BEG airport status
[ANALIZA] Srbija počinje priču nabavke višenamenskih borbenih aviona: Iako je Rafal prvi izbor, šta je sve moguće kupiti na globalnom tržištu (I. deo) Poslednjih godina Rafal je doživeo veliki izvozni uspeh, a prodavani su i polovni avioni kakve je nabavila i Hrvatska / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[ANALIZA] Srbija počinje priču nabavke višenamenskih borbenih aviona: Iako je Rafal prvi izbor, šta je sve moguće kupiti na globalnom tržištu (I. deo)

Potpisivanjem ugovora za nabavku francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal, Hrvatska je postala poslednji sused Srbije koji je, u potpunosti ili delimično, privremeno ili dugoročno, rešio problem opremanja svog Ratnog vazduhoplovstva borbenim avionima. Kao što znamo, Srbija je taj problem rešila jednim privremenim rešenjem, a ukoliko se dalje bude nastojalo da se borbena komponenta ne ugasi, nove avione bi trebalo naručiti u narednih nekoliko godina. Dakle, vreme je da se o tome već razmišlja.

Srbija, kako Tango Six saznaje iz više različitih izvora, već nekoliko meseci razmišlja upravo o Dasoovom Rafalu. Priča o potencijalnoj nabavci konkretno ovog aviona može se čuti kako u krugovima Ministarstva odbrane tako i RV i PVO dok je Tango Six dobio i potvrdu iz inostranih izvora da je srpska delegacija imala razgovore sa Dasoom na nedavno završenom vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju. Predsednik Srbije je početak razmišljanja o nabavku višenamenskog borbenog aviona javno i potvrdio koristeći termin „lovačko-bombarderska avijacija“.

Poslednji zvanični korak, doduše u formi želje za javnim nadmetanjem više proizvođača, desio se 2012. godine kada je RV i PVO napravilo listu želja analizirajući sve tadašnje igrače na tržištu. Prvi na toj listi bio je Rafal.

Politika, tenderi i brzina odlučivanja

Modernizovani MiG-29SM RV i PVO Vojske Srbije u letu iznad Peštera / Foto: Branislav Milošević

Kada pogledamo relativno svež primer Rumunije odnosno vremenske okvire njene nabavke aviona, Srbija bi već za 2-3 godine trebalo da sklopi ugovor za novi višenamenski borbeni avion (VnBA). Takođe, kako je Rumuniji od isporuke prvog aviona do postizanje pune operativne sposobnosti trebalo oko tri godine (da napomenemo da je u pitanju samo jedna eskadrila), dolazimo do toga da bi Srbija trebalo da naruči avione 2024-2025, isporuke bi npr. bile 2027-2028, a operativna sposobnost (bilo početna ili puna) bi se postigla u periodu 2030-31, tačno do perioda kada bi iz upotrebe trebalo povuči iz upotrebe avione MiG-29.

Navedeni vremenski periodi izneti su na osnovu do sada poznatih informacija o tome da je za isporuku novih, pa i polovnih aviona, obično potrebno bar tri godine, kao i da je za postizanje pune, ali u nekim slučajevima, samo početne operativne sposobnosti eskadrile, isto tako potrebno oko dve-tri godine. Takođe, naveden je i vremenski okvir kada bi, po nekim sadašnjim planovima, postojeća flota MiG-ova 29 mogla da bude u upotrebi, i na osnovu toga je zaključeno kada bi se u suštini trebali naručiti novi avioni, uz neko ukupno moguće odstupanje od dodatnih godinu-dve dana.

Nabavke naoružanja i vojne opreme (NVO) najviše zavise od politike, potom od ekonomije, a tek na kraju od struke koja je obično samo savetodavna i ne donosi konačne odluke. To se, što se tiče nabavke borbenih aviona, dobro videlo pre desetak godina u Švajcarskoj, gde je struka preporučila francuski Rafal, ali su političari bili odlučili da se nabave švedski Gripen koji ipak nije kupljen jer je nabavka 2014. godine odbijena na narodnom referendumu.

Srbija trenutno može da računa na 12 Orlova, prvi modernizovani se očekuju sledeće godine / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Srbija je od 2016. godine najviše vazduhoplova nabavila od Rusije, od koje je dobila i najvrednije donacije kada su u pitanju NVO. Nabavke su u dobroj meri realizovane i od Francuske kao i NR Kine. Naravno, najviše toga je nabavljeno za vreme sadašnje vlasti koja se na toj poziciji nalazi od 2012. godine. Novi izbori će biti održani već 3. aprila 2022 godine, ali za sada nema naznaka da će se vlast promeniti što znači da bi postojeća vladajuća garnitura trebala da donese odluku i o novom višenamenskom borbenom avionu RV i PVO Vojske Srbije. Bitno je naglasiti da ni jedna konkurentska (opoziciona) opcija u državi nema preciznije (kontra) stavove o vazduhoplovnoj industriji, kako vojnoj tako i civilnoj.

Sa jedne strane, bilo bi poželjno da se nabavka ove vrste obave preko javnog nadmetanja odnosno uradi tendera. Zapravo kompleksnog procesa koji podrazumeva slanje Zahteva za informacijom (RFI – Request for Information), Zahteva za predlog (RFP – Request for Proposal), potom da u finalnoj fazi proizvođači pošalju i najbolje i konačne ponude – BAFO (Best and Final Offer) i tek onda da se izabere najbolje rešenje, a na osnovu svih parametara, kako što se tiče politike, ekonomije kao i taktičko-tehničkih zahteva krajnjeg korisnika tj. RV i PVO Vojske Srbije. Do sada međutim tako nešto nismo imali, nije bilo tendera prilikom nabavki bilo koje novije letelice, odnosno helikoptera Mi-17V-5, Mi-35M kao i H145M. Sa druge strane, ako bi se ovakva procedura ispoštovala, i ako bi se tokom procesa pojavili određeni problemi, može se desiti da se ceo sve to značajno prolongira, što bi dovelo u opasnost opstanak borbene avijacije (kao što se to desilo u Hrvatskoj).

Na izbor novog višenamenskog borbenog aviona RV i PVO VS, značajnu ulogu mogu imati i politički pritisci, odnosno pre svega uvođenje određenih sankcija, što smo do sada u svetu videli na nekoliko primera. Do sada je uobičajna pretnja SAD bila da će sankcije biti uvedene državi koja sa Ruskom Federacijom u samo jednoj nabavci sklopi ugovor za NVO u vrednosti od preko milijardu dolara. Neke države, su međutim bile izuzete iz ovoga, poput Indije jer je ta država istovremeno i veliki kupac američkog naoružanja (istovremeno je nabavljeno deset diviziona ruskog RS PVO S-400 za 5,43 milijarde dolara).

SAAB za sada ima 96 narudžbina za Gripen E i F, šest je već isporučeno / Foto: SAAB

Još jedna od bitnih stvari, sem taktičko-tehničkih zahteva (TTZ), je definisanje buduće flote na osnovu bezbednosnih pretnji tj. za šta će sve biti namenjena buduća flota.

Mogu se postaviti mnoga pitanja, da li će se nabaviti samo jedna eskadrila (obično 12 do 16 VnBA) ili će se možda ići čak na dve jedinice opremljene takvim letelicama. Srbija trenutno ima dve eskadrile borbenih aviona, jedna sa lovcima MiG-29 (14 aviona), a druga sa jurišnicima Orao (trenutno aktivno 12 primeraka). Ograničene borbene mogućnosti ima i školsko-trenažna eskadrila sa nekoliko školsko-borbenih aviona G-4 Super Galeb.

Ako bi analizirali lovačke avione MiG-29 koji su modernizacijom postali višenamenski, njima je kao prvo produžen životni vek na 40 godina i pređeno je na održavanje po stanju. Kada se sagleda kada su proizvedeni, može se doći do zaključka da će na čak 7 primeraka vek upotrebe isteći 2027. godine, na jednom 2028., na 4 2029. i na po jednom 2030. i 2031. godine. Prilikom pregleda i radova koje su 2017. godine prošla 4 aviona kupljenih od SSSR 1987. godine za potrebe nekadašnjeg jugoslovenskog RV i PVO, stručnjaci kompanije RSK MiG ustanovili su da je njima moguće produžiti vek na 45 godina, pa bi oni možda mogli leteti do 2032.

Moguće je da bi na nekim avionima iz ruske i beloruske donacije takođe mogao da se produži vek za još 5 ili nešto manje godina (to naravno zavisi od njihovog opšteg tehničkog stanja), sve dok u Srbiju ne bi pravovremeno stigla njihova zamena. Zvanično ne postoji informacija koliko svaki od 14 srpskih 29-ki ima naleta, osim što je vek produžen vremenski na 40 godina, avioni su dobili nalet od 4000 časova, dakle moguće je da bi neki avioni bili povučeni iz upotrebe i pre isteka 40 godina, ako dostignu propisani nalet. Od toga koliko će se još avioni koristiti zavisi i kakav će nalet imati, tj. na koji način će se na njima leteli. Nije svejedno da li će piloti imati skroman nalet, bez neke naprednije obuke, bez vežbi i bojevih gađanja ili će se leteti dosta, pri čemu će avioni biti izloženi velikim naprezanjima.

Kako su svoja ratna vazduhoplovstva opremile okolne države

Pre nego što analiziramo šta bi to Srbija mogla nabaviti, da se kratko (koliko je to moguće) osvrnemo na to šta su uradile okolne države, sa nekim susedima se možemo meriti po teritoriji ili broju stanovnika, sa nekima po ekonomiji. To su naravno države koje i imaju borbene avione, Bugarska, Hrvatska i Mađarska, dok je Rumunija mnogo veća država, sa dosta većim brojem stanovnika i nekoliko puta većom ekonomijom.

Prva država koja je nabavila nove višenamenske borbene avione jeste Mađarska koja je prvobitno 2001. godine potpisala ugovor o iznajmljivanju 14 polovnih švedskih Gripena JAS-39A i B da bi 2003. ugovor bio promenjen pa je u periodu od marta 2006 do januara 2008. RV mađarske dobilo 14 bivših švedskih aviona JAS-39C i D u varijanti JAS-39 EBS-HU (trup od varijanti C i D, a krila od A i B) od toga 12 jednoseda i dva dvoseda koji su ipak označeni kao JAS-39C i D.

Punu operativnu sposobnost eskadrila mađarskih Gripena dostigla je decembra 2008. godine. Avioni su iznajmljeni na period od 10 godina uz offset aranžman koji je iznosio 110 procenata, a 2012. godine je taj ugovor produžen do 2026. Po ugovoru, nakon perioda iznajmljivanja Mađarska postaje vlasnik ovih aviona. Iznajmljivanje za period od 10 godina koštao je 1,09 milijardi evra, a za obuku je izdvojeno još 187 miliona evra. Jedan dvosed je izgubljen u udesu maja 2015, ali je već početkom jula 2016. iz Švedske stigla zamena (polovni avion iz sastava RV Švedske).

Prvih 12 polovnih F-16 koštalo je Rumuniju 628 miliona evra / Foto: RV Rumunije

Rumunija se nakon duge analize opcija, bila odlučila za polovne avione. Ugovor u okviru programa ‘’Peace Carpathian I’’ za 12 polovnih portugalskih i američkih F-16, proizvedenih u periodu od jula 1983. do aprila 1984, stupio je na snagu na kraju septembra 2013. godine. Devet jednoseda F-16A i tri dvoseda B Block 15 (od kojih dva jednoseda i jedan dvosed iz SAD) su u portugalskom remontom zavodu OGMA Indústria Aeronáutica de Portugal S.A modernizovani u programu MLU (Mid Life Update) na standard F-16AM i BM M5.2R što je umnogome ekvivalentno verzijama F-16C i D Block 52, a avioni su dobili da mogu da lete 20 godina ili 4000-4500 sati naleta. Naknando bi svi rumunski F-16 MLU trebalo biti dovedeni na nivo M6.5 što bi koštalo dodatnih 175,4 miliona dolara.

Ukupna cena koja je plaćena za 12 F-16 iznosi 628 miliona evra, odobreno je da se to plati na pet rata od kojih je prva od 97 miliona plaćena 2013. zatim je 2014. uplaćeno 200 miliona, 2015. 174, 2016. 168 a 2017. godine 64 miliona. Od toga su avioni plaćeni 120 miliona a 508 miliona je otišlo na modernizaciju, produženje resursa, logistiku i naoružanje, obuku pilota i zemaljskog sastava. Takođe posebno je zaključen i ugovor za nabavku nišanskih kontejnera Lockheed Martin Sniper ATP od kojih svaki košta po 1,5 miliona dolara. Još 32 miliona evra (od kojih je 20 obezbedio NATO) je potrošeno na opremanje i modernizaciju infrastrukture 86. vazduhoplovne baze Fetešti.

Primopredaja prvih 6 primeraka izvršeno je krajem septembra 2016, još tri su stigla 15. decembra iste godine, a poslednja tri 28. septembra 2017. Nastojanja da se tokom narednih godina nabavi veći broj F-16 nisu urodila plodom. Tako je sporazum vredan 154 miliona evra (portugalski izvore navode 130 miliona, rumunski 250 miliona) za samo još 5 aviona F-16 (5 jednoseda F-16AM) potpisan tek krajem januara 2020. godine. U okviru programa ‘’Peace Carpathian II’’ prva dva aviona su isporučena sredinom avgusta 2020., dva na kraju oktobra iste godine i poslednji 24. marta ove godine. Kako još uvek nije nabavljen željeni broj od tri eskadrile sa 48 F-16, možemo smatrati da Rumunija nije rešila problem zamene borbenih aviona MiG-21 (još uvek koristi oko 25 primeraka) i samo je delimično opremila svoje RV novim tipom savremenog borbenog aviona. Poslednji zvanični izveštaji iz Rumunije govore da je ova država zainteresovana za 32 norveška F-16AM i BM koji navodno mogu da lete po oko 2500 sati naleta što bi bilo dovoljno za korišćenje još desetak godina, kada bi Rumunija već mogla da nabavi F-35.

Ako ne dođe do kašnjenja u proizvodnji, prvi bugarski F-16 biće isporučeni novembra 2023. / Foto: Lockheed Martin

Prva i za sada jedina država u susedstvu Srbije koja je nabavila novoproizvedene višenamenske borbene avione jeste Bugarska. Jula 2019. godine su sa SAD, kroz program FMS (Foreign Military Sales) potpisana 4 ugovora za nabavku 8 F-16 Block 70 (6 jednoseda i dva dvoseda) u ukupnoj vrednosti od 1,256 milijardi dolara (bez bugarskog PDV-a) što je Bugarska odjednom platila manje od mesec dana od potpisivanja ugovora.

Početkom aprila prošle godine kompanije Lockheed Martin je od Ministarstva odbrane SAD dobilo ugovor za proizvodnju 8 F-16 za Bugarsku, navedeno je da je vrednost ugovora nešto više od 512 miliona dolara (to je najverovatnije cena samih aviona bez motora). Prva dva aviona trebalo bi, ukoliko ne bude kašnjenja, da budu isporučeni novembra 2023, potom 4 u aprilu 2024. i poslednja dva u avgustu 2024. godine. U narednom periodu Bugarska će nastojati da nabavi još 8 F-16 ali još uvek nije jasno i nema naznaka kada bi se ugovor za ove letelice potpisao. Postojeći lovci MiG-29 (14 aviona) kao i jurišnici Su-25 (8 remontovanih i modernizovanih aviona) će najverovatnije biti povučeni iz upotrebe u periodu 2028-2030. do kada bi Bugarska trebalo da kompletira eskadrilu sa 16 aviona F-16.

Kao što smo već naveli, Hrvatska je poslednja država iz okruženja Srbije koja je rešila problem zamene postojeće flote borbenih aviona. Tokom 2024-2025. u hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo stići će 12 polovnih francuskih Rafala, 10 jednoseda i dva dvoseda koji će, zajedno sa obukom, logistikom za prve tri godine upotrebe, rezervnim delovima, zemaljskom i ispitnom opremom, simulatorom leta, osnovnim kompletom naoružanja, biti plaćeni nešto preko 999 miliona evra. Nabavljeni avioni će u trenutku isporuke biti stari bar 14 godina, a plaćanje će trajati od 2021. do 2026. godine. Ako se analizira koliki je PDV plaćen, reč je o oko 111 miliona evra, tu je zatim činjenica da se na polovne avione ne plaća porez, može se zaključiti da su samo avioni koštali oko 550 miliona evra ili oko 46 miliona evra po primerku.

Šta se sve danas može nabaviti na tržištu borbenih aviona a šta će moći do 2030. godine?

Trenutno se u svetu, u ukupno 11 država (uključujući međunarodnu saradnju) proizvodi 19 tipova borbenih aviona (neračunajući strategijske bombardere) od kojih je većina višenamenska. Sem toga, da li baš svi, što se tiče taktičko-tehničkih karakteristika, odgovaraju RV i PVO VS, potom ono što smo već naveli, a to su politički i ekonomski aspekti, veoma je bitno da li će te letelice biti u proizvodnji u periodu kada bi Srbija sklopila ugovor, odnosno naručila nove avione.

Dakle velika većina taktičkih borbenih aviona je višenamenska, i po namenama bi uglavnom mogli odgovarati većini država, dakle da budu lovci, lovci-bombarderi, izviđači. Određeni tipovi višenamenskih borbenih aviona (VnBA) se mogu ili će se moći nabaviti i kao polovni, što ne mora da znači da bi to bilo samo kratkoročno ili srednjeročno, već i dugoročno rešenje. U poodmaklom razvoju se nalaze još dva tipa VnBA, dok se na početku ovog procesa nalazi još 5 programa.

Sjedinjene Američke Države trenutno na međunarodnom tržištu nude 4 tipa VnBA, to su F-15EX (odnosno njegovi izvozni derivati), F-16 Block 70 i 72, F/A-18E i F Super Hornet (zajedno sa EA-18G Growler), kao i F-35A i B Lightning II. Avion F-15EX je izuzetno skup, čak i za RV SAD, procenjuje se da cena za američku vojsku iznosi čak 150 miliona dolara, a USAF bi mogao da naruči do 200 aviona što bi zajedno sa izvoznim poslovima obezbedilo proizvodnju do kraja ove decenije.

F-15EX nastao je na osnovu iskustava iz razvoja F-15SA (za Saudijsku Arabiju kojoj su isporučena 84 aviona) kao i F-15QA (za Katar koji je naručio 36 aviona u paketu vrednom 12 milijardi dolara, prvih nekoliko primeraka je već isporučeno). Za varijantu označenu F-15IA (još uvek naravno ne postoji) koja bi bila derivat F-15EX interesovanje je pokazao Izrael koji bi nabavio 25 aviona.

Do danas je proizvedeno preko 700 F-35 / Foto: Lockheed Martin

Drugi tip VnBA iz SAD je dobro poznati F-16 Fighting Falcon koji se trenutno proizvodi u varijantama jednoseda i dvoseda Block 70 i 72. U toku je proizvodnja aviona za Bahrein koji je naručio 16 aviona, potom za Slovačku koja je kupila 14 primeraka, a F-16 su naručili još Bugarska (8 aviona), Maroko (24 aviona) i Tajvan (66). Sa zakazanih ukupno 128 primeraka, proizvodnja F-16 je takođe obezbeđena do kraja 2020-tih. Cena Block 70 il 72 isto tako nije nimalo povoljna, i kreće se od 100 do 160 miliona dolara (za Bugarsku je cena samo aviona bez motora 64 miliona po primerku).

Krajem septembra ove godine američkoj Mornaričkoj avijaciji isporučena su prva dva od 78 naručenih višenamenskih palubnih aviona F/A-18E i F Super Hornet Block III, a u fiskalnoj 2022. godini zatraženo je još 12 primeraka. Ove godine je takođe, završena proizvodnja za Kuvajt koji je bio naručio 28 aviona Super Hornet, 22 jednoseda i šest dvoseda.

Najperspektivniji amerilčki borbeni avion na tržištu svakako jeste Lokid Martinov F-35A ‘’Lightning II’’. Kupcima naravno najviše odgovara verzija F-35A sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem, pojedine države, poput Italije, Japana i UK, nabavljaju i varijantu sa kratkim poletanjem i vertikalnim sletanjem F-35B. Do danas su korisnici, osim SAD, postali UK (naručeno za sada 48 F-35B), Italija (90 F-35A, 60 F-35B), Belgija (34 F-35A), Holandija (46 F-35A), Danska (27 F-35A), Finska (64 F-35A), Norveška (52 F-35A), Poljska (32 F-35A), Švajcarska (odlučila se za 36 F-35A), Izrael (50 F-35I + 25, F-35I je verzija bazirana na F-35A), UAE (trebalo bi da nabavi 50 F-35A), Australija (72, sa opcijom za još 18), Singapur (12 F-35B), Japan (147 – 105 F-35A i 42 F-35B), Južna Koreja (60 F-35A, moguća nabavka 20 F-35B). Da dodami i informaciju da je do danas proizvedeno više od 700 F-35.

F-35 svakako ima veliku perspektivu kada je u pitanju dalja prodaja, trenutno je kandidat za novi borbeni avion RV Kanade, kao potencijalni korisnik se spominje Rumunija, Grčka je prošle godine poslala Pismo o zahtevu za kupovinu 18 do 24 primerka, Španija bi nabavkom F-35B mogla zameniti avione AV-8B Harrier II+, a još neki sadašnji korisnici borbenog aviona F-16, poput recimo u Evropi Portugalije, bi u budućnosti mogli kupiti F-35.

Zajedno sa 40 aviona za RV Francuske, Daso ima još 122 strane narudžbine / Foto: Dassault

Kako bi se nadoknadilo 12 polovnih aviona koje kupila Grčka, Francuska je potpisala ugovor za 12 novih, osim toga važeći ugovori podrazumevaju još 28 novoproizvedenih aviona za francusku vojsku, ali se moraju nadoknaditi i 12 korišćenih aviona koje je nabavila Hrvatska. Osim toga, Grčka je kupila i 12 novih primeraka, u toku je proizvodnja još 9 aviona za Katar (ukupno naručio 36), potom za Indiju (ostalo da se isporuči još 12), na snagu je stupio ugovor vredan 4,5 milijardi evra za još 30 aviona za Egipat. Poslednji naručilac Rafala su UAE, 3. decembra potpisan je ugvovor za 80 aviona u najnovijoj varijanti Rafale F4, a prve isporuke aviona vrednih oko 16 milijardi evra krenuće 2027. godine.

EF-2000 će najverovatnije i u ovoj deceniji biti aktuelan na tržištu jer je obezbeđena proizvodnja, Kuvajtu su isporučena prva dva od 28 naručenih aviona, tu je potom narudžbina Katara za 24 primerka, Nemačka se odlučila za 38 dodatnih aviona u varijanti Tranche 4, a 20 novih aviona vrednih 2,3 milijarde evra naručila je Španija.

Prva 4 serijska švedska višenamenska borbena aviona JAS-39E Gripen isporučena su RV Brazila ovog meseca, Brazil je naručio 36 aviona JAS-39E i F koji bi trebali biti isporučeni do kraja 2024. godine. Broj Gripena bi u brazilskom RV-u vremenom mogao da naraste na 72 do 108 aviona. Švedska je naručila 60 Gripena nove generacije, prva dva serijska primerka su isporučena takođe sada u decembru, dok bi poslednji naručeni Gripen E trebao da stigne u jedinice do 2027. godine. Moguća je nabavka još 10 primeraka, a SAAB sa svojim avionom trenutno učestvuje na tenderu za novi VnBA u Kanadi.

Na MAKS-2019 prikazana je nova izvozna verzija aviona MiG-35 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Rusija na tržištu nudi nekoliko tipova borbenih aviona, kompanija RSK MiG proizvodi novu generaciju MiG-a 29, izvozne verzije MiG-29M i M2, potom MiG-35S i UB za ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS), a nude se i izvozne varijante MiG-a 35 od kojih je jedna predstavljena na MAKS-2019. Verzije MiG-29M i M2 prodati su Egiptu (isporučeno svih 46 naručenih aviona), 14 primeraka je naručio Alžir, a deo aviona je već isporučen. VKS Rusije su za sada kupile svega 8 MiG-ova 35 (dva predserijska i 6 serijskih), narednih godina moguće su dalje nabavke manjeg broj aviona. Iako je za ovaj tip aviona interesovanje pokazao veliki broj zemalja, ukoliko ne bude novih narudžbina njegova proizvodna linija se može ugasiti vrlo brzo.

Najprodavaniji ruski borbeni avion u proteklih 30 godina, višenamenski Su-30, još uvek ima narudžbine. Za rusku vojsku je naručen 21 Su-30SM2, Belorusiji je ostalo da se isporuči 8 Su-30SM, Kazahstanu još 4, dok je Mjanmar naručio 6 Su-30SME. Prema dostupnim informacijama Kazahstan bi trebao da naruči još 12 primeraka, a nakon međunarodnog avio-kosmičkog salona MAKS-2019 objavljeno je da je Alžir kupio još 16 Su-30MKA (zajedno sa 14 MiG-29M i M2 za 1,8 milijardi dolara). Nisu nemoguće dalje nabavke Su-30SM Jermenije koja trenutno ima samo 4 aviona, kao potencijalni korisnik ovog aviona spominje se Uzbekistan koji bi mogao da kupi eskadrilu. Indija, koja je najveći korisnik ovog aviona (nabavila ih je 272) pregovara o sklapanju još 50 primeraka.

Jedini ruski savremeni borbeni avion koji još uvek nije izvezen jeste Su-34, a tome je verovatno umnogome doprinelo to što je to ipak uže specijalizovan avion, to je taktički odnosno frontovski bombarder koji ima ograničene mogućnosti kada je pitanju vođenje vazdušnog boja. Namenjen je da zameni stare taktičke bombardere Su-24 koga međutim u ruskoj Mornaričkoj avijaciji menjaju višenamenski borbeni avioni Su-30SM. Nezvanično, za izvoznu verziju označenu kao Su-32 je bio zaintersovan Alžir ali do nabavke do danas nije došlo. Ruske VKS, koje su do sada nabavile 131 Su-34 imaju narudžbinu za još 24 primerka (deo je već isporučen).

Pored Su-30 i Su-34, ruska vojska ima naručeno i 30 višenamenskih borbenih aviona Su-35S (tri su isporučena ovog meseca), Egipat je najverovatnije naručio 26 aviona od kojih je do sada primećeno da ih je proizvedeno bar 20. Istovemeno kada je objavljeno da je Egipat kupac Su-35, pojavile su se i glasine da je ovaj tip aviona naručio i Alžir, i to 32 do 34 aviona.

Novi tip višenamenskog borbenog aviona u VKS je prvi ruski borbeni avion 5. generacije Su-57, do kraja 2027. godine treba da bude isporučeno ukupno 76 primeraka, 2019. godine proizveden je samo jedan serijski avion koji se srušio na fabričkim ispitivanjima pre primopredaje VKS. Prošle godine ruskoj vojsci je predat samo jedan avion, krajem ove godine će biti isporučeno 4, pretpostavla je da će 2022. biti proizvedeno 7 mada se najavljuje da će već od sledeće godine godišnja proizvodnja biti 12 primeraka. Proizvođač poslednjih godina reklamira izvozni Su-57E, navodno ima zainteresovanih država, nezvanično se kao prvi strani kupac, kao i u slučaju Su-34 i Su-35, takođe pominje Alžir sa 14 naručenih aviona. Iz ruske vazduhoplovne industrije i Ministarstva odbrane najavljeno je da će se raditi na povećanju kapaciteta.

JF-17M Block 2 RV Mjanmara / Foto: kineski vebsite zhaizou.com

Učešće NR Kine na tržištu savremenih borbenih aviona je za sada veoma skromno. Jednomotorni FC-1 Xiaolong odnosno JF-17 Thunder razvijen u saradnji sa Pakistanom, do danas je prodat u vrlo malim količinama, avione u verziji Block 2 nabavio je Mjanmar (16 primeraka, uključujući i dvosede JF-17B koji odgovaraju verziji Block 2) i Nigerija (samo tri jednoseda Block 2). Pakistan je, nakon što je nabavio 112 jednoseda Block 1 i 2, kao i 26 dvoseda, naručio 50 primeraka u verziji Block 3 (sa AESA radarom) čiji je prototip poleteo 15. decembra 2019. godine. Isporuke bi trebale da počnu sledeće godine, a moguće su dalje nabavke varijante Block 2 za RV Nigerije. Cena ovog aviona se kreće od 35 do 45 miliona dolara.

Prvi potpuno kineski serijski jednomotorni višenamenski borbeni avion Chengdu J-10 Vigorous Dragon, još uvek nije našao inostranog kupca. Već dugo godina se spekulise da bi prvi strani korisnik ovog aviona mogao biti Pakistan, a početkom jula ove godine su se u pojedinim specijalizovanim indijskim, pakistanskim i kineskim medijima pojavile informacije da će Pakistan tokom 2022. godine primiti u naoružanje prvi od 36 naručenih aviona u potpuno kineskoj verziji J-10C (prethodni J-10A i B su imali ruski motor). Prema nekim drugim nezvaničnim podacima, Pakistan bi trebao da nabavi 50 izvoznih J-10C koji nose oznaku FC-20E.

Osim dobrog dela komponenata za JF-17, kao i kompletnog J-10C, u Kini se proizvode i domaći derivati sovjetskih/ruskih borbenih aviona Su-27 i Su-30. To su višenamenski J-11B (i njegovie varijante J-11BS – dvosed, BH, BSH – dvosed, jednosed BG sa AESA radarom) potpuno kineski klon aviona J-11 koji predstavlja licencni Su-27SK, kao i najnoviji J-11D za koga se pretpostavlja da ima AESA radar. Osim toga tu je J-16 koji je u suštini hibrid ruskog Su-30MKK i dvoseda J-11BS, a od skoro je u naoružanju i specijalna varijanta za elektronsko ratovanje J-16D (po nameni ekvivalentan američkom EA-18G Growler).

Za kinesku mornaricu još uvek se proizvodi palubni višenamenski J-15 nastao kopiranjem sovjetskog Su-27K (Su-33). Do sada je, osim osnovne verzije, primećen i dvosed J-15S, varijanta za elektronsko ratovanje J-15D kao i varijanta J-15T (nezvanična oznaka) prilagođena nosaču aviona sa katapultima. Familija aviona J-11, 15 i 16 do sada nije izvožena, teško je zamisliti da bi kineske varijacije sovjetskih i ruskih borbenih aviona uopšte bilo ko u svetu nabavio, pre svega zbog toga što bi to loše uticalo na odnose sa Rusijom, kako same Kine tako i potencijalnog kupca.

Kina je druga zemlja u svetu koja je u naoružanje uvela sopstveni borbeni avion 5. generacije (iako mnogi stručnjaci dovode u pitanje da avion pripada toj generaciji), reč je o dvomotornom J-20 Mighty Dragon, a procenjuje se da je do sada proizvedeno do 50 serijskih jednomotornih J-20A. Prototip dvoseda (nezvanične oznake J-20B, J-20S) poleteo je oktobra ove godine. Još uvek je rano govoriti o tome da li će i kada avion biti distupan za izvoz kao i koje su države mogući korisnici.

Drugi znatno redizajnorani prototiop FC-31V2.

Još 31. oktobra 2012. godine izvršen je prvi let drugog kineskog borbenog aviona 5. generacije (iako je svrstavanje u ovu generaciju takođe upitno) tipa J-31 Gyraflcon (FC-31, F-60) koji se razvija kao privatan projekat kompanije Shenyang Aircraft Corporation koja je međutim vremenom počela da traži inostranog partnera za dalji razvoj. Smatra se da je avion pre svega napravljen za izvoz, nastojanja da J-31 uđe u naoružanje RV NR Kine su do sada bili nesupešni.

Drugi, dosta izmenjeni prototip FC-31V2 poleteo je decembra 2016. godine, pojedini zapadni mediji preneli su novembra 2018. godine da je program dobio državno finansiranje, a jula 2020. pojavile su se informacije da se na ispitivanjima nalazi i treći prototip koji je gotovo doveden do nivoa potrebnog za serijsku proizvodnju. Spekulacije da se razvija i mornarička verzija pokazale su se tačnim jer su se 29. oktobra ove godine pojavile fotografije znatno dorađene palubne varijante sa nezvaničnom oznakom J-35 koji je baziran na drugom prototipu FC-31V2 i koji bi mogao da bazira na novom kineskom nosaču aviona Tip 003 koji ima elektromagnetne katapulte za poletanje aviona.

Jedan od najmanjih i najlakših višenamenskih borbenih aviona današnjice jeste indijski Tedžas (Tejas), nakon dugog razvoja koji je trajao više od 30 godina, dva tehnološka demonstratora, 7 prototipova, 7 aviona ograničene serijske proizvodnje, prvi od 40 naručenih serijskih aviona Tejas Mk I isporučen je RV Indije 17. januara 2015. godine, a početna operativna sposobnost prve eskadrile sa 16 aviona dostignuta je krajem februara 2019. Usledila je opremanje i druge eskadrile istim brojem aviona uz isporuku 8 dvoseda koji se na tržištu nude i kao napredni trenažni avioni (tzv. LIFT – Lead in Fighter Trainer). Februara ove godine RV Indije je naručilo još 83 aviona (73 jednoseda i 10 dvoseda) u unapređenoj verziji Mk IA.

Tejas izložen u Dubaiju / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Za Tejas su u svetu pokazali interesovanje Argentina, Šri Lanka i UAE, a avion je u LIFT konfiguraciji ponuđen Australiji, Maleziji i SAD. Vredno je pomenuti da je tokom ove godine Šri Lanka ipak odlučila da za 49 miliona dolara remontuje 5 borbenih aviona Kfir umesto da nabavi 8 do 12 Tedžasa za 40 miliona dolara po avionu. U programu opremanja RV Malezije avionima kategorije Light Combat Aircraft (LCA)/Lead-In Fighter Trainer (LIFT) od kompanije HAL (Hindustan Aeronautics Limited) je zatražen Zahtev za informacijom. Pored Tedžasa, glavni konkurenti za zamenu maležanskih aviona Hawk Mk 108 i 208 su kinesko-pakistanski JF-17 i južnokorejski T-50 ‘’Golden Eagle’’.

Paralelno sa razvojem lakog višenamenskog LCA (Light Combat Aircraft) Tejas Mk 1 i 1A, rađeno je na projektu Medium Weight Fighter odnosno varijanti Tejas Mk 2 na kojoj bi se ispravili svi nedostaci LCA, a primenjuju se tehnologije koje se razvijaju za projekat razvoja indijskog borbenog aviona 5. generacije koji nosi radni naziv AMCA. Izrada prvog prototipa započeta je februara ove godine, planirano je da bude prikazan decembra 2022, prvi let 2023. godine, a uvođenje u naoružanje već 2026.

Prvih 40 aviona trebalo bi da bude uvedeno u RV JUžne Koreje do 2028. / Foto: KAI

Tokom ove decenije možemo očekivati prve letove novih tipova borbenih aviona, već sledeće godine trebao bi da poleti prototip južnokorejskog KF-21 Boramae, plan je da se do 2028. godine u naoružanje RV Južne Koreje uvede 40 aviona, a do 2032. još 80. Procenjeno je da će cena razvoja u periodu od 2016-2026. na kraju koštati oko 7,4 milijarde dolara (zajedno sa proizvodnjom aviona), u programu učestvuje Indonezija koja bi trebala da plati 20 procenata troškova razvoja (od te sume 30 posto će biti plaćeno robom). Ratno vazduhoplovstvo Indonezije iskazalo je potrebu da do 2040. godine u naoružanje uvede 50 aviona.

Još jedan tip aviona čiji bi prototip uskoro mogao da poleti, jeste ruski jednomotorni borbeni avion 5. generacije nazvan Checkmate (nezvanična oznaka Su-75) čiji je demonstrator prvi put prikazan na avio-salonu MAKS-2021. Reč je o privatnom projektu kompanije Suhoj čiji su zvaničnici potvrdili da će na avionu biti primenjene tehnologije sa borbenog aviona Su-57, a osim toga je najavljeno da će to biti jeftina letelica čija će cena iznositi 25 do 35 miliona dolara, kao i da će cena sata naleta biti svega oko 4600 dolara. Rusi su vrlo brzo nakon MAKS-a svoj avion predstavili i na nedavno održanom Dubai Airshow i tom prilikom je zvanično saopšteno da je u toku proizvodnja tri prototipa od kojih bi prvi trebao da poleti već 2023. godine.

U tekućoj deceniji poleteće i prototip indijskog borbenog aviona 5. generacije (projekat AMCA, prvi let se očekuje 2025-26), potom tehnološki demonstrator francusko-nemačko-španskog programa razvoja borbenog aviona 6. generacije nazvan NGF (Next Generation Fighter) u okviru razvoja borbenog sistema FCAS (Future Combat Air System), japanski Mitsubishi planira prvi let borbenog aviona 6. generacije koji se razvija u programu F-X (nezvanična oznaka aviona F-3) za 2028. godinu. Nije nemoguće da do 2030. vidimo i prototipove ili tehnološke demonstratore britansko-italijansko-švedskog programa Tempest kao i američkih programa NGAD (Next Generation Air Dominance) i F/A-XX. Treba pomenuti i turski projekat TF-X za čiju pogonsku grupu je izabran američki motor, a tehnološki partner trebala bi da bude Rusija (iako sve to sada možda ne izgleda mnogo realno). Ukoliko razvoj svih ovih projekata bude uspešno okončan, sve ove letelice bi trebale da uđu u naоružanje do 2040. godine.

UK 2025. povlači iz upotrebe 30 EF-2000 Tranche 1 / Foto: Eurofighter Jagdflugzeug GmbH

Možemo zaključiti da će do kraja 2020-tih u proizvodnji biti većina višenamenskih borbenih aviona koji bi mogli biti interesantni Srbiji. Na tržištu se gotovo uvek mogu naći i nabaviti ili dobiti ponuda za korišćene avione, a tu su naravno i određene donacije (što već dobro znamo u našem slučaju). Prilikom donacija se međutim obično mora platiti remont, određena modernizacija ili dorade, nabaviti rezervni delovi, izvšiti obuka pilotskog i tehničkog sastava, kupiti naoružanje, ispitna i zemaljska oprema, ukoliko je potrebno uložiti u infrastrukturu. Sasvim je sigurno da će do 2030. godine na tržištu biti dostupan određen broj korišćenih aviona, a jedan od primera su britanski EF-2000. Vlada UK saopštila je početkom septembra ove godine da planira da do 2025. godine iz upotrebe povuče 30 EF-2000 Tranche 1 kojima će u proseku ostati 57,6 procenata životnog veka zmaja (od 6000 sati naleta koliko je za taj tip propisao proizvođač).

Među polovnim avionima koji su bili kandidati na skoro realizovanim tenderima našli su se EF-2000 Tranche 1 iz sastava RV Italije (tender u Bugarskoj), francuski Rafali (Hrvatska), Austrija je, pored novih kupila i nemačke korišćene EF-2000 Tranche 1, a u proteklih 15 godina polovne F-16 su, pre svega iz Belgije i Holandije, nabavili Čile, Jordan i Pakistan, portugalske i američke F-16 nabavila je Rumunija, korišćene američke Indonezija, Kanada je, kao privremenu meru, od Australije uzela određen broj F/A-18, ruske polovne modernizovane Su-30K kupila je Angola, polovne MiG-ove 29 dobili su Čad, Mongolija, Sirija, Srbija, Libija (snage generala Haftara). Uvođenjem u naoružanje savrmenenijih aviona Katar će verovatno na prodaju ponuditi svoje Miraže-2000, a nešto kasnije možda i UAE (već se sada sšekuliše da bi mogli završiti u Egiptu i Maroku). Do kraja decenije tendere za nabavku ili potrebu za kupovinom višenamenskih borbenih aviona imaće veliki broj država, među njima su Argentina, Azerbejdžan, Bangladeš, Bocvana, Ekvador, Etiopija, Filipini, Indija, Indonezija, Iran, Jordan, Kanada, Kolumbija, Meksiko, Pakistan, Peru, Rumunija, Sirija, Sudan, Šri Lanka, Turkmenistan, Turska, Ukrajina, Uzbekistan, Vijetnam.

U drugom delu analize koju objavljujemo sledećeg pondedeljka nastavljamo sa anlizom mogućeg suženog izbora buduće srpske kupovine uključujući i polovne letelice.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Br

Idealno rešenje za ovaj problem bi bio jednomotorni Rafal u narodu poznat i kao NA ali avaj. Niti smo mi sada sposobni takav projekat da iznesemo do nekog upotrebljivog stanja niti je Dassault voljan da se bavi low cost varijantom Rafala sada kada im je konačno upala kašika u med.

Odgovori
Jo

@BrOZ
Tačno tako. Ja vidim Mig-35 u Srbiji pridodat sadašnjim Mig-29 (dakle 2 eskadrile ) jer barem u ovom delu analize autor se nije bavio nabavkom raketa (R-77,R-27) koja je došla sa Mig29 I novih radara kojima je vek trajanja znatno duži od samog veka trajanja letilca I koji se sigurno neće baciti da bi se kupili novi avioni nekog „random“(nasumičnog) proizvođača. Mi smo vezani za Rusiju i zato su nam i poklanjali i oni i Belorusi ove Mig29. A jedini izlaz ka „slobodi“ jeste ulaganje u razvoj NA. Uloženo je malo u rad sa radarima (za NA će trebati još),čačka se oko motora za dronove i helikoptere (Green Power Systems ) …Imamo i „nevidljive materijale „…Yugoimport planira gradnju nekih pogona uz aerodrom Ponikve, skuplja se iskustvo midernizacijom Orlova I razvojem raketa za njih. ..to mora da kulminira razvojem NA koji bi bio ili 5 generacije ili na stupnju 4++ inače smo ga ugasili jer svi ulozi u ovo što sam spomenuo, a bez izvoza na strano tržište (već samo za našu upotrebu) su bačen novac u bunar i mafijaško finansiranje iz budzeta. Kulminacija mora biti NA, pa kako nam Bog da…

St

@Josip Dobri moj Josipe, čitam objavu i ne mogu se dovoljno načuditi, jer vidim da si ozbiljan… Da mi, ne samo razvijemo višenamenski borbeni avion 5 generacije, nego počnemo da ga serijski proizvodimo i uspešno izvozimo na međunarodno tržište? Ne znam odakle uopšte da počnem? Remontnom zavodu Moma, najboljem kojeg imamo, treba godinu dana da REMONTUJE dva aviona iz 70-ih godina 20. veka. Morali smo da uvozimo tehnologiju OD KINEZA jer nismo bili u stanju da sami osvojimo tehnologiju za proizvodnju naoružanih dronova Pegaza (malog gabarita). Radarski navođene rakete za PVO KUB remontujemo u Kosmosu u Republici Srpskoj i to samo telo rakete i gorivo, a radarsku glavu u manjem obimu, nema ni govora o proizvodnji nove. Stručni ljudi i školovan kadar su u zemljama zapadne Evrope i deficit kadra je strašan, tek sada se premošćuje. Tebi za takav avion treba izuzetna politehnička industrija za materijale, projektanti za zmaj, kompozitni materijali, elektronika, RADAR, informatički sistemi, oružje koje nije prerađen GROM ili saćasti lanser, zilion drugih podsistema. Bar 2000 visoko specijalizovanih i stručnih ljudi u proizvornji i projektnim biroima. Potom, ajde da smo ga kao napravili. Izvoz a konkurencija su Rusi, Francuzi, Kinezi, Britanci, Amerikanci, Južna Koreja itd.? Šveđani sa Gripenom i Meteorom ne mogu da izvezu u zemlje bloka kome pripadaju a mi možemo? Da valjamo Ikarus NX Keniji, Kipru i Turkmenistanu uz Nore i Lazar 3?

Rakete- Da
Oklopna vozila- Da
Artiljerija- Da
Dronovi i PVO- Da
Avioni za osnovnu obuku- Da
Mlazni avioni- Ne pre 2050. i bar četvorostruko većeg BDP-a

Mi

Vi ste bre nenormalni… Kakav NA avion. Gurati takav projekat iz 80ih u današnjem vremenu bez jasnog ishoda u državi koja „ima“ ekonomiju kao što je naša je suludo. Jedna Jugoslavija nije mogla da izgura taj projekat a kamoli Srbija koja je po svim parametrima manja od nekadašnje države. Zavisili bi u svim komponentama što se tiče tog aviona i na kraju bi dobili neki frankenštajn koji ne bi mogao da se nosi ni sa čim što je trenutno aktuelno na tržištu. Dakle višestruko spaljivanje novca.

ev

Молим редакцију око НА да једанпут направи анализу докле је стварно стигао НА.
Ако има основа, стварно би многима било интересантна тема видим.
Неког стручњака из ВТИ питати, да ли НА 2.0. са на пример (али не нужно) руским мотором, наоружањем, радорамом и седиштем има уоште смисла за србију ( пошто би такав НА 2 био у суштини сѕ 57)?

Mi

Nepraviti mnogo buke i cirkusa oko svega toga. Polovan F16 ili miraz 2000 završava posao savršeno. Niti mi planiramo nekakve sukobe sa NATO (probali i svakako ako imamo i malo pameti nece se ni razmišljati o tako nečem) Tako da zapadni avioni itekako dolaze u obzir. Isto tako nemamo nameru ulaziti u NATO sto znaci da ne moramo učestvovati u besomučnom nauružavanju i mogućem sukobu sa Rusijom . Tako da i sa te strane nema potrebe za kupovinom najboljih i najskupljih aviona. Na trzistu ce se uskoro pojaviti avioni koji su zamenjeni sa F35 za pristojan novac ce se moći kupiti 4+ avioni. Ko se bavi ovom temom zna da ce napr. UAE imati na prodaju miraz 2000 u najačoj verziji,takodje i f16 , a i svi ostali koji su uzeli f35. Srbija realno nema potrebe za vise se od 3 eskadrile multirol aviona. Dovoljno sasvim da se spreči bilo kakva vojna avantura u komšiluku a i avioni bi uglavnom služtli za airpolice tako da 100 mil $ ako se ne mora suludo je bacati.

Go

Uzeti sada bilo sta zapadno posebno lovacku komponentu i to rafal avion 4 generacije ja nezz kako je to moguce ‘ za te pare mozemo uzeti su 35 mig 35 kineske lovce ‘ uzeti sada od istih onih koji ce nam sutra udariti sankcije na djelove na naoruzanje posebno u ovoj buducnosti koja nimalo ne nirise na dobro boze sacuvaj.

St

E moj druze Stari,pa mi smo Mig21 remontovali 6 godina.
Godinama razvijamo RLN-IC raketu, godinama razvijamo VRVZ200 raketu. Ponos nase industrije NORA je iz vremena SFRJ a za nju nemamo domaci kamion vec moramo da uvezemo ruski, Pegaz razvijamo decenijama, i nismo mogli nista bez kineza,a a i sa njima ide polako, Lastu smo prvi put napravili 1985, imamo kapacitete za sklapanje 10 oklopnih vozila godisnje, i to od delova koje uvozimo iz francuske, amerike, slovenije…, imamo kapacitet za remont 10 tenkova godisnje….jel treba jos da nabrajam cinjenice o nasoj vojnoj industiji koja zivi od prodaje municije i VBR raketa zaracenim stranama po Africi i Bliskom istoku da bi shvatio da nismo sposobni da napravimo ni avion sa propelerom a ne visenamenski avion 5. generacije

TO

Zasto RV VS da kupuje zapadne avione uopste ??!! Treba uplatiti kupovinu 14 kom SU 30 SM2 – NOVIH , ili uplatiti 14 kom novih SU 75 !!!

Ne

Rafal je preskup i loš avion…njemunističe vreme aaa da ne pričamo o ceni sata leta…jedino je dobar zy prekipce koji se ugrađuju u cenu.

Fe

To bi bilo jedini smisleni razlog ive kupovine – NA je jednomotorna uprošćena varijanta Rafale-a.
S obzirom na situaciju ne bih smeo da se opkladim da bi bio neki izvozni adut, ali bu bilo veoma dobro da se umesto eventualne proizvodnje novih Orlova, ili uvoza sličnih, subsoničnih počne sa radom na nasledniku Orla – Novom Avionu, flota od od 84-120 primeraka bi bila dovoljna za ulogu aviona za podršku, jurišnika, lakog lovca bombardera – naravno, uz ozbiljnu lovačku pratnju.
Međutim, samo par eskadrila Rafale-a – s obzirom na okruženje, i objektivu potrebu da se ima i strike fighter sposoban za malo neugodnije duboke udare, nošenje ozbiljnih standoff projektila i sl, ne bi uopšte rešilo prešni problem – nekoliko eskadrila teških lovaca – air superiority fighter-a, tips Su-35S, F-15EX,Su-57M, ili Eurofighter-a – za lovačku pratnju multirole i jurišne avijacije, i zaštitu vazdušnog prostora.
Ovo nije ni najmanje jeftino, ali svako živ može da vidi da dolazi novi hladni rat, ogromno jačanje Kine kone će dominaciju Zapada (US+UK. uz pristanak FR i DE), za 5 do 10 godina, u Evropi da učini nemogućom, barem ne u ovom obliku, i apsolutno neodrživom u Istočnoj Evropi i pomorskim granicama Kine.
Jasno je da Zapad savršeno zna da u Ukrajini može samo da gleda bilo kakvu Rusku akciju ako Zelenski nastavi da izigrava Boga Savaota.
Ko zna šta budućnost nosi nama i ostalim velesilama iz ex-YU…
Bolje spreman nego u situaciji da može samo da se nemo posmatra sukob velikih oko tvoje teritorije, uz nadu da će pobednik biti velikodušan prema nekim tamo mikroskopski sitnim stvorenjima, koja su se ko zna otkud stvorila u njegovoj ličnoj koloniji…
Ne može da se uopšte proceni moguća šteta za svakog ko ne bude u stanju da pruži dovoljno jak otpor da se sile u otimanju za interesne sfere morivišu da bar ponude neki snošljivi modalitet za ulazak nas malobrojnih u njihovu ekskluzivnu interesnu sferu.
Ko se nada pomoći od EU i NATO, da pogleda Zelenskog i njegove račune skoro pa dospele za naplatu…

Eu

Idealno rešenje su bespilotne letelice. Nema skupe obuke pilota niti ljudskog faktora straha u borbenoj akciji a ni gubitka ljudstva u slučaju obaranja. Ponude raznih bespilotnih su solidne i samo treba pametno izabrati, sa planom sopstvene proizvodnje.

Pi

A što ne razmišljati o SU75 šah-mat? Jeftiniji je duplo, a peta generacija.

Ns

Mi treba da se baziramo na nove avione i to dve eskadrile vba.koliko ja imam informacije mi smo zainteresovani za rafale f4.neke avione iz ovog teksta bih odmah eliminisao.jer nama treba avion koji ce da sluzi narednih 30god i da bude konkurentan a to mnogi iz ovog teksta nece biti ni posle 15god a kamol 30god.po meni rafale f4,f16 blok 70/72 je neki minimum ili avion 5-te generacije.samo tako ce mo imati kvitetno i konkurentno rv.

Bo

Pa imamo svu logistiku i podršku za 29ke. Sad treba sa sve menjamo, obučavamo, da bi neko mazno proviziju.

Drugo, dokazano je Rusko naoružanje i lakše ga moženo dobiti nego od zapada u nekim lošim vremenima.
Nebi ja tu ništa diro.
Nastavio bi sa rusima……

Mi

Predlažem da se pokuša ponovna proizvodnja G4. Naravno da se isprave nedostaci (radar,savremena avionika,novi motor) Već smo ga proizvodili ,avion klasične konstrukcije ,odličan u svojoj klasi( USAF bar tako kaže). I što je najvažnije!!!!! Trenutno takvih aviona na tržištu ima malo ili zbog politike je ih teško kupiti. Može se koristiti u ratnim dejstvima što je takodje jako važno zbog niza zemalja što nemaju da izdvoje 30 40 mil $ za pristojan avion . Pa kad se zarade pare onda može da se kupuje i izvoljeva hoću neću . Teško će se kupiti Rafal ,SU 30…..ako ih ja budem plaćao od moje plate od 450 eura.

ma

I Hrvatskoj i Srbiji bi FA50 najbolje legao. Koreanci su spremni na offset, avion je jeftin i ima male troškove.
Rafale može jedino biti za parade, nema MORH proračuna da bi ozbiljno letjeli – a ni srpski proračun nije drugačiji.

Odgovori
TT

Fa-50 nije VBA, to moze da se kupi uz Rafal da sluzi uz obuku i ogranicenu brobenu upotrebu ali da zameni VBA to prosto ne moze.
VS ce dobiti budzet od 2 milijarde dolara sledece godine, to je sasvim dovoljno za 1-2 eskadrile VBA i solidan nalet pilota, a ta cifra ce prirodno uz ekonomiju samo rasti.

Be

TT….

A zasto si tako konvecionalan?

Za male drzave, a Srbija to jeste kao i Hrvatska, kvantiteta je vaznija od kvalitete.

FA50 bi bio idealan izbor.
Ali ne kao sam sa sebe, vec kao dio sustava koji je osmisljen oko njega.

Ne znam zasto se zanosite s time da li avion moze ili ne moze nositi BVR?.

Ja osobno nikad ne bi forsirao da mi borbena avijacija nosi BVR.

BVR bi kacio na platforne s vecim dometom, a to su AEW platforme.
Ostaju u zraku satima, imaju daleko mocnije radare od fightera…..i ko kaze da ne mogu ponjeti koji BVR?

E to bi ja tako koncipirao.

ma

FA50 je dobio mogucnost BVR, ali je to potpuno bespredmetno u ovim državama o kojima mi pričamo. Ni Srbija ni Hrvatska neće imati prilike ispaliti BVR. A ako budu kupovale lovce koji su im iznad mogućnosti (kao hr rafali), neće imati ni pilote koji su trenirani i sposobni za tako nešto.

Pe

Tako je slazem se. FA-50 odma 3 eskadrile i bog da te vidi.

Ili T/FA-7 …mislim da nesto ide u tom pravcu!

Mi

Pa sad ako se gleda samo kroz pare tako je,😏da je do pameti i jedni i drugi bi uzeli po 6 polovnih kanti samo da ne plaćamo drugima da cuvaju nebo a za te milijarde bi moglo dosta novih bolnica, skola,napraviti. Ali avaj ovako Hrvatska kao clan NATO sigurno ima obaveze i sigurno ce morati nabaviti bar Jos jednu eskadrilu rafala i učestvovati u pritiskanje Rusije ……..A Srbija opet klizi u zagrljaj Rusije koja opet nije spremna da je adekvatno podrži ( s400,su30,…….nuklearke bi odavno bili stacionirani u Srbiji da je to stvarno interes Rusije) Kao Izrael Amerikancima. Nego kad je potrebno da se skrene pažnja kupi neko vreme ,stigne koji komad nekog oruzija sa kojim ne mozes nista sem da zveckas i eto frke…….. Srbija bi možda trebala ozbiljnije razmisliti o F50 nego Hrvatska.

St

@TT
NIje 2 milijarde vec 1.1, a o ekonomiji da ne pricamo.
I kao sto smo videlu, uz kumovsku proviziju to je dovoljno za 12 polovnih aviona, a gde su pare za ostatak manje bitnih vojnih potreba, kao sto je recimo pasulj i nove cizme.

Re

I Srbima i Hrvatima bi bilo najbolje da nemaju niti da nabavljaju skupe igračke.
Da zaboravimo prošlost (ono oko čega se ne slažemo a potenciramo ono što nam ide u prilog) i okrenemo se budućnosti i saradnji.Imamo mi mnogo toga što bi trebali da potenciramo kako bi i jednima i drugima bilo na korist.Ako treba da pričamo o oružju ajde da zajednički isto proizvodimo i prodajemo na ino tržištima.
Da oni koji su u lancu proizvodnje istog imaju dobra primanja,dohotke.Da mladi ne idu na zapad već da ostaju ovde,na NAŠOJ grudi.
To je jedini ispravni put,ostalo je siromašenje naroda.

Be

Ja bi u ovoj prici odmah prekrizio neke egzoticne opcije tipa Indija i Kina.
Isto tako, prekrizio bi i EF.

A sve ostalo, dalo bi se.

Ne zanosite se sahmatom, proci ces jos bar 15 godina prije nego u proizvodnju udje.

No, ima tu i caka timeframe.

Dakle, sva prednost koju je Srbija ostvarila nad Hrvatskom, uvodjenjem novog zmaja se anulira.
Ako HR Rafali stignu do 2025., a plan je da hoce, svoju punu operativnost dostizu 2027. ili 2028……taman kad Srbija krece s prelaskom.

Jedini logicni izbor je Rafale F4, glanc novi.

Odgovori
Ir

Daj vamo dve eskadrile F-35 i nek ide život. Šalu na stranu. Rafal se svakako nameće kao najbolje rešenje za nas. Ostalo je mlaćenje prazne slame. Ostaje samo da se vidi, kao što se kaže u tekstu, da li postoje političke i ekonomske mogućnosti za to.

To

Nema ništa od Rafalea za Srbiju ako Srbija ne uđe u NATO. Nisu francuzi ludi da im se Rafali nađu na suprotstavljenoj strani usred Europe.Srbiji bi ako se gledaju troškovi nabave rabljenih Rafalea za Hrvatsku koji su bili na popustu od 50% trebalo u 2021 za 12 novih Rafalea barem 1.5 milijardi eura za avione sa osnovnim paketom naoružanja. A kako Srbija „mora“ biti po Vučiću duplo jača od Hrvatske i imati dvije eskadrile 12+12 Rafalea to je trošak veći od 3 milijardi eura. I da Srbija ima taj novac teško će doći na red za isporuku jer je tu isporuka od 80 aviona Emiratima koja počinje krajem 2027,moguće isporuke Kataru 24 aviona 2031 i Indiji 114 aviona 2031 računajući da će se kapacitet tvornice u francuskoj povećati 2027 na 24 komada godišnje u odnosu na samo 13 komada 2021 godine.

Ž

Tomislav

Дасо је до сада успео да годишње произведе и 26 авиона.

Не мора Србија да уђе у НАТО да би купила Рафал.

С

Бедуин слажем се са првим коментаром. Мада би размислио и о кинезима, а из политичких разлога би питао и Амере за Ф 16. Двомоторци западни а ни Руски не долазе у обзир осим ако хоћемо да се “ самоубијемо“. Да не буде после зашто стоје авиони? Нема пара за гуме.
Додуше сад ће овде да се јави гомила стручњака са идејама, само кад би се паре брале по дрвећу.

Pe

E moj Beduin koliko sam puta citao tvoje komentare kako Rafal nije za Hrvatsku, a sada je odjednom najbolji izbor za Srbiju. Sad se vidi zašto nisi htio da Hrvatska izabere Rafala. Za F4 glanc novi treba izdvojiti samo za avion 100 mil eura po komadu, bez naoružanja. A plus treba prilagoditi svu infrastrukturu, tako da ta nabava ne ide bez 2 mld. eura. Hrvatska je ovom nabavom sebi osigurala ulazak u Schengen, i druge pogodnosti iz EU fondova. Zato se Hrvatska i odlučila na Rafal. Pitam se zašto je odjednom sada Srbiji Rafal izbor broj 1? Pitam se da li bi isto bio da ga Hrvatska nije odabrala?

An

@Tomislave

O kakvoj suprotstavljenoj strani u sred Evrope ti pričaš…? Živiš u 1999. godini? Evo i Mistrale i H145M su nam prodali…sigurno se boje da će se boriti protiv njih…alo. Egipat je isto koliko vidim u NATO, je l’…dajte ljudi malo ozbiljnosti. Možda i Srbija ne može dobiti Rafal ako nije u NATO (o tome se da diskutovati), ali to sigurno neće biti zbog toga što se Francuska boji da će ti Rafali ratovati protiv njih…

Be

Perice, pasanac, steta je da nakon toliko citanja opet ne razumjes procitano

Pa da se ponovim, tender koji je raspisala Hrvatska je po meni promasen.
Unutar promasenog tendera, Rafale je najbolja opcija.

Sad jasnije?

Al

Bio sam jako ubeđen gde i nisam krio radost da bi Srbija te dve potrbene eskadrile nabavile od Rusije, međutim ovo političko i vojno nadmudrivanje Rusije i NATO dovelo me je do toga da sam sad gotovo ubeđen da te dve eskadrile Srbije ima da nabavi ili od Francuske (Rafal) ili od SAD F16 (Block 70 – 72). Nismo članica NATO ali mislim da im je dugoročni plan da nas i ovakave kakvimo smo sad integrišu u svoje ešalone odbrane. Nismo u Alijansi ali dobijamo prelazak na njihovo naoružanje. Naše okruženje mi govori da Ruminija i Bugarska prelaze na F16 za čiji brzi ulazak u EU je direktno odgovorna SAD, jer im treba pristup Crnom moru i blizina Rusiji. Grčka ima svega po nešto tako da ostaje članica EU Hrvatska koja je na brzinu realizovala priču sa Rafalima i ako je je sve to moglo da se nabavi kod Amerikanaca u koje Hrvati gledaju kao u Boga. Francuska opcija mislim da im je knedla u grlu jel se sad mora slušati EU. Tako da naša Srbija ima samo Francuze i Amerikance kao opciju samo je pitanje u koji pojas da nas stave i stvar je rešena. U svakom slučaju glasma za Francuske Nove Rafale u naj jačoj opremi za naše potrebe. Ipak samo mi kako kaže predsednik Francuske Makron, braća po oružju. Da vidimo šta vreme ima da kaže.

Bo

Beduin
Ne bih ja isključio Kinu….Rafale je odličan ali ima li smisla da ga Srbija masno pretplati?!JF 17 nije bila loša opcija sve dok Hrvatska nije nabavila Rafale….sada po mom sudu (nije on loš ni sada!)realno rješenje je upravo FC 31 tj J35!!Iz niza razloga a prvi mi se čini umrežavanje kineza!!!Znači
1.J 35 umrežen sa CH 92 a leđa štiti FK3
2.motore poznajemo u dušu
3.Rakete i Ruske i Pl15
4.oprema potpuno nova i nepoznata potencijalnom protivniku
5.Novi aparat pete generacije
Mislim…ja bih tako ….

Ig

Ne znači li trošenje 2 milijarde eura na novi zapadni, a ne na ruski avion, i kraj ere jeftinog ruskog plina ?
Ne treba li i to uračunati u kalkulaciju koliko bi bio opterećen državni proračun ?

Ko

Šta će Srbiji avioni nama treba samo jak pvo.sistem kao s400 i podsistemi koji ga prate,avione koje imamo treba opremiti jakim radarima i raketama dometa 120km.i više,.nosam vojnik ali mislim da i našeg starog orla da naoružaš moćnim radarima i raketama bio bi veoma opasan,..ovako kupovinu aviina mislim da forsiraju samo oni koji ne razumeju vojsku,nije davno bili bombardovanje šta bi bili i da smo imali tada 20tak dobrih aviona,…mislim da je moćni pvo mnogo real niji i potrebniji…

Ro

Igor M
Kupovinom zapadnih aviona Srbija bi izgubila rusku podršku u VS glede Kosova. Također, Rusija ne želi izgubiti saveznika…

Ig

SU30 60% šanse, svi ostali zajedno 40%.

Kupnjom zapadnog aviona Srbija ne bi kupila i promjenu stava zapada oko Kosova, a debelo bi riskirala gubitak ruske podrške na vitalnim političkim i ekonomskim pitanjima.
I di je onda ?
„Rafale sa zapada a S400 od Rusa, jer Indija je primjer da se može i tako“ bi možda i moglo da se ne radi o već apstraktnim ciframa.

Fe

Pa naravno nov, i licenca za motore, radar i avioniku za NA, koji bi u nekom većem broju rešio pitanje zamene Orla.
Međutim, avion prvenstveno namenjen za napade na zemaljske ciljeve nije baš najbolje rešenje za lovačku komponentu PVO, tu treba nešto kao Su-35S, F-15-EX, Su-57…prosto teški lovac, a ne laki dvomotorni multirole…

Ma

Kupovina aviona je uvijek prvenstveno političko pitanje. Kako bi Putin reagirao da ga Vučić na neki način izda, a Rusija je toliko pomagala i pomaže? Prije će ovo biti mala šahovska partija da se od Rusa još nešto jeftinije iskamči i dodatno spuste cijene budućih nabava. Recimo da u paketu s ruskim avonima dođu i dvije baterije S-400.

Srbija ovisi o ruskom naoružanju još dugo vremena. Zar netko misli da se Rusi neće uvrijediti i to možda vratiti Srbiji prije ili kasnije? Isto kao što Amerikanci ne gledaju blagonaklono na to da je Hrvatska kupila francuski avion pored njihovog F-16. Neće se Srbija kockati sa svojim stratečkim partnerstvom s Rusijom zbog Rafala. Budite ozbiljni.

Vl

Koki,
LA avioni i PVO idu jedni sa drugima i moraju se nadopunjavati.
Beduin,
Videćemo…
Predsednik pominje nabavku druge eskadrile (pored 14 Mig-ova 29). Dakle, po mom mišljenu, najavljenu nabavku možda i ne bi trebalo mešati sa potencijalnim naslednikom Mig-ova. Ipak, mnogo što šta bi bilo jasnije kada bi sada znali koja letilica nasledjuje Galeba (verovatno je u igri Yak 130, M 346 ili KAI FA 50).

Mi

>> a debelo bi riskirala gubitak ruske podrške na vitalnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Ta podrska ne postoji, politicki Srbija je Rusiji moneta za podkusurivanje a ekonomski sve investicije dolaze od EU i Kine, Rusija je RS ekonomski nebitna, jedino toliko sto joj je NIS dat za dz. Dok je rusofila bice i sisanja ovaca…

TT

Rafal je daleko najbolje resenje, najbolji avion 4.5g. i sve u jednom, bas ono sto RVVS treba. Ako se ovo ostvari to ce biti odlicna stvar za VS.

Odgovori
Zu

Nema Srbija ni para ni vremena čekati da se završe sve nove narudžbe za Rafale. #preimućstvouregionu

Ba

Od kud sada to? Pa jel nije sve Rusko najbolje a jeftinije, a braća, a pravoslavci , a sotonistički zapad, truć, srać..

Zm

@ Bare, to ti je ko sa venecuelanskim zlatom. Imas ga al nemas.

Bu

Slažem se, realan si.Ipak,Srbija nije UEA, skupe su to igračke.Za naše uslove, ostaje jedini izbor, jednomotorni SU-šahmat.O Gripenu, F16, i nekim blok verzijama starih raga, neću da trošim riječi.

д

Nema Srbija ni para ni vremena čekati da se završe sve nove narudžbe za Rafale. #preimućstvouregionu какво црно преимућств са чим , са патриом , 12 хаубица, пушкомитраљезом м72, још возите фапове које сте украли од јна.Срећа па имамо квалитетне производе па вас дуго служе.

Zn

Nabavka i izbor novog visenamenskog aviona je iskljucivo politicka odluka. Ne ocekujte nikakav tender jer ova vlast ne radi nista transparentno pa tek nece ovo. Francuski Rafal je ako gledamo odnos politika plus kvalitet najbolji moguci izbor tako da ovde ova vlast i ne bi mnogo omasila. Vrlo jednostavno, Francuska, iako ima sporazum o strateskoj saradnji sa Srbijom, je najveci kocnicar ulasku Srbije u EU i ova nabavka iz politickog ugla ima logike, a o kvalitetu samog aviona ne treba trositi puno reci. Mislim da bi SAD podrzale ovakvu odluku a i same usmeravaju nasu zemlju da kupuje naoruzanje iz Francuske. Nabavka ruskog aviona je malo verovatna jer je vec, za jednu zemlju koja planira da udje u EU, kupljeno i previse sofisticiranog oruzja iz Rusije. Neophodno je izvrsiti ozbiljnu diverzifikaciju nabavki, a ruskim avionom se to ne postize, bas suprotno. Znaci, ne ocekujte nikakve informacije, tendere i sl. U naredne dve najkasnije, mozda vec do kraja sledece godine ocekujem samo da ce javiti da je potpisan ugovor o nabavci (najverovatnije Rafala) i to je to. Nikada necemo saznati cenu.

Odgovori
Le

Cena će se saznati, kad tad. Rafal jeste naizgledniji zbog evidentnog Vucicevog otklona od post-Merkel Nemačke i naginjanju ka Francuzima u najvrednijim netransparentnim mega projektima.

Mi

Pa sad ako se gleda samo kroz pare tako je,😏da je do pameti i jedni i drugi bi uzeli po 6 polovnih kanti samo da ne plaćamo drugima da cuvaju nebo a za te milijarde bi moglo dosta novih bolnica, skola,napraviti. Ali avaj ovako Hrvatska kao clan NATO sigurno ima obaveze i sigurno ce morati nabaviti bar Jos jednu eskadrilu rafala i učestvovati u pritiskanje Rusije ……..A Srbija opet klizi u zagrljaj Rusije koja opet nije spremna da je adekvatno podrži ( s400,su30,…….nuklearke bi odavno bili stacionirani u Srbiji da je to stvarno interes Rusije) Kao Izrael Amerikancima. Nego kad je potrebno da se skrene pažnja kupi neko vreme ,stigne koji komad nekog oruzija sa kojim ne mozes nista sem da zveckas i eto frke…….. Srbija bi možda trebala ozbiljnije razmisliti o F50 nego Hrvatska.

Ma

Zaboravljaš da se osjetljivi zapadni sustavi prodaju samo državama koje mogu garantirati da isti neće završiti kod Rusa ili nedajbože Kineza, ili im se prodaje samo ono što nije osjetljivo.

Samo SPECTRA je razlog da Srbija nikad ni ne prismrdi blizu Rafala, sve dok su baća Rusi u Nišu, a drugi brat Ši čelični prijatelj.

Lu

@Znalac Nema teroija da Srbija riskira veze sa Rusijom. Mogli bi izgubili „povlaštenu“ poziciju sa Rusijom, a ovise od ruskom plinu gdje nemaju drugi izvor energije ( osim vlastitog ugljenja, što je katastrofalno, jer je najgore kvalitete ).

д

Luki узмите бредли стар 40 година који није ваљао ни када је сишао са фабричке траке,узмите мало расходованих сафари возила да не bi izgubili „povlaštenu“ poziciju, пошто немати ни vlastitog ugljenja било каквог квалитета.

iv

E ovo se zove clanak. Sve lepo napisano i za svakoga razumljivo. Skup je Rafal za nas, mislim da bi,a ko vec mora bolje legao neki kineski ili ovaj mig 35, valjda za 5 godine krenu da ga proizvode.

Odgovori
Mi

Nema nista od Rafala ,Francuzi jedva da imaju i za ovo kapacitete, Ameri prave f35 u stotinama komada ostalo je bačeno u drugi plan. Rusi jedva da mogu 50 tak aviona da izbace godišnje. Imaju plan da u mig pogonima prave šah-mat ali to je sve jedno veliko možda. Ekonomija veličine Francuske pitanje je dali može napraviti i uložiti ogromna sredstva za toliku proizvodnju aviona. Ostaje samo Kina ali tu je upitan kvalitet i uglavnom su to kopije Ruskih ili Američkih aviona. I to dosta lose kopije. Dakle ostaju samo polovni 4+ ,miraz 2000,F16 . 29mig nevredi posto ce za par godina svima izaci resursi. I to je to ništa posebno….

Yo

Ono što je izvesno – to je da će se vremenom povećavati i ponuda i potražnja – a mi vremena baš i nemamo jer će ono što vredi formirati red kupaca, a nama bi bilo optimalno da sa isticanjem resursa Migovima odmah uleće nova zamena.
To bi značilo da već od 2027. ili ’28. počnu da lete nove zamene – ne polovne…
Ako Šah-mat uspe – a zasad nema naznaka da neće – dilema ne postoji… Iz cuga bi mogli da naručimo bar par eskadrila bez rizika od sankcija, ako ne bude kao što je najavljen – onda je pitanje alternative komolexnije…
Naši su ranije bili zainteresovani za Gripen, ali je meni još pre neku godinu zapala za oko Boingov slogan za novi Super Hornet F/A-18E/F – Stealth Killer…
Navodno mu je IRST čak bolji od AESA radara – a ima obe igračke – i dobija i 5. generaciju na manevrima. Sa Growler-om vrlo *** kombinacija…
Sa druge strane, ko zna šta mi tek nije zapalo za oko kada su ovaj i drugi aparati u pitanju jer ne pratim intenzivno aviatiku – nego šta mi od informacija dođe pred oči…
Ja bih intenzivno prvenstveno pratio razvoj SU-75 i već sad stao u red za nabavku (ako bude kao što je najavljen), ali bih i vrlo brzo – već naredne godine raspisao tender za novi aparat – pa da li bi bio novi F-16, F/A-18, Gripen, Rafal, SU-35 ili šta već (batalite Kinu u ovom segmentu ako se ima mozga – gubila je licencu od Rusa za Suhoje jer su fušarili, pa ni Indija mi ne uliva piverenje) – zavisilo bi pevenstveno od ofset aranžmana…

Odgovori
Jo

Mirage 2000-9 mislim da ih ima jedi no UAE

Ne

Cela ova priča nas vraća na 1985. godinu kada su u razmatranju bili F-16 blok 30, Mirage 2000 C/B i MiG-29 (9.12)…
Deluje da će neki uži izbor kandidata i ovaj put biti vrlo, vrlo sličan (recimo F-16 block 70, Rafale i MiG-35), samo što za razliku od prošlog puta deluje da u ovoj novoj podeli karata MiG nije ni blizu izraziti favorit (ma kolko se to nekimo dopadalo) kao što je to bio pre 35 godina…

Avione poput Tedžasa ili JF-17 treba u startu otpisati….Srbija će kupovati novi višenamenski borbeni avion od države koja (za nas) ima neku važnost i uticaj u ovom delu sveta (a to nisu ni Pakistan ni Indija, pa ni Kina ma koliko ista grabila krupnim koracima napred ka statusu supersile).

Odgovori
Vi

Potpuno je nerealno. Prvo za kupovinu oružja iz USA treba saglasnost Kongresa nećemo je dobiti. Znači zaboravi. Rafali su užasno skupi i još skuplji za održavanje. Problem je ako nam ih i prodaju recimo nove šta ćemo sa raketama?? Možemo samo da kupimo MICA jer su francuske sa dometom 80km ili IC vođenje ili skuplja sa aktivnom glavom za navođenje cena prve 1,1 milion druge oko 1,8 miliona znači naučna fantastika. Glavna raketa za ovaj avion Meteor je zajednički projekat više NATO država nema šanse da nam prodaju svoje čedo jer će tajne završiti u Rusiji ili Kini a bez te rakete šta će ti radar AESA sa dometom od 200km??? Znači imaš moćan avion ali nemaš moćnu raketu. A oružje za napad na ciljeve na zemlji još skuplje. Čista budalaština. Ovaj Vučić vidi da pada sa vlasti pa da nas uvali u što više govana ako može.

А

@Vickasti

Лепе приче, ал да те подсетим да је тај исти Рафал купио један Египат и једна Индија. Е сад, или су те државе најважније чланице НАТО пакта а да сви колективно то не знамо дан данас или чланство државе која очигледно неће постати чланица истог тог пакта (бар на чист начин) је јасно прихваћена ствар која не представља проблем за даљом сарадњом са западом.

Друго, ако те две државе као далеко далеко значајнији корисници руске технике до сада нису иструћали тајне око Метеора и других подсистемима Рафала Русима или неким другима, онда је прича о безбедносним ризицима око евентуалне набавке тежак плод маште појединаца.

Cr

Алекса,

Srbija se apsolutno ni po čemu ne može upoređivati ni sa Egiptom a kamoli sa Indijom. To što oni nemaju probleme da kupuju „mešovito“ ne znači da ih Srbija neće imati. Američki kongres itekako može da šilji ćurana na Srbiji jer evenutalna propast srpske porudžbine za američke proizvođače ne znači ništa, dok im propast porudžbina iz Egipta ili Indije itekako znači, pa onda i kongres žmuri i ne busa se previše u grudi.

Ja sam 99% siguran da bilo kakva porudžbina iz SAD ne bi išla po principu „plati i nosi“ nego po principu „ispuni određene političke uslove, zatim plati i na kraju nosi, a biće usput još nekih uslova pošto u bilo kom trenutku možemo da obustavimo isporuku a pare da zadržimo“.

Za zemlju kao što je Srbija, svaka porudžbina iz SAD predstavlja ogroman rizik, što uključuje i rizik da plaćene mašine naprosto nikada ne stignu zbog neke politike. Kupovina nečeg novog iz SAD je na veoma dugačkom štapu, čak i nakon što platiš sve unapred.

To sužava kompletan izbor na Rusiju i Francusku. Kina, Švedska i Južna Koreja nisu ozbiljni kandidati, opet zbog politike.

Rusima lako možemo da se „opravdamo“ za Rafale i kažemo da nam treba takav avion a oni ga nemaju. Sa Francuzima isto tako možemo da se dogovorimo da nas ubace na neku dobru poziciju na listi za isporuke za Rafale, imajući u vidu širu saradnju sa njima.

Sumnjam da će Rusi uspeti da naprave neke korake od sedam milja sa Su-75 i spreme ga za izvoz do trenutka kada nama zatrebaju prvi primerci novog MRCA. Ne zbog toga što ne umeju, nego zbog toga što sve rade sami a to je jezivno teško i zahteva mnogo više vremena nego kada napraviš kooperaciju pa uključiš druge partnere.

Sve to nekako ide prema Rafalu, eventualno prema Su-30. Bilo šta drugo bi me iznenadilo, a u američke avione bih poverovao onog dana kada slete na Batajnicu, mada bi uvek ostalo pitanje delova i održavanja da nam visi nad glavom.

Zo

Kada si ruski zarobljenik onda nemaš previše izbora…videćemo.

Odgovori
Bo

Zoran
A ciji bi zarobljenik radije da budes? Americki? Pa da ti za debele pare uvaljuje rashodovano oruzje.

NN

Da je Rusija sposobna da razvije jedan sposoban i dovoljno mali AESA radar i elektroniku na nivou zapada Mig 35 bi postao najprodavaniji avion. Ali oni izgleda trebaju mnogo vremena novca i znanja da stignu na taj nivo, msm da ni Su 35 nema jos AESA, jos moraju da ulazu u avione 5 generacije jer ce uskoro maltene sve zemlje NATO imati upravo te aparate i to u mnogo vecem broju od Rusije.
Eto sta se desi kada se godinama zapostavlja visoko tehnoloska vojna industrija. Izgubis tradicionalne kupce jer nemas aparat koji zadovoljava standarde.
Ali dobro, novac je uvek bio razlog.
Srbija ce jednostavno, cini se, biti primorana kupiti Rafal,Su 35 je prevelik a da li je bolji od Rafala je upitno, Mig 35 je idejni projekt i to ce cini se i ostati.

Odgovori
Br

Ne znam kako Rafal ili sta slicno sa cenama od oko 150 miliona po avionu u celom paketu moze biti prvi izbor. MiG35, Su30 ili kineski su najmanje tri puta jeftiniji.

Odgovori
fr

Rafale kao nov aparat bi izasao oko 215 miliona dolara po aparatu

NN

@Frane
Odakle to?

fr

Cijena aparata i uvodjenja citavog sustava. Toliko se pisalo za kupovine koje su vec ostvarene i ta cifra ovisi o mnogo faktora; kolicine, paketa koji se uzima (naoruzanje, obuka..) ali se poklapa za nekoliko drzava. Rijec je o novim aparatima. Cifru sam procitao na jednom forumu i cesto se moze naici na istu u pisanjima drugih razlicitih izvora. Za jednu eskadrilu od 12 aviona platicete cca 2.5 mlrd. dolara u verziji F3r. Hrvatskoj se ukazala rijetka prilika za polovne kao priustive. Da se radilo o novim aparatima mislim da Rafale nikad ne bi bio ni u blizem izboru.

Ž

frane

Цена авиона зависи од много фактора, у тексту смо навели пример Бугарске, само авион (Ф-16 Блок 70) без мотора, кошта 64 милиона долара. А када се погледа вредност уговора, то износи 157 милиона долара.

Сумњам да би Србија купила F3R, логичан би био F4.

fr

To je za F16. Cifra koju sam ja prenio je za Rafale.

Ž

frane

Наравно, то сам и написао, хтедох само да напоменем колико цена може бити растегљива.

При том, Бугари су купили јако мало наоружања.

Што се тиче Рафала, цена исто може варирати, можете узети минимум резервних делова, мало наоружања, кратку логистичку подршку итд…..

Не мора то да буде 215 милиона евра….

fr

Grcka je za 18 kom. 12 polovnih kao i Hrvatska te 6 novoproizvedenih platila preko 3 mlrd. dolara ili oko 2.5 mlrd. Eura. A Grcka je jos odavno korisnik francuske tehnologije sa Mirage 2000 ako to igra neku ulogu pogodnosti.

Jo

Što se tiče budžeta, vojni budžet Srbije treba meriti u odnosu na paritet kupovne moći i učešće uvoza. U Srbiji je odnos nominalnog i PPP GDP 1:2.5, a u Hrvatskoj 1:1.97. To znači da u Srbiji jedna milijarda vojnog budžeta vredi kao 2,5 milijarde – pod uslovom da se ništa ne uvozi. Naravno, to je nemoguće. Nemam informaciju koji deo vojnog budžeta se troši za nabavke u inostranstvu (uključujući i nabavke komponenti), ali ako u Srbiji 50% otpada na domaće nabavke i troškove, onda srpski vojni budžet (nominalno oko 1,27 milijardi dolara) vredi kao 2,22 milijardi dolara ( oko 2 milijarde evra). Ako se zadrži na tom nivou, to je sasvim dovoljno da se u petogodišnjem periodu isplati eskadrila borbenih aviona, a da se ne steže kaiš. (Konkretno, sa 20% izdvajanja na godišnjem nivou, to bi bilo 2 milijarde evra. Sasvim dovoljno za eskadrilu od 14 novih aviona, s tim da se u sledeće 2 godine nabave dodatni rezervni delovi i naoružanje.)

Srpska ulaganja u vojnu industriju upravo idu u pravcu smanjenja izvoza, a na taj način dolazi do povećanja realnog vojnog budžeta. Poređenja radi, ako bi se 60% budžeta trošilo u zemlji, onda bi njegova realna vrednost bila preko 2,4 milijarde dolara.

Mi

@ Jordan o čemu ti pričaš evo ti za prošlu godinu ,kraj godine gdp ppp za evropu pa pogledaj gdje je tko i kako tko stojihttps://tradingeconomics.com/country-list/gdp-per-capita-ppp?continent=europe

fr

Mikev

To ti je kad je lakse upaliti tv i slusati svemoguceg kako ti objasnjava ekonomsko stanje nego sam se informirati.

Jo

@MikeV – Mešaš GDP PPP i GDP PPP per capita, odnosno kupovnu moć države i kupovnu moć pojednicaca koji žive u toj državi. Evo ti liste WorldBank za prošlu godinu: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.PP.CD?year_high_desc=true

Luksemburg ima daleko najveći GDP PPP per capita, ali ima malo stanovnika. Zato je kupovna moć države na nivou Libije, manja od Slovenije. Indija je treća ekonomija sveta – a kupovna moć stanovništva je dva puta manja nego u Albaniji. Zato Indija ima nosače aviona, a Albanija nema ni borbene avione.

om

Rafale… nema logike ne bi vam to braća Rusi oprostili pogotovo ne sada kada su vam dali gas u bescjenje. A drugo Rafale je strateški proizvod a vi niste dio europske vojske stoga bolje za vas da se ne zanosite jer bi na kraju moglo biti problema oko održavanja,ako vam uskrate rezervne dijelove kao nama Šveđani za rakete.
Mislim dakle da nema šanse ništa od zapada…dopuštam da možda griješim ali ne vjerujem

Odgovori
Ba

A Egipat je deo evropske vojske? A evropska vojska je šta?

А

@omniameamecumporto

А Египат и Индија су перјанице Европе и европске војске? Колико људи нису у стању да разумеју политику је импресивно…

Le

Gas u „bescenje“, plaćamo ga više od Nemačke a da ne govorim o Poljskoj, je do izvesne količine povučene u jednom danu, na rok od 6 meseci. Mi svaki dan povlačimo puno više i sve preko dogovorene kvote plaćamo po berzanskoj ceni. Neće se Rusi ljutiti što menjamo LBA zapadnom tehnikom, dok je njima Gasproma (NIS) i 3% rude rente, kredita koje uzimamo od njih za infrastrukturu itd.

Ne radi se o ne znam kakvom broju aviona i kakvoj količini para (750 miliona evra je uvoz energenata samo ove zime, i samo do sada) da bi Rusima to smetalo. Nema emocija u politici, samo interesi.

Ako ovaj ostane kao vladar još 5-10 godina, biće eakadrila Rafala sa srpskom rondelom. I to je OK. Eakadrila, jel.

Bo

Leopold
Srbija je sklopila ugovor sada i dobila po najnizoj ceni. Nemacka ima odavno vazeci ugovor, i kada bude potpisivala novi bice znatno, znatno skuplji, ne samo od sadasnjeg vazeceg ugovora, vec i znacajno skuplje od Srpskog. Onda kazi da li neko placa jeftinije.

Kr

Kao školski avion za obuku do prelaska pilota na Rafale? Za to da, i više nego dobar

Odgovori
Kr

Gotovo je sjedenju na dvije stolice. Ovom nabavkom, kad god dođe na red, morat će Srbija odlučiti. Zapad ili istok.

Odgovori
Yo

Dajemo pare a ne dupe, s oproštenjem…
Aljaska i Sibir su dovoljno veliki za sve zastupnike tuđih interesa.
Zdravije im nego da ostanu ovde.
Ovde su najviše zadužili…

А

@Krunoslav

Не, не уопше. Једино што ће прекинути политику седења на две столице је решење косовског питања. А с обзиром на претходне набавке, Србија итекако може да ужива у благодетима и западне и источне војне технике, тако да набавка Рафала неће представљати битну промену на овом пољу.

ПС Оно што евентуална набавка Рафала може донети Србији је или јача подршка Француске за решење косовске кризе и(ли) продубљење ЕУ-српских односа и сарадње без чланства.

Kr

@aleksa,
Kosovski pitanje je u toliko pitanje koliko si Srbija to percipira. Sjećaš se Sarkozyja, bio je u posjetu osnovnoj školi kad je pred zemljopisnom kartom rekao: „biti će tu još jedna država“. to je bilo prije nego sto je pola Europe priznalo Kosovo. Tak da niti je Srbija Kina, niti je Kosovo Taiwan. A sa avionima živi bili pa vidjeli. Sada kad je Hrvatska napravila ovako dobar potez sa Rafalima, nemam nista protiv da se pridružite

М

Ја сам лаик па ће и мој коментар бити у складу са тим. Износим мишљење без питања.
Имајући у виду цене самих западних авиона, ракета али и самог опремања инфраструктуре аеродрома за прихват таквих летелица ценим да само луд у оваква нестабилна времена може одлучити да се иде у правцу појединих поменутих западних авиона који коштају 150+ милиона евра!!! Додуше лудих који се питају нам не фали… Додати томе константно понижавајући однос запада према Србији шта год и колико год ми урадили и на каква год понижења и пристајали уопште не мислим да би скупом набавком западних авиона у истом пакету „купили“ и промену односа према нама. Чак сам и уверен у то.
Не тако давно у Русији је одлучено да се интегришу Сухој и „Микојан и Гурјевич“.
Одатле што пре почети са преговорима са Русима.
Мислим да треба ИПАК ићи у правцу
МиГ-35 са >>захтевима<< који у наредних неколико година нису толико нереални тј. да се МиГ-35с опреми у што већој мери технологијама из Сухој породице. Нама треба КОМПАКТАН вишенаменски авион 4++ са елементима 5., пожељно финансијски повољан чиме би се отворила врата уговорима за већи број летелица али ти авиони би морали не само бити у корак са временом него и у кораку са западним конкурентима у наредне две, три деценије, од почетка испоруке.
Тек такав МиГ-35, или нешто њему слично, сем нама би постао и многима другима интересантан што до сада није случај.
Дакле у смислу шббкбб МиГ-35 са делимично технологијом са нпр. Су-57 или мањег 75, али двомоторац са управљаним вектором потиска, аеса радаром 200+ км итд, системима за ометање конкурентни нпр. Спектри на рафалу је "давај , давај".
Модерна, озбиљна авионика способна да стане на црту "последњим блоковима" ф-16 , самом рафалу који су нам у регуону. Да сам ја неко тамо у Русији и да добијем такав предлог (захтев) а да мислим некоме и продати неки МиГ у будућности оберучке бих прихватио идеју!
Ако изумемо сам су-75 који је још прототип остали авиони које Руси могу понудити су само огромни Фланкери који нама реално не требају, колико год модернизације попут су-30см2 или "последњи фланкер" су-35(с) били примамљиви где би наше РВ са тиме?

А

@Krunoslav

Косовско питање је питање којим се свет бави, слагао се ти са тим или не. Чињенице да имамо преговоре који не иду нигде то јасно показује, као и чињеница да саме чланице ЕУ немају јединствен став по питању Косова, а да не говорим о осталим регионалним и светским играчима.

Ra

Francuska kao i Amerika vam nece prodati zapadni tip borbenih zrakoplova. Jer ste orjentirani prema Rusiji i Kini. U Kini ste se zaduzili 8 milijardi dolara. Upravi je o tome pisala Al Jazeera. Vi ste sljedeca drzava uz Crnu goru koja ce postati rob Kini. Osim toga niste u NATO-u i da vam zapad proda svoju opremu kao i naoruzanje da Rusi i Kinezi mogu kopirati. Hrvatski borbeni zrakoplovi nakon dolaska u Hrvatskoj nece biti stariji kako u tekstu pise 14 g.

Odgovori
di

Srbija ima BDP veličine od oko 52-53 milijarde eura. To dođe oko 60 milijardi dolara. Dug od 8 milijardi dolara (ako je istina) prema Kini čini nešto oko 13-14% BDP-a. Srbija ima ukupan dug koji je 60% ukupnog BDP-a te ne spada u zadužene zemlje. Dug je oko 30 milijardi evra a taj kineski dug ako je 8 nije ni trećina ukupnog duga jer realno 8 milijardi dolara je ok 6 milijardi evra. Ako si dužan 30 milijardi a od toga duga 6 spada na NR Kinu onda nema ni govora da je ili je na putu da postane „rob“ Kine. Što se tiče druge opaske tj. da Srbija nije članica NATO-a te da ne može kupovati opemu sa zapada onda pitanje zašto Finska kupuje F35 a nije u NATO-u? Zašto Austrija, Švica i Kipar nabavljaju opremu sa zapada a nisu članice NATO-a. Zašto Srbija kupuje mistrale i sisteme veze, radare idt. sa zapada ako nije u NATO? Zašto je Slovenija prodala polovne američke radare Srbiji ako Srbija ne može da kupuje opremu sa zapada? Ne vidim tu logiku. Francuska je ponosna nacija i siguran sam da će samostalno donositi odluke kome će prodati svoju opremu a naračito sada kada je izvisila od svojih saveznika u Australiji i još u nekim državam.

om

Vidi u foklandskom ratu Argentinci su pogodili engleski brod sa francuskom raketom.
Englezi su se malo požalili i isti su zaključali neke mogućnosti raketa i Argentinci nisu ništa više pogodili. AV je na krivoj strani kužiš, kad bi i dobili avione uvijek bi vam mogli nešto zaključati.

om

Gle ,dilber Dodik otvoreno nudi Rusima RS dok se dva saveza kače na granicama oko Ukrajine. Srbija dobiva gas od Putina po 25% cijene,što daje za uzvrat … Nitko ne zna.
Kinu se gura u europski trgovački prostor mimo EU protokola. Srbija ponovo pišem, dozvoljava Rusiji da sa njezinog teritorija i njezinom opremom i frekvencijama djeluje medijski na njemačkom teritoriju što je razljutilo Nijemce.
Kako onda možete razmišljati o zapadnim zrakoplovima kad ste dušom i tijelom na istoku.
Ovo su geopolitičke igre na višem nivou a vi bi vodili neke svoje male ratove uz blagoslov aktera sa istoka .

Yo

@omniameamecumporto

Nisu Francuzi ništa zaključali, nego su Argentinci imali samo 5 Exocet raketa i potrošili ih – nešto potopili, nešto oštetili ili promašili – a Francuzi nisu hteli da im isporuče nove količine…

А

@Rafale, @omniameamecumporto

Србија је подједнако оријентисана према Русији и Кини, колико и према западу. Србија је више задужена према западним држава и инстутуцијама, него према Кини. Египат и С. Арабија су само једне од држава купаца западне технике које има развијену војно-техничку сарадњу са Кином и ви озбиљно овде стојите и причате како је од свих њих за последњих 30+ година највећи безбедносни ризик по западне технологије Србија? Јесте ви људи читави?

Србија нема оријентацију, нема савезнике у правом смислу те речи. Србија од 2008. год. и западне подршке незавиности Косова практикује политику неутралности и „седења на две (тачније четири) столице“. И не, за разлику од вашег мишљења, Србија нема жеље за вођењем својих „малих ратова“ у региону. Криза у БиХ-а је резултат централистичких тежњи Бошњака с једне стране, и децентралистичких тежњи босанских Срба и Хрвата с друге стране. Ништа мање, ништа више.

di

@omniameamecumporto
da baš kako Srbija može pomisliti bilo šta kupovati od zapada kad je dušom a veliš i tijelom na istoku. Srbija geografski pripada istoku a vi zapadu. Skužil sam. Ovo o frekvenicijama i Njemačkoj ne bih ni da komentarišem. Debilnije nešto nisam čuo u posljednje vreme.

Al

Smešno. Pa i SAD su zadužene kod Kine, i čak šta više Kina je vlasnik mnogih američkih strateških firmi. Tako da Srbiji to nije problem. U pitanju je samo pozicija Srbije u okviru Evrope koju NATO želi po svaku cenu da izmeni. Srbiju više koči Nemačka, Danska i Holandija nego Francuska. A što se tiče samih Francuza pa oni su arogantni prema svima tako da i to nije problem. Mislim da je dogovor sa njima ostvarljiv i normalno je da ima da papreno košta. Tako svi prolaze. Mislim na manje države. Pa da vidimo kuda ovo vodi.

Ba

@Rafale
Da li mi se čini da je proradila ljubomora što će Rafali, ako ih kupimo, biti novi, za razliku od vaših, F4 umesto F3R, i da će ih možda biti više. Francuska će ih svakako prodati, ako ih zatražimo (a nadam da ih nećemo zatražiti). A tako ste se obradovali samo koju nedelju ranije…

Pe

Zapad je vec pre nekoliko godina nudio svoje avione , Ameri su ponudili F16 i F18 , Francuzi Rafal , Eurofighter je isto bio ponuđen tako da gresis u tvojoj proceni.
Srbija inače ima isti nivo saradnje sa NATO paktom kao i Švedska , najviši stepen saradnje bez da bude član pakta i SAD oni su recimo Pakistanu prodali F16 ali oni ne prodaju njima AIM 120C/D rakete.
Inače Amerikanci nazivaju Pakistan „Frenemy“(Friendly enemy) zato što nekada sarađuju sa Ameria i nekada sa teroristima.

fr

Bane

Bas me nasmija. Kazes tako se obradovasmo samo koju nedelju ranije zbog kupovine Rafalea, a onda totalno razocarenje u Hrvatskoj jer smobshvatili da Srbija kupuje nove Rafale i to jos novije verzije.

Znas sta? Onda smo se probudili sto savjetujem i tebi!

Bo

frane
Jos niste dobili Rafale, a ne zna se ni sa kojom opremom i naoruzanjem. Srbija ako kupi bilo Rafale ili neki drugi avion, bice to glanc novi avioni, ne polovni, sa znatno boljom i opreom i radarom i naoruzanjem. budi siguran u to.

Zu

„Ako kupi“ – Dosad je samo dobijala donacije polovnih aviona iz Bjelorusije i Rusije.

fr

Boban

Dobicemo, prva rata od 320 miliona eura je vec uplacena i zna se koja je i oprema. To je F3R, imas izjave direktora Dasault kompanije kao i vise medija sto francuskih sto hrvatskih koji su popratili ovaj posao.
Sto se tice vase nabavke kljucno je kako si i zapoceo.. „Ako“. To ako je jos na dalekom stapu kod vas a „ako“ i kupite uvjeravam te da ni po cemu necete imati bolje zrakoplove od Hrvatske. Budi siguran u to!

Bo

frane
Nista se ne zna osim to F3R. Ni koja oprema i elektronika, ni koji radar, ni sta od naoruzanja. Apsolutno se nista ne zna. Evo ti link pa se uveri.
https://youtu.be/uoloHbCY9jQ

mi

@ Boban sta tupis oko aviona zna se sta je F3R i sta je F3 sts ti tu nije jasno, jedina nedoumica je naoruzanje, ne postoji F3R na pola kako ti kazes. Ili je F3R ili F3 sa tim da i verzija F3 OT isto koristi meteor, imas sve na sajtu treba samo procitati a ne naklapati, avioni koji se izvlace su F3 i sta ima zapovjednik rz sa tim koja ce se verzija isporuciti, da li se lregovarako sa rv Francuske ili sa Dasso i Francuskom vladom, sve pise samo treba procitati

Lu

@Boban Sve se zna. Ne postoji nikakava varijanta za Hrvatsku, avioni su indentični F3R koje koristi Francuska. Evo ti link pa se uvjeri https://www.youtube.com/watch?v=d2SGfy0mMDY

Dr

Cekati Su-75 pa preci na aparat pete generacije.
Ako Su-75 poleti 2023. kao sto najavljuju, eto njega u proizvodnji do 2027. godine.
Ne rade ga od nule, pa da im treba 10-15 godina, uzece vec gotove komponente – motor, samozastita, elektronika, kokpit, kompoziti za zmaj, sediste, naoruzanje itd. Dakle, nema potrebe za decenijom testiranja elektronike, napadnog sistema, sistema odbrane itd.
Jedina nedoumica ostaje oko radara, ali i to ce verovatno biti ‘umanjena’ Belka sa Su-57 sa manjim brojem modula.

Odgovori
Be

Drina……sahmat je patka na papiru.

Read my words, taj dalje od toga nece ici

Rafale F4 je jedina opcija za Srbiju.
Ili NA u vidu Gripena.

3. opcije nema

Mislim, ima.
MIG35 ako AV prezivi April.
A on mora preziviti April ako srbi misle preziviti sljedecu zimu

Dr

@Beduin

Mozda bude patka, a mozda ga vidimo u proizvodnji za par godina. Tipujem na ovo drugo, najvise zbog toga sto ga ne rade od nule nego ce uzeti sve sto mogu sa Su-57 dakle skoro sve komponente sa manjim izmenama su vec tu.
Sto se Rafala tice, znas i sam sta znaci kupovina i eksploatacija aparata poput Rafala za Srb i Hrv. Ovo jeste vazduhoplovni portal i mozda ce zvucati kao ‘bogohuljenje’ ali bojim se da bi nabavka Rafala sahranila ostale rodove Vojske Srbije.

Bo

Beduin
Srbi su preziveli i mnogo gore zime, pa ce preziveti i sledece. Bolje ti brini za svoje zime, jer kad za dva meseca objave da se mora doplatiti jos 200 miliona za avione, kako ce to proci u narodu.

Mi

Beduin,
Patka na papiru po je tebi bila i budućnost supersoničnog HRZ.
Videćeš da ćeš opet biti u krivu.

Su-75 mora da uspe ma šta ti maštao o njemu. Slično kao i F-35 uz sve svoje mane. Vreme mu je došlo i nazad nema jer drugog nema.
A Drina jeste upravu da razvoj Su-75 treba da ide daleko brže jer je stvoren iz Su-57 aviona. Samo je trup drugačiji. Ne znači da neće biti problema u razvoju i odlaganja, ali ce uzeti manje od Su-57.

Al

Beduin

Šta ti misliš da AV ne želi Rafale. Zbog celokupne situacije koja se odvija u Evropi sa naznakama da će da potraje,i sama Srbija mora da se prilagodi jel su uloži veliki. Tako da AV mora dobro da razmisli pre nego se odluči za nešto. Srbija je u teškoj situaciji tako da razum mora da prevagne.

fr

Boban

Reci ce samo da treba doplatiti za jos aviona jer je plan da se eskadrila poveca brojcano u buducnosti. A to je cini minse malo veca tudja briga..

Bo

frane
Mogu reci sta hoce, a hoce li narodu biti svejedno, da daju milijardu ipo za avione sa losijom opremom i stare 14 godina?

fr

Oprema je F3r i za vas je star trek.

Bo

frane
Jel to avioni sa pesa radarima dometa 90 km? Jel sa raketama Mica dometa 60-80 km? Ne budi smesan.

mi

@Boban ne postojinni jedan F3R sa pesa radarom

Vl

frane,
Vaši Rafali postaju operativni kada Srbija kupuje svoj novi avion. Misliš li da će 2027 F3r i dalje biti star trek? Nego, kako su vam high tech Mig-ovi 21 remontovani po ukrajinskim tehnološkim dostignućima?

mike V,
Da, da, uzmete AESA radar i Mica rakete? Dajte malo logike, to ne boli mnogo.
Prosto, da ste kupili AESA, kupili bi i Meteore…

fr

Vlad

Jel ti stvarno mislis da cete vi 2027 kupiti avione?
Vi cete vase 29ke musti do krajnjihbgranica kao i mi nase 21. Tek za10 godina ima da im produzavate resurse nebi li jos koju godinu dobili.
Ode li Vucic sa vlasti za to vrijeme ima da stavite kljuc u bravu i gasite zrakoplovstvo.

Mi

@ Vlad koji dio F3R ne razumiješ, za meteor nije ni potreban aesa radar, F3 isto tako koristi meteor, nije ti jasno da F3r ne postoji u verzij bez aesa radara, svu ste se primili onog sa indexa kojije pak uzeo članak od francuza u kojem poslanik pita koji če se avioni prodati hrvatskoji grčki, a zapovjednik rzf odgovara iz koje baze i to je sve šta tamo piše , svi rafali koji se isporučuju kupcima su u F3R verziji, sve ima na stranici proizvođača, ti stvarno misliš da su se pregovori vodilil između vlade rh i zapovjednika rzf kakvi če se avioni isporučiti, treba samo čitati sa razumjevanjem ne lupati bez veze

om

AV se ne može odmaknuti od istoka jer misli da braća jedini mogu podržati njegovu politiku.
No oni zapravo rade na jačanju svojih pozicija preko leđa Srbije.
Realnost je da nije bilo krive politike devedesetih radi koje ste se okrenuli od zapada i priklonili doslovno istoku izgubili ste snagu političkog pregovaranja i sada su vam izgledi sa Rusijom i Kinom takvi kakvi jesu.
Srbija je europska država i zapad ovdje kroji kapu.
Stoga i nabava modernih zrakoplova sa zapada pa makar i od Francuske sa kojom imate neke sitne nabavke nije realnost.
Francuska se najviše zalaže za europsku vojsku bez snažnijeg prisustva USA i sigurno ne želi prodavati tehnologiju nekome ko igra Trojanca .
Navodno da je ovih dana dozvoljeno Rusima da emitiraju svoj program preko Srbije za njemačko područje na što su Nijemci poludjeli …eto je taj prst u oko .

Odgovori
А

@omniameamecumporto

Човече, ти немаш конекције са стварношћу, али узимаш себи право да коментаришеш и тумачиш (међународну) политику? Србија се деведесетих није окренула никаквом истоку, јер исток као данашњи појам тада није постојао. Од 2000-их па све до 2008. год. Србија је била слепо (или мање слепо) окренута западу. Од тада, Србија води политику неутралности и „седења на две (односно четири) столице“, тј. политику сарадње и са ЕУ и са Кином и са САД и са Русијом. Једноставно, не постоји нека у твом уму замишљена политика западне међународне изолације Србије већ 21 годину.

Mi

Pozdrav😏 Politika koju Srbija sada vodi nije odraz volje vecine naroda sto ce se nadam se pokazati u aprilu na izborima. Sve te nabavke zveckanje oruzijem služe samo za dnevnu politiku i dizanje rejtinga vlasti. U realnom životu odose svi u Nemačku Austriju….. da žive rade u ozbiljnim uredjenim Zapadnim zemljama. A za taj prst u oko Nemačkoj ,pa ljudi koji su doneli taj dokument imaju imena i stavili su svoje potpise pa ce i odgovarati za svoja dela!!!!

д

U realnom životu odose svi u Nemačku Austriju….. da žive rade u ozbiljnim uredjenim Zapadnim zemljama. карантини,ковид пропуснице , полициски час, вакцинисање сваки час и сличне глупости , то су некад биле уређене земље,данас је то тоталитарно ко комунистички лагер.Navodno da je ovih dana dozvoljeno Rusima da emitiraju svoj program preko Srbije za njemačko područje na što su Nijemci poludjeli …eto je taj prst u oko . то неки обавезан програм није ми јасно.

Ni

Samo iznosim mišljenje bez predpostavke da je ispravno.
Zapad teško da će nam dati i za pare punokrvne ratne mašine, verovatno neku slabiju varijantu. Za ruse takođe isto,ali,ali možda u svetlu naše neutralnosti dopuste da kupimo SU-57 sa ohotnicima, po meni najbolje moguće rešenje ( enigma si za NATO pa ipak moraju promisliti, dok ako imaš njihovu tehniku sve mane već znaju).

Ako je to nemoguće, onda čekati SU-75 verujem da će biti ok ali daleko od vrhunske mašine. A nakrcati vrhunski i šarenoliki PVO i gomile dronova ( kupiti ,napraviti, iskopirati bar 200-400 kom)

Pa barem tako imati strategisku ravnotežu nad našom teritorijim i bliskoj okolini.

Odgovori
Tr

Mozda i jednu nukleranu podmornicu uz SU-57?

Gl

SU-57 sa ohotnicima? Da, to je skroz realno. Uz eventualno par S-500 sistema i za svaki slučaj jedan par JARSića, da se nađe.
Sve to na rate uz poček, bez kamate.

Zo

Kupovinom Rafala bi potonuli u jos vece duznicko ropstvo Skup cas letenja,odrzavanje,oprema,naoruzanje … mislim da je preskup avion i da bi to bio korak prema samoubistvu Ima boljih resenja sigurno ali politicko resenje preovladava a mogucnost i novac se stavlja po strani vojska i njen pametni kadar su daleko ispod politicara

Odgovori
NN

Ako se hoce kvalitetan i sposoba avion mora se i platiti. Nema vise ruski kvalitetni a jeftini, i ruski novije generacije i sa tim nivoom opreme, da je ima, bi izasao skoro skup kao i zapadni. Sa tehnologijom raste i cena, isto je i u svakoj grani industrije.

Na

a šta nabaviti

Hi

Pa ako nam U. S. kongres odobri T7, kao logicno izbor za VBA se namecr F/A 18 E/F.

Odgovori
Zu

Jedno 2 eskadrile, taman za otić do Bondsteela.

Yo

Ovih dana je valjda izglasan novi upgrade elektronike za Super Hornet i on je stvarno u rangu sa Rafalom F4 – u nečemu malo bolji jedan, u nečemu drugom drugi – ali je cenovno bitno povoljniji.
Sa Growler-om u kombinaciji (prerađeni Hornet za elektronsko ratovanje i sl. – ide npr. pola eskadrile toga na dve klasične F-18) – navodno dokazano vrlo nezgodan i za avione 5. generacije…
Ima čak i varijanta sa smanjenim RCS-om i zatvorenim spremištem oružja (kao kod 5. generacije), novim motorima i možda najbitnije – novim Lokidovim IRST senzorima koji navodno dobacuju i više od AESA radara (proučavao sam ga malo jer je bio rezervisan za mornaricu).
Da li bi dali, šta, kako, koliko i po kojoj ceni – možda nikada nećemo ni saznati, a Francuska ima interesa da nama kao i Grčkoj i Hrvatskoj proda Rafale, ali je upitno kada bi stigli na red – možda malo kasno po isteku resursa Migovima…
Ne treba se opterećivati, ali ne bih da Vučić odlučuje o nabavci jer možemo pretpostaviti šta bi napravio po već uhodanoj „posle mene potop“ politici, nego tender – pa se uporedi mišljenje struke i visina ofseta – pa se izabere ono šta treba i ima smisla.

Iv

Bez ulaska u NATO možete zaboravit napredni zapadni avion.

Odgovori
fr

Nije NATO uvjet ali SAD i EU podrzavaju neovisno Kosovo.Ne vjerujem da bi Srbiji prodali napredne lovce koji mogu ugroziti mir u Europi.

Gl

Frane slazem se sa tobom.Inace mig 35 je jedino reapno resenje,ker su 30 je ogroman 17 tona dvosed i bila bi logostoka nocna mora,sat letenja 35k dolara kao na F35A.Moje misljenje da avion koji najvise odgovara nasim uslovima je superhornet,ali mi zapadni avion necemo nabaviti

А

@Ivan

НАТО је већ милион пута до сада изјавио да прихвата политику неутралности Србије и да је спреман да учествује у даљем развоју односа са Србијом. Не постоји услов уласка у НАТО за набавку западне технике, од војних униформи, до авиона.

@frane

За САД се делимично слажем, набавка авиона вероватно не би била проблем, колико набавка напредног наоружања за те америчке авионе. За ЕУ идемо од случаја до случаја. Да набављамо немачке авионе, да, тај услов би вероватно постојао. С друге стране, Француска (и Италија) имају далеко позитивније „просрпско“ мишљење о Косову у поређењу са Немачком, због чега Косово не би било предмет приликом набавке.

ma

@Frane , o kakvoj ugrozi mira pricas 🤣, pa nece Srbija kupovati 8 eskadrila vec jednu. 16 aviona je smesno i pomisliti da prestavlja opasnost za bilo koga, mogu biti i 5 generacije, broj aparata je mali.

Jo

@Ivan & @frane

Srbija je dovoljno mala da bi mogla ugroziti mir u Evropi. U skladu sa politikom neutralnosti, mislim da će Srbija ići na opciju da ima dve eskadrile borbenih aviona, jednu od Rusije ili Kine, a drugu sa Zapada. To je slično onome što rade Indija, Egipat i neke druge zemlje. Odluka o izboru zemlje – dobavljača će na kraju sigurno biti politička, kao i u Hrvatskoj. Nadam se da se neće gubiti vreme sa tenderom, kojim se jako lako može manipulisati. To se pokazalo u Hrvatskoj, u Švajcarskoj i u Indiji. (Šta mislite ko je finansirao švajcarski referendum?)

Kada je Zapad u pitanju, biraće se između Francuske i SAD. Švedska otpada, ne samo zato što je zemlja bez uticaja, nego i zato što su se nepristojno ponašali u prošlosti.

Nisam siguran da li će se prvo nabavljati eskadrila sa zapada ili sa istoka, to ostaje da se vidi. Srbija će dobiti (kupiti) zapadne avione iz dva jednostavna razloga. Niko nije gadljiv na pare, a alternativa bi bila da Srbija te pare potroši u Rusiji ili u Kini. Mislim da bi NATO radije video nad Srbijom zapadne avione, nego ruske, ili ne daj bože kineske.

Iv

Francuska nikako nije pouzdan partner, to se vidi iz primera obustave isporuke nosača helikoptera koje je naručila i platila Rusija. Samo Mig 29M ili Mig 35E dolaze u obzir za Srbiju, naravno uz Buk M2 i Antey 2500.

fr

Madpal

I 12 aviona nije ugroza spram Hrvatske koja ce isto imatib12 aviona ali je tih 12 aviona mnogo vise nego ima Kosovo tako da predstavlja ugrozu.

fr

Pod mirom u Europi mislim na mir na bilo kojem dijelu kontinenta. Ne mislim da to ugrozava Nizozemsku ili Njemacku ali EU ne zeli vise ni da joj se ratuje pred vratima.

V

Zanimljiva vremena su pred nama, cijeli svijet je u laganoj nervozi i previranju kao u nekim godinama prošlog stoljeća. Jasno je da ovdje ima toliko faktora, ali zabave radi da i ja ispalim svoje mišljenje, jer kako davno reče Clint Eastwood, odnosno Harry Callahan: „Well, opinions are like assholes. Everybody has one.“

Odmah i to na leasing pokrenuti nabavku eskadrile SU-35S sa R37 u paketu pa imaš instant sredstvo odvraćanja i bazu za daljnje pregovore oko cijelog spektra situacija. Dok god je ta kombinacija u niskom startu na Batajnici, Srbiju će se nešto pitati.

Odgovori
Cr

Nama treba klasičan MRCA i tu se priča o Su-35 završava. Rusi nikada nisu razvili klasičan MRCA i tek sada imaju Su-75 u najavi, ali čekati nešto što bukvalno nije odmaklo dalje od makete je… problematično.

Ovde realno pričamo o Rafalu, Gripenu ili F-35. Od njih je najrealniji Rafale jer nosi određenu političku težinu koja je Srbiji bitna. Problem je u tome što je skup kao đavo a Srbija će morati dobro da odmeri svaku paru koju daje na oružje.

Tu na scenu stupaju rezervne opcije poput Su-30, MiG-35, F-16 ili F/A-18. Sve te opcije imaju određene mane i nedostatke. „F“ opcije se mogu juriti jedino polovne i nikada ne znaš kako će se stvari razvijati sa političkom podrškom. MiG-35 ima problem u smislu da više ne postoji nego što postoji, Srbija bi verovatno imala više operativnih primeraka od Rusije a to je malkice bizarno. Su-30 je grdosija koja je daleko od idealnog rešenja za Srbiju, mada ako nema ničeg boljeg može da posluži.

Ovo uopšte neće biti laka nabavka jer nijedna opcija ne nudi idealan odnos cene i karakteristika koje Srbija traži.

V

@Crni, a šta je SU-35S nego MRCA.

Naravno da će odluka biti politička, skoro uvijek jeste kod kupovine ovakvog naoružanja. Realno gledajući i referirajući se na povijesne činjenice, bilo što i da se slučajno kupi od Amerikanaca, oni su uvijek na dobitku i njihov si dovijeka, a u slučaju ne daj Bože nekog sukoba ili ekonomske/geopolitičke situacije koja njima ne odgovara, zaboravi na bilo kakvu servisnu podršku (Iran, Turska, UAE, Argentina, Egipat, Kambodža, itd. )

Kupovina utjecaja na zapadu preko Francuske? Od njih i Engleza su Amerikanci učili zanat još od 18. stoljeća, tako da je samo pitanje kakav je deal u igri. Oko podrške je ista stvar kao i kod Amerikanaca, sve je dobro dok im situacija odgovara.

Kina: koliko uopće znamo o stvarnim sposobnostima aviona koji bi se potencijalno mogli uzeti od njih i samom održavanju bez da uopće i uključimo političke reperkusije. Istina da je Kina uložila u Srbiju i ima interes da zaštiti to ulaganje, ali ne zaboravimo da je Kina na više načina daleko, a Srbija jedini kakav-takav proxy u Europi.

Ova Rusija je također pod ogromnim pritiskom zapada, ima svoj enorman interes na Balkanu i da se ne lažemo, nisu zlatni, ali je i realno jedina zemlja koja bi stvarno mogla pomoći Srbiji u nekom ružnom scenariju. Ja se možda i jesam malo šalio u prvom postu, ali zašto bi uopće SU-35S bio overkill za Srbiju? Nije neka usporedba, ali u Iranski zračni prostor nitko ne uleće, jer imaju Tomcate s Phoenixom, bez obzira na brojnost i starost. Ni kod Alžiraca se zapadnjacima baš i ne uleće također. Da, vjerojatno lupam, ali misliš li da bi NATO udario bez razmišljanja da je tadašnja SRJ imala spremna bar 4 komada MIG-31 naoružanih sa R-33 i na tlu raspoređene S300?

Srbija treba ići na Rafale ili nešto slično zapadno samo ako to donosi ozbiljne i trajno pozitivne ekonomske s jedne i geopolitičke pomake u vezi s Kosovom i Republikom Srpskom s druge strane. U suprotnom ostati uz Rusiju, nabaviti za početak SU-35S s pratećim ubojnim sredstvima i nadgledati razvoj situacije.

Nema tu previše razmišljanja, ni Amerikanci ni Kinezi nisu pouzdan partner, samo sila koja će te progutati i ispljunuti kad im više ne trebaš, a europljani su prevtrljiva raja. Da se razumijemo, nisam nikakav rusofil, niti ikakav „fil“, dapače, čak i obiteljski i prijateljski sam vezan uz SAD i znam o čemu pričam. Ljudi moji, povijest se treba učiti i ne zaboravljati, sve su to kružni ciklusi.

Vi

Mislim da će se Srbija prije kupovine zrakoplova morati odlučiti na kojem će stolcu sjediti ubuduće, Zapad ili Rusija/Kina. Ovaj izbor aviona iz članka nije toliko širok.

Odgovori
А

@Viribus Unitis

Не, једино решење косовског питања може променити политику неутралности и „седења на две (односно четири) столице“ Србије. До тог дана, Србија неће морати да „бира стране“ због авиона.

So

По мени не требају нам никакви нови авиони. Узети ударне БЛА (Орион, Охотник) и С400 да затворимо прилазне путеве и ријешен проблем. За еир полисинг доста је и Орао, иако му то није посао…Него, није ми јасно, зашто се хрвати толико нервирају због наше спољње политике? Имам осјећај да их подсјећа каква је њихова…

А

@Sovereign

ПВО без ловачке авијације у најбољем случају може држати противника ван ваздушног простора Србије, што не значи ништа када тај противник има приступ крстарећим ракетама и вођеним бомбама са добрим дометом те може да дејствује на мете у Србији ван нашег ваздушног простора. Србији треба ловачка авијација, колико и добра ПВО и ту не сме бити компромиса.

So

@Алекса…Хвала за појашњење. Признајем да од војне струке имам годину дана морнаричке пјешадије у ЈНА, али ми и даље није јасно. шта то ловако бомбардерски авион може да приушти а добар ударни БЛА не може? Ми смо 99 имали нула ефеката од употребе ловачке авијације. У грађанском рату у хрватској они се нису ни користили. Косово 98/99 исто нула….Ако треба неког излупати, пошаљеш неколико Охотника или Ориона и завршиш посао, без ризика за пилоте.

Г

Није јасно само како одједном Рафал нема алтернативу. До скора његова производња је била прекинута, чини ми се када је за Француско РВ урађено 256 комада. И после тога одједном Индија је купац па сви остали у колони иза ње. Да није политика мало више умешала прсте у ове послове. Друго тај авион је толико скуп, да га склањају када има ризика да буде погођен, па чему онда, за параду.

Odgovori
Ž

Гале

РВ Француске је у наоружање примило само нешто преко 100 авиона.

Први страни купац био је Египат….

Има и скупљих авиона од Рафала…..

Vl

Odobrili amerikanci u znak izvinjenja za podmornice!:)

St

Uzeti 14 Migova 29M/M2, ili 35-ica, a malo kasnije i 12 SU-30SM, kostali bi nas jeftinije nego da uzmemo i manju kolicinu raznih Rafala, Gripena, Eurofighter-a… Mi preko 60 godina koristimo ruske avione, mislim da bi prosli mnogo bolje sa ovim ruskim…

Odgovori
м

Слажем се, узети још једну ескадрилу, овај пут МиГ-29М2 и са тим сачекати нови Су-75. Остало би да се купи М-346 у одговарајућем броју и прича завршена. Најприхватљивија опција. Било би сулудо куповати Рафал у овој ситуацији, али и уопште.

Jo

@Stefan
Osnovni problem Mig-29M/35 je da ga ne koristi zemlja koja ga proizvodi. Ti brojevi koje je Rusija naručila su simbolični i ne mogu osigurati budući razvoj. Jedini ruski avion koji bi imao smisla bi bio Su-35, bez obzira na veličinu i veću cenu. Dodatna stvar koju treba imati na umu je životni vek od 6000 sati leta, uz remonte na 1500 sati. To je u redu za mirnodopske uslove, ali u ratnim uslovima bi se letelo puno više.

Mi

Idealno resenje za Srbiju su glanc novi avioni tipa Rafal F4 sa najmocnijim naoruzanjem.30 Rafala bi resilo problem i imali bi superioran avion narednih 30 godina.Rafal je neverovatno mocan,agilan i dominantan avion tako da se svaki cent isplati uloziti u njegovu nabavku.Sa Francuzima smo u dobrim odnosima,tako da mislim da bi verovatno bilo i odredjenih popusta na cenu sa njihove strane.U prvom svetskom ratu smo zajedno krv lili protiv Bugara i Germana tako da nas Francuzi izuzetno cene.Rafal F4 sa full opremom za Srbiju bi bio kao fenomenalno docekana vest u Francuskoj.Sa tim Rafalima bi smo imali najjacu avijaciju na Balkanu posle Grcke.Taj avion je prava zver.

ev

корекција НОВИ АВИОН 2.0 ( 2027) би у суштини био Су 75 ! Јели се слажемо?

Odgovori
ev

Мој би био предлог да предложимо да правимо под лиценцом у некој нашој верзији СУ-57.
Зашто? Уздижемо своју индустрију , не чекамо испоруке, имамо локални БДП кој онда расте. Имамо основу да ухватимо воз за будуће пројекте и за Дрон сухојев- охотник итд.
Милслим ако хоћемо домаће а модерно да је то најбоље.
Руси дају лиценце за производњу мотора и авиона.

ev

су 75 не 57 пардон!

ev

дакле предлог би био лиценца за су 75 ( 2027 па даље).
Руси дају лиценце и за авионе и моторе,
Охотник нам се онда смеши исто тако, и ето новог НА 2027.
Идустрија БДП се домаћа уздиже и ухавтили би корак.

Odgovori
mi

Ne daju licence nego prodaju licence, da se razumemo odmah.
Prodaja licence zavisi od mnogih stvari , ekonomskog i političkog okruženja, dostupnih tehnologija i kapaciteta…
Možda u Zrenjaninu budemo mogli da pravimo gume – jednog dana u kineskoj fabrici.
Vi ovde pričate o stvarima koje ni rusi do sada nisu uspeli da izvedu iz faze testiranja a za pojednine ne postoji ni prototip. Kako to mislite „lokalni BDP koji samo raste“?
Ko će ovde da priozvodi oko 30 hiljada različitih pozicija na jendom avionu? Kadrovi iz mesnih odbora, VD direktori? U kojim fabrikama? Jel vi vidite koliko treba vremena za modrenizaciju jednog Orla i to mahom stranim komponentama?

Mislim da je naša namenska na dobrom putu i svakako postoje kretanja koja ukazuju da će njeno učešće u tom famoznom bruto društvenom proizvodu sve veće kao i u izvozu, ali treba biti realan i pogledati istini u oči, i jako mi je žao ako ovim rušim nečije dečačke snove ali mi osim Laste i par bespilotnih letelica, raketa i avio motora koji ne mogu naći primenu u ovakvim projektima5.te generacije zaista nismo sposobni ni za mnogo manje. Podsetiću vas da mnoge veće države sa značajno zdravijim ekonomijama partnerski rada na tako velikim i značajnim stvarima. Mi trenutno razmišljamo kako ćemo da se ogrejemo.

ev

minmatar,
Prodaju licence vs daju licence je tautologije, normalno da se to placa?!
Ajmo ozbiljno, NA je u najvecoj meri bio licencni proizvod Dasoa, kao i orao , nasi strucnajci su imali ulogu ali ne stratesku koliko vole da kazu.
Na apsolutno isti nacin moze da se plati licenca za SU-75 na primer.
Prosto ti kreces sa novom fabrikom i novom licencom „sa livade“ kao i za tenkove, kao i za orla, kao i za NA, kao i za ficu, kao i za IMT…..itd. itd. Premo tome to je apsolutno moguce,i mora se poceti od nule , zao mi je da raocaran pesimiste, ali moguce je to izvesti POSTO SMO TAKO POCELI 1960tih! Hvala!

ev

Dodatak, da BDP raste kada proizvodite u zemlji nesto cak i pod licencom! BDP ni famozan nego realan u takvom slucaju.
Nemojte se brinuti, Srbi su nekoliko puta uspeli da naprave svoju avionsku industriju iznova ( 1920 tih pa 1947ih pa do 1990tih pa sada opet ponesto), uspece ako hoce, jer se moze dugortrajnom upornoscu i planiranjem. Moj predlog je samo jedan od mogucih ali misli da je brzi, jasniji i verovatno jeftiniji a na kraju isplatljiviji.
Verujte mi slobodno gospodine, ovo sam studirao i radim to vec 20 godina. Jos jedanput Hvala!

mi

Gospodine Evroprc, ne brinem se ja za nas Srbe uopšte, BDP je famozan pošto ne postoji dan a da mi neko ko nema najmanju predstavu o tome ne natrtlja na nos rast istog.
Nažalost, doživeo sam i to da mi magacioneri iz Magneti Marellija sa diplomama univerziteta u Kniću to svakodnavno objašnjavaju.
Doživeo sam takđe da slušam razne statističke podatke i njihou interpretaciju u skladu sa potrebama od ljudi koji ne znaju čak ni šta je na primer standardna devijacija.
Meni je gospodine Evroprc vrlo dobro poznata, do najsitnijih detalja ,tehnolška baza Srbije u ovom trenutku, svi njeni kapaciteti, slabosti i mane kao i određene prednosti kojih, na žalost nema puno. Takođe mi je poznato da nemamo ni deo tehnologije koja je upotrebljavana za proizvodnju Orla.
Takođe mi je i poznato kako smo nekada a kako sada proizvodili kadrove i sticali kompetencije.
Dakle, jedno su želje, koje ja razumem i čak ih mogu podeliti sa Vama, jer i ja kao i Vi svojoj zemlji želim najbolje , ali realnost je nešto sasvim drugo.

Rusi nam nisu braća, zapad takođe. Sami smo na ovoj vetrometini i samo na nama je da ordedimo i uskladimo sopstvene interese sa svima ostalima a pre svega sa samim sobom.
Nećemo ništa dobiti, možemo samo kupiti i ili nešto dati za uzvrat.

Neke stvari je nemoguće čak ni kupiti a u to svakako spadaju najsavremenije tehnologije poput aviona kome se Vi nadate.
Stručnjaci o kojima govorite više nisu sa nama a oni koje imamo ili više nisu u zemlji a onih koji su ostali nemamo u dovoljnom broju.
Ja zaista ne bih da umanjim ničiji uspeh niti da pokušam da obezvredim bilo čije znanje, ali kao što rekoh ,hajde prvo da se ogrejemo.

Nema na čemu.

fr

Evroorc

Nisu Srbi napravili avio industriju vec su to napravili i platili svi narodi bivsih Jugoslavija od kraljevine do republike.
Sad sami pravite avio industriju ako zelite. Sto se kaze „plati pa se klati“ , ali ovaj put sami.

Dr

Frane, Srbija je u avio inudstriji do komunisticke Jugoslavije bila ono sto je Hrvatska bila u brodogradnji u komunistickoj Jugoslaviji. Cela avio industrija Kraljevine nalazila se u Srbiji, i to je bila jedna od najboljih avio industrija svog vremena koja je pred drugi sv. rata proizvodila avione na nivou onoga sto su proizvodile zapadne zemlje.
Kraljevina Srbija je bila medju 15 drzava sveta koja je uvela vazduhoplove u naoruzanje i peta drzava sveta koja ih je koristila u ratovima. Ocigledno nikada nisi cuo za Ikarus i Dimitrija Konjovica. Posle dodjose komunisti pa nam je od avio industrije danas ostala samo Utva, eto toliko su drugi gradili avio industriju da su iz Srbije izmestane avio fabrike u druge republike. Na kraju krajeva mi i danas pravimo avione, a neki drugi pod cijom kontrolom je ostao Soko Mostar danas gaje sampinjone u halama nekadasnje fabrike Soko.

So

@фране и зулум, никад своји, ништа своје…куда ћеш горе клетве:)))))

fr

Ta kletva se odnosi na vas. Vidimo kakva vam je avioindustrija kad je morate sami financirati. Sto kazes sad je vasa vlastita.

bo

najbolje bi bilo da se aktiviše domaća nenamenska industrija, pa da kod IMT_a iz rakovice naručimo dve eskadrile s turbo motorima

Odgovori
Po

Za razliku od nekih komšija koje vojsku sastavljaju sa ukrajinskih otpada i američkih rezervi iz 1970. mi zaista i možemo da napravimo nešto za sopstvenu vojsku :)
Inače, lete li moćni MiG21? Otpadaju li delovi u letu i dalje?

fr

Pa sto onda sastaviste edkadrilu sa ruskih i bjeloruskih otpada MiG 29 i doniranih rezervi BRDM. Taj BRDM je cak i u Srbijibtrulio po livadama kao neperspektivan i Rusi vam ga jos poslase.

Zu

Ukrajinski otpad je ipak zapad za bjeloruske i ruske otpade. :)

Dr

@frane

Donirani MiG-29 bili su u sastavu 31. avijacijskog puka stacionirani u bazi Milerovo, dakle nikakav otpad.
Vama su donirali vozila izdrndana po Iraku, sa kojih su skinuli komunikacione uredjaje, naoruzanje a za trecini vozila balisticka stakla su bila neispravna tj. istrosena’, jer im je isplatljivije bilo da ih deponuju kod vas nego da ih vracaju u Ameriku.
@Zulum

Eno ti zapadnog otpada trunu na otvorenom 7-8 godina na Jankomiru, jos u pustinjskoj boji, a i avioni remontovani u Ukrajini lete 24/7 365 dana u godini ali kad bi se zezali.

Zu

Deponija JNA i Varšavskog pakta. :)

Dr

Zulume, okosnicu oruzanih snaga tvoje vojske cini tehnika bivse JNA i to mahom neremontovana i nemodernizovana. Od tenka, VBR-a, BVP, artiljerije, brodova itd.
Na sve to dodaj sovjetsku tehniku, avioni, helikopteri itd.
Pa onda izraubovane zapadne oklopne dzipove koriscene u ratovima po Bliskom Istoku, zapadne helikoptere povucene iz upotrebe, pa onda polovni brodovi nabavljeni od Finske takodje povuceni iz upotrebe i da ne nabrajam dalje.
Ako je sve to deponija i ako bi se tvoja vojska svega toga resila, preko noci bi ostali bez vojske. Ostale bi vam mozda jedino uniforme.

Zu

VFA druže, jesi to ti?

fr

Drina,

Ta vozila imaju oko 5000 predjenih kilometara i u boljem su stanju nego sve i jedno vozilo u vojsci Srbije ukljucujuci i vasa novoproizvedena Milos.
MiG 29 su bili pred otpisom i stajali su u hangarima. Da nisu vama utrapljeni s obavezom placanja njihovog remonta i dovodjenja u letno stanje vjerovatno bi ih kanibalizirali.

So

Фране,

MIG 21 смо чак и ми канибализовали а ви се још увјек возите на њима. И још ћете, пар година.
МИГ29 је још увјек у ВКС Русије а имају и палубну верзију.
Тако да немој више. Знамо се…

Dr

Znam frane, poznato je da sve sto Hr poseduje, makar bilo i sa otpada, najbolje i najmodernije na celom svetu. Bolje cak i od glanc novih vozila i vojnih sistema.

Zu

Poznato je da je glanc nova Nora bolja od rabljenih PzH 2000. Prodaje se bolje od Yuga.

fr

Ha cuj, bolji je polovan mercedes nego nov trabant

fr

Sovereign

Kako to sto si napisao ima veze sa icime u zivotu.
Jesu vasi 29 proizvedeni kad i ruski koje jos koriste. Nisu, znaci utrapili su vam sto je bilo za otpis. Dakle usporedba je glupa. Isto tako se moze reci da je 21 jos uvijek u sastavu Indijskog zrakoplovstva i sta to dokazuje. Letice nasi 21 jos neko vrijeme ali piloti uskoro pocinjubda lete na Rafale zbog obuke. To je vrijeme kad mi vec pocinjemo da ucimo o novoj tehnologiji koja je za vas Star Trek i bit ce jos godinama…

Dr

@Zulum @frane

Sta ces neko sam pravi haubice, a neko mora da kupuje polovne u inostranstvu, i granate za njih cak i da placa strnce da ga obuce kako se koristi haubica.
Frane pisaono je na T6 sve o doniranim MiG-29, ako si prespavao potrazi po arhivi da se ne blamiras bezveze.

le

@ Poznavalac_stanja

gore fino piše kad ističu resursi mig-a 29, oćemo se kladiti da će ih se cijediti do krajnjih granica, kao hrvatska mig 21? nabavka novih aviona se planira deceniju prije, a za to ti treba vlast s vizijom i pare.

hrvatska je prvi put planirala zamjenu mig-a 21 prije jedno 15 godina, ali je lakše bilo izvuć pare kroz gradnju autoputeva. 15 godina kasnije, autoputevi se još otplaćuju, a avioni se nabavljaju minutu od 12, sa upitnim kadrovskim i oragnizacijskim mogućnostima.

svaka slučajnost sa današnjom srbijom je slučajna.

Bo

Frane
Govoris o Migovima sa podrugljivanjem. A sta vi imate? Sta ste vi remontovali, modernizovali? Odgovor na sve je Nista. Pises iz ljubomore, i nicega drugog.

fr

Drina ta haubica nasa i vasa su opet isto kao i mercedes i trabant

fr

Boban

Modernizirali smo zrakoplovstvo nabavkom Rafale F3R. Niko poklonio, sami kupili na tenderu. A sto se ljubomore tice pa ona isijava iz svakog komentara tebe, Drine i jos par slicnih od kako je objavljeno da Hrvatska nabavlja Rafale. Vec je postalo komicno i svako vidi pa i objektivni komentatori iz Srbije kako nastojite to da omalovazite nebi li sami sebi olaksali.

fr

A ja kad govorim podrugljivo uvijek je odgovor na jednako podrugljiv komentar s druge strane. Cist bda vam mast vadim jer vidim koliko jala ima u vasim komentarima. Neces vidjeti da podrugljivo odgovaram Srbfilu ili Milos 77 i sl. ma kolikonse neslagali.

Bo

frane
Niste vi jos nista modernizovali. A dali cete, to cemo jos videti. A o kakvim se reafalima radi jos ni vi ne znate. A Ne zaboravi, Srbija tek treba da kupi eskadrile, ne jednu nego dve. Za 15 godina cete biti u istoj situaciji kao i sada sa MIG21. A Vidi se koliko si ljubomoran.

Dr

Frane, koja vasa haubica. Vi nemate ni svoj metak kamoli haubicu. Javi tamo vasim ‘strateskim partnerima’ Amerikancima da je Nora trabant i da je odmah vrate u Srbiju, sta oni znaju oko haubica tu je Youtub-e strucnjak Frane da im objasni sve o haubicama.
Svojim komentarima mozes da ‘vadis mast’ jedino decurliji na Youtube-u, ovde tesko kome.
Dovoljno je procitati tvoje, zulumove, omniene i slicne komentare i svakom ce biti jasno ko puca od ‘jala’ i kome ‘tlak’ skace na svaku nabavku i najavu nabavke bilo cega za VS. Tako je to kad jedna strana kupuje, a druga zivi sto neko rece od onoga sto skrpi sa ukrajinskog otpada ili tehnike povucene iz upotrebe za koju je isplatljivije donirati je vama nego je voziti u pustinju Arizone na rashod.

fr

Drina

PZH2000 je svjetlosnim godinama daleko od vase budjevine. Rafale su F3R i znamo vrlo dobro sta to znaci a i vi. Mislim da mi vadjenje masti jako dobro ide ali to je vise vasa zasluga nego moja. Jednostavno si ne mozete pomoci :)

Dr

@frane

PZH je svetlosnim godinama ispred Nore kad je cena i odrzavanje u pitanju. Zato neces videti vise od 3-4 haubice na nekoj vezbi, a i neki problemi se svako malo jave vezano za te haubice.
U artiljeriji je najbitnija vatrena moc, domet i preciznost. Mi za novac koliko je vas kostala jedna polovna PZH kupimo 5 Nora, pa ti vidi sta je bolje. Plus sami proizvodimo granate za njih, sami ih odrzavamo. A kod vas u zadnje vreme primeceni su stranci u uniformama vase vojske u PZH (okacicu ti i sliku ako te zanima). A ti se zapitaj zasto je to tako.
Ostalo nema smisla komentarisati, mozes misliti da si Spajdermen i da mozes da letis, dovoljno je pogledati gde komentarises, koje temen najcesce komentarises i kakve komentare ostavljas i svakom je jasno sta te najvise zulja.
Ali kao sto sam rece, tu nema pomoci niti mozes bilo sta stopirati ili promeniti. Moze samo ‘tlak’ jos vise da ti skoci od negativnog komentirasanja i ljubomorisanja na svakoj temi vezanoj za VS i nabavki za VS.

Mi

Ako mora 4+ generacija tojest zmaj dizajniran u proslom veku, ja sam da bude najnovja varijanta Rfala F4.
Da se ispuni i taj san da nad nasim nebom leti YU-Supersonik, samo bez petokrake ali sa dva motora, i to najbolja moguca varijanta.

Odgovori
mr

Srbija će naručiti 2 eskadrile rafale f4, ako je suditi po predsedniku. Moramo biti jaki kao svi susedi iz bivše sfrj plus Albanija zajedno,pa puta dva,kako reče. Zamislite da naši piloti najzad dobiju priliku da lete na prvoklasnim mašinama. Šalu na stranu, nema nam druge nego rafale u najjačoj izvedbi.

Mi

To bi nas kostalo 2.5 milijarde. Nema sanse. Takav novac se moze pametnije potrositi.
Jedan od dva tipa aviona treba da bude moderan skolski ili skolsko -borbeni avion (zamena za G-4)

fr

Nema sanse dvije eskadrile za 2.5 mlrd. Za taj iznos izadje jedna eskadrila.

Ac

Meni se cini da ova modernizacija Orla vodi ka nekom buducem projektu.Da li lovcu-bombarderu na platformi NA?!Mozda vec postoji inostrani partner u tom poslu.Ako postoji onda se bas od njega uzme lovac koji ce zameniti dvadesetdevetke.

Odgovori
Ni

Realno. Cini se daleko. Ali sreca prati hrabre.

Ha

Rafali? Treba nabaviti 10.000 motika, da rade nešto korisno, a avione neka sastavljaju od plastike. Oduzeti im sve što su do sada zaradili i dati im da biraju – da se bave poljoprivredom ili da idu na ulicu bez dana staža.
Ali, šta ima veze! Daj kredit (meni pola u džep), ima ko ce da plaća. Za paradnu gardu cirkuskog režima, što skuplje to bolje. Daj sto komada!!!

Evo vam i ćirilicom, da neki ne budu uvređeni:

Рафали? Треба набавити 10.000 мотика, да раде нешто корисно, а авионе нека састављају од пластике. Одузети им све што су до сада зарадили и дати им да бирају – да се баве пољопривредом или да иду на улицу без дана стажа.
Али, шта има везе! Дај кредит (мени пола у џеп), има ко це да плаћа. За парадну гарду циркуског режима, што скупље то боље. Дај сто комада!!!

Odgovori
Bo

Hank Chinaski

Za paradu? Verovatno ne znas da bi placanje drugoj drzavi za 10 godina cuvanje sopstvenog neba, platio onoliko koliko kosta eskadrila novih aviona. Pa sta je onda bolje. Imati svoje, ili za iste novce platiti drugome?

Dr

Boban@
Nije mi jasno to oko placanja air police usluge stalno se to forsira kao cinjenica a nigdje nema koliko se to placa kome eto strucnjaci objasnite Novi Zeland neme Lovce avioni lete tamo i ne brine ih terorizam ne indetificirani preleti .Kako to?

Bo

Drazo
Podatak koliko se placa godisnje, najbolje ce ti reci Tango six. Ali jeftinije je imati svoje nego placati tudje. Navodis primer Novog zelanda, jedne drzave u moru drzava koje imaju svoje avione za kontrolu neba.

Be

Moje misljenje je da se ne mozete s.
Ekonomski tigar pod ravnanjem Aleksandra Vucica moze sto god pozeli

Odgovori
Bo

Beduin

Pa sobzirom koliko je porastao, a rasce i dalje, vojni budzet, i moci ce sve sto pozeli.

Jo

Dati ceo vojni budžet na eskadrilu polovnih Rafala je nerazumno sem
ako time nisu kupljeni i neki drugi uticaji.Hrvatskoj bi se jako isplatilo
ako bi time dobili i „air policing“ na većem delu bivše nam Juge.Nama
treba nešto jetinije i lakše za eksplataciju i održavanje.Nastavljanjem
nekog kontinuiteta to bi bila neka Mig varijanta do nekih pedesetak
miliona za kom. novih.Taj šahmat bi držao na oku intrigantan je.
Suhoj ga razvija kao komercijalni proizvod pa mislim da će poraditi
na njemu,tu mislim da bi bio moguć i neki vid koperacije naše industrije sa suhojem.
Sa zapada teško bilo šta ako nismo u NATO i čvrsto zajahani od CIA

Odgovori
Zo

@Jovan
Ne ide cijeli vojni budžet na Rafale. Ne ide ni 1 euro . Sve ide direktno iz proračuna a HV ostaje cijeli budžet i to još veći od prošlogodišnjeg.
I za tvoju informaciju 1/3 cijene nabavke Rafala je već plaćena ( cca 2,6 milijardi kuna ili oko 350 miliona eura

Zo

@Boban @Miloš77

Može li mi netko objasniti kako zemlja koja je jedva modernizirala svoju eskadrilu Migova 29 , i to poklonjenih a ne plaćenih što znači da se uštedjelo milijardu $ , za 200 miliona dolara misli kupiti 2 eskadrile vrhunskih zapadnih borbenih zrakoplova ( što Rafale jest ) po cijeni od 2,5-3 milijarde eura ( minimum ) ?
Pa vi svojevremeno niste mogli ni jedan akumulator nabaviti pa vam ga je Putin donio
https://www.vecernji.hr/vijesti/srbija-od-rusije-na-poklon-dobila-akumulatore-za-mig-ove-vucic-zahvalni-smo-putinu-958388

Zato ostavite se ćorava posla , eskadrila Su-35 u pola cijene na 10 rata /godina ( a može i 2 eskadrile ) rješava problem RV na duži period.
Fantastični zrakoplovi sa odličnim naoružanjem , rado bi ih vidio u HRZ-u. I nemojte reći da su overkill , što je to uopće overkill ?
zar je nebo u HR ili SRB premalo za njih :)
I još nešto važno . Vi za manje novaca od HR možete nabaviti više opreme i naoružanja . Na zapadu je sve skupo ali i modernije. Naša je prednost što uz isti budžet kao i SRB možemo kupiti bolju opremu i naoružanje i profesionalnim vojnicima dati bolje plaće.
HRV po vojniku ima 2,5-3 puta bolji budžet i nije nam potrebna vojska veličine VS
Naši političari su pomalo inertni , u stilu “ nas NATO čuva pa ne moramo…“ pa je zato izdvajanje za naoružavanje malo. Rafali su izuzetak jer su migovi došli kraju pa se nešto moralo kupiti
Kada bi HR odlučila trošiti milijardu eura godišnje na naoružavanje
( a vjeruj mi para ima ) a SRB to odlučila pratiti , SRB bi za 10 godina bankrotirala kao i SSSR
Što se mene tiče , ja sam za tu varijantu ali Plenković , na vašu sreću , ne misli tako
Nama ionako trebaju još 2-3 eskadrile Rafala + školski zrakoplovi, 100-inak Leoparda 2A7/2A6, 2 eskadrile AH-64 , PZO na svim nivoima i još puno toga

д

Kada bi HR odlučila trošiti milijardu eura godišnje na naoružavanje
( a vjeruj mi para ima ) то да пара има иди реци људима којима су порушене куће на петрињи они ће се сигурно сложити са тобом.

Dr

@Zooro

A ko kaze da je Srbija jedva modernizovala MiG-29? MiG-29 su tu da se premosti tih nekoliko godina do nabavke novog aviona, da se ne izgubi kontinuitet ono sto se vama dogodilo.

I mani se tih prica ‘na zapadu skuplje ali modernije’, imas primer Jemana i Saudijske Arabije pa se uveri koliko ta prica pije vode. Vi morate da kupite sve od zapada jer nemate alternativu, zato se i tesite pricama da je tamo skupo ali kvalitetno.

Ne bih bas rekao da vam je vojni budzet isti kao nas. Pogledaj malo strukturu vojnog budzeta. Videces da vecina sredstava vaseg budzeta odlazi na personalne troskove (po cemu ste odmah iza Grcke u Nato-u). Zato vam za nabavke ne ostane nista ili skoro nista, pa se oslanjate na donacije onog sto druge drzave izbacuju iz upotrebe. A masta se o eskadrilama Rafala, Leopardima, Apacima, PVO, mozda i neki nosac aviona da se nabavi. Kupili bi vasi sve to koliko sutra, samo ima jedan mali problemcic- nema se para niti ce se imati.
Kad si se vec dotakao vojnog budzeta, on se meri po paritetu kupovne moci i ucesce uvoza. Svaki evro/dolar koji Hr potrosi na nabavku oruzja, Srbija za isti taj evro nabavi 2.5-3 puta vise naoruzanja.
Na sve to dodaj namensku, jer nije isto ako jedna strana nabavi recimo grantu za 2000$ kod kuce a druga istu tu granatu mora da kupi u inostranstvu za 5000$.
Kad sve sagledas videces da u Srbiji milijarda vojnog budzeta vredi kao 2.5-3 milijarde vojnog budzeta u Hr. Zato i imas recimo primer da Srbija za svoje helikoptere nabavi trocifren broj PO raketa, a Hrvatska manje od 50. Nemoj samo da mi kazes da je Hellfire bolja raketa, to nije sporno, ali i jedna i druga raketa otvaraju sve sto ima i jedna i druga i treca strana od oklopa. Ali razlika izmedju xxx i xx raketa je visestruko veca.
Dakle, tvoja teza da bi Srbija bankrotirala ako bi parirala Hrvatskoj nema veze sa vezom, a i zasto bi Srbija uopste parirati nekom ko ulaze daleko manje u svoju vojsku. Situacija je obrnuta, Hrvatska ne moze da parira Srbiji, kao sto nikada nije ni mogla, jer da bi parirala Srbiji mora da ima 2.5-3 puta veci vojni budzet nego sto ima sada. A videli smo prosle godine da su u vas vojni budzet ubacili i penzije nebili se stvorio privid velikog ulaganja u oruzane snage.

Mi

@Zooro
Da ne duzim previse samo cu vam reci da „svojevremeno“ ipak znaci svojevremeno a ne danas, kamoli sutra.

Kao sto vidite od blamaže sa akumulatorima narucilo se 35 novih borbenih helikoptera od kojih je pola vec stiglo. Od tada se i osposobila, remontovala i donekle modernizovala eskadrila od 14 MiG-29.

„Svojevremeno“ ali u istom tom periodu akumulatora Hrvatska je jedva modernizovala MiG-21! Danas ih jedva nekoliko leti . Da li ste na osnovu toga mislili da ce Hrvatska pazariti Rafale?

Ja ne znam sta nam valja kupiti, ali bi bilo dobro da je jednomotorac dizajniran u ovom veku, ili Rafal.

Zo

@Drina @Miloš77 @Dane

Vidjeti vaša 3 odgovora meni znači samo jedno : da sam bio u pravu :)

@dane
Nismo bili organizirani ni ’91 g ali smo sve ispravili do ’95 g
Za 4godine smo napravili ono što je Kraljevina SHS i SFRJ radila 72 godine – organizirali vojsku.
Za Petrinju i njene stanovnike ne brini . Sagradiće im se kuće i veće i bolje od onih koje su imali prije. I poslije 1995 su ljudi uselili u bolje kuće od onih koje su imali. Bio je i nemali broj onih koji su ratovali protiv RH a da su im sagrađene kuće

@Miloš
Za naše Mig-ove 21 možemo reći da su prijelazno rješenje tj da smo krpali zrakoplovstvo do dolaska novih borbenih zrakoplova u HRZ
To je istina malo duže potrajalo ali barem nismo sprašili velike novce u njih. I nije samo do nas , malo su nas i amerikanci zeznuli ( i nije im prvi put ) ali ćemo barem sada imati odlične zrakoplove
Što se tiče vaših 35 helikoptera , bilo bi odlično za vas da su to recimo 2 eskadrile Mi35 ili Mi28 ili Ka-52 , ovako mi se sve čini kao nekakva miješana salata svega i svačega bez cilja , samo da se kupi. Usput bi te podsjetio ( ako imaš dovoljno godina ) da je HR od 91-95 u ratu pod sankcijama nabavila 50 letjelica – helikoptera i zrakoplova , Mig 21 i helikoptera Mi , od RUSIJE i Ukrajine
Više su nam pomogli Rusi nego ameri tokom rata . Znači mi 50 letjelica za 4 godine a vi se hvalite sa 35 za koliko ono godina ???

A Rafal je k’o dobitak na lutriji. I 1/3 je već otplaćena. Ravno iz proračuna RH

@Drina
Puno si se raspisao a u biti ponovio si puno onoga što sam ja rekao.
Slažem se sa tobom da je SRB u puno čemu u prednosti , prvenstveno u razvijenosti vojne industrije ( namjenske kako vi kažete ) prvenstveno u proizvodnji streljiva za sve i svašta . Proizvodite i topove i haubice , vbr-ove , BVP-ove itd

Ali dokle ?
Ne može jedna vojska imati beskonačno puno tenkova , topova , haubica…
Pa JNA je imala 1500+ tenkova , 700+ letjelica , 3000+ artiljerijski oruđa.
I što je imala od toga ? Raspala se u ratu. Nije imao tko da sjedne u tenk , BVP ili za haubicu
Pitam te koja će b….. riskirat svoju glavu u T55 koji jedna zolja od 400 maraka probuši ko sir

Zato HV ne treba 3000+ nečega , sve ono što sam nabrojio gore ne košta 10 milijardi eura , a sve to HR može kupiti za 10 godina , pa i ne mora. Može za 20 godina. I ne brini ima HR para , otkad smo se riješili Juge u debelom smo plusu , a sada nam i EU puni đepove parama :)

A vi rasipajte novce na vojsku od 45000 ljudi i pitaj ih – kolika im je plaća ?

Lijep pozdrav

NHF

Dr

@Zooro

Dobro, necemo sad i o tome kako se i zbog cega raspala YU. Ipak je ta tema malo kompleksnija i ponajmanje ima veze sa JNA i njenim naoruzanjem.

T-55 su povuceni iz upotrebe, a i ne unistava se tenk Zoljom kao na filmu. Ali ako bi se vodili tvojom logikom, onda HR treba da izbaci iz upotrebe sva svoja oklopna vozila i tenkova jer vecinu onog sto Hr poseduje otvara i Maljutka, top 20mm izotvara kao konzerve, o necemu ozbiljnijem da i ne govorim.

Ako Hr moze da kupi sve to sto si naveo, zasto nije kupjeno za ovih 30 godina od kako ste se resili Juge i od kad ste u debelom plusu, kako kazes. Ne vidim da se nabavilo bilo sta kapitalno za vojsku svih ovih godina od kako nema YU. I dalje okosnicu oruzanih snaga tvoje drzave cini tehnika bivse JNA, mahom neremontovana i nemodernizovana. Zapitaj zasto je tako ako se ima novca, bice da volite tehniku bivse JNA pa je ljubomorno cuvate.

Imas primer Poljske sa vojnim budzetom preko 10 milijardi evra, plus su Amerikanci ulozili mnogo truda i novca da ih opreme i obuce, oni sa tolikim budzetom ne mogu da nabave sve to o cemu ti pises, koriste jos uvek dosta toga iz vremena SSSR-a i hladnog rata. A ti ocekujes da Hr sa daleko manjim budzetom, tj. sredstvima namenjenim za nabavke i modernizaciju, nabavi par eskadrila aviona, desetine helikoptera, PVO, tenkove, verovatno i par nosaca aviona i ko zna sta sve ne.

Plate pripadnika HV jesu vece od plata pripadnika VS, ali vojsku ne cine samo plate vojnika to ti je valjda jasno. Sta vrede nesto veca plata ako raketasi jednom u 5 godina opale 1-2 Strele, bar oni koji imaju srece, kada je mornarica na nivou 60-ih godina proslog veka, kada piloti lete manje od 40h godisnje na avionu druge genracije, kada artiljerci ispale 5 raketa za godinu dana iz VBR-a itd. itd. Nema te plate koja to moze nadoknaditi. Mislim lepo je mastati, ali kad se probudis pogledaj u kakvom je stanje HR ratno vazduhoplovstvo, PVO, mornarica, KoV pa ce ti neke stvari biti malo jasnije.

Da ne bude zabune, razumem da bi voleo da vidis svasta nesto u svojoj vojsci, voleo bih i ja u svojoj, ali jedno su zelje a drugo mogucnosti.

Mi

@Zooro
Plate jesu problem, ali rastu u zadnje vreme i jos ce. Dakle problem se vise ne ignorise. Ali mnogo obnove je takodje preko potrebno platiti bez odlaganja. Isto kao i hrvatskoj vojsci. Mislim da je svima danas ocigledno da se to vise ne ignorise!

Slozio bi se da jedino Pume H-215 nema potrebe, ali biznis i politika ima duge planove.
Inace sto se helikoptera tice kupuje se pametno i planirano po potrebi.

Bez uvrede, ali vase misljenje da nama treba Mi-28 i Ka-52 umesto Mi-17, Mi-35 i H-145 govori da ili uopste niste upoznati u stanje vertikalne avijacije u Srbiji, ili ste gledali previs Rambo filmova. Nama apsolutno ne trebaju takvi specijalizovani protivoklopni helikopteri. Sto vise transportno borbenih, to bolje i za vojsku i za civile.
Ovako dobijamo 18 Mi-35 plus 15 H-145. Ne viim problem, a kamoli salatu.

Sto se aviona tice, ako mislite da je nasa nabavka 10 MiG-29 i preporod lovacke eskadrile ista manje ili vise od prelaznog resenja kao i vasa onda imate pogresnu sliku i o srpskoj LA u ovom veku. Sta vise, to je nabavka veoma slicna vasih helikoptera iz raspadnutog Sovjetskog saveza devedesetih. Jedina je razlika sto mi imamo dobre odnose sa Rusijom koje nameravamo da odzimo u buducnosti.

Kao sto vidite, kupuje se i mnogo drugih potrebnih stvari kao sto su novi Airbus C295 transportni avioni, Nove borbene BPL , novi Radri i PVO sistemi iz Francuske, Rusije i Kine.
Neka su vam Rusi pomagali i bravo za Rafale. Medjutim mnoogo jos je vama potrebno uplatiti, a izbor od koga vam je daleko manji i skuplji od naseg.
Pozdrav.

д

Za 4godine smo napravili ono što je Kraljevina SHS i SFRJ radila 72 godine – organizirali vojsku. Да али са нaслеђеним ресурсима у људству и техници од те исте ЈНА,
Za Petrinju i njene stanovnike ne brini потрес је био колико се сећам пре годину дана шта се чека поред толике финансиске моћи.
Zato HV ne treba 3000+ nečega ХВ се не пита шта јој треба а шта јој не треба о томе одлучује неко други ХВ има своју улогу у НАТО савезу и развијаја се за потребе НАто савеза, да се ви питате шта вам треба не би слали људе у литванију да тамо сузбијају неку руску претњу шта се то вас тиче ,Usput bi te podsjetio ( ako imaš dovoljno godina ) da je HR od 91-95 u ratu pod sankcijama nabavila 50 letjelica – helikoptera i zrakoplova , Mig 21 i helikoptera Mi , od RUSIJE i Ukrajine , онај ко вам је дозволио да то набавите под санкцијама сада вам одређује да идете мало у авганистан ,а мало да сузбијате руску претњу и то је тако. Ми у току тих санкција нисмо могли да набавимо ништа, па чак ни ствари за медицинску употребу које би имале примену у војсци.Уједињенњ нацијњ нису дозвољавале прелет од бањалуке 1992 да се испоручи кисеоник за бебе у инкубатору. I ne brini ima HR para , otkad smo se riješili Juge u debelom smo plusu , a sada nam i EU puni đepove parama :) Који сте то капитални објеката направили од када ста напустили југу, дрндате миг 21 задњих 30 година поред толико пара, имате мање од 4 милиона становника, 50% државе ван је полу пусто, када кренеш од превлаке до сплита немата ни једну војну јединицу, немате ни једну подморницу ,а некада сте их правили, купили сте 3 половна финска брода у задњих 30 година, војним хеликоптерима идете у лов на дивље свиње,свако час имате афере са наркоманијом у војсци , колико је припадника ХВ ове године извршило самоубиство,све то поред толико лове.

Zo

@Drina @Miloš77 @Dane

Odgovorit ću ukratko jer htio-ne htio ovakve rasprave obično završe sa neskrivenim izljevima mržnje prema drugom , pa bi to rado prekinio

@Drina
Zolja i T55 su samo paralela koju nadam se razumiješ , za mene je bitna zaštita ljudi a ne masa i kvantitet. Zato bolje jedan L2A7 nego 8 T55 . Uostalom trebaš i 8x više ljudi i troškova za T55 , a potencijalno i 8x više žrtava
Tehniku JNA imamo i dalje ali je postepeno zamjenjujemo zapadnom i to ne ide brzo jer smo imali neke druge prioritete.
Netko je napisao da smo radili autoceste a da nismo ulagali u vojsku. I potpuno je u pravu . Mi smo tako odlučili i dobro smo napravili . Te ceste nam dovedu milione turista i milijarde eura , vojska će doći na red a i malo nas je uspavalo članstvo u NATO-u. U stilu ,,Nato nas brani….“
U pravu si da treba više “vježbanja“ sa pravom opremom i naoružanjem. Evo ja sam bio u Zemunu u JNA davne 1984/85 i od nas 250 u NRB samo su 3 vojnika imala gađanje sa strelom 2M.
Misliš da je to dovoljno ?
Misliš li da vojska može sebi dozvoliti da svaki vojnik ispali raketu koja košta 5000-50000 $
Je li bolje danas u Vojsci Srbije ? Pa mislim da je ovdje na T6 još članak o nekom gađanju RV gdje su gađali jednu metu ( i to na zemlji ) . Je li to zadovoljavajući standard za jednu vojsku ?
Usput velike nabavke HV ( kao Rafale npr ) se ne plaćaju iz budžeta MO , već ima posebna stavka iz proračuna RH i HV nije zakinut zbog toga i tako će biti i dalje.
HV ima solidnu opremu i stalno se modernizira , stara se oprema i naoružanje mijenja za novo.

@Miloš77
Moja je zamjerka da VS nabavlja svašta pomalo ( mislim na heliće ) i u početku možda uštedi novac ali se to u idućim godinama vrati u vidu drugih problema. Imate odlične odnose sa Rusima pa ih iskoristite. Rusi imaju super helikoptere koji su bitno povoljniji od zapadnih a i avione iste tako. Smatram da vam trebaju ( i tek će trebati ) protivoklopni i transportni helići a tu su ovi ruski koje sam nabrojio ponajbolji i najjeftiniji na tržištu. Previše raznih modela imate a premalo sveukupno
HR ako ima plan u 10-ak godina ove stare šklopocije od JNA može bez problema zamijeniti. 10 milijardi eura u 10 godina se može izdvojiti. Veći su nam troškovi negdje drugdje
A devedesetih smo nabavljali što smo mogli jer nas je protivnička strana tukla našim oružjem , onim koje smo mi platili. I šteta koju su napravili je puno veća od 10 milijardi eura

@Dane

Nismo ništa naslijedili od JNA. Morali smo po cijenu života otimati ono što smo platili.
Ostalo ti neću odgovoriti jer nije primjereno
I Messi ima svoje mjesto u ekipi , ne radi što on hoće da radi. Ne zaboravi da je tada omjer JNA-ZNG bio beskonačno prema nula jer je JNA imala svo potrebno naoružanje i koliko joj treba a ZNG nije imao ni puške. Sankcije su u biti bila poruka za JNA : “ Obavite posao , samo brzo “
A što se tiče Rusije i HV na njenim granicama , tamo nismo zbog Rusije nego zbog jedne druge države , pogodi koje ? I budi uvjeren da to Rusi znaju.Mi za NATO , NATO za nas :)
Samo jedan kapitalni objekt HR donese više nego Srbiji 70% izvoza . Proteže se od Zagreba do Splita a uskoro i do Dubrovnika. A sada i HV dolazi na red ( što češ AV nas natjerao na povećane troškove ) Rafali su samo početak , a američke Bradleye čemo otkantati tek toliko da ne misle da nas mogu za….at .
Ajde vi napravite to Putinu ako smijete :)
A što se tiče lova na divlje svinje helikopterom , j… ga , zapadni standard :) kod nas i pješadija koristi helić za rekreaciju

Dr

Osvrnucu se na Pancire i slicno, ostalo nema potrebe komentarisati jer vecina toga o cemu pises su zelje i stvari koje nemaju veze sa realnoscu, pa da ne zatrpavam temu bez veze.

Evo ti svezija vest o dejstvu Pancira po ciljevima u vazduhu.
https://tangosix.rs/2021/18/10/zavrsene-srpsko-ruske-vojne-vezbe-bars-2021-i-slovenski-stit-2021-panciri-iznad-pasuljana-dejstvovali-raketama-na-vazdusne-ciljeve/
Dodaj na to srpske raketase koji vezbaju u Bugarskoj, pa i u Rusiji.

Sto se Leparda i ostalog tice znas i sam da se o tome prica 20 godina, a do danas HV nije videla nista od toga. Samo pogledaj inventar HV pa se uveri kako se menja staro za novo.

Eto toliko, ja se ovim komentarom odjavljujem sa ove teme. Pozdrav i svako dobro.

DW

Kupovinu novih VnBA će pre svega odrediti politika dok će ekonomija i struka biti u drugom planu. Srbiji treba avion bar 4.5 gen od države proizvođača koja nas ne bi politički uslovljavala nečim. S obzirom da je Srbija (trenutno) vojno neutralna i da ima suprotstavljene interese sa Zapadom po nekim pitanjima (Kosmet i R. Srpska), a da srpsko RV trenutno leti na MIGovima, logična bi bila nabavka MIG-35. A šta nosi sutra i kakve se igre igraju iza kulisa to možemo samo da nagađamo…

Odgovori
KR

A gas?
Do aprila ili?

DW

@Krao… Gasa će uvek biti. Po ceni od 270$ do proleća, a posle videćemo. Rusi u poslednje vreme pozivaju na neku novu Jaltu. U čiju interesnu sferu će Srbija potpasti ostaje da se vidi. Vidim da zapadne sile imenuju spec-izaslanike za Balkan. Očigledno se sprema novo mešanje karata.

Gl

Orlove moramo menjati sa su 34

Odgovori
Zu

Realnije od Talijana možete ubosti neke polovne AMX ili od Čeha L-159.

д

не купујемо половне ствари.

Vl

Ako bude Rafal i potpuno nov to je prava stvar.

Odgovori
fr

Srbija isto uvozi hranu, a euro na medjunarodnom trzistu vrijedi isto

д

100 евра нема исту вредност у Београду,Загребу, Чикагу,Паризу,Киншаси, нигде за тај новац нећеш добити исту количини робе или услуга. MO Србије када купује муницију од ПП добија мању цену него инострани купци те исте муниције, или када купује гранате за хаубице,мине за минобацаче. МО Хрватске то све мора да купује у иностранству.

fr

Dane, u ratu smo to sve sami pravili.
Ako zatreba mozemo opet nije to bog zna sta. Uostalom mozemo dovesti kolicine od saveznika koliko god nam treba skupa s ljudstvom.

Zm

I dalje se zaboravlja kompletna slika. F35 i koji drugi manekeni sa zapada, ne odgovaraju nasoj strategiji. Pa i za te mistrale smo se navlacili „beskonacno“. Nama najvise odgovara rusko, hteli to ili ne kolekcionari intel generacije. Mentalitet SR idem u goru, al hocu mercedesom, je izraz selje belje karaktera. Ne kazem da je S35 logicno resenje, al koje kakve samsunge da teramo po nebu, nekako ide samo uz aplikaciju turizma, al ne i prasenja po nebu ko 99. Mislim da je struka i to ne ona iza biroa, vec ona koja najvise ima iskustva u stvarnim dejstvima, okolnostima i uzrocima treba da daju najvecu tezinu u razmatranju.

Odgovori
fr

Srbija isto uvozi hranu, a euro na medjunarodnom trzistu vrijedi isto ad je kuopovina roba iz inozemstva u pitanju. Tih evrica je u Hrvatskoj vise po glavi stanovnika, a cijene su dosta slicne.

Ra

Dilber nije “ ako “ nego je to stvarnost srbije. Gdje su novinari to istrazili. I da zaduzili ste se u Kini da li Euro ili Dolar manje bitno. Radi se o stranoj valuti ne o dinaru. Isto tako industrija za izradu guma negdje u Srbiji je napravila tvornicu. Ti isti vlasnici Kinezi su zaposlili strane radnike, a ne srbe. Kako je Crna Gora molila Hrvatsku, pa poslije i EU da izadju iz kineskog robstva. Tako cete i vi jer bi se trebali bolje informirati sto je Kina napravila po Africi. Nadalje glupa ti je usporedba sa spomenutim Drzavama jer te spomenute Drzave ne kupuju oruzje od Rusije i Kine. Sto se tice Mistrala radi se o kratkom dometu. Mi pricamo o softificiranoj elektronici i o naoruzanju daleko ozbiljnijem od Mistrala tako da ti je to jos jedna glupa usporedba. Zato je u Hrvatskoj naoruzanje i elektronika vojna tajna za Rafale i samo znaju uzak krug ljudi, a ne i javnost. Znaci radi se o mocnim zrakoplovima gdje nema svatko informacije kao na pladnju.

Odgovori
Ra

Diberu I taj rast BDP-a Srbije upravo iz zaduzivanja. Vi taj novac niste stvorili pa da imate iz viskova. Nego ste se zaduzili, a kad se i zaduzis isti treba i vracati samo pitanje pod kojim uvjetima ( kamatama ). Zato vasi politicari su to krili kao zmija noge i daleko od javnosti.

K

Za sposobnosti Rafalea, zahvaljujuci tom prozivanju svega i svacega vojnom tajnom, zna i znat ce puno vise stranaca nego samih hrvata. Stranaca poput brojnih pripadnika Francuskog RZ koji ce raditi na obuci naših pilota, valjda pola Dassaulta i Safrana koji ce na neki nacin biti angazirano u remontu i modernizaciji, i brojnih zaposlenika i uprave MBDA koji ce znati tocno koje oruzje za njih kupujemo i koje su nasi avioni uopce sposobni nositi.

Glumatanje da je ta „vojna tajna“ nekakav dokaz ozbiljnosti, kad je u stvari to jednostavno lak nacin za MORH, OSRH i Vladu da se zastite od kritike, je bizarno i tuzno. Puno bi se ozbiljnijom RH pokazala da je proces nabavke bio transparentan i ugovor objavljen.

Treba upamtiti da za razliku od RH, Srbija ima naslijeđen uspostavljen, razvijen i opremljen (kako tako) sustav RZ i PZO, i određena institucionalna znanja i tradicije koje mi jednostavno nemamo (odnosno od rata su izblijedila odlaskom JNA kadra u mirovinu), kao i naslijeđenu industrijsko-tehničku bazu koja nama ozbiljno manjka. U nekakvim laičkim usporedbama oružanih snaga u koje se mi tu u komentarima cesto volimo upuštati, upravo je usporedba HRZ-a i SRV-a najmanje laskava za hrvatsku.

Bo

Rafale
Rast BDP nije iz zaduzivanja, vec od gomile stranih firmi koje su otvorene u Srbiji. Pogledaj izvoz po firmama u Srbiji i hrvatskoj i sve ce ti biti jasnije.

po

Boban
Gledam izvoz pa mi nije jasno gdje je tu prednost Srbije (koja ima značajno više stanovnika)
Srbija robni izvoz u 9 mjeseci 15,6 milijardi eur pokrivenost izvoz /uvoz 76,6 %.
Hrvatska robni izvoz u 10 mjeseci 15,1 milijardi eur -pokrivenost izvoz /uvoz 65,6 %. Za Hr na ovo treba dodati usluge , turizam i EU uplate/isplate -dakle u suficitu. Za Srbiju ovaj dio ne znam
Rast HR BDP za ovu godinu veći od 9,5 %. Već isplaćena trećina iznosa za avione.

д

Rafale Mi pricamo o softificiranoj elektronici i o naoruzanju daleko ozbiljnijem od Mistrala tako da ti je to jos jedna glupa usporedba. Zato je u Hrvatskoj naoruzanje i elektronika vojna tajna za Rafale i samo znaju uzak krug ljudi, a ne i javnost. Znaci radi se o mocnim zrakoplovima gdje nema svatko informacije kao na pladnju. ви баштините најбоље традиције ЈНА све су војне тајне

Bo

Potter
Razlika je u tome sto jedan evro u srbiji vredi mnogo vise nego u hrvatskoj. razlika je sto srbija proizvodi razlicitu paletu stvari za svoje potrebe, dok hrvatska uvozi i Hranu.

д

potter
Gledam izvoz pa mi nije jasno gdje je tu prednost Srbije (koja ima značajno više stanovnika) колико хрватска има становника од јуна до септембра.
Srbija robni izvoz u 9 mjeseci 15,6 milijardi eur pokrivenost izvoz /uvoz 76,6 %.
Hrvatska robni izvoz u 10 mjeseci 15,1 milijardi eur -pokrivenost izvoz /uvoz 65,6 По овим податцима србија годишње извезе 20.8 милијарди ,а хрватска 18,1 милијарди,2019 смо били у егалу 17 милијарди.Предност Србије је што није ограничена политиком ЕУ као Хрватска,морате да учествујете у спровођењу санкција Русији и сличне ствари које вам нису у интересу и немају никакве везе са вама.

Al

Kad Vucic ode s vlasti Srbija neće ni pistolje da kupi

Odgovori
Bo

Alistar
Ne samo sto nece nista kupovati, vec ce i ovo sto sada imaju unistavati.

Le

Iskreno, radije bih da se čučavci po školama zamene nečim na nivou 3. decenije XXI veka, da bolnice liče na nešto, da ne lwximo decu SMSom, nego da zarad % napaljenih glasova ovaj vlada jedan dan duže. Upravo vam je AV dokaz koliko je Srbija bogata, kradu i zadužuju više nego svi prethodni, a mada im i dalje aplaudira. Jer ne gledaju frižider već Pnk/Hpy

Treba li nam nova (ili dve) eakadrila LBA? Da. Multirole? Da. Zbog % na izborima? Ne.

Biće i puteva i pištolja i aviona, čak i kad, ako, AV, ode, ali će se o tome znati u dinar. Jer je i moj i tvoj. Taj dinar.

Mi

@Alistar
Jedino je sigurno da kad on ode sa vlasti narod ce da vraca ovih 30 milijardi dolara duga (+16 u zadnih 10 godina) i jos procenjenih 6-7 milijardi duga kinezima koji je javno nevidljiv a uzet za razne projekte od strane kineskih kompanija. Ali na kraju, narod je tako hteo 2012, sto kaze poslovica, kako sejes tako i zanjes.

д

da ne lwximo decu SMSom, мука му је више од ове патетике са децом и смс-ом,Jer ne gledaju frižider već Pnk/Hpy веровато у србији живе дебили.
ali će se o tome znati u dinar. Jer je i moj i tvoj. Taj dinar.када се то знало мајке ти, ко је такву политику икада проводио , динкић,ђелић мирко цветковић ко када , колико је прихода било од приватизације где су отишле те паре јел знаш где је отишао тај твој динар.Као се тада нисмо решили чучаваца и сличних ствари, није били ни путева,ни пиштоља ни авиона.

Ac

Ma mozemo da predvidja o sve i svašta ali svi vi znate i svima je jasno da ce se ici na kompromis…malo sa istoka,malo sa zapada….lovačka avijacija milion posto dolazi sa istoka jer svi znate koliko je potrebno da se predje na drugi avion a kamoli na drugačiju tehnologiju,tj u ovom slučaju zapadnu ..i tvrdim još da ce 95 posto to biti MIG jer je to naša osnova sa koje nema šanse da pobegne i.
Sa zapada ce se verovatno ići na nešto što nam u budućnosti nebi moglo napraviti štete nekim sankcijama na rezervne delove ili održavanje ..verovatno neki manje školsko borbeni avion ili lakši bombarder ili mozda transportna avijacije koja je izgleda vec dogovorena.
Tako verujem da svi vi to već znate ali nevere sebi da priznate jer želje vas vuku ka snovima

Odgovori
Gu

Samo Ruski avion,sve ostalo je promašaj.
Izbor je više nego bogat kod Rusa…

Odgovori
Ja

Pa braćo Srbi imamo li mi morala?
Kada je treba da nas Rusija podrži u savetu bezbednosti, u povoljnoj ceni gasa, donaciji polovnih migova 29,oklopnim vozilima,tenkovima itd. Bili su nam dobri,a sada bi neki da nabavljaju avione od osvedocenih neprijatelja Rusije(a i naših neprijatelja) Kad je trebalo mufte dajte braćo Rusi.

Odgovori
Mi

Ne brini, sve ce da ide po dogovoru. Ako se kupi zapadni avion klase/cene rafal, onda budi ubedjen da od Rusa stize isto toliko PVO ili neceg trećeg. Mi smo nesvrstana zemlja u centru Evrope, da podsetim.

Mi

@Ja bih Su 35
Evo vidimo zadnjih nedelja, temperatura oko nule, za dan nestadose one silne zalihe gasa kojima se hvale i kupujemo gas po berzanskoj, najskupljoj ceni. Toliko o jeftinom gasu.

Mi

U tom slučaju moze odma Su-57 :-)

Ruska varijanta za narednih 25+ godina:
8x Su-57
10x Su-75 (8x jednosed, plus 2x dvosed)
10 Jak-130 za školovanje i da zameni Orla i G-4

Ukupno 28 novih aviona za tri manje eskadrile ukljucujuci mlazne trenazere.

Isporuka Su-57 moze da pocne od 2028/9 pa na dalje.
Isporuka Su-75 od 2030-32 kad bude spreman. Nadamo se ranije.
Jak-130 već od 2025/6

Pre nego sto pocnete da se smejete…
Prelazak sa MiG-29 preko Jak-130 pa na Su-57 bi bio boza u poredjenju sa prelaskom hrvatskih pilota sa MiG-21 na Rafal F3 :-)

zezam se… możda..:-)

fr

Mislim da ne. Izjava samog direktora Dasaulta koji kaze da je Rafale lakse letjeti i upravljati nego MiG 21. Novost ce biti ovladavanje naprednih sustava popus SPECTRA i sl. sto nebi trebao biti nepremostiv problem. Sa ovim hr. zrakoplovstvo ulazi u novu eru. Promjena je usljed novih tehnologija i samim time taktike uporabe dramaticna kao i sa prelaska sa klipnih na mlazne avione ali nije nepremostiva.

Odličan članak, čestitam. Mislim da cela priča treba da se vrti oko ovoga „Nije svejedno da li će piloti imati skroman nalet, bez neke naprednije obuke, bez vežbi i bojevih gađanja ili će se leteti dosta, pri čemu će avioni biti izloženi velikim naprezanjima“ Molio bih da nam u članku sledećeg ponedeljka navedete koliki su resursi kom tipu aviona. Hvala

Odgovori
Da

Nema ništa protiv zapadnog sistema, ali mislim da to nije dobra opcija za Srbiju,pogotovu VnBA .Naš odnos sa zapadom je previse komplikovan I uslovljen.Uvek ti sa zapada može neko zavrnuti slavinu bio to i skoro pa zaokružen aparat kao Rafal i šta onda?!. Kupovinom sa istoka ne bi bila uslovljena.Bez velćeg ulaganja u intrastrukturu. Posedujemo određenu količinu kupljenog naoružanja, dokupiti jos savremenijeg. Ne mislim da je pametno razmatrati mig29 u bilo kojoj varjanti . Već pre svega platforma su30 u poslednjoj verziji ,jer će ona dugi niz godina biti okosnica mnogih zemalja, potentna za nadogradnju i biti u proizvodnji najmanje još dekadu.Ne mislim da bi bilo problema za koju godinu naručiti manju količinu istih zbog savlajdavanje obuke količine slično kao što smo uradili sa mi35. Jak130 kao avion za naprednu obuku. PVO sadašnja- buduća je zasnovana na istočnom sistemima.

Odgovori
Ma

Neće biti lako za srpsko RZ odnosno nabavu novih aviona, politički će tu morati biti mnogo ustupaka prema zapadu ako se hoće i zapadne zrakoplove.
Srbija nije u NATO-u niti EU, usko surađuje na svim poljima sa direktnim suparnicima tih vojno političkih alijansi što po meni znatno sužava mogućnosti za nabavku aviona.
Treba zaboraviti te priče po sistemu „prodali su Rafale egiptu i indiji pa će i nama,“ druge su tu geopolitičke igre na stolu.
Po meni realna je ruska nabavka samo ne znam čega, šahmat je dalek i upitan, možda familija Suhoja no oni su ogromni i neekonomični, suradnja sa kinezima je također realna zbog dosta izbora po umjerenim cjenama i papirologija bi bila lakša (kinez bi rado i brzo to riješili ispod stola samo da se pojave u euripi sa naoružanjem) međutim Putin je vrlo ćudljiv, pitanje je bi li on to dopustio kad ste mu sad postali redovne mušterije…. neće biti lako zbog političkog položaja same srbije, mnogo je upitnika a malo konkretnih odgovora.

Odgovori
Nj

Najjaci mi je Beduin koji je pljuvao po odluci RH o nabavci Rafala. Skup za uvođenje, skup za odrzavanje, overkill sto se tice sposobnosti… Sad je odjednom verzija F4 najbolja za Srbiju koja ima slican, a i manji BDP od Hrvatske i slicno stanje u vojsci. I jos po komentarima negira da je tako nesto komentirao.. Ko da se ne moze otici na prijasnje clanke. Ko kad Vucic negira govor u Glini, a imas ga na youtubeu…

Zu

Rusi vama džabe MiG-29 i T-72, a vi okolo pare da trošite? Bit će nonpejpera ko lišća u oktobru.

М

Мислим да ће одлука пасти на један од кинеских авиона.

Odgovori
Bo

Vrlo moguće. I to sa ruskim motorima. I vuk sit i ovce na broju.

Du

Za početak, jedna eskadrila (12-15 aviona) FA-50. A kasnije, jedna eskadrila (12-15 aviona) KF-21.

Odgovori
Gr

Rafael je odličan avion a veoma skup za ekslpotaciju, pogotovo za male zemlje. Ja mislim da bi za ocuvanje mlazne aviacije bio dovoljan fa50. Ako te napadne NATO ,ne pomaze ti ni 5 eskadrila, ni S400, ni nista. Do toga neće doći pa ne tebaju neke ozbiljne letelice. Za airpolicing je dosta I M346 Aermachi. Bolje pare uloziti u obrazovanje, mala start poduzeca da mladi ne beze I da mogu imate dostojan život kod kuće, a ne da morajo ići po život u inostranstvo. Sve najbolje braćo Srbi. Pozz iz bratske Slovenije.

Odgovori
ex

Treba uzeti od svakog nabrojanog po jedan i mirna Backa.

Odgovori
š

Kupićemo kao i helikoptere, malo sa istoka malo sa zapada, da nikog ne naljutimo i da istaknemo našu neutralnost. Tipujem na Leonarda M-345 12kom. + Mig35 ili ako se pojavi SU75 takođe 12kom. To je ukupno 24kom. da se može reći da smo duplo jači od Hrvata jer naših 24 je duplo od njihovih 12.

Odgovori

Evo kako bi ja to uradio:
1. 1941, napad Treceg rajha na Jugoslaviju: 243 bombadera i 120 lovaca.
2. 1999. napad Nato saveza na Jugoslaviju: 1031 avion, brodovi i podmornice. Upotreba krstarecih raketa i preciznio vodjenih bombi i raketa.

Ono sta nama treba jeste avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, koji poseduje mogucnost rastresitog baziranja i koji je ono sto se zove „force multiplier“ sto znaci da mora da bude 10 puta bolji od svega sta nas napada.
Kada se uradi analiza prvog i drugog svetskog rata i nato bombardovanja, vidi se da je Srbija,Jugoslavija 1 i Jugoslavija 2 bila odsecena od linija snabdevanja, bez mogucnosti nabavke rezervnih delova. Dakle popuna gubitaka nije bila moguca od strane „saveznika“. Ovo ostavlja samo jednu opciju.

Avion mora da bude domaci.

Dakle da sumiramo, nama treba domaci avion sa sposobnoscu vertikalnog poletanja i sletanja, cije performanse treba da nadmasuju sve sto leti u sadasnjosti i buducnosti puta 10.

Sve ostalo su bajke. Od Kosovske bitke pa do nato bombardovanja odnos je uvek bio ist 10 prema 1 tako da bez multiplikatora sile, mrka kapa.

Odgovori
Mi

Ee dobro si me nasmejao🍻

Dakle olovku i papir u ruke, i da se bacimo na skiciranje prvih prototipova srpskog 10x bolji od svih aviona buducnosti :-)

„…sve ostalo su bajke“ :-))) !! Vrh!

Ne postoji ni jedna druga opcija.

Teritorija je mala, svi aerodromi su laka meta i dostupni su za sredstva kako iz vazduha, tako i sa mora i kopna. Dakle prva stvar koja ce biti unistena jesu aerodromi.

Srbija je izolovana, bilo koji avion uzet sa strane, stavlja nas u poziciju da nam budu uskraceni rezervni delovi, gorivo,municija,rakete.

Ako necemo da sirimo groblja, ako necemo u nove pogrome i bezanije, zao mi je…papri i olovku u ruke.

Cr

Dragane, ovaj komentar bi bio sasvim na mestu kada bi se nešto kao što je borbeni avion, sa svim svojim integrisanim sistemima i pratećom opremom, moglo napraviti tako što se uzmu papir i olovka u ruke. Sa papirom i olovkom dobićemo neki grubi početni nacrt od kojeg nikada nećemo odmaći jer nećemo imati ni tehnologije, ni ljude, ni postrojenja, ni novac koji je potreban da odmaknemo. Ne može Srbija da bude jedinstven slučaj u kosmosu pa da sa 7 miliona stanovnika i više nego skromnim BDP samostalno razvije borbeni avion. To su iluzije na koje ne vredi gubiti vreme. Zemlje kao što je Srbija kupuju, i zadatak im je da kupuju pametno kako bi izgbegle sva neprijatna iznenađenja u eksploataciji.

Nisam bas siguran ali ajde da je tako. Onda bi bilo najpametnije platiti Grcima cuvanje naseg neba ili iznajmiti od njih eskadrilu miraza 2000 ili napraviti neki ugovor da iznajmimo i eskadrilu i pilote, jer bilo sta da uzmemo, ne garantuje odbranu naseg neba.

Mi

Dragane, Amerika je imala isti san kao ti pa je ispao F-35B. Najbolje sto su mogli. Sad da ga dizajniraju (20 godina kasnije) pa ne bi ispao mnogo bolje. To o cemu ti govoris treba da bude F-35B ali: laksi, brzi, jeftiniji.
Onda su probali i Rusi, pa je ispao Su-75 ali nema vertikalno poletanje i sletanje. I on je sporiji i manje okretan od MiG-29 recimo. Videcemo sta ce biti od njega ali vertikalno poletati nece.

Gde postoji volja, postoji i nacin. Nama bi bilo bolje da ga nadjemo, jer u protivnom ponovice nam se 41/99. Jeste, slazem se, tesko je ali pokusajte da gledate to ovako. Srbija je zemlja sa izrazito niskim prosecnim samopouzdanjem nakon svega sta se deslio 90ih. Necu da ulazim u razloge ali glavna posledica je teska opsta depresija sa nekontrolisanim izlivima agresije i besa. Psihopatije. Domaci TF-X projekat ali ne NA, bi povratio samopouzdanje celoj zemlji, pa bi mozda manje citali crne hronike sa telima u najlonu i koje koga …..Devoluiramo kao drustvo u majmune ako nastavimo ovako. TF-X bi to sve mogao da promeni, jer je mnogo vise od same platforme. Naravno, ne po specifikacijma koje bi CIPIRIPI definisao, jer njih interesuje brz kes. Otkud znam, neki domaci startap, zvuci glupo ali situacija je mnogo ocajnija nego sto se misli.

Ga

Nama bi sigurnost jedino garantovalo da se svi kompletno preselimo u Rusiju. Ili da nam prodaju one hipersonicne nuklearne rakete. Pre će tako nešto da se desi nego da napravimo avion.

on

Zar nebi realno rješenje bilo moliti Putina da opet da donaciju mig29 uz modernizaciju koju bi Srbija platila ?… Ili da Srbija plati proizvodnju novih orlova. Ako bi bili realni, Srbija je okružena sa nato savezom, dovoljno je da okolne države približe svoje PVO sustave i ruše sve na Srpskom nebu. A sto se tiće pantsira i kineskog fk3, protiv njih se moze boriti sa jeftinim potrošnim dronovima, dakle Srbija potroši svu zalihu raketa i opet nema ništa. A Srbija nije toliko velika i bogata zemlja da si može unedogled kupovati rakete.

Odgovori
П

Колико коштају нови Ф15, Ф16 и Рафал, исплати се купити Ф35…

Ројеви дронова и борба против њих, вероватно електронско ратовање, ће бити битни за неки будући рат.

П.с.
Су75 је сладак, али на дугачком штапу.

Odgovori
Bo

Mene interesuje ko ce da leti na tim avionima?

Odgovori
Ni

Citam komentare na Rumunskim sajtovima, koliko su samo besni jer im uvaljuju kako kazu preplacene stare ‘olupine’ i kako su nacija sluga.. xaxax! Nismo ni mi daleko doduse…

Odgovori
hi

Pa kad ste u N paktu..

ma

Kada sediš na dve stolice, onda moraš imati i dve eskadrile. Jednu za zapad, a drugu za istok. To znači dve eskadrile polovnih aviona, jer se za novo nema.

Odgovori
Bo

maxy
Ima se za novo. Odvojice nekoliko godina kompletnog budzeta, samo za nabavku aviona, a do tada cemo se opremiti u ostalim segmentima.

Du

Ja stvarno ne razumem zasto smo i mi sad odjednom zainteresovani za Rafal i to bas kad su ga hrvati uzeli…Malo mi je to simptomaticno.Rafal je odlican avion, ali nije za nas.Resenje za nas je jaka PVO.Avioni treba da su u drugom planu.Dve eskadrile nekih visenamenskih aviona ali ne preskupih.Rafal cak i kao polovan je jako skup za nas.Poruciti vec sada Mig-35 (m2) i uzeti za njega najbolji paket opreme ili nesto kinesko i kraj price.Ne zanosite se sa avionima iz zemalja koje mogu i hoce da nam uvedu sankcije cim ti avioni polete iznad Kosova, Republike Srpske ili slicnog….

Odgovori
М

👍

Bo

Dusan
Slazem se.

Mi

Rafal je prvi izbor jer ga je Hrvatska kupila, i sad mi ne mozemo da kupimo tamo neki slabiji Gripen. EF2000 nije za nas kao sto ni Su-30SM ili 35 nisu.

Americki visenamenski avioni NE DOLAZE U OBZIR zbog cene i ogranicenja naoruzanja koje bi nam forsirali ili nas ucenjivali.

Ruski avioni izuzev MiG-35 kojeg NIKO nece da plati ( pitam se zasto?) nam ne pasuju bas. Avion je i na papiru jedva kao Rafal F3! MiG-29M/M2 bi opet bilo neko resenje na krace staze a trebalo bi da se uzme nesto sto cemo koristiti minimum 25 godina. Trebalo bi 30!
Takodje kupovinom MiG-29M/M2 Srbija bi pazarila daleko slabiji avion od Rafala F3! To ponavljam zahvaljujuci hrvatskom pazaru i nasoj poitici i istoriji NE DOLAZI U OBZIR ma koliko nelogicno mozda bilo.

Dakle ako se gleda zapadni ili ruski avioni, tu je Rafal najbolje resenje i JESTE najbolji avion. Istina, skup je. Malo koji danas nije.

Kada bi znali recimo 100% da cemo pazariti ruski Su-75 pete generacije, i kasnije neki seste generacije, onda bi mozda bilo pametno kupiti MiG-29M2 ili MiG-35 u manjem broju da se piloti treniraju na modernim sistemima i naoruzanju dok se ceka na Su-75.
Licno mislim da Su-75 nece biti spreman za ovaj nas pazar. Ali niko ne zna, i zato i treba sacekati jos 4-5 godina do potpisivanja.

Du

# Milos 77

Znam da je Rafal odlican avion.Resenje nije da kad bude stani-pani mi nemamo delove i ostalu opremu jer postoji realna mogucnost da nam zemlja iz koje bi uzeli te avione uvede sankcije.Gledajte malo unapred, to je vrlo verovatno.Hrvati mogu imati bolji avion ali ako bi mi imali S-300,400 ili kineske ekvivalente, onda oni ne bi smeli ni da polete a kamoli da dejstvuju.Nebo bi nam bilo sigurno ne samo od hrvata nego od bilo koje nato drzave.A sa nekim osrednjim visenamenskim avionom bi odradjivali posao pa bio to Mig-35 ili neki kineski avion…

А

@Dusan

Способна ловачка авијације дефинитивно није у другом плану за нас, јер без ње, џаба нам јака ПВО.

д

Куповати сад рафал зато што су га купили хрвати је смешна теорија, терба равномерно развијати све видове војске , нико од земаља из окружења нас никада у историји није напао без подршке неке велике силе тако да ми никада не можемо имати довољно јаку авиацију да успешно парирамо том нападу. Хрватска куповина рафала не нарушава никакву равнотежу нити им доноси никакву предност један на један не значи им ни 24 рафала без подршке неког јачег.Имају војску која има две бригаде, немају практичнио никакав пво, од артиљерије имају активно 12 панцера и 18 комада некавих аргентинских скаламерија, немају класичне јуришне хеликоптере, имају слабу резерву као и ми, и оно што је посебно питање колико су логистичи обезбеђени, сви ратови 90-тих су вођени са пуним скалдиштима који су остали од ЈНА и са наше и са њихове стране.С обзиром да они у сопственој режији не производе било какву муницију и са обзиром да су гомилу оружја и муниције продали исилу питање је колико чега имају.

Mi

@Dusan
Slazem se da nam trebaju novi VOJIN radari i mocan PVO dometa 100+ kilometara da odlaze neki veci konflikt i drzi neprijatelja na sigurnijoj distanci.
Medjutim u slucaju da oamo da koristimo avione, onni ce biti na frontu u vazduhu ako ce da rade bilo kakve zadatke za vreme konflikta i tenzija. Tu ce hrvatski rafal da ima ogromnu prednost u odnosu na MiG-29M recimo. PAket EW/Radar koji nosi su opako sposobni.

Mozda i najveca stvar koja se ovde cesto zaborvlja je to sto ceo NATO NE MORA da bude pokrenut samo zato sto se Srbija i Hrvatska kresu u nekom manjem reonu. Ponarucito ako nema frke oko civila na TV-u. nato clanice imaju pravo da vode sopstvenu politiku i akciju u interesu svojih teritorija bez da NATO zaseda i svi moraju da se sloze. To je za velike frke kojih nadajmo se nece vise nikad biti.
Rat danas moze da traje i 6 sati pa pregovori. Pa opet jedan dan pa pregovori. Dok e ostale clanice ne pokrenu, rat je gotov.
Da li trebaju nasi piloti da lete sa inferiornijim avionima od drzava sa kojima se granicimo? Da li kupujemo avione samo za air policing ili da branimo nebo kad moramo? rat protiv celog NATO pakta nikad nicime ne mozemo dobiti. Ali zastititi nase interese u lokalnim konfliktima koji mogu da se razbuktaju kao granica Turske i Sirije recimo, i da se avijacija stvarno koristi na kratko, to je vrlo moguce po mom misljenju.
Pogledajte samo koliko se Turska i Grcka kreše u vazduhu na dnevnoj bazi za primer. Moze da se i zapuca. Mislite da ce ikad doci do sireg konflikta dok su obe u NATO? Nece! Smirice se brzo, i ko je oboren oboren je, o je poginuo poginuo, ide se dalje.

Ro

Nakon fijaska s F-16, Hrvatska je čekala rezultate izbora u Americi, priželjkujući da pobjedi Biden za koga pretpostavlja da neće biti rigidan prema mikročlanicama NATO-a, a ukoliko odlučimo svoje investicije ostaviti u EU umjesto u Americi.
HR predsjedanje EU u najgorem periodu od osnivanja EU, dobra suradnja sa Francuzima i Njemcima u procesu izbora nove EK je samo pogurala win-win rješenje da to bude Rafale.

Vučić je prije više od godinu dana provjerio da li Francuzi zaista misle prodati Rafale Hrvatskoj, ovo danas je igrokaz za vas u Srbiji kao što je za nas u Hrvatskoj bio igrokaz oko tendera – čim se objavila vijest da Francuzi nude Rafale, to je bilo to, game over.

Ja osobno mislim da nemate problem oko odluke da se nabavi Rafale jer Francuzi žele i hoće prodati nove avione, ne moraju slušati Amerikance (jedina zemlja koja je već jednom istupila iz NATO-a) i u krajnjoj liniji imate tu neku povijesnu, emocionalnu vezu savezništva od prije 100 godina (na stranu činjenica da su takve intepretacije savezništva vrlo površno shvaćanje međunarodnih odnosa i interesa). To ste već mogli napraviti 5x od 2012, ali očito nije bila potreba da se traže rješenja i u tom smjeru.

Ako se odlučite na novi avion, onda to mora biti projekt koji kreće odmah i za koji treba odvojiti 5+ godina za realizaciju; nešto manje vremena traži polovni, ali opet izuzetan angažman oko procjene, pregovora i narudžbe. Cijena je bitna ali sve više kotira vrijeme isporuke.

Du

@Miloš77
Slazem se da postoji mogucnost kratkotrajnog sukoba, gde bi bio oboren koji avion pa bi doslo do pregovora.U danasnjoj eri hibridnog ratovanja, sve je moguce, ne moraju biti samo avioni u pitanju.
Ali onda to namece da mi moramo da imamo nadmocniji avion u odnosu na protivnika a ne isti.Sta je bolje recimo od Rafala?Ja ipak ostajem pri tome da je kljuc jaka PVO sa velikim dometom, gde bi potencijalnog protivnika drzali na odstojanju, gde on prakticno ne bi mogao da pridje na rastojanje gde bi mogao da dejstvuje.Pogledajte sta rade Rusi u Siriji sa sistemima S-400.Avijacija je naravno potrebna ali ne treba bacati ogromne pare za nju.U slucaju nekog veceg konflikta ti avioni kao ni 99.te nece ni moci da polete, jedini ko ce moci da se bori u slucaju totalne vazdusne premoci neprijatelja su su sistemi PVO

Mi

@Dusan
Pa sa obzirom da u praksi nema osetno boljeg aviona od Rafala onda izbor i jeste Rafal. Tu sad dolazi do razlika u sposobnosti pilota, strategije, ali i ko koje naoruzanje ima ispod krila ako je sve ostalo podjednako. Takodje i ko kakav PVO ima, i tu se 100% slazem. Dakle mi bi kupovinom Rafala F3 tu automatski imali prednost u RV-PVO. Kupovinom F4 jos daleko vise, mada je to vec preskupa igracka.
Trka u naoruzanju izmedju Hrvatske i Srbije je oficijalno pocela ove godine. Cak je i nas pametni predsednik to javno tako definisao.

Ipak, kao članica NTO pakta Hrvatska moze da dobije rakete Meteor sada ili kasnije. Nama Francuzi to ne mogu da garantuju jer ako bi se ceo NATO usprotivio takvoj prodaju Meteora Srbiji, tu bi Francuzi morali da kazu – izvinite, ali ne smemo… mozda sledece godine ako se situacija popravi. Tako da sam ja ipak za ruske ili kineske avione pete generacije. jebiga. Politika pazari jace nego lova i to je svakodnevna realnost mnogih bogatih zemalja.

Sr

@Milos77
Pa sad sta znaci „nema osetno boljeg“? Boljeg za sta?

Svaki avion ima svoje prednosti i mane, naravno i Rafal. Njegova glavna mana je izuzetno mala zapremina unutrasnjih rezervoara(kao Mig-29). Porede nosivost sa Su-30, a ignorisu da SU-30 nosi goriva koliko je Rafal tezak + 8 tona naoruzanja, nije to isto. Delta krila su opet prednost i mana. Prednost je cvrstina i dug zivotni vek, mana je veliki indukovani otpor.

Prednost SU-30/35 je malte-ne neogranicena fleksibilnost u vazduhu, glavna mana je sto koliko je u vazduhu fleksibilan, toliko na zemlji nije. Trazi infrastukturu veliku, velike posade, kompleksno odrzavanje…

Super Hornet je tu negde „na sredini“, 2 tone vise goriva od Rafala, a tu ce biti i CFT, mocniji motori, bolji instantaneous turn rate(kao 29ka samo je dosta sporiji sto je opet minus), veci i mocniji radar od Rafala recimo, a ima sve ostale sisteme poput vrhunskog nisanskog kontejnera, kojekakvih vodjenih UBS itd.

EF ima neke kinematicke prednosti, on je bas pravljen za BVR, da lansira raketu sa sto vece visine i brzine i da na nju prenese sto vise energije, odlican sustained turn rate, kao F-16 na steroidima, glavna mana u krv skup.

Sve je to bara-bara, presudi ko vise para potrosi na obuku i ko ima bolju strategiju upotrebe, u krajnjem slucaju i komandu. Videli smo da Indija sa mocnim SU-30MKI, izraelskim bombama i elektronikom(a to svi zaboravljaju), francuskim mirazevima, AWACSima i kojekakvim cudima je dobila po nosu od Pakistana poslednji put jos su srusili i sopstveni helikopter, a Rafali mislim da nece promeniti to, tako da….

U krajnjem slucaju, leteces koliko imas para i volje, a tu je uvek i politika…. Sta je za Srbiju „bolje“? Ja zaista ne znam.

Mi

@Srbofil
„Boljeg za šta?“
Nema osetno boljeg aviona za nas kao vrhunski visenamenski lovac bombarder. jedino Gripen i Su-75 na papiru. Ne treba nam neki jos skuplji od rafala i vise specijalizvan za ovo ili ono kao F-18 ili EF2000. To je preterivanje.
Što se Srbije tiče, Rafal nema nikakav manjak dometa, a ni probleme sa letnim sposobnostima da budemo realni :-)
Idealan bi bio Su-75 ako stigne na vreme, i naravno ako sazre u ono sto bi mogao da bude. Zasto, zato sto ce svakako biti jeftiniji od Rafala, i zato sto je nov avion sa unutrasnjim sprenicima i dizajnom iz ovog veka.

Re

Pročitao sam većinu komentara i zaključak je da će struka najmanje birati novi avion, kao u slučaju Švajcarske.

Ako ćemo da prićamo realno, situacija izgleda ovako:

1. Kada uzmemo u obzir raznorazne ograničavajuća faktore, izbor nije veliki, a ispod ću objasniti i zašto.
2. Ne postoji ni teoretska šansa da dobijemo bilo šta iz SAD jer smo pod spoljnim zidom sankcija i Kongres NE MOŽE da dozvoli prodaju dok iste ne budu ukinute, a to se neće desiti u skorije vreme. Tako da F16, F18, F35 otpadaju.
3. Grippen i Eurofighter imaju komponente iz SAD i svaka prodaja zahteva opet odobrenje SAD, koje se neće desiti.
4. Ono što ostaje je Francuska (Rafal), Rusija (SU serija) i Kina.
5. Koliko sam čitao, najnaprednije mašine u vom trenutku prave Kinezi (derivati SU serije) jer imaju daleko napredniju elektroniku u odnosu na Ruse, a izgleda i u odnosu na Francuze
6. Ako ćemo samo po naprednosti – onda su izbor Kinezi (ne ulazim u druga pitanja ovde)
7. Ako ćemo po politici onda su to Francuzi, jer oni očajnički traže saveznike jer im je nakon AUKUS priće postalo jasno gde su pozicionirani od strane anglo-saksonaca
8. Ako ćemo po emocijama, onda je to Rusija i princip štagod da nam stigne. Realno, MiG 35 je promašena priča a SU serija je malo predimenzionirana z a naše potrebe. Izuzetak je SU34 koji je vrhunski bombarder na tržištu, ali znamo da to neće da se desi.
9. Iz navedenog proizilazi da su opcije, po redosledu verovatnoće, sledeće: Francuska, Kina pa Rusija (ne zaboravite da je pitanje sankcija za ovakvu kupovinu otvorena opcija).
10. Iz Rusije možemo kupovati i dalje helikoptere, recimo oklop, i par drugih stvari kako bi ostali ispod radara, te samim tim rekao bih da opcija kupovine aviona otpada.
11. Ostaju Francuzi i Kinezi, a od ovih drugih smo pazarili Fk3, dronove, sa mogućnošću kupovine dodatnih količina i novijih tipova.
12. Okreni, obrni, nekako se stvari svedu na Francuze, mada me ne di iznenadilo da neki drugi faktori okrenu odluku na drugu stranu.

Odgovori
Zu

Što bi rekli Ameri – Twelve-step program. U 2. nastavku članka ćemo uspoređivati Tempest, SCAF, NGAD i domaći TF-X.

Cr

Sa svime se manje-više slažem, osim da su Kinezi ozbiljno u konkurenciji. Od njih ćemo nabavljati dronove ali ne i avione. Nabavka aviona zahteva i implicira ozbiljne političke veze a tu nam je pre svega potrebna Francuska. Zapravo Rusija je ispred Francuske ali Rusija nema avion koji Srbiji treba, tako da će i oni razumeti ako se Srbija odluči za Rafale. To kod Rusa uvek može da se kompenzuje nekom lepom PVO narudžbinom.

E, sad, bitan faktor u svemu ovome su pare. Nama će VnBA trebati sa podosta modernog naoružanja i opreme, što će u slučaju Rafala da podigne cenu u nebesa. Jedina realna prepreka koju ja vidim za nabavku Rafala je upravo cena, ukoliko se ispostavi da ne možemo da platimo ono što nam treba. U tom scenariju vreba Su-30 negde iz prikrajka.

Mislim da bilo šta drugo nije realna opcija, ni kinesko ni američko ni švedsko.

Re

@Crni

Nisam ni rekao da su u ozbiljnoj konkurenciji već da su na listi opcija, mada zaista verujem da su u ovom trenutku najbolji avioni 4-te generacije oni koji se trenutno rade u Kini.
Evo i argumentacije:
– dobili su domaće motore (WS-10 čini mi se), koji iako su garantovano derivati ruskih motora, imaju bolje performanse od „roditelja“,
– imaju puno kompozita u strukturi što ih čini prilično lakšim od originala pa samim tim odnos potiska i težine je daleko bolji.
– ako je verovati mnogim izvorima i sa istoka i sa zapada raketno naoružanje je takođe preteklo i Ruse i Amerikance
– u elektronici su ostavili Ruse 1 do 1.5 generaciju iza sebe
– kapaciteti proizvodnje su im ogromni, čak i za 2 pune eskadrile od 14-16 aviona ne bi im trebalo više od dve godime da isporuče

Na sreću ili nesreću, ova opcija je ipak rezerva rezerve.

Ukoliko se ide na Rafal, to će biti deo nekog ozbiljnijeg paketa, i ekonomskog i političkog, jer nam treba „prijatelj“ u EU koji može da amortizuje neke od udara koji nam slede od strane Nemaca i Britanaca.

Ali, mi smo poznati i po tome što ne donosimo uvek racionalne odluke, tako da me ništa ne bi iznenadilo :).

П

А кампања „Ви сте свет“?

Америчка јака кампања шарма… Није без разлога. Не бих се изненадио да купимо Ф18/35.

Re

@Перица

F-18 je mornarički avion pre svega, tako da to otpada. Koliko znam samo su Finska i Švajcrska koristile ovaj tip.

Ali, dok smo pod sankcijama za kupovinu naoružanja iz SAD, a jesmo, o neće da se desi.

Obzirom da glasanje treba da prođe u Kongresu – šanse su i više nego minimalne.

Zu

Španjolska, Malezija, Kanada, Australija… Nastavi niz.

Ba

@Realista
Pišite čoveče, pišite i ne prestajte! Ne sećam se kada sam se ovoliko smejao.

д

Realista Ukoliko se ide na Rafal, to će biti deo nekog ozbiljnijeg paketa, i ekonomskog i političkog, jer nam treba „prijatelj“ u EU koji može da amortizuje neke od udara koji nam slede od strane Nemaca i Britanaca. Ударе могу да раде само американци сви остали су подгузне муве заједно са французима, док се амери не укључе нема фрке,

Re

@Bane

A smešno je konkretno šta?
Kada prestanete da se smejete argumentujte i nema problema.

Be

Vidis, realista, to sto je neki avion mornaricki moze biti samo + na njegovoj strani.

Mornaricki avioni su u startu konstruirani robusnije i od materijala koji bolje podnose koroziju.

Dr

@Perica mene ta kampanja strašno nervira , previše je licemerno , koriste imena koja su iznad njihovig poimanja istorijske vrednosti .
Ono što pokušavaju postići neće im se ostvariti , prosečan Srbin odlično oseti kad ga neko pokuša preveslati (navući na tanak led).
Zato mislim da USA neće ponuditi te famozne Fantome Srbiji pa iako ponude to će biti neke zakrzljale verzije tupa Blok 50 etc. uz ograničen domet dejstva i umanjene EW mogućnosti !
Ko je lud da proda savremen avion i tehnologiju nekome od koga je napravio neprijatelja sve ovo oko tog „vi ste svet“ je obična dimna zavesa . Ja im ništa neverujem !

de

Koliko ja shvatam treba oko 5 godina da se predje put od odluke koji aparat se nabavlja pa do punog uvodjenja u operativnu upotrebu. Dakle ako nasim MiG 29 resursi isticu 2032-e to znaci da do 2027-e treba da budu donesene sve odluke o nabavci aviona kao i sve ostale logistike (od odluke koji piloti idu na obuku, koji tehnicari, inzenjeri….pa do koje kolicine oruzija, rezervnih delova….). Logican izbor je MiG 35. Za taj avion skoro da ne bi ni bilo tranzicije jer je to samo unapredjena verzija MiG 29. Ali taj projekat ide tako kilavo da je to strasno i pitanje je da li ce uopste zaziveti! Opcija dva je SU-30. Ai on je samo dvosed. A mi pilota nemamo ni za jednosede! Treca opcija je jos dalje u magli a to je SU-75. Ali ako Rusi u narednih 3-4 godine naprave neke prototipove koji lete, i koje je moguce videti kako rade npr. na nekom sajmu naoruzanja onda je moguce razmisliti i o toj opciji. Sa Rusima bi se mozda mogla napraviti i mali tajm aut. Ako SU-75 bude isao dobro (mislim na razvoj i uvodjenje u naoruzanje bilo koje zemlje) moglo bi da se „kupi“ jos par godina nabavkom manjeg broja novijih MiG 29 iz Rusije koji bi premostili te nedostajuce godine.
Ako opcija bude zapadni avion to sigurno nece biti EF 2000, F-15, F-35, ostaju F-18, F-16, Rafal i Gripen. Kad vidim cene koje su platili narucioci tih aviona nekako mi bude muka.
KAI -50, JF-17, Tejas, J-10 mislim da bi skoro svi bili zanimljivi ali ima ogroman problem. Svi ti avioni ne mogu da ucestvuju u najvaznijem nadmetanju! A to je cuveno: Vadi ga da merimo ciji je veci! A to nadmetanje je kod nas obicno presudno!
I na kraju postoji i jos jedna opcija (vuk siti a ovce na broju) a to je da se nabave dve eskadrile. Jedna koja bi zamenila Orlove i Galebove sa jedne strane i druga koja bi zamenila MiG 29. I ne bi bili prvi koji rade slicno, odnosno kupuju i tamo i ovamo. A i mi sami smo uradili isto sa kupovinom helihoptera.

Odgovori
Bo

Posto ce se ici na dve eskadrile, verovatno ce prva biti nesto „slabija“ varijanta visenamenskog aviona, a za nekoliko godina puni borbeni visenamenski avion.

Odgovori
А

Следеће године почиње сарадња Војске Србије и Француске у држави Мали. Сад се помињу Рафали иду већ Мистрали и Бео Метро. Мислите о томе.

Odgovori
П

Рафал је свакако одлична борбена летелица 4+ или 4++ генерације. Само размишљам о томе да кад би ова летелица постала оператуна у нашем РВ, увелико ће се производити летелице 5 генерације као што су Ф35, СУ57 или можда СУ75. Испада да већ сада планирамо да купујемо летелицу која ће брзо застарити. Исти случај је био када су у ЈРВ планирали куповину миг19 па се у ходу преорјентисали на миг21. Треба размишљати о томе као и могућност искоришћења ракета са садашњег миг29 које су набављене и биће употребљиве и после 2028. Такође се мора размишљати о цени сата налета код свих летелица као и цени одржавања…. А ту Рафал баш не бриљира… Али већ је речено одлучиће политика без овзира на ваздухопловну струку и реалну цену.

Odgovori
Dr

@Пилојац
Drzave ciji gradjani vecinom kupuju nove automobile na 5-7 godina tako kupuju i najnovije avione, a ne drzave ciji gradjani 95% voze najgori evropski auto otpad. Po kojim to parametrima nasa drzava treba da kupuje najmodernije avione a BDP nam je na samom dnu Evrope u rangu sa Cg, Albanijom, Makedonijom.To me podseca kao kada klinci ubacuju jeftine cigarete u kutije od Marlbora da izgledaju cool u diskoteci.

Zn

Vazduhoplovna struka je odlucila jos pre deset godina, a to je bas Rafal. Sada se izgleda poklopila politika sa strukom. Rafal ce biti vise nego dovoljno moderan u narednih nekoliko decenija. A za cenu ne brinite. Kad moze 700 miliona evra za neku fudbalsku ligu moze i za avione koliko god da kostaju. Od aviona se makar moze izvuci neka politicka korist dok nam se za ovo prvo ceo svet smeje.

Odgovori
Zu

Ma još prije 40 godina kad je odabran partner za NA. :)

Pe

Neka iskustva prethodnih ratova govore da se žilavost borbenog sistema više postiže kvantitetom nego kvalitetom. Ako je ovo iskustvo tačno onda Srbija možda može razmišljati o nabavci većeg broja lakih verzija lovačkih i LB letelica umesto malog broja skupih aviona minimum 4++generacije. Kad ovo kažem mislim na pojedine lake nadzvučne kineske i ruske letelice kao i na korejski FA50, italijanski M346 a pre svega na avion koji će zamenti F5 u borbenoj verziji a to je američki T7 Red Hawk. Ove letelice su jeftinije (nabavka, nalet i održavanje) , uslovno višenamenske a u osnovi se mogu koristiti i za letačku i borbenu obuku. U kombinaciji sa visoko kvalitetnim raketnim sistemima PVO i sredstvima za Ekektronsko ratovanje postigao bi se odličan efekat. Možda treba i ovu mogućnost uzeti u razmatranje.

Odgovori
An

Na prvi pogled deluje kao naivan komentar ali kad se malo dublje analizira ima tu nešto. Naročito ako se uzme u obzir kvalitetna zemaljska PVO. U razmatranje svakako treba uzeti i kineski FTC-2000G i indijski HAL Tejas.

So

Au, gde vi ljudi odoste. 2,3,4…. milijarde e samo lete a nemate plate ni 500e. jel vodi od vas neko domaćinstvo, jer zna kako se ponasa domaćin u svojoj kući. Domaćin ne gleda u tuđe dvorište nego gleda u svoje i čime raspolaže pa se time rukovodi.
Mislim Rafali fr3,fr4, Su 30,35,57… Pa da li ste vi nekada vodili pažnju o budžetu bilo čega. Srbija je jedna vepma skromna zemlja i ja bi voleo da takva i ostane ( ne sviđa mi se zapadni sistem a pogotovo istočni kinezi, koreja, vijetnam…) a skromana zemlja nema pretenzija prema drugima. Ako nema pretenzija prema drugima čemu onda Rafali, SU, F….. za naše potrebe prema UNUTRAŠNJIM problemima na Kosovu i Metohiji sasvim zadovoljavaju i avioni skromnijih mogućnosti kao Golden Eagle u sve tri varijante. Idealno bi bilo 30 kom. ali teško ostvarivo. 15 kom koji menjaju migove u polisingu, 10 koji menjaju jurisnike i 5 u skolskoj verziji. Relativno jeftin avon sa relativno jeftinim časom leta, sa širokim spektrom naoružanja i verujem da bi nam dozvolili da integrišemo naše.

Sa 30 aviona bilo kog proizvođača ti nemožeš ni kosovo da oslobodiš a kamoli nešto drugo. Onda ovo razbacivanje ciframa ovde o min 20 rafala mi deluje kao kad slušam mog klinca kako masta da kad položi za vožnu on će da kupi polovnog Poršea za 4.000e (a ja se u sebi osmehujem, ćuti bre nemaš ni za 100km benzina).

Da li neko ovde u komentarima kapira koli to sve košta avioni, obuka, kompletno naoružanje (ne samo osnovno jer svi ovde govorite o mega giga), prilagođavanje infrastrukture, sat leta, delovi,……. to bez 4-5 MILIJARDI ne može da bude. Država koja ne može da raskrči ulice posle snega, garane od dveća leže na ulicama i nema ko da skloni jer nema dovoljno para za kamione i ljude.
U redu je PVO a i to je sve kupljeno kao što i pričam ne najjeftinije ali ni najskuplje. helikopteri isto, oprema za modernizacije razne isto pa tako treba i sa avionima bez ikakvog k…. to što su Hrvati uzeli FR3 to je njihov problem koji će oni morati da rešavaju u budućnosti. Mi ako kupujemo avion moramo da kupimo nešto što će mo imati para da vozimo a ne da gledamo!!!!! A ne ko jedan klinac tu kupio Merc kupe i onda nije imao para godinu dana da ga registruje!

Nego neko reče da će pojesti nešto ako braća HR kupe Rafale, bliži se isporuka. :)

Odgovori
Pr

Kakvo zakeralo. Srbija si može priuštiti 20kom rafala samo je pitanje hoće li biti političke volje. Ukoliko se tako odluči u Srbiji, Francuska neće raditi probleme, pare su pare. Možda svih 20 neće biti novi pa se uzme neka kombinacija novih i rabljenih kao Grčka. Sa svim ispod 2.5mld eur neće ići ali davali ste i veće pare za razne gubitaše. Nije bitan ulazak u Nato a ako se kupovina doista i desi vjerojatno ste si osigurali ulazak u EU u financijskom razdoblju iza 2034. Ameri neće moći srati oko svojih izvoznih dozvola a Rusi će biti prodavatelji za nešto drugo pa se neće previše buniti. Ako se kupi Rafale neće trebati druge skalamerije poput orlova i sl. To bi bio zapravo strateski dobar izbor.

hi

Nijedan zapadni avion nije rešenje. Oko toga ne treba trošiti reči.

Zn

@Zulum
Nije pre 40 godina, ali Rafal jeste najbolje ocenjen avion od struke 2011 i to svako upuceniji ovde moze da potvrdi. E sad sto neko mora da podmiruje svoja politicka dugovanja prema Francuskoj je posebna prica. Pozdrav.

Odgovori
Zu

Rafale davne 2011 nije zadovoljavao ni sve francuske zahtjeve. F-3R je tek ove godine proglašen potpuno operativnim. Što kažu upućeni; dali metro za 50 Mistrala?

Jo

Ima mnogo razloga i argumenata i za Rafal a i za druge.Mislim da se ne treba zaletati sa nekim visokim ciframa.Važna su krila a još važnije
šta imaš ispod krila.Ide četvrta industrijska revolucija,za dvadeset godina neće ni biti ljudi u avionu sem ako nisu putnici.

Odgovori
Jo

?????malim zemljama kupovina naprednog aviona je bitna ali je još bitnije koliko će taj avion letjeti i godina trajati … nema ni jedne teme koliko traju istočni a koliko zapadni avioni (trajnost zmaja, motora…) tj. ako kupiš Su-35 sa 6000 sati (3-4000 motor) za 100milja ili F-16 sa 16V 12 000 h.(motor traje koliko i zmajevi ) za 80m. šta je isplativije….(volio bih odgovor a da nije navijački… :))

Odgovori
Vl

Poštovani Tango Six i komentatori,

Pre nego što bilo šta napišem, moram da se ogradim da sam laik i mišljenja u komentaru su na bazi logike te bi svaki komentar stručnijih od mene dobrodošao.

Oko toga koji avion bi Srbiji najviše odgovarao (ne ulazim u tipove, već karakteristike) po meni prvo i osnovno novi avion bi trebalo da bude takav da od momenta stajanke na pisti do momenta poletanja prođe najmanje moguće vremena.

Tu ne mislim na obučenost pilota, nego na mogućnost da avion od momenta paljenja motora, maltene odmah može da dostigne ubrzanje do poletanja a da su prethodno završene sve pripreme u vidu punjenja akumulatora, naoružanja, goriva, itd. Nešto tipa mornaričnih verzija aviona ali oni su potpomognuti ili hidraulikom ili poletnom pistom koja je pod visinskim nagibom.
Dalje, avion bi morao da bude sa naprednim manevarskim sposobnostima, velikim dometom radara i velikim dometom VV raketa.
Podrazumeva se da ima višenamenske sposobnosti.

Drugo, velika mana u Srbiji je što je aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović u ravničarskom predelu i jedini sposoban da pokriva severni deo Srbije, te je moguće podložniji izviđanju sa Avaksa u odnosu na recimo aerodrom u Nišu i Lađevce.

Možda bi obnova Ponikva bila dobar izbor za novu eskadrilu a pravljenje nove Željave nije realno.

Drugo, PVO komponenta mora biti višeslojna i u nekom eventualnom sukobu će biti nosilac odbrane kao 99-te.

Odlično je što će Krasuha i Repelent biti nabavljeni, što bi problem oko Avaksa mogli da ublaže.

Sve u svemu ovoj tematici tek predstoji detaljnija analiza i nadam se najboljem mogućem rešenju.

Odgovori
д

a pravljenje nove Željave nije realno. прављење Жељаве на да није реално него је било глупо и у моменту када смо је правили,никада ничему није служила.

Mi

Na temu pomenutih aerodroma..
Novi avion apsolutno MORA da ima sposobnost poletanja i sletanja sa puteva po celoj srbiji, i lako osnovno odrzavanje u takvim situacijama. On kao Gripen mora da to ima u svom dizajnu a ne kao recimo F-18 koji eto moze da sleti i poleti sa palube, sa autoputa, ali ustvari ne moze da poleti bez milion ljudi i zvecki koje moraju biti pri rci da se izvede u vojni let.
Aerodromska piste se moraju otpisati u slucaju rata jer se znaju gde su i nemamo ih 20 kao neki. U roku od sat dva mogu da postanu slicne kraterima na mesecu od salve krstarecih raketa.

Vl

@Milos77
Apsolutno tačno.
Kada sam pisao tekst podrazumevao sam opciju poletanje sa improvizovanih aerodroma.
Što se tiče aviona iz USA, mislim da je još uvek praksa da piloti idu u liniji po pisti i traže bilo kakve ostatke (gume, granja…) koji bi mogli da oštete avion.

Vu

Биће то две ескадриле Su-30 sm неке варијанте и ништа друго, а вероватно и ескадрила JAK-130 ако реше да одреше кесу али најреалније ће бити де ескадриле МиГ 29 М2 да се не лажемо жеље су једно а реалност нешто друго.
Поздрав свима

Odgovori
hi

Slažem se!
Samo da dodam da je Su 75 verovatno ono što će biti za nas..

Pe

A da prvo renoviramo VMA koji se raspada itd…

Odgovori
De

MIG 31 – moj izbor.

Jednak a verovatno i bolji od starih Rafala a vec dovoljno poznat domacim letacima. Samim tim je i jeftiniji za ekaploataciju.
Inace, mala zemlja kao Srbija nikako ne moze biti vazduhplovna sila tako da nam treba avijavija povoljna a efikasna za „air police-ing“.
Vazdusnu odbranu bih zasnivao na PVO sistemima a ne avijaciji.
Zato bih pre ulagao u PVO jer je i efikasniji i lakse se sakriva i brani ..nego da opet imamo (kao 1999.) 15-16 aviona koji u slucaju rata ne smeju ni da polete (sve i da su F35 ili SU 57)

Odgovori
fr

Niti je jednak niti bolji, samo drugaciji i druge namjene. To da je poznat domacim letacima.. :)
Poznat im je kao i NLO da se spusti.

Pi

Jel to onaj iz filma s klint istvuda. to je taj. znao sam , bas taj nam treba

Ro

Dejane,

Ako si ciljao na MIG-31 koji ima dalekodometne R-37, mogao si i bolje odabrati, SU-35 ima mogućnost nošenja takvog oružja. MIG-31 se ne proizvodi već preko 25 godina bez realne mogućnosti da se reaktiviraju proizvodne linije iako bi i samoj Rusiji bilo dobro da u svojoj floti ima po koju stotinu više (najviše zbog ograničenog resursa na toj platformi). MIG-31 i ‘air police’ ne može stati u 1 rečenicu, to je presretač za zemlje minimalno 2-3 puta veće od bivše Juge, treba mu ogroman volumen za manevriranje i za postizanje idealnih kinematičkih preduvjeta za lansiranje tih oružja. Pozdrav.

Mi

Odlican clanak. U drugom delu clanka bih voleo da vidim autorovu analizu:
1. Sta nama treba? ( potrebe vojske kao i odgovor na potencijalne izazove iz bliskog okruzenja, i sve to u periodu od narednih 10-30 godina)
2. Koji tipovi aviona daju odgovor na to, sta nama treba?
3. Paket naoruzanja koji nam je potreban , takodje kao odgovor na pitanje br 1.
4. Cena i poredjenje par potencijalnih ponuda (avion, naoruzanje, obuka, eksploatacija,odrzavanje)
Naravno da ima tu puno stvari ali ako autor da sazetu verziju svega ovoga , bice super.
Bez toga,ova diskusija lici na raspravu posle sajama automobila koji auto brze juri i ima lepse farove.

Odgovori
Th

Stvarno su neki dosadni zbog RAFALA.
Da ih nije Hrvatska kupila nebi ni znali za njega.
Hrvatska kupila 10+2. Sada Srbija mora kupiti 20+4.
Kao mala deca u vrticu. LOL

Odgovori
Lu

Nažalost :D Što je novo….

De

Licno mislim da je jedino rijesenje za Srbiju Su-30.

– Americki avioni su politicki problematicni.

– Rafale je kupila Hrvatska sto znaci da nece Srbija ih kupiti.

– Eurofighter – jako skup da se kupi ali i da se koriste a polovni Tranche 1 i nemaju mnogih sposobnosti.

– Gripen nema neku buducnost – jedini Svedska i Brazil ih kupuju. A Brazil vjerovatno nece kupiti svih 108 a moguce je da ce kupiti samo 36.

– Kineski avioni (JF-17, J-10, J-31)- tu su politicki problemi ali i problemi kvalitete sto se tice motora!

– Tejas je smece koje kasni godinama. Mk 1 nije ni na nivou MiG-21 Bison. Mk 1A – vrag bi znao kad ce se uvesti – prvi nije ni poletio. Tu je i problem Americkih dijelova poput motora F404.

– AMCA – ideja, cak nije ni papir avion. A sada izgleda da ce Tejas Mk 2 u biti zamijeniti AMCA.

– KF-21, TG(X), Su-75 – nisu dovoljno zreli da zamijene MiG-29 I Orao od 2027-28e.

– MiG-35 nema ikakvu buducnost. Rusi kupuju jako mali broj i o to samo za skolovanje stranih kupaca.

– Su-57 – ponovo nije dosta zreo.

– Su-35 a i Su-34 – nisu pravi visenamjenksi avioni.

Pa sta ostaje: Su-30

Odgovori
Sr

@Dead1
Ne razumem ovu filozofiju „kupila Hrvatska sto znaci da nece Srbija ih kupiti“?
Jedino sto moze da zaustavi Srbiju u tome su finansije, koje na zalost, nisu ni obilate ni sjajne.

Grcka i Truska koje su u 30 puta gorem odnosu nego Srbija i Hrvatska imaju obe F-16Block52.

SU-30 je svakako odlican avion, to niko ne spori.

Mi

Biće to Šah mat samo mu ime kaže. I to u odgovarajućim rokovima. Da Rusi nisu planirali iznenađenje ne bi ga nazvali ŠAH MAT. Stiže u relativno kratkom peridu.

Odgovori
Mi

Srbija moze bez problema da izdvoji 5 milijardi eura za avione i to da ne oseti da se ne lazemo.Tako da treba kupiti 36 komada aviona tipa Rafal F4,glanc novih naravno sa kompletnim naoruzanjem i svim pratecim komponentama koje idu uz taj najperspektivniji visenamenski borbeni avion u ovom trenutku.Te tri eskadrile bi resile problem srpskog ratnog vazduhoplovstva za narednih 40 godina.Dobili bi avion koji je u rangu F-35 i SU-35s.Od F-35 je sigurno bolji u borbi u vazduhu, jednostavno Rafal bi ga pojeo.Uz Rafale naravno idu i rakete vazduh-vazduh velikog dometa tipa Meteor a moze se dogovoriti sa Francuskom da se sistem prilagodi nosenju i drugog tipa raketa vazduh-vazduh npr.R-27 hipersonicna.Sa Francuzima je Srbija decenijama u bratskim odnosima, tradicionalno dva naroda imaju saveznicke odnose jos od prvog svetskog rata kada su zajedno krvarili tako da bi sa Francuskom Srbija jos vise ucvrstila saveznistvo i obe drzave bi
bile na dobitku.Rafal F4 sa Srbiju!

Odgovori
fr

Ma sta 5 milijardi, daj 20 odmah..

Mi

Uz Rafal F4 rakete R-37 hipersonicne,imaju domet i do 400 kilometara tako da obaraju i AWAX,tankere,suparnicke avione bez vizuelnog dometa.Brzina navedene rakete je 7 maha.

Odgovori
д

R-37 је руска ракета какве везе има са Рафалом.

Jo

Sem što imaš skupe avione sa još skupljom ekspalatacijom treba
to ćerati.Piloti moraju imati naleta da srastu sa avionom ako želimo
da imamo mogućnost pune iskoristivosti.Ako će leteti na kašičicu za
praznike i druge prigode bačene pare.

Odgovori
fr

Proglasenje ZERP je uradjeno prema medjunarodnom pravu mora. Drzava nema teritorijalni suverenitet ali ima pravo jurisdikcije sto znaci iskljucivo pravo koristenja resursa; ribolova, plina, nafte na tom podrucju kao i pravo da vlastitim sredstvima brodovima, avionima nadgleda to podrucje,a koje ne pripada teritorijalnim vodama drzave. Tako i Talijani sa svoje strane.

Re

Ako je Hrvatska koja je površinom veća od Srbije kupila 12 Rafala, onda je Srbiji dosta 10 komada.

Odgovori
Pr

Hrvatska nije kupila 12 jer je to dovoljno nego zato jer nije za više bilo novca. Bilo bi taman 20 ali nema za to niti tehnicara niti pilota. Ako bude volje pameti i novca morat će se dokupiti u budućnosti. Isto vrijedi i za Srbiju.

Sr

@Ranko
Hrvatska nije povrsinom veca od Srbije. I jos jedna stvar, Hrvatska ima „prekoputa“ 10 eskadrila u Avijanu ako joj zatrebaju, Srbija nema.

fr

Srbofil,

Znas kako avioni lete iznad mora? Jednako kao i iznad kopna.. Hrvatska ima 56.594 cetvorna kilometra kopnene povrsine kao i 31.067 povrsine teritorijanog mora te jos dodatnih 23.870 km cetvornih ZERP-a (zasticeni ekolosko ribolovni pojas) nad kojim ima iskljucivu jurisdikciju kojom suverenitet prosiruje i van svojih teritorijalnih voda. Sa kopnenom povrsinom i povrsinom akvatorija Hrvatska nadzire zracni prostor za dobrih 30% vise od Srbije. Da ne pominjemo da Hrvatski zrakoplovi i brodovi mogu neometano izaci u medjunarodni zracni prostor i more te im je radijus prakticno neogranicen odnosno ogranicen iskljucivo kolicinom goriva. Teoretski mogu letjeti i ploviti te doci na bilo koju tacku na planeti bez da ulaze u tudji prostor i traze necije dopustenje.

fr

Moja greska u onih 31.000 je uracunat i ZERP ali to je jos uvijek vise. Necu da nekog provociram sa povrsinom Srbije bez Kosova ali gledam gdje ko ima suverenitet.

Sr

@frane
Ne mozemo tako pausalno tumaciti medjunarodno pravo. Teritorijalne vode gde drzava ima putpuni suverenitet je samo unutar onih 12nm, a to je u slucaju HR nekih 19k km² i to vam ne moze niko osporiti, sve preko toga je stvar dogovora, tumanjeca itd.

Sto se tice onoga dokle ko moze leteti, vi svakako vec godinama u okviru NATO mozete sa kecevima do Islanda da letite preko cele Evrope ako hocete(sa sve sletanjima za punjenje goriva) tako da ste tu slobodni svakako.

Mi smo neka druga prica.

Sr

@frane
Da me ne razumes pogresno, Srbija i ovo sto ima teritorije sa mukom uredjuje i razvija, kamoli jos vise, nego ono, glupo mi poredjenje „veci-manji“ pa sam morao da odgovorim. Sustinski, kolika je Bugarska pa su kupili 8 novih aviona, nek kupe jos 8, Izrael je povrsinom kao pola HR pa imaju stotine aviona….ne igra to neku ulogu.

Ovako, HR i RS su ista kategorija sto se tice velicine, samo je HR razvijenija.

Be

Srbofil,
Sad si na prqvom tragu.

No, ne slazem se s tobom da je drzava, tj.njezina institucije, tu da uredjuje svaki pedalj.

To je duznost svakog pojedinca.
Zadaca drzave jest pak da to sve regulira i da se te regule odnose na sve podjednako.

E vidis, ovo zadnje je pak kvaka 22 za HR…..jer, svi mi koji tamo zivimo znamo da nije tako.
Koliko iz novina iscitavam, ta kvaka 22 u Srbiji je jos izrazenija.

Da ti pojasnim, svi moji susjjedi imaju sredjena imanja a ja nemam.
Dakle, sredjena imanja mojih susjeda pak mojem nesredjenom dizu vrijednost.
Moje nesredjeno pak umanjuju njihovu vrijednost…….u kojem obimu, to trziste odlucuje.

E sad, sto mislis tko ce prije iz tog okruzenja odleprsati?
Ja ili moji susjedi?

Be

No, vratimo se mi avijaciji.

Po meni, zamjena 1 za 1 ne ide.
Tj., to ne tracenje resursa.

Nekad ne tako davno, RZ su brojale po 100+ borbenih aparata.
Sad vise ne.

Razlog je jednostavan, sadasnji borbeni aparat po svojim sposobnostima, naravno pod uvjetom da se njima pravilno upravi, mjenia 10 aparata s kraja 70ih.

Naravno, globalna situacija 70ih prosla stoljeca i danas nemaju nikakvih dodirnih tocaka.

Usporedjivati RZ Srbije i Hrvatske je zesci nonsense.
Hrvatska nema problem kakav ima Srbija.
Imala ga je, ali ga je rijesila.
Srbija ga ima, i kako mi se cini….ni sama ne zna sta bi s njime.

12 Rafala koje je HR pazarila je nista u nekom opcem, globalnom raskusuravanju iz jednostavna razloga sto HR na svoje ozemlju druga sukoba vidjeti nece.

Neke emocija koje mislis da imas…..vjerum ni na rijec, nisu racionalne.
Ali to je opet tvoj problem.

Ako Srbija odluci uzeti cijelo Kosovo pod svoje, ne smije se razbacivati resursima.
Pod tim mislim na Orla.
Uz MI35, Orao tu nema sta traziti.

E sad bi mogao ja o tome nadaleko i nasiroko, al treba netko i bakalara skuhat…..

fr

Srbofil,

Hrvatska je vec na poziv same Italija to dogovorila. Jurisdikcija je prosirena i na ZERP. Talijani su to branili Hrvatskoj dok su njihove ribarice imale primat u kvantitetu medjutim Albancibsubse „osilili“ u tom pogledu i poceli dolaziti u medjunarodne vode izmedju Hrvatske i Italije. Dosao je iznenadjujuci poziv Talijana da se to konacno uradi.

Mi

>>Hrvatska nema problem kakav ima Srbija.
>>Imala ga je, ali ga je rijesila.

Veoma, veoma lose resenje, izgubiti oko 200K poreskih obveznika i radne snage, ljudi koji su jezikom, mentalitetom i religijom veoma slicni, mnogi bi rekli da nema razlike. Problem Srbije je 100x komplikovaniji, kao da imate posla sa Avganistanom.

fr

Proglasenje ZERP je uradjeno prema medjunarodnom pravu mora. Drzava nema teritorijalni suverenitet ali ima pravo jurisdikcije sto znaci iskljucivo pravo koristenja resursa; ribolova, plina, nafte na tom podrucju kao i pravo da vlastitim sredstvima brodovima, avionima nadgleda to podrucje,a koje ne pripada teritorijalnim vodama drzave. Tako i Talijani sa svoje strane.

Sr

@frane
Niko to ne spori, pametan potez EU odnosno Italije i HR, i treba da saradjujete. Samo to more ne mozete proglasiti suverenom teritorijom(van onih 12nm). Mozes imati eksluzivna prava ekspolatacije, ali ne mozes nikome zabraniti prolaz niti mozes zapleniti neko plovilo/avion, sto je za odbranu jako bitno, ali dobro, bitno da imate more i to lepo more, nama bi dobro doslo bilo kakvo :D

U svakom slucaju, sad ce sa Rafalima biti izazov da ti piloti nalete 140+h godisnje, a to bojim se ce i za MO RS biti najteze(ako se uzmu novi avioni). Sad sa 29kama i svezim stokom delova se to i nabije. Non-stop ih gledam kako lete.

Re

Ma, ako ih istovremeno poleti pola od toga, bojim se sudara. Bilo bi ružno da se to dogodi ne dao Bog iznad Beograda.

Odgovori
Te
Sr

@Tedy
So the road to F-35 is now open?

Te

Srbofil
At least the defence minister say so.

Lu

Čak i da Srbija želi rabljene Rafale poput Hrvatske, od kuda im milijarda i pol eura ? Zapravo se može, bez problema, na kredit, što znači još gora ekonomska situacija za građane Srbije.

Odgovori
Bo

Luki
Srbija ima veci vojni budzet od Hrvatske. Svaki dolar ulozen u sopstvenu proizvodnju vredi trostruko. Srbija je u boljoj poziciji, jer ima skoro sve segmente vojske, a neke ce snabdeti za par godina dovoljnim brojem vozila i oruzja, i onda se ide na kupovinu aviona. dok Hrvatska tek treba da odlucuje, pa tek onda da nalazi novac i placa. Srbija proizvodi i modernizuje i okolopnjake, i raketne lansere, i gomile raketa, granata raznog kalibra, dok Hrvatska sve mora da plati i uveze i to veoma skupo. Svaka ispaljena raketa, ili granata, novac ide u dzep nasim radnicima.

Ja

Luki ne budi slep pored ociju ako ih vec imas,zar ti nije dovoljno jasno da Srbija poseduje sasvim dovoljno novca za naoruzavanje svoje vojske.

Lu

@Boban Probudi se iz sna u kojemu živiš. Nije ti to dobro za zdravlje.

le

@boban

jel zato namenskoj fali 145 mili dolara? jel zato krušik u problemu?

Pe

Nema teroija da Srbija riskira veze sa Rusijom, tako da ništa od „zapadnih aviona“. Mogli bi izgubili „povlaštenu“ poziciju sa Rusijom, a ovise o ruskom plinu gdje nemaju drugi izvor energije ( osim vlastitog ugljenja, što je katastrofalno, jer je najgore kvalitete ), a vidjeli smo kako jednostavno i brzo može doći do energetskog kolapsa u Srbiji.

Odgovori
Me

Rafal odličan i papren za kupiti, leteti i održavati. Da postoji saglasnost US of A, moglo bi se povoljno doći do gomile polovnih F16 novijih blokova, koji ostaju nakon prelaska na F35. Za 2 eskadrile taman.

Odgovori
Ja

Mozda bi smo preko Rafala pokrenuli ponovo projekat Novi Avion.

Odgovori
Ig

Nitko da se zakači na debatu koju sam probao pokrenuti ranije gore, pa ajmo opet :) :
SU30 prvi favorit sa 60% šansi za izbor, svi ostali zajedno 40%.
Može li si Srbija trošenjem 2 milijarde eura na zapadu umjesto u Rusiji priuštiti rizik od gubitka ruske podrške u najvažnijim političkim i ekomomskim pitanjima ?
A stav zapada oko Kosova se s kupnjom zapadnih aviona promijenio ne bi, to je apsolutno nemoguće.
„Avione sa zapada a S400 od Rusije pa svi sretni“ ne igra jer tu već govorimo o grotesknim iznosima, a da li bi stvarno svi bili sretni je vrlo upitno.
Preveliki politički rizik.
U svemiru u kojem politika ne bi bila bitna nego bi se gledalo strogo tehničko zadovoljenje onoga što vojsci i državi treba, Gripen bi bio prvi izbor. Kao i Hrvatskoj.

Th

Kupite Luster sa nosivost 120kg+. LOL

Odgovori
Th

Za NATO je bilo bolje da je Grcka kupila i one Hrvatske Rafale.
Hrvatska je mogla uzet te stare Grcke F-16 i vezbat na njiman.
Kasnije uzet nove F-16 Viper.

Odgovori
Be

Ok djeco, vidim raspisalu ste se o najbitnijoj stavki avijacije…..doletu.

Bojim se da ne razumjete ono najosnovnije, a to je cinjenica kako je avion najranjiviji na zemlji.

Dakle, cim veci dolet, to bolje.
Dulje moze biti u zraku mjesto da sjedi bespomocan na zemlji.

Odgovori
Sr

@Beduin
Najbitnija stavka malog RV je operativnost, odnosno fleksibilnost iste.

Re

Nikako ne razumijem ovdje da neki sudionici u raspravi na sve načine izbjegavaju činjenice.
Polazna činjenica je da je Hrvatska površinom veća od Srbije.
Ako uzmemo u razmatranje Kosovo, tim još gore po Srbiju.
A definicija međunarodnog prava kaže da država, da bi to bila, mora ispuniti 3 uvjeta. Prvi je da ima teritorij, drugi je da ima stanovništvo i treći je da na tom teritoriju ima efektivnu vlast to jest da može provoditi svoje zakone.
Ne znam kome je problem priznati činjenicu da je Srbija manja od Hrvatske.
@beduin
jel se slažeš?

Odgovori
Sr

AV..uzima Indonežanske Su-35-ice svih 11 komada
Ao nisu MRCA ..pa napravićemo ih da budu lepši i stariji..
živi bili pa videli.. (dobiće ih odmah..i time obezbediti …)

Odgovori
Th

AV nije samo opasan za sebe.

Pe

Evo 29.12. i dalje Rusija nije dobila 4 Su-57.
Po planu, trebalo je od jednog aviona godisnje tokom 2019 i jednog tokom 2020, ucine skok proizvodnje za cak 300% i naprave 4 godisnje.
Zatim, sa 4 godisnje tokom 2021 da ucine novi skok na 12 godisnje tokom 2022, sto bi bilo povecanje proizvodnje za jos 200%.
Ocigledno su ovi zada i ciljevi potpuno can domasaja OAK i Suhoja.
Finansijske afere u fabrikama „raspil sredstv“, nedovoljnu tehnicku strucnost i nedostatak znanja da se dobiju naznacene tehnicke karakteristike SU-57 su glavni razlog kasnjenja.
Koja je verovatnoca da naprave obecan broj Su-57 ako im ovako propadaju planovi proizvodnje?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Srbofil na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Nikola 2A4 sa tipom oklopa koji se ne proizvodi 30+ godina. Posle te serije su presli na potpuno novi osnovni oklop i dodali modularni(3 puta usavrsen do sada). Leopard 2A7V je poslednja sprava na planeti kojoj bi zeleo da se nadjem na nisanu.

23. Mar 2023.Pogledaj

Feline na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Jale Odakle ti tih “20 godina razvijanja Pauka”? Pauk je raketa na čvrsto gorivo, za razliku od protivbrodskog ALAS-a, koji je mini krstareća raketa sa TJ motorom, i pojavio se dosta posle ALASA . Spike se inače proizvodi još od osamdesetih, i nije imao problema sa finansiranjem.

23. Mar 2023.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

Obaranje MQ-9 je postiglo pozitivan efekat za rusku stranu i sada Amerika zvanicno (mada krišom) priznaje da su bili provokatori. CNN: Sjedinjene Američke Države lete nadzornim dronovima južnije iznad Crnog mora nakon što se prošle nedelje ruski avion sudario sa američkim dronom, izjavila su dva američka zvaničnika. .. Jedan od zvaničnika rekao je da su…

23. Mar 2023.Pogledaj

Markus1463 na: Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

Svaka čast našim dragim komšijama i iskrenim prijateljima kroz sve vekove Rumunima! Racionalno i u skladu sa mogućnostima se oprema vojska, nikad iznad mogućnosti. IAR 99 je predivan aviona, sličan našem G4 i vredi iskoristiti sve resurse na tim avionima, uostalom kao i na IAR 330. Imaju pilote i mehaničare koji poznaju te letelice kao…

23. Mar 2023.Pogledaj