sad, dal nisu navikli da imaju ista pa su srecni i sa malo ili je autocenzura nisam siguran, ali mi se cini da je ovo drugo. Poznajem mentalni sklop tih ljudi jer sam neko vreme proveo u tom sistemu. Piloti su bili najsamouvereniji, ali i tamo je izgleda dosta kvalitetnih u proteklih dve decenije napustilo sistem, u stvari znam ih dosta koji vise ne lete za RV i to je najveci problem,ali cujem da i tu ima nekih pomaka, plate su im povećali sto je dobro.

AL

@Navy
„Malo bolji“? Gresite, Orao i njegove borbene sposobnosti ne mogu se porediti sa novim avionima cak i skolsko-borbenim. Realna nosivost, paleta naoruzanja, sposobnost da uopste pogoti to sto gadja je sve slabo kod Orla u modernim uslovima.

Problem je sto vecina tih pod-sistema i sistema naoruzanja prikazanim na Orlu nije zavrseno niti radi, niti je testirano kako treba, da ne pominjemo jako losu pogonsku grupu.

F/A-50 prevazilazi sve u nasem naoruzanju.

Te

Navy,
Why do you have such an apetite for finding a threat and an adversary? Why don’t you see cooperation is far better between the countries in our part of the world?
I’m just courios.
Best regards,

Na

Tedy
Vojska se i projektuje u skladu sa doktrinom njene upotrebe, strategijom odbrane i srazmerno bozbednosnim izazovima, pre svega u neposrednom okruzenju a zatim i sire, a u skladu sa ekonomskom snagom zemlje i potrebama njene diplomatije(kao sredstvo pritiska ili odvraćanja). Vi očigledno mislite da Srbija u svom okruzenju ima samo iskrene prijatelje spremne na saradnju i bezuslovno uzajamno postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ako ste u pravu onda daj da izbegnemo nepotrebne troskove za opremanje tako glomaznog sistema kao sto je vojska i da sve pare preusmerima u vrtice kako bi nase supruge mogle neometano da prate turske serije dok su deca u celodnevnom boravku u vrticima. Zatim, mogli bi smo da svima u svetu ili bar u Evropi ponudimo besplatnu promenu pola. Bilo je vec takvih predloga o ukidanju postojanja vojske sa najvisih drzavnih funkcija posle pada Milosevica, a i nesto kasnije, jer, kako su oni to govorili sada su nam svi prijatelji.
Zasto onda Grcka ima onoliku vojsku, a Turska, a Egipat, a tek Izrael, o globalnim igracima da ne govorimo.
Onda USA treba da raspuste vojsku, a tek mornaricu, pa od njihovih suseda im ne dolazi bas nikakva pretnja.
Oprostite sto ne znam engleski, imao sam keca u skoli.
Best regards!

Te

Navy,
Agree with you, but you named those enemies and Ro was looked by you as an enemy who wants to do something bad agains your country.
This part I did not understand.
Best regards to you too.

Na

Svestan sam ja da su skolsko-borbeni avioni koji se danas nude na tržištu bolji u odnosu na Orla(koncept iz sedamdesetih) kakav je on sada, pa i nakon modernizacije ako je ikad bude ali sam uveren u to da je avion Jf-17 narocito block 3, borbena platforma koja je potentnija od F/A 50. Ako su nam derivati Su27 preveliki zbog infrastrukture i skupi za eksploataciju, a derivati mig 29 blizu cene Su30 sa dosta skromnijim mogucnostima, ako su nam zapadni avioni preskupi, ostaju nam samo kinezi. J10 je ozbiljan avion, ali je i ozbiljno skuplji od Jf-17 koji je otvoren za ruske rakete koje uzimamo sa ovom modrnizacijom migova, ciji je motor derivat rd33 sa kojim vec imamo iskustva, gde bi se moglo implementirati i nase naoruzanje v-z koje je u razvoju, koji zbog svoje veličine moze sleteti i poleteti i sa magistralnih puteva, gde je nasa aerodromska infrastruktura onakva kakva je sada spremna da ga prihvati, jednomotorac(jeftinije odrzavanje i sat leta), itd.
Kvantitet u odnosu na uložena sredstva, kao i odnos cena kvalitet je na strani Jf-17 u odnosu na sve borbene avione na tržištu. Jf-17 je borbeni avion u odnosu na školsko-borbeni F/A50.
Da rezimiram kada bi pazarili 20 F/A50 u najboljem slucaju bi nam ostalo novca da uzmemo jedno odeljenje borbenih multirol platformi o eskadrili nema ni govora i onda imamo LBA u pokusaju, vise skolsku nego bombardersku, a lovacka aviacija bi jedva pokrila airpolising. A ako se aviacija svede na airpolising onda je bolje ne bacati pare na nju nego platiti cuvanje neba. Ne bih nista imao protiv da kupimo 6 F/A50 i 24 Jf-17, to bi nas kostalo manje nego 16 bugarskij f-16 koji su sa skromnom paletom naoruzanja.

Odgovori
Jo

@Navy

Novi nadzvučni školsko-borbeni avioni su brži, imaju bolje performanse i veću nosivost od Orla. Avioni u kategoriji Orla se više ne proizvode.

JF-17 je ispod Mig-29, jedina zemlja koja ga koristi je Pakistan, prodali su neke simbolične količine, po par komada, u neke druge zemlje. Avion jeste nastao u Kini, ali se proizvodi pre svega za Pakistan.

Nisam protiv kineskih aviona, ali Kina može da ponudi bolje avione. Nabavka manje od 14 borbenih nazvučnih lovaca bi bila glupost, neka se Bugari ne ljute. Ne mislim na postepeno uvođenje novog aviona, kao što rade Rumuni, nego na ideju o nadzvučnoj eskadrili od 6 ili 8 aviona.

Odgovori
Na

kako preopremiti RV VS?

1. Nabavka naprednog skolsko-borbenog aviona,
2. nabavka MRCA nove generacije

tri su opcije:

1. ruska Yak-130 i Su-30/35

2. Kineska L-15 i J-10

3. evropska F-346FA/LFFA i Rafale B i C ili JAS-39E/F

ovaj izbor treba prilagoditi izboru PVO sistema, ili obrnuto, obezbediti sistem integratore i stvoriti digi-talizovan sistem RV PVO, uz vazan fakt koliko para imamo za ove namene.

Odgovori
Bo

Yak 130
Sukhoi – 75 checkmate

I Bog da nas vidi

Odgovori
Pe

Najpotrebnije sredsto koje treba da se kupi je OGLEDALO…da se svi samozvani strucnjaci iz MO I RV ogledaju i kazu da oni nisu sposobni da iznesu proces opremanja i planiranja daljeg razvoja vida….instruktori inspektori i strucnjaci za SiS nema koju temu ne mogu da rese…prvo treba planirati gde ce se naci piloti da to lete,,,,pa onda postaviti jasne ciljeve….ovako sve izgleda kaok kad dete udje u prodavnicu slatkisa….jedan avion drugi treci……a prica nam je suplja…novi helikoteri u Nisu se koriste za deset posto svojih mogucnosti….ni jednog pilota novog nisu iskolovali da leti novim helikopterom…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj