[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024

Popis svih vazduhoplovnih događaja u septembru: Otvoreni dan na Batajnici, veliki aero-miting u Vršcu, dva fly-ina, USAF ponovo iznad Pranjana, novi Embraer na „Tesli“

6. sep 2024

Erik Trapije o planovima Dasoa nakon srpske narudžbine: „Očekivali smo kupovinu iz Beograda, do kraja godine još jedan izvozni ugovor“

5. sep 2024

Hrvatskoj odobrena nabavka artiljerijskih raketnih sistema HIMARS: Kupovina kojom će doći do pomeranja odnosa snaga na Balkanu

4. sep 2024

Iza scene izveštavanja o objavljivanju srpskog ugovora za kupovinu Rafala: Napetost, pokušaj kršenja embarga i osmesi

3. sep 2024

[EKSKLUZIVNO] Veliki aero-miting u Vršcu 22. septembra: Učešće RV i PVO, Policije, domaće i inostrane generalne avijacije

2. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Daso će Srbiji isporučiti prvi Rafal 2028. godine

29. avg 2024

[POSLEDNJA VEST] Srbija potpisala ugovor za nabavku 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal za 2,7 milijardi evra

29. avg 2024

„La Tribune“: Francuska i Srbija okončale pregovore o nabavci Rafala; Vučić: Još nije gotovo

27. avg 2024

Slovenački Pipistrel nastavlja sa osvajanjem projekata u američkoj vojsci: Posle Virusa, Sinus za Marince

22. avg 2024

[RECENZIJA] Jedan od najboljih: „The Blue Max“

20. avg 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci već 10 dana dejstvuju unutar ruske teritorije, uspešni napadi na vazduhoplovne baze u Rusiji, pogođen i aerodrom sa avionima MiG-31I koji nose rakete Kinžal

16. avg 2024

Nova „Advanced Eagle“ mušterija: Izraelu odobrena nabavka borbenih aviona F-15IA i modernizacija F-15I

15. avg 2024
[POSLEDNJA VEST] Srbija potpisala ugovor za nabavku 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal za 2,7 milijardi evra
Direktor Dasoa i ministar Gašić ceremonijalno razmenjuju potpisan ugovor za nabavku Rafala / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[POSLEDNJA VEST] Srbija potpisala ugovor za nabavku 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal za 2,7 milijardi evra

Srbija je sa francuskom kompanijom Daso („Dassault Aviation“) u Beogradu upravo potpisala minuta ugovor o nabavci nadzvučnih višenamenskih borbenih aviona Rafal.

Predsednik Srbije kazao je da ugovor iznosi 2,7 milijardi evra za 12 novih letelica. Prva rata biće 421 milion evra. Nije odgovorio na pitanje medija kada se očekuje isporuka prve letelice.

Ugovor je potpisan prvog dana zvanične državne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Ugovor je ispred Ministarstva odbrane potpisao ministar odbrane Bratislav Gašić a ispred kompanije Daso njen direktor Erik Trapije.

Danas potpisani ugovor će, najverovatnije, finansijski gledano, biti najskuplji pojedinačni ugovor za nabavku nekog oružanog sistema i njegovih pratećih elemenata u istoriji Srbije. Međutim, jedno od pitanja je i, kako je Tango Six nedavno detaljnije analizirao, da li će Srbija preskupo platiti svoje Rafale?

Srpsko Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana dobiće novoproizvedene lovce, odnosno u slučaju Rafala nove višenamenske borbene avione, prvi put nakon 1987. godine kada je RV i PVO Jugoslovenske narodne armije nabavilo lovce MiG-29.

Srbija će najverovatnije kupiti poslednju F4 verziju aviona / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Srbija je tako danas postala osmi inostrani kupac od nedavno ponovo popularne francuske letelice. Ukoliko Rafali namenjeni RV i PVO Vojske Srbije budu bili poslednje F4 verzije, Srbija će posle Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske postati tek njen treći korisnik.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć izjavio, poslednji pregovori o zaključivanju ugovora vođeni su intenzivno u prethodna četiri dana. U izjavi RTS-u on je kazao da cena nije bila problem već „određene garancije“.

Kako Tango Six saznaje, radilo se o uslovima isporuke, pre svega datumu kada bi Daso mogao da isporuči Rafale Srbiji.

Istorija nabavke Rafala

U Srbiji se o nabavci višenamenskih borbenih aviona intenzivno govori već oko dve i po godine.

Tango Six je bio prvi medij koji je objavio da je krajem 2021. godine započela faza prikupljanja informacija o mogućoj kupovini francuskih Rafala za koji se vremenom pokazalo da je najozbiljniji kandidat da postane novi višenamenski borbeni avion RV i PVO Vojske Srbije.

Takođe smo od decembra 2021. godine do danas pomno pratili gotovo sva dešavanja, vesti i informacije vezane za ovu temu.

Tango Six je u dva navrata analizirao šta se osim Rafala sve može nabaviti na tržištu borbenih avionapre rata u Ukrajini. Pored takvih analiza, pratili smo i situaciju oko proizvodnje i narudžbina Rafala, i kako to može uticati na moguću srpsku nabavku ovog aviona.

Krajem jula analizirali smo poslovni izveštaj Dasoa za prvu polovinu tekuće godine koji, kada se sve informacije o dosadašnjim narudžbinama ukrste, indirektno govori da Srbija svoje Rafale ne bi mogla da dobije pre isteka vremenskog perioda od 10 godina nakon potpisivanja ugovora.

U medijima su na različitim događajima u zemlji i inostranstvu najviše o Rafalima govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potom prethodni ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, kao i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović. Od bivšeg ministra Stefanovića smo na samom kraju 2021. godine saznali da se ratno vazduhoplovstvo u tom trenutku opredelilo da se nabavi Rafal.

Prototip Rafala, izložen u vazduhoplovnom muzeju na aerodromu Le Burže / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Osim novih, ali i polovnih Rafala, u jednom trenutku je u domaćim medijima objavljena informacija da Srbija sa Velikom Britanijom pregovara o nabavci korišćenih Tajfuna (EF-2000). Tadašnji ministar odbrane kazao je to direktno, a iz ministarstva odbrane Velike Britanije su tada indirektno potvrdili da postoji interes.

Predsednik Srbije je o nabavci Rafala u više navrata razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Aprila 2022. Vučić je otkrio da je Srbija u to vreme već godinu dana pregovarala o nabavci dve eskadrile francuskih borbenih aviona. Dva meseca kasnije srpska delegacija na čelu sa ministrom Stefanovićem obišla je razvojni centar kompanije Daso u Parizu.

Francuski mediji su istovremeno pisali da su pregovori konstantni, u poodmakloj fazi, kao i da je jedan srpski pilot leteo u Rafalu. Visoke delgacije ministarstva odbrane i Vojske Srbije su u tri navrata posetile jedinice koje koriste ove aviona, i to ne samo u Francuskoj, već i u Grčkoj, kao i Egiptu. Povremena zatišja u objavljivanju informacija o tome šta se dešava sa mogućom srpskom nabavkom Rafala, prekidao je obično predsednik Srbije.

Pomaci u pregovorima najavljivani su tokom 2023. godine, da bi krajem prošle godine dobili nagoveštaje da Rafali možda nisu jedina opcija, a takav utisak se mogao steći i u ovoj godini.

Međutim, stvari su se ubrzale tokom Vučićeve posete Makronu u aprilu ove godine. Potpisivanje ugovora o nabavci tada je najavljeno do kraja juna ali su pregovori po svemu sudeći trajali do sinoć.

Srbija će tako, prvi put nakon 1953. godine, na Batajnicu u upotrebu primiti neki mlazni borbeni avion Zapadnog porekla i nakon više od 120 godina ponovo će kupiti neki francuski borbeni avion. 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Im

Srećom ,hrvati nisu kupili F22
Onda bi cifra bila puno skuplja

Odgovori
Mo

Uistinu srećom, bez šale. Strašno koje komplekse Vučića ima radi hrvatskih Rafala. Tri milijarde eura za 12 aviona. Možda sam ja lud ili je on, a ja znam da nisam, tako da….

Iz

Stvarno suludo sto ovaj radi.kakvi rafali,a podizemo kredite za penzije,nemamo para za kopove uglja nego isi uvozimo izz bosne…rafali su preskupi,obuka preskupa,radari,mehanicari…

Л

@Ima se može se, MorskiMedo, Iznogud

Jeste, totalno se vuku kompleksi od 2008. godine, kada je studija nabavke jasno izdvojila Rafal kao primarni izbog vazduhoplovstva, dok su neki drugi sanjali F-16.

St

Nisi lud ali cekas svaku objavu na T.S da bi ostavio komentar bez ikakvog znanja o temi, sta sve ukljucuje ugovor, koliko rezervnih motora, raketa, infrastrukturu itd. Komentari na nivou pijacnog biznisa ili u najbolju ruku auto placa pa se na odnosu toga zakljucuje kao ispred prodavnice sa limenkom piva u ruci…

Mi

E sada smo sa Rafalima zabili ekser u zdravo oko! 12 Rafala uglavnom za air policing jer sa 12 aviona pa da su i F22 ili SU 57 nemozes da branis Srbiju jer ona nema teritorijalnu dubinu, okruzena je NATO drzavama koje su nam realno jedina pretnja.
Stvarno nerazumem toliko kompleksa koje je u sebe sabio nas „vrhovni komandant“?!?
Deco, sta mislite sta je sve na trzistu moglo da se kupi za 3,5milijardi, koliko Jf17, J10, Su30, koliko baterija Patriota ili S350, S400, Bukova, Pancira, Irisa T, nebitno da li je u pitanju zapadna ili Rusko- Kineska oprema?!?
Strasno!

Mi

Ako se ne sećate Srbija je prva počela da pregovara o kupovini Rafala,dve godine pre Hrvatske.Mada nebitna stvar,koga je briga za Hrvate.Srbija je ovom kupovinom pokazala da ima i političku i finansijsku moć i što je najvažnije jako brzo joj raste ugled u Evropi i Svetu.Ako ovakvom politikom Srbija nastavi biće jedna od pet najcenjenijih zemalja u Evropi zbog hrabre politike koju vodi zbog svoje dobiti pa onda Evropske ne pitajući Amerikance.Što se drugim Evropskim zemljama jako sviđa,vreme je da na čelo Evrope dodje zemlja sa velikim mudima i od Evrope napravi najbogatiju uniju na svetu.Dosta je bilo poltronisanka Amerikancima

BD

@milan

Ti si dečko lud.

Ra

Zemlja u rasulu on kupuje avione i zaduzuje se…postene pesadije i pusaka nema…au kakva je ovo prevara, strasno…
Razumeo bih da smo mi neka vojna sila….ono kao osamdesetih…ali ovo sada…cist promasaj….
Te pare u poljoprivredu i zdravstvo uloziti da bi za 10god bili na nuli…ne u plusu…na nuli…ali sa ovakvim politicatima….ovo je cista kradja…
Mozda sam malo skrenuo sa teme, ne zamerite mi.

Ma

Verovatno smo za ove pare mogli da posaljemo svu decu na lecenje umesto da ne mozemo da se pokrpimo sa porukama od 200 dinara i da pomognemo socijalno ugrozenima u narednoh 30 godina…

Gv

Bolje da je kupi deset traktora najvećih za Vojvodinu koji bi vratili svoju vrednost za pet godina. Da li smo mi njima nešto prodali za protiv vrednost. Opet se zaduzili

Pa

@Milan

O Bože šta sve postoji u Srbiji. Vidi se, da ono što je valjalo otišlo je odavno.. a ostao je šljam… Zemlja koja ima najveću stopu kriminala u Evropi, gde svaki dan neko nekoga nožem izbode, zemlja koja se pretvorila u prostakluk i jad, u jednu veliku estradu, zemlja koja je jedna od najsiromašnijih u evropi a sebe prozvala ekonomskm tigrom, zemlja koja diže kredite za penzije, da umiri socialni nemir, a te kredite vraća preko naroda sa najskupljim gorivom i hranom u regionu, e toj zemlji je važno da ima borbene avione bolje od hrvatske, jer toj zemlji vladaju ljudi baš takvi poput Milana. Živela Srbija. A ja sam srećan što živim u manjoj zemlji od Srbije, i nema Rafale niti su joj potrebni, a šansa da izbije rat u njoj je jedna prema milijon, ta zemlja lepo brine o građanima i ima sređeno zdravstvo, školstvo, brine o životnoj sredini..

Jo

@MorskiMedo
Za tvoju informaciju, među članicama NATO koje imaju nadzvučno vazduhoplovstvo – Hrvatska ima najmanji GDP i najmanji broj stanovnika. Krenula je u zamenu migova 21 tek kada je Srbija počela da nabavlja polovne avione iz Rusije. Niko u NATO nije planirao da Hrvatska ima nadzvučnu eskadrilu, jer su u sistemu kolektive odbrane patuljasta vazduhoplovstva skupa i nerentabilna. Toliko o kompleksima. A Rafale se spominje u studijama modernizacije RV u Srbiji još od 2011. godine.

Zo

Čemu euforija, radovanje…zbog kupovine oružja …zbog prezaduzivanja…ratova..
Bolesnici

br

@Jordan
Istina, Hrvatska je zemlja sa najmanjim BDPom u EU koja ima svoje nadzvučno zrakoplovstvo. Cifra koju su npr. Hrvatska i Slovačka izdvojile za kupovinu lovaca ( 12 Rafale-a vs 14 F16 B70 ) je relativno otprilike ista – 1,3% BDPa. Bugarska s druge strane malo pretjeruje sa 2,8% BDPa za 16 F16 B70/ F16V. Stoga me baš zanima što mislite o Srbiji koja ima još manji BDP od Hrvatske i upucala je 4% BDPa u 12 Rafale-a?

Du

Zoran Zdravkovic: neka si ti zdrav, cijeli svijet u ratu i svi se naoruzavaju. Sta je trebalo, ukinuti vojsku i cekati da te napadnu kao Rusija Ukrajinu?! Ti bi tada vjerovatno pjevao mirovne pjesmice i mahao duginom zastavicom. Ako ne razumijes sistem odbrane nemoj da vrijedjas druge i komentarises. Zasto Svajcarska ulaze u vojsku, bolesnici zar ne ?!

Ac

Ne znate koja je verzija Rafala.razlika je ogromna izmedju fr3i fr4.srbija kupuje fr4 nov.sa kompletnom logistikom dijelova,obuke pilota i tehnickog sastava,aimulatorom za letacku obuku kao i mogucnoscu usvajanja novih tehnologija i stvaranja mogucnosti da Srbika bude logisticki centar za odrzavanje Rafala u regionu.da ne spominjemo ofset poslovekoji se nikad ne saopstavaju javno a prate svaku kupovinu vazduhoplova.takodje dobijamo politicku ppdrsku jeden od najznacajnijih zemalja svijeta.da li je za navedeno puno 2,7 Milijardi Eura?Ja mislim da nije jer sve sto se desava oko tog ppsla je karta za politicku,ekonomsku imedjunarodnu stabilnost Srbije u buducnosti

Jo

@Brko
Razlika je u tome da je Hrvatska deo NATO i da nije imala potrebu da zadrži nadzvučnu avijaciju. U planovima kolektivne odbrane NATO nigde nije bilo te hrvatske eskadrile. Air policing iznad Hrvatske bi preuzele Mađarska i Italija (kao što to rade upravo sada), a u slučaju napada na Hrvatsku, branili bi je avioni NATO pakta. Sa druge strane, Srbija je neutralna zemlja i potrebna joj je nadzvučna avijacija. Da li shvataš tu suptilu razliku? Inače, pošto zaokružuješ procente GDP na 1 decimalu, srpska nabavka je u vrednosti 3,4 % nominalnog GDP. Mereno paritetom kupovne moći (GDP PPP), oko 1,6%.

Ro

@Jordan
Mali ispravak.
To sa planovima s nadzvučnom avijacijom ne vrijedi suštinski od aneksije Krima, taj inicijalni assesment je izveden netom prije što je HR pristupila NATO-u i jedan je od razloga za lutanja većine hrvatskih vlada po tom specifičnom pitanju.
Nakon što je Trump došao na vlast i otvoreno zaprijetio istupanjem USA iz saveza, dotadašnji atribut za nadzvučnu sposobnost je iz statusa ‘redudantno’ je prominjeno u ‘neutralno’, a kod sljedećeg assesment-a se očekuje promjena u ‘poželjno’. Toliko o toj temi kolektivne obrane.

op

Kupio čovek još nekoliko godina na vlasti, a višak od realne vrednosti ovog ugovora će da podele on i Makron.

Mi

Šta god ko mislio, odličan posao za Srbiju. Iako sam rusofilno opredeljen, uporno tvrdim da je ovo u ovom momentu bolja kupovina za Srbiju. Osim kupovine aviona kupili smo i mir, a to nam najviše treba u ovom momentu dok nam se ekonomija i demografija ne poprave ili bar stabilizuju. Ukoliko se situacija u nekom momentu promeni, lako ćemo nabaviti još jednu eskadrilu iz Rusije ali sve su prilike da će za to trebati bar 10 godina, a do tad treba imati mir i svoju avijaciju za osnovne zadatke. Šta god ko pričao o Rafalima, dovoljno je da proguglate njegov kokpit i kokpit konkurencije i biće vam jasno koliko je dobar aparat u pitanju. Nadajmo se samo da su pored aviona dogovoreni i ozbiljni paketi naoružanja i rezervnih delova kao i razuman rok isporuke obzirom na broj poručenih komada.

Odgovori
Ra

Egipat za dodatne pola milijarde kupio 36 $afala., mi samo 12.
I na kraju opet Srbin nadmudrio druge. Hohohohahaha

NN

Kada je Egipat kupovao mi smo glukili ludilo, sada placamo cenu sopstvene glupisti.

B

Egipat je kupio verziju F3-R sa AESA radarom, definitivno ta količina u toj verziji za tu cenu verovatno je bolja od F-4 verzije pogotovo karavana u pogledu naoružanja…

Go

Šta mislite o švedskom Jas 39gripen E i kako se plintar kupovine iz Francuske kada Šveđani prodaju onda važe kontra kupovine.

St

@Rade. Egipat vec poseduje taj tip aviona u prethodnoj konfiguraciji sto znaci da poseduje dosta rezervnih delova, naoruzanja i prilagodjenu infrastrukturu, tako da to nije za poredjenje i ne znam kako svi vi koji ostavljate komentare u jednoj prostoj, ili u najboljem slucaju prosto prosirenoj recenici posmatrate i poredite vojne nabavke sa prodajom krompira na pijaci…

B

@Stručnjak
Pa samo raketa 30 u odnosu na našoj 12 i to ovih krs MICA, za 18 raketa do cifre od par stotina milijardi evra, plus egipćani imaju SCALP itd i to ne jednu raketu po avionu sigurno… alo pričamo o 18 više aviona i pratećim opremom i naoružanjem.

Ko je rekao da je uopšte F-4 verzija, koja pozvanicnim podacima ima navodno bolju stealth redakciju i bolji šlem tj. Displej na kacigi!?!

Francuzi su potpisali za sebe u januaru 42 aviona za 5 milijardi F-4.1 verzija valjda nosi neke Hamer rakete i to 3 kažu… Bruka

St

@B Komentar ti je konfuzan toliko da se borim da shvatim sta si hteo da kazes, ali cu ti pojasniti sta sam ja hteo da kazem prethodnim kometarom. Egipat nabavlja dodatnih 30 Rafale aviona za 4,5 milijarde dolara sto je dosta vise nego 2,7 mijardi eura, slozices se sa tim, zar ne? Vec poseduje infrastrukturu, obucene pilote, instruktore, rezervne delove ,naoruzanje pa je i samim tim u povoljnijoj poziciji od nas, zar ne? Ne znam koje stotine milijardi evra bilo ko pominje? Ne razumem deo u kom pominjes F4 verziju ( ko je reakao da je uopste F4 verzija ). Francuzi kupili svoj proizvod za koji imaju sve potrebno….

B

3.75 milijardi evra (4,5 dolara), 1 milijarda više za 18 aviona više, šta reći koliko je to više naoružanja i prateće opreme moraju bar raketu po avionu da uzmu valjda i 5 kvacilo za 18 aviona…bruka

Ra

Koliko se sećam, Hrvati su potpisali tri ugovora sa tri francuske namenske firme za nabavu Rafala.
Dal Srbija nesto ne dobija ili je to objedinjen ugovor?

Odgovori
Vo

Ko nece da hrani (placa) svoju vojsku hranice (placace) tudju. Ivo Andric

Mi

U pravu si Rade, Hrvatska je potpisala sa MBDA I THALES uz Faso.

Mi

Greška kod pisanja Daso

Er

2.7 će se pretvoriti u 4.7…

Odgovori
Mi

Nismo nikog nadmudrili, bojim se da ne razumete najbolje. Srbija ovom kupovinom ne kupuje avione već mir i strateškog partnera sa iole uticaja u EU. Egipat je ugovor pravio na 4.5 milijardi za 30 aparata ali pre globalne inflacije. Dodatno postoji niz drugih razloga zašto su dobili bolji dil od nas. Ukoliko Francuska uspe da prebaci Egipat sa ruske tehnike na svoju, dobiće daleko više novca dugoročno jer se radi o znatno većem broju aparata i prateće opreme što u krajnjem ishodu donosi znatno veći profit. Da i ne govorimo o hladnom ratu Fr i Ru vojne industrije i otimačine za uticaj u Africi. Lično govoreći bio bih zadovoljniji da smo uzeli SU-30 aparate, ali od toga nema ništa. Kineska opcija isto je delovala povoljnije, ali i da smo uzeli te aparate ne znam kako bi dalje ekonomska računica izgledala. Svi ljudi ovde koji komentarišu kako je ovo izdaja, promašaj i slično treba da shvate da naša kompletna ekonomija zavisi od EU kapitala i firmi i dovoljno je samo mesec dana da stopiraju kapital ovde i mi smo kaput, ende. Znači nikakvi avioni, tenkovi, dronovi, laseri i ludilo. Stopira se lova i povuku kapital nazad i mi smo kaput. Kad to budemo razumeli, skapiraće se da je pametnije voditi politiku mira sa EU nego da im bodemo oči sa ruskom i kineskom tehnikom jer nas ni jedni ni drugi ne bi mogli zaštiti a ne bi ni želeli u slučaju bilo kakvog sukoba. Samo pogledajte situaciju u Ukrajini i ave će biti jasno.

Mi

Ako me sećanje dobro služi, uoči nekog prethodnog velilog rata, takodje smo nabavljali oružje od Francuza.

St

@miki Aka te secanje dobro sluzi? Koliko ti imas godina?

Ra

@miki

Da, Francuzi su pomogli sa granatama za srpsku vojsku u 1.s.r.
Kako su i sami bili u teškom ratu sa Nemcima na svojoj teritoriji mogli su na brzinu poslati granate samo iz Grčke koje su imale 2mm dužu čauru zbog kojih topovi nisu mogli da zatvore zatvarač.
Samo to je bilo svima jasno pa su granate odmah dovožene u Kragujevac gde su čaure skraćene i zatim slane na vojište.

Pe

@Rade Hvala za komentar,da, Francuska je u momentu kad je pomagala Srbiju bila delom okupirana od strane nemacke armije, i jako je ruzno to sto pisu neki.

Vi

Keramičar i skandalozni Bata Gašić. Baš neugodno.

Sramota me EU.

Odgovori
Iv

Nek nas sa srećom služe.Istoriski dan, za nas.Ruski pancir,Kineski fk3,hq22, mig 29SM, mistral,mi 35…Da je ovo rekao neko pre 20 god niko nebi verovao.Potpisujem.Bravoo.

Odgovori
Ve

Nadao sam se Mereor raketama,ali u izjavi presednika jasno kaze da nema meteor raketa

Go

Meteor i SCALP necete nit dobit, ne odlucuju Francuzi samo o prodaji njih!

al

Za pokazivanje mišića Hrvatima – odličan!

Za sve ostalo nepotreban i preskup!

Nadao sam se deal-u sa Grcima za Miraže jer su opcije stvarno svedene na minimum ali eto imaćemo najskuplji air policing na svetu jer ovi avioni neće ni za šta drugo služiti…

E da, hoće: Kad iznad Knina na proslavi oluje prolete njihovi polovni, iznad nekog grada u Srbiji će proleteti naši novi. Jedino što je to slaba uteha prognanima od kojih su još uvek neki u kolektivnim smeštajima, 30 godina kasnije…

Odgovori
Pa

@Alexanto,
sa „pokazivanjem mišića hrvatima“ možete početi tamo negdje oko 2035 tek kad stignu.
Do tada …

.

TT

Pajo Avioni stizu 2028. Deso potvrdio.

St

@tt Nemoj tako, Pajo ima info iz prve ruke, rekao mu ortak ispred trafike dok su pili pivo. Verovatno zna i ko je sta koliko platio i ko je bolje „prosao“…

Pa

@TT,
pa onda do 2028 u najboljem.slucaju.
Rekli bi zagorci „bumo vidli“ ako zdravlje posluži.

Du

Nema to veze sa pokazivanjem mišića…glupost. Dobar posao i u vojnom, a i u političkom smislu.

KK

@alexanto

Previse je toga nejasno da bi doneli procenu ko je kome pokazao misic jer ovo s Rafalima deluje kao vrlo klizava materija. Osim argumenta novo/polovno sto moze na kraju ispasti nebitno, puno je toga nejasno.

No ajmo ispocetka, logicki i realno. Ako je RH potpisala 4 ugovora (Dassault Aviation, MBDA France, Safran Electronic & Defense i neki medjudrzavni sporazum) a SRB jedan koji se odnosi na kupovinu „suvog“ aviona nespecificirane konfiguracije, oprezni pesimist u meni govori razne stvari.

Nije proslo ni mesec dana a vec pocinje isplivavati svasta po pitanju te konfiguracije koja ce se dobiti. I to je ono o cemu stalno trubim. Tupo i navijacki se tu forsiraju neke utakmice RH/SRB. Toga nema. Postoji NATO prostor i SRB. Koji god da je scenarij treba gledati Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku pa i Kosovo i Albaniju kao jedan paket. Nazalost.

S obzirom na Bondstil, gradnju NATO baza u regionu, NECE se dozvoliti da se u SRB nesto okrene naopako i potencijalno napadne te baze neocekivano oruzjem kome se ne moze parirati i koje je u rangu onoga sto ima NATO, a koje nam je NATO prodao. Ne znam koja razmisljanja ljudi imaju, ali tamo ne sede budale koje ne znaju sta rade.

Ovakva zveckanja i navijanja za neke sukobe i vojno resenje nekih pitanja samo guraju vodu na mlin strani koja kaze da se SRB ne moze verovati i da se samo ceka prilika za sukob. Francuska moze i ne mora biti prijatelj, ali na kraju dana, prije bilo koje prodaje ili isporuke, netko ce morati dici slusalicu i nazvati Washington za odobrenje te prodaje. To je realnost situacije jer ta prodaja podrazumeva mnogo scenarija koji se mogu okrenuti na razne strane. Washington je imao zadnju u ovoj prodaji.

Nadalje, integracija CCCP projektila na Rafale preko Izraelaca. Mislim da ne moram spominjati veze Izraela i Washingtona koji im odobrava pakete pomoci i pristup najnovijim tehnologijama. Prije nego se ista dogovori, tko treba i to da amenuje? Da, Washington. Ako amerikanci kazu ne, to ce biti i Izraelsko ne.

Ne pisem ovo da budem pesimist, ali ni ne sanjarim i fantaziram da smo mi sad neka sila. 12 aviona u nepoznatoj konfiguraciji je prodano. Dali su mrkvu da se narod razveseli, SRB se pocela resavati ex sovjetskog i JNA naoruzanja kroz kupovinu radara, sad aviona. kao i ostatak EU. Kao takvu bit ce je lakse kontrolirati i integrirati. Ne vidim tu nikakve misice, ovo je tiha integracija koja se okrenula i napravila tako da je navijaci pozdravljaju, mediji imaju o cemu da pisu, a placa se teskim milijardama.

Vl

Katastrofa…
Totalno neperspektivna letelica, prakticno neupotrebljiva za 10 god kad stigne. Jedino gde vidim neku upotrebnu vrednost je kao jurisnik, zamena za Orlove, jer ima zaista impozantnu nosivost. Kao lovca, Srbija mora nabaviti avion 5. ili 6. generacije, kako bi ostala konkurentna

Odgovori
Mo

Vi to kao pilot i poznanik aviona ili kao laik ?

Vl

Kao poznanik aviona

NN

@Vladimir
Ko poseduje operativna avion 5te generacije? Ko je proizvodjac aviona 5te generacije koji je negde u operativnoj upotrebi, a ne u nultim serijama? Ko bi taj avio prodao Srbiji.
Usput jedina zemlja koja ispunjava prva dva u potpunosti je SAD.
Ne moze se kupivati naslepo.
Ovaj avion ce se odlicno koristiti i mnogo vise nego u HRV jer mi pre svega imamo sistem PVO i VOJIN kakav Hrvatska nema.

Is

@NN
Pricate kada ce Rafale doci sutra…
Rafale ce tek doci u najboljem slucaju za nekih 10-12 godina ..Hrvatska ce kako je krenula imati vrhunski PZO sistem za nekih 2 godine ..
Znaci opet imamo rupu od nekih 10-tak godina dok Srbija dobije Rafale ..
U tom vremenu od 10-tak godina u HR ce se okrenuti prema avionima 5. generacije …

TT

Islander

Hrvatska ce rafal da koristi sledecih 25 godina kada im isticu resursi. a na kraju krajeva kakve mi veze sa istom imamo tacno?

St

@islander Susjed, vi cete imati vrhunski PZO sistem ( Protiv Zracna Odbrana ) za nekih 2 godine? Koji, od kog novca, po izjavi vaseg predsednika Rafale pojeo sav novac iz vaseg vojnog proracuna…. Btw Daso objavio da Rafale stize 2028 godine.

Si

Strucnjak, a od kojih para je onda krenula nabavka novih Leopard 2A8 i novih Patrija za Hrvatsku, ako je budzet krahirao kako ti kazes? I jos se ceka odabir nove korvete. A para kazes nema…

Is

@TT
@Strucnjak
Nije se nista govorilo ni za tenkove pa dolaze Leopardi 35 komada …mislis ono nema se novaca pojeli Rafali ..ozbiljne drzave ne pricaju svoje vojne tajne …sta Milanovic prica je pila naopako bas za takve okolo kola ..
Rafali ce se koristiti dok ne isteknu resursi u medjuvremenu ce se okrenuti avionima 5 generacije ..

Rafali ce doci 2028 ??! jel to izjava generalnog direktora Dassault onog istog koji je prije skoro mjesec dana izjavio da nemogu pratiti obecanu isporuku aviona da od planiranih 25 komada na godinu ove godine proizveli su proizveli svega 6 komada u 6 mjeseci ..da ovise od 5000 kooperanata i radnika po avionu da sve mora biti uskladjeno itd itd …na cekanju je vec 227 Rafala da se isporuce ?!
Znanstvena fantastika za isporuku kako stvari stoje ..

Go

Strucnjak

Vidimo svi kako nam je RFale pojeo sav novac, zato narucijeno nove haubice César, PzH2000, HIMARS i Leopard 2A8! Stvarno ne znam u kojem ti filmu zivis!

St

@Sivi Leopard 2A11 sa laserima… Prica je da poklonite sve tenkove koje imate Ukrajini za neodredjeni broj Leoparda. A8 je jos uvek samo prototip i ako stvarno verujes u bajke i internet strucnjake onda ces poverovati i u to. Sto se tice korvete, bice izabran model pred sledece ızbore a kupovina ce se obaviti nikad…
@Islander I ti verujes u bajke? Svi strucnjaci pa i vas predsednik su reiki puno toga o Hrvatskom naoruzavanju, od nedostatka granata, odrzavanju Rafala pa nadalje….F35 je toliko skup da od toga nema nista. Ovde je tema avion, ne Srbija-Hrvatska. Ponasate se kao deca i kao da ce sutra da se ratuje a nece i od toga nema nista. Opustite se malo…

Ne

Islander

Od svega navedenog, na sajtu MORH, znaci zvanicno, pominje se samo HIMARS. Ostalo je jos uvek u domenu internetskog rekla-kazala. Drzimo se onoga sto se sigurno zna. Tenkovi, korvete i helikopteri to nisu.

Si

Strucnjace pa tebi je tema Hrvatska. Ti rece da su Rafali pojeli proracun. Nabavljaju se Leopardi 2A8, Patrije, HIMARS i Caesar. Ceka se odabir korvete. Objavljeno je da ce se potpisati korveta do kraja tekuce godine.
Nenade, za zvanicno neces puno toga cuti od MORHa. Neces cuti skoro nista. Tako to oni rade, sute i kupuju. Nista od naoruzanja za Rafale nisu objavili. Jedino je Milanovic lanuo javno zasto se nisu uzele i Exocet rakete. MORH tretira sve detalje nabavki vojnom tajnom i ne dozvoljava da se s time ide u javnost.

Tr

@Nenad N.

Andrej Plenković je govorio o nabavci, tenkova, novih helikoptera, dugometnog o srednjemtnog PZO, HIMARS, dodatnih novih Patria, 155mm Haubica CAESAR i PZH 2000, Korveta itd … Sve se o tome pisalo u
Jutarnjem …. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-kupuje-nove-moderne-tenkove-radi-se-o-vecem-broju-vode-se-zavrsni-pregovori-s-proizvodacem-15489419

St

@sivi Nije, ja sam odgovorio na komentar Islander-a, to nisi primetio? On je naveo kako Rafale stize za 10-12 godina i kako ce Hr imati za 2 godine vrhunski PZO i kako postoji neka rupa itd. itd. Navedi mi koji PVO- PZO mozete da kupite ispod 3-5 milijardi eura za 3-4 baterije? Vi ste u NATO savezu i zbog toga dolazi u obzir samo zapadna proizvodnja. To sto ste ti i @Trance naveli kosta preko 10-15 milijardi evra a u Hr se uvode dodatni porezi kako bi se pokrpio budzet, pdv drugi u evropi – 25 % i o cemu pricamo? Plenkovic danas izjavio kako Hr nema kapacitete da se poredi sa nasim vojnim kapacitetima… Da ne govorim o vojnoj industriji, Hr nema tehnologiju i znanje ni za obican metak a ne za slozene borbene sisteme…. Leopard 2A8 je prototip i potrebne su godine ispitivanja, dorade, izmena da bi usao u serijisku proizvodnju.

Si

Strucnjak aj promjeni nick molim te. Stavi „Ne“ ispred.
State Departmen upravo pred 2 dana objavio da je prodao 400 miliona USD HIMARSA Hrvatskoj. Neam pojma kolko komada stane u 400 miliona al sigurno 20ak. Hrvatska nema znanje za napraviti metak a napravili VHS koji osvaja nagrade po Americi u konkurenciji Hecklera, FNa, Colta… Sta pricati vise. Vojna verzija se izvozi pomalo vani, Irak, Sirija, Kamerun. I Ameri kupili 500 komada za testiranja a Rumunija hoce otkupiti licencu i transfer tehnologije za samostalnu proizvodnju. Francuska vojska je odabrala ali Merkelica stopirala prodaju i natjerala Macrona na Heckler412 iako se pokazao losiji na testovima francuske vojske. Ipak su Svabe politicki teskas i tu borbu se nije moglo dobiti. Ali ostali parametri govore u korist HS proizvoda. Nose ih americki policajci, dio federalnih agencija itd…. Jos od doba HS2000 se zna da i Beretta i Glock imaju dobrog rivala u HSu. Gubili su tendere od HSa. I jos pogledaj ko uze nagradu za American Rifleman u godini 2023, Tactical Weapon Award.
Ma nestrucan si pa ti evo link:
https://www.americanrifleman.org/content/springfield-hellion-a-bullpup-contender-comes-stateside/
Springfield Armory proizvodi HS proizvode po licenci za americko trziste, cisto da te ne zbuni. Helion je hrvatski proizvod, temelj mu je VHS razvijen za vojsku, preinacen za civilnu upotrebu i napravljen u pogonima Springfield Armorya. A to je i jedan od razloga zasto Rumunji hoce da otkupe licencu poput Springfielda. Zato sto HR nema tehnologiju, znanje ni za obican metak. I zato i Izrael dolazi po neke komponente za svoju vojsku kod nas… Eto, ne znamo i ne mozemo…
Odo popit Jelena, nasekiro si me :)

Sl

1.2 milijarde samo za avione a 1.5 milijarde za sve ostalo (infrastrukturu, obuke, delove, naoruzanje…) jer se pravi sve od 0 za ove avione.
Lepo kaze matematika avioni-podrska-operacije, sve po 1/3 kosta ali nova nabavka ide podrska na 1/2

Odgovori
Zo

@Nenad N

Nenad N.00:26, 30. avg. 2024.
Islander

Od svega navedenog, na sajtu MORH, znaci zvanicno, pominje se samo HIMARS. Ostalo je jos uvek u domenu internetskog rekla-kazala. Drzimo se onoga sto se sigurno zna. Tenkovi, korvete i helikopteri to nisu.

Tako je Nenade. Kad govorimo o HR onda se držimo onoga što je sigurno ( hočeš reći kada dođe oprema , kada Rafali polete , kada HIMARS-i , korvete i Leopardi stignu). Tek onda se računa ?

A kada SR nabavlja dovoljno je samo da pomislite na Rafale , Meteore itd..pa već kao da su već tu ? Odmah se broji ,odmah je SR bolja u svemu , nabavlja sve što želi , ima love k’o u priči , budžet je bez dna i tako dalje…
Daj malo više realnosti , ne samo ti…
Helikopteri već lete , 8 ih stiže ( potpisano ) , HIMARS potpisujemo do kraja kraja godine , Rafali lete , Meteori i Scalpovi stižu kad mi to budemo htjeli ( ako već nisu tu ) , za vas je jasno ( to i vaši mediji pišu ) da nema nema ni jednih ni drugih ( do prijema u NATO ) ,za korvete će se uskoro potpisati ugovor , sve što smo zapisali će doći pa tako i Leopardi ( nije žurba ) kao i PZO po svim visinama , 2 tipa haubica i to najboljih od 155mm. A ni ovih 12 Rafala nisu zadnji koje ćemo kupiti…
Vi ste kupili nove Rafale , ali oni će poletjeti za 4-6 godina , puno je to vremena… a iako novi biti će uskraćeni za najvažnije sposobnosti

@Strucnjak
Nećemo imati vrhunski PZO za 2 godine , ali hoćemo za 5 g. Gdje nam se žuri ??? Vojska se slaže barem 10-15 godina , a mi smo tek počeli. Prošle su godine kad smo zanemarivali HV , mijenjaju se prioriteti
Kažeš 3-5 milijardi za PZO ? Pa što onda , iako je tvoja procjena prenapuhana , PZO će biti kompletirana u skladu sa planom
Kažeš da ne znamo ni metak napraviti ? Ne znamo ni haubice , ni Rafale pa ih ipak imamo. Ne bavimo se onim što ne znamo već onim što znamo i gdje možemo. Tu zaradimo i kupimo što trebamo.
Nije ni proizvodnja streljiva nešto HR nedostupno. Sve u svoje vrijeme. Biće uskoro i to u suradnji sa saveznicima u Hr , granate 155mm…
Strpljen -spašen , a i dovoljan nam je Leopard 2A7 , ali biće i jedan i drugi , 2A8 i 2A7 , u pogonu vrlo brzo
Sve to koštaće manje od 10-15 milijardi i stići će prije od vašeg zadnjeg Rafala 2030 g.
Mi šutimo i radimo , tj nabavljamo. HR modernizira HV solidnim ritmom , narudžbe su realno planirane i stalne , cijene su primjerene , dobiti 12 Rafala , pa makar i rabljenih , za 1 milijardu eura je u stvari dar s neba kojem se nismo ni nadali…
Stići će i HIMARS-i koje smo sanjali prije par godina , sve je moguće kada si u EU i NATO-u :)

Si

@Zooro

Himarsi potpisani pred dva dana. Cca 400 miliona USD paket, potvrdio State Department. Uranili su, ocekivano je krajem godine.

Vl

@zooro

Svet je lep kada sanjamo. A kada sanjamo, sve je moguce. Tako sam napisao jos jednom Vasem kolegi, sanjar kao i Vi. Kod nas se isto kaze: „Sto je babi milo, to joj se i snilo“.
Ne znam koliko ste odvojeni od realnosti, ali evo ja da Vam malo priblizim:
Ni jedan protivavionski sistem (PZO) zemlje NATO sledecih XYX godina nece dobiti, jer se sve proizvedeno salje u Ukrajinu, a tamo se unistava bukvalno po dolasku ili cak u transportu. I ne samo prozivedeno, vec i ono sa borbernih dezurstava. Nemacka, Poljska, sad i Rumunija salju svoje Patriote i NASAMS i bukvalno ostaju na manpads nivou, ne bi li malo usporili Ruse.
Vrlo je slicno i sa ovim ostalim sto pisete, ako ne i isto. Jedino sto se ne salje su avioni, ali samo zato sto njima nema ko da upravlja. Da ima, vasi Rafali bi vec bili forwardovani u Lvov. Za sada ostaju kod vas, a videcemo za dalje. Pa Vi nastavite sa snovima slobodno

Ma

Što god netko misilo, Vučić je kralj i treba mu aplaudirati. 👏👏 Svaka mu čast. Ovako nitko u povijesti nije izjebo Srbe kao on. Nitko nikada nije platio 3 milijarde eura za samo 12 komada aviona. Jedino USA za F-22, 300 milijuna po komadu, najbolji lovac u svijetu. Živio Vučić !

Odgovori
NS

Nisu avioni 3 milijarde vec ceo paket koji ide.

Ako pogledas to je cena koja se placa za ove i ovakve avione.

Obuka, logistika, naoruzanje.

Ono sto je lose to je sto se nedobijaju Meteor rakete ali to je politika u nekom momentu ce sigurno moci da se nabave.

I drugi problme je sto je ovo avion na kraju svog razvoja a placen je mnogo.
Vec 2040 trebalo bi raditi remont i modernizaciju a tada ce vec poceti da se pojavljuju avioni 6. generacije. A ti si se vencao sa ovim avionima barem do 2050 verovatno i 2060.
Mozda su grcki mirazi bili bolje prelazno resenje do nekog aviona 5. generacije koji bi se mogao nabaviti oko 2035-40.

TT

Sta smo po tebi trebali da uradimo tacno? Da ugasimo ratno vazduhopovstvo posle 100 godina?
Posto je Rafal bio jedini 4+ avion koji smo mogli trenutno da nabavimo, a cena mu je ta koja jeste za novu letelicu nazalost ali prezivecemo ne brini.

Vl

@NS

Potpuno se slazem sa Vama. Mora se blagovremeno insistirati na zaista novom avionu, nadam se SU75 ili J-31. Cim stignu Rafali, poceti pregovore za eskadirlu aviona 5. ili 6. generacije.
Vucic rece da ce vremenom iskamciti i Meteor od Makrona i verujem da ce na kraju uspeti. Mada to nece bitno uticati na generalnu neupotrebljivost ovog aviona u sukobu sa ozbiljnijim neprijateljem.

Zo

@Vladimir

Ozbiljno bih vas shvatio da u vašem tekstu ima barem jedan argument , ali on je pun praznih naklapanja. Sve zasnivate na tome da NATO zemlje sve šalju u Ukrajinu jer eto Rusija napreduje ponekad i 1 kilometar dnevno. A ponekad i mjesecima osvaja 2 sela.
Podsjetio bih da NATO nije smatrao da RH treba imati zrakoplovstvo , a u stvarnosti je HRZ svakim danom sve opremljenije i modernije , te brojnije. Kiowa Warriors – i , Black Hawk – ovi i Rafali govore sami za sebe. Bradleyi i Patrije su realnost , od PZO sustava nabavili smo nešto Mistrala , riješit ćemo i ostalo kao i sve do sada.
Za sada sanjam snove na javi ( ako su Rafali snovi bili , ostvarili su se , ostvarit će se i Leopardi i ostalo , a vi pametujte o strašnim Rusima koji samo što nisu …)
To što ste vi napisali meni i jednom mom kolegi ( ???) postavljajući se sa visoka u stilu “što je babi milo to joj se i snilo“ samo je odraz frustracija i nedostatak elementarne kulture u komunikaciji sa ljudima koje ne poznaješ i koji su , po tvojim riječima , odvojeni od realnosti.
Halo čovječe !
Hrvatski Rafali lete svaki dan , Patrije su stalno na poligonima , Bradleyi se moderniziraju , ophodni čamci su pri kraju u izgradnji , PzH 2000 su tu , Himarsi potpisani – to ti je realnost , a vi se uključite u razgovor kad budete imali više argumenata a manje bahatosti :(
I to Vi , koji nemate ni jedan svoj zrakoplov kupljen u proteklih 30 godina već ste sve dobili od Rusije/Bjelorusije i SFRJ ( a koje su kupili svi od Triglava do Gevgelije a ostali su samo vama )
Realnost ti je da je HR samo za vrijeme rata kupila 2 eskadrile helikoptera i 2 eskadrile Mig-21 , a bliska realnost u HR su i Leopardi i Himarsi.
Kao što je realno da ćemo i dalje Čitati na T6 tvoja potcjenjivanja neistomišljenika , i ne samo tvoja.

NS

Ako je godisnja rata 421 milion a ukupna cnea 2,7 milijardi eura onda je moguce da avione dobijemo za 6 godina tj do 2030 kada i isticu resursi Migvima 29.

Naravno ovo je teska spekulacija jer jos neznamo detalje ugovora ali nada zadnja umire.
Bice interesanto sta ulazi u taj logisticki paket kao i koje oruzje i u kojim kolicinama dobijamo uz avion.

Odgovori
Mi

Ako je cijena 2.7 milikardi + PDV + kamate na kredit, a bez Meteora i SCALP-a onda je to najgoti vojni posao ikad.

Odgovori
Kn

Poštovani.
Molim vas da nam kažete koji kredit? Rečeno je rata iz budžeta niko ne spomenu kredit? Ili mislite da je plaćanje iz budžeta kredit. ?

B

Dobićemo MICA rakete, domet od 80 km, upravo je rečeno na tv-u…Mig 29 ima raketu R77 čiji je domet 80 km u osnovnoj verziji, mislim da mi imamo R77-1 dometa 110 km. Su-30 i Su 35 ovo jede za doručak…

NS

Rata ce se placati iz budzeta ali ce se Srbija najverovatnije negde zaduziti da bi pokrila taj trosak i neke druge troskove budzeta.

Tako se nekaze da si digo kredit za ovo ili ono a ustvari jesi.

Ili smo otkrili alhemiju pa pravimo zlato iz gvozdja.

Ali zivi bili pa videli.

Sl

U 2.7milijardi su ukljuceni svi troskovi, ukljucujuci i PDV. Nema kredita, vec se placa u vise rata. Dinamika placanja generalno prati i isporuke aviona, obuke, naoruzanja, opreme… Francuzi pominju da se do 2030. isporucuju svi avioni i da je Srbija trazila vise dvoseda, sto je i neki nastavak postojeceg rada (iz Rusije je isto uzet 1 dvosed Mig29 vise).
Mada, skupo, mozda 300-400 miliona vise nego realno ocekivano, ali opet i 300 miliona manje od najavljivane sume

Ga

Što se tiće opreme,Mika rakete,(60km domet) vazduh -vazduh,neka bomba i to je sve.Preskupo ćemo platiti samo 12 aviona,iako su oni vrhunski.Ako napravimo krstareće rakete Košava,možda ih okačimo o Rafale.

Ap

Promasaj veka….. Preskupa krntija

Odgovori
Gr

A to ti rekli u Minsku Lukasenko ili Vladimirovic u Moskvi?Mani se ti tih Vladimirovica i slicnih. Napunili ti glavu sa Sci fi. I pozdrav iz tvoje voljene Ljubljane

Is

Drama se nastavlja bar ce T6 imati o cemu pisati a mi komentirati ..👋

Odgovori
Pa

Lasersko oruzje ce za par godina ugasiti vojnu avijaciju sa posadom.
Bacati milijarde na RViPVO je strateski poraz Glavnog i generala, koji su izgleda potpuno izgubili kompas.

Odgovori
Re

Hoće,samo što se u Ukrajini masovno koristi mitraljez Maksim iz I sv.rata.O T55,64 ,72…i raznih egzotičnih skalamerijama da i ne govorimo.

Ko

Pitam se da li ovaj paket obuhvata i Meteore?

Odgovori
NS

NE.

Nema Meteora za komsiluk osim za Grke.

Mi

Pusti ti „komsiluk“. Nismo u komsiluku svi u istoj poziciji. Madjari su isto u komsiluku pa imaju meteor iako rovare protiv NATO ali im je onemigucen Himars npr. Hrvatska je dobila dozvolu kongresa za Himars. Nabavit ce i Meteor kad dodje vrijeme.

Jo

Ako je cena 2,7 milijarde dolara, to je 225 miliona po avionu, malo više od Indije (219), a osetno manje nego što je platio katar (264). Potpuno je izvesno da se radi o novoj verziji, jer su u pitanju novi avioni. Ne očekujem da će avioni kao takvi biti puno „osakaćeni“, avion je isporučivan Indiji i Egiptu, tako da nema nekih posebnih briga oko curenja informacija. Procurelo je sve što treba :) Meteori i SCALP-EG neće biti isporučeni, baš kao što nisu isporučeni ni Hrvatskoj. I jedne i druge rakete su u ovom trenutku veoma dragocene. Ono što će Srbija dobiti će biti verovatno rakete Mica NG, koje imaju domet sličan ruskim R 77. Te rakete će verovatno dobiti i Hrvatska. Očekujem da će naoružanje koje će biti isporučeno biti balansirano u odnosu na ono što je isporučeno Hrvatskoj. Međutim, treba sačekati detalje pa videti.

Odgovori
Ne

Strašno kako se u Srbiji sve gleda kroz prizmu Hrvatske.
Hrvatska je u NATO-u, regionalni ugovori o kontroli naoružanja više ne vrijede za nju, uostalom nema više ni međusobnih inspekcija kao nekad jer što ima Srbija gledati u NATO skladišta.
Brojevi iz tog ugovora su ionako danas utopija.
Danas je svatko za sebe po svojim mogućnostima.
Srbija stalno kaska za Hrvatskom i očajnički prati njene nabave, sjetimo se hrvatske nabave Patrija i srbijanske Lazara, pa Pzh2000 i srpske Nore, hrvatske nabave radara pa isto i srbijanske, hrvatske Rafala pa sada i srbijanske istih itd.

Vl

Crni Neno, sjetite li se Vi nekad da Lazar i Noru PROIZVODI Srbija, a Hrvatska nista. Srbija i Hrvatska se ne mogu porediti ni po jednom vojnom parametru, ne znam kako Vam to nije jasno? Srbija je za Hrvatsku totalno druga vojna dimenzija.

Ne

@Vladimir
To što sklapate od uvoznih dijelova nije ništa. 15 godina nesto pokušavate i na kraju ništa nemate danas.
Hrvatska kupila licencu za Partiu i u nekoliko godina proizvela 126 komada, sada idu još 30. Za to vrijeme Srbija nije sklopila više od 60 Lazara 3.
Hrvatska kupila preko 220 M-ATV, Maxpro, Hagar, mrap vozila i transportera, dok Srbija nije proizvela u deset godina više od 20 Miloša M16 i sličnih pokušaja.
O HR nabavkama Bradleya, 30mm borbenih stanica za Partije, necu jer to nema ekvivalenta u Srbiji.
BOV Lazanski koji postoji samo u jednom prototipu i koji se oslanjao na rusku kupolu je trenutno slijepa ulica zbog rata i sankcija Rusiji.

NS

Za uporedjivanje ovi avioni su kostali Srbiju DVA godisnja vojna budzeta.
A ako 421 milion budu rate svake godine u narednih 6 godina to je oko 30% vojnog budzeta svakeg godine koji se izdvaja za ove avione.
Naravno ova nabavka ide kao posebna nabavka ne iz sredstava vojnog budzeta ali ogromno izdavanje za Srbiju koja vec i bez ove nabavke izdvaja oko 1,8 do 2 % (kako koje godine) iz BDP-a za vojsku.
Stvarno je veliko pitanje da li je trebalo izdvojiti ovolika sredstva pogotovu sto ovo nisu avioni 5. generacije. vec 4 (ili kako neki kazu 4+) i njihova upotrebljivost (i mogucnost za modernizaciju) za 15-20-30 godina je upitna a isporuka ce biti tek oko 2030-31.

Odgovori
Pe

@NS Posmatrac Da ne ponavljam komentare drugih, ali to nije samo cena aviona.
Drugo, ovo je prvi korak u novom pravcu, od dogme i ideoloskih ubedjenja (kupovina lose i jeftine sovjetske tehnike), ka cistom profesionalizmu.
Da, to kosta.Ali jos je skuplje imati neefikasne zastarele avione kao do sada.

Dr

A šta to može Rafale u ovom broju i paketu naoružanja što mig29 ne može?
Ajmo onako stručno pilotski….

Bo

Čisto ekonomski gledam na cenu i mogu reći da 421 milion u šestoj godini neće biti teret kao u prvoj godini otplate. Uzmemo li u obzir konstantan rast BDP-a Srbije i inflaciju koja je neminovna mislim da će ovo budžet da izdrži bez većih poteškoća. Druga bitna stvar je politički benefit ove kupovine i nekako treba gledati ovu kupovinu zajedno sa potencijalnom gradnjom nuklearne elektrane i izgradnjom metroa u Beogradu tako da sa Fracuzima dolazimo na istorijski maksimum u saradnji, to znači da možemo računati na interes francuza i neku vrstu političke podrške što nije loše, jer kako ono piše na Kalemegdanu: „Volimo Francusku kao što je ona nas volela“!

Dr

@Dr urgentaš
Da leti posle 2035-te, za početak.

Ne

Dr Urgentas, Rafal u odnosu na Mig29 moze sledece:

1. da nosi 9,5 tona ubojnih sredstava u odnosu na 4 tone kod Miga29 (znaci jedan Rafal kao dva miga)

2. da „vidi“ dalje neprijatelja. I pritom ranije dejstvuje

3. da ga neprijatelj „vidi“ kasnije u odnosu na Mig. Znaci da ima vise vremena za dejstvo.

4. da dejstvuje protiv neprijatelja elektronski

5. da bude bolje zasticen od neprijateljevih elektronskih dejstava.

6. cak i da trosi manje goriva i tako dalje….

Pr

Ne, ali Mond pise da stizu 9 jednoseda I 3 dvoseda do 2029.god.svi

Odgovori
Si

Prvi bi trebao doci 2028, zadnji u 2030. Jako je dobra to masina, cestitke na nabavci. Evo nasi svakodnevno lete na njima i potpuno su odusevljeni sa strojem. Vjerujem da ce i srpski piloti uzivati u njima.
Na koncu, bilo je vrijeme da se Srbija okrene ka zapadu i ostavi istok u kaljuzi koju si je skuhao.

No

12 aviona za 2.7 milijardi eura. Preskupo i to sve s realizacijom za period of vjv minimlno 6 godina kada bi se mogli koncepti borbe u zraku izmjeniti podosta. Ako je ova kupnja zapravo reakcija Srbije na nabavku rafala od strane Hrvatske onda je to ispalo strateško iscrpljivanje Srbije.

BTW GDP Hrvatske je 71 milijardi, a Srbije 8 manje — 63 milijarde.

Odgovori
NS

Srpski GDP raste brze od HR za sad :) ali ovo je ogromno izdvajanje.

A znamo da Vucic nije bas toliko glup pa se postavlja pitanje sta je sa ovim jos kupljeno mislim politicki.

m-

Ova kupovina nema nikakve veze sa Hrvatskom . Jasno je svima da ni jedan drugi avion ne mozemo da dopremimo u Srbiju .

Srbija nije u NATO i EU , narudžbina je mala i cena mora da bude velika.

Takvu poziciju delimicno kompenzujemo jeftinijim gasom iz Rusije i uslugama iz Kine…

Sto se tice BTW GDP to ce se promeniti u narednim godinama i Srbija ce preteci Hrvatsku .

Ro

Gledajući rok isporuke i cijenu paketa ovo je jako dobar posao. Još treba utvrditi što je u paketu, koje naoružanje, rok podrške, koliki stok motora i dijelova …
Srbija ionako polako prelazi na zapadnu stranu. Najveće poslove dobija zapad, streljivo odlazi u Ukrajinu, Srbija je implementirala sve svoje obveze glede ugovora s Kosovom, Dodik zabetonirao RS u BiH, Dačić maknuo Sevku s liste nepoželjnih….

Hrvatski BDP je bio 71miljardu bio 2021 godine , 2023 je 74. 2024 je skoro 77..

Ad

@Mi mišiće njima već možemo da pokazujemo i drugim vojno-tehničkim sredstvima.Da podsetimo, ukri su im parkirali drona u pica park ko 2 i 2. Nisu ga ni registrovali. Nema bi se to već malo teže desilo.
Niti su hrvati niti srbi ludi da se mere i odmeravaju eskadrilama od po 12 komada aviona.
Ali narod jeste.A narod ko narod… glup ko narod.

br

@NS Posmatrac

Rast HR BDPa u zadnje 3 godine: +13,8%, +6,3%, +2,8%
Rast SR BDPa u zadnje 3 godine: +7,7%, +2,5%, +2,5%

Kumulativni rast u zadnjih 5 godina (dakle uključujući koronu)
HR: 17,5%
SR: 17,0%

mrtva trka … ali se uvijek provlači taj narativ o brzom rastu Srbije koji očito nitko ne želi provjeriti.

Eh da i ta priča nećemo kupovati iz kredita. Pa nadavno da hoćete – svi kupuju. Sve i da imaš te 3 milijarde na računu imaš i 50ak milijardi duga. Ako ne vratiš sa 3 milijarde dug to znači da si kupio na kredit (kako za HR tako i za SR).

Naravno Rafale je brutalan avion. Tako da čestitam.

Tr

@ onako usput

Hrvatski BDP je €76.5 miljardi u 2023,.
U 2024 ce biti oko €83 miljardi ili vise. idi na IMF ili HNB website ako zelis uvjeriti se. https://www.hnb.hr/en/statistics/main-macroeconomic-indicators

Ro

Avioni 2,7 milijardi,
Prilagodba sustava za rusko i srpsko oružje, zamjena za Link-16….,
Dodatno francusko naoružanje,
Koliko će sve na kraju koštati?

Ne

@Robi: Koliko će sve na kraju koštati?

Dodaj još obuku pilota i mehaničara, prilagodbu infrastrukture i projekciju inflacije do 2030.

Ro

Nenad
Zanima me okvirni iznos ovakvog jako neuobičajenog aranžmana. Znalo se unaprijed da će avioni biti s nekim ograničenjima glede komunikacijskih sustava, EW sustava…, ali koja se mogu nadomjestiti na tržištu. Svakako nisam mislio da će se na Rafale kačiti ruske rakete. Te rakete su lako mogle biti prodane, a kupljene već integrirane francuske ili europske rakete i drugo naoružanje. Zasad je previše tajni oko ovog ugovora, nedostaju ugovori s proizvođačima naoružanja, nedostaju kalkulacije glede cijene prilagodbe infrastrukture i još dosta toga…. Nekako mi cijeli posao djeluje nedovršeno, ishitreno….

Pe

@Robi
Nema tajni, prosto su pregovarali do poslednjeg trenutka pa je preostalo da se detaljno dogovore oko naoružanja. To za rusko naoružanje nemamo pojma da li je tačno. Na internetu svašta mogu da pišu. A sama nabavka obično obuhvata sve ovo što se navodi gore kao posebne stavke, tako je i Hrvatska kupila, sa obukom održavanjem i slično. Što je i delimično navedeno prilikom prezentacije ugovora da su kupljene i zaliuhe delova itd. Samih 12 Rafala ne mogu da koštaju 2,7 milijardi evra niti bi ga ko kupio za te pare.

Što se tiče hangara koje neko pomenu, Rafal se otprilike uklapa po dimenzijama u infrastrukturu koja postoji za postojeće avione.

Ro

Perko
Hvala na odgovorima. Svaki dan izlaze nove informacije i dezinformacije vezane uz ovaj posao. Raditi će se integracija ruskog naoružanja, neće se raditi ta integracija, ruske rakete su sporne zbog sankcija Rusiji i otežanog održavanja, doći će avioni sa svim sposobnostima u svom standardu, neće doći potpuno sposobni avioni… Očito je vlast malo požurila ugovor iz promidžbenih ili možda dnevnopolitičkih razloga prije kompletiranja cijelog posla. Budući će rafalei i MiGovi određeno vrijeme koegzistirati u srpskom RVu trebat će uložiti određena dodatna sredstva u infrastrukturu…
jako me zanima konačno rezultat ovog posla i završni račun.
Hvala, LP

Pj

U zemlji u kojoj se AnaB. Zhvalila da smo “uzeli kredit da dogradimo pozoriste u Nisu”, a preko puta Dom Vojske decenijama zvrji prazan, nabavka Rafala i nije tako velik promasaj.

Odgovori
Ne

@Vladimir
Partije su proizvode je u Hrvatskoj, kupili 126 komada i licencu. Tih 126 komada je već 10 godina u službi.
Srbija kao nešto sama radi, došli do u 12 godina do treće verzije koja je primjena i sada je cijelih 36 komada u naoruzanju jer se praktično samo sklapa od uvoznih dijelova pa skupo.
Nora je jugoslavenski projekt, isto bezbroj verzija jer se luta, u naoruzanju samo 12 komada. Hrvatska kupila 16 komada Pzh2000 i ima. Sada se kupuje još 30 Patrija i 18 ceazar samohodnog haubica. I Srbija kaska u brojevima.
Vlastita proizvodnja u raspaloj namjenskoj je ništa do mučenje jer se glavonja od nemila do nedraga i na kraju šipak. Kupiš gotov provjereni proizvod i nema brige. Nije Srbija Francuska, a ni Slovačka, da izbacuje dobre proizvode na tržište.

Ne

Neno

Lazar 3 se proizvodi godinama. Varijacije su po narudzbi. U Srbiji je u upotrebi oko 60 komada, ostalo izvezeno. Nora je srpska, osnova je jugoslovenska. U Vojsci Srbije trenutno 24, radi se na povecanju broja. izvezeno oko 100. Radi se transa od 48 za Azerbejdzan. Vecina sadasnjih fabrika namenske u Srbiji je novotovoreno, nije stara „namenska Kragujevac“.

Razumem potrebu za poredjenjem, ali daj da bar baratamo sa pravim ciframa.

Li

Puno za avion koji stiže tek za 10 godina.
Hrvati ih dobila za trećinu cene i već su u Hrvatskoj. Nadam se da Srbija dobija 2-3 aviona na posudbu nakon obuke prvih pilota da nastave obuku drugih u Srbiji i vežbaju.

Odgovori
NS

Elektronika a pre svega radar koji je u HR i SRB Rafalima nije isti.
Verzija Rafala F4 koji uzima SRB ima AESA radar i to pravi ogromnu razliku u mogucnostima ali i u ceni.

Moguce je da ce srbija prve avione dobiti za 6 godina ali ostoi veliko ALI a to je mogucnost da Francuska tj DASALT podigne godisnju proizvodnju Rafala. A to je pod velikim znakom pitanja i kasnjenja su veoma moguca.

TT

Hrvatska je kupila 15 godina stare letelice FR3 verzije, a ovo su nove letelice verzije FR4..

Pa

@m75,
pa to je vaš predsjednik obećao prije 5 godina.
O „stizanju“ BDP per capita neću govorit u ovom svečanom trenutku za vašu zemlju.

Ne

Pajo

Projektovani GDP Hrvatske za 2024. je 86 mlrd. Srbije je 88 mlrd. Srpski je veci, medjutim, stanovnika Hrvatske ima duplo manje, sto cini da je „po glavi stanovnika“ Hrvatski veci. Opet medjutim, rast Hrvatske u 10 godina je uglavnom mali, stagnira. Rast Srbije je progresivno veci. Ocekuje se preskakanje Srbije za tri do cetiri godine. Podaci dostupni na sajtu IMF-a.

m-

@Pajo

Naseg predsednika ovde niko ne slusa, uvek se nasmejem kada cujem da vi pratite izlaganja naseg predsednika .

Sve relevantne finansiske institucije u svetu predvidjaju da ce Srbija preteci Hrvatsku .

Pa

@m-75,
sve relevantne financijske institucije¨ veliš? Jesu to one institucije što su invensticijski rejting Srbije stavile u rang BB+, a RH u BBB+.
O „projektovnom¨ BDP neću uopće spominjati.
Shvatite ljudi da se i ovdje radi i proizvodi.Trenutno po SLUŽBENIM podacima više negu u Srbiji.
Da su uvjeti bolji dokazuje i vaših 40 000 sezonaca koji kruh zarađuju u RH. Pa njima pričaj o višem i ¨projektovanom¨BDP-u.

Li

F3R i F4 imaju isti aesa radar, kod F4 su poboljšanja u smislu satelitske komunikacije i mrežne povezivosti dignuta na viši nivo, menja se avionika koja bi trebala brze i lakše primati novine verzije softvera za podršku novijih tipova naoružanja.
Ništa što i Hrvati neće da urade, pisalo je ovde da je hrvatski general najavio modernizovanje na buduće standarde F4 i F5. Samo mi smo dali 3x više novca za iste avione.
Po strani da Francuzi lete na Rafalima starima i 25 godina koje dižu na novije standarde. Ipak je ogromna razlika između zapadnih i ruskih aviona po pitanju planirane eksploatacije.

Ne

Ne razumijem razbacivanje raznim brojevima za BDP kada postoje statistički uredi obje drzave koji to objavljuju.
2023. Bdp Hrvatske 76,5 milijardi eura, Srbije 69,5 milijardi, BDP po glavi HR 21 500$, SRB 11 300$

Za 2024. Procijenjeni BDP će biti za HR oko 83 milijarde, za SRB 75 milijardi.
Budžeti se drastično razlikuju HR 32 milijarde, SRB 18 milijardi.
Hrvatska ima daleko bolji kreditni rejting BBB+, Srbija BB+, to je razlika od 3 stupnjeva. Zato su kamate na kredite HR 3,2%, SRB 6,7%.
Javni dogovo su slični po udjelu u BDP-u, HR 60%, SRB 50%..

m-

@Pajo

Trenutno je Hrvatska ispred Srbije i to nije sporno ali to ce se u narednih 5-10 godina promeniti.

Da, ljudi iz Srbije dolaze na primorje da se provedu na moru i zarade neke pare kao sezonski radnoci . Cim prodje turisticka sezona vracaju se .

Koliko se lepo zivi u Hrvatskoj vidi se po tome kolilo se Hrvata iseljava i odlazi trajno u inostranstvo .

Cinjenica je da se trenutno lose zivi u obe zemlje i glupo je da se o tome uopste raspravlja.

Jo

@Neno,
Prema IMF, nominalni GDP Srbije za 2024. je $81.873, a Hrvatske $88.08.
U isto vreme, GDP PPP Srbije je $185.014, a Hrvatske $175.27. Što se tiče kreditnog rejtinga, sve tri kreditne agencije prognoziraju (outlook) hrvatski rejting kao stabilan, što znači da se ne očekuju promene. U isto vreme, sve tri prognoziraju srpski rejting kao pozitivan, što znači da se očekuju promene na bolje. U senci ove nabavke aviona je 11 drugih ugovora koji su potpisani sa Francuskom.

Ne

Pajo, Neno

U cifre uracunajte i duplo veci spoljasnji dug Hrvatske. To se otplacuje bas kao i Srbija, samo duplo vise. Nema 40.000 srpskih sezonskih radnika u Hrvatskoj, ima ih oko 12.000. Sa tendencijom pada (licno znam 4 ljudi koji su isli da rade zadnjih 3-4 godine, ali dvoje od njih nisu i ove jer i kod kuce mogu da zarade slicno). Ne preterujmo sa „jacinom“ nasih drzava.

Ne

@Jordan

Hrvatska je na BBB+ sa pozitivnim izgledima, ako sve bude dobro, sljedeci rejting je A.
Ja sam postavio brojeve za predviđeni BDP u 2024. u eurima, ti u dolarima, isto je.
Bdp PPP vrijedi samo unutar države, van nje je euro euro, dolar dolar.
U brojkama je to 45 600$ za Hrvatsku i 26 400$ za Srbiju.

Ne

Vanjski dug Srbije je 45,5 milijardi eura za mart, od čega 24,5 otpada na državu, ostalo su banke, firme i privatna lica.

Hrvatski vanjski dug je 69.9 milijardi eura, od čega 17,8 milijardi otpada na državu.

Kako Hrvatska trenutno plaća 3.2% kamata na dug, a Srbija 6,7%, ispada da Srbija sa manjim dugom plaća veće godišnje kamate od Hrvatske.

Mi

NenadN

Javni dug Srbije je priblizan Hrvatskom , a gledano prema broju stanovnika daleko veci od Hrvatske, a prosjecan stanovnik Srbije duplo manje proizvede od Hrvata.

Iv

Da kosta, kosta, sli ce bar piloti imati ljute masine. Sad da li bas toliko vredi i da je se dokazao nad nekim brutalim protovnikom, pa bas i nije… ali , ljudi mislim da je vreme da izadjemo iz proslosti, razbujemo neke zablude, prestanemo da kukamo nad sudbinom i zalimo se na nepravdu… Srbije je okruzena Nato. Srbija je u srcu Evrope. Vreme je da se gleda u buducnost , da mislimo na sebe i da u sklafu sa novom realnoscu kreiramo politiku. Rusija je pokazaöa sta je znala, nisu sposobni ni svoje granice da zastite. Do Dnjepra nece doci nikad, a kamoli Dunava o cemu su ljudi pricali. Nema nama druge, do u EU. Pogledajmo komsije kako su pragmaticni i kako gledaju svoje interese.

Odgovori
B

Da ljute masine, dobre za kamikaza operacije? Su-35 je srušio sve što se moglo srušiti iznad Ukrajine, kao što su Su27 Mig 29, koji su konkurentni sa Rafalom a ako je naoružan sa raketom od 80 km dometa i vrlo opasani za Rafal, u svakom slučaju Su-35 ovo jede za doručak van vizuelnim raketama na 200+ km…Sacekaj Pokrovsk, pa možda i padnes na dupe koliko brzo stignu do Dnjepra…

Vl

Apsolutno se slažem. Nabavka aviona je uvek bilo političko pitanje. Francuska je zemlja br 1 u EU i Evropi uopšte, njihova industrija i privreda je neverovatna.
Sa druge strane, najmanje pritisaka političkih je dolazilo iz Pariza, i svakako je ovo značajan politički iskorak. Takođe, rafali će se upariti sa TALES radarima kojih već imamo, i koje ćemo još mati.
VS je naj pro-zapadnija opcija u državi, iz prostog razloga što profesionalci vide kako radi NATO, a kako oni boljševici. Ono malo JNA mozgova će ionako još malo u zaborav.

TT

@B Sa Rusima necemo ratovati sigurno tako da ne moramo da brinemo da ce nam srusiti rafal sa Su-35. zar ne?

Si

B da je to tako ukrajinski F-16 se ne bi digli od piste a svemoguci SU35 bi ga okinuo. Ali nekako nije, i F-16 odradise prve akcije presretanja krstarecih raketa bez da je SU35 primirisao blizu. Kako to? Znam da zvuci hereticki i da ce me spaliti na lomaci ali mozda SU35 ipak nije svemoguc?

Pe

@B Su-35 je iznad Ukrajine iskljucivo rusio avione iste, rusko-sovjetske proizvodnje, samo proizvedene pre 30-40 godina, jer Ukrajina i ima samo te avione.
Jesu dobili 4-5 F-16 pre dve nedelje, ali ih nema jos u stroju, i piloti su tek izasli sa kursa.
Ali u sukobu sa savremenim zapadnim avionima Su-35 nikad nije ni ucestvovao, pa se ne zna sta bi bilo.Ako pogledamo sukobe Sovjetskih i zapadnih aviona u proslosti, Sovjetski su uvek gubili, sto je verovatno i za slucaj Su-35

Si

Jesu Dusane, u zadnjem napadu krstarecim raketama su ih podigli i upisali prva obaranja sa F-16. Danci mislim pisali da su letili njihovi bivsi strojevi u toj akciji. Nije bilo V-V duela sa Rusima ali je potvrdjeno da lete.

Dj

>> Su-35 je iznad Ukrajine iskljucivo rusio avione iste, rusko-sovjetske proizvodnje

Svi ukrajinski sovjetski vazduhoplovi su stari 40 godina sa senzorima i efektorima tadasnjeg tehnoloskog nivoa.

Sv

@Sivi Slabo pratis izginuo im pilot ukrima zajedno sa f-16.

Pe

@Svarov Ukrajina je tek dobila te F-16 i sa skracenim treningom, pa i nama je i bez rata pao MiG-29 i poginuo pilot, to nista ne znaci.F-16 nije oboren, vec je nesreca ili su ga slucajno svoji pogodili.Dobice drugi.

B

Pa prosle nedelje su pala dva Rafala ispravna i nova tokom redovnog trenaznog leta… To je 500 miliona ili dve divizije FK-3.

VS

Nažalost al to je tačno.
Al treba se okrenuti ka Kinezima i taman apropo aviona upariti ih sa sa kineskim pvo.

Vl

@dupe

Da imalo znas o SAD sistemima, znao bi da je apsolutno nemoguce da patriot obori F-16, oba americka oruzija sa sistemom IFF. Oduvao ga je SU57 sa preko 200km daljine raketom R37M

Mi

Rafali bez raketa meteor su obicne kante …znaci bolje da smo kupili j-31 to jest y-35 kineske sa svim naoruzanjem raketama ko meteor i to 20 komada za iste pare a bolja elektronika kod kineza …totalno glup potez ….

Odgovori
Ba

Miki, da nije red za Rafale, makron nebi dozvolio prodaju Srbiji i to je svima jasno u NATO jer on ne odlucuje. Dakle, nemozete niti SCALP niti ista krstarece i suvremeno dobiti a s obzirom da ste u redu 10 godina, vidjet cemo tada. macron nije isao protiv EU na ustrb po vama velikog saveznistva. Vi niste bitni. Zaduzio Vas je za rafale sa isporukom 10 godina. Vasu euforiju je tesko razumiti ali upravo ju Macron raumije ali niste svijesni.

TT

I onda Kina napadne Tajvan i mi ne mozeo ni rezervni deo da nabavimo za taj -31, na stranu problemi koje bi sama kupovina ovog tipa imala i bez rata.

NS

Da bi kupio Meteor raketu moras imati odobrenje Francuske, UK, Italije i Spanije jer su to sve delovim MBDA tj u svakoj od tih drzava se nalaze delovi MBDA koje podlezu nacionalnom zakonodavstvu.
Tako su nemci zabranili pordaju Meteora saudicima.

No

Krećemo od nule…zato je i 2,7milijarde…
Odličan avion …

Odgovori
Vl

Neka nam je sa srecom. Ulazimo konacno u 21 vek sto se tice ratne avijacije. Rafal je masina samo takva, sluzice nas dugo i uspesno.

Odgovori
Ba

Cestitam i ocekivano. Hrvatska nema problem sa Meteorima niti o tome razmislja niti je bilo u kojoj prici. Ne postoje prepreke da hrvatska uzme meteore jer je clanica NATO i EU i piloti se vec duze vrijeme obucavaju na istima kroz simulator i francuska, Britanija i cijeli NATO ima kolektivnu obranu i nemojte to marginalizirati na regiju, Hrvatska nema veze sa time. To morate shvatiti, jer NATO nije bivsa YU. Svakako je i Macron dobio i odgadjao mjesecima. NATO i EU jke osnova i Srbija nece imati naoruzanja ali, prvo mora proci vrijeme da se isporuce. Ne zaboravite da je Frqncuska strateski saveznik RH i da je u NATO i EU i ne postoje prasici da se to eliminira. Cestitam i cekajte. Mislim da je Vucicu najbitnije da je uspio potpisati a kada ce doci i u ovom trenutku nemozete dobiti sofisticirano oruzje NATO jer o SCALPU i Meteoru ne odluciju francuzi i nemojte se zavaravati. Tko ziv a tko mrtav za deset godina.

Odgovori
TT

Sta ce nama tacno meteor ili scalp? Koga cemo to gadjati sa tim oruzjem?

Ne

Barba

Druze, za 5 godina svi. Paket naoruzanja verovatno pun, pregovara se jos. AESA radar. Ako Hrvatska moze da kupi Meteor rakete, pa hajde, neka kupi.

Ne preterujmo sa znacajem respektivnih drzava ili saveza.

Jo

Osnovna prepreka za nabavku meteora i SCALP je njihova dostupnost. To je dragoceno oružje koje se proizvodi u ograničenim količinama, a kako stvari stoje sa izvozom sirovina iz Kine, proizvodnja može da bude još ograničenija. To što je Hrvatska u NATO nema veze sa tim, jer hrvatsko RV nije dovoljno veliko da bi NATO ozbiljno računao sa njim. Čemu bi onda služile ove rakete u Hrvatskoj ili u Srbiji? Od raketa dužeg dometa, Srbija će verovatno dobiti MICA NG koja je po dometu slična ruskim raketama R-77-1 kojima su naoružani srpski migovi. Pretpostavljam da će i Hrvatska dobiti mogućnost da kupi ove rakete.

Dj

>> Ne preterujmo sa znacajem respektivnih drzava ili saveza.

Treba pitati balticke republike, Ukrajinu, Poljsku uli Tursku sta im znaci NATO! Ako od alijanse dobijas ISR podatke, ona ti cuva vazdusni prostor, dobijes pojacanje od jedne brigade ili po potrebi neku bateriju Patriot-a, meni to izgleda veoma znacajno…

Sr

@Jordan
Modernizovani radari N019 nisu kompatibilni sa R-77-1(SD), a nije ni Žuk. Čak i Indija kada je naručila pre par godina, ako se dobro sećam, 400 raketa za SU-30MKI, nisu naručili SD nego AE(R-77). R-77-1 smo viđali samo na SU-35S. Zanimljivo da je SU-57 viđen sa R-77M.

Da skratimo, modernizovani Mig-29 je odličan avion za RViPVO današnjice, a Rafal F4 je odličan avion za RViPVO 2028 godine.

Gr

Široko, nema šta.

Odgovori
Br

U početku sam bio protiv, ali sad kada vidim komentare na ovu vest, posebno od čitalaca iz susednih država, apsolutno podržavam kupovinu. To je kvantni skok za naše vazduhoplovstvo, konačno ćemo imati savremen zapadni višenamenski avion.

Odgovori
Pe

@Branko Slazem se sa Vama, i najvise me raduje da posao vojnog pilota nece nestati u Srbiji.Iskreno, delovalo je da se dolazi do kraja puta. A sad ce mladi piloti sedeti u necem vrhunskom, sto je lepo.

La

Ako mi neko od vas koji kažete da je ovo super kupovina,pokaže i jedan jedini slučaj gdje ovaj vajni avion učestvovao u i jednoj vazdušnoj borbi i pobjedio te da je doneo stratešku prednost u ratu,lično ću mu prepisati imanje sve sa autom.Ovo je čisto kur_enje jer imaju Hrvati pa što ne bi i mi a služiće za kič i paradiranje a ne daj bože rata neće smeti ni jedan da poleti.Ko ne vjeruje neka pogleda Ukrajinu,koji god je poletio nije dugo letio a ni sletio.

Odgovori
Du

Nigde, možda su neki stariji modeli bacali bombe ns Srbiju i RS i to je sve.
Pojavile su se glasine, da deo cene ide na migove 29 koje ćemo isporučiti francuskoj, a oni zatim idu… pogodite gde, gde ima dosta pilota obučenih da ih koriste. Ne znam, ali ne bi me čudilo, u stvari više ništa me ne čudi.

Ma

Evo, dogodilo se točno ono što se predviđalo: Srbija kupuje Rafale koje nikad neće moći naoružati Meteorom dok ne uđe u NATO, za skoro 3 Mlrd €, a hrvatski polovnjaci za 1,2 će moći biti njima naoružani ako ih Hrvatska zatraži, a sigurno hoće. Tek tada kreće propitivanje ove kupovine.

Odgovori
Mo

Ono najžalosnije ili najsmiješnije, kako tko gleda, Vučić je kupio Rafale samo zato jer ih je Hrvatska kupila, a dok Srbija dobije svih 12 komada Rafala četvrte generacije 2035 godine, Hrvatska će već biti na generaciji pet sa F-35A.

St

@MorskiMedo Nisi u pravu ni za jednu stvar koju si naveo u komentaru, strci je zelja Rafale jako dugo, dok se Hr. odlucila za taj tip aviona nakon niza neuspelih pokusaja nabavke sa raznih strana. Daso je objavio da isporuka pocinje 2028 godine. F35 ce u Hr. stici 2035? Vazi….

YP

@MorskiMedo
Za državu koja je tek skoro penzionisala MIG 21, hrabra izjava.
Leteće se na Balkanu sa Rafalima bar naredne dve ili tri decenije i sa ove i sa one strane Dunava, ali po malo, da potraju što duže.

Du

Zapad je nekada imao mušterije ratne groznice Turska/Grčka sada su Srbija/Hrvatska

Odgovori
Pa

@Dule,
daleko smo mi od te relacije. Ovo je sića u odnosu na ono što ulazu Turska i Grčka.
Rekao bih sva sreća.

se

Meni deluje da je ovih 12 aviona samo prvi paket, a deluje mi i da je ovo više zamena za Orlove nego za Mig29… Druga eskadrila će menjati Mig-ove a nju ćemo platiti mnogo mnogo manje od ovoga…

Odgovori
Mo

Nisi čitao. Samo 12 za tri milijarde.

Iv

Drugi paket je od kineza

Jo

Klasičan reket…

Odgovori
Pe

Prisustvujemo najvecem dogadjaju u kompletnoj istoriji vojne avijacije na teritoriji bivse SFRJ, i cestitka struci u Vojsci Srbije koji su imali snage da se odupru propagandi i dogmama i izaberu kvalitet, kao i vlastima Srbije (nerado pisem, ali je istina) koje jesu poslusale struku i uradili pravu stvar.RV Srbije je vaskrslo.

Odgovori
Iv

Ako ne može Meteor jel’ može umesto Meteora modernizovana Maljutka?

Odgovori
Mi

Ja se stvarno nekada zapitam da li neki ljudi shvataju gde žive? U kojoj državi i u kakvom svetu. Nemojte porediti nas sa Egiptom. Mi prvo nismo toliko platežno moćni, a sa druge strane nismo ni toliko strateški bitni. Znam da imamo tendenciju da preuveličavamo svoju bitnost i uticaj, ali mi smo zemlja koja ima dva puta manje stanovnika od Njujorka. Pričamo o nekim avionima pete, šeste generacije. Pobogu. Pa Rusi nemaju eskadrilu tih aviona. Na Kineze i Ruse zaboravite. Sutra da se rat završi, pitanje je koliko će Rusija biti pod sankcijama, u kakvom stanju im je avijacija i koliko će im vremena trebati za sopstveni oporavak. Kina? Mačka u džaku. Niko zapravo ne zna snagu kineske vojske, jer pustite vi vežbe, bez ratnog iskustva napretka nema. A Kinezi ga nemaju. Daleko su i pitanje je da li bi mogli da nam isporuče avione i kakav bi to uticaj imalo na nas. Nemojte da se zavaravate, čim se ovo u Ukrajini završi, Kina je sledeća. Da li rat ili nešto drugo, videćemo. Dakle, šta nam ostaje? Malo opcija. Francuska nam je koliko, toliko bliska zemlja i hoće da nam proda avione. Ako se ovim parama kupuje i njihova podrška i poboljšanje odnosa sa drugim zemljama Evrope, pristao bih da platimo i 15 milijardi. Ovu kupovinu treba gledati u širem kontekstu.

Odgovori
Du

A rafali su se pokazali u borbi, gde? Burkina Faso?

Totalni promašaj u cijeni za novi avion ali opet kvantni skok u prijenosu tehnologije.

Odgovori
Ad

Ne prenosimo tehnologiju ovom kupovinom.
Transfer tehnologije je nešto sasvim drugo.
Posle njega ide transfer nečega što se zove „know how“.
Termin „kvantni skok“ ostavite hrvatima, oni su ga upotrebili prvi, neka kvantno skaču i dalje.
Mi se držimo one naše „dobra kupovina“ ili „loša kupovina“.

Pa

@Stucnjak,
kažete „nakon niza neuspjelim pokusaja“.
Samo vas podsjećamo da je prije zaključenja ugovora za nabavku Rafala, raspisan i poništen JEDAN jedini tender na kome je odabran Barak.
I to ne krivnjom HRZ i RH zbog čega se je i Izraelska strana i javno ispričala.
Toliko o istinitosti.

Odgovori
Pr

a to će da plate oni silni Srbi i Srpkinje, koji su pobegli iz ove divne i sređene zemlje u inostranstvo, jelda? Ono, biće ponovo neki Zajam ™?

Srbiji treba samo jet za air policing, sve je ostalo bacanje para u peć.

Odgovori
Du

Koliko je sa tržišne strane isplativo tu i tamo.
Geopolitički definitivno mudar potez.
Bez obzira što sam RUSOFIL kako bi nam stigli Ruski avioni i dal bi Moskva mogla da ispuni ugovornu obavezu zbog aktivne V.O.
S obzirom na trenutnu situaciju, avion je morao da dođe sa zapada, a o tehnologiji kompanije Daso nešto i znamo jer „Novi avion-JNA“ je bio rađen na njihovoj platformi.

Odgovori
Pe

@Dušan Treba razlikovati „rusofil“ od „naivcina“.Pa videli ste da posle 920 dana rusja avijacija nema kontrolu vazdusnog prostora u Ukrajini, a Ukrajinci lete li lete.I ko ce da kupi takve avione!?Onaj ko nema izbora kao Severna Koreja, Iran.Srbija ima.

To

Kupovina aviona od osvedočenog neprijatelja Srbije definitivno nije mudar potez. Francuzi aktivno rade na uništavanju suvereniteta srpske države i na strani su terorista koji ubijaju Srbe. A ovaj što pominje naivčine nek stane ispred ogledala :D

Mi

Peerovic Dusan
Naivan je vas pogleda na „kontrolu vazusnog prostora u ukrajni“ u kojem se obaraju sve sto pridje i poleti malo duze od jednog minuta u dometu najmodernijih PVO sistema u svetu. Kad to jednom skontate prestacete da pisete takve gluposti nadam se. Eno vam i F-16 oboren juce jer je hrabro leteo… prijateljiski PVO ili ruski, svejedno.

Pe

@Milos77 To sto pisete je neistina.Ruski avioni su samo 2022 pokusali da lete nad Ukrajinom i svaki je oboren,Su-25,35.30,34… Na tango6 su i slike i video obaranja bas svakog tipa ruskog aviona iznad Ukrajine.
A F-16 nije „oboren“ jer tokom raketnog napada na zapadu Ukrajine i nije radilo rusko PVO, zar ne?Srbija je izgubila u nesreci MiG-29 i pilota, eto i tamo je pao, nista strasno, steta za pilota.

Go

Najskuplje placeni avioni, 225 miliona po komadu. Pametnom dosta…

Odgovori
..

Dajte sad da završimo Mitaže sa grcima.

Al

Idealna tema za prosečnog Srbina ispred prodavnice uz pivo. Bajo moj sad će im se naje…. mile na maj..

Odgovori
Ad

Fascinantno je koliko stranca izrazito kvalitetnim sadržajem privalči nekvalitetan audotorijum. Ili bar je taj deo auditorijuma najglasniji.
Ne mogu da verujem i dalje, trljam oči, ljudi pisali, dali linkove kada su pisali, šta su pisali, sve je na dohvat ruke. Sve neophodne i relevantne informacije su tu, bez ikakvih neodoumica, i mi idalje imamo preko 90% ljudi u komentarima koji su skočili da ostave svoj a nisu ni pročitali tekst niti linkovane tekstove sa informacijama koje su prethodile ovome.

Još je pre više od 5 godina ovaj portal preneo mišljenja nekih kljičnih ljudi u RV o Rafalu, kao i neskrivene želje naših test pilota, znate to su one čike u narandžastim kombinezonima, i pohvale te mašine. Da napomenem , tada se hvalila naravno i Fr3 varijanta, ova poslednja nije ni postojala.
Bilo je to jedno 5 godina pre nego što ste ovde počeli da doktorirate na tezu o „utjecaju pustinjskog pjeska na gurtne od Baraka“.
Ja ne znam kako pojedine nije sramota da ovde dođu i pišu kojekakve gluposti o stvarima koje su itekako van njihovog domašaja i to bez čitanja teksta koji bar na trenutak može da im priibliži stvari o kojima znaju tako malo.
Ako ništa drugo, pokažite bar imalo poštovanja prema ljidima koji temu Rafala i nabavke lovačkih aviona u Srbiji vrlo temeljno i korektno prate bar poslednjih deset godina.
A gospodo, obraćam se na žalost velikoj većini ovde kako iz Srbije tako iz HR, ovaj nivo konverzacije koji prikazujete na jedan najvulgarniji način sačuvajte za svoje komšije dok budete pili pivo ispred prodavnice.

Odgovori
Ap

A ti si u poslasticarnici i jedes kolace? O kojim strucnim ljudima ti pricas?! A pilot ako hoce da vozi rafal neka kupi jedan sebi, nije mu ovo privatna prica. Ovde se radi o strateskom okretanju zemlje. Za sta ce nama Rafal? Mig 29 u dogfight-u jede Rafal za dorucak. Francuzi su nas zajebali u I svetskom ratu zajebavali su nas 90-ih, zajebace nas opet! Ovde ima smehotresnih komentara, placenih komentara, nekad se pitam da li urednistvo cita komentare. Konceptualno kad pogledate Rafal….on nama nista ne znaci, jer cela doktrina napda sa ovim avionima jeste da imaju avakse satelite…itd a mi nemamo ni avakas a kamoli satelit. Ovde se ne radi samo o avionima ovde se radi o totalnom strateskom zaoktetu, pricamo o nuklearkama, o privredi…..

B

Zanimljivo, možete li da nam kažete na kojim su sve avionima „čike u narandžastom letele“ i šta taj let sadrži (bojevo gadjanje, radar, borba bliska ili vanvizuelna, šta od toga ako uopšte bilo šta?). Nekako mi neverovatno zvuči da je Rafal ostavio bolji utisak od Su-27, da ne pričamo o Su-30/35 pa i o nekim američkim ili kineskim avionima možda možete malo više da nam kažete kakav je stav struke.

B

Na primer bivsi/sadašnji američki piloti koji su imali priliku da lete na MiG-29 su oduševljeni avionom, šta bi tek rekli za Su avione?

B

Mislim da pričate u prazno i da je ovo macka u džaku ali papreno skupa da ti se zavrti u glavi (sreća naši piloti neće imati te probleme sa ovom ciglom). One posete korisnicima Rafala možda su ponudile neku objektivnu sliku o onome šta se dobija, mada opet pitanje je koliko su korisnici spremni objektivno da pričaju o nečemu što imaju u posedu, prirodno je da dižu cenu a dolazi im preko dilova za oružije i političke trgovine/uticaja, hoću da kažem da sumnjam u kvalitet aviona i u objektivnost procene…

Pe

@B Nema nijednog americkog pilota koji je“odusevljen“ sovjetskim avionima.
Postoje intervjuo sa tim pilotima, i jasno navode prednosti i mane sovjetske avijacije.A mana imaju dosta.

YP

@B13:29, 30. avg. 2024.
„Na primer bivsi/sadašnji američki piloti koji su imali priliku da lete na MiG-29 su oduševljeni avionom, šta bi tek rekli za Su avione?“

Tako je. Oni su leteli i bilo je zabavno. Što nam govori da avion ima odlične manevarske sposobnosti.

Samo, ima jedan problem. Lovački avion mora imati još neke sposobnosti. Npr. da napadne sa velike udaljenosti, da ostane što duže nevidljiv, da ima dobar radar, da ima dobar sistem samozaštite… E to je sve ono što fali Migu 29.
Mig 29 u 21. veku je postao lovina, a ne lovac jer su svi sistemi na njemu ostali zaglavljeni u 90im godinama.

Ad

@ B mislim da bi trebalo da odete u arhivu tekstova poslednjih 10 godina ovde na T6.
Ja ne govorim o politici uopšte, ja govorim o Vašoj praksi da skočite grlom u jagode i komentarišete naslove.
Drugo, šta da kupimo i od koga a da nam se komponenta ne ugasi?
Treće , ovde je pisano o svemu što sam spomenuo, to što tada niste dolazili na ovaj portal i što niste pročitali sve tekstove to je Vaš problem.
Vreme ne počinje od Vaše prve posete T6.
Pisalo je u komentarima, još pre 10tak godina tačno, imenom i prezimenom, koji se pilot izjasnio u korist rafala,haš taj jedan u narandžastom kombinezonu.Tačnije komentarima jednog od privih tekstova na temu Rafala za Srbiju u T6.
Neću Vam linoovati taj tekst upravo zbog Vaše ignorantnosti, potrudite se, iskopajte ga sami.

Ja nisam komntarisao niti političke okolnosti, niti izbor aviona, ja sam komentariisao upravo ono što Vi rli Vama slični radite, ali izgleda da je ni tako jednostavma formulacija ne može dadopre do Vas.
Drugo, skoncentrišite se, sve što ste rekli u tih 10 nastavljenih komentara – polurečenica ste mogli u jednom dobro promišljenom pasusu.

Kako mislite da ovo što ste napisali iko shvati ozbiljno?
I kako mislite uopšte da na taj način bilo kome možete da „otvorite oči“
Ima tu rupa gospodine B, dosta rupa!

ST

Srbija je upravo podpisala bezuvjetnu kapitulaciju pred NATO. Tako to biva sa nesposobnim narodima.
Čestitamo!

Odgovori
Vl

Potpuno tačno !Hlače,što bi vi rekli ,su spuštene do kraja !Žvalavi stana uspešno sprovodi uništenje Srbije !

YP

Srbija je kapitulirala 1999. godine. Ne možeš dva puta kapitulirati za istu stvar.

Pe

Inace,NATO je savez od preko 30 drzava, od kojih je jedna jedina nuklearna supersila, i jos 2 nuklearne sile, a medju drzavama NATO su i 5 od 10 najjacih ekonomskih drzava planete Zemlja.
Malo li je za Srbiju da od njih izgubimo….

Vl

Žvalavi satana je ponovo Srbiju uvalio u još jedan kredit radi psihotičnog straha od komšija, ne što te krntije od Rafala zaista trebaju Srbiji .
I da počne isporuka 2028-e ,taj francuski krš (čitaj:elektronika) bez ikakvog praktičnog iskustva i potvrde nekih sposobnosti u borbi će biti prevazidjen i sposoban samo za trenažne letove.Ubrzana bipolatizacija sveta će velike sile primorati da do tad već razviju generaciju 6 borbenih aviona kojima će dobrim delom upravljati AI….samo čitam budalaštine i lupetanja kojekakvih napaljenih stručnjaka i nazovi nacionalista ,a nijedan ne govori o činjenici da zapad potpomaže novo raspirivanje mržnje na Balkanu za neki novi rat…jer mašinerija rata mora da koristi naložene i tupave političare ,sektaše i izdajnike svojih naroda ,da bi se novac vrtio a moć opstajala ! Zato, ne tupite ovde….ovo je još jedan ekser u kovčeg ove zemlje,nije ih još mnogo ostalo do kraja !

Odgovori
YP

Razvoj jednog modela automobila traje po 5 godina, a ti bi da čitavu generaciju vazduhoplova zameniš za „jedno popodne“.
Šestu generaciju ni Amerikanci u operativnu upotrebu neće uvesti za 10+ godina, a da ne govorimo o ostatku planete. Uz to, šesta generacija da bi i funkcionisala kao šesta generacija u širem smislu, zahteva ne samo borbene avione već i ozbiljniju logistiku, dronove, AWACS i ko zna koliko još elektronike i tehnologije koje ni znatno ozbiljnije i moćnije zemlje od Srbije neće moći tek tako lako da priušte.

Er

Precenjen avion i što se tiče cene i tehnologije. Sličan avion F18SH za daleko manje para i naravno naklonost kauboja. Super hornete bi počeli dobijati za par godina a ove tek za 10.

Odgovori
Mi

Mislim da je nabavka cist promasaj iz dva glavna razloga.Prvi,avioni su preskupi i dugo se cekaju, drugi , nije trebalo guzicom zatvarati ruska vrata.Za taj novac smo mogli kupiti i vise i bolje.Kome je ovo trebalo?Famozna studija je bez veze.Nacin nabavke sistema veza je bila cista kprupcija, cak su zbog toga pretukli Nacelnika J6 Vukobratovica.

Odgovori
Bo

Kako se ovde komentarise kako se Srbija ugleda na Hrvatsku, a Srbija je jos 2011 godine razmisljalja o kupovini Rafala. A pregovori su poceli dve godine pre nego sto je Hrvatska i razmisljala o Rafalima.
Sto se tice cene, racunajte da po avionu je uvek skuplje ako kupujes manje aviona. A mi smo zbog malog roka platili malo skuplje. A kupujemo avione sa velikom garancijom, rezervnim motorima, delovima, odrzavanje, trenanzeri, infrastruktura, alati, obuka pilota i mehanicara, dodatni radovi oko aerodroma…. A piloti su se jos ranije izjasnili za Rafale. Bravo za Srbiju!

Odgovori
Mi

Boban

Nista Srbija nije razmisljala osim privatnih misljenja par pilota. Isto smo imali i u Hrvatskoj i ranije od te 2011. Kad udjes u proceduru onda razmisljas, a Srbija ne bi usl da nije Hrvatska. To je svima jasno. Vudjeces sad na primjeru Himarsa koje je americki kongres odobrio Hrvatskoj. Sad ce Vucic pokrenuti pricu ekvivalenta. Himars necete dobiti! Madjari su dobili odbijenicu, a vi mozete samo sanjati ali u zivot se kladim da ce fokus Vucica biti neka prica da Srbija nabavlja nesto jednako dobro ili bokle. Vjerovatno ce potegnuti za kinezima i ne to nece biti dobro kao Himars.

Vl

Mislave,

Ne kladi se vise. U zivot si se kladio da Srbija nikad nece potpisati ugovor, pa jos uvek dises. Tako da tvoje kladjenje ovde niko vise ne zarezuje.
Na zalost, Rafali su bili u fokusu VS jos od 2008, kada je uradjena studija „strucnjaka“. Tada ste se vi palili na nadmocni nadogradjeni MIG21 bis, pa ste posle presli na F-16 iz Izraela. Pa kad vas je USA odjavila, 2021. ste presli na Rafal kao poslednju opciju. Srbija ce pre nestati, nego da se ugleda na Hrvatsku.
Nas problem je sto postupamo po prapotopskim preporukama struke, iako se u medjuvremenu pojavila 5.. jos malo i 6. generacija aviona i sto se ratovanje promenilo sa 180 stepeni rato u Ukrajini. Tako da cemo vec u narednih 10ak godina morati da nabavljamo stvarno najmodernije letelice (iz Rusije ili Kine, nadam se) za okosnicu vazduhoplovstva, ako zelimo da ocuvamo nezavisnost. A Rafali ce biti radni konji za obavljanje prostih zadataka u miru i verovatno kao jurisna avijacija u slucaju rata, daleko bilo.

Ad

@Vladimir. Pa ne vredi Vladimire, oni su došli ovde da komentarišu naslove i da troluju, niko od njih tekst nije pročitao.Vidite i sami da nikakvog dijaloga sa njima nema, posebno onog stručnijeg, iz koga svako može da ponese nešto što do tog trenutka nije znao.
Oni su došli ovde da nam otvaraju oči šta jesmo a šta nikada nećemo biti.Da su bar u pravu, ali ispostavlja se da i tu greše.
Ja razumem njihove želje, motive i sve ostale požude nastale iz iz tog njihovog zajedničkog nacionalnog imenitelja, ali ne razumem zašto ljudi gube vreme na stvari koje oni jednostavno niti mogu niti žele da shvate.

Pe

@Vladimir Objasnite odakle u Rusiji „najmodernije“ letelice?
Od raspada SSSR Rusija je napravila samo jedan tip potpuno novog aviona, Su-57 i jako malo komada. Rusi toliko imaju poverenja u taj aparat da ne sme da leti u Ukrajini pa cak u Rusiji u Kurskoj oblasti, iako je navodno „stealth“.
Zapravo Rusi lete na unapredjenim avionima klase Su-27 (Su-30/34/35) a to je avion projektovan 1960-ih .
Kina ima daleko vise aviona J-20 koji su mix Sovjetskog MiG 1:44 i sta su ukrali od F-35, ali ne prodaju te avione.
Jedini pravi avion pete generacije koji se danas moze kupiti je F-35, ali ocigledno Srbija nema taj nivo odnosa poverenja sa proizvodjacima da nam prodaju.

Pe

@Petrovic Dusan
Pa sad. Ni Amerikanci ne napraviše u istom periodu više od jednog tipa lovca, F35. Osim ako ne računamo i F22 koji je opet započet još za vreme hladnog rata i F18SH koji je dalji razvoj F18 kao što je sam kažeš da je Su 35 dalji razvoj SU 27. Tako da nije to neka razlika u tipovima aviona.

Pe

@Perko Drzimo se matematike i cifara.
Avioni koji su potpuno novog dizajna, dakle ne modernisan avion koji je leteo jos 1980-ih, su:
Eurofighter, F-22, F-35, Su-57, J-20, donekle Raffale (prvi let 1986).
Lako je naci cifre o broju ovih letelica u stroju.
Amerika je izbacila najveci broj novih aviona, iako je F-35 medjunarodni projekat.
F-35 koji ima razlicite tipove, (A B C) .
F-22 prvi let 1997 i oko 190 napravljeno samo za USA.
F-35 je do sad naleteo skoro 500000 casova iz 34 baza po svetu, 750 aviona je aktivno, proizvodi se 150 godisnje i koristi ga 20 zemalja.
Opet Su-57 je ikad dosao do 22 primerka, ruska armija ga ne koristi cak u slucaju prve okupacije ruske teritorije od 1944, a tokom 920 dana napada na Ukrajinu navodno je „lansirao rakete iznad teritorije Rusije“.

Vl

@dupe

Dok su f-15/16/18 sve pupoljci od po 40-50 god, zrelo doba reklo bi se. F-35, medju pilotima popularni „stealth coffin“ je najgori avion napravljen od II svetskog rata, sa najvise fatalnih i nefatalnih incidenata u miru do sada. Preko 7% incidenata i 3% crashes. Njegova „steltnost“ tek nikad nece biti utvrdjena u borbi, jer su ameri naucili na primeru smeca f-117 koje niko posle SRJ nije hteo da kupi. Sad prodaju isto s…e samo drugo pakovanje svojim „saveznicima“, ne bi li nekako pokrili enormne troskove razvoja F-117,F-22, F-35. F-22 je toliko los, da ga sami penzionisu vec posle 20 god „upotrebe“, iako, naravno, nigde nije upotrebljavan.
Ruski SU57 koji „ne sme da se koristi“ je oborio prvi F-16 duboko unutar Ukrajinske teritorije prosle nedelje i pilot je dobio obecanu nagradu od 120.000 Eur.
Pa Vi nasavite sa NATO propagandom, moza neko poveruje.

om

Nisam vjerovao da ćete dobiti Rafale moram priznati, Ali politika jest K.rva. To što mi imamo stariju verziju koja se može dosta nadograditi nije neki problem naspram vaših. Ratovati nećemo. Bitno je da smo zadržali lovačko zrakoplovstvo. Možda je moglo jeftinije ali naši su odlučili tako i šta je tu je. Vučića će sada ova akvizicija dobro financijski uzdrmati jer ovo nije konačna cijena. Svašta će se još tu nadograditi dok isporuka dođe a i to nije poznato. Mi smo svoje gotovo već otplatili, ostaje neka simbolika manje od jedne trećine. Što se pak tiče hrvatskog BDP on raste i i vrlo visoko nam kotira taj rast u EU popeli smo se na visoko treće mjesto prema Plenkoviću iz jučerašnjeg izlaganja. Naš kreditni rejting je za tri stepenice bolji od srpskog i to je tako već godinama. Ova turistička sezona će donijeti boji priliv nego prošla, a ona je bila 14,8 milijardi. To su projekcije iz ministarstva turizma. U hrvatskoj ima 150 tisuća stranih radnika koji su stalno registrirani i produžuju im se sada radne dozvole na tri godine. U Hrvatskoj se gradi na sve strane. Dignuo se građevinski sektor. U svim branšama rade kao i kod mene u industriji. Nisu spustili cijenu rada jer ja od pojave eura imam 2000 eura plaću u smjenskom radu neto. Dva puta imamo manje ljudi nego vi u Srbiji a više privređujemo, a ne rudarimo i ne zagađujemo zemlju i vodu. Vučić hrani svoj ego stalno se uspoređujući s nama. Ne bi niti ti Rafali došli po svaku cijenu da ih mi nismo kupili. Ali mi smo to učinili pametnije i jeftinije, imamo ih i obučili smo se, gotovo je, mi smo prešli i uskoro to i otplatili. A vi krećete iz početka, ništa još nije poznato, niti rok isporuke, niti naoružanje, ništa, ali neka. politika je odlučila. Vučić se upisao u knjigu zaslužnih i povijest će naravno to i zabilježiti.

Odgovori
Dr

Svako kupuje po svom nahodjenju i potrebama. Srbija je morala da reši pitanje nadzvučne avijacije, i opredelila se za ovo. Svaka čast Hrvatskoj na kupovini, ali je ipak Srbija mnogo bitnija i veća zemlja u geopolitičkom smislu( ne mislim samo na površinu koja je veća za 30tak hiljada kvm), već vi ste već NATO, za nas se još ne zna. Ne nasedajte na trikove da će Srbija da zagadjuje sopstvenu zemlju, jer taj Litijum koji Srbija poseduje je u formi minerala jadarit koji nigde drugde na svetu ne postoji, i njegova eksploatacija nije ekološki štetna, a da ima strateške rezerve nove nafte, ima, inače ne bi dolazi Šolc da pregovara sa Srbijom strateško partnerstvo u oblasti rudarstva. Gledajte vi sebe, i svoje probleme, Srbiju Hrvatska ne interesuje

Ne

Omnia

Isporuka prvog je 2028. svih do 2030. Po recima diretkora Dasoa. Vucic gradi stadion od milijardu eura, i grad oko njega za 17 milijardi. Cisto ilustracije radi o 2,7 milijardi za avione.

Projektovani GDP Hrvatske za 2024. je 86mlrd eura, Srbije 88. Hrvatska ima manje stanovnika pa je to plus. Medjutim i spoljasnji dug Hrvatske je duplo veci od Srpskog.

Poenta je da je besmisleno porediti se.

Mi

Nenad

Malo si pobrkao brojke za 2024. Hrvatska 88 Srbija 81,8. Pozdrav.

Sh

Hoće li moći da mu se „otfikari“ ovo za dopunu goriva, tako je ružno i ničemu služit neće.

Odgovori
Sa

Ako smem da primetim… Zašto je Gašić (Bože me sačuvaj) potpisao ugovor samo sa direktorom Dasoa? Ispada da je to isključivo komercijalni ugovor. U Hrvatskom slučaju, prvo je njihov ministar odbrane potpisao ugovor sa francuskom ministricom odbrane, a tek onda potpisao 3 zasebna ugovora sa Dasom , MBDA te Safranom. To znači da iza tog posla stoji francuska država. A u srpskom slučaju? Izgleda npr da francuska vojska neće imati nikakve veze sa obukom srpskih pilota, već samo privatni piloti Dasoa.

Odgovori
Sr

@Samo kažem
Zato što je HRZ kupilo tehniku u vlasništvu države Francuske(polovni avioni), a sa kompanijom Daso se zasebno ugovorila tehnička podrška za tu tehniku, dok je Srbija naručila novu tehniku direktno od proizvođača.

om

Srbija nije u NATO, vaši piloti neće vježbati sa NATO savezom niti letjeti nužno po NATO protokolima. Zapravo francuska vojska nema poveznicu sa srpskom osim teatralno. Nema dakle govora o nikakvom strateškom partnerstvu jer Fracuska nije sama već predvodi savez. Zato i vojni atašei nisu ništa niti ispotpisivali. Sada će Vučić morati kod Bocan Harčenka da mu objasni neke stvari kako bi ovaj mogao obavijestiti Putina. U pitanju su također i Meteor i Scalp rakete koje su proizvod nekoliko zemalja. Budimo realni i razmislimo hoće li te zemlje dozvoliti da rakete budu prodane Srbiji ako se ova nije odrekla Putina i dok ruske tajne službe vršljaju po Srbiji izvještavaju vladu o nekim političkim kretanjima u zemlji. Ovo je čista trgovina o kojoj baš puno i ne znamo. Znamo ono što trebamo znati. Naprimjer o tome što je prvi čovjek CIA rekao neki dan u Srbiji nitko ništa ne zna. Ne zna jer ne treba znati, jer tako misli Vučić.

Sr

@omniameamecumporto
Pisali ste eseje kako Srbija nikada neće dobiti Rafale „jer nije u NATO“. Mi vam uporno objašnjavali da to nije nužno povezano…i evo potpisani Rafali, opet iste gluposti. Pa sad pišete „obuka, scalp, meteor“, i šta ako sutra stignu i bude sve to? Delegacija generalštaba je već bila u Francuskoj pre nabavke, upoznali se sa tehnikom.

Srbija koja živi u vašim glavama i ova Srbija na planeti zemlji baš i nemaju dodirnih tačaka. Eto bar na svu ovu krizu, koliko god da nam porastu kirije i rate kredita bar znamo da možemo u vašim glavama da živimo rent free.

Ne

Omnia

Da smanjimo navode iz zute stampe? Srbija nije u NATO i Francuska ne mora da radi obuku srpskih pilota i tehnicara po NATO standardu. Mora po nekom jer su ugovorom obavezani. Potpuno je nevazno koji je standard. Takodje, Srbija kupuje avione od privatnog proizvodjaca, a garant je drzava Francuska. Tu NATO ne igra nikakvu ulogu. Setimo se ni da Egipat i Indija nisu u NATO, pa imaju podrsku Francuske za svoje Rafale.

Jo

@omniameamecumporto
Hajde da ponovim još jednom: scalp i meteor neće dobiti ni Srbija ni Hrvatska. Svaka raketa je dragocena, a proizvodni kapaciteti su ograničeni. Ruski agenti vršljaju po Srbiji, a Indija je imuna na njih :) Ako Srbiji budu bile potrebne rakete tog dometa, moći će da ih kupi i od Indije (Astra). Međutim, MICA NG će imati sasvim pristojan domet, 160 km.

Pr

Iskrene čestitke na potpisivanju ugovora za Rafale. Ovo je veliki korak, ali malo je još rano za analiziranje. Znate i sami da osim novca, vrhovni vođa je morao dati još neke garancije s kojima se neće hvaliti i to će sakrivati ko zmija noge. Sad je na vama javnosti da iskopate o čemu se radi i što je zapravo kupljeno i pod kojim uvjetima. I u Hrvatskoj su to više manje uspješno skrivali, i onda su se jedan dan na pressici izlajali da je osnovni paket, pa su se odmah drugi dan ispravljali kao kompletni paket. Vjerujem da će sada izlaziti informacije i o tom planu kako bi do 2030. bili svi isporučeni, a i sami ste objavili da Dassault ne može ispuniti ni godišnji plan, pa eto zanimljivost je preko kakvog reda ide ovo i na koji način to misle izvesti.

Odgovori
Ja

Srb treba neko normalan na čelu države sposoban da misli svojom glavom a ne neko ko je svoju glavu zaglavio u CIA

Odgovori
Al

Srbija mora da ima svoje ratno vazduhoplovstvo tako da ova priča kako se kome svidela mora da ide ovim tokom. Jedina zamerka što naši nisu uspeli da dobiju još koji aparat za te pare pa da nam eskadrila broji od 16 do 18 aviona tipa Rafal. Sa 4 dvoseda i 14 jednoseda to bi bila priča. Jedino me još zanima jel je Srbija ispod ovog ugovora sa Francuskom overila ugovor i sa Grčkom oko kupovine njihovih miraža.

Odgovori
Za

Pitao sam u clanku prije, jedino g. Nenad se potrudio odgovoriti.. Neka bude sa svim raketama i radarom, ali meni nije jasno kako francuzi misle isporuciti avione do 2030g. ako se zna da vec u redu imaju 276 kom uz sada predvidenu proizvodnju 26bkom godisnje. G. Nenad se potrudio objasniti da je direktoor Desailta ibecai podici priizvodnju na 30 kom. Po najjednostavnijoj matematici ti je min 9 godina do prvih isporuka! Ako imate kakve inf bio bih zahvalan, jel iako sam susjed, cijenim ovaj sajt i moderatore. Oa nisu valjda ivdje samo djeca da mjere ciji je veci i ciji tata je jaci.
Hvala

Odgovori
Sv

@Pajo i Neno
Od price da nece prodati avione srbiji sad se poteze prica o BDP-u.Vas kopijum ce biti legendarad tj. vec jeste.

Odgovori
Pa

@Svarov,
moj odgovor u vezi BDP je bio u vezi netočnih podataka o visinama BDP-a I rasta SR i RH (da ne upotrijebim tezu rijec).
Odgovori su naznačeni komentatorima koji su iznijeli netočne podatke.
Ništa više, nista manje.
Ako mislite da je nešto krivo ili lazno navedeno, molim konkretne činjenice sto, a ne floskule.
LP

go

Letelica kojoj možeš sam i to onlajn da odradiš updejt i u par sati se prilagodiš taktici protivnika, bilo da je u pitanju ometanje, skrivanje, obmane ili nov dron ili nov način njihove upotrebe je nešto najbliže što se može prići petoj generaciji borbenih aviona, a do to ovaj nije. Sa ovom sposobnošću koja postoji u poslednjoj genearciji rafala to čime će biti naoružan kada dodje nije toliko bitno. Kao vezni igrač, sa sposobnošću izvidjanja i otkrivanja meta uz pomenutu adaptaciju senzora i AI na taktike koje sreće i koje se menjaju zavisno od sposobnosti protivnika (vidi se da je ovo letelica dizajnirana za ekspediciono ratovanje to jest Francuske potrebe) rasteretiće migove da mogu da rade ono zašta su i namenjeni (ovo je bolje od bilo kakvog paketa oružja na rafalu). A kasnije biće tu i tih nazovi čuda od oružja za rafala sigurno, ako ne MBDA, ono UAE hoće da ih sama naoružava, mogli bi i mi, imamo saradnju sa MBDA na razvoju i integraciji oružja.

Odgovori
YP

Mig 29 u uslovima savremenog ratovanja momentalno rastereti jedna raketa PVO sistema ili raketa v-v tako brzo i precizno da pilot ne zna šta ga je snašlo.

Migovi da odrade šta treba u mirnodopskim uslovima i pravac muzej.

DW

Ako smo se već odlučulili za kolektivni Zapad (jedna od retkih stvari o kojoj se slažu i vlast i opozicija, mada se ne slažu o tome ko to da sprovodi) zašto se nije sačekala eventualna pobeda Trampa i onda kupili F-16V? Sigurno bi prošli jeftinije. Ili nešto demokratskiji predlog, raspisati tender? Kupiti Rafale koji su preskupi i u pogledu cene i u pogledu održavanja, a koristiti ih za air policing s obzirom na naoružanje koje se pominje da će nositi je čist promašaj. Još kad se na to doda i nepouzdanost Francuza u smislu poštovanja dogovora… No, šta je tu je. Vrhovni vođa je odlučio, a pošto Meteore sigurno nećemo dobiti, onda pojuriti indijske Astre ako je moguće, pošto su sigurno bolje od Mica.

Odgovori
Va

Verujem da je Rafal verovatno najbolji avion na svetu i pristalica sam one jevrejske narodne: ‚‚nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“, znam da ce trjati narednih 30 godina ali ne razumem kakvu ulogu moze da ima eskadrila od 12 aviona jedne male drzavice. Ako se spremamo za rat, onda je to NATO koji ce ih unistiti dok su na zemlji, ako se spremamo za mir, tu ulogu su mogli da vrse i mnogo jeftiniji avioni 4+ generacije iz Kine ili Rusije. Očito da je to neka više politicka odluka nego vojna i da je to kupovina jos neceg. Jedino mi idu na nerve visoko-intelektualni komentari kako su nasi mladi piloti to trazili pa je zato kupljeno ahahaha.

Odgovori
Mi

Pre više godina naši stručnjaci su objašnjavali da Rafal nije za nas bar što se tiče naše vazduhoplovne doktrine i situacije u zemlji i sad „vola“ hvalospevi od starne naše vrhuške pitam se dali su svesni ili su u nesvesti šta rade.

Odgovori
Pe

Koji stručnjaci? Ima svojih izazova ali to je kao da dete stalno nosiš u naručju jer će da razbije kolena ako samo potrči pa mu ne daš da nauči da prohoda.

Dosta penzionisanih vojnih stručnjaka se kod tenkova kune u T-55 naspram svih ostalih tenkova, to što može da probije oklop savremenog tenka samo sa boka iz neposredne blizine, nema moderan sistem upravljanja vatrom a oklop im buše automatski topovi sa boljih BVP-a ih ne interesuje jer su eto navikli na njega tokom karijere. Što ne znači da su uvek u pravu, iako su ti isti sa velikim zaslugama za narod. Ali tehnologije idu dalje.

Jo

Rafali su najbolji avion koji smo mogli da kupimo i ta saradnja sa francima vraća se kao u doba Kraljevine Jugoslavije nek nam je sa srećom samo napred.

Odgovori
Ne

Možda Kraljevine Srbije. Kraljevina Jugoslavija je surađivala s Velikom Britanijom (Blenheim, Hurricane) i Njemačkom (Do-17, Bf109), a NDH je koristila Morane-Saulnier.

Ne

Mozda tako izgleda, ali sta je potpisano, koje oruzja, radari, rakete, ogranicenja su ukljucena/iskljucena samo bog ce znati. Cuce se valjda u buducnosti. To je kao kod Rusa, izvozna verzija i domaca verzija.

Fe

Bolje da smo uzeli F35 za te pare , kostao bi vrv 50 miliona vise po avionu ali je ipak 5 generacija

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs